Google-directeur Sundar Pichai zei enkele weken geleden nog: "Privacy is de kern van alles wat we doen". Er zijn echter veel mensen die daar niet in geloven en een heel aantal mensen die om die reden stappen hebben ondernomen om een smartphone in te richten zonder diensten en apps van Google. Hoever mensen gaan, verschilt uiteraard.
In het uiterste geval kun je de microfoon uit je smartphone halen of laten halen om afluisteren tegen te gaan en de frontcamera verwijderen om zeker te weten dat je smartphone niet terugkijkt. Ook kun je de schouders ophalen en je neerleggen bij wat de fabrikant van de smartphone meelevert, maar daar zit een hoop tussenin. Of het nu gaat om de permissies van apps doorlopen, apps als Chrome vervangen door een alternatief, Google als bron van synchronisatie verruilen voor iets als Nextcloud of zelfs een hele custom rom flashen gericht op privacy en de beveiliging daarvan: er is genoeg keuze voor wie overweegt om te ontgooglen.
Iedereen die ik erover heb gesproken, geeft toe dat het niet alleen moeite kost, maar dat je zeker ook iets inlevert op gebied van gebruiksgemak bijvoorbeeld. De alternatieven zijn zeker niet in alle opzichten superieur. Bovendien is de schaduw van Google ook dan nog aanwezig. Browseralternatieven als Bromite en Vanadium zijn Chromium-browsers met een Chrome-achtige interface. GrapheneOS draait alleen op Pixel-telefoons. En o ja, de ontwikkeling van heel Android ligt natuurlijk ook nog bij Google.
Uiteindelijk begint het bij bewustwording. Nu de smartphone bijna tien jaar geleden een mainstreamproduct is geworden en het stof van de smartphonerevolutie aan het optrekken is, krijgen steeds meer mensen door dat die kleine computer in onze broekzak het belangrijkste apparaat is, het apparaat dat de meeste data bevat van allemaal. Die data is het waard om te worden beschermd. Dat is een kwestie van keuze, daar zijn alle tweakers het wel over eens. Het is, met moeite, mogelijk om Google zoveel mogelijk van je smartphone af te halen om zo het gevoel te hebben meer zeggenschap te hebben over eigen privédata. Iedereen zal daarin eigen keuzes en afwegingen maken.