Door Willem de Moor

Redacteur

Een extra scherm voor je laptop

Drie usb-monitors vergeleken

21-02-2019 • 13:57

123

Multipage-opmaak

Inleiding: superhandig

Beste koop: ASUS ZenScreen MB16AC Grijs

Tweakers zegt: 7,5

Vergeleken met de concurrentie biedt het ZenScreen redelijke prestaties voor een redelijke prijs. Als extra scherm voor je laptop voldoet het prima, maar verwacht geen hoogwaardig scherm voor Photoshop en dergelijke. Voor gebruik binnen is de helderheid net toereikend, maar in zonlicht schiet het tekort, temeer door het glimmende scherm. Voor een compacter scherm is je enige keus het EliteDisplay van HP, dat iets minder helderheid biedt voor een hogere prijs. Het AOC-alternatief is alleen interessant als je budget beperkt is en het ontwerp en gebruiksgemak weinig belangrijk zijn.

Prijs bij publicatie: € 260,-

Het klinkt ideaal: een laptop van net een kilogram in je tas en overal aan de slag. Een kwestie van openklappen en je kunt werken of je met iets minder serieus bezighouden. Dat concept heeft echter een nadeel, want je moet het op je laptop stellen met maar één scherm: het ingebouwde scherm. Als je op kantoor een laptop met een dockingstation gebruikt, kun je daar natuurlijk gewoon twee monitors aan hangen, maar onderweg ben je veroordeeld tot slechts een enkel, bescheiden schermpje.

Gelukkig is daar tegenwoordig een prima oplossing voor: een extra scherm dat je via usb aansluit. Dat scheelt het meezeulen van een complete monitor en je hebt toch een volwaardig tweede scherm bij je. Toch zijn er nog niet zo heel veel fabrikanten die een dergelijk scherm in productie hebben. We hebben er drie gevonden en we hebben hun beeldschermen getest op beeldkwaliteit en in de praktijk.

Usb-schermentrio

Van de schermen met een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels en een moderne aansluiting in de vorm van een usb-kabeltje dat zowel het videosignaal als de voeding aanvoert, hebben we een kleine selectie gemaakt. Van AOC zijn enkele modellen verkrijgbaar, waarvan we de I1601FWUX hebben gekozen, aangezien dat een model is met een usb-c-connector en een 15"-ips-scherm. Van Asus zijn diverse opties beschikbaar. Onze keus viel op de MB169AC, een 15"-scherm dat eveneens van een usb-c-connector is voorzien. Ten slotte valt ook HP's EliteDisplay S14 binnen deze criteria, zij het met een iets kleinere beeldschermdiagonaal van 14". De schermen kosten tussen de 180 euro voor dat van AOC en 280 euro voor het HP-scherm, waarbij je voor het Asus-model de middenweg van 255 euro bewandelt.

Eigenschappen vergeleken

Display AOC I1601FWUX Asus Zenscreen MB169AC HP EliteScreen S14
Afmetingen Breedte 376mm 359mm 328mm
Hoogte 234mm 225mm 209mm
Dikte 8,7mm 7,8mm 8,5mm
Bezels Bezels
zij- en boven
15mm 6,7mm 8,5mm
Bezels onder 24,7mm 24mm 25mm
Paneel Resolutie 1920 x 1080 pixels 1920 x 1080 pixels 1920 x 1080 pixels
Breedte 345mm 345mm 309mm
Hoogte 194mm 194mm 179mm
Diagonaal 15,6 inch 15,6 inch 14 inch
Gewicht Scherm 804 gram 733 gram 950 gram
Cover 262 gram 407 gram 268 gram
Totaal 1066 gram 1140 gram 1218 gram
Overig Usb-poort Links Links Rechts
Knoppen 1x power/menu, links 1x power, rechtsvoor
2x menu, linksvoor
1x power, links
4x menu, linksonder
Prijs Onbekend Onbekend Onbekend

AOC I1601FWUX

De eerste monitor waar we naar kijken, is de goedkoopste van het trio: de I1601FWUX van AOC. Het scherm is voor een kleine 190 euro verkrijgbaar en biedt een beelddiagonaal van 15,6 inch. Om dat scherm heen zit een behuizing van aluminium, met aan de voorkant brede plastic randen van anderhalve centimeter aan de zijkanten, anderhalve centimeter aan de bovenkant en een rand van twee en een halve centimeter aan de onderkant. Linksonder prijkt het AOC-logo en aan de linkerzijkant zit de enige aansluiting die het scherm rijk is, namelijk een usb c-poort, met daarboven een powerbutton.

AOC I1601FWUX

Het scherm van AOC is mat uitgevoerd, wat reflecties in lichte omgevingen reduceert. De maximale helderheid van het scherm is redelijk, met een door de fabrikant opgegeven waarde van 220cd/m², maar erg geschikt voor gebruik buiten in zonlicht is het scherm daarmee niet. Het ips-scherm heeft, alweer volgens de fabrikant, kijkhoeken van 160 graden. Toch kun je maar beter onder een kleine hoek naar het scherm kijken als je geen kleurverschuiving wil zien.

Een van de grote voordelen van een extra laptopscherm is de draagbaarheid en de AOC weegt dan ook slechts 806 gram. Als je de magnetische cover annex standaard meerekent, is dat 1066 gram.

In de praktijk is het scherm enerzijds bijzonder makkelijk in gebruik. Door simpelweg een usb-c-kabel in het scherm en je laptop te prikken, kun je de display als tweede scherm gebruiken. Dat vergt uiteraard wel een beetje moderne laptop, want als je geen usb-c-poort hebt, of een usb-c-poort met daarachter een reguliere usb 3.0- of 2.0-controller, werkt het niet. Dan moet je in de weer met verloopjes naar hdmi of displayport, en verliest het scherm een flink deel van zijn eenvoud en charme.

AOC I1601FWUX

Een ander punt dat niet altijd even makkelijk in gebruik blijkt, is de magnetische cover, die tegelijk als standaard dient. Ten eerste beschermt de cover alleen het glazen scherm; de gevoelige achterkant van de display kan nog steeds makkelijk beschadigd raken in je laptopvak of -tas. Ten tweede let het gebruik van de cover als standaard nogal nauw. Je moet hem vrij positioneren en vouwen om het scherm rechtop te laten staan en als je er dan tegenaan stoot, stort het geheel redelijk makkelijk in. Op een bureau thuis of in een hotel zal het prima werken, maar in een trein of vliegtuig is het beduidend minder handig, nog los van de vraag of je daar voldoende plek voor een tweede scherm hebt uiteraard.

We hebben het scherm vooral gebruikt als tweede display voor kantoorwerk, toch het primaire doel ervan, maar je kunt er natuurlijk ook films of andere video op bekijken. Je zou zelfs kunnen gamen op je tweede scherm, maar wegens de usb-interface konden we helaas geen inputlags meten. De kleurweergave en kijkhoeken, zoals we straks zullen zien, bederven waarschijnlijk al eerder je plezier dan een beetje inputlag; dat speelt ook bij tragere games een grote rol.

Het gemak van een enkel usb-kabeltje ten slotte neemt niet weg dat je door dat ene kabeltje behoorlijk wordt beperkt. Je kunt het extra scherm alleen strak naast je laptop zetten als het kabeltje aan de buitenkant zit, anders maken de stekkers al snel ruzie.

Die eigenschap plaagt elk scherm met een usb-poort aan de zijkant, maar het AOC-scherm heeft nog een extra handicap, namelijk het menu. Je hebt enkel de powerknop, waarmee je met lange en korte drukken het menu in moet en door de opties moet wandelen. Dat is niet handig, maar aan de andere kant heb je het menu nauwelijks nodig. Het scherm is immers plug-and-play en eventuele aanpassingen als helderheid of contrast doe je in de praktijk zelden.

