Door Chris Broesder

Redacteur mobile

OnePlus Nord Review

Eindelijk weer een OnePlus-hit

31-07-2020 • 06:00

256

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Met de Nord zet OnePlus een middenklassesmartphone neer die op de meeste punten een dikke voldoende scoort voor zijn prijs. Het oledscherm met 90Hz-verversing is mooi, de accuduur is goed en het laden is snel. De camera is ook prima voor zijn prijs, al is het natuurlijk geen high-end niveau en heb je geen telelens. De Nord heeft de fijne Oxygen-software, waar het toestel soepel op draait en vrij lange ondersteuning. De vingerafdrukscanner is ook snel en kan tegen een beetje water, al heeft de Nord geen officiële ip-classificatie. De behuizing is wat zwak door het gebruik van plastic. Ook heeft het toestel geen draadloos laden, stereoluidsprekers of 3,5mm-poort. Wel is hij toekomstvast door de 5g-ondersteuning. De compromissen moeten bij je passen, maar voor veel mensen is dit een aanrader.

De laatste en enige poging van OnePlus om een middenklassetelefoon op de markt te zetten, dateert alweer van 2015, tenminste als je alleen telefoons meetelt zonder high-end soc. We hebben het over de OnePlus X, die we destijds best konden waarderen. Toch ziet OnePlus dat toestel zelf niet als een groot succes. Het bood achteraf gezien niet de kwaliteit waar OnePlus naar eigen zeggen naar streeft. Zelf hadden we al twijfels bij de accuduur. Na verloop van tijd bleek echter ook dat de soc de vloeiendheid, waar OnePlus prat op gaat, van Oxygen OS niet kon borgen. De opslagruimte was met 16GB beperkt, de camera was matig en hij had geen wifi over 5GHz.

De fabrikant heeft echter altijd met een schuin oog naar de midrangemarkt gekeken en begon aan het Nord-project met de veronderstelling dat er wel vraag naar zou zijn, maar niet enorm veel. Dat beeld veranderde gaandeweg volgens OnePlus, toen de fabrikant de markt had onderzocht. Veel gebruikers bleken voor een beduidend lagere prijs een snelle middenklassesoc best voor lief te willen nemen. Daarop werd besloten het ontwerp van de Nord aan te passen aan een grotere doelgroep, te proberen de juiste concessies te doen en vol voor dit middenklassetoestel te gaan.

Op het eerste gezicht bestaan die concessies uit het weglaten van de telecamera, een high-end soc, usb 3 en draadloos laden, maar er is meer. Zo willen we natuurlijk weleens zien hoe de camera's zich houden tegenover die van de OnePlus 8 Pro, maar ook tegenover de camera's van een toestel met een vergelijkbare prijs. Die prijs is met 400 euro op het eerste gezicht competitief, als je tenminste genoegen neemt met 8GB werkgeheugen en 128GB opslag. Niet dat dit weinig is, want de basisversies van de high-end OnePlus 8 en 8 Pro hebben hetzelfde. Kortom, de Nord vormt interessant reviewmateriaal.

Behuizing

Op het eerste gezicht is de OnePlus Nord een doodnormale, gemiddelde smartphone uit het jaar 2020, maar dan wel OnePlus-stijl. Hij is ongeveer even groot als een Huawei P40 Pro+. De achterkant loopt naar de zijkanten toe af om de ergonomie een dienst te bewijzen, hij heeft een camera-eiland met een hele rits camera's en het scherm beslaat zo ongeveer de hele voorkant. De onderkant is identiek aan die van de OnePlus 8 Pro, de knoppen zitten op dezelfde plek en het camera-eiland heeft ook dezelfde vorm, maar zit bij de Nord opzij van het midden. Ook identiek helaas: het gebrek aan een 3,5mm-poort.

OnePlus had eerder een veel eigenwijzer ontwerp voor ogen voor de Nord, met drie afzonderlijke camera's zonder eiland in vierkanten met afgeronde hoeken. Dat zag er wat ons betreft mooi en onderscheidend uit, maar OnePlus heeft het ontwerp volledig omgegooid toen het nog experimentele Nord-project volgens de fabrikant veel serieuzere vormen begon aan te nemen. Gebruikers bleken massaal interesse te hebben in een goedkoper toestel, zelfs als daar een middenklasse-soc in zou zitten. Daarop besloot directeur Carl Pei om het ontwerp minder gedurfd en meer mainstream te maken. Daarmee ziet de OnePlus Nord er vrij generiek uit en heeft hij geen matte achterkant, maar een glanzende. Dat is best jammer wat ons betreft, hoewel de vingervegen op de blauwe variant niet goed zichtbaar zijn.

Toch zijn er natuurlijk verschillen met dure high-end modellen als de OnePlus 8 Pro, ook al zie je ze lang niet allemaal. Zo heeft de Nord geen gebogen scherm, waar de OnePlus 8 en 8 Pro dat wel hebben. Dat scheelt volgens Pei in de kosten, vooral omdat er tijdens de productie minder schermen kapotgaan. Ook is bespaard op materiaal, waarbij wat ons betreft slimme keuzes zijn gemaakt. De voor- en achterkant van het toestel zijn namelijk van het meer dan prima Gorilla Glass 5, zodat je niet, zoals bij de Motorola Edge, bij het minste of geringste een kras achterop hebt. De rand van het toestel is wel van plastic. Daar zit uiteraard wel een laag verf overheen.

OnePlus Nord productfoto's TweakersOnePlus Nord productfoto's TweakersOnePlus Nord productfoto's Tweakers

Als je deze smartphone dus hard laat vallen, gaat hij misschien sneller stuk, als de plastic rand in tweeën breekt bijvoorbeeld. Dat gebeurt bij metaal niet zo snel. De knoppen van de OnePlus Nord zijn wel van metaal. Dat is prettig op de lange termijn en voelt ook iets degelijker aan. Alsnog voelen de knoppen op de OnePlus 8 Pro nog degelijker aan en zijn de knoppen van de Nord naar onze smaak net even te gemakkelijk in te drukken. De vraag is natuurlijk ook: merk je dat de randen van plastic zijn? Wij wel, maar dat is na jarenlange ervaring met vele telefoons van plastic en metaal. We denken dat de meesten het niet door zullen hebben.

Als je de OnePlus Nord probeert te buigen, geeft hij beduidend meer mee dan de OnePlus 8 en 8 Pro. Dat komt ook doordat het glas niet gebogen is. Toch zijn we niet bang dat we hem zomaar doormidden knakken, tenzij we echt ons best gaan doen natuurlijk. Het toestel voelt dan ook niet fragiel aan gelukkig. Je zou zeggen dat de Nord iets lichter zou moeten zijn door het gebruik van plastic en bijvoorbeeld het gebrek aan een spoel voor draadloos laden. Dat is niet echt het geval als je hem vergelijkt met de OnePlus 8, die wat grootte betreft het meest in de buurt komt.

Afmetingen OP Nord OP 7T OP 8 OP 7T Pro OP 8 Pro Galaxy S20+
Hoogte (mm) 158,3 160,9 160,2 162,6 165,3 161,9
Breedte (mm) 73,3 74,4 72,9 75,9 74,3 73,7
Dikte (mm) 8,2 8,1 8,0 8,8 8,5 7,8
Gewicht (g) 184 190 180 206 199 186
Schermdiagonaal 6,44" 6,55" 6,55" 6,67" 6,78" 6,7"
Schermverhouding 20 : 9 20 : 9 20 : 9 19,5 : 9 19,8 : 9 20 : 9

Hoewel de Nord hier het kleinste toestel is, kunnen we niet spreken van een compacte telefoon. We denken wel dat het een goede tussenmaat is voor wie geen al te grote smartphone wil, maar ook geen klein scherm. Het is dan ook vermoedelijk een mooi maatje voor de doelgroep die OnePlus voor ogen heeft: het grote publiek.

Blub blub

De waterdichtheid van de OnePlus Nord is in principe een vraagteken, want er is geen officiële ip-rating. Volgens Pei is deze weggelaten omdat zo'n certificatie geld kost. Een eerste reden die Pei noemt, is dat je specifieke en dure machines moet aanschaffen om dit officieel te testen. Deze heeft OnePlus echter al staan lijkt ons, gezien de ip-rating van de OnePlus 8 Pro. Bij navraag blijkt het ook nog extra geld te kosten om een officiële ip-rating te krijgen. De smartphone moet namelijk ook nog door een externe organisatie worden getest.

Volgens OnePlus zelf is de telefoon in elk geval getest op dertig minuten onder een laag van dertig centimeter water. Dit is overigens dezelfde diepte en duur waarop de OnePlus 8 Pro getest wordt. We hebben dit ook zelf getest, door de telefoon in een volle wasbak te leggen. Deze had twintig centimeter water en we hebben hem er na dertig seconden uit gehaald. De telefoon functioneerde na afdrogen direct weer als normaal, waarbij zelfs de luidsprekers niet volgelopen waren. Mocht hij eens in de wc vallen, dan is de kans groot dat hij het overleeft, denken we. Maar garantie heb je niet als hij wel het loodje legt.

Scherm

OnePlus heeft een oledscherm met een verversingssnelheid van 90Hz in het toestel weten te zetten en dat is netjes voor deze prijs. Er zijn een paar andere recente middenklassetoestellen van rond deze prijs die een 90Hz-scherm hebben, namelijk de Realme 6 en 6 Pro, en van Motorola de Edge en G 5G Plus, maar ze zijn op het moment nog schaars. In combinatie met de vloeiende software van OnePlus en de 2048 helderheidsniveaus van de Nord leidt dit ertoe dat het toestel lekker door Android heen navigeert. Je wilt al snel niet meer zonder 90Hz-verversingssnelheid. Als smartphonereviewers hebben we al jaren geleden voor het eerst een hogere verversingssnelheid ervaren en hoopten we al die tijd al vurig dat het meer mainstream zou worden. Dat is nu dus eindelijk het geval.

Screenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus Nord

OnePlus Nord productfoto's TweakersAls de hoge frequentie niet nodig is, zoals in Twitter of WhatsApp als je niet scrollt, en in apps die alleen 60fps ondersteunen, schakelt de Nord terug naar 60Hz. Dat moet helpen om de accuduur te verlengen. Onze ervaring is dat deze aanpasbare vorm van hogere schermverversingssnelheid van OnePlus niet veel accusap kost.

Het scherm heeft een resolutie van 2400x1080 pixels en dat is hetzelfde als bij de OnePlus 7T en 8. Op deze grootte is dat 408ppi en dat is een prima scherpte, zoals we wel vaker hebben betoogd. De schermverhouding is 20:9 en dat is vrij standaard op dit moment. De Galaxy S20 heeft dezelfde beeldverhouding en de andere recente OnePlus-toestellen ook. Het scherm is wel iets kleiner dan dat van de OnePlus 8, evenals de behuizing overigens, maar de bezels zijn net als bij dat toestel van beperkte grootte.

Het scherm ondersteunt geen hdr-weergave, maar er is wel ondersteuning voor de srgb- en dci-p3- kleurruimte. Als je echter natuurlijke kleuren wilt, kun je simpelweg Natuurlijk instellen; de srgb-instelling wordt dan gebruikt. Als je namelijk dci-p3 of amoled-breed kleurengamma gebruikt, worden de srgb-kleuren naar dci-p3 of amoled-breed kleurengamma gemapt. Daardoor worden ze verzadigd.

  • Maximale helderheid
  • Minimale helderheid
  • Grijswaardenfout
  • Kleurfout
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Smartphone Schermtype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Poco F2 Pro OLED
1.040
OnePlus 8 Pro OLED
1.036
OnePlus 8 OLED
937
Samsung Galaxy S10 OLED
915
OnePlus Nord OLED
881
OnePlus 7T OLED
855
Huawei P30 Pro OLED
833
Huawei P30 OLED
727
Apple iPhone SE (2020) LCD
723
LG G8s ThinQ OLED
650
Motorola Edge OLED
646
Sony Xperia 10 II OLED
585
Motorola Moto G 5G Plus LCD
553
Google Pixel 4 OLED
448
Minimale helderheid
Smartphone Schermtype Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Samsung Galaxy S10 OLED
1,67
Sony Xperia 10 II OLED
1,70
Huawei P30 OLED
1,87
Google Pixel 4 OLED
1,99
Motorola Edge OLED
2,15
Huawei P30 Pro OLED
2,20
OnePlus 8 OLED
2,27
OnePlus 7T OLED
2,70
OnePlus 8 Pro OLED
2,79
Poco F2 Pro OLED
2,86
Motorola Moto G 5G Plus LCD
2,95
LG G8s ThinQ OLED
3,25
OnePlus Nord OLED
4,26
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple iPhone SE (2020) LCD
1,50
Samsung Galaxy S10 OLED
1,70
Poco F2 Pro OLED
1,70
OnePlus 8 OLED
2,20
Google Pixel 4 OLED
2,80
OnePlus 8 Pro OLED
2,80
Huawei P30 OLED
4,00
Huawei P30 Pro OLED
4,00
Motorola Moto G 5G Plus LCD
4,30
OnePlus 7T OLED
5,00
Sony Xperia 10 II OLED
5,50
OnePlus Nord OLED
5,80
LG G8s ThinQ OLED
6,10
Motorola Edge OLED
6,40
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Smartphone Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Galaxy S10 OLED
0,90
OnePlus 8 OLED
0,90
Apple iPhone SE (2020) LCD
1,23
Motorola Moto G 5G Plus LCD
1,40
Google Pixel 4 OLED
1,40
OnePlus 8 Pro OLED
1,50
Poco F2 Pro OLED
1,50
OnePlus Nord OLED
1,70
Sony Xperia 10 II OLED
1,80
Huawei P30 OLED
2,00
OnePlus 7T OLED
2,30
Huawei P30 Pro OLED
2,70
LG G8s ThinQ OLED
3,30
Motorola Edge OLED
3,30

Als we het scherm doormeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman-software, blijkt dat er toch kleurechtere schermen zijn, zoals je vooral bij de gemiddelde grijswaarden kunt zien. Dit is echter alleen van belang als je aan realistische kleuren hecht. Je kunt bovendien zelf de kleurtemperatuur nog instellen als je dat wilt.

De maximale helderheid vinden we belangrijker. Als die niet in orde is, heeft iedereen die weleens buiten komt, daar last van. In de felle zon is de Nord duidelijk minder goed af te lezen dan de OnePlus 8 Pro, die we ernaast hebben gehouden. Een helderheid van 850 candela per vierkante meter is echter meer dan toereikend in veruit de meeste omstandigheden. Over de minimale helderheid zijn we minder tevreden. Als je het scherm op de minst heldere stand zet, is het wat fel om in bed in het donker te lezen terwijl je partner naast je ligt. Hij of zij kan daar dan last van hebben. Het is echter niet te fel aan de ogen in een totaal verduisterde ruimte.

Een van de fijne dingen aan Oxygen OS is de 'Reading mode'. Je kunt daarbij een chromatisch of volledig zwart-wit beeld weergeven, met een gelige achtergrond die wat aan e-readers doet denken. Bij het schakelen naar dit soort modi, maar natuurlijk ook als je de helderheid verandert, valt op hoe soepel het scherm van kleur verandert in combinatie met de vele helderheidsniveaus. Het zijn de details die Oxygen OS zo sterk maken, maar daarover meer op de softwarepagina.

Camera

Voor een midrangetoestel is het camerasysteem van de OnePlus Nord op papier indrukwekkend. Achterop zitten drie camera's en een dieptesensor, die de OnePlus 8 en 8 Pro niet eens hebben. De primaire camera is dezelfde als die van de OnePlus 8, wat niet slecht is als hij even goed presteert. Er zit verder een ultragroothoekcamera op, wat altijd handig is, ook al is het aantal megapixels beperkt. De macrocamera van de Nord lijkt ook direct te zijn overgenomen van de duurdere OnePlus 8. Voorop zitten twee frontcamera's. De eerste ziet er op papier goed uit, met 32 megapixel. De tweede is handig voor als je met meer personen een selfie wilt nemen, want deze heeft een beeldhoek van 105 graden.

