Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Immortals: Fenyx Rising Preview

Beter goed gejat dan slecht verzonnen

10-09-2020 • 21:45

74

Multipage-opmaak

Niet langer Gods & Monsters

Titel Immortals: Fenyx Rising Box Immortals: Fenyx Rising
Platform Windows, PS4, Xbox One, Switch, Stadia
Ontwikkelaar Ubisoft Montreal
Uitgever Ubisoft
Releasedatum 3 december 2020

Er is het afgelopen jaar veel veranderd, stellen de makers van Immortals: Fenyx Rising. Dat geldt voor de echte wereld, maar zeker ook voor de wereld die je krijgt voorgeschoteld in deze game, die een jaar geleden werd aangekondigd als Gods & Monsters. De release stond oorspronkelijk voor begin dit jaar op de agenda, maar een klein virusje gooide roet in het eten. Bovendien kregen de makers de geest en verzonnen ze allerlei extra's voor de game. Dat zorgde voor wat uitstel, en bovendien heeft de game inmiddels een nieuwe titel. Die nieuwe naam lekte al uit via een Taiwanese site en werd prompt door Ubisoft bevestigd. Gods & Monsters ligt straks in de winkel als Immortals: Fenyx Rising. Via Parsec hebben we - keurig op afstand - de eerste stappen in de wereld van Fenyx gezet.

Tijdens de speelsessie werden we ergens halverwege de game in de spelwereld gedropt, als hoofdrolspeler Fenyx al behoorlijk op krachten is. De wapens die ze kan verzamelen, had ze wel zo'n beetje, al viel er nog het nodige op te waarderen. Dat laatste zat er tijdens onze speelsessie echter niet in: dat deel van het spel was afgegrendeld.

Griekse mythologie

Immortals: Fenyx Rising is een game van Ubisoft. Hij wordt ontwikkeld door het team achter Assassin's Creed Odyssey, dat in 2018 verscheen. Toen die klus was geklaard, kreeg het team de kans iets geheel nieuws te maken, een game die zich ook afspeelt in een mythologische wereld, maar dan met een heel ander uiterlijk, andere personages en ook andere gameplay. De nieuwe game draait om de Griekse mythologie, dus je zult veel bekende namen voorbij zien komen, waaronder die van Odysseus, die zijn boog aan Fenyx heeft geleend. Verder zijn er echter vooral veel verschillen met Assassin's Creed Odyssey.

Preview Immortals: Fenyx Rising

Lichtere toon

Immortals: Fenyx Rising is een openwereld-actiegame in derde persoon. Centraal staat Fenyx, een klein maar heldhaftig meisje dat zich mengt in de strijd tussen goden en monsters. Doordat we ergens halverwege de game werden gedropt, hebben we de introductie gemist en dus niet alle details rond het verhaal meegekregen. Duidelijk is dat de bestaande wereld - dat is hier de mythologische wereld rond Zeus en de vele andere goden - bedreigd wordt door ene Typhon en zijn vele onderdanen, de monsters uit de oude titel. Je verzint het niet, maar om nog onduidelijke reden ben jij de enige die de wereld kan redden. Je hebt daarbij steun van de goden, hoewel die ook erg druk zijn met het gekibbel waar de Griekse goden om bekend staan. Zo hoorden we tijdens onze avonturen Zeus en Prometheus continue met elkaar bekvechten terwijl wij met Fenyx de monsters van Typhon probeerden te verslaan. Dat gekibbel past goed bij de game, die een veel lichtere toon heeft dan Assassin's Creed.