AOC I1601FWUXAOC I1601FWUXAOC I1601FWUX

HP EliteDisplay S14

Van HP ontvingen we de EliteDisplay S14 en zoals de naam aangeeft, is dit een scherm met een diagonaal van 14 in plaats van 15,6". Daarmee is de S14 een stukje kleiner en handzamer dan met name het AOC-scherm. Het heeft echter wel gewoon een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

HP EliteDisplay S14

De S14 wordt eveneens geleverd met een magnetische cover, die met een dikke rand aan de onderkant vastzit en dienstdoet als standaard door de flap in een driehoek te vouwen. Dat levert een vrij stevige voet op, lang niet zo gammel als die van de AOC.

Ook het scherm is wat aantrekkelijker vormgegeven, met vrij smalle bezels van ongeveer negen millimeter boven en aan de zijkanten. De onderrand is breder en ongeveer 26mm hoog. In die onderrand heeft HP zijn moderne logo ondergebracht en verder is er niets aan het scherm te zien. Aan de linkerzijkant zit een powerbutton en aan de andere kant zit de usb-c-poort. Linksonder zitten ook vier knoppen om het menu op te roepen en te bedienen. Het menu is uitgebreid en enigszins te personaliseren, maar je hebt wel een tweede hand nodig om te voorkomen dat het scherm naar achteren valt als je het menu bedient.

HP EliteDisplay S14

Het ips-scherm met full hd is mat uitgevoerd. Het heeft volgens HP net als het AOC-scherm een maximale helderheid van 220cd/m² en kijkhoeken die iets groter zijn: 178 graden. Ook heeft het scherm geen 6bit-kleurdiepte, maar 10bit, wat het aantal kleuren dat kan worden weergegeven, vergroot van een kwart miljoen tot een miljard.

HP's scherm weegt, ondanks zijn geringe formaat, 950 gram zonder magneetcover, en 1218 gram met magneetcover. Zonder cover is het scherm 8,5mm dik en met cover is dat bijna 11 millimeter.

HP EliteDisplay S14HP EliteDisplay S14HP EliteDisplay S14HP EliteDisplay S14HP EliteDisplay S14HP EliteDisplay S14HP EliteDisplay S14

Asus ZenScreen MB16AC

Als je het ZenScreen oppakt, valt op hoe licht het is. Goedbeschouwd scheelt het met het AOC-scherm maar een gram of zeventig, nog geen tien procent dus, maar toch lijkt het veel lichter. Uiteraard is het dankzij de smalle bezels ook een stuk kleiner, hoewel het HP-scherm natuurlijk dankzij het 14"-paneel nog een stuk kleiner is. Het MB16AC-scherm heeft net als het AOC-scherm een 15,6"-paneel aan boord, met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

Asus ZenScreen MB16AC

Net als de overige schermen is dat van Asus een ips-paneel met een opgegeven helderheid van maximaal 220cd/m² en kijkhoeken van 178 graden. Daarmee is het scherm vergelijkbaar met dat van HP, maar anders dan de twee andere schermen heeft Asus voor een glimmende afwerking gekozen. Dat geeft onder felverlichte omstandigheden, zoals in de grote blauwe kamer, een mindere leesbaarheid. Zo kun je het scherm in zonlicht eigenlijk niet lezen, terwijl dat met een mat scherm iets beter gaat.

De bezels zijn de kleinste van de drie schermen, met het Asus-logo midden op de onderste rand en de naam ZenScreen klein in de linkerbovenhoek van het scherm. De knoppen zitten, anders dan bij de andere twee schermen, aan de voorkant, met rechts de powerbutton en links twee knoppen voor het menu. Naast de powerbutton zit een gat, waarover zo dadelijk meer. De usb-connector zit links en Asus levert naast de c-naar-c-kabel ook een adapter naar usb-a mee. Het scherm werkt dan door middel van een te installeren displaylink-driver.

Asus ZenScreen MB16AC

Waarin Asus ook afwijkt, maar ten goede, is de cover voor het ZenScreen. Die is namelijk twee keer zo groot als de covers voor schermen van AOC en HP, en bedekt zowel de voor- als achterkant. Daarmee is het Asus-scherm een stuk beter beschermd in je tas. Het heeft wel tot gevolg dat je iets meer gewicht aan cover moet meezeulen, maar de combinatie is nog altijd lichter dan bij het kleinere HP-scherm.

Het opvouwen van de Asus-cover om als standaard te dienen, is de eerste paar keer wat lastig, want je moet een flap drie keer dubbelvouwen. Eenmaal in de juiste vorm is de cover echter te gebruiken om je scherm in twee standen in landscapemodus neer te zetten en ook in portraitmodus kan hij als standaard dienen. Heb je geen zin om de cover te gebruiken, dan kun je een pen door het gat in de onderste bezel steken. Asus levert een pennetje mee dat daar netjes inpast, maar je kunt ook je eigen schrijfgerei gebruiken, zolang dat niet dikker dan negen millimeter is.

Asus ZenScreen MB16ACAsus ZenScreen MB16ACAsus ZenScreen MB16ACAsus ZenScreen MB16ACAsus ZenScreen MB16ACAsus ZenScreen MB16AC

Beeldkwaliteit gemeten

We hebben de schermen getest met onze CalMAN-software om de kleurreproductie en helderheid te meten. Bij beeldschermen meten we ook graag de inputlag, maar aangezien de Leo Bodnar-lagtester alleen met hdmi werkt, kregen we dat niet aan de praat. Het opgenomen vermogen van de schermen meten we met een meter die tussen de usb-poort en de usb-kabel wordt geprikt. Daarmee hebben we het opgenomen vermogen gemeten tijdens de weergave van zwart en wit beeld, om een idee te krijgen van het bereik van dat opgenomen vermogen.

Helderheid en contrast

We beginnen met de helderheid en het contrast. We meten de maximale zwartwaarde en de helderheid op een schaakbordpatroon, en we meten de minimale en maximale helderheid van wit. Daaruit berekenen we het contrast en uiteraard meten we ook de kleurtemperatuur. Van de helderheid geven we ook de minimale en maximale waarden van de witte vlakken op het schaakbord op. Daarmee heb je een indicatie van de variatie in helderheid van de schermen.

  • Max. helderheid
  • Min. helderheid
  • Contrast
  • Laagste en hoogste helderheid (150cd/m²)
Helderheid wit
Monitor Minimum- / Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Asus Zenscreen MB16AC
211
AOC I1601FWUX
204
Minimale helderheid wit
Monitor Minimum- / Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Asus Zenscreen MB16AC
12,62
AOC I1601FWUX
16,05
HP EliteDisplay S14
28,61
Contrast checkerboard 150cd/m2
Monitor Minimum- / Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Asus Zenscreen MB16AC
1365:1
HP EliteDisplay S14
1157:1
AOC I1601FWUX
582:1
Hoogste helderheid wit 150cd/m²
Monitor Minimum- / Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
AOC I1601FWUX
119 144
HP EliteDisplay S14
150
Asus Zenscreen MB16AC
126 157

Het ZenScreen kan het felst én het donkerst, maar bedenk dat het scherm glanzend is, dus in fel licht heb je die extra helderheid ook hard nodig. HP's scherm blijft het donkerst en heeft ook een flinke variatie in helderheid. Het contrast van het AOC-scherm is vergeleken met de twee andere schermen behoorlijk droevig, maar de helderheid is naar verhouding redelijk.

Kleurweergave

We gaan verder met de kleurtemperatuur en kleurafwijking. We meten de kleurtemperatuur met het scherm in de standaardweergavemodus en met een helderheid van 150cd/m². Daarbij kijken we ook naar de dekkingsgraad van de kleurweergave vergeleken met de srgb-kleurruimte en we meten de afwijking van alle kleuren gemiddeld ten opzichte van de srgb-kleuren.

  • Gemiddelde kleurtemperatuur
  • Dekking srgb-kleurruimte
  • Gemiddelde kleurafwijking
  • Gemiddelde grijsafwijking
Gemiddelde kleurtemperatuur
Monitor Gemiddelde temperatuur in kelvin (lager is beter)
Asus Zenscreen MB16AC
6.360
HP EliteDisplay S14
6.693
AOC I1601FWUX
6.988
Dekking dichtstbijzijnde kleurruimte op standaardinstelling
Monitor Gemiddelde gamutdekking in % (hoger is beter)
Asus Zenscreen MB16AC
66,1
HP EliteDisplay S14
63,9
AOC I1601FWUX
59,1
Colorspace - gemiddelde afwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
HP EliteDisplay S14
5,92
Asus Zenscreen MB16AC
7,17
AOC I1601FWUX
8,67
Greyscale - gemiddelde afwijking
Monitor Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
HP EliteDisplay S14
3,28
AOC I1601FWUX
4,74
Asus Zenscreen MB16AC
4,83
De Asus- en HP-schermen komen aardig in de buurt van de 6504K die we willen, terwijl het AOC-scherm daar behoorlijk boven zit en dus een beetje koeler is dan de rest. De kleurweergave van het ZenScreen zit het meest in de richting van de srgb-kleurruimte, maar geen van de schermen komt in de buurt van een compleet spectrum. Het EliteDisplay heeft de kleinste grijs- en kleurafwijkingen, met de AOC als minst natuurgetrouw scherm. Ter vergelijking: een goedkoop tn-paneel in een monitor van honderd euro presteert stukken beter dan deze schermen. We hebben de screenshots van de kleurweergave verzameld in de onderstaande gallery.
AOC I1659FWUX kleurweergaveAsus ZenScreen MB16AC kleurweergaveHP EliteDisplay S14 kleurweergave

Opgenomen vermogen

We meten het opgenomen vermogen van de schermen met een usbc-vameter van Plugable: een usb-dongle die we tussen de kabel en het scherm prikken, zodat we de spanning en stroomsterkte kunnen uitlezen. Die vermenigvuldigen we met elkaar om tot het opgenomen vermogen te komen. We bekijken dat vermogen tijdens de 150cd/m²-tests met de weergave van wit en zwart beeld, en met wit en zwart beeld op maximale helderheid. Uiteraard controleren we ook even of het scherm netjes 0W verstookt als het uitstaat.

  • Energieverbr. wit (150cd/m²)
  • Zwart (150cd/m²)
  • Wit (max helderheid)
  • Zwart (max helderheid)
Energiegebruik 150cd/m² - wit
Monitor Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Asus Zenscreen MB16AC
3,8
HP EliteDisplay S14
4,0
AOC I1601FWUX
4,6
Energiegebruik 150cd/m² - zwart
Monitor Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Asus Zenscreen MB16AC
3,8
HP EliteDisplay S14
3,9
AOC I1601FWUX
4,4
Energiegebruik max. brightness - wit
Monitor Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
HP EliteDisplay S14
4,7
Asus Zenscreen MB16AC
5,5
AOC I1601FWUX
5,8
Energiegebruik max. brightness - zwart
Monitor Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
HP EliteDisplay S14
4,5
Asus Zenscreen MB16AC
5,5
AOC I1601FWUX
5,6

Op 150cd/m² is het AOC-scherm het minst zuinig en Asus vraagt het minst van je laptopaccu. Als je de helderheid omhoog schroeft, zijn de AOC- en HP-schermen zuiniger dan het ZenScreen, aangezien dat een tikkie helderder kan. Uitgeschakeld en in stand-by verspilt geen van de schermen energie.

Kijkhoeken

We kijken ook nog even naar de helderheid die overblijft als je de schermen onder een hoek van 45 graden bekijkt. Daarbij tekenen we de procentuele helderheid op die je kunt zien. We doen dat uiteraard voor de kijkhoeken links en rechts, die hetzelfde zouden moeten zijn, en voor de kijkhoeken boven en onder.

  • 45° links resterende helderheid
  • 45° rechts
  • 45° boven
  • 45° onder
45° links resterende helderheid
Monitor Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
Asus Zenscreen MB16AC
16,00
HP EliteDisplay S14
15,00
AOC I1601FWUX
13,00
45° rechts resterende helderheid
Monitor Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
Asus Zenscreen MB16AC
16,00
HP EliteDisplay S14
14,00
AOC I1601FWUX
12,00
45° boven resterende helderheid
Monitor Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
HP EliteDisplay S14
13,00
Asus Zenscreen MB16AC
11,00
AOC I1601FWUX
10,00
45° onder resterende helderheid
Monitor Gemiddelde resterende helderheid in % (hoger is beter)
HP EliteDisplay S14
12,00
Asus Zenscreen MB16AC
11,00
AOC I1601FWUX
10,00

Bij het Asus-scherm blijft van opzij gezien het meeste licht over, maar erg veel is het niet. De kijkhoeken van de HP en AOC zijn niet helemaal symmetrisch, maar dat kunnen we ook aan een meetfout of afwijking toeschrijven. Als je het scherm van boven bekijkt, presteert het HP-scherm net iets beter dan de rest, en van onder is het AOC-scherm opnieuw de minste van het stel.

In de praktijk

Cijfers vertellen uiteraard niet alles, want hoe bevalt zo'n extra scherm eigenlijk in de praktijk, bij normaal gebruik? Om dat te testen heb ik de drie schermen op mijn thuiswerkdag gebruikt, waarbij ik normaal gesproken achter enkel mijn laptopscherm zit. Dit keer kon ik, net als op de redactie, een tweede scherm gebruiken door simpelweg een usb-kabeltje in de laptop te prikken en de AOC, Asus of HP naast de laptop op te stellen.

We beginnen weer met het AOC-scherm. Het positieve daaraan is dat het, net als de andere monitoren in combinatie met een XPS 13 9360, zonder problemen werkt. Een kwestie van een usb-c-kabel inprikken en je scherm uitbreiden in Windows 10.

Het gebruik van de cover als standaard is wat minder makkelijk. Het vergt zorgvuldig positioneren van de magneetstrips en correct vouwen van de cover. Ook als je het scherm zo goed mogelijk probeert neer te zetten, is het geen solide geheel. Een klein stootje, bijvoorbeeld doordat je de laptop een beetje verschuift, kan ertoe leiden dat het scherm omvalt. Ook met het kabeltje is het even worstelen; bij de XPS 13 zitten de c-connector en de usb-poort op het scherm beide links. Het kabeltje moet dus achterlangs, door de cover de twee apparaten verbinden. Bovendien, als je laptop gewoon op je tafel of bureau staat zonder standaard, kun je het scherm niet tegen je laptopscherm aan zetten; de usb-kabel zit bij vrijwel alle combinaties in de weg.

Het menu is met enkel de powerbutton bijna onmogelijk te bedienen. Je moet de powerbutton indrukken, en dan kom je in het karige menu met de opties Helderheid, Contrast, Overdrive, Lowblue mode en Taal terecht. Met extra drukken kun je door de opties lopen en weer even ingedrukt houden selecteert de optie. Hopelijk kijk je maar een keer naar dat menu en blijf je er verder weg. Dat kan ook, want het scherm werkt zonder extra handelingen ook prima. De overige schermen hebben een iets makkelijker te gebruiken menu, maar ook hier geldt dat je die menu's niet vaak nodig hebt. Overigens is het gebruiksgemak van dergelijke menu's op vrijwel alle monitoren nogal gebrekkig.

Met het HP-scherm is het gebruik grotendeels identiek, met als grootste verschil dat de cover als standaard een stuk beter werkt. De dikke magneetrand aan de onderkant 'plakt' veel beter en ook de driehoek die je vormt met de cover, is veel stabieler. Ook het menu is makkelijker te bedienen dankzij de extra knoppen, maar ook hier in de praktijk grotendeels overbodig. Je hebt wel veel meer opties, zoals schermmodi, waaronder een kleurtemperaturen en de optie om de powerled uit te zetten.

Het Asus-scherm werkt eveneens uitstekend, nadat je eerst even moet puzzelen hoe de cover moet worden gevouwen. Eenmaal opgesteld staat het scherm net als dat van HP veel stabieler op je werkoppervlak en met de twee aparte knoppen is ook het menu van de ZenScreen makkelijk te bedienen. Voor Windows-gebruikers is een stukje software te downloaden waarmee je de menu-instellingen softwarematig kunt benaderen, zodat de knoppen overbodig zijn. Asus heeft als enige de optie om verschillende kleurruimtes weer te geven. Het scherm ondersteunt naast de standaardweergave een srgb-kleurmodus, maar dan nog wordt slechts 66 procent van het gamut weergeven.

Het pennetje als standaard lijkt in eerste instantie een beetje overbodig en gek, maar in de praktijk werkt ook dat prima en het bespaart gevouw met de cover. Die cover is zoals eerder gezegd een stuk handiger dan die van AOC of HP, omdat je hele scherm wordt beschermd en niet alleen de voorkant.

De draagbaarheid van het HP-scherm is, logischerwijs en misschien afgezien van de paar gram extra die het weegt, het prettigst. In combinatie met een 13"-laptop en de tas waar die ingaat, past het HP-scherm daar net bij. De twee grotere 15"-schermen moesten dwars, dus boven de rand uitstekend, in de tas worden vervoerd. In een tas met een flink laptopvak voor 15"-modellen passen alle schermen wel zonder veel moeite.

Op moderne laptops met een usb-c-poort werkten de schermen zonder problemen, maar op een oudere laptop, de HP Pavilion 14 bf-001nd, wilden de schermen niet aan. De eis is dat je laptop displayport alt-modus ondersteunt, anders kun je een tweede scherm niet via usb aansturen. Een van de veiligste opties is controleren of je laptop een Thunderbolt-poort heeft; die moet altijd werken. We hebben ook een stel telefoons geprobeerd, maar van diverse LG's, Huaweis, een Zenfone, een Pixel 2 en zelfs een Sharp, werkte alleen een Samsung Galaxy S8. Bedenk wel dat je, als je je telefoon koppelt, de accu met zo'n 5W extra belast.

Conclusie

Of een extern usb-scherm iets voor jou is, hangt helemaal af van je verwachtingen. Als je zit te wachten op een scherm waarmee je op een terrasje of in je tuin kunt zitten werken, kom je van een koude kermis thuis. Met een helderheid die nauwelijks, en in het geval van het EliteDisplay net niet, boven de tweehonderd cd/m² uitkomt, zul je in zonlicht of ander fel licht weinig op je scherm zien. En als je hoopt op lekker foto's bewerken op een scherm dat iets groter is dan je 13"-laptopscherm, kom je ook bedrogen uit. De kleurreproductie van de schermpjes is niet best en met een goedkoop 'echt' scherm ben je al snel beter af.

Maar als je aan je eettafel of in een hotelkamer wat meer schermoppervlakte wil hebben dan je laptop biedt, zonder een monitor mee te zeulen, dan heb je aan zo'n usb-scherm een prima tweede scherm. Voor het weergeven van je browser, of een tekstverwerker of andere productiviteitssoftware, zijn alle drie de displays prima geschikt. Bedenk wel dat 200cd/m² zo'n beetje het minimum is als je een scherm in een felverlichte ruimte, zoals onder tl-licht, wil gebruiken. Met de helderheid van de geteste schermen zit je dus al snel aan hun maximum.

Als we dan kijken naar de individuele schermen, is het AOC-scherm wat ons betreft het minste. Het is al niet het mooist vormgegeven, maar ook het gebruiksgemak scoort niet best. Het menu is gelukkig dermate gebrekkig in mogelijkheden dat je weinig reden hebt om met de uiterst vervelende interface te stoeien. En de magnetische cover werkt zolang je niet te hard tegen je scherm stoot, anders loop je dikke kans dat het scherm plat valt. Dit scherm is wel het goedkoopste van het stel.

HP's EliteDisplay heeft de fijnste formfactor voor in het bijzonder 13"-laptops, want het is met zijn 14"-beelddiagonaal prettig compact. De magnetische cover werkt ook prima en het menu is niet erg uitgebreid, maar dankzij de vier knoppen wel goed bruikbaar. De kleurweergave is redelijk, maar veel minder goed dan die van losse monitoren of de gemiddelde laptop, en de prijs is helaas aan de hoge kant.

Het ZenScreen van Asus zit met zijn prijs netjes tussen die van AOC en HP in en het formaat is een stuk kleiner dan dat van AOC, hoewel het ook een 15,6"-paneel herbergt. Het scherm kan het helderst, maar het glimmen is een behoorlijk nadeel, niet alleen vanwege de reflecties, maar ook omdat het scherm een vingerafdrukmagneet is. Het menu van het ZenScreen is verreweg het uitgebreidst en met de Windows-software zonder de al bruikbare hardwareknoppen nog gebruikersvriendelijker. De cover en het pennetje zijn ook zelfs letterlijk veelzijdiger dan de concurrentie. Daarmee is het scherm van Asus een aanrader voor laptopgebruikers die graag met twee schermen werken, maar hou wel de beperkingen in je achterhoofd.

  • AOC I1601FWUX
  • Asus ZenScreen MB16AC
  • HP EliteDisplay S14

AOC I1601FWUX

De I1601FWUX van AOC is een draagbaar usb-scherm met een full-hd-resolutie en een beelddiagonaal van 15,6 inch. Om het scherm heen zit een behuizing van aluminium, met aan de voorkant brede plastic randen die nogal glimmen. Het menu van het beeldscherm is zeer beperkt en erg lastig te bedienen. De helderheid is ternauwernood 200cd/m² en de kleurweergave is niet best. Wel is dit een van de goedkoopste usb-schermen die je kunt kopen.

Getest

AOC I1601FWUX Zwart

Prijs bij publicatie: € 190,-

Bekijk product

Asus ZenScreen MB16AC

De ZenScreen MB16AC heeft een 15,6"-paneel met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het valt op hoe licht het scherm is, maar het wordt een stuk zwaarder met de meegeleverde cover. Die dient als voet, maar beschermt de ZenScreen ook. In tegenstelling tot andere covers is deze cover tweezijdig. Een gat voor een pen die als voet kan dienen, is aanwezig en het menu bedien je desgewenst softwarematig. De helderheid is wat beter dan bij de concurrenten.

Getest

ASUS ZenScreen MB16AC Grijs

Prijs bij publicatie: € 260,-

Bekijk product

HP EliteDisplay S14

De EliteDisplay S14 is een scherm met een diagonaal van 14 inch en een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De S14 wordt eveneens geleverd met een magnetische cover, die met een dikke rand aan de onderkant vastzit en dienstdoet als standaard als je de flap in een driehoek vouwt. Een cover die dienstdoet als voet en als bescherming voor het scherm, wordt meegeleverd. Het scherm heeft een beperkte helderheid als grootste minpunt.

Getest

HP EliteDisplay S14 Zwart

Prijs bij publicatie: € 290,-

Bekijk product

  • AOC I1601FWUX
  • Asus ZenScreen MB16AC
  • HP EliteDisplay S14

Reacties (123)

123
118
73
13
1
27
Wijzig sortering
Een beetje verborgen in de review is de USB-C miserie: de AOC en HP gebruiken blijkbaar de displayport-alternate mode over USB-C, terwijl de Asus een USB displayadapter van DisplayLink aan boord heeft. Dit stelt dus andere eisen aan de laptop en aan het OS (op het vlak van driver support), maar verandert ook de compatibiliteit: AOC en HP moeten aangesloten worden op de USB-C poort van de laptop die displayport ondersteunt, Asus zou zelfs moeten werken over een normale USB poort.
Op zich terechte opmerking, maar vergeet niet dat Windows veel meer moeite heeft met displaylink dan met displayport alternate.

Werk je met grafisch zware applicaties (doe zelf veel CAD werk) dan zie je met displaylink nog wel eens rare dingen gebeuren.
Het kan geen gebruik maken van de rekenkracht van je GPU
kan nog wel eens vast lopen
Vindt docken/undocken niet leuk

Dit zijn iig mijn ervaringen met eerdere varianten van displaylink. Ik gebruik dus graag iets dat direct met mn GPU communiceert. Het was niet onaardig geweest als deze schermen als alternatief ook een HDMI+usb voor voedingspoort hadden gehad.
Bedoel je HDMI alt mode? :)
HDMI->DP is actief, prijzig, dus ik gok dat je dan DP ->HDMI scherm krijgt.

AFAIK is displaylink een old-skool 2D videochip.

edit; ik bedoelde meer dat ik in jouw use case zou kiezen voor een DP oplossing (~= USB) omdat de clocksync geen apart signaal is; minder kabelgevoelig en display moet zich aanpassen ipv andersom, stabiel/optimaal resultaat is waarschijnlijker

[Reactie gewijzigd door Xander2 op 22 juli 2024 14:18]

Ja. Dat is technisch wel een kleine uitdaging
Moet je dus wel altijd drivers installeren en die zijn vaak outdated met alle gevolgen van dien. DisplayLink wordt altijd gecomprimeerd en verstuurd over USB en vervolgens weer gedecomprimeerd. Dit vraagt ook resources van de CPU. USB-C Alt mode is gewoon native DP1.2 of DP1.4. Als je een zakelijke laptop hebt ben je tegenwoordig altijd van usb-c Alt mode voorzien. Pluggen en werken. Je begrijpt wat mijn voorkeur heeft.

[Reactie gewijzigd door Magyku30 op 22 juli 2024 14:18]

Als je een zakelijke laptop hebt ben je tegenwoordig altijd van usb-c Alt mode voorzien
Behalve met de nieuwste Surface Pro.
Haha. Touché! Laten we zeggen: helemaal geen USB-C! (Dongle van 70 euro is naar mijn idee ook geen optie)
Het lijkt er ook op. Voor linux is er hier een review:
https://www.phoronix.com/...us-mb16ac-zenscreen&num=1
Let op: DisplayLink en NVIDIA (optimus) kan een problematische ervaring zijn.
die normale usb poort...je bedoelt een USB3 poort neem ik aan? USB 2 gaat zowiezo niet werken nl.
Er bestaan displaylink adapters op USB2 die 2048 × 1152 als maximum resolutie hebben ( https://www.displaylink.com/products/usb-adapters ). Maar inderdaad: de handleiding van de Asus maakt enkel melding van USB3. Wel interessant: "***Brightness may drop to 180 cd/m2 when in USB 3.0 mode".
In de specsheet van Asus staat anders ook "DisplayPort™ over USB-C™ cable (USB-C to USB-C)". Dus in USB-C mode gebruikt de display ook de displayport alternate mode ( https://www.asus.com/Monitors/MB16AC/specifications/ ) ! Toch wel een interessante feature dat er een USB3 fallback oplossing is.

[Reactie gewijzigd door V_J op 22 juli 2024 14:18]

Die drop in helderheid komt als het goed is door het verschil in power delivery tussen 2.0 poorten en hoger.

De maximale stroomsterkte die een poort kan/mag leveren is met 3.0 omhoog gegaan naar 1000mA (waar dat voorheen 500 was) en daardoor is er minder vermogen beschikbaar voor backlight.
Ik heb die asus zenscreen MB16AC en bij mij werkt het gewoon op een USB2 poort :)
Nice, dan kan ik het misschien als upgrade gebruiken voor mijn oude (goedkope) ThinkPad met oud / goedkoop / bagger TN-scherm. Even op Linux support Googlen. Het ding is 8 jaar oud ofzo, maar met 8 GB en SSD ipv DVD doet ie het nog bijzonder OK.
Het was mij niet gelukt om het met linux te laten werken (al heb ik zelf alleen Ubuntu als desktop distro max een week gebruikt), de enige linux ervaring die ik heb is ssh naar een VPS, iets waar je geen tweede monitor voor nodig hebt natuurlijk :)

Ik verwacht wel dat het werkt als je met linux overweg kan aangezien het gewoon via DisplayLink werkt en deze heeft ook een driver voor Linux (https://www.displaylink.com/downloads)
die normale usb poort...je bedoelt een USB3 poort neem ik aan? USB 2 gaat zowiezo niet werken nl.
Waarom niet? Ik zal het trouwens even zeggen tegen die van mij want die doet het wel op USB2.
Vreemd dat niemand de "slide" van onze Zuiderburen noemt, heb er 1 in pre-order staan :)
https://www.yourslide.com
ja idd, maar de slide zit wel vast aan je laptop....dat maakt je laptop in basis weer dikker...ipv een los scherm in je tas die je eventueel kan aansluiten.

en 18mm dikker is wel heel veel trouwens...mijn laptop nu is 12mm dik dichtgevouwen..die wordt meer dan 2x zo dik. ;)

[Reactie gewijzigd door bArAbAtsbB op 22 juli 2024 14:18]

Dit is inderdaad een veel mooiere oplossing!
Zeker omdat je deze ook kan omklappen voor een presentatie of toch voor jezelf kan houden. Helaas wel een beetje duurder dan de schermen uit de review (al zijn het er dan wel 2...)
Ik had ook gehoopt dat er verwijzing naar dat soort producten zou staan in het artikel.
Al is het maar om het hele kickstarter debacle rondom de "yourslide / slide'n'joy / leslide" uit te lichten

want ik hoop serieus voor je dat ze ooit nog gaan leveren, maar ik heb er weinig hoop op...
Hier een community van klagende klanten, die wel de preorder hebben gedaan maar nog niets in handen hebben.
https://www.facebook.com/groups/1455291584505620/
Ik gebruik de app “Duet” voor mijn iPad. Dit maakt van de iPad een USB-Monitor. Werkt op zowel Windows als Mac en heeft sinds kort hardwarematige acceleratie gekregen op Mojave. Is wel afhankelijk van de iPad natuurlijk. Maar werkt prima met een resolutie van 2048x1536. Performance vind ik eigenlijk zeer goed. Youtube 1080p speelt ie prima af en ik gebruik het als preview scherm voor Final Cut. Dit doe ik op een Macbook Pro mid-2012 non-retina met 16GB ram en een iPad Air.

Www.duetdisplay.com, mocht iemand geinteresseerd zijn. :)

[Reactie gewijzigd door Electrifying op 22 juli 2024 14:18]

En er zijn natuurlijk ook Android alternatieven, zowel bedraad als draadloos.

Willekeurige Google link:

https://techwiser.com/use-your-android-as-second-monitor/

De schermen in deze test hebben een groter scherm en waarschijnlijk een hogere refresh, en minder installatie-sores. En iets om het scherm mee omhoog te houden, ook zonder extra kosten.

Aan de andere kant heeft mijn tablet zowel een batterij alsmede een 2e functie. En in mijn geval een high res OLED display waar deze schermpjes nog niet naast mogen staan. Ik vermoed dat die iPad ook een beter scherm heeft.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 14:18]

Gebruik ik ook. Met een oudje, iPad 2. Werkt verbazingwekkend goed. De iPad is haast niet te gebruiken als iPad zo traag maar als 2de scherm gaat het prima. Bijna geen lag.
Of je maakt het zelf met een 2ehands laptop scherm en een AliExpress bordje: https://www.youtube.com/watch?v=CfirQC99xPc
Ben daar eens naar gaan kijken en verdomd, da's interessant!

Enige probleem dat ik op dit moment nog niet opgelost zie, is de voeding. Ik heb geen zin om een "tussenkabel" te maken, die tussen mijn laptopvoeding en laptop wordt geplugd. Simpelweg omdat mijn Lenovo een andere stekker heeft dan mijn vriendin's HP. Dan zit je dus met problemen of verloopstekkers of andere nonsense.

Dus ben ik op zoek naar een "5V usb to 12V plug" oplossing. Van zodra ik die heb, ga ik ermee aan de slag! Een oude laptop heb ik al gedemonteerd en het Aliexpress (Ebay) bordje heb ik ook al gevonden.
"Een extra scherm voor je laptop" hoezo dat?

Voor die bedragen koop je toch gewoon reguliere monitor voor.

Om maar over het gewicht te zwijgen, ik wist niet eens dat er zoiets was als USB monitor.

Ik heb meerdere malen in hotel kamer TV aan me laptop, tablet, telefoon gehangen, zorgen dat je kabel bij je hebt, is veel lichter.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 14:18]

Voor werk heb ik de versie van HP. Ik zit dagelijks met klanten aan tafel om software te laten zien. Dan zit ik recht tegenover de klant en hij/zij kan mee kijken op mijn monitor welke ik puur aanstuur met US-C. Dit zit veel fijner dan schouder aan schouder.

Laptop en scherm zitten beide in mijn laptoptas door het prima formaat.

Daarnaast heb ik nu altijd een tweede monitor als ik voor werk reis en in hotels slaap. Zo kan ik nog steeds met twee monitoren werken wat mijn productiviteit bevorderd.
Qua plaatsing zit een TV in een hotelkamer echter niet altijd op de ideale plek.. Ik werk regelmatig op locatie bij klanten waar ik enkel een laptop bij mij heb. Ik stoor me er vaak aan dat ik niet meer schermruimte heb, een draagbaar scherm lijkt mij eigenlijk best een handige optie.

Ik zou overigens liever een tablet, zoals een Surface, Go wellicht een IPad als extra scherm gebruiken. Zodat ik niet hoef te investeren in twee apparaten. Hier zijn voor zover ik weet nog geen goede oplossingen voor helaas.

Edit: Oke, ik weet dat er een aantal manieren zijn, ik heb zelf helaas alleen slechte ervaringen met een "extended" scherm via Wifi. Splashtop met een kabel is wellicht een oplossing

[Reactie gewijzigd door dewil1990 op 22 juli 2024 14:18]

En dus maar met 2 laptops rond aan lopen?
(om even on-topic te blijven) :Y)
Exact en die bestaan al.

Voor ipad heb je vb duet-display.

edit, tweakers.net zou daar wel eens aandacht aan kunnen besteden, deze apps kosten niet veel en zijn wel superhandig met middelen die eigenlijk de meeste wel hebben.

[Reactie gewijzigd door Iblies op 22 juli 2024 14:18]

Vroeger had je ZoneScreen, waarmee je elk toestel dat een VNC-viewer had kon omtoveren tot een display. Nu is er SpaceDesk, waarbij het voldoende is dat de client een html5 browser draait.
Ik zat niet te denken om te werken op hotelkamer-tv.

Filmpje kijken, BabyTV opzetten om op laptop te kunnen werken :)
ja want onderweg heb je overal stroom :+
Alsof je een 2e scherm in de trein gaat neerzetten. Ik denk dat @totaalgeenhard een goed punt heeft. Ik heb wel eens gedacht aan zo'n scherm, maar ik kan me er werkelijk waar geen situatie voor bedenken dat ik 2 schermen nodig heb en geen mogelijkheid hebt voor een ander scherm.

Edit: Ik denk dat wellicht mijn inzicht iets wat anders is dan de meeste. Als toevoeging: ik gebruik zelf een macbook, waarbij je meerdere virtuele desktops hebt. Ik weet het, dat heb je ook in Windows, maar ik vind het persoonlijk niet fijn werken. Op een macbook swipe ik met 3 vingers naar links of rechts en bam, ik zit op een ander bureaublad. Op windows werkt dat (helaas) niet zo gemakkelijk, waardoor een 2e scherm inderdaad wel meer gewenst is.

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 22 juli 2024 14:18]

Mobiele werkplek.
Ik heb een tijdje tussen Rotterdam en Brussel gezeten voor mijn werk, waarbij ik in Rotterddam vaak een flexplek huurde voor een dag. You know, Open Office met een koffiebar, waar je desgewenst een vergaderruimte kan huren, enzo.

Op die momenten miste ik mijn 2e scherm zodanig, dat ik er vaak over na heb gedacht een USB scherm aan te schaffen. Uiteindelijk niet gedaan, omdat dat niet vergoed werd. Geen zin om te slepen met een extra monitor...
Dat slepen was ook mijn gedachte en ook al werk ik liever niet onderweg is het wel een prettig idee een presentatiescherm achter de hand te hebben.
Op een macbook swipe ik met 3 vingers naar links of rechts en bam, ik zit op een ander bureaublad. Op windows werkt dat (helaas) niet zo gemakkelijk, waardoor een 2e scherm inderdaad wel meer gewenst is.
Bij Windows ligt het aan het model laptop, het touchpad van mijn laptop (pricewatch: Asus Pro P756UB-T4149R) ondersteund het 3 vinger swipen namelijk wel.

[Reactie gewijzigd door Bas170 op 22 juli 2024 14:18]

Welk model laptop heb je? Ik heb dat namelijk nog nooit meegemaakt dat je daarmee van desktop kan switchen. Ik weet wel dat het mogelijk is om bij bepaalde modellen te "swipen" om zo tussen apps te wisselen. Gezien mijn macbook reeds 2,5 jaar is, ben ik aan het orienteren voor een nieuwe. een macbook is leuk, maar door mijn werk heb ik toch veel te maken met Windows en werk ook gewoon graag op Windows. Beide opties staan dus open.
windows 10 heeft sinds "kort" eenzelfde optie, werkt helaas nogal ruk op meer dan 1 scherm (omdat je op MacOS gewoon per scherm kan switchen en windows niet). met win+tab kun je rechts onderin nieuwe bureaubladen toevoegen en met ctrl+win + pijltjes kun je dan switchen.

Ik gok dat sommige laptop trackpads (die ene beetje fatsoenlijk multitouch ondersteunen) prima kunnen switchen via t trackpad.
vind ik alsnog een wat matigere optie dan mac heeft. Als windows het zou hebben als mac het heeft, had ik geen mac gebruikt. Maar ieder zo zijn voorkeuren en toepassingen natuurlijk. Mn desktop waar ik nu op zit is ook gewoon windows en die zou ik nevern ooit omruilen voor een mac. Maar hierop gebruik ik weer niet meerdere desktops..
Ik heb m'n reactie bijgewerkt :)

Edit: Zal het thuis voor de zekerheid nog ff testen, het kan zijn dat ik met een ander model in de war ben. Maar ben 99% zeker dat deze het ondersteund.

Gevonden, het is mogelijk. Zie de screenshots op de documentatiepagina: https://www.asus.com/nl/support/FAQ/1009613/

[Reactie gewijzigd door Bas170 op 22 juli 2024 14:18]

Doe ik regelmatig. Heb zelfs electriciteit vanwege de kwalitatief hoge treinen van DB :Y)
Kwalitatief hoge treinen ja, maar wel zonder wifi ;). Zelfs als ze wifi hebben heb je de helft van je rit nog steeds geen netwerk, omdat het mobiele netwerk in Duitsland nog slechter is dan in Roemenie.
Mijn cloud staat in mijn thuisnetwerk, en ik sync er vanaf thuis wel mee. Genoeg te doen onderweg! En via LTE kun je prima SSH (of mosh) gebruiken.
Heel leuk en aardig, maar is een 24" scherm niet handiger dan een scherm er bij die bijna net zo groot is als je laptop scherm, ok als je die scherm mee moet nemen kan ik heb begrijpen ja, want een 24" scherm is niet makkelijk mee te nemen.

Maar als dat niet hoeft en als je zo graag een USB 3.1 (Gen2, type-c, 10Gb/s) monitor wil hebben is de Philips 241B7QUPBEB een mooie scherm, en is niet duur.

En er is genoeg keuzes van USB 3.1 (Gen2, type-c, 10Gb/s) monitors.
Heel leuk en aardig, maar is een 24" scherm niet handiger dan een scherm er bij die bijna net zo groot is als je laptop scherm
Als je het scherm ook mee wilt nemen voor gebruik tijdens reizen: Nee.

Sterker nog, voor mij zou zo'n portable scherm ook voldoen thuis. Ik gebruik nu een tweede 24" scherm naast mijn gaming scherm op mijn desktop. Dat tweede scherm gebruik ik dan om te browsen ed. Die hoeft niet van hoogwaardige kwaliteit te zijn. Dus daar zou ik dan prima dit portable scherm voor kunnen gebruiken.

Ik denk dat voor jouw use case ook ruimte is. Voor mij is het niet of-of. Markt voor beiden.
[...]
Als je het scherm ook mee wilt nemen voor gebruik tijdens reizen: Nee.
Euhh dat zij ik toch ook, dat stukje heb je er zelf tussenuit genipt, ik zij "ok als je die scherm mee moet nemen kan ik heb begrijpen ja, want een 24" scherm is niet makkelijk mee te nemen."
Volgens mij zijn we het eens. :)

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 14:18]

Precies ja, daarom dacht ik al :)

Maar wat zijn de 3 schermen vies op de foto van Tweakers, apart dat ze niet eerst die schermen schoon gemaakte hebben voordat ze die foto namen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 14:18]

LTE? Optimist. Neem een keer de trein van Hannover naar Wenen. Op het Duitse stuk heb je alleen LTE als de trein in de stad is. Vanaf de Oostenrijkse grens heb je wél ineens netwerk, dus aan de trein ligt het niet.
Ben een keer van Belgrado naar Munchen gegaan. Zat ik in een oude DB trein met, jawel, elektriciteit. Toen bestond LTE nog niet, maar ik had wel een werkbare SSH verbinding.
Ik heb een draagbaar 2e scherm, staat normaal gewoon op mijn bureau maar soms kan het toch wel handig zijn op school, 2 schermen werkt gewoon veel fijner met een virtual machine dan met een enkel scherm en steeds switchen.
Ja? Als ik werk in de trein ligt deze Asus op mijn arm terwijl ik typ.
CTRL + Windows + Links of rechts. En desktop switchen is tegenwoordig volgens mij standaard swipen met 4 vingers op Win10, maar op mijn laptop werkt dat niet helemaal vlekkeloos.

Hopelijk heb je daar de volgende keer wat aan.
Op Ubuntu met XFCE switch je met CTRL ALT pijltje links of rechts (of je klikt gewoon met je muis op de taakbalk.
Misschien een beetje offtopic, maar voor windows kun je de toetscombinatie ctrl+win+<pijl naar links/rechts> gebruiken. Voor mij werkt dat erg fijn. Just saying ;)
Ander bureaublad is Windows+tab. Of bedoel je dat niet?
En een reguliere monitor stop je ook zo even in je laptoptas ;)
Bv voor het geven van presentaties bij klanten die een vergaderruimte hebben zonder beamer of een beamer die weigert mee te werken...
Ik heb een convertible waarmee ik op verschillende manieren me "monitor" kan klikken. (tent, omgekeerd etc..)

Maar je laptop omdraaien en op scherm tikken voor volgende slide...

Ik zit te denken hoe het bij mij overkomt als iemand met een losse scherm komt aanzetten...
"Is je laptop defect? "
Laptop draaien en op scherm klikken is heel afhandig met demo’s. En de meeste convertibles zijn niet beschikbaar in de config die ik gebruik (32gb, 2TB ssd, accu die zelfs met VMS draaiend het nog 4 uur uithoudt)

Maar hoe denk je dat het op mij overkomt als je een software leverancier uitnodigt en dan een ruimte reserveert zonder beamer?
Komt de laatste tijd veelvuldig voor.

Extra scherm zit standaard in de tas en klik hem aan de laptop als ik hem nodig heb.
"Een extra scherm voor je laptop" hoezo dat?

Voor die bedragen koop je toch gewoon reguliere monitor voor.
Ja, fijn hoor. Alleen moet ik als consultant dagelijks naar klanten waar geen tweede monitor beschikbaar is. Ik ben vaak bij verschillende klanten en heb dus geen vast bureau. Ik ga dan echt niet beginnen een full-blown monitor mee te zeulen, dat is gekkenwerk. Het ideale aan dit soort monitors is dat ze volledig plat zijn en zo dun als een ultrabook, en dus gewoon naast je laptop mee kunnen in je rugzak. Net daarom ben ik de voorbije weken naar iets als dit aan het kijken.

Qua gebruik zie ik 2 grote voordelen:
1. Altijd en overal een dualscreen setup voor het reguliere werk.
2. In meetingrooms zonder beemer, altijd een tweede scherm om gemakkelijk zaken te kunnen presenteren. Weliswaar aan een beperktere groep, maar toch heel wat handiger dan op je laptopscherm zaken te tonen terwijl je met 5 op dat scherm zit te turen naast/boven/onder elkaar.
Voor een dual-screen opstelling lijken ze erg wankel te staan. Als het tweede scherm om de haverklap omvalt is dat niet echt handig.
Voor presentaties in kleine setting is de opstelling zoals bij Wie is de Mol wel handig. Dan kan je zelf nog gemakkelijk je laptop bedienen en je kan tegelijkertijd de mensen tegenover je zien. Die kunnen dan meekijken op het deksel van de laptop.
Wankel staat de Asus in ieder geval niet. Hij blijft gewoon staan als je er tegenaanstoot bij je jas aan trekken bv.
Teveel reacties om op iedereen te reageren, maar deze reactie is voor iedereen.

Als je 1 kilo extra overweegt kun je net zo goed een 17" laptop nemen met => QHD scherm.

De reden dat een 17" en een 14" convertible heb is om die reden, als ik weet dat ik lang moet werken overweeg ik 17" mee te slepen en anders de 1,5 kilo van convertible. En uit mijn eigen praktijk heb ik nog nooit externe monitor voor werk nodig gehad. En op dit moment weet ik niet waar de 17" ligt, omdat ik die al maanden niet meer heb gebruikt.

Overigens merk ik ook dat ik meer teamviewer gebruik en op convertible geen files/passwords wat dan ook heb staan.

Misschien dat er een markt is voor domme terminal. touch screen, usb aansluiting voor keyboard, ethernet/wifi en VNC/teamviewer client erop.
Sorry, maar op mijn werk heb ik normaliter 3 schermen actief: laptop, 1 verticaal, 1 horizontaal.
Op die manier deel ik mijn werk in in 3 vakken: coding/querying, email & browser, etc., control center (Total Commander, etc.). En ja, ik vind dat fijn werken.

Overigens werk ik al op 3 schermen sinds -1999?- ongeveer. Toen nog met 2 grote 20" EIZO bakbeesten en een 15" op een metalen extensie-platform, speciaal gelast voor aan/achter mijn bureau. :+
Ik heb ook ik grote Eizo gehad, toen ik hem afvoerde realiseerde ik me goed waarom we blij moeten zijn met lcd/tft.
Als je 1 kilo extra overweegt kun je net zo goed een 17" laptop nemen met => QHD scherm.
Dat hangt maar al te fel af van je use case. Op locatie bij de klant ben ik immers ook vaak in beweging en dan wil ik niet voortdurend een extreem lompe 17" erbij nemen. Ik heb zeer bewust voor een ultrabook gekozen.
Maar evengoed lost een 17" laptop mijn tweede use case niet op (presenteren zonder beemer).
En uit mijn eigen praktijk heb ik nog nooit externe monitor voor werk nodig gehad.
Ik wel. Als ik diagrammen maak kan ik de screen real estate best wel gebruiken. Of als ik meerdere informatiebronnen tegelijk wil openhebben. Of een stuk coderen. Of ...

Als ik intern bij mijn werkgever zit dan gebruik ik de schermen die op elke werkplek staan dan ook graag.
Maar rondlopen met 2 schermen is wel handig?
Sporadisch een schermpje van 800g meenemen in meeting is handiger dan voortdurend rondlopen met een 17" laptop ja. Absoluut.
Er zijn genoeg beamers te koop die qua gewicht en prijs in de buurt komen:
Dan moet ik elke dag EN voortdurend een 17" meenemen en daarbovenop nog eens een beamer erbij. Altijd meer gewicht meenemen, minder schermruimte voor mijn dagelijks werk, nooit het gemak en draagbaarheid van een Ultrabook als ik het nodig heb.
Waar zit hier exact het voordeel?
"Voor die bedragen koop je toch gewoon reguliere monitor voor"
Dus volgens jou moet ik mijn monitor meenemen naar de universiteit ipv een zo'n portable monitor ?
Ik mag hopen dat ze bij de universiteit wel ergens een extra schermpje hebben staan die je kan aansluiten.
mijn extra scherm (de voorloper van deze Asus ) was een van de best besteede 220€.
Ja soms hebben we op het werk (flex plekken) een 2e scherm ter beschikking maar lang niet altijd.
met een grotere laptop, past dit scherm perfect en op de standaard geplaats, komt het 2e scherm op het keybord te liggen met de cover er onder om een iets betere hoek te krijgen;
die cover lijkt mij ook gemakkelijker dan der want het heeft maar 2 flappen die je moet plooien en een lip waar je het scherm kan achter steken. nooit problemen mee gehad of mij afgevraagd hoe ik dat moest doen. het is ook emate variant, maar met iets minder licht opbrengst, maar in de praktijk scheelt het niet zo veel.
en ja als ik op het werk dan beschikking heb over een echte 22" dan hang ik die er ook aan en heb ik 3 schermen, of zelfs 4 (DP, VGA, USB & intern scherm) en ja hoor tot mijn grote verbazing kan de intel crappix interne video kaart dit perfect trekken. ok zonder te gamen natuurlijk, maar dat doe je ook niet tijdens het werken.
Waarom denk je dat mensen buiten hun huis alleen maar in hotels zijn?
Hmzzz.... euhhh... is dat niet primair om te slapen? :-)
Op langere trips gooi ik ook gewoon een normale monitor in m’n bagage. Een oude, omdat het altijd weer hopen is dat ie heel overkomt.

Hotel tv’s zitten of vast of zijn te groot om naar de vaak kleine bureautjes te plaatsen.

Daarom ben ik wel in de markt voor zulke schermen als dit. Want op een 12 inch laptop is het toch zeer behelpen als je 3 monitoren gewend bent.

Maar na wat tips hieronder ga ik het eens met een iPad app proberen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 14:18]

Wellicht een stomme vraag, maar zijn hier ook draadloze oplossingen voor? Dus een 2e beeldscherm, via wifi o.i.d? Zou wel super handig zijn, nu gebruik ik nog wel eens wat van die clone display Apps op de tablet.

[Reactie gewijzigd door BlasterXL op 22 juli 2024 14:18]

Voor Macs kan je draadloos een iPad gebruiken, werkt blijkbaar ook vrij goed:
https://lunadisplay.com/
Ik heb de vraag eigenlijk andersom: is er niet iets dat gewoon voeding heeft en een wat helderder beeld? Voor mij boeit het niet dat het ook via USB gevoed zou kunnen worden: stroom is wel beschikbaar. Maar goede afleesbaarheid is wel belangrijk als je staat te presenteren.
Die is er zeker! Jammer dat Tweakers hier helemaal geen vermelding van heeft gemaakt. Het Asus model dat ze hebben gekozen voor deze review is bijna 2 jaar oud.

Er is dan ook een nieuw model beschikbaar, eentje met een ingebouwde accu van 4 uur, en verbeterde helderheid. Zoek in de Pricewatch naar: Asus ZenScreen GO MB16AP
Zou ik ook handig vinden. Vermoed alleen dat dat betekent dat er een batterij in moet zitten.

Ik heb er wel eens naar gezocht en het bestaat geloof ik wel, alleen is het nogal niche, en zijn ze een stuk kleiner dan de formaten in dit artikel.
Zie mijn reactie hierboven ;)
Ja, WiDi (Intel Wireless Display) en nu Miracast :)
https://en.wikipedia.org/wiki/WiDi

Tenminste, het bestaat. Heb het nog nooit ergens in de praktijk gezien.

Maar inderdaad: je zult het scherm toch moeten voeden, dus een kabel blijf je houden.

[Reactie gewijzigd door Zwartoog op 22 juli 2024 14:18]

Ik snap ook niet helemaal waarom mensen dit willen.
Onderweg in de trein/terras of cafétje lijkt het mij alleen maar onhandig, waardoor het voor mijn idee overbodig zou zijn. Voor dit geld kan je ook een android tablet kopen en met een app (weet zo niet hoe het heet) en kan je de tablet ook gebruikers als 2e monitor.

Razor's project valerie ben ik wel weer enthousiast over.Het werkt gewoon een stuk gemakkelijker omdat het ingebouwd zit.
Ik heb zelf een jaartje de Asus Zenscreen en zeker op flexplekken in kantoorpanden is het ideaal. Vaak hebben deze plekken wel een prima bureau en stoel maar geen extra monitor staan. Het scherm zit altijd in mijn laptoptas en ik betrap mij erop hem toch regelmatig erbij te pakken als ik ergens langer dan een uurtje zit om te werken.
maar waarom geen HDMI aansluiting en dus backwards compatibility met oudere systemen? (en dus ook een losse voeding nodig dan!)
Omdat het met een losse voeding gelijk een stuk minder portable wordt. En dat is precies het punt van deze apparaten
Ik snap dit artikel niet. Wie neemt nou een 2e scherm mee met zjjn laptop?? Dan sluit je hem toch ter plekke op de tv of het scherm aldaar aan?

En voor op je bureau:
Voor €265 koop je een 23.8" monitor met USB-C die je laptop oplaad, USB randapparatuur doorsluist en het video signaal ontvangt. Dan heb je een veel beter scherm dan deze dingen en veel meer monitor voor het geld.
Bijvoorbeeld Lenovo P24h

Dan ga je toch geen geld aan deze dingen uitgeven?

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 14:18]

Dit artikel gaat dan ook voornamelijk over draagbare beeldschermen. Succes met het meenemen van een 23.8inch monitor inclusief voet en een stopcontact.
Waarom zou je ooit een laptop kopen als je voor hetzelfde geld een volledige PC met betere specs kan krijgen?

Oh ja. Draagbaarheid.
Ik heb een oudere versie van de Asus, en in mijn branche is dit een lifesaver, en zie ik ze ondertussen meer en meer opduiken. Wij werken met zo compact mogelijke laptops omdat we bijna dagelijks op een andere locatie ergens ter wereld werken. Vaak niet eens aan een bureau/tafel maar bijvoorbeeld rechtopstaand in een testlabo. Dat neemt dan niet weg dat er later op de dag dan rapporten en documenten gemaakt moeten worden waarvoor er drie vensters simultaan open staan. Op dat moment ben ik zeer blij dat ik dat niet moet doen op een 13" schermpje of op een 40" tv...

Het is niet omdat jij het je niet kan voorstellen dat er geen markt voor is.
Klinkt als een collega-auditor :)
Ik zoek er een. Ik geef trainingen waarbij ik zelf als presentator graag twee schermen heb: eentje een clone van de beamer met de presenatatie erop, en eentje met de slide notes,de volgende slide, de tijd, etc. Ook als ik wat live coding doe wil ik het presentatiescherm voor me zien, omdat ik anders snel last van mijn nek krijg.

Tegelijk moet het geheel wel mobiel zijn, want het moet regelmatig mee op reis.
Als it-consultant heb je vaak geen tweede scherm tot je beschikking bij de klant. Dit is een ideale oplossing!
Dit. 2x een fullscreen browser, of e-mail plus browser, is niet te doen op een 13" laptop van 1,5 kg. Maar met zo'n portable scherm is het wel te doen. Je kunt ook met converters zeulen en hopen dat men HDMI/DVI/DP/VGA aldaar heeft.
Jij vindt het wellicht 'een klein kutscherm', maar 14-15 inch schermen zijn zeer gangbare schermformaten voor laptops, vooral in een aanzienlijk deel van het zakelijke segment.

[Reactie gewijzigd door Wouterkaas op 22 juli 2024 14:18]

Het artikel heet dan ook 'een extra scherm voor je laptop' :P
Dit is pas leuk als je de schermen naar binnen kan klappen zodat ze makkelijk te vervoeren zijn zonder enige krassen op je scherm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.