Grootse plannen
De cloud is zo'n buzzword dat al jaren rondzingt. In eerste instantie was niet helemaal duidelijk hoe de cloud ons leven zou gaan beïnvloeden, maar inmiddels zijn Netflix en Spotify niet meer uit ons leven weg te denken. Dvd's en cd's liggen bij menigeen in een hoek te verstoffen, streaming heeft de toekomst. Toch is de cloud nog niet overal doorgedrongen. Voor het spelen van games gebruiken we nog steeds massaal dure apparaten die we gewoon thuis hebben staan. Toch zijn er genoeg bedrijven die beweren dat die dure apparaten niet meer nodig zijn en dat je net zo goed via de cloud kunt gamen. We nemen de proef op de som. Hoe is de stand van zaken? Hoe bevalt gamen via de cloud anno 2018?
Terugkijkend kunnen we 2008 aanwijzen als het 'jaar van de cloud'. Als we teruglezen wat we er het afgelopen decennium zelf over hebben gepubliceerd, neemt vanaf dat jaar het aantal nieuwsberichten over het gebruik van de cloud flink toe. In eerste instantie ging het daarbij over bedrijven als Microsoft, IBM en AT&T, die flink investeerden in de datacenters waar al die clouddiensten zouden draaien. De berichten over clouddiensten zelf kwamen vanaf 2009 online, met gaming als speerpunt. Rearden Labs kondigde begin 2009 OnLive aan, waarmee het bedrijf games wilde streamen naar pc's of een zelf ontwikkeld stuk hardware, een klein kastje dat op een tv kon worden aangesloten.
/i/2002148049.jpeg?f=imagenormal)
Uitgevers als Electronic Arts, Ubisoft, Take-Two Interactive, Warner, THQ, Epic Games, Eidos, Atari Interactive en Codemasters wilden allemaal met OnLive in zee, maar vooral Crytek probeerde het voortouw te nemen. De Duitse studio had in 2005 al eens een poging gedaan om Crysis te streamen, maar was daar in 2007 weer mee gestopt. Voor de Duitse studio kwam OnLive dus als geroepen.
Gaming komt in beeld
Na de aankondiging van OnLive ging het hard. Nog dezelfde maand legde Sony de merknaam PS Cloud vast en trad Gaikai naar voren, een bedrijf dat een jaar eerder werd opgericht als volwaardig concurrent van OnLive. Gaikai beweerde games te kunnen streamen naar een willekeurige browser, zonder dat daar een eigen plugin voor hoefde te worden geïnstalleerd. De dienst vertrouwde op gangbare plugins als Java en Flash. Talloze grotere en kleinere bedrijven stonden op, allemaal met de bedoeling om diensten aan te bieden die vergelijkbaar waren met OnLive en Gaikai.

De eerste stappen
OnLive zou halverwege 2010 als eerste dienst op de markt komen, ruim een half jaar later gevolgd door Gaikai. Heel veel belangstelling voor de diensten van beide bedrijven was er niet, wat ook te wijten was aan het geringe aantal speelbare games. Zo bestond het aanbod van Gaikai bij de start in 2011 enkel uit Dead Space 2, The Sims 3, Spore en Mass Effect 2. Een jaar later trad Sony naar voren. Het nam Gaikai over, om de techniek van het bedrijf te gebruiken voor een eigen streaming platform. De techniek van Gaikai zou de basis vormen van PlayStation Now, dat begin 2015 officieel van start ging. In hetzelfde jaar lijfde Sony het kwakkelende OnLive in, om de dienst vrijwel direct te sluiten. Sony was enkel uit op de patenten van het bedrijf.
/i/2002148051.jpeg?f=imagenormal)
In 2015 diende zich echter een nieuwe concurrent voor PlayStation Now aan. Nvidia maakte dat jaar voor het eerst melding van GeForce Now. In eerste instantie was de dienst enkel bedoeld om games te streamen naar de verschillende Shield-apparaten die Nvidia op de markt bracht. Die waren echter niet of nauwelijks leverbaar buiten de VS, waardoor het succes beperkt bleef. Zo'n anderhalf jaar geleden kondigde Nvidia echter aan dat het de koppeling met Shield los wil laten en een volwaardige streaming dienst op wil zetten. De dienst van Nvidia steekt anders in elkaar dan die van Sony. Bij de dienst van Sony betaal je maandelijks abonnementsgeld om games te kunnen spelen, waarbij je kunt kiezen uit een lijst met zo'n 800 games die voor de PlayStation 2, 3 en 4 zijn verschenen. Bij Nvidia betaal je echter alleen voor de streamingdienst, niet voor de games. Je moet daarbij dus je eigen pc-games installeren die je vervolgens kunt streamen. Nvidia is niet de enige partij die een dergelijke dienst levert, LiquidSky doet hetzelfde. Je kunt games installeren die je anders zou spelen via Steam, Origin of Battle.net. En er zijn nog meer diensten zoals LiquidSky. Voor nu houden we het op een vergelijking tussen PlayStation Now, Geforce Now en LiquidSky.
