De QN95A draait op Tizen; het op Linux gebaseerde besturingssysteem dat sinds 2015 word gebruikt en waar Samsung voorlopig nog gebruik van zal blijven maken. Er is er niet veel veranderd aan Tizen ten opzichte van vorig jaar. Nieuw dit jaar is Multi View, de mogelijkheid om twee beelden naast elkaar op het scherm te tonen. Zo kun je bijvoorbeeld YouTube of het scherm van je telefoon naast het live televisiebeeld laten zien.
De interface van Tizen ziet er overzichtelijk uit en de belangrijkste functies laten zich makkelijk vinden. Wel is het jammer dat er af en toe advertenties worden getoond. Dat doet concurrent LG ook, maar daar kun je ze in het menu uitschakelen. Samsung biedt zijn gebruikers niet de mogelijkheid om de advertenties uit te zetten. Je krijgt de advertenties niet vaak te zien, maar ze zijn wel zeer nadrukkelijk in de verder opgeruimde interface aanwezig.
Het instellingenmenu vraagt wat gewenning doordat de indeling wat minder duidelijk is dan bij andere merken. Zo zijn er nogal veel instellingen onder Algemeen geplaatst. Naar ons idee was het slimmer geweest om deze in verschillende hoofdcategorieën te verdelen. Ook hadden de 'Voorwaarde en privacy'-instellingen wat ons betreft geen eigen plek in het hoofdmenu hoeven krijgen. Niet dat we ze niet belangrijk vinden, maar tijdens normaal gebruik kijk je er natuurlijk bijna nooit naar.
Samsung is dit jaar met een eigen gratis streamingdienst begonnen, genaamd TV Plus. De app hiervoor is standaard geïnstalleerd en biedt op dit moment in Nederland 27 kanalen. Smaken verschillen, maar wij vonden het aanbod allesbehalve interessant. Samsung belooft dat er regelmatig nieuwe kanalen bij zullen komen. De app kan niet van de tv worden verwijderd, maar het is wel mogelijk om het icoon op het homescreen te verbergen.
Afstandsbediening
De afstandsbediening is dit jaar vernieuwd en heeft een paar belangrijke wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. Op het eerste gezicht ziet het apparaatje er wat goedkoper uit, doordat het niet langer van metaal is gemaakt, maar van zwart plastic. Het maakt niet langer gebruik van AAA-batterijen, maar is nu voorzien van een oplaadbare accu. Door de veranderingen is het lichter geworden; het weegt zo'n zestig gram en voelt daardoor minder luxe aan in de hand.
De accu kan worden opgeladen door middel van de USB-C-aansluiting aan de onderkant. De hiervoor benodigde kabel word niet meegeleverd, maar dat zal voor de meeste gebruikers geen probleem zijn, omdat de remote zichzelf kan opladen door middel van een zonnecel op de achterkant. Als je hem dus af en toe een tijdje op z'n kop legt, hoeft hij nooit aan de lader. Hij hoeft niet bij een raam te liggen, want een normale hoeveelheid (kunst)licht in de huiskamer is voldoende om de accu op te laden. Er verschijnen meldingen in beeld als het accuniveau laag is. Als je de remote een minuut aan de lader hangt, kan hij volgens Samsung weer een week mee.
De afstandsbediening heeft een ingebouwde microfoon voor spraakopdrachten en heeft dit jaar knoppen gekregen voor Multi View en TV Plus. Het apparaat is niet voorzien van cijfertoetsen, waardoor kanaalnummers invoeren erg omslachtig gaat. Wel compenseert Tizen hier enigszins voor door de meestgebruikte kanalen te tonen. Het ontbreken van een knop voor externe ingangen vinden we erg onhandig; deze moeten via het menu worden geselecteerd.