Door Sim Kranenburg

Samsung QN95A-tv Review

Superhelder beeld dankzij minileds

11-06-2021 • 06:00

139

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Samsung QN95A is een 4k-televisie op basis van de lcd-techniek. Door de inzet van filters voor het scherm en een fald-backlight erachter, zijn de traditionele nadelen van lcd zo goed als weggewerkt en is het traditionele voordeel, de hoge helderheid, versterkt. Als je dit model kunt betalen en veel licht in je kamer hebt, moet je dit model zeker overwegen.

Hoewel Samsung in aantallen verreweg de grootste producent van oledschermen ter wereld is, maken de televisies van deze elektronicareus uitsluitend gebruik van lcd-panelen. LG is namelijk de enige fabrikant die grote oledpanelen maakt voor televisies en Samsung wil niet afhankelijk zijn van zijn grootste concurrent voor de levering van beeldpanelen. Wellicht komt daar in de toekomst verandering in, maar de modellen van dit jaar zijn nog allemaal voorzien van een lcd. Traditioneel hebben oledschermen een veel beter contrast en betere kijkhoeken dan lcd's, maar door het toepassen van local dimming en diffusiefilters zijn de tekortkomingen van lcd tegen te gaan.

In deze review bekijken we de Samsung Neo QLED Q95A, het nieuwe 4k-topmodel van Samsung, dat gebruikmaakt van vele minileds in een full array local dimming backlight, waardoor het niet alleen een groot aantal dimmingzones heeft, maar ook een veel hogere maximale helderheid dan met oled mogelijk is. Uiteraard maakt deze tv gebruik van quantumdots voor een groter kleurbereik en ook zijn de kijkhoeken aangepakt met een diffusiefilter. Om weerkaatsend licht in beeld tegen te gaan, is dit scherm voorzien van een laag die reflecties tegengaat, waardoor het prettiger kijken is in een ruimte met veel (dag)licht.

Door gebruik te maken van een miniledbacklight kon niet alleen de beeldkwaliteit worden verbeterd, maar kon de QN95A ook platter worden gemaakt. Daardoor kan hij bij muurmontage, door middel van de optionele muurbeugel, dichter tegen de wand worden gehangen. Er loopt slechts een enkele kabel naar de tv, doordat Samsung alle aansluitingen heeft ondergebracht in de One Connect Box, een los kastje dat je ergens uit het zicht kunt plaatsen.

Samsung QN95A

Nieuw van weggeweest is de optie om twee beelden naast elkaar op het scherm weer te geven, zodat je bijvoorbeeld tegelijk live-tv en een app kunt bekijken. De QN95A maakt gebruik van Samsungs eigen besturingssysteem Tizen. Je krijgt er een compacte afstandsbediening bij, met een beperkt aantal knoppen, die nu voorzien is van een oplaadbare accu. De remote kan zichzelf opladen door middel van zonnecellen aan de achterkant. De QN95A is verkrijgbaar in vier beeldmaten van 55 tot 85 inch. De door ons geteste 65"-variant was op het moment van schrijven voor zo'n 2800 euro te vinden in onze Pricewatch.

Uiterlijk en aansluitingen

Dat de QN95A is een dure televisie is, valt ook goed aan het uiterlijk af te zien. Het ontwerp is erg strak en de bezels rond het scherm zijn smal, waardoor ze nauwelijks opvallen. De randen rond de behuizing zijn mooi afgewerkt met donker geborsteld metaal. Het enige opvallende detail aan de voorkant is de uitstulping rechts onder het scherm waarop het Samsung-logo is afgebeeld. Ook vind je hier de infraroodontvanger, de omgevingslichtsensor en een statusled. Het scherm zelf is slechts 25mm dik, waardoor de tv heel vlak tegen de muur te hangen is.

Samsung QN95A
Samsung QN95ASamsung QN95A

De voet heeft eveneens een strak ontwerp waarbij gebruik is gemaakt van prachtig afgewerkt geborsteld metaal. De verbinding tussen de metalen voet en de tv is gemaakt van goedkoop ogend plastic, en het ontwerp ervan vinden we ook nogal uit de toon vallen bij de rest van de tv. Gelukkig is dit stuk plastic alleen te zien vanaf de zij- en achterkant. De achterkant van de tv is overigens ook van plastic gemaakt, maar doordat er een reliëf op is aangebracht, oogt dit van veraf best netjes.

Samsung QN95ASamsung QN95A

Er zit slechts een enkele aansluiting op de achterkant van de QN95A. Deze is voor de One Connect Cable, waarmee de televisie met de One Connect Box verbonden wordt. De meegeleverde kabel is tweeënhalve meter lang. Hij is ongeveer even dik als een coaxkabel en is daarmee een heel stuk dikker dan de deels optische 'invisible cable', die Samsung in de afgelopen jaren gebruikte. De nieuwe kabel is nog steeds zilverkleurig, maar valt helaas dus veel meer op dan zijn voorganger. De One Connect Box meet 33x30x4,3cm en kan niet aan de tv bevestigd worden; bij Samsungs 8k-modellen is het wel mogelijk het kastje achter op de (bredere) voet op te hangen.

One Connect Box

Aansluitingen

Aan de rechterkant van de One Connect Box zit de aansluiting voor het netsnoer. Het meegeleverde, anderhalve meter lange, exemplaar heeft een haakse stekker, waardoor het snoer naar achteren loopt. Er is een sleuf in de zijkant waardoor je de kabel kunt voeren, maar hoewel er kleine uitsteeksels in de sleuf zijn aangebracht, blijft het snoer niet goed op z'n plek zitten. Dit probleem laat zich makkelijk oplossen door een stukje papier op te vouwen waarmee je de kabel vastklemt, maar het was natuurlijk mooier geweest als Samsung de sleuf wat slimmer had vormgegeven.

One Connect BoxOne Connect BoxOne Connect Box

Achterop treffen we, van links naar rechts, de volgende aansluitingen: een netwerkaansluiting, een Toslink-digitale audio-uitgang, twee F-connectors voor satelliet en een CI+-slot. Daarnaast zitten twee USB-aansluitingen en vier HDMI 2.1-aansluitingen, die geschikt zijn voor 4k-beelden met maximaal 120fps, waarvan de derde voorzien is van een enhanced audio return channel waarmee geluid naar een audiosysteem gestuurd kan worden. Rechts daarvan zit nog een USB-aansluiting, die is bedoeld voor opnamen. Uiterst rechts zit de One Connect-aansluiting, waarmee het kastje met de tv wordt verbonden. Een 3,5mm-koptelefoonaansluiting ontbreekt, waardoor je alleen koptelefoons en oordopjes via bluetooth kunt gebruiken. De eerder genoemde goedkopere QN90 mist de One Connect Box en heeft alle aansluitingen gewoon achter op de televisie zelf, waarbij slechts een van de vier HDMI-poorten geschikt is voor 4k120-signalen.

Tizen en afstandsbediening

De QN95A draait op Tizen; het op Linux gebaseerde besturingssysteem dat sinds 2015 word gebruikt en waar Samsung voorlopig nog gebruik van zal blijven maken. Er is er niet veel veranderd aan Tizen ten opzichte van vorig jaar. Nieuw dit jaar is Multi View, de mogelijkheid om twee beelden naast elkaar op het scherm te tonen. Zo kun je bijvoorbeeld YouTube of het scherm van je telefoon naast het live televisiebeeld laten zien.

