LG brengt FreeSync Premium-update uit voor oled-tv's uit 2020

LG heeft een firmware-update uitgebracht waarmee de WX-, GX- en CX-oled-tv's van dit jaar ondersteuning krijgen voor FreeSync Premium. Dat betekent dat FreeSync op deze televisies is te gebruiken in combinatie met hdr.

Onder meer op een Nederlandse ondersteuningspagina van LG is de nieuwe firmware te vinden. LG meldt daar in een toelichting dat er ondersteuning is voor AMD FreeSync en dat de firmware bedoeld is voor de WX, GX en de CX. Dat zijn oled-tv's van LG van dit jaar. De BX en ZX zouden ook FreeSync Premium moeten krijgen, maar het is onbekend wanneer dat zal plaatsvinden. Of de 2019-modellen het ook krijgen, is onbekend. Overigens is er een gebruiker die in een video uitlegt hoe FreeSync toch werkend is te krijgen op een televisie of monitor die het niet ondersteunt.

De werking van FreeSync Premium op de televisies lijkt iets af te wijken van de uitleg van AMD van begin dit jaar, toen het FreeSync Premium aankondigde. Daarbij maakt AMD onderscheid tussen FreeSync Premium en FreeSync Premium Pro. De eerste is in feite FreeSync met ondersteuning voor low framerate compensation, waarbij hdr-ondersteuning niet verplicht is. Bij Premium Pro is hdr-ondersteuning wel verplicht en daarmee is het in feite hetzelfde als het voormalige FreeSync 2 HDR.

Dat onderscheid tussen Premium en Premium Pro lijkt vooral te gelden voor monitoren; FreeSync Premium bij de LG-tv's betekent ook de ondersteuning voor hdr. Waarschijnlijk hebben televisies geen FreeSync Premium Pro nodig voor hdr. Onder meer FlatpaneldHD meldt dat zowel gebruikers als AMD bevestigen dat het werkt met hdr. Volgens de site werkt FreeSync Premium op de LG-tv's tussen de 40 en 120Hz en onder de 40Hz komt lfc om de hoek kijken. Deze 4k-oled-tv's gaan overigens niet verder dan 120Hz.

LG's oled-tv's van dit jaar hebben al ondersteuning voor vrr en G-Sync Compatible van Nvidia. Laatstgenoemde is in feite Nvidia's ondersteuning van vrr via hdmi. Met de toevoeging van FreeSync Premium komt er dus een derde smaak bij voor het synchroniseren van de output van de gpu met de verversingssnelheid van het televisiescherm.

Sommige gebruikers melden overigens dat er wellicht een bug zit in de nieuwe firmware, waardoor Dolby Vision niet meer werkt als FreeSync is ingeschakeld. Als FreeSync-detectie op een specifieke hdmi-poort wordt geactiveerd, worden Dolby Vision-signalen niet meer geaccepteerd, ook al wordt FreeSync uitgeschakeld. Daarnaast zijn er gebruikers die melden dat het bestaande probleem met de fluctuaties in de zwartwaarden, dat nog altijd aan de orde is bij de hdmi-vrr-implementatie op de tv's van LG, zich nu ook voordoet bij FreeSync.

Door Joris Jansen

Redacteur

13-07-2020 • 19:07

57 Linkedin

Reacties (57)

Wijzig sortering
Hopelijk gaat LG nog overstag, om dit ook gewoon naar de 2019 versies te brengen, omdat het er in essentie eigenlijk al op zit (VRR/G-Sync).

Vreemde gang van zaken bij LG: https://www.reddit.com/r/...r_vrr_displays_tested_on/

En voor de mensen die geen zin hebben om te lezen: https://youtu.be/NZbWTNEjWoE

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 13 juli 2020 19:45]

Nou, ik help het je hopen, maar LGs filosofie lijkt te zijn "dan koop je toch lekker het '20 model?"
Jammer, want de '21 modellen hebben extra "XYZ", wat de '20 modellen ook zouden kunnen ...
Prima TV, beroerde ondersteuning. maar daar kies je als klant ook voor...
Als LG het niet doet, is het hopen op VRR support vanuit AMD.
2019 niet? En eerst adverteren met HDMI 2.1 future proof ....de HDMI versie op de C9 heeft zelfs meer bandbreedte dan de huidige modellen. Dit is van LG doelbewust gedaan. Stom ook want niemand gaat denk ik zijn tv upgraden voor alleen een freesync functie.

Echt in en in triest van LG om je HDMI 2.1 tv's van nog geen jaar oud niet te voorzien van een simpele update.
Het is zeker nog mogelijk dat LG dit wel uit gaat brengen. Ze doen dit natuurlijk eerst op hun nieuwere modellen. FreeSync etc. is geen onderdeel van de HDMI 2.1 standaard. VRR is dat wel en dat wordt 'gewoon' ondersteunt.
Mogelijk ja, gaan ze het doen? Nee. Als je kijkt naar afgelopen jaren heeft lg naast stabiliteitupdates nooit nieuwe software aan een verleden jaar model toegevoegd. Dus ik zou er niet op rekenen
Niet helemaal waar ze hebben airplay 2 support nog gewoon gebracht naar Oleds van 2018.
Je kan het erop "modden" met een programmaatje: https://www.reddit.com/r/...r_vrr_displays_tested_on/

En voor de mensen die geen zin hebben om te lezen: https://youtu.be/NZbWTNEjWoE

Had zelf helaas niet de beste ervaring ermee, maar het kan wel. Geeft ook mooi weer dat deze TV's het eigenlijk gewoon al ondersteunen, maar LG express gewoon een stukje code uit de firmware laat. :)

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 13 juli 2020 19:46]

Ik kan me niet meer herinneren welke game het was maar een tal jaren geleden was er ook een probleem met DLC dat al op de disc stond en alleen maar ge-unlocked werdt als je de dlc kocht
Dat is niks nieuws. Dat gebeurt niet alleen bij games, maar waar dan ook ter wereld.
Zo ook met hardware en bijbehorende software.

Vaak zijn functies toevoegen tegenwoordig niets meer dan een vinkje aan of uit zetten, omdat de hardware toch al aanwezig is. Het is in sommige gevallen voordeliger om maar 1 product te (laten) produceren dan verschillende voorraden te hebben. Zo kom je ook niet snel met incourante voorraad te zitten.
Er hangt een bedrag vast aan het aanzetten van een vinkje, maar dat heeft puur te maken met de kosten die gemoeid zijn met de ontwikkeling van de functie, ongeacht of je de hardware wel of niet los koopt.
Zo zitten de grote kosten vaak niet eens meer in de hardware, maar bij de ontwikkeling van de software ervoor.

Dit is echter iets anders dan een stukje code uit firmware laten. Dezelfde firmware werkt niet per se 1:1 op elk TV-model. Net als dat er voor elke android-telefoon een specifieke android-shell is, heeft elk TV-model zijn eigen firmware. Om dit ook op de oudere TV's toe te passen moet deze firmware hier wel op aangepast worden. Ook al is het simpelweg copy-paste en het werkt, het moet wel gedaan worden. ;)

Edit: copy-paste verhaal.

[Reactie gewijzigd door dabrainz op 14 juli 2020 09:45]

LG heeft wel meer van dit soort dingen op software / firmware gebied..
Ik heb een SK10Y soundbar, en ipv DTS:X toe te voegen via een update brengen ze gewoon een hele nieuwe soundbar uit in de vorm van SL10Y. Die eigenlijk gewoon hetzelfde product is.
Ik heb dat gisteravond gedaan en het lijkt prima te werken.
Best wel bizar ja, premium TV van 1500 a 2500 euro kopen en een jaar later al geen update meer. Ik heb een 65" C9 en mis er niks aan omdat ik niet op een PC game, maar dit is puur een verkooptechniek om de CX-lijn (die verder niet noemenswaardig is verbeterd) toch te kunnen promoten....
FreeSync is geen onderdeel van HDMI 2.1. VRR wel. VRR is de HDMI versie van FreeSync
Ik geef je helemaal gelijk en het zou me niet verbazen moest er een petitie starten hiervoor om druk te leggen bij LG.
Zeker omdat het er effectief al gewoon op zit, en LG heel makkelijk gewoon een regeltje code kan toevoegen (wat ze nu expres weglaten blijkbaar): https://youtu.be/NZbWTNEjWoE
Ik vind dit inderdaad van de zotte. Als je kijkt wat die tv's hebben gekost. Volstrekt idioot.
Ik zou ook eerst mijn nieuwe modellen van extra features willen voorzien, LG zal ook wel hebben gezien dat de C9 nog erg in trek is.
Zeer tof dat LG dit beschikbaar maakt. Het is echter voor een zeer kleine groep interessant. Eigenlijk alleen de PC gamers met een AMD kaart. Het alternatief g-sync is al beschikbaar, ook op de 2019 modellen. De nieuwe consoles gaan VRR ondersteunen. Wat ook al op de 2019 modellen zat als onderdeel van HDMI 2.1.
Je vergeet de Xbox One. Die heeft een AMD GPU aan boord en ondersteunt FreeSync. Dus ook de console gamers met een Xbox One kunnen ervan profiteren. :)

Ik niet, helaas, want ik heb eerder deze maand een LG C9 gekocht. Deze gebruik ik regelmatig i.c.m. mijn Xbox One X.
Volgens mij ondersteunt de xbox al VRR icm de C9/B9. Dus dan is freesync niet nodig dacht ik?

De B9/C9 ondersteunt echter geen LFC. Dus wat je dan aan VRR icm met een xbox hebt is mij niet helemaal duidelijk, aangezien het grootste gedeelte van de games buiten de VRR range draaien.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 13 juli 2020 19:55]

Met deze firmware update zou de C9 dus wel lfc gebruiken, want dat is een verplichting bij AMD FreeSync Premium (Pro).
Zeer tof dat LG dit beschikbaar maakt. Het is echter voor een zeer kleine groep interessant. Eigenlijk alleen de PC gamers met een AMD kaart. Het alternatief g-sync is al beschikbaar, ook op de 2019 modellen. De nieuwe consoles gaan VRR ondersteunen. Wat ook al op de 2019 modellen zat als onderdeel van HDMI 2.1.
Nvidia grafische kaarten kunnen ook gewoon FreeSync doen hoor?!

Of ben je dat al weer vergeten?
Is iedereen vergeten omdat Nvidia er weer een ander labeltje aan moest plakken, en flinke winsten wilden boeken met een aparte chip, echt een bagger bedrijf.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 14 juli 2020 07:55]

Ach welke enorme grote bedrijf probeert en doet dat niet, sta nergens meer van te kijken.
Elk bedrijf doet het, maar AMD toch in veel mindere maten, zijn nog altijd (sinds 2005 al ofzo) voor open-standaarden aan het pushen. :)
Ik vermoed dat nvidia LG heeft betaald om het een jaartje exclusief te houden voor gsync.
Gisteren freesync mogelijkheid geactiveerd.
En het werkt prima op mijn lg b9, was te eenvoudig aan te zetten, daarom vind ik het ongeloofwaardig dat LG dit niet eerder zelf aangezet heeft omdat het niet zou kunnen.
Wat ik mij altijd afvraag is of amd kaarten icm freesync of Nvidia icm gsync vloeiender beeld geven? En als je alleen lineair tv kijkt (kpn) dan heeft 4K nog geen zin? En freesync ook niet? Heb geen Netflix enzo.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 13 juli 2020 19:12]

Het synchroniseren van signaaluitput en monitor refresg voorkomt tearing.
Tearing zien we al lang niet meer sinds double of tripple-buffering. Het gaat met name om judder voorkomen, zover ik begrijp (Het ene frame staat daarbij langer in beeld dan het andere).
Double of triple buffering veroorzaakt latency. VRR (of Freesync, G-Sync) synchroniseert het renderen met de refresh-rate van de monitor zonder buffer, en dus zonder extra latency.
Ik heb 2 schermen een 144hz G-Sync en een 240Hz FreeSync.
IMO Werkt FreeSync beter dan G-Sync. En ik gebruik een Nvidia RTX 2080 Super. Op Nvidia werkt FreeSync dus heel erg goed. Nu kan dat bias zijn omdat dat scherm een hogere refresh heeft maar ik denk het niet.
KPN heeft een aantal 4K zenders. Als je die leuk vind heeft een 4K TV hebben zeker nut. Of je het ook ziet is een ander verhaal.
Bij het kastje van Ziggo (Mediabox Next) zit een optie die FreeSync toestaat op TVs die het hebben. Tenminste dat is wat ik denk dat het doet. Het past automagisch de refresh rate aan naar het aanbod.
Nu kan dat bias zijn omdat dat scherm een hogere refresh heeft maar ik denk het niet.
Waarom denk je van niet dan, ik denk namelijk van wel, omdat je frames veel korter in beeld zijn lijkt het effect logischerwijs ook minder...
Omdat ik WoW speel met een framerate lock op 100fps. En de 240hz alleen gebruik voor Overwatch en andere FPSs.
De reden dat FreeSync vooral in WoW goed werkt is omdat er een low limit op zit of iig dit scherm heeft een low limit van 48hz die heeft G-Sync niet. WoW speelt niet zo leuk samen met dit omdat er tijden zijn dat het spel helemaal geen frames uitspuugt (Laadscherm). Het voelt dan alsof mijn pc crashed. Videos die afspelen doen net alsof de videokaart niet meer werkt.
G-Sync heeft er ook last van als de framerate op ongeveer het limiet zit om dan heel erg vertraagd over te komen. Dit heb ik niet bij het FreeSync monitor. Bij G-Sync moet de FPS er of 10% boven zitten of 10% onder anders voelt het heel rottig. Absoluut geen last van bij FreeSync.

