Door Sim Kranenburg

LG G1 oled-tv Review

Een evolutie aan je muur

06-05-2021 • 06:00

252

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De LG G1 is een superplatte oledtelevisie die speciaal is ontworpen om aan de muur te hangen. Daarvoor krijg je een handige muurbeugel meegeleverd die precies in een uitsparing aan de achterkant valt. Het geheel ziet er hierdoor superstrak uit, zeker als je de mogelijkheid hebt om de kabels in de muur weg te werken. Het geluid valt, ondanks het platte ontwerp, niet tegen. Het is wel jammer dat er geen ondersteuning voor DTS-geluid is. Het nieuwe evo-oledpaneel levert de beste kijkhoeken die we ooit hebben gezien. De ondersteuning voor HDR10+ ontbreekt, maar gelukkig kan er altijd worden teruggevallen op HDR10. De hdr-weergave is zeer goed en bovendien is de weergave zeer nauwkeurig afgesteld. Ook de gameprestaties behoren tot de beste van dit moment.

De belangrijkste eigenschap van een televisie is de beeldmaat. Hoe groter het scherm is, hoe meer indruk het beeld maakt tijdens het kijken. Helaas is een grotere maat over het algemeen duurder en bovendien trekt een grote tv, ook als die uitstaat, flink de aandacht in je interieur. Als je het toestel niet op een meubel plaatst, maar aan de muur ophangt, trekt het minder aandacht en lijkt het minder groot als je het niet gebruikt.

In deze review kijken we naar de LG G1, een super platte oledtelevisie die speciaal ontworpen is om opgehangen te worden. Je krijgt bij deze tv geen voet meegeleverd, maar wel een handige muurbeugel waarmee hij strak tegen de wand kan worden bevestigd. Hoewel de G1 eigenlijk gemaakt is om aan de muur te hangen, kun je hem ook gewoon op een meubel plaatsen door middel van twee los aan te schaffen voeten. Ook is er een standaard te koop waarmee hij op de vloer kan worden gezet.

LG G1

De G1 is voorzien van een nieuw type oledpaneel en de vierde generatie van LG's Alpha 9-processor, die gezamenlijk moeten zorgen voor een hogere lichtopbrengst en een verbeterde efficiëntie. LG noemt deze combinatie 'OLED evo'. In alle voorgaande jaren maakten oledtelevisies van het merk gebruik van dezelfde schermtechnologie, maar dit jaar is er dus wel verschil, want de G1 is de enige televisie die voorzien is van het nieuwe evo-paneel.

Uiteraard draait deze tv weer op webOS en krijg je er een Magic Remote bij. Dit jaar heeft zowel het besturingssysteem als de afstandsbediening een nieuwe vormgeving gekregen. Het toestel is verkrijgbaar in de maten 55, 65 en 77 inch, waarvan wij de middelste hebben getest. De kleinste maat staat op het moment van schrijven voor zo'n 1900 euro in de Pricewatch, de 77"-versie moet zo'n 5000 euro opbrengen en de door ons bekeken 65"-beeldmaat kost ongeveer 2600 euro.

Uiterlijk en aansluitingen

De G1 is gemaakt om aan de muur te worden bevestigd en wordt dan ook geleverd met een muurbeugel. Als je hem aan de wand hangt, ziet het geheel er zeer strak uit. De tv steekt slechts twee centimeter de kamer in en in verhouding tot de 165cm-beelddiagonaal van ons 65"-testmodel is dat zeer weinig, waardoor het geheel er superplat uitziet. Daarbij is het natuurlijk ideaal als je de kabels in de muur kunt wegwerken, maar als je een kabelgootje over de muur naar beneden laat lopen, ziet het er nog altijd strak uit.

LG G1

De meegeleverde muurbeugel heeft een handig systeem waarmee de tv automatisch wordt vergrendeld. Hierdoor is het toestel er gemakkelijk af te halen als je dat wilt, maar valt het er niet onbedoeld vanaf als je het beweegt. Het toestel kan namelijk op de beugel een stukje naar voren worden getrokken, waarna je het een beetje naar links of rechts kunt bijdraaien. Ook kun je de tv op de beugel bijdraaien als de beugel net niet helemaal waterpas aan de muur is geschroefd.

Beugel
BeugelBeugel

Bij normale televisies krijg je een voet meegeleverd voor plaatsing op een meubel en is de muurbeugel optioneel. Bij de G1 is dit andersom; tegen een meerprijs van ongeveer 140 euro kun je er twee voeten bij krijgen. Het zijn dezelfde voeten als die voor de LG GX van vorig jaar. Ze hebben, bij de 65"-versie, typenummer AN-GXDV65, waarbij het getal achteraan staat voor de beeldmaat. Let dus goed op dat je niet de verkeerde aanschaft als je de tv op een meubel wilt plaatsen. De optionele poten zijn gemaakt van metaal en hebben sleuven met daarop een klepje waarmee kabels uit het zicht kunnen worden gehouden. Ook verkoopt LG dit jaar een driepotige Gallery Stand, waarmee de G1 op de vloer kan worden geplaatst.

LG OLED Gallery Stand

De afwerking van de G1 is van een hoog niveau en de gebruikte materialen stralen een zekere luxe uit. Rond de tv loopt een dun, zwart metalen randje. Er is, op de kleine uitstulping onder het scherm na, niets wat van het beeldscherm afleidt, want de voorkant bestaat bijna alleen uit beeldscherm. De kleine uitstulping aan de onderkant huisvest een statusled, de infraroodontvanger en een omgevingslichtsensor.

LG G1LG G1LG G1LG G1

Hoewel de meeste eigenaren de achterkant alleen zien bij het uit de doos halen, is deze mooi afgewerkt. Het grootste gedeelte is afgedekt met een metalen plaat waarin goten zijn gestanst waarin de kabels kunnen worden geleid. Deze goten en de nis waarin de muurbeugel valt, zijn af te dekken met klepjes voor een mooie afwerking als de achterkant wel te zien is. Alleen aan de bovenkant zijn koelsleuven aangebracht. Het metaal van de behuizing wordt namelijk ook gebruikt om de warmte van de elektronica af te voeren.

Aansluitingen

Hoewel de G1-televisies vooral zijn bedoeld om aan de muur te worden opgehangen, is het netsnoer niet afneembaar. Dat kan onhandig zijn als het snoer van twee meter niet lang genoeg is. Alle aansluitingen zijn onder een hoek van negentig graden gemonteerd, anders kon de tv natuurlijk niet strak tegen een muur worden opgehangen. Aan de rechterkant zit bovenaan een CI+-slot met daaronder drie USB-aansluitingen. Daaronder zit een poort voor een IR-blaster, waarmee andere apparaten kunnen worden bediend.

AansluitingenAansluitingen

Onderaan zitten, van links naar rechts, de volgende aansluitingen: een F-connector voor satelliet, een antenneaansluiting voor kabel of Digitenne, een netwerkaansluiting en vier HDMI 2.1-aansluitingen die allemaal geschikt zijn voor 4k-beelden met maximaal 120fps. De tweede aansluiting is bovendien geschikt voor een extended audio return channel. Als je geen audioapparatuur met HDMI hebt, kun je ook gebruikmaken van de Toslink-digitale audio-uitgang of de 3,5mm-analoge aansluiting. Deze laatste kan ook gebruikt worden met een koptelefoon, maar daarvoor zit de aansluiting wel op een onhandige plek.

WebOS en afstandsbediening

Sinds 2013 maakt LG gebruik van webOS als besturingssysteem voor smart-tv. Tot nu toe bestond het homescreen uit een balk met 'tegels' die onder in het scherm als overlay verscheen op de beelden die je op dat moment aan het bekijken was. Met grote tegeliconen kon je snel heen en weer schakelen tussen verschillende apps, live televisie, externe ingangen enzovoort. Vorig jaar kwam daar een extra balk met aanbevelingen bij voor streamingdiensten als Netflix en YouTube, en ook kreeg je daar onlangs bekeken tv-kanalen te zien.

Homescreen

Dit jaar is webOS bij versie 6 beland en is het homescreen niet langer een balk onder in het scherm, maar beslaat het meer dan het volledige beeldscherm. Hiermee is veel meer ruimte gecreëerd voor aanbevelingen. Wij vinden het nieuwe homescreen eerder een achteruitgang dan een verbetering, omdat het geheel er minder overzichtelijk uitziet en we niet op nog meer aanbevelingen zitten te wachten. We hebben sterk de indruk dat het nieuwe homescreen niet bedoeld is om de ervaring voor de gebruiker te verbeteren, maar vooral in het leven is geroepen ter promotie van de video-on-demanddiensten. Gelukkig is de mogelijkheid om advertenties in de interface uit te zetten gebleven.

Homescreen

Ook het instellingenmenu is vernieuwd en ook dit vinden we geen verbetering wat gebruiksvriendelijkheid betreft. Als je op de knop met het tandwieltje op de afstandsbediening drukt, kom je, net als in voorgaande jaren, in een snelmenu. Vandaaruit kon je door navigeren naar het volledige instellingenmenu. Als alternatief kon je de toets lang vasthouden om in één keer naar het uitgebreide menu te komen. Dit werkt nu hetzelfde, alleen is het menu teruggebracht tot vier categorieën: Beeld, Geluid, Algemeen en Ondersteuning.

Instellingenmenu

Als je bijvoorbeeld iets aan het beeld wilt wijzigen, moet je nu eerst naar geavanceerde instellingen navigeren, want in het Beeldmenu kun je, net als in het snelmenu, alleen maar presets selecteren. Hierdoor verliest het snelmenu zijn waarde en moet je dieper de menu's induiken om te komen bij de instellingen die je wilt aanpassen. De nieuwe menu's zien er gelukkig wel wat moderner uit dan de oude, maar de structuur is er naar ons idee duidelijk op achteruitgegaan.

EPG

Ook de elektronische programmagids heeft een opfrisbeurt gehad en ziet er wat strakker uit. Het lopende programma wordt nog steeds als inzet getoond, maar zenderlogo's, die bij sommige concurrerende merken te zien zijn, ontbreken nog. Al met al vinden we webOS nog altijd prettig werken, maar vinden we de meeste veranderingen geen verbetering ten opzichte van oudere versies.

Afstandsbediening

LG heeft dit jaar niet alleen de interface aangepakt, maar ook de Magic Remote-afstandsbediening vernieuwd. Het oude model had een ergonomische vormgeving, waardoor het prettig in de hand lag, maar er niet zo mooi uitzag. Het nieuwe model heeft een iets minder uitgesproken ontwerp, waardoor het wat meer op een gewone afstandsbediening lijkt. Wat functionaliteit betreft is er niets veranderd. De afstandsbediening is nog altijd voorzien van bewegingsdetectie en een microfoon voor spraakopdrachten.

Magic RemoteMagic RemoteMagic Remote

Wel zijn er nu twee knoppen bijgekomen voor de spraakassistenten van Google en Amazon. Die komen bij de vier knoppen voor streamingdiensten, waardoor het totaal aan gesponsorde knoppen nu op zes komt. Wij vinden al die grote knoppen met gekleurde logo's flink afbreuk doen aan het nieuwe ontwerp. Gelukkig werkt de nieuwe Magic Remote nog altijd prettig en is het knopgevoel nog steeds goed. Wel vragen we ons af hoeveel sponsorknoppen er nog bij moeten komen. Wellicht is het een idee voor LG om tegen een meerprijs een remote zonder sponsors erop mee te gaan leveren.

