Door Jurian Ubachs

Redacteur

Medal of Honor: Above and Beyond

VR als beperkende én versterkende factor

24-12-2020 • 06:00

130

Multipage-opmaak

Omaha maakt geen indruk

Medal of Honor: Above and Beyond

Medal of Honor: Above and Beyond gebruikt de basis van de oude Medal of Honor-games als vertrekpunt voor een VR-game die de moeite waard is. De singleplayercampagne biedt variatie en vermaak. De speler moet eerst even handig worden met enkele mechanics, zoals het voortdurend moeten herladen van je wapens, maar dan begint de game al snel steeds soepeler aan te voelen. De pakweg negen uur die de campagne heeft te bieden, zitten vol memorabele momenten die je vaak zelf creëert dankzij de VR-elementen. Opvallend genoeg zijn het juist de 'epische momenten' die door de weinig indrukwekkende graphics niet helemaal lekker over komen. De actie voelt goed, maar wordt af en toe wat ondermijnd door gebrekkige AI en sterke wisselingen in de moeilijkheidsgraad. Gelukkig drukt dat de pret niet dusdanig dat de game niet leuk is. De kans is zelfs vrij groot dat je je na de campagne ook nog wel even zult vermaken met Survival en de multiplayer, al zijn die niet robuust genoeg om je echt lang aan het spelen te houden. Toch is Medal of Honor: Above and Beyond een fijne toevoeging voor elk VR-bibliotheek, zelfs al valt er best wat aan te merken op de game.

Medal of Honor: Above and Beyond is een game. Die zag je niet aankomen, hè? De reden dat we deze open deur toch even intrappen, is dat we je vragen om dat heel even te vergeten. Dit VR-spel, gebouwd op het fundament van de ooit zeer succesvolle Tweede Wereldoorlog-shooterreeks, is op zijn eigen manier namelijk een monument. De game bevat niet alleen missies die zijn gebaseerd op vertellingen van veteranen en hun nabestaanden, maar biedt ook de Gallery die zoveel jaar geleden ook in de games zat. In deze galerij zie je filmpjes van veteranen die vertellen over de oorlog. De fragmenten nemen je mee naar plaatsen waar werd gevochten en dankzij virtual reality sta je er zelf midden in. Voor Nederlanders en Belgen zal dat allicht minder speciaal zijn, want voor ons zijn regio's en locaties als Normandië, de Ardennen en Berlijn relatief dichtbij. Veel niet-Europeanen, en denk daarbij vooral ook aan nabestaanden van Amerikaanse en Canadese veteranen, zullen nooit in de gelegenheid zijn zelf op die plekken te staan. Alleen dat aspect maakt Medal of Honor: Above and Beyond al zoveel meer dan simpelweg een game.

Gelukkig maar, want die game is best matig. Althans, dat is misschien wel een erg streng oordeel, voor een game die absoluut leuke momenten in een onderhoudende singleplayer biedt en bij vlagen vermakelijk is in de multiplayer. De overheersende gedachte is echter dat Medal of Honor: Above and Beyond een game is met een goed idee dat mede door de beperkingen van virtual reality niet optimaal is uitgewerkt. Dat merk je bijvoorbeeld aan het algehele grafische niveau. Voor een moderne game is Medal of Honor ouderwets, lelijk en ongedetailleerd. Voor een VR-game ligt dat natuurlijk wel iets anders, maar de game haalt het niet bij het grafische niveau van bijvoorbeeld Half-Life: Alyx. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er in dit subgenre weinig concurrentie van andere grote games is. Mede daardoor komt Medal of Honor er vrij goed vanaf. Of, positiever gezegd: als alleen Alyx het duidelijk beter doet, kan Medal of Honor nooit heel slecht zijn.

Toch is er een reden waarom we dit onderwerp aanhalen. De beelden die je voor je neus hebt en de geluiden die je hoort, zijn sfeerbepalend, ook bij een VR-game. Medal of Honor speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je bevindt je dus in oorlogsgebied. Dat betekent dat je, zeker in heftige gevechten, overweldigd zou moeten worden door een orkaan van geluid. Hedendaagse non-VR-games kunnen dat bieden. Een moderne VR-game? Wellicht, maar hoe dan ook laat Medal of Honor het hier liggen. Dat is het best te merken in de meest iconische scène van de singleplayercampagne. We hebben de landing op de stranden van Normandië vaker in games gezien en ook in Medal of Honor: Above and Beyond stap je met je virtuele laarzen op Omaha Beach. De game leidt dat in met een leuke missie waarbij de speler en zijn kompanen als verstekelingen meegaan op een schip richting Frankrijk, maar schakelt dan over naar de bekende beelden van soldaten die in landingsvaartuigen naar het strand varen terwijl ze onder vuur worden genomen middels artillerie en machinegeweren.

Een belangrijk probleem is dat dit geen moment spannend is. Er zijn te weinig soldaten op het strand, er wordt te weinig geschoten en het geluid is op geen enkel moment overweldigend. Een van de meest heroïsche scènes die je maar kunt bedenken in een Tweede Wereldoorlog-game voelt daardoor aan als een zorgeloze strandwandeling. Er worden wel soldaten om je heen neergeschoten, maar zelf ben je tamelijk veilig. Zolang je niet stilstaat en gewoon het pad aanhoudt dat de game voorschotelt, overleef je deze missie die zoveel soldaten het leven heeft gekost toen ze destijds in de eerste golf het strand op moesten.

Medal of Honor Above and Beyond

Vermaak en variatie in prima campagne

Spelen in VR kost je dus iets op audiovisueel vlak. Gelukkig voegt het spelen in virtual reality ook genoeg toe. Dat is op elk moment te merken en juist dat maakt gamen in VR uniek: het promoveert ogenschijnlijk nietszeggende scènes tot indrukwekkende, memorabele momenten. We herinneren ons bijvoorbeeld een moment waarbij we verrast werden door een soldaat die ons vanaf de zijkant van dichtbij aanviel. We hadden net ons machinegeweer leeggeschoten en onze vertrouwde M1 Garand zat zonder kogels. We switchten dus snel naar ons pistool en schoten zijwaarts, terwijl we alleen ons hoofd draaiden om die kant op te kijken. Deze handeling is in VR veel krachtiger dan in normale games. Ook de momenten dat je snel herlaadt en net op tijd kunt schieten voordat een vijand jou te grazen neemt, voelen honderd keer spannender aan dan in non-VR-games.

Handelingen

De sleutel tot succes ligt bij de handelingen die bij deze acties horen. De eerste keer dat je een wapen moet herladen, denk je: mijn hemel, wat wordt het irritant om dit elke keer te moeten doen. Want ja, lege magazijnen dien je zelf te vervangen door nieuwe exemplaren. Je haalt het lege magazijn eruit, pakt een nieuw exemplaar van je riem, duwt het in je wapen en trekt het spanningsmechanisme aan, om pas daarna weer verder te kunnen schieten. Deze handeling kost een paar seconden en het is uiteraard niet handig om dit midden in een zwaar vuurgevecht te moeten doen. Als je de game eenmaal een tijdje speelt, leer je om op rustige momenten al je wapens - twee hoofdwapens en je pistool - te herladen, terwijl je tijdens vuurgevechten wisselt tussen je wapens om niet te vaak op onhandige momenten te hoeven herladen. Een ander gameplay-element waar je handigheid in moet opbouwen, is dekking zoeken. Dit klinkt heel kansloos en wij vroegen ons in eerst instantie af hoe je dekking zoekt, bukt of om hoekjes kijkt. Dat doe je natuurlijk door zelf in fysieke zin dekking te zoeken, te bukken of om hoekjes te kijken. Het loont zeker de moeite om af en toe te bukken zodat objecten in de omgeving dekking geven. Medal of Honor biedt trouwens ook de optie om in een ‘seated mode’ te spelen. In dat geval bukt de game voor jou als dat nodig is. Het maakt een en ander net wat minder meeslepend, maar ook wat minder actief en dus makkelijker om lang vol te houden.

Medal of Honor Above and Beyond

Lang volhouden is nodig, want de campagne van Medal of Honor is zeker niet kort. Het verbaast ons daarbij dat we lazen dat anderen de campagne wél aan de korte kant vonden. Het avontuur telt een zestal missies die elk bestaan uit drie delen die weer zijn opgedeeld in drie hoofdstukken. Elke missie omvat in feite een klein verhaaltje met een bepaalde motivatie om aan de missie te beginnen, een route er naartoe en na afloop een plan voor extractie. Dat maakt dat elke missie behoorlijk lang is. Bedenk dat gamen in VR veel zwaarder is voor je ogen dan normaal gamen. Wij kunnen uitstekend tegen de effecten die VR-gaming met zich meebrengt, maar pas als we de headset weer afzetten voelen we vaak hoe vermoeid onze ogen ervan zijn geworden. Dat maakt het in een keer uitspelen van de missies best een pittige exercitie. Gemiddeld genomen zul je ze stuk voor stuk in ongeveer anderhalf uur wel kunnen uitspelen, wat het totaal voor de singleplayercampagne op zo’n negen uur zou brengen: helemaal niet verkeerd.

Alleskunner

Behalve in het al genoemde Normandië kom je tijdens het avontuur ook onder meer terecht op een rijdende trein, in een varende onderzeeboot, in de bergen van Noorwegen en in Peenemünde, waar de Duitsers onderzoek deden naar langeafstandswapens zoals de V2-raketten die ze gebruikten om Londen onder vuur te nemen. De missies bieden variatie, zowel in locatie en omgeving als in inhoud. Het hoofdpersonage, ‘The Lieutenant’, is van alle markten thuis, want het ene moment doe je dienst als tankcommandant terwijl je even daarna net zo bekwaam een scherpschuttersgeweer gebruikt om dekking te geven aan je metgezellen van het Franse verzet. Dat is fijn en zorgt voor variatie, maar het rijmt niet helemaal met de verdere insteek van de game, die toch vooral eer wil betonen aan de oorlog en de soldaten die erin vochten. Games met een vergelijkbare insteek kiezen er vaak voor om met meerdere speelbare personages te werken omdat een alleskunner als The Lieutenant nogal ongeloofwaardig zou zijn. Medal of Honor: Above and Beyond kiest voor een aanpak met een vaste cast aan personages. Dat is helemaal niet erg en ook zeker geen bezwaar voor het spelplezier, maar wel een tikje opvallend.

Medal of Honor Above and Beyond

Hardware maakt verschil

Een andere factor kan meer impact op het spelplezier hebben, en dat is iets waar de makers van de game geen invloed op hebben. Een deel van hoe leuk je Medal of Honor: Above and Beyond gaat vinden, is afhankelijk van de hardware waarmee je de game speelt. De shooter vereist hoe dan ook een verbinding met een pc, dus bezitters van de Oculus Quest 2, zoals wij, kunnen deze game niet stand-alone spelen. Beschik je over een USB-kabel met voldoende snelheid, dan kun je de game echter wél spelen. Een headset die van zichzelf al een verbinding met een pc vereist, zoals Valve Index, HTC Vive of Oculus Rift, werkt uiteraard ook. Afhankelijk van waar je mee speelt, heb je wel of niet de beschikking over een ‘base station’ dat medeverantwoordelijk is voor de tracking van de headset en de controllers. Bij de Quest 2 gebeurt die tracking volledig vanuit de headset zelf. Dat heeft als nadeel dat de tracking niet altijd even lekker blijft werken als je beide controllers op één lijn voor de headset houdt: de Quest 2 ‘ziet’ de achterste controller dan niet meer optimaal. Dat resulteert in het spel soms in trillende wapens op het moment dat je een actie probeert te maken met de iron sight op het wapen. Op dat moment houd je immers de controllers voor je, alsof je een geweer vast hebt. Waarschijnlijk speelt dit niet of nauwelijks een rol als je een headset gebruikt waarbij tracking wordt geholpen door een of meerdere trackingstations. Het is dus vooral iets om rekening mee te houden als je een headset hebt die gebruikmaakt van inside-out tracking.

