Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Elke twee seconden een nieuwe tv - Bezoek aan de Philips-fabriek in Polen

09-11-2019 • 06:00

228 Linkedin

TP Vision nodigde ons uit om te zien hoe televisies worden gemaakt. Hiervoor zijn we afgereisd naar Gorzów Wielkopolski in Polen waar in een enorme fabriek Philips-televisies worden geassembleerd. In deze video zien we wat er allemaal komt kijken bij het produceren, testen en distribueren van een tv.

Reacties (228)

Wijzig sortering
Automatisering is ook in het oosten van Europa een hot topic. Terwijl de Polen hier naar Nederland komen zijn de Bulgaren en Roemenen vaak de gastarbeiders in Polen. Doordat men Polen nog altijd ziet als een land om goedkoop te kunnen produceren zullen ze ook daar stappen moeten zetten om hun positie te behouden.

Ik betwijfel of er over 10 tot 15 jaar nog dergelijke grote fabrieken met zoveel arbeiders in Polen staan.
In China fabriceren gaat ook meer kosten dat zie je nu al, dan kan je uitwijken naar weer een goedkoper land maar eigenlijk is dat overal het zelfde. En vanuit China opsturen en opslaan kost ook geld. Dus zolang die extra kosten niet hoger zijn dan de extra kosten om in de EU te produceren is er niks aan de hand.
Daarnaast denk ik dat de EU de 'maakindustrie' ook wil stimuleren. Een groot bedrijf als Philips probeert in te schatten wat de wetswijzigingen en politieke agendas zijn over een paar jaar. En als je kijkt naar de USA met hun handelsoorlog, de brexit en hoe wij graag vriendjes willen blijven met de USA... Dan kan dit best een bewuste keus zijn. Het kan zo zijn dat over 15 jaar veel meer maakindustrie weer in de EU is, als we niet gevangen zijn in ons stikstofbeleid.

[Reactie gewijzigd door terracide op 9 november 2019 19:03]

Maar als die maakindustrie inhoud alleen maar robots dan betekend dat dus niks voor de arbeidsgelegenheid helaas :(
De komst van de stoomtrein 180 geleden luide de dood in voor de Hoefsmit, postkoets en trekschuit.
De komst van de zeecontainer 50 jaar geleden was de dood voor de havenarbeider.
De automatisering van het betalingsverkeer was de door voor de (lokale) bankmedewerker.

Het had eigenlijk allemaal verboden moeten worden net als het bezit van dingen als de privé auto, doe het zelf zaken, enz.
Die kosten alleen maar arbeidsgelegenheid
Dat zijn allemaal toch vaak lager geschoolde banen, tuurlijk komen er weer andere dingen voor terug maar het opleidingsnivo is steeds hoger. En niet iedereen kan dat...
Anoniem: 310408
@bonus9 november 2019 13:38
Voorlopig is en nog een enorm tekort aan vakmensen en laaggeschoold personeel en het lijkt er niet op dat dat snel gaat veranderen.
Zelf heb 'k eigenlijk al een job verloren door een machine, dat was toen nog maar in 2007. Dus dat het echt zo'n verre toekomst muziek is zou 'k niet vlug durven beweren.


En de laatste jaren volgen die ontwikkelingen zich elkaar op in een zeer vlug tempo.

In iedere eeuw zijn er wel grote vooruitgangen geboekt die noemenswaardig zijn, om nu te gaan denken dat de mens echt geen zotte zaken meer ga uitvinden is echt naïef Het kan maar één kleine schakel zijn die moet gevonden worden om de bal te laten rollen

Nu of robots echt zo'n goeie zaak gaan zijn, is natuurlijk een andere zaak
Nu ben ik beniewd, wat voor baan was dat? :)
Dat was toen 'k nog in men twintig was bij een voedingsfabriek.

Maar nu op men huidige job verliezen ook sommige mensen hun baan, door investering in betere machines die minder arbeiders vereisen. Alles moet sneller en met minder volk,

Dus het is nu eigenlijk al bezig, dus hou men hart al vast voor de komende jaren

Nu dat is niet enkel van toepassing op een gewone laag geschoolde fabrieks job, bank medewerkers zie 'k ook geen job voor de toekomst. Computers worden beter en beter, an kunnen echt veel beter analyseren .
De robot zal op den duur steeds meer handelingen van de mens overnemen, van laaggeschoold tot hooggeschoold. Je zou denken, dat is een luxeprobleem dat de mens vooral zou moeten dienen maar het gevaar is natuurlijk dat grote bedrijven die daarin kunnen investeren wel ongekend veel winst maken maar nauwelijks nog mensen in dienst nemen of belasting betalen. Hoe we daar toch zodanig mee omgaan dat het de maatschappij niet ontwricht is de grote uitdaging van zo'n toekomst.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 9 november 2019 13:37]

Als dan 70 tot 80 % van de mensen geen baan meer heeft , dus ook geen modaal inkomen laat staan dat er misschien dan ook geen uitkering meer is.( want ja wie gaat dat dan betalen) wie gaan dan die producten nog kunnen kopen. best wel een beetje Doom scenario. Robot prima, maar er moet toch een economie voor de mensheid blijven. 8)7
'Geld' is niet veel meer dan hoeveel jij een ander voor je kan laten werken.

De vraag 'wie betaalt dat' is dan: Wie gaat die uren daarvoor werken. En dat zijn dus de robots, in zo'n scenario.
Maar dit alles levert ook weer massa's werkgelegenheid op en dat vergeet men voor het gemak maar even.
Precies!

Even in Jip en Janneke taal...

Ik bedoel, je kunt alles misschien in de toekomst automatiseren/robotiseren, maar als de mens daardoor gaan banen meer kunnen vinden en daardoor geen centen meer kunnen verdienen kunnen bedrijven die hun geautomatiseerd product willen verkopen niet meer gekocht worden door de normale man..

Men schiet zichtzelf dan in het been...
Anoniem: 1092407
@frenkelhor9 november 2019 19:51
Dus mensen moeten maar onnodige functies blijven vervullen? Wat een verkwisting van levens. Als het doembeeld uitkomt dat 99% van de banen over pakweg een eeuw is weg geautomatiseerd geef die mensen dan liever een basisinkomen zodat ze in ieder geval nog iets anders nuttigs kunnen gaan doen dan werk doen aan een lopende band dat ook door machines gedaan kan worden. Ook wel zo fijn voor de zelfwaardering.
Anoniem: 1092407
@Bensimpel10 november 2019 09:05
Uiteraard moet dit via het belastingstelsel geregeld worden. Ik ben overigens niet direct fan van het nastreven van zogenaamd 'gratis' geld maar als ik moet kiezen tussen een basisinkomen en totaal overbodig werk dan kies ik toch liever voor het eerste. Nutteloze arbeid is volgens mij de doodsteek voor een maatschappij. Geef mensen dan liever de kans om zich op andere manieren te ontwikkelen. Laat mensen het onderzoek ingaan bijv, iets wat je niet kunt automatiseren. En we kunnen weer massaal voor onze ouderen gaan zorgen om maar wat te noemen. Automatisering komt er hoe dan ook aan dus dan kun je er maar beter iets moois van maken.
Maar als die maakindustrie inhoud alleen maar robots dan betekend dat dus niks voor de arbeidsgelegenheid helaas :(
Robots hebben ook onderhoud nodig. Aan productie is niets te verdienen in verreweg de meeste gevallen (er zijn specifieke uitzonderingen, en die mensen verdienen doorgaans meer dan minimum loon, iets wat voor assemblage van TV’s voor een Philips gewoon niet concureerbaar is met Polen of China).

Alles er omheen echter, daar kan het interessant worden. Dat zijn hoger betaalde banen die niet doodsaai zijn, en dus veel meer welvaart opleveren. Daarnaast zitten we op een krimpende beroepsbevolking. Automatisering gaat ook om die reden een noodzaak worden. (Of we moeten nu even massaal allemaal nog even wat extra babies produceren)
Er zijn vast wel robots te maken die onderhoud gaan doen, en weer andere robots die die weer onderhouden enz ;)
Totdat de robots inderdaad zich zelf gaan onderhouden, zichzelf bouwen en daarna het werk ook uitvoeren.

Daarna besluiten ze dat die mensen alleen maar in de weg lopen...en waarom bouwen we eigenlijk TV's, als we ook robots kunnen bouwen..

En dan...


( Sorry ben gister naar Terminator: Dark Fate geweest :) )
Er is werk genoeg. Er zijn vele productiebedrijven en andere bedrijfstakken die veel on- of lager geschoold personeel nodig hebben in Nederland die niet aan personeel kunnen komen en afhankelijk zijn van arbeidsmigranten.
Misschien dat daardoor juist weer maakindustrie terug naar Europa komt. Aangezien dan de loonkosten een veel kleiner deel van de totale productiekosten uitmaken kan het weer voordelig worden om in Europa te produceren.
Dat is toch niet erg? De demografie gaat in Europa omlaag en ik heb liever verplegers en leraren dan fabrieksarbeiders.

Zet die fabrieken in landen waar mensen nu migreren zoals Senegal.
Uiteindelijk is het inhuren van een mens maar lastig, ze willen vrije tijd, geld om te leven, pauzes, geld om na hun dienstverband te blijven leven in de vorm van pensioen. Voor een werkgever is het daarom enorm aantrekkelijk om een mens te vervangen.

Uiteindelijk zullen ook wij er aan moeten geloven, systeembeheerders worden al vervangen door cloud en Saas. Dat zal ze leren door hun stugge houding naar programmeurs toe mbt security en resource vereisten. ;)

Delen van werk van Programmeurs worden al vervangen door geautomatiseerde checks in GitHub (je kan automatisch je nodejs libraries al updaten), een groot deel van Google source code is al niet meer door een mens gegenereerd. Met de komst van AI en machine learning zie ik dit alleen maar toenemen in de toekomst.

Helpdesk vervangen ze nu al met bots. Zelfs het advies geven aan hoger management, een taak die vaak bij midden management ligt, is vervangbaar. Zag vorig jaar een stuk tekst van Salesforce Einstein dat dit product gebruikt kon worden om middle management te vervangen.

Ik denk dat elk beroep uiteindelijk ermee te maken zal krijgen in een grote of lichte vorm van automatisering. Het is niet tegen te houden. Bedrijven starten vrijwel altijd vanuit een sociaal economisch perspectief: iemand moet eten en daarom verhuurd of verkoopt hij/zij producten. Maar zodra die toko iets succesvoller is draait het vaak al snel om kosten optimalisatie en moet de concurrentie voor gebleven worden. Dan helpt het niet om veel mensen in dienst te hebben.
Vergeet niet dat die robots ook gemaakt moeten worden, onderhoud, reparaties, instellen, enz.

Er zijn alleen andere mensen nodig. Tuurlijk werk van 1 robot vervangt 10 personen. En 1 monteur kan wel 10 robots onderhouden.

Maar er zal altijd wel werk zijn in fabrieken.
De middenklasse van China is ook enorm welvarend aan het worden. Dit betekend dat de lonen ook stijgen. En daar hebben de Chinezen al wat op gevonden. Afrika wordt de nieuwe China, voor China. :)
Ze zijn daar allemaal fabrieken aan het bouwen, voor voornamelijk de goedkope producten.
Ja, de handelsoorlogen zullen leiden tot eisen van grote economieen (tegenwoordig China, EU en US) dat productie en ontwerp in het eigen land/regio moet gebeuren om hoge import belastingen (en negatieve sentimenten onder consumenten) te vermijden. Hoe groter de economie van het land/regio deste vaker deze eisen bedrijven zullen overtuigen, want bedrijven zijn uit op het maximaliseren van winst voor de bezitters/aandeelhouders en hebben nauwelijks nationale belangen, tenzij gedwongen door de staat (bijv. staatsbedrijven).

Ook als productie door robotten wordt uitgevoerd, is het belangrijk dat dit in het eigen land plaats vindt vanwege onderhoudswerk en belastingen, zeker als deze belastingen gebruikt gaan worden om uitkeringen (of de universal basic income) mee te financieren.

Wat verder belangrijk is, is het hebben van grondstoffen of het goedkoop kunnen importeren van grondstoffen (zoals bijv. China die mijnen, spoorwegen en zeehavens in het buitenland bezit/financieert). Deze landen zullen zelfs met dure arbeiders en robotten relatief goedkoper kunnen produceren.
. En vanuit China opsturen en opslaan kost ook geld. Dus zolang die extra kosten moet hoger zijn dan de extra kosten om in de EU te produceren is er niks aan de hand.
Met name het versturen van hoeveelheden is bizar goedkoop. Een 40 voets container stuur je bijvoorbeeld van Shanghai naar Rotterdam voor ruim onder de €2000.

Daar passen echt heel veel televisies in.

Natuurlijk wil je zaken nog wellicht verzekeren, en heb je er niets aan als het spul in de Rotterdamse haven blijft staan, maar je ziet dat die fysieke afstand niet zo veel zegt.
Daarom kan je ook het best bij een beton-fabriek (of iets anders met lage kiloprijs) gaan werken, die gaan hier gelukkig niet weg ;)
Ik geloof dat goedkope arbeid naar Afrika gaat emigreren.
China investeert nu al veel geld in Afrika
Het is niet de maakindustrie die daarheen verhuist, het is de economie zelf waarin wordt geïnvesteerd. Net als Zuid-Amerika waar China ook heel veel investeerd omdat ze dat als potentieel afzetgebied zien.
Een oude werkgever van mij heeft ook de productie overgeheveld naar Polen; om precies te zijn het noord-oosten.
Aangezien het bedrijf met seizoensproducten werkt en daardoor pieken heeft in de personeelsbehoefte, is deze regio gekozen.
Ze kunnen nu gebruik maken van seizoensarbeiders uit Litouwen en Belarus. Een pool verdient een 500-600 euro per maand, maar een wit-rus doet het voor 1/3e, of zelfs nog iets minder van dit bedrag.
Ze kunnen nu gebruik maken van seizoensarbeiders uit Litouwen en Belarus. Een pool verdient een 500-600 euro per maand, maar een wit-rus doet het voor 1/3e, of zelfs nog iets minder van dit bedrag.
Dat kan zijn maar dat is gewoon illegaal. Het minimumloon is 3.18 euro per uur in Polen, ook voor mensen uit wit Rusland. Net boven de 500 euro voor een volle tijd baan.
zijn voornamelijk mensen uit Oekraïne; https://www.theguardian.c...fe-poland-elect-president die naar Polen migreren

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 9 november 2019 10:17]

Bulgaren en Roemenen zijn al te duur geworden om de productie positie van Polen te behouden. Het zijn vooral gastarbeiders uit Belarus en Oekraine.
Uitwijken naar polen is eigenlijk al voorbij. Lonen stijgen daar al minimum 8% per jaar.
Groter probleem is zie maar eens mensen te krijgen, de werkloosheid in Polen is extreem laag, lager dan NL en DE. Hierdoor zie je ook dat om mensen te krijgen je veel meer dan het minimum moet betalen.

Vooruit ga je diep Polen in richting oosten dan liggen de lonen nog lager en de beschikbaarheid van mensen hoger. Maar ook dat veranderd. Daarbij logistiek is voor veel bedrijven diep in Polen ook geen alternatief. Misschien voor deze fabriek wel maar voor veel ondernemers al lang niet meer.

Ook in NL de goedkope Poll voor je huis op te knappen moet je ook al goed gaan zoeken. Dus je hebt gelijk over 10-15 jaar zul je dit soort fabrieken daar niet meer zien staan.
Hij zegt dit alles trouwens gewoon in de video.
Automatisering is ook in het oosten van Europa een hot topic. Terwijl de Polen hier naar Nederland komen zijn de Bulgaren en Roemenen vaak de gastarbeiders in Polen. Doordat men Polen nog altijd ziet als een land om goedkoop te kunnen produceren zullen ze ook daar stappen moeten zetten om hun positie te behouden.

Ik betwijfel of er over 10 tot 15 jaar nog dergelijke grote fabrieken met zoveel arbeiders in Polen staan.
Ik betwijfel of er over 2 tot 5 jaar nog dergelijke grote fabrieken met meer dan een paar arbeiders in Polen staan.

Ik denk dat je de tijd die het gaat kosten om te automatiseren in de komende jaren zwaar overschat. Aan het einde van de video kun je immers zien dat ze nu op dit moment in de productielijn al experimenteren met volledige automatisering. Als die lijn uitontwikkeld is en er besloten wordt dat dat goed genoeg werkt, dan staat zowat de hele fabriek een paar maanden later op straat. Niet 10 tot 15 jaar later.

Hetzelfde kan gezegd worden voor:
-- Chauffeurs van welke soort dan ook maar,
-- Administratieve medewerkers (OCR en automatische boekhoud paketten beginnen echt heel goed te worden),
-- Eigenlijk alle beroepen waar (duur) handmatig werk bij komt kijken,

Dit wordt een gigantische uitdaging die er veel sneller aankomt dan mensen nu denken. En waar onze maatschappij totaal niet op voorbereid is. Zoals alles nu ingericht is in de wereld gaan een paar bedrijfseigenaren flink scoren en zit de rest van de maatschappij thuis op de bank een uitkering te trekken. Totdat dat niet meer haalbaar is. En dan?
Op het einde van het filmpje 10.25 waarschijnlijk helft minder werknemers nodig hebben. En dan?

Omscholen naar de zorg/verpleegkunde/politie :+ mist geschikt voor bent natuurlijk ;)
Zucht... persoonlijk gaan bij mij de nekharen overeind staan iedere keer weer wanneer enorme of grote problemen "een uitdaging" worden genoemd.
Kwestie van leren denken in oplossingen, dan gaat dat vanzelf over.
Dan hadden we allang biologisch afbreekbaar plastic gemaakt van hennep, maar ook textiel, zeep, veevoer en nog vele andere producten/materialen.
maar dan gaan er een paar grote vervuilende industrieën op de fles/die verdwijnen dan.

Sterker nog de hennep industrie die er vroeger was moest juist plaats maken voor al die vervuilende industrieën.
https://en.wikipedia.org/...abis_in_the_United_States

https://www.prima.co/magazine/the-history-of-hemp

Het lijkt er op dat hier toch (nu pas) weer een beetje een ommekeer in komt:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hemp

Zie ? ik denk echt wel in oplossingen, zo jammer dat dit vaak nog steeds word tegengewerkt door...?
Het is namelijk zo veelzijdig en vele grote vervuilende industrie hierdoor moet vrezen voor hun voortbestaan.

Kijk dit is nu een echte uitdaging !
Daar heb ik ook over nagedacht.

- Legaliseren hennep zodat we weer toonaangevend worden
- Boeren die nu veeteelt hebben voor de export op hennep over laten gaan

Sla je volgens mij twee vliegen in 1 klap.
Zucht... persoonlijk gaan bij mij de nekharen overeind staan iedere keer weer wanneer enorme of grote problemen "een uitdaging" worden genoemd.
Kun je uitleggen wat je precies bedoeld?

Ik noem het een gigantische uitdaging. Jij noemt het een groot probleem.

Wat is het verschil?
Neem bijvoorbeeld het enorme plastic probleem in de oceanen, het is gewoon een enorm probleem (punt)
Kun je het wel een uitdaging gaan noemen maar daarmee word vaak een enorm probleem mee gebagatelliseerd.

Hier irriteer ik mij echt aan, het ligt er ook een beetje aan waar het over gaat/onderwerp.
Even heel extreem, iemand die bijvoorbeeld kanker heeft, heeft echt een verschrikkelijk probleem/ziekte.
Dan ga je niet zeggen als arts dat het een uitdaging is....

Iets wat echt een enorm probleem is, is gewoon echt een enorm probleem.
Al dat plastic in de oceanen opruimen is geen uitdaging maar iets waar echt noodzakelijk iets aan gedaan moet worden, een prioriteit.

Ik snap ook niet dat Boyan Slat die met een oplossing is gekomen om al die zooi uit de oceanen te filteren dit niet wereldwijd is omarmd en gefund op grote schaal zodat men allang overal ter wereld bezig had kunnen zijn.
Nee men schiet er eerst weer gaten in met "The Ocean Cleanup moet volgens Vethaak bovendien niet als definitieve oplossing voor het plasticprobleem worden gezien. Hij noemt het systeem "dweilen met de kraan open". "Dit heeft geen zin zolang je die kraan niet dichtdraait. Het is iets wat aan een oplossing van het probleem kan bijdragen, maar we moeten vooral preventief gaan werken."

Is natuurlijk wel zo, "Er moet een ander type, milieuvriendelijker, materiaal komen. Dat betekent dat er een innovatieslag bij de industrie en onderzoekers moet worden gemaakt."

Lees dit: dit: https://www.nu.nl/weekend...kunnen-we-eraan-doen.html

Zo snel mogelijk wereldwijd met een volledige oplossing komen is een ernstig noodzakelijke prioriteit, dit een uitdaging noemen is en klinkt als bagatelliseren.
Maar dit is persoonlijk wat ik vind, en wanneer men dat woord gebruikt.

Het irriteert mij echt en ik vind het dus niet hetzelfde. ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.
Je moet kijken wat er in de EU en wat er buiten de EU gebeurt. Binnen de EU moet je denken aan landen als Roemenië als je het goedkoper wilt doen dan Polen. Dat kan, maar produceren in de EU is altijd duurder dan er buiten en het zal vanwege importheffingen zijn dat de televisies binnen de EU geproduceerd worden. Verplaatsen naar Roemenië is waarschijnlijk een tijdelijke maatregel, omdat de lonen daar ook meer gaan verdienen.

Buiten de EU geldt dat China zo goedkoop meer is. Als het gaat om dom schroefjes draaien dan lukt dat in China nog wel goedkoop, maar als het gaat om een arbeider die zijn vak verstaat in China, dan heeft die arbeider tegenwoordig vaak ook een keurig net huis en een auto. Je moet op zoek gaan naar nieuwe lagelonenlanden om de arbeid echt goedkoop te krijgen.

Daarmee acht ik productie op een termijn 2 tot 5 jaar in Polen, met wat robotisering, zeker niet kansloos.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 9 november 2019 19:44]

En dan komen de hooivorken tevoorschijn.
Dat gebeurt in Nederland niet omdat wij het hier verdomde goed hebben.


Als er inderdaad een keer echt niks meer te vreten is dan komen die hooivorken vanzelf. Maar voor grootschalige protesten moet een reden zijn en die hebben we hier simpelweg niet.
Rijken blijven niet rijk tenzij er een enorme onder/middenklasse is die ook geld kan uitgeven. En dat hebben die rijken echt heel goed in de gaten. De giga-rijkdom van enkelen kan er alleen maar zijn omdat we tegenwoordig een bevolking hebben die de 7 miljard al ruim overschreden heeft.
Ik ben het met je eens dat er de nodige rijken zijn die het hun reet kan roesten, maar degenen die zelf iets hebben opgebouwd en met name in het materiële domein (spullen maken en distribueren, in het non-materiële domein zoals software gelden weer andere wetten omdat je vrijwel geen logistieke problemen en kosten hebt), zoals Bezos (vooral logistiek) en Musk weten heel goed dat je een markt nodig hebt waar men geld over heeft (dus geld ná aanschaf eerste levensbehoeften).
Henry Ford had dat héél goed in de gaten; in 1914 verdubbelde hij zonder directe noodzaak het loon van zijn productiemedewerkers én verkortte hun werkdag van 9 naar 8 uur. Effect: de algemene welvaart steeg en binnen korte tijd waren er veel meer mensen die auto's konden kopen, zodat Ford nog meer binnenliep.

edit: link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door jmmk op 9 november 2019 13:09]

Is de netto winst dan niet gewoon gelijk omdat hij het geld uitgegeven heeft aan hogere lonen?
Nee, dat is goed onderzocht. Dat zou zo zijn bij een nauw gesloten systeem dat slechts en alleen bestaat uit (in dit voorbeeld) de Ford-fabriek. Maar de hogere lonen vloeien in de maatschappij als geheel, en dan zie je overal grotere geldstromen ontstaan, eerst bij de bakker, de slager (eerste levensbehoeften) en dan verder naar 'luxe'-goederen en -diensten, zoals lekkere en leuke dingen, hobby's, uitjes en amusement.
(Zijstapje: kan ook doorslaan: in veel buurten in de VS zie je bijvoorbeeld volop fastfoodketens met 'luxe' (in de zin dat je zelf niks hoeft te doen) gemaksvoedsel terwijl verse groente (eerste levensbehoefte) en veilig drinkwater niet meer voorhanden zijn. Ik ben echt blij in Nederland te wonen waar veel aandacht is voor goede basisvoorzieningen.)

Dit is ook de hele manier waarop we in de kapitalistische wereld zo ontstellend veel welvaart hebben gecreëerd: steeds grotere geldstromen. In maatschappijen waar dit niet zo is (Noord-Korea als voor de hand liggend voorbeeld) is veel minder welvaart. Ook dáár is er natuurlijk een bovenklasse, maar die leeft toch minder leuk in een armoediger samenleving (waar bijvoorbeeld te weinig geld rondstroomt om, bijvoorbeeld, op veel plaatsen leuke restaurantjes en terrassen te hebben, en waar je je luxegoederen via slinkse wegen het land moet binnenloodsen, al ben je de machthebber).
Kortom: als er wat meer geld rondstroomt, zie je een algemene verhoging van de welvaart. Dat komt uiteindelijk weer terecht bij degenen die logistiek en productie weer het best georganiseerd hebben, en dat zijn natuurlijk precies weer de bedrijven waar de rijken aandelen in hebben.
Als er onvoldoende geld rondstroomt, stort het hele systeem in. En ook al zou je dan rijk zijn, dan zit je in een samenleving waar weinig leuks gebeurt.

Langzamerhand zitten we wel in een situatie waarin de rijken zo zijn losgezongen van de rest, dat ze dit mechanisme niet meer kennen, wat uitzonderingen daargelaten, zoals indertijd Ford. Grootkapitalisten nemen dan zo'n onevenredig deel, dat de samenleving als geheel er last van heeft, inclusief de rijken. In de VS zie je dat al gebeuren, en wordt er ook melding van gemaakt. En de Franse econoom Piketty publiceerde hier een spraakmakend boek over, Capital in the twentyfirst century.

Kortom: over het algemeen is een betere spreiding van welvaart goed voor iedereen. En een volledig gelijke spreiding is niet oké omdat pioniers en ondernemende types dan te weinig mogelijkheid hebben (geld bij elkaar kunnen krijgen) om te innoveren en de motor van de ontwikkeling en bedrijvigheid aan de gang te houden.
Mogelijk, maar als jij, zonder dat het je een cent kost, honderden, of duizenden mensen naar een hoger welvaartsniveau kunt brengen, waarom zou je dat dan niet doen?
Je vraag is mooi maar het ford voorbeeld was in een tijd waarin de economie niet zo globaal is als nu. Daarnaast heb je nu de beursaasgieren die alleen maar meer meer meer en nog eens meer winst willen zien.
Als je als bedrijf je werknemers ineens 50% meer geeft is het nog maar de vraag of je dat geen cent gaat kosten. Je hebt met concurrentie te maken, prijsdruk en uiteindelijk is het dan weer de conument die voor het goodkoopste kiest.

De vraag als het jou geen cent kost is natuurlijk dan ook een voorgeprogrameerde vraag waar het antwoord ja op zou moeten zijn. Denk helaas dat het in onze maatschappij en globalisering niet meer zo werkt.

Je kan je eerder de vraag stellen waarom sommige mensen niet genoeg hebben. Of waarom Bill Gates geld weggeeft maar MS tegelijk op grote schaal de belasting ontwijkt (zoals alle multinationals dat doen)
Welvaart krijg je ook als bedrijven geen belasting zouden ontwijken en netjes zouden betalen.
Armoede idd. Maar als straks, ook al zijn ze zo goedkoop door automatisering, die tv's door niemand meer worden gekocht wat heb je er dan nog aan en dan stort de boel vanzelf in. Dan heb je een magazijn vol met spotgoedkope maar onverkocht tv's. Dan groeien ook de cijfertjes bij de rijken niet meer. Het houdt een keer op natuurlijk en ook automatiseren is niet goedkoop…
Dat is de reden waarom ze steeds opnieuw een nieuwe markt moeten aanboren. Marktverzadiging treed op als de meeste mensen al voorzien zijn van bepaalde apparaten.
Globalisering kan ook juist het effect hebben dat er meer gelijkheid is. Veel geld wordt verdient met handel vanuit machtspositie (lastig verkrijgbaar behalve bij Piet). Maar met globalisering veranderd dat Bovendien zonder tussenpartijen en dus lagere prijzen, ook voor de minder bedeelden. (kijk bijv naar Ali Express)

Automatisering zorgt ook voor lagere prijzen. De vraag is hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt. Misschien is het wel zo dat je minder hoeft te werken om het tekort aan banen te verdelen, wat wordt aangevuld met een modaal salaris die grotendeels door multinationals betaald wordt (zie eerdere basisinkomen referendum in Zwitserland bijv). Want als we de producten en diensten niet meer kunnen betalen verdienen de rijken ook geen geld meer. Uiteindelijk is het gewoon zo: zonder markt heb je geen business.

En dat vingertje wijzen naar de rijken ... ach ... die interesseert hen inderdaad niks. Maar mensen vergeten vaak ook dat zij bepaalde zaken gewoon goed doen en de markt begrijpen en daarbij ook helpen bij een sterkere economie, waar ook jan modaal of de armen van profiteert. Niet elke rijke is daarmee slecht. Ik vind dat iedereen in 1e instantie naar zichzelf moet kijken en de vraag moet stellen, haal ik er wel uit wat erin zit? Inclusief die rijke ...

En als je gelooft dan geloof je dat die zielloze rijke vanzelf gestraft wordt, voor eeuwig. Lijkt me veel erger dan die paar jaartje je uitsloven op deze planeet. En geloof je niet, dan is het survival of the fittest en moet je je maar redden met de middelen die je hebt. Dus ook al zijn er 10 die het ideaal volgen, als er maar 1 is die er anders over denkt ondermijnt hij dat hele ideaal en zal die juist misbruik maken van jouw sociale instelling.

Dus ik zou wat minder cynisch zijn en gewoon eens kijken naar wat jij kunt doen om het beter te maken en proberen de mogelijkheden te zien ipv al die ijsberen. Zeker hier in Nederland. Want zoals het hier is dat is vrij zeldzaam in het grootste deel van de wereld ... en wat doe jij daaraan? Behalve vingertje wijzen?

[Reactie gewijzigd door xs4me op 9 november 2019 11:58]

Geweldig om te zien! :) Ik moet nog een nieuwe tv hebben, misschien dat het nu wel eentje van dit merk wordt. Alleen een beetje jammer dat de computers in de fabriek nog op Windows 7 draaien ;)
Een fabriek is nu eenmaal niet hetzelfde als een kantoor.

Windows 7 in een fabriek is helemaal geen probleem. En snap ook niet waarom mensen dat denken.
En anders moet je is naar een gemiddelde drukker gaan. (daar draaien systemen nog op windows 2000 omdat de machines te duur zijn en om te vervangen en niet ondersteunt worden op nieuwe systemen)
Genoeg custom made machines met nog windows 95 erop. Kom het in de procestechniek nog regelmatig tegen. Haha dan krijg ik weer een vleugje nostalgie. Pas als iets echt niet meer serviceable is wordt het vervangen. Nieuwe software schrijven voor een machine schijnt duur te zijn.
Windows 7 in een fabriek is helemaal geen probleem. En snap ook niet waarom mensen dat denken.
En anders moet je is naar een gemiddelde drukker gaan. (daar draaien systemen nog op windows 2000 omdat de machines te duur zijn en om te vervangen en niet ondersteunt worden op nieuwe systemen)
Natuurlijk is Windows 7 en lager in een fabriek wel een probleem. Bij een ransomware aanval kun je je fabriek wel opdoeken. Mensen die roepen dat machines of systemen vervangen te duur is, moeten eens met Maersk gaan praten (kosten door schade en recovery waren daar ruim 300 miljoen euro)
Ze hebben nog tot januari 2020 om op Windows 10 over te gaan...
En extended support is ook nog mogelijk tegen betaling tot 2022. Dus dat is ook geen probleem ;)
Warrom zou je extra betalen als je voor minder op een beter OS kunt overstappen.
Voor het geval dat je de deadline niet kan redden, voornamelijk omdat er ook nog systemen zijn die je al best antiek kan noemen en het herschrijven van de software is erg duur en niet 1 2 3 gedaan ;)
Mag nog 2 maand 😁 Maar zonder dollen, ik ben met een leverancier bezig om een productiemachine met Win7 om te zetten naar 10. Heeft hij gewoon geen oplossing voor. Ja, probeer het maar krijg je dan te horen, en laat me weten of het lukt..... Zucht.
1:57 Windows XP zul je bedoelen.
En met netwerk verbonden, want vnc lijkt er op te draaien
Kan het best aanraden. Ambilight blijft gaaf en het Smart TV gedeelte werkt tegenwoordig goed (en geen advertenties zoals bij sommige merken).
Had geen idee dat hun tv's gewoon in de buurt geproduceerd werden nog, ik nam aan dat het ergens in Azië zou gebeuren, positief! 👍
Ik wist het ook niet, ze zouden in hun marketing wel kunnen benadrukken dat deze televisies grotendeels een Europees product zijn. Is voor mij alleszins een motivatie om bij de volgende aankoop van een toestel ook Philips te overwegen.

Even terzijde, ik heb wel te doen met deze mensen. Stel je voor dat je dit dag in dag uit moet doen...
Even terzijde, ik heb wel te doen met deze mensen. Stel je voor dat je dit dag in dag uit moet doen...
En stel je daarna vol hoe het voor ze is om dat niet te doen en geen werk te hebben :Y)
Dat heeft er toch niets mee te maken? Alsof jij blij zou zijn met een compleet rotte job en iemand dan zou zeggen: "is toch goed, heb je dan liever geen job?"
Ik heb in Polen gewerkt, en geloof me je doet liever dit werk dan op een houtje bijten, want een UWV ofzo kennen ze daar niet. Ja je kunt wat geld krijgen, maar bij lange na zoveel als in Nederland (relatief naar salaris dan he).

Daarom altijd door studeren zolang het kan.

Wij weten trouwens niet hoe zo'n dag eruit ziet, mischien switchen ze af en toe van werkplek, mischien als je het goed is kun je lastiger dingen doen. Mischien is het wel de hel en als je niet snel genoeg bent of je maakt te teveel fouten lig je er al meteen uit. Wie weet.
Mijn opmerking gaat er niet om hoeveel beter een job hebben is dan werkloos zijn. Het gaat erom dat dit zeer triestige jobs zijn om dag in dag uit te doen. Het is erg als je niet de keuze hebt iets anders te doen en je hier maar tevreden mee te stellen.

Als West-Europeaan met, waarschijnlijk, aangenamere en in verhouding veel beter betaalde job, is het wel makkelijk de neus op te halen en te zeggen: "ze moeten blij zijn met wat ze krijgen". Stel u voor dat jij die mens bent...
Typische opmerking van iemand die het zelf beter heeft. “Wat zeur je nou, je hebt toch nog droog brood en water.”
Even terzijde, ik heb wel te doen met deze mensen. Stel je voor dat je dit dag in dag uit moet doen...
Ik zou er ook niet aan moeten denken (ben mechanical engineer) maar ga dagelijks om met collega’s die soortgelijk werk doen en over het algemeen zijn ze heel gelukkig met het werk wat ze doen. Gros van de mensen doet dit op de “automatische piloot” en zijn in hun hoofd vaak met hele andere dingen bezig, of ze kletsen lekker met elkaar (zonder dat de output en kwaliteit daaronder lijdt).
Overigens vind ik ergonomisch gezien dat er wel wat kan verbeteren. De mensen moeten erg ver naar voren reiken om hun werk te doen.
Ik werk in Nederland in een vergelijkbaar bedrijf waar we ook elektronica in elkaar zetten. Ik moet er ook niet aan denken om de hele dag van alles in elkaar te zetten. Niets meer dan respect voor die mensen!

Maar... Die mensen vinden hun werk (bij ons) oprecht leuk. Waarschijnlijk is het de collegiale sfeer. Maar daarnaast vinden ze het zelf ook leuk om een record te zetten met hoeveel units ze per uur/per dag in elkaar kunnen zetten. Ze maken er gewoon een sport van! (zonder dat dit ongezonde proporties gaat aannemen)
Op de achterkant van de Philips TV staat dan ook: made in Poland
Oh dat geloof ik. Maar vaak zie je die doos pas als je hem of binnen krijgt van een webshop of als de winkelier hem uit het magazijn haalt. Is niet iets waar ik vroeger naar keek voor aanschaf, maar let ik tegenwoordig wel steeds vaker op.
Op de achterkant van de Philips TV staat dan ook: made in Poland
Verklaart in elk geval enigzins hoe het komt dat je hier bij bijv. BCC een Philips TV kunt kopen en er dan één geleverd kunt krijgen met een Poolse sticker in Cyrillisch schrift.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 9 november 2019 19:16]

Samsung tv's komen ook uit oost-Europa. Ik denk dat het met invoerheffingen te maken heeft.
Belangrijke onderdelen (zoals de panels) worden wel geïmporteerd.
(Overigens: die LG-dozen die van dat vrachtschip MS Zoe waren gevallen bevatten zo te zien OLED-panelen).
Wat ik me altijd afvraag is of medewerkers geoorloofd zijn naar muziek te luisteren. Ik heb in het verleden wel lopende band werk gedaan en zou helemaal gek geworden zijn zonder enige vorm van mentale afleiding.
Ik heb vroeger ook veel aan lopende banden gewerkt en ik kan je zeggen het is voor veel mensen heerlijk ontspannend. Handelingen gaan vaak semi-automatisch en je kunt je hoofd lekker leeg maken of vrij fantaseren.
Ik ook een korte tijd, maar ik vond het echt niet te doen. Wat mij betreft doen we de wereld een dienst door dit soort activiteiten te automatiseren, puur zo dat mensen dit soort werk niet meer hoeven te doen.

Wel bijzonder dat we het zo anders ervaren, ik vind het echt inhumaan werk.
Ach we zijn allemaal verschillend, hoewel er ook weer veel overeenkomsten zijn.
Ik heb beiden gedaan, zowel vroeger aan de band als later in de logistiek en als veiligheidscoördinator, maar van de laatste baan moest ik einde werktijd echt mijn hoofd leeg zien te krijgen. Gelukkig was het 20 km en met de MTB goed te doen :*) :*) :*)
Edit

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 10 november 2019 10:05]

Ik blijf me altijd verbazen over de schaalgrootte van dit soort bedrijven. Als ik dan hoor 120 vrachtwagens per dag, dan hebben we het alleen over Philps TV's. dan heb je nog verschillende andere merken die hetzelfde hebben en dan heb je alleen nog maar de TV-makrt bekeken, en niet de audio installaties, telecom, of koffiezet apparaten.

Er zaten veel interessante testen tussen, maar die vrouw die met de rubber hamer drie klapjes op de achterkant gaf, spande wel de kroon ;)

[Reactie gewijzigd door jobvr op 9 november 2019 06:44]

Ja, die lijkt me overigens vrij makkelijk te automatiseren?
Dat kloppen kan een "robot" wel, dan heb je alleen een camera nodig die checkt of de lampjes aanblijven.

Bij zo'n lopende band is elk station overigens afhankelijk van de duurtijd van het "langdurenste" station?
De vraag is alleen, wat is goedkoper. Een robot of die vrouw. Dat is toch nog altijd de afweging... Niet voor niets staat de fabriek in Polen en niet in Nederland. Allemaal belangrijk om de kosten laag te houden.
Buiten dat: Als die vrouw uitvalt/ziek wordt/niet kan werken, zet je er iemand anders neer. Als de robot het niet meer doet, kan de productie niet verder. Want je zet niet ff een andere robot neer binnen 2 tellen.
Veel robots zijn universele machines. Als je wat reserve hebt, ben je klaar. Reserve-exemplaar neerzetten, programma uploaden, draaien. Niet binnen twee tellen, wel snel.
Ook: dit soort industriële machines zijn onvoorstelbaar robuust en gaan echt niet snel stuk. En ze hebben een technische dienst die de machines door-en-door kent.
Cijfers uit de praktijk tonen dat ook aan. De meeste problemen (80%) waardoor een robot stopt, hebben niet met de robot zelf te maken: The data collected from more than 400 factories shows that 80% of the time, the robot cell stops for problems not related to the robot. It’s things like conveyors, faulty sensors, paint guns, etc. The good news is the data also shows that 75% of the time these non-robot problems are fixed within 12 minutes per incident. Dit zijn incidenten waardoor ook een menselijke arbeider niet door zou kunnen.
Van de resterende 20% heeft maar een kwart te maken met het feit dat de robot echt stuk is, en dat veroorzaakt al met al minder dan 1% productiestop: That leaves 20% of the time where it is a robot problem. Your robot cell isn’t working 2.5% of the total time available because of a robot problem, and it turns out 25% of those problems are that the robot flat broke. A gear, a reducer, a bearing, etc. Real metal parts that break. This explains the rush towards predictive maintenance. While manufacturers claim long MTBF times, the reality is that manufacturers see almost 1% of their downtime caused by a robot actually breaking. Daar valt prima mee te calculeren en te werken, hoor.
Ja want economische groei is een slechte zaak, waar niemand van profiteert 8)7

Mochten bedrijven nog steeds kleinschalig denken, dan zouden er ook geen multinationals onstaan die werk kunnen aanbieden aan 1000.000 man

Dat is gewoon hoe kapitalisme werkt en ook één van de basis concepten ervan.

