Een monster van een kaart die verdiend de premium MSI kaart titel draagt.
Veel mogelijkheden voor een enthousiaste tweaker om met deze kaart te gaan undervolten / overclocken. Daarover en meer in het uitgebreide review!
Houd wel rekening met het formaat van de kaart, hij kan soms te groot zijn.
Pluspunten
Bijgeleverde accesoires
Koelprestaties
Stil
Veel ruimte voor undervolt/overclock
Minpunten
Premium prijs
Kan te groot zijn voor je kast
Deze kaart heb ik kunnen kopen op release voor MSRP: €899. De afgelopen paar dagen heb ik de kaart uitgebreid kunnen testen en na positieve reacties besloten om mijn ervaringen ook hier te delen. Ik heb echter weinig ervaringen in het schrijven van reviews dus mochten er dingen ontbreken of onduidelijk zijn, mijn excuses alvast en ik hoor het graag in de comments
Daarnaast heb ik pas laat besloten om deze review te schrijven dus niet alle foto's zijn van mijn hand, maar wel toegevoegd voor een completere review.
Unboxing
Bij het unboxen van de kaart is het duidelijk dat dit een 'premium' kaart is. Merkbaar verschil ten opzichte van andere kaarten die ik heb mogen uitpakken. Daarnaast vind ik dit ook een van de beste uitziende RTX 3000 kaarten en is de RGB subtiel maar niet té. Bijgeleverd is een muismat met een zachte bovenkant. Een mooie vervanging van mijn oude muismat die aan vervanging toe was!
Daarnaast wordt er een anti sag houdertje bijgevoegd die mooi afgewerkt is. Het is oprechte een zware kaart dus het is een mooie toevoeging.
Prestaties / overclock en undervolt
Direct uit de box presteert de kaart als een bovengemiddelde 3080. Met een score van 18159 in Time Spy zijn de resultaten niet direct om naar huis te schrijven maar wel netjes.
Wel opvallend zijn de koel en geluidsprestaties. De kaart blijft relatief koel en stil t.o.v. de andere 3080 die ik eerder in mijn handen heb gehad.
De echte premium waarde in mijn ogen krijg je terug wanneer je met de kaart gaan tweaken. Met een maximale Power Draw van 420W (alhoewel ik wel hoger zat tijdens benchmarks!) heb je veel ruimte om te spelen en deze chips kunnen ook erg goed met een lage voltage uitstekende resultaten halen.
Ik ben gaan testen wat de mogelijkheden waren qua undervolting en overclocking.
Undervolting
Alles is getest in de Gaming OS. Ik had geen zin om de verschillen met de Silent OS te gaan onderzoek want dat gaat me nog een paar dagen extra kosten
Kloksnelheden zijn door mij arbitrair gekozen om toch een mooi setje data te krijgen maar ook niet om letterlijk elk stapje te testen. Ik wil graag ook andere dingen doen met mijn videokaart
Testen werd gedaan door een Time Spy benchmark en bij een succesvolle benchmark zijn de temps, RPM, en Power Draw opgeschreven
Daarna de voltage verlaagt met een tik en werd bovenstaande herhaalt totdat de benchmark faalt
Daarna gezocht naar de laagst mogelijke stabiele voltage door het uitvoeren van een Time Spy stress test
Vervolgens de clock snelheid verlaagd en werd het bovenstaande herhaald
Uiteindelijk zijn er game benchmarks uitgevoerd met de volgende games: Shadow of the Tomb Raider, Borderlands 3, Deus Ex: Mankind Divided en Assassins Creed: Valhalla en een nieuwe time spy benchmark voor de score
Alle benchmarks zijn uitgevoerd op dezelfde dag (125!) en met een constante fan RPM (daarover later meer)
Overclocking
Voor het overclocken heb ik eerst in stapjes de core clock verhoogt totdat een benchmark faalt, en daarna hetzelfde voor de memory clock. Krijg hem in games stabiel op +125 Core Clock/ 750 Memory Clock. In benchmarks kan ik er nog ietsje erbij persen . Ben uiteindelijk op een score van 19571 gekomen.
Ik heb een poging gedaan om een undervolt te combineren met een overclock, alhoewel dat met veel moeite lukte, waren de resultaten niet beter dan gewoon de overclock die ik al gevonden had.
Uiteindelijk heb ik de volgende grafieken kunnen produceren:
Tijdens het testen had ik nog enkele observaties
Bij de overclock en de 925/1995 is de power limit slider op 116. Daarnaast een keer op stock settings om te bekijken wat de verschillen waren. Die verschullen zijn vrijwel niets maar wel met een hogere Power Draw. Bij alle andere voltages stond die slider op 100
De power draw in Time Spy is slechts indicatief voor het in games zal zijn. In sommige games was de power draw een stuk lager dan in Time Spy, maar desondanks observeerde ik wel verschillen met stock t.o.v. een undervolt, alleen zijn die verschillen minder groot.
Deze GPU's hebben graag de neiging om ondanks dat je een core clock instelt, zichzelf eventjes iets hoger/lager klokken afhankelijk van je temps en fan RPM's (vandaar dat ik tijdens de benchmarks een vast RPM hield). Normaal is dat geen probleem maar met een undervolt kun je soms dan net iets te hoog clocken t.o.v. je voltage zodat de boel crasht. Ik kon dit omzeilen door een stress test uit te voeren, en zodra er een balans qua temperatuur is bereikt dan de core clock in te stellen
Ik heb tijdens het benchmarken van games ook gekeken naar een memory overclock van +500 bij alle undervolts. De verschillen zijn miniem met 1.5fps winst op zijn best met ietsje hogere power draw. Ik zal het dan ook gewoon wat dat betreft op stock houden
Mocht je deze resultaten zelf willen uitproberen houd er dan rekening mee dat your mileage may vary! Er zitten (kleine) verschillen in de chips dus kan ik niet garanderen dat deze settings ook zullen werken op jouw kaart. Wel kun je het goed gebruiken als referentiepunt!
Update
Ik heb alles getest met een Time Spy stress test en heb uiteindelijk bij het selecteren van profielen van undervolts nog voor de zekerheid een Port Royal stress test erbij gedaan maar dat was niet altijd stabiel. Kleine aanpassingen waren nodig om het stabiel te krijgen.
Ik heb voor de volgende undervolts gekozen:
725/1620: Laagste undervolt mogelijk en snel genoeg voor games die niet veel nodig hebben. Deze was stabiel met Port Royal
800/1785: Deze had ik stabiel op 1800 Core clock maar niet stabiel met Port Royal. Tikje lager en het was stabiel. Performance in games is wel 1% lager.
925/1995: Stock performance met lagere temps en dergelijke. Kreeg deze alleen niet stabiel in Port Royal maar wel in Time Spy. Beetje vreemd maar kwam vlekkeloos door games heen.
Dit is de premium kaart van MSI en daar betaal je ook voor. Maar voor de enthousiasteling is dit wel een kaart met veel mogelijkheden om te tweaken en als je een zwak hebt voor lage geluidsproductie en hoge koelprestaties dan is dit zeker een goede kaart om naar uit te kijken. Qua pricing vind ik het lastig om te zeggen want dan blijf ik dit stukje herschrijven
Mocht je echter een tweaker zijn die liever gewoon de kaart in je kast wilt stoppen (als die past!) en gewoon wilt gaan gamen dan zou ik toch een andere (goedkopere) kaart aanraden. In mijn ogen is deze kaart de premium prijs alleen waard als je óf graag met je GPU wilt gaan tweaker óf een van de koelste en stilste 3080 kaarten in je handen wilt hebben. Combinatie van die 2 mag ook!
Als je puur kijkt naar het genoemde stroomverbruik zou het in theorie kunnen. Maar ik heb meerdere verhalen gehoord dat mensen met een te lage PSU last hebben van crashes. De kaarten kunnen hele hoge pieken hebben in stroomverbruik en sommige PSU hebben daar last van.
Ik heb de 3080 Suprim X nu een paar dagen. Maar het valt me op dat de temperatuur (tijdens gamen, silent bios) altijd rond de 80 schommelt.
Mijn oude 1080 kwam niet boven de 65°.
Ik moet echt een heel agressief fan profiel instellen van 65%+ om de kaart rond de 70 te houden.
De functie van de Silent BIOS is juist om zo lang mogelijk de fan snelheden laag te houden zodat hij lekker stil is, maar daardoor loopt de temperatuur ook hoger op.
Daarnaast verbruikt de 3080 vs de 1080 bijna 200W(!) meer en produceert dus ook 200W meer aan warmte die ergens naartoe moet.
Je kunt even proberen om hem in de Gaming BIOS te zetten en dan kijken wat er dan gebeurd. Daarnaast met 65%+ fan RPM om de temperatuur 10c te verlagen is wel erg hoog. Ik vermoed dat het dan een geval van caseflow is. Je kunt blazen wat je wilt met je videokaart maar die warme lucht moet toch wel weg getransporteerd worden.
Gaming en silent mode maken voor mij weinig verschil uit qua temperaturen en geluid.
Ik ben in de tussentijd ook aan het experimenteren met undervolten in Afterburner.
Onder load (standaard curve) is de core voltage 1.081 V bij een boost clock van 1980 MHz.
Ik heb de kaart nu flink undervolted naar 0.925 V bij een boost clock van 1980 MHz. Tegelijkertijd heb ik ook het fan profiel aangepast (niet te agressief en niet te langzaam).
Temperatuur is amper gedaald (nu ~77° ipv ~80°) bij een fan speed van 55%.
Ambient temperatuur in mijn PC kamer is steeds 21-22°.
Wanneer ik het deurtje van mijn kast open daalt de temperatuur gemiddeld ~7-8° na een paar minuten .
Ik heb een Corsair Carbide 400C case met 2 intake fans van 140mm aan de voorkant. Een outtake fan van 120mm aan de achterkant en een outtake fan van 140mm aan de bovenkant (precies boven de heatsink van mn CPU koeler).
Mijn CPU is een i7 7700K met een Noctua NH-D15 koeler.
Ik heb een NZXT H710 full tower dus ik heb veel meer lucht om mee te spelen en ook veel airflow. Daarnaast ook een AIO koeler.
Het feit dat je temperatuur zo daalt als de kastdeur open gaat laat zien dat er veel warmte in je kast blijft hangen en daardoor de luchttemperatuur stijgt in je kast totdat hij een balans vind. Die undervolt kan sws heel erg helpen inderdaad om temperaturen te verlagen.
Ik kan met mijn (maximale) undervolt op stabiel 60 graden gamen met 30% fans.
Ik ga denk ik een andere case bestellen. Is het van belang om rekening te houden met de breedte? Aangezien de GPU de hete lucht aan de zijkant uitblaast.
Nu blaast hij de lucht heel dicht tegen de zijkant aan heb ik het idee.
Wat belangrijker is het totale volume van de kast en de airflow. Er zijn voldoende reviews online met kasten die goede airflow hebben en daardoor goed voor koeling zijn.
Zojuist grotere en bredere case (Phanteks Eclipse P500A) geprobeerd met zelfde onderdelen, en extra fans. Helaas weinig verschil qua temperaturen. Nog steeds 79°.
Ik ga straks verder testen.
Ik draaide eerst op stock settings, toen werd ie 79°.
Vervolgens maximaalundervolted naar 0.925 V. Temperatuur was toen 70° bij een fan speed van 55%.
Wat ik er voor betaald heb vind ik simpelweg te veel voor een te hete kaart.
Van een high end MSI Suprim X mag ik toch betere temperaturen verwachten.
Ik denk dat ik deze terug ga sturen en mn oude 1080 erin ga gooien.
[Reactie gewijzigd door krablander op 19 februari 2021 21:54]
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.