Inleiding
Bluetoothoordoppen is een productcategorie die, in tegenstelling tot smartphones, nog altijd in de lift zit. Lang niet iedereen heeft al een setje en veel mensen willen het uiteindelijk wel. Gelukkig is er inmiddels gigantisch veel keuze, of je nu een budget van een tientje of een van 300 euro hebt. Toch is de keuze al minder reuze als je actieve ruisonderdrukking wilt. En dat is niet alleen een populaire functie, maar ook een heel fijne, mits het goed werkt.
Als we in de Pricewatch kijken naar de populaire modellen, is de prijsklasse van 120 tot 150 euro een mooi gemiddelde en waarschijnlijk dus een bedrag dat veel mensen willen uitgeven voor bluetoothoordoppen. Als we dan kijken naar de producten met actieve ruisonderdrukking die we nog niet eerder hebben gereviewd, komen de Samsung Galaxy Buds Live, Sony WF-SP-800N en Huawei FreeBuds Pro bovendrijven. Daarna volgt een groot gat, dus hebben we die oordoppen aan laten rukken en getest.
Alle drie de setjes zijn true wireless en hebben dan ook geen draadje tussen de doppen. Daarbij hebben ze alle drie een laaddoosje, waar ze ook veilig in vervoerd kunnen worden. Verschillen zijn er eveneens voldoende. De waterdichtheid verschilt danig, de bediening ook en de vorm al helemaal. Daarbij valt op dat de FreeBuds Pro wat op de AirPods Pro lijken, Sony zoals wel vaker een wat eigenwijze vorm kiest en dat de Galaxy Buds Live al helemaal hun eigen pad inslaan en het meest op een paar kidneybonen lijken.
Opvallend is dat geen van de oordoppen uit deze test ondersteuning hebben voor de aptX-codec. Wel hebben ze allemaal ondersteuning voor SBC en AAC. Die laatste codec is belangrijk als je een iOS-device hebt, en hij geeft een hogere kwaliteit dan SBC, maar Android gaat niet goed om met de codec. Dan val je normaal gesproken terug op SBC, wat ook de standaardcodec voor Android is met deze oordoppen, tenzij je een Android-apparaat van Samsung gebruikt met de Galaxy Buds Live. Dan wordt standaard de Samsung Scalable-codec gebruikt, die een hogere maximale bitrate geeft.
SBC is niet de codec met de hoogste bitrate, maar kan wel op zo ongeveer alle apparaten worden gebruikt. Het was echter fijn geweest als er aptX-ondersteuning was, want dat geeft een hogere geluidskwaliteit dan SBC. Het komt er dus op neer dat je in principe een beter geluid hebt met een iOS-apparaat met deze oordoppen, behalve in het geval van een Samsung-apparaat in combinatie met de Galaxy Buds Live. Ook is het een wat vreemde keuze van Sony om niet de eigen LDAC-codec te ondersteunen, wat hogere bitrates zou opleveren bij de WF-SP800N-oordoppen. Nu we dat uit de weg hebben: laten we kijken uit welk hout deze drie bluetoothheadsets gesneden zijn.
Samsung Galaxy Buds Live
We beginnen met de oordoppen die bekendstaan om hun boonvorm. Samsung bracht eerder de Galaxy Buds en Buds+ uit. Die laatste bluetoothoordoppen hebben we eerder al getest en we waren er prima over te spreken. Dat waren in-ear dopjes, maar de Buds Live zijn totaal verschillend van vorm en gaan niet de gehoorgang in. De boontjes vallen in de kom van je oren en klemmen zich daarbij ook aan de achterkant van je oorschelp vast. Het verwisselbare rubbertje dat zich aan die kant bevindt, zorgt voor wat grip. Je kunt het verwisselen voor een groter en ronder rubbertje, als dat beter past.
De oordopjes hebben een glanzende plastic buitenkant en een matte plastic binnenkant. Aan de binnenkant zitten ook de magneten die de dopjes in het doosje houden en de nabijheidssensor, die registreert of je de dopjes in hebt. Het bijbehorende doosje is niet heel groot en sluit stevig, wat prettig is. Aan de voorkant zit een ledlampje, dat aangeeft hoe vol de accu nog is. Er zitten drie microfoons op de Galaxy Buds Live. Twee daarvan zitten op de buitenkant. Ook is er een Voice Pickup Unit. Die zet de trillingen van je kaak om in geluid.