Drie diensten
Er zijn duidelijke verschillen tussen de drie diensten. LiquidSky geeft je van de drie de meeste vrijheid, Sony de minste. Daar staat wat tegenover. Bij zowel LiquidSky als Geforce Now betaal je enkel voor de optie om games te streamen. De games dien je echter zelf te regelen. Je zult de games die je via de twee diensten wilt spelen dus zelf moeten kopen, als je ze nog niet hebt. Bij de dienst van Sony is dat anders. Daarbij betaal je zowel voor het streamen als voor de games. Sony biedt honderden games waar je uit kunt kiezen. Je kunt ze allemaal zonder enige beperking via de servers van Sony spelen, waarbij het resultaat gestreamd wordt naar je PlayStation 4 of pc. Als je lokaal de app van PlayStation Now hebt geïnstalleerd, hoeft er verder niets te gebeuren. Elke game uit het assortiment kun je direct spelen.
Dat is bij Geforce Now en LiquidSky anders. Ook die twee diensten kennen een app die je lokaal moet installeren. Daarnaast moet je elke game die je wilt spelen installeren bij Nvidia of LiquidSky. Als je daar een abonnement neemt, huur je dus eigenlijk een stukje op een virtuele harde schijf in de cloud, en daarop installeer je dan de games naar keuze. Als je bijvoorbeeld bij Geforce Now een game wilt spelen die je via Steam hebt gekocht, zie je in beeld staan dat de bestanden zullen worden geplaatst in C:\Program Files (x86)\steam, alsof het je lokale pc betreft. Het betreft echter een hoekje op de virtuele harde schijf die je huurt. Bij Nvidia en LiquidSky betaal je een bedrag per maand waarvoor je een bepaald aantal uren mag spelen via de servers van beide bedrijven.
We hebben van alle drie de diensten de snelheid getest, op een heel simpele manier. Met een camera die 240 beelden per seconde kan vastleggen hebben we de controller en de game die we speelden in één beeld gevangen. Vervolgens lieten we een spelfiguur een sprong maken door op de bijbehorende knop van de controller te drukken. De beelden van die opname keken we frame voor frame terug, om de momenten te bepalen waarop de knop werd ingedrukt en het spelfiguur sprong. Tussen die momenten zit een aantal frames en aan de hand van dat aantal konden we berekenen hoeveel milliseconden vertraging er zit tussen het indrukken van de knop en de sprong op het scherm.
Dat deden we bij dezelfde game terwijl we hem lokaal en via de streamingservice speelden. Dat leerde ons hoe veel vertraging de game en onze pc of tv van zichzelf hebben, en wat het aandeel is van de streamingdienst. Dat proces hebben we uitgevoerd bij een grafisch lichte game en een veeleisender game, om te zien of daar merkbaar verschil tussen zit.
PlayStation Now
PlayStation Now |
|
 |
Platformen |
PS4 en Windows |
Bediening |
Dualshock 4 en Xbox One controller. Geen muis/tobo. |
Verbinding |
Minimaal 5Mb/s, 12Mb/s aangeraden |
Vertraging |
42ms tot 116ms |
Prijs |
€15,- per maand of € 100,- per jaar |
Systeemeisen minimaal |
Windows 7, Core i3 2,0GHz, 2GB ram, 300MB opslag |
Systeemeisen aangeraden |
Windows 7, Core i3 3,5GHz of AMD A10 3,8GHz, 2GB ram, 300MB opslag |
Sony was er vroeg bij. Het bedrijf experimenteert al jaren met cloud gaming, en PlayStation Now is de dienst die van de drie die we onder de loep nemen het langst in bedrijf is. Je mag dan ook enigszins verwachten dat de dienst het beste werkt. Om met de deur in huis te vallen: dat is inderdaad zo, al kent PS Now duidelijke beperkingen. Ten eerste is de dienst in alles geënt op een console. Als je de PlayStation Now-app op een pc installeert, krijg je vrijwel dezelfde interface als op een PlayStation 4, die je dus ook op dezelfde wijze bedient. Als je PS Now op een PS4 gebruikt, is dat uiteraard prima. Bij de pc-versie is dat minder fijn.
De interface van de dienst is overzichtelijk, maar ook beperkt. Je ziet in grote vierkante vlakken de logo's van de verschillende games die je kunt spelen. Sony plaatst de games in categorieën als Race, Familie-vriendelijk, Schieten, en Onlangs toegevoegd. Elke categorie is een horizontale balk met logo's waar je doorheen kunt scrollen. Gek genoeg is de interface van de PS4-versie uitgebreider dan die van de pc-versie. Daar zie je bovenaan de interface een balk waarin je kunt kiezen uit 'Jouw games' en ' Zoeken'. De uitgebreide balk ontbreekt in Windows, terwijl hij daar net zo prettig zou zijn.
Toch is PlayStation Now wel degelijk een prettige service. Als je eenmaal een game hebt gekozen, werkt het starten en spelen van een game heerlijk snel en gemakkelijk. In tegenstelling tot bij de twee concurrenten hoeft er niets geïnstalleerd te worden, en het starten van een game via PS Now duurt dus niet veel langer dan het starten van een game op een PlayStation 4.
Het aanbod van PlayStation Now is groot. Er zijn ruim 800 games waar je uit kunt kiezen. Toch is juist het aanbod de achilleshiel van de dienst. Het aantal van 800 games lijkt behoorlijk, maar er zit veel kaf tussen het koren, met games als Clouds & Sheeps 2 en Pix the Cat. Niets ten nadele van deze en vergelijkbare games, maar het zijn vast niet de games waarvoor je een abonnement op PS Now afsluit. Je wilt de nieuwste blockbusters spelen, maar daar zul je vergeefs naar zoeken.
Wat je wel zult vinden, zijn games als Beyond Two Souls, The Last of Us, Heavy Rain, Darksiders, Dishonored, Uncharted 3 en de drie delen van Bioshock. Veel van die blockbusters stammen uit 2013 of langer geleden, met hier en daar een nieuwere game zoals Xcom 2, Assetto Corsa, Farming Simulator 17 en Tour de France 2017. Veel games zijn gemaakt voor de PlayStation 3 en zelfs 2, en draaien moeiteloos op PS Now. Dat is tof, maar we verwachten eigenlijk meer. Of, beter gezegd, we verwachten recentere games. Het gaat overigens ook niet altijd goed met de indeling. Zo vonden we Port Royale 3 en Operation Flashpoint Red River terug onder de sportgames.
Snelheid
PS Now is aan de trage kant. Bij een lichte game als Knack gaat het goed. De extra vertraging die PS Now oplevert bedraagt maximaal 50ms. Dat is de kleinste vertraging die we hebben gemeten bij de verschillende games en verschillende diensten. Toch is het niet alleen maar positief. Bij een game als Bioshock Infinite doet PS Now het beduidend minder goed. De extra vertraging die PS Now daar oplevert is 96ms als onder Windows wordt gespeeld, en 116ms bij PS Now op een PlayStation 4. Dat is de grootste vertraging die we hebben gemeten.
Wellicht belangrijker is dat bij een game als Bioshock Infinite opvalt dat de grafische kwaliteit flink afneemt als er wordt gestreamd. We speelden de versie uit BioShock: The Collection, opgepoetst en aangepast voor de PS4. Als je lokaal, dus niet gestreamd speelt, is dat ook goed te zien. De kleuren, het detailniveau en de belichting zijn verbeterd ten opzichte van de oorspronkelijke PS3-versie. Gestreamd ziet alles er echter beduidend minder mooi uit. Je ziet fletsere kleuren, minder mooie belichting en andere effecten, en vooral veel minder detail. Het is een groot verschil met de grafische prestaties van Geforce Now en LiquidSky, diensten waarbij de beeldkwaliteit veel minder afneemt als er wordt gestreamd.
Wat de prijs betreft steekt Sony wel gunstig af tegen de concurrentie. LiquidSky heeft ook een abonnementsvorm van 15 euro per maand, maar daar zijn de games niet bij inbegrepen. Bovendien is het aantal uren dat je voor dat bedrag bij die dienst kunt gamen beperkt, en bij Sony niet. Van PS Now kun je zo veel uren gebruikmaken als je wilt. Sony heeft technisch gezien zijn zaakjes goed op orde en ook de prijs is gunstig. Toch schiet wat ons betreft het aanbod tekort. Zo missen we niet alleen recente games, maar ook bij de oude blockbusters missen we nogal wat titels. Zo is er geen enkele FIFA, geen Call of Duty en ook geen Battlefield te vinden, om maar wat grote namen te noemen. Wat we bovendien missen, is een optie die de andere twee diensten wel bieden, namelijk de mogelijkheid om de games te streamen die je zelf in bezit hebt. Dat de laatste God of War niet in het aanbod zit is tot daar aan toe, maar als je hem eerder dit jaar al had gekocht, zou het fijn zijn als je hem nu ook via PlayStation Now zou kunnen spelen. Overigens schijnt Sony die optie wel aan PlayStation Now toe te willen voegen.