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan kapitalisme verbonden, maar het is nog steeds één van de betere systemen die er bestaat

Geef je wel gelijk dat veel van die bedrijven echt wel gaan voor winst maximalisatie, en dat ze niet echt bepaald morele beslissingen nemen. Maar dat is het probleem in dat wereldje, je kan niet echt 100% bekommerd zijn om je werknemers. Dat is baas zijn van een bedrijf, je moet constant goeie cijfers kunnen voorleggen, je bent namelijk constant aan het concurreren met andere bedrijven.

[Reactie gewijzigd door XhizorBE op 9 november 2019 17:06]

Ja en nee, zonder kapitalisme geen welvaart maar er is een groot verschil tussen ethisch en on-ethisch kapitalisme.
Korte termijn aandeelhouders zijn tegenwoordig de baas, die ook gerust een bedrijf over de kop laten gaan wanneer ze vinden dat er niet genoeg groei/rendement is, het MOET ieder jaar meer zijn !

En anders gooien ze als eerste de mensen op de werkvloer er uit, en staat de helft van die 1000.000 man
zo op straat, of verplaatsen ze de boel naar landen met lage lonen waar ze vaak voor een habbekrats moeten slaven en men het niet zo nauw neemt met mensen/rechten.

De lonen aan de top evenals de winsten zijn tegenwoordig vulgair, rupsjes nooitgenoeg...
Mij moet je dat niet uitleggen hoor, in de stemming heb 'k voor pvda gestemd :9

Maar mochten bedrijven echt de focus leggen op ethisch te werk gaan en zich echt bekommeren om hun personeel, Dan zou je er ook veel niet zien groeien of over de kop zien gaan.

Een bedrijf is een bedrijf en daar moet er gewoon gepresteerd worden.

Enigste multinationals die 'k hier heb zien vertrekken in belgie zijn wat auto fabrikanten, maar dat is al zo'n 10 jaar aan de gang.

Het is nu ook niet dat ze massaal belgie aan het verlaten zijn, wat mij eigenlijk stoort is hoe ontzettend weinig belastingen die mannen betalen. En hoeveel ministers er daar nog eens een postje hebben binnen die bedrijven
Anoniem: 310408
@iew9 november 2019 13:50
Nee om de winst te maximaliseren, al moet in de toekomst iedereen aan de bedelstaf,
In het verleden hebben we gezien dat automatisering een tijdelijk effect heeft op de arbeidsmarkt maar dat bij een goedlopende economie de invloed beperkt is. Hoeveel werkeloze postkoetsmenners of dorpsomroepers ken jij? Werkloosheid is direct gekoppeld aan de stand van de economie, niet automatisering.

Daarnaast, veel automatisering heeft naast verlaging van kosten ook andere voordelen. Een lagere verkoopsprijs (dat is goed voor jou), betere kwaliteit en vaak minder milieu problemen. Winstmaximalisatie is eigenlijk nooit het doel maar een gevolg.
Tweakers: Elke twee seconden een nieuwe tv - Bezoek aan de Philips-fabriek in Polen
Kijk erg goed, dit moet VEEL meer gebeuren, wij westerse landen moeten veel meer zelf helemaal gaan maken, China krijgt veel te veel macht met dat bijna alles daar vandaan komt, en is heel slecht voor bannen in het wersten zelf.
Hoewel deze fabriek (niet van Philips zoals gesuggereerd wordt, en ook niet van TP Vision, maar rechtstreeks van moederbedrijf TPV) in Polen staat, wordt een deel van de onderdelen en halffabrikaten alsnog aangeleverd uit China en Korea. Het is zeker niet verkeerd dat er in de regio geassembleerd wordt, maar het kan altijd beter.
Ja klopt, het kan altijd beter ja, maar dit zeker in de goede richting.
Je ziet geen werkloze dorpsomroepers nee, wel kortere en minder werkdagen gemiddeld. Dat zal ook het gevolg zijn van verdere automatisering, meer welvaart uit minder uren werken. Mits de baten van de verhoogde productie goed verdeeld worden, maar als de afzetmarkt geen geld heeft wil je de productie sowieso niet verhogen. Ik denk dat het dus wel goed gaat komen.

Het gevaar is niet zozeer dat we massaal werkloos worden en het zo de economie hard treft. Het gevaar zit in individuele gevallen. De mensen die hun baan kwijt raken en daardoor een (lange) tijd in de problemen komen. Geen doemscenario als je kijkt naar regio/land/continent wereld, wel voor die mensen en mensen die afhankelijk van hun zijn (kinderen etc.).
Verleden, zijn geen garanties voor in de toekomst.
En ondanks alles wat al geautomatiseerd is hoe komt het dan dat de vervuiling alleen maar is toegenomen ?
Daarnaast de schade aan het milieu vanwege het delven van grondstoffen ?
Winstmaximalisatie is tegenwoordig overal het doel.

Ik denk daar toch echt anders over.
[...]


In het verleden hebben we gezien dat automatisering een tijdelijk effect heeft op de arbeidsmarkt maar dat bij een goedlopende economie de invloed beperkt is. Hoeveel werkeloze postkoetsmenners of dorpsomroepers ken jij? Werkloosheid is direct gekoppeld aan de stand van de economie, niet automatisering.

Daarnaast, veel automatisering heeft naast verlaging van kosten ook andere voordelen. Een lagere verkoopsprijs (dat is goed voor jou), betere kwaliteit en vaak minder milieu problemen. Winstmaximalisatie is eigenlijk nooit het doel maar een gevolg.
Dat is eigenlijk onzin omdat de meeste mensen nog steeds werken, als straks meer dan de helft thuis zit en niet werk kan vinden omdat dan bijna alles geautomatiseerd (met robots en AI programma's) woord zal je wel anders praten, tot zo een beetje nu is het aardig langzaam gegaan, maar de laatste paar jaren is automatisering extreem toe genomen, en ja als je straks nergens meer heen kan om te werken krijg je straks een grote probleem.
Amen.

En daar schuilt ook het grote gevaar.
Het westen is al decennia al aan het uitbesteden naar oa Aziatische en Oost-Europese landen waarbij de factor arbeidskosten blijkbaar de doorslaggevende factor zijn.


China heeft die luxe veel minder is veel massaler gaan inzetten op automatiseren.
Ze besteden oa uit aan Vietnam, Bangladesh, India en zelfs Ethiopië (waarschijnlijk een deal maar de arbeidskosten per dag zijn lager dan in China),
maar daarmee redden ze het niet.

