Door Sim Kranenburg

LG G1 oled-tv Review

Een evolutie aan je muur

06-05-2021 • 06:00

252

Singlepage-opmaak

Energiegebruik en geluid

Per 1 maart van dit jaar zijn er nieuwe energielabels voor televisies en andere huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en stofzuigers. Om de fabrikanten aan te moedigen om almaar zuinigere apparaten te ontwerpen, zijn de regels flink aangescherpt.Energielabel LG G1 Dit heeft tot gevolg dat zo goed als alle televisies dit jaar energielabel G dragen. Daarmee is het energielabel op dit moment een minder handig hulpmiddel om een energiezuinige televisie uit te kiezen. Als het goed is, komt daar in de toekomst verandering in, als het verbruik van televisies verder is teruggedrongen. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.

Ook de LG G1 draagt dus energielabel G, maar ondanks de rode kleur op het label verbruikt dit model niet veel meer dan andere televisies met dezelfde beeldmaat. Ons 65"-testmodel verbruikt in de standaardmodus zo'n 143W gemiddeld, waarbij het scherm ongeveer 214cd/m² aan helderheid produceert. Als we het scherm afstellen op 250cd/m², stijgt het verbruik naar 176W. Bij 120cd/m², een helderheid die 's avonds bij weinig omgevingslicht nog een goed beeld oplevert, daalt het gemiddelde opgenomen vermogen naar 114W. Als je de G1 in de bioscoopmodus zet, de stand waarbij je de beste beeldkwaliteit te zien krijgt, loopt het verbruik op naar gemiddeld 177W, waarbij het scherm een helderheid van 208cd/m² heeft. De G1 is voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee je de helderheid van het scherm automatisch aan het omgevingslicht kunt laten aanpassen. Zo krijg je altijd een prima beeld en gebruikt de tv niet onnodig veel energie.

Geluid

Doordat de G1 erg plat is, passen er natuurlijk geen grote luidsprekers in. Dat maakt het lastig om een audiosysteem te ontwikkelen dat goed klinkt. Toch werden we bij het luisteren aangenaam verrast door het geluid van het supercompacte luidsprekersysteem. Uiteraard is de basweergave niet indrukwekkend, maar er zijn wel degelijk lage tonen te horen. Zeker op niet al te hoog volume is het geluid prima en klinkt de platte G1 een flink stuk beter dan je zou verwachten.

Luidsprekers

Als je de tv aan de onderkant bekijkt, zie je aan elke kant twee ovale tweeters en twee hoorns waarvan de drivers dwars in de behuizing zijn geplaatst, zodat er exemplaren met een grotere oppervlakte konden worden gebruikt. LG geeft een totaalvermogen op van 60W en dat levert een prima maximaal volume op. Wel is duidelijk hoorbaar dat er, als je het volume verder dan 50 procent opendraait, compressie wordt toegepast om te voorkomen dat het geluid gaat oversturen. Hierdoor gaat het minder mooi klinken, maar is er geen vervorming hoorbaar.

Bij het kijken naar films en muziek blijf je dus liefst onder de 50 procent van het maximale volume. Voor het gemiddelde televisieprogramma vinden we het geluid prima, maar bij het bekijken van films of concerten komen de beperkingen van dit audiosysteem duidelijk naar voren en ben je veel beter af met een goedkoper model uit LG's C-serie of met een extern audiosysteem.

Een ander minpunt, dat vanaf modeljaar 2020 voor alle modellen van LG geldt, is dat er geen DTS-geluid kan worden weergegeven. LG heeft ervoor gekozen om, net als Samsung en Panasonic, te besparen op DTS-licenties. Wie vooral naar video-on-demanddiensten kijkt, heeft hier geen last van, maar als je graag films in hoge kwaliteit vanaf schijfjes afspeelt, kun je hier wel tegen aanlopen en ben je dus verplicht om een extern audiosysteem met DTS-ondersteuning te gebruiken.

AI-geluid Pro

Er is wel ondersteuning voor Dolby Atmos, maar verwacht hier geen wonderen van. Deze tv heeft slechts twee kanalen en dus is er van een overtuigend surroundgeluid geen sprake. Als je Atmos in het menu aanzet, komt er wat laag bij, waardoor sommigen deze stand wellicht kunnen waarderen. Wij vonden de tv met Atmos uit beter klinken. Ook 'AI-geluid Pro' maakt op ons geen indruk en laat de tv erg schel klinken. De optie 'Heldere stem Pro' werkt wel goed en maakt stemmen duidelijker verstaanbaar door de middentonen te versterken.