Gaming en chroma subsampling

De G1 is een zeer goede keuze voor gamers, want alle features die een gamer zich maar kan wensen, zijn aanwezig. Hij heeft vier HDMI 2.1-ingangen die allemaal geschikt zijn om 4k-beelden met maximaal 120fps en in hdr weer te geven. Ook biedt hij ondersteuning voor variable refresh rate, AMD's FreeSync Premium en Nvidia's G-Sync. Daarbij zijn framerates tussen 40 en 120fps mogelijk. Dankzij de 'auto low latency mode' schakelt de tv vanzelf over naar de spelstand, waarin de inputlag het laagst is.

Bij het weergeven van zowel 1080p60- als 3840p60-beelden levert deze stand een inputlag van 13ms op. Een prima waarde waarmee het prettig gamen is. Als je naar de instellingen gaat, kom je daar een nieuw menu tegen dat Game Optimizer is genoemd. Hier vind je allerlei instellingen die van toepassing zijn op gaming. De meeste hiervan doen nogal gimmicky aan, maar de optie om de inputlag verder te verlagen door middel van de Booster-stand is natuurlijk wel interessant. In deze stand zakt de inputlag namelijk tot zo'n 10ms bij het weergeven van beelden met 60fps.

Inputlag Booster

Bij het weergeven van beelden met 120fps meten we een inputlag van 6ms in de standaard gamemodus en 5ms met de Booster aan. Waarom de G1 niet standaard de boosterstand toepast, is ons een raadsel. We hebben LG gevraagd waarom je deze optie met de hand moet aanzetten voor het beste resultaat, maar we hebben daarop nog geen antwoord gekregen.

Chroma subsampling

Er is veel bandbreedte nodig om uhd-beelden met 60fps of hoger te verwerken. De meeste uhd-tv's gebruiken dan ook een truc die chroma subsampling heet, om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van beelden die via HDMI binnenkomen. Helaas kost dit wat beeldkwaliteit, doordat de resolutie van kleur in het beeld afneemt. Bij het weergeven van videobeelden is dat niet erg, omdat alle codecs die voor videodistributie worden gebruikt, dezelfde truc toepassen om bandbreedte te besparen. Bij door een computer gegenereerde beelden kunnen er echter kleurartefacten in beeld zichtbaar worden. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij kleine, zwarte letters op een witte achtergrond.

Met de standaardinstellingen past de G1 chroma subsampling toe op 2160p60-beelden, die met 60fps worden aangeboden. Hier is eenvoudig wat aan te doen door te navigeren naar het instellingenmenu en daar onder Algemeen te kiezen voor HDMI-instellingen. Daar kun je HDMI Deep Colour aanzetten. Dat kan voor alle vier de HDMI-ingangen. Als je dat hebt gedaan, worden alle beelden keurig op de volledige kleurresolutie weergegeven en zijn er geen artefacten meer zichtbaar.

Energiegebruik en geluid

Per 1 maart van dit jaar zijn er nieuwe energielabels voor televisies en andere huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en stofzuigers. Om de fabrikanten aan te moedigen om almaar zuinigere apparaten te ontwerpen, zijn de regels flink aangescherpt.Energielabel LG G1 Dit heeft tot gevolg dat zo goed als alle televisies dit jaar energielabel G dragen. Daarmee is het energielabel op dit moment een minder handig hulpmiddel om een energiezuinige televisie uit te kiezen. Als het goed is, komt daar in de toekomst verandering in, als het verbruik van televisies verder is teruggedrongen. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.

Ook de LG G1 draagt dus energielabel G, maar ondanks de rode kleur op het label verbruikt dit model niet veel meer dan andere televisies met dezelfde beeldmaat. Ons 65"-testmodel verbruikt in de standaardmodus zo'n 143W gemiddeld, waarbij het scherm ongeveer 214cd/m² aan helderheid produceert. Als we het scherm afstellen op 250cd/m², stijgt het verbruik naar 176W. Bij 120cd/m², een helderheid die 's avonds bij weinig omgevingslicht nog een goed beeld oplevert, daalt het gemiddelde opgenomen vermogen naar 114W. Als je de G1 in de bioscoopmodus zet, de stand waarbij je de beste beeldkwaliteit te zien krijgt, loopt het verbruik op naar gemiddeld 177W, waarbij het scherm een helderheid van 208cd/m² heeft. De G1 is voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee je de helderheid van het scherm automatisch aan het omgevingslicht kunt laten aanpassen. Zo krijg je altijd een prima beeld en gebruikt de tv niet onnodig veel energie.

Geluid

Doordat de G1 erg plat is, passen er natuurlijk geen grote luidsprekers in. Dat maakt het lastig om een audiosysteem te ontwikkelen dat goed klinkt. Toch werden we bij het luisteren aangenaam verrast door het geluid van het supercompacte luidsprekersysteem. Uiteraard is de basweergave niet indrukwekkend, maar er zijn wel degelijk lage tonen te horen. Zeker op niet al te hoog volume is het geluid prima en klinkt de platte G1 een flink stuk beter dan je zou verwachten.

Luidsprekers

Als je de tv aan de onderkant bekijkt, zie je aan elke kant twee ovale tweeters en twee hoorns waarvan de drivers dwars in de behuizing zijn geplaatst, zodat er exemplaren met een grotere oppervlakte konden worden gebruikt. LG geeft een totaalvermogen op van 60W en dat levert een prima maximaal volume op. Wel is duidelijk hoorbaar dat er, als je het volume verder dan 50 procent opendraait, compressie wordt toegepast om te voorkomen dat het geluid gaat oversturen. Hierdoor gaat het minder mooi klinken, maar is er geen vervorming hoorbaar.

Bij het kijken naar films en muziek blijf je dus liefst onder de 50 procent van het maximale volume. Voor het gemiddelde televisieprogramma vinden we het geluid prima, maar bij het bekijken van films of concerten komen de beperkingen van dit audiosysteem duidelijk naar voren en ben je veel beter af met een goedkoper model uit LG's C-serie of met een extern audiosysteem.

Een ander minpunt, dat vanaf modeljaar 2020 voor alle modellen van LG geldt, is dat er geen DTS-geluid kan worden weergegeven. LG heeft ervoor gekozen om, net als Samsung en Panasonic, te besparen op DTS-licenties. Wie vooral naar video-on-demanddiensten kijkt, heeft hier geen last van, maar als je graag films in hoge kwaliteit vanaf schijfjes afspeelt, kun je hier wel tegen aanlopen en ben je dus verplicht om een extern audiosysteem met DTS-ondersteuning te gebruiken.

AI-geluid Pro

Er is wel ondersteuning voor Dolby Atmos, maar verwacht hier geen wonderen van. Deze tv heeft slechts twee kanalen en dus is er van een overtuigend surroundgeluid geen sprake. Als je Atmos in het menu aanzet, komt er wat laag bij, waardoor sommigen deze stand wellicht kunnen waarderen. Wij vonden de tv met Atmos uit beter klinken. Ook 'AI-geluid Pro' maakt op ons geen indruk en laat de tv erg schel klinken. De optie 'Heldere stem Pro' werkt wel goed en maakt stemmen duidelijker verstaanbaar door de middentonen te versterken.

Beeldeigenschappen

Hoewel LG benadrukt dat OLED evo staat voor de combinatie van een nieuw paneel en een verbeterde beeldverwerking, zijn we het meest onder de indruk van het verbeterde oledpaneel. LG Display heeft de rode, groene en blauwe lagen waaruit de witte oleds zijn opgebouwd, aangepakt. Daardoor beslaan ze een kleiner deel van het zichtbare spectrum. De nieuwe groene laag levert een 23 procent smallere piek op die bovendien een kortere golflengte heeft, zodat hij minder geel en meer groen bevat.

Voor rood is een nieuw materiaal gebruikt, waardoor de piek 33 procent smaller is. Bij blauw is de meeste winst geboekt met 42 procent en bovendien kan er door het nieuwe materiaal voor blauw een hogere piekhelderheid worden bereikt. Doordat de nieuwe oled stack smallere pieken oplevert bij rood, groen en blauw, wordt er minder licht door de kleurenfilters omgezet in warmte en is het rendement van het paneel verbeterd.

We bekijken de kijkhoeken van het evo-paneel zoals altijd aan de hand van twee foto's met identieke belichting. De linker is recht van voren genomen en de rechter onder een hoek van 45 graden.

KijkhoekenKijkhoeken

Bij oledschermen waren de kijkhoeken altijd al erg goed, maar het nieuwe paneel is naar ons idee nog iets beter. De helderheid loopt onder een hoek namelijk nog minder terug, waardoor de beeldkwaliteit gelijk blijft. Ook de kleurverzadiging en het contrast blijven goed, maar dat was altijd al het geval bij oledtelevisies.

Om de uniformiteit van het scherm inzichtelijk te maken, hebben we twee foto's gemaakt van een wit scherm waarbij is belicht voor middengrijs, zodat helderheidsverschillen extra opvallen.

UniformiteitUniformiteit

De uniformiteit van oledschermen was altijd al erg goed en ook nu vallen de verschillen in helderheid zo goed als niet op. Wel hadden de oledpanelen van LG last van kleine verschillen in de kleurbalans. Die vielen bij normale beelden eigenlijk niet op, maar bij het evo-paneel zijn ze zelfs met ons witte testbeeld nauwelijks nog te zien.

ZwartweergaveZwartweergave

Over de zwartweergave kunnen we kort zijn; die was perfect en die is ook bij het nieuwe paneel perfect. Al met al zijn we zeer te spreken over het nieuwe evo-paneel. De beeldkwaliteit van LG's oledschermen was al erg goed, maar het evo-paneel presteert duidelijk een beetje beter dan de normale panelen.

Beeldverwerking

De beeldverwerking van de G1 wordt verzorgd door LG's α9 AI Processor, die dit jaar bij de vierde generatie is aangeland. Niet alleen heeft deze chip genoeg bandbreedte beschikbaar om 4k-beelden met 120fps te verwerken, hij is uiteraard ook uitgerust met de nodige rekenkracht voor beeldverbeteraars. Deze werken volgens LG uiteraard weer op basis van kunstmatige intelligentie, maar dit soort claims van televisiefabrikanten nemen we altijd met een flinke korrel zout.

SuperresolutieZo is er naast een gewone scherpteregeling ook een algoritme voor Superresolutie aanwezig. De naam van dit algoritme is enigszins misleidend, want er verandert niets aan de resolutie van de beelden die je ermee bekijkt. Wel past het hier en daar wat subtiele verscherping toe, waarvan het beeld naar ons idee niet mooier wordt.

Er zijn twee soorten ruisonderdrukking aanwezig. Er is er een tegen normale ruis in beeld, zoals filmkorrel of ruis die ontstaat door het gebruik van hoge ISO-waarden bij het opnemen. De andere, genaamd 'MPEG-ruisonderdrukking', is bedoeld om de artefacten die ontstaan door digitale videocompressie, tegen te gaan. Beide algoritmen doen wat ze moeten doen en leveren duidelijk minder ruis in beeld op, maar het is onmogelijk om ruis perfect te onderscheiden van subtiele details. Hierdoor gaat de beeldscherpte duidelijk achteruit en kun je bij goed beeldmateriaal maar beter afzien van ruisonderdrukking.

Soepele gradatieEr is ook een functie om colour banding tegen te gaan, genaamd 'Soepele gradatie'. Deze kan zeker van pas komen bij het bekijken van slecht beeldmateriaal. Let er wel op dat je hem niet standaard aan laat staan, want bij beelden van goede kwaliteit kunnen er details door verloren gaan. De functie 'Maximale Helderheid' kan erg handig zijn als er met veel omgevingslicht wordt gekeken. Door de grijstinten expres te helder weer te geven, toont de tv een beeld dat er op een zonnige dag een stuk beter uitziet. Je moet dan niet vergeten om de functie weer uit te zetten bij gunstige lichtomstandigheden, anders krijg je een veel te licht beeld te zien.

Met een beeldinterpolatiealgoritme wordt de framerate effectief verhoogd door tussenliggende beelden te berekenen. Bij LG heet deze functie 'TruMotion' en het effect ervan is een soepeler en scherper beeld bij veel beweging. Helaas is het onmogelijk om in real time perfecte beelden te berekenen en dus leveren dit soort algoritmes bij gecompliceerdere beweging altijd artefacten in beeld op. TruMotion van LG is een van de betere algoritmen, maar vooral als een object op het scherm zich voor een bewegende achtergrond langs verplaatst, gaat het mis en verschijnen er storende artefacten.

TruMotionAls je TruMotion op 'Gebruiker' zet, kun je 'OLED Motion' inschakelen. Dit is LG's marketingnaam voor black frame insertion, waarbij na elk beeldje steeds een zwart beeld wordt vertoond. Hierdoor wordt beweging duidelijk scherper weergegeven. Dit komt doordat de afzonderlijke beelden korter zichtbaar zijn, waardoor er, als je ogen bewegen om een object op het scherm te volgen, minder bewegingsonscherpte op je netvlies ontstaat. Dit effect is dus vergelijkbaar met het gebruik van korte sluitertijden bij fotografie. Helaas neemt hierdoor ook de helderheid van het beeld sterk af en krijg je met een duidelijk zichtbare flikkering te maken, waardoor de meesten er niet graag gebruik van zullen maken.

Metingen en hdr

Het contrast is een van de belangrijkste eigenschappen als het op waargenomen beeldkwaliteit aankomt en op dit vlak blinken oleds uit, dankzij hun perfecte zwartweergave. Doordat er bij het weergeven van zwart geen licht uit het scherm komt, is de contrastverhouding in principe oneindig groot, als je tenminste in een volledig verduisterde ruimte kijkt. Kijk je in een verlichte kamer, dan kunnen reflecties de zwartweergave negatief beïnvloeden. De G1 is voorzien van een antireflectielaag, maar deze is niet zo effectief als die van sommige lcd-televisies. Dit is een bewuste keuze geweest, want een betere antireflectielaag gaat ten koste van het lokale contrast, waardoor het beeld er minder scherp uit gaat zien. Het is dus zaak om al te felle lichtbronnen in de kijkruimte te vermijden.

Een correcte kleurweergave is iets minder van belang dan het contrast, maar daarmee zeker niet onbelangrijk voor een mooi beeld. We hebben de kleurweergave gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter, die we in Calman hebben voorzien van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer.

Een meting van de grijstinten levert een goed beeld op van de kleurweergave, want als alle tinten zonder kleurzweem worden weergegeven, wordt het grootste deel van de kleuren ook correct weergegeven. Bovendien zien we aan deze meting of de helderheid met de juiste stappen oploopt, zodat er geen details in het beeld verloren gaan.

Grayscale

Van alle presets levert 'Bioscoop' het beste resultaat op. We zien dat er een tikje te weinig blauw in het beeld zit, maar met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,5 liggen alle afwijkingen ver onder de grens van 3, waardoor ze met het blote oog totaal onzichtbaar zijn. Het gammaverloop is goed en volgt de 2,2-lijn netjes. Met een kalibratie valt dus nauwelijks nog winst te behalen.

De wat verzadigdere kleuren meten we aan de hand van de kleuren van de ColorChecker-kaart, die sinds jaar en dag in de fotografie wordt gebruikt om de kleurweergave te controleren.

ColorChecker

Er zijn wat kleine afwijkingen, maar ze hebben allemaal een ΔΕ2000 van minder dan 3, waardoor ze met je eigen ogen niet zichtbaar zijn. De gemiddelde afwijking bedraagt slechts 1,6, waardoor er met een kalibratie geen zichtbare winst is te halen.

Hdr

Wat hdr-formaten betreft is er ondersteuning voor Dolby Vision, Technicolor, hybrid log-gamma en HDR10. Er is dus geen ondersteuning voor HDR10+, een uitbreiding bij HDR10 die dynamische metadata toevoegt en die voornamelijk bij Amazon Prime Video is te vinden. Dat is natuurlijk jammer, maar geen onoverkomelijk probleem, aangezien alle HDR10+-content ook prima zonder de dynamische metadata kan worden weergegeven. LG probeert hiervoor te compenseren door de toevoeging van 'HDR10 Pro', een feature die het effect van dynamische metadata moet nabootsen. Wij hadden natuurlijk liever gewoon ondersteuning voor HDR10+ gezien.

De maximale helderheid van oledschermen ligt wat lager dan bij de helderste lcd-tv's, waardoor je bij het kijken naar hdr de ruimte bij voorkeur enigszins verduistert voor het beste resultaat.

Maximale helderheid

We hebben de piekhelderheid gemeten in de stand Bioscoop, omdat deze ook bij het kijken naar hdr de beste weergave oplevert. We zien dat de G1 met het nieuwe evo-paneel wat beter presteert dan de GX van vorig jaar, maar niet zulke hoge pieken laat zien als de A90J van Sony, die voorzien is van een warmteverspreidende aluminiumfolie achter het paneel voor een hogere piekhelderheid. Kortstondig, en in de Vivid-mode die een te blauw beeld oplevert, kan de A90J pieken van maar liefst 1439cd/m² weergeven.

We kunnen de G1 pieken van 870cd/m² laten produceren in de stand 'levendig', maar in die stand is het beeld veel te blauw. We doen het dus maar met een piek van 793cd/m² bij 2 procent wit en een helderheid van 163cd/m² bij een volledig wit scherm. Dat zijn pieken die met het oude paneel eigenlijk ook al mogelijk waren.

LG heeft het nieuwere paneel dus duidelijk niet ingezet om de piekhelderheid veel te verhogen. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat de verhoogde efficiëntie vooral is ingezet om de levensduur te verbeteren. Het zou ook zomaar kunnen dat er nog wat helderheid achter de hand is gehouden, zodat de modellen van volgend jaar weer wat feller kunnen zijn zonder dat daarvoor weer een nieuw paneel nodig is. Hoe dan ook presteert het evo-paneel dus niet veel beter wat helderheid betreft, waardoor het verschil ten opzichte van de oude panelen met het blote oog niet al te groot is.

Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000, maar gebruiken we ΔΕITP. Hiervoor is gekozen omdat ΔΕ2000 nooit is ontworpen om afwijkingen van licht uitstralende beeldschermen uit te drukken en er bij hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier en hier. De Bioscoop-modus levert het beste resultaat op.

HDR grayscale

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan er dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen de televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, die bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.

De roll-off die LG bij de G1 toepast, is zeer beperkt, waardoor de afwijkingen rond het kantelpunt ook zeer beperkt blijven. Dit zie je terug in de middelste grafiek. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. De gemeten kleurafwijkingen liggen gemiddeld ver onder een ΔΕICtCp van 3, waardoor ze met het blote oog nauwelijks waarneembaar zijn. Door de schaal van de grafiek lijken de afwijkingen flink, maar met een gemiddelde ΔΕICtCp van 1,5 en 1,6 heeft LG deze tv zeer nauwkeurig afgesteld in de fabriek.

Conclusie

Als je een nieuwe televisie zoekt met een zeer goede beeldkwaliteit voor aan je muur, moet je de LG G1 zeker overwegen. Hij is superplat en kan met de meegeleverde muurbeugel strak tegen de muur worden gehangen. Het geheel ziet er hierdoor erg strak uit, zeker als je de mogelijkheid hebt om de kabels in de muur weg te werken. De G1 kan ook op een meubel staan of op de vloer, maar de daarvoor benodigde voeten worden niet standaard meegeleverd.

Je krijgt bij de G1 een nieuw model Magic Remote, dat nog altijd is voorzien van bewegingsdetectie en een microfoon voor spraakopdrachten, maar een frisser en strakker ontwerp heeft. Wel vinden we de zes grote knoppen met logo's erop afbreuk doen aan het design. Ook het besturingssysteem heeft een nieuw ontworpen interface. Deze vinden we er mooier uitzien dan de oude, maar wat gebruiksvriendelijkheid betreft vinden we het geen verbetering.

De G1 is zo'n beetje de ideale televisie voor gamers. Hij heeft vier HDMI 2.1-ingangen die allemaal geschikt zijn voor 4k-beelden met 120fps en hdr. Ook ondersteunt hij alle formaten voor variabele framerates en uiteraard heeft hij een zeer lage inputlag. Ook het geluid is prima, zeker voor zo'n platte tv, maar muziek- en filmliefhebbers zijn zeker gebaat bij een extern audiosysteem. Liefst een systeem dat DTS-geluid kan weergeven, want deze tv kan dat niet.

Ook is er geen ondersteuning voor HDR10+, maar gelukkig kan er altijd worden teruggevallen op HDR10. Het nieuwe evo-oledpaneel levert een zeer goede beeldkwaliteit op, is zeer nauwkeurig afgesteld en heeft de beste kijkhoeken die we ooit hebben gezien. De maximale helderheid van het nieuwe paneel is wat verbeterd, maar erg groot is het verschil niet. De G1 is op dit moment nog erg duur, omdat hij nog maar net te koop is, maar hij heeft wel een zeer strak uiterlijk en een zeer goede beeldkwaliteit.

Reacties (252)

252
249
107
20
0
124
Wijzig sortering
Ik blijf het idioot vinden dat de netsnoer niet verwijderd kan worden bij dit model (evenals bij de GX), uitgerekend voor een model wat aan de muur moet hangen. Ik heb achter m'n tv een kabelgoot in de muur gefreesd. Groot genoeg voor de benodigde kabels, maar een stekker kan er niet doorheen. Dit probleem zou je niet hebben als er gewoon een verwijderbaar exemplaar gebruikt zou zijn. Ben benieuwd of meer gebruikers hier last van hebben.
Is het niet mogelijk een stopcontact te voorzien naast je gefreesd gat en deze aan te sluiten beneden ?
Zo hoef je niet met een stekker tot beneden gaan.
Is het niet mogelijk een stopcontact te voorzien naast je gefreesd gat en deze aan te sluiten beneden ?
Zo hoef je niet met een stekker tot beneden gaan.
de door @MMaster23 genoemde oplossing is vooralsnog de netste, zonder dat ik een vers gestucte muur hoef te vernachelen. het lastige is dat de tv zo plat is en zo weinig ruimte bied om kabels erachter weg te moffelen, dat iedere verdikking (bijv een stopcontact) de tv al van de muur afduwt.

De design keuze m.b.t. het niet kunnen verwijderen van de stekker is m.i. totaal niet verenigbaar met hoe de tv juist bedoelt is.
De LG C9 was nog net dik genoeg dat ik een verlengsnoer door de kabelgoot kon maken en deze op de 'dikke rand' kon leggen. Maar bij zo'n plat model is dat niet mogelijk...
Dat is ook geen oplossing, voor de mensen die het hebben laten doen. Wat als de OLED televisie gerepareerd moet worden, en CE repairs komt bij je over de vloer. De winkel zal daar echt niet speciaal voor terugkomen, om de stekker weer los te krijgen, zodat het dus wel weer door de kabelgoot past. Met deze optie kun je dus niet achteraf de tv van de muur krijgen, zonder het proces opnieuw uit te voeren. Voor best veel mensen is dit niet gemakkelijk. Veel makkelijker zou zijn; vervang de ronde C5 stekker voor een C7.

[Reactie gewijzigd door Koning-Admiraal op 22 juli 2024 13:43]

Zie de reactie waarnaar ik verwijs
Wat sommige mensen doen (als je toch niet super strikt neemt met de bouweisen) is een female stekker aan een stroomdraad installeren. Dan kun je zelf stroomdraad installeren, gebruik je oorspronkelijke LG kabel en heb je alsnog alles weggewerkt.
Het probleem wat je beschrijft bestaat niet als je deze oplossing gebruikt, de tv kabel gaat immers niet door de buis. De moeilijkheid zit m er vooral in om alle kabels in de beperkte uitsparingen te krijgen.
Volgens mij bedoelt de aangehaalde reactie dat je door de buis een stroomdraad trekt, waar je vervolgens op het eind een female stekker aan monteert. Dan heb je dus een verlengsnoer, waar de originele stekker van de tv op aangesloten kan worden. Dan hoef je niks aan te passen aan de originele stekker van de tv. Het enige wat je dan eventueel moet laten doen is iemand die er verstand van heeft een female connector op een stroomkabel laten zetten. Wanneer je tv dan van de muur wil halen is het zo simpel als de originele stekker uit je zelfgemaakte verlengsnoer trekken, hier hoeft geen winkel een tweede keer voor langs te komen.
De moeilijkheid zit hem dan alleen in het wegwerken van de kabels achter de beperkte ruimte van de tv, zoals @GeneralBurrito al zei.
Alleen gaat dat niet met een G1, omdat je dan de ronde de stekker in de weg hebt zitten. Want die zou je dus moeten aansluiten op de verlengsnoer. En dat gaat dus niet als je tv plat tegen de wand geplaatst dient te worden met een kabelgoot in de muur.

[Reactie gewijzigd door Koning-Admiraal op 22 juli 2024 13:43]

En dat is dan juist de moeilijkheid die @GeneralBurrito benoemt:
"De moeilijkheid zit m er vooral in om alle kabels in de beperkte uitsparingen te krijgen."
Helemaal mee eens, ik heb de stekker afgeknipt en er een losse stekker eraan gehangen. Dit om door mn pijp te kunnen in de muur! Bizar maar waar, dan hebben ze er vaak ook nog van die dikke contra stekker aanzitten mocht hij wel verwijderbaar zijn aan de tv zijde, dat voor die paar 100 watts... gebruik gewoon een Mickey mouse ..
Ik heb bij onze Philips oled precies dit gedaan. Een dubbele kabelgoot in de muur gefreesd, een enkel stopcontact achter de tv gefreesd. Wat bleek, de stekker was voor in het stopcontact groot, waardoor dit met geen mogelijkheid paste. Bovendien was het andere uiteinde van de voedingskabel ook te groot, waardoor de tv standaard al iets van de muur kwam. Uiteindelijk een compactere haakse kabel gekocht en deze doorgeknipt, door de goot geleid en toe weer aan elkaar gesoldeerd. TV komt nog steeds iets van de muur af, lijkt me wel echt een designfout van Philisp, of is de Vesa muurbeugel te compact? Hopelijk is dit met de LG tv's niet zo'n probleem.
Bart ® Moderator Spielerij @GeneralBurrito6 mei 2021 08:30
Dan knip je de stekker eraf, haal je het snoer door de muur, en monteer je een nieuwe erop? Ik ben het met je eens dat een los snoer een mooiere oplossing zou zijn geweest, maar dit lijkt me nou niet een onoverkomelijk probleem :P.
Dan knip je de stekker eraf, haal je het snoer door de muur, en monteer je een nieuwe erop? Ik ben het met je eens dat een los snoer een mooiere oplossing zou zijn geweest, maar dit lijkt me nou niet een onoverkomelijk probleem :P.
Dat zou je in eerste instantie zeggen. Nadeel is dat je garantie dan vervalt. Dat vind ik op een aankoop van 2.5k toch wel redelijk ruk.
Mijn anderhalf jaar oude LG OLED 55C9 is onlangs onder garantie gerepareerd door CE repair, voorzien van een nieuw paneel. Netsnoer heb ik ook in de muur weggewerkt, doorgeknipt en verlengd. Monteur die langskwam heeft gewoon zonder überhaupt vragen te stellen het schroefje losgeschroefd en het netsnoer van de TV af gehaald en na vervanging weer terug geplaatst.
Bart ® Moderator Spielerij @GeneralBurrito6 mei 2021 08:37
Je garantie op het snoer vervalt. De garantie op de rest van de tv niet, tenzij de oorzaak van het defect veroorzaakt wordt door de vervangen stekker. Wat natuurlijk erg onwaarschijnlijk is, want er is niet bijster veel wat stuk kan gaan door een andere stekker (understatement).
Weet je dat zeker? Ik heb temaken gehad met een bedrijf de geen garantie meer geeft als je alleen al de originelen doos en verpakkings materiaal niet meer hebt. ook al breng je het zelf naar hun toe. dit ging trouwens over machines van € 8000 p.s.

Waarom zou LG garantie geven als iets van het product zelf is afgeknipt?
Bart ® Moderator Spielerij @R.Mats6 mei 2021 09:40
Analoog aan telefoons, daar raak je ook je garantie niet kwijt als je zelf een eigen firmware installeert. Als een defect ontstaat door die andere firmware heb je uiteraard pech, maar als dat niet de oorzaak is, heeft de fabrikant gewoon garantie te geven.

Waarom zou LG geen garantie hoeven geven op een defecte speaker als je een stekker hebt vervangen die niets met de speaker te maken heeft?

Overigens is het zelfs tegen het consumentrecht in als een bedrijf geen garantie meer geeft omdat je de doos niet meer hebt. Dat hoef je niet te accepteren.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 22 juli 2024 13:43]

Uiteindelijk krijg je waarschijnlijk wel je gelijk als het op een rechtszaak aankomt, maar je riskeert wel een hoop gedoe m.b.t. garantie. Verkopers kennen de daadwerkelijke regelgeving vaak niet en herhalen simpelweg het verhaal dat vanuit hogerhand is opgehangen. Of op dat niveau de kennis ontbreekt of simpelweg wordt genegeerd is weer een andere vraag.
Feit blijft dat garantie afhandeling een stuk eenvoudiger is zonder afgeknipt snoer.
Bart ® Moderator Spielerij @mac19876 mei 2021 09:59
Dat zal ik ook zeker niet ontkennen. Dat is ook een van de redenen waarom ik mijn ingebrande LG C7 vervangen heb door een Samsung QLED. Ongetwijfeld had ik na veel gezeik en moeite een ander paneel in mijn tv kunnen krijgen. Maar ik heb daar totaal geen zin in. Daarnaast was ik het vertrouwen in het product al kwijt. Laat maar zitten dan. Maar ik wil wel de hardnekkige fabel de wereld uithelpen dat je je complete garantie kwijt bent na een kleine en lokale aanpassing aan een product :).
Dat is sowieso een goed streven. Zowel bij consumenten als verkopers heersen er nogal wat misvattingen over rechten en plichten.
LG hoeft je helemaal geen garantie te verlenen. Die taak valt toe aan de verkoper. LG verleent fabrieksgarantie en dat is fijn maar dat betekent ook dat ze extra voorwaarden mogen stellen.
Geeft LG je geen garantie dan kun je nog steeds naar de verkoper toe. En als die moeilijk doet, ontbindt je na een paar waarschuwingen de koop, maar je bol.com Plaza kan dan wel eens een uitdaging gaan vormen.
Consumentengaranties zijn iets anders dan die voor zakelijke gebruikers. Deugelijkheid van het product ziet alleen op (reparatie van) het apparaat zelf.
wat @mdj84nl al zegt.

Als je fysiek zelf in het product hebt lopen knippen denk ik niet dat je recht op garantie nog geldig is.
Voor machines van 8000 per stuk zijn verdere (juridische) stappen de moeite wel waard lijkt me. Lijkt me toch niet dat een rechter dit accepteert, de verpakking heeft niet meer het product/defect te maken.

Misschien ook een andere leverancier zoeken, partijen die zich zo gedragen wil je toch geen zaken mee doen? (Of kost zo'n machine bij de concurrent veel meer, dan weet je nu waarom)

Zelf nog geen ervaring hier in Spanje met garantie, maar originele verpakking schijnt hier ook een ding te zijn volgens mijn schoonzus. Gelukkig een grote zolder dus tot nu toe houd ik de dozen maar, in ieder geval totdat ik goed genoeg Spaans spreek om de discussie aan te gaan.
Dan heb ik een extra kamer nodig om alle dozen te bewaren.....
Als de TV het helemaal niet meer doet kan de fabrikant zeggen dat het door kortsluiting komt "De draden moeten elkaar geraakt hebben".

Voor een high-end TV, bedoeld voor aan de muur, vind ik dat je mag verwachten dat de kabel los kan.
Bart ® Moderator Spielerij @FalconerHG6 mei 2021 09:47
Kortsluiting in een stekker is prima en heel makkelijk aan te tonen. Binnen een half jaar na aanschaf moeten zij dat bewijzen, daarna moet jij het tegendeel bewijzen. Simpel zeggen "de draden moeten elkaar geraakt hebben" is geen enkel bewijs.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 22 juli 2024 13:43]

Het snoer zit vast aan de tv, dus als jij gaat zitten knippen in het snoer, vervalt wel degelijk je garantie.
Wat ik heb gedaan: stekker van de TV achter de TV in een verlengsnoer, dat verlengsnoer afgeknipt, en vervolgens weer na de ingefreesde PVC-buis weer voorzien van een stekker.

