Philips Hue Sync Box krijgt spraakbediening en Dolby Vision-ondersteuning

Signify heeft middels een update ondersteuning voor hdr10+ en Dolby Vision toegevoegd aan de Philips Hue Play hdmi Sync Box. Ook is het kastje dat Ambilight-effecten verzorgt voortaan te bedienen met spraakassistenten Alexa, Google Assistent en Siri.

De ondersteuning voor hdr10+ en Dolby Vision geldt voor beeldmateriaal dat vanuit een externe bron via het kastje naar een tv wordt gestuurd. De tv moet ook ondersteuning hebben voor de hdr-formaten. Gebruikers kunnen de update doorvoeren via de Hue Sync-app.

Na het updaten is de Hue Play hdmi Sync Box ook te bedienen via spraakassistenten Alexa, Google Assistent en Siri. Met stemcommando's zijn de lichteffecten te starten of te stoppen en er kan gewisseld worden tussen de standen voor audio, gaming en video. Ook wisselen van hdmi-kanaal kan met stembediening.

Verder is de Sync Box voortaan te bedienen met een reguliere infraroodafstandbediening. Via de Hue Sync-app kunnen gebruikers het kastje zo configureren dat het reageert op een knop naar keuze. Dat kan gebruikt worden om van hdmi-kanaal te wisselen of voor het aan- en uitzetten van het apparaat.

De Philips Hue Play hdmi Sync Box is een kastje waarmee Ambilight-effecten zijn toe te voegen aan alle tv's. Dat werkt alleen bij beeldmateriaal dat vanaf een externe bron via het kastje wordt afgespeeld, dus niet met bijvoorbeeld de Netflix-app op een tv. De Sync Box dient gecombineerd te worden met Philips Hue-verlichting voor de lichteffecten. Tweakers publiceerde een review van de Hue Play Sync Box.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-05-2020 • 09:38

130 Linkedin

Reacties (130)

Wijzig sortering
Als je via je PC Netflix e.d. kijkt (of gamed!) kun je trouwens gratis Hue Sync installeren dat hetzelfde doet. Werkt niet met alle browsers vanwege DRM.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 28 mei 2020 10:04]

Hue Sync werkt toch gewoon met je grafische kaart, ongeacht wat er op je scherm staat qua applicatie?
Ik had namelijk het probleem dat Mac OS nightshift aanzette, maar Hue Sync nog steeds wit licht uitstuurde ipv het oranje-achtige licht van mijn scherm.
Na contact te hebben gezocht met Philips Hue, bleek dat de app naar de output op grafische kaart-niveau kijkt en niet naar wat het OS daarna doet met het scherm.
Ik heb dezelfde ervaring al Menesis: DRM zal in sommige browsers Netflix niet door Hue laten uitlezen... heel irritant. Ergens zit er dus wel een koppeling met de software klaarblijkelijk.
is geen koppeling met de software, maar GPU DRM die doorheeft dat er capturing op zit. Net als bank apps die vroeger op android niet met F.lux wilden werken omdat dit een overlay was. Code intypen is dan gevaarlijk.
Hmmm, dit moet ik eens uitproberen thuis!
Dank voor deze tip Menesis! gelijk geinstalleerd!
ja heel irritant die DRM, maar het voorkomt wel dat al die Netflix series op Torrents en Usenet terechtkomen.
Dan weet jij niet wat er allemaal op usenet staat 8)7
Die DRM werkt dan wel erg slecht...
Hue Play Sync werkt helaas maar tot maximaal 4K 60Hz.
Wat het dus niet even ideaal maakt voor mensen met een hogere refreshrate.
Ook zal er sprake zijn van enige input lag wat het niet ideaal maakt voor competitive gamers.
én het is natuurlijk extra berekeningen die het moet doen.

Ik heb het een tijdje geleden eens geprobeerd maar vond dat het teveel PC resources verbruikte voor wat het opleverde. Ik gebruikte het met een enkele Hue full color lamp (plafondlamp) maar de delay was dusdanig lang dat het gewoon immersie brekend was en totaal geen waarde toevoegde.

Heb overigens nog nooit een Philips Ambilight TV gezien ter vergelijking maar volgens mij is dát toch wel de gouden standaard?
Weet zeker dat het wel snel en geloofwaardig na te bootsen is evt. met wat DIY projectwerk maar ik zou écht m'n geld niet geven aan zo'n overpriced hypeding zoals dit.
Er zijn zeker alternatieven hierop, zoals Lightpack, Dreamscreen en Ambivision.
Echter heeft Philips Hue een grotere naam in deze markt en nemen mensen eerder een groter/bekender merk dan een van de 3 bovenstaande merken.
O.a. vanwege het Hue ecosysteem.
En 't grappigste daarvan is dat welk domotica kanaal op youtube je ook opzoekt, ze zeggen allemaal dat hue overpriced is en de kleuren/felheid onderdoen voor o.a. LIFX.
:P

Nou ben ik zelf best tevreden met mijn Hue lampen (heb er inmiddels méér dan zat) maar ja als je niet veel van domotica weet ja dan ga je geen Hubitat of OpenHab of Domoticz of zo draaien.. nee dan koop je wat klik-aan-klik-uit meuk en Hue lampen bij de Gamma met een Nest deurbel/thermostaat en ben je daar tevreden (of niet) mee. :9

't is dat ik m al gekocht had maar man man man wat ben ik ontevreden met mijn Nest thermostaat.
Ik zit eraan te twijfelen om gewoon een goedkopere simpelere thermostaat te kopen die wél Z-wave ondersteunt en niet achter gesloten deuren bij Google gegijzeld wordt. :)

dát moet ik dan wel weer zeggen van Hue, de API is gewoon prima op orde en de integratie/coöperatie mogelijkheden zijn daar waar je ze wilt hebben!
Dreamscreen is serieuze troep. Veel geld aan uitgegeven voor een 75" tv met de 4k variant.. nog nooit zulke waardeloze crap gehad, gaat de prullenbak in. Ben meer dan happy met mijn philiip play sync op dit moment
Volgens mij werkt het via soort screen capture technologie? DRM zoals in gebruik door Netflix blokkeert het in ieder geval, waardoor ambilight niet werkt. Dit geldt overigens alleen voor de Netflix app uit windows store. Als je via browser kijkt werkt het wel. Maar ja, daar is de resolutie weer beperkt en heb je alleen stereo geluid voor zover ik weet.

