Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Strijd der slimme speakers

Apple HomePod vs. Google Home Max

10-07-2018 • 06:00

244

Singlepage-opmaak

Instelgemak en functionaliteit

Beide slimme speakers zijn eenvoudig in te stellen als je ze uit de doos haalt. Bij de HomePod werkt het als volgt: je steekt de stekker in het stopcontact, wacht tot je een wit lichtje ziet knipperen, houdt je ontgrendelde apparaat met iOS 11 of hoger in de buurt van de HomePod en gaat de set-up in. Een Android-apparaat werkt overigens niet. Vervolgens vertel je in welke kamer de HomePod staat en draag je de instellingen automatisch over van je iOS-apparaat naar de HomePod, zodat deze weet met welke diensten en welk netwerk hij verbinding moet maken. Mocht je een tweede HomePod hebben, dan ziet de set-up dat vervolgens zelf als het goed is, zodat je hem in stereo via AirPlay 2 kunt pairen voor stereoweergave. Dat hebben we niet zelf kunnen testen, want een exemplaar importeren was al prijzig genoeg. Als het net zo makkelijk gaat als de rest van de set-up, is het in elk geval erg simpel. We zijn geen problemen tegengekomen bij het pairen van de HomePod.

HomePod instellenAls je alle stapjes doorlopen hebt, zegt Siri je gedag en krijg je een aantal voorbeelden van dingen die je kunt vragen aan de HomePod. De slimme speaker is vervolgens klaar voor gebruik, maar je kunt nog wel wat dingen instellen natuurlijk. Daarover straks meer.

De Google Home Max kun je instellen met zowel een Android- als een iOS-apparaat. Dat doe je met behulp van de Google Home-app. Mocht je de Google Home Max op de 5GHz-band verbinding willen laten maken, dan moet je Android- of iOS-apparaat dat wel ondersteunen. Je steekt de stekker in het stopcontact en kijkt in je Google Home-app of de Home Max verschijnt. Als dat zo is, tik je op het apparaat en hoor je een geluid uit de Home Max. Vervolgens stel je de regio in.

Bij de taal is Nederlands nog niet beschikbaar. Wel zal het binnenkort op smartphones beschikbaar zijn, maar voor Google Home moeten we nog even wachten. Op dit moment kun je voor Engels, Frans, Duits, Italiaans en Japans kiezen. Dan vertel je in welke kamer de Home Max staat. Je kunt desgewenst meteen kamers aanmaken, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Je kunt dan het wachtwoord van je wifinetwerk automatisch laten invullen en vervolgens heb je de keuze om akkoord te gaan met een gepersonaliseerde ervaring. Als je hier niet mee akkoord gaat, kan de Home Max alleen dingen als lokale informatie en informatie van het web geven, en grapjes vertellen.

Waar je bij de HomePod in principe de instellingen later induikt, kom je veel functies en instellingen bij Google al tijdens de set-up tegen. Zo kun je meteen instellen of je Voice Match wilt inschakelen, waarbij de speaker je stem herkent en op basis daarvan resultaten geeft. Ook kun je meteen je adres invullen, zodat de speaker weet waar hij standaard is. De muziek- en videodiensten die je wilt gebruiken, kun je ook meteen instellen en je geeft aan welke muziekdienst je standaard wilt gebruiken als je Google vraagt om iets af te spelen. Vervolgens kun je andere Chromecast-apparaten linken met de Home Max, waardoor je ze met je stem kunt besturen, en dat is in een notendop de set-up.

iOS screenshots iOS screenshots
iOS screenshots iOS screenshots iOS screenshots

Dit klinkt misschien een stuk ingewikkelder dan bij de HomePod, maar in de praktijk vonden we het even eenvoudig. Temeer omdat je als tweaker na de initiële set-up bij de HomePod alsnog door de instellingen heen wilt gaan om de slimme speaker zich te laten gedragen zoals jij dat wilt. Zo wil je expliciete inhoud misschien wel uitzetten en kun je instellen dat je elk nummer op hetzelfde volume wilt laten afspelen. Ook kun je instellen dat je luistergeschiedenis al of niet wordt gebruikt. Dat is een functie die spijtig genoeg nodig is op HomePod, omdat hij geen afzonderlijke stemmen herkent, zoals de Home Max wel doet. Als je de functie uitzet, voorkom je dat je luistergeschiedenis aangevuld wordt met dingen die je partner naar de HomePod roept. Verder kun je bijvoorbeeld het schermpje op de HomePod uitzetten en de microfoon uitschakelen. Voor een volledig overzicht van de instellingen kun je hier terecht.

Google Home SettingsGoogle Home SettingsGoogle Home SettingsGoogle Home Settings

Toch heeft de Google Home Max meer instelmogelijkheden. Je kunt vanuit de instellingen voor de Home Max in de Google Home-app bijvoorbeeld het volume van je wekkers en timers instellen, je kunt je boodschappenlijstje raadplegen en er is een nachtmodus waarbij de slimme speaker op gezette tijden de lampjes op de speaker dimt en het volume indamt, om maar wat dingen te noemen. Als je bijvoorbeeld verscheidene speakers in één groep hebt zitten, kun je handmatig een delay instellen, zodat alle speakers synchroon muziek afspelen. Zo heb ik een Chromecast Audio gekoppeld aan een versterker met luidsprekers en speelt die desgewenst dezelfde muziek synchroon af met de Home Max.

De Google Home-app is ook beschikbaar op iOS, maar de Home-app van Apple is niet te vinden op Android. Met een Android-telefoon kun je dan ook niet veel met de HomePod, zoals je her en der in dit artikel kunt lezen. We hebben de Google Home-app wel getest op de iPhone X en die biedt doorgaans een prima ervaring. Toch kwamen we meer kleine probleempjes tegen dan bij de Android-versie van de Google Home-app. Zo was de Google Home Max soms opeens even niet te vinden tussen de apparaten, terwijl hij tegelijkertijd wel gewoon op de Google Home-app op Android te zien was. Hoewel dit niet de enige rariteit is die we tegenkwamen, waren alle problemen vrij snel opgelost en is de functionaliteit verder niet beperkt als je met een iOS-apparaat en de Google Home Max werkt.

Screenshots Google Home MaxScreenshots Google Home MaxScreenshots Google Home Max
Screenshots Google Home MaxScreenshots Google Home MaxScreenshots Google Home MaxScreenshots Google Home Max

Diensten van derden

Het is in het geval van sllimme speakers voor veel mensen belangrijk dat ze samenwerken met diensten van derde partijen. De reden is simpelweg dat bijna niemand alleen maar diensten van Apple of Google gebruikt, zelfs de grootste fans vaak niet. De meesten zullen dus graag hebben dat hun slimme speaker kan praten met andere diensten, al is het alleen maar omdat ze intuïtief moeten werken. Je wilt er eigenlijk niet over na hoeven denken of iets zal werken of niet, want je wilt zoveel mogelijk met de slimme speakers kunnen doen als je ervoor kiest om het met je stem te regelen. Als je je bij elke actie moet afvragen of je dit het beste met je afstandsbediening, je smartphone of bijvoorbeeld je stem kunt regelen, gaat een deel van het nut van een assistent verloren.

Daarnaast heb je met de Home Max en de HomePod niet zomaar een slimme speaker gekocht, maar eentje met een goede geluidskwaliteit, waar je misschien wel al het geluid in een bepaalde kamer door wilt laten afspelen. Als dat niet kan terwijl je het wel wilt, mist de aankoop toch een beetje zijn doel.

Muziek

Helaas is precies dat het probleem van de Apple HomePod. Wellicht heb je het al gehoord, want het is een bekende kritiek op het apparaat; het werkt niet samen met Spotify. Gezien het aantal mensen dat Spotify als primaire muziekstreamingdienst gebruikt, is dat erg onhandig. En zo zijn er meer. Met de Google Home Max kun je een serie opzetten door iets te zeggen als: 'Play Dark on Netflix'. De Home Max kan het dan via een Chromecast-apparaat afspelen. Wellicht zou je verwachten dat de HomePod zo slim is om Netflix wel af te spelen op een Apple TV, aangezien Apple natuurlijk graag alleen de eigen hardware en diensten gebruikt. Ook dit is niet mogelijk.

Wel kun je via apparaten die Air Play ondersteunen, audio naar de HomePod sturen, maar dat kun je maar deels met je stem besturen. Zo kun je het volgende nummer afspelen, het volume aanpassen of een dienst als Spotify, wat dus op een ander apparaat speelt, op pauze zetten door te praten met Siri op de HomePod. Je kunt echter geen afspeellijst of specifiek nummer opzetten. Met een Apple TV kun je inmiddels wel via de HomePod muziek en podcasts besturen, maar je kunt de Apple TV er bijvoorbeeld ook niet mee uitzetten. Voor het overzicht hebben we even op een rijtje gezet welke muziekdiensten per slimme speaker ondersteund worden.

Speaker Google Home Max Apple HomePod
Ondersteuning muziekstreamingdiensten Google Play Music, YouTube Music, Spotify, Pandora, TuneIn, iHeartRadio iTunes-aankopen, iCloud-muziekbibliotheek met Apple Music of iTunes Match-abonnement, Beats 1 Live Radio, podcasts

Hoewel het zo nog wel wat lijkt, komt het bij de HomePod neer op slechts de muziekdiensten van Apple zelf. Als je daarbij optelt dat de Home Max zoals gezegd als bluetoothspeaker kan fungeren en de HomePod niet, zodat iemand met een Android-telefoon bijvoorbeeld ook even een nummer kan opzetten, helt de balans voor beste functionaliteit op muziekgebied aardig in de richting van de Google Home Max. Dat wil niet zeggen dat de HomePod meteen een afrader is, want als je vooral Apple Music wilt gebruiken als streamingdienst en je prima op je gemak voelt in het Apple-ecosysteem, heb je al het andere wellicht niet nodig.

Op videogebied is er overigens weinig te zeggen over de HomePod. Hij ondersteunt simpelweg geen videodiensten. Met Google Home kun je Netflix besturen, zoals we op de volgende pagina uitleggen.

Home control

HomeKit van Apple is fijn. De Home-app is overzichtelijk, werkt goed en werkt lekker samen met de HomePod. De vertraging is eveneens korter als we een lamp aan- of uitzetten via de HomePod dan via de Google Home Max. Met Google Home werkt alles overigens ook prima, hoewel de Google Home-app iets rommeliger is dan die van Apple. Het is van belang om te weten welke home-control-apparaten door de twee slimme speakers worden ondersteund. Voor de HomePod kun je hier terecht en hier vind je een lijstje voor Google Home. Met Google Home heb je beduidend meer keuze.

Het is te hopen en zou ook goed kunnen dat Apple de HomePod langzamerhand wat meer open zal stellen voor diensten van derde partijen. Dat doet de fabrikant wel vaker met producten. Zo kon je een paar jaar geleden standaard ook nog geen toetsenbord van een derde partij op de iPhone gebruiken, om maar iets te noemen. Apple introduceert met iOS 12 daarnaast Shortcuts en de bedoeling daarvan is om allerlei functionaliteit van apps aan elkaar te knopen, zoals dat ook werkt met ifttt. Hoewel nog niet is bekendgemaakt of dit naar de HomePod komt, achten we de kans groot.

Op dit moment kun je op de HomePod echter alleen apps in de categorieën 'berichten', 'lijstjes' en 'notities' gebruiken die SiriKit ondersteunen. Zo kun je tegen de HomePod zeggen: 'Hey Siri, send a WhatsApp message to...' en je kunt ook een notitie toevoegen in Evernote of een taak toevoegen in Todoist. Google ondersteunt een stuk meer categorieën van diensten en apps. Zo kun je met de Google Home Max een recept opvragen en dat kan met de HomePod niet. Voor een lijstje met ondersteunde apps kun je hier terecht, al is dit eigenlijk onvolledig. Elke app met Chromecast-ondersteuning werkt via Google Home bijvoorbeeld en de apps van derde partijen zijn te vinden onder 'settings', 'more settings' en dan 'services'. De HomePod kan ook dingen die de Google Home Max niet kan. Zo kun je met Google Home geen WhatsApp-berichten sturen en ook geen simpele notities maken.

Als dit, dan dat

SexytimeDe Google Home Max wint het op dit moment van de HomePod en een van de redenen daarvoor is dat hij met ifttt werkt en de HomePod niet, waardoor notities of een bericht sturen alsnog mogelijk is. Als een app niet direct samenwerkt met Google Home, kun je dit via een kleine omweg alsnog daarmee laten werken. Een voorbeeld waar ik zelf tegenaanliep, is dat Harmony Hub niet samenwerkt met Google Assistant in Nederland. Het zoeken naar oplossingen bracht een aantal tijdrovende mogelijkheden naar boven om het te laten werken, waarbij de Google Home naar fabrieksinstellingen terug moest bijvoorbeeld.

Het bleek veel eenvoudiger om het simpelweg via ifttt te regelen. Zo kan ik nu tegen Google Assistant zeggen: 'Hey Google, watch tv' om mijn tv, decoder en versterker aan te zetten op de juiste bronnen en kanalen. Met de HomePod is dat op dit moment erg lastig. Het werkt zoals wel meer dingen met Homebridge, maar dan heb je wel een computer nodig die constant aanstaat. Ook kun je in de Google Home-app zelf dingen simplificeren door shortcuts te maken onder 'settings', 'more services' en dan 'routines'. Je kunt zelf een term of zin bedenken die verschillende opdrachten geeft aan Google Home, die je normaal gesproken los zou moeten uitspreken.

De HomePod zal hopelijk in het najaar een stuk meer kunnen, omdat Shortcuts dan uitkomt in iOS 12. Het zou vreemd zijn als deze functionaliteit niet beschikbaar komt op HomePod en met Apples eigen variant op ifttt kun je eveneens allerlei apps aan elkaar knopen.

Voice Match en NetflixVoice Match en Netflix