TV stekker blijft intact, snoertje met stekker en "stopcontact" kostte me iets meer dan een tientje. Kwartiertje werk, inclusief uitpakken van een vreselijke harde plastic verpakking.
Na 20 reacties eindelijk iemand die het predicaat Tweaker nog waard is:)

Met het lef om een snoertje door te knippen ben je hier al verder dan 90% van de mensen 8)7
je kan ook een verlengsnoer door de kabelgoot trekken, en daar dan weer een stekker op monteren.
dan hoef je het snoer van de tv niet door te knippen
zie mijn eerdere reactie. je hebt hiervoor praktisch geen ruimte achter de tv. De uitsparing is maar 1cm diep.
Je kan achter je TV de opening van een gefreesde kabelgoot wat breder en dieper maken, zodat de stekker daarin valt. Wat je aan snoer overhoudt, kan je ook in de kabelgoot kwijt.
Je garantie vervalt niet als je er een andere stekker aanzet.
Omdat in veel landen, strikt genomen, je geen stroom en data kabels door dezelfde leiding mag laten lopen. Fabrikanten houden zich aan build codes en verwachten dus dat je een data goot hebt en een stopcontact. Vandaar dat de kabel ook niet te lang is gemaakt. Je kunt bij LG de stekker losmaken met het is idd veel werk. Wat sommige mensen doen (als je toch niet super strikt neemt met de bouweisen) is een female stekker aan een stroomdraad installeren. Dan kun je zelf stroomdraad installeren, gebruik je oorspronkelijke LG kabel en heb je alsnog alles weggewerkt.
Hoe gaat je dat dan doen met bijvoorbeeld een Samsung the Frame? Deze maakt gebruik van een media box. De media box is een soort van basisstation (met alle aansluitingen) die je in je meubel plaatst. Vanuit de media box gaat 1 dunne kabel naar de tv (hdmi + power). Of zou dit laagspanning zijn?
De Samsung One Connect Box jaagt een paar honderd volt gelijkspanning door de kabel. Daar is voor gekozen om de kabel tussen elektronicakast en TV lekker dun te kunnen maken.
Die one connect kabel en box is echt een hele fraaie oplossing van Samsung. Het is dat Samsung andere eigenschappen heeft waardoor ik em niet wil, maar die One connect oplossing vind ik echt top.
Wel jammer dat bij de 2021 versie die kabel prominenter is geworden t.o.v. 2020. Was blijkbaar nodig om de beeldkwaliteit te kunnen verbeteren
Idd schroefje losschroeven, kabel los maken en langere kabel bevestigen. Zo heb ik het ook gedaan. Mocht de tv ooit terug moeten naar LG, kan ik de originele kabel weer terugplaatsen. In die zin heeft LG wel aan de handige DIY’er gedacht.
Een makkelijkere optie zou zijn. Vervang de ronde C5 uiteinde met een platte C7. Dat zou meteen 9 van de 10 problemen verhelpen.
Heeft deze tv dan een C5 stekker? Want dat is wel een dingetje voor het wegwerken van de kabels in een goot.
Dat heeft er helemaal NIETS mee te maken. Bovendien zijn er tal van TV's waarbij dit wel modulair is. Daarbij mag je, strikt genomen, in het overgrote deel van de wereld een netsnoer gewoon langs datakabels leggen. Je mag netsnoer niet ter vervanging van installatiedraad gebruiken, maar dat is een heel ander verhaal. Als je een koker van 50cm in je muur freest, kun je daar ongestraft meerdere kabels doorheen laten lopen. Wat betreft interferentie hoef je je ook geen zorgen te maken; alles is tegenwoordig afgeschermd. Waar men vroeger nog UTP gebruikte, in men nu overgestapt op S/FTP.
weet niet hoe het bij LG is, maar laatst bij iemand een Samsung opgehangen.
Netsnoer zit in de tv met 2 1-polige connector vast.
Kwestie van kapje verwijderen, stekkertjes losmaken, doorvoeren...en alles weer terug plaatsen, 10 minuutjes werk. En alles binnen de garantie uiteraard
Inderdaad, dit heeft LG goed voorelkaar. Al ziet het er in eerste instantie ook uit dat het een vast snoer is.
Ik heb zelf de GX en heb gekeken of ik de kabel kon vervangen. Hiervoor moest de hele achterplaat los en was het nog steeds niet echt eenvoudig te vervangel doordat er een ongebruikelijke connector is gebruikt. Uiteindelijk ook de stekker er maar afgeknipt. Als ze een rechte stekker hadden gebruikt, dan had ik het met een verlengsnoertje wel op kunnen lossen.

Ik vind een vaste kabel aan een tv echt geen porum.
Ik had bij de C8 het klepje losgemaakt en toen zag ik weer allemaal schroeven en dingen in de printplaat op gaan dus dacht laat maar. Opgelost met een verlengsnoer door de muur leggen.

Ik had bij aankoop al pixel defecten, op afstand niet te zien maar net voor 2 jaar natuurlijk het paneel laten vervangen. De monteur haalde de connector eenvoudig van de printplaat los. Dat kan dus elke Tweaker!
Bij de GX is het alleen nodig om de hele achterplaat los te maken om bij stekker op printplaat te komen. In combinatie met de zeer platte bouw was het voor mij geen optie om het los te koppelen.
Tja. Maar vaak kun je het kapje er af schroeven en zo het snoer los halen, en verlengen. Dat is hetzelfde technische niveau als een lamp ophangen.
klopt helemaal. Helaas lijkt dat bij deze serie niet zo makkelijk te gaan, van wat ik zo gevonden heb. Bovendien is het punt uiteraard dat het, met het oog op ophangen, gewoon een verwijderbare stekker had moeten zijn.
Bij mijn CX gewoon het kapje eraf gehaald, en de stekker uit de printplaat aansluiting getrokken. Stekker door de goot, stekker er weer in, kapje dicht... Weet niet of het bij de G serie hetzelfde is, maar lijkt me wel.
Bij mijn C9 lijkt dit toch echt niet mogelijk.
Ook de C9 heeft gewoon het betreffende klepje waarmee je het netsnoer kunt loshalen.
In Nederland mag je geen stroom en datakabels door dezelfde buis trekken. Deze combinatie vraagt ook goed afgeschermde datakabels omdat je anders het risico loopt dat je storingen introduceert.
Huh dat wist ik niet (wel dat je storing kan introduceren, maar niet dat het niet mag).

Ik heb een laadpunt voor mijn auto en de datakabel voor de loadbalancing loopt gewoon door dezelfde buis als stroomkabel voor het laadpunt. Dit leek mij eigenlijk heel logisch, scheelt toch weer een gat in de bodem van de meterkast en de fundering van het huis boren.

Maar dit mag dus niet? Zijn er mensen die ook een laadpunt hebben waar dit anders geregeld is, bijv. door twee buizen te gebruiken?
Ook hier (België) loopt die datakabel naast de stroomkabels voor het laadpunt. En dit werd gekeurd en ok bevonden..
Vermoedelijk is de stroom kabel van het laadpunt een volledig afgeschermd type, zoals een dikke grijze (grond) kabel. Die mag tot een beperkte lengte door een buis en daar mag dan een datakabel bij, mits die bedoeld is voor hetzelfde toestel wat via de stroomkabel is aangesloten.
Een telefoon, internet of tv kabel mag nooit door dezelfde buis. Internet via het stopcontact mag in Nederland eigenlijk ook niet (het net moet storingsvrij gehouden worden), maar daar maakt ook niemand zich druk over.
Als je zelf de stekker van de kabel knipt, de stroom en datakabel door de buis trekt en een nieuwe stekker bevestigd is er verder geen mens die daar naar kijkt. Wil je het netjes doen, dan mag je eigenlijk alleen installatie-draden door de muur voeren, maar als je de buis op de muur hebt bevestigd mag je er eigenlijk alles door trekken.
Interessant, thanks! Klopt v.w.b. het type kabel dat gebruikt wordt voor t laadpunt.

mocht ik ooit nog eens de ambitie hebben een TV strak aan de muur te hangen dat zal ik twee gleuven in de muur frezen: één voor stroom en één voor de rest :)
Dat is irrelevant voor het punt wat ik probeer te maken. Ik had er nog een buis naast kunnnen frezen. Feit is dat de stekker er niet door heen kan en dat dat m.i. (en veel andere blijkbaar) een designflaw is.

[Reactie gewijzigd door GeneralBurrito op 22 juli 2024 13:43]

Mee eens! Zwaar irritant! En het is helemaal niet nodig voor het ontwerp ofzo.
Vraag me altijf af wat de reden is. Misschien toch 2 cent goedkoper.
Bij mijn LG OLED uit 2017 ook. De stroomkabel gaat achter een klepje in, als je die weghaalt kan je er nog niets mee. Geen enkele reden om niet een 'normale' kabel te gebruiken. Nu moet je allemaal fratsen gaan uithalen omdat de meegeleverde kabel uiteraard te kort is om via de muur netjes het stopcontact in te gaan.

Erg irritant.
Dat klopt niet, er zit op het standaardnetsnoer een beetje een rare stekker, maar zijn feitelijk kabelschoentjes met een omhulsel. Je kunt op een willekeurig netsnoer een paar standaard kabelschoentjes knijpen en die zo in de televisie bevestigen. Zo gewenst heb ik nog een paar foto's van de procedure.
Ah dat wist ik niet. Ik heb nu gewoon een verlengsnoer door de kabelgoot gelegd om de TV daar in te steken. Beetje omslag maar als het eenmaal hangt is het prima. Maar deze TV is nog dunner dan die van mij en zo een stekker zou al te dik zijn... Vind het gewoon apart dat er niet gewoon een c7 of c9 op zit.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 13:43]

Inderdaad, ik heb me hier flink over zitten opwinden toen ik de tv uit de verpakking haalde. De keuze voor een haakse twee-polige stekker vind ik een hele, hele vreemde. Een platte twee-polige stekker had in mijn geval wel door de buis gekund en maakt voor de tv verder niet uit.

Ik heb uiteindelijk een extra doos in de muur geboord en daar de kleinste inbouw wcd die ik kon vinden los ingelegd met de stekker van de tv erin. Past net en de tv zit vlak tegen de muur.

Het is opgelost maar met een heleboel extra frustratie
Daar erger ik mij ook aan. Het is echt schandalig. Een makkelijkere optie zou zijn om de uiteinde C7 te maken en niet C5. Dan zou het ook gewoon in alle kabelgoten moeten passen.

[Reactie gewijzigd door Koning-Admiraal op 22 juli 2024 13:43]

Knip je toch de stekker er af en zet je er een nieuwe op als je hem door je goot heen hebt getrokken.
Tip voor de volgende keer: 50mm diameter PVC koker gebruiken als mantelbuis. Past alles doorheen qua stekkers en kabels.
Beter geen afvoerpijp gebruiken, moet je veel te diep kappen. Gewoon naast elkaar een of twee rechthoekige aluminium buizen gebruiken van 40 mm breed.
Om dit soort gezeur te voorkomen heb ik een voorzetwand gelpaatst en op de plaats van de TV is het ca 15 cm dieper en zitten alle aansluitingen. De kast onder de TV waarin de apparatuur zit (XBOX, PS, Versterker, PC-tje etc) is ook deels verzonken in de muur en er lopen twee kabelgoten (stuk kunststof luchtkanaal van 110x55mm) van de open ruimte achter de TV naar de kast.

Ook Dali inbouwspeakers in de wand gebouwd.
De TV heb ik op uittrekbare wandbeugel bevestigd (zodat je overal makkelijk bij komt) zodat hij strak op de muur aansluit.