LiquidSky
LiquidSky |
|
 |
Platformen |
Windows en Android |
Bediening |
'Meeste controllers' (Dualshock 4 en Xbox One), muis/tobo |
Verbinding |
Minimaal 5Mb/s, aangeraden 20Mb/s |
Vertraging |
79ms tot 100ms |
Prijs |
$15,- voor 25 uur, $ 25,- voor 120 uur |
Systeemeisen |
Windows 7, Intel HD 4000 gpu, 2GB ram |
Naast Sony en Nvidia zijn er, zeker in de VS, kleinere partijen die zich op cloud gaming hebben toegelegd. We hebben ze niet allemaal getest, maar kozen LiquidSky als voorbeeld van deze onafhankelijke spelers. Wat LiquidSky aanbiedt is dus niet uniek, een vergelijkbare dienst kun je ook bij andere spelers krijgen. LiquidSky is misschien geen grote naam, maar het bedrijf wist wel grote spelers aan zich te binden. Zo haalde het 4 miljoen dollar op bij investeerders, waaronder het innovatiefonds van Samsung.
Het leuke van LiquidSky en een aantal vergelijkbare aanbieders is dat je er letterlijk een virtuele pc huurt waar je games op kunt installeren en spelen. Het betreft hier je eigen games, mits ze vallen onder Steam, Origin of Battle.net. Los daarvan kun je een aantal populaire games spelen, zoals Fortnite. Het gaat daarbij om je eigen games.
Als je LiquidSky opstart, zie je een Windows-desktop voor je. Het is de desktop van je virtuele SkyComputer, zoals LiquidSky hem noemt. Op die desktop zie je de snelkoppelingen van Steam en de andere portals. Vanuit die portals kun je de games installeren die je al in bezit hebt, en eventueel nieuwe aankopen doen. Het werkt net als op je eigen pc, al wordt het beeld in dit geval gestreamd. Je kunt je virtuele pc ook als pc gebruiken. Je kunt een internetbrowser openen, al ben je daarbij beperkt tot het gebruik van Chrome. Van Internet Explorer is geen spoor te bekennen. Je kunt ook door je bestanden bladeren en andere programma's gebruiken die onder Windows vallen, zoals de Device Manager.
Zo kun je ontdekken wat er onder de motorkap van je virtuele pc zit. Dat blijkt een Xeon E5-2690 v3 te zijn, die draait op 2,60GHz. Dat is een 12core-processor die gebaseerd is op Haswell-architectuur. Van die twaalf cores blijken we zes virtuele processorkernen te kunnen benutten, mits je althans als Pro speelt. LiquidSky laat je kiezen tussen Gamer en Pro. Als Gamer heb je de beschikking over drie virtuele cores, als Pro dus over zes. Als Gamer heb je daarbij 2GB vram voor de gpu en 6GB ram voor de processor. Als je voor Pro kiest, worden die aantallen verdubbeld en heb je 4GB vram en 12GB ram. Uiteraard betaal je als Pro meer dan als Gamer. Volgens LiquidSky is Gamer genoeg om 'de meeste games' te kunnen spelen. Denk daarbij aan League of Legends, Diablo III en World of Warcraft. Voor zwaardere games als Destiny 2, Far Cry 5 en Rise of the Tomb Raider raadt men Pro aan.
De gpu van je virtuele pc is een Grid M60-8Q, die vergelijkbaar is met een grafische kaart als de Nvidia GTX 980. Vreemd is wel dat de grafische kaart tijdens onze test draaide op een verouderde driver. Versie 370.16 bleek geïnstalleerd, terwijl versie 398.82 op dat moment al was vrijgegeven. Helaas kun je de drivers niet zelf bijwerken.
Dat is jammer, want het leverde problemen op bij sommige games. Zo konden we Wolfenstein II wel installeren, maar kregen we bij het opstarten een waarschuwing over die verouderde drivers. Toen we de game toch probeerden te spelen, bleek de belichting stuk, waardoor de levels veel te donker waren. Gelukkig hadden de overige games die we uitprobeerden geen problemen met de oude drivers. Ze draaiden meestal vrij soepel, vooral doordat de resolutie niet hoger kan worden ingesteld dan 1080p. Verder kun je in elke game de grafische settings naar eigen wens instellen.
Snelheid
LiquidSky is helaas aan de trage kant. Als we meten hoeveel vertraging het streamen oplevert, scoort LiquidSky slechter dan concurrent Nvidia, en soms ook slechter dan Sony. Opvallend was de vertraging die het spelen van Dead Cells opleverde. Dit is een in grafisch opzicht niet al te zware side scroller waarbij steeds maar weinig van het level in beeld wordt gebracht en waarbij dat beeld ook nog eens uit grove pixels bestaat. De stream van LiquidSky heeft een extra vertraging van gemiddeld 79ms, waar dat bij Nvidia niet meer dan 58ms is. Bij grafisch zwaardere games loopt de vertraging van de stream op tot 100ms. Ook dat is meer dan de vertraging bij Geforce Now, waar de vertraging bij dezelfde games gemiddeld niet meer dan 75ms bedraagt. Dat is niet erg bij een game als Civilization VI of Hitman, maar duidelijk merkbaar bij een game als Doom. Het verschil met Geforce Now is bij dergelijke games duidelijk merkbaar. Doom bleek bij Nvidia goed speelbaar, terwijl we bij LiquidSky door de vertraging moeite hadden om onze kills te maken.
