Twee schermen
Inmiddels is de printer die we hebben gekocht, nog verder in prijs gedaald en kun je een versie zonder touchscreen, want dat heb je eigenlijk niet nodig, voor ongeveer 250 euro in huis halen. Een koopje voor een printer die je zoveel mogelijkheden geeft, als je maar bereid bent er wat tijd in te stoppen om hem goed werkend te krijgen. Over de kwaliteit kunnen we weinig zeggen; de steppers lijken oké, de voeding doet het nog zonder vonken en de printjes zijn in orde. Je moet wel flink ruimte reserveren voor zo'n gevaarte en een beetje handigheid kan geen kwaad.
We hebben de printer gebouwd met zowel het touchscreen als het ouderwetsere schermpje. Dat voelt dubbelop, maar beide interfaces hebben hun eigen voor- en nadelen. Het touchscreen is handig om even snel, handmatig de positie van de verschillende assen aan te passen, iets wat met het andere controlepaneel lastig is. Met het lcd-paneel en de draaiknop kun je weer instellingen wijzigen die met het touchscreen niet beschikbaar zijn, zoals het afstellen van de stapgrootte of temperaturen. Uiteraard zijn er prima behuizingen te printen om beide schermpjes netjes in te bouwen, waarmee je build wat netter wordt en de schermpjes bovendien in een prettiger werkbare hoek staan.
Tot slot
Zouden we iedereen aanraden zelf een printer in elkaar te zetten? Dat hangt helemaal af van de persoon. Als je het leuk vindt om met hardware te rommelen, en het idee en proces van een bouwpakket voor een 3d-printer staan je aan, dan is het een leuk project. En als je klaar bent met de hardware, is het tijd om met de firmware en software aan de gang te gaan en je zelfbouwprinter netjes werkend te krijgen. Daarna kun je natuurlijk altijd extra onderdelen kopen of zelf printen om je printer steeds weer iets verder te verfijnen en te tweaken.
Aan de andere kant, als je gewoon eens incidenteel een printje denkt te willen maken zonder al te veel gedoe, dan is zelf bouwen niets voor je. Dan wil je misschien gewoon een kant-en-klare printer, die het direct uit de doos al prima doet. Als je toch voor zelfbouw kiest, is het raadzaam om niet zoals wij een zo goedkoop en zo groot mogelijke printer uit te zoeken, maar een beproefd zelfbouwpakket te kiezen, zodat je bij problemen, waar je ongetwijfeld tegenaan zult lopen, kunt terugvallen op hulp en oplossingen van anderen.
Waar je ook voor kiest, 3d-printen blijft een behoorlijk ingewikkeld proces met veel variabelen, maar het zelf bouwen is leerzaam en relatief eenvoudig.