Multi View
TizenTizenTizen

De interface van Tizen ziet er overzichtelijk uit en de belangrijkste functies laten zich makkelijk vinden. Wel is het jammer dat er af en toe advertenties worden getoond. Dat doet concurrent LG ook, maar daar kun je ze in het menu uitschakelen. Samsung biedt zijn gebruikers niet de mogelijkheid om de advertenties uit te zetten. Je krijgt de advertenties niet vaak te zien, maar ze zijn wel zeer nadrukkelijk in de verder opgeruimde interface aanwezig.

Instellingenmenu'sInstellingenmenu'sInstellingenmenu'sInstellingenmenu's

Het instellingenmenu vraagt wat gewenning doordat de indeling wat minder duidelijk is dan bij andere merken. Zo zijn er nogal veel instellingen onder Algemeen geplaatst. Naar ons idee was het slimmer geweest om deze in verschillende hoofdcategorieën te verdelen. Ook hadden de 'Voorwaarde en privacy'-instellingen wat ons betreft geen eigen plek in het hoofdmenu hoeven krijgen. Niet dat we ze niet belangrijk vinden, maar tijdens normaal gebruik kijk je er natuurlijk bijna nooit naar.

TV Plus

Samsung is dit jaar met een eigen gratis streamingdienst begonnen, genaamd TV Plus. De app hiervoor is standaard geïnstalleerd en biedt op dit moment in Nederland 27 kanalen. Smaken verschillen, maar wij vonden het aanbod allesbehalve interessant. Samsung belooft dat er regelmatig nieuwe kanalen bij zullen komen. De app kan niet van de tv worden verwijderd, maar het is wel mogelijk om het icoon op het homescreen te verbergen.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is dit jaar vernieuwd en heeft een paar belangrijke wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. Op het eerste gezicht ziet het apparaatje er wat goedkoper uit, doordat het niet langer van metaal is gemaakt, maar van zwart plastic. Het maakt niet langer gebruik van AAA-batterijen, maar is nu voorzien van een oplaadbare accu. Door de veranderingen is het lichter geworden; het weegt zo'n zestig gram en voelt daardoor minder luxe aan in de hand.

Afstandsbediening
AfstandsbedieningAfstandsbediening

De accu kan worden opgeladen door middel van de USB-C-aansluiting aan de onderkant. De hiervoor benodigde kabel word niet meegeleverd, maar dat zal voor de meeste gebruikers geen probleem zijn, omdat de remote zichzelf kan opladen door middel van een zonnecel op de achterkant. Als je hem dus af en toe een tijdje op z'n kop legt, hoeft hij nooit aan de lader. Hij hoeft niet bij een raam te liggen, want een normale hoeveelheid (kunst)licht in de huiskamer is voldoende om de accu op te laden. Er verschijnen meldingen in beeld als het accuniveau laag is. Als je de remote een minuut aan de lader hangt, kan hij volgens Samsung weer een week mee.

De afstandsbediening heeft een ingebouwde microfoon voor spraakopdrachten en heeft dit jaar knoppen gekregen voor Multi View en TV Plus. Het apparaat is niet voorzien van cijfertoetsen, waardoor kanaalnummers invoeren erg omslachtig gaat. Wel compenseert Tizen hier enigszins voor door de meestgebruikte kanalen te tonen. Het ontbreken van een knop voor externe ingangen vinden we erg onhandig; deze moeten via het menu worden geselecteerd.

Gaming en chroma subsampling

De QN95A is een goede keuze als je games speelt op je tv, want er zijn veel features voor gamers aanwezig. Hij heeft vier HDMI 2.1-ingangen met 40Gbit/s bandbreedte, die allemaal geschikt zijn om 4k-beelden met maximaal 120fps en in hdr weer te geven. Ook biedt hij ondersteuning voor variable refresh rate en AMD's FreeSync Premium Pro. Daarbij zijn framerates tussen 24 en 120fps mogelijk. Dankzij de 'auto low latency mode' schakelt de tv vanzelf over naar de spelstand, waarin de inputlag het laagst is.

Wat inputlag betreft doet deze tv het bijzonder goed. Bij het weergeven van zowel 1080p60- als 3840p60-beelden heeft dit toestel een inputlag van 10ms. Bij het weergeven van beelden met 120fps zakt de inputlag zelfs naar 6ms. Daarmee behoort de QN95A wat inputlag betreft tot de beste televisies van dit moment. De oledmodellen van LG, vanaf de C-serie, presteren net zo goed, maar geen enkele televisie doet het beter.

Game screen

Samsung heeft de QN95A voorzien van een speciaal scherm voor games. Je kunt hier zien wat de huidige verversingsfrequentie is en of er een variabele framerate word gebruikt. Ook zie je hier of hdr actief is en kun je de aspectratio aanpassen om zo ook 16:9- en 32:9-signalen weer te geven. Het scherm komt een beetje gimmicky op ons over, net als de Game Optimizer van concurrent LG. Wel worden we blij van het grote bereik van de variabele framerate waarmee alle verversingsfrequenties tussen 24 en 120fps worden ondersteund.

Chroma subsampling

Het menselijk oog is veel beter in het waarnemen van kleine helderheidsdetails dan van kleurdetail. Deze eigenschap wordt al sinds de begintijd van kleurentelevisie gebruikt om bandbreedte te besparen. Nog altijd maken alle videocodecs die worden gebruikt voor videodistributie, gebruik van chroma subsampling, waarbij voor de kleurinformatie een lagere resolutie wordt gebruikt dan voor de helderheid. Ook uhd-tv's maken vrijwel allemaal gebruik van chroma subsampling om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van 2160p60-beelden.

Bij het kijken naar video heb je daar geen last van, maar als je de tv inzet als monitor bij een pc of als je in het bezit bent van een gameconsole die 2160p60-beelden genereert, krijg je kleurartefacten in beeld te zien. Bijvoorbeeld bij kleine, zwarte letters op een witte achtergrond zie je dan valse kleuren bij pixels die kleurloos horen te zijn. Bij de QN95A kun je de volledige kleurresolutie behouden door in het menu te navigeren naar Instellingen > Algemeen > Beheer externe apparaten. Je kunt daar voor elke afzonderlijke HDMI-ingang HDMI UHD Color aanzetten, waarna 2160p60-beelden in hun volle glorie worden vertoond.

Energiegebruik en geluid

EnergielabelSinds 1 maart van dit jaar zijn er nieuwe energielabels voor televisies en andere huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en stofzuigers. Om de fabrikanten aan te moedigen om almaar zuinigere apparaten te ontwerpen, zijn de regels flink aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat zo goed als alle televisies dit jaar energielabel G dragen. Daarmee is het energielabel op dit moment een minder handig hulpmiddel om een energiezuinige televisie uit te kiezen. Als het goed is, komt daar in de toekomst verandering in, als het verbruik van televisies verder is teruggedrongen. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.