Het verschil is zo groot dat we dat niet alleen op de snelheid van de stream af kunnen schuiven. Er is duidelijk meer aan de hand. Bij een game als Doom speelt de configuratie die LiquidSky gebruikt een belangrijke en vooral beperkende rol. De configuratie schiet tekort bij een grafisch veeleisende game. Als we de ingebouwde fps-counter van Doom aanzetten en de framerate vergelijken tussen LiquidSky en Geforce Now, zijn de verschillen opmerkelijk. Bij LiquidSky zijn drops naar 30fps niet uitzonderlijk, vooral niet tijdens gevechten, terwijl de framerate bij Geforce Now nauwelijks onder de 120fps is te krijgen. Dat verschil merk je goed en het is de voornaamste reden waarom de game via LiquidSky nauwelijks speelbaar is. En wat geldt voor Doom, geldt uiteraard voor meer grafisch veeleisende games. Het is het voornaamste minpunt van de dienst.
Kinderziektes
Een vergelijkbaar verschil met Geforce Now is de snelheid waarmee games worden geïnstalleerd. Bij LiquidSky worden Steam-games met 90MB/s gedownload, bij Nvidia is dat met 450MB/s. Helaas is er meer dat ten nadele van LiquidSky spreekt. Zo heeft de dienst verschillende kinderziektes. In veel gevallen springt het venster terug van fullscreen naar een kleiner formaat. Bovendien moet je vaak even puzzelen met de instellingen van de games die je installeert. Als je een game voor de eerste keer opstart, is vaak de laagst mogelijke resolutie gekozen, en het is niet fijn om een game te bekijken op 640 bij 480 pixels. Dat heeft Nvidia beter voor elkaar. Daar staat de resolutie doorgaans al goed ingesteld als je een game voor de eerste keer opstart.
LiquidSky heeft drie verschillende abonnementsvormen. Per vorm kun je een beperkt aantal uren gamen, al heb je zelf invloed op dat aantal. De goedkoopste variant kost 15 dollar per maand. Daarvoor krijg je 200GB virtuele opslagruimte om games te installeren. De tweede variant kost 30 dollar per maand, waarvoor je 500GB opslagruimte krijgt. Als je een jaarabonnement neemt, betaal je 25 dollar per maand en krijg je 750GB. Met de goedkoopste vorm kun je maximaal zo'n 25 uur gamen, maar dat aantal haal je alleen als je genoegen neemt met de Gamer-setting en dus met drie virtuele cores. Kies je voor de Pro-setting, dan wordt het aantal uren dat je kunt gamen gehalveerd. LiquidSky is daarmee niet goedkoop. Zeker niet in vergelijking met Sony, wetende dat je daarbij uit het complete aanbod kunt kiezen zonder de games al in bezit te hebben. De vraag is echter hoe de prijs van LiquidSky zich verhoudt tot die van Geforce Now. De dienst van Nvidia bevindt zich nu nog in een bèta-stadium. De inschatting is dat Nvidia prijzen gaat hanteren die vergelijkbaar zijn met die van LiquidSky.
De prijsstelling van concurrent Nvidia mag dan nog onduidelijk zijn, we kunnen al wel stellen dat die laatste partij zijn zaakjes een stuk beter voor elkaar heeft dan LiquidSky. Op technisch vlak is Geforce Now duidelijk beter dan LiquidSky, al heeft ook Geforce Now zijn nadelen, waarover je op de volgende pagina kunt lezen. Alleen als je echt volledige vrijheid wilt over wat je gestreamd wil kunnen spelen, is LiquidSky een goede optie. Als je meestal de bekendere games speelt, lijkt Geforce Now de betere keuze.
Geforce Now
Geforce Now |
|
 |
Platformen |
Windows en OS X |
Bediening |
DualShock 4, Xbox One en Xbox 360, muis/tobo |
Verbinding |
Minimaal 15Mb/s voor 720p/60fps en 25Mb/s voor 1080p/60fps |
Vertraging |
58ms tot 75ms |
Prijs |
Gratis in bèta, '$25 voor 20 uur op GTX 1060 of 10 uur op GTX 1080' |
Systeemeisen |
Windows 7, 2,0GHz dual core x86 cpu, DirectX 9 gpu, 4GB ram |
Nvidia richt zich al geruime tijd op streaming, maar dacht in eerste instantie de wereld te veroveren met eigen hardware. De verschillende incarnaties van de Shield moesten het medium worden waarop je de gestreamde games ging spelen. Dat kwam vooral buiten de VS nooit echt van de grond, voornamelijk omdat de Shield, in welke vorm dan ook, er slecht leverbaar was. De Shield bestaat nog, inclusief een verzameling games die je via de Shield kunt spelen. Dat zijn echter oude games en Nvidia lijkt die formule te verlaten.
Nvidia heeft het roer omgegooid en richt het zich nu op Geforce Now, een dienst die vergelijkbaar is met LiquidSky en in mindere mate met PlayStation Now. Waar de twee concurrenten uitersten van elkaar zijn, zoekt Nvidia de gulden middenweg. Bij Sony kun je kiezen uit een beperkt aantal games en bij LiquidSky ben je volledig vrij in de keuze van games die je wilt installeren op je eigen virtuele pc. Nvidia heeft van beide wat elementen overgenomen. Je hebt een eigen virtuele pc zoals bij LiquidSky, maar je hebt er wel veel minder zeggenschap over en kunt niet zomaar elke game installeren die je wilt. Waar je bij Sony alle games kunt spelen die via PlayStation Now kunnen worden gestreamd, kun je bij Nvidia alleen de games spelen die je al in bezit hebt. Je speelt dus de games uit je eigen Steam-catalogus, net als bij LiquidSky, en kunt niet even snel een nieuwe game uitproberen zoals dat bij de dienst van Sony mogelijk is.
Die gulden middenweg is er ook in de presentatie van Geforce Now. Nvidia heeft een strakke interface ontworpen die enigszins doet denken aan die van PlayStation Now. In een simpel, maar overzichtelijk menu krijg je de games voorgeschoteld die je kunt spelen, te beginnen met populaire namen als Fortnite, PUBG, Overwatch, League of Legends en Counter-Strike: GO, gevolgd door een lijstje met New Releases en daaronder blokjes met games gesorteerd op genre. Verder is er een handige en vooral snelle zoekfunctie die de games toont die je via Geforce Now kunt spelen. In een tweede tabblad zie je een overzicht van de games die je al op je virtuele pc hebt geïnstalleerd.
/i/2002148005.jpeg?f=imagenormal)
Ook prettig is dat Nvidia een handig menu met Settings heeft toegevoegd, waarin je de kwaliteit van de stream kunt kiezen. Je kunt kiezen uit Balanced, Data Saver, Competitive en Custom. De belangrijkste opties zijn Balanced, waarin je op 1920 bij 1080 met 60 frames per seconde speelt, en Competitive, waarbij je met 120 frames per seconde speelt op een resolutie van 1280 bij 720. Toch zegt dat niet alles, want de hardware van Nvidia is tot meer in staat. Games die we op Balanced speelden haalden vaak een hogere framerate op 1920 bij 1080. Ze kwamen vaak zelfs boven de 120fps uit. Dat zegt niet meteen alles. Een game mag dan wel op hoge framerates draaien op de servers van Nvidia, maar de stream wordt toch 'slechts' met maximaal 60 frames per seconde naar je gestuurd. Toch is die hogere framerate erg prettig, zoals de vergelijking met LiquidSky duidelijk maakt.
Lekkere configuratie
De framerate van de stream van beide diensten ontloopt elkaar niet zo veel. Toch is er een groot verschil merkbaar als je games speelt waarin snelle actie is vereist, en dat zit hem in de framerate die de game haalt op de server. We speelden Doom op beide diensten en bij LiquidSky was de game nagenoeg onspeelbaar doordat de framerate van de game zelf regelmatig daalde tot 30fps. Bij Nvidia was de framerate ook tijdens heftige shootouts minstens 120fps, en vooral dat maakt een wereld van verschil. Helaas is bij Geforce Now niet te achterhalen wat voor configuratie je tot je beschikking hebt, maar hij is beduidend krachtiger dan de configuratie bij LiquidSky.
Ook de verbinding met de servers van Nvidia verloopt soepel. Bij het spelen van een grafisch lichte game zorgde PlayStation Now voor net iets minder vertraging, maar bij de zwaardere games blijkt de kracht van Geforce Now. Bij de twee concurrenten zorgde het streamen van dergelijke games voor zo'n 100ms extra vertraging, terwijl Nvidia dat op 75ms wist te houden. Samen met de prima prestaties van de hardware van de virtuele pc die je bij Nvidia tot je beschikking hebt, zorgt dit ervoor dat gamen via Geforce Now soepeler verloopt dan bij de twee concurrenten. Sony is daarbij een goede tweede, maar LiquidSky kan op dit vlak zeker niet aan Nvidia tippen.
