Sinds 1 maart van dit jaar zijn er nieuwe energielabels voor televisies en andere huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en stofzuigers. Om de fabrikanten aan te moedigen om almaar zuinigere apparaten te ontwerpen, zijn de regels flink aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat zo goed als alle televisies dit jaar energielabel G dragen. Daarmee is het energielabel op dit moment een minder handig hulpmiddel om een energiezuinige televisie uit te kiezen. Als het goed is, komt daar in de toekomst verandering in, als het verbruik van televisies verder is teruggedrongen. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.
Ook de Samsung QN95A draagt dus energielabel G, maar ondanks de rode kleur op het label verbruikt dit model niet veel meer dan andere televisies met dezelfde beeldmaat. Ons 65"-testmodel verbruikt in de standaardmodus zo'n 110W gemiddeld, waarbij het scherm ongeveer 384cd/m² aan helderheid produceert. Als we het scherm afstellen op 250cd/m², daalt het verbruik naar 90W. Bij 120cd/m², een helderheid die 's avonds bij weinig omgevingslicht nog een goed beeld oplevert, daalt het gemiddelde opgenomen vermogen naar 69W. Daarmee is de QN95A in vergelijking met andere oled- en lcd-tv's erg zuinig. Als je de QN95A in de bioscoopmodus zet, de stand waarbij je de beste beeldkwaliteit te zien krijgt, loopt het verbruik op naar gemiddeld 107W, waarbij het scherm een helderheid van 308cd/m² heeft. De QN95A is voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee je de helderheid van het scherm automatisch aan het omgevingslicht kunt laten aanpassen. Zo krijg je altijd een prima beeld en gebruikt de tv niet onnodig veel energie.
Geluid
De luidsprekers van de QN95A zijn weggestopt onder in de behuizing en het geluid verlaat de tv via een hoornconstructie die uitmondt in roosters aan de onderkant. Samsung geeft op dat het een 4.2.2-audiosysteem is, maar daar zijn wat kanttekeningen bij te plaatsen. Je zou namelijk verwachten dat er twee hoogtekanalen zouden zijn en twee losse subwoofers. Die hoogtekanalen zijn er inderdaad in de vorm van extra luidsprekers boven, aan de achterzijde van het scherm die het geluidsbeeld iets 'optillen'. Daarnaast heeft de QN95 twee extra luidsprekers aan de zijkant van het scherm, in de rand verwerkt. Die extra luidsprekers geven alleen hogere tonen weer en moeten ervoor zorgen dat het geluid meer 'uit het scherm' lijkt te komen, in plaats van eronder vandaan.
De laagweergave is prima voor een tv, maar wie van stevige bassen houdt, kan maar beter kiezen voor een los audiosysteem en een eventuele echte subwoofer. Samsung geeft een vermogen op van maar liefst 70W, maar zonder erbij te vermelden hoe dit precies gemeten is en hoeveel vervorming er optreedt. Daarmee zegt deze opgave niet zoveel. Wij hebben sterk het idee dat we naar een flink minder krachtig audiosysteem luisteren, want het maximale volume valt een beetje tegen voor een tv in deze prijsklasse.
Samsung beweert ook dat deze tv beschikt over Object Tracking Sound, waarmee de fabrikant doet voorkomen dat objecten in beeld worden gevolgd en dat de positie ervan invloed heeft op het geluid. Het effect hiervan is beperkt en bovendien alleen merkbaar als je de televisie relatief dicht bij de muur plaatst.
Toch vinden we het een prettig klinkend audiosysteem dat niet veel onderdoet voor de meeste andere televisies. Er valt niet zoveel aan het geluid in te stellen. Er is een zevenbandsequalizer, maar die heeft niet veel effect op het geluid. Wel is er een optie om stemmen te versterken en dat werkt prima. Hiermee worden de middentonen versterkt, waardoor de verstaanbaarheid duidelijk toeneemt. Helaas is er geen ondersteuning voor DTS-geluid, wat erg onhandig kan zijn als je films wilt afspelen via de ingebouwde mediaspeler.