Door Sim Kranenburg

Philips Hue Play hdmi Sync Box Review

'Ambilight' voor iedere tv

28-10-2019 • 06:00

196

Singlepage-opmaak

Lichtbalken, Bridge, installatie en verbruik

We hebben, zoals gezegd, de hdmi sync box getest met twee Philips Hue Play lichtbalken. Die hebben een lengte van zo'n 25 centimeter en worden geleverd met bevestigingsmateriaal. Je krijgt er houders bij waar de balkjes zowel horizontaal als verticaal op gemonteerd kunnen worden. Ook krijg je er een paar houdertjes bij, waartegen ze met hun rug kunnen worden geschroefd. Je kunt de lichtbalken zo in elke positie die je maar wilt neerzetten, maar de houders zijn ook, door middel van de meegeleverde dubbelzijdige plakkers, op elke vlakke ondergrond te bevestigen, bijvoorbeeld achter op je tv.

Philips Hue Play lichtbalkPhilips Hue Play lichtbalkPhilips Hue Play lichtbalk

Philips Hue-lampen zijn niet voorzien van wifi, maar maken gebruik van Zigbee voor de onderlinge communicatie. Dat betekent dat er een extra apparaat nodig is om ze aan je bestaande wifinetwerk te koppelen. Hiervoor moet je Philips Hue Bridge aanschaffen, die geschikt is om maximaal vijftig lampen met je netwerk te koppelen. Die kost ongeveer vijftig euro en wordt geleverd met een eigen stekkervoeding.

Philips Hue bridgePhilips Hue bridgePhilips Hue bridge

De bridge meet 9x9x2,5cm en wordt aangesloten door middel van een kort meegeleverd ethernetkabeltje op je router. Vervolgens installeer je de Philips Hue-app op je telefoon of tablet en die software loodst je vervolgens door de installatie. Hierbij moet je een keer op de ronde knop op de bridge drukken om er zeker van te zijn dat je je eigen apparaat configureert en niet dat van de buren. Vervolgens kun je de Hue-lampen koppelen die je in kamers kunt indelen.

Entertainmentruimte aanmakenEntertainmentruimte aanmakenEntertainmentruimte aanmaken

Hierna kan de hdmi sync box worden gekoppeld met de bridge en moet er in de Hue-app een 'entertainmentruimte' worden aangemaakt. Hierbij zie je in de app een schematisch bovenaanzicht van je kamer waarbij je kunt aangeven waar de lampen ten opzichte van je televisie zijn opgesteld. Let er in dit scherm op dat je even naar beneden scrolt om het 'gedrag als synchronisatie stopt' in te stellen. Bij de eerste installatie hadden we de mogelijkheid om naar beneden te scrollen over het hoofd gezien en standaard staat deze instelling op 'niets doen', met als gevolg dat de lampen blijven branden als je de sync box uitschakelt. Als je hier kiest voor de instelling 'laatste aan-status' gaan de lampen vanzelf uit of gaan ze weer continu branden als ze dat deden voordat de sync box werd ingeschakeld.

Verbruik

De lichtbalken verbruiken maximaal 6,6W per stuk, waarbij ze elk 530 lumen licht produceren. Dat betekent dat het rendement wat lager ligt dan bij normale, 'domme' ledlampen. Ter vergelijking, een moderne 6W-ledlamp produceert ongeveer 600 lumen. De lagere efficiëntie was natuurlijk te verwachten aangezien de aanstuurelectronica ook gevoed moet worden.

De lampen, de hdmi sync-box en de bridge verbruiken ook energie als ze zijn uitgeschakeld, maar door het gebruik van Zigbee wordt het verbruik redelijk binnen de perken gehouden. Onze energiemeter gaf 1,6W aan toen we de twee Hue Play lichtbalken maten in stand-by. Toen we de hdmi sync box op dezelfde voeding erbij prikten, liep het verbruik op naar 1,8W. De Hue bridge verbruikt op zijn beurt ongeveer 1,2W voor een totaal van ongeveer 3W. Uitgaande van 22 cent per kilowattuur ben je op jaarbasis dus 5,78 euro kwijt aan sluipverbruik van het door ons geteste setje apparaten.