Ook de Samsung QN95A draagt dus energielabel G, maar ondanks de rode kleur op het label verbruikt dit model niet veel meer dan andere televisies met dezelfde beeldmaat. Ons 65"-testmodel verbruikt in de standaardmodus zo'n 110W gemiddeld, waarbij het scherm ongeveer 384cd/m² aan helderheid produceert. Als we het scherm afstellen op 250cd/m², daalt het verbruik naar 90W. Bij 120cd/m², een helderheid die 's avonds bij weinig omgevingslicht nog een goed beeld oplevert, daalt het gemiddelde opgenomen vermogen naar 69W. Daarmee is de QN95A in vergelijking met andere oled- en lcd-tv's erg zuinig. Als je de QN95A in de bioscoopmodus zet, de stand waarbij je de beste beeldkwaliteit te zien krijgt, loopt het verbruik op naar gemiddeld 107W, waarbij het scherm een helderheid van 308cd/m² heeft. De QN95A is voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee je de helderheid van het scherm automatisch aan het omgevingslicht kunt laten aanpassen. Zo krijg je altijd een prima beeld en gebruikt de tv niet onnodig veel energie.

Geluid

De luidsprekers van de QN95A zijn weggestopt onder in de behuizing en het geluid verlaat de tv via een hoornconstructie die uitmondt in roosters aan de onderkant. Samsung geeft op dat het een 4.2.2-audiosysteem is, maar daar zijn wat kanttekeningen bij te plaatsen. Je zou namelijk verwachten dat er twee hoogtekanalen zouden zijn en twee losse subwoofers. Die hoogtekanalen zijn er inderdaad in de vorm van extra luidsprekers boven, aan de achterzijde van het scherm die het geluidsbeeld iets 'optillen'. Daarnaast heeft de QN95 twee extra luidsprekers aan de zijkant van het scherm, in de rand verwerkt. Die extra luidsprekers geven alleen hogere tonen weer en moeten ervoor zorgen dat het geluid meer 'uit het scherm' lijkt te komen, in plaats van eronder vandaan.

Luidsprekers

De laagweergave is prima voor een tv, maar wie van stevige bassen houdt, kan maar beter kiezen voor een los audiosysteem en een eventuele echte subwoofer. Samsung geeft een vermogen op van maar liefst 70W, maar zonder erbij te vermelden hoe dit precies gemeten is en hoeveel vervorming er optreedt. Daarmee zegt deze opgave niet zoveel. Wij hebben sterk het idee dat we naar een flink minder krachtig audiosysteem luisteren, want het maximale volume valt een beetje tegen voor een tv in deze prijsklasse.

Samsung beweert ook dat deze tv beschikt over Object Tracking Sound, waarmee de fabrikant doet voorkomen dat objecten in beeld worden gevolgd en dat de positie ervan invloed heeft op het geluid. Het effect hiervan is beperkt en bovendien alleen merkbaar als je de televisie relatief dicht bij de muur plaatst.

Toch vinden we het een prettig klinkend audiosysteem dat niet veel onderdoet voor de meeste andere televisies. Er valt niet zoveel aan het geluid in te stellen. Er is een zevenbandsequalizer, maar die heeft niet veel effect op het geluid. Wel is er een optie om stemmen te versterken en dat werkt prima. Hiermee worden de middentonen versterkt, waardoor de verstaanbaarheid duidelijk toeneemt. Helaas is er geen ondersteuning voor DTS-geluid, wat erg onhandig kan zijn als je films wilt afspelen via de ingebouwde mediaspeler.

Beeldeigenschappen

Samsung heeft de QN95A voorzien van een VA-paneel. Dit type lcd staat erom bekend dat het contrast relatief goed is, maar de kijkhoeken over het algemeen wat minder. Samsung heeft echter een diffusielaag toegevoegd, waardoor de kijkhoeken veel beter zijn. Om dit te demonstreren, hebben we twee foto's genomen met identieke belichting, de ene recht van voren en de andere onder een hoek van 45 graden.

KijkhoekenKijkhoeken

We zien dat de kleurverzadiging nauwelijks terugloopt, en ook het contrast en de helderheid nemen slechts een klein beetje af als je onder een hoek kijkt. Een oled ziet er onder een hoek nog een tikje beter uit, maar het verschil is klein. Hiermee heeft Samsung een belangrijk nadeel van VA-panelen succesvol aangepakt.

Een andere uitdaging van de lcd-techniek is om de backlight zo uniform mogelijk het scherm te laten verlichten. Doordat de QN95A is voorzien van een miniledbacklight, die gebruikmaakt van duizenden kleine leds, hoeft het licht van een enkele led maar over een relatief kleine oppervlakte te worden verdeeld en kan de behuizing platter worden gemaakt.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

We hebben een wit scherm gefotografeerd waarbij we hebben belicht voor middengrijs. Hierdoor zijn verschillen in helderheid duidelijker zichtbaar dan wanneer je normaal televisie kijkt. De uniformiteit is behoorlijk goed voor elkaar; alleen de uiterste hoeken zijn, ook als je ze met je eigen ogen bekijkt, duidelijk wat donkerder. Een oled presteert op dit vlak beter, maar ook hier is het verschil niet zo groot.

De zwartweergave is traditioneel een zwak punt van lcd's, waarbij VA-panelen wel duidelijk beter presteren dan ips-schermen. Doordat deze tv is voorzien van een full array local dimming-backlight, kan de tv gedeelten van het scherm minder fel verlichten om zo de zwartweergave te verbeteren.

ZwartweergaveZwartweergave

Bij het weergeven van een volledig zwart scherm, met een kleine witte tekst erop, blijft het hele scherm zwakjes verlicht. Hierdoor wordt zwart niet volledig zwart, maar er zijn ook geen storende halo's in beeld te zien. Wat ons betreft een nette oplossing, maar de witte letters worden hierdoor wel wat te donker weergegeven. De zwartweergave van de QN95A is dus zeker niet slecht, maar een oled is op dit punt duidelijk beter.

Beeldverwerking

De beeldverwerking van de Q95A word verzorgd door de Neo Quantum Processor 4K. Dat is volgens Samsung een 'intelligente processor voorzien van deep learning'. We vinden de claim dat de processor intelligentie bezit, wat ver gaan en ook de deeplearningimplementatie is geen wondermiddel. Samsung claimt, net als andere merken, dat er neurale netwerken worden ingezet om beelden met een lagere resolutie naar uhd te schalen, wat onder andere resulteert in scherpere lijnen. Wij vinden de upscaling er prima uitzien, maar niet beter dan die van andere merken. Kunstmatige intelligentie of niet, we hebben nog geen upscaler op een televisie gezien die kan verbloemen dat we niet naar uhd-beelden kijken.

ContrastverbeteringHet aantal afzonderlijke 'beeldverbeteraars' is relatief klein voor een tv in deze prijsklasse. De meeste dure televisies zijn voorzien van vele instellingen die bedoeld zijn om het beeld op te poetsen. Dit vinden we een goede zaak, want verreweg de meeste van dit soort features doen alleen maar afbreuk aan de beeldkwaliteit. Als je kijkt naar beelden van matige kwaliteit, die er wat futloos uitzien, kun je met Contrastverbetering de lichte delen lichter maken en de donkere delen donkerder, zodat het beeld er wat levendiger uit gaat zien. Pas deze stand vooral niet toe op beelden van goede kwaliteit, want dan gaan er details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren.

Er is een scherpteregeling zoals je die op de meeste televisies aantreft. Als het bronmateriaal goed is, kun je deze het beste op nul laten staan. Bij onscherpe beelden kun je er contrastovergangen mee benadrukken zodat ze er scherper uitzien. Wel spaarzaam toepassen, anders gaat het beeld er snel hard uitzien en worden er halo's zichtbaar.

