OnePlus Nord is te openen zonder toestel te hoeven opwarmen

De OnePlus Nord is te openen en te repareren zonder dat het nodig is de telefoon met een föhn of hittekanon te verwarmen. Dat blijkt uit de teardown van iFixit. Bij veel telefoons is dat wel nodig om de lijm tussen het frame en de achterkant zachter te maken.

iFixit: OnePlus NordMet een zuignap en een plectrum is het mogelijk om tussen het frame en de achterkant te komen en de lijm los te halen, meldt iFixit. Dat warmte niet nodig is, komt vermoedelijk doordat OnePlus bij de Nord minder lijm gebruikt dan veel andere fabrikanten. De telefoon heeft geen rating voor waterdichtheid, hoewel de openingen wel afgesloten zijn met rubberen ringetjes. Bovendien is het frame van kunststof, een materiaal dat meer meegeeft dan metaal.

Bovendien concludeerde iFixit dat veel onderdelen relatief makkelijk vervangbaar zijn. Onder meer de accu, usb-poort en andere onderdelen zijn modulair. De site merkt wel op dat het vervangen van het scherm, wat de meest voorkomende reparatie is, het lastigste is. De OnePlus Nord kwam deze week uit. Tweakers publiceerde ook een review van de telefoon.

Update, 19:00: In dit artikel stond eerst dat het frame van metaal en de achterkant van kunstof is. Dat is niet juist. Het frame is van kunststof en de achterkant van glas. Dat is aangepast in de tekst.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-08-2020 • 17:59

38

Reacties (38)

38
34
16
1
0
14
Wijzig sortering
Is dit een perk of een "feature" ? :?
Als ik de video van ifixit zie, is dit zeker wel een perk. Achterkant losmaken zonder grote kans om die te breken, zelf in weinig tijd een nieuwe accu kunnen installeren...
Dit is al een flinke verbetering t.o.v. de oesters van de meeste fabrikanten. Maar ik hoop toch dat er ooit telefoons komen met van die innovatieve "phillips" schroeven op de achterkant.
Ik denk nog vaak aan mijn heerlijke HTC Desire S.
Makkelijk te openen, sim kaartje wisselen, of eventueel de hele mic-module. Stevig.
Robuust. Heerlijk klein formaat. Als ze die nu eens zouden maken met moderne tech. <3

https://www.androidcentra...eview/desires_battery.JPG

De Samsung Galaxy S5 was ook heel eenvoudig te openen. En de achterkant te vervangen.

Beide niet waterdicht natuurlijk... Maar dat had dus ook voordelen.
S5 heeft IP67 en is dus officieel (deels) waterdicht ondanks de achterkant die los kan ;)
Je hebt gelijk. Prachtig ontwerp dus:). Verwisselbare accu, bereikbare SD kaart. Goedkope vervangbare achterkant. Heerlijk.
Mijn vorige telefoon was een LG G4, ook met verwisselbare accu en achterkant die je er gewoon af kon klikken. Niet waterdicht, maar heeft stortregen en een val in de wasbak keurig overleefd.

Mis die ontwerpen wel. Wilde om die reden eerst geen ander toestel, maar ja, moederbord ging stuk helaas. Het is zo handig dat je gewoon een nieuwe accu erin kan gooien als je telefoon leeg is. Hoef je je nooit zorgen te maken als er geen stopcontact is haha

Ook veel beter voor het milieu, als telefoons makkelijk te vervangeb zijn. In mijn omgeving is zijn meest genoemde vervangredenen een brakke accu en ene kapot scherm
Mijn oude Oneplus 2 en alles ervoor idem dito.
Samsung was jaren geleden in staat om telefoons met een afneembare achterkant waterdicht te maken.
Eerlijk gezegd heb ik liever schroefjes dan waterdicht, als ik moet kiezen. Schroefjes storen me totaal niet.
De S5 was een geweldig toestel. En inderdaad makkelijk te openen om bv de accu te vervangen of zoiets dergelijks. Ik heb nu een S9 maar zou zo weer teruggaan naar een S5. gr marcel.
Dit is niet zo verwonderlijk. Het is immers een midrange-toestel in een budget-behuizing. Hij is niet waterdicht, dus dan is er ook geen reden geweest om em te sealen.

Dat dit bij andere niet-waterdichte telefoons wél gebeurt, is gewoon stom. Het maakt RMA's voor de fabrikant immers onnodig duur.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 17:24]

Hij schijnt wel waterdicht, maar niet gecertificeerd te zijn.
Dat komt vermoedelijk doordat er dus geen "lijm" gebruikt is. Er wordt natuurlijk sowieso nooit lijm gebruikt, je kan het spul beter zien als dubbelzijdige tape. Inderdaad als je het heel warm maakt zoals sommige dat met een verfblazer durven, dan wordt het zacht.

Die dubbelzijdige tape maakt het toestel een stuk beter bestand tegen vocht. Een rubbertje zoals bij bijv de Galaxy S5 is niet genoeg om vocht tegen te houden, het helpt dat zeker maar verdiend geen certificering.

Dus om zomaar te zeggen dat hij waterdicht is ondanks het ontbreken van de certificering, iets te kort door de bocht..
Ik vind de berichten hierover nogal dubbelzinnig. Er bestaat geen enkele absoluut waterdichte telefoon; daar zitten altijd grenzen aan.

Wat wordt gezegd over de Nord:

https://www.google.com/am...oneplus-nord-1132010/amp/
Credit: Ryan-Thomas Shaw/ Android Authority
Q: Is the OnePlus Nord waterproof?
A: No, the phone isn’t waterproof, which is to be expected due to its affordable price tag. The company says the phone has been internally tested in up to 30cm of water for 30 seconds, however, the lack of an official rating means we don’t recommend taking the phone for a plunge.
Ik vind dit "waterdicht" genoeg.

De telefoon is voorzien van rubberen afdichtingen op alle openingen. In een interview heeft de CEO de prijs van certificering genoemd als reden om het niet te doen (ik meen $30 per telefoon).

Edit: Dit zegt iFixit:
https://nl.ifixit.com/Teardown/OnePlus+Nord+Teardown/135734
Although the OnePlus Nord carries no official IP rating, it does use rubber connector gaskets found in the IP68-certified OnePlus 8 Pro—so it may have inherited some water and dust resistance.

Gaskets are cheap, but the actual IP testing and certification costs a pretty penny, which OnePlus decided to forego this time. Good on them for including a little protection, even if it's not advertised as such.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 22 juli 2024 17:24]

Van de ifixit teardown:
The primary access point for all repairs, the rear panel, is glued in place—but can be removed without heat.
Dus hij is wel "gelijmd", maar je kunt hem openen zonder heat gun.
OnePlus certificeerd zijn goedkopere telefoons nooit, ook de OnePlus 8 is ook niet gecertificeerd, ondanks dat deze wel waterdicht is. Ze zeggen dat ze daarmee de prijs lager kunnen houden, want certificatie is duur.

Verder zal door een bui fietsen en dat soort dingen wel goed gaan, zolang je er maar niet mee gaat zwemmen.

[Reactie gewijzigd door Earth_Apple op 22 juli 2024 17:24]

Niet gecertificeerd waterdicht is niet waterdicht.

Leuk als de moed in je schoenen zakt wanneer je je telefoon een keer per ongeluk in de regen hebt laten liggen, maar ik zou met een kreet als "hij zou waterdicht kunnen zijn" geen onderwaterfoto's durven maken.
Niet gecertificeerd kan best waterdicht zijn, alleen niet "officieel waterdicht". Lijkt me vrij duidelijk dat hun message hier dan ook is: "Wel waterdicht ontworpen maar niet officieel een rating voor gekregen". Lijkt me beter dan gewoon kieren laten zitten.
Misschien niet "waterdicht genoeg" voor jou maar dat is een ander verhaal.

Overigens: onderwater foto's zijn meestal ook niet de bedoeling als je telefoon wel "waterdicht" is, zie het hele Sony Z3(c) debacle jaren terug waar ze dat in de reclame als feature gebruikten en later zeiden "euh dat is niet zo'n goed plan". Uberhaupt het apparaat kunnen bedienen onder water is ook geen onderdeel van de rating.

Waterdicht rating is "kan 30 minuten in 1m water verblijven zonder blijvende schade", maar dat water waarmee getest wordt is dus puur water, niet een zwembad of sloot/zee met alle rotzooi erdoorheen gemengd (wat ook oppervlakte spanning verlagend kan werken, dus kleinere kieren zijn opeens groot genoeg). Meeste van zulke apparaten met waterdicht rating trekken een zwembad enige keren/tijd en dan vreet bijv het chloor (of zeep) door de plaklaag heen. Sommige fitnessbandjes die geschikt zijn voor zwemmen melden dan ook dat je ze verdomde goed moet afspoelen na het zwemmen. Al met al zou ik dus sowieso nogal terughoudend zijn met onderwaterfoto's, tenzij het apparaat ook echt duidelijk daarvoor ontworpen is (en een ip-rating is daarin dus niet voldoende).

Dus als je een keer je telefoon in de regen laat liggen (dat valt overigens onder spatwater, daar kunnen ze over het algemeen sowieso wel redelijk tegen) dan is deze "waarschijnlijk voldoende waterdicht" best redelijk, en werkt dit ook prima als hij dus in een plas water is blijven liggen.

Tabel over die ratings:
https://en.wikipedia.org/...Liquid_ingress_protection
Als waterdichtheid niet gegarandeerd wordt, moet je er vanuit gaan dat ie niet waterdicht is, ook al is ie dan mogelijk misschien eventueel wel. Je kunt waterdichtheid prima garanderen zonder IP-certificatie, maar dat doen ze ook niet.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 17:24]

Zou het niet ook te maken hebben met het productieproces dat gehanteerd wordt? Ik sugereer niet dat het meteen geblazen moet worden hoor. De samenstelling is hierbij ook een belangrijke factor, uiteraard.

Om een (beschermde) safierglas lens van een camera te vergelijken met een smartphone screen gaat me wel wat ver.

Tot nu toe belooft Gorilla veel, maar als ik om me heen kijk zie ik maar al te veel schermpjes met barsten.
-never mind-

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 17:24]

Jerry verwarmt toch wel in het filmpje?
In de review door Tweakers van de Oneplus Nord wordt geschreven:

"De voor- en achterkant van het toestel zijn namelijk van het meer dan prima Gorilla Glass 5, zodat je niet, zoals bij de Motorola Edge, bij het minste of geringste een kras achterop hebt."

Terwijl in dit artikel wordt geschreven:

"Bovendien is de achterkant van kunststof, een materiaal dat meer meegeeft dan glas."

Als ik het goed zeg is de achterkant van glas toch?
Met de achterkant wordt hier het frame bedoeld dat van plastic is. Bij nader inzien ben ik het met je eens dat dit niet correct in het nieuwsbericht verwoord is.

@Unsocial Pixel Gorilla glass is wel degelijk glas.

[Reactie gewijzigd door Laguna op 22 juli 2024 17:24]

Ik wilde precies hetzelfde zeggen. In de video wordt ook specifiek gezegd dat de voor -en achterkant van Gorilla Glass 5 zijn, maar in het artikel wordt dit tegengesproken
Mijn ervaring met GG5 is overigens dat het extreem snel krast... 2 keer reizen en mn telefoon zat onder de krassen. Oke, 1 keer met sleutels heel ff, maar verder gewoon in mijn tas. Ik blijf een screenprotector aanraden
Gorilla Glass is toch alsnog heel wat anders dan plastic. Het is dan misschien niet het 'echte' saffierglas waar veel cameralenzen van gemaakt zijn, maar in het artikel gaat het er specifiek om dat het 'maar plastic' is en in de video en review wordt het als iets positiefs gezien dat er juist Gorilla Glass 5 gebruikt wordt in plaats van plastic.

Buiten of Gorilla Glass echt glas is of niet spreken ze zichzelf hier gewoon tegen
Het is gewoon glas, jammer dat zoiets zo klakkeloos wordt aangenomen op basis van het geluid als je er tegenaan tikt. Maar glas is feitelijk geen keiharde definitie van de samenstelling: er zijn verschillende soorten glas met elk hun eigen eigenschappen.

Sowieso zijn plastics veel te zacht om krasbestendig te zijn, vandaar dat je op de meegeleverde screenprotector binnen enkele dagen krassen ziet. Dus het is echt absoluut geen plastic...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 17:24]

Grappige discussie wel. Bijna alle thermoplastics zijn een amorfe vaste stof, dat is de definitie van een glas.. We gebruiken de naam glas normaal alleen voor silica verbindingen, maar strikt genomen is de zin "het is geen glas maar plastic" equivalent aan "het is geen bier maar pils" 😜
Ja, als je er op een scheikundige manier naar kijkt heb je gelijk, maar ik neem aan dat er met "het is geen echt glas" een waardeoordeel aan gegeven werd dat het niet zo sterk zou zijn o.i.d., terwijl het dat natuurlijk wel degelijk is.

Daarnaast vormen de glazen voor- en achterkant een sandwich wat juist een heel stijve constructie oplevert.
?
Gorilla Glass is gewoon aluminosilicate glas.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gorilla_Glass

Dat het anders klinkt heeft meer te maken met hoe het vast zit en andere lagen in het scherm.
Wat is het dan wel, want als ik zo rondlees is het echt glas, alleen dun en gehard.
Komt dat niet gewoon omdat dat kleine stukje dun 'glas' op je telefoon niet vrij kan bewegen ten opzichte van de rest van het apparaat? Iets wat een veel groter en dikker raam wel kan. Naast dat de grote ook een verschil ansich ook een verschil is, een groot 2x2 meter raam klinkt als je erop tikt compleet anders dan een klein klapraampje op de badkamer.

Kan zo snel namelijk geen ander stuk glas bedenken in mijn directe omgeving met hetzelfde kleine formaat als dat van een Smartphone

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 17:24]

Dat kan ook aan de dikte liggen. De audioklank zegt niets over het materiaal. Daarnaast kan een drinkfles vibreren terwijl glas in een telefoon aan alle zijden vastzit.
Tik eens op een wijnglas en daarna op een bierglas.
Welke is dan echt glas volgens jou?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.