Survival en multiplayer

In de campagnemodus valt verder op dat de moeilijkheidsgraad nogal wisselend is. Uiteraard kun je het niveau van de game zelf hoger of lager zetten, maar op normaal niveau zul je stukken tegenkomen die opmerkelijk simpel of juist opvallend lastig zijn. We maakten mee dat de nazi’s tegenover ons als ware stormtrooper-wannabe’s volledige salvo’s afvuurden zonder ook maar één keer raak te schieten, maar ook dat soldaten ons nauwelijks konden zien maar wel meteen feilloos raak wisten te schieten. Hier lijkt niet altijd even veel logica in te zitten. Het leidt tot wat frustrerende momentjes in stukken die lastiger zijn dan de rest. Het is dan zaak om te zorgen dat je vooral niet te snel wil gaan en goed gebruikmaakt van dekking. Ook is het verstandig te zorgen dat je het aantal ‘health syringes’ steeds aangevuld houdt. Je vindt ze her en der in de spelwereld en kunt er maximaal drie bij je dragen. Zelfs als je op het randje van de dood staat, levert zo’n spuit je meteen weer de volle gezondheid op. Met die levensredders en een rustige aanpak moet het over het algemeen goed gaan.

Knalvoer

Dat laatst geldt althans als je tegen de AI speelt. De kunstmatig intelligente soldaten blijken helaas verre van intelligent. Heb jij een lekker plekje gevonden om je te verschansen, dan kun je er donder op zeggen dat de vijanden in de buurt vanzelf het gangetje in lopen dat jij voortdurend onder vuur neemt, ook al liggen al hun collega’s daar al op de grond. Af en toe word je verrast door een soldaat die vanaf de zijkant komt, maar daarbij gaat het over het algemeen om pre-scripted routes, niet om een soldaat die zelfstandig heeft bedacht dat het wel slim zou kunnen zijn om een omtrekkende beweging te maken. De AI-soldaten vormen niet veel meer dan knalvoer dat op momenten heel aardig terugschiet en je weet te bestraffen als je er al te gemakkelijk doorheen denkt te wandelen.

Dat ligt in de overige spelmodi een beetje anders, al geldt dat eigenlijk niet voor Survival. In deze modus komen steeds golven Duitse soldaten op je af en is het je taak om vijf minuten in leven te blijven, wat natuurlijk steeds moeilijker wordt. Door het niveau op te schroeven, kun je je puntenaantal verhogen, terwijl je extra bonuspunten kunt verdienen door modifiers aan te zetten die er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer vijanden op je af komen of dat je sneller dood gaat als je wordt geraakt. De aanwezigheid van die extra opties voelt als een aardige extra, maar we zouden ze niet missen als ze achterwege waren gelaten.

Medal of Honor Above and Beyond

Survival is dus best vermakelijk, maar de multiplayermodus biedt meer perspectief, mits je erin slaagt een potje te vinden met een lekker gevulde lobby. Als de matchmaking er niet in slaagt je in een game met andere spelers te stoppen, begint een potje waarbij al je teamgenoten en tegenstanders bestaan uit bots. Op zich fijn dat die mogelijkheid er is, want zo kun je in elk geval even schieten, maar echt leuk is het niet. Toen we op deze manier een paar potjes speelden, merkten we wel dat er langzaam wat andere spelers in hetzelfde spel opdoken en het leuker begon te worden. Op andere momenten vonden we trouwens wel gewoon gevulde potjes, dus wellicht heeft het ook met timing of server-issues te maken. Een andere mogelijke verklaring is dat dit de eerste game van Oculus Studios is die niet exclusief in de Oculus Store verschijnt, maar ook op Steam. Wellicht dat de netwerken elkaar soms niet helemaal goed weten te vinden. De game ondersteunt crossplay tussen Steam en Oculus, dus in theorie zou dit geen probleem moeten zijn, maar het valt niet helemaal uit te sluiten.

Wanneer de boel goed draait, valt in de eerste plaats op dat Medal of Honor vooral is voorzien van behoorlijk voorspelbare inhoud. Alle wapens zijn vrij te selecteren en daarbij kun je kiezen of je drie ‘health syringes’, een spuit en een granaat, of twee granaten bij je wil dragen tijdens de potjes. Die potjes zijn grotendeels bekend materiaal, want Team Deathmatch en Domination zijn al decennia oud. Dat maakt het ook wel weer leuk. Een van de doelen die de makers hadden met Medal of Honor: Above and Beyond is dat de game herkenbaar moet zijn voor gamers die lang geleden de originele Medal of Honor hebben gespeeld. Kijkend naar de maps, de wapens en de ‘flow’ van het spel vinden wij dat dit is gelukt. Zeker als je nagaat dat de graphics op sommige punten best doen denken aan het grafisch niveau van iets langer geleden. Daarover gesproken: los van de wat simpel ogende omgevingen en speciale effecten vallen vooral de ogen van de personages op. Die ogen ogen (haha) best sprekend, maar tegelijkertijd ook heel raar en nep, en soms zelfs een beetje eng. Bekijk wat filmpjes, dan zie je snel genoeg wat we bedoelen.

Terug naar de multiplayer, waar gezichtsuitdrukkingen minder boeiend zijn en de actie des te meer. Behalve Deathmatch, Team Deathmatch en Domination zijn er nog twee andere modi, die gelukkig goed zijn voor iets meer vernieuwing. In Mad Bomber valt dat op zich nog mee. Dit is een variant op Deathmatch, met meer explosies. Elke speler heeft een bom die hij of zij overal kan plaatsen. Je krijgt bonuspunten als je een kill maakt met een bom, of de bom van een andere speler weet te ontmantelen. Een leuke twist aan een al bekende spelmodus, en dat geldt ook bij Blast Radius. Hierin verschijnen af en toe cirkels. Maak je een kill terwijl je binnen de cirkel bent, dan levert je dat vijf keer zo veel punten op. Eén kill is dan dus vijf kills waard en dat helpt nogal in een potje Deathmatch. Logische bijwerking is uiteraard dat alle spelers snel op zo’n cirkel af komen en dat zorgt voor hevige gevechten. Blast Radius bleek al snel onze favoriet, al blinkt de multiplayer als geheel op geen enkel moment echt uit.

Galerij

Medal of Honor: Above and Beyond leunt dus met name op de singleplayercampagne en op de in de eerste alinea al genoemde galerij. Dat blijft een speciaal onderdeel, een klein museumpje in een product dat verder op entertainment is gericht. Het is mooi om een veteraan te horen vertellen over hoe hij ergens in de bossen oog in oog kwam te staan met een tienjarig jochie dat zich daar verstopte omdat hij Joods was, of om een ander te horen vertellen over de afspraak die hij had met zijn beste vriend. Als een van hen de strijd niet zou overleven, zou de ander op bezoek gaan bij diens ouders. Het zijn emotioneel geladen, ontroerende verhalen die ons herinneren aan iets dat in games vaak op de achtergrond verdwijnt: de mensen. Elke soldaat is een mens met een verhaal en met nabestaanden die getekend zijn door dat verhaal. Medal of Honor: Above and Beyond helpt op deze manier met het bewaren van dit soort verhalen, in een tijd waarin sommigen lijken te vergeten waar de nazi’s voor stonden en wat voor diepe wonden de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten.

