Wij kregen van Signify een complete set opgestuurd om te testen. Deze set, met een totale waarde van bijna 420 euro, bestaat uit de nieuwe hdmi sync box, twee lichtbalken en een Hue bridge. De Philips Hue Play hdmi Sync Box, zoals het kastje voluit heet, meet 180x96x22mm en weegt zo'n 450 gram. Hij wordt geleverd met een losse stekkervoeding die maximaal 20 watt kan leveren bij 24 volt. Het kastje verbruikt hiervan zelf iets meer dan 7 watt. De voeding heeft drie aansluitingen waardoor er, naast de sync box, ook nog eens twee Hue Play lichtbalken mee kunnen worden gevoed.
Het kastje ziet er strak uit doordat het geheel zwart is uitgevoerd. Het plastic heeft een matte afwerking waardoor vingerafdrukken wat minder opvallen. Bovenop staat het Hue-logo en aan de voorkant zie je alleen een Philips-logo, een rgb-ledje en een enkele druktoets. Aan de achterkant zitten vier hdmi-ingangen, een hdmi-uitgang, een micro-usb-aansluiting en een voedingsconnector.
Vroeger was het mogelijk om het beeldsignaal, via de scartaansluiting, uit een televisie te krijgen en naar een ander apparaat te sturen, maar moderne televisies hebben uitsluitend ingangen voor beeld. Hierdoor is het alleen mogelijk om de Hue-lampen te synchroniseren met externe bronnen. Als je televisie kijkt door middel van een CI+-module en de ingebouwde dvb-c-tuner van de tv, heb je daarom niets aan de Hue sync box. Alleen bronnen die zijn aangesloten op een van de vier hdmi-ingangen op het kastje, kunnen worden voorzien van bijpassend gekleurd licht.
Het idee is dat je de televisie permanent op de hdmi-ingang laat staan waarop je de Hue sync box hebt aangesloten door middel van het meegeleverde hdmi-kabeltje van een meter. Je gebruikt het kastje dan dus als hdmi-switch om te schakelen tussen je apparaten. Dit schakelen kan zowel automatisch als met de hand. Met de hand schakelen tussen bronnen kan door middel van de knop aan de voorkant, die zowel gebruikt wordt voor het aan- en uitschakelen van het kastje als voor het schakelen tussen hdmi-ingangen.
Als de sync box uitstaat, schakel je hem in door kort op de knop te drukken. Door de knop lang vast te houden schakel je hem vervolgens weer uit. Schakelen tussen de verschillende ingangen gaat met korte drukken op de knop. Helaas kun je aan het kastje niet zien welke ingang geselecteerd is. Ook op de televisie valt dit niet te zien. Hierdoor is het kiezen van de juiste ingang een kwestie proberen. Omdat er redelijk wat tijd overheen gaat voordat een nieuw gekozen ingang beeld oplevert, ben je soms lang aan het proberen voordat je wat ziet op de tv.
Het schakelen tussen ingangen kan ook via de Hue Sync-app, maar dat betekent dat je eerst je telefoon of tablet moet pakken, het scherm moet ontgrendelen en de app moet starten voordat je een andere ingang kunt kiezen. Wat gebruiksgemak betreft is een normale afstandsbediening dus veel beter. Je kunt in de software aangeven dat er automatisch tussen de ingangen moet worden geschakeld. Dit is per ingang aan te geven. Zodra je dan een aangesloten apparaat inschakelt, kiest de sync box automatisch de juiste ingang. Helaas schakelt het kastje niet automatisch terug als je het apparaat uitzet. Dit kan erg onhandig zijn als je bijvoorbeeld je gameconsole even op pauze zet om naar iets op tv te kijken. Waar je normaal gesproken even de afstandsbediening pakt, moet je nu dus noodgedwongen met de app terugschakelen.