Ik krijg in notificatie scherm dan ook een melding te zien dat Hue Sync geen toegang kreeg van applicatie oid.
En met welke browser kan ik dan wel Hue Sync gebruiken met DRM protected materiaal?
Jammer dat alle Hue-producten zo stervensduur zijn bij Philips.

Het zou toch mooi zijn als zo´n Hue Play Sync Box voor 39 euro te koop zou staan. Je hebt dan een mooi product voor geen geld, waardoor ze als warme broodjes over de toonbank gaan.
En juist door deze gedachte maken ''wij'' onze eigen markt stuk. We zijn verblind door de onrealistische Chinese prijzen.
De Hue tak van Philips is best innovatief en staan bekend om kwalitatief goed spul (Ik spreek uit eigen ervaring). Daar mag best een prijs tegenover staan.

[Reactie gewijzigd door Wieriemaster op 28 mei 2020 10:19]

Wij maken onze markt niet alleen kapot. De overheid doet dit namelijk ook. Wij kijken waar het goedkoopst is en kopen daar.

Als de overheid zoiets als IN Amerika zou doen. Maak Nederland geweldig en buitenland zoals China meer invoerrechten moeten betalen dat het niet meer rendabel is, dan kopen de mensen van zelf weer in NL.

Daarbij iemand, die amper rond kan komen, kiest dan ook voor iets goedkoop om zo ook wat gadgets te kunnen aanschaffen. Dus kiest dan voor China producten.

Daarbij Philips is ook wel beetje overpriced. Ondanks de mooie producten kosten ze kapitalen. Je moet sowieso met een speciale lamp een bridge hebben, wat weer extra geld kost.

Dit kastje die je lichten bedient met een video(game) kost 250 euro!!
Abnormaal. Dat kan echt wel voor de helft.
Let maar op als niemand dit ding gaat kopen,ze uiteindelijk wel in de aanbieding komen.

[Reactie gewijzigd door mr.rage op 28 mei 2020 11:44]

Globalisering. De markt veranderd, maar gaat niet per se kapot. Als "onze" markt kapot gaat dan is dat omdat we niet innoveren. De markt is geen statisch iets wat je moet beschermen, het beweegt en je moet erin meegaan. En ja ... de 1 z'n dood is de ander z'n brood. En die dooie zegt dan dat de markt stuk is.

Uiteindelijk leveled de markt die nu naar China o.a. verschoven is weer en wordt de markt "meer" globaal. Want ook de Chinezen gaan wennen aan luxe, en laten zich niet langer meer behandelen als slaven, met hogere kosten tot gevolg. Bovendien moet je daarbij ook nog stellen dat de Chinezen geen enorme investering in R&D doen ... die kopiëren 99 vd 100 keer gewoon wat anderen ontworpen en verzonnen hebben. En zo niet, dat wordt het meteen weer een duurder product.

En Philips Hue te duur? T.o.v. wat? Zoveel duurder als IKEA is het ook weer niet, maar wel met 10x meer mogelijkheden en flexibiliteit. Tijdje terug een aantal INNR lampen geprobeerd. Na een paar maanden begon 't gezeik al met lampen die niet meer aangingen. De IKEA smart spots die ik bij m'n kasten gebruik werken vooralsnog wel goed, maar is verder qua opties erg beperkt. Je betaald bij Hue natuurlijk voor het hele ecosysteem, niet alleen de "hardware" an sich (die overigens ook gewoon dik in orde is).
Eens.
Vergeet daarbij niet innovatie.
Ik heb de chinese producten waar hier aan gerefereerd wordt nog nooit op innovatie kunnen betrappen.
Philips Hue is marktleider op dit gebied. Alles wat daar bedacht wordt, kan vroeg of laat in concurrerende producten terugkomen, zonder dat daar R&D kosten tegenover staan.

Indien de prijzen die de meeste mensen wensen voor premium producten worden betaald, dan stopt de innovatie. Dus ja - kies maar. Alles heeft zijn prijs. Let wel: R&D kosten mag niet een excuus voor alles zijn, maar deze moeten uiteindelijk terugverdiend worden waarbij de prijs acceptabel genoeg blijft om marktaandeel te behouden. Ja. Dan heb je dus je een premium product voor een wat selecter publiek. Net als Apple, Dyson en Tesla.

Ik zie dit soort opmerkingen vaak voorbij komen, vaak bij Philips Hue (waarvan ik de discussies graag volg :9 ) Ik stel daarom voor om opmerkingen als 'Philips/Apple/Dyson/etc producten zijn duur en in China kan ik dezelfde spullen voor een fractie van de prijs kopen' voortaan tot een soort 'Godwin' te maken.

