Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Strijd der slimme speakers

Apple HomePod vs. Google Home Max

10-07-2018 • 06:00

244

Multipage-opmaak

Inleiding

Het heeft er alle schijn van dat de slimme speakers van de reuzen in deze productcategorie steeds dichter bij een Nederlandse of Belgische release komen. Officieel zijn de Amazon Echo-, Apple HomePod- en Google Home-speakers nog niet uit in de Benelux en het is ook niet bekend wanneer ze komen. Dat ze komen is wel waarschijnlijk, in elk geval wat de HomePod en Google Home betreft.

Google heeft al aangekondigd dat Google Assistant binnenkort in onze taal beschikbaar is en hoewel dat niet meteen betekent dat Google Home ook Nederlands zal praten, zal dat hopelijk niet al te lang duren. Het duurt nu eenmaal even om een taal te leren en dat geldt ook voor slimme assistenten. Bovendien zijn de afzetmarkten waarin talen als Engels, Spaans, Frans of Duits wordt gesproken, een stukje groter dan de Nederlandse. Siri van Apple spreekt echter al Nederlands, dus voor de HomePod is het vooral een kwestie van de taal beschikbaar maken op die slimme speaker en het product in de Benelux uitbrengen.

Het leek het ons een goed moment om de beste speakers van Apple en Google tegenover elkaar te zetten. We hebben de Google Home Max en Apple HomePod dan ook uit Amerika laten komen. Googles speaker is alleen nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten en de HomePod daarnaast inmiddels ook in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Frankrijk, Canada en Duitsland.

Wat kun je met deze speakers? Klinken ze goed genoeg om je huidige speakers te vervangen? Hoe intelligent zijn ze inmiddels? Waar loop je tegenaan als je ze hier gebruikt? En hoe zit het eigenlijk met privacy? We zetten het allemaal op een rijtje in deze round-up.

Ingewanden en uiterlijk

Het draait bij slimme speakers natuurlijk voor een groot deel om de slimmigheden van de assistenten, die zich in de cloud bevinden. Desondanks hebben deze apparaten hardware nodig om te kunnen functioneren. Zo heeft de Google Home Max een quadcore-Arm-processor van 1,5GHz en de Apple HomePod de A8-chip, die ook in de iPhone 6 zit. Veel hoeven de speakers zelf niet te bedenken, want de stemopdrachten worden niet lokaal in acties vertaald, maar met de interne hardware worden bijvoorbeeld wel de verschillende audiosignalen van de microfoons verwerkt, zodat ze je kunnen verstaan boven de muziek uit. Belangrijker dan processoren zijn echter de luidsprekers, want die bepalen hoe de Home Max en HomePod klinken.

Apple HomePod en Google Home MaxApple HomePod en Google Home Max
Apple HomePod en Google Home MaxApple HomePod en Google Home MaxApple HomePod en Google Home Max

Om te beginnen bij de HomePod: die heeft één 4"-woofer met een hoge conusuitslag van zo'n 21mm die naar boven is gericht en daar omheen zeven tweeters die elk hun eigen versterkertje hebben. De Google Home Max heeft twee 4,5"-woofers met eveneens een aardige conusuitslag van zo'n 11mm en twee 0,7"-tweeters voor de hogere frequenties. De natuurkunde schrijft voor dat als je diepe en kwalitatief hoogstaande bastonen wilt produceren, ruimte een bepalende factor is. Subwoofers zijn niet voor niets vaak groot en smartphones klinken doorgaans nergens naar, vooral wat bastonen betreft dan. Je zou dus verwachten dat de Google Home Max mooiere bastonen produceert dan de HomePod van Apple. Of dat zo is, lees je op de pagina over geluidskwaliteit en onze blinde test met deze twee speakers. Eerst bekijken we nog even wat extra informatie over beide apparaten en wat ze aan boord hebben.

Slimme speaker Apple HomePod Google Home Max
Hoogte 172mm 336,6mm
Breedte 142mm 190mm
Diepte 142mm 154,4mm
Gewicht 2,5kg 5,3kg
Connectiviteit AirPlay, wifi Bluetooth 4.2, wifi
In- en uitgangen Geen Usb-c en 3,5mm-poort
Aantal microfoons 6 6

Zoals je aan de afmetingen en natuurlijk op de foto's ziet, is de Home Max een behoorlijk stuk groter dan de HomePod. Daarom is het wel zo fijn dat eerstgenoemde zowel in liggende als in staande positie functioneert. Waar je je wel bewust van moet zijn, is dat de Home Max als je hem rechtop zet, van de stereo- naar de monomodus schakelt, met een minder ruimtelijk geluid als gevolg. Als je de Google Home Max staand opstelt, neemt hij nog steeds meer ruimte in dan de HomePod, dus dat is iets om rekening mee te houden. Bovendien gaat de HomePod net wat natuurlijker op in een gemiddeld interieur; het is niet overduidelijk een luidspreker en hij valt door zijn omvang minder op.

Als je er bloemen in kon stoppen, zou je met enige fantasie kunnen denken dat de HomePod een vaas is, ware het niet dat het materiaal dat eromheen zit, stof is. Het voelt stevig aan, maar je kunt het wel indeuken, waarna het vrolijk terugveert. Geluid gaat dwars door de stof heen, maar je kunt de binnenste, plastic behuizing die eronder zit, niet zien. De stof kleedt mooi af en draagt bij aan de prima afwerking van de slimme speaker. Op de bovenkant zit een rond plaatje met een schermpje met diffuser, waardoor je geen individuele pixels ziet. Dit dient alleen voor het weergeven van de status van de HomePod, en de plus- en minknoppen voor volumeregeling. Aan de onderkant van de HomePod zit een rubberen voet, die naar verluidt kringen kan achterlaten op hout. Zelf hebben we hier geen last van gehad, hoewel we hem bewust langer dan een maand op een witte houten vensterbank hebben neergezet om dit te testen. Hij stond daarbij een groot deel van de dag in de zon en is overigens ook niet verkleurd in dit tijdsbestek.

Apple HomePod en Google Home MaxDe Google Home Max ziet er wat meer uit als een conventionele luidspreker, maar dan wel een moderne. Ook deze slimme speaker is mooi afgewerkt. De stof aan de voorkant is strak en stevig om de behuizing gespannen en de plastic achterkant voelt solide aan, evenals de knop om de microfoons te laten stoppen met luisteren, die de HomePod overigens niet heeft. Tegen de slimme speaker van Apple kun je wel zeggen 'Hey Siri, stop listening', waarna je dit weer kunt aanzetten in de Home-app. De Google Home Max heeft geen schermpje, maar lampjes die door de stoffen voorkant schijnen. Het zijn vier stippen naast elkaar, waarmee de speaker laat zien dat hij aan het luisteren is, maar ook kan aangeven hoe hard hij staat. Het schermpje van de HomePod is mooier om te zien dan deze eenvoudige puntjes, maar bij de HomePod kun je het schermpje niet zien als je op gelijke hoogte zit. Daarvoor moet je hem laag neerzetten. Bij de Google Home Max krijg je overigens ook een rubberen matje dat de trillingen van de luidspreker opvangt, en dat werkt goed.

Apple HomePod en Google Home MaxApple HomePod en Google Home MaxApple HomePod en Google Home Max
Apple HomePod en Google Home MaxApple HomePod en Google Home Max

Zowel de HomePod als de Home Max heeft aanraakvlakken. Bij de HomePod zitten die op de bovenkant en bij de Home Max in liggende stand ook. Je kunt er bij beide het volume mee regelen. Bij de HomePod werkt dat door op de plus- en mintoetsen te tikken of die lang aan te raken en bij de Home Max moet je een slepende beweging maken. In beide gevallen kun je het volume hiermee vrij precies regelen. Ook kun je bij beide muziek pauzeren of hervatten met een enkele tik op het aanraakvlak en een alarm dat afgaat, stoppen. Bij de HomePod kun je ook twee keer tikken om naar het volgende nummer te gaan, drie keer tikken om het vorige nummer af te spelen en als je het vlak lang aanraakt, activeer je Siri en kun je direct een commando geven in plaats van 'Hey Siri' te zeggen. Dat alles kan de Home Max niet.

In principe is het idee dat beide luidsprekers draadloos werken. De muziek die ze afspelen, wordt via internet gestreamd via muziekdiensten als Apple Music of Spotify, maar de Google Home Max heeft wel de mogelijkheid om via een 3,5mm-plug een externe bron aan te sluiten. Dat kan handig zijn als je graag naar lossless audio luistert, maar aan de andere kant klinken deze speakers ook weer niet zo goed dat de gemiddelde audiofiel ze als vervanging voor een volwaardige, dure audio-installatie zal zien. Toch is het leuk dat het kan en bovendien is het fijn dat hij bluetooth ondersteunt. Je kunt de Home Max via de Home-app in koppelmodus zetten en bijvoorbeeld pairen met je smartphone. Met de HomePod ben je aangewezen op AirPlay voor audiobronnen buiten de HomePod zelf en dat betekent dat als jij een iPhone hebt, maar je partner een Android-smartphone, hij of zij geen muziek kan opzetten vanaf dat apparaat. De usb-c-aansluiting op de Google Home Max is ingebouwd, zodat er een adaptertje op aangesloten kan worden waar een ethernetstekker in past. Zo kun je hem dus bedraad aansluiten op internet, in plaats van via wifi, en dat kan bij de HomePod evenmin.

Geluidskwaliteit

Over geluidskwaliteit is het moeilijk twisten. Toch willen we natuurlijk een indruk geven van hoe de HomePod en Google Home Max klinken, zeker omdat ze nog niet in Nederlandse of Belgische winkels te beluisteren zijn. Natuurlijk kan ik als auteur van dit artikel zelf een omschrijving van het geluid geven en een mening daarover vormen, maar het is waardevoller om mensen van diverse pluimage te laten luisteren en hun mening te laten geven. Ik heb dan ook een blinde test opgezet, zo wetenschappelijk als binnen de beschikbare tijd mogelijk was.

Testmethode blinde test

Voor de test heb ik een scala aan muziek uitgezocht. Zo heb ik Bohemian Rhapsody van Queen gedraaid, omdat daar veel verschillende elementen in zitten, maar ook liedjes gekozen die gericht zijn op een specifiek onderdeel, zoals Rhapsody in Blue van George Gershwin voor het dynamisch bereik, Massive Attack met Angel en Motherboard van Daft Punk voor de bascontrole, Anne Sofie von Otter met Baby Plays Around voor de middentonen en zo nog een aantal. Ook heb ik nummers gedraaid die typisch zijn voor een bepaald genre en die iedereen kent. Zo was Foo Fighters met Everlong het rocknummer, Eminem met Lose Yourself voor rap, Hans Zimmer met Coward voor filmmuziek et cetera.

BlinddoekVan die nummers heb ik er drie willekeurig gekozen en aan negen redactieleden laten horen. Sommigen hebben thuis prachtige audioapparatuur staan en andere hebben minder ervaring met het beoordelen van audiokwaliteit. In sommige gevallen hebben we de redacteuren een nummer laten kiezen dat ze zelf goed kenden, omdat ze daardoor goed konden vertellen of een nummer klinkt zoals dat hoort op een hoogwaardige audioset. Verder hebben we de speakers soms nog even gewisseld, zodat de geblinddoekte luisteraars niet aan de geluidsrichting konden horen welke slimme speaker aan het spelen was.

Ik heb de liedjes vanaf een bepaald punt in het nummer één keer laten horen op de ene slimme speaker en één keer hetzelfde stuk op de andere speaker. Desgevraagd mochten de redacteuren nog een keer schakelen naar de andere speaker of een stukje nog eens horen. Met welke speaker ik begon, was willekeurig. Ook hebben we een abx-test gedaan. Daarbij liet ik een nummer nog een keer horen, maar dan op een willekeurige speaker. De redacteuren moesten dan zeggen naar welke speaker ze luisterden: de eerste of de tweede. Zeven van de negen ondervraagden had dat juist. De meerderheid kon dus herkennen naar welke speaker ze aan het luisteren waren. Verder heb ik ze simpelweg gevraagd welke speaker ze het best vonden klinken: de eerste speaker of de tweede. Daarna heb ik ze gevraagd waarom ze dat vonden, uiteraard zonder ze een woord in de mond te leggen.

Resultaten

De redacteuren waren over het algemeen vrij eensgezind. Zeven van de negen kozen bij elk van de drie tracks voor de Google Home Max. Drie daarvan vonden het erg lastig om een winnaar aan te wijzen, omdat ze beide niet goed gebalanceerd vonden klinken, maar allebei op een andere manier. Twee redacteuren vonden tweemaal de HomePod het lekkerste klinken en bij één nummer de Google Home Max. Beide redacteuren vonden bij twee verschillende nummers de HomePod ruimtelijker klinken. Ook vond een van die twee weliswaar dat het geluid van de HomePod meer een brei werd en dat de Home Max betere middentonen had, maar deze persoon vond die speaker ook wat te schel en dun klinken, waardoor hij toch voor de HomePod koos.

