Zoals we op de vorige pagina al even aanhaalden, maakt Corsair inmiddels al bijna een decennium toetsenborden. We durven zelfs te stellen dat dit merk een grote rol heeft gespeeld bij het opnieuw populariseren van mechanische toetsenborden. Het bedrijf was dan ook Cherry-partner van het eerste uur. De duurste Corsair-toetsenborden flirtten geruime tijd met de 200-eurogrens, maar waren het in de ogen van echte liefhebbers vaak net niet. Zo kreeg de high-end K95 pas bij de laatste iteratie pbt-keycaps, die bekendstaan als duurzamer alternatief voor regulier abs-plastic. Bij de K100 RGB gaat Corsair voor het eerst all-in. Met de meest luxe featureset die het bij elkaar kon sprokkelen, probeert het de gamende consument ertoe over te halen om 250 euro neer te leggen voor een toetsenbord.
De Corsair K100 RGB is dan ook niet bepaald een kleine upgrade van de K95 en diens XT-refresh. Hoewel veel kenmerkende eigenschappen van de K-serie behouden zijn gebleven, zoals de stevige aluminium basis en het volumewiel, past Corsair bij de K100 voor het eerst zelfontwikkelde optische schakelaars toe. Vooralsnog is dat een keuze - voor dezelfde prijs is er ook een variant met Cherry MX Speed-switches - maar dat Corsair ons juist de variant met eigen switches toestuurde, geeft aan dat het het bedrijf menens is.
Corsair OPX-switches:strip_exif()/i/2003960110.jpeg?f=imagenormal)
Corsair heeft zijn eerste eigen switches OPX gedoopt, waarbij het gaat om optische schakelaars die gebruikmaken van infrarood voor het registreren van toetsaanslagen. Ze zijn wat eigenschappen betreft enigszins vergelijkbaar met Cherry's snelste schakelaars. De kracht die nodig is voor het indrukken neemt lineair toe en ook de benodigde kracht voor een geregistreerde aanslag is gelijk, namelijk 45cN (of gram). Zowel de activatieafstand als de totale travel zijn nog iets kleiner, wat betekent dat je de toetsen maar een heel klein stukje hoeft in te drukken. De opgegeven theoretische levensduur ligt bij de OPX-schakelaars de helft hoger.
Cherry MX Speed | Corsair OPX | |
---|---|---|
Activatiecurve | Lineair | Lineair |
Activatieafstand | 1,2mm | 1,0mm |
Activatiekracht | 45cN | 45cN |
Totale afstand (travel) | 3,4mm | 3,2mm |
Levensduur | 100 miljoen aanslagen | 150 miljoen aanslagen |
Vernieuwde processor voor lichteffecten en 4000Hz-pollingrate
Ten opzichte van eerdere toetsenborden uit de K-serie heeft Corsair de processor vervangen. De Axon-cpu in de K100 RGB is een ARM-processor die in elk geval verschillende threads tegelijk kan verwerken; veel technische details deelt Corsair helaas niet. De belangrijkste reden voor de nieuwe soc is het aansturen van de geavanceerde lichteffecten. Niet alleen de toetsen zijn bij de K100 RGB namelijk voorzien van lampjes, maar er zitten ook in totaal 44 leds aan de achterkant en zijkanten van het toetsenbord. Je kunt maximaal twintig 'lagen' lichteffecten over elkaar heen leggen. Schakelen tussen enkele standaard en/of opgeslagen effecten kan met toetscombinaties. Geavanceerde opties, waaronder synchronisatie met andere hardware, zijn beschikbaar via de iCUE-software. Daarnaast maakt de Axon-processor het mogelijk om zowel de keyscanrate als de pollingrate te verviervoudigen naar 4kHz, waarmee de latency slechts een kwart milliseconde bedraagt.
ICUE Control Wheel
Als je het toetsenbord voor het eerst bekijkt, valt direct de grote, ronde draaiknop linksboven op. Dit 'iCUE Control Wheel' bestaat uit een drukknop in het midden, waarmee je van functie kunt wisselen, en een draaiwiel aan de buitenzijde, waarmee je die functie daadwerkelijk bedient. Je kunt de knop bijvoorbeeld gebruiken om de helderheid van de verlichting te regelen, door een muzieknummer te navigeren, horizontaal te scrollen of in- en uit te zoomen. Voor een deel van de presets is Corsairs software vereist, waarin je bovendien zelf functies kunt toevoegen.
Verder is de K100 RGB compatibel met het iCUE Nexus-touchscreen, dat je voor 100 euro los aan dient te schaffen. Door voorraadproblematiek konden we helaas niet zelf aan de slag met deze uitbreiding, die je overigens eenvoudig aan de achterkant van het toetsenbord kunt vastklikken. Het concept is dat je zelf snelkoppelingen naar bepaalde iCUE-functies kunt toevoegen, zoals het wisselen van profiel en het veranderen van instellingen. Daarnaast kun je actuele informatie over je systeemgebruik laten weergeven.
/i/2003960130.png?f=imagenormal)
Naast de mediatoetsen, profielswitcher en windowslock die we van Corsair kennen, heeft de fabrikant aan de linkerzijde ook zes macrotoetsen geplaatst. In tegenstelling tot de rest van de keycaps zijn die helaas van abs in plaats van pbt. Als je wil, kun je de macro's volledig hardwarematig inregelen, want het opnemen van macro's is een van de functies van de draaiknop. Uiteraard vind je ze ook terug in iCUE. Een nieuwe mogelijkheid is het koppelen aan de Stream Deck-software van Elgato, dat sinds 2018 onderdeel is van Corsair. Zo kun je de macrotoetsen gebruiken om een opname te starten, OBS te bedienen of een geluidje van je soundboard af te spelen.
Over aanpassingen aan je eigen wensen gesproken, liefhebbers van custom keycaps zullen ongetwijfeld kunnen waarderen dat Corsair met ingang van de K100 RGB eindelijk afstapt van zijn aangepaste indeling van de onderste toetsenrij. In het verleden hadden toetsenborden van dit merk onder meer een afwijkende breedte van de spatiebalk, waardoor het aanbod van custom keycaps zeer beperkt was. Overigens maken Corsairs eigen schakelaars gewoon gebruik van Cherry's kruisvormige mount, dus ook dat vormt geen beperking om eigen keycaps te gebruiken.
Je sluit het toetsenbord aan met twee USB-kabels, waarvan er een is gereserveerd voor de USB 2.0-passthrough achter op het keyboard. In de verpakking zitten verder extra keycaps voor toetsen die veel in fps- en mobagames worden gebruikt, al zijn die helaas van regulier abs gemaakt, en een magnetisch vastklikkende polssteun met een comfortabele, neplederen afwerking.