Prijsvraag: Wat is een mooie naam voor Godwin bij dit soort dooddoeners? :+ :+ :+

(disclaimer: ben werkzaam voor 'Philips Hue')
Hue is ook zeker marktleider, ook in kwaliteit. De Hue lampen hier geven nooit problemen waar de Ikea lampen regelmatig een power off/on nodig hebben. Wel vind ik 250 euro heel veel geld voor een boxje die signalen uitleest en de kleuren doorstuurt. Zo rond de +-150 euro was imho een betere prijsstelling geweest, nu is het wel een heel echt niche product. Als ik de prijs dan vergelijk met andere hifi spullen kan ik niet anders concluderen dat de prijs eigenlijk te hoog is voor iets dat vooral een gimmick is.
Het blijft een enorm luxeproduct op die manier. Op een TV van 500€ is het verhoudingsgewijs veel te duur, en zelfs in het hogere segment kan je haast net zo goed een Philips OLED kopen. Je zou bijna vermoeden dat de prijsstelling zo hoog is om TV Vision niet in het vaarwater te komen.
Het is een enorm luxe product, maar wel gewoon van en door een Chinees bedrijf. Ze hebben het gebruiksrecht op de naam Philips gekocht.

Neemt niet weg dat ze het wel heel goed ondersteunen. En steken met kop en schouders boven het AliExpress spul uit.

Maar ik ben het wel met de topicstarter eens, dat 250 euro voor HDMI kleuren sync boxje wellicht erg overpriced is. Dat het niet meteen voor 3 tientjes hoeft, ok. Maar hou het wel betaalbaar.
Helaas is e.e.a niet zo zwart-wit, waar je vooral voor moet waken zijn marktverstoringen en dumping: in zo'm geval is het van belang om inderdaad de lokale markt te beschermen tegen oneerlijk "concurentie".

Voor de rest is het heel belangrijk dat consumenten heel transprant kunnen zien wat een product nu eigenlijk kost in relatief simpel te begrijpen indicatoren, zodat je bijvoorbeeld snel kunt achterhalen welke impact een bepaald product heeft op zaken die jij belangrijk vind en je in ieder geval een bewuste keuze kunt maken als je daar behoefte aan hebt.

Ik moet overigens toegeven dat ik de prijsstelling van dit apparaat wel wat aan de hoge kant vind, ik gok dat Philips dit ding ook "gewoon" laat produceren in een lage lonen land.
De gedachte is dat de in het eigen land gemaakt produkten dan steeds duurder, want er is geen concurentie, worden en niemand ze meer koopt.

En waar leg je dan de grens? Moet iedereen in een DAF omdat dat toevallig een nederlands product was? Of moeten we nu allemaal een Mini? En mogen er dan alleen DAF trucks op de NL wegen? Of die ook niet omdat t een amerikaans bedrijf is? Mogen we dan laptops, telefoons en tablets kopen?
De grens leg je bij producenten die dermate andere spelregels hebben (gebied van arbeid, milieu en staatssteun bijvoorbeeld), dat daar door nationale (of europese in ons geval) spelers niet tegenop te concurreren is.
We hebben die regels (arbeid, milieu, staat) niet voor niets. Als we daar ook achter staan dan moeten we andere producenten niet gaan belonen door hier verder niks mee te doen. Een importheffing is in zo'n geval meer dan op z'n plaats. Maar ja, China is een "3e wereld land"....
Komt omdat het een kompleet ander bedrijf is. Signify is op geen enkele manier gelieerd aan Philips anders dan de naam. Alle producten worden los ontwikkeld.
Klopt niet helemaal...
Dit komt van de website van Signify af
16 mei 2018

Eindhoven, Nederland - Signify (Euronext: LIGHT), de wereldleider in verlichting, heeft vandaag haar nieuwe bedrijfsnaam bekend gemaakt na de wijziging van de statuten van het bedrijf waarbij de naam is veranderd van Philips Lighting N.V. in Signify N.V..
En dit
Signify zal het Philips-merk blijven gebruiken voor zijn producten onder de bestaande licentieovereenkomst met Royal Philips.
Die naamswijziging is dan ook de reden dat ik dit zeg. Signify valt niet meer onder de Royal Philips holding. Net als TP vision (de televisies). Ze hebben beide alleen een licentie op gebruik van de naam voor de producten. Slimme marketing truuk voor de producten.

Qua bestuur is het allemaal los.
Klopt inderdaad niet, zoals al gezegd.

Naast de info op de website, ook een fysiek voorbeeld:
Hier een dorp verderop staat al van oudsher een Philips fabriek, werden vroeger nog gloeilampen geproduceerd. Was eerst Philips, toen Philips Lighting, en op datzelfde bedrijfspand prijkt nu groots het Signify logo. Dat is toch wel degelijk heel wat meer koppeling dan “op geen enkele manier gelieerd”.
Signify is gewoon een oud-onderdeel van Philips, welke is afgesplitst als afzonderlijk bedrijf en een eigen naam heeft gekregen.
En (mede) daarom hangt mijn huis vol met Hue lampen en niet met Chinese namaak. :)
En juist door deze gedachte maken ''wij'' onze eigen markt stuk. We zijn verblind door de onrealistische Chinese prijzen.
De Hue tak van Philips is best innovatief en staan bekend om kwalitatief goed spul (Ik spreek uit eigen ervaring). Daar mag best een prijs tegenover staan.
Volledig mee eens en kan kwa ervaring er ook over mee praten. Ik heb ook eerst AliExpress en IKEA lampjes geprobeerd. Werkte op zich goed, maar bereik is vaak wel een issue en wegvallende lampen kwamen soms voor.

Nu alles volledig hue en het is een hele verademing. Top spul en zou nooit meer wat anders willen. Je betaald iets meer, maar je krijgt er heel veel kwaliteit voor terug.
Dat is wat kort door de bocht.

Bosch maakt onderdeel voor gereedschap, witgoed en auto's auto onderdelen, maar dat wil niet zeggen m'n wasmachine met zo hard gaat als een Volkswagen e-golf.