De redacteuren die constant voor de Google Home kozen, waren opvallend eensgezind. Het geluid van de Google Home Max werd door bijna iedereen als veel beter gelaagd beoordeeld. Waar de HomePod meer een brei aan geluid voortbrengt, kun je bij de Home Max de lage, midden- en hoge tonen veel beter van elkaar onderscheiden. Daarnaast vonden vijf van de zeven redacteuren die voor Home Max kozen, die speaker ook ruimtelijker klinken, waarbij het belangrijk is om op te merken dat we hem in liggende positie hebben laten horen, waarbij hij stereoweergave heeft. Ook werd meermaals genoemd dat de middentonen van de HomePod te afwezig zijn, waardoor de meeste zang op de Google Home Max beter overkomt. Wat vrij vervelend werd gevonden aan de HomePod, was dat de bas te hard is afgesteld. Bovendien klonk deze voor een aantal proefpersonen erg bonkerig, waar de Home Max een nettere bascontrole heeft. De Home Max kreeg soms de kritiek dat hij bij een standaard equalizerinstelling te weinig bas produceert, maar de meesten vonden dat hij wel meer detail laat horen.

Wat geluidskwaliteit betreft is de Google Home Max dus volgens de meesten de winnaar. Hij is ook mijn persoonlijke favoriet, nadat ik beide speakers een aantal maanden in mijn huiskamer afwisselend heb beluisterd met vele verschillende soorten muziek. Vooral bij het luisteren naar muziek met veel details en waar middentonen belangrijk zijn, vind ik de HomePod tekortschieten. De Home Max is ook zeker niet perfect, maar daar zou ik persoonlijk de meeste muziek prima op kunnen beluisteren, als ik geen zin heb om mijn versterker met grote speakers aan te zetten. De HomePod komt het beste uit de verf met popmuziek en het brede genre dat electronic dance music heet, hoewel de bas naar mijn smaak dan nog altijd wat te flodderig is. Natuurlijk is de Home Max ook een stukje groter en dat is voordelig voor de bastonen. Voor een speaker zo klein als de HomePod klinkt die slimme speaker niet verkeerd, maar zoals gezegd heeft de Google Home Max onze duidelijke voorkeur.

Afstelling en vervorming

Equalizer Home MaxAls een speaker niet in balans klinkt, kun je daar soms iets aan doen. Met behulp van een equalizer pas je bepaalde toonhoogten aan naar je eigen smaak of naar de soort muziek. Het principe bestaat al talloze decennia. Toch heeft Apple ervoor gekozen om dit niet in te bouwen in de instellingen van de HomePod, maar het apparaat zelf de equalizer te laten aanpassen, afhankelijk van de soort muziek die het afspeelt. Persoonlijk vinden we dat een vreemde keuze. Welke afstelling je wilt hanteren voor de verschillende frequenties is erg persoonlijk, dus laat de mensen kiezen. Dat doet Apple niet, al kun je via een omweg wel equalizerpresets instellen als je de HomePod via AirPlay laat spelen. De Google Home Max heeft wel een equalizer, waarmee je de hoge en de bastonen naar smaak kunt afstellen. We hebben de blinde test overigens afgenomen met deze instellingen op default.

We hebben de speakers ook op maximaal volume beluisterd en dat is nog best even slikken bij de Home Max. Deze speaker gaat behoorlijk hard, een stuk harder dan de HomePod. Niet dat de HomePod niet hard genoeg kan overigens, maar het is wel fijn om wat ruimte te hebben, zeker als je hem in een grote kamer zet. Toch trad er bij de Google Home Max wat meer vervorming op als ik boven zo'n tachtig procent volume luisterde en mijn blote oor mag geloven. Dat is vooral te horen in de hoge tonen.

Multiroom, stereo en plaatsing

Apple heeft onlangs een kleine inhaalslag gemaakt met AirPlay 2. Daardoor kun je nu twee HomePods aan elkaar knopen voor een echte stereoweergave. Bij gebrek aan meer dan één HomePod hebben we dit helaas niet kunnen testen. Ook heeft AirPlay 2 multiroomondersteuning. Daardoor kun je diverse speakers met AirPlay 2-ondersteuning synchroon laten spelen. De Google Home Max kon je al in stereo pairen met een andere Home Max en ook multiroomondersteuning was er al. Zoals gezegd geven beide speakers van zichzelf ook stereo weer, maar het stereobeeld is dan natuurlijk erg beperkt.

De plaatsing van een Google Home Max is wat beperkter dan die van een HomePod. Aangezien de zeven tweeters in de HomePod alle kanten op staan, kun je hem ook in het midden van een ruimte zetten zonder dat de geluidskwaliteit daaronder lijdt. Bij de Home Max is het geluid naar één kant gericht, dus je kunt hem het beste aan een muur zetten, zoals je met normale luidsprekers ook zou doen. Het liefst natuurlijk niet helemaal tegen de muur, want dan versterkt de muur de bastonen op een vervelende manier. Voor het beste effect zet je de Home Max dus zo'n halve meter van een muur af.

Instelgemak en functionaliteit

Beide slimme speakers zijn eenvoudig in te stellen als je ze uit de doos haalt. Bij de HomePod werkt het als volgt: je steekt de stekker in het stopcontact, wacht tot je een wit lichtje ziet knipperen, houdt je ontgrendelde apparaat met iOS 11 of hoger in de buurt van de HomePod en gaat de set-up in. Een Android-apparaat werkt overigens niet. Vervolgens vertel je in welke kamer de HomePod staat en draag je de instellingen automatisch over van je iOS-apparaat naar de HomePod, zodat deze weet met welke diensten en welk netwerk hij verbinding moet maken. Mocht je een tweede HomePod hebben, dan ziet de set-up dat vervolgens zelf als het goed is, zodat je hem in stereo via AirPlay 2 kunt pairen voor stereoweergave. Dat hebben we niet zelf kunnen testen, want een exemplaar importeren was al prijzig genoeg. Als het net zo makkelijk gaat als de rest van de set-up, is het in elk geval erg simpel. We zijn geen problemen tegengekomen bij het pairen van de HomePod.

HomePod instellenAls je alle stapjes doorlopen hebt, zegt Siri je gedag en krijg je een aantal voorbeelden van dingen die je kunt vragen aan de HomePod. De slimme speaker is vervolgens klaar voor gebruik, maar je kunt nog wel wat dingen instellen natuurlijk. Daarover straks meer.

De Google Home Max kun je instellen met zowel een Android- als een iOS-apparaat. Dat doe je met behulp van de Google Home-app. Mocht je de Google Home Max op de 5GHz-band verbinding willen laten maken, dan moet je Android- of iOS-apparaat dat wel ondersteunen. Je steekt de stekker in het stopcontact en kijkt in je Google Home-app of de Home Max verschijnt. Als dat zo is, tik je op het apparaat en hoor je een geluid uit de Home Max. Vervolgens stel je de regio in.

Bij de taal is Nederlands nog niet beschikbaar. Wel zal het binnenkort op smartphones beschikbaar zijn, maar voor Google Home moeten we nog even wachten. Op dit moment kun je voor Engels, Frans, Duits, Italiaans en Japans kiezen. Dan vertel je in welke kamer de Home Max staat. Je kunt desgewenst meteen kamers aanmaken, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Je kunt dan het wachtwoord van je wifinetwerk automatisch laten invullen en vervolgens heb je de keuze om akkoord te gaan met een gepersonaliseerde ervaring. Als je hier niet mee akkoord gaat, kan de Home Max alleen dingen als lokale informatie en informatie van het web geven, en grapjes vertellen.

Waar je bij de HomePod in principe de instellingen later induikt, kom je veel functies en instellingen bij Google al tijdens de set-up tegen. Zo kun je meteen instellen of je Voice Match wilt inschakelen, waarbij de speaker je stem herkent en op basis daarvan resultaten geeft. Ook kun je meteen je adres invullen, zodat de speaker weet waar hij standaard is. De muziek- en videodiensten die je wilt gebruiken, kun je ook meteen instellen en je geeft aan welke muziekdienst je standaard wilt gebruiken als je Google vraagt om iets af te spelen. Vervolgens kun je andere Chromecast-apparaten linken met de Home Max, waardoor je ze met je stem kunt besturen, en dat is in een notendop de set-up.

iOS screenshots iOS screenshots
iOS screenshots iOS screenshots iOS screenshots

Dit klinkt misschien een stuk ingewikkelder dan bij de HomePod, maar in de praktijk vonden we het even eenvoudig. Temeer omdat je als tweaker na de initiële set-up bij de HomePod alsnog door de instellingen heen wilt gaan om de slimme speaker zich te laten gedragen zoals jij dat wilt. Zo wil je expliciete inhoud misschien wel uitzetten en kun je instellen dat je elk nummer op hetzelfde volume wilt laten afspelen. Ook kun je instellen dat je luistergeschiedenis al of niet wordt gebruikt. Dat is een functie die spijtig genoeg nodig is op HomePod, omdat hij geen afzonderlijke stemmen herkent, zoals de Home Max wel doet. Als je de functie uitzet, voorkom je dat je luistergeschiedenis aangevuld wordt met dingen die je partner naar de HomePod roept. Verder kun je bijvoorbeeld het schermpje op de HomePod uitzetten en de microfoon uitschakelen. Voor een volledig overzicht van de instellingen kun je hier terecht.

Google Home SettingsGoogle Home SettingsGoogle Home SettingsGoogle Home Settings

Toch heeft de Google Home Max meer instelmogelijkheden. Je kunt vanuit de instellingen voor de Home Max in de Google Home-app bijvoorbeeld het volume van je wekkers en timers instellen, je kunt je boodschappenlijstje raadplegen en er is een nachtmodus waarbij de slimme speaker op gezette tijden de lampjes op de speaker dimt en het volume indamt, om maar wat dingen te noemen. Als je bijvoorbeeld verscheidene speakers in één groep hebt zitten, kun je handmatig een delay instellen, zodat alle speakers synchroon muziek afspelen. Zo heb ik een Chromecast Audio gekoppeld aan een versterker met luidsprekers en speelt die desgewenst dezelfde muziek synchroon af met de Home Max.

De Google Home-app is ook beschikbaar op iOS, maar de Home-app van Apple is niet te vinden op Android. Met een Android-telefoon kun je dan ook niet veel met de HomePod, zoals je her en der in dit artikel kunt lezen. We hebben de Google Home-app wel getest op de iPhone X en die biedt doorgaans een prima ervaring. Toch kwamen we meer kleine probleempjes tegen dan bij de Android-versie van de Google Home-app. Zo was de Google Home Max soms opeens even niet te vinden tussen de apparaten, terwijl hij tegelijkertijd wel gewoon op de Google Home-app op Android te zien was. Hoewel dit niet de enige rariteit is die we tegenkwamen, waren alle problemen vrij snel opgelost en is de functionaliteit verder niet beperkt als je met een iOS-apparaat en de Google Home Max werkt.

Screenshots Google Home MaxScreenshots Google Home MaxScreenshots Google Home Max
Screenshots Google Home MaxScreenshots Google Home MaxScreenshots Google Home MaxScreenshots Google Home Max

Diensten van derden

Het is in het geval van sllimme speakers voor veel mensen belangrijk dat ze samenwerken met diensten van derde partijen. De reden is simpelweg dat bijna niemand alleen maar diensten van Apple of Google gebruikt, zelfs de grootste fans vaak niet. De meesten zullen dus graag hebben dat hun slimme speaker kan praten met andere diensten, al is het alleen maar omdat ze intuïtief moeten werken. Je wilt er eigenlijk niet over na hoeven denken of iets zal werken of niet, want je wilt zoveel mogelijk met de slimme speakers kunnen doen als je ervoor kiest om het met je stem te regelen. Als je je bij elke actie moet afvragen of je dit het beste met je afstandsbediening, je smartphone of bijvoorbeeld je stem kunt regelen, gaat een deel van het nut van een assistent verloren.

Daarnaast heb je met de Home Max en de HomePod niet zomaar een slimme speaker gekocht, maar eentje met een goede geluidskwaliteit, waar je misschien wel al het geluid in een bepaalde kamer door wilt laten afspelen. Als dat niet kan terwijl je het wel wilt, mist de aankoop toch een beetje zijn doel.

Muziek

Helaas is precies dat het probleem van de Apple HomePod. Wellicht heb je het al gehoord, want het is een bekende kritiek op het apparaat; het werkt niet samen met Spotify. Gezien het aantal mensen dat Spotify als primaire muziekstreamingdienst gebruikt, is dat erg onhandig. En zo zijn er meer. Met de Google Home Max kun je een serie opzetten door iets te zeggen als: 'Play Dark on Netflix'. De Home Max kan het dan via een Chromecast-apparaat afspelen. Wellicht zou je verwachten dat de HomePod zo slim is om Netflix wel af te spelen op een Apple TV, aangezien Apple natuurlijk graag alleen de eigen hardware en diensten gebruikt. Ook dit is niet mogelijk.

Wel kun je via apparaten die Air Play ondersteunen, audio naar de HomePod sturen, maar dat kun je maar deels met je stem besturen. Zo kun je het volgende nummer afspelen, het volume aanpassen of een dienst als Spotify, wat dus op een ander apparaat speelt, op pauze zetten door te praten met Siri op de HomePod. Je kunt echter geen afspeellijst of specifiek nummer opzetten. Met een Apple TV kun je inmiddels wel via de HomePod muziek en podcasts besturen, maar je kunt de Apple TV er bijvoorbeeld ook niet mee uitzetten. Voor het overzicht hebben we even op een rijtje gezet welke muziekdiensten per slimme speaker ondersteund worden.