Conclusie

Medal of Honor: Above and Beyond is een game die lastig is te beoordelen met een cijfer, want wat is het referentiekader? Spelen in virtual reality betekent concessies doen aan het audiovisuele niveau dat je wellicht gewend bent van normale games, met als gevolg dat iconische momenten als de landing op Omaha Beach niet het dramatische en spectaculaire hoogtepunt vormen dat ze eigenlijk zouden moeten zijn. Daar staat tegenover dat momenten die normaal nietszeggend zouden zijn, precies dankzij VR bijzonder worden. In een benarde positie razendsnel je wapen herladen om nog net op tijd je vijanden uit te schakelen, voelt gaaf en kan op elk moment gebeuren. Het schieten voelt goed en actief bukken en om hoekjes leunen geeft een spelervaring die je zonder VR niet gaat krijgen. Dat gaat af en toe gepaard met wat clipping en andere issues, maar over het algemeen draait de boel stabiel en zonder problemen. Dat maakt het bepaald niet moeilijk om best te genieten van de singleplayercampagne, die je al met al een uur of negen bezig weet te houden. Doordat gamen in VR vermoeiend is, zullen veel gamers die negen uur waarschijnlijk in kleinere delen hakken, waardoor de speelduur ook nog langer aanvoelt dan hij eigenlijk is. Dat is mooi, want daarna verliest Medal of Honor zijn aantrekkingskracht al snel. De galerij is een must-see met enkele mooie verhalen, maar Survival en de multiplayer doen te weinig om lang interessant te blijven. Dan nog is Medal of Honor: Above and Beyond de moeite waard, al was het maar omdat er ook weer niet zó veel VR-games van deze orde van grootte verschijnen.

Reacties (130)

130
126
44
7
0
75
Wijzig sortering
Hoe hebben jullie de VR gedaan? Op de bank of staand? Hoe ging het lopen middels controller of liep je in de ruimte zelf? Last van motion sickness?
Ik wordt al misselijk als ik de gameplay video bekijk. Ligt het aan mij of worden er in het begin van de video om de zoveel tellen een paar frames overgeslagen?

Let ook even op de soepele gameplay op 1:55 waarbij de speler van een touwlader af probeert te klimmen. Na een poging of 10 valt hij gewoon naar beneden zonder ook maar een ladder te hebben aangeraakt. Ziet er zeer soepel uit. :/
Ja ik merk wel een verschil. Als ik de psvr met Gran turismo speel, dan heb ik geen last van motion sickness, want ik zit in een stoel met stuur. Echter als ik een van de mini games speel en met de controller moet lopen dan krijg ik last van motion sickness.

Ben ik bij een maat aan het spelen die zijn kamer ervoor heeft ingericht. (Op pc) Dus ik kan gewoon lopen dan heb ik er weer geen last van.

Dus drie verschillende speel manieren waarbij ik bij de een meer last ervan heb dan bij de ander.

Daarom ook de vragen. Denk dat het belangrijk is om dat ook mee te nemen dus hoe word het gespeeld en hoe waren de ervaringen.
VR met de klassieke manier van controller movement is een hele onnatuurlijke wereld voor ons lichaam. Ik ben heel gevoelig voor motion sickness en lag aan het begin toen ik mijn eerste headset had geregeld enorm misselijk op de bank. Het geheim is het heel rustig op te bouwen. Begin idd met cockpit games (die gingen bij mij altijd prima) en speel de andere spellen niet meer dan een kwartiertje. Totdat je niet meer misselijk wordt en dan steeds iets langer. Ik kon MoH nu prima spelen zonder misselijk te worden.

De hogere resolutie van de HP reverb G2 lijkt ook enorm te helpen
En MoH speel je met controller voor het lopen of kan je ook gedeeltelijk vrij rond bewegen?
Je headset wordt gewoon gevolgd, dus rondlopen zou kunnen. Ik moet zeggen dat ik dat niet gedaan heb bij MoH. Lopen met controller ging prima. Af en toe een stapje ter correctie. Mijn playspace is behoorlijk gekrompen de afgelopen tijd door een nieuwe bordspel hobby :p

Ga er vanuit dat het met controller lopen is, de werelden zijn niet groot, maar wel te groot voor room scale only.
Je hebt in de game meerder opties waaruit je kan kiezen.
Ikzelf loop met de sticks en kijk in de richting waar ik moet zijn. Prima te doen.
Pilletjes tegen wagenziekte helpen ook enorm.
Die skips vielen mij ook op, misschien komt het door de capture methode?
Heb het spel zelf niet, maar in vele VR games is het zo dat je een bepaalde bewegings modus kan kiezen: teleporten of gliden, en hetzelfde met roteren. Rotational teleport is vaak in vast hoeken (30, of 45 graden).

Hoewel het met het bekijken van het filmpje je als kijker vrij snel misselijk wordt (althans, zo ervaar ik het) is het als speler zijnde een van de meer comfortabele manieren om je voort te bewegen in VR.
Ik vermoed dat jij doelt op de momenten in de video dat het personage draait? In de video is 'Flick Turning' als draai-methode geselecteerd. Dan draait je personage 30-45 (?) graden naar links/rechts wanneer je middels het pookje op de controller naar links/rechts kijkt.
Naar links/rechts draaien kan ook op andere manieren: In het instellingenmenu kan dit aangepast worden naar 'Smooth Turning' (sinds update van onlangs) en draaien kan natuurlijk ook door jezelf en dus de headset fysiek te draaien.
Ik speel zelf op een Quest 2 via Remote Desktop, dus zonder kabel. Daardoor zit er geen kabel in de weg en draai ik door me fysiek te draaien wat m.i. soepeler en meer 'immersive' voelt.
Wat betreft de touwladder geef ik je gelijk dat dat alles behalve soepel ging in de video ;)