De ruisonderdrukking is te vinden onder 'Beeldscherpte instellingen'. Dat is waar we deze functie zouden zoeken, maar de plek is op zich niet gek. Je kunt er immers de beeldscherpte, zoals altijd bij dit soort algoritmen, negatief mee beïnvloeden. Er is alleen een Auto-stand en er zijn geen aparte instellingen voor willekeurige ruis, zoals filmkorrel en compressieartefacten. De functie doet het prima en weet flink wat ruis weg te poetsen, maar dit gaat dus wel ten koste van de scherpte in beeld.

Beeldscherpte instellingenBewegende beelden kun je er scherper uit laten zien met beeldinterpolatie en de instellingen hiervoor zijn ook terug te vinden onder de 'Beeldscherpte instellingen'. Je kunt het algoritme tweaken met Trilvermindering en Wazigheidsvermindering. We gebruiken deze functie echter liever helemaal niet, omdat hierdoor, zoals altijd bij beeldinterpolatie, artefacten in beeld zichtbaar worden als er objecten in beeld over elkaar heen bewegen.

Er is ook blackframe-insertion aanwezig onder de marketingnaam LED Clear Motion. Door de backlight te laten knipperen, worden de afzonderlijke beeldjes korter getoond. Hierdoor ontstaat er minder bewegingsonscherpte op je netvlies als je ogen over het beeld bewegen. Bewegend beeld ziet er zichtbaar scherper uit, maar je ziet de backlight duidelijk knipperen, waardoor het erg onrustig kijkt. Sony gebruikt de local dimming backlight op de duurdere modellen om het beeld in gedeelten donker te maken, zodat je geen flikkering ziet, maar deze feature is niet op de QN95A beschikbaar.

Metingen en hdr

Het contrast is een van de belangrijkste eigenschappen als het gaat over hoe je de beeldkwaliteit ervaart als je naar een scherm kijkt. De Q95A heeft een miniledbacklight dat het eigen contrast van het beeldpaneel verbetert. We tellen 44 horizontale en 18 verticale zones voor een totaal van 792. Dat is relatief veel zones voor een fald-backlight en een flinke verbetering ten opzichte van eerdere Samsung-televisies met fald. In theorie zou een miniledbacklight makkelijk nog vele malen meer zones kunnen hebben, zonder dat daarvoor meer leds nodig zijn. Helaas is er voor elke extra zone ook meer elektronica nodig om de leds aan te sturen, waardoor de kosten snel oplopen.

Samsung QN95 backlight

Samsung QN95 backlightSamsung QN95 backlightSamsung QN95 backlight

Samsung stuurt de local dimming backlight slim aan, zodat lichte halo's rond lichte objecten op een donkere achtergrond zoveel mogelijk worden vermeden. Vooral bij witte ondertitels op een donkere achtergrond wil het aan- en uitschakelen van afzonderlijke zones nog weleens (te) duidelijk zichtbaar zijn. Bij de Q95A heeft Samsung dit probleem goed weten op te lossen door de ondertitels donkerder weer te geven. Helaas worden ook sommige andere kleine objecten door het algoritme te donker weergegeven.

Hoe effectief local dimming kan zijn, zien we bij het weergeven van het schaakbordpatroon met acht witte en acht zwarte vlakken, dat we gebruiken voor de ANSI-contrastmeting. Doordat de zwarte vlakken worden gedimd, hebben we een contrast van maar liefst 20294:1 gemeten. Een zeer goed resultaat voor een lcd-tv. Doordat het contrast op lokaal niveau niet zo hoog is, ziet het beeld er wel wat minder scherp uit dan bij een oled. Bij oledschermen kunnen de afzonderlijke pixels namelijk volledig worden uitgeschakeld, waardoor, als je met weinig omgevingslicht kijkt, het contrast veel groter is.

Als je kijkt met veel omgevingslicht, is de Q95A de betere keuze. Oledtelevisies hebben over het algemeen flink last van reflecties in een fel verlichte kamer, waardoor het ervaren contrast flink kan afnemen. De Q95A is voorzien van een antireflectielaag die z'n werk prima doet. Zelfs met veel zonlicht in de kamer of onder felle tl-lampen ziet het beeld er hierdoor nog steeds goed uit.

We hebben de kleurweergave gemeten aan de hand van een serie grijstinten en met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. Deze meting zegt meer over de kleurweergave dan metingen aan zeer verzadigde kleuren. Zolang de grijstinten de juiste helderheid hebben en geen kleurzweem vertonen, zal het grootste deel van de kleuren immers correct worden weergegeven. De beste preset wat weergave betreft is Film. Voor het meten hebben we de gamma ingesteld op 2,2. Standaard staat de Q95A op BT.1886, maar die stand is bedoeld voor kamers die veel donkerder zijn, zo'n tien lux, dan de gemiddelde huiskamer.

Grayscale

Samsung heeft de Q95A erg goed afgesteld in de fabriek. Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,7 vallen de afwijkingen ver onder de grens van 3, waardoor ze met het blote oog totaal onzichtbaar zijn. Het gemiddelde gamma komt uit op 2,1, maar dat komt doordat IRE 95 wat te fel wordt weergegeven. De rest van het gammaverloop is goed en volgt de 2,2-lijn netjes. Met een kalibratie valt dus niet veel winst te behalen.

De wat verzadigdere kleuren meten we aan de hand van de kleuren van de ColorChecker-kaart, die sinds jaar en dag in de fotografie wordt gebruikt om de kleurweergave te controleren.

ColorChecker

Er zijn wat kleine afwijkingen, maar ze hebben maximaal een ΔΕ2000 van 3, waardoor ze met je eigen ogen nauwelijks zichtbaar zijn. De gemiddelde afwijking bedraagt slechts 1,8. Met een kalibratie zal dus nauwelijks zichtbare winst te behalen zijn.

Hdr

Wat hdr-formaten betreft is er ondersteuning voor de standaardformaten Hybrid Log-Gamma en HDR10. Daarnaast wordt HDR10+ ondersteund. Dat is een uitbreiding bij HDR10 die dynamische metadata toevoegt en die voornamelijk bij Amazon Prime Video is te vinden. Dolby Vision ontbreekt en dat is jammer, want dit formaat, met dynamische metadata, is veel populairder dan HDR10+.

De maximale helderheid van de Q95A ligt flink hoger dan bij oledtelevisies, waardoor je bij het kijken naar hdr de ruimte nauwelijks hoeft te verduisteren. Ook met deze tv krijg je echter de mooiste hdr-weergave als je in een niet al te fel verlichte ruimte kijkt.

Piekhelderheid

We hebben de piekhelderheid gemeten in de stand Film, omdat deze ook bij het kijken naar hdr de beste kleurweergave oplevert. We zien dat bij een wit vlak dat 25 procent van de oppervlakte van het beeld beslaat, een helderheidspiek van 1638cd/m² wordt gehaald. Bij een volledig wit scherm daalt de helderheid naar 700cd/m². In de stand Dynamisch zijn kortstondig zelfs pieken van 2451cd/m² mogelijk, maar daarbij worden de kleuren veel te blauw weergegeven.

Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000, maar gebruiken we ΔΕITP. Hiervoor is gekozen omdat ΔΕ2000 nooit is ontworpen om afwijkingen van licht uitstralende beeldschermen uit te drukken en er bij hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier. De Filmstand levert het beste resultaat op.

Grayscale

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan er dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen veel televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, die bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.

Samsung past, in de Filmstand, geen roll-off toe, maar we zien rond het kantelpunt wel wat grotere afwijkingen. De middelste grafiek laat een gemiddelde ΔΕICtCp van 5,3 zien. Doordat de afwijkingen worden veroorzaakt door helderheidfoutjes, vallen ze met je eigen ogen nauwelijks op. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. Door de schaal van de grafiek lijken de afwijkingen nog steeds flink, maar met een gemiddelde ΔΕICtCp van 1,8 is de Q95A prima afgesteld in de fabriek.

Conclusie

De Samsung Neo QLED QN95A is een prachtige 4k-tv, die wordt geleverd met een een los kastje waarop alle aansluitingen zitten. Hierdoor loopt er slechts een enkele kabel naar de tv en kunnen de overige kabels uit het zicht blijven. Hij is fraai afgewerkt en redelijk dun. Meestal zijn televisies met een fald-backlight een stuk dikker, maar door de toepassing van minileds heeft Samsung de Q95A mooi plat kunnen maken.

De minileds zijn ook gunstig voor de beeldkwaliteit. Doordat de backlight is onderverdeeld in 792 zones, levert deze tv een bijzonder goed contrast voor een lcd-tv. Bovendien is de maximale helderheid erg hoog, waardoor je zelfs met veel omgevingslicht nog prima beeld hebt. Bij veel licht blijf je ook nog eens gevrijwaard van hinderlijke reflecties dankzij het prima antireflectiefilter. Daarnaast biedt dit model prima kijkhoeken.

Gamers zullen deze tv zeker kunnen waarderen, omdat deze een lage inputlag heeft, variabele framerates ondersteunt en 4k-beelden met 120fps kan weergeven dankzij de vier HDMI 2.1-ingangen. De ingebouwde luidsprekers klinken goed en bieden een, voor de meeste huiskamers, prima maximaal volume. Wel is het jammer dat er geen ondersteuning is voor DTS-geluid.

Dankzij de hoge helderheid van de minileds is de hdr-weergave, ook met wat meer omgevingslicht, schitterend. In een donkere kamer presteert een oled beter, maar als je veel overdag kijkt en geen goede zonwering hebt, is de QN95A de betere keuze. Het ontbreken van ondersteuning voor Dolby Vision is wel een gemis, aangezien dit het populairste formaat voor hdr met dynamische metadata is.

Voor velen zal de zeer hoge prijs een showstopper zijn, zeker als je bedenkt dat een even grote oledtelevisie bij veel winkels op dit moment zo'n 1000 euro goedkoper is. Als je echter tv wil kijken in een woonkamer met fel licht, is deze tv de ultieme keuze. Om deze reden hadden we de QN95A een Ultimate award willen geven. We hebben echter besloten om dit niet te doen vanwege de advertenties die de interface kunnen ontsieren. Deze zijn niet uit te schakelen en zijn alleen te weren door maatregelen op netwerkniveau. We vinden dit niet passen gezien de hoge aanschafprijs van deze, verder prachtige tv.

Reacties (139)

139
136
72
17
1
50
Wijzig sortering
De goedkopere QN90A is technisch gelijk aan de QN95A, maar mist de externe One Connect Box.
Dit is niet juist. De QN92A/QN93A is technisch gelijk aan de QN95A. De QN90A mist het kijkhoekfilter en belangrijker komt in de meeste gevallen met een ADS-IPS paneel. Daarom is daar dat filter ook overbodig. Prijs/technisch is de QN85A dan ook interessanter (dan de QN90A). Uitzondering is in alle gevallen 50 en 85 inch dat is altijd VA. Zie onderin [NEO/QLED/UHD TV] Samsung 2021 line-up voor een overzicht.

[Reactie gewijzigd door benbaba op 22 juli 2024 18:33]

Gestopt met lezen toen ik bij minpunten “Advertenties in de interface” zag staan. Bizar dat dit blijkbaar een ding is bij veel recente TV’s ;(.

Mijn JS8000 uit 2015 staat op de lijst om vervangen te worden, maar het zal in ieder geval geen Samsung meer worden.

[Reactie gewijzigd door AerodynamiX op 22 juli 2024 18:33]

Het is allemaal wat minder erg dan je denkt
In de menubalk staat naast alle blokken van de apps één advertentieblok
Is het optimaal? Nee
Maar het is ook totaal niet storend
Denk dat het voor veel mensen een principe kwestie is. Je koopt een topmodel televisie en wordt daar vervolgens voor "bedankt" met advertenties die je niet uit kunt zetten.

Krijg je 500 euro korting voor een model met advertenties wordt het al een heel ander verhaal.
Dat snap ik wel
Helaas is er op dit moment geen optie om er vanaf te komen, maar Samsung zou natuurlijk ook kunnen zeggen nou voor 500 euro meer krijg je geen advertenties
Helaas doen ze dat op dit moment nog niet

Maar om voor één simpele advertentie nou een fantastische TV helemaal links te laten liggen is ook weer extreem
Voor ons was Samsung eigenlijk de enige optie, aangezien bijna alle OLED super reflecterend zijn
Dan ga ik niet zeggen nou laat mij maar in een spiegel kijken want ik wil geen Samsung omdat er één minuscuul advertentieblokje in het menu staat, terwijl ik het menu toch amper open

[Reactie gewijzigd door Stijnvi op 22 juli 2024 18:33]

Gestopt met lezen toen ik bij minpunten “Advertenties in de interface” zag staan. Bizar dat dit blijkbaar een ding is bij veel recente TV’s ;(.
Bij een model tot 400 euro is het misschien nog te verdedigen mits daar iets tegenover staat in hardware of features. Bij deze tv van 2600 (!) euro is ingebakken reclame inderdaad totaal onacceptabel. Doei Samsung.
Ieder artikel wordt er weer wat over gezegd hier, schijnbaar door mensen die geen Samsung tv hebben. Bij de configuratie van de tv komen er een aantal privacy opties (zoals in Windows) voorbij zoals persoonlijk ID, kijkaanbevelingen etc. Als je deze uit zet zie je zeer weinig reclame in beeld (ik denk dat ik max 1 a 2 keer per maand een advertorial zie, en dan zie je een klein applicatietegeltje in Tizen als advertorial)

Het advertorial tegeltje wordt ook steeds eenmalig weergeven in de bar en is dus helemaal niet nadrukkelijk aanwezig. Ja, tenzij je hem aanklikt zoals op die Twitter foto. Voor de duidelijkheid: dit komt niet automatisch in beeld.


Over LG WebOS wordt hier nooit wat gezegd terwijl ik dat erger vind. Zeker in de nieuwste WebOS worden er gewoon "app aanbevelingen" getoond die bijna je halve beeld in bezit nemen. (ja, met nadruk op de "....)

En voor Android TV geldt in feite hetzelfde. Ik snap niet waarom die discussie steeds alleen bij Samsung oplaait. Ik heb ervaring met meerdere smart tv platforms en bij Samsung stelt het het minste voor. Maar waarschijnlijk ben ik de enige die zich veel meer stoort aan al die "aanbevelingen" van applicaties wat natuurlijk geen reclame is..

Waar ik me meer aan stoor is de trend van fabrikanten om sponsor knoppen op de afstandsbediening te zetten.

Mijn conclusie: onterecht om de award voor zoiets kleins in de kast te houden.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 18:33]

Het wordt inderdaad met de dag gekker, overal waar je je ogen richt zie je tegenwoordig advertenties en wordt het systematisch opgebouwd van enkele seconden tot aan een lengte dat de Community in opstand komt. Youtube is een mooi voorbeeld. Sinds dat er zelfs twee achter elkaar komen heb ik Youtube verwijderd. Dan maar geen gebruik er van maken.
Bij YouTube kun je gewoon betalen en dan zijn de advertenties weg. In ieder geval in YouTube zelf. Je kijkgedrag wordt wel geanalyseerd om een profiel op te bouwen voor advertenties ergens anders (web/apps/mail). Deze tv doet waarschijnlijk hetzelfde maar heeft geen optie om te betalen om de advertenties weg te krijgen.
Youtube kan je "gratis" gebruiken, voor deze TV betaal je al een aardig bedrag.
Het is mijn inziens nog erger… bij deze TV kan je geeneens betalen voor geen reclame :+

Dat dit in beginsel al niet nodig zou moeten zijn is uiteraard een ander verhaal… maar bij YouTube kán je in ieder geval “kiezen” middels bijbetalen…
Ja wel hoor. Niet aan internet hangen. En voor je eigen smart features betalen. Werkt geweldig.
Dan kun je natuurlijk ook geen gebruik maken van de Apps die je wél wilt gebruiken.

Nu gebruik ikzelf een Apple TV i.c.m. met mijn QLED dus ikzelf gebruik deze niet, maar het niet kunnen gebruiken van YouTube/Netflix/Prime Video/Disney+/Apple TV+ etc. etc. om maar geen blokje reclame in het menu te zien is natuurlijk niet echt een oplossing :)

Met een betaalde optie doelde ik op het apparaat zelf, niet door er externe apparatuur aan te hangen.

[Reactie gewijzigd door Thalaron op 22 juli 2024 18:33]

Maar wat weerhoudt je om een een android box te kopen? Of een ChromeCast? Dat je Apple tv al die dingen niet kan is natuurlijk niet het probleem van Samsung.
De Apple TV kan alles en meer dan wat mijn QLED kan. Maar je mist mijn punt denk ik; Waarom zou ik een Apple TV moeten kopen om een premium product te kunnen gebruiken die (grotendeels) diezelfde functionaliteiten kan bieden puur en alleen omdat je geen reclame wenst?

Het is toch te gek voor woorden dat je reclame krijgt op producten die eigendom zijn. Het is dat ik het niet wist én dat ik sowieso al van plan was om het hele smart gedeelte van mijn TV te negeren maar anders had ik zeker geen Samsung gekocht.

Wat als we op deze voet doorgaan... Een GeForce GTX 6090 met tussen elk laadmoment een reclameblok van 5 minuten? Of wanneer je je TV wilt inschakelen dat dit niet lukt zonder een internerverbinding met connectie naar de reclameserver en dan bij iedere toets die die indrukt / na elke 25 minuten 5 minuten reclame?
Het is niet dat ik de TV kan gebruiken zonder ooit het menu te gebruiken...

Maar goed... agree to disagree then
Hoe beoordeel je welk onderdeel van iets wat je gekocht hebt gratis is en wat niet? Volgens mij is het toch echt zo dat als je iets koopt alles wat in de doos zit betaald is en aan de specificaties zou moeten voldoen die er bij zijn opgegeven.
Als je zonder dat dit beloofd is gratis updates krijgt is dat misschien anders, maar daar gaat het nu geloof ik niet om.
Sinds wanneer ben jij eigendom van de smart tv omgeving? Het is een gratis extra en daar zit reclame in.
Ja laten we dan tegen woordig overall waar een schermpje in zit recame weergeven. Je hebt imemers niet de software gekocht maar de hardware. dus we kunnen tonen wat we willen. lekker op de smartphone door twee reclames heen voor dat je je smsje kan zien of op je nieuwe smartwatch een melding krijgen maar voordat je die mag zien moet je eerst een reclame wegklikken. Snap je nu hoe idioot dit nou eigenlijk is.
“Trotse” bezitter van een Samsung TV hier. Denken dat support kan blijven worden gegeven omdat Samsung wat verdient aan kleine reclametegeltjes, dan heb je het mis. Voor hele sloten UHDs is de reclame-patch zo goed als de enige patch in jaren, terwijl heel wat modellen grote problemen met WiFi hebben (waaronder de mijne). Daarentegen had ik laatst schermvullende reclame voor de Samsung streaming service :(
Ik heb mijn probleem opgelost met een fraaie, vlotte, goed ondersteunde en reclamevrije AppleTV en er komt never nooit meer een Samsung TV mijn voordeur in!
De link met YouTube wordt hier zovaak gelegd als het gaat om reclames. Ook in het artikel over de 65” tv’s onder 900.

Maar mensen laten inderdaad conveniently achterwege dat dit ding 2800 fucking € kost :X
YouTube is heel lang verliesgevend geweest. Misschien is het het nog steeds. De kosten om een dergelijk platform te onderhouden, alle servers, data opslag en transport kosten een flinke duit. Dus voor dat is het heel logisch dat je of meer reclames krijgt of moet gaan betalen.

Ik betwijfel echter of ze verlies maken op de verkoop van deze tv. Qua dat mogen ze van mij wel eens wat meer regels gaan introduceren dat consumenten bij aanschaf van een dergelijk product duidelijk geïnformeerd worden dat het reclame bevat en al dan. Het verplicht een optie geven om het reclame vrij te kopen voor een x bedrag.
Tja waar leg je de grens. Bij Apple die "Nike en iPhone" heeft gepresteerd te leveren? Of is dat "gewoon een nuttige tip".
Gestopt met lezen toen ik bij minpunten “Advertenties in de interface” zag staan. Bizar dat dit blijkbaar een ding is bij veel recente TV’s ;(.
Doordat zoveel merken het doen en het in de toekomst kunnen introduceren/uitbreiden, is een oplossing om het hele 'smart' deel te negeren en gewoon een deftige mediaspeler achterop te plakken. Bedien alles met een goede universele afstandsbediening, en het voelt dan aan als de native interface.

Als je advertenties haat dan is het dat, of het is voorzichtig kijken naar de merken die dit (nog?) niet doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:33]

En wat is een goede universele afstand bediening?
Dat is/was de Harmony maar die stoppen ermee. Dus wat is het alternatief?
Helaas is er geen goed alternatief voor de Harmony afstandsbedieningen. :'(
Gelukkig heb je de optie om de privacy policy niet te accepteren. Dan heb je natuurlijk niet de smart-functies en apps (buiten Samsung TV), maar ik ben toch nooit fan geweest van die smart-tv's.
Een simpel Intel NUC'je eronder en een draadloos toetsenbordje met touchpad en je hebt een TV+PC.
Dan gewoon via netwerk naar de NAS en Netflix/Kodi/... whatever you want.