Je bedient de Buds Live door op de zijkant van de oordopjes te tikken. Dat gaat in de praktijk niet altijd goed. Blijkbaar tikken we soms niet hard genoeg of zitten we net naast het aanraakvlak. Toch went de bediening en gaat het inmiddels steeds beter. Als je te hard op de oordopjes tikt, hoor je dat wel als een doffe knal, wat niet zo prettig is. Het is natuurlijk om simpelweg op het dopje te tikken, maar geef ons toch maar de bediening via de steeltjes van de Huawei FreeBuds Pro. Daarnaast is het jammer dat je in de Galaxy Wear-app moet kiezen tussen het kunnen aanpassen van het volume en ruisonderdrukking aan- en uitzetten. Het is het een of het ander; beide regelen met de oordopjes is niet mogelijk en dat is jammer. Nu moeten we toch regelmatig onze telefoon erbij pakken.
:strip_exif()/i/2004056006.jpeg?f=imagenormal)
De Galaxy Buds Live blijven prima in onze oren zitten, ook bij het sporten en dat is best een prestatie, aangezien ze niet in de gehoorgang klemmen. Toch zitten ze niet altijd meteen lekker in de oren. De luidspreker zit soms niet lekker voor de gehoorgang, waardoor we hem een beetje goed moeten duwen. Daarbij raken we vaak onbedoeld het aanraakvlak aan. Mijn oorschelp is wel groter dan gemiddeld, dus het zou goed kunnen dat de meesten hier geen last van hebben. Toch is het handig om deze oordoppen even te proberen in de winkel.
Het voordeel van doppen die niet in de gehoorgang gaan, is dat ze niet snel oncomfortabel worden. Als je je oordoppen dus vaak lang in hebt, zijn de Galaxy Buds Live het overwegen waard. Een nadeel van dergelijke oordoppen is dat je veel omgevingsgeluid hoort. In het verkeer vinden we dat natuurlijk wel veilig, al hebben veel oordoppen tegenwoordig ook een modus die omgevingsgeluid doorgeeft door middel van een of meer microfoons aan de buitenkant. Je kunt bij de Galaxy Buds Live echter, net als bij de AirPods, niet kiezen om minder omgevingsgeluid te horen. Wel kun je natuurlijk de Noise Cancelling-modus aanzetten.
Actieve noisecancellation, gesprekskwaliteit en geluidskwaliteit
Die actieve noisecancellation valt enorm tegen. We hebben het in veel verschillende situaties getest, maar werden er niet blij van. Toegegeven: we zijn verwend. De FreeBuds Pro, Sony WF-SP800N, Sony WF1000XM3 en bijvoorbeeld de AirPods Pro hebben allemaal hun sterke en minder sterke kanten, maar filteren geluiden voor een vrij groot deel weg, van geroezemoes tot een lopende kraan of stofzuiger. Bij de Galaxy Buds Live moeten we goed luisteren willen we verschil horen tussen de modus aan en uit. Vaak worden de lage tonen van een bepaald geluid iets weggefilterd en de rest een stuk minder. Alle beetjes helpen, maar deze anc-modus is op zichzelf geen reden om de Galaxy Buds Live te overwegen. Verder valt bij het bellen op dat we prima te verstaan zijn in een rumoerige ruimte, maar een stuk minder goed als we buiten lopen met wat wind.
We luisteren met plezier naar muziek met de Galaxy Buds Live, zolang ze goed in de oren blijven zitten. Bij ons zitten ze net niet helemaal optimaal en als we de doppen iets naar beneden duwen, klinken ze dan ook beter. Ook als we dat niet doen, kunnen we van de muziek genieten, maar het is natuurlijk jammer dat we zonder ze aan te raken niet de optimale ervaring krijgen. Reden temeer om ze eens te passen als je de mogelijkheid hebt. De Galaxy Buds Live klinken echter wel ruimtelijk en dynamisch, en ook de bastonen mogen er wezen. Persoonlijk zouden we ze niet laten liggen om de geluidskwaliteit. We hebben echter een voorkeur voor het geluid van de Sony WF-SP800N-oordoppen uit deze test en ook de Galaxy Buds+ klinken beter.
