Maker eerste muis William English overlijdt op 91-jarige leeftijd

De maker van de eerste muis voor besturing van computers, de Amerikaan William English, is op 91-jarige leeftijd overleden. English bouwde de eerste muis nadat zijn collega Douglas Engelbart het concept had bedacht.

Die eerste muis maakte gebruik van twee potentiometers die de beweging van het apparaat in de gaten hielden, waarna software een cursor op het scherm toverde en die beweging op de computer liet zien, schrijft The New York Times. Het is de manier waarop muizen nog decennialang daarna hebben gewerkt.

English noemde het apparaat een muis, omdat de cursor op het scherm de naam CAT had. "Soms bied ik daar excuses aan voor die naam. We zijn met die naam begonnen en hebben het simpelweg nooit veranderd", aldus English' collega Engelbart tijdens de 'Mother of all demos' in december 1968.

In die demonstratie lieten Engelbart en English naast de muis ook andere computerconcepten zien die nog steeds bekend zijn, zoals videobellen, online teksteditors en hyperlinks. English werkte toen voor het Stanford Research Institute, maar ging drie jaar later naar Xerox Parc, het onderzoeksinstituut waar de 'eerste pc' Alto tot ontwikkeling kwam in de vroege jaren zeventig. De Amerikaan overleed vorige week op 91-jarige leeftijd aan ademhalingsproblemen.

Mother of all Demos in 1968. De presentator is Engelbart, maar English deed de regie en regelde de verbinding op afstand met Menlo Park, waar een ander deel van de demonstratie plaatsvond

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-08-2020 • 08:48

50

Reacties (50)

50
47
37
3
0
1
Wijzig sortering
The 8-bit Guy had een paar dagen geleden een interessante video over de technische evolutie van de muis: https://youtu.be/xWB9dP1AtDU
Wat een innovatie moet het toen geweest zijn. Kan mij er niets van voorstellen wat een dergelijke innovatie nu voor ons zou zijn.
Ik denk dat de multitouch touchscreen-bediening een vergelijkbare revolutie genoemd kan worden, als we het hebben over hoe een inputmethode ons dagelijks leven met computers (want dat zijn smartphones, immers) aanzienlijk heeft veranderd.
Toch is het touchscreen gebaseerd op het muis principe, alleen is je vinger de CAT geworden :p
Multi touch zegt hij dan ook. Dus gestures als in- en uitzoomen met twee vingers etc.
Multi touch zegt hij dan ook. Dus gestures als in- en uitzoomen met twee vingers etc.
Zulke gestures zijn al meer dan 30 jaar oud, dus het is slechts een klein onderdeel van wat @Aiii een revolutie noemt.
Dit is een van de eerste demonstraties van de mogelijkheden van multi-touch, van Jefferson Han. Hij is een van de onderzoekers en ontwikkelaars achter het eerste bruikbare multi-touch scherm. Leuk om te zien wat er van die demo uiteindelijk nog wordt gebruikt, vandaag de dag.

Een paar jaar eerder was wel het DiamondTouch multi-touch systeem getoond, maar dat werkte met een projector die het beeld projecteerde op een aanraakgevoelig plateau.

[Reactie gewijzigd door Bergen op 24 juli 2024 12:00]

Iets is altijd ergens op gebaseerd, maar dat maakt het niet minder innovatief. Een auto is ook maar een gemotoriseerd paard. Ik denk dat als de muis nu was uitgevonden, dat men het net zo zou downplayen als alle andere innovaties van nu. "Ja maar een snoer hadden we al, en knopjes ook".
Ik bedoel meer te zeggen dat UI's zo ontwikkeld zijn doordat we met een muis vrij over een interface konden bewegen (denk ik). Zonder de muis zou het meer zijn blijven hangen op een MS-DOS achtige console waarbij je dus met alleen een toetsenbord relatief snel kan navigeren in vergelijking met alleen een toetsenbord in een moderne Windows UI (tevens, denk ik) . Van die al bestaande UI maakt multitouch ook gebruik alleen op een inventieve manier.. vandaar dat ik vind dat de muis een revolutionaire uitvinding is (en ik daarom multitouch meer een upgrade van dat principe vind). Doordat je met multitouch geen muis meer nodig hebt (of directional keys), is de handheld wel enorm geboost, eens.

Maar goed het is maar een hersenspinsel van me ;)

edit: opbouw

[Reactie gewijzigd door Tom970G1 op 24 juli 2024 12:00]

Dan mogen we Steve Jobs ook wel bedanken.

Olsens mij met de Apple machingtosch. Is Steve naar Xerox Parc geweest met een aantal devs.
Ze hebben daar toen een demo gekregen van de muis. In combinatie met een namaak UI waar schermen over elkaar heen liepen.

Steve heeft toen gevraagd of ze de techniek over konden nemen. Dat kon. Xerox had geen systemen waarmee ze de muis zouden kunnen gebruiken en vonden het een gimmick toen.

Steve is aan de slag gegaan en zwijn developers opgedragen om een GUI te maken die met de muis bedient kon worden en schermen op de achter grond geplaatst kon worden. Wat Steve alleen niet wist is dat Xerox wel iets getoond had maar niet werkte het was een truuk.

Na veel ruzie en gedoe. Hebben ze het toch voor elkaar gekregen en daar was de Macintosh.

Verder zag niemand wat in een muis alle systemen uit die tijd voor end users waren text gebaseerd. Alleen radar systemen hadden een muis. Om een Ping te markeren. Ipv met een uitwisbare pen. Om zo een doel te kunnen volgen.

Zo heb ik het img begrepen zal wel iets van nuance in zitten.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 24 juli 2024 12:00]

Een muis was toen en is nu een handige manier op snel commando's te geven.

Denk ik nu aan de toekomst dan zal het niet lang duren voordat je geen muis nodig hebt maar misschien met een apparaat op je hoofd de muis kan snel bedienen of helemaal geen muis meer nodig hebt maar met een combinatie van uitlezen gedachten stem alles kan bedienen. Dat zou innovatief zijn.
Al je aangedragen ideeën bestaan al, met uitzondering van gedachte lezen. De kracht van de muis is juist dat het zo simpel is.
Ze bestaan idd al maar nog niet vloeiend en snel en gecombineerd met elkaar.
Gedachtelezen is men al mee bezig met bewegen van kunstmatige ledematen.

Muis is idd eenvoudig maar heeft nog steeds handbeweging nodig. Het ging er om wat kan revolutionair zijn.
Hmz... Als Google met zo’n hersenlees OS uitkomt en Facebook er een app voor maakt, dan ga ik dat boycotten. Zelfs al kost het mij verbinding met veel van mijn vrienden. Dit is echt een té grote inbreuk op mijn privacy die niet meer goed te praten is.

Zelfs al heb je een super-veilig-open-source-variant: zoiets kan alsnog gehackt worden.
Dat is er al. Door ogen te volgen. wordt gebruikt voor minder validen.
Niet voor multitouch... 1 vinger touch bestaat al heel erg lang, uitgevonden in de jaren '70 en voor het eerst in gebruik genomen in de vroege jaren '80, dat was inderdaad niet meer dan een alternatief voor de muisaanwijzer. Maar multitouch is toch echt van een ander kaliber en mag toch wel in dezelfde categorie van innovatie worden geplaatst.
Dat is wel heel kort door de bocht. Erger nog, ik zou zeggen dat de muis gebaseerd is op touchscreen, want het idee is om op je scherm iets te kunnen aanwijzen. Alleen was toen de technologie er nog niet voor touchscreen.
VR met bijbehoremde controllers of zelfs speciale handschoenen. Ja, ook niet meer echt nieuw en bestaat al langer qua concept (sensoren op een pak voor oa 3D animaties). Maar dat laatste is altijd zo met techniek.

