Webcams lijken in de basis natuurlijk op elkaar. Het zijn ronde, vierkante of rechthoekige kastjes met in het midden de camera. In vergelijking met een ingebouwde webcam in een laptop, tablet of smartphone is de totale omvang een stuk groter. Dat komt onder andere door de lenselementen, die soms wat lichtsterker zijn. Daarbij is ruimte rondom de camera gereserveerd en zit de camera een stukje dieper in de behuizing om invallend licht tegen te gaan en storende flares te voorkomen. De sensor zelf is niet of marginaal groter dan die van een laptopcamera. Toch zijn er grote onderlinge verschillen, nog los van verschillen in beeldkwaliteit en beeldhoek.
Logitech Streamcam
De Streamcam van Logitech kwam dit jaar uit en is dus het nieuwste model in deze round-up. Hij is niet primair gericht op thuiswerkers, maar vooral op gamers. Bijvoorbeeld mensen met een Twitch-kanaal, die tijdens het gamen vertellen wat ze aan het doen zijn. De Streamcam is de enige 1080p-webcam die ook met 60fps kan filmen. Die hogere framerate kan vloeiendere beelden opleveren tijdens het streamen, al is dat natuurlijk medeafhankelijk van de internetverbinding. Hij kan in twee verschillende modi gebruikt worden: standaard in 16:9-formaat, maar het is ook mogelijk de camera een kwartslag te kantelen. Het wordt dan een 9:16 portretmodus. De webcam is de enige met een usb-c-kabel, wat anno 2020 niet vreemd is, maar daardoor is hij alleen aan te sluiten op recente systemen. Een usb-c-naar-a-adapter is een optie, maar deze wordt niet standaard bijgeleverd. De kabel zit vast aan de camera en kan daardoor niet gemakkelijk worden omgewisseld.
De camera kan overweg met Logitechs Capture 2.0-software, die gratis te downloaden is. Daarmee kun je heel veel instellingen finetunen, maar het biedt ook gevorderde mogelijkheden zoals 'auto-frame'. Daarmee zoomt de camera een beetje in, zodat je gezicht wat beter in beeld komt, maar de camera 'volgt' je ook. Als je een beetje naar links of rechts beweegt, beweegt het beeld soepel mee. Ga je naar achteren, dan zoomt hij verder in, en ga je naar voren dan zoomt hij uit. Deze functionaliteit is beschikbaar in de Logitech-software en als deze aanstaat op de computer kun je die als webcambron selecteren in videoconferencingsoftware.
Logitech C922 Pro
De C922 van Logitech is de opvolger van de C920, die in de Pricewatch de populairste webcam is. De D920 dateert al van 2012, maar is, zolang de voorraad strekt, nog steeds te koop. De C922 filmt in 1080p, net als zijn voorganger, en is voorzien van een ingebouwde stereomicrofoon met ruisonderdrukking. De camera's zijn technisch zo goed als gelijk aan elkaar. Vooral de vormgeving van de C922 is wat anders, zoals de flexibelere voet. Dankzij die voet kan de webcam gemakkelijk los op een bureau worden geplaatst, maar ook boven op een monitor. De kop van de camera is draaibaar, waardoor je het beeld vrij nauwkeurig kunt afstemmen. Dat geldt trouwens ook voor alle andere camera's in deze round-up, met uitzondering van de Trust. Als de C922 aanstaat, toont hij twee smalle leds aan de zijkanten in plaats van een enkel lampje. Dit geeft echter niet genoeg licht om het beeld te verlichten.
Via de Logitech Capture 2.0-software kun je veel instellingen finetunen, maar geavanceerde functies, zoals 'auto-frame', zijn niet beschikbaar. Bij aanvang van de test kostte de C922 zo'n 95 euro, maar dat is nu opgelopen naar 156 euro.
Trust GXT 1160 Vero
De Trust GXT 1160 Vero staat zoals vermeld nog maar sinds 2019 in de Pricewatch, maar dateert van 2017. Op dit moment lijkt hij nauwelijks nog leverbaar te zijn en is hij van de Trust-website verdwenen, wat bij aanvang van deze test nog niet het geval was. In plaats daarvan biedt Trust momenteel alleen 720p-webcams aan. De 1160 Vero is een 1080p-webcam en is met afstand de goedkoopste in deze round-up. Bij aanvang van deze test lag de prijs tussen de 50 tot 60 euro. Hoewel dat relatief voordelig is, is het nogal altijd een stuk meer dan de goedkoopste modellen van enkele tientjes.
Eerlijk gezegd hoort dit product wel een beetje in die goedkope categorie. De vormgeving ziet er weliswaar modern uit en heeft wat weg van de C922 van Logitech, maar de camera en het ontwerp zijn matig. De beeldkwaliteit bespreken we op de volgende pagina, maar we kunnen in ieder geval al melden dat de beeldhoek ontzettend afwijkt van die van de andere webcams. De Vero biedt slechts 55 graden, waar circa 80 graden gebruikelijk is. Je ziet dus veel minder in beeld. Puur voor videoconferencing hoeft dat niet altijd een nadeel te zijn. Iets anders wat direct opvalt, is de simpele voet van de webcam. Je kunt hem op een bureau neerzetten, maar hij is dan erg laag. Boven op een monitor past hij ook, maar er zijn vrijwel geen mogelijkheden om hem stevig te laten klemmen. En de kop is niet onafhankelijk van de klem draaibaar, zoals bij de andere webcams wel het geval is. Dat maakt hem een stuk minder praktisch.
Last but not least levert Trust geen software mee en moet je het dus doen met het beeld dat er standaard uitkomt of met third-partyoplossingen.
Razer Kiyo
Razer, vooral bekend van zijn gameaccessoires als toetsenborden en muizen, heeft in 2019 ook een webcam aangekondigd: de Kiyo. Dit is niet de zoveelste kloon, maar het bedrijf heeft echt iets origineels gedaan. Het is namelijk de enige in deze vergelijking met een ingebouwde lamp met twaalf witte leds, in ringvorm rondom de camera. Net als met ringflitsers voor portretfotografie levert dat een goede belichting op voor een portret. De intensiteit is in twaalf stappen te regelen door aan de ring rond de camera te draaien. Aangezien goede belichting vanuit de richting van de camera belangrijk is, is het opvallend dat dit de enige webcam is die deze functionaliteit biedt. Overdag heb je er niet zoveel aan, maar vooral 's avonds als er minder licht is, is het heel handig. Er komt met 10 lux bij 1 meter afstand voldoende licht vanaf om een gezicht goed uit te lichten en het feit dat de intensiteit regelbaar is, is ook een plus.
De camera filmt met 30fps in 1080p en 60fps in 720p. De voet van de Kiyo is net als die van de Logitechs flexibel te gebruiken. Je kunt hem op een bureau of statief zetten en de behuizing vervolgens omhoog kantelen, waarbij de kop draaibaar is. Hij is ook vrij eenvoudig op een monitor te plaatsen, maar hij is wel ietsje lomper dan de andere modellen. Een minpunt is dat de camera op willekeurige momenten lijkt te focussen, wat onnodig afleidt, en dat het geluid van de microfoon aan de zachte kant is.
Met de Razer Synapse-software, die ook voor andere accessoires wordt gebruikt, kan behoorlijk veel gefinetuned worden. Dat gaat alleen niet zover als bij de Streamcam en Brio van Logitech en de software is alleen beschikbaar voor Windows. Wat prijs betreft is hij met 99 euro netjes gepositioneerd en die prijs is in de afgelopen weken ook niet opgelopen. Wel is hij momenteel niet meer in voorraad; ons model kwam uit Hongkong.
Logitech Brio 4K
Voor onze vergelijking richtten we ons op 1080p-webcams die in de afgelopen jaren zijn uitgebracht. Voor videobellen is 4k niet noodzakelijk, al zijn er wel enkele voordelen. Toch leek het ons een goed idee om een 4k-model als referentie mee te nemen in deze vergelijking, vooral om de vraag te beantwoorden of een duurder model ook echt betere beeldkwaliteit of andere voordelen oplevert. Dat eerste bespreken we op de volgende pagina.
De brede vormgeving van de Brio lijkt sterk op die van de C922, maar naast de camera zit nog een infrarood- en optische sensor voor gezichtsherkenning. Het is de enige webcam in deze round-up die gecertificeerd is om via Windows Hello in te loggen in Windows. Ook ondersteunt dit model als enige hdr, via RightLight 3, en is hij officieel gecertificeerd voor Skype for Business. De Brio biedt een veel grotere hoek dan alle andere webcams, maar liefst 90 graden. Via de Logitech Capture 2.0-software kun je bovendien een andere hoek kiezen. Behalve voor 90 graden kun je ook kiezen voor 78 en 65 graden. Daarmee krijg je iets minder van de omgeving in beeld en wordt een gezicht groter afgebeeld. Helaas wordt 'auto-frame' niet ondersteund, zoals bij de StreamCam. Door de 4k-resolutie is het mogelijk om 2x digitaal in te zoomen, zonder dat de kwaliteit onder het niveau van 1080p komt. Naast 3840x2160 pixels, wat ultra-hd wordt genoemd, kan de camera ook beeld opnemen met 4096x2160 pixels: Cinema hd. In 1080p kan hij ook filmen met 60fps. Het frame is vergelijkbaar met dat van de C922 en zeer flexibel. De kabellengte is 2,2 meter, wat nog een stukje ruimer is dan de 1,5 meter die meestal gangbaar is.
Deze Brio 4K is de consumentenvariant van de 4K Pro, technisch zijn ze hetzelfde. Aan het begin van deze productie stond de Brio in de Pricewatch met een vanafprijs van 199 euro, maar dat is inmiddels opgelopen naar 277 euro.