Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Apple iOS 15 en iPadOS 15 Preview

De iOS-versie die je kunt weigeren

Tot slot

In een preview als deze is het niet mogelijk om alle nieuwe functies te belichten. Er zijn altijd veel grote en kleine nieuwe functies, zoals de optie om het veegtoetsenbord in het Nederlands te gebruiken, het instellen van contactpersonen voor het verkrijgen van toegang tot een account als je er niet meer bij kunt en het instellen van contactpersonen die je account in kunnen als je overlijdt. Lang niet alle dingen die Apple opsomt als nieuwe features, zitten bovendien in deze eerste bèta.

Het draait in iOS 15 vooral om keuzes maken. Dat begint al bij de release van de upgrade zelf dit najaar. Wil je het wel of niet? Apple laat je kiezen en als je er niet voor kiest, krijg je nog steeds beveiligingsupdates van iOS 14. Met Focus en het nieuwe systeem van notificaties is veel meer in te stellen om ervoor te zorgen dat meldingen binnenkomen op een manier die je zelf prettig vindt. Op iPads is er keuze bijgekomen met widgets en de nieuwe manieren om multitaskopties te vinden.

Er blijven wel zaken ontbreken. Een iPhone zakelijk en privé gebruiken met dualsim is nog altijd suboptimaal, omdat je apps niet kunt klonen en zo op twee manieren gebruiken. Bij iPads kun je niet standaard instellen dat er verschillende gebruikers zijn, terwijl dat wel logisch zou zijn.

Een baanbrekende upgrade is iOS 15 zeer zeker niet. Het is niet voor niets al de vijftiende versie van het mobiele OS en ook de iPad gaat inmiddels alweer meer dan tien jaar mee. Desondanks zitten er voldoende verfijningen en nieuwe functies in voor wie dat wil. Wie er minder mee heeft, kan zijn of haar iPhone of iPad blijven gebruiken zoals altijd. Of gewoon niet upgraden, want zelfs dat is nu een keuze bij Apple.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (100)

Wijzig sortering
Even een kleine opmerking / feitje

de software heette eerst iPhone OS, maar dat werd iOS omdat de iPad erbij kwam.

De naam IOS was van Cisco. Ze hebben pas de naam aangepast nadat Cisco wilde verkopen.
Inderdaad alleen heeft cisco niet verkocht maar een licentie deal gemaakt met apple. Naar mijn weten heet het bij Cisco ook nog ios
In June 2010, Apple rebranded iPhone OS as "iOS". The trademark "IOS" had been used by Cisco for over a decade for its operating system, IOS, used on its routers. To avoid any potential lawsuit, Apple licensed the "IOS" trademark from Cisco.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/IOS

Van de legal pagina van apple
IOS is a trademark or registered trademark of Cisco in the U.S. and other countries and is used under license
https://www.apple.com/leg...rademark/appletmlist.html

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 13 juni 2021 12:31]

Ik vind de sub-titel nogal raar; de iOS-versie die je kan weigeren.

Hoezo kan je ‘m weigeren? Door te kiezen om niet te upgraden? Die keuze had je in principe altijd toch al? Je kan altijd op je huidige versie blijven en ervoor kiezen om niet up te graden. Er zijn onlangs ook nog security updates uitgebracht voor mijn iPad Air, op iOS12.
Of moet ik hem anders interpreteren? Waarom weigeren?
Zoals ik het lees kun je nu kiezen om op 14 te blijven en wél de veiligheidsupdates blijven krijgen. Volgens mij is die keuze er in iOS14 nog niet en krijg je alleen security updates als de telefoon of pad niet meer mee kúnnen naar een nieuwe versie.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 10 juni 2021 17:23]

Zoals ik het lees kun je nu kiezen om op 14 te blijven en wél de veiligheidsupdates blijven krijgen. Volgens mij is die keuze er in iOS14 nog niet en krijg je alleen security updates als de telefoon of pad niet meer mee kúnnen naar een nieuwe versie.
Dat laatste klopt niet helemaal, want alle toestellen van iOS/iPadOS14 gaan mee naar 15.
zoals ik hier als schreef. iOS 15 compatibility - iPadOS compatibility. Het lijkt er nu op dat op iOS14.7 versies signed blijft
Nu wel ja. Maar als je het draadje naar boven volgt dan was het een reactie op wat er nu anders gaat worden ten opzichte van voorheen.
Ik gok dat Apple hier van terug gaat komen gezien het blijven signeren van iOS 14 een droom is voor alle Jailbreakers (en een nachtmerrie voor Apple).

Of ze gaan losse beveiligingsupdates doorvoeren (maar dat lijkt me ergens ook een beetje onwaarschijnlijk gezien dat extra resources kost en er weinig mee te winnen valt).

Mooi dat ze dit gaan doen hoor, maar ik wacht t eerst even af.
Je begrijpt mogelijk niet hoe jailbreaken in elkaar zit. Het maakt namelijk gebruik van lekken in de beveiliging. Als deze gepatched worden met een beveiligingsupdate kan het betreffende lek niet meer gebruikt worden en dus kan er niet meer gejailbreaked worden. Dat is dus ook de reden waarom het een kat en muis spel is. Vaak brengt Apple enkele dagen na een nieuwe jailbreak al een security update uit waardoor deze jailbreak niet meer werkt. Ik vermoed dat deze security patches ook gewoon met dezelfde security updates simpel naar 14 worden gepushed.

Kortom niks droom voor jailbreakers.
Ach, de groep gebruikers die nog jailbreaken is niet zo groot meer.
Is die niet groot meer? Of hebben de meesten ervan geen kans er toe? Apple heeft het de jailbreak community erg lastig gemaakt waardoor het steeds langer duurt voordat er jailbreaks zijn. Gaan mensen dan een jaar lang wachten op hun oude versie totdat er eentje (hopefully) verschijnt?

Ik was zo iemand die maar al te graag wilde jailbreaken en het zo weer zou doen, maar het wachten er op is lastig als je ook betas wilt testen van Apple en maar 1 toestel hebt. Ik denk dat de meeste jailbreakers niet jailbreaken, niet omdat het overbodig is, maar simpelweg omdat het te lang duurt voordat er eentje komt en veel mensen vaak na maanden denken ah fuck it, upgraden die hap waarna er een maand later ineens een jailbreak ligt voor die oudere versie.

Jailbreaken is zeker nog wel nuttig op iOS, niet alleen voor de extra features, maar ook voor de ideeën die Apple daar op doet (een hoop van wat nu kan, was al gemeengoed in de jailbreak community op een iPhone 4/5).

Swipe gestures? Had mijn iPhone 4 al, inclusief double tap to sleep. En wat dacht je van de notification toasts die pas een ding werden in ios 5 of 6 geloof ik? Dat kon allemaal al met jailbreaken. Apple heeft altijd de beste tweaks er uit gehaald zelf geïmplementeerd met een Apple sausje er overheen. Niets mis mee lijkt me want de community heeft nu betere iphones dan ooit.

Ik denk oprecht dat als jailbreaken straks hierdoor net zo eenvoudig is als Rooten dat het aantal jailbroken iPhones flink gaat stijgen.
De jailbreak community is groter dan ooit maar het overgrote deel komt tegenwoordig uit uit Azie (India, China en Vietnam). Alles te maken met de cultuur rondom mobiele telefoons in dat deel van de wereld. Hier in het Westen is er weinig behoefte meer aan zo lijkt het.
Het is dan wel weer zo, dat dit juist de werelddelen zijn, waar IOS het kleinste marktaandeel heeft. Voornamelijk door het prijspunt aldaar.
Of ze gaan losse beveiligingsupdates doorvoeren (maar dat lijkt me ergens ook een beetje onwaarschijnlijk gezien dat extra resources kost en er weinig mee te winnen valt).
Dat is exact wat ze gaan doen. En dat doen ze nu ook al wanneer je niet naar een nieuwe versie kunt upgraden (zoals iOS 12 die in mei nog een update heeft gehad).
Dit klopt niet, want ook in het verleden hebben oudere iOS versies gewoon Security updates ontvangen als er kritische kwetsbaarheden waren gevonden. Dus waar deze conclusie in de tekst vandaan komt is mij echt een mysterie.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 10 juni 2021 18:14]

Dit gold enkel voor apparaten die de nieuwste iOS niet meer konden ontvangen. Zo heeft de iPhone 6 iOS 12.5.3 nog gekregen, waar nieuwere iPhones deze versie nooit gehad hebben, of konden krijgen.
Wat klopt er niet aan mijn post? Krijgt bijvoorbeeld een iPhone 11 die wel naar 14 kán, security-updates als hij nog op iOS 13 zit?

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 10 juni 2021 19:03]

Wat klopt er niet aan mijn post? Krijgt bijvoorbeeld een iPhone 11 die wel naar 14 kán, security-updates als hij nog op iOS 13 zit?
Op iOS13 komen geen updates meer.

13.7 is de laatste van sep2020

[Reactie gewijzigd door Hackus op 10 juni 2021 19:13]

Veiligheid updates wel. Die komen zelfs nog op oudere iOS versies
Veiligheid updates wel. Die komen zelfs nog op oudere iOS versies
Nee, dat is nutteloos. omdat ios14 ook beschikbaar is voor oa de iPhone 6S.
alleen in iOS12, 10 en 9 is dat gebeurt. iPhone 6 draait op iOS12 als laatste versie.
Dat is niet nutteloos, dat doet Apple namelijk wel. Net wat je zegt, de iPhone 6 kan niet verder dan iOS 12, maar die krijgt nog wel updates.
Dat is niet nutteloos, dat doet Apple namelijk wel. Net wat je zegt, de iPhone 6 kan niet verder dan iOS 12, maar die krijgt nog wel updates.
We hebben het over iOS13, en daar komen geen updates meer. dat is zgn eindstation, net als 11 was.
Alle toestellen geschikt voor iOS13, kun je ook op 14 en 15 gebruiken. Apple gaat geen updates uitbrengen. voor een zeer klein percentage die misschien nog op iOS13.7 draait, en dus niet heeft geüpdatet naar 14.
Oh ja dat klopt, mijn fout. Het geldt inderdaad alleen voor de versies waarbij bepaalde modellen niet meer naar de volgende versie konden.
Staat in de review. Je hebt nu de keuze om gewoon om iOS 14 te blijven én nog security updates krijgen voor een bepaalde periode. Of je upgrade direct naar iOS15. Die keuze bestond vroeger niet.

Dat is waarschijnlijk gedaan omdat in het verleden nieuwe iOS versies vaak buggy waren. Nu heb je als consument de keuze om even een veilig en stabiel pad te kiezen en later upgraden zodra alle kinderziektes er uit zijn.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 10 juni 2021 17:24]

Hioe gaat dat met nieuwe apps die uitkomen? Dat was vroeger ook nog wel een dingetje, dat je een app niet meer kon installeren omdat er opeens een nieuwe versie van iOS nodig was.
Ligt er aan. De ontwikkelaar in kwestie bepaald wat de minimale versie is waarop de app draait. In de app store kun je zien wat de minimale versie is.

Ontwikkelaars gaan echt niet op dag 1 van iOS 15 dat instellen als minimum hoor. Daar gaan meestal wat jaren over heen.
Niet heel anders dan hoe dat nu gaat. Ontwikkelaars bepalen de "deployment target" bij het bouwen van hun apps, en dat is bij de meeste apps wel een aantal versies terug. Tegen de tijd dat in dit geval iOS 14 niet meer ondersteund wordt door ontwikkelaars zul je al wel moeten upgraden naar een nieuwe versie om nog updates te krijgen.
Ik denk dat het de eerste versie is die je kan weigeren en toch updates krijgen. iOS 12 krijgt security updates, maar dat is dan ook speciaal voor de toestellen die niet naar iOS 13 en daarboven konden upgraden, terwijl je nu dus op 14 kan blijven of upgraden naar 15 en in beide gevallen met security updates zit.

Ik zie persoonlijk geen reden om niet up te graden. De tijden dat iPhones echt trager werden van updates liggen al verschillende jaren achter ons. De 6S draait nog prima op 14, waarom zou deze ook niet prima draaien op 15?
Jou iPad Air gaat ook niet verder dan ios12, de air2 en nieuwer draaien 14 en ontvangen 15 echter krijg je een keuze om te updaten(of op 14 te blijven).
Er komt een keuze in de Instellingen tussen twee updates. Je kunt upgraden naar iOS 15 als het uitkomt, maar je kunt ook op iOS 14 blijven als je dat liever hebt. Dan krijg je nog wel beveiligingsupdates en upgraden kan later altijd nog. Die keuze is ook nieuw. Volgens Apple is dat omdat mensen eerst willen zien hoe het gaat met de release en meer te weten willen komen over de nieuwe features, maar de ware reden zal dat niet zijn. De waarheid is dat nieuwe iOS-releases in de afgelopen jaren niet altijd van een leien dakje gingen. Sterker nog, veelal zaten ze vol bugs. Dan is het slimmer om even af te wachten om te zien of anderen tegen problemen aanlopen. Het is goed dat Apple dat onderkent en op deze manier alsnog bugfixes uitvoert op iOS 14 voor als iOS 15 bij release een buggy bende is. Hoe lang dat zal zijn, wil het bedrijf niet zeggen.
Ik denk dat ze er op duiden dat je in zo'n geval nog wel beveiligingsupdates kunt installeren en misschien ook dat je er naar kunt herstellen, want normaal stopt Apple na een tijdje met het ondertekenen van oude updates.
(Please correct me if I'm wrong)
iPhoneOS is er waarschijnlijk niet omdat de iPod Touch er nog is. Anders wordt het wel heel verwarrend.
Op zich heb je geen ongelijk, maar aan de andere kant draait de HomePod op tvOS terwijl het geen tv is…
Sterker nog, de Apple TV is zélf ook geen TV maar draait wel weer tvOS ;)
Heb je het nu over de Apple TV hardware of de Apple TV applicatie? :+
Dat klopt. Maar eigenlijk draait er een uitgeklede versie van tvOS op. Volgens mij noemt Apple het gewoon HomePod software
Vandaar dat er referenties zijn gevonden naar HomeOS. ;)
Het gaat mij er niet om wat er op komt te draaien, maar wat er nú op draait.
Kan je in ios15 nu het belvolume, alarmvolume, meldingsvolume etc. onafhankelijk instellen? Op ios14 kan dit nog niet. Onbegrijpelijk.
Neen dat kan je niet :-)

Heb hem 2 dagen draaien nu ( developer ) . Werkt op zich fijn ( enkel iets slomer dan ios14, maar dat is altijd wel zo met een eerste developer release ) .
Dat kan dat je dit onbegrijpelijk vind, ik vind onbegrijpelijk mensen geluid op hun mobiel willen.
Mijne staat 24/7 op trilfunctie nooit komt er een piepjes of iets uit, alleen als mijn wekker af gaat :).
Ah gelukkig kun je dus het geluid van het alarm nog wél apart instellen... :)
Nou nee niet echt die hoort bij schuifje beltoon en meldingen, maar die staat gewoon voluit bij mij.
Ik heb mijn geluid uit altijd ik vind dat vet irritant je telefoon is net een kermis attractie dan, dus geluid uit schakelaar staat hele dag aan(Ook van de apple watch).

Dus enige waar schuifje volume voor mij nut heeft zal wellicht wekker zijn, maar die moet je toch wel een beetje horen.
Nu ben ik niet zo moeilijk in wakker worden en zit meestal zelfs al te wachten tot wekker af gaat, maar mocht eens keer moe zijn en willen slapen is zo lekkere hardt geluid toch wel fijn om toch eruit te gaan :P

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 11 juni 2021 08:03]

Hier hetzelfde. Maar zelfs voor de wekker geen geluid. Ik word wakker van de apple watch om mijn pols die mij wakker trilt :-).
Ja dat heb ik even geprobeerd maar vond dat niks trillen in de ochtend om de arm, en ik vind ook wel effe gezond om een horloge effe af te hebben.
Je pols mag ook wel een beetje lucht krijgen langer dan een uurtje voor opladen, dat die huid dat ook effe beetje los en fris wordt.
Ah gelukkig kun je dus het geluid van het alarm nog wél apart instellen... :)
Nou, totdat je besluit om dat meldingsgeluid te veranderen.
Telefoonvolume op het laagste niveau hebt staan -> laat het toontje wat je denkt te willen op 150% schellen ..
Ik gebruik nu al zo'n 9jaar iphone/ipad, maar sommige dingen zijn totaal achterlijk uitgevoerd.
Dat kan prima, zit allemaal in de instellingen.
Nee ik snap wat je bedoelt, je kunt nu alleen kiezen om het belvolume en mediavolume of alleen mediavolume aan te passen met de volumeknoppen. Persoonlijk vind ik dat wel fijn, ik pas het alleen na een reset of bij een nieuwe telefoon de volumes aan en kom er daarna nooit weer aan (behalve het mediavolume natuurlijk).
Quote : "Behalve nieuwe likjes verf en nieuwe functies heeft Apple zoals altijd veel aandacht voor privacy"

Kan iemand mij dan uitleggen waarom ik dan eerst op instellingen / privacy /locatievoorziening en dan daar pas de locatie uit of aan kan zetten?

Als privacy zo belangrijk is, waarom stopt Apple dit dan zo ver weg? Dat zou toch ook moeten kunnen met een simpele toggle waar ook de flight modus zit?
Een toggle? Zodat je soms wel pricacy hebt en soms niet? Wat is daarvan de logica? 🤪
Omdat het dan voor de gebruiker makkelijker wordt om de gps uit te zetten. Ik zet hem namelijk uit als ik hem niet nodig heb (grootste gedeelte van de dag) en aan indien wel nodig. Nu wordt de gebruiker ontmoedigd om dit telkens te doen waardoor er veel gebruikers hem maar aan laten staan (gemakzucht). Een simpele toggle zal er voor zorgen dat meer gebruikers de gps uit zetten als ze hem niet nodig hebben wat voor je privacy beter is en ook voor je batterij O-)

Edit: De logica is dit : Waar het kan, zal ik proberen mijn privacy hoog te houden. Lukt dat altijd, nee, helaas niet maar moet ik dan maar alles overboord gooien? Ik vind van niet

[Reactie gewijzigd door KL643 op 10 juni 2021 17:31]

Je kunt al instellen welke apps wanneer je locatie mogen gebruiken, wat is het probleem? Als je bedoelt dat je Apple niet vertrouwd met je GPS data waarom vertrouw je dan wel dat dat vinkje ook inderdaad je gps uitzet?
Vertrouwen is niet zwart/wit. Je kunt het prima vinden dat tig apps registreren dat je bij de Albert Heijn binnenloopt terwijl je liever niet hebt dat ze dat doen wanneer je bij je minnares op het bed ligt.

Er zijn vast meer, minder dubieuze, redenen om het met 1 druk op de knop uit te willen zetten.

Ik snap de weerstand eigenlijk niet zo goed. Er is ook een knop om WiFi aan/uit te zetten, of de vliegtuig stand in te schakelen. Ook zaken die de meesten niet zo heel vaak nodig hebben. Daar kan best nog een Locatie knopje bij.
Precies! Hoe moeilijk kan het zijn? Oh, nog zoiets..Bluetooth moet uitgeschakeld zijn in de instellingen. Staat die daar aan, dan werkt de Bluetooth toggle niet 8)7 en blijft Bluetooth aan staan. Gewoon simpele dingen die mij als gebruiker storen.

[Reactie gewijzigd door KL643 op 10 juni 2021 19:15]

Waarom zou je je gps helemaal willen uitzetten? Je kunt per app aangeven of die app de gps mag gebruiken. Als je het alleen aan zet bij apps waarvan jij vindt dat ze het nodig hebben, dan staat je gps het grootste deel van de dag al uit. Tenzij een van die apps het nodig heeft. Lijkt me een veel betere oplossing, want je kunt het dan ook niet vergeten uit te zetten.

Hetzelfde geldt voor Bluetooth. Waarom in vredesnaam willen mensen dat uitzetten? Als je geen gekoppelde apparaten in de buurt hebt, dan maakt het geen enkel verschil. Het is heus niet dat je accu ineens 5 uur langer meegaat als je Bluetooth uitschakelt.

Als je het onhandig wilt, dan moet je gewoon een Android toestel kopen. Wil je gemak, dan koop je een Apple.
Je laatste opmerking is natuurlijk onzin. Ik heb jaren lang ervaring met Android en in het verleden ook met iOS. Het naar je hand zetten van een toestel gaat vele malen makkelijker met Android dan met iOS. Als ik een toestel voor gemak had gekozen dan had ik de iPhone echt wel links laten liggen en een Android telefoon gekocht. Veel meer keus, gebruikersgemak en ook nog stukken goedkoper. Nee, de reden voor mij was de dat Apple tracking ging verbieden in hun iOS, iets wat ik alleen maar toe kan juichen.
Het scheelt dat je ook kunt kiezen om apps op de achtergrond geen toegang tot je locatie te geven. Ik zie zelf niet het nut om elke keer de locatie uit te zetten (dit is niet alleen gps).
Ja het is gewoon theater onzin echte privacy kijk dan eens naar brave op de iPhone echte privacy werken ze tegen iPhone is zelf al zou het dezelfde prijs hebben echt niet beter of slechter dan android
@KL643. Wat jij volgens mij wilt is de mogelijkheid om sommige opties die jij vaak gebruikt makkelijker toegankelijk te maken, terwijl een ander mag kiezen om andere opties makkelijk toegankelijk te maken. Ik zie dat als een uitbreiding van het Bedieningspaneel, waar je meer aan zou moeten kunnen zetten of aanpassen van Apple's default opties. Ik zou zelf andere keuzes maken qua welke opties ik wil hebben, maar dat is nou juist de kracht van het aan de user overlaten.
dat vraagt Apple al als je 'm voor het eerst installeert, en vaak ook als je 'm upgrade naar een nieuwe Major.
Apple vraagt je in één zin met één onmiddellijke keuze-optie of je locatievoorzieningen wil in- of uitschakelen als je je device instelt.

Ik begrijp niet waar je ergens zo'n enorme crux in ziet?
Duidelijker kan echt niet als je je device instelt. En achteraf staat het in een bijzonder logische plek. Want alle belangrijke toggles top-level in de instellingen is onduidelijker dan achter een paar logische menuutjes.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 10 juni 2021 17:34]

Zoals ik al aangaf in mijn andere bericht : Meestal heb ik hem uit staan maar soms heb ik hem nodig. Door het ver in het menu te stoppen, ontmoedigd Apple mij om hem telkens uit te zetten...

Pas geleden stond er een artikel op tweakers over Google die fabrikanten aanspoorde om de privacy settings ver weg te stoppen in het menu. Ik krijg het gevoel dat Apple hier hetzelfde doet.

Dus voor gebruikers die niet altijd maar hun locatie willen doorgeven, zou het prettiger zijn als dit makkelijk aan en uit gezet zou kunnen worden. Moet toch niet moeilijk zijn om dat te realiseren. Kom vanaf Android waar dit gewoon heel eenvoudig te doen was via een toggle bovenin. Apple heeft toch het control center, zet daar gps bij

[Reactie gewijzigd door KL643 op 10 juni 2021 23:42]

Je kunt een shortcut maken en daarmee direct naar de plek in de instellingen waar je de toggle kunt omgooien. Blijft een workaround maar is iets minder omslachtig.

[Reactie gewijzigd door SMRF op 10 juni 2021 23:22]

Weet ik :) maar het moet simpeler kunnen toch? Snap overigens niet dat men dit "raar" vindt. Ik heb het vermoeden dat Apple dit bewust wegstopt ergens in de instellingen en dat Apple er een belang bij heeft om het daar te laten..

just my 2ct
Hoe bedoel je, ver weg stoppen, in de instellingen heb je een privacy menu. Echt heel duidelijk hoor. Instelingen klikken en dan privacy klikken en je kan alles instellen.
Instellingen aan tikken, naar beneden scrollen, privacy aantikken, locatievoorzieningen aantikken, locatievoorzieningen aantikken om hem uit of aan te zetten.

En jij vindt dit niet ver wegstoppen?

Android : Veeg naar beneden, aan of uit

I rest my case.. :+
Alleen die blijkt hij toch vaak niet echt uit te staan.

Ik vind het niet ver weg stoppen , gaat al jaren zo.
iOS kan ook sneller: swipe down voor spotlight, type location (in mijn situatie 'locat') en tap de eerste link om automagisch naar de juiste setting te gaan.
spotlight ( omlaag trekken scherm )
intikken "locatie" en het icoontje kiezen

klaar ...

Dat jij de weg niet weet, wil niet zeggen dat het niet snel te vinden is
Nou nou zeg..doe eens rustig. Het is iets sneller maar nog omslachtig. Fijn weekend ook

Edit: Om nou een tip exact te herhalen voegt nou ook echt niets toe

[Reactie gewijzigd door KL643 op 12 juni 2021 22:59]

Ahzo, ja als je die manier van werken hebt snap ik het wel.
Ik heb locatievoorzieningen algemeen aan staan maar omdat elke app er eerst achter moet vragen, kunnen uiteindelijk maar een miniem aantal apps aan de locatie, enkel als ik de app aan het gebruiken ben. Vind ik een prima regeling.

Maar als je ook binnen één app wil zeggen wanneer het mag, kan ik wel zien dat je een toggle handig zou vinden. Het ontgaat me wel wat hoe dat er dan uit ziet? Voor wat voor soort app wil je dat die enkel aan je locatie kan op bepaalde momenten? Aan bij gebruik, anders uit (of gewoon steevast uit) werkt voor mij in elke situatie wel.

Ofwel is het handig als een app je locatie gebruikt, ofwel niet. Maar ‘soms’ komt bij mij niet voor?

[Reactie gewijzigd door Dashter op 10 juni 2021 18:43]

Ik denk dat jij een zeer grote uitzondering op de regel bent.
Dus ik kan me voorstellen dat Apple niet haar logica (alle toggles op 1 plek onder privacy) speciaal voor die enkeling die steeds z’n gps aan/uit zet gaat aanpassen.

Je kan toch gewoon alleen de apps die je wilt toegang geven (bij mij echt maar een handvol apps) en de rest niet?


Ik lees ook dat 5G boven WiFi gaat als die sneller is, daar zal hoop ik wel de optie komen om dit uit te zetten. Aangezien 5G een datacap heeft en WiFi niet ;)
Huh, uitzondering? Kan mij dat niet voorstellen. Even gezocht op dit onderwerp en genoeg verzoeken hierover kunnen vinden op het web. Nooit Android gehad zeker? Vanwege mijn privacy overgestapt naar Android afgelopen jaar omdat ik Apple hoger heb zitten dan Google maar sommige dingen hadden ze bij Android beter voor elkaar wat gebruiksvriendelijkheid betreft.

Anyways..niet alle toggles onder privacy maar gewoon bij de snelle toegang (control center) waar ook wifi / airplane / bluetooth zitten. Uiteindelijk lijkt mij dat de batterij ook ten goede te komen als je gps uitstaat.

Edit:

Als Apple privacy hoog in het vaandel heeft staan, waarom dan zoiets als een gps (tracking) functie ergens in het menu wegstoppen. Dan heb je bij mij de schijn toch echt wel tegen.

[Reactie gewijzigd door KL643 op 10 juni 2021 23:44]

of je locatie voorzieningen aan of uit wil.
simpeler kan 't niet.
Die focusmodus doet me denken aan de profielinstellingen op LineageOS (zit het er nog in? Twee jaar terug heb ik het veel gebruikt, maar mijn nieuwe telefoon heeft geen stabiele LOS ;(), maar dan met wat leuke uitbreidingen zoals dat overzicht van gemiste meldingen. Zeer nuttige feature!
Het zit er nog in dacht ik.
De vertaal app was er toch al in iOS 14? Tevergeefs geen ondersteuning voor NL..
Het is in ieder geval een gek verhaal; de software heette eerst iPhone OS, maar dat werd iOS omdat de iPad erbij kwam. Sinds een paar jaar heeft de iPad een eigen fork onder de naam iPadOS, maar intussen heet het besturingssysteem voor iPhones nog altijd iOS.
Volgens mij draaide de eerste iPad nog op Iphone OS 3, en vanaf het begin kwam iPhone OS ook op iPod's uit. Al zal de redenatie wel kloppen daar. iOS wordt echter ook nog altijd gebruikt voor iPods (ze bestaan nog ja https://www.apple.com/nl/shop/buy-ipod/ipod-touch), dus ze kunnen het niet weer iPhoneOS noemen ;)
De belangrijkste integratie vind ik WebAuthn op MacOs en iOS.

Dat maakt het voor miljoenen mensen toegankelijk. Iets dat het nu niet is met hardware sleutels.
Hopelijk hebben ze de optie terug gezet waarmee je maximaal volume in kan stellen. Die is er nu uit.
Er zit wel een functie in dat ie meet wanneer ie de gewenste maximale decibels bereikt en past et dan aan.
Maar verpest wel de geluidskwaliteit vind ik.
Als je em op 75 of 80 zet.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True