Toch heeft de hele VR weergave en de nieuwe dimensie van bediening (3D ipv 2D) enorm veel impact op user experience en design. Ik zou wel durven stellen dat die impact net zo groot is als de introducie van de muis.
Even gekscherend:

Smartphones: meer dun.
Computers (componenten): minder wacht.
Computers (OS): alle reclame.
Internet: FAMAG wordt alleen G.

De tijd van dit soort innovaties zijn voorbij omdat in die tijd de computer nog niet geheel aansloot op onze manier van werken, en was ook nog niet echt ingeburgerd. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken en valt er alleen nog wat te behalen op optimalisatie (wat de afgelopen jaren aan de orde is).

En met die gedachte, zal voor mij (hopelijk) in de toekomst het een en ander gebeuren aan FAMAG, we zouden dan echt weer van een revolutie kunnen spreken als het internet weer een informatiedomein wordt waarin catering van gebruikers centraal staat. Terug naar de roots van het pullen in plaats van op slinkse wijze allerlei marketing-technische trucjes uithalen om tóch een phone-home functionaliteit op zoveel mogelijk mensen te krijgen. Dat zou een ethische overwinning zijn van gigantische proporties voor wat betreft technologie.
FAMAG? Bedoel je de motorfietsen of de boren? Als je een weinig bekende afkorting gebruikt is het altijd handig als je wat uitleg geeft. Anders weet niemand waar je het over hebt.
Even opgezocht met de G uit FAMAG, maar dat is naar alle waarschijnlijkheid:
Facebook, Amazon, Microsoft, Apple en Google
Thanks, ik kon het niet vinden op de interwebs.
FAMAG is anders best wel bekend hoor: Facebook, Amazon, Microsoft, Apple, Google.
Ik ga er vanuit dat je GAFAM bedoelt? Althans dat is de afkorting die ik veel tegen kom op het web en zelf gebruik.
Oculus heeft geloof ik een update waarbij je de computer kan besturen zonder de joysticks. Door enkel met je handen in de lucht te wapperen. Dat kan natuurlijk ook werken zonder een VR bril op je hoofd.
Rest in Peace, mooi hoe zo'n eenvoudig concept zo goed in elkaar steekt dat het decenia later nog vrijwel ongewijzigd wordt gebruikt.

(spelvautje :| )

[Reactie gewijzigd door JivZ op 24 juli 2024 12:00]

Vrijwel ongewijzigd ? Het enige dat ongewijzigd is, is dat het een apparaat is waarbij bewegingen die je maakt overgezet worden naar bewegingen op een scherm. Maar voor de rest komen de muizen van vandaag totaal niet meer overeen met wat toen uitgevonden is : nu wireless, nu gebruik makend van een optische sensor, nu met minstens 2 knoppen en meestal scrollwiel...

En gelukkig maar, want ik heb nog de tijd meegemaakt van de muizen met een bol en 2 potentio-meters. Hoe vaak je die niet moest opendoen en uitblazen of pluizen eruit trekken...
Potentiometers lijkt me onwaarschijnlijk. Eerder een bal die tegen twee wieltjes aanliep, met een optische sensor om de bewegingen van de wieltjes bij te houden. Potentiometers heb ik de laatste 35 jaar niet gezien.
Klopt my mistake, was inderdaad al optisch, was het al vergeten :).
Anoniem: 718943 @Twixie3 augustus 2020 12:52
Een muis is nog steeds een muis. Als je hem niet open maakt zie je vrij weinig van die wijzigingen.
Conceptueel is het nog steeds hetzelfde apparaat. Techniek niet verwarren met functie.
Dat "vrijwel ongewijzigd" valt wel wat op aan te merken, de techniek onder de motorkap is echt al veel veranderd. Hier een mooi overzicht van The 8bit Guy over de evolutie van de muis en hoe het allemaal werkt.
Conceptueel gezien is er anders weinig veranderd aan de muis. Dat er onder de motorkap van alles gewijzigd is, doet daar weinig aan af. Dat is niet meer dan een logische evolutie door voortschrijdende techniek.
In piece? Volgens mij gaat daar iets mis..
na een tijdje niet meer heb ik me laten vertellen ;)
Op minuut 31:00 introduceert hij de hardware die gebruikt wordt als input tijdens de meeting (daar excuseert hij (zijn collega dus) zich ook voor de naam van het apparaat).