Preview Immortals: Fenyx Rising

Het voorbeeld is duidelijk

Die lichtere toon is vooral duidelijk in het uiterlijk van de game, dat kleurrijker is dan dat van AC en een komischer, meer stripachtige draai heeft gekregen. Het heeft iets weg van de stijl van The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Er zijn meer overeenkomsten met Breath of the Wild, want ook Fenyx waart rond in een gecorrumpeerde wereld die ze moet bevrijden. Bovendien is hoogteverschil ook hier een belangrijk thema. De spelwereld zit vol heuvels en rotsen en Fenyx heeft wat hulpmiddelen om daarmee om te gaan. Zo kan ze erg goed klimmen. Al is een rotswand nog zo steil, ze klimt er moeiteloos tegenop. De enige beperking daarbij is haar uithoudingsvermogen, dat keurig wordt aangegeven met een metertje. Als je nog steeds aan een richeltje hangt als je stamina op is, stort je naar beneden. Je zult dus op zoek moeten naar plekken waar je even bij kunt komen, of je moet een Stamina Potion slikken.

Net als in Breath of the Wild kun je niet alleen klimmen, maar ook vliegen. Of beter gezegd, net als Link kun je zweven. Van de goden krijg je de nodige hulpmiddelen, waaronder de Wings of Daedalus, die je uit kunt slaan als je van hoogte naar beneden springt. Zo kun je snel flinke afstanden overbruggen, wat in de open spelwereld van Immortals geen kwaad kan. En nu we toch aan het vergelijken zijn: Fenyx heeft ook de beschikking over een mount, een paard dat ze - mits ze niet aan het vechten is - op elk moment op kan roepen. Je kunt bovendien wilde paarden temmen, al is niet helemaal duidelijk op welke manier die extra paarden nuttig zijn.

Een eiland met zeven zones

Immortals: Fenyx Rising speelt zich af op het Golden Isle, een eiland dat is verdeeld in zeven zones, waarvan zes zones als een cirkel rond de Gates of Tartaros liggen. Wij mochten één zone verkennen, de Forgelands. Dat is het land van Hephaistos, god van het vuur en van ijzer, en dus van wapens. De kaart was nog vrijwel volledig in mist gehuld, dus we hebben weinig van de rest van de spelwereld kunnen zien, maar de aangrenzende zone heet de Grove of Kleos. Als het goed is, heeft elke zone een thema. Niet alleen in uiterlijk, maar ook wat gameplay betreft: wat meer vechten, wat meer klauteren, wat meer vliegen of wat meer puzzelen. In de Forgelands heeft Fenyx als opdracht om de smidse van Hephaistos nieuw leven in te blazen door de enorme oven aan te steken. Er zijn zelfs vier ovens, verdeeld over de zone. Bij elke oven is het even puzzelen om erachter te komen hoe je hem aan de praat kunt krijgen.

Preview Immortals: Fenyx Rising

De vier ovens staan op de kaart aangegeven, dus dat is het probleem niet. Je zult echter de nodige monsters moeten overwinnen voor je een oven kunt bereiken. Daarna is het zoals gezegd even puzzelen. Het is steeds zaak om de oven aan te steken met brandende kool. De kool ligt bij de meeste ovens in grote brokken paraat. Je zult echter uit moeten vinden hoe je de kool in de oven krijgt en kunt laten ontbranden. De koolbrokken kun je boven je hoofd tillen en in een mooie boog weggooien, wat maakt dat je ze in de oven kunt smijten. Maar niet als ze al branden, want een brandend brok optillen overleef je niet. In de meeste gevallen ligt de oplossing bij de Bow of Odysseus, een van je wapens. Daarmee kun je gewone pijlen afschieten, maar tegen de tijd dat je aan de Forgelands toe bent heb je ook de optie om een pijl af te schieten en die tijdens de vlucht te volgen en te sturen. Zo kun je een pijl door een vlam schieten en hem daarna in de richting van een brok kool sturen dat je al op een strategische plek hebt neergelegd.

Lekker puzzelen

Als je de vier ovens hebt aangestoken, wordt Typhon boos, wat maakt dat hij nog meer monsters op je af zal sturen. Die kom je tegen als je de zone verder verkent. Er is een goede reden om de omgeving te verkennen, want er valt genoeg te beleven. Zo zijn er - in ieder geval in de Forgelands - de nodige puzzels te vinden, sterk variërend in moeilijkheidsgraad. Sommige ervan staan op de kaart aangegeven, andere niet. We kwamen een puzzel tegen met een netwerk van laserstralen die je moest dirigeren en een aantal puzzels met drukplaten waar je voorwerpen op moest leggen. Verder komt er zo hier en daar een flinke straal lucht uit de grond. Als je daarin springt met je vleugels uitgeslagen, zweef je omhoog, en ook dat wordt in puzzels gebruikt.

Dat is nog niet alles, want in de verschillende zones van het Golden Isle vind je de nodige Vaults. Die zie je in het landschap als hopen rood gloeiende stenen. Als je in een Vault springt, maak je een lange duikvlucht naar de onderwereld, waarna je in een soort dungeon terechtkomt. De twee dungeons die wij konden verkennen, bestonden uit een langere reeks puzzels, opnieuw vergelijkbaar met wat je kent uit de Zelda-reeks. Doel van dat alles is niet alleen dat je de ervaringspunten opdoet waarmee je jezelf op kunt waarderen, maar ook dat je een betere uitrusting verzamelt. Als beloning voor quests en puzzels krijg je nieuwe wapens en uitrustingsstukken. Mocht je niet geheel tevreden zijn met de spullen die je bemachtigt, dan kun je ze ook nog aanpassen. Je verzamelt ingrediënten met mooie namen als Zeus' Lightning, Ambrosia, Coins of Charon en Adamantine Shards, maar wat je daarmee kunt, is nog niet duidelijk. We hebben wat potions kunnen brouwen voor health en stamina, maar meer zat er in onze demo nog niet in. Het is een deel van de game dat we nog niet hebben kunnen verkennen.

Knokken

De puzzels vormen dus een belangrijk onderdeel van de gameplay, maar minstens zo belangrijk is het vechten tegen de monsters die Typhon op je afstuurt. Die monsters tref je meestal in de vorm van kleine groepjes die door Typhon worden aangevuld. Als je een eerste lichting zwakkere broeders hebt verslagen, duiken er uit het niets wat sterkere exemplaren op. Doorgaans is er een grote kolos om de confrontatie af te sluiten. Bij die grotere tegenstanders geldt dat je ze met een serie succesvolle aanvallen met zwaard of bijl op de knieën kunt dwingen, wat ze tijdelijk kwetsbaar maakt. Bij gevechten moet je spelen met je health en stamina, waarbij je die stamina nodig hebt voor verschillende manoeuvres. Voor het gebruik van de skills die je onderweg hebt bemachtigd bijvoorbeeld, of om te duiken en te springen. Je hebt geen schild, dus dodge is van levensbelang. Het is zelfs zo belangrijk dat je naast de standaard-dodge de extra krachtige Athena's Dash hebt.

Preview Immortals: Fenyx Rising

Je kunt bovendien dus springen en hebt zelfs een double jump. Die is handig als je belaagd wordt door vliegende tegenstanders. Al springend kun je die toch gewoon met je slagwapens te lijf gaan. Sterker, als je een rake klap uitdeelt, blijf je wat langer zweven zodat je een tweede en derde klap uit kunt delen, net zolang tot je stamina op raakt. Dodgen, slaan, dodgen, slaan, en waar het kan een special attack uitvoeren, zo kun je de gameplay grofweg samenvatten.

Hephaistos' Hammer

Je hebt daar een aantal wapens voor. De belangrijkste zijn een zwaard en een bijl, voor de lichte en de zware melee-aanval. Als special attack konden we gebruikmaken van Hephaistos' Hammer die, zoals dat hoort, beduidend meer schade aanricht maar slechts beperkt inzetbaar is. Daarnaast heb je dus nog de Bow of Odysseus die we tijdens het vechten echter weinig hebben gebruikt omdat je de meeste vliegende tegenstanders al springend te lijf kunt gaan en je zwaard en hamer meer schade aanrichten. Tot slot heb je Phosphorus, een vuurvogel die steeds om je heen cirkelt. Ook die kun je inzetten tijdens gevechten. Dit wordt vast een skill die later in de game meer betekenis gaat krijgen, en zeer waarschijnlijk krijgt de vogel ook buiten de gevechten een rol die we nog niet hebben ontdekt. Om Breath of the Wild er maar weer eens bij te halen: het lijkt er niet op dat je wapens kunnen slijten.

De gameplay heeft volgens de makers nog een derde tak. Zo hier en daar zagen we aanwijzingen dat er af en toe flink wat is te klauteren. Daarbij lijken je vleugels een belangrijke rol te spelen, maar we hebben er nog weinig van gezien. Wellicht omdat het niet past in het thema van The Forgelands; in dat geval valt er in andere zones ongetwijfeld meer te klimmen.

Preview Immortals: Fenyx Rising

Voorlopige conclusie

Immortals: Fenyx Rising komt van de makers van Assassin's Creed Odyssey, maar die hebben hun inspiratie van buiten Ubisoft gehaald. Het voorbeeld komt uit Japan, in de vorm van The Legend of Zelda: Breath of te Wild. Niet gek natuurlijk, BotW is een moderne klassieker, en een van de beste games van de laatste jaren. Immortals is Breath of the Wild in een klassiek Grieks jasje. Je doorkruist een open spelwereld, verdeeld in zeven zones. Dat kan te voet, maar je hebt ook vleugels waarmee je van de vele hoge heuvels en rotsen kunt zweven. Je kunt bovendien een paard oproepen.

Preview Immortals: Fenyx Rising

Knokken tegen de gecorrumpeerde monsters van Typhon vormt een belangrijk onderdeel van de game, en dat kan met zwaard, bijl en boog. Dodge is belangrijk hulpmiddel, net als enkele special moves die je spaarzaam in kunt zetten. Met het zwaard ben je heerlijk snel, met de bijl uiteraard een stuk langzamer, maar met een lekkere dodge kun je alsnog best vlot tussen je tegenstanders door manoeuvreren. In de demo die wij speelden was het vechten bedrieglijk eenvoudig, maar dat is vaker zo tijdens dit soort korte demonstraties. Er is vaak geen tijd om alle skills en opties uitgebreid te bestuderen en onder de knie te krijgen. Dat zegt niets over de moeilijkheidsgraad van de uiteindelijke game.

Omdat het vechten betrekkelijk eenvoudig was, hebben we meer lol beleefd aan de vele puzzels uit de game. Ook daarvoor hebben de makers goed naar Breath of the Wild gekeken. Alleen het aandeel klauteren en klimmen kwam er in deze demo wat bekaaid vanaf, maar dat ligt waarschijnlijk aan het thema van de zone die we kregen voorgeschoteld. In andere zones staat er waarschijnlijk meer van op het programma.

Is het erg dat Immortals: Fenyx Rising in zo veel opzichten lijkt op Breath of the Wild? Nee, zeker niet. Tegen de tijd dat Immortals in de winkel ligt, is BothW bijna vier jaar oud, dus een frisse kijk op de gameplay uit die game kan geen kwaad. Bovendien is de Griekse mythologie altijd een fijne inspiratiebron. Hij geeft de game voldoende eigen smoel om overeind te blijven. Het is bovendien weer eens wat anders dan de zoveelste Assassin's Creed.

Reacties (74)

74
70
53
5
0
6
Wijzig sortering
Paul ik wil je een compliment geven voor de geschreven review. Het is bijna net zo getypt als dat ik kan horen als je praat in beeld bij een verbale review. Hopelijk komen die weer terug.
Het lijkt me een leuke game echter omdat het zoveel op Zelda Breath Of The Wild lijkt heb ik hoge verwachtingen en ga ik het te vaak vergelijken waardoor dit spel er waarschijnlijk niet helemaal goed uit gaat komen.

Al dan niet lijkt het me zeker een spel om te proberen.
Ik heb even door het flimpje heen zitten skippen, maar waarom is die wereld zo overdreven oranje. Staat me een beetje tegen eerlijk gezegd.
Het heeft vast met het thema van deze zone te maken: Forgelands. Dat is het land van Hephaistos, god van het vuur en van ijzer
Elk gebied heeft zn eigen thema.
IJzer en vuur is dan niet heel gek oranje.

Ik zag deze elders. Elk gebied heeft zo zijn eigen (cliche) kleur.

https://cdn.vox-cdn.com/t...g_painterly_landscape.jpg
Veel oranje en blauw. Of 'orange and teal'. Tegenwoordig gebruikt bijna elke film en heel veel spellen dit door het grote contrastverschil. Combineer dat met 'bruin = realistisch', en men kiest snel enkel voor die kleuren.

Zelf heb ik liever een kleurrijker pallet, zeker in vreemde omgevingen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 04:04]

Bij “orange & teal” is het over het algemeen het geval dat de highlights een oranje toon hebben en de schaduw een blauwe, dat zie ik hier niet echt terug (in de screenshots).
Bij “orange & teal” is het over het algemeen het geval dat de highlights een oranje toon hebben en de schaduw een blauwe, dat zie ik hier niet echt terug (in de screenshots).
Het kan ook andersom zijn. Dat zie je wel terug in de screenshots. Vleugels, mist, ...

Zie verder orange and teal op Google. Het zijn niet enkel de 'highlights', helaas.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 04:04]

Mee eens! Dit is voor mij eeveneens wat de uitbreiding Blood & Wine in the Witcher 3 zo prachtig maakte. Daar (in Toussaint) konden ze de gebruikelijke Witcher grimmigheid ondanks de kleurrijke opzet goed overbrengen.
Het toont het contrast tussen de warme bovenwereld en de koude onderwereld.
Ik vind het er ook niet zo mooi/aantrekkelijk uitzien. De hele graphics niet eerlijk gezegd.
Maar misschien valt het niet op als de game leuk is.
Is de term niet "beter goed gejat dan slecht bedacht"?
Echter is het hele concept van Breath of the Wild gejat van alle Ubisoft open wereld games ervoor, tot aan de "torens" toe die nieuwe gebieden van de map onthullen.

Credits where they are due.

Nintendo's executie was uiteraard wel een stuk beter maar dat terzijde.

[Reactie gewijzigd door sohus op 23 juli 2024 04:04]

Euhm, de torens van botw die de map onthullen is zowat het enige open world concept dat het Zelda team heeft overgenomen van Ubisoft. Deze game lijkt veel meer op botw dan botw destijds op Assassin's Creed leek. Neemt niet weg dat botw ook wel verderbouwt op andere open world games, maar toch, Ubisoft was niet de grote inspiratiebron.
Dichterlijke vrijheid :-)
Maar dat rijmt ook eigenlijk niet echt lekker. Ik stem voor "beter goed gekopieerd dan slecht geconcipieerd". :+
Jeetje wat ziet die wereld er saai en inspiratieloos uit. Het model van de hoofdpersonage heeft ook nog wat werk nodig. Mogelijk wordt er hier nog aan gewerkt

Ben benieuwd naar de reviews wanneer de game uit is. Want botw type game spreekt mij zeker wel aan, alleen van deze game wordt ik nu nog niet warm.
Het hoofdpersonage komt uit een character creator en kan je dus gewoon naar wens maken, FYI.

Wat de wereld zelf betreft, het is maar één van de zeven (?) zones in het spel die duidelijk allemaal een ander thema hebben. We zullen zien zeker.
Wow, ik had wat meer verwacht. Dat kinderlijke plus de hele saaie gameplay doet deze game voor mij geen goed.
Ligt het aan mij of is de wereld best wel grof qua design? Het voelt een beetje als een indie game als je het zou vergelijken met Horizon Zero Dawn / Breath of the wild.

[Reactie gewijzigd door Zundrium op 23 juli 2024 04:04]

Dit ziet er gewoon echt niet leuk uit. Zal wel snel in de afprijsbak liggen.
Bij retailers zoals bol.com is de naamswijziging nog niet doorgevoerd zo te zien. Tevens staan daar nog oude screenshots, welke er een stuk beter uitzien...
Andere gameplay na 10 jaar veel van het zelfde... nu die bar slechte voice acting die Ubisoft gebruikt nog de deur uit en het kan wat worden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.