Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Anno 1800 Preview

Nu met exotische uitstapjes

Weer terug in de tijd

Titel Anno 1800
Platform Windows
Ontwikkelaar Blue Byte
Uitgever Ubisoft
Releasedatum 26 februari 2019

Voor een Franse uitgever heeft Ubisoft opmerkelijk sterke banden met Duitsland, wat ook maakt dat het bedrijf elk jaar groots aanwezig is op de Gamescom. Dit jaar is de link met Duitsland extra sterk, want Ubisoft kondigt niet alleen een nieuwe versie van The Settlers aan, maar pakt ook flink uit met Anno 1800, de game die het een jaar geleden in Keulen onthulde. Het zijn twee games van Duitse makelij die immens populair zijn bij onze oosterburen, al kan zeker Anno ook in Nederland op een flinke schare fans rekenen.

Zoals de titel al duidelijk maakt, duiken we bij Anno 1800 weer de geschiedenis in. Op veler verzoek van de fans, want die wilden na het futuristische Anno 2205 en Anno 2070 wel weer eens terug in de tijd. De opties voor de makers waren daarbij gelimiteerd, omdat ze vasthouden aan het adagium dat de vier cijfers in het jaartal opgeteld gelijk moeten zijn aan 9. Dat maakt dat uit elke eeuw slechts een paar jaartallen kunnen worden gekozen. In de 25 jaar die de serie inmiddels bestaat zijn al vier eeuwen afgestreept, dus dat maakt de keuze beperkt. Volgens ontwikkelaar Blue Byte hadden fans een grote voorkeur voor 1800, en die keuze is inderdaad zo gek nog niet.

Industriële revolutie

Zo rond 1800 kwam de industriële revolutie flink op stoom. Sterker nog, technologische ontwikkelingen gingen razendsnel en zeker in Europa veranderde de samenleving ingrijpend. Het is precies wat je in een game als Anno wilt vangen. De ontwikkeling die je in de game meemaakt, schrijft zich als het ware vanzelf, want ook in het echte Europa van die tijd veranderden dorpen in steden en ontstond er naast het aloude boerenleven een bloeiende industrie. En dan werd er ook nog van alles ontdekt en waren er allerlei culturele ontwikkelingen. Een ideale voedingsbodem voor een Anno-game.

Klein beginnen

Anno 1800 voelt op zich heel vertrouwd. Je begint nog steeds met een eenvoudige boerderij op een vrijwel leeg eiland, ergens in een fictieve Europese setting. Van daaruit kun je een enorm rijk opbouwen. De basis van de game is ook ongewijzigd. Anno 1800 is nog gewoon een city builder waarin het belangrijk is dat al je onderdanen gelukkig blijven. Daarnaast moet je de economie van je rijk draaiend zien te houden, voornamelijk door zorg te dragen voor een constante stroom grondstoffen voor je samenleving en industrie. Daarnaast gebeurt er natuurlijk nog van alles buiten je rijk. Je kunt de wereld verkennen en andere samenlevingen ontmoeten om er handel mee te drijven of oorlog tegen te voeren.

Maar je begint dus nog steeds klein, met een simpele Farmer Residence die je vrijwel direct uit kunt breiden met een Timber Yard en Market Place. De behoeften van je minisamenleving nemen razendsnel toe, zodat je in rap tempo extra Farmers nodig hebt. Het aantal boeren in je samenleving bepaalt wat je kunt bouwen. Om de boeren tevreden te houden, is een Pub al snel noodzakelijk, maar die kun je pas bouwen als je 150 Farmers hebt. En om daar de boerderijen voor te bouwen, heb je weer heel wat hout van je Timber Yard nodig.

Schnapps

Er is al snel behoefte aan meer. Aan meer alcohol bijvoorbeeld, dat in de vorm van Schnapps wordt geschonken. Dat wordt gebrouwen van aardappelen, die je dus eerst zult moeten verbouwen. Daarbij valt op dat je eerst een speciale boerderij bouwt en daarna in een aparte handeling de akkers eromheen aanlegt. Hetzelfde geldt voor de schapenboerderij die snel daarna volgt en die het materiaal levert voor de wollen kleding die je bevolking wenst. Let wel, gezien de volgorde lijkt Schnapps haast belangrijker dan wol.

Planning is belangrijk

Als je voldoende boeren in je jonge rijk hebt, ga je naar de tweede van de vijf Tiers die je stad kan doorlopen. Dit betekent dat je naast Farmers ook Workers kunt aantrekken, later gevolgd door Artisans, Engineers en Investers. Je zet Farmers om in Workers door hun Farmer Residence op te waarderen. Als je dat doet, besteden de voormalige boeren dus geen tijd meer aan hun boerenwerkzaamheden. Het gevolg is dat je de boerengoederen die ze tot voor kort produceerden misloopt. Je zult je boeren daarom gedurende de hele game moeten behouden. Om aan Workers te komen, bouw je aparte Farmer Residences die je opwaardeert tot Worker Residences. Vanaf dat moment kun je ook met bakstenen gaan bouwen, later gevolgd door bouwmateriaal zoals stalen balken en ramen.

Blauwdruk

Als je kleine nederzetting op die manier gestaag doorgroeit tot een industriële samenleving komen ook de nadelen daarvan om de hoek kijken. Want uiteindelijk bouw je fabrieken en die vervuilen je stad. Als je je inwoners gelukkig wilt houden, zul je daar maatregelen tegen moeten nemen. Daarom is de nieuwe Blueprint Mode erg handig. In de normale modus zie je enkel welke gebouwen je op dat moment kunt neerzetten, maar niet wat je in de toekomst allemaal nog kunt bouwen, laat staan hoe veel ruimte je daarvoor nodig hebt.

Dat is precies wat de Blueprint Mode mogelijk maakt. Daarin zie je wat je in de toekomst allemaal neer kunt zetten en kun je de verschillende toekomstige gebouwen ook alvast inpassen. Je kunt ze boven het landschap houden zodat je kunt zien hoe veel ruimte ze innemen. Da's handig, want zo kun je een soort planning maken, door een plattegrond te bedenken waarin je bijvoorbeeld rekening houdt met de plaatsing van gebouwen waar je inwoners liever niet naast willen wonen, zoals een vervuilende fabriek.

Museum en dierentuin

In Blueprint Mode kun je ook alvast rekening houden met gebouwen die je bevolking wel gelukkig maken. In Anno 1800 kun je in dat kader een museum en een dierentuin bouwen, en die wil je een centrale plek in je stad geven. Het leuke van beide gebouwen is dat ze leeg worden opgeleverd, en beide trekken weinig bezoekers als er geen invulling aan wordt gegeven. In beide gevallen geldt dat wat je van ver haalt, lekker is. Een dierentuin is pas leuk als er exotische dieren te zien zijn, en voor een museum geldt iets vergelijkbaars.

Daarbij komt die andere vernieuwing in Anno 1800 om de hoek kijken, namelijk Expeditions. Expeditions zijn een soort quests die je kunt uitvoeren naast het opbouwen en onderhouden van je samenleving. Er zijn verschillende soorten expedities en ze kennen verschillende moeilijkheidsgradaties. Zo kun je een zoölogische expeditie ondernemen, of een archeologische. Het laat zich raden dat de eerste exotische dieren oplevert, en de tweede oude museumschatten.

Expeditions

Op het schip dat je op expeditie stuurt is ruimte voor een handvol expeditieleden die je zelf kunt kiezen. Een archeoloog lijkt logisch, maar je kunt ook kiezen om bijvoorbeeld een priester mee te nemen. Dat lijkt minder logisch, maar bij expedities weet je niet wat je tegen zult komen. Een ding is echter zeker, het gaat nooit van een leien dakje. Je zult hoe dan ook in moeilijkheden raken. Zo zagen we een expeditie voorbijkomen waarbij de bemanning op een exotisch eiland verzeild was geraakt waar ze hartelijk werden verwelkomd door de plaatselijke bevolking. Met name de vrouwen van de lokale stam bleken erg in trek bij de matrozen van het schip, die hun nieuw gevonden liefde allemaal mee terug naar huis wilden nemen. Daar was echter niet genoeg ruimte voor aan boord, waardoor je een van je expeditieleden achter moest laten. Bovendien wilde de plaatselijke leider al die schoonheden niet zomaar laten gaan. Je zult hem bij deze expeditie dus eerst zover moeten zien te krijgen dat hij toestemming geeft. De hulp van een diplomaat of een priester kan daarbij goed van pas komen. Als je geen van beide mee aan boord hebt genomen, kan deze expeditie om die reden mislukken.

Zuid-Amerika

Tijdens het verkennen van de oceanen rondom je eigen eiland kun je flinke stukken nieuw land ontdekken. In Anno 1800 is daar een naam aan gegeven. Je kunt al verkennende Zuid-Amerika ontdekken, wat een heel nieuwe biotoop oplevert. Als je in Zuid-Amerika een nederzetting start, zal die zich anders ontwikkelen dan in de vertrouwde Europese setting. Er zijn iets andere grondstoffen, iets andere gebouwen en uiteraard een flink ander landschap. Je nederzetting zal minder gericht zijn op fabrieken, maar meer op het winnen van specifieke grondstoffen zoals goud en olie. Je hebt naast de vijf bestaande Europese Tiers ook twee extra soorten onderdanen, al wil Blue Byte nog niet verklappen welke dat zijn.

Voorlopige conclusie

Blue Byte heeft met Anno 1800 voor een prima jaartal gekozen dat precies de goede uitdagingen biedt die een nieuwe Anno-game nodig heeft. De basis van dit nieuwe deel is vertrouwd. Je begint nog steeds met vrijwel niets en kunt je rijk laten uitgroeien tot een wereldmacht. De industriële revolutie biedt daarbij een zeer vanzelfsprekende achtergrond. Voeg daarbij de nieuwe elementen die Blue Byte heeft toegevoegd. Zo is de Blueprint Mode erg prettig, maar het is vooral de combinatie van een museum, dierentuin en de nieuwe Expeditions waar we naar uitkijken. Bovendien is er een heel nieuw continent, in de vorm van Zuid-Amerika, dat elke match halverwege een net iets andere dynamiek geeft. Hoewel we nog geen interactie met concurrerende mogendheden hebben gezien, is er toch al genoeg om naar uit te kijken. Anno 1800 verschijnt op 26 februari, enkel voor Windows.

Reacties (133)

Wijzig sortering
Het zijn twee games van Franse makelij die immens populair zijn bij onze oosterburen (...)
Het is Duitse makelij. Ubisoft is Frans, maar de studio’s die Anno en Settlers hebben bedacht en ontwikkeld waren/zijn beide Duits (zowel Blue Byte als Related Designs). Tegenwoordig heeft Ubisoft beide overgenomen en geconsolideerd in ‘Ubisoft Blue Byte’, gesitueerd in Düsseldorf en Mainz. Beide nieuwe games worden geheel in Duitsland gemaakt.
- In 2004 verkocht Max Design de rechten voor de Anno serie aan Sunflowers Interactive, in 2007 kocht Ubisoft Sunflowers Interactive.
- In 2007 nam Ubisoft ook een 30% stake in Related Designs en in 2017 nam het de rest van het bedrijf over.
- Blue Byte was al in 2001 overgenomen door Ubisoft.
- In 2014 werd Related Designs geabsorbeerd in Blue Byte.

1602 en 1503 zijn gemaakt door Max Design voor zover ik kan vinden, een Oostenrijkse ontwikkelaar. 1701 is alleen door Related Designs gedaan, 1404 en 2070 is gedaan door Related Designs en Blue Byte (de vraag is even wat Blue Byte hier exact aan heeft bijgedragen). 2205 en 1800 worden door alleen Blue Byte gedaan (waarschijnlijk door het onderdeel wat voorheen Related Designs was).
Dank! De geschiedenis is nog complexer dus :)
SimCity is de game die ik echt helemaal kapot heb gespeeld (1991) die liet ik zelfs 24u door draaien om geld te verdienen in het spel hahaha.
En dan wakker worden en constateren dat er weer een paar tornado's door je stad waren geraasd lol ;)

https://www.youtube.com/watch?v=-bjEYtjQgmo

Dit lijkt mij nu wel weer eens een echte leuke city builder game die ik wellicht weer ga aanschaffen.
Als ik heel eerlijk ben is Anno eigenlijk maar voor een klein gedeelte een city builder. Je hebt altijd een hoofdgebouw met een bepaalde radius en naar mate je bevolking een aantal niveaus stijgt willen ze toegang tot diensten. Deze diensten hebben weer hun eigen radius en kosten vaak flink wat resources (upkeep, bouw kosten). Vervolgens is de stadspuzzel om een stuk of 5-6 van die service gebouwen zo te combineren dat zo veel mogelijk inwoners er profijt van hebben.