Het is wat werk zo'n voorzetwand, maar ziet er superstrak uit met een zwevende kast zonder kabels, leidingen etc en bovendien kun je zo ook weer mooie inbouwstopcontacten, netwerkaansluitingen, speakeraansluitingen etc wegwerken. Voor de partner kun je eventueel nisjes maken (met inbouwverlichting). In mijn geval was de wand wat dieper ivm de speakers, maar in een wand van 7 cm diep kun je al je kabels en aansluitingen makkelijk kwijt.
Ik heb de gx en gewoon grote pvc buis in de muur gefreesd.
ik blijf het idioot vinden dat mensen een kabelgoot in hun muur verwerken die niet groot genoeg is om een stekker erdoor heen te halen.
Dat staat je vrij. een buis van 44mm leek me prima voor een paar hdmi kabels en een voedingskabel. die laatste moet dan wel los kunnen. tot mijn verbazing blijkt dat dus bij niet iedere tv te kunnen.
Lees ik er overheen of staat er echt niks in over de spiegeling van het scherm? OLED tov andere schermen spiegelde altijd een stuk meer en dat is met een raam, lampen en heldere voorwerpen achter de kijker toch ook geen onbelangrijk punt. Benieuwd of daar ondertussen verbeteringen in zijn.
Zie hier: https://www.rtings.com/tv...c1-oled#page-test-results onder het kopje reflections. Dit is een review van de C1 maar die is vergelijkbaar met de G1 die hier is getest

[Reactie gewijzigd door k0enf0rNL op 22 juli 2024 13:43]

Ik snap niet dat deze de ultimate waardering krijgt terwijl deze geen DTS ondersteunt. Ik denk dat het handig is om te benoemen dat de TV niet alleen geen DTS afspeelt maar ook niet door kan sturen via ARC. Je kan dus niet een soundbar o.i.d. op de TV aansluiten om het op te lossen. Je zal dus niet je TV als bron van geluid kunnen gebruiken dan maar dat moet een ander apparaat wat zijn wat het wel ondersteunt en alleen het beeld doorstuurt naar de TV. En dan moet je weer opletten of HDR enz. dan wel werkt.
DTS wordt gewoon uitgefaseerd door fabrikanten. Ze hebben besloten dat het technisch overbodig is, licentiekosten vereist, dus het wordt gewoon verwijderd. Daarmee dwingen ze ook de rest van de industrie zich aan te passen en bijvoorbeeld AAC-geluidsporen i.p.v. DTS aan te bieden.

Tweakers kan er wel punten voor aftrekken, maar dat houdt het niet tegen. Persoonlijk vind ik het gloeiend irritant dat er geen SCART-aansluitingen meer op TV's zitten, maar dat is ook zoiets: Moet je een moderne TV punten aftrekken voor iets dat technisch niet zo relevant meer is?
Ik vind niet dat het technisch niet meer relevant is. Praktisch alle Blu-Ray's hebben DTS waardoor je nu dus geforceerd wordt een extra audio set te kopen om op je blu-ray speler aan te sluiten.

In de toekomst zal het wellicht veranderen, welke codec gaat DTS-HD MA vervangen dan? Dolby Digital is niet lossless, (L)PCM is uncompressed dus belachelijk groot, FLAC support mist volgens mij vaak en dat geldt volgens mij ook voor TrueHD.
DTS is transparant, niet verliesvrij. Dat wil zeggen, mensen zijn niet in staat om het verschil tussen DTS en ongecomprimeerd te onderscheiden, maar het is wel degelijk een compressie waar informatie verloren gaat. DTS is oorspronkelijk bedacht om de maximale geluidskwaliteit te bieden die met de bandbreedte van een analoge filmrol mogelijk was. Later bleek het ook erg nuttig om de maximale geluidskwaliteit te bieden indien je de bandbreedte van een audio-CD had (1536 kilobps). DTS wordt voor 6-kanaals audio als transparant beschouwd bij 896 kilobps.

Er wordt steeds meer gestandaardiseerd op AAC en dat is dan ook de codec die DTS zal aflossen. AAC wordt reeds als transparant gezien voor 6-kanaals geluid vanaf 320 kilobps en daarmee presteert het aanzienlijk beter dan DTS.

DTS-MA is een extensie op DTS waarbij extra informatie wordt toegevoegd om de codec wel verliesvrij te maken. Een afspeelapparaat kan de stream als DTS afspelen en geeft dan de klassieke transparante compressie weer. MPEG-4 SLS doet precies hetzelfde als DTS-MA. Of MPEG-4 SLS ingang zal vinden zal moeten blijken, je moet bedenken dat dit een centenkwestie is waarbij TV-fabrikanten geen zin hebben om dure licentiegelden voor DTS af te dragen. Ik denk niet dat er binnen consumentenmediaconsumptie echt noodzaak is voor verliesvrij, zeker als je voor AAC 448 of 640 kilobps neemt zit je ruim voorbij het transparantiemoment, dus het zou kunnen dat DTS-MA gewoon stilletjes verdwijnt. Mocht er toch een casus voor aanwezig blijven, MPEG-standaarden moeten sowieso gelicenseerd worden, dus dan zorgt MPEG4-SLS niet voor meerkosten.
Dat lijkt leuk zo’n schilderij aan de muur, maar zolang LG het volgende niet fixt heb je er in de praktijk weinig aan: een schilderij als achtergrond tover je tevoorschijn door de Image Gallery app te openen. Ook de screensaver bij geen signaal laat op de achtergrond dezelfde image gallery zien. Alleen wordt bij die laatste ook een zwarte overlay getoond met een melding dat er geen signaal is. Dag mooi schilderij… |:( En handmatig elke keer de Image Gallery app openen doe ik in elk geval nooit.
Dan had ik ook, maar als je je decoder installeerd(bijv kpn) verdwijnt de melding. Als je geen decoder hebt: gewoon aangeven dat je decoder reageerde op de remote. Dan denkt tv dat de decoder is geïnstalleerd. Zo kwam ik van de melding af.
Begrijp ik niet helemaal, wat bedoel je juist met "aangeven dat je decoder reageerde op de remote".

Ik heb namelijk het zelfde probleem, die irritante overlay dat er geen signaal is. Bij mij is echter de decoder verbonden met m'n AV-receiver en deze maakt de verbinding naar de TV...

Als de receiver uitstaat heb ik dus deze overlay..
Op een gegeven moment kun je aangeven dat je decoder reageerde op een signaal van de remote control, in het menu van instellen van je decoder. Daar gaf ik aan dat dit gebeurde, volgens mij was dat als je ging zappen.
Kijk daar kan ik wat mee! Ook namens de vrouw bedankt!
Is me helaas niet gelukt. Ik heb via Universal Control Settings een fake decoder erin gezet, maar hij blijft helaas no signal geven.
Is het ook mogelijk om dit weg te krijgen zonder decoder? Ik gebruik NLZiet, geen kastje of iets.
Een lang stilstaand beeld op een OLED, geen schrik voor inbranden?
Inbranden is volgens mij al lang achterhaald bij OLED d.m.v. diverse technieken.
Bart ® Moderator Spielerij @bussie666 mei 2021 08:21
Vorige maand hier nog een LG C7 de deur uit gedaan wegens inbranden. De vlekken waren niet meer om aan te zien. Is een mooie Samsung QLED voor in de plaats gekomen. Het beeld is misschien iets minder mooi, maar na een paar jaar gamen is het nog steeds mooi, want het brandt niet in. Vooral met gamen heb je last van inbranden op OLED tv's, want je zit dan urenlang met een healthbar op dezelfde plek, of een cirkel met een minimap. Die gaat er gewoon niet meer uit.
Bij mij is het paneel van de C7 netjes na iets meer dan 2 jaar vervangen op kosten van LG. In het begin kwam er vooral wat tegendruk van LG om dit kostenloos op te lossen, maar na volharden zijn ze overstag gegaan. Het paneel is bij mij vervangen voor een nieuwe generatie paneel, qua beeldkwaliteit nog geen verschil gezien maar ik hoop dat het inbranden van de rode kleur een stuk minder geworden is.
Vorige maand hier nog een LG C7 de deur uit gedaan wegens inbranden.
Hoe oud was ie?
Heb je toevallig foto's?
Ergens tussen 3 en 4 jaar oud. Geen foto's.
Het is ook pech hebben volgens mij. Ik game ook best wel wat. Mijn C7 is ondertussen 3,5 jaar oud en dat scherm is nog helemaal 'schoon'. En dan alsnog, brandt ie in..jammer, maar dan is er wel wat met LG te regelen. Ook met inbranden komt er hier meteen weer een nieuwe OLED in huis.
Hier een C7, gekocht toen 't toestel net op de markt was. Geen enkele last van inbranden en het toestel staat echt heel veel uren per dag aan, en er wordt ook op gegamed.

Volgens mij is inbranden alleen een issue als je het toestel veel te fel zet. Bij de meeste mensen (en ook met de fabrieksinstellingen) staat de TV veel en veel te helder.
Hier ook,
LG oled C7 van nu 3.5 jaar oud.
Wordt veel op gegamed en gebruikt met een HTPC maar dat leek altijd goed te gaan.

Na een paar weken erop thuisgewerkt te hebben was het echter raak, de hele taakbalk ingebrand en verschillende elementen op de rest van het scherm. Voornamelijk de rode LEDs.
Natuurlijk komt bij thuiswerken meer statisch beeld kijken, maar er stond zeker niet urenlang hetzelfde beeld open.

Uiteindelijk had ik beter moeten weten, maar het idee dat inbranden achterhaald is bij OLED is helaas niet waar.
Je had je TV ook gewoon gratis kunnen laten repareren.
Garantie geldt ook als de TV 3 of 4 jaar oud is.
Burn-in valt niet onder de garantie.
LG doet hier helaas erg lastig over, met vaak hoge kosten voor een reparatie en uberhaupt al kosten voor het 'onderzoek'.
Zoek maar eens even op LG oled inbranden en garantie op Google, komen een hoop negatieve verhalen voorbij. Hier bvb https://radar.avrotros.nl...tv-inbranden-t192898.html.
Klopt niet.
Ik weet waar ik over praat want heb ervaring genoeg met LG OLED’s.
De kosten voor vervanging van een paneel zijn hoog maar je betaalt hier als klant niets voor.
Een dure TV hoort langer mee te gaan dan 3 of 4 jaar.
Er zijn genoeg voorbeelden bekend van defecte C7’s.
Kijk maar in het OLED topic.
[LG OLED] Ervaringen & Discussie
De zoekfunctie in dat topic gebruiken met de termen 'inbranden lg oled garantie' bevestigt echter precies mijn punt, inbranden specifiek valt niet onder de garantie en LG doet niks voor je. Deze reactie bijvoorbeeld: https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/52638301.

