Door Sim Kranenburg

LG GX oled-tv Review

Platter dan de platste televisie

21-07-2020 • 06:00

196

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Als je een strak interieur hebt en daar een strakke tv bij zoekt, is de LG GX een tv die je zeker moet meenemen in je overwegingen. Hij is slechts twee centimeter dik en kan, door middel van de meegeleverde muurbeugel, naadloos tegen een muur worden bevestigd. De beeldkwaliteit is, zoals we van oled-tv's gewend zijn, zeer goed en de bediening is prettig dankzij webOS en de Magic Remote. Het geluid is prima, maar niet zo goed als dat van dikkere en veel goedkopere televisies. Je moet dus wel wat extra geld willen en kunnen uitgeven voor het mooie uiterlijk.

Televisies met een oledpaneel zijn altijd erg dun. Ze kunnen zo plat worden gemaakt doordat een oledscherm geen aparte backlight nodig heeft. Het oledpaneel is ongeveer een millimeter dik; het is vooral de drager waarop het is bevestigd die bepaalt hoe diep de tv is. Zo had de eerste 55"-oled-tv van LG die in de Benelux werd verkocht, een dikte van slechts 4,5mm. Tenminste, als je de kast onderaan met daarin de elektronica, aansluitingen en luidsprekers niet meerekende. Met de onderste behuizing erbij was deze tv ongeveer vier centimeter dikker.

Met de W-serie, die LG in 2017 introduceerde, kregen we te zien hoe plat oledtelevisies kunnen zijn. Deze 'wallpaper'-modellen zijn superplat en worden door middel van magneten strak tegen een muur bevestigd. Doordat het scherm bij de W-serie door middel van een flatcable met een losse soundbar is verbonden, ziet de tv er superplat uit: slechts enkele millimeters dik. Doordat alle aanstuurelektronica in de meegeleverde soundbar is ondergebracht, ben je echter verplicht deze te gebruiken. Helaas heeft de soundbar flinke afmetingen, waardoor hij een behoorlijk eind de kamer insteekt. Het scherm van de W-serie mag dan superplat zijn, door de verplichte soundbar komt de tv verder de kamer in dan de meeste normale televisies.

LG GX

Dit jaar doet LG het anders. Het heeft een nieuwe serie 'Gallery'-televisies geïntroduceerd, waarbij het beeldpaneel, de elektronica, de aansluitingen en de luidsprekers wel allemaal in dezelfde behuizing zijn ondergebracht. Toch is de kast slechts twee centimeter dik. De GX-televisies worden geleverd met een muurbeugel die volledig in een nis in de achterkant van de tv valt. Hierdoor steekt hij op geen enkel punt verder dan twee centimeter de kamer in. De GX-modellen zijn dus eigenlijk platter dan de 'wallpaper'-modellen, die overigens gewoon leverbaar blijven.

De GX is leverbaar in een beeldmaat van 55, 65 of 77 inch. Het 4k-uhd-oledpaneel is uiteraard geschikt voor hdr-weergave en hoewel de tv superplat is, heeft LG er een 60W-audiosysteem in weten te proppen. Zoals we gewend zijn van LG, draait het geheel op webOS en krijg je er een Magic Remote met spraakherkenning bij. In deze review bekijken we het 65"-model, dat op het moment van schrijven voor zo'n 3600 euro in de Pricewatch te vinden is.

Uiterlijk en aansluitingen

De GX is gemaakt om aan de muur te worden bevestigd en wordt dan ook geleverd met een muurbeugel. Als je hem aan de wand hangt, ziet het geheel er zeer strak uit. Zoals gezegd steekt de tv slechts twee centimeter de kamer in. In verhouding tot de 165cm-beelddiagonaal van ons 65"-testmodel is dat zeer weinig, waardoor het geheel er superplat uitziet. Daarbij is het natuurlijk ideaal als je kabels in de muur kunt wegwerken, maar als je een kabelgootje over de muur naar beneden moet laten lopen, ziet het er nog altijd strak uit.

LG GX

De meegeleverde muurbeugel heeft een handig systeem waarmee de tv automatisch wordt vergrendeld. Hierdoor is het toestel er gemakkelijk af te halen als je dat wilt, maar valt het er niet onbedoeld vanaf als je het beweegt. Het toestel kan namelijk op de beugel een stukje naar voren worden getrokken, waarna je het een beetje naar links of rechts kunt bijdraaien. Ook kun je de tv op de beugel bijdraaien als de beugel net niet helemaal waterpas aan de muur is geschroefd.

LG GX

Bij normale televisies krijg je een voet meegeleverd voor plaatsing op een meubel en is de muurbeugel optioneel. Bij de GX is dit precies andersom; tegen een meerprijs van ongeveer 140 euro kun je er twee voeten bij krijgen. Deze hebben bij de 65"-versie typenummer AN-GXDV65, waarbij het getal achteraan staat voor de beeldmaat. Let dus goed op dat je niet de verkeerde aanschaft als je de tv op een meubel wilt plaatsen. De optionele poten zijn gemaakt van metaal en hebben sleuven met daarop een klepje waarmee kabels uit het zicht kunnen worden gehouden.

Muurbeugel en optionele voetenMuurbeugel en optionele voetenMuurbeugel en optionele voetenMuurbeugel en optionele voeten

De afwerking van de GX is van een zeer hoog niveau en de gebruikte materialen stralen een zekere luxe uit. Rond de tv loopt een dun, zwart metalen randje. Er is, op de kleine uitstulping onder het scherm na, niets wat van het beeldscherm afleidt, want de voorkant bestaat bijna alleen uit beeldscherm. De kleine uitstulping aan de onderkant huisvest een statusled, de infraroodontvanger en een omgevingslichtsensor.

LG GXLG GXLG GX

Hoewel de meeste eigenaren de achterkant alleen zien bij het uit de doos halen, is deze mooi afgewerkt. Het grootste gedeelte is afgedekt met een metalen plaat waarin goten zijn gestanst waarin de kabels kunnen worden geleid. Deze goten en de nis waarin de muurbeugel valt, zijn af te dekken met klepjes voor een mooie afwerking als de achterkant wel te zien is. Alleen aan de bovenkant zijn koelsleuven aangebracht. Het metaal van de behuizing wordt namelijk ook gebruikt om de warmte van de elektronica af te voeren.

LG GXLG GXLG GXLG GX

Aansluitingen

Hoewel de GX-televisies vooral zijn bedoeld om aan de muur te worden opgehangen, is het netsnoer niet afneembaar. Dat kan onhandig zijn als het snoer van 1,6 meter niet lang genoeg is. Alle aansluitingen zijn onder een hoek van negentig graden gemonteerd, anders kon de tv natuurlijk niet strak tegen een muur worden opgehangen. Aan de rechterkant zit bovenaan een CI+-slot met daaronder drie usb-aansluitingen. Daaronder zit een poort voor een ir-blaster, waarmee andere apparaten kunnen worden bediend.

LG GXLG GX

Onderaan zitten, van links naar rechts, de volgende aansluitingen: een f-connector voor satelliet, een antenneaansluiting voor kabel of Digitenne, een rj-45-aansluiting voor netwerk en vier hdmi 2.1-aansluitingen die geschikt zijn voor 4k-beelden met tot 120fps. De tweede aansluiting is bovendien geschikt voor een extended audio return channel. Als je geen audioapparatuur met hdmi hebt, kun je ook gebruikmaken van de toslink-digitale audio-uitgang of de 3,5mm-analoge aansluiting. Deze laatste kan ook gebruikt worden met een koptelefoon, maar daarvoor zit hij wel op een onhandige plek.

WebOS en afstandsbediening

De GX draait op LG's besturingssysteem voor smart-tv's: webOS. Oorspronkelijk was dit op Linux gebaseerde OS ontwikkeld door Palm voor gebruik op mobiele apparaten. De eerste versie zag in 2009 het levenslicht, maar vier jaar later kwam het in handen van LG, dat het onder andere heeft ingezet voor slimme horloges en koelkasten. Het grootste succes was echter de toepassing op televisies. De huidige versie draagt de naam webOS ThinQ AI, waarbij het gebruik van de term AI moet onderstrepen hoe slim deze tv is.

webOS

WebOS is wat ons betreft een van de betere smart-tv-besturingssystemen en zit inderdaad slim in elkaar. Het ziet er overzichtelijk uit en werkt relatief vlot. Vorig jaar is aan het homescreen een extra rij shortcuts toegevoegd, die boven de bestaande schuine 'tegels' onder in beeld verschijnt. Hier verschijnen aanbevelingen voor Netflix en YouTube, en ook krijg je hier onlangs bekeken tv-kanalen te zien. De tegel linksonderin wordt gebruikt om reclame te tonen. Gelukkig kun je advertenties uitschakelen door in het menu onder Algemeen de optie Home-promotie uit te schakelen.

webOS

Het aanbod aan apps is lang niet zo groot als bij Googles Android TV, maar wat ons betreft mis je daar niet veel aan, omdat de belangrijkste video on demand-diensten allemaal aanwezig zijn. De interface ziet er nog altijd prima uit, maar we vinden dat het ontwerp na al die jaren weleens een opfrisbeurt mag krijgen. We zien door de jaren heen wel steeds kleine verbeteringen, waardoor webOS inmiddels een zeer volwassen smartplatform is, maar we zouden het waarderen als het design een keer flink op de schop werd genomen, zoals ook bij de besturingssystemen op smartphones is gebeurd.

EPG

Magic Remote

Ook het design van de meegeleverde afstandsbediening gaat alweer een hele tijd mee. Dat betekent ook hier dat het een zeer volwassen ontwerp is, waarop verder niet veel is aan te merken. De belangrijkste klacht die we hebben, en dat geldt eigenlijk voor afstandsbedieningen in het algemeen, is dat er alsmaar meer gesponsorde knoppen op verschijnen. Er zitten inmiddels drie van dit soort opvallende knoppen op die alleen nuttig zijn voor wie op al deze diensten een abonnement heeft. Zelfs als je lid bent van al die diensten, zijn de knoppen overbodig, omdat je onder de cijferknoppen een quick access-functie hebt die je naar je favoriete apps kunt laten wijzen.

Magic RemoteMagic RemoteMagic Remote

Dat gezegd hebbende is de Magic Remote in onze ogen nog altijd een van de beste afstandsbedieningen. Hij ligt prettig in de hand, het knopgevoel is prima en de bewegingsdetectie werkt zeer intuïtief. Ook kun je er een eventuele settopbox mee bedienen en werkt de ingebouwde microfoon prima voor spraakopdrachten.

Inputlag en chroma subsampling

Als je graag gamet op je televisie, doe je er goed aan om bij de aankoop te letten op de inputlag. Doordat beelden die via een hdmi-ingang binnenkomen, worden gebufferd en verwerkt voordat ze daadwerkelijk op het scherm verschijnen, lopen ze een vertraging op die inputlag wordt genoemd. In de filmstand doet de GX er zo'n 80ms over om de gamebeelden weer te geven die met 60fps naar de tv worden gestuurd. Dat komt neer op bijna vijf beelden vertraging.

InputlagDe GX is echter voorzien van hdmi 2.1-ingangen die auto low latency mode ondersteunen. Hiermee kan de tv, als de aangesloten console ook allm ondersteunt, automatisch naar de spelmodus worden geschakeld. In deze modus bedraagt de lag nog maar 13ms: minder dan een enkel beeldje vertraging dus. Dit uitstekende resultaat wordt met zowel 1080p60- als 2160p60-beelden behaald. Ook als er hdr-beelden worden aangeboden, blijft de inputlag hetzelfde.

Hardcore gamers zullen dit toestel ook zeker kunnen waarderen, omdat het 120fps aankan. Dat kan dankzij de hdmi 2.1-ingangen op de volledige 2160p-resolutie, maar doordat er op dit moment nog geen gameconsoles en videokaarten zijn met hdmi 2.1, is 1440p de maximale resolutie waarmee 120fps kan worden weergegeven. De volgende generatie consoles en videokaarten zal hier natuurlijk verandering in brengen.

Hiermee zijn de oledtelevisies van LG dus een toekomstvaste keuze voor gamers. Bovendien ondersteunt deze tv freesync en Nvidia's G-Sync. Hiermee kunnen spelbeelden die variëren van 40 tot 120fps, vloeiend worden weergegeven en is deze televisie zo'n beetje de perfecte keuze voor gamers.

Chroma subsampling

Er is veel bandbreedte nodig om uhd-beelden met 60fps of hoger te verwerken. De meeste uhd-tv's gebruiken dan ook een truc die chroma subsampling heet, om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van beelden die via hdmi binnenkomen. Helaas kost dit wat beeldkwaliteit, doordat de resolutie van kleur in het beeld afneemt. Bij het weergeven van videobeelden is dat niet erg, omdat alle codecs die voor videodistributie worden gebruikt, dezelfde truc toepassen om bandbreedte te besparen. Bij door een computer gegenereerde beelden kunnen er echter kleurartefacten in beeld zichtbaar worden. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij kleine, zwarte letters op een witte achtergrond.

Met de standaardinstellingen past de GX chroma subsampling toe op 2160p60-beelden, die met 60fps worden aangeboden. Hier is in het instellingenmenu eenvoudig wat aan te doen door te navigeren naar 'Beeld' > 'Aanvullende instellingen'. Daar kun je er namelijk voor kiezen om 'HDMI Ultra HD Deep Colour' aan te zetten. Dat kan voor alle vier de hdmi-ingangen. Als je dat hebt gedaan, worden alle beelden keurig op de volledige kleurresolutie weergegeven en zijn er geen artefacten meer zichtbaar.

Energiegebruik en geluid

Energielabel ADe LG GX heeft energielabel A meegekregen en behoort daarmee tot de zuinigste oledtelevisies van dit moment. Als het nog zuiniger moet, zijn er lcd-modellen te vinden die efficiënter met elektriciteit omgaan, maar wat beeldkwaliteit betreft kunnen deze zich in de verste verte niet meten met een oled. Zo uit de doos gebruikte ons 65"-testmodel gemiddeld ongeveer 195W, waarbij het toestel 255cd/m² aan helderheid produceerde.

Nadat we de helderheid hadden afgesteld op 250cd/m², zakte het gemiddelde verbruik naar 167W. Wie 's avonds kijkt in een niet al te fel verlichte kamer, kan toe met een helderheid van 120cd/m² en als we de GX daarop afstellen, zakt het verbruik naar een gemiddelde van 113W. Uiteraard kan de tv de helderheid ook automatisch aanpassen aan het omgevingslicht door middel van de ingebouwde lichtsensor. Zo heb je altijd een mooi beeld en verbruikt de tv niet onnodig veel energie.

Geluid

Een audiosysteem ontwikkelen dat goed klinkt, maar niet al te veel ruimte inneemt, is een enorme technische uitdaging. Gezien de dikte van slechts twee centimeter hadden we dan ook geen hoge verwachtingen van de GX. Bij het beluisteren werden we echter aangenaam verrast door het super compacte luidsprekersysteem. Uiteraard is de basweergave niet indrukwekkend, maar er zijn wel degelijk lage tonen te horen. Zeker op niet al te hoog volume is het geluid prima en klinken de kleine luidsprekers een flink stuk groter dan ze daadwerkelijk zijn.

LuidsprekersLuidsprekers

Boven de vijftig procent volume worden de beperkingen van de luidsprekers hoorbaar en als je het maximale volume nadert, klinken ze erg schel. De verstaanbaarheid blijft prima, maar voor films en muziek blijf je het liefste onder de vijftig procent van het maximale volume. Voor het gemiddelde televisieprogramma vinden we het geluid prima, maar bij het bekijken van films of concerten komen de beperkingen van dit audiosysteem duidelijk naar voren en ben je veel beter af met een goedkoper model uit LG's C-serie.

Een ander minpunt, dat vanaf modeljaar 2020 voor alle modellen van LG geldt, is dat er geen dts-geluid kan worden weergegeven. LG heeft ervoor gekozen om, net als Samsung en Panasonic, te besparen op dts-licenties. Wie vooral naar video-on-demanddiensten kijkt, heeft hier geen last van, maar als je graag films in hoge kwaliteit vanaf schijfjes afspeelt, kun je hier wel tegenaan lopen en ben je dus verplicht om een extern audiosysteem met dts-ondersteuning te gebruiken.

Beeldeigenschappen

In de afgelopen jaren hebben we de beeldkwaliteit van oledpanelen nauwelijks zien toenemen. Stilstand betekent natuurlijk achteruitgang, maar op belangrijke punten is de oledtechniek nog altijd ruimschoots beter dan de andere schermtechnieken van dit moment. Bijvoorbeeld wat de kijkhoeken betreft. Deze zijn bij oledtelevisies veel groter dan bij lcd-exemplaren.

KijkhoekenKijkhoeken

De bovenstaande foto's zijn gemaakt met identieke belichting, waarbij de linkerfoto recht van voren is genomen en de rechter onder een hoek van 45 graden. Bij lcd-televisies, en dan vooral bij modellen met een va-paneel, loopt de beeldkwaliteit flink terug als je niet recht voor het scherm zit. Bij oled blijven de kleurverzadiging en het contrast onder een hoek gewoon goed. De helderheid loopt zo weinig terug dat het met het blote oog totaal niet opvalt.

UniformiteitUniformiteit

Ook is de helderheid van het scherm veel uniformer dan bij lcd-televisies, doordat er geen gebruik wordt gemaakt van een backlight. We hebben foto's gemaakt van een wit scherm waarbij we hebben belicht voor middengrijs, zodat de uniformiteit van het scherm extra goed is te zien. Grote helderheidsverschillen zoals bij lcd's zien we niet. Wel zien we op de foto's kleine verschillen in de kleurbalans, maar bij het weergeven van gewone beelden vallen deze met het blote oog eigenlijk nauwelijks op.

ZwartweergaveZwartweergave

De zwartweergave van oled is simpelweg perfect. Bij het weergeven van zwart komt er geen licht uit het scherm. Hierdoor is het contrast van oledtelevisies veel groter dan dat van lcd's. Doordat de pixels afzonderlijk uitgezet kunnen worden, is het lokale contrast net zo groot als het algehele contrast. Hierdoor zien beelden op een oledscherm er bij gelijke resolutie scherper uit dan op een lcd.

Beeldverwerking

Alle oledmodellen van LG, behalve de modellen uit de B-serie, zijn voorzien van de 'α9 Intelligent Processor' die dit jaar bij de derde generatie is aangeland. Deze beeldverwerkingschip maakt het mogelijk om 4k-beelden met maximaal 120fps weer te geven. Uiteraard heeft LG ook de nodige algoritmen ingebouwd die het beeld op de een of andere manier moeten verbeteren.

AI-beeld Pro

Sinds vorig jaar kun je 'AI-beeld' inschakelen en dit jaar heeft deze functie het achtervoegsel 'Pro' gekregen. Op of de andere manier zijn marketeers bij verschillende merken geneigd om overal de term ai op te plakken en dus is er nu zelfs een heel ai-menu aan de interface toegevoegd. Wij hebben in ieder geval niet het idee dat AI-beeld Pro heel intelligent te werk gaat. Veel meer dan wat subtiele verscherping is het volgens ons niet. We vonden het beeld er in ieder geval niet mooier van worden.

Er zijn twee soorten ruisonderdrukking aanwezig. Er is er een tegen normale ruis in beeld, zoals filmkorrel of ruis die ontstaat door het gebruik van hoge iso-waarden bij het opnemen. De andere genaamd 'MPEG-ruisonderdrukking' is bedoeld om de artefacten die ontstaan door digitale videocompressie, tegen te gaan. Beide algoritmen doen wat ze moeten doen en leveren duidelijk minder ruis in beeld op, maar het is onmogelijk om ruis perfect te onderscheiden van subtiele details. Hierdoor gaat de beeldscherpte duidelijk achteruit en kun je bij goed beeldmateriaal maar beter afzien van ruisonderdrukking.

Met een beeldinterpolatiealgoritme wordt de framerate effectief verhoogd door tussenliggende beelden te berekenen. Bij LG heet deze functie TruMotion en het effect ervan is een soepeler en scherper beeld bij veel beweging. Helaas is het onmogelijk om in real time perfecte beelden te berekenen en dus leveren dit soort algoritmes bij gecompliceerdere beweging altijd artefacten in beeld op. TruMotion van LG is een van de betere algoritmen, maar vooral als een object op het scherm zich voor een bewegende achtergrond langs verplaatst, gaat het mis en verschijnen er storende artefacten.

TruMotion

Als je TruMotion op Gebruiker zet, kun je OLED Motion inschakelen. Dit is LG's marketingnaam voor black frame insertion, waarbij na elk beeldje steeds een zwart beeld wordt vertoond. Hierdoor wordt beweging duidelijk scherper weergegeven. Dit komt doordat de afzonderlijke beelden korter zichtbaar zijn, waardoor er, als je ogen bewegen om een object op het scherm te volgen, minder bewegingsonscherpte op je netvlies ontstaat. Dit effect is dus vergelijkbaar met het gebruik van korte sluitertijden bij fotografie. Helaas neemt hierdoor ook de helderheid van het beeld sterk af en krijg je met een duidelijk zichtbare flikkering te maken, waardoor de meeste mensen er niet graag gebruik van zullen maken.

Verreweg de meeste 'beeldverbeteraars' kun je wat ons betreft beter uitschakelen, maar de functie Maximale Helderheid kan erg handig zijn als er met veel omgevingslicht wordt gekeken. Door de officiële specificaties los te laten en de grijstinten expres te helder weer te geven, krijg je een beeld dat er op een zonnige dag een stuk beter uitziet. Je moet dan niet vergeten om de functie weer uit te zetten bij gunstige lichtomstandigheden, anders krijg je een veel te licht beeld te zien.

Metingen en hdr

Het contrast is een van de belangrijkste eigenschappen als het op waargenomen beeldkwaliteit aankomt en op dit vlak blinken oleds uit, dankzij hun perfecte zwartweergave. Doordat er bij het weergeven van zwart geen licht uit het scherm komt, is de contrastverhouding in principe oneindig groot, als je tenminste in een volledig verduisterde ruimte kijkt. Kijk je in een verlichte kamer, dan kunnen reflecties de zwartweergave negatief beïnvloeden. De GX is voorzien van een antireflectielaag, maar deze is niet zo effectief als die van sommige lcd-televisies. Dit is een bewuste keuze geweest, want een betere antireflectielaag gaat ten koste van het lokale contrast, waardoor het beeld er minder scherp uit gaat zien. Het is dus zaak om al te felle lichtbronnen in de kijkruimte te vermijden.