Voordelen met Samsung-apparaten
Omdat de Samsung Galaxy Buds Live ondersteuning hebben voor de Samsung Scalable-codec, heb je een voordeel als je een Samsung-apparaat met Android 7 of nieuwer gebruikt. Het voordeel van deze codec is dat hij vlotjes kan schakelen tussen bitrates tussen de 96 en 512kbit/s, op basis van de stabiliteit van de verbinding. Dat komt de stabiliteit van het signaal ten goede en als de verbinding stabiel is, is de geluidskwaliteit hoger dan bij het gebruik van SBC. Zelf konden we echter geen verschil in geluidskwaliteit horen bij het testen. Wel was de verbinding erg stabiel en hebben we geen haperingen ervaren. Met een andere Android-telefoon, in ons geval een Poco F2 Pro, hadden we echter juist de minst stabiele verbinding met deze oordoppen. Als we ongeveer tien meter van onze telefoon verwijderd waren, gingen ze behoorlijk haperen.
Als je een Samsung-smartphone hebt, kun je ook gebruikmaken van Wireless PowerShare, waarmee je de oordoppen kunt opladen op de achterkant van je telefoon. Ook kun je ze opladen op elke Qi-lader.
Sony WF-SP800N
Sony heeft helaas de neiging om veel losse nummers en letters in de productnaam te stoppen. De Sony-oordoppen die we getest hebben, heten WF-SP800N en daarom zijn we blij dat we de naam niet hoeven uit te spreken, maar slechts op te schrijven. Ze lijken wat vorm betreft enigszins op de WF-1000XM3, maar ze hebben een haakvormige uitstulping die boven in de oorschelp klemt. Dat voelt overigens niet vervelend aan doordat hij van hetzelfde materiaal is gemaakt als het oordopje en niet hard tegen de bovenkant van je oorschelp aandrukt. De WF-SP800N blijft daardoor wel goed zitten en dat is ook de bedoeling, want dit is een bluetoothheadset die onder meer bedoeld is om mee te sporten.
Dit zijn dan ook oordoppen met een hoge stof- en waterdichtheidscertificering: IP55. Dat betekent dat ze bijna stofdicht zijn en dat ze getest zijn met besproeiing van water met 12,5 liter per minuut. Het komt erop neer dat je prima in de stromende regen een rondje kunt rennen, als je ze maar niet in een diepe plas laat vallen.
De bouwkwaliteit van deze oordoppen is erg solide. Ze zitten stevig in elkaar en voelen ook luxe aan door de matte coating, die ook een stukje grip geeft. Er zit een lampje bovenin op de buitenkant van de oordoppen, dat de status aangeeft. Het aanraakvlak is glad en lekker groot, zodat je niet vaak mistikt. Bij de Galaxy Buds hebben we dat vaker, doordat die in de oren zitten. De Sony's steken een stukje uit de oren, waardoor je ze makkelijker van de zijkant benadert. Wel hoor je het geklop van je vinger op het oordopje als je erop tikt en in die zin zijn de Huawei FreeBuds Pro dus fijner.
Het aanraakvlak is natuurlijk bedoeld voor de bediening van de Sony-oortjes en dat werkt prima, maar is wel beperkt. Je kunt voor elk aanraakvlak instellen dat het dient als afspeelbediening, als volumebediening, om je slimme assistent op te roepen of om de omgevingsgeluidmodus aan te passen. Je zult er echter twee moeten kiezen uit die vier opties. Wij zouden graag volume, bediening en omgevingsgeluid willen instellen, maar dat kan niet.
De Sony Headphones-app is alsnog een van de belangrijke troeven van deze oordoppen. Er is veel meer in te stellen dan bij de concurrentie. Een voorbeeld van een toffe functie is dat de oordoppen automatisch kunnen schakelen tussen de verschillende modi, op basis van je eigen beweging en locatie. Zo kun je dus instellen dat de modus voor omgevingsgeluid aangaat zodra je je werk binnenloopt, of anc zodra je vanuit het verkeer de sportschool binnenstapt. Ook kun je de equalizer uitgebreider instellen dan bij de andere oordoppen uit deze test en is er ondersteuning voor Sony's eigen 360 Reality Audio. Je zult dan wel apps als Deezer of Tidal moeten gebruiken.
Het doosje van de Sony-oordoppen is groter dan dat van de andere twee sets in deze test. Het is gemaakt van hetzelfde materiaal als de oordoppen en dat voelt fijn aan. Ook is het solide. De oordoppen zijn er vrij makkelijk in te stoppen en uit te halen, al blijft het haakje soms even… haken.
Actieve ruisonderdrukking, gesprekskwaliteit en geluidskwaliteit
Actieve ruisonderdrukking werkt beter dan bij de Samsung Galaxy Buds Live, maar minder goed dan bij de Huawei FreeBuds Pro. Achtergrondherrie zoals een stofzuiger, en ongetwijfeld ook vliegtuiggeluid, wordt gefilterd. Er zijn echter zeker dingen die beter worden weggefilterd door de FreeBuds Pro. Wind is daar een voorbeeld van, dus als je veel buiten bent, is dat iets om mee te nemen in je beslissing. We hebben echter gemerkt dat de WF-800N-doppen vrij consequent zijn en veel verschillende geluiden voor een groot deel wegfilteren, zij het net niet zo goed als de WF-1000XM3.
Als je een telefoongesprek voert, kan de andere kant van de lijn je goed verstaan; het achtergrondgeluid wordt prima weggefilterd. Het is niet zo dat je gesprekspartner helemaal niet hoort in welke omgeving je bent, zoals de Huawei FreeBuds Pro soms voor elkaar krijgen, maar storend was het tijdens de testperiode zeker niet. Ook de geluidskwaliteit bij het luisteren naar muziek is goed bij deze oordoppen, maar je hoort wel dat de WF-SP800N een klasse onder de WF-1000XM3 vallen. De bas is aanwezig, maar niet vervelend overheersend. Toch hebben we bij bepaalde nummers een lichte voorkeur voor het basgeluid van de Galaxy Buds Live en de FreeBuds Pro, dat dan wat mooier afgebakend klinkt. Bij andere nummers klinken de lage frequenties van deze WF-SP800N-doppen weer beter. Dit is dan ook niet het gebied waarop de verschillen groot zijn en waarop we onze keuze zouden baseren.
De Sony-oordoppen klinken wel ruimtelijker en helderder; dat is dan ook het sterke punt van de Sony WF-SP800N. Er zit wat meer detail in het hoog- en middengebied dan bij de andere dopjes. Evengoed moeten we zeggen: met de geluidskwaliteit van alle drie deze oordoppen kunnen we goed leven. Als je jezelf echter onder de audiofielen schaart, raden we je Sony-oordoppen aan. We zouden dan niet deze kiezen, maar de Sony WF-1000XM3. Dan lever je wel in op waterdichtheid, maar ze zijn inmiddels vergelijkbaar geprijsd en dat maakt ze interessant.
Huawei FreeBuds Pro
De AirPods van Apple en in navolging daarvan de AirPods Pro hebben de markt van bluetoothoordopjes behoorlijk opgeschud en een boost gegeven. Uiteraard zijn er veel fabrikanten die het concept kopiëren. Huawei heeft in het verleden veel van Apple gekopieerd, maar heeft nu een eigen weg gevonden wat smartphones betreft. Toch lijken de Huawei FreeBuds Pro nog wel behoorlijk op de AirPods Pro van Apple wat vorm en bediening betreft. Huawei heeft gelukkig nog wel de moeite genomen om het steeltje vierkant te maken in plaats van rond.
De behuizing van de FreeBuds Pro is stevig en we zijn niet bang dat ze stukgaan als je ze laat vallen. De afwerking is goed, maar net even wat minder dan bij de AirPods Pro als we naar de naden kijken. Helaas hebben ze geen waterdichtheidsgraad, zoals de andere oordoppen in deze test, maar we hebben er wel mee in de regen gelopen en dat hebben ze overleefd. Garantie tot de deur uiteraard. Ze detecteren het snel wanneer je ze uit je oren haalt en, anders dan bij de Galaxy Buds Live, gaat dat ook makkelijk.
De bediening van de Huawei FreeBuds Pro is fijn. In de steeltjes van de oordoppen zit een druksensor. Als je in de steel knijpt, krijg je haptische feedback. Dat voel je duidelijk en het voordeel is dat er geen knop op zit, waardoor het oordopje wellicht minder goed tegen regen zou kunnen. Een knop is in principe ook kwetsbaarder. Natuurlijk is er de gebruikelijke bediening, zoals play/pauze, volgende nummer, vorige nummer en dergelijke. Daarnaast kun je zowel ruisonderdrukking of de omgevingsgeluidmodus inschakelen, als het volume bedienen. Dat laatste werkt verrassend soepel. Bij de Galaxy Buds Live zul je moeten kiezen of je met de dopjes het volume wilt regelen óf de ruisonderdrukking wilt aanzetten. Dat komt doordat je bij de FreeBuds Pro ook over de aanraakknop kunt vegen om het volume te wijzigen. Een lange knijp in het rechterdopje is standaard cyclen tussen ruisonderdrukking, de modus voor omgevingsgeluid en de reguliere modus.
Bij het koppelen aan Android-telefoons die niet van Huawei zijn, liepen we ertegenaan dat de AI Life-app de oordoppen niet accepteert. Dit is de app die meer functionaliteit moet geven, zoals verschillende modi voor ruisonderdrukking. Het scannen van de QR-code in de handleiding levert slechts een melding op dat we de oordoppen handmatig moeten toevoegen. Als we dat doen, blijken de FreeBuds Pro niet in de database van de app te staan. Navraag bij Huawei heeft helaas niet geholpen. We kregen wel razendsnel een nieuw setje opgestuurd, maar dit had hetzelfde probleem. We hebben getest met drie verschillende Android-telefoons. Een zoektocht op internet laat zien dat we niet de enige zijn met dit probleem.
Als je een Huawei-telefoon hebt, zie je net als bij de AirPods Pro een mooi plaatje met de oordoppen en het doosje met de accupercentages. Ook kun je het laaddoosje op de achterkant leggen van een telefoon die dit ondersteunt.
We kunnen de FreeBuds Live lang in onze oren hebben voordat ze een beetje gaan irriteren. Dat doen bijna alle in-ear oordopjes bij ons uiteindelijk wel, dus daarop zijn deze geen uitzondering. De ovalen vorm past beter in de oren dan ronde dopjes en de bolling van het oordopje zelf valt, net als bij de AirPods, in de kom van je oren. Toch zitten ze net niet zo goed in de oren als de AirPods Pro, waardoor we ze goed in moeten proppen willen we het gevoel hebben dat ze veilig blijven zitten. Ze vallen niet zomaar uit, maar als we wild op en neer springen, gaan ze wel steeds losser zitten. Dat is ook zo als we de kleinste rubbertjes gebruiken die in het doosje zitten, waarmee ze dus het diepst de gehoorgang ingaan. Dit kan natuurlijk allemaal aan de vorm van onze oren liggen, dus test het vooral zelf. Geen twee oren zijn hetzelfde, of in elk geval geen drie.
Actieve noisecancellation, gesprekskwaliteit en geluidskwaliteit
Er is een modus die omgevingsgeluid doorlaat, en een actieve noisecancelling modus. Die eerste doet het prima over het algemeen. We konden naar ons idee veilig aan het verkeer deelnemen als we de muziek niet al te hard hadden staan. Bij het fietsen horen we wel veel windgeruis op een winderige dag en zetten de we die modi liever uit.
De noisecancellation is erg goed voor oordoppen en vergelijkbaar met die van de AirPods Pro. Als je dit een belangrijk aspect van je nieuwe bluetoothsetje vindt, is het zaak om de FreeBuds Pro mee te nemen in je overweging. Stofzuigergeluiden worden goed gefilterd en een kraan ook deels, maar hij doet het beter bij lage tonen dan bij hoge.