Ikea lampen en de onderdelen worden door verschillende bedrijven geproduceerd waaronder OSRAM, Crompton en Philips en op verschillende locaties waaronder Azie en Amerika. Hoe ikea en Philips hele verschillende onderdelen combineren tot een lamp is totaal verschillend.
Bron? Want ik kan je vertellen dat dit absoluut niet het geval is!
Bron: het was mijn werkgever 11 jaar geleden. De deals wisselen regelmatig, maar er zijn weinig echte lampleveranciers over.
Hmm dat was voor Tradfri, maar is nu niet meer geval, bron heb tot 4 jaar geleden aan Hue producten gewerkt!
Sowieso kunnen de leds en lampen wellicht hetzelfde zijn. De zigbee hardware en firmware zeker niet! Die van Hue zijn vele male beter en stabieler.
Ja dat is idd waar en ook de productie van de lampen wordt vaak door een partner gedaan in bijvoorbeeld in China en die kan natuurlijk ook toevallig Ikea lampen maken
Denk dat je je vergist in de complexiteit van dit product.

Het moet realtime een 4k HDR stream verwerken, hier kleurinformatie uit halen en dit doorsturen. Hier zit ook nog stukje codering overheen vanwege content beveiliging.
En dan met deze kleurinformatie het signaal naar Hue/Zigbee sturen.
Als men voor 40 euro 4K media spelers op de markt kan brengen en er goed winst op kunnen maken dan zie ik geen reden waarom dit ding 250 euro moet kosten. 40 euro is misschien wat laag geprijsd voor een dergelijk premium product, maar meer dan 100 euro zou het eigenlijk niet moeten kosten. Ik zou er best een willen hebben en gebruik nu ook al hue sync via mijn pc, maar 250 euro is het echt niet waard als je het mij vraagt.
Misschien omdat het verdienmodel van Amazon met de Firestick niet op marge bij verkoop ligt. Bij Philips zit de winst wel in marge op de Hue lijn.
Ik heb het niet eens specifiek over de firestick, maar ook de 4k media players die via aliexpress en amazon voor een paar tientjes te koop zijn. Iets duurder maar nogsteeds niet duur is de Xiaomi Mi TV Box.
Mijn punt is dat een kastje met de benodigde onderdelen voor een paar tientjes te produceren is en je voor 100 euro gewoon een winstgevend product op de markt kan brengen. Zeker als je je bedenkt dat je voor nog geen 400 euro al een 4K tv hebt waar Ambilight in zit. (ambilight tv's zijn ook aan hue sync te koppelen)
Dit ding moet aan veel meer eisen voldoen dan zo’n prul van Ali. Dingen als HDCP, CE/KEMA etc. Ze moeten voor veel dingen als dolby vision licenties betalen, ook daar voldoen aan certificering.

En dan nog alle processing en tijdige aansturing van de lichten.

Komt een stuk meer bij kijken dan een ding met een SoC die HDMI kan outputen, waarbij al die dingen meer dan waarschijnlijk volledig negeerd worden.
HDCP license is verwaarloosbaar, dat komt neer op een paar cent per verkocht product. Zelfde voor CE/KEMA, voor dolby vision betwijfel ik of er een license nodig is, het wordt nergens vermeld in de communicatie vanuit Philips, wanneer er een license fee wordt betaald dan hebben ze ook het recht dolby vision etc op/bij het product te vermelden, dat is niet het geval. Ook geeft het apparaat geen dolby vision materiaal weer, het is enkel een pass through. Ja er zijn wat verborgen kosten, maar geen 150 euro aan verborgen kosten.

De processing is prima te doen met een eenvoudige ARM soc, de snelheid van de reactie van de lampen zit hem in de Hue hub die je toch al hebt staan. Je hebt een 4K video capable SOC met HDMI in en out, een HDMI switch chip, zigbee chip en wifi chip nodig, verder nog wat flashgeheugen en ram, heel bijzonder is het allemaal niet. De zigbee chip en licensing is misschien nog het duurste van het hele apparaat na de soc.
Ik denk dat het ook heeft te maken met de concurrentie van Philips tv's. Waarom zou je zo een tv kopen als iedere tv hier ondersteuning kan krijgen voor hue, voor een goedkoop bedrag
Ja maar pak dan de marge die je hebt op lampen? Deze dingen lagen als exclusive bij de Mediamarkt. Wie gaat em daar nou kopen? Dan moet je weten dat ie er ligt en de lampen al hebben. Ik zou zeggen maak dit de nieuwe Hub en verkoop em voor 60 ekkies ofzo. Die lampen is waar je het uiteindelijk voor doet. Daar kan je voor vragen wat je wil want men betaald het toch wel. Nu gaat men inderdaad vergelijken met kasten als een HDMI switch of een AppleTV en beiden zijn los bij elkaar goedkoper dan dit ding en die doet de helft niet en de andere helft heel slecht.

Dit ding had gewoon 1 input moeten hebben en als USB powered HDMI dongeltje moeten dienen.
Je vergist je er alleen in dat Amazon op hun firestick een marge zet. Zij verdienen vrijwel niks op de firesticks maar deze zijn er meer op gericht je te trekken naar hun platform en zo in hun eco-systeem te krijgen zodat je bij hun blijft. Dat is een tactiek die ze al jarenlang uitoefenen en niet alleen bij de firestick :-)

[Reactie gewijzigd door Concentr8 op 28 mei 2020 10:14]

Inderdaad is de huidige prijs veel te hoog, maar dat geldt voor de meeste Hue producten in vergelijking tot bijvoorbeeld dezelfde lampen/lichtstrips van bijvoorbeeld Osram.
Wat deze Hue sync box betreft moet je dan nog minimaal twee lichtbronnen van Hue toevoegen voor het gewenste resultaat. Dus compleet minimaal 350 euro. En ik heb gemerkt dat Netflix kijken via de TV App van mijn LG OLED in veel gevallen keurig 4K Dolby Vision/ Atmos weergeeft, maar via de Ziggo Tv-tuner blijft het bij gewoon 4K HDR. Kijken via een extern kastje kan dus ook nog nadelen hebben voor de beeldkwaliteit. Als dat dan het gevolg is van de dure lichtshow op je muur, dan toch liever zonder.
Als men voor 40 euro 4K media spelers op de markt kan brengen en er goed winst op kunnen maken dan zie ik geen reden waarom dit ding 250 euro moet kosten. 40 euro is misschien wat laag geprijsd voor een dergelijk premium product, maar meer dan 100 euro zou het eigenlijk niet moeten kosten. Ik zou er best een willen hebben en gebruik nu ook al hue sync via mijn pc, maar 250 euro is het echt niet waard als je het mij vraagt.
Het zal niet alleen marge zijn om in diepe zakken te laten verdwijnen, maar ook geld om de ontwikkeling terug te betalen + een bedrag om weer te investeren. Als zehem direct voor 99,- euro in de markt zetten, kunnen ze er niet snel later nog 150,- euro voor gaan vragen. Nu ze 250,- zijn, zullen ze opeens als warme broodjes weg gaan als de prijs straks daalt naar 150,- of zelfs 99,-. Wat ook meespeelt is dat veel klanten de lichtbalken/lichtstrips voor bij de TV ook nog moeten aanschaffen. Dan maakt de 250,- euro het te duur voor een gimmick.

Ook had ik persoonlijk twijvels over de update van 4k ondersteuning. Zo’n kastje moet je dure 4k HDR of Dolby Vision setup niet beperken voor een pasr ledstripjes die je op wilt laten lichten. Sowieso zijn er sinds het Signify is niet veel updates/upgrades die veel nieuwsbrengen. Zo wacht ik met smart op een nieuwe bridge met meer geheugen. Hij zat wel heel vlot vol en ik neem aan dat Signify toch wel lampen wil blijven verkopen. Nieuwigheid in de nieuwe lampen is bluetooth. Iets wat vaste klanten niet gebruiken. Des te ergelijker dat je het niet uit kan zetten als je een bridge hebt. Ik wil sowieso liever niet dat anderen van buiten kunnen zien wat ik in huis aan apparatuur heb. Laat staan dat men zo toegang kan kraken tot apparatuur als er een patch mist.
Het stelt weinig eisen aan hardware en de processing valt ook wel mee. Voor het extraheren van de kleurinformatie kun je volstaan met een lage resolutie versie van het beeld, dus input kun je direct downscalen waarbij je een heel simpele filtering kunt gebruiken. De algoritmen die in een TV uit 2008 (toen had ik een 47" 9703 met individueel aangestuurde LEDs in rijen aan 3 kanten van het scherm) werkten doen dat nu zeker ook op budget hardware. Verder is het communiceren met de Hue bridge voor de aansturing van de lampen triviaal. Philips had die box beter spotgoedkoop kunnen maken, want de winst zit vooral in de lampen die je er bij koopt.
Dat alles bij elkaar kan een diy ambilight ook en dat kost bij elkaar zo’n 200 euro incl de led strip.
Heel veel investering zit hier ook niet in, want de techniek zelf zit ook in ambilight systemen. Als ze nou het totaalpakket (lampen + kastje) rond de 300 euro hadden gemaakt was er nog iets van te zeggen, maar de lampen die je achter je tv moet plaatsen moet je er ook nog bij kopen en zijn minder dynamisch dan een led strip. Alles bij elkaar kost het je nu zo’n 500 euro.
Maar hue sync op PC doet dit ook (is gratis) en heeft voor zover ik kan merken echt geen impact op systeemperfomance, dus volgens mij valt de benodigde rekencapaciteit best mee. Neemt niet weg dat er wel wat hardware / software nodig is om dit te bewerkstelligen, maar dat hoeft naar mijn mening geen 250 euro te kosten. En al zou het zoveel moeten kosten: ik vind het teveel voor wat het oplevert. Want dan moet je nog steeds lampen kopen voor bij je TV.

Wellicht dat het erin zit dat als het te goedkoop wordt aangeboden, het "Philips" TV's met ambilight in de weg gaat zitten? Dat is volgens mij nog echt het enige onderscheidende aan Philips TV's, verder lijken ze veelal onder te doen voor de concurrentie.

Nu zijn TCL en Signify natuurlijk verschillende bedrijven, maar wellicht dat hier afspraken over gemaakt zijn in licentiedeals?
Ik begrijp dat Philips een top merk is,
Misschien ooit, in de jaren '70 en '80...
Wij hebben de sync box maar wat een drama is dat ding in combinatie met Apple TV en andere HDMI inputs.

Als ik bijv de Nintendo Switch aanzet dan stuurt de Switch een signaal naar de hue box. Die zet dan de TV en de Bose (via ARC vanaf de TV) weer aan. Tot zo ver gaat alles goed. Vervolgens wordt de Apple TV ook aangezet door de Hue Sync en gaat de input over naar de Apple TV, dan weer Switch, Apple TV etc en dat tientallen keren per seconde. De enige manier om dat vervolgens op te lossen is om via de app handmatig de input op Switch te zetten :/
Cec uitzetten en alle inputs via je bose laten lopen.
Maar als ik alle input via de bose doe heb ik niks aan de sync box :'(
Je kan toch de sync box tussen je tv en Bose systeem zetten?
Dan gaat de output van de bose naar de sync box.

Heeft de boos toevallig 2 outputs?
Of de sync box een input en een output?
Krijgen jullie wel beeld uiteindelijk? Ik heb het probleem dat mijn PS4 pro wel alles aanzet maar vervolgens staat er de melding dat mijn Sync box geen signaal ontvangt. Vaak moet ik dan alles een aantal keer uit en aanzetten voordat alles goed werkt. Heb nu wel al contact gezocht met Philips klantenservice
Jouw problemen worden niet veroorzaakt door de sync box, maar door de beroerde implementatie van hdmi-cec door de fabrikanten van tv's en andere hardware. Elke fabrikant geeft zijn eigen sausje eraan en daardoor werkt het vaak niet feilloos. Tenzij je alle apparaten van 1 merk hebt natuurlijk, maar dat was nu juist niet de bedoeling van hdmi-cec.
Beetje jammer dat Philips geen oplossing heeft bedacht om bv interne Netflix apps van de TV ook te kunnen gebruiken met de sync box.
Dat is een groot gebrek.
Nu heb je dus een halve oplossing.
Maar hoe zou je dat willen bereiken dan?
Als je Netflix (of welke app dan ook) op je tv opstart gaat er niets over een externe aansluiting, hooguit audio voor naar een homecinema/versterker.

Lijkt me niet dat dit een probleem is van de Hue Sync box?
Zo werkt het nu ja.
Echter veel mensen gebruiken de apps van hun smart TV.
Daar zijn deze apps ook voor gemaakt.
Die werken dus niet met de Philips Hue sync box.
Je kunt wel zeggen dat is niet het probleem van de box maar daarmee heb je dus nog steeds geen werkende oplossing.
Natuurlijk kun je weer externe kastjes gebruiken enz. maar dat blijft een lapmiddel.
Een Philips Ambilight TV kopen kan ook maar dat heeft weer andere nadelen tov een LG OLED.
Welke nadelen dan?

Enige wat ik kan bedenken is prijs, maar met ambilight TV heb je in principe dus 250 euro extra te besteden die je dan niet hier aan uit hoeft te geven.
Philips maakt ook gewoon OLED TV’s met Ambilight - die zijn een prima alternatief voor de modellen van LG zelf
Was dat maar waar, ik heb niet voor niets een LG hier staan.
Andere discussie weliswaar maar simpel Ambilight gebruiken op een ander merk wordt dus lastig zo.
Ze gebruiken precies dezelfde panelen (want allemaal van LG)

De keuze voor Panasonic, Sony, Philips of LG is dan puur 1 op basis van beeldverwerking, prijs en randzaken zoals ambilight. Nu is beeld 100 x belangrijker dan de rest van de features en bepaalt je portemonnee wat je kopen kunt. Elke van de 4 heeft zaken waarop ze (marginaal) beter of minder scoren.
Het is niet alleen niet het probleem van de box, het is gebruik willen maken van de box op een manier die technisch onmogelijk is, en bovendien niet waarvoor de box ontworpen is.
Maar hoe zou je dat willen bereiken dan?
Samenwerken met TV makers om kleurinformatie beschikbaar te stellen?

Verder kan je er natuurlijk gewoon iets als een Shield TV aanhangen en niet de 'smart' opties van een TV gebruiken. Zeker voor mensen die zoveel uitgeven aan hun hi-fi setup (inclusief Hue apparatuur) is die kleine meerprijs van een aparte mediaspeler met brede en langdurige ondersteuning, en snelle reactietijd het echt wel waard.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 mei 2020 09:52]

+1Anoniem: 1350842
@The Zep Man28 mei 2020 10:36
Maarja dan ga je er vanuit dat TV makers dat ook willen en de moeite willen steken in een output maken van kleurinformatie (via een extra poort? Want anders mis je een HDMI poort). En dan krijg je weer de versplintering waarbij Philips er op wordt aangeken als het wel werkt met Sony TV's, maar niet met Samsung TV's, waar dat dus ook gewoon aan de TV kan liggen.
Ik denk vanuit een perceptie perspectief wel handiger om het helemaal niet te proberen in plaats van alle TV makers te betalen en dan hopen dat het allemaal werkt.
Maarja dan ga je er vanuit dat TV makers dat ook willen en de moeite willen steken in een output maken van kleurinformatie (via een extra poort? Want anders mis je een HDMI poort).
Zou gewoon via een netwerkverbinding kunnen. Voor de analyse van het beeld is veel informatie nodig (die de TV zelf voor handen heeft), maar om de LED verlichting aan te sturen heb je echt niet veel nodig. Dat zou zelfs gestandaardiseerd kunnen, want Philips is niet de enige die iets wil met deze informatie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 mei 2020 11:57]

0Anoniem: 1350842
@The Zep Man28 mei 2020 11:57
Alleen als je de LED verlichting aan gaat sturen moet iedereen bereid zijn om het via Hue te doen, en krijg je weer een scheiding in alle protocollen en ondersteuning etc.
Ik heb zo'n setup en voor mij weegt het gebruiksgemak van de native tv apps, die allen 4k zijn, echt veel zwaarder, dan nog weer een mediaspeler. Ik heb 'm voor Kodi en meer niet. Op de LG oleds werkt het namelijk uitstekend.
Dat betekent dat je TV dit beeld via HDMI naar buiten moet sturen. Volgens mij gebeurt dit niet.
Hoe zouden ze dat moeten doen volgens jou dan? Dat signaal komt niet uit de TV, dus dan is het ook vrij moeilijk om daar iets mee te doen :).
Ja, dat weet ik ook wel maar daarmee los je het probleem niet op.
Een HDMI uitgang zou inderdaad al een hele verbetering kunnen zijn op smart TV’s.
0Anoniem: 1350842
@HoppyF28 mei 2020 10:38
Maarja, een HDMI uitgang heeft zo'n kleine doelgroep. Deze box is volgens mij niet echt gemeengoed, en verder zie ik niet echt het nut van een HDMI out op je TV, en uiteindelijk worden producten gemaakt voor de massa.
Het zal dan echt een niche zijn, maar wel een mooie oplossing.
Het probleem is niet zozeer dat ze het niet willen. Het is dat het niet kan. Als HDMI te maken heeft met copyright materiaal, dan zijn er allerlei zaken die belemmeren om een screenshot te maken en hier de belichting op te baseren. Dus tenzij je TV Hue zelf ondersteunt (sommige fabrikanten doen dat volgens mij wel), dan zal je het niet krijgen.

Dit is ook iets wat het verschil maakt tussen een TV van een groter merk en de goedkope B-merken, omdat die dergelijke ondersteuning nooit inbouwen.
Dan heb je 2 keuzes:
1: Je koopt een mediaspeler, zoals de Xiaomi MiBox met Android TV en alle apps die je maar wenst
2: Je kiest voor een Philips tv met Ambilight waar alles ingebouwd zit, vaak ook Android TV.
Twee keuzes die ik niet wil.
Vandaar dat een HDMI output op een TV zoveel eenvoudiger zou werken.
Sluit de Philips sync box erop aan, klaar.
ook niet echt.

De syncbox kan niet tippen aan een 'echte' Ambilight TV wat licht effecten betreft.

De syncbox kent bv maar maximaal 4 zones, een 3 zijdige Amibilight TV al vlot 40 zones.
(1 zone is 1 kleur tegelijkertijd produceren verdeeld over 1 of meerdere lampen).

Dus een syncbox kan maar tegelijk 4 kleuren reproduceren van je hele beeld terwijl een Ambilight er zo'n 40 kan reproduceren.

Wil je echt een mooi effect koop dan gewoon en Ambilight TV.
Ok, dan stelt de syncbox dus nog minder voor dan gesuggereerd wordt.
het is wel een mooie toevoeging hoor, echter je mag het gewoon niet echt vergelijken met een Ambilight TV.

Heb je een ander merk TV, je wilt geen nieuwe TV of geen Philips kopen maar je wilt wel een mooi licht effect toevoegen dan is de syncbox een mooie toevoeging echter het is geen vol waardige vervanging voor een Ambilight TV.

Philips heeft in het verleden wel gemeld dat wellicht in een toekomstige update de zones omhoog gingen, maar of en wanneer is niet bekend, wellicht pas in een nieuwere versie van de syncbox.
Een volwaardige Ambilight oplossing voor niet-Philips TV’s zou niet zo gek zijn.
Daar is echt wel een markt voor te vinden.
Vreemd genoeg bestaat dit na jaren nog steeds niet.
Kan ook opzet van Philips zijn om de verkoop van hun eigen Ambilight TV’s niet te ondermijnen.
Heb je hier een bron voor? En toevallig een idee hoe de zones zijn ingedeeld?
Is bijvoorbeeld elke hoek van het scherm een zone? Of boven, onder, rechts en links?

Op die manier is het makkelijk voor mij om te bepalen waar ik mijn Hue lampen achter de TV moet plaatsen. Zou zonde zijn als onbewust 2 lampen in dezelfde zone worden geplaatst waardoor er wezenlijk geen verschil is in kleuroutput.
bron is Hue zelf, gewoon gevraagd (via facebook: Philips Hue) maar het staat ook blijkbaar vermeld in de specs/techdata, onderaan dit bericht heb ik het antwoord van Hue geplakt.

De 4 zones zijn als volgt: links, rechts boven en natuurlijk onder.

Als je een hue lamp in de hoek plaatst (in de entertainment ruimte van de hue app) dan krijg je de kleur van of boven, zijkant of onder naar gelang de icon setting in de app op ceiling, tv of floor height hebt ingesteld.
Dus tik je op de icon en maakt hem floor height dan krijg je lamp in de hoek de kleur van de onderzijde van beeld, zet je de icon op TV height dan krijgt je hoek lamp de kleur van de zij kant van de gekozen TV en of ceiling height krijgt je hoek lamp de kleur van de boven kant van het beeld.
Je kan dus 3 lampen boven hebben met 3 verschillende kleuren echter dan matchen de hoek kleuren dus zij kant van de TV, je hebt altijd dus maar 4 verschillende kleuren.

Hopelijk is de omschrijving zo een beetje duidelijk.

Hier de vraag en het antwoord van Hue zelf op de vraag van de zones:

how many zones are there, so if i use 4 lights behind the TV (left, right, up and down do they have 4 diffent lights colors? Is it possible in the future to use more lights behind the tv (2 top) and both have other colors (top left and top right color etc) ?

There are currently 4 reference points for a screen. We cannot guarantee that this will increase int he future, but we will forward your suggestion through to our developers.

[Reactie gewijzigd door rob3rt op 1 juni 2020 01:28]

De oplossing zou zijn dat er een signaaloutput op TV's gestandaardiseerd wordt. Ooit had je gewoon analoge outputs (composite, S-Video, RGB) op je SCART aansluiting om dingen op een videorecorder op te kunnen nemen. Met de komst van HDMI is alles beveiligd en dichtgetimmerd. De ultieme oplossing zou zijn als andere fabrikanten zaken in hun TV-platform kunnen integreren, maar dat wil Philips uiteraard niet. For obvious reasons. Aan de andere kant zit alles wat Philips aan software produceert zo dramatisch in elkaar dat ze misschien meer zouden verdienen als ze andere fabrikanten hun eigen implementaties laten maken en alleen royalties vangen. Philips snapt nog steeds niet dat mensen geen premium prijzen voor faalprodukten betalen.
+1 op deze manier dan maar.
Geheel mee eens, er zit ook een gebrek in HDMI.
Soms schiet een standaard ook z’n doel voorbij. Het had zoveel eenvoudiger kunnen zijn.
Nu met HDMI 2.1 zie je ook weer van allerlei afwijkingen in de standaard.
Men doet er jaren over om een standaard te bepalen waarna dus blijkt dat het nog niet goed geregeld is.
Wat heeft men ondertussen zitten doen? Slapen?
Als je dat wilt is er maar 1 oplossing: Ambilight ;)

Overigens is dat een beetje mijn conclusie na jaren aankloten met DIY-ambilight oplossingen: als je wilt dat het echt goed werkt moet je simpelweg een tv kopen waarin het is ingebouwd (in de praktijk wil dat dus zeggen een Philips tv met ambilight), of echt een dumb-TV kopen en en alles via een HDMI-capture box zoals een Hue syncbox of een lightpack 2.

Ik heb lange tijd met een lightpack 1 (de originele versie is een LED controller aangestuurd via USB) gewerkt op mijn TV, en dat werkte goed toen ik enkel via mijn HTPC keek. Maar nu ik meer en meer via netflix kijk raakte het ding in onbruik. Ik heb het ding daarom maar van mn tv gehaald op mijn gaming PC geïnstalleerd (waar het echt perfect werkt), en mijn conclusie is nu dat je het echt in je TV ingebouwd wilt hebben. Dat geeft je de allergrootste zekerheid dat je verlichting echt afgestemd is op wat er op je beeld verschijnt, van waar die beelden ook komen.

Mijn volgende TV wordt daarom dus een philips met ambilight.

[Reactie gewijzigd door kiang op 28 mei 2020 10:00]

Wat zijn de nadelen dan? Ik overweeg namelijk net philips+ambilight als nieuwe tv
Heel kort, geen HDMI 2.1, matige gebruikersinterface, de software dus.
Paneel is goed want deze is van LG.
Dank voor je toelichting!

HDMI 2.1 hoef ik niet (2.0b, dus 4k60+HDR is genoeg voor mij), en de UI is AndroidTV, wat ik wel prettig vind werken op mijn MiBox. Lijkt me dus wel ok voor mijn vereisten.
Wat zijn dan zoal die nadelen van een Philips tv? Ik ben aan het kijken naar een 55 inch oled van Philips en zie vooral veel positieve reviews. Zal voornamelijk mijn Nvidia shield als smart deel blijven gebruiken.
In mijn ervaringen zijn Philips / TP-Vision TV's bizar traag. Niet alleen in de bediening van hun 'gewone' menu, maar ook de Apps.

En volgens een collega van me is dat met de AndroidTV modellen, ook de meer high-end modellen, niet echt veel beter geworden.

Als ik in de race kom voor een nieuwe TV (gebruik nu nog Sony KDL-40V5500 uit 2009, die het nog perfect doet, icm NVidia Shield), dan is Ambilight eventueel ook een optie.

Maar als de Philips Ambilight modellen tegen die tijd nog steeds zo ontzettend traag zijn, dan gaat het meer ergernis geven dan dat Ambilight me aan genot erbij geeft.

Nou heb ik een vermoeden dat bij geen enkele TV met AndroidTV ingebouwd (ook niet bij die van Sony) de snelheid van de SoC ook maar enigzins in de buurt zal komen bij de snelheid van de NVidia Shield, maar toch.

[Reactie gewijzigd door eymey op 28 mei 2020 11:09]

Je hebt een Shield, so who cares dat de tv traag is... ik kom nooit in het menu van mn TV, daar gebruik ik de Shield voor.
Gaat ook een beetje om het principe. Zeker als het ook maar enigzins mogelijk is om, als ik anno 2020/2021 weer een TV koop die bij de tijd is, het misschien ook wel een goede reden kan zijn om weer een kastje overbodig te maken.
Nog steeds geen hdmi 2.1 ondersteuning? Zou je wel verwachten van zo’n prijzig kastje.
Yes eindelijk, ik had geen zin om dit product aan te schaffen zonder dolby vision ondersteuning.
Tsja, je kan het geld natuurlijk ook gebruiken als extraatje op een philips TV. 250 is veel te veel geld voor dit ding. Ik heb hem weer terug gebracht.
Klopt alleen ik vond mijn LG oled op dat moment qua kwaliteit en prijs een betere deal.

Toen ik heb een C7 en toen ondersteunde Philips alleen HDR 10.

En mijn hele woonkamer hangt vol met hue lampen zal dan wel een leuk effect zijn.
Nu nog earc ondersteuning
Dat werkt gewoon prima. Ik krijg Dolby Atmos gewoon door vanaf de TV als ik Netflix daarop kijk. Box zit tussen de TV en receiver in.
Dat zou het afmaken!
Het is een tof product, maar ik heb hem na 2 weken testen terug gestuurd. Het is geinig, maar niet zoveel geld waard. Naast de bugs die er nog bestaan : Bij mijn PS4 Pro op 4K output met HDR gaan alle lampen op groen als t beeld zwart is bijvoorbeeld ..
Vraagje over deze kit, ik zie in de video's op Amazon dat de ledkleuren niet altijd de kleuren zijn op de tv. Heb jij dit ook?
Geen last van werkt altijd prima maar ligt ook aan de film of tv programma,als je een film hebt met fletse kleuren dan doet hij niet veel.
Maar dat heb je met philips ambilight ook.
Getest bij mijn zoon die een ambilight tv heeft.
Spijtig van de hoge prijs, is de helft van een gemiddelde ambilight tv.
Als je nog geen Hue ledstrips en bridge hebt is de keuze snel gemaakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee