Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Microsoft Surface Laptop 3 Review

Klein met Intel- of groter met AMD-cpu

Conclusie

Van buiten mag de Surface Laptop 3 dan overeenkomsten met zijn voorganger vertonen, van binnen is de Surface Laptop 3 een heel ander apparaat. Die binnenkant is nu door iedereen te aanschouwen, want het is bijzonder eenvoudig om de laptop open te maken en de ssd te vervangen. Dat was een kritiekpunt van veel gebruikers op de vorige Surface Laptop en Microsoft lijkt daarnaar geluisterd te hebben.

De alcantara behuizing lijkt ook zo’n kritiekpunt te zijn geweest, want Microsoft biedt nu op de 13,5”-versie de keuze voor een metalen behuizing en op de 15”-uitvoering krijg je die standaard. De metalen behuizing zit prachtig in elkaar, maar geeft wel het gevoel dat je er niet onvoorzichtig mee om moet gaan. Aan de linkerkant van de behuizing zit eindelijk usb-c, maar helaas nog zonder Thunderbolt-ondersteuning. Eigenlijk zouden we ook nog wel een hdmi-aansluiting en een kaartlezer kunnen gebruiken, want de twee aanwezige usb-aansluitingen zijn wat minimaal, al valt het op te lossen met behulp van usb-c-docks.

Van binnen is ook behoorlijk wat veranderd, want in de 13,5"-uitvoering is Microsoft op Intel Ice Lake overgestapt. De nieuwe processor is bijzonder vlot in onze tests en de i5-variant in de Surface Laptop komt geregeld beter uit benchmarks dan i7-processors van de vorige generatie. De cpu wordt wel warm en opvallend genoeg vindt bij deze cpu meer throttling plaats dan bij de AMD-processor in de Surface Laptop 15. De Ice Lake-gpu is ook een stuk krachtiger dan zijn voorganger en dat zal in de praktijk handig zijn voor gebruik in bijvoorbeeld grafische software, maar je kunt er ook enigszins mee gamen.

De 15"-versie die we hebben getest, is voorzien van een speciale Surface Edition van de AMD Ryzen-processor. De samenwerking tussen Microsoft en AMD heeft zijn vruchten afgeworpen, want de cpu is vlot ten opzichte van andere Ryzen-processors en de Vega 9-gpu maakt hem grafisch lekker vlot. Bovendien is hij de Intel Ice Lake-gpu in onze benchmarks nipt de baas. Daarbij is de accuduur voor een laptop met Ryzen-processor erg goed en kunnen we bijna negen uur browsen.

Als we de accuduur echter niet met die van andere Ryzen-laptops, maar met de accuduur van de Surface Laptop 2 vergelijken, dan is die helemaal niet zo bijzonder. De vorige Surface Laptop haalde namelijk 11 uur en daar kan ook de Surface Laptop met Intel-processor niet aan tippen. Daarnaast is de AMD-processor snel, vooral in (render)benchmarks waarin alle cores worden ingezet. In benchmarks waarbij dat niet het geval is, is hij niet veel sneller dan de Intel-processor van vorig jaar. De samenwerking tussen AMD en Microsoft wordt gelukkig voortgezet, dus waarschijnlijk staat een Surface Laptop met de volgende generatie 7nm-AMD-processor al op de rol.

Tot slot moeten we het nog over de prijs hebben, want Microsoft vraagt een lieve som voor zijn nieuwste laptops. Daar zouden we niet van moeten schrikken, want de prijspunten zijn hetzelfde als bij de Surface Laptop 2. Dat voor 1150 euro echter nog steeds een instapper met een minuscule 128GB opslag wordt geboden, valt ons tegen. Wil je de opslag verdubbelen naar 256GB, dan betaal je 300 euro extra. Voor de handige tweaker is het dan ook goed nieuws dat Microsoft de ssd vervangbaar heeft gemaakt, want die zet er voor 120 euro meteen een 512GB-ssd in. Met de goedkoopste 15"-versie, met 128GB-ssd, voor 1350 euro, prijst Microsoft zich helemaal uit de markt. Je krijg weliswaar een groter scherm dan bij de 13,5"-versie, maar de AMD-processor is op cpu-gebied in de praktijk minder snel dan de Intel-processor. Grafisch is de AMD-processor nipt in het voordeel, maar de nog wat kortere accuduur maakt de investering in de 15"-variant de moeite niet waard.