Bij het voeren van gesprekken doen de FreeBuds Live ook goede zaken. De drie microfoons werken samen met botgeleiding om achtergrondgeluiden weg te filteren en dat doen ze goed. De andere kant van de lijn hoort bijvoorbeeld geen verkeer als we langs een drukke weg lopen, wat erg netjes is. Wel is het stemgeluid van mindere kwaliteit als er veel achtergrondgeluid is.
Als we een muziekje opzetten, vinden we de oordoppen in eerste instantie prima klinken. Als we ze enige tijd continu verwisselen voor de Galaxy Buds Live en verschillende stukken muziek op beide oordopjes afspelen, valt op dat de Galaxy Buds net iets ruimtelijker klinken en dat er ook meer detail is, vooral in het hoge frequentiegebied. Ze klinken wat dynamischer over het algeheel, maar wat basgeluid betreft geven we de voorkeur aan de Huawei FreeBuds Pro bij de meeste nummers die we hebben beluisterd. Ook speelt het mee dat de FreeBuds Pro beter afsluiten, dus als we in een rumoerige ruimte zijn, hebben we in elk geval liever deze oordoppen in. De Sony WF-SP800N klinken echter nog een stapje beter dan de oordoppen van Huawei.
Accuduur en specificaties
We hebben de laatste jaren gezien dat de accuduur erop vooruit is gegaan bij draadloze oordoppen. De spreiding was vooral in het begin erg groot. Toch zit er nog een behoorlijk verschil tussen de oordoppen in deze test en dan vooral in de verhouding tussen laaddoosje en oordoppen.
Met het laaddoosje van de Sony WF-SP800N kun je de oordoppen één keer geheel opladen. Je verdubbelt daarmee dus de accuduur. Bij de Galaxy Buds Live liggen de verhoudingen heel anders. De oordoppen zelf hebben per stuk 60mAh accucapaciteit, waar het doosje 472mAh heeft. Je kunt de doppen dus bijna vier keer opladen en daarmee een aanzienlijke accuduur halen als je niet continu luistert. Bij de Huawei Freebuds Pro is dit nog iets meer. De dopjes hebben per stuk 55mAh capaciteit en het doosje 580mAh. Je kunt ze dus iets meer dan vijf keer geheel opladen zonder het laaddoosje bij te laden.
In onze accutest laten we de oordoppen muziek afspelen op een vast volume en kijken we wanneer ze uitvallen. De Sony-oordoppen winnen het glansrijk. Als je echter de laaddoosjes meeweegt, doen de andere twee setjes het ook meer dan prima. De meeste mensen zullen geen zes uur achter elkaar luisteren voordat ze weer tijdelijk het doosje ingaan, dus wat ons betreft zijn alle oordoppen in deze test met vlag en wimpel geslaagd.
Specificaties
Merk en productserie |
Samsung Galaxy |
Sony |
Huawei |
Type |
Buds Live |
WF-SP800N |
Freebuds Pro |
Prijs |
€ 198,95 (15 winkels) |
Onbekend (14 winkels) |
Onbekend (15 winkels) |
Eerste prijsvermelding |
Vrijdag 7 augustus 2020 |
Woensdag 3 juni 2020 |
Vrijdag 11 september 2020 |
Type koptelefoon |
Draadloos |
Draadloos (bluetooth) |
Draadloos (bluetooth) |
Draadloos (bluetooth) |
Koptelefoon type |
In-ear |
In-ear |
In-ear |
Klankkast |
Gesloten |
Gesloten |
Gesloten |
Audio |
Noisecancelling |
Actief |
Actief |
Actief |
Driver |
Driver type |
Dynamisch |
Dynamisch |
Dynamisch |
Aantal drivers |
1x |
1x |
1x |
Diameter speaker (mm) |
12mm |
6mm |
11mm |
Verbindingen |
Verbinding (bluetooth) |
Bluetooth 5.0 |
Bluetooth 5.0 |
Bluetooth 5.1 |
Eigenschappen |
Audiocodec |
AAC, SBC, Samsung Scalable |
AAC, SBC |
AAC, SBC |
Eigenschappen koptelefoon |
Inclusief oplaadcase, microfoon, voiceassistent |
Inclusief oplaadcase, microfoon, voiceassistent |
Inclusief oplaadcase, microfoon |
IP-classificatie |
IP-classificatie |
IPX2 spatwaterdicht |
IP55 stof- en sproeidicht |
- |
Accu en lader |
Accuduur volgens spec (uren) |
5,5u |
13u |
7u |
Gewicht en kleur |
Gewicht (gram) |
11,2g per dop |
9,8g per dop |
6,1g per dop |
Conclusie
Meer dan de bluetoothoordoppen waarover we in het verleden round-ups hebben samengesteld, hebben de drie setjes in deze round-up elk hun eigen sterke punten op specifieke terreinen. We lopen ze nog even na.