Toestel OnePlus Nord OnePlus 8 OnePlus 8 Pro
Primair Sony IMX586, 48Mp, 1/2,0", f/1.75 met OIS Sony IMX586, 48Mp, 1/2,0", f/1.75 met OIS Sony IMX689, 48Mp, 1/1,4", f/1.8 met OIS
Tele - - 8Mp, f/2.44
Ulragroothoek 8Mp, f/2.3, 119˚ 16Mp, f/2.2, 116˚ Sony IMX586, 48Mp, f/2.2, 116˚
Extra Macrocamera, 2Mp Macrocamera, 2Mp Kleurencamera, 5Mp
Dieptesensor Ja Nee Nee
Frontcamera Sony IMX616, 32Mp, f/2.5, 1/2.8", 0.8µm 16Mp, f/2.0, 1/3.06", 1.0µm 16Mp, f/2.5, 1/3.06", 1.0µm
Frontcamera ultragroothoek 8Mp, f/2.5, 105˚, 1/4.0", 1.12µm - -

Op videogebied is het wat bijzonder dat je met de frontcamera 4k met 60fps kunt opnemen, maar dat de primaire camera op de achterkant hetzij 4k met maximaal 30fps, hetzij 1080p met 60fps opneemt. Recente iPhones kunnen met alle camera's 4k@60fps opnemen en Android-telefoons lopen over het algemeen daarbij achter. De Nord is echter geen high-end telefoon, dus we vergeven hem dat. Bovendien kan de concurrentie, zoals de Motorola Edge, ook niet in 4k@60fps filmen.

Screenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus Nord

Camera-UI Nord

De camera-app zit over het algemeen prima in elkaar bij OnePlus, al zetten we wel vraagtekens bij de plaatsing van de macromodus, die in het rijtje van de instellingen staat in plaats van bij de cameramodi. Hoe dan ook, er is zelden vervelende sluitervertraging, wat weer meehelpt aan het gevoel dat je een snel toestel in handen hebt. De Galaxy A71, waarmee we hieronder de OnePlus Nord vergelijken, heeft wel regelmatig sluitervertraging. Wel viel ons op dat de Nord bij het nemen van selfies eerder een sluitergeluid produceert dan het moment dat wordt vastgelegd. Daardoor stonden we vaak met onze ogen dicht op de foto, maar als je het eenmaal weet, kun je hier prima rekening mee houden.

Shoot-out - Goede lichtomstandigheden

We hebben een OnePlus 8 Pro uit de kast gehaald om te laten zien wat je eventueel mist als je voor een Nord kiest ten opzichte van het beste wat OnePlus kan produceren. We wilden ook een toestel van een enigszins vergelijkbare prijs; dat is de Samsung Galaxy A71 geworden. Dat toestel heeft eveneens een ultragroothoeklens en een macrolens, en is populair in de Pricewatch.

Ultragroothoek OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Galaxy A71Ultragroothoek OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Galaxy A71Ultragroothoek OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Galaxy A71Ultragroothoek OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Galaxy A71Ultragroothoek OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Galaxy A71Ultragroothoek OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Galaxy A71

Vlnr: Galaxy A71, Nord, 8 Pro

De ultragroothoekcamera van de OnePlus Nord heeft met 119 graden een beeldhoek die groter is dan bij de OnePlus 8 Pro, maar kleiner dan bij de Galaxy A71. Dat kun je zien in de foto's van de rivier. Alle drie de smartphones maken prima foto's bij deze lichtomstandigheden en ze corrigeren de lensvervorming best goed. Wat opvalt bij het schilderij, is dat de 8 Pro en A71 de witbalans minder goed schatten dan de OnePlus Nord.

Zoom OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Samsung Galaxy A71Zoom OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Samsung Galaxy A71Zoom OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Samsung Galaxy A71

Vlnr: Galaxy A71, Nord, 8 Pro

Er zit geen telelens op de OnePlus Nord, maar dat houdt je natuurlijk niet per se tegen om in te zoomen. Hier hebben we drie keer ingezoomd, de standaard 'zoom' met deze telelens. Het zal je niet verbazen dat de 8 Pro het duidelijk wint wat detail betreft. Maar de Nord laat meer detail zien dan de A71, die ook geen andere keuze heeft dan digitaal inzoomen hier.

Macromodus OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Samsung Galaxy A71Macromodus OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Samsung Galaxy A71Macromodus OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Samsung Galaxy A71

Vlnr: Galaxy A71, Nord, 8 Pro

Deze foto's zijn genomen in de macromodus van deze toestellen, van zo dichtbij mogelijk. Bij dit soort foto's moet de structuur van het object bijna voelbaar zijn. Daarom zijn scherpte en detail zo belangrijk bij macrofoto's. Alleen de 8 Pro weet te overtuigen. De Nord heeft daarvoor ondanks goed scherpstellen niet genoeg detail, net als de OnePlus 8.

PortretPortretPortret

Vlnr: Galaxy A71, Nord, 8 Pro

Dit zijn foto's van de portretmodus, door Samsung Live Focus genoemd. Helaas heeft de foto van de A71 bewegingsonscherpte, maar het gaat vooral om de scheiding tussen voor- en achtergrond. Dat doen de OnePlus-toestellen hier redelijk, maar ze hebben nog wel een slag te slaan. De randen zijn onscherp waar ze scherp moeten zijn. Ook zien we het regelmatig misgaan met haar, dat door de Nord als achtergrond wordt gezien in plaats van als voorgrond. We twijfelen aan het nut van de dieptesensor van de Nord, want de 8 Pro lijkt het zonder die dieptesensor even goed te doen.

Frontcamera's OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Samsung Galaxy A71Frontcamera's OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Samsung Galaxy A71Frontcamera's OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Samsung Galaxy A71Frontcamera's OnePlus 8 Pro versus OnePlus Nord versus Samsung Galaxy A71

Vlnr: Galaxy A71, Nord, Nord, 8 Pro

De primaire 32-megapixelfrontcamera van de OnePlus Nord is niet verkeerd. Hij laat een hoeveelheid detail zien die vergelijkbaar is met die van de 8 Pro en dat is natuurlijk goed nieuws. Ook wordt het gezicht prima belicht, misschien zelfs iets te veel, aangezien dit tegen de zon in is. De tweede frontcamera is voor het nemen van groepselfies en laat een stuk minder detail zien. Toch is het fijn om hem te hebben voor als je meer ruimte nodig hebt. Al met al is het een goed frontcamerasysteem wat ons betreft.

Matige en slechte lichtomstandigheden

Smartphonecamera's uit de middenklasse en in het verleden zeker ook die van OnePlus, zijn een beetje bang voor het donker. We hebben dus geprobeerd om deze camera's te laten schrikken, door foto's te maken bij listige lichtomstandigheden.

Slechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodusSlechte lichtomstandigheden zonder nachtmodus

Vlnr: Galaxy A71, Nord, 8 Pro

Bovenstaande foto's zijn gemaakt zonder de nachtmodus, die alle toestellen wel hebben. De primaire sensor van de 8 Pro weet meer detail vast te leggen dan die van de Nord, wat te verwachten is. Dat zien we al bij de foto met bewolking en de boom, maar het verschil wordt groter naarmate het licht minder wordt. Beide OnePlus-toestellen maken een zooitje van diezelfde boom als het eenmaal nacht is. Dat doet de A71 stukken beter zonder nachtmodus, hoewel de A71 meer neiging vertoont om situaties te onderbelichten. Toch hebben we dat liever dan een wazige foto.

Scherpstellen gaat soms net wat minder goed dan bij de OnePlus 8 Pro. Dat zie je gebeuren bij de laatste foto's, van de draak. De Nord heeft daarbij scherpgesteld op de vleugels in plaats van op het lichaam van de draak, wat de bedoeling was. De wajangpopfoto is genomen tijdens het begin van de schemering in een onverlichte kamer. Hier zie je dat de 8 Pro het onderwerp goed belicht, waar de andere twee toestellen dat minder goed doen. Toch maakt de Nord hier ook een acceptabele foto, waarbij hij de voorgrond goed van de achtergrond weet te scheiden. De portretmodus doet het overigens vaak prima met objecten in plaats van mensen.

In het algemeen kunnen we stellen dat het verschil tussen de primaire sensor van de Nord en die van de 8 Pro ongeveer gelijk is aan het verschil bij de 8 en de 8 Pro. De Nord staat behoorlijk zijn mannetje, want de verschillen zijn niet enorm, zeker als je de prijsverschillen in het achterhoofd houdt.

NachtmodiNachtmodiNachtmodiNachtmodiNachtmodiNachtmodiNachtmodiNachtmodiNachtmodi

In de nachtmodus moet je de toestellen lang stabiel houden en zijn de resultaten over het algemeen een stukje beter. We zien een beeld dat vergelijkbaar is met het beeld zonder de nachtmodus aan. De OnePlus Nord doet het niet slecht voor zijn prijs, maar gaat hier en daar 'op zijn gevoelige plaat', zoals je ziet bij de foto van de boom. Het detail is ver te zoeken en de A71 verslaat hem hier. Bij de wonderlamp zijn de rollen omgedraaid en bovendien is de automatische witbalans van de Nord beter.

UltragroothoekUltragroothoekUltragroothoek

Vlnr: Galaxy A71, Nord, 8 Pro

De ultragroothoekcamera is niet bepaald geschikt voor nachtfotografie. Voor een redelijk lichtsterke ultragroothoekcamera zul je toch ten noorden van de middenklasse moeten zoeken.

Conclusie

Als je op cameragebied alleen met het allerbeste genoegen neemt, is de Nord niet het toestel om te kopen. De primaire camera mist hier en daar wat detail, de ultragroothoekcamera laat het bij donkere omstandigheden afweten, en de dieptesensor en macrocamera hadden van ons niet gehoeven. Dat is allemaal geen verrassing voor deze prijs en de primaire camera is zeker niet slecht. Deze camera is op het niveau van wat OnePlus ongeveer een jaar geleden presteerde bij high-end toestellen en op sommige vlakken beter dan die van de OnePlus 7T Pro, zoals in de portretmodus.

De primaire camera presteert ongeveer even goed als de primaire camera van de OnePlus 8, schatten we. Helaas kon OnePlus niet op korte termijn een toestel leveren om die vergelijking te maken. Zowel de 8 als de 7T Pro is een behoorlijk duurder toestel en de Nord doet het op cameragebied dan ook niet slecht voor zijn prijs. Wel is het goed om te onthouden dat je inlevert op camerakwaliteit ten opzichte van duurdere modellen.

Extra foto's OnePlus NordExtra foto's OnePlus NordExtra foto's OnePlus Nord
Extra foto's OnePlus NordExtra foto's OnePlus NordExtra foto's OnePlus NordExtra foto's OnePlus Nord

Extra foto's OnePlus Nord

Accuduur en laden

In het verleden is al gebleken dat je niet hoeft in te leveren op accuduur als je geen high-end telefoon koopt. Middenklasse-socs zijn namelijk veelal relatief zuinig. Er is dus hoop voor de OnePlus Nord, die met 4115mAh een alleszins redelijke, maar niet overdreven grote, accucapaciteit heeft voor zijn schermformaat. We hebben onze accutests natuurlijk weer uitgevoerd om te kijken hoe de OnePlus Nord zich houdt ten opzichte van de concurrentie.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4g
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Cpu/soc Schermtype Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus Nord - 90Hz Snapdragon 765G OLED
15u8m
Huawei P30 Pro Kirin 980 OLED
13u57m
Huawei P30 Kirin 980 OLED
13u46m
Motorola Moto G 5G Plus Snapdragon 765 LCD
13u8m
OnePlus 8 - 90Hz Snapdragon 865 OLED
12u48m
Sony Xperia 10 II Snapdragon 665 OLED
12u14m
Poco F2 Pro Snapdragon 865 OLED
12u13m
Motorola Edge - 90Hz Snapdragon 765 OLED
11u9m
OnePlus 8 Pro - 120Hz Snapdragon 865 OLED
11u8m
Apple iPhone SE (2020) Apple A13 Bionic LCD
11u7m
LG G8s ThinQ Snapdragon 855 OLED
10u17m
OnePlus 7T - 90Hz Snapdragon 855 Plus OLED
9u39m
Samsung Galaxy S10 Exynos 9 Octa (9820) OLED
9u28m
Google Pixel 4 - 90Hz Snapdragon 855 OLED
8u18m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Cpu/soc Schermtype Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus Nord - 90Hz Snapdragon 765G OLED
13u2m
Huawei P30 Kirin 980 OLED
12u17m
Huawei P30 Pro Kirin 980 OLED
11u48m
OnePlus 8 - 90Hz Snapdragon 865 OLED
11u10m
Sony Xperia 10 II Snapdragon 665 OLED
11u10m
Motorola Moto G 5G Plus Snapdragon 765 LCD
10u38m
Motorola Edge - 90Hz Snapdragon 765 OLED
10u19m
Poco F2 Pro Snapdragon 865 OLED
10u17m
OnePlus 8 Pro - 120Hz Snapdragon 865 OLED
9u50m
LG G8s ThinQ Snapdragon 855 OLED
9u40m
Apple iPhone SE (2020) Apple A13 Bionic LCD
8u52m
OnePlus 7T - 90Hz Snapdragon 855 Plus OLED
8u4m
Samsung Galaxy S10 Exynos 9 Octa (9820) OLED
8u3m
Google Pixel 4 - 90Hz Snapdragon 855 OLED
6u30m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Cpu/soc Schermtype Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus 8 - 90Hz Snapdragon 865 OLED
1d1u15m
Huawei P30 Pro Kirin 980 OLED
1d57m
Huawei P30 Kirin 980 OLED
23u38m
Motorola Edge - 90Hz Snapdragon 765 OLED
23u8m
Sony Xperia 10 II Snapdragon 665 OLED
22u52m
OnePlus Nord - 90Hz Snapdragon 765G OLED
22u16m
Poco F2 Pro Snapdragon 865 OLED
21u51m
OnePlus 8 Pro - 120Hz Snapdragon 865 OLED
19u53m
OnePlus 7T - 90Hz Snapdragon 855 Plus OLED
19u40m
Samsung Galaxy S10 Exynos 9 Octa (9820) OLED
18u9m
LG G8s ThinQ Snapdragon 855 OLED
18u5m
Motorola Moto G 5G Plus Snapdragon 765 LCD
15u30m
Google Pixel 4 - 90Hz Snapdragon 855 OLED
13u28m
Apple iPhone SE (2020) Apple A13 Bionic LCD
10u46m

Bij de browsetest op wifi en 4g laten we smartphones browsen op webpagina's die op onze lokale server staan, tot ze uitvallen. We doen dit natuurlijk op gelijke helderheid, waardoor we telefoons goed onderling kunnen vergelijken. Waar van toepassing hebben we aangegeven wanneer een telefoon op een hogere verversingssnelheid dan 60Hz draait. We testen altijd op de hoogst mogelijke resolutie.

De OnePlus Nord doet het bijzonder goed. Een van de dingen die opvallen, is dat de Motorola Edge het met meer accucapaciteit en een vrijwel gelijke soc beduidend minder lang volhoudt. Dit toestel heeft wel een groter scherm. Dat is blijkbaar minder zuinig dan het scherm van de OnePlus Nord. Dat hij ook lachend een telefoon als de Poco F2 Pro verslaat, die een accucapaciteit van 4700mAh heeft, is knap. Ook de veel duurdere OnePlus 8 Pro delft het onderspit, maar die is wel getest op een verversingssnelheid van 120Hz.

In de videotest laten we de toestellen herhaaldelijk een video afspelen. We stellen ze in op dezelfde helderheid en in de vliegtuigmodus, zodat er geen accuvretende activiteit op de achtergrond plaatsvindt. Als het goed is, schakelt de OnePlus Nord hierbij terug naar een schermverversing van 60Hz. Toch blijkt de OnePlus Nord het in deze test relatief wat minder goed te doen. Je zou dit kunnen verklaren door te wijzen naar de zuinigere soc, waarvan hij in de browsetest meer profijt zou hebben dan in de videotest. Dat strookt echter niet met de resultaten van de Motorola Edge, die bijna dezelfde soc heeft. Dat toestel doet het namelijk in verhouding juist beter in de videotest.

Hoe dan ook, de OnePlus Nord heeft een erg goede accuduur. Hij heeft in de praktijk ongeveer dezelfde accuduur als de OnePlus 8 en dat is goed nieuws.

Opladen: Warp Charge 30T

Op het gebied van opladen is er goed nieuws. De OnePlus Nord wordt geleverd met dezelfde lader als de OnePlus 8 en 8 Pro. Met de Warp Charge 30T-lader laden toestellen op met maximaal 30W. Dat is niet meer de allersnelste laadtechnologie, maar wat ons betreft meer dan prima, zeker voor deze prijs. De laadtechnologie van OnePlus heeft nog een voordeel, namelijk dat de hitteontwikkeling van het laadproces in het stekkerblok plaatsvindt. Daardoor zal de processor of gpu bij de OnePlus Nord dus niet throttlen door het laden.