Op dit moment is de 13,5"-versie van de Surface Laptop 3 dus onze favoriet en ondanks de hoge prijs kunnen we ons voorstellen dat mensen het geld ervoor overhebben. Je krijgt namelijk een laptop met een behuizing die mooi is afgewerkt en is voorzien van een goed scherm, met een fijne beeldverhouding. Accuduur, aansluitingen en prijs kunnen beter, maar gelukkig hoef je niet exorbitant bij te betalen voor een grotere ssd.

  • Surface Laptop 3 13,5"
  • Surface Laptop 3 15" (AMD)
  • Surface Laptop 3 13,5"
  • Surface Laptop 3 15"

Laagste prijzen voor: Microsoft Surface Laptop 3 Ryzen 5 3580U (15", 8GB, 256GB SSD, Qwerty) Zwart voor consumenten
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl

Score: 3 (207)

€ 1.649,-

€ 1.649,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.649,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 1.649,-

Bekijk

Dustinhome.nl

Score: 3 (51)

€ 1.649,23

€ 1.649,23

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.649,23
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 1.649,23

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (119)

Wijzig sortering
AMD ziet er schlecht uit. waarom zouden ze het doen bij Microsoft? Om een kans aan AMD te geven?
Bedankt voor review, trowens!
Hoe zo zien ze er slecht uit ze winnen 30% van de benchmarks met een mindere (Vorige Gen) processor. ?
Nu ben ik niet degene waarop je reageert, ik vind ze er echter ook niet bijster sterk uitkomen. Ook kun je niet direct spreken van een vorige generatie processor. Dit is gewoon het beste dat AMD op dit moment te bieden heeft, dat AMD er voor kiest om in hun 2019 generatie van mobiele cpu's Zen+ cores te gebruiken in plaats van Zen 2 is een keuze van AMD, maar het zijn gewoon AMD's huidige generatie APU's.

Ik vind ze er niet heel sterk uitkomen om de volgende redenen, je geeft aan dat ze 30% van de tests winnen, wat denk ik ook wel klopt, ik reken het niet na. Wat je echter niet aangeeft is dat een groot deel van de tests die ze winnen de grafische tests zijn, die eigenlijk normaliter per definitie een flinke overwinning opleveren voor AMD.

Kijk bijvoorbeeld ook in deze review, t.o.v. de standaard Intel UHD 620 wint de AMD cpu met minimaal 31% meer performance op GPU gebied in de cloudgate test en zelfs 48% in de Cloudgate graphics test. Klinkende overwinningen voor AMD. Wilde Intel in het verdelen ook maar enigszins bij AMD in de buurt komen op het gebied van GPU performance moest Intel terugvallen op dure noodgrepen als 128MB eDram cache. In deze review echter komen ze tot op 2% van de AMD score op GPU gebied met een veel meer traditionele oplossing. Imho geen heel sterk optreden van AMD in een test die ze voorheen altijd met ruim dubbele cijfers wonnen.

Vrijwel alle cpu testen verliezen ze verder, regelmatig zelfs ruim, vooral de verschillen in de photoshop / lightroom tests vind ik opzienbarend.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat dit niet Intels beste producten zal betreffen, ze hebben veel problemen met het 10nm productie proces en als je de geruchten mag geloven zijn dit de chip die "nog net verkoopbaar" zijn. Het is op papier wel Intels nieuwe generatie top modellen, maar de kwaliteit op silicon level schijnt nog erg te wensen over te laten. En de vraag is of Intel dat ooit wel gaat fixen bij hun 10nm proces. Ze roepen van wel, maar dat zal afwachten blijven.

Neemt niet weg dat ik heel mooi vind dat AMD eindelijk eens een premium design win heeft gepakt, maar de uitvoering stelt me toch wel enigszins teleur. Daar had ik toch echt meer van verwacht.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 8 november 2019 11:05]

Toch vraag ik me af hoe groot het verschil in performance zou wezen als de Ryzen geheugen had met vergelijkbare snelheid?

Nu is het werkgeheugen van de intel 8GB lpddr4x-3733 terwijl de Ryzen 8GB ddr4-2400 heeft.
Is het geheugen van de intel dan ook echt 50% sneller?
Ryzen heeft geen support voor lpddr4x 3733, de maximaal ondersteunde ram snelheid is DDR4-2400. Beide zijn dus getest met hun maximaal supported geheugen snelheden.
Hoe kom je erbij dat dit DDR4-2400 is? De max-official is namelijk 2667 MHz volgens diverse sites.
Omdat AMD dat zelf specificeert:

https://www.amd.com/en/pr...microsoft-surface-edition
https://www.amd.com/en/pr...microsoft-surface-edition

Geen idee waar die andere sites hun informatie vandaan halen, maar je mag er vanuit gaan dat de fabrikant zelf de officiële specificaties van hun eigen producten wel kent :)
Ah zo te zien loopt het erg uiteen per cpu. Zo ondersteunen veel andere Ryzen processoren wel weer meer RAM. Vreemd dat specifiek deze CPU een vrij lage supported aantal MHz ondersteund.
Dat klopt, bij Mobile uitvoeringen is de geheugensnelheid vaak lager omdat dit zuiniger is, bij desktop cpu's zijn deze snelheden normaliter inderdaad hoger, bijvoorbeeld DDR4-2667 of DDR4-3200

Het zijn dan ook niet specifiek deze cpu's, al AMD's mobile uitvoeringen ondersteunen momenteel maximaal DDR-2400.
Is niet echt een vraag die je moet stellen aangezien het niet aan de orde is. De Ryzen ondersteunt nu eenmaal geen sneller geheugen.

Zo'n beetje als de ene (tragere) sportwagen vergelijken met een snellere sportwagen en dan zeggen "maar ja, als in die trage een snellere motor lag, had ie wel gewonnen"
Ben het wel deels met je eens, ik ben blij dat ze voor AMD hebben gekozen maar de resultaten ten opzichte van Intel vallen wat tegen. Hoewel de vergelijking hier wel wat in de voordeel van Intel is.
De 15inch versie heeft ~20% meer pixels, wat de igpu niet ten goede komt.
Daarnaast hebben de 13 en 15 inch modellen de zelfde accu, terwijl de grote laptop wel een groter scherm heeft.

Had Microsoft in beide modellen de zelfde Intel chip gespot, dan had ook het 15 inch model iets minder gescoord in de meeste testen ten opzichte van het 13 inch model.
Dat Intel 15" model is er dan ook, hopelijk testen ze deze snel.
Of het echter invloed heeft op de GPU weet ik niet, ik verwacht eigenlijk niet dat de GPU benchmarks op de native resolutie gedraaid zijn. Normaliter draai je die juist op een vaste resolutie zodat dit geen invloed heeft.
Ja maar de amd variant is helaas minder. Het ontbreekt o.a. Aan instant on, geen lpddr4x en pure CPU snelheid. En dat is jammer want amd zet die chip als ryzen 3000 op de markt maar men krijgt het helaas niet.
Omdat intel nog steeds levering problemen heeft op 14nm+++++ proces. En amd gigantisch goedkoop is alle apus en notebook chips zijn de zelfde cpu na het binnen wordt bepaald wat voor chip het wordt. Ik denk dat ze kwa inkoop 5-6 tientjes kosten. Laatste video van adored TV legt dat uit. Als er volgend jaar ruimte is zullen ze vast een cpu uitbrengen op 7nm.

Wat ik liever had gezien was de noodbook met een Qualcomm chip.
Ja ik ben wel benieuwd naar die Surface Pro X, de reviews op andere sites zijn behoorlijk negatief: duur, traag en die beloofde betere accuduur is er niet.
Ik snap dat dus niet... Ze hebben al jaren windows versies voor arm.. En er worden miljoenen weer in ge pompt.
Ik hoop dat de macbook van Apple komend jaar wel een succes wordt

[Reactie gewijzigd door j1b2c3 op 8 november 2019 10:46]

We zullen zien - voor de snelheid, je zal op 1 of andere manier de developers over de streep moeten krijgen om voor ARM te gaan ontwikkelen, Apple probeert dat nu ook door (ARM) iPad apps naar macOS te halen.
De Pro X is niet zo slecht als het nu lijkt maar het is wel een niche product vanwege het beperkt aantal native apps. Aan de andere kant voor veel Office gebruikers (/want een flinke groep is) is het een goede ultrabook / tablet pc en ook voor artists vanwege goede pen support + dock cradle (mits er maar native app support is of de applicaties niet zo zwaar zijn).
Die reviews (Verge en Engadget etc) hadden een oudere en meer onstabiele versie.
- Die accuduur is er wel met wat firmware patches (er is al een flinke uitgebracht) voor native applicaties.
- Instapprijs is niet goedkoop maar valt nog wel mee voor de hardware + form factor die je krijgt, de ssd upgrade prijzen zijn wel erg duur (maar het is toch makkelijk vervangbaar via een klepje en er zijn enkele oems dacht ik die op dergelijk formaat ssd's maken).
- Traagheid is alleen bij translation van 32 bit x86 apps (dan is het vergelijkbaar met een Intel i5 u van de 6ste gen grofweg), dit ding is meer bedoelt voor Office en dergelijk licht gebruik waar het vlot genoeg voor is. Met native apps is het niet zoveel trager dan de Pro 7.
- Veel reviewers melden niet dat de pen erg goed schijnt te zijn wat serieuze gebruikers (zoals op tablet pc review) juist wel opvalt (een pijn puntje hier is dat programma's als Photoshop nu nog x86 zijn maar wel interessant voor andere art/schets programma's). Sommige reviewers proberen er zelfs x86 spellen op te draaien en zijn dan verbaast dat het niet vlot gaat. 8)7

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 8 november 2019 20:34]

Beschouw het meer als een tussenproduct, de lessen die hieruit getrokken zijn zullen MS en AMD hopelijk toepassen wanneer er (volgend jaar) wel een 7nm Zen 2 APU is. Ze moeten ergens beginnen, je zag bij andere OEMs ook dat hun eerste generatie Ryzen laptops ook minder goed was dan de volgende. Maar ondertussen inderdaad geen aanrader.
In de video noem je een aantal feautures waarbij je hoopt dat het er volgend jaar wel in zit.
SSD card reader, USB-C charger, de snellere processor van AMD. Tevens schraapt het scharnier en is de afwerking toch niet helemaal perfect. Toch geef je de laptop dan een 8? Sorry maar met deze minpunten die bij andere premium laptops wel afgedekt worden zou de score naar mijnsinziens lager uitkomen.
Het scharnier schraapte, maar dat was bij een van de twee 15”-laptops die we hier hadden liggen en is natuurlijk niet standaard het geval, alleen bij een productiefout, of als je onvoorzichtig met je laptop omgaat. De afwezigheid van een kaartlezer is jammer, opladen via usb-c heeft deze laptop wel. Een snellere processor van AMD komt er waarschijnlijk aan. Dat is voor dit model te laat, maar daarom krijgt die ook een 7,5 en niet een 8, want de 8 is voor de Intel-versie.

Overigens is het niet het geval dat deze minpunten bij andere premium laptops wel zijn afgedekt. Een (fullsize) kaartlezer wordt steeds zeldzamer op highend laptops en dat wordt ook in iedere laptopreview benoemd. Heeft een usb-c-aansluiting slechts beperkte functionaliteit (wat bij de Surface Laptop dus niet het geval is, hij mist alleen thunderbolt), dan wordt dat ook in de review gemeld.

En tot slot: voor de een wegen bepaalde factoren zwaarder dan voor een ander. Wil je per se niet met een usb-c-hub rondlopen? Dan is verdient deze laptop misschien wel een dikke onvoldoende voor je. Ben je gek op het Surface-design? Dan is deze laptop misschien wel een 10 voor jou. Het is moeilijk om alle aspecten van een review in een cijfertje te vatten en daarom moedig ik iedereen met interesse in een van de laptops aan om niet al te veel op een cijfer af te gaan, maar een eigen mening te vormen op basis van de hele review.
Dat blijft altijd ja. Ik denk dat de gemiddelde Tweaker automatisch ook wel de review afweegt tegen zijn eigen eisen.
Maar dat neemt niet weg dat er punten zijn die iedereen gemeenschappelijk heeft. Maar niemand wil geluidsproductie of warmte, dat is een puur objectief beoordelingscriterium. Dus ik sluit me wel aan bij de opmerkingen hierboven daarover.
0Anoniem: 1092407
@PiweD9 november 2019 08:37
Dat is de eerste keer dat ik een gedegen uitleg van "een der tweakers" lees hoe je inderdaad een review behoort te lezen. Je kunt het simpelweg niet iedereen naar de zin maken. Zoveel mensen zoveel wensen.

Ik ben recent bijvoorbeeld tegen een puntje aangelopen dat eigenlijk nooit in reviews aangestipt wordt: de versie van de HDMI-uitgang. Ik ben overgestapt naar een 4k-monitor voor de productiviteit (beste beslissing ooit) maar het gros van de laptops, inclusief de duurdere modellen, blijft op HDMI 1.4 hangen waardoor die geen 4k-resolutie ondersteunen op 60 Hz. Je blijft dan hangen op 30 Hz en dat is geen werkbare framerate. Ik heb voor thuis uiteindelijk een nieuwe PC moeten kopen. HDMI 1.4 is al een 10 jaar oude standaard en zelfs in veel dure laptops kom je het nog tegen. Persoonlijk zie ik daar graag enige aandacht naar uitgaan. Ik voelde mij met een 1000 euro kostende laptop (dus zeker niet de duurste maar toch) toch wel wat bekocht. En als je naar een nieuwe laptop zoekt dan is het vaak diep graven naar uitgebreidere specs om te achterhalen welke HDMI-versie er beschikbaar is.

Displayport en Thunderbolt zijn veel betere alternatieven voor HDMI en afwezigheid daarvan op een laptop levert voor mij persoonlijk de laptop dan ook 2 minpunten op.
Jammer dat Tweakers niet (ook) de 15" Intel getest heef, juist dat zou nu een interessante vergelijking zijn imho. Namelijk AMD's top mobile Sku tegenover Intels nieuwe top mobile Sku in dezelfde behuizing met hetzelfde scherm, batterij e.d.. Waardoor je zo min mogelijk verschillen hebt die van invloed kunnen zijn op de uitkomst van de review.
Klopt, heb er om gevraagd en als het goed is krijgen we de 15” Intel versie op een later moment, maar MS kon nog niet zeggen wanneer.
Hopelijk komt die er snel. Want die 15" intel heeft mijn interesse.
Die is iets duurder , maar heeft een langere accuduur en ook de ondersteuning voor Wifi 6
De surface laptop met AMD zit nog met wifi 5 (802.11AC)
kan de 15" met i7 op de microsoft site al wel bestellen. wat de levertijd is weet ik niet.

https://www.microsoft.com...A3&preview=&previewModes=
Schijnt ook nog zo te zijn dat de Intel variant wel een instant wake-up heeft maar de AMD variant niet. https://www.windowscentral.com/instant-on-surface-pro-7
Ik had er een gekocht gisteren.
Ik lever het vandaag weer terug in.

We gaan toch voor de oude generatie die wel alcatara in het zwart heeft.

Voor dagelijkse consumptie een perfect laptop!

Enige minpunt is dat deze laptop veel lawaai i maakt vergeleken met een goedkoop 300 euro laptop van 5 jaar terug. En het word snel warm. Vond ik wel raar.
Over temperatuur, lawaai en terugklokken wordt weer eens nergens gerept in de review.
Gelukkig is er notebookcheck
https://www.notebookcheck...n-Do-Better.440183.0.html

System Noise - Quiet Under Most Loads

The cooling solution consists of just two heat pipes and a single fan. We're usually wary of single-fan setups on Ultrabooks as the fan may pulse and become active more frequently than a dual-fan setup. Fortunately, the Surface Laptop 3 is almost always silent or at least very nearly so even after extended browsing or video streaming. We recorded a fan noise of just around 30 dB(A) when running the first benchmark scene of 3DMark 06 to be not unlike what we discovered on the previous generation Surface Laptop models.

Fan noise will ramp up slowly but surely during more demanding loads. When running Witcher 3, the fan steadily increases to 31 .4 dB(A), 34.4 dB(A), 37.2 dB(A), and then finally to a stable 39 dB(A).

We can notice no electronic noise or coil whine on our test unit.
Geluidsproductie en warmte vindt ik persoonlijk wel erg belangrijk, erg jammer dat dit niet door tweakers is vermeld
Sinds twee weken een Laptop 3 15" (AMD Ryzen 5, 16 GB) in gebruik en totaal geen last van blazende fans en warmte ontwikkeling. Ik gebruik de laptop voornamelijk om mee te browsen en voor development in Visual Studio. Ik kan me voorstellen dat als je zwaardere applicaties of games draait het apparaat dan warmer wordt.

[Reactie gewijzigd door doogster op 8 november 2019 11:11]

Ik gebruik sinds de release de i7 als werk/privé en deze maakt echt geen lawaai. Sterker nog ik moet echt mijn best doen om hem geluid te laten maken.
Warmte heb ik ook geen last van. Misschien is dat omdat deze een betere warmte geleiding heeft vanwege volledig aluminium behuizing?
Voor mij is het ook belangrijk dat een laptop vrij stil is bij gewoon gebruik.
Je kan voor de i5 versie gaan deze is fanless en dus volledig stil. De i5 heeft ook de nieuwe gpu en is net zo goed als de i7 van vorig generatie. Eigenlijk is de i5 versie momenteel de beste stilste laptop die is.
Ik had ook de i5

Vandaag ruil ik het in voor de oude generatie Surface 2. Ik ben benieuwd naar de verschillen.
Vergelijken met een macbook slaat nergens op omdat het een Windows pc is en geen MacOS draait.
Je moet al een die-hard Microsoft fan zijn wil je deze verkiezen boven een laptop van Lenovo, zoals bv een T480s

Scherm is leuk, maar geen thundebolt is echt wel een "NoGo" in 2019 in dit prijs-segment

Weet iemand hoe het zit met "Azerty" Keyboards voorheen was enkel de Franse versie verkrijgbaar (zo had ik alvast begrepen)

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 8 november 2019 12:14]

Het enige verschil is geen eGPU support. Lekker belangrijk voor 99% dus. En ja, inclusief 2x 4K60hz schermen, opladen enz.
Voor een toestel van dit bedrag had dat wel gewoon standaard inbegrepen moeten zijn.
Omdat?Je een van de weinigen bent met een eGPU? Heb je überhaupt een eGPU?
Ik het een thunderbolt dock, een thunderbolt Raid enclosure een thunderbolt dock , tthunderbolt SSD's ..
En alsof ik de enige zou zijn met een thunderbolt dock in het bedrijfsleven
Nee, natuurlijk niet.. Ik zie ook veel van die USB-C docks in het bedrijfsleven, maar je gebruikt overal thunderbolt terwijl in het bedrijfsleven ze gewoon USB-C docks genoemd worden. Of met een specifieke naam van een fabrikant zoals van Dell, HP enz. Met USB-C 3.1 rev 2, zoals de Surface Laptop 3 heeft, is exact hetzelfde mogelijk. Niks thunderbolt specifieks aan, wat je met het gebruik van de naam wel doet geloven.
De Suface Laptop heeft wel wat voordelen op de T480s lijn (wat ook een geweldige laptop is overigens):
- 3:2 scherm voor productiviteit
- lekker licht
- anders design
- een van de beste touchpads voor Windows laptops
- touchscreen en met pen ondersteuning, kan ook handig zijn voor handtekeningen of bijv voor notes of artists die tekenen met hun arm + keyboard shortcuts (15 inch 3:2 scherm is best flink).
Dat gezegd te hebben zou ik mensen aanraden om de Intel versie (zakelijke lijn) te kopen of te wachten op een sale voor de amd versie, de amd versie is voor deze prijs niet zo interessant omdat de 7nm Amd chips er nog niet in zitten.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 8 november 2019 20:58]

De dingen die jij opnoemt vind ik dan weer irrelevant.
Veel diskspace en Veel RAM daarentegen vind ik dan weer super-belangrijk en dan wordt het snel erg duur met een surface, verder werk ik nagenoeg 99,9% van mijn tijd met een docking , dus dat scherm boeit me niet.
En last but not least Microsoft geeft ook nauwelijks kortingen, ze spiegelen zich aan apple. Zelfs wanneer je voor 100.000 euro's wil inkopen. Laatst ging het om 5% en ik wilde toch echt voor meer dan 750.000 euro bestellen.
Dan stopt het al snel

Hoe zit het trouwens met het herstellen van toestellen.
Voor Lenovo komt er gewoon om de 2/3 weken iemand die alle herstellingen ter plaatse uitvoert, heeft Microsoft ook zo'n "dienst" ?

Maar goed, gelukkig voor Microsoft heeft niet iedereen dezelfde eisen :)

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 8 november 2019 22:07]

Surface koop je idd niet als je workstations nodig hebt (op mogelijk de Surface Book na maar zelfs die is vooral interessant voor (3d) artists etc). De meeste van de Surface producten zijn vooral interessant voor kantoor werk, creatieve sector, programmeren (meer verticale ruimte + fijn keyboard) of studenten (/aantekeningen met de pen voor formules etc, studenten krijgen ook wat korting). Ik zou zeggen als je geen 3:2 touchscreen wilt (of misschien de touchpad) kun je beter voor andere merken gaan.
Ik vermoed dat Dell en Lenovo etc betere service hebben voor zakelijke modellen maar bestel zelf nooit grote orders. Van wat ik ervan gelezen heb heeft MS vooral goede service bij fysieke winkels (die ze hier in NL volgens mij nog niet hebben).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 9 november 2019 13:02]

Voor een laptop met portability in het achterhoofd verwacht je gewoon een dag lang accuduur. Ik heb real life ervaringen gehoord van 5 uur. Dat is gewoon te kort. Ik hoop dat ze ooit volledig kunnen overstappen op qualcomm, dan heb je al dat gedoe niet meer met batterij duur, warmte, instant on, gewoon in standby kunnen zetten zonder dat je batterij de volgende dag bijna leeg is, ingebouwde 5g.
Heb je hier ook iets van een onderbouwing voor? Microsoft heeft namelijk ook de Surface Pro X, juist gebaseerd op Qualcomm. Echter heel positief lijken de reviews over het algemeen niet te zijn. Juist de batterij duur lijkt erg tegen te vallen en is maar iets langer dan de gebruiksduur van de Surface Pro 7 in de reviews (gelijk tijdig gereleased).

Hier de eindconclusie van de The Verge:
As someone who uses Windows on a daily basis, I rely on it to be productive and get my work done quickly. The Surface Pro X is great to look at, but once you really start pushing it, the experience starts to fall apart. This hardware design might be the future for the Surface Pro line, but if it’s a “pro” machine, then it has to do more than deliver the basics — and the Pro X often can’t do that.

At the end of the day, I just wish that the Surface Pro X had an Intel chip inside.
Vooral weinig lovend over de qualcomm hardware.
Over welke "Start pushing it" heeft hij het dan? Nee, deze machine is niet geschikt voor foto- of videobewerking. Ook worden x86 applicaties nog steeds geemuleerd, omdat deze niet voor arm zijn gecompileerd. Ontwikkelaars gaan dit waarschijnlijk toch ook nooit doen. Maar dan nog, voor wat simpel werk voor onderweg is dit een prachtige machine en de Pro X kan ook veel dunner dan de gewone intel Surface Pro.
Als je in detail naar de verschillende reviews kijkt zie je zelfs dat zaken als browsen via bijvoorbeeld Chrome niet vloeiend gaat op de Pro X, wat dat betreft is het een leuke start, maar als ze zelfs niet kunnen uitblinken in hetgeen ze zouden moeten uitblinken (batterij duur) laat dat enkel zien dat ze nog een lange weg te gaan hebben.
Waarom Chrome gebruiken op Windows on Arm als je ook Edge hebt? Dat levert je betere performance en batterijduur op. De Pro X kan ook nog de broodnodige firmware updates gebruiken, er was bijv al een uitgebracht die een flinke upgrade zou zijn.
Ben ik nou nog de enige die op een 15" laptop een numerieke keypad wil? Net als fysieke Home en End-knoppen (Dell |:( ) Dat gebruik ik echt dagelijks, maar het wordt steeds meer speuren naar varianten die dat hebben, blijkbaar. Heeft zeker met de smalle bezels te maken, dat een 15" scherm in een steeds kleinere behuizing past en daardoor geen plek meer is op de keyboard-kant voor zo'n num-blokje?

[Reactie gewijzigd door Gosse_W op 8 november 2019 08:49]

Nee dat ben je niet.:) Ik heb een Asus zenbook 15 speciaal voor de numpad. Helaas wel met 1 rij toetsen minder dus helemaal ideaal is het niet.
Ik ben er ook fan van, krijg je ook meer opties voor page- up & down etc en voor hotkeys in sommige applicaties.
Gelukkig kun je de 15" ook krijgen met Intel processoren. Want ze kunnen wel leuk roepen dat die AMD videochip enorm veel sneller is. En dat zou dan voor dingen als Premiere en PS enorme winst op moeten leveren. Maar als je dan de eerste Adobe benchmarks ziet, veegt de Intel versie de vloer aan met zijn AMD broertje.

En dan de prijs van die upgrades. Ik ben serieus in de markt voor een Windows development laptop. Maar tegen de tijd dat ik dit ding fatsoenlijk gespect heb (i7, 16Gb, 1TB) gaat de prijs door het dak.

Ook is het gebrek aan connectoren echt een misser. Ja, er zit USB-C op maar waarom slechts 1 poort? Dit ding heeft nog minder poorten dan de MacBook Pro.

Van de ene kant zit dit ding dus op een prijspunt van een werkpaard maar missen er zaken om het een echt werkpaard te maken. En ook in veel reviews wordt dit ding als general-purpose laptop weggezet. En das jammer want die 3:2 schermverhouding, mooie lichte ontwerp en goede toetsenbord zouden dit een prima werklaptop maken.
De zakelijke 15" versies hebben inderdaad een Intel SOC.

Poorten valt wel mee toch?
USB-A,
USB-C,
Surface Connect (met adapter ook te gebruiken als USB-C poort) https://tweakers.net/pric...ect-to-usb-c-adapter.html Al voor een paar tientjes te koop.
Magnetische aansluiting is ook heerlijk.
Op Reddit staan nu volop berichten over slechte kwaliteit en betrouwbaarheid van deze nieuwste Surface Laptop 3.

bron: https://www.onmsft.com/ne...le-quality-control-issues

De eerdere Surface laptops hebben toch altijd nog een smet op het blazoen nadat Consumer Reports (Amerikaanse Consumentenbond) een 'do not buy' aanbeveling gaf in verband met slechte kwaliteit en betrouwbaarheid. Meer dan 25% van de Surface laptops was binnen 2 jaar onherstelbaar kapot. Dat is op grote ruzie uitgelopen.

Als dit waar is heeft Microsoft weer een groot probleem. Afwachten maar hoe dit zich ontwikkeld.
Ik zit er de afgelopen weken en er zijn juist heel weinig berichten.
Geef eens zelf voorbeelden. Er zijn er zelfs zo weinig dat je die hier zo kan neerzetten.

De enige waarvan we dat die terecht is, is die van de WiFi (nieuwe feauture = WiFi6) die na instant on (ook handige nieuwe feature) traag wordt. Daar is inmiddels een update voor uitgekomen.

Veel meer zegt deze quote in je link die juist het omgekeerde zegt van wat je schrijft:
Edit: Additionally, to be fair, there do not appear to be any similar or widespread complaints on Twitter, which is where people typically go to complain about issues with new tech products.

En deze I can speak to these issues since I've been helping people on reddit with them;
u/littleloversopolite Just barely got his machine and windows updates were running in the background; his machine wasn't really just "idle"
u/gernug had his machine in max performance mode; which purposefully ramps up the fan speed for performance reasons. The Pro 7 actually has 3 fan modes; which can quiet the fan. u/gernug is now aware of this.
u/b_to_the_rye was trying to charge his surface pro 7 without using an actual PD (Power Delivery) USB charger. This is the specified behavior. Yes... confusing for general consumers; but nothing is wrong with his device.


Je post verleden zegt helaas ook wat over de waarde van je reactie. :X

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 8 november 2019 11:35]

Ik ben kritisch op dat Surface label. Het wordt als premium neergezet waarvoor je de hoofdprijs betaald.
Dan verwacht je ook premium kwaliteit. En dat is vaak niet het geval. Verre van dat zelfs.

Naast WiFi problemen worden veel meer problemen genoemd. Genoeg voorbeelden te vinden:
https://www.notebookcheck...ency-issues.440189.0.html

Je post verleden zegt helaas ook dat je een groot fan bent van Microsoft Surface. Roze bril?
Wees kritischer en slik niet alles voor zoete koek wanneer er dat merk labeltje op zit.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 8 november 2019 19:01]

Kritisch? Dat ben ik ook. Terecht.
Het probleem is dat als je wil, je altijd wel wat kan vinden. Zeker als een product net uit is.
Dat hebben ALLE producten. Soms hoe duurder des te meer problemen.

En ga me geen groot fan noemen of dat ik alles voor zoete koek slik, want als iemand dat niet is/doet, dan ben ik dat. Dat wordt me nota bene regelmatig verweten. Ik ben er een die op basis van bijvoorbeeld een beetje coil whine al iets terug stuurt. Ook voor andere minor zaken stuur ik veel retour. Lang leve de wet kopen op afstand.

Alleen een juist perspectief is wel op zijn plaats. En dat miste ik in je post.
Voor de handige tweaker is het dan ook goed nieuws dat Microsoft de ssd vervangbaar heeft gemaakt, want die zet er voor 120 euro meteen een 512GB-ssd in.
Met als kanttekening dat er in NL nog geen M2 2230 512GB SSD leverbaar is, er kan immers alleen een M2 2230 SSD in.
pricewatch: Toshiba BG3 Series M.2 2230-S3 SSM (SED) 512GB

BG4, inclusief 1 TB model, komt er aan.
https://www.anandtech.com...kioxia-bg4-1tb-ssd-review

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 8 november 2019 13:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True