Het contrast is een van de belangrijkste eigenschappen als het op waargenomen beeldkwaliteit aankomt. Een correcte kleurweergave is iets minder van belang, maar daarmee zeker niet onbelangrijk voor een mooi beeld. We hebben de kleurweergave gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter, die we in Calman hebben voorzien van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer.

Een meting van de grijstinten levert een goed beeld op van de kleurweergave, want als alle tinten zonder kleurzweem worden weergegeven, wordt het grootste deel van de kleuren ook correct weergegeven. Bovendien zien we aan deze meting of de helderheid met de juiste stappen oploopt, zodat er geen details in het beeld verloren gaan.

Grayscale

Van alle presets levert 'Expert (Lichte kamer)' het beste resultaat op. Het beeld is een tikje te groen wat kleur betreft, maar met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,8 liggen alle afwijkingen ver onder de grens van 3, waardoor ze met het blote oog totaal onzichtbaar zijn. Het gammaverloop is zeer goed, en volgt de 2,2-lijn nagenoeg perfect. Met een kalibratie valt er dus nauwelijks nog winst te behalen.

Primaire en secundaire kleuren

Bij de primaire en secundaire kleurmeting zien we een keurig resultaat. Bij een een ΔΕ2000 van 3 beginnen afwijkingen voor het menselijk ook zichtbaar te worden. De GX komt uit op een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,6, waardoor er ook hier met een kalibratie nauwelijks zichtbare winst valt te behalen.

Hdr

Wat hdr-formaten betreft is er ondersteuning voor Dolby Vision, Technicolor, hybrid log-gamma en hdr10. Er is dus geen ondersteuning voor hdr10+, een uitbreiding bij hdr10 die dynamische metadata toevoegt en die voornamelijk bij Amazon Prime Video is te vinden. Dat is natuurlijk jammer, maar geen onoverkomelijk probleem, aangezien alle hdr10+-content ook prima zonder de dynamische metadata kan worden weergegeven. LG probeert hiervoor te compenseren door de toevoeging van 'HDR10 Pro', een feature die het effect van dynamische metadata moet nabootsen. Wij hadden natuurlijk liever gewoon ondersteuning voor hdr10+ gezien.

De maximale helderheid van oledschermen ligt wat lager dan bij de helderste lcd-tv's, waardoor je bij het kijken naar hdr de ruimte enigszins moet verduisteren voor het beste resultaat.

Maximale helderheid

Bij de meeste hdr-schermen loopt de helderheid terug als er grote heldere vlakken moeten worden weergegeven, maar bij oleds loopt de helderheid nog wat verder terug bij heel felle beelden. Dit komt doordat oleds, net als crt's en plasma's, zijn voorzien van een automatic brightness limiter, die het stroomverbruik van het scherm beperkt bij een (bijna) volledig wit scherm. In de bovenstaande grafiek zien we dat de abl ingrijpt als er vijfentwintig of meer procent wit moet worden weergegeven. Bij het kijken naar testbeelden is dit duidelijk te zien, maar bij het kijken naar normale content valt het bijna nooit op.

Bij de weergave van een wit vlak dat 10 procent of minder van een zwart scherm beslaat, hebben we een helderheid van bijna 756cd/m² gemeten. Bij 25 procent zakt de helderheid naar 410cd/m² en bij 100 procent is er nog 148cd/m² aan helderheid over. De hoogste pieken zagen we in de Standaard-stand; bij de andere presets kwam de helderheid net een beetje lager uit. Als een wit vlak wat langer wordt weergegeven, loopt de helderheid eerst op, om na een tijdje weer af te nemen. We hebben zo een piek van 790cd/m² gemeten.

Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000, maar in plaats daarvan gebruiken we ΔΕICtCp. Dit is omdat ΔΕ2000 nooit ontworpen was om afwijkingen van, licht uitstralende, beeldschermen uit te drukken en er bij hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier en hier. De HDR Bioscoop-modus levert het beste resultaat op:

Grayscale

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan er dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen de televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, die bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.

Door deze roll-off van de helderheid ontstaan er wat grotere afwijkingen rond het kantelpunt. Dit zie je terug in de middelste grafiek. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. De gemeten kleurafwijkingen liggen gemiddeld onder een ΔΕICtCp van 3, waardoor ze met het blote oog nauwelijks waarneembaar zijn. Er is dus geen directe reden om te kalibreren, maar als je dat wel wil doen, kan dat zelfs geheel automatisch als je tenminste over meetapparatuur en Calman-software beschikt. De daarvoor benodigde patroongenerator is al in de software van de tv ingebouwd.

Conclusie

In 2017 introduceerde LG met de W7 'Wallpaper'-tv de dunste televisie ooit. Het scherm was bij dat model slechts enkele millimeters dik, maar je was wel verplicht de meegeleverde soundbar te gebruiken, omdat daarin alle benodigde elektronica was ondergebracht. Met de nieuwe G-serie heeft LG nu echt de platste oledtelevisie ooit geïntroduceerd, waarbij alles in een enkele behuizing is geïntegreerd. Het door ons geteste 65"-model is slechts twee centimeter dik en is met de meegeleverde muurbeugel strak tegen een muur te bevestigen. Het geheel ziet er hierdoor superstrak uit, zeker als je de mogelijkheid hebt om de kabels in de muur weg te werken.

De beeldkwaliteit is zoals we van oled gewend zijn: prachtige kleuren en zeer goede kijkhoeken. Dankzij de perfecte zwartweergave is het contrast enorm en doordat de (sub)pixels individueel uitgeschakeld kunnen worden, is ook het lokale contrast zeer groot. Daardoor zien beelden er scherper uit dan op lcd-televisies. Daar staat tegenover dat het glanzende scherm wat gevoeliger is voor reflecties en dat de maximale helderheid niet zo hoog is als bij de beste lcd-tv's. Het liefst kijk je dus met niet al te veel omgevingslicht.

De tv draait op webOS en dat vinden we nog altijd een van de prettigst werkende smart-tv-platforms. Ook de meegeleverde Magic Remote werkt erg prettig dankzij de bewegingsdetectie, de microfoon en het handige scrollwieltje. De voor gamers belangrijke inputlag behoort tot de beste van dit moment. Bovendien is de GX geschikt om beelden met variabele framerate weer te geven dankzij ondersteuning voor freesync en G-sync. Daarnaast kunnen 4k-beelden door de hdmi 2.1-aansluitingen met 120fps worden weergegeven, waardoor er voor fanatieke gamers niet veel meer te wensen overblijft.

Het geluid is verbazingwekkend goed als je bedenkt hoe plat deze televisie is. Het is een hele prestatie om zulke kleine luidsprekers zo overtuigend te laten klinken. Dat gezegd hebbende, klinken televisies die wat dikker zijn vaak beter. Zo klinken bijvoorbeeld LG's eigen CX-serie oleds een heel stuk beter, terwijl deze televisies, die over dezelfde specificaties beschikken, veel goedkoper zijn. Hiermee is de GX een televisie voor mensen die het uiterlijk zo belangrijk vinden dat ze bereid zijn in te leveren op het geluid en daar bovendien veel extra geld voor kunnen en willen betalen.

Reacties (196)

196
195
93
4
0
89
Wijzig sortering
Hiermee is de GX een televisie voor mensen die het uiterlijk zo belangrijk vinden dat ze bereid zijn in te leveren op het geluid
Die conclusie is iets te kort door de bocht: er zijn mensen (zoals ik) die al hun geluid "gewoon" door een versterker af laten handelen. Het feit dat de luidsprekers in de tv dan wat minder zijn is dan een bijzaak :)
Als je duizenden (of voor een gewone OLED >1000) uitgeeft voor een TV lijkt het mij toch wel logosch daar een redelijk luidsprekersysteem bij te zetten, of worden de TV-luidsprekers toch nog zo vaak gebruikt?
Je hebt vast mensen die de TV speakers gebruiken, maar ik mag hopen dat de meeste mensen in ieder geval een soundbar hebben liggen...
Mwah, wij hebben inmiddels al een aantal jaar erg veel plezier van de beeldkwaliteit en het geluid interesseert ons minder. De speakers van de B6 bevallen prima :)
Dan zal er een wereld voor je open gaan als je een 5.1 of betere set neerzet. Zeker met series zoals Dark en Warrior Nun (in deze laatste heb ik het over het geluid, niet over de kwaliteit van de serie :) )
Met je eens maar ik heb ook gemerkt dat veel mensen goed geluid ook te indringend vinden en liever wat afstandelijker geluid horen zodat ze niet te veel immersie ervaren. Voor mij onbegrijpelijk, ik wil qua beeld en geluid zoveel mogelijk ondergedompeld worden maarvoor veel mensen geldt dat niet. Die willen een tv op 4m afstand hebben, geen uitgebreid surroundsysteem en geen HFR.
Niet te veel immersie, count me in! Ik ga niet naar 3D films en gruwel van de aanprijzing immersive experience in bioscopen. Ik snap dat (met name?) pubers graag zoveel mogelijk prikkels willen om in enige mate hun aandacht vast te kunnen houden, maar die onderdompeling vind ik echt verschrikkelijk. De platst mogelijke TV hebben daarentegen lijkt me een goed idee. Dit gevaarte is echter meer dan twee keer zo groot als mijn huidige 32 inch, die op 3 meter afstand prima volstaat. Maar dat zal dan ook wel te maken hebben met gevoelig zijn voor onderdompeling...
Ik ben geen puber meer, gelukkig, maar ik ga altijd voor zoveel mogelijk immersie, zowel qua beeld als geluid. Ik kijk films en series om helemaal in een verhaal gezogen te worden, zoals jij zegt me helemaal onder te dompelen. Maar ik weet uit ervaring dat er mensen zijn die liever niet zoveel immersie willen, zoals jij, en dat is natuurlijk prima. Ieder zijn ding. Desondanks geldt voor veel mensen dat een grotere tv erg snel went en men doorgaans bedenkt dat het nog wel een maat groter had gemogen. Kan in jouw geval best zijn dat je 48 of 55 inch op 3m afstand toch wel prettig vindt, ook al denk je nu van niet. Just a thought...
:-) Ik was ook niet in de veronderstelling dat je een puber bent en ik zie wel ook de voordelen van puber zijn, maar idd: nog een keer lijkt me niet nodig... Maar on topic, idd: een grotere TV is een optie en aangezien ik een nextgen console overweeg zelfs wat mij betreft een must icm 4K.
Ik begrijp jouw gevoel, maar weet wet dat het “realistisch overkomen” en vergroten van “immersie” de motor is van de audiovisuele sector. Een goede film trekt je dankzij verhaal en acteerwerk mee, maar je kan moeilijk ontkennen dat breedbeeld, geluid uit meerdere luidsprekers, hogere resolutie, hogere lichtoutput, enz de eenzelfde doel hebben als MDA (Vb atmos), 3D (die allesbehalve nieuw is) of HDR!
Ik geloof het gelijk, voor ons is het echter een kwestie van prioriteiten stellen. Geluidskwaliteit hangt in het midden terwijl beeldkwaliteit nummer 1 is. Houd niet in dat ik geen receiver oid zou willen, maar ik vind het geluid uit de TV speakers echt prima!
Ja zelf gebruik ik een relatief simpele soundbar op mijn C9, niet dat wij het geluid slecht vinden van de TV. Maar (vrijwel uitsluitend) met films mis ik vooral wel wat bass.
Het is dat de soundbar automatisch schakelt met de TV (aan/uit, volume enz gaat allemaal via de magic remote), anders zouden we hem niet eens gebruiken bij normaal tv kijken.

Een familielid van mij heeft een zeer hoogwaardige geluidset wat "optimaal" ingesteld is, ik vind het behoorlijk irritant en haalt mij juist uit de film. Maar dit heb ik dus ook in bioscopen dat ik denk, moet dit nu zo hard? Geschreeuw in mijn oren klinkt/is niet als muziek.

Muziek wil ik dan wel weer wat harder, en vooral dat het mooi en helder blijft..

Dit terwijl ik "vroeger" wel op elk gebied het geluid zo hard en vol mogelijk wilde hebben, ook bij films.

Dan dus terug ontopic op dit gebied:
Ja ik kan mij wel indenken dat er nog mensen zijn die het geluid van de TV zelf wel kunnen waarderen, die geen opvallende soundbar of complete cinema set in hun woonkamer willen. Het geld zal voor deze mensen niet direct het probleem zijn, het interieur wel.. Voor hun kan het dus balen zijn: yes een hele platte OLED, shit slecht geluid.
Het hangt natuurlijk ook af van de akoestiek van de kamer.

Wij hebben een zeer beroerde akoestiek, dus was de TV vrijwel onverstaanbaar. Daarom heb ik 'm aangesloten op de receiver.

Ik kan me voorstellen dat dit niet altijd nodig is.
Er zijn meer dan genoeg redenen waarom voor veel mensen het geluid via de TV meer dan prima is.
Wat mijzelf betreft, ik heb maar 1 functionerend oor. Ik leef Mono. Voor mij dus geen reden om een 5.1 set te nemen. Ook niet voor de bas, interreseert mij totaal niet.
Mrs. Meekoh en de kids vinden het geluid van de TV ook prima. Sterker nog het geluid bij mijn schoonouders met 5.1 set vinden ze niks.

Scheelt mij ook weer geld :P
Goede stereo is beter dan slechte 5.1 zeggen ze altijd. Meerkanaals maakt de audiobeleving niet beter, goede apparatuur en een goede implementatie wel. En dan natuurlijk nog de persoonlijke voorkeur. Veel mensen houden niet van geluid om zich heen. Geen idee waarom maar dat doet er ook niet toe. Tv kijken doe je voor je lol en dan moet je gewoon kopen wat bij je past. :)
Ik vind het geluid van de LG OLED ook zeker niet slecht. In eerste instantie vond ik een soundbar niet nodig.
Ik heb uiteindelijk toch een soundbar gekocht (Sony HT-ZF9). Belangrijkste reden is mijn lawaaidoofheid. Het volume kan dan soms niet hoog genoeg. Anderzijds toch wel voor Netflix.

Ik heb de soundbar nu een tijdje maar vind het verschil in geluidskwaliteit lang niet zo groot als ik verwacht/gehoopt had. Anders gezegd en ik val in herhaling. LG stopt dus best wel goed geluid in hun OLED TV's alleen het volume laat wat te wensen over.
Idem eigenlijk, ik heb een LG OLED en een Sonos Beam en hoewel het geluid duidelijk wel wat meer "body" heeft is het verschil nu ook weer niet dermate dat het echt een must is.

Kan me wel voorstellen dat je met een dure 5.1 of 7.1 set nog een andere ervaring hebt maar ik denk dat dit voor de meeste niet tweakers / niet audiofielen toch echt wel een brug te ver is.
Je hebt vast mensen die de TV speakers gebruiken, maar ik mag hopen dat de meeste mensen in ieder geval een soundbar hebben liggen...
Een soundbar wil je bij deze televisie nu net niét gebruiken: dan gaat je platte effect net verloren. Een volwaardig surroundsysteem, waarbij boxen zo verdekt mogelijk staan dan weer wel.
LG verkoopt een soundbar speciaal ontworpen voor deze TV.
Waar, en ziet er perfect uit, maar wat mij betreft te duur en waarschijnlijk veel te slecht voor mij.
De meest "perfect uitziende soundbar" bij een strak opgehangen tv is uiteraard geen soundbar, oftewel nette onzichtbaar in de tv ingebouwde speakers. :P

"Super" geluid krijg ja alleen met optimaal opgestelde luidsprekers rondom het scherm, tenzij je op 1,2m van het scherm zit betekent dat dus losse speakers.

Een soundbar is en blijft wat dat betreft een half-half oplossing.
En die soundbar ondersteund gek genoeg wel DTS 8)7
Er was nog marketing budget over :+
Mja, ik gebruik zelf het geluid van een tv niet dus ook geen last van maar het blijft een rare keuze van LG om DTS te laten vallen en daarmee ook de mogelijkheid om het dts signaal door te geven aan b.v. een soundbar.
Ligt er aan wat je zoekt. Speakers hebben wat ruimte nodig om lekker te kunnen spelen. Die ga je niet wegmoffelen achter meubels. Tenzij je een melkpakjes systeem hebt, maar dan geef je ook niet veel om geluid.
Ik heb ook de voorkeur voor grote(re) speaker kasten. Echter om te zeggen dat mensen die liever het bij een compact systeem houden niet geven om geluid gaat wat ver naar mijn mening.

Mensen die niet geven om geluid gaan geen 1000+ euro uitgeven aan een geluidsysteem.
De echte 'melkpak-setjes' zijn aardig aan de prijs vind ik zelf.
Dat is vaak onwetendheid van consumenten en de marketingmachine van fabrikanten die goed werkt. Als iets duur is en van een bekend merk is dan is het goed. Mijn vader is net zo. Helemaal in zijn nopjes met een Bose speaker set. Veel te duur en kneiter slecht geluid voor wat je er voor moet betalen.
Het is ook maar net waar je voorkeur ligt qua geluid natuurlijk. Ik heb zelf een Bose soundbar en die vond ik qua geluid prettiger dan concurrenten in dezelfde prijsklasse. Toegegeven dat de soundbar wel in de aanbieding was, maar ik ben zeer content met het geluid. 'Kneiter slecht' gaat wat ver denk je niet?
Vind ik niet voor het geld wat je er voor moet betalen. Voor een Bose Lifestyle surround systeem betaal je letterlijk duizenden euro's. Dat betaal je echt niet voor het goede geluid.
Dan pak je de top of the range natuurlijk. Ik heb het over een soundbar die wat meer onderin zit. Zoveel kan ik überhaupt niet uitgeven aan geluid dus daarover kan ik weinig zeggen!
Hmm, niet helemaal mee eens met je laatste zin. Ik heb een Marantz receiver (SR5010) met de Bowers & Wilkins MT50 set en dat klinkt toch echt behoorlijk goed! Natuurlijk zullen echt goede grotere boxen nog beter (kunnen) klinken maar ik kan hier in combinatie van mijn LG C9 elke dag van genieten.
Je hebt gelijk. B&W, Focal, KEF, Dali hebben mooie "micro" speakers, dus een wat te kort door de bocht reactie van mijn kant. Ik doelde meer op merken als Harman, Bose, Sonos waar je veel en veel te veel betaald voor de kwaliteit die je krijgt.
Het probleem van de melkpakjes is het laag en middenlaag, en dit wordt deels opgelost door een subwoofer. Zo krijg je best aardig geluid. Goed opgestelde melkpakjes van degelijke kwaliteit zulllen een soundbar altijd overtreffen.
Bij Sonos betaal je voor gebruiksgemak en de software en dat is ook niet onterecht, daar is moeite en tijd ingestoken en velen waarderen dat. Voor mij is gebruiksgemak van ondergeschikt belang, ik wil in ieerste instantie goede gebalanceerd geluid hebben maar dat geldt maar voor relatief weinig mensen vermoed ik.
Gebruiksgemak van een Sonos is toch niet veel beter dan van speakers met een receiver? Enige verschil is het trekken van een kabeltje tussen speaker en receiver, waarbij een Sonos speaker een stopcontact nodig heeft. Beide ff kalibreren en je kunt er op los streamen.
Er zijn ook compacte en goed weg te werken soundbars te krijgen. Net als andere apparatuur die op een kastje kan staan en niet zo opvalt. Een 65 inch TV is wel wat forser dan een soundbarretje. De meeste fatsoenlijke soundbars kun je best ook wat lager zetten. Ik denk dat een Yamaha Bar 40 hier best goed onder zou staan, zeker omdat je de draadloze subwoofer een eind er vandaan kwijt kunt.
Het geluid in de C8,C9,CX is prima en zelfs beter dan veel soundbars.
Zal je verbazen hoe goed het geluid is in deze toestellen.
Ik heb pas de e9 gekocht. Ik ben geen kenner, maar het geluid is echt top. F1 kijken is echt een feestje.
En Netflix komt er ook veel beter uit.
Een goede tv met ingebouwde soundbar. Ik kan deze zeker aanraden.
Ik heb losse componenten bij de TV, maar voor een talkshow ga ik dat niet aanzetten...Dus in zoverre moet het geluid van een tv wel in orde zijn.
Ik heb een geïntegreerde soundbar, wat in het geval van dit super plat exemplaar wel afbreuk doet aan het opzet.

Die discussie over die speakers flakkert elke keer weer op als het over televisies gaat. Ik vraag me dan af hoeveel mensen hun kamer onder handen nemen als het over "goed" geluid gaat.

Een leuk filmpje over je kamer ...
https://www.youtube.com/watch?v=cTnituQu8ig

Je moet wel erg ver gaan voor goed geluid. Ik heb deze Panasonic en moet gewoon mijn TV aanzetten voor bijzonder deftig geluid:
https://www.panasonic.com...n-tv/oled/tx-55fz950.html

Ik ben misschien wel 700 euro extra kwijt wanneer ik mijn tv moet vervangen, maar moet ook niet spelen met mijn hdmi 2.x aansluitingen of het video signaal bypassen waarna ik geen invloed meer heb op lip sync.
Akoestiek is van zeer grote invloed op het geluid ja, daar hoef ik geen linkjes voor te openen :) Beneden zit ik ook nog met een WAF :P Op zolder heb ik viltpanelen. Volgend huis misschien wel bass traps als dat nodig is.

Ik hoef geen megageluid uit de tv (als ik er niks extra voor betaal dan altijd meegenomen) maar ik moet wel mensen goed kunnen verstaan op tv. Dat is voor mij de ondergrens. Zodra ik goed geluid wil gaat de versterker aan.
Bart ® Moderator Spielerij @JT21 juli 2020 12:26
Niet? Mijn receiver gaat voor alles aan. Ook talkshows klinken beter uit goede speakers dan uit een tv. Kost ook niet bepaald extra moeite, alles gaat met dezelfde afstandsbediening in 1x aan :).
Los van dat m'n vrouw voor praten de tv fijner vindt, ik haal er niks uit om het aan te zetten voor een talkshow of het nieuws. Voor films en muziek kan het echter niet gek genoeg :P (daarom ook mijn hok op zolder met thuisbios :P ).
OK, maar daarvoor zijn die kleine luidsprekertjes kennelijk goed genoeg als je de review mag geloven.

Bij mij gaat via de harmony de versterker altijd aan voor de "TV kijken activiteit", speakers van de TV heb ik nooit gebruikt. Jij kan, zodra je dat wilt, ook beter geluid aangooien, b.v. als een leuk optreden van een band o.i.d. plaatsvind.
OK, maar daarvoor zijn die kleine luidsprekertjes kennelijk goed genoeg als je de review mag geloven.
Ongetwijfeld, ik wou alleen aangeven dat geluidskwaliteit van een tv nog steeds enigszins relevant kan zijn ook als je extern geluid hebt voor je tv.
OK... maar voor mensen die met een "druk op de knop" beter geluid hebben natuurlijk wel veel minder...
Wat voor losse componenten heb jij dan en hoe zijn die aangesloten als ze niet standaard aan gaan met de TV? Want linksom of rechtsom schakelt dat ofwel automatisch ((e)ARC, HDMI via receiver) of jij bedient het volledig handmatig wat het 'aanzetten' element argument meteen van tafel zou vegen.
Pioneer VSX-S300 met 2 Kef Q150's.
Ook en misschien juist bij een talkshow kan slecht geluid zeer vermoeiend zijn. Al het geluid loopt hier via mijn Denon 5.1 receiver en dat is een verademing t.o.v. flatscreen speakers.
Dat is juist mijn punt, voor mij is de ondergrens dat het luisteren naar stemmen niet vermoeiend is via de tv :)
Hier thuis word standaard naar de ingebouwde luidsprekers van de C9 geluisterd. Wanner we samen film kijken, of wanneer ik alleen kijk, doen we afhankelijk van wat we kijken het geluid via de soundbar. Komt ook door de kinderen in de basisschoolleeftijd hier in huis. Ze mogen best de tv aan- en uitzetten, kanalen wisselen en geluid harder / zachter zetten. Maar het geluid via de HDMI ARC naar de soundbar sturen en het volume per speaker (incl. satellieten) aanpassen heb ik nog niet uitgelegd :9 ...
Dat is toch vooral de toegevoegde waarde van ARC op HDMI?
Wanneer de versterker, console of tv aangaat, springt de rest ook meteen aan en op het juiste kanaal.
dat lijkt mij ook. Mijn tv is via ARC aangesloten op mijn versterker. Alle andere apparaten, zoals de consoles en mediabox zijn allen op de versterker aangesloten en je zit altijd goed met het geluid en kanaal, wat je ook aanzet. (Al is de ziggo next box wel erg dominant)
In basis heb je gelijk. Maar ik hoef niet het Jeugdjournaal, Klokhuis en al die kinderseries en kinderfilms in surround door mijn woonkamer. Maar dat is misschien mijn persoonlijke ding. Als ik op de tv de uitgang voor geluid 'HDMI ARC' selecteer gaat het ook precies zoals jij beschrijft.
Is natuurlijk gewoon een instelling, wil je het geluid via ARC, Optical, Bluetooth etc.
Op mijn C8 heb ik dit gewoon automatisch ingesteld. Als mijn TV aan gaat, gaat automatische de soundbar aan en schakelt die naar HDMI ARC. Ik vind het echt een wereld van verschil tussen de tv speakers en een soundbar.
Ik weet niet of ik er uniek in zal zijn, maar voor mij is beeldkwaliteit belangrijker dan geluidskwaliteit. Ik houd van het diepe zwart van een oled scherm, maar het geluid van de tv-speakers zelf vind ik al weer goed genoeg. Het is natuurlijk dan wel weer fijn als het nog ergens naar klinkt, maar persoonlijk zit ik er niet op te wachten (en heb ook niet eens een plek) om een soundbar en satellietspeakers te moeten plaatsen.
Ik denk dat iedereen zo zijn eigen voorkeuren heeft. Voor mij is goed geluid even belangrijk als goed beeld. Een goede soundtrack bepaalt (voor mij) een groot deel van de beleving, en daar hoort voor mij dan ook de "bioscoopervaring" bij dat je sommige geluiden moet 'voelen'. Ik vind standaard-tv-speakers daarom totaal irrelevant, want het geluid gaat altijd over mijn losse speakers, ook bij "gewoon" tv-kijken (wat ik overigens zelden doe, behalve af en toe het nieuws kijken en formule 1).
Nee man, ik heb 2000 euro voor m'n Oled betaald in 2016, toen had ik geen geld meer voor een geluidssysteempje hoor (naja later wel een oud 5.1 setje voor 70e van marktplaats gehaald). Maar die logica van als je zoveel geld voor het ene uitgeeft, dat je dan automatisch nog geld over hebt voor het andere vind ik altijd een beetje gek.
De gedachte is natuurlijk dat zowel beeld als geluid ongeveer een evengrote rol spelen bij het plezier van tv kijken. In dat licht is het onlogisch een relatief dure tv te kopen en geen of weinig geld te stoppen in de andere component: geluid. Surroundgeluid op een hoog niveau (highend) kost nu eenmaal veel geld, omdat je op zijn minst 6 speakers moet kopen (2x front, 2x rear, 1x center en 1x subwoofer) en een receiver. Dat loopt al gauw op tot een 5-voud van een 65 inch OLED. Ik snap dat de drempel om zoiets aan te schaffen veel hoger is en dat de meeste mensen voor een veel goedkoper alternatief gaan of zich zelfs tevreden stellen met het geluid van de tv zelf.
Nee hoor, ik heb een tv gekocht van +/-1100 euro voor het beeld.
en een soundbar van +/-1000 voor redelijk geluid
Die conclusie is iets te kort door de bocht:
De conclusie moet vrij algemeen zijn natuurlijk en
Het feit dat de luidsprekers in de tv dan wat minder zijn is dan een bijzaak :)
Dit is en blijft persoonlijk.

Als uit statistieken zou blijken dat (wat zullen we zeggen) 80% van de mensen TV geluid nooit aanzet of enkelen keren per jaar, dan kun je je misschien afvragen of dit nog relevant is in de conclusie. Maar voor sommigen is dit gewoon relevante informatie. Wellicht drukt het op het cijfer van deze TV, maar is dat dan relevant voor jou?? Als een minpunt geluid is, maar geluid heeft voor jou 0,0 waarde, dan is jouw persoonlijk cijfer voor die TV misschien een 9, in plaats van 8?
Cijfers zijn eigenijk ook nooit absoluut, daarom zie je sommige platforms daar ook van afstappen. Want je komt uit bij een eindoordeel voor een afgewogen gemiddelde samenleving (als je dat zo mag omschrijven).

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 juli 2024 14:31]

80% zet het geluid nooit aan? Waar haal je dat vandaan?

Ik heb niks met anecdotisch bewijs, maar ik ken helemaal niemand die de tv gebruikt zonder geluid en als we het daadwerkelijk hebben over 80% lijkt me dat toch stug.
Correctie: dank @yvez, je was me al voor.
80% zet het geluid nooit aan? Waar haal je dat vandaan?
Misschien even iets beter lezen.

Het gaat om een hypotetische situatie.
ALS -> situatie X -> dan kun je stellen dat die conclusie wellicht te kort door de bocht is. Op dit moment vind ik het dus wel relevant of in ieder geval logisch dat TV geluid wordt beoordeeld.

Oftewel die 80% is compleet uit de lucht gegrepen. Het had ook 51% kunnen zijn, als representatie van 'de meerderheid'.
Als je iets zegt over de opbouw/structuur van een review, maar dit betrekt op want -> "ik ken" en "voor mij persoonlijk", dan vind ik dat vrij zwak. Omdat jouw persoonlijke situatie totaal niet relevant is voor 'de meerderheid' (of dit nou 51% 70%, of 80%)

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 juli 2024 14:31]

My bad, over 'als' heen gelezen |:(

Then again, jij mist het stukje waar ik juist zeg dat anecdotisch bewijs onzin is, maar dat je van 80% toch wel wat zou moeten merken :P

Hoe dan ook, we zijn het verder gewoon eens.
Ik snap frustraties over mensen die zomaar wat roepen, maar in dit geval had je gewoon even beter kunnen lezen. Hij zegt namelijk specifiek _als_, daarmee doelt hij op het feit dat een conclusie pas relevant is als er echt statistieken zijn die dat ondersteunen...dus in dit geval zegt hij de conclusie niet kort door de bocht te vinden, omdat er geen cijfers zijn van mensen die het geluid niet belangrijk vinden (80% was gewoon een voorbeeld voor wanneer hij vindt dat het echt relevant is) :)
Mijn fout, dat stukje had ik gemist :)
Uiteraard is en blijft het persoonlijk. Vandaar dat ik ook zeg: Het feit dat de luidsprekers in de tv dan wat minder zijn is *dan* een bijzaak. Ik zeg nadrukkelijk niet dat geluid altijd een bijzaak is, want net zoals jij zijn er hier veel reacties van mensen die het geluid duidelijk goed genoeg vinden. :)
want net zoals jij zijn er hier veel reacties van mensen die het geluid duidelijk goed genoeg vinden. :)
Neeee. Neeee nee nee. Wacht even, nu gaan we het verkeerde pad op :P

Ik gebruik zelf al geen TV geluid meer sinds mijn... 8e of 10e ofzo.
Op het moment dat ik mijn pa's versterker + 2 lompe, veel te grote, oude speakers kreeg. Die ging op de TV + SNES. Dus ik de pracht van Final Fantasy 6, Chrono Trigger, Rock n Roll Racing, Starwing, Donkey Kong Country, Killer Instinct en noem nog 50 parels. Met het warme geluid van een ouderwetse stereo set.

Mijn TV geluid gaat NOOIT aan. Of het nou een game, film, serie of 'praatprogramma' is. In tegenstelling tot de aanname van sommige mensen -> surround setup moet per definitie lawaai maken -> dus is geschikt voor film, maar zeker niet voor praatprogramma's, etc. Dat is echt onzin.
Hand in het vuur dat mijn setup minder 'lawaai' maakt dan telefoons, kleine ellendige draadloze herrie speakertjes, etc. Je een goede set namelijk veel zachter zetten en alles goed verstaan, omdat het geluid veel herlderder is.

Kortom, ik gebruik mijn TV echt als monitor + versterker + laptop/PS4/Switch, etc.

Maar terug naar jouw punt. Het ging me alleen om "de conclusie IS te kort door de bocht". Ik denk dat de conslusie compleet is, omdat het voor veel mensen nog relevant is. Verder zitten wij in hetzelfde kamp hoor.
Daar had ik je verkeerd begrepen: zo te lezen denken we in ieder geval hetzelfde over het geluid wat bij het TV-beeld hoort :)

Ik zal er de volgende keer bijzetten dat de conclusie *naar mijn smaak* te kort door de bocht is ;)
Denk juist dat mensen die een ultra dunne tv op de muur willen vaak ook geen enorme luidsprekers/bars willen hebben. Dat doet af aan het minimalisme. De kef flat wall luidsprekers zouden dan kunnen. Zelf zou ik er niks extra’s omheen willen, net als bij The Frame van Samsung.
Ik vind de GX ook niet zo 'raar' als de reviewer. Als je veel tijd en energie in je interieur steekt wil je ook een geraffineerd uitziende TV oplossing, dan maar wat minder geluidskwaliteit.
Nou, dat scheelt behoorlijk per persoon. Ik wil ook dit jaar een GX ofwel een W9 om die dingen mooi weg te werken in mijn mooie interieur.

Maar ik wil ook goed films kijken met goede sfeer en die bestaan wat mij betreft uit de combinatie van beeld en geluid. Ik begrijp mensen die wel goede beeldkwaliteit willen, maar waarvoor het geluid niet belangrijk is dan ook niet, dat is voor mij hetzelfde als iemand met een top kwaliteit stereo, maar met waardeloze hoge tonen, "omdat die minder belangrijk gevonden worden".

Dus dat wordt een vlakke TV met 2 joekels van luidsprekers ernaast, en dan ook nog eens een halve meter van de muur af... Mijn enige dilemma is of ik daar nog een heleboel luidsprekertjes aan vast knoop voor ruimtelijke effecten in de film... of luidsprekers in plafond en muur inbouw - a la home theatre.
Ik vind persoonlijk LGs vorige oplossing (W model) ook logischer. Strak design én stevig geluid uit de soundbar. Maar er zijn genoeg mensen voor wie geluid gewoon geen prioriteit is.
Hiermee is de GX een televisie voor mensen die het uiterlijk zo belangrijk vinden dat ze bereid zijn in te leveren op het geluid
Die conclusie is iets te kort door de bocht: er zijn mensen (zoals ik) die al hun geluid "gewoon" door een versterker af laten handelen. Het feit dat de luidsprekers in de tv dan wat minder zijn is dan een bijzaak :)
Deze conclusie is juist correct. Er wordt een TV besproken en niet een TV plus jouw audiosysteem. Dus vergeleken met alleen andere TV's (het enige wat de recensie kan doen) lever je in op het geluid.
Voor de tweakers die interesse hebben in deze TV.
Er is een speciaal OLED prijsforum waar men de laagste prijzen die men via telefoon of mail met winkels afspreekt met elkaar deelt.

Voor de beeldvorming, de pricewatch zegt hier 3599, op dit forum staan plekken waar deze tv voor 2599 te krijgen is, en nee dat is geen typo.

[Zero Tolerance][Prijs-discussie] OLED Televisies - deel 2
Ik begrijp niet goed waarom het ontbrekken van HDR10+ als min punt wordt benoemd. Volgens mij is de HDR strijd tusen Dolby Vision en HDR10+ gewonnen door Dolby Vision. Als je kijkt naar alle grote streaming diensten zoals Netflix en Disney+ hebben ze gekozen voor Dolby Vision.
En voor de Tweakers die interesse hebben in de 55 inch versie van deze TV, via de ING rentepuntenwinkel
nu voor 1.899, minus 200 cashback is netto 1.699. Moet je wel 1.000 rentepunten hebben, was eerst 6.000 punten. Scheelt 480 met de laagste prijs in de pricewatch.
Kamers Express verkoopt de 55 inch versie voor €1800 en 5 jaar garantie, exclusief de cashback van €200. https://gathering.tweaker...message/63112536#63112536

[Reactie gewijzigd door joker nl op 22 juli 2024 14:31]

Ik heb dit model sinds anderhalf maand aan de muur hangen en erg blijk mee.
DTS mis ik wel omdat ik erg veel Blu-rays (remux van mijn schijven) heb en dus de kodi via de soundbar moet laten lopen.

De lengte van het snoer valt voor mij gelukkig mee. Een los snoer is natuurlijk beter maar in mijn geval heb ik ruimte over op de vloer om nog bij de contactdoos te komen.

De Game Mode voor video heb ik wel iets op aan te merken. Als je puur die mode gebruikt dan is het beeld erg fel, Maar erger nog, je ziet dat het beeld niet heel vloeiend is. Het lijkt dan te schokken.
Door de TrueMoten op Low te zetten is dat weer voorbij, plus dat het beeld minder fel word.

Hoe het dan met inputlag zit weet ik niet, maar in games als Uncharted (alle 5 delen) en Assassin's Creed: Origins lijkt het goed te gaan.

UTP aansluiting is niet aan te raden. Netflix en YouTube bufferen dan flink. Gelukkig is de wifi
wel stabiel. Ik begreep via het forum dat dat een bekend probleem is met LG OLED TV's?

Overigens, komende van een 50" LCD die je in je eentje nog wel aan de muur hangt naar deze 30 kilo zware TV betekend wel dat je iemand nodig hebt om het ding op te hangen.
Ook de doos naar boven tillen (portiekwoning, twee hoog) is een flinke klus...

[Reactie gewijzigd door freshy98 op 22 juli 2024 14:31]

Bizar dat wifi stabieler is dan UTP!
LG heeft een 100mbit lan aansluiting (nog steeds blijkbaar), de wifi chip is een stuk sneller dan dat. Beetje vreemd is dat zeker
Klopt. Dat heb ik op mijn B6 ook. Bizar dat LG dat nog geen upgrade heeft gegeven. Maar de wifi is dusdanig stabiel dat het nooit een probleem is geweest.
De Game Mode voor video heb ik wel iets op aan te merken. Als je puur die mode gebruikt dan is het beeld erg fel, Maar erger nog, je ziet dat het beeld niet heel vloeiend is. Het lijkt dan te schokken.
Door de TrueMoten op Low te zetten is dat weer voorbij, plus dat het beeld minder fel word.
De vraag is wat je bronmateriaal is. Als dat een console game op 30 fps is, dan is dat het probleem. Als je een 60fps / 120fps signaal hebt, dan is het wel merkwaardig. TrueMotion zou echter wel de game mode deels ongedaan maken, want zulke algoritmes introduceren toch vaak weer extra frames aan vertraging.

Edit: Off-topic? Het gaat over de TV in kwestie en hoe de game mode functioneert en of hier eventueel een probleem is met het apparaat of dat het precies dat doet wat ook verwacht is.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 22 juli 2024 14:31]

PS4 Pro. 30fps idd.
True motion vertraagd uiteraard maar merk het niet, volgens mij.

Met de PS5 kom ik er wel achter 🙂
Bij gaming zou elke vorm van frameinterpolatie (FI) uit moeten staan. FI kost tijd om te berekenen en geeft artifacts. Dat wil je bij gaming niet.
Ik wil ook geen gestotter in het beeld, en dat heb ik met Game Mode.
En ik ben er niet de enige in.
TrueMotion uitzetten helpt niet?
Die heb ik juist aan moeten zetten om de stutter weg te nemen. Op Low was al genoeg.
UTP aansluiting is niet aan te raden. Netflix en YouTube bufferen dan flink. Gelukkig is de wifi wel stabiel. Ik begreep via het forum dat dat een bekend probleem is met LG OLED TV's?

Vreemd verhaal dit....geen enkele last hier van bufferende UTP. Heb al jaren een LG TV.

Al eens andere kabel geprobeerd? Switch die niet helemaal lekker is?

UTP is en blijft altijd stabieler / sneller dan WIFI.
Dat ervaar ik ook. UTP werkt echt prima. Wat wel jammer is van de C7 is dat de aansluitingen allemaal naar achtere wijzen. Ik heb de tv aan de dunste beugel hangen van Vogel (1,5cm) en daardoor past een normale utpkabel er niet meer tussen, heb nu een haakste gekocht en dat past echt net. Aansluitingen zouden het liefst allemaal aan de zijkant moeten zitten.
Ik heb ook een Vogel-beugel en kreeg dat probleem ook qua afstand met de muur.

Bij mijn beugel zijn echter afstands-busjes meegeleverd zodat de TV dan toch iets verder van de muur af kwam te hangen waardoor kabels er wel goed tussen passen.

Maar LG had dit inderdaad wel beter moeten aanpakken. LG kijk eens naar Samsung o.i.d.
volgens mij is dit wel opgelost en dus anders aangepakt bij latere modellen zoals de C9.
Kan je met zekerheid vertellen dat dit (nog) niet opgelost is.

Heb zelf de C9 en zonder de afstandsbusjes was het niet gelukt.
Goede kabels, Ubiquiti switches. Dat is het niet.
AP is ook Ubiquiti en gaat goed dus ik houd het daar wel bij voor nu.
En met plex 4k filmpie via wifi, gaat dat goed?

[Reactie gewijzigd door jzoin2 op 22 juli 2024 14:31]

Geen idee. Ik gebruik geen plex.
Gezien ik alles als remux heb heb ik geen behoefte aan transcoding.
Remuxes gaan vaak over de 100Mbit heen, daar zit dan je probleem. Als ik mijn 4K remuxes afspeel buffert hij ook enorm, sommige remuxes pieken richting de 150Mbit. Speel ik ze af via wifi (via LG video app of Plex maakt geen verschil) dan gaat het vlekkeloos.

https://www.reddit.com/r/...enough_to_direct_play_4k/
Dat weet ik, maar met kodi ben ik dan ook geen probleem omdat die via een VIM3L met CoreELEC loopt.

Het probleem is juist via de TV apps zelf.
UTP aansluiting is niet aan te raden. Netflix en YouTube bufferen dan flink. Gelukkig is de wifi
wel stabiel. Ik begreep via het forum dat dat een bekend probleem is met LG OLED TV's?
Ik heb zelf een LG 55C8 (en ook een LG 49SM9000 (LCD)) op UTP. Ik heb nog nooit problemen gehad met Netflix en YouTube met bufferen en ik kijk toch regelmatig 4K content via beide diensten.

Mijn vader heeft trouwens een 55C9 (en voorheen een 55C6) en ook nooit problemen met bufferen via UTP. Een paar kennissen met een LG OLED heb ik hier ook nooit over gehoord.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 22 juli 2024 14:31]

Je 1Gbit switch moet dan Flow control ondersteunen op de 100Mbit aangesloten poort. Dan heb je er geen last meer van.
hmm dat kan ik wel eens proberen in een weekend.

Ik weet dat de RPi's die ik gebruikte met een POE injector perse 100 Mbit moest instellen omdat auto negotiation niet werkt met die dingen.
Ik heb zelf een LG C9 en had op een gegeven moment ook last van veel buffering met Netflix / Youtube via de UTP aansluiting. Heb dit inmiddels opgelost met een Anker USB 3.0 naar RJ45 Gigabit adapter, werkt prima zo.
Anoniem: 100386 21 juli 2020 06:24
Als Panasonic OLED bezitter afgelopen jaar meerdere keren in discussie geraakt met LG oled bezitters, zowel in het OLED forum en bij artikelen over OLEDs. Onderwerp was de reden waarom voor een LG werd gekozen tov een Panasonic.

In de meeste gevallen blijkt de keuze op de LG te vallen omdat die goedkoper waren, en omdat de Panasonic geen dts deed.

Die verschillen worden al minder. Plus dat de Panasonic nu ook voordelen heeft; lang netsnoer en HDR10+.

Benieuwd of men nu eerder voor een Panasonic kiest.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100386 op 22 juli 2024 14:31]

Als Panasonic OLED bezitter afgelopen jaar meerdere keren in discussie geraakt met LG oled bezitters, zowel in het OLED forum en bij artikelen over OLEDs. Onderwerp was de reden waarom voor een LG werd gekozen tov een Panasonic.

In de meeste gevallen blijkt de keuze op de LG te vallen omdat die goedkoper waren, en omdat de Panasonic geen dts deed.

Die verschillen worden al minder. Plus dat de Panasonic nu ook voordelen heeft; lang netsnoer en HDR10+.

Benieuwd of men nu eerder voor een Panasonic kiest.
Volgens mij zijn WebOS en de bekende naam van LG de voornaamste redenen tov Panasonic.Panasonic is tov LG over het algemeen goedkoper maar dan heb je tov LG het nadeel van het waardeloze 'smart'gedeelte.
Ik heb zelf een Panasonic OLED en gebruik die icm een AppleTV dan heb je geen last van Panasonics software ;) Voornaamste redenen; prijs en beeld. Ik had voor de prijs van een 55" LG een 65" Panasonic en ik vond het beeld mooier dan de LG. (Zowel in de winkel als vergeleken met de LG OLED van een maatje van me)

[Reactie gewijzigd door Tomba op 22 juli 2024 14:31]

Zijn Panasonic's goedkoper ja?!

Wat is dan de LG C9 77" tegenhanger, want die kan ik zo snel niet vinden. Ik geen ook 0,0 om de software en gebruik mijn TV nagenoeg als monitor. Dus eigenlijk telt maar 1 ding. Of misschien 2.

- Beste beeldkwaliteit
- Lage imputlag (gaming... uiteraard)
Zijn Panasonic's goedkoper ja?!

Wat is dan de LG C9 77" tegenhanger, want die kan ik zo snel niet vinden. Ik geen ook 0,0 om de software en gebruik mijn TV nagenoeg als monitor. Dus eigenlijk telt maar 1 ding. Of misschien 2.

- Beste beeldkwaliteit
- Lage imputlag (gaming... uiteraard)
In mijn geval in ieder geval duidelijk wel, was 400 euro goedkoper uit dan de LG tegenhanger. (en even duur als zijn 55" evenknie) Misschien had ik mazzel dan?
Beeldkwaliteit vond ik hoger op de Pana dan de LG, maar dat kan een persoonlijk dingetje zijn. Inputlag op gamestand is bij die van mij 21ms maar ik game er niet op dus geen idee of dat veel is of niet ;)
Ja dat is wel een dingetje.
Input lag op die LG's in game mode is nu rond de 13. Dan wordt je alternatief al snel een Samsung QLED, maar ik ben niet zo'n ontzettend fan van Samsung.

Ik snap vooral niet dat Sony hier niet belachelijk actief is, om straks 1, 2tjes te verkopen. Ow jij neemt een PS5? Dan MOET je deze TV daar echt bij nemen voor reden X, Y, Z.
Nu zijn Sony TV's juist weer niet zo sterk als het op inputlag aankomt.

Panasonic heb ik toen overwogen voor plasma, maar op het laatste moment de Sony quantum dot gepakt (OLED was toen echt onbetaalbaar).
Meeste consolegamers interesseert inputlag echt niet.Hier op Tweakers en op andere fora is het altijd een dinngetje, maar de meeste consumenten die straks een PS5 toveren interesseert het weinig.
Anoniem: 100386 @Tomba21 juli 2020 09:59
Panasonic zijn over het algemeen duurder. Maar ook dat verandert na verloop van tijd. Ik denk dat je verkeerd zit wat dat betreft.

Ten aanzien van de software is die van panasonic minder uitgebreid. Maar ik mis niets op dit moment. De software van Panasonic. is iig minimalistischer, en een stuk minder 'flashy' dan WebOS van LG. En meer instelbaar (je kan in principe alle apps verwijderen, er zijn er geen 'verplicht'). Dat vind ik fijn.

Daarbij ben ik fan van een gewone ab, die je blindelings met knopjes kan bedienen. De remote met 'cursor op beeld' vind ik maar lastig.

De TV van Pana is meer een TV zeg maar. Goed in beeldkwaliteit (ook lage inputlag). Voor mij als persoon die films kijken belangrijker vind, daarom de juiste keuze.
Panasonic zijn over het algemeen duurder. Maar ook dat verandert na verloop van tijd. Ik denk dat je verkeerd zit wat dat betreft.

[...]
Ja nu ik de huidige prijzen bekijk heb je denk ik gelijk! Dan heb ik gewoonweg heel veel mazzel gehad. Was eigenlijk op zoek naar een 55" en op basis van wat ik met eigen ogen zag kwam ik uit op de Panasonic. Die bleek toen in 65" variant net zo duur als de LG 55" concurrent, dus toen wist ik het zeker.
[...]
Ten aanzien van de software is die van panasonic minder uitgebreid. Maar ik mis niets op dit moment. De software van Panasonic. is iig minimalistischer, en een stuk minder 'flashy' dan WebOS van LG. En meer instelbaar (je kan in principe alle apps verwijderen, er zijn er geen 'verplicht'). Dat vind ik fijn.
[...]
Laten we elkaar geen mietje noemen, de software van Panasonic is gewoon niet best tov de concurrentie (WebOS, Tizen en AndroidTV doen het allemaal veel beter met name op het gebied van app aanbod.). Gelukkig hoef ik die interface dankzij mijn AppleTV nooit te zien (buiten eenmalig de firmware update nadat ik m uitgepakt had ;) )
[...[
Daarbij ben ik fan van een gewone ab, die je blindelings met knopjes kan bedienen. De remote met 'cursor op beeld' vind ik maar lastig.
[...]
Helemaal mee eens, ik heb de metalen variant en die ligt heerlijk in de hand en dankzij HDMI-CEC die perfect werkt bedien ik er mijn AppleTV ook mee :)
[...]
De TV van Pana is meer een TV zeg maar. Goed in beeldkwaliteit (ook lage inputlag). Voor mij als persoon die films kijken belangrijker vind, daarom de juiste keuze.
Voor mij dus ook al vind ik het nog altijd jammer dat Panasonic voor de serie die ik gekocht heb nog inzette op HDR10+ ipv het veel breder gebruikte Dolby Vision voor HDR. (Neemt niet weg dat de UHD HDR Blurays echt van het scherm af spatten; kan hier van blijven genieten!)
Had graag na 2 Pana plasma's en daarvoor 2 CRT's weer een gehaald, maar ja, zij gaan voor de bioscoop ervaring en niet voor gamers. Gebrek aan DTS deed me vroeger afknappen, heb me er nu maar bij neergelegd dat ik een nieuwe receiver moet kopen, ook gezien diverse audio issues in tv's tegenwoordig. Het gebrek aan hdmi 2.1 is zeker bij Sony oled verbazingwekken dat ze hun display divisie niet een beetje laten harmoniëren met de playstation tak.
LG is qua prijs nog steeds wel koploper, zeker gezien dat ze regelmatig cashbacks vanaf de introductie van de nieuwe modellen. Hopelijk zijn er geen grote issues met de nieuwe Xbox series X en dan kan ik eindelijk over op Oled.
Het staat me bij dat de Panasonics bij aanvang een stuk pittiger geprijsd waren...
nu al vanaf 1200 euro zie ik :9
Gisteren de nieuwe Lg Cx oled naast een 2019 versie (gxw) van panasonic gezien. Vorig jaar had ik de lg C9 laten staan vanwege de mindere upscaling van kabel-tv... t.o.v. philips oled.. Nu was de LG Cx veel scherper/beter dan de Pansonic.. Kleuren van gezichten waren op de pansonic dan weer even beter.. Maar de onscherpte zachteheid in detail was een te min t.o.v de lg cx.
De sony A8 was daarnaast de beste perfecte combinatie.. Maar wellicht was op de panasonic in de instellingen iets aan de upscaling/scherpte te doen ?? EN bij de Lg net even meer kleur in de gezichten te krijgen.. En/of is de nieuwe panasonic HZW (2020) oled ook iets scherper dan de 2019 versie
Ik heb nu een Pana plasma uit 2007 die maar niet kapot wil gaan... ben ook best wel Pana fan.
Toch denk ik voor Lg te gaan:
- Platte modellen voor montage direct aan de muur. de meeste fabrikanten hebben kennelijk nog nooit van dat idee gehoord. Ook met de plaste beugels te r wereld ben je dan nog 10 cm van de muur af, vanwege die belachelijke electronica puist die fabrikanten kennelijk zo geweldig vinden.
- Goede beeldkwaliteit: Panansonic is bij zijn topmodellen beter, die zijn echter duur. Bij alles daaronder zie je in reviews die ik vertrouw dat LG Panasonic prima bij kan houden.
- Dingen als HDMI 2.1 en goede gaming inputlag: OK, ook de XBox Series en PS5 gaan geen 4K + 120 Hz redden, maar waarom nou weer die twee Euros bespaard? Met een paar jaar kunnen PCs het wellicht wel - maar je TV nog steeds niet.
Dan moet Panasonic ook eens gaan overstappen op HDMI 2.1. Het ontbreken daarvan zal voor velen een dealbreaker zijn. Voor mij wel iig.
Echt idioot dat ze DTS eruit gehaald hebben. Waarschijnlijk om kosten te besparen en maximale lobby van Dolby. Je ziet dit bij meer en meer fabrikanten gebeuren. Samsung heeft sinds 2018 ook al DTS eruit gehaald.

Dit betekend dus ook dat eventuele passthrough (dat de versterker het DTS-signaal verder afhandelt) ook niet werkt. Als je een bestand met een DTS-geluidsspoor wil afspelen krijg je niets te horen (of een foutmelding). Enige oplossing is software gebruiken die on the fly dit geluid kan transcoden (Plex server kan dit). Dit hangt echter wel af van de kracht van je server en ik heb geen idee of dit de geluidskwaliteit negatief beïnvloed.

Hoe dan ook is het jammer dat ze DTS eruit hebben gehaald en de gebruikers geen mogelijkheid geeft dit, desnoods met een betaalde upgrade, laten activeren.
Dit betekent dus ook dat eventuele passthrough (dat de versterker het DTS-signaal verder afhandelt) ook niet werkt.
Is dat zo? Daar is namelijk juist bitstreaming voor uitgevonden. Dan wordt het complete pakket naar het volgende apparaat gestuurd dat de decoding voor zijn rekening neemt.

Als deze TV geen bitstreaming ondersteunt dan is dat wel een groot breekpunt.
Dat hebben ze dus niet. Ze kunnen helemaal niets met een DTS signaal, dus ook geen bitstream o.i.d.
Niet fijn. Zeker als je ziet hoe bijvoorbeeld Denon in z'n nieuwe generatie AVR's dus maar één enkele HDMI 2.1 ingang heeft en de rest bij de oude standaard is blijven hangen. Als alternatief werd daarbij geopperd dan maar je apparaten aan de TV te hangen en de data via eARC naar de AVR te laten sturen. Die vlieger gaat dan dus, indien je met een DTS signaal te maken hebt, niet op.
Je kan heel erg twijfelen over het nut van HDMI 2.1 features. Momenteel zijn er geen apparaten die daarvan profijt hebben. BD spelers komen er zeer waarschijnlijk niet. De komende consoles blijven misschien zelfs de enige. Maar dan nog is deze TV maar 4k. Een 8k signaal er naar toe voeren is dus niet echt nuttig.

Overigens lijkt het mij sterk dat er al snel games zijn die op 4K al meer dan 60fps doen, dat vergt nu al veel van PC's etc. Maar goed -blijft dus dat de consoles de enige 8K apparaten zijn die je via HDMI naar de receiver / TV hoeft te krijgen.

En als laatste argument zie je dat veel apparaten meer dan 1 HDMI out hebben. Mijn BD speler heeft er bv. twee (en zelfs nog een input, maar goed). Ik gebruik er één voor naar de TV, en de andere voor naar de receiver. Weet niet of komende consoles dat ook hebben, maar het is mogelijk. En ook dan is het probleem 'opgelost'.
Races games zijn vaak relatief licht voor GPU's en dat zijn juist games die erg tof zijn om te spelen op een grote tv. Ik ga ervan uit dat HDMI 2.1 standaard wordt op de nieuwe generatie videokaarten van AMD en Nvidia net zoals het standaard wordt op de next-gen consoles zoda je tot 120fps kan afspelen.
Voor zover ik weet is dat juist een probleem dat de DTS passthrough dan ook niet meer mogelijk is. Nu zijn er B-merken zoals Sonos die ook geen DTS ondersteunen, dus voor de mensen die daar hardware van hebben staan, missen ze sowieso al niets. Maar ik vind het wel prettig als de TV een DTS signaaltje door kan sturen.

Maar... streamingdiensten doen sowieso geen DTS, maar alleen DD of DD+. Verder als je Dolby TrueHD met of zonder ATMOS wilt gebruiken, gaat dat toch niet over ARC en via eARC ook maar beperkt. Idem voor DTS:X. Je bent dan altijd beter af om je Blu-Ray speler of je whatever speler via HDMI aan te sluiten op je audio-apparatuur en dan naar je TV te sturen. Wel erg lastig als je iets als Kodi op je TV wilt draaien, maar dat is toch alleen goed te doen op AndroidTV's zoals Sony en Philips en kent het ook de nodige beperkingen.

Transcoden van een DTS stream levert zeker kwaliteitsverlies op. Maar het ligt ook vooral aan je audio-apparatuur of je dat merkt. Ik merk het met Sonos en Bose apparatuur niet zo, want die geven al een relatief gecomprimeerd geluid uit, maar met wat neutralere apparatuur of apparatuur met wat meer range, merk je in de hoge en lage tonen soms een héél duidelijke verschuiving en kwaliteitsverlies.

Transcoden is altijd een issue, AppleTV en andere apparaten die heel beperkt zijn qua formaten zou ik dan zelf niet zo snel aanschaffen. Doe mij maar lekker apparatuur dat alles af kan spelen. Die zijn er tenslotte genoeg. Hoef ik ook geen NAS of ander apparaat te laten transcoden en stroomverbruiken om incompetentie van apparatuur en bezuinigingen van een fabrikant te verbergen of verhelpen.
Voor mij was dit 1 vd voornaamste redenen om uiteindelijk voor de C9 ipv de CX te gaan; naast het feit dat de C9 iets fellere HDR weergave heeft en een voordeligere prijs. Beide modellen hebben volledige HDM 2.1 feature set voor games (oa VRR is een futureproof-must IMO), dus ik zag geen enkele reden om de CX te preference boven de C9.
Goed punt. In zou wel eens een goede vergelijking tussen de C9 en CX willen zien.
Ik zou mijn 55B6 wel eens een upgrade naar 65'' willen geven maar de CX lijkt eigenlijk alleen maar nadelen te hebben.
Voor mij staat ook nog steeds de LG C9 op het lijstje als beste PS5 kandidaat.
Ik ga pas einde jaar de TV halen denk ik en baal vooral van de prijs van de 77"er.... Die blijft pijn doen, maar wat is het alternatief?

Anyway -> C9 vs CX
Ja, normaal gesproken koop ik liever de laatste serie maar dat lijkt in dit geval niet per se de beste keuze.
Maar thanks voor de link. Die ga ik zo checken.
Bedankt. Ik ben in de markt voor een nieuwe tv alleen dan niet met een PS5 maar met een One X en straks de Series X. Uit deze video blijkt voor gaming de C9 de winnaar. Echter het prijs verschil met een B9 is ook weer dermate groot dat ik toch weer twijfel. Ga ik de verschillen zien als ik lekker aan het gamen ben en dus niet gefocussed op de details die de games hebben ?

Wilde zelf ook de C9 eind van het jaar halen, maar ik denk dat die tv steeds schaarser zal worden en dus waarschijnlijk ook weer wat duurder daarom wordt.
Wilde zelf ook de C9 eind van het jaar halen, maar ik denk dat die tv steeds schaarser zal worden en dus waarschijnlijk ook weer wat duurder daarom wordt.
Ja het zou maar zo kunnen dat deze weer duurder wordt.
Heb ook naar de B9 gekeken, maar daar nooit een 77" van gezien.

Enige waar ik nog benieuwd naar was al alternatief is dat Dual Layer scherm van Hisense, maar het is mij niet zo duidelijk of deze er nog op tijd gaat zijn en wat de prijs is.

LG C9 blijft nu beetje rond die 4000,- zitten.... Hoop eigenlijk wel dat deze nog een beetje daalt, maar de vraag is of dit wel mogelijk is met de productiekosten van zon groot OLED paneel.
Ik was zelf ook eerst overtuigd dat de C9 de beter keuze zou zijn voor nextgen consoles, maar inmiddels neig ik toch meer naar de CX. De firmware op de C9 was al "volwassen" op het moment van reviewen, waar deze op de CX op moment van reviewen (en nu nog?) veel verbetering kon krijgen.

Mijn belangrijkste punt is echter dat de CX reeks inmiddels Freesync Premium ondersteunt, en het er op lijkt dat de C9 deze ondersteuning niet zal krijgen. Qua gaming kan dat een dingetje zijn, vooral als er toch games blijken te zien die af en toe onder de 60 fps dippen. Of dat afweegt tegen het andere nadeel van de CX, namelijk geen DTS ondersteuning, is weer een ander dingetje.
Ja dat is zo irritant als je gewoon op zoek bent naar de 'alles kunner' :P

Ik blijf he volgen, maar maak gewoon einde jaar de keuze. Dan even alle plussen en minnen tegen elkaar wegzetten. De freesync is wel een dingetje om dan even naar te kijken... Liefst met wat daadwerkelijk tests op de nieuwe consoles.
De CX heeft betere beeldverwerking maar daar houden de voordelen tov de C9 wel zo'n beetje op.
Heb sinds een paar weken de sony a85 in huis, toen destijds ook vergeleken met de lg cx. Beeldverwerking was daadwerkelijk beter, ook met al die gare beeldverbeteraars uit. Geluid is ook top. En wél dts ondersteuning!! Plus op sony zit nu de ziggo app, die samsung en lg niet hebben dus geen dikke mediabox meer _/-\o_ android is ook echt bizar snel tov de oude chipset modellen.
Die gx idd ook naar gekeken, maar die beugel vertrouw ik voor geen meter, plat is ie prima maar van de muur wiebelt die als een gek
heeft die a8 ook earc ?? EN wat is het verschil tussen A85/87/89 ?

Ik heb gisteren de lg cx naast de panasonic gxw(2019) gezien en de lg cx was beter/scherper in de upscaling van kabel. Maar de kleuren op de panasonic in de gezichten was beter.
Daarnaast was de sony a8 de combinatie van alletwee. Detail en kleur in perfectie..
Ja heeft ook earc, a85 (a8) is hetzelfde intern als de ag9 met een ander ontwerp en black frame insertion. Heb zowel de lg als de sony naast elkaar vergeleken en inderdaad met alles zag de sony er beter uit. De lg toen teruggebracht
Ja heeft ook earc, a85 (a8) is hetzelfde intern als de ag9 met een ander ontwerp en black frame insertion. Heb zowel de lg als de sony naast elkaar vergeleken en inderdaad met alles zag de sony er beter uit. De lg toen teruggebracht
Waarom denk je dat ze de Ag9 nog steeds voor een hogere prijs willen verkopen. Terwijl ik lees in reviews dat de A8 beter is ! Zal toch een idee achter zitten..
De ag9 is nog steeds een hogere klasse tv, er zit dubbel zoveel kracht achter het geluid, heeft een dunner randje en beter design met meer afdekplaatjes etc. Ook heeft de ag9 ingebouwde google assistant in het scherm zonder afstandsbediening. De a8 heeft dat niet en enkel op de afstandsbediening
Ik vraag me wel af waarom de A8 in 2020 zijn wattage van de speakers verlaagd heeft.. Omdat ik een groot voordeel zie in geluid dat niet van onderen komt.. zoals bij andere tv's.. En de Ag9 zoveel meer watt's al had dan de A8.. EN ze al van 3 naar 2 in het scherm zijn gegaan.. EN dan ook nog wattage omlaag.
Vroeg ik me af.. of dit mijn vraagtekens over effecten op langere termijn op het scherm van die resonanties..
Misschien zijn ze op problemen in de praktijk gestuit met die trillingen op het al kwetsbare oled scherm..
Maar goed dat zal jij ook niet weten.
En wattage zegt ook wellicht niks over volume.., etc..
Simpel, het is een goedkopere televisie. Dus ze moeten ergens wat terugschalen. Moet zeggen dat het geluid nog steeds erg goed is voor een televisie ansich dus dat maakt niet zo veel uit.
De trillingen hebben overigens geen effect op het scherm en de levensduur, menig tv trilt überhaupt als er geluid uit komt 8)7
Oled schermen zijn trouwen juist minder kwetsbaar dan een lcd, tik maar eens op een lcd scherm en dan op een oled, oleds zijn een stuk degelijker
Volgens mij is het ook alleen de bedoeling om het scherm van de muur te halen als je daadwerkelijk achter de tv moet zijn (om iets aan te sluiten bijvoorbeeld).
Niet om de TV te draaien voor het tv kijken vanuit de keuken oid.
Hoewel de GX-televisies vooral zijn bedoeld om aan de muur te worden opgehangen, is het netsnoer niet afneembaar. Dat kan onhandig zijn als het snoer van 1,6 meter niet lang genoeg is.
Hoe moeilijk is het om een zijwaartse C7 aansluiting in te bouwen (op dezelfde manier als de andere aansluitingen)? Dat geeft de niet-tweakende consument naast kabellengte bijvoorbeeld ook de keuze of die een rechte of haakse stekker wil bij het stopcontact.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:31]

LG had beter de OneConnect box van Samsung af kunnen kijken, dan had dit scherm waarschijnlijk nog platter gekund.
Daar is dus de W serie voor...
Mee eens. LG slaat met de aansluiting van de stroomtoevoer de plank mis. Heb zelf het snoer Van mijn C9 langer gemaakt door het klepje waar het snoer de tv in gaat los te schroeven en te kijken hoe één en ander was ingericht. Simpele constructie en een langer snoer kunnen aansluiten. Origineel bewaar ik nog even tot de garantieperiode is afgelopen...
Inderdaad... Ik had ook gelijk de gedachte van :F toen ik dat las... Wie bedenkt zoiets.
Wat is dat toch altijd met fabrikanten die een fetish lijken te hebben voor afstandsbedieningen met meer knoppen dan je nodig zou moeten hebben?

Er zijn helemaal niet zoveel knoppen nodig:
* Volume
* Kanaal
* Power
* Vierpuntsdruktoets
* Enter
* Back

That's it. Alle andere knoppen zijn overbodig. Helemáál gezien deze AB ook een muis is.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 14:31]

Ik vind het zelf eigenlijk wel handig om echte knoppen te hebben voor bepaalde functies in plaats van steeds door menuutjes te moeten roeren voor alles en nog wat.
In mobiele OS'en is dat anders prima opgelost. een mobieltje heeft tegenwoordig ook geen 47 knoppen meer. Ik zou niet weten waarom die genialiteit niet overgebracht kan worden naar grotere apparaten die óók voordeel hebben van een simpele interface.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 14:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.