  • Browsetijd na half uur laden
  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd
Browsetijd na half uur laden
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Huawei P30 Pro
9u29m
OnePlus 8
8u35m
OnePlus Nord
8u15m
Huawei P30
7u34m
OnePlus 8 Pro
7u14m
OnePlus 7T
7u8m
Poco F2 Pro
6u36m
Motorola Moto G 5G Plus
4u36m
Samsung Galaxy S10
4u21m
Motorola Edge
3u41m
Google Pixel 4
3u34m
Apple iPhone SE (2020)
3u10m
LG G8s ThinQ
2u59m
Sony Xperia 10 II
2u41m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
OnePlus 7T
74
Huawei P30 Pro
68
OnePlus 8
67
OnePlus 8 Pro
65
Huawei P30
55
Poco F2 Pro
54
OnePlus Nord
52
Samsung Galaxy S10
46
Google Pixel 4
43
Motorola Moto G 5G Plus
35
Motorola Edge
33
LG G8s ThinQ
29
Apple iPhone SE (2020)
29
Sony Xperia 10 II
22
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
OnePlus 7T
57m
OnePlus 8
1u4m
OnePlus Nord
1u7m
OnePlus 8 Pro
1u10m
Poco F2 Pro
1u19m
Huawei P30 Pro
1u21m
Google Pixel 4
1u37m
Samsung Galaxy S10
1u46m
Huawei P30
1u52m
Apple iPhone SE (2020)
2u13m
LG G8s ThinQ
2u40m
Motorola Moto G 5G Plus
2u45m
Sony Xperia 10 II
2u51m
Motorola Edge
2u58m

De laadtestresultaten zien er goed uit. Het interessantst is wat ons betreft hoe lang je kunt browsen na een half uur laden. Dat zegt nog het meest over de praktijk. Je kunt meer dan acht uur browsen na dertig minuten en dat is bepaald niet slecht. Verder laad je hem in een half uur voor de helft op. Dat is op het niveau van sommige vlaggenschiptoestellen.

Hardware

De duidelijkste concessie van de OnePlus Nord is natuurlijk dat er geen high-end soc in het toestel zit; de Nord moet het stellen met de Snapdragon 765G. Dat is gelukkig wel de middenklasse-soc die direct onder de high-end Snapdragon 865 valt. De soc heeft een geïntegreerde 5g-modem, de X52, en dat kun je van de SD865 niet eens zeggen. Daarbij is een aparte modem nodig en dat kost net wat meer energie.

De X52 ondersteunt frequenties onder de 6GHz, maar ook de hogere mmwave-frequenties. De Nord heeft daar echter niet de benodigde antennes voor, dus het blijft bij de sub-6GHz-frequenties voor 5g. Dat laatste geldt overigens ook voor recente high-end smartphones. Zo heeft ook de Galaxy S20 niet de antennes daarvoor en hebben de OnePlus 8 en 8 Pro evenmin mmwave-ondersteuning.

Deze frequenties zijn voorlopig minder belangrijk, want ze maken weliswaar de hoogste snelheden haalbaar, maar er hoeft maar een obstakel tussen jou en de antenne te staan en het bereik is weg. Providers zullen in de toekomst meer kleinere antennes moeten plaatsen om 5g via deze frequenties soepel te laten verlopen.

Feit blijft dat deze relatief betaalbare OnePlus Nord prima 5g-ondersteuning heeft en dat is een duidelijk voordeel ten opzichte van veel andere toestellen in deze prijsklasse, zeker als je voor de lagere geheugenconfiguratie gaat. Je hebt daarmee een telefoon voor relatief weinig geld waar je vermoedelijk relatief lang mee kunt doen, zelfs al zit er geen high-end soc in. OnePlus-telefoons blijven door de software namelijk ook nog eens relatief lang snel, is onze ervaring.

Screenshots OnePlus NordDe Nord heeft ons in de afgelopen weken een vloeiende Android-ervaring gegeven. Het verschil tussen een high-end chip en een middenklasse-soc als deze merk je bij zware taken als het openen van zware apps. Ook gamen is daar een voorbeeld van, al hebben we ook wat zwaardere spellen prima kunnen spelen op de Nord. Vermoedelijk zullen de meeste mensen er zeker in het begin geen erg in hebben dat er geen high-end soc in dit toestel zit en dat heeft OnePlus dus goed voor elkaar. Als je echter door een zware feed scrollt, met daarin video's en allerlei plaatjes, hort en stoot de framerate wel een stuk meer dan bij de OnePlus 8 Pro, bleek toen we ze naast elkaar hielden.

Een soepele Android-ervaring houdt niet alleen in dat de animaties mooi zijn en dat apps snel laden, maar ook dat ontgrendelen snel en eenvoudig gaat. Ook op dat gebied is OnePlus met de Nord goed bezig. De optische vingerafdrukscanner achter het scherm is enorm snel. We kunnen geen verschil constateren met de duurdere OnePlus-toestellen. Dat betekent dat hij sneller is dan bijvoorbeeld de scanner van de Galaxy S20. Hij zit verder lekker laag en is goed te vinden. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om te ontgrendelen met je gezicht, op basis van tweedimensionale data. Dat is dus niet het veiligst, maar wel lekker snel ook, zolang er genoeg licht is.

De geheugenconfiguraties zijn aanlokkelijk. Een opslagcapaciteit van 128GB en 8GB werkgeheugen zien we nog wel terug bij goedkopere toestellen van bijvoorbeeld Oppo, maar 256GB met 12GB werkgeheugen is niet te vinden voor 500 euro en het goedkoopste toestel dat het op dit moment heeft na de OnePlus Nord, is de OnePlus 8 met een prijs van 650 euro.

De juiste concessies?

Een middenklassesmartphone is geen middenklassesmartphone zonder concessies. Er moeten keuzes gemaakt worden als de verkoopprijs lager moet uitvallen. We zien in de praktijk vaak toestellen in het middensegment die een paar dingen heel goed doen en een behoorlijk aantal andere dingen niet. OnePlus heeft voor ons gevoel een heel redelijke afweging gemaakt in wat het weglaat, om wel een vloeiende ervaring te bieden en niet al te veel te missen ten opzichte van high-end telefoons in de dagelijkse praktijk.

De trilmotor is een voorbeeld van zo'n concessie. We vinden het in de hogere prijskassen belangrijk dat deze motor sterk is en duidelijke feedback geeft. De haptische feedback van de OnePlus Nord is slapper dan die van de OnePlus 8 Pro. Toch is hij gelukkig sterker dan die van een Samsung Galaxy A71, waardoor we ons er in de praktijk niet aan ergeren.

Ook is de usb-c-poort niet voorzien van de usb 3.x-specificatie, maar heeft hij de usb 2.0-standaard. Dat is natuurlijk jammer als je die enorme berg foto's en video's naar je harde schijf wilt kopiëren, maar het is wel een van de dingen waarvan je vermoedelijk niet vaak last hebt. De OnePlus Nord heeft ook geen wifi 6-ondersteuning. Slechts weinig mensen hebben al een wifi 6-router, maar als je er een hebt is dat toch jammer natuurlijk.

Verder mist de OnePlus Nord ten opzichte van high-end toestellen een of meer microfoons. Hij heeft er maar twee, waar de 8 Pro er drie heeft. Daarmee wordt achtergrondgeluid minder goed weggefilterd, tijdens het bellen, maar ook tijdens het maken van video's. Dat is natuurlijk jammer, maar het is een begrijpelijke concessie. De meeste toestellen in deze prijsklasse hebben immers maar twee microfoons.

Helaas is er ook een concessie die wat ons betreft minder handig gekozen is. Telefoons rond deze prijsklasse hebben nog best vaak een 3,5mm-poort en dat heeft de Nord niet. Volgens directeur Pei is dat een bewuste keuze, omdat de telefoon dan een grotere accu kan bevatten of minder dik hoeft te zijn voor een accu die groot genoeg is. Wij geloven eerlijk gezegd niet dat er op dat vlak veel winst is behaald door de poort weg te laten. OnePlus heeft trouwens onlangs prachtige, volledig draadloze oordoppen uitgebracht.

Andere concessies waar we het eerder al over hadden, zijn draadloos laden en het gebrek aan een ip-rating. Ook is het scherm niet afgerond naar de zijkanten toe en is de rand van plastic, om het nog even op te sommen. De Nord heeft ook geen stereoluidsprekers. Dat komt de ruimtelijkheid van het geluid natuurlijk niet ten goede als je een video bekijkt zonder oordoppen. Toch is de geluidskwaliteit ongeveer gelijk aan die van de OnePlus 8 Pro. We hebben ze namelijk naast elkaar beluisterd, terwijl we hetzelfde stuk muziek afspeelden. De luidsprekers onderop doen wat ons betreft niet voor elkaar onder; het geluid is erg vergelijkbaar. Als je hemt naast een Galaxy S20 legt, wint de S20 wel en klinkt de OnePlus Nord iets blikkeriger, maar we hebben wel eens grotere verschillen gehoord.

Software

OnePlus heeft het doorgaans goed voor elkaar op softwaregebied. Bij de OnePlus 8 en 8 Pro-review kwamen we nog wel wat kinderziektes tegen, maar over het algemeen is de Oxygen 10.5-softwareskin een van de redenen om voor een OnePlus-toestel te kiezen. Dat geldt zeker als je een beetje een poweruser bent. Dat komt door de uitgebreide instelbaarheden en toevoegingen aan Android, maar de optimalisaties die OnePlus doorvoert om een soepele Android-ervaring te geven, zijn net zo belangrijk.

De animaties zijn ook op de OnePlus Nord vloeiend, framedrops zijn zeldzaam en de navigatie is soepel. Een sprekend voordeel van dat laatste merk je als je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S20 naast de OnePlus Nord gebruikt. Wij wisselen nog weleens naar de laatst geopende app door twee keer op de multitasktoets te drukken; het vierkantje in de navigatiebalk dus. Bij de Nord kun je dat bijna zo snel doen als je wilt. Een S20 en veel andere Android-toestellen blijven vaak in het multitaskscherm hangen als je te snel dubbeltikt, waardoor je dus nogmaals op de gewenste app moet tikken om die te openen. Als je net als wij heel snel door Android navigeert, is dat een reden om een OnePlus-toestel als dit te overwegen.

Voor gamers die zich geen high-end telefoon kunnen veroorloven, is de combinatie van een 90Hz-scherm en de Snapdragon 765G-soc een prima uitgangspunt voor een gametelefoon. Daarnaast heeft OnePlus de Fnatic-modus. Daarmee zet je meldingen en oproepen uit en beperk je achtergrondactiviteiten, zodat je games er niet onder lijden, en zet je de tweede simkaart op non-actief. Natuurlijk is intensief gamen beter met een high-end soc, maar voor de meeste games volstaat de OnePlus Nord prima in de praktijk, al zul je soms wat lagere instellingen moeten kiezen.

De nieuwe donkere modus werkt ook op de Nord goed en hij werkt door in de voorgeïnstalleerde apps van OnePlus, zoals de camera- en de berichten-app, en diverse apps van derde partijen, zoals WhatsApp, Gmail en andere Google-apps. Ook kun je zoals voorheen de kleuraccenten en het font instellen.

De OnePlus-software werkt gewoon fijn. Er zijn misschien niet zoveel opties beschikbaar als bij Samsung of Huawei, maar OnePlus heeft wel een goede smaak als het erom gaat welke functies fijn zijn. Verder word je bij OnePlus niet in een ecosysteem geduwd en dat kunnen we waarderen. Je kunt de bootloader gemakkelijk ontgrendelen en dat is fijn voor wie wil rooten of custom roms wil flashen. Er bestaat rondom OnePlus-telefoons bovendien een levendige community voor mods en custom roms.

OnePlus garandeert twee jaar Android-upgrades, wat in de praktijk betekent dat je zowel Android 11 als 12 krijgt. Ook krijg je drie jaar lang beveiligingsupdates. Dat is in beide gevallen even lang als bij de high-end toestellen.

Screenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus Nord
Screenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus Nord
Screenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus NordScreenshots OnePlus Nord

Fotogalerij en specificaties

OnePlus Nord productfoto's TweakersOnePlus Nord productfoto's Tweakers
OnePlus Nord productfoto's TweakersOnePlus Nord productfoto's TweakersOnePlus Nord
Product OnePlus Nord
Eerste prijsvermelding Woensdag 22 juli 2020
Mobiel besturingssysteem Google Android 10.0
Schermdiagonaal 6,44"
Resolutie 2400x1080
Refreshrate 90Hz
Dots per inch 409dpi
Relatieve schermgrootte 86,3%
Beeldverhouding 20:9
Schermtype Oled
Schermuiterlijk Plat
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 765G
Aantal cores 8
Processorsnelheid 2,133GHz
Werkgeheugen 8GB of 12GB
Opslagcapaciteit 128GB of 256GB
Simkaartslot 1 Nanosim
Simkaartslot 2 Nanosim
Sim2 gedeeld met micro-sd Nee
Aantal camera's achter 3 en een dieptesensor
Aantal camera's voor 2
Primaire cameraresolutie 48Mp
Diafragma F/1.75
Cameraresolutie (voor) 32Mp
Opmerkingen camera's Achtercamera - Main Sensor: Sony IMX586. Megapixels: 48. Pixelgrootte: 0,8µm/48M; 1,6µm (4 in 1)/12M. Aantal lenzen: 6P. OIS: ja. EIS: ja. Lensopening: f/1.75. Ultragroothoeklens - achterkant. Megapixels: 8. Lensopening: f/2.25. Gezichtsveld: 119°. Dieptelens megapixels: 5. Lensopening: f/2.4. Macrolens megapixels: 2. Lensopening: f/2.4
Gsm-flitsertype 2 leds
Ondersteunde videoresolutie (achter) 3840x2160 (4k) op 30fps
Stabilisatie Digitale stabilisatie, optische stabilisatie
Mobiel netwerk 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte, 4g - lte-a, 5g
Opmerking 4g/5g-band Lte-fdd: B1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 18, 19, 20, 26, 28, 32, 66 lte-tdd: B34, 38, 39, 40, 41 5g: N1, N3, N7, N28, N78 mimo: lte: B1, 3, 4, 7, 38, 41 NR: N1, N3, N7, N78
Wifi 5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac (wifi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (wifi 4)
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 5.1
Overige draadloze verbindingen Near field communication (nfc)
Miracast Ja
Gsm-connector Usb 2.0 type-c
Gsm-functies Bewegingssensor (g-sensor), gezichtsherkenning, gyrosensor, handsfree, kompas, snelladen, tril, vingerafdrukscanner
Accucapaciteit (mAh) 4115mAh
Accutype Li-polymer
Accu verwisselbaar Nee
Draadloos laden Nee
Snellaadtechniek Warp Charge 30T
Meegeleverde gsm-accessoires Beschermhoes, datakabel, oplader, screenprotector
Lengte 158,3mm
Breedte 73,3mm
Dikte 8,2mm
Gewicht (gram) 184g
Kleur Blauw of grijs
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Conclusie

We merken aan de populariteit van de OnePlus Nord dat er veel behoefte is aan een smartphone die betaalbaar is, goed presteert en de juiste keuzes maakt; zelfs als dat betekent dat er een middenklasse-soc in zit. De vraag die je als potentiële OnePlus Nord-koper moet beantwoorden, is dan natuurlijk of de keuzes van OnePlus ook de jouwe zijn. Laten we daarom eerst eens opsommen wat je mist ten opzichte van een toestel van honderden euro's meer en of dat erg is.

De soc zelf is wat ons betreft niet per se een dealbreaker. We hebben in het verleden gezien dat de software van OnePlus de telefoon in de praktijk lang snel houdt. Je zult na een aantal jaar wel merken dat de Snapdragon 765G wat op zijn tandvlees loopt. Het is echter waarschijnlijker dat je de OnePlus Nord tegen die tijd wegdoet omdat de accu niet al te best meer is, omdat hij stukgaat of misschien wel omdat je simpelweg een nieuw speeltje wilt. Je merkt het verschil tussen de 8 Pro en Nord vooral als je door een feed met veel verschillende media scrolt, of bij het spelen van zwaardere games. Het verschil tussen het laden van de meestgebruikte apps op de Nord of 8 Pro is gering, al doet hij wel merkbaar langer over het laden van zware apps. Het fijne van de Snapdragon 765G-soc is dat hij een geïntegreerde 5g-modem heeft, dus je zit niet vast aan 4g voor de komende jaren.

Er zit geen draadloos laden op de Nord, hij heeft geen stereoluidsprekers en ook geen 3,5mm-poort. De eerste twee dingen zijn begrijpelijk, maar kunnen een reden zijn om niet voor dit toestel te kiezen. Dat laatste is vooral zonde; een 3,5mm-poort zou dit toestel niet hebben misstaan. Gebogen schermranden heeft de Nord evenmin en de randen van het toestel zijn van plastic. Dat laatste is wellicht een reden om weg te blijven van de Nord, want het toestel buigt net even te gemakkelijk. Een hard case is dan ook aan te raden.