Foxconn is om verschillende redenen daar heel hard op aan het inzetten,
https://www.cultofmac.com...000-robots-manufacturing/


En tzt kunnen zoveel bedrijven dezelfde soort apparatuur gebruiken waarbij ook het westen dezelfde soort afwegingen kunnen maken. Alleen is het daarbij belangrijk dat hier voldoende kennis aanwezig is om hier in het westen een fundament te leggen.
De vraag is alleen, wat is goedkoper. Een robot of die vrouw. Dat is toch nog altijd de afweging... Niet voor niets staat de fabriek in Polen en niet in Nederland. Allemaal belangrijk om de kosten laag te houden.
De vraag hoort te wezen, wat is beter voor de mens robots die al onze werk weg haalt, of een bedrijf die zegt nee ik neem mensen in dienst in plaats van bijna alleen robots.
Of de TV het vermogen van de ambilight laten meten als het vol aan staat, als die plotseling in elkaar zakt weet je dat er lampjes uit zijn.

Ja, maar daarom maken ze de stations ook ongeveer gelijk aan taken.

@jobvr In het filmpje word gezegd "120 vrachtwagens geladen en gelost", hier zitten dus ook halffabricaten en grondstoffen bij lijkt me. Daarnaast is de vraag natuurlijk of die vrachtwagens altijd helemaal vol geladen zijn, of dat bij de volgende stop de rest van de ruimte opgevuld word met koffiezetapparaten. 120 vrachtwagens klinkt indrukwekkend, maar zegt vrij weinig over het echte aantal TV's wat de deur uit gaat.

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 9 november 2019 12:26]

Ik denk dat dit voornamelijk op gevoel werk is, en dat kan een robot nog niet echt. Soms blijven misschien alle lampjes wel aan, maar is er toch iets mis bijvoorbeeld.
Tja in een wereld waar elke dag netto meer dan 220.000 mensen bijkomen en steeds meer mensen het economisch beter hebben zijn nu eenmaal veel spullen nodig.
Heel tof om te zien. Met name het testen. Ik heb toevallig 2 weken terug een Philips tv gekocht. Een probleem... Die is nu al stuk. Gelukkig valt het nog onder de garantie. Hopelijk is het slechts toeval :)
2 weken, misschien nog ruilen binnen 30 dagen O-) O-) O-)
Vrees er voor, het was ook mijn grote bedenking dat men ze zo hard test maar er naar mijn ervaring heel veel uitval is/was. Ik ben nu ruim 5 jaar uit de sector maar wanneer er een Philips TV buiten ging in de winkel gokten we of de klant dezelfde dag of de dag erna zou terug komen en met veel geluk pas een maand later. :+ Contractueel moesten we ze nog steeds hebben maar we hadden er bewust erg weinig in toonzaal. Toch wouden sommige mensen per sé een Philips want dat kennen ze toch zo goed. Ik hoor van ex-collega's die nog steeds in de sector zitten dat het veel beter is geworden maar dat de uitval procentueel toch nog steeds hoger zit dan andere merken. De problemen zijn gestart sinds de naam TPV viel. Weet wel dat veel klanten het niet in dank afnamen dat we ze waarschuwden. Enkele bedankten je voor je eerlijkheid maar de meeste dachten dat we er minder commissie op kregen en geloofden het niet. Ik ben gek van ambilight maar tot op de dag van vandaag zou ik me niet durven wagen aan een Philips TV door mijn ervaring in de verkoop van hun toestellen. Liever een Panasonic of Sony in combi met Hue TV Sync box + lampen/LEDstrips.
Wat een onzin dat alle TV's door QA gaan. In zo een grote productie omgeving wordt QA gedaan na een
productie batch; je maakt er 100 en test 5. Als één van de 5 niet naar behoren functioneert dan wordt de hele batch terug geroepen om vervolgens te controleren of het een eenmalig probleem was of de hele batch.
Steekproeven nemen is inderdaad een methode. 100% controle ook. Maar neem gerust aan dat wanneer een 5% controle voldoende is, er geen 100 controle plaatsvindt.
Ik heb liever een TV uit een batch waarin 5% gecontroleerd is, waarvan de mijne is niet gecontroleerd :)
Dan is die nieuwer en is minder versleten :)
Cool om te zien hoe het er in een fabriek aan toe gaat. Al blijf ik mij het vele handenwerk nog verbazen tegenwoordig. Het zal stukken goedkoper zijn denk ik dan robots.. maar aan de andere kant robots kunnen dag en nacht doorwerken, zijn niet ziek, maken minder fouten en kunnen efficienter en sneller werken.

Maar leuke video! Ik ben wel voor meer van dit soort videos!
dat er geen robots zijn zegt natuurlijk iets over het lage loon dat deze , alleen maar vrouwen krijgen.
Het zijn waarschijnlijk niet eens Polen, die accepteren dat niet meer

https://www.theguardian.c...fe-poland-elect-president
@Sim
Leuk om zo'n reportage te zien. Ik koop vaak ook bewust Europese merken en dit soort initiatieven kan ik alleen maar toejuichen. Maar wat ik niet helemaal uit de video haal maar waar je misschien wel antwoord op kan geven;
Wat gebeurt er eigenlijk met die tv's die ze uitgebreid testen op:
 • hitte/kou/vochtigheid
 • duurtest
 • vallen
Koop ik die als consument als "nieuwe" tv of als refurbished? Of halen ze die weer uit elkaar of gooien ze hem weg?

Ik kon dat niet echt uit de video halen.
Die worden uit elkaar gehaald en sommige onderdelen worden opnieuw gebruikt en andere worden vernietigd.. Ze worden dus niet zomaar verkocht..
Aan de ene kant veel werk voor veel mensen die in hun bestaan kunnen voorzien, aan de andere kant lijkt me het wel erg saai worden na een week schroefjes indraaien.
Arbeiders worden in zo een fabrieken meestal opgeleid om op meerdere stations te draaien, zo is er nog enigszins afwisseling in de taak die ze uitvoeren.
Geloof me ze mogen nog op die manier te werk gaan, band werk is gewoon niet gemaakt voor mensen met een normale-gemiddeld-hoge intelligentie

Daarmee zeg 'k niet dat bandwerker domme mensen zijn, ben er zelf één van. Maar ken dan ook niemand bij mij op het werk die het werk op zich echt graag doet hoor :p

Mensen houden het gewoon vol door het sociaal contact, en dat ze een toekomst kunnen opbouwen met het geld dat ze verdienen.

En in de meeste bedrijven met bandwerk staat je echt meestal op dezelfde plaats, afwisseling gebeurd enkel als er iemand ziek valt en dergelijke :P

[Reactie gewijzigd door XhizorBE op 9 november 2019 17:25]

Zoals ik het zag kan ieder station overgenomen worden, (instructies hangen er boven). Geen idee of dit zo is omdat het verloop hoog is, of omdat ze mensen afwisselend op verschillende stations neerzetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee