LG OLED65GX6LA Zwart Review
19 november 2020, laatste update op 19 november 2020, 762 views
Rapporteer
Product gekocht
Als je een tv van dit formaat en bedrag koopt, dan weet je hopelijk vooraf wat de kwaliteiten zijn en of dat voor jou belangrijk is. Waar ik heen zocht waren een goede weergave, voldoende features en een design dat past bij onze woonkamer. Deze TV voldoet hier prima aan.
Pluspunten
- Kleurweergave
- Online features
- Design(plat)
- Afstandbediening
Minpunten
- Zeer specifiek design. Het moet in het geheel passen .
- Niet goedkoop
Onze vorige tv was een Panasonic plasma P42G20. Hier hebben we inmiddels 8-9 jaar mee gedaan en eigenlijk was deze nog in goede staat. Maar ondertussen wonen we een paar maten groter dus ook verder van de tv, is het aanbod van Full HD naar 4K met toeters en bellen gegaan en wilden we ook wel eens wat meer dan alleen het geluid van de TV.
Kortom, toch maar eens kijken voor wat nieuws en daar heb ik 50 weken over gedaan. Het is immers geen gering bedrag om uit te geven. In mijn ogen moet je dit ook als investering zien voor 5-10 jaar. Maar dan moet je ook goed bedenken wat je precies wel en mag je je ook wel verdiepen in de technieken.
Het formaat en form-factor zijn natuurlijk persoonlijk. Los van de BX zijn alle LG OLeds qua weergave techniek gelijk. Voor ons was het 65" of toch kleiner? Bij twijfel de grootste mogelijke maat is het advies. En dat heeft goed uitgepakt. Qua form factor wilden wij graag de tv vlak aan de muur. Draaien is hier niet nodig. Aangezien er ook geen meubel is, het liefst zo vlak mogelijk.
Zou je de TV liever op een kastje zetten, zou ik adviseren de CX te nemen. Je kunt voor de GX wel voetjes krijgen maar door de gewichtsverdeling lijkt me dat een instabiel geheel. De CX daarentegen heeft wat meer gewicht onderin waardoor die stabieler staat. Volgens mij is er op de GX ook geen optie voor een andere beugel.
Featureset
Nagenoeg perfect. Wij streamen bijna alles wat we kijken. Met het WebOS van LG heb je apps voor sowieso Netflix, Disney en Apple TV+. Ook NPO en NLZiet zijn beschikbaar. Deze apps werken zover goed en heel vlot. Mooie van op deze manier werken is dat je na het inprikken van stroom en koppelen van netwerk meteen ready to go bent. Geen chrome cast of andere kastjes nodig -> Clean.
Daarnaast heeft de TV, Apple TV. Vanuit apple devices kun je dus bijna alles streamen/casten ofwel als mirror weergeven. Helaas geen ondersteuning voor chromecast dus met Android heb je een beetje pech. Maar om eerlijk te zijn, aangezien bijna alle streamingdiensten aanwezig zijn, is de vraag wat je nog wil casten.
Ziggo misschien? Dat is wel een tegenvaller. Want daar is EN geen app voor EN casten vanuit Apple TV werkt niet. Dus toch maar de CAI kabel erin.
Hardware matig zijn er 4 HDMI ingangen waarvan ene eARC is. Via eARC kun je audio doorsturen naar je Audio apparatuur. De streamingdiensten doen dit perfect. Onze soundbar kan overweg met Atmos en dat wordt netjes door de app aangeleverd indien beschikbaar. We hebben geen andere HDMI ingangen in gebruik dus weet niet hoe het gaat met doorsturen van die content. Maar uit andere reviews heb ik begrepen dat dat goed werkt.
Aangezien Ziggo nog wat het klungelen is met postduif technologie is hier geen app of andere stream oplossing voor. We gebruiken dus toch heel soms de antenne. NL1,2,3 zijn in HD en worden prima gepresenteerd op 4k. Je ziet het wel. Maar het stoort zeker niet. Beslist mensen die het helemaal niet zien. Andere zenders zijn wel merkbaar van mindere kwaliteit. Het upscalen wordt echter netjes gedaan. Op de oude 42" plasma op 5 meter afstand was het echt niet om aan te zien. Maar we zitten nu op 3,5m afstand naar 65" te kijken en het is eigenlijk niet storend. Beetje YouTube op 1080P wordt doorgaans slechter gepresenteerd.Kleurweergave, Contrast en Helderheid
De kleurweergave is de reden waarom we nog naar een 9 jaar oude plasma keken. Voor mij was een normaal led scherm geen optie. Oled was lang erg duur.
Out of the box werkt het allemaal prima. Dat is wat ik zocht. Ik ga ook niet kalibreren. Naar wat ik lees zijn deze schermen vanuit de fabriek al best goed. En dat kan ik beamen. Wel moet je natuurlijk door de instellingen heen om wat opties uit te zetten. Persoonlijk heb ik alles uitgezet maar ben ik van de instellingen van de weergave modus afgebleven. Op basis van mijn eigen inschatting is dit zeer prima. Kleurweergave modus zet ik op maker of standaard, naar gelang het signaal wat binnen komt. Deze modi doen zo min mogelijk aanpassingen. En dat is heel prima. De andere modi zijn zeker niet slecht. Naar mijn idee is dat meer een persoonlijke voorkeur voor een wat warmer beeld. Maar kan niet zeggen dat de kleuren daardoor buitenaards onecht worden. Het begint wel wat meer te knallen dan en dat hoeft voor mij zeker niet.
Hebben nu al wat films gekeken van allerlei genres en ook planet earth om te testen. Ziet er allemaal prima en echt uit. Geen rare effecten, geen overdreven kleuren.
Contrast is natuurlijk uitmuntend. Je merkt wel dat met mindere kwaliteit content donkere scenes wat minder contrast geeft. Dan heb ik het over bijvoorbeeld "Bruce Springsteen on Broadway" via een 720p stream van netflix. Een vrij donkere setting en dan mis je het complete decor in de schaduw. Je kunt dat wel verbeteren met een andere weergave modus maar dat doet de rest van weergave geen goed. Beter zorg je ervoor dat je kwalitatieve content binnen haalt. In mijn geval kwam dat overigens door een foute instelling in mijn netflix account. Krijg je vervolgens de goede stream, is dat echt geweldig.
Wat betreft helderheid kan ik me voorstellen dat je overdag in je glazen penthouse zonder gordijnen wat problemen gaat ondervinden. Maar wij wonen lekker normaal met geen direct zonlicht bij onze zithoek. Daar hebben in ieder geval ook op die paar zonnige middagen geen last ondervonden van te weinig helderheid. Kijk je in een donkere kamer is er meer dan voldoende helderheid om je omver te blazen met licht. Over dit onderwerp kun je wel theoretische kritiek lezen in sommige reviews met metingen maar in de praktijk lopen wij hier niet tegenaan.Ghosting
Geen last van. Een enkele keer iets opgemerkt wat misschien ghosting was. Fractie van een seconde. Kan ook in de content gezeten hebben. Verder geen last van. Net zoals we geen last hebben van andere rare zaken. Op de foto's zie je wel wat raars, maar dat is de langere sluitertijd omdat ik zonder flits een foto maakte.Pixeldefecten
Nee. Helemaal in orde of nog niet opgemerkt. In ieder is het zeker dat alle pixels netjes uitgaan als dat moet.Bouwkwaliteit en afwerking
Zeer goed. Te goed eigenlijk. Deze TV hang je vlak tegen je muur als een schilderij. Als je muur wat bol of hol is, ga je dat wel merken als je deze tv net op die plaats gaat hangen.
Bedenk ook dat een tv van 2cm dikte weinig stabiliteit in zijn vlak heeft. Je kunt de beugel van de muur trekken en enkele graden draaien. Dat is gedaan om kabels te kunnen aansluiten (denk ik). Maar als je daarmee bezig bent, merk je wel dat een stukje stabiliteit mist. Dat is geen kritiek overigens. Zo is het gewoon gemaakt en bedoelt. Deze TV wordt een geheel met de muur en dan heb je een heel stevig scherm.
De afwerking is ook perfect. De rand is overal gelijk en voorzien van een subtiel biesje. Plastic gehalte is minimaal tenzij je naar de achterkant zit te kijken. Verder geen opmerkingen.Vormgeving
Fantastisch natuurlijk. 2cm scherm aan je muur. Zelf heb ik de kabels achter de muur doorgevoerd naar een andere ruimte. Achter de TV loopt een goot vanuit de aansluitingen naar midden onderin de tv. Deze goot loopt ongeveer vanuit het midden van tv recht omlaag. In deze zone heb ik dus een doorvoer gemaakt om kabels weg te maken. Helaas heb ik toch kabels in het zicht omdat de soundbar via datzelfde gat gaat. Je kunt achter deze tv geen stopcontact verstoppen. Dat zou te dik zijn waardoor niet netjes aansluit op de muur. Wel zijn er in deze goot twee kabelclips die je met name in het midden van de clip goed moet aanduwen om vast te maken. Dat is niet goed beschreven en een beetje eng. Conform instructie moet je de tv liggend voorzien van alle kabels. Dat werkt in de praktijk niet. De clips zijn voldoende om toch vaak wat stuggere kabels in de goot te houden. Je kunt het vastplakken met tape of een beetje prutsen als het scherm hangt. Dat laatste heb ik gedaan en het is gelukt.
Verder is het simpelweg een oled panel met een randje. Prima. Persoonlijk kun je misschien iets anders wensen maar dan moet je iets anders kopen. Wij vinden het top dat deze tv zoveel als mogelijk opgaat in het interieur, ondanks het formaat. Enige zichtbare detail is onderin een kleine notch waarin een lampje en een receiver of iets zitten. Het lampje kan uit als de tv uit staat.Prijs
Tja. Duur. Maar zoals gezegd, wij doen hier waarschijnlijk 5-10 jaar mee. Mede door de kwaliteit maar ook door de featureset. Wil je minder uitgeven? Er zijn kleinere schermen met minder features en een minder complexe form-factor. Voor bijna de helft kun je altijd nog prima kwaliteit kopen. Voor ons was dit de juiste tv en daarom de prijs waard. Maar niet goedkoop, nee. En het is meer dan alleen een tv. Het hoort bij je interieur. Of beter gezegd, hij valt zoveel als mogelijk weg uit het interieur.Inbrandgevoeligheid
Zou minder zijn dan bij plasma en die had hier na 9 jaar ook geen last van. Ben er niet bang voor. Streamen is sowieso zonder logo's. En doet de tv even niks, gaat ie vrij snel over naar een vuurwerkshow op een verder black-out scherm. Mocht het signaal van de antenne wegvallen, krijg je schilderen. Dat is misschien wel het grootste minpunt van deze TV. De schilderen zijn niet bijzonder en laten alles behalve de potentie van het OLED scherm zien. Laten we maar zwijgen over de veel te dikke lijsten die me doen denken aan jaren 70 nep kunst.
Verder nog wat foto's. Hierin zie je duidelijk hoe vlak en plat het scherm is. Schrik niet van het slechte beeld, dat is de lange sluitertijd.
Vragen? Stel ze gerust. Maar er is een ook forum-topic dat enkel over LG oled gaat met meerdere specialisten. Al mijn kennis komt eigenlijk daar vandaan.