Waar high-end toestellen veelal drie of meer microfoons hebben om achtergrondgeluid te filteren, heeft de OnePlus Nord er maar twee. Ook is de haptische feedback net even minder krachtig dan bij high-end, maar het is zeker geen slappe motor. Het toestel heeft geen ip-classificatie, maar kan in elk geval tegen dertig centimeter onderdompeling gedurende dertig seconden. Je doet daarmee dus wat concessies, maar die zijn voor de meesten vermoedelijk overkomelijk voor deze prijs. Het opslaggeheugen is ufs 2.1 en je zult het moeten doen met de usb 2.0-standaard. Bestanden overzetten bijvoorbeeld duurt dus wat langer.

Op cameragebied lever je vanzelfsprekend ook in. Niet in de laatste plaats wat zoom betreft; er zit geen telelens op de OnePlus Nord. Die hadden we graag gezien, maar het is in deze prijsklasse niet gek dat hij ontbreekt. Wel heb je een ultragroothoekcamera die het prima doet, totdat het donker wordt. De primaire camera is voor dit segment goed. Hij neemt vlot foto's en heeft die dan ook nog vaak goed belicht en goed gefocust, al mis je soms wat detail. Ook doet hij het best aardig als het donker wordt. Zo niet, dan helpt de nachtmodus en handje. De macrocamera en dieptesensor hebben in de praktijk niet veel meerwaarde, maar de selfieset-up is dan weer prima.

De vlotte algehele ervaring is een van de voornaamste redenen om voor de Nord te kiezen. Het begint al bij de enorm snelle vingerafdrukscanner achter het scherm. Navigeren door Android is over het algemeen soepel, wat wordt geholpen door het 90Hz-oledscherm. De softwareoptimalisatie van OnePlus helpt mee met de vlotte ervaring en Oxygen OS is vrij schoon. Bovendien krijg je net zo lang updates en upgrades als bij veel high-end toestellen. Ook met de accuduur zit het goed en laden doe je even snel als met de OnePlus 8 Pro.

Onder de streep maakt de OnePlus Nord voor veel mensen slimme keuzes. Het is geen toestel dat op sommige vlakken relatief veel biedt en op andere ernstig inlevert. Het is eerder een toestel dat bepaalde luxe weglaat en andere features wat uitkleed, zodat de prijs erg competitief is. Dat is waarom de OnePlus Nord vermoedelijk meer een allemansvriend is dan veel van zijn prijsgenoten. Dat is ook waarom dit best weleens een hit kan worden.

  • OnePlus Nord 8GB
  • OnePlus Nord 12GB

Reacties (256)

256
239
137
6
0
65
Wijzig sortering
Hoe evalueren jullie het ram-gebruik? Heeft de 12GB-versie enige toegevoegde waarde of is 8GB ruim voldoende voor nagenoeg alle omstandigheden? Ik verwacht het laatste, zeker als je het afzet tegen de meerprijs van 100 euro (ervan uitgaand dat 128GB opslag natuurlijk voldoende voor je is).
We hebben maar één toestel gehad en dat is de 12GB-versie. In de praktijk dus lastig in te schatten. Voor mij persoonlijk zou 8GB op dit moment genoeg zijn. Over een jaar of twee is dat misschien een ander verhaal. Dat geldt ook voor de opslag. Dus ik zou het er een beetje vanaf laten hangen hoe lang je met het toestel wilt doen eigenlijk en hoe zwaar de apps zijn die je gebruikt.
Een ander aandachtspunt voor RAM-gebruik is hoe verschillende bedrijven dit managen. OnePlus is een van de merken die hier te ver in gaat. Zo wordt er minder RAM gebruikt, maar apps worden wel snel afgesloten, waardoor je eigenlijk weinig hebt aan heel veel RAM.

Misschien te laat voor deze review, maar een aandachtspunt voor volgende telefoonreviews. Krijg je te zien dat bij het ene merk met 6GB RAM dat apps gewoon open blijven, maar het andere merk met 12GB RAM dat apps te pas en te onpas afgesloten worden ;)
Heb je Ram Boost al eens aangezet op je Oneplus? Dat zou in theorie moeten helpen... Te vinden in Instellingen/Systeem. Bij mij werkt dat naar behoren.
Samsung doet dat ook. Voordat de laatste GB gebruikt wordt, wordt er al een app afgesloten. Een hele GB weg. Android kost al 3 GB en een halve GB is gereserveerd. Dat betekend maar 1,5 GB voor apps over is op de S9+. Hoe werkt de S9 dan met maar 4 GB RAM? Laat staan de S6 met 3 GB RAM.
Bij het artikel staat dat de geteste versie de 8GB versie is. Wel handig om dat aan te laten passen als het kan :)
Vergeten te zeggen, maar dat heb ik vrijdag meteen even gedaan :)
Ik zie 8gb ook echt als genoeg. Het ligt ook aan je OS, hoe die omgaat met ram. Ik had een Huawei telefoon met 6gb ram, maar hoeveel apps ik ook opende, ik kwam nooit over de 4.5gb in use heen. Dan begon ie al apps af te sluiten op de achtergrond. Een moderne android telefoon nu heeft 6gb ram nodig om toekomstproof te zijn. 4gb is krap aan het worden volgens sommige gamemakers, dus het kan nu, maar als je 2 jaar met je telefoon wilt doen kan het vervelend worden. Ik zou als ik een Nord zou kopen gewoon voor de 8/128 versie gaan. Ik merk bij mij zelf dat ik een paar jaar geleden niet genoeg had aan 64gb opslag, maar nu wel. Dit omdat steeds meer cloud aan het worden is. Op het moment heb ik, zonder dat ik ergens rekening mee houd, 46 van de 64gb opslag gebruikt. Dus 256 zou voor mij pure overkill zijn.
Ik denk dat er nu weinig verschil is. Toestellen hangen toch nog rond de 4-6 GB. Mijn OP3 had bizar veel ram (6 GB) 4 jaar terug. Nu is mijn telefoon gewoon een soepele telefoon, de modellen van toen met 2-3 GB zijn een stuk minder soepel.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 19:49]

Bijzonder dat Tweakers anno (halverwege) 2020 het ontbreken van de audio jack 3.5mm nog als een nadeel vermeld maar NIET het ontbreken van dual/stereo speakers mee neemt in diezelfde lijst.
Weet zeker dat dit laatste veel meer mensen boeit en dat het missen van een directe audio jack tegenwoordig wel de standaard is.

Let wel, ik heb ook liever een audiojack ipv een dongle oid, maar het is hetzelfde als het niet kunnen verwisselen van de accu nu nog noemen als een minpunt.
We beredeneren dat per prijsklasse. Vrijwel alle telefoons van rond 400 euro hebben een 3,5mm-jack (behalve de iPhone SE en nog een paar andere modellen), terwijl stereo-speakers in deze prijsklasse een zeldzaamheid zijn.
Maar waarom is het bij de SE niet als minpunt genoemd?
Die vraag is al gesteld en beantwoord in het commentaar onder de iPhone SE review.
reviews: Apple iPhone SE (2020) - Groot is het nieuwe klein
Spoiler, er waren zoveel punten dat ze een keuze gemaakt hebben welke wel en niet te tonen.
Met zoveel minpunten verbaasd het mij wel dat er maar een 0,5 punt verschil zit. Als ik zo kijk heeft een iPhone SE 2020 een stuk mindere specs dan de OnePlus Nord.
Punten zijn subjectief, het is immers de meest betaalbare iPhone.

Terug on topic, ik denk dat de Nord een 9 had mogen krijgen voor wat ze neergelegd hebben.
Als je bij T-Mobile kunt verlengen, is met 336 Euro de prijs helemaal goed.
> Punten zijn subjectief, het is immers de meest betaalbare iPhone.

Waarvan de prijs nog best hoog ligt, dan is dit geen excuus. Zeker voor zoveel minpunten en dan ruim 450 euro voor vragen is wel te veel geld.
Alles behalve Apple producten worden beoordeeld op prijs-kwaliteit. Apple komt uit met producten die 2 keer zo duur zijn en dus een veel lagere score moet krijgen, maar dat gebeurd niet.
Edit: nevermind, het is maar een telefoon. Als ik zou kunnen deleten had ik dat gedaan.

[Reactie gewijzigd door sam_vde op 22 juli 2024 19:49]

Iets met eco-systeem en software updates hé :Y)
Omdat men het van Apple accepteert onder de mom van 'ínnovatie' :+
Misschien omdat bij Apple een 3,5m jack uberhaupt niet meer in de picture is. En vaak is voor Apple gebruikers een Android al geen optie vanwege een ander ecosysteem.
Anoniem: 176636 @rickiey31 juli 2020 09:56
Ben ik ook wel benieuwd naar...
Daar heb je wel een punt, bedankt voor de toelichting.
Ik vind deze manier van redeneren vreemd, zoals mensen hieronder al opmerken.

Alle afwijkingen ten opzichte van de rest van het marktsegment zouden dan plus of minpunten zijn, maar dat lijkt mij een vreemde manier om een apparaat punten te geven.

Het wel of niet hebben van een headphone jack is (zeker anno 2020) gewoon een persoonlijke voorkeur, ik vind niet dat je daar een telefoon op kunt scoren.
als je dan toch per prijs klasse gaat bekijken, per prijs categorie gaat beoordelen, vind ik dat je hier ook een 9.5 of zelfs een 10 kan geven.je kan je storen aan dat ze geen metale frame heeft en daardoor minder stevig is.maar dan vraag ik me eigen af wat mensen doen met hun smartphone wat door het buigt.

alleen al in het midde segment heeft geen enkele smartphone een koperen heat sink en thermal paste.

het is het overdreven dat er hier zo veel op gehamerd wordt dat het plastic is, dus we willen allemaal een high end hardware soc, camera, geheugen, premium build en een pro uitstraling voor 400E, dat kan toch nooit.

dan zou ik wel is willen weten wat je moet doen om een 10 te kunnen krijgen voor een midde segment/range smartphone, wat kan een fabrikant doen om in de midrange prijs klasse een 10 te scoren, wat zijn de eisen.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 22 juli 2024 19:49]

Je krijgt helaas veel downvotes maar ik ben het helemaal met je eens.

Die discussie is gewoon voorbij. Anno 2020 is het puur een persoonlijke voorkeur of je graag een telefoon met een headphone jack wilt of niet.

Het is niet meer iets om een telefoon op af te dingen, ook al hebben de meeste telefoons in deze prijsklasse (zoals hieronder opgemerkt) wel zo'n headphones jack.

Want als je zo gaat redeneren, dan is iedere afwijking van de grote gemene delere een + of - punt en dat lijkt me onzinnig.
Ik snap niet waarom je ooit zou ophouden een telefoon daar voor de scoren alleen omdat het nu al enige tijd de arbitrair bepaalde norm is.
Het is gewoon een achteruitgang ten opzichte van "vroeger" sec gekeken naar featureset. En dat blijft gewoon zo ongeacht welke telefoons allemaal op die bluetooth only bandwagon springen. Zeker zolang die bluetooth headsets gewoon een ander marktsegment blijven bedienen.
De headphone jack is helemaal niet op een natuurlijke manier overbodig geraakt.

Begrijp me niet verkeerd ik gebruik al jaren bluetooth. Ver voordat iemand het aandurfde om een telefoon uit te brengen zonder audioplug. Maar ik heb budget voor een deftige headset en hecht een hoge mate van waarde aan draadloosheid.
Maar er is ook nog niemand geweest die me heeft weten te overtuigen dat het verwijderen van de headphone jack nodig is voor meer dan alleen het aandikken van de marges van van telefoonboeren met ook belangen in de headphone markt.
Apple besloot dat dat ding dood moest, ongetwijfeld zodat meer mensen die wireless earbuds van ze gingen kopen, en diversie fabrikanten voeren nu exact dezelfde strategie. Headphone jack er uit trekken en met draadloze audio producten op de proppen komen. Vaak zelfs in directe concurrentie met Apple's Airpods (inclusief prijspunt) zodat het niet eens meer lijkt alsof ze nog iets origineels aan het doen zijn.

Intussen is een gelijkwaardige bluetooth headset, nogsteeds, makkelijk 2 a 3x zo duur als de bekabelde alternatieven sec gekeken naar de audiokwaliteit die je terug krijgt voor je gespendeerde euro.
Bluetooth is gewoon nog altijd niet die logische vervangen die het zou moeten zijn om die zet te verantwoorden.

Goede bluetooth headsets zijn een luxeproduct.
Als je dan als fabrikant een budget/midrange telefoon maakt die wel 5 camera's heeft waarvan ruweg de helft echt bruikbaar is maar niet een hoofdtelefoon aansluiting van enkele centen dan maak je rare prioriteitenafwegingen.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 22 juli 2024 19:49]

Het is gewoon een achteruitgang ten opzichte van "vroeger" sec gekeken naar featureset.
Als je heel letterlijk kijkt naar features dan heb je gelijk: een feature die er vroeger op zat zit er nu niet meer op.

Maar vanuit dat oogpunt: moeten we dan computers zonder floppydrive of optische drive ook negatief gaan scoren?

Het heel sec kijken naar features heeft niet veel waarde want het gaat om het grotere plaatje: is deze telefoon een goede deal voor iemand?

Ik zit zelf in jouw schuitje: ik zit al 6+ jaar op een Bluetooth headset en ik gebruik de jack al heel lang niet meer.

En zo'n headphone jack en bijbehorend circuit heeft ook een bepaalde prijs voor ruimte, kostprijs, gewicht, enzovoort. Zeker in die prijscategorie is alles een compromis. Dit product heeft ook een bepaald compromis gemaakt.

Een onderdeel van dat compromis, waar jij over valt maar ik geen moeite mee heb: marge/winst.

Een heel legitieme overweging, niets mis mee. :) Waarom zou ik boos op Apple of Samsung zijn of wie dan ook als ze een poort weglaten waar ik niet om geef? Wat voor mij nul waarde heeft?

Het zou juist heel raar zijn om zo'n poort er toch op te laten zitten. Ik durf te wedden dat de meeste mensen meer om die camera's zullen geven (de kwaliteit daargelaten) dan zo'n headphone jack.

En anders is het allemaal heel simpel: dan is deze telefoon niet de juiste keuze voor 'jou'.

Maar dat een telefoon geen headphone jack heeft, ik vind niet dat je daar een telefoon objectief op kunt afrekenen. Net zo min dat je nu nog een laptop kunt afrekenen op de afwezigheid van een cdrom speler.

Heel veel mensen zijn prima tevreden met een goedkopere bluetooth set, het hoeven niet allemaal Dr. Dre beats te zijn of Bose/Sony dingen van 300+ euro. De lat ligt voor veel mensen veel lager en bovendien: het gemak van draadloos is zo'n verbetering, veel mensen (waaronder wij) maken op dat vlak ook graag een compromis.

[Reactie gewijzigd door Q op 22 juli 2024 19:49]

Anoniem: 1031525 @Q3 augustus 2020 10:04
Voor de floppydrive kwam een beduidend beter alternatief. Ik vind bluetooth oortjes geen beter alternatief dan oortjes met draad.
Heb je het wel eens geprobeerd? Ik ben 7 jaar terug al overgestapt, bedraad is gewoon zo'n stap terug.
Ten opzichte van wat is bedraad een stap terug?

Niet in audio kwaliteit. (Inclusief storing)
Niet in batterijduur van je headset.

In tegendeel zelfs.

Het voordeel van draadloos is dat het draadloos is. Dat is een groot voordeel. Verder zijn er duidelijk nadelen aan BT.
De kwaliteit is goed genoeg, de meeste mensen zullen het verschil niet horen.

De batterij duur is vaak zo lang en de laadtijd zo kort dat het geen enkel issue is: een prima trade-off.

Je ziet het ook als trend. De meeste mensen zijn totaal oké met draadloze koptelefoons of oortjes. Telefoons zonder headphone jacks verkopen uitsteken, van alle merken. En heel de Apple lineup is BT only of je moet dongle life accepteren (ook niet zo erg).

[Reactie gewijzigd door Q op 22 juli 2024 19:49]

Als je heel letterlijk kijkt naar features dan heb je gelijk: een feature die er vroeger op zat zit er nu niet meer op.

Maar vanuit dat oogpunt: moeten we dan computers zonder floppydrive of optische drive ook negatief gaan scoren?
Het probleem met die vergelijking is dat floppy drives op een natuurlijke manier achterhaald zijn geraakt.
Er zijn hele generaties computers met zowel de "kleine" als de "grote" floppy drives geweest in die transisie periode toen ze ophielden met de inferieure "grote" floppy's, en tegen de tijd dat ze computers echt niet meer met floppy drives leverden kocht je spindel's met schrijfbare cd's/dvd's voor een habbekrats of had je usb sticks waar in beide gevallen voor amper meer of zelfs minder geld absurd veel meer capaciteit beschikbaar had.
Deze technologien hebben elkaar gewoon opgevolgd omdat ze op een natuurlijke manier achterhaald zijn geraakt door de opvolger.

Dit is gewoon niet zo met bluetooth tegenover de jackplug.
Prijspunt is daar een zware factor in, omdat bluetooth alternatieven veel duurder zijn, maar er is links en rechts ook nog zat hardware waar helemaal geen BT connectiviteit op zit omdat dat in audioland nog helemaal niet zo lang het gemeengoed is die me de meeste mensen lijken te denken dat het heeft.
Het heel sec kijken naar features heeft niet veel waarde want het gaat om het grotere plaatje: is deze telefoon een goede deal voor iemand?

Ik zit zelf in jouw schuitje: ik zit al 6+ jaar op een Bluetooth headset en ik gebruik de jack al heel lang niet meer.
Ik plug mijn telefoon nog geregeld gewoon in een aux ingang in bijvoorbeeld een auto, ondanks mijn primaire BT gebruik. ;)
En zo'n headphone jack en bijbehorend circuit heeft ook een bepaalde prijs voor ruimte, kostprijs, gewicht, enzovoort. Zeker in die prijscategorie is alles een compromis. Dit product heeft ook een bepaald compromis gemaakt.

Een onderdeel van dat compromis, waar jij over valt maar ik geen moeite mee heb: marge/winst.

Een heel legitieme overweging, niets mis mee. :) Waarom zou ik boos op Apple of Samsung zijn of wie dan ook als ze een poort weglaten waar ik niet om geef? Wat voor mij nul waarde heeft?
Allicht heb jij geensinds de plicht daar een probleem mee te hebben maar dat is ook het euvel niet.
Het gaat er natuurlijk om dat we met een bloedgang op een situatie afstevenen dat je die keuze helemaal niet meer hebt.
Terwijl er voor het behoud van die feature zat draagvlak is zeker in segmenten waar het nog een beetje om het geld gaat.
En dat de argumenten die vooral aangevoerd worden als reden voor uitfasering voor die headphone jack toch vooral wel kul zijn als je kijkt wat je er mee wint en verliest als consument. Je kan immers je telefoon niet meer zomaar aansluiten op een hele batterij apparaten. Maar wat krijg je daar concreet voor terug?
Het zou juist heel raar zijn om zo'n poort er toch op te laten zitten. Ik durf te wedden dat de meeste mensen meer om die camera's zullen geven (de kwaliteit daargelaten) dan zo'n headphone jack.

En anders is het allemaal heel simpel: dan is deze telefoon niet de juiste keuze voor 'jou'.

Maar dat een telefoon geen headphone jack heeft, ik vind niet dat je daar een telefoon objectief op kunt afrekenen. Net zo min dat je nu nog een laptop kunt afrekenen op de afwezigheid van een cdrom speler.
Een review is natuurlijk in de basis al niet objectief dus dat argument snap ik niet.
Je hebt per defintie te maken met de ervaring van de reviewer.
Hij kan dat vinden dat het een prachtscherm is maar daar hoef je het helemaal niet mee eens te zijn.
Heel veel mensen zijn prima tevreden met een goedkopere bluetooth set, het hoeven niet allemaal Dr. Dre beats te zijn of Bose/Sony dingen van 300+ euro. De lat ligt voor veel mensen veel lager en bovendien: het gemak van draadloos is zo'n verbetering, veel mensen (waaronder wij) maken op dat vlak ook graag een compromis.
Het feit dat ik een BT headset gebruikt is ook niet direct een motie voor het verwijderen van die jackplug wat mij betreft.
Door het wegnemen van zo'n absurd breed bruikbare audioplug vernauw je de usecase van je telefoon naar mensen die niet meer doen dan een hoofdtelefoon of een bt speakertje van het een of ander aanspreken.
Maar omdat het toch wel geld oplevert doen steeds meer fabrikanten het ongeacht het klantenbeeld.
We gaan immers toch niet ophouden met het kopen van smartphones. Ook als we daar dan ook dure hoofdtelefoons voor moeten kopen. (en dan heb ik het niet eens persé over die beats van 300+)

Ik blijf die hele move in dit stadium en echt anti-consumer vinden.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 22 juli 2024 19:49]

Deze technologien hebben elkaar gewoon opgevolgd omdat ze op een natuurlijke manier achterhaald zijn geraakt door de opvolger.
En zo is het ook met de audio jack. Precies zoals je het beschrijft. :)

Draadloos is zo'n stap voorwaard, ik zou het nooit meer in mijn hoofd halen om een bedrade koptelefoon te gebruiken. Ik heb er nog een voor mijn digitale piano, maar dat is een heel ander verhaal.
Ik blijf die hele move in dit stadium en echt anti-consumer vinden.
Een heel verhaal met een hoop dramatiek, maar voor bijvoorbeeld iPhones kun je gewoon een dongetje van een tientje kopen en een koptelefoon, speaker of iets anders met een draadje aansluiten, dus hier is niets anti-consumer aan.

Bovendien is het niet zo dat je helemaal geen telefoons meer kunt kopen met een head phone jack, in tegendeel. Je wordt helemaal niet beknot, er is voldoende keuze.
Ik plug mijn telefoon nog geregeld gewoon in een aux ingang in bijvoorbeeld een auto, ondanks mijn primaire BT gebruik. ;)
Tja, mijn auto heeft zowel een USB audio input als BT dus die aux input heb ik nog nooit aangeraakt.
Maar ook op dit vlak: koop een dongle en je bent klaar. Die zijn er ook vast voor android toestellen.

En als je heel wild wil doen: koop een BT dongle die je op je aux aansluit. Qua kosten valt dat prima mee.
Het gaat er natuurlijk om dat we met een bloedgang op een situatie afstevenen dat je die keuze helemaal niet meer hebt.
Dat is helemaal niet aan de orde, die keuze heb je wel. Koop maar een dongle. :)
Je kan immers je telefoon niet meer zomaar aansluiten op een hele batterij apparaten. Maar wat krijg je daar concreet voor terug?
Meer batterij capaciteit, andere features, draadloze headset, kleinere dunnere telefoon, enzovoorts. Het lijkt mij ook lastiger om een telefoon goed waterdicht te maken met een headphone jack.

Je krijgt er gerust wat voor terug, maar misschien geef jij daar niet zo om, dat kan. Zoals anderen niets geven om de headphone jack.

Maar laten we wel eerlijk zijn: voor hoeveel mensen is het gebrek aan een headphone jack een probleem? Een paar luide mensen hier op Tweakers?

Maar alle iPhones sinds de iPhone 7(?) hebben al geen headphone jack meer en die dingen gaan nog steeds als zoete broodjes over de plank. De overgrote meerderheid laat zien dat je een achterhoede gevecht aan het voeren bent. :D
En zo is het ook met de audio jack. Precies zoals je het beschrijft. :)
Ik snap niet hoe jij dat met een stalen gezicht in hetzelfde hokje stopt. Het is gewoon objectief niet waar.
Bluetooth is veel duurder en dat alleen is maakt het gewoon dus niet zomaar superieur.
Dan ben je nog niet eens echt in kwaliteitverschil audio, acculevensduren of signaalverlies/storing gedoken.
Draadloos is zo'n stap voorwaard, ik zou het nooit meer in mijn hoofd halen om een bedrade koptelefoon te gebruiken. Ik heb er nog een voor mijn digitale piano, maar dat is een heel ander verhaal.
Dat komt omdat jij er je er comfortabel bij voelt om 100/150+ euro tegen zo'n hoofdtelefoon aan te gooien waar je voor 40 euro kwalitatief een vergelijkbare headset koopt met een kabeltje er aan.
Een heel verhaal met een hoop dramatiek, maar voor bijvoorbeeld iPhones kun je gewoon een dongetje van een tientje kopen en een koptelefoon, speaker of iets anders met een draadje aansluiten, dus hier is niets anti-consumer aan.

Bovendien is het niet zo dat je helemaal geen telefoons meer kunt kopen met een head phone jack, in tegendeel. Je wordt helemaal niet beknot, er is voldoende keuze.
Ik vind het jammer dat je gewoon om de inhoud heenwals door het "een hoop dramatiek" te noemen en ook niet echt met hele sterke argumenten komt.
Dongles zijn gewoon objectief ruk en die heb je bovenal natuurlijk nooit bij je als het er toe doet.
Ik ga echt niet zo'n dongle meeslepen voor het geval ik spontaan ergens wil inprikken.
Zelfs de Apple fans hekelen dat donglefeest dat je nodig hebt om hun recente laptops als normale computers te gebruiken.
Meer batterij capaciteit, andere features, draadloze headset, kleinere dunnere telefoon, enzovoorts. Het lijkt mij ook lastiger om een telefoon goed waterdicht te maken met een headphone jack.

Je krijgt er gerust wat voor terug, maar misschien geef jij daar niet zo om, dat kan. Zoals anderen niets geven om de headphone jack.
Telefoons komen met exact dezelfde batterijcapaciteit uit als voorheen.
Alleen jij weet wat je met "andere features" bedoeld.
Die draadloze headset kunnen gebruiken heeft geen drol met die headphone jack te maken.
En de telefoons worden ook alleen maar groter en niet kleiner.

Qua waterdichtheid heeft samsung met de S8 en S9 ook al bewezen dat een IP rating met een jack aanslutinig prima kan. Ze doen het ook met een USB poort en speakergaten tenslotte en dat is een technisch veel complexere aansluiting om te isoleren.
Verder was Apple's antwoord op het gebruiken van die gewonnen ruimte een absurd grote en overcomplexe trilmotor om "het gevoel van een fysieke button" te simuleren die ze tevens uit hun telefoon gehaald hebben om onduidelijke redenen.
Wereldverbeteraars hoor.
Maar laten we wel eerlijk zijn: voor hoeveel mensen is het gebrek aan een headphone jack een probleem? Een paar luide mensen hier op Tweakers?

Maar alle iPhones sinds de iPhone 7(?) hebben al geen headphone jack meer en die dingen gaan nog steeds als zoete broodjes over de plank. De overgrote meerderheid laat zien dat je een achterhoede gevecht aan het voeren bent. :D
Mensen die 1000 euro tegen een telefoon aan gooien hebben logischerwijs minder moeite mee zich ook even te laten uitnemen voor een bijpassende hoofdtelefoon.
Sowieso gaat het in Apple land breed genomen vaker om vorm gevolgd door functie valt me op.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 22 juli 2024 19:49]

[Ik snap niet hoe jij dat met een stalen gezicht in hetzelfde hokje stopt. Het is gewoon objectief niet waar.
Bluetooth is veel duurder en dat alleen is maakt het gewoon dus niet zomaar superieur.
BT betekent wel dat je een nieuwe koptelefoon moet kopen, dat is waar. Maar wat ik observeer is dat mensen dat graag doen omdat draadloos gewoon zo prettig is.

Ik kreeg bij een kerstpakket een BT headset van ~30 euro: aan een vriend gegeven die er erg blij mee is. De geluidskwaliteit was duidelijk ruk tov mijn duurdere spul maar heel veel mensen geven niet zo erg om geluidskwaliteit. (Vind ik zelf ook gek hoor, maar het lijkt wel zo te zijn).

En zodra Apple het deed, volgde de rest van de fabrikanten snel. En mensen kopen die telefoons massaal, ze accepteren de 'BT tax' want het is een eenmalige aanschaf die zoveel gemak geeft.

Geen gekloot met draden die in de weg zitten, draadbreuken, de markt laat zien dat mensen liever BT willen en niet het gekloot met snoertjes.

Als geld helemaal niet zou uitmaken zou iedereen voor draadloos kiezen, behalve de verstokte audiofiel die verschil denkt of daadwerkelijk kan horen (maakt mij niet uit). Voor de rest van de wereld klinkt het meer dan goed genoeg.
Dan ben je nog niet eens echt in kwaliteitverschil audio, acculevensduren of signaalverlies/storing gedoken.
Jawel hoor maar ik - en velen met mij - betalen die prijs graag. Ik heb een oude Bose koptelefoon van 6+ jaar oud. Recent de pads moeten vervangen omdat die versleten waren.

De batterij is nog uitstekend. Dat ding gaat nog zes jaar mee. Prima investering.
Dat komt omdat jij er je er comfortabel bij voelt om 100/150+ euro tegen zo'n hoofdtelefoon aan te gooien waar je voor 40 euro kwalitatief een vergelijkbare headset koopt met een kabeltje er aan.
Ik denk dat dit voor niemand onoverkomelijke bedragen zijn, en anders heb je denk ik andere problemen en dan is BT life niet voor je weg gelegd.
Ik vind het jammer dat je gewoon om de inhoud heenwals door het "een hoop dramatiek" te noemen en ook niet echt met hele sterke argumenten komt.
Dongles zijn gewoon objectief ruk en die heb je bovenal natuurlijk nooit bij je als het er toe doet.
Ik ga echt niet zo'n dongle meeslepen voor het geval ik spontaan ergens wil inprikken.
Zelfs de Apple fans hekelen dat donglefeest dat je nodig hebt om hun recente laptops als normale computers te gebruiken.
Dat verhaal met de computers is natuurlijk een hele andere situatie en staat hier los van. Als je voor een telefoon kiest zonder headphone jack dan zul je effectief voor iedere headphone set die je gebruikt een dongle moeten kopen en die permanent aan de koptelefoon moeten laten zitten. Je hebt dan permanent een lighting/usb-c jack. Effectief hetzelfde.

Ik weet niet of het laden + dongle verhaal al is opgelost (afgezien van draadloos laden) maar dat is ook een klein ongemak en uiteindelijk kies je er zelf voor.
Telefoons komen met exact dezelfde batterijcapaciteit uit als voorheen.
Alleen jij weet wat je met "andere features" bedoeld.
Die draadloze headset kunnen gebruiken heeft geen drol met die headphone jack te maken.
En de telefoons worden ook alleen maar groter en niet kleiner.
Weet je, misschien heb je wel helemaal gelijk. Maar het maakt niets uit. De trend is duidelijk.
Qua waterdichtheid heeft samsung met de S8 en S9 ook al bewezen dat een IP rating met een jack aanslutinig prima kan. Ze doen het ook met een USB poort en speakergaten tenslotte en dat is een technisch veel complexere aansluiting om te isoleren.
Nou mooi, dan krijgen we er helemaal verder niets terug voor die ruimte en is het puur marge voor hun. Maakt me niets uit. En dat lijken de meeste mensen eigenlijk allemaal ook niets uit te maken.

Je vecht een achterhoede gevecht. The world has moved on. :)
Zeer met je eens. Ik gebruik verschillende headsets etc. Een goede Bose voor mooi geluid en soms praktisch om draadloos rond te lopen, maar voor het luisteren van een podcast heb ik echt geen high end audio nodig en wil ik niet die hele meuk van een (warme) koptelefoon meeslepen.

Leuk draadloze oordopjes, maar die moet je ook altijd weer opladen etc.

Ik zie het als en-en. Een audio jack is imho nog steeds een pre.

(Edit: en natuurlijk legio andere dingen, zoals aansluiten oude stereos, etc)

[Reactie gewijzigd door letatcest op 22 juli 2024 19:49]

Ik denk persoonlijk dat zolang er genoeg toestellen op de markt zijn met zo'n aansluiting dit wel als een nadeel bestempeld kan worden.

Met nadruk op kan, het is misschien kort door de bocht maar op deze manier kan alles wel of geen nadeel wezen:

- geen headphone jack is prima want dan koop je draadloze dopjes
- geen draadloos laden is prima van gebruik je een kabel
- toestel is niet waterdicht, gebruik hem dus niet in de regen
- geen stereo speakers is prima, koop een losse BT speaker

Bovenstaande is een voorbeeld van wat wel of geen nadeel is, de ene vind het prima en de ander ziet het als een minpunt.

Ik zelf zou een toestel die niet minimaal spatwaterdicht is als een minpunt bestempelen, maar een ander vind het misschien wel prima en geeft als nadeel dat er geen stereo speakers erop zitten en dat toestel geen draadloos laden ondersteund.

Het zijn allemaal dingen die voor de 1 nadeel kunnen zijn en de ander niet, Tweakers vindt dat gebrek aan 3.5mm een nadeel is en dat is prima, hun zien dat als en nadeel en die mening mogen ze hebben.

Men houdt zich te veel bezig met wat Tweakers hier roept, Tweakers geeft de voor en nadelen zoals hun dat zien, iedereen is anders en als je een toestel koopt moet je vooral kijken naar wat je zelf wel of niet wil hebben in een toestel.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 19:49]

Je voorbeelden zijn eigenlijk precies wat ik bedoel: ze bekrachtigen juist mijn argument.

- Wel of niet draadloos laden is een persoonlijke voorkeur
- Headphone jack is een persoonlijke voorkeur
- Waterdicht, hoort niet in dit rijtje thuis, en dit toestel is waterdicht genoeg trouwens
- stereo speakers: vaak merken mensen dat niet eens: puur persoonlijke voorkeur

Dat zijn allemaal persoonlijke voorkeuren waar je een toestel niet op mag afrekenen wat mij betreft.

Het enige wat je als Tweakers kunt doen is een tabelletje maken met functionaliteit / features, maar mensen moeten zelf een keuze maken op basis van hun wensen.

Wat wel belangirjk is: of het ding een beetje snappy reageert, het scherm goed genoeg is, enzovoort.
Maar je zult wel gauw iemand horen zeggen dat hij/zij niet geeft om een headphone jack, draadloos laden, stereo geluid of 100m diepte waterdichtheid. Dus waarom zou iemand daar dan voor betalen?

Je kunt dus helemaal niet zeggen dat die features 'objectief' een telefoon beter maken. Het is een subjectieve evaluatie.

Iedere telefoon is een set van compromissen en of een bepaald toestel voor jou de juiste keuze is, dat is aan die persoon om te bepalen. Het prijspunt is al het eerste compromis.

[Reactie gewijzigd door Q op 22 juli 2024 19:49]

Over dat ene voorbeeld: Dat klopt.

Deze telefoon is zoals ik het begrijp iets beter dan spatwaterdicht. Mag in emmer water vallen en als hij er snel uit wordt gehaald is dat ok. Is dat goed genoeg voor veel mensen?
Ja, dat denk ik ook.
Anoniem: 454358 @Bomberman7131 juli 2020 08:08
Ik het ontbreken van een 3.5 mm jack wel als een minpunt. Ik gebruik heel af en toe een headphone, en dan is een bedrade wel zo makkelijk, geen zorgen over opladen, spotgoedkoop, en je raakt m minder snel kwijt.
Natuurlijk is het een minpunt.

Ik kijk op Tweakers : 'OnePlus hit? Interessant voor mijn vriendin! Even kijken'.

Klik op de link : 'minpunt : geen 3,5mm aansluiting' de rest van het artikel overgeslagen want er zijn zat telefoons in deze prijscategorie die de aansluiting wel hebben. Een iets beter scherm merkt mijn vriendin toch niet. Het ontbreken van een aansluiting die ze gewend is moet in heel de dag aanhoren 8)7
Dongeltje er tussen van een paar euro en probleem opgelost. Ik vind het zó kortzichtig van mensen om alleen daarop al het toestel links te laten liggen, je doet jezelf gewoon echt te kort.
Ik zou een toestel niet links laten liggen erom maar...

Als toestellen zoals LG V60, Sony Xperia Mark II en Motorola Edge+ allemaal wel een 3.5mm jack kunnen hebben... het kan wel hoor, het is een kwestie dat fabrikanten liever zien dat je hun eigen draadloze oordopjes koopt, (best "toevallig" kwamen er ook bijpassende dopjes uit voor de Nord tijdens de launch daarvan) en dat is waarschijnlijk de onderliggende reden dat veel telefoons geen 3.5mm meer hebben, ik vind die gedachte meer een reden om een fabrikant over te slaan (wie weet besparen ze nog elders op) dan het feit dat die aansluiting niet erop zit.

Maar naar mijn mening komt Apple er eerder mee weg dan android fabrikanten, ik zie genoeg mensen die rondlopen met een dure Samsung rond maar vreselijk klinkende BT dopjes bij de Action of AliExpress vandaan hebben.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 19:49]

Het klopt dat andere toestellen het wel hebben, maar het ontbreken van een headphone jack is bij uitstek iets wat je super makkelijk zelf kunt oplossen. Laat het adaptertje gewoon permanent aan je oordopjes zitten en klaar, probleem opgelost. Het is zelfs zo eenvoudig dat het niet eens een probleem kan worden genoemd in mijn ogen. .
Zo zie jij dat misschien, maar een ander ziet het wel als een issues.

Even terzijde dat ik gebrek aan 3.5mm geen ramp vind (gewoon draadloze dopjes gebruiken) is een dongle GEEN oplossing.

Het is geen 2005 waar vrijwel iedere telefoon zo'n vervloekte ding nodig had, we zijn er vanaf gestapt met een reden en nu is de 3.5mm weg voor een ander reden (die ene cent per toestel besparen en hopen dat men de duurdere eigen merk oordopjes koopt voor extra inkomsten)

Dus nee dongle is geen oplossing.
En wat als ik een film op Netflix kijk en m'n accu is leeg...Hoe ga ik dat oplossen? Opladen en luisteren samen is niet mogelijk met jouw methode.
Een film kijken op een scherm van +/- 6 inch is sowieso armoe, daar heb je toch een tv voor. Desnoods pak je een tablet, die heeft iedereen wel toch. Naja zoveel gebruikers, zoveel wensen, maar ik heb in mijn +12 jaar gebruik van een mobiele telefoon nog nooit media bekeken en 'm tegelijkertijd opgeladen. :)
Mijn smartphone heeft én een veel hogere resolutie dan de tv én het beeld is op kijkafstand groter.

Ik kijk steeds minder tv.
Anoniem: 1031525 @JunkO3 augustus 2020 10:07
Ik heb mijn tv doorgaans in het openbaar vervoer niet bij me.
Jij vliegt en/of treint niet zo veel zie ik.
Waarom zou je een dongle nemen als er ook telefoons zijn waarvoor geen dongle nodig is, als muziek een belangrijke feature voor je is?
Dongles zijn nooit op de plek waar je ze wilt hebben, ze kosten geld, moet je apart meenemen in je tas of broekzak, gaan kapot of worden vies, nemen een poort in beslag enzovoorts.

Vroegah, toen smartphones nog niet zo smart waren, had je ook allerlei accessoires nodig.
Een GPS muis voor het navigeren, een speciale lader om überhaupt te kunnen laden en een rare splitkabel om je telefoon op tv aan te kunnen sluiten. Het is juist fijn dat dát achter de rug is.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 19:49]

Waarom zou je een dongle nemen als er ook telefoons zijn waarvoor geen dongle nodig is
Omdat andere pluspunten van een telefoon de doorslag geven om daarvoor te kiezen, een telefoon valt of staat niet bij het wel of niet hebben van een jack. Mijn eerste comment ging ook specifiek daarover, dat men al niet meer verder kijkt wanneer een headphone jack ontbreekt, zonde in mijn ogen.
Dongles zijn nooit op de plek waar je ze wilt hebben, ze kosten geld, moet je apart meenemen in je tas of broekzak, gaan kapot of worden vies, nemen een poort in beslag enzovoorts.
1. je laat ze vast aan je hoofdtelefoons zitten
2. ze kosten letterlijk maar enkele Euro's
3. zie punt 1
4. geldt ook voor de headphones zelf
5. in het uitzonderlijke geval dat je ook moet laden, maar kan me niet voorstellen dat dat vaak voorkomt, headphones gebruik je meestal onderweg.
Anoniem: 1031525 @JunkO3 augustus 2020 10:11
"een telefoon valt of staat niet bij het wel of niet hebben van een jack"

Voor mij dus wel. Er is geen enkele reden om zo'n 3,5mm-uitgang niet op de telefoon te zetten: het kost niks en het neemt nauwelijks ruimte in beslag. Er gaan geen belangrijke features verloren doordat er per se een 3,5mm-uitgang op moest zitten. Met die extra ruimte in de telefoon wordt nagenoeg niets gedaan. Hooguit om een telefoon een fractie van een millimeter dunner te krijgen.

Ik heb 2 fantastische Sure in-ear-plugs die ik als muzikant ook op het podium gebruik. Waarom zou ik een dongel moeten kopen én vreselijk dure bluetooth oordopjes die het qua kwaliteit toch nooit gaan halen bij mijn Sure-oortjes? Het weghalen van de 3,5mm-uitgang is gewoon achteruitgang voor een telefoon. Zet zo'n uitgang er wel op en de eindgebruiker heeft 2 keuzes: of je luistert bedraad, of je kunt via bluetooth draadloos muziek luisteren op je telefoon.

Voorlopig zie ik geen énkele reden om geld neer te leggen voor inferieure bluetooth-oortjes.
Of je nu een 3.5mm jack of een USB-C kabel aansluit, het is precies hetzelfde. Laat die dongle er gewoon aan zitten en er is geen verschil, gewoon niet. Ik wil ook geen bluetooth headset en gebruik dus mijn dure oordoppen precies op dezelfde wijze als voorheen op mijn Oneplus 7T Pro.

Je moet bijna altijd concessies doen, de perfecte telefoon bestaat niet, maar als een "minpunt" als het ontbreken van een headphone jack dan zó makkelijk is op te lossen dan snap ik niet dat iemand er zo spastisch over doet.
Dat zeg je nu maar Apple gebruikers hebben doorgaans een hoop dongles bij om goed gebruik te kunnen maken van bestaande randapparatuur. In de telefoon wereld zie je dit ook gebeuren; in die zin dat ze poorten weghalen en ter vervanging krijg je een compromis. Het is immers makkelijker om een goed bedraad product te vinden dan een draadloos product. Qua prijs kan het ook heel wat verschil maken.

Ik zeg niet dat er geen goede draadloos producten zijn, zeg alleen dat deze vaak wat duurder zijn.

Plus ik ga er niet zomaar vanuit dat iedereen nieuwe randapparatuur aanschaft; of dit uberhaupt wenselijk vind omdat ze al headphones of oortjes hadden.

En voor mij persoonlijk; Ik begrijp heel goed waarom mensen dit een ding vinden maar voor mij gaat het geen dealbreaker zijn. Heb nog nooit oortjes gevonden die blijven zitten; rare oren I guess... En headphones zie ik mijzelf niet zo snel mee rondlopen.
Anoniem: 1031525 @Muna343 augustus 2020 10:13
"Heb nog nooit oortjes gevonden die blijven zitten; rare oren I guess.."

Deze blijven wel zitten hoor. Zijn ook nog eens een stúk goedkoper én een stuk beter dan bluetooth-oortjes...

https://www.bax-shop.nl/l...ear-oordoppen-transparant
Ik zou je geloven, maar zoiets moet ik echt uitproberen. Ik heb tientallen modellen in handen gehad en geen enkel oortje bleef zitten; en voor 91 euro durf ik z'n gok niet echt te nemen. Vaak ook omdat terugsturen vaak een hygiene ding is met oortjes.

Ze zien er wel goed uit, maar waarom zouden deze wel blijven zitten tegenover een ander memory foam oortje als ik het vragen mag?

Qua kwaliteit zal deze wel goed zijn want het wordt gezien als een monitor (oortje voor artiesten).
Dat ding is klein em makkelijk kwijt te raken, moet je steeds erop zetten en eraf halen als je je headset voor meerdere apparaten gebruikt, en er zijn verschillende tussenstukjes: met en zonder ingebouwde DAC.

Ik heb zelf een tablet zonder poort en dacht de dongle eraan te laten zitten (telefoon heeft ook een usb-c-poort). Werkte niet. Ik moest die dongle er steeds weer afhalen en ben dat kabletje al maandenlang kwijt. Inmiddels heb ik wel oortjes met usb c, maar mijn telefoon heeft de neiging om de kwaliteit weer flink omlaag te gooien als ik niet luister via de gebruikelijke poort (paar keer in- en uutpluggen helpt gelukkig wel).

Na die ervaring ben ik er wel weer klaar mee, 1 apparaat zonder poort is wel genoeg. Ik heb liever een beperktere keuze dan of al mijn nog goedwerkende oortjes met 3.5mm te moeten weggooien of heel veel dongles te kopen omdat ik ze kwijtraak.

En ik ben hier lang niet de enige in.

Ik luister ook regelmatig draadloos, maar ik laat ook vaak genoeg mn oortjes slingeren en dan kan ik gelukkig mn reserveoortjes nog gebruiken
Wat een onzin. Een adapter aan de headset pluggen en laten zitten .
Wat is het verschil tussen een usbC inpluggen of een headphone jack ??
Juist, helemaal niets.
Als je die adapter gewoon laat zitten aan het snoer raak je die ook niet kwijt (desnoods vast tapen of secondelijm).

Let wel, ik heb hem zelf ook liever wel MAAR het is geen dealbreaker meer.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 juli 2024 19:49]

Er is wel een verschil: namelijk dat je je toestel niet kan opladen tijdens het muziek luisteren (je hebt immers maar 1 oplaadpoort: de USB-C poort ;)).
Helemaal correct maar vrijwel altijd gebruik je die dingen in the move, laad je dan ook echt op ? Maar ook daar zijn adapters voor.
Maar je punt is valide, het is met laden een issue.
Vroeg of laat krijg je dat probleem toch. :)
Met jou miljoenen anderen, maar er zijn honderden miljoenen die het niks boeit.
Dit zie je steeds vaker en moet anno 2020 niemand meer verassen.
En ja, Ik doe alles draadloos MAAR heb hem er ook liever op zitten, houd van opties.

Wat je ook kan doen is de dongle permanent aan je koptelefoon tapen, dus vast maken aan het 3.5mm stekkertje en die dus altijd bij je hebben.
Of je dan een 3.5 jack erin stopt of een UsbC aansluiting maakt dan niks uit.
Je koopt die dingen tegenwoordig voor weinig en je kan voor minder dan een tientje 4 van die dingen kopen en iedere headset permanent uitrusten met zo'n ding.
Met jou miljoenen anderen, maar er zijn honderden miljoenen die het niks boeit.
Net als stereo speakers :P
Die boeien steeds meer mensen, en niet alleen hangjongeren.
Zeker met de grotere toestellen zie je dat die steeds meer gebruikt wordt voor media consumptie en daar horen Dual speakers bij.
Zeker als je het hebt ga je niet snel terug naar een 2013 single bottom firing speaker.
Maar die media consumptie doe je niet thuis toch... tenminste ik niet daarvoor heb ik een 55inch scherm.

De telefoon gebruik ik in de trein icm een bluetooth headset. Stereo speakers kunnen me gestolen worden, ik wil anderen niet lastig vallen met mijn geluid. Ook thuis niet, zo'n hekel aan als mijn vrouw een youtube filmpje gaat kijken terwijl ik bijvoorbeeld het nieuws op heb staan.

En de hangjongeren gebruiken tegenwoordig een bluetooth speaker om nog meer herrie te maken.
Ja jij .... Maar velen kijken toch even snel daar een filmpje wat is toegestuurd of gebruiken het toestel om handsfree te bellen, etc etc.
Het is allemaal niet nodig totdat je het gehad hebt.
Maar er zijn altijd mensen die het niet boeit en daar ben jij er 1 van.

Er is keuze zat.
Maar velen kijken toch even snel daar een filmpje wat is toegestuurd
Je bedoelt dat filmpje wat opgenomen is met een mono microfoon?
of gebruiken het toestel om handsfree te bellen, etc etc.
Waarbij de ander een mono-microfoon gebruikt...

Stereo heeft bij beide igg geen meerwaarde.
Volgens mij gaat het niet om het stereo geluid maar om de afspeelkwaliteit, doordat er twee speakers zijn klinkt het ruimtelijker en is er de mogelijkheid om frequenties te verdelen over de speakers. Bijvoorbeeld één tweeter en een mid-tones/bass. De gebruikte term zou dan ook 'dual speaker' moeten zijn ipv 'stereo speakers' (zoals Bomberman71 ook gebruikt).

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 22 juli 2024 19:49]

Ik heb liever 1 speaker van goede kwaliteit dan 2 speakers (omdat het zo leuk staat in de specs) van belabberde kwaliteit.
Nou, en blijkbaar krijg je bij de Nord een enkele speaker van OK kwaliteit voor een flagship. Maar dit is een midrange telefoon en dan is de speaker eigenlijk verdraait goed. Prima dus. Dan nog hadden ze de ear-piece speaker kunnen activeren. Als je de telefoon in je hand hebt en je luistert naar audio, dan merk ik dat verschil. Ookal is de ear-piece speaker niet hetzelfde als de downfacing-speaker, dan nog is dat prima. Dat is toevallig hoe Apple en Huawei het doen.

Het effect is het best in portrait mode. Als je de telefoon horizontaal in je hand houdt, merk je dat het geluid niet gebalanceerd is. Dan nog heb je er voordeel van als je het verticaal houdt. Prima dus.

[Reactie gewijzigd door thesinsher op 22 juli 2024 19:49]

Wie zegt dat je niet 2 speakers van goede kwaliteit kunt krijgen? Zijn tal van smartphones met een dual speaker setup die uitstekend geluid geven, ik durf te zeggen beter dan de meeste single speaker setups. Een enkele driver kan nu eenmaal lastiger het volledige spectrum op relatief hoog volume weergeven. Het kan dus zelfs zijn dat een dual speaker setup per driver van lagere kwaliteit is maar samen een beter geluid weergeven dan een betere kwaliteit single speaker setup, omdat die twee speakers dus minder hoeven te presteren dan die ene die alles zelf moet doen.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 22 juli 2024 19:49]

Dual speakers is idd de juiste term !
Hoewel 2 speakers uiteraard meer volume kunnen geven dan 1 speaker van hetzelfde type, betekent dat absoluut niet dat 2 speakers altijd beter zijn dan 1 als je niet naar de rest van de aspecten kijkt. Volgens de review van Tweakers is de kwaliteit van de ene speaker op de nord wel goed dus dan zou het minder uit moeten maken.
Is goed maar mensen boeit Hifi niks.
Volume en het dus onder alle omstandigheden horen is een ding.
Ja natuurlijk hebben we oortjes enzo maar die doen we niet in voor iedere clipje of funny dat voorbij komt.
Je ziet Dual speakers steeds vaker, ook op de niet premium toestellen en zal dus ook steeds vaker een argument worden.
Op de Nord vind ik het een shame gezien de grote van het toestel en er dus genoeg ruimte was. Het verschil in kosten is minimaal.
Je mist mijn punt... Ook qua volume kun je niet zeggen dat 2 speakers altijd meer is dan 1 speaker.

Edit: mijn eigen Galaxy s9+ heeft stereo speakers maar als ik de onderste speaker afdek met mijn duim dan is alle punch uit de muziek hoor. Vrijwel alle kracht komt uit die ene speaker onderaan. De bovenste speaker geeft alleen wat hoge tonen om een stereo effect te geven als ik een video afspeel in landscape. Als die speaker niet meer mee doet zou ik daar volgens mij weinig van merken als ik mijn telefoon ergens heb liggen voor wat muziek (wat ik regelmatig doe dus ik ben het zeker wel met je eens dat goed en luid geluid belangrijk is).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 19:49]

Jij noemt 1 voorbeeld.
Er zijn zat voorbeelden waarbij 2 speakers hetzelfde werk doen.
We hebben zelfs een tijd front firing speakers gehad en we zien die hier en daar nog steeds.
Het gaat uiteindelijk om de effectiviteit en 1 single speaker is niet meer van deze tijd.
Beetje het verhaal met lenzen. Google Pixel maakte met 1 lens ook prima foto's maar het bleef uiteindelijk toch beperkt.
En ja. Bij toestellen die steeds groter worden en in weze vroeger phablets genoemd werden is media consumptie een gewoon fenomeen en daar horen speakers bij.
Dat is ook de reden dat de 7 inch tablet ook vrijwel verdwenen.
Inmiddels is dat het formaat van een premium Flagship geworden.
En laat de Nord geen handzaam 5 inch toestel zijn.
Ja, jij lijkt te claimen dat twee speakers altijd beter is dan één, daar hoef ik maar één voorbeeld voor te geven om dat te ontkrachten.
Ik kan ook aangeven dat mijn HTC one m8 die frontfacing dubbele speakers had weliswaar mooi geluid had maar op volume zwaar tekort kwam.
Het is dus veel te kort door de bocht om een toestel af te rekenen op het aantal speakers, je moet werkelijk testen hoe goed en hoe hard het geluid is.
Dat is waar.
Maar als je naar de reviews kijkt van de afgelopen 4 jaren hebben vrijwel ALLE toestellen met 2 een betere sound en volume dan die met 1.
Zat reviews te vinden op YouTube en het is ook een feature waar fabrikanten op afgerekend worden en ook naar kijken zoals bijv. Xiaomi die een inhaalslag heeft gemaakt op dit vlak.
Gaming is ook steeds meer een ding op de grotere toestellen en is audio steeds meer een ding.

Kan je nu zeggen dat deze single speaker best okay is maar diverse reviews hebben al aangegeven dat het niet vergelijkbaar is met andere toestellen die dat wel hebben.
Ok kijk, dat is wel goede informatie om te hebben. Puur afgaande op de review van Tweakers komt dat niet naar voren (is ook wel iets waar ze van mij meer aandacht aan mogen geven).
*leest dit op een recente Xiaomi met 1 speaker*
Ja zal best, de budget line heeft dat wellicht maar men is met name in het hogere segment met een flinke inhaalslag begonnen en die dual speakers zijn echt goed.
Interessant, want ik zie juist dat steeds meer jongeren de speakers niks boeien omdat ze gewoon een krachtigere BT model bij de MediaMarkt (of Action) halen.

En ja headphone jack boeit meeste jongeren ook niet, maar dat komt eerder doordat draadloos zo goedkoop is dat ze daarvoor gaan, niet zozeer omdat het beter is.

Wat boeit jongeren meestal wel? Merk en status (Apple, Samsung enz), ik heb een zus die fors jonger is dan ik en als ik de verhalen hoor is het tegenwoordig niet veel anders dan toen ik nog "onder de 18" was, tijden veranderen maar de core values blijkbaar niet.
Mijn Nokia N82 uit 2007 had stereo speakers.
Daarna 10 jaar telefoons gehad zonder stereo speakers. Ik kan niet zeggen dat het verschil bijzonder groot is. Daarentegen, als een smartphone geen 3.5 mm jack heeft neem ik 'm niet, want dan passen mijn hoofdtelefoons er niet op.

Mijn huidige G8 heeft stereo speakers, waarvan een bovenin onder het scherm, dat is nog wel aardig wanneer je dichtbij in landscape een film aan het kijken bent, dan komt het geluid tenminste niet van een kant. Maar het is geen onmisbare feature.
Dat is persoonlijk.
Heb een Asus ROG2 en die heeft er nog een stapje bovenop gedaan (dual front firing) en ik ga never nooit niet terug naar 1 single speaker.
Heb een 3.5mm jack waar ik blij mee ben maar nooit gebruikt heb. Heb hem graag voor het geval dat MAAR ik houd rekening met het feit dat mijn volgende toestel het niet heeft.

Vwb je hoofdtelefoons, wat is er moeilijk aan om een USBC dongle aan je headset vast te laten zitten ?
Dan heb je hem altijd bij je, en je hebt net zoveel werk (stekker erin steken).
Ik heb sowieso al vier hoofdtelefoons (een voor onderweg, een in de slaapkamer, een op mijn drumstel, een in de studio). Dus vier adapters nodig.
Als ik adapters ga vastlijmen passen de hoofdtelefoons niet meer in mijn andere apparaten (versterker, PC audio interface, oude laptop). Bovendien is het een beetje zonde om zo'n goedkope adapter vast te lijmen aan een Sennheiser die 20 jaar meegaat ;)
Cijfers? Of is dat onderbuik gevoel...
Toen Apple stopte met het toevoegen van een minijack verklaarde ik Apple tot gek. Zo'n standaard weghalen wat zoveel gebruikt wordt. 6 jaar geleden heb ik wel blutooth in ears gekocht voor het motorrijden. en vond het heerlijk! Geen kabels is gewoon zo lekker...

Echter zou ik anno 2020 nogsteeds geen telefoon kopen zonder minijack aansluiting. Pairen (naar meerdere devices) is nogsteeds ruk dus "even jouw in ears gebruiken" zit er niet in. Daarnaast als ik op vakantie ben wil ik zo min mogelijk oplaad gezeur hebben.

Dus nee, het weglaten hoeft niet direct als een minpunt gezien te worden. Maar het er op laten zitten ook niet.
Bij de action haal je een USB-C --> microjack converter voor 5 euro en dan vallen al je genoemde problemen weg..

Het klopt dat het niet direct op het toestel zit. Ik heb meer aversie tegen de USB-C port in het algemeen. Het is de slechts ontworpen USB port. De eerste maanden gaat het prima, maar dan merk je dat het stekker er steeds minder goed in gaat en na een jaar heb je zelfs moeilijkheden om de telefoon opgeladen te krijgen. Ik heb de USB-C port op mijn 3T al 3 keer moeten vervangen.

Helaas is vorige een glas fanta omgevallen en ik dacht dat de telefoon veilig was, maar blijkbaar was er toch limonade in de card case gekomen en dat is helaas in het scherm getrokken waardoor de touchscreen niet meer goed werkt en dat is jammer, vind ik vind de 3T na ruim 3 jaar nog steeds een prima toestel..

Volgende week ga ik dan maar de Nord halen. Ik vind mijn 3T een fantastisch toestel. Ik heb niet het idee dat mijn applicaties langzaam draaien. Maar nu heb ik ook niet zo ontzettend veel apps. Apps zoals Buienradar, BlueMail, Runtastic Pro, Samsung Health (Samsung Gear S3), Mahjong, 2048, Bunq, NordVpn, Firefox, Authy, ThuisBezorgd, Spotify, Soundcloud, Netflix, Shazam, F1 TV, Alle folders, Word, Excel, Flow free, DirectLease tanken, NFL GamePass, RD Client, BlackVue, Sudoku en Todoist werken allemaal snel.

De Nord zal aanzienlijk sneller zijn dan mijn huidige 3T en mogelijk dat ik dan 'ineens' merk dat het toestel langzaam is geworden, maar dat gevoel heb ik momenteel niet..
Ik type dit ook vanaf een 3T. Wel 3 maanden terug custom rom geflashed omdat oneplus (begrijpelijk) geen updates meer uitdeelde.

Maar als ik wel eens op OP5 van mijn vrouw het internet op ga dan is dat echt vele malen sneller.

Ik wilde eigenlijk de pixel 4a halen. Maar door dat uitstel gedrag van Google gaat het bij mij ook volgende week de Nord worden. Daarnaast is de oxygen echt veel beter dan de pixel schil. Ik heb die nu dus draaien (paranoid android) maar die is echt waardeloos. Even een app opzoeken via de launcher en stuurt meteen je zoek opdracht naar google.

Ik ben blij dat Tweakers hem een 8.5 geeft. Daar hoopte ik al een beetje op.
Die USB-C -> Minijackkan je idd voor een paar euro halen bij de Action in Nederland. En vast ook wel in winkels binnen Europa voor iets meer dan een paar euro. Echter als je hem op vakantie kwijt raakt en je bent in een land waar USB-C nog niet de standaard is dan zit je alsnog met de gebakken peren. Een Minijack ingebouwd kan je niet kwijtraken.

Daarnaast als je de USB-C connector moet gebruiken kan je de telefoon niet opladen.
Ik zie op de telefoonmarkt een beetje dezelfde ontwikkeling als jaren geleden op de laptop markt. Merken die een aantal key specificaties (de prijskaart specs) op orde hebben tegen een lage prijs. De keerzijde van zaken waarop ze bezuinigen zie je dan vaak niet. Dat loopt van matige antennes, tot slechte behuizingen tot aan front camera's die slecht presteren. Beproefd recept en je ziet het steeds meer.
Zeker, en ook de manier waarop je telefoons verkoopt maakt uit. Relevante video in dit verband is deze, een vergelijking tussen de 'online-verkoop-telefoon' Realme X3 Superzoom en 'offline-telefoon' LG Velvet. Tldw; Realme probeert indruk te maken met specs die je online ziet en bespaart op de rest, LG probeert indruk te maken met dingen die je fysiek voelt in een winkel en bespaart op de rest https://www.youtube.com/watch?v=Ncbl70YpM98
maar 256GB met 12GB werkgeheugen is niet te vinden voor 500 euro en het goedkoopste toestel dat het op dit moment heeft na de OnePlus Nord
Die X3 SuperZoom is trouwens ook in 12GB/256GB te krijgen voor €500.
De betreffende YouTuber, had de x2 pro moeten vergelijken met de lg velvet dan zou je namelijk niet spreken 'over de rest niet laten zien' aangezien de x2 pro naast de highend specs ook nog eens van metaal en glas is en zou de velvet tov de x2 pro simpelweg als een overpriced midrange toestel worden geclassificeerd. Bovendien ruim 100 euro goedkoper. Bij Lg betaald men voor de merknaam net zoals bij Samsung en andere grote merken.

[Reactie gewijzigd door choi99 op 22 juli 2024 19:49]

Aan alle bovenstaande reacties over het buigen.

Hoe gebruiken jullie je mobiel? Als stoel wanneer de bank vol zit met kennissen? Altijd in jullie achterzak? Ik ben nog nooit op m'n mobiel gaan zitten als hij in m'n achterzak zit, want dat zit hij nooit. Vind het ergens jammer dat het plastic is maar meer ook niet. Zou niet weten wanneer m'n telefoon zou moeten buigen.
Breng jij de dag alleen staand door? In welke broekzak je hem ook doet, dagelijks komt de behuizing wel een paar keer onder druk te staan.
Laten we eens eerlijk zijn.
6 jaar geleden waren vrijwel alle toestellen van plastic (de achterkant) en namen we hem ook mee op pad en in de broekzak.
Die dingen bogen destijds ook niet zomaar. Alleen de Iphone had toen een issue maar de meesten hadden daar geen last van.

Mijn Ipad Pro 2018 zit 100% van de tijd in een rugzak als ik hem niet gebruik en daar is nog niks mee aan de hand.
Mijn punt, het direct kracht uitoefenen teneinde hem te doen buigen is iets heel anders dan de krachten die ontstaan in de praktijk zonder moedwillige buigtests.
Dat klopt helemaal als je kijkt naar het verleden. Mijn punt was voornamelijk dat het argument dat de bezel zelden onder druk staat onzin is.

Echter moet ik wel opmerken dat de eerste klachten toch wel zorgwekkend zijn. Het is een nieuw toestel dat mede door allerlei handelrestricties nog niet veel verkocht is in Amerika en Europa. Wegwuiven is nogal makkelijk.
Het voordeel met Android is dat je een Miljoen keuzes hebt ...
Ik ben al weken op zoek naar een opvolger van mijn S8. Ik vind het bijna een nadeel :-)
Als je de S8 destijds koos vanwege het formaat, dan is er weinig meer te kiezen in 2020. Je kunt de S10e van vorig jaar overwegen, maar dan zit je met een zwakke accu. Je kunt dit jaar kiezen voor de iPhone SE en de Huawei P40, maar dan moet je overschakelen naar iOS of naar HMS zonder officiele Google Play (de omweg is lastig en dan werkt nog niet alles goed) of je moet kiezen voor een telefoon die beduidend groter is dan de de telefoon die je nu hebt. Als formaat niet uitmaakt, dan heb je talloze keuzes.

Bekijk vooral wat je van je smartphone verwacht en dan kun je beginnen met schrappen: Prijs, high-end of midrange cpu, daaraan zitten ook direct de kwaliteit van de camera verbonden en wellicht kun je kiezen voor extra opties zoals draadloos laden, officiële of on-officiële IP waarde en wel of geen IR blaster om je tv te bedienen.
In hoger segment weinig keuze.
Tip, gewoon de UsbC dongle permanent aan je headset vast maken.
Wat is dan het verschil nog ?? Je plug nog steeds iets in je toestel.
En ja, laden doe je s'nachts en als je de dag niet red een toestel kopen met grote accu.

Ik heb gekozen voor een Asus ROG2 na mijn Samsung Note 8 !
Heb alles wat mij boeit:
- Snelheid
- Opslag (512GB !)
- 3.5mm jack
- 120hz (en 90 en 60 on command) display
- en natuurlijk de 6000 Mah ( !!!!!!) accu.

Geloof me, met name die laatste is een verademing.

Nogmaals, er is zat keuze, alleen je moet durven switchen tussen merken.
Overigens is het OS van Asus erg fijn en mis vrijwel niks van Samsung qua schil.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 juli 2024 19:49]

De laatste plastic telefoon die ik lange tijd heb gebruikt is de iphone 3gs, en die was 2x zo dik
als de OP nord. Heel kort een huawei p8 lite gen 1 gehad, (maand of 2), maar daar heb ik e25 voor betaald.
Mijn laatste was geloof ik de Galaxy S5 en die had ook een plastic frame en afneembare cheap plastic achterkant.
NOOIT ook maar iets gebogen.
Zeker niet. Zit zeer veel in de auto, maar dan plug ik hem in voor android auto dus is die uit mijn broekzak. Vrijwel 't zelfde voor als ik achter m'n bureau zit, dan ligt hij op bureau.

Overigens is de druk die jerryrigseverything uitoefent niet te vergelijken met gewoon klem zitten in je broek bij het zitten. Dat geloof ik niet. Wat ik wel geloof is dat hij door verloop van tijd wellicht is zou kunnen buigen wat al eigenlijk kwalijk zat is. Puur speculatie uiteraard.
Als een telefoon van dit formaat in je broekzak zit, dan kan hij ook beklemd komen te zitten als je netjes door je knieën buigt. Hierdoor kan er druk op de telefoon zitten. Hoe erg dit in de praktijk is, dat zullen we nog vanzelf merken.
Daar kun je nog wel eens gelijk in hebben, al ligt dat ook aan of je skinny jeans draagt denk ik. Zal vandaag eens proef op de som nemen met mijn 6T en 3 om te kijken of ik daar al iets heb van klem zitten in m'n broekzak als ik hurk, ga zitten etc.
Ik moet zeggen dat ik daar met mijn Huawei P8 jaren lang nooit last van heb gehad. Maar die is 1,4 cm korter dan een Nord. Dus ik ben benieuwd of dat uitmaakt.
Gebeurt helemaal niks mee, allemaal onzin.
In zo'n test is het direct gerichte kracht die normaal niet zo ontstaat.
Ding is prima te gebruiken voor gewoon gebrek.
Anoniem: 1409490 @Bomberman7131 juli 2020 07:27
Het zegt toch wel wat dat dit schijnbaar een van de enige telefoons is die die test niet heeft doorstaan. Daar kun je moeilijk omheen draaien. Er lijkt vaker een verband te zijn in telefoons die slecht presteren in zijn tests, en ook in het echt zwakker zijn, zoals bijvoorbeeld de iPad Pro laatst. Ik geloof ook niet dat de hele test specifiek is gericht om de Nord in een slecht daglicht te zetten. De telefoon is (structureel) schijnbaar gewoon iets minder stevig. We zullen inderdaad zien hoe erg dit in de realiteit zal zijn.
Kunstof is minder sterk dan glas, dat is duidelijk en tegenwoordig zagen we eigenlijk alleen nog maar glas.
Maar je moet je afvragen hoe dit zich verhoud in het echt.
Minder sterk wil niet zeggen zwak.
Mijn ervaring met een helemaal glazen telefoon is dat deze zeer kwetsbaar zijn. Van de 8 smartphone's die ik heb gehad waren er 2 helemaal van glas. Dit zijn ook de enige 2 die ik met een gebarsten scherm weg heb gedaan. Ik vraag me daarom oprecht af of kunststof weldegelijk een minpunt is?
Nee joh, helemaal geen nadeel !
Het is een trend ....

Begin der tijden smartphone: alles plastic "goedkoop, we willen metaal, premium gevoel net als Apple"
Krijgen metalen en Glas "direct gebarsten bij vallen, ze zijn zwaar en fingerprint magneet"
Glastic "gaaf ! Mooi en blijft langer netjes maar wel wat zwakjes"

Kortom, men wilt altijd wat anders en alles heeft voor en nadelen. Glas is glas en dat breekt en krast in de praktijk ook gewoon, alle 'scratches at a level 6 and deep grooves at level 7' ten spijt.
Definieer "sterk".
Glas is harder, maar breekbaarder.
Plastiek is zachter, maar taai.
*In de industrie gebruiken we andere termen.

Kunststof is perfect geschikt voor een telefoon.
Je zegt het goed, ik ben geen profi op materiaal gebied.

Glas heeft enkel en alleen als reden (voor de achterkant) dat het minder snel krast en met name dan mensen meer een premium gevoel hebben.
Er is natuurlijk heel veel keuze qua plastic en dat is ook goed te zien in de auto industrie in het dashboard.
Klagen over een goedkoop plastic Japans dashboard maar de dikke Audi heeft dat ook, maar van een andere kwaliteit. (toepassing van leder is zeer beperkt in die markt).
Het gaat hier niet om glas vs kunststof, maar om een metaal frame vs een kunsstof frame.

Dat is een wezenlijk verschil.

P.s. kunststof zal meebuigen in een val en glas breekt, maar dat is niet de test waar het hier om ging.
Er zijn zat toestellen waarbij de glazen display en achterkant juist zorgen voor sterkte.
Er zijn inmiddels 100en filmpjes van.
Ja, tot een bepaalde kracht, daarna breekt het. Gorilla Glass 5 kan een val weerstaan van 1,3 meter o.i.d.
bekijk de video van JRE : het glas breekt niet, maar het scherm erachter gaat totalloss
Lees eens goed. @Anoniem: 73587 heeft het helemaal niet over de plastic achterkant. In deze discussie gaat het ook niet over de glazen achterkant. Het gaat over het frame. Je weet wel: de constructie waar de voor- en achterkant aan vast zit en die de telefoon zijn basis-stevigheid moet bezorgen.
Dat frame is bij de Nord dus van plastic. Dan boeit het al niet meer of je daar een plastic, glazen, keramiek of stalen achterkant aan bevestigt. Het frame dat al dat al dat moois moet dragen is van plastic, nergens verstevigd en dus per definitie kwetsbaar. Dat is logisch :)
Ik heb het niet over een glazen display of glazen, plastic achterkant.
Maar over de frame waar notabene de complete units in gemonteerd worden.
Het grame is van plastic bij de OnePlus Nord en is daardoor dus erg fragiel.

Een metalen frame is veel sterker en buigt minder. Maar bij grotere telefoons wordt het ook nog een verstevigd omdat metaal een grotere oppervlakte heeft en dus gaat buigen dit gebeurd bij een plastic behuizing dus vele malen sneller.

Dus kom je er op neer dat wanneer je telefoon in een broekzak terecht komt het dus druk erop krijgt waardoor het scherm kapot breekt. Bij metalen behuizing is dit dus vele malen minder. Kan je ook zien aan de JRE filmpjes.
Ik denk zelf dat het bij gebruik enorm mee valt.
Bij twijfel gewoon 1 maand wachten, als je over 1 maand niet ettelijke verhalen leest over verbogen/gebroken Nords dan valt het allemaal wel mee.

Vergis je niet JRE is een dijk van een kerel die echt wel met al zijn kracht een telefoon/tablet probeert te buigen. Lukt dat niet dan is dat een top constructie maar om nu meteen te denken dat de Nord zwak is bij normaal gebruik gaat mij iets te ver.

Wacht gewoon een maand en kijk dan.
Slimme mensen kopen sowieso NOOIT een smartphone direct bij release !
En toch gebeurt het! Dan was de bendgate van de Iphone ook onzin volgens jou? Een zwakke behuizing kan zeker en vast na een tijd gaan plooien.
Gaat 't? Ik zeg nergens dat het niet gebeurt. Wat ik wel zeg is dat het nooit zo erg kan zijn als die test. Als je dat gelooft moet je zelf misschien maar eens een catepillar telefoon kopen. 8)7
Daarbij was jaren geleden de skinny jeans meer in en volgens mij nu totaal uitgestorven?of is it just me die ze niet meer draagt?
metaal vs plastiek . Plastiek buigt en veert terug metaal doet dat minder en daar had je idd heeeeel beperkt soms een smartphone die krom stond.
De vorige high end, de OP7T was ook gebroken als Jerryrigeverything had doorgebogen, maar daar hoor je niemand over, en ik weet zeker dat er al helemaal geen telefoons in broekzakken zijn gebroken, dus de Nord is ook wel stevig genoeg.
Ik ben benieuwd wanneer je nu een nieuwe OnePlus moet kopen om weer een betere ervaring te hebben.

Zelf heb ik een OnePlus 5, diet het nog goed, en heeft Android 10. Is een Snapdragon 765 veel sneller als een Snapdragon 835 van 3 jaar geleden?

Als mijn telefoon kapot zou gaan is dit natuurlijk de beste kans hebber voor een nieuwe. Maar om zomaar een nieuwe te kopen gaat mij denk ik nog wat te ver.
De prestaties van de 835 en de 765G liggen ongeveer op hetzelfde niveau. Uiteraard is de laatste iets zuiniger.

Mocht je toch willen upgraden kun je ook kijken naar een 2e handse 7T, die zijn te krijgen rond de 400 en dat is wel echt een upgrade tov de 5.
Snapdragon 835 vs Snapdragon 765G

Ik vermoed dat je weinig verschil gaat merken. Processorontwikkeling voor mobiele devices blijft toch nog wel hard gaan. Mijn "daily driver" is een Oneplus 7 (met een SD855) en daarnaast heb ik nog een Oneplus 5T (met een SD835) als reservetoestel. Ondanks dat er maar 2 jaar en 2 generaties tussen zitten zit er een wereld van verschil in de prestaties van beide toestellen.
Als je niet veel geeft om 5g, lijkt me een 7T een betere koop. Steviger en heeft alle gelijkaardige troeven en is al een doorontwikkeld toestel..

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 22 juli 2024 19:49]

Dacht ik ook eerst, maar die is nog eens pak 'em beet 2,5 cm langer dan deze toch al grote Nord. Dat wordt me te gortig!
Enige nadeel is dat de 7T nog "maar" 2-2,5 jaar updates heeft in plaats van 3. De 7T is immers van eind 2019.
De fabrikant heeft echter altijd met een schuin oog naar de midrangemarkt gekeken en begon aan het Nord-project met de veronderstelling dat er wel vraag naar zou zijn, maar niet enorm veel.
Ehm.. dus daarom verkoopt Samsung al jarenlang het grootste deel van zijn toestellen in de midrange markt? Echt wat een onzin dit.
Oneplus en Samsung zijn echt hele andere merken met een andere doelgroep. Vraag maar eens rond aan familie en vrienden (die niet dagelijks op tech sites rondhangen) wat ze vinden van Samsung en Oneplus. Grote kans dat ze ooit een Samsung hebben gehad en dat ze nog nooit hebben gehoord van Oneplus.
Of denken dat Oneplus een model van Samsung is.
Ik moet inderdaad nog steeds best vaak uitleggen dat het merk Oneplus is. Zelfs vandaag de dag nog kennen maar weinig mensen het merk. Vooral onder de iPhone gebruikers.
Tuurlijk is Samsung bekender, maar dat maakt toch nog niet dat de doelgroep van Oneplus geen interesse in een midrange toestel zou hebben? Telefoons van OnePlus zijn de afgelopen jaren duurder geworden terwijl de kopers van de Oneplus one hem ook voor de lage prijs kochten (plus de goede specs uiteraard). Niet verkeerd lijkt me om daar weer op in te spelen met deze Nord. En dan zullen we zien of de net niet high-end soc daarbij een beperking is of niet.
maximaal 3 jaar ondersteuning dus, vergeleken met Apple is dat dus helemaal niets. Laat staan dat het milieuvriendelijk is.
Ooit van custom ROMs gehoord? Altijd weer dat achterlijke argument over dat het niet milieuvriendelijk is... Dan installeer je een custom ROM of je koopt een iPhone SE, welke ook door arme kinderen in China gemaakt worden die met giftige stoffen werken, tot diep in de nacht. Dat is ook zo oh zo milieuvriendelijk.
iOS 14 hebben ze recentelijk nog gepushed naar de bekend gemaakt te gaan pushen naar de 6S. Dat toestel komt uit 2015. Dat betekend dat dat toestel zeker nog wel een jaar gewoon courant is.
Ik ben een androidian in tot op het bot maar Apple heeft support objectief beter voor elkaar.
Ik snap je ietwat zure reactie hier niet.

Apple zet tegenwoordig kenneleijk een nieuwe accu in je telefoon voor 50 euro. IIg als je een iPhone 8 of ouder hebt en je hebt best kans dat ze dat toestel ios 15 ook nog wel gaan voeren.

Ga jij intussen maar eens met je 2/3 jaar oude Oppo kijken wat je daar kwijt voor bent. Als je er een punt voor kant vinden die dat uberhaupt doet met een bewezen kundigheid.
Software is immders niet het enige wat en einde van de levensduur van zo'n telefoon inhoud. En of je aan de slag moet willen met custom images van deze en gene op internet is ook nog maar heel erg de vraag.
Als die er uberhaupt zijn voor je telefoontje, die kans is ook nog vrij klein als je niet super gangbare telefoons koopt.
Voor mijn Oppo RX17 Pro is er bijvoorbeeld niets beschikbaar. Ik zoek al zo lang ik dat ding heb naar een deftige stock rom.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 22 juli 2024 19:49]

ja, dit zegt Tweakers over custom ROMS: reviews: Nog even door met je smartphone - Zo presteren telefoons met custom ...

dus... alleen voor de specialist en je krijgt er maar een beetje levensduur bij.

En die androids worden dus ook zo gebouwd, dus hoe langer je ermee doet (android of ios) hoe mens en milieuvriendelijker. Ergo, je zwamt maar wat.
Voor de specialist, lol. Zo moeilijk is het niet: er zijn ontzettend veel video tutorials te vinden. Plus dat Tweakers lang niet alle populaire ROMs heeft meegen. Ik zwam dus niet, aangezien je de levensduur van een telefoon kan verbeteren met een custom ROM. In plaats van met oogkleppen op te lopen - waarom koop je dan zelf geen iPhone of zoek je voor een oplossing? Die kinderarbeid en het niet milieubewust produceren van iPhones gaat toch wel door.
wat knap van jou dat jij dat allemaal kan! Dat had ik zeker niet gedacht als zelfs Tweakers zegt dat het moeilijk is voor 'gewone' mensen. En inderdaad, ik doe er helemaal niet aan mee, ik heb geen smartphone.
Ik heb hem al een paar dagen en moet zeggen dat het een top toestel is voor een zeer goede prijs.
Schermproblemen nog geen last van gehad.
Hij is soepel en snel en het OS is heerlijk, niet te veel toeters en bellen.
Zelfs camera is pak beter als one Oneplus 6.
Mijn 4de Oneplus en ik hoop dat ze binnen 2 a 3 jaar terug een zo een toestel zullen hebben
Ik kwam het niet tegen in de review, maar de Nord heeft geen SD-kaart slot toch? Op zich wel praktisch om te weten. 😊
Nee, dat zit er niet op.
Hoe is het scherm af te lezen in direct zonlicht? Dat mis ik een beetje in de review.
Mijn Pixel 3A moet ik soms echt moeite doen om te kiezen zien wat er op mijn scherm staat
Veel beter voor zover ik begrijp.

Volgens Tweakers:
Pixel 3A - 460 Nits
Nord - 881 Nits

Ofwel, de Nord gaat bijna 2 maal zo fel als de Pixel 3A. Een vergelijkbaar telefoon als de Galaxy S10 gaat t/m 910 Nits en daar is van bekend dat het scherm uitstekend af te lezen valt in de zon. Dus, de Nord hoort uitgaande van de gegevens ook soortgelijk te presteren.
Ja? Merk je echt veel verschil met de Oneplus 6? Wil eigenlijk gaan vervangen met een toestel van maximaal €500, dat toch weer een goede stap vooruit is tov de OP6. Als dat nog niet bestaat, dan wacht ik nog ff, want hij doet het nog prima...
"Mocht hij eens in de wc vallen, dan is de kans groot dat hij het overleeft, denken we. Maar garantie heb je niet als hij wel het loodje legt." Ben ik de enige die dit raar vindt? Dan kun je net zo goed claimen dat je telefoon door een vrachtwagen overreden kan worden, maar als hij onverhoopt toch kapot gaat, dan zit er geen garantie op.
De Nord is niet IP-certified maar heeft wel alle "hardware" aan boord om waterdicht te zijn. Oftewel: hij zou onder water moeten kunnen maar mocht het toch misgaan is het je eigen probleem. Certificering zou teveel geld kosten.

Zie de video in dit artikel: nieuws: OnePlus laat ontwerp van OnePlus Nord-smartphone zien
Certificering en garantie hebben weinig met elkaar te maken. Ook IP gecertificeerde telefoons hebben niet altijd garantie op waterschade (al doen sommige fabrikanten het in de praktijk wel uit coulance).

Je kan natuurlijk prima een waterdichte telefoon maken en hem niet certificeren, maar er toch garantie op waterschade bij geven.

Dat er geen garantie zit op een telefoon die wel waterdicht zou moeten zijn is natuurlijk vreemd. Nou zie ik op de website van OnePlus (Nederland) nergens de claim dat de telefoon waterdicht zou zijn, dus dan vind ik het niet raar dat je ook geen garantie hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.