Hoe LG met andersoort defecte panelen omgaat weet ik niet.
Nogmaals het valt wèl onder de garantie.
Spreek de verkoper aan, de winkel levert garantie niet LG.
Zomaar een voorbeeld van een C7:
[LG OLED] Ervaringen & Discussie
heb zelf de C9, speel hardcore FIFA, en dan moet je denken aan meer dan 600 minuten in de weekend en nog wat potjes door de weeks + echte voetbal wedstrijden kijken op TV. Geen last van door branding. Tegenwoordig wordt dat wel goed tegen gehouden.
Dus je ruilt een C7 vorige maand in voor een QLED en toch weet je al dat die naar een paar jaar gamen nog mooi is?
Bart ® Moderator Spielerij @aval0ne10 mei 2021 18:23
Ja, want die brandt niet in.
Vertel dat maar aan LG :) De C9 hier heeft de ‘schilderij’ functie om een mooi plaatje op de tv te tonen in plaats van een zwart vlak. Helaas is het niet mogelijk deze op een vaste afbeelding in te stellen waardoor de tv dus verplicht elke vijf seconden een andere afbeelding toont. Die interval is ook niet aan te passen helaas. Mocht iemand hier inmiddels een workaround voor hebben, dan houd ik me aanbevolen :)
Ik heb deze TV niet maar ik kan me voorstellen dat je een bepaalde plaatje 10x kopieert en een iets andere naam geeft; voor de TV een ander plaatje, voor jou hetzelfde beeld :)
Ja, dat is dus 1 van de technieken om inbranden tegen te gaan. Dat lijkt me toch wel duidelijk :?
Duidelijk is het wel maar handig niet :) Het is niet mijn doel om die functie de hele dag te gebruiken, maar op bepaalde momenten kan het sfeervol zijn om een mooi plaatje te tonen in plaats van een zwart vlak.
Inherent aan de toegepaste techniek en daarom nog steeds van deze tijd, LG heeft nog steeds niets kunnen ontwikkelen om het daadwerkelijk te kunnen voorkomen.
Anoniem: 501293 @pietje636 mei 2021 11:47
Ja maar ze proberen het probleem van het verleden wel op allerlei manieren te voorkomen ;)
Nee, ook die zijn steeds verschillend.
Ja, dat weet ik.

Zoals ik het las dacht ik dat peitje doelde op 1 statisch beeld met subtieler wijzigingen om inbranden tegen te gaan. Wat dus niet werkt als er een dikke lijst omheen zou zitten.
Mijn philips 65oled873 is na 3j ook serieus ingebrand na normaal gebruik. Zelfs het pauzescherm van de digibox (de bar die aangeeft hoe ver het programma gedaan is) geeft een zwarte lijn op rode achtergronden
Dit is echt niet zo hoor.

Inbranden is nog steeds hetzelfde probleem als eerst, echter is inmiddels bekend dat het vooral bij zenderlogo's storend wordt, dus heeft LG een functie die zenderlogo's dimt. (Ik heb een B6 met een ingebrand oranje NPO logootje)

Maar ik zou een Oled nog steeds absoluut niet de hele dag op de image gallery laten staan. Althans: op full brightness. Als je hem op 25% helderheid zet dan denk ik dat het wel kan.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 22 juli 2024 13:43]

Er is in de instellingen ook nog een optie om die melding uit de schakelen. Weet even niet uit mijn hoofd waar, gevonden op cx
Melding uitzetten als je die optie hebt? Toevallig gister bij iemand met een LG 43nogwattus 2021 model die optie langs zien komen.
Settings -> All Settings -> General -> Additional Settings -> No Signal Image
@Nakebod en @Mosredna volgens mij schakel je dan ook de hele image gallery uit en wordt het scherm zwart. Ik ga het vanavond even testen in elk geval, samen met de suggestie van @no_way_today. :)

Nope, werkt niet.

[Reactie gewijzigd door HenkEisDS op 22 juli 2024 13:43]

Dat lijkt leuk zo’n schilderij aan de muur, maar zolang LG het volgende niet fixt heb je er in de praktijk weinig aan: een schilderij als achtergrond tover je tevoorschijn door de Image Gallery app te openen. Ook de screensaver bij geen signaal laat op de achtergrond dezelfde image gallery zien. Alleen wordt bij die laatste ook een zwarte overlay getoond met een melding dat er geen signaal is. Dag mooi schilderij… |:( En handmatig elke keer de Image Gallery app openen doe ik in elk geval nooit.
Snap toch al niet de logica om een TV aan te laten staan, als je er helemaal niks mee doe, dat vind ik de grootse onzin die er is, en waarom zou je een apparaat die aardig wat stroom vraagt en een Energieklasse G is, constant laten aan willen laten staan voor een schilderij/plaatje op je TV?!

Is jammer dat hij geen HDR10+ ondersteunt, maar is HDR10+ niet backwards compatible met HDR10?

Wat wel jammer vind, is dat hij niet DTS ondersteunt, wanneer een licentie nemen voor LG helemaal niet erg duur is, ook aangezien ze het dan op miljoenen TV's doen tegelijk, en ze dan korting krijgen, en je dan de TV maar een HEEL klein beetje duurder hoeft te maken.

Vind die afstandsbediening vreselijk met die Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, en die andere die er op staan onder, kan best handig wezen voor de mensen die een abonnement hebben op een van die streaming diensten, maar de meeste mensen hebben die nog steeds niet een streaming dienst, Disney+ heeft 94.9 miljoen abonnees, Netflix, heeft net iets meer dan 200 miljoen abonnees, en meer dan 175 miljoen gebruikers heeft Amazon Prime Video, dat is nog steeds een STUK minder dan zo veel miljarden mensen die leven in in deze wereld en het geld hebben voor een OLED TV, al ben ik er mee eens dat €2.599,- heel veel geld is voor een TV, maar ook de goedkopere OLED TV's hebben al al die streaming diensten op knopjes zitten op de afstandsbediening, al heb je nu al 29 OLED TV uitvoeringen die onder de €1510 euro zijn, en daar zitten ook al meerdere 65" OLED TV's tussen, en dat de smart gedeelte na zo veel jaar het niet meer doet, nee op mijn nieuwe OLED TV heb ik de smartgedeelte niet in gebruik, zelfde met mijn nieuwe versterker, ik heb een aardig goedkope Windows 10 Mini Media/Console PC die ik gebruik om alles via te kijken, en die zal na 5 a 6 jaar het nog steeds goed doen (of hij moet stuk gaan, maar dat is wat anders).

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 13:43]

Wat boeit mij dat nou? Het is mooi, punt. Met die zelfde redenering kun je ook geen schilderij ophangen, want verf doek milieu en kosten.
Wat boeit mij dat nou? Het is mooi, punt. Met die zelfde redenering kun je ook geen schilderij ophangen, want verf doek milieu en kosten.
Wie heeft het over de milieu? ik heb het over je geld, zonde zou ik het vinden voor mij geld zo een grote TV aan te laten staan de hele dag, jaren lang, ook aangezien je TV veel sneller slijt als je hem constant aan heb staan, maar als jij het niet erg vind ga je maar je gang, is jou geld.
Evolutie aan de muur? Ik wacht op een revolutie: flexibele schermen.

Vroeg of laat hebben we oprolbare oled TV's. Waarmee we overal exact dezelfde beeldervaring hebben, waar een 55" opgerold scherm compacter is dan een golfclub tas. Immers heeft iemand die veel weg is van huis voor werk, maar weinig aan een dure TV aan de muur thuis. En we zien steeds meer dat mensen door globalisering verder en langer weg zijn van huis.

Het zal een mooie tussenstap zijn totdat VR-brillen klaar zijn om TV's te vervangen, of nog veel (veeeel) later een 'neural lace' onze gehele audiovisuele apparatuur vervangt.

Maar terug naar de tegenwoordige tijd: vouwbare telefoons is een enorm groeiende markt. Er worden dus al enorme bedragen gepompt in het verbetren van de productie van kleine flexibele schermen; grote schermen is m.i. een kwestie van opschalen.

Ook een leuke bijkomstigheid met flexibele schermen, is dat je zelf de radius kan bepalen. Wil je een intimere ervaring, of eventueel een IMAX scherm emuleren? Dan verkort je de radius, zodat je dichterbij kan zitten. Heb je gasten? Dan maak je 't scherm gewoon weer plat, zodat een meer afstandelijke kijkafstand beter werkt. (demo)

[Reactie gewijzigd door Z100 op 22 juli 2024 13:43]

Allemaal interessante concepten, alleen vraag ik me vooral af of die oprolbare TVs en VR echt de toekomst zijn. De meeste mensen hebben een gewone huiskamer, waar de TV altijd op dezelfde plek blijft staan. Hier heb je absoluut geen oprolbare TV nodig, is wel een leuke gimmick.

VR zie ik voor gewone TV kijkers al helemaal niet doorbreken, je wil toch echt wel samen naar iets kijken. En dat lukt gewoon niet als iedereen in zijn eigen wereld zit. Ook is het net ietsjes makkelijker om een snack of wat te drinken erbij te pakken. VR werkt dan weer wel in gaming of hooguit in een home cinema.

Wel jammer dat ze deze TV een evolutie noemen, maar dat hij niet van de beste specs is voorzien met HDR10+. Wat betreft geluid snap ik niet zo goed waarom we daar nog zo veel op focussen met TV reviews, want als je goed geluid wil ga je echt niet de kleine speakertjes in je flatscreen pakken. Ik zou liever gewoon een tv hebben zonder speakers, zodat het formaat kleiner is.
Ach, hoe vaak komt het nu eigenlijk voor dat er geen Dolby Vision wordt aangeboden als er HDR10+ aangeboden wordt? Het is veel vaker omgedraaid, dus wel Dolby Vision (en HDR10) en geen HDR10+. Ik zie het dan ook voornamelijk als een non-issue.

HDR10+ is een Samsung en Panasonic dingetje omdat ze Dolby Vision niet willen ondersteunen (licentie daarvoor kost immers geld per verkocht toestel), maar de rest van de fabrikanten ondersteunen allemaal Dolby Vision en nagenoeg geen HDR10+. Je kan dus op je vingers uittellen welke standaard je je geld op moet zetten.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 22 juli 2024 13:43]

HDR10+ is inderdaad een nieuwe standaard om maar niet dolby vision te moeten ondersteunen.
Zo gebruiken veel monitoren een open standaard hdr die niet verwacht welke helderheid je nodig hebt.
Deze persoon gaat hier dieper op in. Heel interessant.
https://www.youtube.com/watch?v=fx-pfuszquk
Panasonic Oleds ondersteunen in ieder geval vanaf de laatste twee generaties zowel HDR10+ als ook Dolby Vision, dus je info is outdated.