Geen reclame, geen lag, meest recente apps, infinite support en je kan er zelfs op gamen :)

Zelf wou ik geen OLED omwille van de inbranding. Mijn vorige TV heeft 10 jaar meegegaan en stond heel veel aan, maar nu nog doet hij dienst ergens anders zonder problemen! Met de cijfers die de recente OLED TV's claimen geraak ik niet aan 7 jaar denk ik. En de vraag is dan ook hoe gradueel de kwaliteit achteruit gaat.

Het enige deftige alternatief is dan Samsung met hun QLED oplossing, dat een pak duurzamer is dan OLED.

Hier de "QLED 4K 65 inch Q95T (2020)" gekocht. Extreem tevreden van en nog nooit een advertentie gezien :)
Ik heb serieus de pluspunten niet eens bekeken, advertenties zag ik als eerste.
Gestopt met lezen toen ik bij minpunten “Advertenties in de interface” zag staan. Bizar dat dit blijkbaar een ding is bij veel recente TV’s ;(.
Ja redelijk absurd om eerlijk te zijn.
Ik vind Samsungs over de linie al flink overpriced, maar als je dan ook nog met ads een extra inkomstenmodel erin probeert te proppen, dan mag je wel met een zeer substantiele korting komen.

Ik ben niet eens zon enorme ad hater, maar het zal natuurlijk beginnen met gewoon wat aandacht trekken in de hoeken. En voor je het weet is het zo ingeburgerd dat je eerst een ad moet lezen om toegang te krijgen tot je 'instellingen' :P Oke, beetje doemdenken wellicht. Maar doe maar niet gewoon.
Ik heb deze tv nu zelf ongeveer 10 dagen en moet zeggen dat ik helemaal geen last heb van die Advertenties. Je krijgt een tegel die net zo groot is als de tegels van je content zeg maar netflix, prime, disney enzv. Pas als ja er op staat zie je de content in een groter formaat wat bijna nooit gebeurd.

Ik span daarom ook niet waarom ze dat hier als een groot minpunt plaatsen.

Tevens met 0 kennis ( youtube ) hang je een 20 euro kostende raspberry pi met pi-hole aan je router en ben je overal vanaf.

[Reactie gewijzigd door Shifra op 22 juli 2024 18:33]

Niet overal. De reclames die Youtube in je TV app toont, worden door PiHole niet verwijderd.
Dat heeft niets met Samsung te maken. Via India kan je daar voor een euro vanaf zijn en heb je gelijk YouTube Music.
Het gaat veel mensen denk ik om het principe. Veel mensen hebben het gevoel dat we leven ik in een wereld die gedomineerd wordt door kapitalisme. Alles draait om kopen. Je koopt een televisie van 2500 euro en die wordt vervolgens ingezet om je aan te sporen om nog meer te kopen. Dat is gewoon tegen het zere been...
Is inderdaad niet ideaal, maar heb mijn TV zelf nog nooit met internet verbonden, zit gewoon een Apple TV onder
Het hangt er vanaf wat je ermee doet natuurlijk. Ik heb gewoon een advertentieloze Mi Box S aan mijn tv hangen, dus advertenties zou ik toch nooit zien.
Hulde! Eindelijk het advertentiebeleid als minpunt opnemen! Voor mij gelijk geen optie meer.

Ik heb zelfs een keer contact gehad met Samsung (voor een frame tv) met deze vraag. Zij gaven aan dat elke fabrikant dat doet en het logisch is dat zij mee gingen doen. Ik gaf aan om die reden geen tv van hen te kopen, het antwoord “dat snap ik helemaal!, ik heb zelf ook een ander merk”!

Eerlijke reactie.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 22 juli 2024 18:33]

Die advertenties vallen echt wel mee. Ik snap ergens het minpunt wel, andere kant ook niet.

We doen nu alsof er een reguliere macdonalds, bcc, of wat dan ook reclame op komt maar dat is niet zo. Tot nu toe heb ik alleen reclame gezien die direct met de tv zelf te maken hadden. Dus zoals laatst dat Samsung zijn internet tv streamingsdienst startte. Of een plaatje van Netflix. Maar het is een icoontje van 75x40 pixels dat je ziet, en alleen als je op start drukt ergens helemaal links in het menu.

Het is echt verre van storend. Je ziet er niks van. Je scrolt sneller naar je app dan dat je de reclame hebt gezien.

Ik vind het gezeik om niks, maargoed dat ben ik.
Mee eens.
Ja het zou niet moeten kunnen op een dure tv maar de enige advertentie die af en toe verschijnt is inderdaad in het menu en wordt weer gegeven als een kleine tegel net als de overige tegels in het menu. Storend is het niet. Dus het verhaal van mug en olifant is wel een beetje van toepassing.
Zou ik liever een tv zonder reclame hebben? Natuurlijk. Stoort het me? Nee. Laat ik een verder uitstekende tv er voor staan als er op deze manier subtiel ergens een reclame blokje in een menu staat? Nee.
Dus het verhaal van mug en olifant is wel een beetje van toepassing.
Het is een verhaal van de baby-olifant en de olifant.
Baby's groeien.
En het voer van deze baby bestaat uit remote updates waar jij geen enkele controle over hebt.
En wat als het gifjes worden of korte filmpjes voordat je netflix start? Het gaat erom dat het een richting op gaat die veel mensen niet aan staat. Maakt dan 2 tv’s waarbij de tv met advetenties significant goedkoper is en het er duidelijk bij staat. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is.
Mijn TV heeft ook advertenties. Heel minimaal nu. Het zijn alleen stilstaande plaatjes. Echter zie ik ze nooit omdat ik mijn start en een AppleTV gebruik. Nu zal niet iedereen dat hebben maar met mediaboxen is het toch simpel te omzeilen of je blokkeert het op DNS niveau.

Want er zullen echt geen goedkopere TV's komen die advertenties hebben en dure TV's zonder advertenties.
Ik lees op 9gag (ja daar) dat Youtube in de USA op de tv's het presteerd om non-skippable-adds van een half uur te forceren. Vooral tijdens de Superbowl hadden ze een 30 minuten FORD reclame er in geduwd. 8)7 :X
En even €20 euro per maand neerleggen voor een gezins-abbo om Youtube add-free te krijgen vind ik buitensporig. Vooral omdat NL het hoogste maandbedrag heeft. :(
30 minuten geloof je het zelf? 30 sec is gebruikelijk. Youtube had live de Fox stream en daarnaast idd eigen reclame.
Als je op de AD.nl site al reclames van 45 seconden voor een nieuwbericht van 15 seconden krijgt, is dat zeer aannemelijk.
Dat valt dan nu nog mee voor je. Heb tv’s gezien dat grote delen met advertenties werd gevuld. Begint ook na een bepaalde periode erger te worden.
ja klopt, begreep dat ze express 6 maanden wahten om die advertenties naar voren te brengen zodat je de tv niet terug kan brengen en dergelijke.
ja klopt, begreep dat ze express 6 maanden wahten om die advertenties naar voren te brengen zodat je de tv niet terug kan brengen en dergelijke.
Heb je daar een betrouwbare bron voor? Als dat nl. echt bewust zo gedaan wordt, dan wil je dat wss bij de ACM melden.
>begreep

Is weer zo’n vermoeden wat mensen online als waar verkopen?
Dat is nog.maar het begin. Vandaag zijn het kleine plaatjes, morgen is het een full screen film van 15 seconden.

