Door Sim Kranenburg

LG GX oled-tv Review

Platter dan de platste televisie

21-07-2020 • 06:00

196

Singlepage-opmaak

Inputlag en chroma subsampling

Als je graag gamet op je televisie, doe je er goed aan om bij de aankoop te letten op de inputlag. Doordat beelden die via een hdmi-ingang binnenkomen, worden gebufferd en verwerkt voordat ze daadwerkelijk op het scherm verschijnen, lopen ze een vertraging op die inputlag wordt genoemd. In de filmstand doet de GX er zo'n 80ms over om de gamebeelden weer te geven die met 60fps naar de tv worden gestuurd. Dat komt neer op bijna vijf beelden vertraging.

InputlagDe GX is echter voorzien van hdmi 2.1-ingangen die auto low latency mode ondersteunen. Hiermee kan de tv, als de aangesloten console ook allm ondersteunt, automatisch naar de spelmodus worden geschakeld. In deze modus bedraagt de lag nog maar 13ms: minder dan een enkel beeldje vertraging dus. Dit uitstekende resultaat wordt met zowel 1080p60- als 2160p60-beelden behaald. Ook als er hdr-beelden worden aangeboden, blijft de inputlag hetzelfde.

Hardcore gamers zullen dit toestel ook zeker kunnen waarderen, omdat het 120fps aankan. Dat kan dankzij de hdmi 2.1-ingangen op de volledige 2160p-resolutie, maar doordat er op dit moment nog geen gameconsoles en videokaarten zijn met hdmi 2.1, is 1440p de maximale resolutie waarmee 120fps kan worden weergegeven. De volgende generatie consoles en videokaarten zal hier natuurlijk verandering in brengen.

Hiermee zijn de oledtelevisies van LG dus een toekomstvaste keuze voor gamers. Bovendien ondersteunt deze tv freesync en Nvidia's G-Sync. Hiermee kunnen spelbeelden die variëren van 40 tot 120fps, vloeiend worden weergegeven en is deze televisie zo'n beetje de perfecte keuze voor gamers.

Chroma subsampling

Er is veel bandbreedte nodig om uhd-beelden met 60fps of hoger te verwerken. De meeste uhd-tv's gebruiken dan ook een truc die chroma subsampling heet, om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van beelden die via hdmi binnenkomen. Helaas kost dit wat beeldkwaliteit, doordat de resolutie van kleur in het beeld afneemt. Bij het weergeven van videobeelden is dat niet erg, omdat alle codecs die voor videodistributie worden gebruikt, dezelfde truc toepassen om bandbreedte te besparen. Bij door een computer gegenereerde beelden kunnen er echter kleurartefacten in beeld zichtbaar worden. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij kleine, zwarte letters op een witte achtergrond.

Met de standaardinstellingen past de GX chroma subsampling toe op 2160p60-beelden, die met 60fps worden aangeboden. Hier is in het instellingenmenu eenvoudig wat aan te doen door te navigeren naar 'Beeld' > 'Aanvullende instellingen'. Daar kun je er namelijk voor kiezen om 'HDMI Ultra HD Deep Colour' aan te zetten. Dat kan voor alle vier de hdmi-ingangen. Als je dat hebt gedaan, worden alle beelden keurig op de volledige kleurresolutie weergegeven en zijn er geen artefacten meer zichtbaar.