Het viertal nieuwkomers brengt ons op een totaal van elf geteste GeForce RTX 3080-videokaarten. Hoewel we in onze RTX 3080-review best positief waren over Nvidia's flink verbeterde Founders Edition, is het veel fabrikanten toch gelukt om deze referentiekaart te overtreffen. Zes van de tien custom kaarten zijn sneller en álle custom kaarten zijn voorzien van een betere koeler, al scheelt het in het geval van de MSI Ventus 3X slechts één graad in onze test op een gestandaardiseerde geluidsproductie.
De topmodellen: MSI Suprim X vs. Gigabyte Aorus Xtreme
Van de twee dure topmodellen kiest MSI de veiligste route, met wat kleine aanpassingen ten opzichte van de Gaming X Trio, zoals de toevoeging van dual-bios en een metalen backplate. Dat de Suprim op elk punt goed tot zeer goed scoort, valt vooral te danken aan hoe goed het 'mainstream'-model al was. Opvallend is dat zowel de MSI Suprim als de Gigabyte Aorus Xtreme niet per se sneller is dan eerder geteste modellen. Vanaf een bepaald punt maakt het blijkbaar niet zo gek veel meer uit wat een fabrikant als kloksnelheid instelt, maar hangt de daadwerkelijke snelheid vooral af van hoeveel geluk je hebt met de chipkwaliteit en wat Nvidia's automatische boostalgoritme daarmee doet.
Gigabyte gooit het over een andere boeg. De koeler is weliswaar letterlijk de dikste van allemaal, maar de koelprestaties zijn niet buitengewoon. Vooral de extra toevoegingen maken de Aorus Xtreme uniek, zoals het grote aantal monitoraansluitingen en het aanpasbare lcd'tje dat in de videokaart is geïntegreerd. Als je toch handmatig gaat overklokken en het bijgeleverde robotbeeldje kunt missen, kun je overigens eenvoudig wat geld besparen door voor de Aorus Master te gaan, die verder identiek is.
MSI Ventus 3X en Zotac Trinity OC: voor een toekomst zonder tekorten
Het is lastig om nu al ons oordeel te vellen over de twee budgetkaarten, want die moeten het uiteindelijk vooral van hun scherpere prijs gaan hebben. Op dit moment is daar uiteraard nog geen sprake van. Hoe dan ook is de MSI Ventus 3X een buitenbeentje. Als enige is hij echt merkbaar langzamer dan de andere RTX 3080's. Daar staat tegenover dat hij out-of-the-box erg stil is, wat daar natuurlijk ook deels het resultaat van is. (zie update). Deze kaart moet uiteindelijk ongeveer net zoveel gaan kosten als de Founders Edition en maakt pijnlijk duidelijk dat het voor videokaartfabrikanten eigenlijk niet te doen is om voor die adviesprijs een net zo goede videokaart te fabriceren. Ook de Zotac Trinity OC is zeker niet de snelste. Hoewel de koeler best oké presteert, is hij standaard agressief afgesteld om de kaart erg koel te houden.
Dat maakt dat we de awards voor de nieuw geteste videokaarten beperken tot de topmodellen. Daaruit komt eigenlijk geen afgetekende winnaar. De MSI Suprim X biedt het mooiste totaalpakket, maar onderscheidt zich niet bijzonder veel van bijvoorbeeld de eigen Gaming X Trio. De Gigabyte Aorus Xtreme doet dat veel meer met allerlei unieke extra's, maar heeft wel een beduidend mindere koeler dan de MSI. Kortom, het is maar net waar jij persoonlijk de meeste waarde aan hecht bij aanschaf van een topmodel; beide komen in aanmerking voor een Ultimate-award.
Update 8-1: MSI heeft ons na publicatie van dit artikel laten weten dat het vermoedt dat ons sample van de RTX 3080 Ventus 3X niet goed functioneert. We stellen de fabrikant in de gelegenheid om een nieuw sample op te sturen. Zodra we dit nieuwe sample hebben ontvangen en getest, zullen we dit artikel bijwerken.
Update 19-1: Inmiddels hebben we een tweede sample getest. In de grafieken in deze review vind je nu de resultaten van beide exemplaren terug; 'sample 2' betreft het nieuwe exemplaar. Het voornaamste verschil is dat de fans veel harder draaien, op 1700-1900rpm tegenover nog geen 1100rpm bij de eerder geteste kaart. Daardoor is het de op één na luidste RTX 3080 die we hebben getest. Het prestatieverschil met de andere RTX 3080's is veel kleiner geworden; de gemiddelde kloksnelheid ligt nu nog 3,1% onder die van de Founders Edition, waar dat bij de eerdere test nog 11,7% was. Een zekere oorzaak waarom het eerder geteste sample niet goed functioneerde, hebben we samen met MSI niet kunnen vinden.
We hebben de score voor 'Prestaties' in onderstaande tabel naar aanleiding van de nieuwe resultaten aangepast van drie minnen naar één min, gelijk aan de Zotac Trinity OC.