Edit: Ik zie dat ik niet de eerste ben met toelichting op de 'movement options', volgende keer eerst naar beneden scrollen en verder lezen:)

[Reactie gewijzigd door wjgboerma op 23 juli 2024 14:06]

Gamen in VR trek ik prima, maar op yt bepaalde vr video's kijken wordt ik ook misselijk.
Ik speel al ruim 4 jaar behoorlijk veel VR. Nooit last van misselijkheid. Maar als ik een filmpje kijk van iemand die VR speelt, houdt ik dat niet lang vol.
Ik vind dus ook dat dat bij VR reviews er wel bij mag staan: welke headsets, controllers, en motion settings. Zo heeft tweakers ook Half Life Alyx reviewed op een Vive ipv een index waar het het flag ship spel voor is en gaven zo "het beste VR spel tot nu toe ooit" een 8.5 omdat "het vangen van objecten niet zo leker ging". Ik kan me dus niet aan de indruk ontrekken dat VR reviews hier zittend met een Quest worden gedaan met snap motion en teleport oid. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met, bijvoorbeeld, een room scale staande index en smooth motion.

Ik heb het net een paar uur gedaan; het is zeer zeker geen Alyx, maar in vergelijk met wat er beschikbaar is voor VR toch wel weer een must-have voor de VR gamers. Ze doen veel dingen goed qua controls; speelt behoorlijk soepel (goed afgekeken van Alyx). Graphics en details zien er prima uit: duidelijk boven de indie early access games (demos). Het wisselt wel een beetje.Sommige dingen zijn prachtig en net echt, andere ietwat cartoony en wazig. Wapen en vooral iron-sights hadden van mij iets scherper gemogen: ik vind het in vergelijk met bv Onward (1.7) een stuk lastiger hier om met twee ogen open met iron sights te mikken. De sights lijken te klein of te ver weg. Een ander nadeel vind ik tot nu toe dat de settings vrij beperkt blijken: een afgebakend stuk waar een missie zich op afspeelt en dan een laadscherm en het volgende stuk. Had liever een wat grotere wereld gezien. Qua realisme en feel doet het erg aan Zero Caliber denken (dus meer arcade dan Onward en ook Alyx). Niettemin ga ik me hier wel een dozijn uur mee vermaken.
Thanks voor de heldere uitleg.

Zoals je al aangeeft materiaal maakt uit voor de beleving.
Had ook wel in het filmpje willen zien hoe de tweaker het speel speelt. Word dat ook visueel.
Maarja, aan de andere kant geef je dus al wel aan dat het verschil in gebruikte set behoorlijke invloed kan hebben op het resultaat. Voor mij bv interesseert het me geen reet hoe het werkt op een index met de knucklecontrollers, want ik heb een HTC Vive Pro, dus ik wil graag weten hoe het spel daarop speelt, met die controllers.
Je kan de standaard manieren instellen. Snapturns etc. Maar ook gewoon alles vloeiend (hoe ik het het lieftste heb). Je kan gelukkig ook instellen of de richting die je oploopt door je hoofd of je controller wordt bepaald (controller is een stuk natuurlijker, we lopen niet altijd in de richting waar we kijken). Wat dat betreft voelt het exact hetzelfde als onward of half life. Geen last van motion sickness persoonlijk (maar goed, ik rol dan ook rond in F16s in VR.... :+)

Ook top dat ze van Alyx hebben afgekeken om alleen je handen en onderarm te laten zien, en je je lichaam uit kan zetten. Dat maakt het voor mij een stuk aangenamer (Boneworks...bleh, verschrikkelijk)

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 23 juli 2024 14:06]

Dit spel verdient wat mij betreft echt veel meer waardering. Speel hem zelf op de quest 2 via virtual desktop en is echt mijn beste vr ervaring sinds alyx.

Het ziet er prachtig uit, echt zo gaaf om al die ww2 voertuigen, omgevingen, wapens, personages in het echt te zien. Zelf schieten met een m1garand met bijbehorende Ping voelt echt tof.

Bij mij maakte Omaha beach wel de nodige indruk overigens.

Het spel krijgt daarna ook top ondersteuning van de developers, gisteren nog een 3e patch uitgebracht. De negatieve reviews op Stream zijn wat mij betreft ook allemaal onterecht en gingen vaak over punten die binnen 1 week zijn gepatched.

Speel het verder overigens op een 2060s en een i5 8600 met 16gb ram, draait als een zonnetje!
Zelf heb ik het spel (voorlopig) gerefund. Ik vond het eerlijk gezegd een schande dat voor het geld wat je neerlegt, sommige zaken zoals smooth turning er nog niet in zaten. Kudo's dat het nu wel met een patch geregeld is, maar eigenlijk had dit toch van tevoren geregeld moeten zijn.

Het is een normale prijs voor een nieuwe (AAA) game, maar andere, completere VR-games zijn goedkoper. Volgens mij zag ik in de patch notes dat dat er nu wel in zit, ik ben dan ook voornemens om hem eind deze maand weer te kopen.

Wel viel me ook op dat de object collision niet helemaal lekker was, ik weet niet precies wat het was; muren en zo werken gelukkig wel :P Maar volgens mij kon je soms met je handen gewoon door objecten heen slaan.

Ik heb het geprobeerd op een 1080Ti overigens, de framerate was niet altijd op 90FPS. Kan overigens komen door gebruik van Virtual Desktop, maar naar mijn weten heeft VD normaal niet echt een impact op de framerate. Volgens de patch notes hadden ze wel gesleuteld aan de settings, dus ik hoop dat ik hem stabiel op 90 kan krijgen. Desalniettemin vind ik de FPS meestal nog niet zo erg storend, afgezien van het feit dat het de immersion een beetje kan verpesten.

[Reactie gewijzigd door NullZer0 op 23 juli 2024 14:06]

Hoe stel jij virtual desktop in? En kun je daarmee de settings ook maximaal aanzetten ? Merk je lags ?

Ik kreeg het niet voor elkaar om Virtual desktop in te stellen.
Geen issues mee ervaren, settings staan in vrdesktop redelijk standaard. Virtual audio uitgezet.
Stream settings staan op high.

Ingame settings naar gekeken maar niet aangekomen. Render resolution staat automatic, msaa 4x.

Geforce 2060s met i5 8600 en 16gb ram

Je moet de games bij voorkeur wel launchen vanuit virtual desktop, dus niet handmatig via steamvr. Spel heeft sinds de patch van gisteren ook ondersteuning dattie hem direct via oculus afspeelt wat beter moet performen.
Je moet de gemodde versie van VD side loaden. Met de officiële versie kan je geen games spelen.
Je kan het beste op "sidequest" zoeken.
Die heb ik ook geïnstalleerd toen, maar ik kreeg het niet voor elkaar.
Je moet eerst de officiële VD kopen, en installeren.
Dan sidequest op je PC installeren, en de gemodde VD daarmee installeren op je Quest.
Vervolgens moet je op je PC de VD streaker app installeren en starten.
Dan zou het moeten werken.
Je start VD op je Quest, en als het goed is, kan je dan he VR games op je PC starten.

[Reactie gewijzigd door Tripledad65 op 23 juli 2024 14:06]

"Game is matig"

"7,5"

Ben maar gestopt met lezen na de eerste pagina.

Afgezien van dat jullie de lore prijzen branden jullie het nog harder af dan een tank die geraakt word door een panzerfaust. Geeft het dan ook gewoon een zes.
Wat had je dan verwacht Jurian?
Als je assassin’s creed uitmelk deel 50 een 9,5 geeft is het gewoon erg lastig om zo iemand nog serieus te nemen.
Matig is gewoon een 5, voldoende een 6. Een 7,5 zit tussen ruim voldoende en goed in. Tweakers hanteert vreemde cijfers. Die zouden ze iedere review eens moeten uitleggen of anders niet noemen.
Bij Tweakers moet je gewoon 5 punten van het cijfer afhalen en van 1 tot 5 rekenen. Ze delen namelijk nooit cijfers lager dan een 6 uit. Dus alles daaronder is enkel decoratie.
(X - 5) * 2
Hier dus 7,5-5*2=5

Bij een 10 nog steeds een 10
Een 9 wordt een 8
Een 8 een 6
7 een 4
6 een 2

Klopt wel redelijk dan

[Reactie gewijzigd door hakariki op 23 juli 2024 14:06]

Je mist wat haakjes ;)
Niet alleen tweakers doet dat. Ik vind alle reviewers dat doen. Echt goede games scoren een 8-8,5 of hoger. Alles wat een 7,5 of lager scoort zijn vaak matige games. Het is alsof de meeste ontwikkelaars al een 6,5 scoren als ze überhaupt een werkende game hebben uitgebracht.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 23 juli 2024 14:06]

Tja, ik vind 7 en hoger ook goed, alleen een game die niet op alle punten uitblinkt bijv.
Oneens. Hoeveel games worden er nou uitgebracht die daadwerkelijk zo baggerslecht zijn dat er geen lol mee te beleven valt? Begrijp me niet verkeerd, die zijn er ongetwijfeld, maar zulke games zullen ook niet in de categorie vallen die überhaupt door Tweakers gereviewd wordt, dus die komen hier niet voorbij. Volgens mij zijn de mensen hier gewoon verwend geworden doordat de lat tegenwoordig zo hoog ligt.

7,5 lijkt me ook hier een eerlijk cijfer als ik de review en reacties lees. Vind het juist mooi dat Tweakers genuanceerde cijfers geeft.

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 23 juli 2024 14:06]

De hele game industrie doet dit, omdat men bijna alleen maar games van de populairste ontwikkelaars reviewt. Dan is een 7,5 relatief matig.
Een populaire game of populaire ontwikkelaar zegt niet over de kwaliteit van een game.
Genoeg triple A games die aan de lopende band uitgespuugd worden en onterecht een cijfer 8 of 9 krijgen.
Denk aan de verschillende NFS games, de jaarlijkse FIFA games, COD zoveelste remake en ook AC.
Aan de lopende band uitbrengen vind ik niet persé slecht. Als je elk jaar een spel uit een serie komt en elk jaar verast bent dat hij hetzelfde is moet je misschien je verwachtingen bijschaven. Maar ik denk dat het gros van de mensen niet elk jaar een spel kopen, dan wil je gewoon dat een game beoordeelt wordt op zichzelf. Als Fifa 21 gelijk of beter is dan fifa 20, waarom dan een lager cijfer? Als fifa 20 beter scoorde zou ik denken dat ik die nu moet kopen in plaats van fifa 21 maar dat is niet zo. Zelfde met AC, mijn laatste was Unity. Als ik nu een nieuwe kijk wil ik aan een review kunnen zien welke de beste is.

Het is natuurlijk wel logisch dat er enige inflatie is (de vereisten zijn nu anders kwa graphics etc. dan enkele jaren terug), en het is wel goed om in een review te vermelden hoe uniek een spel speelt om te zien of het wel een upgrade waard is als je wel de vorige game in een serie hebt. Maar om een game te straffen op dat hij lijkt op een voorganger vind ik maar raar.
Tja, een kwalitatief goede game ontwikkelen en testen kost enorm veel tijd. Dat red je niet in een jaar, maar dat gaat in de praktijk meerdere jaren overheen. Zelfs de grote ontwikkelaars kampen met tijdsdruk waardoor een game afgeraffeld wordt omdat het onder druk van de uitgever zo snel mogelijk de markt op moet. Met wat meer tijd en budget voor de graphics had dit een echte topgame kunnen worden waar we over jaren nog gepraat hadden. Nu is het de zoveelste poging om MOH nieuw leven in te blazen, met als enige extraatje een VR sausje.
In de conclusie wordt het gebrek aan een referentiekader genoemd. Wellicht half life alyx eens reviewen voor een referentiekader?

Misschien een 6 wanneer het spel €30 had gekost. Te duur en te matig voor een voldoende imho.
Mee eens, ik vind: "Spelen in virtual reality betekent concessies doen aan het audiovisuele niveau dat je wellicht gewend bent van normale games," ook een vreemde bewering, kijk naar Half Life Alyx, ik heb nog nooit een dusdanig mooi audio- (en vooral) visueel spel gezien.
Dit is zo kenmerkend. Ik zie de lijst met minpunten en denk dan, dat is een behoorlijk zwakke game. En dan dat cijfer ernaast wat doet vermoeden dat het eigenlijk gewoon een dijk van een spel is. Waarom? Omdat het VR is en daarmee vernieuwend? Ik snap best dat VR iets moois toevoegt maar tegelijkertijd verwacht je dan ook niet minder van een VR game. Het zou behoorlijk beroerd zijn als een VR game niet die extra's zou hebben die je ervan mag verwachten. Dus graag stoppen met het plussen van de VR ervaring want de ervaring van opzij kunnen kijken is niet iets wat deze game bijzonder maakt. Dit geldt namelijk voor alle VR shooters.

Ik vind bepaalde animaties trouwens behoorlijk zwak. Je klimt een trap op en als je bovenaan bent krijg je i.p.v. een "opstaan en trap verlaten" animatie een soort timejump die je in eens bovenaan de trap plaatst, inclusief een scherm wat even compleet zwart wordt. Dat is toch gewoon extreem matig!

[Reactie gewijzigd door 3raser op 23 juli 2024 14:06]

Tsja, ik denk dat de meesten ook wel hun verwachtingen aan de cijfers hebben aangepast. Ik koop niet zo vaak een spel, maar als ik er eentje wil kopen, dan kijk ik alleen naar spellen die minimaal een 8,5 hebben gekregen.
Yep dit cijfer slaat weer eens nergens op. Matig is een 5.
Mede door dit gezeur over cijfers stappen ze af van het cijfer-systeem. Accepteer alsjeblieft eens dat een cijfer gewoon een algemene indruk geeft van de kwaliteit van de game, en niet ieder cijfer 1 op 1 vergeleken moet worden met andere cijfers. Tuurlijk is de 9 voor AC Valhalla te hoog, maar als je de review leest dan kun je ook je eigen conclusies trekken.

Ik was heel blij dat ik met een cijfer even snel een algemene indruk kon krijgen, maar door dat eeuwige gezeur en vergelijk stappen ze ervan af. Je wordt bedankt.
Thanks man ! Fijn dat je mijn bijdrage waardeer.

Huilebalk.

[Reactie gewijzigd door Jelle Brolnir op 23 juli 2024 14:06]

Je geeft aan ''als je de review leest dan kun je ook je eigen conclusies trekken''.
Nou, als je dat leest dan kan je dat toch ook gewoon zonder een cijfer?
En die onzin van -1 +1 +2 +3 mag van mij part ook weg. Teveel jankballen klikken op -1 als ze het niet met je eens zijn.

Ahfijn, je leest dus de reviews, dus eigenlijk maken die cijfers ook geen reet meer uit.
Dan zijn we er! Je wordt bedankt.
Is het gameplay filmpje zo gemonteerd of is het met VR normaal dat je steeds zo warpend vooruit beweegd en om je heen kijkt? Echt bloedirritant om naar te kijken in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door Enyalios2011 op 23 juli 2024 14:06]

Ik heb gelezen dat je hier dus alleen maar kon teleporteren en er geen smooth rondlopen was. Dat lijkt me een stomme keuze.
Klopt niet. Alles kan smooth, inclusief draaien. Overigens een van de leukere manier om alle ingame settings te bepalen in deze game. Je ligt op bed bij een dokter die je komt onderzoeken en je gaat dan de verschillende settings uitproberen. Is uiteraard ook te skippen.

[Reactie gewijzigd door Ocin32 op 23 juli 2024 14:06]

Fijn om te horen, ik vond het al raar.
Kan inderdaad gewoon helemaal smooth, net als onward en half life alyx bv. Tot dusver alles top in deze game.
Absoluut niet waar, je kan gewoon rustig lopen en zelfs rennen in een vloeiende beweging.
Dat ligt eraan welke bewegingsmodus je kiest. Ik kies altijd vloeiend (zoals we het gewend zijn) met kamerbeweging (je kan binnen een ingestelde range daadwerkelijk lopen). Heb je veel last van VR-ziekte dan is teleporten en "snappend" kijken (je blikveld verspringt met vaste hoeken) daar een oplossing voor. Ik gebruik echter enkel de loopbewegingen en kijk rond met mijn hoofd.

Let wel, met een VR speler meekijken op een scherm blijft vrij irritant, want je dijnt en schud met je hoofd veel meer dan je in een game op een scherm zou doen (je hebt immers ook veel meer levels of freedom voor de beweging van je blikveld, je kan ook je hoofd iets omhoog of omlaag bewegen, kantelen, naar voren/achteren etc.)

[Reactie gewijzigd door pagani op 23 juli 2024 14:06]

Is teleporteren mogelijk in deze MOH? Ik dacht van niet, wat het spel voor mij een no-go maakte. Multiplayer is sowieso enkel mogelijk met joystick locomotion dacht ik. Wel een gemis eigenlijk, al is er waarschijnlijk geen evident alternatief voor deze snelle MP gameplay.
Wat ik totaal mis in de review zijn de bizarre minimale systeemeisen: De minimale videokaart is een 2080!

En een installatie van 170GB 8)7

[Reactie gewijzigd door pagani op 23 juli 2024 14:06]

Klopt niet meer, is al bijgesteld door de developers naar een 1660.

De schijfgrootte blijft wel ja, dat is jammer maar ach.

edit: correctie, het is bijgesteld naar een gtx1080:
Lower Min-Spec NVIDIA GTX 1080
The recommended spec stays the same.
However, with the expanded video options and optimizations from the last patch, plus feedback from the player community, the min spec has been lowered to an NVIDIA GTX 1080 or equivalent.

[Reactie gewijzigd door Ocin32 op 23 juli 2024 14:06]

Dat is natuurlijk nog steeds een kaart van net een jaar oud. Wel minder extreem, maar alsnog genoeg gamers die dit niet in hun systeem hebben zitten.

Maar ja, behalve voor stand alone VR met de Quest 2 zijn de kosten voor een complete VR setup toch al flink...
ik heb het opgelost met inderdaad een quest 2 in combinatie met virtual desktop, geen dure link kabel nodig van 100 euro, enkel de headset van 350. Ja en vooruit, je ziel aan facebook, hoewel je daar in de praktijk niets van merkt. Het is niet zo dat je op de headset in verbinding staat met jouw facebook pagina o.i.d.

Op deze manier vond ik het betaaldbaar en leuk en de werking blijkt perfect, ook de beeldkwaliteit van de quest 2 schijnt super te zijn, maar heb geen goed vergelijkingsmateriaal, behalve dan het 1e model rift waarbij je heel erg last had van het screendoor effect, dat is in de quest 2 niet meer het geval.
Kun jij de settings van de game maximaal zetten als je Virtual Desktop gebruikt ?
Welke GPU heb je ?
Als Medal of Honor fan blijf ik het jammer vinden dat deze game (nog) niet zonder VR te spelen is, want ik kan helaas slecht tegen VR (Playstion VR werd ik misselijk van). Maar goed, leuke review.
Wat heb je gespeeld dan waar je zo misselijk van werd? Roomscale zal je niet zo snel misselijk van worden namelijk.
Ik heb VR Worlds for PlayStation 4, Gran Turismo Sport en Rigs erop gespeeld, met alle 3 dezelfde ervaring.

Ook had ik het probleem dat de headset niet prettig zat als ik de bril op had.
Allemaal met voertuigen. Daar word ik ook misselijk van, maar als ik zelf kan rondlopen dan heb ik geen last. In het begin kan je het best vooral rustige ervaringen proberen en daarna opbouwen. Ook qua tijd.
Ik zou de Quest 2 wel eens willen proberen, maar 1 zit een groot probleem op, en dat heet Facebook.
Kwestie van oefenen. Op een gegeven moment zijn je VR Legs getrained.
Had dit ook met Pavlov maar na een paar dagen wen je eraan.
Ik weet ook bijna altijd in welke richting ik sta. Je krijgt daar een soort gevoel voor.
En als je nog een kabel gebruikt is dat ook makkelijk te fixen met turnsignal
Ik weet niet of PSVR een goede VR ervaring is om mee te beginnen.
Ik weet niet of PSVR een goede VR ervaring is om mee te beginnen.
Ik denk niet dat dat op dit moment nog een representatieve ervaring is. Kijk bijv eens naar de index of reverb G2!
Zelf kijk ik nog wel ff de kat uit de boom.
Heb zelf een Vive met een GTX 970.
Eerst mij rig upgraden naar wss ryzen en dan een 3080 of 6800xt.
Wil weten of de 3080 genoeg ram heeft voor VR.
De index is wel oke maar zie liever een beter scherm.
De Reverb is mooi qua specs maar het is al wel de 2de keer dat een headset niet lekker werkt icm ryzen. (Wireless adapter van de HTC Vive bv. En aangezien ik niet meer terug wil naar een kabel wil ik wel een werkende wireless oplossing. )
Ook lees ik veel over slechte bouwkwaliteit en kabels die heet worden.
Ik wacht dus nog even op de opvolger van de index of dat de reverb geen kinderziektes meer heeft.
De Reverb is mooi qua specs maar het is al wel de 2de keer dat een headset niet lekker werkt icm ryzen.
Ik zit met n ryzen zen 3, x570 bordje en 6900xt. Geen enkel probleem gehad met mijn reverb G2, doet het geweldig. Maar, n=1.
(Wireless adapter van de HTC Vive bv. En aangezien ik niet meer terug wil naar een kabel wil ik wel een werkende wireless oplossing. )
Ik vraag me af of wireless (met 4k resoluties, 90hz, behalve data ook stroomkabel) wel een optie wordt voor headsets met zulke hoge specs.
Tja, je moet natuurlijk ook de headset goed instellen, dus ook de (digitale) IPD instelling goed instellen. En met bril dan zou het dus ook kunnen zijn dat DAT het probleem is (dichtbij/veraf).
Ingesteld was hij goed, zag er goed door, maar werd snel misselijk, al na 10 minuten. Nu heb ik wel gehoord dat er meer mensen er bij de PSVR er last van hadden en bijvoorbeeld met de Quest 2 niet, eens wachten tot er eventueel eentje voor de PS5 uit komt die beter is.
Had zin in deze game, tot ik de reviews zag EN de prijs... 20 a 25 euro er af en ik had hem gekocht. Nu wacht ik wel een jaartje op een sale.
Eens. Ik snap ook niet helemaal waarom ie voor deze prijs erin is gezet. Het is een aardige game, maar aan alles voelt het niet als full price normale game waard. Ze willen Half Life Alyx nadoen, maar dat is gewoon niet gelukt. Het is verder jammer dat ie zo kort op de wintersale uitkomt, want dan kun je een korting wel vergeten.
Op oculus is die 52 euro, maarja, dan ben je gevonden aan oculus.

Ik vind hem zelf tot zover het geld wel waard aangezien dit na alyx mijn leukste vr ervaring tot nu toe is en een game die ook eens voelt als een volwaardige game.

Laat je niet teveel afschrikken door negatieve reviews. Als je van de ww2 setting en MOH houdt, gewoon kopen. Je kunt altijd nog refunden als je het echt niets vind.
Ik vind het toch wel jammer dat Medal of Honor deze richting op is gegaan. Ik heb Allied Assault Spearhead jarenlang hélemaal kapot gespeeld. Dit is verreweg 1 van dé klassiekers onder de fps-games. Waarom zou EA hier nog geen remastered versie van hebben gemaakt voor de console? Je wordt er al jaren mee doodgegooid.
ik leef met je mee, MoH:AA en MoH:SH en uitbreiding (warchest editie) MoH:BT
zelf na tig tal die campaign kapot gespeeld te hebben en in de multiplayer heb ik me eigen ziek vermaakt en vele uren doorgebracht
My 2 cnts;
+ multiplayer is echt leuk als er meerdere spelers zijn. Tot nu toe max 3 players gezien en rest bots per match.
+ de omgevingen hebben sfeer maar zijn kwalitatief minder tov Alyx. Wide open landscapes zijn toch wat kaal.
+ staand prima te spelen, geen motion sickness ondanks lange sessie.

- de opzet van alle single player missies is annoying; te lang praatje wat je niet kunt skippen -> kill wat enemies -> praatje etc. Ik ben al snel opgehouden dus wellicht na uurtje wat leuker?
- de karakters in single player zijn houterig, hebben dode uitdrukking in de ogen
- bizarre benodigde disk space; 24GB voor de videos van de veteranen - zeker kijken! 140Gb voor de game.
- relatief hoge prijs
Opzet is indd niet helemaal mooi, maar nadat je de Gestapo gaat raiden is het een stuk minder vervelend en maakt het 'sense'.
Rare vraag maar welke hardware hebben jullie gebruikt en welke fps kreeg je ongeveer?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.