Meer dan de bluetoothoordoppen waarover we in het verleden round-ups hebben samengesteld, hebben de drie setjes in deze round-up elk hun eigen sterke punten op specifieke terreinen. We lopen ze nog even na.
De Galaxy Buds Live zijn vooral, maar niet uitsluitend, interessant als je een Samsung-smartphone hebt. Je hebt dan een stabielere verbinding en in potentie een hogere maximale bitrate. De oordoppen zijn ook interessant als in-ears meestal niet zo lekker zitten bij je. Deze gaan namelijk niet in de oren, maar blijven toch prima zitten. Het nadeel is dat je omgevingsgeluid moeilijk buiten kunt houden en ook de matige actieve noisecancellation kan dat niet verhelpen. Ook is het handig om te testen hoe ze in jouw specifieke oren zitten. Over de geluidskwaliteit en belkwaliteit zijn we tevreden. De bediening is niet ideaal, omdat het makkelijk is om per ongeluk het aanraakvlak aan te raken als je ze beter in je oren wilt doen. Ook vinden we het jammer dat het volume en de omgevingsmodi niet tegelijk zijn in te stellen.
De Sony WF-SP800N klinken wat ons betreft het beste van deze round-up, vooral in het hoog- en middengebied. De belkwaliteit is goed en de ruisonderdrukking is net iets minder goed dan bij de FreeBuds Pro, maar ook prima. Daarbij zijn dit de geschiktste oordoppen voor bij het sporten, want ze hebben een IP55-certificering. Ze blijven daarnaast erg goed zitten door de aanwezige haakjes. Sommigen zullen het echter wel jammer vinden dat deze oordoppen wat uit de oren steken. De app van Sony is het fijnst en uitgebreidst, hoewel we nog altijd niet alle functies die we willen, tegelijk kunnen bedienen. Het doosje van Sony is wat groter dan dat van de andere setjes, wat iets is om rekening mee te houden.
De Huawei FreeBuds Pro zijn onze favorieten op het gebied van bediening. Je kunt het volume bedienen, maar tegelijk ook het afspelen en de omgevingsmodi. Ook zijn ongewenste aanrakingen geen factor. Daarnaast zijn ze favoriet op het gebied van bellen. Ze filteren achtergrondgeluiden goed weg en sluiten bovendien prima af. Ook de noisecancellation is erg goed. Helaas zitten ze wat minder goed in onze oren, maar dat kan persoonlijk zijn. Minder persoonlijk is dat ze officieel niet bestand zijn tegen een regenbui, dus voorzichtigheid is geboden. De geluidskwaliteit bij het muziek beluisteren is niet slecht, maar we missen vooral detail.
Zo hebben alle oordoppen hun voor- en nadelen en zo is er voor iedereen waarschijnlijk een setje dat er wat meer uitspringt. Zoals grootmoeder zei: op elk potje past een dekseltje. Ook jij vindt je ideale oordopjes wel.
Als we alle plussen en minnen optellen, maar ook onze ervaringen als geheel, vinden we een winnaar in de Sony WF-SP800N. Ze scoren op de belangrijke punten net even beter dan de andere twee sets. De FreeBuds Pro zijn echter de aanrader als het op bellen aankomt. Zeker als je een Samsung-telefoon hebt, zijn de wat meer casual Galaxy Buds Live ook geen slechte koop, vooral als je prima kunt leven met omgevingsgeluiden.