Grootste deel van de game ben je echter met hele andere dingen bezig. Namelijk met het regelen van de logistiek om alle goederen naar de juiste plek te krijgen. Anno promoot dit door op elk eiland bepaalde resources beschikbaar te maken. Zo kun je bijvoorbeeld bier niet op je eigen eiland maken waardoor je dat moet gaan importeren.
Als je SimCity leuk vond, kijk eens naar City Skylines.
Als je SimCity leuk vond, kijk eens naar City Skylines.
Heb ik wel eens naar gekeken maar word toch meer aangetrokken naar dit soort builders zoals 1800.
Ik heb iets met historische meuk... ;)
cities skylines kun je aanpassen zoals je wilt via steam workshop. :) er zijn zoveel mods en grote kans dat je wensen er ook bij zitten (zo heb ik nederlandse winkels, nederlandse spoeddiensten. niks zo leuk als een ah xl zien te staan in het centrum haha)
Laatste goede Anno game is intussen 12 jaar oud, ik ben benieuwd, heb geen hoge verwachtingen.

Intussen heb ik nog niks beters gevonden dan Vox Populi in dit genre!
Laatste goede Anno game is intussen 12 jaar oud, ik ben benieuwd, heb geen hoge verwachtingen.
De oude Anno games zijn, zonder DRM, te koop op GOG.com. Ik heb ze onlangs allemaal gekocht en er al veel plezier aan beleefd. Dit betreft Anno 1404, 1503, 1602 en 1701.

De nieuwe Anno games laat ik allemaal links liggen omdat je er Uplay voor nodig hebt. Dat je een launcher voor een winkel als Steam(verplicht) of GoG(optioneel) nodig hebt is tot daar aan toe. Maar een launcher per uitgever gaat mij echt te ver.

Als ik het niet op Steam of GoG kan krijgen zonder aanvullende software nodig te hebben, dan koop ik het gewoon niet. Sommigen vinden dat ik dan dingen mis. Maar ik vermaak me prima met de inmiddels 1500+ games in mijn libraries die op deze manier werken :)

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 26 augustus 2018 09:03]

Uplay bestond nog niet toen anno 2070 uitkwam. Uplay kwam namelijk in 2012 terwijl anno 2070 uit 2011 stamt. De game had wel een ingebouwde patch client welke op een gegeven moment de overstap naar uplay verplichtte. Dat heeft echter wel een tijd geduurd.

Probleem met de redenatie is natuurlijk dat steam op die manier erg veel macht heeft gekregen. Aangezien steam meer dan 30% van de omzet schijnt op te eisen is het dan niet gek dat we Uplay, Origin, GoG, enz hebben gekregen. In het begin was ik zelf ook niet echt te spreken over de komst van Origin en Uplay. Echter tegenwoordig bevalt Uplay eigenlijk beter dan steam. De downloads gaan vaak net wat sneller en het herkennen van eerder geïnstalleerde games gaat zowel makkelijker (bladeren) als sneller. Als een game dan 20 euro goedkoper is op Uplay dan koop ik hem gewoon via Uplay. Met de hardware van nu is het verder ook geen punt om meerdere van die clients te draaien.
Het probleem is niet zozeer uPlay maar de compleet draconische DRM die in de recente Anno spellen zit en voor problemen zorgt (zie reviews op Stream). Een activatie-limiet slaat nergens op en als je dan verplicht wordt om in te loggen met een Ubisoft account terwijl dat de helft van de tijd niet werkt (wederom zie Steam reviews) dan is dat te bizar voor woorden en onacceptabel voor een single player. De mensen die het spel piraten hebben nergens last van.

Voor mij is die achterlijke DRM de reden om de recentere versies van Anno links te laten liggen en ik vrees dat dit voor deze versie ook het geval gaat zijn.
Ik heb een aantal uplay games via Steam, o.a rainbow six siege en the crew, en dat gaat eigenlijk altijd goed. Wellicht is de truuk eerst uplay geinstalleerd te hebben en daar ingelogged te zijn. Dan kan er wat minder fout gaan.


Mbt de activatie limiet even nagezocht:
Facts about the activation
- It will never top up to 3 activations ever again.
- It will reset every month and give you 1 activiation, up to a maximum of 1.
- It will NOT reset when you uninstall the game. The activation is still spent.
- It will throw an error if you try to activate the game more than once within a month (if you spent the remaining 2 activations) and this will require you to contact Ubisoft Support.

How to contact Ubisoft Support
- Go to https://support.ubi.com and start a new case. In category select: Activation Key / Redeem Code. Subject: [Activation] Activations Exceeded

This can take up to 1 week to process. Subject is important here because it speeds up the processing. Make sure you include screenshots of the error, screenshots of your purchase, your name, your address etc.

A word from Ubisoft
Hello BDK, My name is Adam and I apologise for the delayed response. I just wanted to let you know the activations have been extended again and that it doesn't automatically top up your activations. If you ever need them extended again in the future, feel free to contact us again so we can do this for you.
In de basis blijkbaar 3x en daarna 1x per maand. Vermoedelijk heeft vooral het type gamer dat in een herinstall een oplossing van een probleem ziet daar last van (tip: dat is het zelden en als je dat wil uitsluiten gebruik dan de verify/repair game).

Voor mij hoeft dit er ook niet in maar ik ben er nog nooit tegenaan gelopen sinds 2012, terwijl ik die game op elk OS en systeem heb geinstalleerd sinds die tijd. Ik gok 5 installs totaal.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 26 augustus 2018 17:22]

en ondertussen zijn alle anno games binnen een dag gekraakt, lekker veel nut die DRM
Wel nuttige info, daar ik hier laatst na een Windows reinstall wel tegenaan liep. Nu weet ik tenminste dat ik dan maar even moet wachten en me met andere games moet vermaken...
Hoe krijg je het uberhaupt voor elkaar om binnen 30 dagen windows te installeren met al je games en dan weer opnieuw te beginnen? Klinkt een beetje als dubbel werk :P .
Nou, het liep al een tijdje niet zo lekker meer. Ik had net een week of twee daarvoor besloten om Anno eens een slinger te geven --ooit eens bij de Humble Bundle gekregen-- en toen dus de rteinstall. Badumm tssssh. /ignoramus
Dat er een activatie limiet op zit is inderdaad jammer.
Maar contact met bluebyte/ubisoft hierover is geen probleem en ze halen de limiet weg of resetten deze.
Ik weet trouwens niet of de limiet ondertussen al weg gepatched is.

Zelf heb ik gelukkig nog geen problemen ondervonden met mijn Ubisoft account waardoor ik een game niet zou kunnen spelen.
Tevens speel ik anno 2070 meer in multiplayer dan single, ik baalde ook echt als een stekker dat 2205 compleet anders was in opzet en geen multi had.