De Galaxy Buds Live zijn vooral, maar niet uitsluitend, interessant als je een Samsung-smartphone hebt. Je hebt dan een stabielere verbinding en in potentie een hogere maximale bitrate. De oordoppen zijn ook interessant als in-ears meestal niet zo lekker zitten bij je. Deze gaan namelijk niet in de oren, maar blijven toch prima zitten. Het nadeel is dat je omgevingsgeluid moeilijk buiten kunt houden en ook de matige actieve noisecancellation kan dat niet verhelpen. Ook is het handig om te testen hoe ze in jouw specifieke oren zitten. Over de geluidskwaliteit en belkwaliteit zijn we tevreden. De bediening is niet ideaal, omdat het makkelijk is om per ongeluk het aanraakvlak aan te raken als je ze beter in je oren wilt doen. Ook vinden we het jammer dat het volume en de omgevingsmodi niet tegelijk zijn in te stellen.
De Sony WF-SP800N klinken wat ons betreft het beste van deze round-up, vooral in het hoog- en middengebied. De belkwaliteit is goed en de ruisonderdrukking is net iets minder goed dan bij de FreeBuds Pro, maar ook prima. Daarbij zijn dit de geschiktste oordoppen voor bij het sporten, want ze hebben een IP55-certificering. Ze blijven daarnaast erg goed zitten door de aanwezige haakjes. Sommigen zullen het echter wel jammer vinden dat deze oordoppen wat uit de oren steken. De app van Sony is het fijnst en uitgebreidst, hoewel we nog altijd niet alle functies die we willen, tegelijk kunnen bedienen. Het doosje van Sony is wat groter dan dat van de andere setjes, wat iets is om rekening mee te houden.
De Huawei FreeBuds Pro zijn onze favorieten op het gebied van bediening. Je kunt het volume bedienen, maar tegelijk ook het afspelen en de omgevingsmodi. Ook zijn ongewenste aanrakingen geen factor. Daarnaast zijn ze favoriet op het gebied van bellen. Ze filteren achtergrondgeluiden goed weg en sluiten bovendien prima af. Ook de noisecancellation is erg goed. Helaas zitten ze wat minder goed in onze oren, maar dat kan persoonlijk zijn. Minder persoonlijk is dat ze officieel niet bestand zijn tegen een regenbui, dus voorzichtigheid is geboden. De geluidskwaliteit bij het muziek beluisteren is niet slecht, maar we missen vooral detail.
Zo hebben alle oordoppen hun voor- en nadelen en zo is er voor iedereen waarschijnlijk een setje dat er wat meer uitspringt. Zoals grootmoeder zei: op elk potje past een dekseltje. Ook jij vindt je ideale oordopjes wel.
Als we alle plussen en minnen optellen, maar ook onze ervaringen als geheel, vinden we een winnaar in de Sony WF-SP800N. Ze scoren op de belangrijke punten net even beter dan de andere twee sets. De FreeBuds Pro zijn echter de aanrader als het op bellen aankomt. Zeker als je een Samsung-telefoon hebt, zijn de wat meer casual Galaxy Buds Live ook geen slechte koop, vooral als je prima kunt leven met omgevingsgeluiden.