In een preview als deze is het niet mogelijk om alle nieuwe functies te belichten. Er zijn altijd veel grote en kleine nieuwe functies, zoals de optie om het veegtoetsenbord in het Nederlands te gebruiken, het instellen van contactpersonen voor het verkrijgen van toegang tot een account als je er niet meer bij kunt en het instellen van contactpersonen die je account in kunnen als je overlijdt. Lang niet alle dingen die Apple opsomt als nieuwe features, zitten bovendien in deze eerste bèta.
Het draait in iOS 15 vooral om keuzes maken. Dat begint al bij de release van de upgrade zelf dit najaar. Wil je het wel of niet? Apple laat je kiezen en als je er niet voor kiest, krijg je nog steeds beveiligingsupdates van iOS 14. Met Focus en het nieuwe systeem van notificaties is veel meer in te stellen om ervoor te zorgen dat meldingen binnenkomen op een manier die je zelf prettig vindt. Op iPads is er keuze bijgekomen met widgets en de nieuwe manieren om multitaskopties te vinden.
Er blijven wel zaken ontbreken. Een iPhone zakelijk en privé gebruiken met dualsim is nog altijd suboptimaal, omdat je apps niet kunt klonen en zo op twee manieren gebruiken. Bij iPads kun je niet standaard instellen dat er verschillende gebruikers zijn, terwijl dat wel logisch zou zijn.
Een baanbrekende upgrade is iOS 15 zeer zeker niet. Het is niet voor niets al de vijftiende versie van het mobiele OS en ook de iPad gaat inmiddels alweer meer dan tien jaar mee. Desondanks zitten er voldoende verfijningen en nieuwe functies in voor wie dat wil. Wie er minder mee heeft, kan zijn of haar iPhone of iPad blijven gebruiken zoals altijd. Of gewoon niet upgraden, want zelfs dat is nu een keuze bij Apple.