Speaker Google Home Max Apple HomePod
Ondersteuning muziekstreamingdiensten Google Play Music, YouTube Music, Spotify, Pandora, TuneIn, iHeartRadio iTunes-aankopen, iCloud-muziekbibliotheek met Apple Music of iTunes Match-abonnement, Beats 1 Live Radio, podcasts

Hoewel het zo nog wel wat lijkt, komt het bij de HomePod neer op slechts de muziekdiensten van Apple zelf. Als je daarbij optelt dat de Home Max zoals gezegd als bluetoothspeaker kan fungeren en de HomePod niet, zodat iemand met een Android-telefoon bijvoorbeeld ook even een nummer kan opzetten, helt de balans voor beste functionaliteit op muziekgebied aardig in de richting van de Google Home Max. Dat wil niet zeggen dat de HomePod meteen een afrader is, want als je vooral Apple Music wilt gebruiken als streamingdienst en je prima op je gemak voelt in het Apple-ecosysteem, heb je al het andere wellicht niet nodig.

Op videogebied is er overigens weinig te zeggen over de HomePod. Hij ondersteunt simpelweg geen videodiensten. Met Google Home kun je Netflix besturen, zoals we op de volgende pagina uitleggen.

Home control

HomeKit van Apple is fijn. De Home-app is overzichtelijk, werkt goed en werkt lekker samen met de HomePod. De vertraging is eveneens korter als we een lamp aan- of uitzetten via de HomePod dan via de Google Home Max. Met Google Home werkt alles overigens ook prima, hoewel de Google Home-app iets rommeliger is dan die van Apple. Het is van belang om te weten welke home-control-apparaten door de twee slimme speakers worden ondersteund. Voor de HomePod kun je hier terecht en hier vind je een lijstje voor Google Home. Met Google Home heb je beduidend meer keuze.

Het is te hopen en zou ook goed kunnen dat Apple de HomePod langzamerhand wat meer open zal stellen voor diensten van derde partijen. Dat doet de fabrikant wel vaker met producten. Zo kon je een paar jaar geleden standaard ook nog geen toetsenbord van een derde partij op de iPhone gebruiken, om maar iets te noemen. Apple introduceert met iOS 12 daarnaast Shortcuts en de bedoeling daarvan is om allerlei functionaliteit van apps aan elkaar te knopen, zoals dat ook werkt met ifttt. Hoewel nog niet is bekendgemaakt of dit naar de HomePod komt, achten we de kans groot.

Op dit moment kun je op de HomePod echter alleen apps in de categorieën 'berichten', 'lijstjes' en 'notities' gebruiken die SiriKit ondersteunen. Zo kun je tegen de HomePod zeggen: 'Hey Siri, send a WhatsApp message to...' en je kunt ook een notitie toevoegen in Evernote of een taak toevoegen in Todoist. Google ondersteunt een stuk meer categorieën van diensten en apps. Zo kun je met de Google Home Max een recept opvragen en dat kan met de HomePod niet. Voor een lijstje met ondersteunde apps kun je hier terecht, al is dit eigenlijk onvolledig. Elke app met Chromecast-ondersteuning werkt via Google Home bijvoorbeeld en de apps van derde partijen zijn te vinden onder 'settings', 'more settings' en dan 'services'. De HomePod kan ook dingen die de Google Home Max niet kan. Zo kun je met Google Home geen WhatsApp-berichten sturen en ook geen simpele notities maken.

Als dit, dan dat

SexytimeDe Google Home Max wint het op dit moment van de HomePod en een van de redenen daarvoor is dat hij met ifttt werkt en de HomePod niet, waardoor notities of een bericht sturen alsnog mogelijk is. Als een app niet direct samenwerkt met Google Home, kun je dit via een kleine omweg alsnog daarmee laten werken. Een voorbeeld waar ik zelf tegenaanliep, is dat Harmony Hub niet samenwerkt met Google Assistant in Nederland. Het zoeken naar oplossingen bracht een aantal tijdrovende mogelijkheden naar boven om het te laten werken, waarbij de Google Home naar fabrieksinstellingen terug moest bijvoorbeeld.

Het bleek veel eenvoudiger om het simpelweg via ifttt te regelen. Zo kan ik nu tegen Google Assistant zeggen: 'Hey Google, watch tv' om mijn tv, decoder en versterker aan te zetten op de juiste bronnen en kanalen. Met de HomePod is dat op dit moment erg lastig. Het werkt zoals wel meer dingen met Homebridge, maar dan heb je wel een computer nodig die constant aanstaat. Ook kun je in de Google Home-app zelf dingen simplificeren door shortcuts te maken onder 'settings', 'more services' en dan 'routines'. Je kunt zelf een term of zin bedenken die verschillende opdrachten geeft aan Google Home, die je normaal gesproken los zou moeten uitspreken.

De HomePod zal hopelijk in het najaar een stuk meer kunnen, omdat Shortcuts dan uitkomt in iOS 12. Het zou vreemd zijn als deze functionaliteit niet beschikbaar komt op HomePod en met Apples eigen variant op ifttt kun je eveneens allerlei apps aan elkaar knopen.

Voice Match en NetflixVoice Match en Netflix

 

Intelligentie en integriteit

Assistenten, van vlees en bloed of digtaal, moeten vooral slim zijn. In het geval van deze slimme speakers hangt dit voor een groot deel samen met de functionaliteit, maar het gaat er niet alleen om dat de HomePod en Google Home Max iets kunnen, maar ook dat ze je begrijpen en dat ze kennis van zaken hebben. Ik heb veel met de speakers gebabbeld in de afgelopen maanden en heb na deze langgerekte sollicitatieprocedure een redelijk idee welke kandidaat net even wat geschikter is als persoonlijke assistent.

Net zoals je in het echte leven eigenlijk niet kunt zeggen of iemand dom of slim is, omdat er vele vormen van intelligentie zijn, kun je dat ook niet zeggen van deze slimme speakers. Wel kun je doorgaans zeggen of iemand ergens goed in is. Er zijn dan ook verschillende onderdelen die bijdragen aan het gevoel van intelligentie van Assistant en Siri.

Welbespraaktheid is iets waar je misschien niet meteen aan denkt bij intelligentie, maar het bepaalt wel hoe een assistent overkomt. Siri is op dit vlak duidelijk minder bedreven dan Google Assistant. Ze legt de nadruk vaak op het verkeerde deel van een zin, wat niet natuurlijk klinkt. Ook zijn de pauzes tussen de woorden soms te kort, waardoor ze soms meer als een robot klinkt dan als een mens. Google Assistant is overigens ook zeker niet perfect. Er zit net als bij Siri weinig variatie in de intonatie, wat niet helemaal natuurlijk overkomt. Toch is de Google Home Max wel de winnaar op dit vlak.

Waarom zijn bananen krom?

Je kunt kennis ook onder intelligentie scharen. Iemand die veel weet, komt intelligent over, ook al heeft dit niet direct met intelligentie te maken. Dat geldt natuurlijk ook voor digitale assistenten en daarom hebben we in de aanloop van deze round-up veel verschillende vragen aan de HomePod en Google Home Max gesteld. Noem eens alle premiers van Nederland op? Hoeveel theelepels vormen samen één liter? Wat is de definitie van 'het weer'? Welke landen zitten nog in het WK voetbal? Hoeveel wimpers heeft een gemiddelde mens? Hoeveel snaren heeft een gitaar? Hoeveel zeeschildpadden zijn er op aarde? Hoeveel planeten zijn er in het universum? Hoeveel sigaretten zitten er in een pakje? Hoe heet die acteur van Breaking Bad ook alweer? Waarom zijn de bananen krom? Verzin het maar en we hebben het gevraagd.

Knowledge graphGoogle Home haalt vaak informatie van websites als Quora of Wikipedia en heeft verder de Google Knowledge Graph tot zijn beschikking. De HomePod kan wel informatie op Wikipedia zoeken, maar heeft duidelijk minder bronnen. Google Home wint het dan ook met gemak van Siri op de HomePod. We kregen van de Google Home Max ook niet altijd het juiste antwoord, maar vaak ook verrassend actuele informatie. Zo kon Google Home opnoemen welke landen nog in het WK voetbal meedoen op een bepaald moment tijdens het toernooi en noemde het meteen de wedstrijden van die dag en de uitslagen van de vorige dag op. Soms is het indrukwekkend wat de Home Max weet en een andere keer krijg je op een ogenschijnlijk simpele vraag een vreemd of incompleet antwoord. Bij Siri kregen we veel vaker geen of een fout antwoord en zouden we Apples assistent in de praktijk niet of nauwelijks gebruiken voor weetjes. Bij de Google Home Max loont het vaak wel om iets te vragen in plaats van het zelf op te zoeken.

Natuurlijk kun je je afvragen hoe belangrijk het is dat je slimme speaker weet waarom de bananen krom zijn, maar het is soms best handig en fijn om eens niet iets op Google te hoeven intikken. Het belangrijkste van een slimme speaker is misschien wel dat hij je verstaat en begrijpt, en dat hij kan uitvoeren wat je wenst. De slimme speakers verstaan allebei doorgaans prima wat je zegt, behalve wanneer er bijzonder veel omgevingsgeluid is. Het begrijpen is echter een ander verhaal. Dat hangt af van wat de apparaten geleerd hebben, en daar zitten nog altijd hiaten in. Het uitvoeren is weer iets anders en dat is dan weer afhankelijk van hoe ze samenwerken met andere apparaten bijvoorbeeld. Eerder in dit artikel hebben we de functionaliteit van de HomePod en Home Max al uiteengezet, maar hier volgen een paar voorbeelden van dingen die wel of niet werken, waar we zelf tegenaan liepen en die de intelligentie van de speakers schetsen.

We hadden het eerder al over het afspelen van Netflix via de Google Home Max en een Chromecast, wat met de HomePod niet mogelijk is, ook niet in combinatie met een Apple TV. Als je een serie noemt om af te spelen, pakt hij het punt in de serie waar je gebleven was en je kunt hem op pauze zetten of een stukje heen of terugspoelen. Helemaal intuïtief is Google Home ook weer niet, want als je bijvoorbeeld de serie op pauze zet, muziek opzet, de muziek stopt en zegt: 'Hey Google, resume the episode of Dark' of iets dergelijks, gaat hij vrolijk met de muziek verder. Hetzelfde geldt als je muziek aan het luisteren bent en even het nieuws tussendoor wilt horen. Als je na het stoppen van het nieuws zegt: 'Hey Google, resume the music', begrijpt hij niet dat je het over Spotify hebt. Je zult in dat geval dus de dienst moeten noemen die je wilt laten continueren. Dat geldt ook voor de HomePod. Als je muziek afspeelt, op pauze zet, vervolgens een stukje podcast luistert en dan zegt: 'Hey Siri, resume the music', gaat hij verder met de podcast.

Een klein, maar best praktisch ding dat ook beter kan bij beide slimme speakers, is het warmer of kouder zetten van je slimme verlichting. Alexa van Amazon snapt dit, maar Google Assistant en Siri niet. Als je bijvoorbeeld Philips Hue-lampen hebt die je continu aanstuurt met je slimme speakers, is dat best onhandig en moet je dus alsnog bijvoorbeeld naar je smartphone grijpen als je het gezellig wilt maken en de lampen wat geler wilt laten kleuren.

Iets wat de HomePod zoals gezegd helaas niet kan, is stemmen herkennen. Bij Google Home Max werkt dit sinds kort wel, via Voice Match. Iedere persoon die dit wil instellen, moet zijn of haar Google-account met de Home Max verbinden. Die persoon wordt al vrij snel herkend en krijgt informatie die op hem of haar is toegesneden. Zo krijg ik andere informatie over de reistijd naar mijn werk dan mijn vriendin en maakt Google ook onderscheid tussen de favoriete muziek van mij en mijn vriendin. Ook kan alleen ik mijn persoonlijke notities bekijken, waar iedereen die kan opvragen bij de HomePod. Hier is Google op dit moment dus in het voordeel.

PrivacyPrivacyPrivacyPrivacy

Privacy

Dat brengt ons op Privacy. Apple staat erom bekend om zorgvuldiger met privacy om te gaan dan Google. Aangezien de HomePod echter geen verschillende stemmen herkent, moet je jezelf via je iPhone identificeren als je bijvoorbeeld een persoonlijke notitie opvraagt. Je kunt dit ook uitzetten, maar dan kan iedereen die tegen de HomePod praat, je persoonlijke data raadplegen of je moeder een beschamend bericht sturen. Hopelijk komt Apple dus eerdaags ook met stemherkenning.

Toch is Apple nog altijd de duidelijke winnaar op het privacyvlak en dat is een grote plus als je je zorgen maakt over een apparaat in huis met gespitste oren dat zich op internet begeeft. Google onthoudt alles wat je ooit tegen je speaker gezegd hebt, na het uitspreken van een hot word als 'Hey Google'. Vervolgens wordt die informatie doorgestuurd naar de servers van het bedrijf en dat wordt allemaal voor onbepaalde tijd bewaard. Wel kun je zelf de data verwijderen in de Google Home-app onder Mijn Activiteiten.

Bij Apple werkt het anders. De informatie die opgestuurd wordt naar Apples servers, wordt niet gekoppeld aan je account, in tegenstelling tot bij Google. De informatie wordt bij de HomePod aan een willekeurige identiteit gekoppeld en zes maanden bewaard. Daarna wordt die nog twee jaar bewaard, maar dan los van de identiteit.

Privacy is natuurlijk fijn en belangrijk, maar door de beperkte informatievergaring loopt Apple vermoedelijk achter op Google. Door de data die Google vergaart, kan het bedrijf zijn assistent veel specifiekere dingen leren. Het is waarschijnlijk ook een van de redenen dat Google Home met zoveel meer verschillende diensten van derden samenwerkt en dat Apple dit in hoge mate beperkt. Bij slimme speakers is data echter bijzonder belangrijk voor een goede ervaring en je zult dus moeten kiezen tussen de speaker met de meeste mogelijkheden of degene die privacy het hoogst in het vaandel heeft.

Regiobeperking

Als je in het buitenland een Google Home Max of Apple HomePod koopt, zal deze gewoon in het Nederlands werken zodra die optie beschikbaar is. Het enige waar je natuurlijk wel even rekening mee moet houden, is dat je een verloopstekker nodig hebt als je hem bijvoorbeeld uit Amerika haalt. Maar op dit moment werken deze slimme speakers nog niet in het Nederlands en niet alleen de taal is een factor, maar ook de regio. Laten we het daarom nog even hebben over de beperkingen die dit met zich meebrengt.

TalenGelukkig heb je gewoon de beschikking over de buurtinformatie van Apple en Google. Zo weten de apparaten welke pizzatent het dichtst bij zit en kun je ze vragen hoe het lokale weer is. De verkeersinformatie voor de route naar bijvoorbeeld je werk is hier gewoon beschikbaar via de Google Home Max, maar via de HomePod werkt dat niet, terwijl het wel gewoon via de iPhone werkt. Het lokale nieuws kun je op geen van deze slimme speakers horen. Daar zijn eenvoudigweg nog geen lokale partners voor geworven. Wellicht is het straks bijvoorbeeld mogelijk om het NOS-radionieuws op te vragen, maar op dit moment krijg je alleen buitenlands nieuws voorgeschoteld.

Iets anders waar we tegenaan liepen tijdens het testen, is dat bellen niet werkt in Nederland via de Google Home Max. Dat kan op dit moment alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Je kunt daar je eigen contacten bellen en ook bedrijven die bij Google geïndexeerd zijn, zoals je lokale shoarmaboer of veganistische slager. De HomePod kan in geen enkel land zelfstandig telefoontjes plegen. Wel kun je zowel naar de HomePod als naar de Google Home Max een telefoongesprek doorsturen, via respectievelijk AirPlay en bluetooth.

Natuurlijk kun je Engels instellen als taal, maar er zijn ook andere opties. Bij de HomePod kun je kiezen uit Engels, Frans en Duits. Op de Google Home kun je voor Frans, Duits, Italiaans Japans of Spaans kiezen. Het zal niet enorm lang meer duren voordat Nederlands beschikbaar is op de Google Home Max. Een tweaker had er zelfs via het bètaprogramma al toegang toe. Vermoedelijk zal de Engelse taal wat begrip betreft aanvankelijk een stukje voorlopen, dus misschien wil je hem eerst op Engels laten staan. Dat zal afhangen van de Nederlandse versie, die we zullen bekijken zodra deze uit is. Over een Nederlandse release van de HomePod is nog niets bekend.

Conclusie

Een relatief nieuwe productcategorie zoals slimme speakers is altijd lastig te beoordelen, omdat er nog maar weinig vergelijkingsmateriaal is. We hebben natuurlijk de Google Home en Amazon Echo getest, maar als de Home Max en HomePod high-end producten zijn, zou je die wellicht moeten zien als de middenklasse. Het heeft naar ons idee dan ook weinig zin om cijfers aan deze slimme speakers te hangen, maar we kunnen ze natuurlijk wel heel goed tegen elkaar afzetten.

Als we een winnaar moeten aanwijzen, kiezen we zonder meer voor de Google Home Max. Dat komt allereerst doordat we hem als redactie het best vinden klinken, al valt daar altijd over te twisten. In de blinde test kwam het duidelijke beeld naar voren dat de Home Max geluid wat getrouwer weergeeft, met een beter gecontroleerde bas, betere middentonen en een gebalanceerder geheel.

De Google Home Max is verder in het voordeel op het gebied van instelbaarheid en nog belangrijker: de ondersteuning van diensten van derde partijen. Je kunt meer verschillende Home Control-apparaten koppelen en meer muziekservices zoals Spotify gebruiken, je kunt er eenvoudig een videoservice als Netflix mee besturen en als iets niet te besturen is, kun je het via een omweg alsnog eenvoudig laten werken. Ook is de assistent welbespraakter, weet hij meer en kan hij stemmen herkennen, zodat je op de persoon toegesneden informatie krijgt.

Toch heeft de HomePod ook zijn voordelen. Zo is hij niet al te groot en klinkt hij voor zijn formaat best prima, kun je hem op meer plekken plaatsen zonder dat het geluid achteruit gaat, is je privacy bij Apple beter gewaarborgd, biedt het aanraakpaneel wat meer functionaliteit en is de Home-app simpel en doeltreffend, en reageren Home Control-apparaten net wat sneller.

In het algemeen hebben deze slimme speakers een grotere meerwaarde dan ik dacht toen ik ze onderdak bood. Inmiddels vraag ik continu plaatjes aan met vage termen, krijg ik terwijl ik de deur uitloop de laatste weers- en verkeersinformatie, zet ik lampen uit terwijl ik mijn handen vol heb en speel ik series af met mijn stem. Hoewel dat laatste nu nog alleen met Google Home kan, kan de HomePod ook een prima keuze zijn, maar wel alleen als je vooral gebruikmaakt van Apple-diensten.

Dat laatste is tegelijk de grootste kritiek die we hebben op de HomePod: de beperkingen die hij je oplegt. Hopelijk ziet Apple dat ook spoedig in en kan die slimme speaker snel meer dan nu. Google heeft in onze ogen op dit moment een behoorlijke voorsprong wat het Google Home-platform zelf betreft, maar grotendeels ook met deze specifieke speaker: de Google Home Max.

Apple HomePod en Google Home Max

Reacties (244)

244
235
176
8
0
41
Wijzig sortering
Leuk artikel! Ik heb de home al een tijdje thuis staan en ook gekoppeld aan mn Harmony hub. Dat gaat wél makkelijk, in tegenstelling tot wat in het artikel staat. De truc is om de harmony desktop app te installeren op je pc. Dan inloggen en de taal en regio instellen op engels en de VS. Vervolgens doe je de stappen zoals op de harmony site beschreven (vraag google 'ask harmony to turn on my tv' en dan krijg je de link in de home app).

-edit- qua functionaliteit is het niet zo bijzonder en kun je alleen activiteiten aansturen. Je kunt dus niet even snel zappen naar een kanaal, tenzij je hier een activiteit voor maakt. Volume gaat wel, maar je moet wel telkens 'ask harmony to ...' zeggen... da's best een beetje onhandig...

[Reactie gewijzigd door involver op 23 juli 2024 05:03]

"de home"? Ze heten allebei 'home'...
Google is Home, Apple is HomePod, 1 woord.
Ja... En nee, ze heten home, home mini en home max. Ik heb dus de home.
channel up en down , volume up en down... gewoon shortcuts maken in je home app, dan hoef je niet iedere keer harmony erbij te noemen. Kan je zelfs je favoriete kanalen shortcutten.

mijn probleem is dat de harmony hub vaak laat reageert, soms wel minuten later. ben nog steeds niet achter wat dat veroorzaakt. Ander hubs (honeywell en hue) reageren prima na voice instructie.
Dat klinkt inderdaad niet goed, ik heb daar in mijn setup gelukkig geen last van. De Harmony hub reageert eigenlijk direct op voice commands. Ik maak wel voornamelijk gebruik van ifttt in plaats van dat ik direct de hub probeer aan te sturen.
Waarom gebruik je ifttt? Daarmee kan je toch alleen je tv aan of uitzetten, niet schakelen en volume veranderen?
Ik kijk geen lineaire tv dus schakelen van zenders weet ik niet precies, moet wel in te stellen zijn via ifttt maar gebruik ik niet. Ik gebruik ifttt omdat je daarmee je eigen catch phrases en responses kan instellen, samen met wat er precies gebeurd wanneer je die catch phrases gebruikt.

Voor volume gebruik ik gewoon de Logitech afstandsbediening, dat verander ik ivm buren en regelmatig laat in de nacht naar films kijken regelmatig van hoogte en dan zijn fysieke knopjes net wat handiger. :)
Bij je Google assistant instellingen kan je shortcuts gebruiken. Ifttt is dan niet nodig behalve als het gaat om apparaten die de assistant niet direct kan aansturen.
Raar, mij lukt het niet. Ik blijf de regiomelding krijgen. Vanmiddag nog een nieuw Harmony account geprobeerd. Zelfs met Tunnelbeat aan en locatie instellingen uit lukt het niet. De Harmony hub gebruikt natuurlijk het internet van mijn router. Mijn router heeft een Nederlands extern op adres. Zou dat het kunnen zijn?

Edit: nadat ik ook de taal in het inlogmenu heb gewijzigd in Engels werkt het wel.

[Reactie gewijzigd door michielvz op 23 juli 2024 05:03]

Je kunt wel gewoon zappen naar een ander kanaal hoor. Ask Harmony to switch to channel X. Nog makkelijker is om een routine aan te maken in Google Assistant. Ik zeg nu: Hey Google, One en hij zapt naar Nederland 1.
Voor alle mensen die er de zin niet van inzien: het klopt dat een AB of touchscreen nauwkeuriger mogelijkheden biedt iets te besturen dan voice: "did you mean..."?. Ook is de speakerkwaliteit gewoon vrij slecht: ik denk dat een Echo dot met aangesloten Logitech setje van €100.- beide systemen uit het water blaast...

Voice control is echter dan zinvol als je geen handen beschikbaar hebt, ofwel door een handicap, ofwel omdat je b.v. deeg aan het kneden bent. Daar zit dan ook wat mij betreft de toepassing: bij mij in de slaapkamer, hoef geen bril op te zetten, licht aan te doen, de AB/telefoon te vinden en dan kijken hoe laat eht het is,maar vraag: "Alexa, what time is it" of "Alexa bedroom light on" (hue) of "Alexa how is the weather". Of je ermee kunt leven dat een of andere Amerikaanse multinational onder je bed ligt is een terechte vraag, maar de usercase is er wel...
We hebben zowel touchscreens, schakelaars, afstandsbedieningen. Sinds we google Home hebben worden de touchscreens en afstandsbedieningen niet meer gebruikt. De WAF (wife adoption factor) is dusdanig hoog dat we zelden nog behoefte hebben aan knopjes. Enkel de volume knop van de tv wordt nog gebruikt, maar aan en uit zetten gaat via spraak.
*Wife Acceptance Factor.

Adoption zegt niets over de acceptatie van hetgeen dat nieuw is.
Puur uit interesse, want ik heb vrij weinig ervaring met 'slimme' speakers. Maar waarom zou ik een apparaat in huis moeten halen dat mij de hele dag afluistert, en waarvan ik niet met zekerheid kan weten wat er met de opgenomen audio gebeurt? (helaas blijkt dat specificaties en garanties van fabrikanten niet altijd correct zijn, denk bv aan sjoemeldiesels)


edit: die/dat klassieker

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 23 juli 2024 05:03]

Het bezwaar is duidelijk, hoewel ik denk dat je dat ook van je telefoon kan zeggen.

Ik gebruik het vanwege het gemak. Ik gebruik het voornamelijk wanneer ik mijn handen vol heb. Koken, omkleden, etc.

Een paar dingen die ik veel gebruik:

1. What's the weather like today
2. Set a timer for x minutes
3. Turn off everything (Wanneer ik weg ga: lampen, tv, receiver zijn aangesloten).
4. Turn on X.
5. Dim living room to X percent
6. Ask Kodi to play the next episode of <show>

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 23 juli 2024 05:03]

Ik zie de voordelen van een Slimme speaker evenmin. Het nadeel is dat is mijn privacy nagenoeg geheel overboord gooi. Ik krijg er toch een Orweliaans gevoel van "Big Brother is Listening" van.
Alle functies kan ik ook gewoon handmatig of met een afstandsbediening. Als ik dan toevallig mijn handen vol heb, dan moet het even wachten. De meerwaarde van een slimme speaker is voor mij nihil.

Voor de goede orde: om dezelfde rede heb ik ook geen smarthome functies geïnstalleerd.
Maar in principe heb je hetzelfde met een smartphone, en die heb je wel toch? Google/Apple kan al bij je belangrijkste gegevens, in principe alles wat je alles op je telefoon doet; appen, mailen, bellen, foto's, bankieren en muziek luisteren. Wat geef je precies extra weg met een smarthome apparaat? Misschien alleen wat je op televisie kijkt, maar valt dat sowieso niet al te monitoren?
Er is wel een verschil met een smartphone. Daar kan je nog selectief mee omgaan. Telefoongesprekken afluisteren is bij wet verboden. Lokatie delen kan je uitzetten (gps, wifi en bluetooth uit). Muziek luisteren doe ik niet via de telefoon. Een slimme luidspreker luistert de godsganse dag naar al het geluid in de omgeving. Dat doet je telefoon tenminste niet.
Een slimme luidspreker luistert je niet constant af.... Dat was dan al lang ontdekt.... Zo moeilijk is dat niet met Wireshark.

Hij communiceert pas na het juiste commando. Als je dat niet vertrouwd, kan je dat op een smartphone ook niet vertrouwen (wie zegt dat wat jij in de aanstellingen aanpast dan ook gebeurt?)....

Als je al in Google zit, geef je nauwelijks extra weg.
De luidspreker moet toch luisteren totdat je "He Google" (of vergelijkbaar) roept. Met een hack (hacker, NSA of andere geheime dienst) ben je nooit zeker van afluisteren of niet.
Wat via de microfoon van de telefoon allemaal wordt afgeluisterd is ook onbekend. Hoe de instellingen werkelijk worden aangepast evenmin. Een telefoon in een broekzak geeft minder duidelijk geluid door en is gemakkelijker weg te leggen of helemaal uit te zetten.

Voordat je over geluidsbewerking begint: Slecht geluid kan je wel iets verbeteren, maar bij lange na niet zoals je wel eens in films ziet.
Ach het is misschien afhankelijk van de gebruiker, maar mijn telefoon ligt meer tijd naast mij (dus niet in de broekzak, want groot) dan dat ik thuis ben. In principe ben ik dus beter af te luisteren via de Smartphone dan via de Google Home.

Maar los daarvan: Mijn TV-afstandsbediening kan mij in principe ook afluisteren... er zijn zoveel apparaten waarmee je in de gaten gehouden kan worden. Een klein beetje vertrouwen in de techniek is ook niet zo onmogelijk toch?

Als je in ee land als China woont misschien anders. Maar in Nederland is dat nog echt niet aan de orde. En dat gaat ook niet overnight. Google houd keurig bij wat wordt opgenomen en al die data is te verwijderen. GDPR helpt ook bij het verwijderen van info. En zo zijn er meerdere vangnetten.

Just because it can happen, doesn't mean it will happen.

Met die instelling is een auto ook een groter moordwapen dan wat je ook maar kan voorstellen. Toch komt het bijna niet voor dat iemand het daarvoor gebruikt. We accepteren allemaal auto's. Dat zal bij Home automation ook zo zijn. Zolang er duidelijke vangnetten zijn die ook gehandhaaft worden zie ik geen problematiek. Daar ligt een rol voor de EU en regeringen. En die pakken dat ook redelijk goed op IMHO.
Dat denk jij. Weet jij wat die microfoon van je telefoon echt aan het doen is?

Bij zowel een telefoon als een smart speaker belooft de fabrikant dat die niet continue luistert, maar in beide gevallen is het moeilijk om te controleren.
Ik heb de slimme assistent op mijn telefoon uitstaan. Zeker weten dat de microfoon niet stiekem meeluistert ben ik niet. Er wordt geen dataverkeer gegenereerd als ik niet met mijn telefoon bezig ben. Dat is nog steeds geen waterdichte garantie, maar je mag verwachten dat er geen opnames worden verstuurd.
Net als dat je bij zo’n speaker mag verwachten dat er geen audio wordt doorgestuurd als het spul uit staat.
@WillySis
Mag ik vragen waarom je zo ongelofelijk paranoïde bent? Ooit een keer een vervelende situatie meegemaakt?
Het is maar goed dat er mensen voorzichtig zijn... anders gaan we hier ook naar een brexit/trump/polen/hongarije/putin/erdogan/1932 richting (oplopende ernstigheid ja, allemaal stapjes weg van democratie en richting fascisme).

Dat komt natuurlijk niet direct door alle speakers maar dat soort regimes is daar wel gek op. China als mooi voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 23 juli 2024 05:03]

Ik ben niet paranoïde, maar gewoon gesteld op mijn privacy.
Ik ben vooral verbaast over het gemak waarmee allerhande aperatuur in huis gehaald wordt waarmee het eigenlijk heel gemakkelijk is om iedereen dag en nacht te spioneren. In een van de afleveringen maakte Arjan Lubach daar ook al een grap over. Iemand van een veiligheidsdienst belt aan en zegt: "Hier heb je een luidspreker, zet die op een centrale plaats in je huis neer. Heel handig! Je krijgt op al je vragen antwoord." en grinnikend voegde hij er aan toe ("en ik luister continu mee"). Op de vraag aan het publiek of die een dergelijk cadeau aan zouden nemen kwam een overtuigend "nee", al is dat natuurlijk gemakkelijk in te monteren.
Het hacken van camera's op laptops werd ook groot in het nieuws gebracht omdat dit een inbreuk is op de privacy.

Het boek 1984 van Orwell werd als schrik ervaren. Een land als Noord Korea controleert (en corrigeert) zijn volk continu. Eigenlijk is dat 1984 in de praktijk. Thuis is de plek bij uitstek waar je je vrij moet voelen om te doen en laten wat je wilt, zonder dat je op moet letten of je afgeluisterd of bekeken wordt en hoe dat mogelijk weer geïnterpreteerd kan worden. Het niet in huis halen van slimme luidsprekers, beveiligingscamera's enz. geeft de beste garantie om de privacy te bewaren.

Natuurlijk besef ik dat mijn smartphone al een flinke hoeveelheid data genereert die je als privacy gevoelig aan kan merken. Google en vele anderen registreren continu waar de telefoon is. Google stuurt tegenwoordig maandelijks een kaartje met de plaatsen waar je bent geweest. Allerhande sport en activiy-trackers gebruiken dezelfde data en kunnen dat continu opslaan.

Als je Amerika binnenkomt kan je bij de immigratiedienst dus zomaar gevraagd worden waarom je op bepaalde plekken in Venezuela bent geweest en vervolgens na een nachtje cel naar Nederland (op eigen kosten) worden gestuurd ipv gewoon overstappen op een vlucht naar Mexico. Haar vriend (Amerikaan van Mexicaanse afkomst) werd weer eveneens geweigerd. Die moest eerst terug naar Engeland (mijn dochter studeert daar) om vervolgens op zijn Amerikaanse paspoort via Spanje en Brazilië naar huis te kunnen.
Helaas is dit onder Trump keiharde realiteit.
Ik ben ook gesteld op mijn privacy, maar zou het heel vermoeiend vinden om hier continu mee bezig te zijn zoals u dat doet.
Het is ook een kwestie van vertrouwen. Zo vertrouw ik Apple en denk ik verder niet na over microfoons en data die achter mijn rug om gedeeld wordt. Google vertrouw ik hier bijvoorbeeld niet in.
De slimme assistent op je telefoon werkt exact hetzelfde als op zo een speaker. Je kan de slimme assistent uitzetten op je telefoon, maar dat kan je ook op deze speakers.
Als je de slimme assistent op je telefoon uitzet, heb je nog heel wat functies over. Een slimme luidspreker is dan (bijna) nutteloos.
Dat is onzin. Je kan de speaker dan nog steeds gebruiken om muziek te luisteren. Een functie waar vrijwel iedereen een speaker voor gebruikt. Dat noem ik verre van nutteloos.
WillySis zegt dan ook "bijna" - als je een slimme speaker koopt en je zet het slimme gedeelte uit, heb je gewoon een speaker. Koop dan een gewone speaker, want specifiek een slimme speaker kopen is in dat geval niet echt "nuttig".
Bijna tussen haakjes en daarna komt nutteloos. Dat vind ik wel extreem uitgedrukt.

Het is geen gewone speaker. In geval van de Google Home is het een speaker dat chromecast audio heeft ingebouwd en dus in je Google Home multi-room opstelling gebruikt kan worden. Daarnaast zit er een schakelaar op om de slimme functionaliteit aan te zetten mocht je daar even gebruik van willen maken.

Ben je nou echt iemand die helemaal geen slimme functionaliteit wilt op een speaker, dan zijn er betere opties, maar dan vind ik het nog steeds ver gaan om zulke speakers als bijna nutteloos te bestempelen.
Het onderscheid met een gewone (BT) speaker is zonder slimme functies erg klein. Als ik muziek wil luisteren dan graag in goede kwaliteit en in de kamer waar ik ben. Als je het niet erg vind houdt ik het lekker bij een stel boxen met een draadje.
Multiroom ondersteuning. Geluid doorsturen via WiFi in plaats van BT, en dus betere kwaliteit. Dat noem ik geen kleine verschillen. Uiteraard kan je dat ook toevoegen met een chromecast audio, maar deze speakers zijn uitgebreider dan een standaard Bluetooth speaker.

En het is je goed recht om muziek te luisteren op mooie dure speakers met een draadje en geluid waar je u tegen zegt, maar dan nog steeds vind ik je opmerking dat zonder de slimme functie deze speakers bijna nutteloos zijn ongegrond.

Edit: Overigens nog een voordeel van in ieder geval de Google Home is dat je telefoon geen verbinding in stand hoeft te houden met de speaker om muziek via online diensten te luisteren. Bij een Bluetooth speaker moet dat wel.

[Reactie gewijzigd door Rudey op 23 juli 2024 05:03]

Zelfde lijstje en zou daar graag muziek / podcasts aan toe willen voegen. Als student vraag ik af en toe ook nog wel eens naar een definitie van een lastig Engels woord. De thermostaat lijkt me in de winter ook nog een leuke toevoeging maar dat komt later wel.

Pas als je een slimme speaker hebt en je bent niet thuis merk je hoe makkelijk soms iets zeggen is in plaats van mobiel zoeken, app openen etc. Vooral het feit dat mijn a technische vriendin het volledig accepteert, en zelf zegt dat ze het mist als we niet thuis zijn laat mij inzien dat dit in mijn optiek niet een hype of gimmick is maar hier is om te blijven.
1. What's the weather like today
2. Set a timer for x minutes
3. Turn off everything (Wanneer ik weg ga: lampen, tv, receiver zijn aangesloten).
4. Turn on X.
5. Dim living room to X percent
6. Ask Kodi to play the next episode of <show>
7. Play Skyrim
8. ......"Climb it"
Ik vind er erg weinig voordelen aanzitten. Erg slim vind ik het ook allemaal niet klinken. Mijn elektricieen legt hetzelfde in mijn huis aan, zonder dat ik dreig afgeluisterd te worden.
En het weer. Niets is makkelijker dan mijn smartphone pakken waar ik meteen de huidige temperatuur zie en vervolgens met een klik zoveel detailinformatie per uur waar een "slimme" speaker niet tegenop kan.
Dat kan dat jij dat vindt. Dan moet je er vooral geen kopen. Ik daarentegen ben lui, echt aartslui. Ik schakel mijn lampen en TV zonder op te staan. Ik kan een vraag stellen zonder helemaal mijn telefoon te pakken, het scherm aan te zetten, naar Chrome te gaan en dan nog helemaal mijn vraag in te tikken (pfffff, wat een werk!). Ook lekker is dat ik 's ochtends de kamer in loop en ik dan niet allerlei handelingen hoef te doen, maar gewoon zeg "Hey Google good morning" en dat ik dan in mijn stoel kan neerploffen en met de lamp aan het nieuws kan kijken, terwijl ik net gehoord heb welk weer het vandaag wordt.

Natuurlijk is het gewoon een gimmick, maar wel een leuk speeltje. En gelukkig ben ik niet zo paranoid dat ik bang ben dat Larry Page me zit af te luisteren en zich masturbeert op de geluiden van mij en mijn vrouw als ik een keer geluk heb...
haha. En dat luie herken ik wel.
Maar zo moeilijk als jij zegt is het natuurlijk niet, ik zeg ook gewoon ok google en spreek mijn zoekopdracht in en krijg hetzelfde als jij te horen, maar dan op mijn smartphone. Lampen en uit met spreken lukt me nog niet, maar heb wel diverse sensoren, ook in de tuin waardoor ik niet eens meer hoef te spreken maar alles automatisch gaat.
Wat kan ik met een slimme speaker wat ik nu nog niet kan en waarom moet dat zoveel privacy kosten? maar dat is hierboven en hieronder al voldoende toegelicht. o.a. door @Jay-v en @dooiedodo

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 23 juli 2024 05:03]

Wat kost het dan aan privacy? In hoeverre wordt er iets misbruikt (is wellicht subjectief)? En wat vind jij misbruik? Zolang ik er niets negatiefs van merk is het mij om het even eerlijk gezegd. Dat mijn data wordt gebruikt om daar geld mee te verdienen vind ik prima. Dat ik daardoor gerichte reclame te zien krijg vind ik zelfs meer dan prima.
En vooralsnog geeft het delen van al mijn informatie aan Google alleen nog maar voordelen. Ik zie ook niet direct wat voor negatiefs het met zich mee kan brengen. In hoeverre wordt er bijvoorbeeld echt identificeerbare (aan mij gekoppelde) data gedeeld met derde partijen? Wie heeft fysiek toegang tot bijvoorbeeld mijn locatie- of browsegeschiedenis? Wie kan in de data van barrymossel kijken? Volgens mij niemand. Behalve door mijn accounts te hacken.

Maar ik kan het natuurlijk mis hebben...
Wat heerlijk naïef. Als developer ben ik wat voorzichtiger omdat ik zelf weet wat er allemaal mogelijk is en ik ook wel een beetje kan aanvoelen wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn voor mensen met minder zuivere motieven.
Wat gaaf dat jij een developer bent die weet wat er allemaal mogelijk is. Ik weet heel goed wat er allemaal mogelijk is, maar maak me er gewoon totaal niet druk om. Mensen met minder zuivere motieven kunnen ook in mijn huis inbreken. Ga ik dan al mijn spullen van waarde, of mijn hele boekhouding (die ik in de cloud doe :) ) dan maar iedere keer achter slot en grendel zetten? Nee. Mijn knappe dochters kunnen zomaar eens ontvoerd worden als ze buiten spelen uit het zicht. Ga ik ze nu constant binnen houden of er de hele dag bij in de buurt blijven? Nee. In Turkije zijn er wel eens aanslagen. Ga ik daarom maar niet naar dat soort landen op vakantie? Nee.

Misschien ben ik gewoon naïef. Maar ik heb gelukkig ook weinig last van stress omdat ik me niet zo druk maak ;)
Drie padvinders stappen een voor een in een bus, de eerste padvinder stapt na 15 minuten uit, de tweede padvinder stapt na 20 minuten uit de bus, de derde padvinder stapt na 3 kwartier uit de bus hoe laat komt de derde padvinder aan ?
Eh.... die speaker luistert helemaal niet af. Dat wil zeggen.. er wordt pas iets getriggerd na het 'codewoord' ("Hey Siri" of "OK Google").

Maar voel je vooral niet verplicht om iets aan te schaffen als je er niet achter staat. En als je dat wel gedaan hebt, voel je dan vooral vrij om een packetsniffer te gebruiken om aan te tonen dat ik gelijk heb.
Dat is misschien waar, echter heb ik op mijn apple spul het luisteren naar 'hé Siri' uitgezet omdat ik het storend vind hoevaak Siri aanspringt terwijl de tv aanstaat, of doodleuk tijdens een gesprek met partner of vrienden.

Ik vind huis automatisering etc bijzonder interessant, maar ik ben niet in de markt voor dit soort speakers.
Ik vind het nogal wat om zeker bij Google, een microfoon in huis te halen waar je in de eerste plaats fors voor betaald en vervolgens akkoord moet gaan dat de opnamen gekoppeld worden aan je account. Dag privacy, voor altijd.
Gekoppeld wil niet zeggen dat je het niet kan ontkoppelen/verwijderen. Daarnaast blijft het feit dat je zelf kiest wat je na het hotword zegt.
Ik denk dat ie bedoelt dat dat apparaat regelmatig denkt dat die het hotword hoort en daarom aanspringt en audio begint te versturen.
Ja maar zoals ik al zei kun je verwijderen. Je kunt namelijk gewoon je data inzien en 'clearen' (tot in hoeverre detail weet ik persoonlijk niet)
Tijd geleden een stuk over gelezen. De Google Home heeft twee systemen er in zitten. De eerste luistert alleen naar OK Google en Hello Google. Pas als een van deze berichten gehoord worden, wat intern verwerkt word, gaat hij luisteren naar wat je werkelijk zegt. Dus tenzij het apparaat je een van deze twee korte zinnen hoort zeggen, luistert hij niet. Dat is om te voorkomen dat hij je afluistert.
Technisch gezien luistert hij dus wel altijd, hij gaat niet magisch aan door die woorden. En zo zou dus alles meegestuurd kunnen worden pas nadat je "ok Google" hebt gezegd om te voorkomen dat je met een pakketsniffer kan zien dat hij de hele tijd alles doorstuurt.

Maar hé, we vertrouwen erop dat ze dat niet doen toch? :+
Hij luistert via trap 1 alleen naar de woorden, daarna gaat hij pas naar internet. Zie ook: http://labs.sogeti.com/google-home-spying/
Dat ze het nu niet doen wilt niet zeggen dat er geen "bug" verschijnt waardoor het ineens wel gebeurt natuurlijk. Nu willen ze iedereen aan zo'n ding hebben, als dan blijkt dat er veel data wordt verstuurd zijn ze er zo mee klaar natuurlijk. Ik zeg alleen dat het kan, en dat is voor sommigen al erg genoeg.

Persoonlijk haal ik er eentje als hij Nederlands spreekt trouwens :)
Je moet inderdaad niks, en dit is een algemeen bezwaar dat voor dit soort producten ineens op komt. Je kunt je echter afvragen wat mobiele telefoons, security cameras en tv's doen wat je niet weet.

Je zou er op moeten kunnen vertrouwen dat een slimme speaker offline wacht op het hotword én dan pas de phrase online stuurt. Ik vraag me dan nog wel af wat het verschil tussen, in dit voorbeeld, Google en Apple is. Ik vertrouw Google in die zin vele malen minder dan bijvoorbeeld Apple.
Puur uit interesse, want ik heb vrij weinig ervaring met 'slimme' speakers. Maar waarom zou ik een apparaat in huis moeten halen dat mij de hele dag afluistert, en waarvan ik niet met zekerheid kan weten wat er met de opgenomen audio gebeurt? (helaas blijkt dat specificaties en garanties van fabrikanten niet altijd correct zijn, denk bv aan sjoemeldiesels)


edit: die/dat klassieker
Even ontzenuwen: de speakers luisteren niet de hele dag naar alles wat je zegt. Ze luisteren via een klein circuitje alleen naar het keyword wat ze activeert. De rest negeren ze. Pas na het noemen van het Keyword worden ze actief en sturen ze dat wat je zegt door naar Google/Amazon/Apple om een actie uit te voeren.
Same here. Weinig ervaring met dergelijke speakers (lees: nada) en dat zal er in my lifetime ook niet komen. Kan mij geen situatie bedenken dat ik tegen een speaker ga lopen praten. Dat doe ik wel als ik onder vrienden ben. (Ow ja, das vloeken in de kerk natuurlijk; een social life hebben als Tweaker :))

Sterker nog, het eerste dat ik doe wanneer ik een nieuwe Android phone heb/krijg is al die Google meuk er direct afgooien (m.n. Google Now) die ook maar enigszins iets qua 'voorspelling' of andere vorm van ' intelligentie' moet voorstellen.

Desalniettemin leuk en onderhoudend artikel. Leuk om te lezen waar men zich tegenwoordig wel niet mee bezig houdt en te weten dat er nog echt markt voor dergelijke speeltjes is ook. Maar ik ben 'nieuwerwets' en niet zo'n lazy 'next-genner'. ;)
ik heb vaak genoeg dat ik met mijn handen vol door de kamer loop en wel al de tv wil aan hebben. Dan is het handig. of als ik in de keuken en ben de boel wil uit hebben. Niks zoeken naar een smartphone of afstandbediening, gewoon roepen dat de boel uit moet. Ding doet beter luisteren dan mijn kinderen :)

Kids vinden het ook leuk om er tegen te praten. vooral het effect van 'dimm the lights' blijft een topper, kan niet wachten tot het nederlans ondersteund wordt, wordt het helemaal lachen met de gesprekken :)

[Reactie gewijzigd door dooiedodo op 23 juli 2024 05:03]

Ach ja, zoals ik zojuist al opmerkte komen dit soort systemen er bij ons niet in. Puur omdat dit niet de manier is waarop ik vind dat mensen (zo ook onze 2 piepjonge kinderen) moeten communiceren. Ik vind face-to-face communicatie en " quality time" gewoon te belangrijk.

Neem de 'next-genners' van tegenwoordig; totaal ongeschikt om bijvoorbeeld werk in de horeca of andere service verlenende beroepen uit te voeren. Waarom? Omdat ze steeds meer bijna de hele dag achter een (spel) computer of ander apparaat zitten weggedoken en enkel nog maar via TS/Vent/Discord communiceren. Zijn zo schichtig als de pest geworden en hebben geen flauw benul meer wat " body language" inhoudt en hoe mensen te waarderen op '(facial) expressions'.

Nee, een emoticon is toch voldoende om intonatie / gevoel aan je gesprekken te geven?

Dergelijke systemen als deze 'slimme' speakers dragen enkel maar bij aan ontwikkeling van dit A-sociale gedrag; los gezien van eventueel gebruiksgemak dat jij omschrijft. Ik vind dat puur luiheid en niet ordelijk te werk gaan (spullen op vaste plek, goed plannen van je activiteiten).

Wij werken ook beide (near) fulltime met 1 ouderschapsverlof dag erbij en spenderen in de weekenden veel tijd als gezin en weten daarnaast ook onze sociale levens op peil te houden. Gaat prima maar je moet gewoon aanpakken. Net zoals " vroegah" ;)

Ieder zijn ding natuurlijjk hoor dus verwijt je niets. Laat dat duidelijk zijn.
Je zei: "Ach ja, zoals ik zojuist al opmerkte komen dit soort systemen er bij ons niet in. Puur omdat dit niet de manier is waarop ik vind dat mensen (zo ook onze 2 piepjonge kinderen) moeten communiceren."
Wat veranderd er aan mijn kinderen als ik tegen Google zeg dat mijn lichten uit moeten? Of muziek op de radio?

Ik zie de link niet
Sociale ontwikkeling zorg ik ook wel voor hoor. Ze willen maar wat graag naar buiten en met vriendjes spelen, gewoon balans blijven houden. PS3/tablet spelen, prima maar beperkt.
"Wie gaat er mee fietsen? " JAAAAHH in stereo, maak me absoluut niet druk dat ze iets niet ontwikkelen vooralsnog :)
De norm verandert omdat de wereld verandert. Zoiets heet technologische vooruitgang. Als ik jou logica moet volgen is iedereen die een pc/laptop/tv/whatever gebruikt een 'fout voorbeeld' voor zijn kinderen... Dit slaat natuurlijk nergens op, er komt meer technologie in de wereld, ik weet dat sommige bang zijn voor verandering maar dat wil niet zeggen dat de rest fout zit.
Verwijten wellicht niet maar wel behoorlijk generaliserend. :)

Zoals ik ook al eerder naar je schreef, het een sluit het ander niet uit...toch? Alle zaken die je opnoemt met betrekking tot quality time, f2f communicatie etc vind ik ook belangrijk. Maar dat neemt niet weg dat ik mijn dochters met programmeren in aanmerking laat komen. dat ze daardoor soms op de iPad zitten of achter de computer is wat mij betreft prima. Ze hebben nog erg veel tijd over om met vriendjes te spelen en te sporten. Dat ze Engels leren en zelfs de beleefdheidsvormen in acht moeten nemen als ze tegen de Google Home mini praten om een muziekje op te zetten ivm een dansje dat ze met vriendinnen willen oefenen, is toch mooi meegenomen?

Ik denk dat jou (schrik) beeld van de "next-genners" wat overtrokken is. Begrijp mij niet verkeerd, er zijn ouders die dat anders aanpakken. Prima... moeten zij zelf weten. Maar ik denk niet dat die de overhand hebben.

Overigens... vroegah... was zeker niet alles beter :*)

edit: typo

[Reactie gewijzigd door GroeneThee op 23 juli 2024 05:03]

Nogmaals, dit is (in mijn optiek) een schrijnend voorbeeld van foute opvoeding ...
Dat vind ik (als vader van twee) nogal een uitspraak. Als je kinderen nog piepjong zijn dan heb je nog niet te maken met de sociale druk die er op kinderen gelegd wordt als ze eenmaal op school zitten. Jij wilt ook niet dat jouw kind het buitenbeentje wordt omdat hij als enige iets niet mag wat de hele klas wel doet. Zo lang alles naar verhouding is is er niets mis met af en toe een beetje gamen of Youtube kijken. Om dat nu meteen als foute opvoeding te bestempelen... we spreken je over een aantal jaar nog wel.

Sociale druk is van alle tijden. Of het nu gaat om merkkleding, gamen, alcohol, iedere leeftijdscategorie komt met zijn eigen uitdagingen. Zo lang er geen sprake is van mishandeling of verwaarlozing kun je niet direct spreken van foute opvoeding. Iedere ouder moet keuzes maken, en iedere ouder maakt wel eens een foute keuze. Dat is niet erg, zo lang de som van alle opvoeding positief uitpakt.

En pubers luisteren nergens naar, ongeacht de opvoeding die ze hebben gehad. Hoort er ook bij.

edit: Full disclosure: mijn zoon is 10 en mag van mij (af en toe) Fortnite spelen. Ben zelf gamer dus ik snap het ook wel. Uiteraard houden wij de vinger aan de pols, maar als ze er last van krijgen merk je dat snel genoeg.

[Reactie gewijzigd door Vuggie op 23 juli 2024 05:03]

Afstandbediening bij televisie vond men vroeger ook maar niks omdat je er lui van zou worden....
Vijftien (twintig?) jaar geleden vonden we bijna allemaal dat mobiele telefoons maar onzin waren.
(We hadden gelijk, maar de vooruitgang laat zich niet tegenhouden, behalve voorlopig nog bij 3D tv en virtual reality.)
3D TV is dan ook geen vooruitgang.
“Maar waarom zou ik een apparaat in huis moeten halen wat mij de hele dag afluistert”

Je MOET helemaal niets in huis halen. Jij bent duidelijk niet in de markt voor dergelijke apparaten, dus waarom dan reageren?

En heb je een smartphone? Ja? Nou dan heb je de hele dag een apparaat bij je wat je afluistert..
Complimenten voor het artikel. Had eerlijk gezegd verwacht dat de algemene info van verschillende reviewers van het web zou worden herkauwd maar niets is minder waar. Hulde.

Vooral de test van het geluid heeft mij verbaasd. Je leest veel dat de homepod een betere kwaliteit geluid produceert door de gebruikte techniek. Maar dat is in dit geval dus niet zo ervaren.

Gebruik zelf sinds enkele maanden 2 Google Home mini's thuis en zowel mijn vriendin, als mijn kinderen gebruiken het steeds meer. Sterker nog de kinderen gebruiken het om Netflix aan te sturen, vragen om "Kinderen voor Kinderen" liedjes via Spotify en de jongste(7) zegt geregeld "I love you, Google" en krijgt dan telkens een andere respons. Het feit dat ze op deze manier steeds beter engels leren is mooi meegenomen.

Het is gemakkelijker in gebruik dan ik had verwacht, gebruik het dan ook voor steeds meer dingen. Het Engels stoort mij geenzins en ik ben benieuwd of ik snel op Nederlands overstap als het beschikbaar is over een paar maanden.
Dit vind ik een mooi voorbeeld van een bijeffect van slimme speakers. Kinderen leren er spelenderwijs Engels mee, krijgen daarmee routine en een grotere woordenschat in die taal en dat is erg mooi meegenomen. Helemaal niet zo'n gek idee om hem op Engels te laten staan :)
Dan vindt je dit ook mooi :
For example, when children say “please,” the Assistant will respond with some sort of positive reinforcement while performing the requested task.

During a brief demo, the Assistant was shown interacting with kids, and saying things like “thanks for saying please,” “thanks for asking so nicely, or “you’re very polite.”
https://techcrunch.com/20...-say-please/?guccounter=1

[Reactie gewijzigd door GroeneThee op 23 juli 2024 05:03]

Dat is zeker een fijne feature. Goed om te zien dat Google zich hiermee bezig houdt :)
Anoniem: 343906 @Andrasman10 juli 2018 16:42
Laat dit je oude leraar Engels maar niet lezen.
Ik twijfel zeer aan de oren van al die redacteuren als ik de passages over de geluidskwaliteit lees. Ter vergelijking. De site Whathifi, een redelijk solide site voor liefhebbers van goede geluidsapparatuur, zegt:
'Despite some flaws and limitations, the HomePod is the best-sounding smart speaker available - and by quite a margin.'
Daar zit geen woord Frans bij.
Whathifi heeft geen test van de Google home max. Dus die vergelijkt 'm met de overige veel goedkopere instapproducten van Google en Amazon. Dan klinkt de homepod inderdaad veel beter.

Dat de homepod beter klinkt dan alle goedkope apparaten klopt dus ook helemaal. De Google home max daarentegen klinkt ook veel beter dan al die andere goedkopere apparaten. Maarja, als ze die niet testen...
En Google weet straks meer van je kinderen dan jijzelf...
The first ad targeting profile from cradle to grave generation
Anoniem: 708439 @RobbieB10 juli 2018 14:07
Verschrikkelijk... Straks weet Google dat me kinderen naar Kinderen voor kinderen luisteren....ga lekker in een bunker op een onbewoond eiland wonen.
Facebook weet het ook al. Dat is nu eenmaal de wereld waarin we leven.

Met Google kan je tenminste vragen wat hun favoriete eten is of wanneer hun verjaardag zonder het op te zoeken.
"Het feit dat ze op deze manier steeds beter engels leren is mooi meegenomen. "

Ach ja, het is waar je ethische grenzen leggen.
Ik zie mijn kinderen liever niet tegen droids en home theater systems o.i.d praten maar gewoon tegen vriendjes en ouders.

In 'mijn tijd' bestonden deze zaken ook helemaal niet en spreek toch een behoorlijk woordje engels incl. uitspraak.

Vind het persoonlijk meer luiheid van ouders; dat ze tegenwoordig veels te druk zijn met randzaken i.p.v. met hun kinderen te spelen en zo wat bij te leren. Hoe vaak je wel niet een huis voorbij loopt waar kinderen in kinderstoeltjes voor de T.V. staan geparkeerd zodat Pa en Ma even hun eigen ding kunnen doen (waar dit veelal Pa en Ma op de bank gezakt in hun telefoon betreft).

Jammer maar lijkt steeds meer de norm. (Ja ja, ik ben wellicht nieuwerwets)
Ben ouderwetser dan je wellicht denkt :)
Maar daarom niet minder vooruitstrevend, het is een handig iets wat ik zie als extra! Sterker nog, wij praten soms engels tegen de kinderen en ook veel Duits. Ze zitten niet op een BSO maar hebben dat gewoon zelf goed geregeld zodat ze tijd hebben voor sport en vriendjes. Met andere woorden... het 1 sluit het ander niet uit.

Misschien moet je zelf wat ruimer denken en verder kijken dan wat je in eerste instantie ziet. Helaas lijkt dat steeds minder de norm ;)
Allemaal aannames, en complete onzin. Vroeger was niet alles beter. Precies hetzelfde met het gezeur over telefoons, vroeger zat iedereen met een krant in de trein dus niks niet socialer.
Waarom sluit het één het ander uit? mensen doen altijd alsof kinderen enkel nog met hun mobiel spelen.... en niet met elkaar om gaan. Wat ik om me heen zie van deze generatie gaan ze vaak genoeg met elkaar om. Misschien wel meer zelfs dan de kinderen van vroeger.

Het ene sluit het ander echt niet uit....
Gelukkig loopt yinnemans dan nog langs om even in het raam te spieken en een oordeel te kunnen geven. Gadver.
Constateren is 1 ding, maar jij legt op alles direct een oordeel waarin jij je eigen frame al hebt opgebouwd. Mijn denkwereld is absoluut niet duister maar ook daar doe je jezelf te kort om alvast voor mij in te vullen wat ik denk en doe.
Het is gewoon jammer dat er niet één merk allerlei domotica maakt. Ik heb nu lampen van Philips, een slimme thermostaat van Eneco, een smart TV van Samsung en straks wellicht een 'hub' van Google?

Zul je precies zien dat de meeste dingen wel werken, maar dat er net weer iets achter blijft waardoor de gehele ervaring toch ff een beetje vervelend is.

Offtopic; lag Tweakers er gisteravond uit of lag dat aan mijn internet?
Het koppelen van verschillende domotica kan ook met een apparaat als Homey, die vervolgens weer aan bv Alexa of Google gekoppeld kan worden. Ik heb alles via Alexa lopen.

En off-topic: tweakers had last van een ddos volgens hun Twitter account
Het blijft altijd schipperen. Homey werkt bijvoorbeeld niet officieel met een hoop appraten, waardoor er bij een update ineens vanalles niet meer werkt.
Domotica blijft op deze manier een hobby en geen gemak.
Homey en Google Home zijn 2 hele verschillende producten.
Tijdens de beta van Homey viel er nog wel eens iets uit na een update, maar dat is al jaren zeldzaam en eenvoudig weer recht te zetten als het toch gebeurt.
Google Home is wat dat betreft lastiger. Ik heb een hue lamp vervangen, maar home denk nog steeds dat de oude lamp bestaat. Opnieuw syncen werkt niet altijd even goed.
Klopt. Homey werkt goed samen met Google Home.
Ik snap je frustratie. Het zou natuurlijk ideaal zijn als alles van één fabrikant af komt. Zelf hou ik Xiaomi goed in de gaten, die hebben namelijk zo goed als alles al in China. Hopelijk maken ze bijvoorbeeld de slimme speaker snel beschikbaar in het Engels en kan je dan gemakkelijk de lampen aansturen en andere producten van Xiaomi.
Xiaomi maakt gebruik van verschillende fabrikanten dus niet alles wat ze verkopen is compatible met elkaar. Wat nogal irritant kan zijn als je spul van hun koopt in de veronderstelling dat het van 1 bedrijf vandaan komt.
Xiaomi =/= fabrikant
Dat klopt. Als we als voorbeeld Xiaomi nemen, welke dus producten van verschillende fabrikanten heeft, moet ik zeggen dat het tot nu toe erg soepel werkt.

Bijvoorbeeld de deur sensoren op mijn deur werken goed met de Smart Home gateway. De lampen werken daarnaast allemaal keurig via de controller (via China Mainland server) en tot nu toe ook goed via Google Home (via Amerika Server). Als de Xiaomi AI Speaker Engels ondersteund, heb ik het vermoedde dat die connectie ook prima werkt.

Als Xiaomi erbij betrokken is, zoals de Phillips lampen, denk ik dat het alsnog soepeler werkt dan een speaker van Google, lampen van Phillips, een TV van Samsung en een slimme thermostaat van Eneco.
Anoniem: 278437 @nieksvd10 juli 2018 07:38
Ik heb mijn verschillende domotica platformen aan elkaar gekoppeld met home assistant. Hiermee kun je ook de functionaliteit van Homekit / homepod uitbreiden.
het gaat er juist om dat alle merken een zelfde soort protocol gaan gebruiken en/of ondersteunen. Dan ben je juist NIET 1 merk afhankelijk. Keuze vrijheid zou het motto moeten zijn.
Tussen komst van integratie software is misschien niet te ontwijken. IFTTT is prima hulp om alles bij elkaar te vegen, anders met wat meer werk Domoticz
Oh die zijn er wel ... Smartwares maakt vanalles :-)
In België zijn enkele fabrikanten van, weliswaar bedrade, totaaloplossingen te vinden. e.g. qBus, duotechno, teletask. Dit zijn kleinere spelers, waardoor sommige ontwikkelingen achterblijven en je bij een nieuwe installatie reeds met een verouderd systeem zal zitten.

Loxone is een bekender alternatief.

Een andere oplossing is een controller die de verschillende systemen combineert. Er zijn verschillende populaire opensource projecten (bvb. openHab, Home Assistant, node-Red, domoticz) alsook betalende software (bvb. ip-symcom)
Ik zou dit juist helemaal niet willen. Dat is precies wat Apple probeert te doen: alles van zichzelf alleen maar ondersteunen. Lekkere vendor lock-in.
Het eco-systeem van Apple werkt nu eenmaal wel als een tierelier. Dus ik zie het probleem niet zo.
Het probleem is dat je een rabbit hole inloopt waar je steeds moeilijker uitkomt, als je dat geen probleem vindt is het Apple ecosysteem een prachtige oplossing. Nadeel is alleen wel dat Apple bepaald wat goed voor jou is. De keerzijde is het Google ecosysteem waarbij je privacy minder goed gewaarborgd zou zijn.
(al zou ik graag zien dat de reviewer dat nog even onderbouwt.)
Is ook zo.
Ik gebruik nu 8 jaar Apple producten en ondanks dat het perfect samenwerkt is het lastig om bijvoorbeeld mijn iPhone te vervangen voor een ander merk.
Voor nu geen probleem, maar wellicht wel in de toekomst.

Dat Apple voor mij bepaald wat goed is merk ik niet zo. Ik gebruik al mijn apparaten zoals ik dat wil en voel geen ristricties wat dat betreft.
Het is nou eenmaal zo. Het ecosysteem van Apple *werkt* gewoon goed. Je zou het niet verwachten als je die Google- en Samsung-meuk gewend bent, maar er zijn écht bedrijven die wél integratie van hun producten kunnen bieden.
maar er zijn écht bedrijven die wél integratie van hun producten kunnen bieden.
Zoals Google bijvoorbeeld, inderdaad :)

[Reactie gewijzigd door musje83 op 22 juli 2024 20:23]

Het probleem met Google is dat ze veel teveel 'losse flodders' hebben. Denk aan Google+, Wave, Keep, Hangouts, Allo ... en binnen de kortste keren worden er weer diensten opgeheven waardoor je nooit ergens echt van op aan kan.

Op zich niks mis met Google. Integratie Youtube met 'de rest' van Google door één user te hebben en dat soort dingen is erg handig. Maar het grote probleem met vooral Android is dat elke hardwarefabrikant er óók nog zijn eigen ding mee gaat doen. En dáár ontstaan de grote incompatibilities.

Bovendien maakt Google vooral Android, en geen desktop OS. Ja, ChromeOS (die pas binnenkort/of nog maar net Android apps kan draaien). En ChromeOS is toch weer fundamenteel anders dan Android, en eigenlijk gewoon een veredelde webbrowser. Hoewel Apple met iOS en macOS ook fundatementeel verschillende OS'en heeft, die ook nu pas wat gaan integreren nu Voice Memo's en Homekit op macOS beschikbaar komen, heb je al wel een tijdje Airdrop, Handoff, iCloud Drive e.d. die echt over beide platformen hetzelfde werken.

Google Drive zal op ChromeOS en Android vast wel hetzelfde werken. Maar iets als Handoff en Airdrop moet ik op Android nog ontdekken. Wifi-Direct misschien? Maar da's nog altijd niet zo universeel.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 05:03]

Zelfs een chromecast werkt beter met een iphone dan een Android. Toegegeven, ik heb het nog nooit met een schone schil geprobeerd maar die zijn dan ook erg sporadisch te vinden. Chromecast met Android wordt altijd wel gekilled door een proces waardoor ik het ding niet meer goed kon bedienen, het volume viel bijvoorbeeld weg. Sinds ik iOS heb, geen enkel probleem meer.

Zelfs een 4 jaar oude phone werkt nog prima bij. Het enige minpuntje vind ik de batterijduur bij Apple.
Vind batterijduur ook wel meevallen zelf. Ik heb een iPhone 6, volgens de statistieken van iOS (12, beta 2) zit ik op 93% van designcapaciteit. De dag kom ik wel door, en zo niet (veel foto's of filmpjes maken) dan heb ik altijd nog een 10.000mAh powerbank én een solar panel van Biolite met 2200 mAh mee ;)

Maar idd, Android weet bij mij altijd wel te crashen op de onhandigste momenten ("Programma is gestopt"), ook na herinstallaties krijg ik dat altijd zó weer voor elkaar terwijl ik geen hele bijzondere appjes gebruik. Gewoon de usual suspects, Facebook/Twitter/Instagram/Twitch en meegeleverde zooi.

Ik heb een poosje een Chromecast gehad icm iPhone maar omdat m'n TV 'smart' is en ik consoles genoeg heb waar Netflix en Youtube óók op werkt heb ik 'm verkocht. Ben wel eens aan het kijken naar een Apple TV maar die prijs he..
God forbid dat een bedrijf producten maakt die inspelen op wensen van de klanten, goed werken, en die mensen graag gebruiken. Je moet toch niet willen dat ze er dan geld aan verdienen.
Ik kies (mede hierom) ook niet voor Apple, maar het is niet dat je geen keuze hebt en het is aan Apple om te doen wat hun klanten willen. Blijkbaar wordt dit gewenst.
Ik kon Tweakers ook niet bereiken inderdaad :)
Half, het forum deed het wel, sommige artikelen ook... maar de homepage deed het niet.
Ja Tweakers lag plat omstreeks 23:30
Ik heb een hoop gekoppeld met Home Assistant (Hassio) en die kan weer bestuurd worden via Google Assistant moest dat nodig zijn. Zo bedien ik momenteel mijn Tasmota gestuurde lampen. Alles wat ik direct via Google Assistant kan aansturen, stuur ik ook zo aan. KPN STB stuur ik dan weer aan via een Harmony Hub. En zo is er op alles (dat binnen Domotica valt) wel wat te bedenken.

Sowieso als je nieuwe apparaten koopt, dan kun je er op letter of het via Alexa/Google aangestuurd kan worden. En dat zal eerder meer worden dan minder, gok ik zo.
Misschien een rare opmerking, maar Google Assistent is toch al Nederlands? Ik gebruik het eigenlijk nooit behalve in de auto met Android Auto en daar kan ik gewoon Nederlands tegen haar praten.
Dat is dus nog niet de assistant, die kan nog veel meer! Maar inderdaad, bepaalde zaken werken vandaag de dag al prima in het Nederlands.
Dat is Google Now, niet Google Assistant. Verwarrend, ik weet het.
Het klopt wat ze hierboven zeggen. Je kan inderdaad in het Nederlands al best wat dingen vragen aan Google en Google begrijpt het Nederlands wel. Maar in feite kan je niet veel meer dan in het Nederlands zoeken op Google waarbij hij nèt slim genoeg is om een bepaalde app te starten. Heel veel diensten die achter Google assistant hangen zijn echter nog niet in het Nederlands beschikbaar.
Zelfde met Siri; op de iPhone/iPad/iMac al een tijd lang in het Nederlands beschikbaar, en op de Homepod ineens niet? Vreemde keuze..
Google Now heeft een paar basis commando's in het Nederlands. Het heeft geen smart home intergratie, maar het kan een paar basic apps vanaf de smartphone aanroepen.

Google assistent is een stuk slimmer. Het is context aware, heeft smart home integratie, integratie met veel apps en services en je kan er dialogen mee houden.

De Google speakers hebben enkel Google assistent. Op m'n pixel phone heb ik Google assistent in het Engels en in Google maps Google now in het Nederlands. Het is een duidelijke verschil.
Het lijkt wel een grap, die homepod. Tenminste, wat ik uit het filmpje haal. Werkt alleen met Apple producten... Je zou toch gek zijn als je een speaker in huis hebt die enkel en alleen dingen vanuit één fabrikant zou afspelen, wat zeg ik... Ook nog laat bedienen. Bij de Apple watch kon ik het nog begrijpen, die verbind je met je telefoon die alleen jij hebt, en moet zoveel mogelijk bij je OS passen. maar een speaker... 8)7 8)7 8)7

Kan gewoon niet begrijpen dat mensen zich zo ver laten vendor-locken dat zoveel spullen opeens waardeloos worden als je eens een keer iets van een ander merk zou kopen.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 23 juli 2024 05:03]

Dan zal ik het eens uitleggen. Er is een grote groep mensen die zich in het Apple ecosystem laat locken omdat ze gewoon willen dat alles met elkaar samen werkt. Dan ben je bij Apple aan het juist adres.

Er is simpelweg geen breder ecosysteem te vinden.

Dit zijn ook dezelfde mensen die geen gezeur willen waneer iets kapot is maar gewoon een lokatie willen hebben waar ze naar binnen kunnen lopen, naar kapot ding in kwestie kunnen wijzen, "ies kaput" zeggen en dat het dan geregeld word.

Mensen met een familie die cloud diensten, films en muziek streaming services willen delen. Naadloos vanaf 1 credit card.

En ja, deze mensen willen tegen hun smart speaker kunnen zeggen "Hey Siri, play YouTube in the living room" omdat ze daar een AppleTV hebben en alleen een HomePod die kan aansturen. Dus daarom kopen ze dit ding.
Snap ik. Toch denk ik dat het wel wenselijk is dat ook ondersteuning van diensten van derden (Spotify, Netflix, Hue) wel wenselijk is. En waarom geen bluetooth? Dit is toch ook een standaard die ervoor zorgt dat je gasten ook eens een muziekje kunnen opzetten.
Bluetooth snap ik nog wel, dat is om de juiste ervaring te garanderen, dat doet bijvoorbeeld Sonos ook.
Maar die apps? Geen idee, volgens mij heeft Apple er ook nooit een duidelijke reden voor gegeven. Hoop dat ze snel nog van gedachten veranderen.
Dat zijn ze al, op WWDC werd aangekondigd dat developers eigen skills voor Siri kunnen gaan coden binnenkort. Dus Spotify, Netflix etc. kunnen hun Apps Siri compatible en dus HomePod compatible maken.

Zal ergens Augustus/September uitrollen.
Developers die dit willen, kunnen de Siri Shortcuts vanaf de meest recente iOS 12 developer preview benaderen en aan hun apps beginnen toe te voegen.

Het heeft vrij lang geduurd maar een welkome toevoeging dit natuurlijk :)
Niet om lullig te doen maar Google doet precies hetzelfde maar dan uitgebreider en over het algemeen voor minder geld (zoals het artikel hierboven beaamt).

Een kwestie van smaak dus.
Oh ja? Als je Pixel kapot is ga je dan naar de Google winkel? Onzin natuurlijk, het gaat niet alleen om hardware/software maar om het ecosysteem. Dus Google doet helemaal niet precies hetzelde, ze doen veel minder en daarom voor minder geld.

Natuurlijk is het een kwestie van smaak, mijn smaak is dat alles gewoon werkt, geregeld is en dat ik er verder niet teveel omkijken naar heb als ik iets wil doen.

[Reactie gewijzigd door JannyWooWoo op 23 juli 2024 05:03]

Saai. Wanneer gaat een apparaat nu kapot?
Nou precies dit idd
Omdat alles naadloos met elkaar werkt
Zou graag willen dat ze een HomePod maakte met iets meer body ivm geluid kwaliteit.
Al moet ik zeggen dat ik toch redelijk onder de indruk was van het formaat en geluid wat hij produceerde

enige nadeel is dat ik op meerdere plaatsen in mn woning Hey Siri zou willen kunnen roepen wat dan dus meerdere speakers als gevolg heeft en die krijg ik er financieel thuis niet doorheen hahahaha
Via Airplay kun je gewoon al het geluid naar de HomePod sturen. Ik heb nu een maand een HomePod en ben er onwijs tevreden mee.
Ik ben ouderwets en heb hier nog "gewoon" een setje stereo speakers staan. Ik moest dan ook wel even lachen toen ik dit las:
Apple heeft onlangs een kleine inhaalslag gemaakt met AirPlay 2. Daardoor kun je nu twee HomePods aan elkaar knopen voor een echte stereoweergave.
Wat de techniek tegenwoordig allemaal wel niet kan he? 8)7
AirPlay 2 is wel iets meer dan alleen dat stereo verhaal.
mwah niet echt. stel je kunt alles overal onbekabeld afspelen: als de geluidskwaliteit ondermaats is stelt dat allemaal niks voor.
Maar je oren blijven tóch wel analoog. En die zijn ook nooit perfect en ook niet altijd op dezelfde manier gekalibreerd.

Soms is 'goed' ook 'goed genoeg ;) en er zijn ook mensen die geen tienduizenden euro's aan A/V willen investeren. Ik heb een setje van die kleine Bose speakers aan de muur hangen van minstens 25 jaar oud. En die doen het ook prima.
Helemaal mee eens, doelde op het stereo verhaal: dat dit sinds kort mogelijk is als je 2 van deze speakers koopt, terwijl het al decennia gewoongoed is
Jawel hoor, AirPlay 2 is onder de motorkap een flinke vooruitgang tov AirPlay 1.

Heb hier een aantal HomePods staan, en het geluid is voor mij meer dan goed voor het luisteren van muziek in huis. :)
Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Voor de duidelijkheid: ik schrijf hier dat Apple hiermee weer op gelijke voet is met Google op dat gebied. Niet dat het een wereldwonder is dat ze in stereo gepaard kunnen worden :D

Edit: dames van lichte zeden verwijderd (autocorrect).

[Reactie gewijzigd door Andrasman op 23 juli 2024 05:03]

Voor de duidelijkheid: ik schrijf hier dat Apple hiermee weer op gelijke voet is met Google op dat gebied. Niet dat het een wereldwonder is dat ze in stereo gepaard kunnen worden :D
Haha, dat had ik wel begrepen hoor. Maar toch stond het er wel leuk.
Ik vond het wel een informatief artikel trouwens.
Edit: dames van lichte zeden verwijderd (autocorrect).
Die heb ik dan jammer genoeg weer gemist :P
Dank je. Heb tijdens de review ook wel eens gedacht dat het wat betreft audio/stereo wel een achteruitgang is, als mensen deze enkele speakers gaan gebruiken ipv twee mooie zuiltjes bijvoorbeeld.
En volgens mij kan Sonos dat al een behoorlijke tijd.
Persoonlijk zou ik graag in deze test een reverentie speaker voor het geluid hebben, hoewel niet "slim" maar wel iets zoals een urban ears mega boom voor de geluidsqualiteit aangezien dat immers iets is waar alle functies gebruik van maken. :)
Voor nu was een vergelijking tussen deze twee al een aardige kluif, maar ik zal eens kijken of we deze volgende keer kunnen meenemen bij een luistertest met bijvoorbeeld bt-speakers. Bedankt voor de feedback :)
Vond het ook jammer dat ze geen SONOS One erbij genomen hebben, en inderdaad een deftige niet-smart-speaker als referentie erbij zou ook niet misstaan.
De Sonos One is toch "slim"? Alexa zit er op. Bij de Play:1 zit dit er niet op. Alleen gebruik ik het zelf niet. Ik verwacht dat het geluid van de Sonos ook beter is dan welke van deze twee ook.

Ik lees net dat de Homepod best een goede speakers is.....maar wel bijna twee keer zo duur.

[Reactie gewijzigd door basset op 23 juli 2024 05:03]

Goede speakers uit zo,n plastic apparaatje.😂
Doe mij maar BW speakers gewoon nog van jout met een warm geluid.
Ik bedoelde dan ook om de Sonos One erbij te nemen als slimme speaker, en dan nog een gewone speaker erbij ter referentie
8)7 Lezen........ Je hebt gelijk. Sorry
Waarom wordt de Google Max genomen en niet de standaard Home? Dit zijn vergelijkbare producten. De Max is duidelijk een grotere XL versie van de standaard home. Wanneer de standaard Home met de Homepod vergeleken wordt zal daaruit voortkomen dat het geluid van de Home Standaard ongeveer hetzelfde is als de Homepod of wellicht iets minder. De looks en afmetingen zijn dan ongeveer gelijk aan elkaar. De rest van de review qua functionaliteit en privacy kan dan hetzelfde blijven om dan af te sluiten met het idiote prijsverschil van 250 euro.
Dat zou nogal oneerlijk zijn. alleen de afmetingen liggen dichter bij elkaar. de meesten willen denk ik een x bedrag uitgeven voor zo'n speaker en dit is een specifieke prijsklasse en eentje waarin je ze daadwerkelijk wilt gebruiken om audio mee af te spelen.

Verder is de geluidskwaliteit niet te vergelijken met de HomePod. De Google Home klinkt een stuk minder goed dan de HomePod en dat is ook logisch gezien het prijsverschil. Bovendien hebben we de reguliere Google Home al getest en tegenover de Amazon Echo gezet.
Twee speakers vergelijken waarbij de ene bijna drie keer zo groot is, is ook niet eerlijk.
Niet puur als zodanig nee, maar wel zo handig als je wilt weten wat je voor x prijs krijgt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.