[Reactie gewijzigd door Xirt op 24 juli 2024 12:00]

Bij hun muis zit de draad aan de achterzijde en lijkt het dus ook meer op een muis :)
Ik weet nog dat wij bij mijn ouders zeurden om een muis. Want bij onze vriendjes hadden ze er al 1 en wij nog niet. "Papa pleaaaassseee!" Zij vonden het nergens voor nodig :)
Grappig: mijn ouders zeiden vroeger dat ik vierkantje oogjes begon te krijgen van het vele kijken naar schermen.

Tegenwoordig zitten ze zelf nonstop op die dingen.

Mensen zijn heel slecht in het voorspellen van hun eigen gedrag. Het is pas wanneer ze iets zelf ervaren hebben dat het pas tot hun doordringt wat ze er aan hebben.
De muis is tegenwoordig niet weg te denken uit het hedendaagse computergebruik. Ik verwacht niet dat we op de korte termijn (lees enkele jaren) nog zulke vindingrijke vernieuwingen gaan krijgen. Zoals hierboven al wordt geschreven gaat het vooral over finetunen. Het vervangen van de muisbal door een optische laser, meerdere knoppen, verbeterde muiswielen, ergonomie. Tegenwoordig zoek je een muis dat bij jouw stijl past. Een gamer neemt een muis met gewichtjes etc.

Zelf maak ik nog steeds gebruik van de Logitech Revolution mouse (https://image.coolblue.nl/600x315/products/54720). Ik heb in de loop der jaren 2 nieuwe muizen gehad, maar deze voelt nog steeds het meest fijne aan voor mij.

In de toekomst verwacht ik meer van smart assistenten en eventuele virtual reality, maar vooral dat laatste is denk ik nog wel minstens een decennia verwijderd voordat het echt gebruikt wordt door het grootste gedeelte van mensen en werknemers.
Wat dacht je van surface haptics? Dan is manier om de sensoren in je vingers te stimuleren en zo je hersenen te laten denken dat je iets voelt.

Denk aan blind typen op je touchscreen door de toetsen te kunnen voelen. Dan met force-touch in te drukken.

Bedrijfje dat deze tech maakt:
https://tanvas.co/
Aha, ik dacht altijd dat het een muis heette vanwege de vorm en de kabel als staart. 8)7
Volgens Wiki is dat ook zo (publicatie voor de presentatie van bovenstaande video):
"The earliest known publication of the term mouse as referring to a computer pointing device is in Bill English's July 1965 publication, "Computer-Aided Display Control" likely originating from its resemblance to the shape and size of a mouse, a rodent, with the cord resembling its tail."
Mooi dat de maker ook een keer aandacht krijgt. Iedereen kent alleen maar de bedenker (Engelbart) maar het idee echt laten werken is minstens even inventief als het idee bedenken.
Ik heb lang geleden zelf nog een joystick gemaakt voor mijn Apple II (clone), met... twee potentiometers. Dat technische idee van William English was zo slecht nog niet!
Heb de demo over de jaren een aantal keren bekeken. Mijn waardering voor de concepten die toen zijn uitgedacht is alleen maar toegenomen. Computer monitoren bestonden nog niet eens, maar ze hadden alvast een GUI, toepassingen en een controller bedacht :)

Ook een hoop andere concepten. Als je het in de tijd plaatst is het aantal innovaties echt onwerkelijk. (ok ze hadden ook een budget van zo'n 80 miljoen$ in modern geld oid, maar toch)
Een van de mooiere gedachten van Engelbart vind ik zijn Bootstrapping Strategy. Het gaat misschien wat minder snel dan hij gehoopt had, maar uiteindelijk denk ik dat we nu betere tools ontwerpen om betere tools te kunnen ontwerpen (om etc.).

Weet niet of English hier ook actief mee bezig was trouwens, dus enigszins off-topic misschien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.