Ik heb zelf een 2019 model Panasonic Oled, en die ondersteunt officieel gewoon ook Dolby Vision.
Ik wil een oprolbaar scherm voor de verschillende beeldverhoudingen. Geen zwarte balken meer als je iets op 21:9 kijkt maar het scherm een stukje oprollen.
Anoniem: 454358 @engessa6 mei 2021 07:55
Schilder je je muur zwart, zie je die randen ook niet 😎
Het voordeel is juist dat je je woonkamer anders kunt inrichten. Voor we massaal tv's hadden had je woonkamers rond een tafel en een haard voor de gezelligheid (en warmte), sinds de tv richten veel mensen de boel in met dat enorme ding als centraal middelpunt. Als je dat weg kunt werken in een oprolbare vorm hoeft een 65" scherm niet af te leiden of te verleiden als die uit staat.
Anoniem: 454358 @Z1006 mei 2021 07:57
Voor corona zat ik 3,4 dagen per week in een hotel. Nooit heb ik gedacht om een oprolbare tv de wereld mee over te slepen. In de meeste hotels heb je al prima tv's hangen in je kamer.
Jij wacht, maar ik kijk nu al naar een geweldig scherm ;)
En waarom maar 55 Inch nemen als hij toch oprolbaar is ?
Nadat ik de mijn had opgehangen deed ik een USB-stick erin om het apparaat te testen. Kreeg na het openen van de eerste .mkv al de melding "this video does not support audio". In 2021 produceert LG nog televisies met software die de gangbare audio codecs niet bevat. Samsung heeft dit probleem niet.
Welke audio codec bevat je .mkv dan? Als het DTS is dan is het dus verklaarbaar.
Bij zo een tv ga je toch snel een homecinema systeem installeren, dan ondersteund hij wel DTS via passthru (of hoe dit tech ook heet). Zo doe ik het toch met mijn setup.
Ah gelukkig ondersteunt hij dus wel USB, ik zag dat namelijk niet voorbij komen :)
Er zijn verschillende Usb poorten en die ondersteunen heel wat codecs. Allen DTS via HDMI Pass through.
Ik zag geen usb poort op de afbeelding van de poorten, vandaar.
Bart ® Moderator Spielerij @Hugo.Boog6 mei 2021 08:26
Samsung heeft wel degelijk dat probleem. Gisteravond nog een mkv gehad met eenzelfde melding.
Waarom zou een TV uberhaupt audio moeten ondersteunen ? Dat regelt je A/V receiver toch voor je ?
In mijn persoonlijke geval.
HTPC die meer dan 60fps uitspuugt met games, en tevens gebruikt wordt dus voor films/audio.
Ik heb een nog zeer recente AVR (Onkyo TX-RZ900) die ik dus eigenlijk niet nu al wil vervangen.
Probleem is alleen, deze doet niet meer dan 60fps passtrough.

Voor gamen zou de pc dan liever rechtstreeks op de tv worden aangesloten voor VRR/Gsync/Freesync/120hz.

Audio is dan bij film kijken weer een dingetje, aangezien ik de voorkeur heb voor DTS-HD Master tracks. Hetgeen de de tv naar het schijnt dus niet doorgeeft via HDMI naar de AVR.
Hoewel de één zegt dat de tv wel DTS doorgeeft via HDMI en de ander weer niet.
Ik ben hier dus niet zeker van helaas.

Enige optie zou dan zijn:
PC HDMI 1 Video --> Tv.
PC HDMI 2 Audio - AVR.
En dan maar hopen dat audio en video synchroon blijven lopen.
En daarbij lijken voor mijn gevoel steeds meer GPU modellen steeds minder HDMI poorten te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Corsa Nostra op 22 juli 2024 13:43]

Jammer dat men altijd alleen hele grote schermen maakt. Blijkbaar moet alles alleen maar groter worden, zoals je ook kan zien bij telefoons. heb thuis een 40inch hangen en die vind ik al enorm
Nee hoor, sinds afgelopen jaar maken ze ook een 48" versie, en er komt een 42" versie aan.
Dat tv schermen steeds groter worden kan ik wel begrijpen ivm betere beleving. Dat telefoonschermen groter worden dan 6,5 inch (en dat is mij al veel te groot) heb ik nooit begrepen.
Niemand verplicht je toch om een grotere TV te kopen?
Hoe zit het met de zwart waarden op 120fps VRR? Hebben de oleds nog steeds het effect dat het beeld dan grijzer wordt bij geen stabiele 120fps of heeft LG dat nu in de hardware opgelost?
Daarvoor zou ik je willen verwijzen naar HDTVtest op youtube. Vincent Teoh kan je er echt alles over vertellen van firmware tot firmware.
Ik kom hier op Tweakers voor informatie. Dit probleem is bekend bij de oude oled TV's van LG, dus ik verwacht van Tweakers redactie dat zo gauw LG een nieuwe TV uitbrengt met zelfs een speciale booster modus voor games, dat ze dit ook checken. Zeker vanwege het feit dat ze een zeer hoge 'score' aan de tv meegeven en "zeer goede gameprestaties" als pluspunt opgeven. Als dat probleem niet is opgelost geldt dat als een aardig nadeel (mss nog wel een groter nadeel dan de hdr10+ functie die mist) en klopt het "zeer goede gameprestaties" in mijn ogen niet meer.

En gezien jij die videos blijkbaar al bekeken heeft, zou je misschien een samenvatting kunnen geven mbt deze TV?

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 13:43]

Sorry maar tweakers.net is niet alles omvattend, als je een diepere visie wilt over een tv moet je meer onderzoek doen.
Neemt niet weg dat deze review naar mijn idee 85% covered van wat de tv kan.
Je mag toch verwachten dat een website die zich als autoriteit opstelt zich bewust is van dergelijke problemen in de praktijk en dit ook in een test meeneemt. Hetzelfde met bijvoorbeeld hoe het beeld is bij 5% helderheid.

Tweakers wil graag mainstream bedienen, meanstream consumenten hebben nog nooit van Vincent Teoh gehoord. Afgezien van het feit dat Tweakers meer middelen zou moeten hebben dan een solo Youtuber en dus juist diepgaander moet kunnen reviewen.
Tweakers kan toch makkelijk dit even testen en vervolgens aangeven of het probleem nog steeds aanwezig is of niet (eventueel naar een link naar het eerder gepubliceerde probleem).
Ik hoef de diep technische info niet te hebben, maar alleen of het probleem er nog is. Dat probleem heeft tweakers immers ook als nieuwsitem opgenomen in het verleden.

En anders moeten ze de pluspunten beter omschrijven en aangeven dat het een pluspunt "zeer lage latency in game modus" ipv "uitstekende game prestaties". Dat laatste geeft bij mij namelijk een totaal ander beeld met in het hoofd de problemen die eerdere oled tv's hebben op 120fps en VRR waar tweakers eerder over bericht heeft.
Dus.... Wat is het antwoord?
want de G1 is de enige televisie die voorzien is van het nieuwe evo-paneel.

Dit klopt niet.
LG heeft aangegeven dat alle tv's van 2021 gebruik maken van het nieuwe paneel.
Dus ook Sony, Panasonic, Philips e.d.
Alleen de aansturing van het paneel zal verschillen per klasse ( C1, G1 )
Ook dat klopt niet. De hele produktie van de fabriek in Paju wordt omgezet naar de nieuwe panelen. De fabriek in Kanton produceert nog de oude panelen. Alleen bij de G1 heb je garantie dat je het nieuwe paneel krijgt (want officieel OLED Evo). Koop je een C1, dan kan komt het paneel ofwel uit Paju of Kanton en is het onzeker welk paneel je krijgt. Ofwel, een fenomeen dat bekend staat als panelenloterij.

Ik verwacht wel dat de topmodellen met koellichaam van Sony en Panasonic het evo-paneel krijgen, immers voor de duurste televisies zal de fabrikant het beste paneel willen, maar voor de rest verwacht ik dat Kanton ook aan overige fabrikanten zal leveren.

Interessant is de 48': Tot nog toe werd die in Kanton geproduceerd in combinatie met 77", waardoor de aantallen beperkt waren. Recent zijn ze evenwel in Paju begonnen met het maken van moederglas dat exclusief voor 48" is bedoeld, waardoor de aantallen flink kunnen toenemen. Het zou daardoor zomaar kunnen dat het merendeel van de 48"-televisies dit jaar het Evo-paneel zal hebben.
Nailed it. Precies dit.

Dit doet mij overigens enorm twijfelen over de koop. Want dit zou een beetje gaan tussen G1 en A90J.
Maar de G1, ondanks echt wel een mooie TV, stelt toch een klein beetje teleur. Bovendien kan je in de loterij met een C1 dus nagenoeg dezelfde TV hebben. Ik geef iets minder om die galerij setup.

Ik mag wel hopen dat de 83" A90J een Evo paneel gaat krijgen. En ook hoop ik voor Sony dat deze dichter bij de 7000,- gaat zitten dan de huidige 10 000,- die op websites staat. Zelf beetje de indruk dat die placeholder prijzen zijn, maar anders echt -> no way. 2x de prijs van een G1 is veeeel teveel. Eigenlijk is 2000,- extra voor de Sony al fors. De A90J is dan wel 5" groter en het beeld op veel fronten iets beter, maar de SOC gewoon wederom teleurstellend.

Naar mate het jaar vordert krijg ik steeds meer het idee om de aankoop een jaar uit te stellen. De 77" en 83"ers zijn nou niet echt koopjes.
Ik denk niet dat die conclusie geheel juist is. Tweakers heeft in deze recensie weliswaar geen verschil in helderheid tussen Evo en de oude panelen gemeten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met wat ze precies gemeten hebben. Andere recensenten vonden wel een verschil, waarbij toenames in helderheid tot 20% werden gemeten. Dit ten eerste.

Ten tweede zal een C1 die een Evo-paneel krijgt niet betekenen dat je dezelfde TV als de G1 krijgt, omdat LG het in de aansturing zal corrigeren. Een C1 zal dus presteren als een C1, waarbij verschillen in de panelen in de details gezocht moeten worden.

Desondanks denk ik dat er toch wat voordelen aan een C1 met Evo-paneel zullen zitten: Als de hogere efficiëntie geen hogere helderheid betekent, betekent het wel een lager verbruik. Tevens zou het gebruik van deuterium i.p.v. gewoon waterstof positieve effecten moeten hebben op de levensduur.

De A90J zal dankzij zijn koelplaat de hoogste helderheid halen, en ik verwacht niets anders dat die hoge helderheid ook dankzij een Evo-paneel bereikt wordt, maar zoals je terecht opmerkt, dat betekent niet automatisch dat 'ie over de gehele linie de betere televisie is. Wat dat betreft legt LG de lat gewoon erg hoog en moet een fabrikant erg zijn best doen om erover heen te springen. Gecombineerd met de lagere kostprijs van LG moet je goed nadenken de de duurdere Sony TV ook in jouw situatie wel de betere keus is.
Ja het zijn in de basis allemaal prachtige TV's. Doorgaans de Sony en Panasonic iets mooier picture quality, LG beter SOC. Maar het prijsverschil moet je dan ook in acht nemen.

Heb wel op veel verschillende kanalen erg veel positieve dingen gehoord over de A90J. Ook die nieuwe XR processor lijkt het goed te doen. Voor film en serie denk ik niet dat je veel beter gaat krijgen. Bij gaming komen weer wat andere aspecten kijken.

Dus ja... goed alle reviews lezen/kijken op vooral ook op de individuele onderdelen en kijken naar je eigen use case. Er bestaat tegenwoordig bijna niet meer iets als 1 eindcijfer. Console, TV, headphones, receiver, noem maar op. Zijn altijd voors- en tegens.
Ten opzichte van een 2017 LG Oled weinig tot geen vooruitgang..?
Als je nou 2019 had gezegd zat er nog iets van waarheid in, maar vanaf 2017 tot nu is er wel veel veranderd. Ik noem alleen al HDMI 2.1 en 120fps.
Achteruitgang want geen dts
En ook geen HDR10+. Waarom? Als je een topmodel maakt, dan zorg je toch dat je overal een kruisje bij kunt zetten?
Omdat de Streaming services (Netflix, Prime, Disney+, etc... ) dit niet echt ondersteunen. Dat is een keuze die gemaakt is door Product managers.
Omdat er geen HDR10+.only films bestaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.