En sorry dat ik dit zeg maar je kan wel klagen over installatie limieten maar windows en office hebben deze ook net als vele andere programma's.
En nee ik zie in software op dit gebied geen verschil tussen games en andere programma's.
Voor beide heb je de licentie betaald om ze te kunnen gebruiken.
Uplay kwam vziw tegelijk met de introductie van R.U.S.E. in 2010, al had het toen nog gewoon de naam Ubisoft Launcher of iets dergelijks.

Dit was voor mij de reden om R.U.S.E. niet aan te schaffen, alhoewel ik er in de beta helemaal weg van was. Always-online was een verplichting en de servers daarvoor hadden veel issues.
RUSE heb ik dan zelf weer via Steam (en op Uplay staat hij er niet bij). Geweldige game inderdaad, met 138 uur speeltijd staat hij op de 8e plaats :). Tegenwoordig ben je vermoedelijk bijdraait mbt always online? Blijven niet veel games over anders.

Heb inderdaad weleens een ubisoft game launcher gezien. Maar of die direct in de detail zat weet ik niet meer...

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 26 augustus 2018 17:36]

Tegenwoordig ben je vermoedelijk bijdraait mbt always online? Blijven niet veel games over anders.
Bij Ubisoft niet nee. Dus geen Ubisoft games meer. Je kan net zo eigenwijs zijn als zij :)

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 27 augustus 2018 20:09]

Ik vind een game links laten liggen vanwege een launcher juist zo overdreven. Alsof alleen alles maar in Steam moet komen. Dan kunnen we net zo goed alleen nog maar coca cola drinken, met KLM vliegen en met alleen nog Volkswagen autos en met MSI branded hardware spelen.

Ik vind het juist bizar hoe menig tweaker tegen monopolie aanschopt omdat het de prijs onnodig hoger maakt om toch monopolie te omarmen omdat meerdere launchers echt een vloek is.
Ik vind een game links laten liggen vanwege een launcher juist zo overdreven. Alsof alleen alles maar in Steam moet komen. Dan kunnen we net zo goed alleen nog maar coca cola drinken, met KLM vliegen en met alleen nog Volkswagen autos en met MSI branded hardware spelen.

Ik vind het juist bizar hoe menig tweaker tegen monopolie aanschopt omdat het de prijs onnodig hoger maakt om toch monopolie te omarmen omdat meerdere launchers echt een vloek is.
Nee het probleem is hij is ALEEN te spellen is via Uplay, en dat is het grote probleem, en dat er genoeg mensen zijn die niet 4 of 5 verschillende programma's wil gebruiken om all hun spellen te kunnen spellen.
Nee het probleem is hij is ALEEN te spellen is via Uplay
Net zoals Steam spellen alleen te spelen zijn via Steam.. ik snap ze punt wel hoor, maar waarom zou ik zulke dingen me zelf aan doen..? als ik een game wil spelen dan doe ik dat, of dat nou via Steam is of via uPlay..

ga echt niet denken van ooh dit spel is zo vet maar ik ga hem niet spelen want hij is niet op Steam 8)7
Sommige Steam spellen kan ik ook zonder Steam spelen, het gaat alleen dan niet via Steam maar het spel zelf. Niet alle games die op Steam staan zijn Steam only. Veel games worden ook nog verkocht via GoG.com, en daar heb je vaak geen launcher voor nodig.
ga echt niet denken van ooh dit spel is zo vet maar ik ga hem niet spelen want hij is niet op Steam 8)7
Waarom niet?

Er zijn zat (te veel om te spellen) andere spellen, ik geef ze wel gelijk, sommige mensen hebben geen zin om 5 verschillende accounts te moeten aanmaken en 5 verschillende launchers te installeren en gebruiken, om alle vette spellen te kunnen spellen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 26 augustus 2018 18:10]

Tja, heb een lange tijd in Frankrijk gewoond en dan merk je toch wel dat Nederlanders echt om de minste dingen kunnen zeiken/janken. Ik wil uiteraard niemand in een kwaad daglicht stellen, maar als dit een reden is om een game niet aan te schaffen, dan vraag ik me oprecht af hoe ze in het echte leven zijn. Ik doe even een wilde gok, ze drinken geen cola wanneer er een ijsblokje in zit. Ze vliegen niet met KLM als ze een blauwe blouse aan hebben. Ik gooi maar even wat onzin voorbeelden er uit he. Net zoals het onzin is om een spel niet aan te schaffen enkel en alleen om de launcher.

Als men niet kan begrijpen waarom bedrijven dit doen tja, ik hoef uiteraard niemand uit te leggen waarom het juist goed is dat er concurrentie is. En blij toe, want hoewel ik zelf liever ook alles op Steam had gezien is Steam gewoon duur (te duur als je het mij vraagt) waar ze doodleuk nog steeds €60 vragen voor een call of duty van 10 jaar geleden. Nee dank je. Dan maar een extra launcher (die vrijwel alle computers tegenwoordig zonder problemen kunnen draaien) als dat betekent dat de prijzen dan stabiel gehouden worden.

Ik begrijp het best, maar snap het niet. Origin is het perfecte voorbeeld, games zijn vaak alleen daar te koop, en super duur in vergelijking tot zelfs Steam die al duur is. En waarom zouden ze het niet zo duur maken? Ze hebben nul concurrentie. PES is géén concurrent van Fifa bijvoorbeeld, waarom niet? PES heeft te weinig licenties en is dus niet te vergelijken (als je geen Messi kunt spelen maar Mossi ofzo tja dat voelt toch anders) zelfde geldt voor bijvoorbeeld The Sims (nul concurrentie).
Ik vind een game links laten liggen vanwege een launcher juist zo overdreven. Alsof alleen alles maar in Steam moet komen. Dan kunnen we net zo goed alleen nog maar coca cola drinken, met KLM vliegen en met alleen nog Volkswagen autos en met MSI branded hardware spelen.

Ik vind het juist bizar hoe menig tweaker tegen monopolie aanschopt omdat het de prijs onnodig hoger maakt om toch monopolie te omarmen omdat meerdere launchers echt een vloek is.
Nee. Jij moet nog eens lezen wat ik schreef. Mijn probleem is dat ik niet per uitgever een launcher wil. Dat je voor een winkel een launcher nodig hebt is wat mij betreft geen probleem. Uiteindelijk koop ik niet bij meer dan een handjevol winkels. Maar er zijn honderden uitgevers. Zie je het verschil?
Zit er dan wel DRM op de versies bij Steam?
Hier nog steeds mijn Hard Copy games zonder online/drm troep en orgineel met gamebox en al.
Mijn PC Gaming jaar begon zeer prettig in 1997/1998 met games als Simcity 2000, Simcity 3000 (preorder - in winkel voorbesteld), The X-Files Game met 2 extra cd's van de eerste seizoenen.
En jawel, Anno 1602! orgineel cd case met kartonbox zoals je die bijna bij elke pc spel kreeg die tijd.

Met mijn pc toendertijd kon ik met 2MB Shared video geheugen en 32MB PC Edo Ram en Cyrix M2 224MHZ cpu games spelen in 640x480 of 800x600 24bit spelen.
Helaas miste mijn cpu bepaalde instructie's zoals SSE en MMX waardoor the x-files nagenoeg onmogelijk was om te spelen.
Zolang anno 1602 niet te uitgebreid werd ging het allemaal wel redelijk. daarna stotteren en haperen.

Dit was Nadien opgelost met een AMD K6-2 300, 32MB Extra geheugen, en een 4 MB PCI SiS 6326 videokaartje wat 3D redelijk kon...was meer 2D performer.

Het gevoel dat ik had bij ANNO 1602 was zeker in 1998 vernieuwend.
de daarop volgende games zoals anno 1503, 1701, 1404 + venice waren games die mij uren lang zoet konden houden en daarbij de tijd om mij heen totaal kon doen vergeten.
De WOW gevoel bij elke game dat in die tijd uit kwam was gewoon hoog, elke keer mooier graphics en uitgebreider gameplay.

Dit hield op bij ANNO 2070 reeks, game gekocht maar lag na een week te verstoffen in een hoekje.
Bij ANNO 2205 had ik zelfs een Re-fund gedaan bij steam, teleurstelling was erg groot en de algehele setup kon mij niet bekoren.
Voor mij persoonlijk is de ANNO gamereeks iets dat in het verleden moet afspelen.
Dat je zowel tegen elkaar als alleen kan spelen.
In traag tempo een imperium opbouwen vanuit het niets was iets dat ik vanaf anno 1602 gewoon niet los kon laten.
SimCity was voor mij ook een geweldig spel, maar toch net niet dat ANNO 1602 en nieuwer kon evenaren.

Bij Anno 1800 krijg ik bij het zien van de video en afbeeldingen een gemengd gevoel, iets dat ik nog niet ken (industriele tijdperk in games) en het vertrouwde zoals exploren en connectie's (diplomatie ) opbouwen.
Ditmaal Preorder ik dat spel niet, afbeeldingen en video's is niet een voorbeeld hoe het spel gaat spelen als je er zelf hand aan legt.
Zelf ervaren is imo beter als afgaan op uitgevers.
anno 1404, 2070 en 2205 zijn gewoon in steam te krijgen.

dat hij dan de uplay launcher start voor de game start is hooguit wat extra laad tijd. gezien de gemiddelde duur van een speel sesie anno, niet heel erg belangrijk.
Ik ga ervan uit dat iedereen die hier reageert op zijn minst 1 of meerdere SSD’s heeft. Dus eigenlijk mag dit ook geen issue zijn. Tja een extra launcher, maar ja dan kunnen we om alles gaan huilen niet dan?
Het is exact hetzelfde probleem als met Civilization. "Laten we 'ns in de toekomst proberen." (want de geschiedenis heeft onze doelgroep nu wel gezien?) Totaal verkeerde doelgroep. Je hebt fantasy en geschiedenis. Deze games zijn gebaseerd op geschiedenis, en proberen dus (tot op zekere hoogte) accuraat te zijn met een houvast: de geschiedenis. Bij science fiction en toekomst heb je daar veel meer vrijheden mee, en dat heeft zo haar charmes, maar het is wel een andere mentaliteit en doelgroep.

Ik persoonlijk heb niets met science fiction RTS of city builders (wel Dune en C&C gespeeld in een ver verleden), maar Frostpunk vind ik dan weer wel apart en uniek. Omdat het doel puur overleven is (zoals bij They Are Billions). Da's dan ook een soort van slimme hybrid (steampunk-achtig).

Van wat ik me herinner waren de Anno games niet zo vol met geweld, was de artstyle schattig, en lag de focus op het city builden. Dat maakt het geschikter voor jonge spelers.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 26 augustus 2018 09:25]

... en voor spelers die gewoon geen zin hebben in geweld, oorlog en narigheid maar een spel spelen om te ontspannen.
Oneens wat mij betreft, Civ 5 (en vooral Vox Populi) is beter dan alle eerdere Civs.

Civ 6 is wel slecht, maar vooral omdat ze grafisch achteruit zijn gegaan, dom plan.
Totaal verkeerde doelgroep. Je hebt fantasy en geschiedenis.
En Anno en Civilization zijn geen geschiedenis. Het is ook fantasy, tenzij je exact dezelfde kaart en acties simuleert als wat er heeft plaatsgevonden in het verleden, iets dat niemand doet in dergelijke games. Het is semi historisch gebaseerd, meestal spreekt men hier over alternate history. En er zijn genoeg 'historische' games die heel onsuccesvol zijn geweest.

Sci-fi en fantasy hebben genoeg aanhangers en genoeg succesvolle spellen in die genres.

Nee, het issue bij Anno 2070 is nog steeds de DRM, dat issue was er ook bij Anno 1404, maar dat hebben ze er direct weer uitgesloopt bij patch 1.1. Dus de meeste mensen zijn dat geheel vergeten na 9 jaar. Anno 2205 lijkt (volgens de reviews) niet op Anno 2070, daar haken een hoop mensen op af. Een hoop zijn daar juist positief over te spreken, wat wellicht niet veel goeds belooft voor Anno 1800...

Gelukkig kan je Anno 1404, 1503 1602 en 1701 nog DRM vrij kopen via GOG.com .
er is een verschil tussen historisch en geschiedenis ...
Ik heb mij prima met 1404 kunnen vermaken. Ik heb altijd de indruk gehad dat men over het algemeen 1404 uitgebreider vindt dan 1701. Maar als jij 1701 als laatste goede Anno editie vindt, ben ik bang dat het gedeeltelijk door nostalgische reden komt. Ik herken dat gevoel ook bij andere game series. En dat zuigt, want dan kan je eigenlijk niet meer genieten van nieuwe edities, omdat ze anders zijn. Niet perse slechter.

Zelf heb ik 2070 nog wel kansen gegeven, maar kon er elke keer niet in komen.
Klopt. Ik herken dat beeld. 20 jaar geleden was ik 15 en kon ik uren en uren per dag gamen als ik wilde. Nu heb ik 2 kleine kinderen, werk ik 40 uur per week, en heb ik andere verplichtingen erbij. Als ik nu 2 uurtjes per week vrij kan maken voor een spelletje mag ik heel blij zijn haha.

Daar komt nog bij dat ik toen diep onder de indruk was van wat er mogelijk was (was begonnen met de NES spelcomputer in 1989, dus de ontwikkelingen in mijn jeugd gingen extreem hard), en dat gevoel heb ik nu totaal niet meer.

Jeugdsentiment, Technische veranderingen en persoonlijke veranderingen zorgen er voor dat je nooit meer dat gevoel krijgt.
Mwoah valt mee net de nostalgie, daarom noemde ik ook Vox Populi, dat is nieuw. Ook Cities Skyline en Planet Coaster zijn erg goed, allen nieuwe games.Ook echt veel beter dan de oude versies/types van die spellen.

Enige wat er nog niet is, goede vervangers van Railroad Tycoon en SimFam.
Vox Populi, gaat het hier om een mod voor Civilization V?
Mod is misschien te bescheiden, is echt een gehele makeover van Civ V. Bijna alle problemen opgelost, balans is veel beter, AI is ongelofelijk veel slimmer. Nieuwe features, etc. Enorme aanrader, zeker mijn favo simulation game.
Ok dan weet ik waar het om gaat, kon het niet vinden als spel. Zou je dan aanraden om meteen met die mod te beginnen, voor iemand die het spel nog nooit gespeeld heeft? Zijn alle veranderingen goed op te zoeken in tooltips en Civilopaedia?
Hartstikke off-topic maar oh wat herkenbaar. Zeker qua tijd voor gaming maar ook dat er destijds vanalles veranderde qua mogelijkheden.

Van de c64 en Atari in mij geval naar de snes en de eerste 3dfx kaarten naar nu waren steeds enorme sprongen. Niet alleen in graphics maar ook wat er in games allemaal kon en qua ai enz.

Als ik nu van gtx980 naar gtx1080 of van quadcore naar octacore ga verandert er nagenoeg niets. Ja, iets mooiere graphics of iets meer fps.
Ging mogelijk ietwat minder snel dan je herinnert. Sterker nog, het gaat nu al meer dan een jaar of 20 met een redelijk gelijkmatig verloop.
Van 16 bit naar 32 bit was ook een graphics upgrade, geen revolutie.
Op de SNES zelf waren de eerste 3d games al te spelen, en de arcade hal stond er vol mee.
Wat is de revolutie precies van de Commodore en Atari naar de Snes? Uitgebreider en mooier, juist.

Innovatie in hardware zegt ook niets, innovatie in games zelf dat zegt wat.

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 26 augustus 2018 11:42]

Je hebt nu wel meer te besteden als vroegah. Alleen minder tijd om er van te genieten helaas. Eerder kon ik op 1 dag al uren lang achter elkaar gamen, dat ga ik tegenwoordig ook niet meer redden. Maar met minder slaap en prioriteiten stellen is 2 uurtjes per dag nog wel te doen (niet elke dag), en in het weekend lukt een aantal uur achter elkaar wel.
Ja klopt, het besteden kokt er ook nog bij. Toen ik 18 was en in de jaren erna kon ik weken en soms meer dan een maand lekker naar ZOAzië backpacken. Altijd geld tekort, maar wat een mooie tijd. Nu 'geld zat, vergelijken bij toen', maar te weinig vakantiedagen :-) en dan ga ik nu minder makkelijk backpacken. Hoewel we het hebben gedaan met zoontje van 4 maanden, maar je komt nu tijd tekort, en toen geld tekort :-)
Sommige pensioenmensen hebben geld en tijd, maar dan weer de gezondheid niet. Het is altijd wat.
Klopt. Ik herken dat beeld. 20 jaar geleden was ik 15 en kon ik uren en uren per dag gamen als ik wilde. Nu heb ik 2 kleine kinderen, werk ik 40 uur per week, en heb ik andere verplichtingen erbij. Als ik nu 2 uurtjes per week vrij kan maken voor een spelletje mag ik heel blij zijn haha.

Daar komt nog bij dat ik toen diep onder de indruk was van wat er mogelijk was (was begonnen met de NES spelcomputer in 1989, dus de ontwikkelingen in mijn jeugd gingen extreem hard), en dat gevoel heb ik nu totaal niet meer.

Jeugdsentiment, Technische veranderingen en persoonlijke veranderingen zorgen er voor dat je nooit meer dat gevoel krijgt.
Dat zegt niets over de kwaliteit van de game an-sich. Zowel 1404 als 2070 zijn eigenlijk betere games dan het origineel (welke je vandaag de dag nog steeds kunt spelen, ook via LAN). Je kunt in de single player ook prima de fast forward knop gebruiken (bij numpad) om de boel sneller te laten verlopen. Zo hoef je die game geen tientallen uren te spelen om ergens te komen.
Welk spel bedoel je? Of bedoel je de mod voor Civ V?
Anno 2007, het totaal van de 4 cijfertjes moet wel op 9 uitkomen.
....Dat maakt dat uit elke eeuw slechts één jaartal kan worden gekozen
In de 19e eeuw klopt dat inderdaad, maar in het gros van de rest kan er uit twee jaartallen gekozen worden. Als we bij een viercijferige reeks blijven; 1008,1080,1170,1107,1260,1206,1350,1305,1440,1404,1530,1503,1620,1602,1710,1701,1800,2016,2061,2025,2052,2061,2016,2070,2007,2160,2106,2250,2205,2340,2304,2430,2403,2520,2502,2610,2601,2700,3024,3042,3033,3051,3015,3060,3006,3150,3105,3240,3204,3330,3303,3420,3402,3510,3501,3600,4050,4005,4140,4104,4230,4203,4320,4302,4410,4401,4500,5040,5004,5130,5103,5220,5201,5310,5301,5400,6030,6003,6120,6102,6210,6201,6300,7110,7101,7200,8100,8101,9000.

Verder kan men nog uitwijken naar een driecijferige reeks en/of een reeks voor Christus.

[Reactie gewijzigd door Badderbeest op 26 augustus 2018 09:50]

Een bronstijd Anno in de mediterranee zou ZO welkom zijn.
Ik heb me ook erg vermaakt met Children of the Nile, een citybuilder die zich afspeelt in het oude Egypte.
En de Caesar reeks :)
Misschien dat je Ancient Cities iets vind, niet helemaal vergelijkbaar maar toch.
Was het niet zo dat ze altijd +99 jaar deden ?
In de tekst staat op de eerste pagina dat de getallen opgeteld altijd de som van 9 is.
dat kan allebei kloppen...
Men maakte uiteindelijk een sprong naar de toekomst, dus +99 jaar kan niet meer.
8101 is tien opgeteld, dus die valt af.
Waaom niet b.v. 1071, 1044, 1152, etc.?
Veel van oude Anno games komt hier dus ook samen. Ik heb ze niet allemaal gespeeld, maar het Zuid Amerika klinkt als hetzelfde principe als bij Anno 1404 met nomaden. Ik ben heel benieuwd, Anno games zijn een van de weinige games die het ook bij de vrouw goed doen!
Dit dus. De preview doet het een beetje over komen alsof vervuiling / andere cultuursteden nieuwe elementen zijn. Vervuiling zat echter in 2070 ook al, en inderdaad, we hadden de Orient in 1404. De expedities klinken meer als de quests die je daar ook al had, maar dan in een iets ander jasje.

Ik ben echt benieuwd naar deze versie. Voor mij was 1404 ook de laatste echt goede Anno game. Ik hoop dat al die randzaken (zo zie ik ze), zoals de dierentuin, de vervuiling, een niet te grote stempel gaan drukken.

Wel heerlijk dat we weer terug in de tijd gaan, en iedere farm weer gewoon een straatje nodig heeft! =)
Wat me wel opviel (maar niet door Tweakers werd uitgelicht.) Is dat je cropvelden nu heel flexibel vorm kunnen worden gegeven.

Je moet een bepaalde oppervlakte halen maar er is geen vast patroon meer.

Beter want dat monotone geplop van 1404 werd ik wel een beetje zat.

Lijkt wel of de nieuwe wereld meer als de maan en de poolregio in anno 2205 worden.
Waar je echt een fysiek andere map hebt waarvan je intern kunt handelen.

ITT. Anno 1404 waar de Oriënt in het zuiden lag van je eigen kaart.

Zelf overigens zeer positief. De atmosfeer voelt goed en de gekozen tijd is interessant.
Ik snap oprecht de aversie tegen anno 2070. Feitelijk is het exact dezelfde game als Anno 1404 venice inclusief de bijbehorende multiplayer co-op. Alleen hebben de ketens een reskin gekregen en is de combat beter geworden. Daarnaast hebben ze de gameplay uitgebreider gemaakt door er een volledige tweede faction met zijn eigen ketens aan toe te voegen. Tevens hebben ze de onderwater eilanden geintroduceerd om een extra dimensie toe te voegen. In de expansion hebben ze wat in 1404 de nomads waren een volledig speelbar ras gemaakt. Natuurlijk waren er nog wat kleine dingen als vervuiling, de rampen, crossgame research en de ark.

Lang verhaal kort in 1404 had je 1.5 speelbare ketens en in anno 2070 2.5 speelbare ketens en met de expansion zelfs 3 speelbare ketens. Meer gameplay die verder exact hetzelfde stramien volgt. Enige wat resteert is dat 2070 er futuristisch uitziet. Maar dat lijkt mij geen reden om een game af te branden...

Anno 2205 was inderdaad een volledig andere game met een andere engine en hierbij ontbrak multiplayer volledig (wat er voor mij wel bij hoort, dat zat in de eerste game ook al).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 26 augustus 2018 13:45]

Was de kritiek op 2070 misschien dat het juist een kopie van 1404 was met slechts een likje verf? Ik heb beide nog niet gespeeld.
Ik lees voornamelijk kritiek van mensen die een historisch thema willen en geen futuristisch, gaat dus niet zozeer om de inhoud van het spel maar meer om de verpakking. Ik vermaak me nog steeds kostelijk met 2070!
Anno 2205 was echt een verschrikking (ten opzichte van bijvoorbeeld 2070 _/-\o_ ). Totaal nul ressource management; zodra een productie gebouw er stond was er geen onderhoud o.i.d. meer nodig en bleef het gebouw gewoon ressources leveren (geen uitputting van grondstoffen, stroom te kort, brand, aardbevingen, hostiles etc)

Opslag van goederen en transport daar van.. te moeilijk voor een breder publiek. Vijandige facties of hostile take overs... te moeilijk voor een breder publiek. Te veel streamlining van features die het juist Anno maakte en niet een doorsnee city builder.

Het ontbreken van zoals je zelf al zei van multiplayer is al erg maar ook hier lijken het (weer) relatief kleine eilanden te worden die altijd hetzelfde qua indeling zijn (zie de grote hal / dock aan richting het einde van de trailer, die lijkt er echt neer gezet te zijn door de dev). Er zijn meer features te zien uit Anno 2205 dus ik maak mij grote zorgen :/
en het blauwdruk systeem van objecten zoals deltawerken voor stroom, bruggen etc.
Of waterpompen aanleggen enkel op specifieke plekken.
Vaste mappen, zonder vrijheden waar je wat wilt neerzetten en natuurlijk recht toe recht aan systeem.

Zelfde gebrek had anno lijnen ook.
Ken geen enkel middeleeuwse stad met recht toe recht aan wegen/indeling zoals hedendaagse New York....
Ik vond het geen leuke game omdat het in de toekomst afspeeld, dat is voor mij de enige reden dat ik ze links heb laten liggen.
Ik geef je gelijk, Anno 2070 was ook voor zijn tijd een prachtige game. Alleen ben ik het niet eens dat de combat beter is geworden in anno 2070. De AI in anno 1404 was ook niet geweldig, maar de ai in 2070 is helemaal niks. Dan vond ik die in anno 1404 met de land troepen en zo toch beter uitgewerkt dan in anno 2070. Verder hebt ik echt velen uren zitten in anno 2070 en wou dat er nog veel meer scenario’s voor waren uitgekomen.
Ik verheug me op Anno 1800 zolang ze maar de combat erin laten zitten, want dat maakt de anno games net anders dan een normale city builder.
Dat viel mij ook op inderdaad. Op zich wel beter, want het leuke van 'zo-effectief-mogeijk-cropfields-plaatsen' was er na een paar potjes toch wel vanaf.

Over de map. Man ik hoop dat het op dezelfde map gebeurd. Ik moet niets hebben van een laadscherm tussendoor, ook niet als dat laadscherm functionaliteit heeft. Wat een gameplaykiller is dat.
Punt 1 eens. Op den duur had je voor jezelf een aantal layouts en werd het allemaal toch precies hetzelfde.

Punt 2. Lastig. Aan de ene kant geeft het je mogelijkheid mooiere werelden te maken die ook realistischer overkomen.

Aan de andere kant heb je inderdaad laadtijden als je naar de nieuwe wereld moet. Bijvoorbeeld om de Cacao productie op te schroeven. De chocolics moeten immers genoeg chocola hebben anders gaan de ongestelde plebs met borden de straat op.
Klopt, ik heb het niet genoemd, maar het is inderdaad zo dat je bij elke Farm zelf de velden er omheen aan moet leggen. Bij de gewone Farm gaat is dat vrij freeform met kleine vierkantjes, bij de beestenfarm met een paar grote vierkanten.
Het is niet helemaal hetzelfde principe als de nomaden van 1404. Als je ooit 2205 hebt gespeeld dan weet je dat er verschillende sessions waren voor verschillende biomes. Dat is nu ook het geval voor Zuid Amerika. Als je een stad in Zuid Amerika wilt bouwen dan moet je daarvoor naar een andere session gaan. (een andere map laden in principe) Maar dit gaat wel beter geïntegreerd worden in de game (zonder loading times bijvoorbeeld).
Ik ken deze games niet naar ben nu wel benieuwd! Één dingetje in de tekst viel me wel op:

De opties voor de makers waren daarbij gelimiteerd, omdat ze vasthouden aan het adagium dat de vier cijfers in het jaartal opgeteld gelijk moeten zijn aan 9. Dat maakt dat uit elke eeuw slechts één jaartal kan worden gekozen.

Volgens mij klopt dit niet. Wel voor 1800 natuurlijk, maar in 17xx kun je gaan voor 1701 of 1710. In 20xx zijn je mogelijkheden nog veel uitgebreider (2070, 2061, 2052, 2043, 2034, 2025, 2016, 2007).
Maar als je de industriële revolutie in het spel wilt brengen, is 1800 een beter jaar tal dan 1710.

Een 1710 versie zou bijna betekenen een update van de 1701 versie, zelfde tijdperk.
En nee, anno hoort in het verleden zich af te spelen en niet in de toekomst :)
Dat was inderdaad niet goed nagedacht en iets te snel opgeschreven 8)7 Ik heb het aangepast... :)
Op zich heb je gelijk, maar als ik kijk naar naar je voorbeeld van 1701/1710 is de periode die daar tussen zit te kort om een nieuw spel aan op te hangen. Er zal in die tijd niet zoveel veranderd zijn. Ze proberen met de Anno games ook wel steeds naar de mogelijkheden van een periode te kijken. Sterker nog, ik heb de indruk dat die mogelijkheden belangrijker zijn dan het jaartal en het getal 9 wat ze er aan hangen.
Gezien de context van de anno x game serie, zijn de opties beperkt.
Anno 1710 zou zoals aangegeven, bijna direct na 1701 komen. Past niet echt in de serie, het zou jammer zijn als ze niet een daadwerkelijk verschillend tijdperk kiezen.
Goed gezien! Dit dacht ik ook direct toen ik het las. Jij was wel veel eerder dan ik met een goede reactie!
Van mij mogen ze weleens verder terug in de tijd. Anno 504 over de periode van de val van het Romeinse rijk, of juist Anno 504 BC over het ontstaan.
Dat genre is al vervuld door ander uitgevers,
Ceasar reeks en Age of Empire reeks.
Wel welkom als de ANNO serie dit zeer hoog kan overtreffen.
Ceasar spellen waren geweldig, maar de laatste is volgens mij 20 jaar oud ;)
klopt, 1998 alweer.
Als je terug rekent komt het veel korter voor.
was 12 jaar toen ik dat spel speelde...... tijd vliegt

EDIT:

Net wiki nageslagen, Ceasar 4 uit sept 2006 vergeten.
Wist niet eens dat deze bestond.

[Reactie gewijzigd door Screamer2003 op 26 augustus 2018 18:23]

Dat wist ik ook niet. Ceasar 2 en 3 grijs gespeeld.
Voor het onstaan van het Romeinse rijk (of eigenlijk republiek) is 504 BC toch wel een beetje vroeg denk ik. Maar dat ligt er dan ook weer aan waar je op wil focusen. Als je het wil doen over de groei van de stad, dan is het prima, maar als het echt gaat om de verovering van gebied, dan kun je beter een of twee eeuw later beginnen.

Maar nu ik er bij nadenk is 504 BC wel een leuke setting voor een Anno game.
Mijn punt is dat ze in ieder geval eens wat verder terug in de tijd zouden kunnen gaan voor de afwisseling. 504 BC lijkt mij een leuke periode, toen Rome nog maar een bescheiden stadstaat was omringd door allerlei gelijkwaardige of sterkere culturen. Maar 54 BC zou bijv. kunnen als je het over de periode van groei van Rome zou willen hebben. 1170 BC zou ook fascinerend kunnen zijn, juist een periode waarin alles instortte in plaats van rappe vooruitgang zoals in de traditionele Anno games.
Als het geen viercijferige combinatie moet zijn, dan zie ik een Anno gebasseerd op de Griekse stadsstaten inclusief kolonisatiedriften van toen, erg zitten!
Als ik nou nog nooit een Anno game gespeeld heb, welke zouden jullie dan aanraden om mee te beginnen?
1404 https://www.gog.com/game/anno_1404_gold_edition

Heb 1404.1503.1602 en 1701 compleet grijs gespeeld en speel 1404 nog steeds.

[Reactie gewijzigd door p.w op 26 augustus 2018 20:40]

Ziet er fraai uit. Nu maar hopen dat ze er een leuke, maar vooral goede campaign instoppen. De Anno campaigns van de vorige delen waren veelal kinderlijk met een slap verhaal. Daarnaast mag het vechten er van mij wel uit. Al vanaf het eerste anno deel was het vechten traag en saai, zeker in vergelijking met moderne strategie games. Het logistieke aspect van de game met het optimalizeren vd supply chain is een heel stuk spannender. Naast een boot en traditionele wegennetwerk met pakhuizen zou ik ook graag spoorlijnen aanleggen. Dat zou goed passen in deze editie...
Spoorlijnen zijn al geconfirmed!
Klopt, spoorlijnen is echt een toevoeging in supply chain van de industriële revolutie. Al mag het geen transport simulatie gaan worden in mijn ogen.
Vooralsnog ziet het er echt tof uit. Ik ben opgegroeid met Anno 1602 en speel deze nog steeds in een virtuele machine.

Anno 1404 vond ik ook heel goed vanwege de mooie muziek, goede gameplay en vele uitdagingen die het speel heeft.

Ziet er veelbelovend uit maar ik wacht nog eventjes ook al is het spel al uit.
Anno 1602 kun je zonder virtuele machine spelen:

1. Open Control Panel
2. Open Programs and Features
3. Choose "Turn Windows Features on or off"
4. Check Legacy Components and DirectPlay"

Zelfs de multiplayer werkt (heb je meestal nog wel iets extra's voor nodig).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Nederland

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True