Ik vraag me ook echt af hoeveel Samsung hiermee wil gaan verdienen. In het begin zullen de opbrengsten niet veel voorstellen en zullen mensen de tv vanwege de reclames zelf links laten liggen. Wil Samsung er meer (of überhaupt) aan gaan verdienen zullen de hoeveelheid en grootte van de advertenties toe moeten nemen. Met andere woorden: je kunt er gif op innemen dat het niet bij kleine plaatjes blijft.
In mijn Samsung verschijnt in het menu een gigantische ad die een kwart van die balk inneemt. Na elke update van de tv moet ik die opnieuw gaan uitzetten via een optie die flink wat menu's diep is gezet. |:(

Samsung bied ook 0 changelogs voor hun updates.

Nooit meer een tv met ads en die alles wat ik doe doorstuurt. Nu hangt ie ook gewoon offline.
Het is wel een glijdende schaal. Nu is het dit, net zolang totdat dit normaal geaccepteert is, daarna komen vanzelf lokale fast'food' joints en supermarkten met hun aanbiedingen.
In de beginjaren van het internet had je ook alleen maar kleine, statische advertenties op webpagina's. Deze werden vervolgens prominenter en prominenter, vervolgens werden ze dynamisch, knipperend zelfs. Daarna kwamen full screen advertenties die meerdere seconden in beeld blijven staan.

Nu kun je uiteraard heerlijk naïef blijven. Dat kan inderdaad. Ik ben niet zo naïef meer.
Als ik die reacties zo zie (waarbij 90% over de ads gaat) is het wellicht een idee om de aanwezigheid van reclame als eigenschap in de PW op te nemen.

Behoor overigens tot die 90%: zodra het woord 'advertentie' valt verdwijnt alle interesse.
Dan kom je in het potentiële vaarwater van een belangenconflict. Ook T.net is gebaat bij een gebrek aan haat voor reclame, en wil potentieel niet het idee voeden dat reclame vermijdbaar is. ;)
t.net maakt reclame netjes vermijdbaar met heel redelijke abonnementsprijzen
Om deze reden hadden we de QN95A een Ultimate award willen geven. We hebben echter besloten om dit niet te doen vanwege de advertenties die de interface kunnen ontsieren. Deze zijn niet uit te schakelen en zijn alleen te weren door maatregelen op netwerkniveau. We vinden dit niet passen gezien de hoge aanschafprijs van deze, verder prachtige tv.
Daarnaast geven ze dus de Ultimate-award niet vanwege advertenties i.c.m. de hoge prijs
Anoniem: 620061 11 juni 2021 07:33
Ik snap dat er principiële bezwaren zijn tegen advertenties. Ik heb op mijn huidige Samsung van twee jaar oud inderdaad één keer een blokje gezien voor digitale tv, niet bewegend en het heeft er kort gestaan. Meer zal het niet worden lijkt mij, aangezien Samsung zich daarmee in de vingers gaat snijden.
Maar als je dat minder belangrijk vindt is dit wel de next step bij tv’s. Ik heb heel kort een LG Oled gehad, maar ik werd gek van de spiegeling in het beeld van het raam en een lamp achter de tv. Deze tv met mini leds is dan dermate helder dat je er geen last van hebt. Nog een stap scherper en helderder dan de huidige Qleds die al top zijn. Anti reflectie is voor mij de belangrijkste optie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 620061 op 22 juli 2024 18:33]

Ik heb een samsung gehad met die antireflectiefilter. Werd er echt gek van. Allemaal regenbogen over je scherm

Wat ik overigens wel mis in dit artikel zijn de prestaties in game mode, de q90t en ook de qn95a leveren echt veel beeldkwaliteit in. Dat lijkt me wel handig op een site als tweakers om even over heen te gaan. Enkel met testpatronen meten schiet niet op.

[Reactie gewijzigd door Squats op 22 juli 2024 18:33]

Reclame in je interface is niet ok!
Er staat nu misschien nog niks "ergs" in maar wat nou als dat verandert en er reclames voorbij komen waar kinderen gevoelig voor zijn?
Ik was al minder gecharmeerd van Samsung tv's, voornamelijk door een beloofde earc update die er 2 jaar later nog niet is, maar dit is toch wel de emmer die de druppel deed overlopen.

Miss een beetje OT maar ik begrijp dat elk bedrijf zijn bestaansrecht wil verdedigen maar om nu overal reclame in/door/achter/onder/boven/naast te mikken is gewoon niet ok. Daar zouden ze in de politiek ook wel wat mee mogen doen, maximale reclame blootstelling oid.
Kan deze tv chroma 444 (full) 10bit in 4k 120hz weergeven? Of is daar net als op de 2019 q90r een chroma 420 subsampling nodig?

Daarnaast ben ik ook benieuwd naar het potentiele verlies in helderheid en kleurweergave in game mode (zoals op de 2019 q90r).
Interesante tv. Neem 'm mee voor wanneer ik ga kijken voor een nieuwe.
Zeker omdat de tv redelijk dicht bij een raam staat, kan deze interessant zijn.
De reclames boeien mij echt niet. Er komt toch een Apple TV aan te hangen. :)
Wij hebben een OLED vlak naast een raam waar zeker 's-ochtends tot 12:00 veel licht op staat.
Het beeld is dan inderdaad fletser maar zeker nog steeds prima te kijken.
's-avonds is de OLED een genot om te kijken. Nog nooit een TV gehad die zo kleurecht en gedetailleerd is.
Films die eraf spatten, en natuur docu's waarbij je het gevoel hebt er live bij te zijn. Geweldig.

Sowieso heeft deze dure Samsung geen DTS en ook geen Dolby Vision en dan ook nog eens reclame?
Voor mij geen enkele haar op mijn hoofd die er over denk om zo veel geld voor deze Samsung neer te leggen.
Anoniem: 100386 11 juni 2021 06:14
Dure TV en dan ook nog advertenties moeten dulden. En natuurlijk ook volgen of tracking om 'gepersonaliseerde advertenties te kunnen serveren' :|

Doe mij maar een andere (Panasonic doet bv geen advertenties).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100386 op 22 juli 2024 18:33]

Ik ben zelfs meteen gestopt met lezen. Het is voor mij niet eens meer spannend hoe fan-tas-tisch die TV is (of niet).
Hier ook gestopt met lezen.
Precies dit. Geen Samsung TV voor mij voorlopig...
[...] Doe mij maar een andere (Panasonic doet bv geen advertenties).
Wat Panasonic levert kun je ook moeilijk SmartTV noemen ;) (een zo goed als lege appstore en de apps die er daadwerkelijk in staan worden zelden tot nooit bijgewerkt)
Gelukkig is de beeldkwaliteit top en ben ik super tevreden icm een AppleTV.

[Reactie gewijzigd door Tomba op 22 juli 2024 18:33]

Het is letterlijk alleen als je het menu ingaat dat er één tegeltje staat die ongeveer net zo groot is als de tegls van de apps
Het is totaal niet storend, en het is dus alleen als je het menu in gaat om van apps te wisselen of om naar de instellingen te gaan
Tracking kun je gewoon uitzetten via het menu.
https://youtu.be/DWBL6x3yoh4

Je kunt ads blocken via je router:
https://www.reddit.com/r/...ng_smart_tv_that_has_ads/

[Reactie gewijzigd door mar88vdv op 22 juli 2024 18:33]

Philips tv's hebben ook geen advertenties

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.