Nvidia doet meer goed. Ook het installeren van games verloopt razendsnel. Als je een game installeert uit de lijst met games die Nvidia ondersteunt, wordt hij gedownload met 450MB/s. Bij LiquidSky worden Steam-games gedownload met 90MB/s. Daarmee zijn we wel meteen bij het voornaamste bezwaar tegen Geforce Now gekomen; de dienst ondersteunt slechts een beperkt aantal games. Dat zijn er op dit moment zo'n 250 en dat is beduidend minder dan het aantal dat Sony aanbiedt. Het zijn games van Steam, Battle.net en Uplay. De games van EA's Origin ontbreken dus. LiquidSky biedt wel Origin, maar daar ontbreken juist de games van Uplay.
Eigen games toevoegen
Het nadeel van de relatief korte lijst in Geforce Now is gelukkig klein. Het aantal van 250 games mag dan beperkt zijn, games die niet op de lijst staan kun je doorgaans wel spelen. Als het een game is die je op Steam, Battle.net of Uplay in bezit hebt, kun je hem namelijk tijdelijk bij de dienst installeren. Na elke speelsessie wordt de game vervolgens weer van je virtuele pc gewist. Je zult hem dus elke keer weer opnieuw moeten downloaden en installeren, waarbij opvalt dat de downloadsnelheid een stuk lager is. In plaats van 450 Mb/s haalden we nu maximaal 200Mb/s, en die snelheid was zeker niet constant. De downloadsnelheid is daarmee echter nog steeds beduidend hoger dan die bij LiquidSky. Uiteindelijk is het vooral erg prettig dat je op deze manier toch vrijwel elke pc-game via Geforce Now kunt spelen.
Een wat groter nadeel is dat Nvidia de lengte van speelsessies van alle games beperkt tot maximaal 4 uur. Daarna krijg je de kans om je voortgang op te slaan en word je uitgelogd. Je kunt desgewenst wel meteen weer inloggen voor een volgende sessie. Nvidia stelt dat het de maatregel heeft genomen om iedereen een kans te geven de dienst tijdens de bètafase uit te testen. Dat doet vermoeden dat de beperking wordt opgeheven als de dienst officieel van start gaat.
Helaas is nog niet duidelijk wanneer de release van de dienst van Nvidia plaatsvindt, en ook niet wat het bedrijf voor Geforce Now gaat rekenen. Zolang de dienst zich in de bèta-fase bevindt, kun je gratis spelen, al houdt Nvidia het aantal deelnemers beperkt. Toen Nvidia begin 2017 de plannen voor Geforce Now ontvouwde, wilde het een abonnement aanbieden voor 25 dollar per maand, een bedrag waarvoor je 20 uur kon gamen. Toen leek het erop dat je daarbij kon kiezen tussen spelen op een GTX 1060 en een GTX 1080, waarbij je in dat laatste geval slechts 10 uur zou kunnen gamen voor die 25 dollar. De keuze tussen een 1060 en 1080 is inmiddels verdwenen en vervangen door de optie om Balanced of Competitive te spelen. Of dat invloed heeft op de hardware waarop je speelt, is onduidelijk. Waarschijnlijk is dat niet het geval. Of Nvidia vast gaat houden aan 25 dollar per maand is ook nog onbekend. Hopelijk wordt er uiteindelijk een ander bedrag gerekend, want 10 uur gamen voor 25 dollar vinden we behoorlijk pittig.
Afgezien daarvan zijn we echter zeer te spreken over Geforce Now. De prestaties zijn op alle vlakken beter dan die van het vergelijkbare LiquidSky. Je hebt een snelle virtuele pc tot je beschikking waarop je vrijwel elke pc-game kunt installeren die je wilt. Daarbij is de snelheid van de stream goed en stabiel. Het grootste nadeel is dat Nvidia maar 250 games aanbiedt die je kunt installeren op je virtuele pc. Andere games kun je wel spelen, maar dien je elke keer weer opnieuw te installeren. De voordelen wegen echter ruimschoots op tegen dat nadeel. Ook prettig is dat er een client voor OS X is, wat betekent dat je via Geforce Now al die Windows-games ook op je Macbook of iMac kunt spelen.
Conclusie
De verschillen tussen de drie streamingdiensten die we hebben getest zijn groot. Vooral Sony kiest met zijn PlayStation Now voor een andere benadering dan de twee concurrenten die zich richten op pc-gamers. Sony biedt een groot assortiment van ruim 800 games, en voor 15 euro per maand kun je die allemaal onbeperkt spelen. Elke game uit de lijst kun je spelen, ook als je hem niet eerder hebt aangeschaft. Dat is de grootste kracht van PlayStation Now, een haast oneindige lijst van games die je voor relatief weinig geld kunt uitproberen. Gek genoeg ontbreken wat grote namen, zoals FIFA, Call of Duty en Battlefield. Belangrijker is dat ook veel recente namen ontbreken. De dienst mist ruwweg alle grote games van de afgelopen twee jaar, en dat is uiteraard een duidelijk minpunt. We hadden graag een plus-versie van het abonnement gezien waarbij je voor een hoger maandbedrag ook de nieuwste titels kunt spelen. De vertraging die het streamen via servers van Sony veroorzaakt is niet overdreven groot, maar Nvidia scoort op dat vlak beter.
Zelf games toevoegen die je al in bezit hebt, is bij Sony helaas niet mogelijk. Dat is wel mogelijk bij LiquidSky en Geforce Now. Bij die twee huur je een virtuele pc op een server. Games die je op Steam of Battle.net al in je lijst hebt staan, kun je op die virtuele pc installeren en vanaf de server streamen. LiquidSky geeft je daarbij de meeste vrijheid. Bij deze dienst krijg je een Windows-desktop en de vrije hand om te installeren wat je wilt. De clients van Steam, Battle.net en Origin zijn geïnstalleerd en daarmee kun je doen en laten wat je wilt. LiquidSky mist Uplay. Geforce Now heeft dat wel, maar deze dienst mist op zijn beurt Origin.
/i/2002148063.jpeg?f=imagenormal)
Geforce Now heeft ook Steam en Battle.net, maar geeft je iets minder vrijheid. Nvidia biedt een lijst van 250 games die je kunt installeren en spelen. De lijst is niet groot. Gelukkig kun je andere games van Steam, Battle.net en Uplay wel spelen, al zul je ze bij elke speelsessie opnieuw moeten installeren. Dat is onhandig, en hopelijk vindt Nvidia daar nog een oplossing voor. Verder zijn we zeer te spreken over Geforce Now. De virtuele pc die Nvidia biedt is beduidend krachtiger dan die van concurrent LiquidSky. Bij die laatste dienst draait een grafisch veeleisende game als Doom niet soepel op de server, en daar komt de vertraging van het streamen nog bij. Het maakt dat games als Doom nauwelijks speelbaar zijn.
Dat doet Nvidia heel wat beter, want als we dezelfde scènes spelen via Geforce Now komt de framerate van de game niet onder de 120fps. Die gameplay wordt vervolgens overigens wel met 60fps gestreamd. Daarbij komt dat de vertraging die de streams van Nvidia opleveren ook zeer acceptabel is. Waar de vertraging bij het spelen van zware games via de diensten van Sony en LiquidSky regelmatig oploopt tot meer dan 100ms, blijft dat bij Nvidia beperkt tot 75ms. Als je een echte consolegamer bent en lekker veel games wilt uitproberen, is PlayStation Now de beste keuze. Ben je meer een pc-gamer en wil je een goede virtuele pc met een goede streamsnelheid, dan is Geforce Now de beste keuze. Jammer dat van die laatste dienst nog niet bekend is wat hij gaat kosten. Als we een oude inschatting mogen geloven, kan de abonnementsprijs van die dienst een flink struikelblok vormen.
Eindoordeel
Als het spelen met de verschillende streamingdiensten iets duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat de ideale oplossing er nog niet is. In theorie biedt streamen grote voordelen. Je hoeft thuis niets meer te installeren en al helemaal niet meer te investeren in dure hardware. Toch blijven we dat voorlopig nog doen, en niet alleen omdat we nu eenmaal tweaker zijn. De praktijk is simpelweg nog niet zo mooi als de theorie. Geen van de drie diensten die we hebben getest werkt optimaal. PlayStation Now biedt op zich een heel aantrekkelijke deal. Voor 15 euro kun je onbeperkt games spelen uit een catalogus met liefst 800 games, via een service waarvan de bediening gemakkelijk is en die redelijk werkt. Als je geen al te snelle games speelt, werkt het allemaal prima. Alleen schiet juist dat enorme aanbod tekort. We missen recente games en willen daar desnoods wel wat extra voor betalen.
De prijs lijkt juist het struikelblok te gaan vormen bij de voornaamste concurrent, Geforce Now. Het is een prima dienst waarmee Nvidia bewijst dat het goede hardware levert die ook in een serversetting goed uit de verf komt. We worden er erg blij van als we Doom kunnen spelen met minimaal 120fps. Zelfs met een stream die tot 60fps beperkt blijft, is het voordeel daarvan duidelijk, zeker als je deze snelheid afzet tegen de magere prestaties die LiquidSky biedt. Juist bij die laatste dienst wordt duidelijk dat de hardware van de server van doorslaggevend belang is bij een streamingdienst. Toch zijn we ook van Geforce Now nog niet overtuigd. Als de eerste inschatting van de prijs die Nvidia gaat rekenen klopt, zullen we er geen gebruik van gaan maken. Het is nog allerminst officieel, maar als we echt 25 dollar moeten gaan betalen om 10 uur te kunnen gamen op de hoogste grafische settings, haken we af. Met zulke prijzen sparen we liever nog even door voor een nieuwe grafische kaart.