Maar wie weet is het wel bias nogmaals ik denk van niet maar het zou natuurlijk kunnen.
Gsync is in principe minder zwaar gezien de verwerking gebeurt door een dedicated chip

https://www.digitaltrends...erence%20in%20performance.
Ik blijf het maar raar vinden dat televisie fabrikanten na 1 jaar al ophouden met feature/major release updates uit te brengen bij TV's. Het zijn nou niet de aankopen die je elk jaar of elke twee jaar (zoals bij smartphones) vervangt. Uiteraard kun je beide markten niet geheel vergelijken. Wellicht iets wat in de toekomst door de EU kan worden aangekaart bij de fabrikanten.

Anyway. Blij dat de CX modellen deze mooie feature krijgen, en zoals meerdere mensen hierboven al reageerde, hopelijk dat LG het ook voor B/C/E9's releasen. Maar met de huidige stand van zaken mbt software updates heb ik er een hard hoofd in.

[Reactie gewijzigd door valhalla77 op 13 juli 2020 20:17]

De B gaat het niet krijgen. Die heeft een zwakkere SoC.
Heeft daar helemaal niets mee te maken, is een regel code in de firmware.
...die uitgevoerd moet kunnen worden.
Heb gisteren free sync geactiveerd om mijn b9. Aan de hand van de video uit het artikel.

Vandaag uitgebreid getest, lijkt toch echt te werken.
Ok, mooi. Dan mag LG uitleggen waarom ze het tot nu toe niet gedaan hebben.
Ik begrijp je reactie niet.
Wie zegt dat er op de C9 e.d. geen firmware updates uitkomen?
Dat staat nergens.
Firmware updates komen regelmatig uit alleen lopen ze niet altijd parallel.
Gewoon even geduld hebben.
Als LG dat aangeeft, dan is er inderdaad niks aan de hand. Maar waaruit blijkt nu dat de LG C9 het wel krijgt? Juist, daarom trekken mensen hun bek open. :)
Het is vaak niet bekend wanneer er weer een firmware update uitkomt.
Recent is er eentje geweest voor de C9, de volgende kan zomaar volgende week zijn of over een maand.
Zoals ik al zei komen updates voor 2018/2019/2020 modellen niet tegelijk uit.
Dat snap ik allemaal, maar zolang er niet is aangegeven door LG, dat daar een Freesync update in zit, zie ik geen reden waarom ik mijn snavel zou dichthouden. Jij wel?
O, je mag er best wat over zeggen tegen LG.
Hoe meer mensen dit doen hoe sneller het wordt opgepakt.
Dan blijf ik het inderdaad zeggen, en hoop ik op het beste. :)
Als het al bij de modellen van vorig jaar komt met een update, doe dan ook maar filmmakers mode erbij :P
Snap uberhaubt niet waarom dat er allemaal niet standaard in zit. En laat ik er meteen nog wat bij doen, profielen, gewoon custom profiles 1,2 en 3. Mag ik nu voor de marketing afdeling bij LG komen werken?
Kijk, op zulk nieuws zat ik te wachten! Vooral voor de ondersteuning van LFC, waar de volgende generatie consoles/games waarschijnlijk ook niet altijd de 60 fps aan zullen tikken.
De CX komt na dit nieuws dit jaar sowieso in huis, maar als er nu ook een update met DTS(HD) ondersteuning uit komt ben ik helemaal blij.
een video uitlegt hoe FreeSync toch werkend is te krijgen op een televisie of monitor die het niet ondersteunt.
Ik heb de video even gevolgd en dit toegepast op mijn LG B9 en warempel!
FreeSync kan ik nu activeren en zie het verschil ook duidelijk in het demo filmpje van nvidia,
Morgen eens even gamen als het regent :)
Zou dit ook werken voor een C8?
Weet ik niet, ligt aan de hdmi versie mischien. De 9 serie heeft hdmi 2.1 daar zit vrr in.
Kijk het filmpje eerst maar eens.
Ik vond het erg simpel.
Wat mijn verbaasdheid dat LG dit niet zelf doet alleen maar groter maakt. En mijn gevoel dat ze betaalt zijn door nvidia om het vorig jaar niet te doen versterkt.

[Reactie gewijzigd door goDiegogo op 14 juli 2020 16:12]

Ik heb één van de eerdere lLG oleds, de 55eg910v, een curved oled.
Al jaren geen update gehad, draait nog steeds op web os 2.0, en gisteren ineens een melding dat er een update beschikbaar is........
En wat brengt de update?
Klinkt wel positief toch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee