Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Nokia 8 Review

Geduchte concurrent voor gevestigde orde

Conclusie

De Nokia 8 heeft uitgesproken sterke en zwakke punten. De frontcamera is prima, maar de camera's aan de achterkant kunnen niet mee met de concurrentie. De powerknop laat zich niet lekker bedienen, je hebt kracht nodig om oortjes in te pluggen, het geluid uit de luidspreker klinkt bij hoge volumes al snel schel en de bootloader ontgrendelen is vooralsnog onmogelijk. Een perfecte telefoon is het dus zeker niet.

Desondanks is het een goede eerste poging van HMD op de markt voor high-end smartphones. Het scherm is voor een lcd uitstekend, al is het te blauw afgesteld. De helderheid en het contrast zijn dik, dik in orde. Het metalen ontwerp voelt uitermate stevig aan en is goed afgewerkt.

Grootste pluspunt is de software; die is razendsnel en zonder vertragingen. De Nokia 8 kan daarmee toestellen als de OnePlus 5 en Google Pixel naar de kroon steken. Tot nu toe is HMD bovendien rap met het pushen van beveiligingsupdates, al moeten we zien of de fabrikant zijn beloftes voor updates kan blijven waarmaken. Het is immers een nieuwe fabrikant, zonder trackrecord op Android-gebied.

De accuduur is zeker voor intensieve gebruikers een groot voordeel. De features die HMD als onderscheidend aanmerkt, werken weliswaar goed: de 'bothie' en het goede geluid bij video-opnames, maar de vraag is voor hoeveel mensen dat in het dagelijks gebruik een verschil gaat maken.

De prijs van de Nokia 8, nu rond de 550 euro, is bovendien niet belachelijk hoog. Je kunt op je vingers natellen dat de Nokia 8 een prima alternatief is voor toestellen als de OnePlus 5 en de Huawei P10. Als HMD dit bij zijn eerste poging al zo goed doet, vragen we ons af waar de Finse fabrikant over een paar jaar toe in staat is. De gevestigde orde is gewaarschuwd; Nokia is na een paar jaar weg te zijn geweest in de smartphonemarkt weer een naam om rekening mee te houden.

Getest

Nokia 8 (4GB ram) Grijs

Prijs bij publicatie: € 550,-

Vanaf € 584,14

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Laagste prijzen voor: Nokia 8 (4GB ram) Grijs
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl

Score: 3 (182)

€ 584,14

€ 584,14

Kostenoverzicht

Productprijs € 584,14
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 584,14

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (203)

Wijzig sortering
Blijft bizar die verschillende maten waarnaar gemeten wordt hier. De Note 8 had een aantal minpunten die toch wel wat zwaarder wegen dan een knopje die je amper gebruikt waar je wat meer moeite voor moet doen.

De bootloader komt hier uit de lucht vallen in de conclusie, daar wordt normaal amper over gesproken en bij een Apple review altijd doodverzwegen.

Dat het een fatsoenlijke prijs heeft vergeleken met de concurrenten, die toch wel wat duurder uitvallen, wordt schijnbaar niet gezien als een pluspunt.
De matige camera's zijn een erg zwaar minpunt hoor! Ik heb nu ruim een week de Nokia 8 en ben er echt verliefd op, maar de foto's vallentegen. Het is prima... en niet mee! Maar wat Arnoud ook zegt de rest van de telefoon is subliem. Het apparaat voelt sneller dat mijn Nexus 6P of de Samsung's van mijn collega's ooit hebben aangevoeld.

Ook de accuduur is geweldig! Maar ik ben nu echt de review na aan het praten.

Al met al ben ik heel blij met de terugkeer van Nokia en als ze dit blijven volhouden, dan gaan ze echt weer aanhaken.
Tip, gebruik eens een andere camera app. Die van Nokia valt me ook tegen. Ik heb nu de Pixel XL app met HDR+ en de foto's zijn veel mooier als uit mijn iPhone 7. De lens en sensor zijn goed alleen de software niet. Zo zie je wat software doet op een smartphone.
Staat die app in de store? Ik kan m niet vinden nl?
Nee, deze staat niet in de store, heb de tip hier gelezen ;)

[Reactie gewijzigd door mindfreaker op 22 september 2017 20:08]

Hoe werkt dit dan precies. Ik heb de site gevonden....dien ik vanaf mijn Nokia 8 naar de site te gaan en dan de app te downloaden. Je moet dan eerst nog een (gratis) account aanmaken, toch? Als de app dan geïnstalleerd is....wat dien je dan nog te doen om te zorgen dat deze app/software wordt gebruikt zodra je een foto wilt maken? Hoor het graag uiteraard...
https://www.google.nl/amp...-toestel-installeren/amp/

Hier staat een uitleg, ben er nog niet aam toegekomen om ermee aan de slag te gaan.
Dank je! Heb m gevonden. Morgen even kijken of het installeren wil lukken.
Wel het werkt in ieder geval op de Nokia 6 :) Mijn nokia staat wel in developer modus en installeren via de XDA site (wel ff account maken) ging prima. Verschil nog niet goed kunnen testen maar foto's met de XDA app lijken iets warmer op mijn nokia 6.
Net uitgetest, en ik zie echt verschil in details. Links is de native app, rechts de pixel app.

https://imgur.com/a/f2bxe
Als ik nu een foto maak dan maakt hij deze in 4:3 formaar en is niet het hele scherm gevuld met foto. Is dat aan te passen? Ik zie wel dat je 16:9 kunt kiezen alleen dan gaat de kwaliteit van 13 naar 8 MP.....dat is ook weer jammer.
Hmm, jammer. Na gewend te zijn geraakt aan de foto kwaliteit van de Lumia 9 series ben ik overgestapt naar een Moto G5 Plus omdat Windows Mobile langzaam doodbloedde, maar de camera is echt een afknapper.

Mijn hoop was gevestigd op het oude merk van weleer met Zeiss glas, maar gezien de reacties kijk ik even de kat uit de boom...
Huh? Heb jij dezelfde review gelezen als ik? Of ben je direct naar de plus en minpunten gesprongen? Volgens mij is Arnoud hartstikke positief over het toestel namelijk...
En om een power knop nou een knop die je nauwelijks gebruikt te noemen...
Doorgaans gebruik ik de powerknop nog niet eens 1 keer per maand dus dat is denk ik toch wel weinig te noemen ja.

Geen idee waar je die vaak voor zou moeten gebruiken.
Om het toestel te vergrendelen normaal gesproken. Het is voor mij daardoor wel de 'meest gebruikte' knop op het toestel.
Hoe zet jij je scherm uit dan? Wacht je gewoon tot de timeout? :S
Lijkt me nogal lastig als je je toestel bijvoorbeeld in je broekzak wil steken...
Ik heb vroeger (op mijn HTC One X) wel een appje gehad om met een snelkoppeling op het homescreen het scherm uit te zetten omdat de knop bovenop het toestel onhandig was, maar dat werkte niet echt heel betrouwbaar (was wel al lang geleden, misschien kan het nu wel beter).
Daar hebben jij en thegve een punt. Ik was iets te gefocust op enkel het aan en uit zetten.

Nou heb ik de time out ook wel kort staan maar gebruik daar inderdaad ook met regelmaat de pwr knop voor. En als je enkel fysieke knoppen telt, dus geen soft-knoppen/buttons, is het inderdaad de meest gebruikte knop.

Desondanks, na een avond spelen met de Nokia 8 heb ik het probleem nog niet ervaren.

De knop steekt net zo ver uit als de volumeknop(pen) en is mijn inziens net zo makkelijk in te drukken.
ja, en dan valt een 8.0 dus toch eigenlijk wel tegen en dan zeker voor een prijs die minimaal 200,- lager is dan Samsung en Apple
Tja, vanwege dit soort discussies begrijp ik wel waarom sommige review sites gewoon gekapt zijn met cijfers geven, of alleen nog maar een top/maybe/nope achtige rating doen... Je kunt zoveel beter de review lezen en zelf bepalen welke punten voor jou van belang zijn... dat cijfertje heb je eigenlijk net niks aan, er wordt alleen maar over gezeurd dat het te hoog of te laag zou zijn.
Eensch, maar dat haalt Tweakers zelf op haar hals door een cijfer te gebruiken en dan ook nog een samenvatting. Ik weet ook echt niet waarom Tweakers een cijfer wil gebruiken in een review.

Maar lezende zag ik enkel kleine nadelen en veel grote voordelen.

edit: als je dan toch een eerlijk cijfer wil geven, moet je een universe bruikbare tabel maken en elk onderdeel een rating geven. Nu gebeurd dat een beetje op gevoel en emotie heb ik het idee.

[Reactie gewijzigd door Pinin op 22 september 2017 15:41]

Het enthousiasme springt er af bij deze review , goed om te lezen en maakt me blij. Hou dit vol in andere reviews, het leest een stuk beter dan een negatieve toon.
Mooie review.
Wellicht dat de toon grotendeels bepaald wordt door het product dat gereviewd wordt?

Aan de andere kant lees ik een review voor een eerlijk en redelijk gebalanceerd beeld. Het idee bekruipt me wel dat hier iets teveel enthousasime is voor "een nieuwe Nokia" en de kritische noot een beetje ontbreekt daardoor.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 22 september 2017 08:34]

Ik heb het toestel net in de hand gehad, maar kan me helemaal niet vinden in de opmerking over de powerknop. Deze is niet heel groot en je drukt hem niet snel per ongeluk in, wat ik ideaal vind, maar als je hem wilt indrukken gaat dat gewoon erg prettig.
Toestel reageert heerlijk vlot. Door de enorme dpi zijn de letters op tweakers wat aan de kleine kant maar kraakhelder en prima leesbaar.
Alleen met scrollen zie je wel een blurring effect.
Er valt ook niet zoveel te zeggen over de bootloader bij een Apple telefoon. Want die is nooit unlocked.

Overigens vind ik wel dat je gelijk hebt dat er met meerdere maten gemeten word bij reviews. Wat bij de ene telefoon niet als minpunt word gezien word dat bij andere wel. Deze telefoon heeft een behoorlijke kleurfout, en toch word dit niet als minpunt gezien
'behoorlijk' maak je op uit de in de review gepubliceerde cijfers ;)
Klopt. Daar zijn reviews voor ;). Maar zeg eens eerlijk, kom jij op dezelfde conclusie over deze telefoon qua plus en minpunten? En kijk dan eens bij de genoemde alternatieven die in deze review genoteerd zijn. Veel van die telefoons hebben soortgelijke mancos die bij de een als minpunt word gezien en bij de ander niet word genoemd.
Dit bedoelde ik vooral ook met het meten met twee maten (rare maar correcte zin)
De reviews zijn er om ons als consument te helpen en daarom wil ik graag dat er bij soortgelijke producten er op dezelfde dingen word gelet en alles hetzelfde word beoordeeld
Oh, je hebt helemaal gelijk hoor...
Een van de pluspunten wordt al helemaal niet genoemd: duo sim...
Helaas is het meten met meerdere maten wel erg vaak het geval bij tweakers.
Snap ook niet de opmerking over de bootloader want de "normale" gebruiker weet nog niet eens wat dat is.
Kun je dus beter niet meenemen maar kan wel relevant zijn voor de tweakers gemeenschap hier.
Zeker, het kan bij mij het verschil tussen kopen en niet kopen zijn. Hangt er vanaf hoe makkelijk hij op een andere manier te voorzien is van een custom recovery en root; mijn Sony Z3 compact heeft ook nog een gelockte bootloader omdat die makkelijk te rooten is via een kernelexploit als je tijdelijk een oude kernel erop flasht.
Ben het helemaal met je eens maar voor tegenovergestelde reden. Dat de Note 8 dezelfde score krijgt terwijl het toestel veel meer biedt en ook nog eens beter is in scherm en camera, is ronduit belachelijk.

Ze hebben dus juist wel rekening met de prijs gehouden aangezien dat één van de redenen was waarom de Note 'maar' een acht kreeg.

Tweakers zou gewoon puur op de tech moeten beoordelen, niet op de prijs. Voor een prijs-kwaliteit verhouding raadpleeg ik de Consumentenbond wel.

[Reactie gewijzigd door WGACA op 23 september 2017 01:26]

Tweakers zou gewoon puur op de tech moeten beoordelen, niet op de prijs. Voor een prijs-kwaliteit verhouding raadpleeg ik de Consumentenbond wel.
En dan krijg je dus de situatie dat een mid-end/low-end product nooit een fatsoenlijk eindcijfer krijgt, omdat er om de prijs laag te houden concessies zijn gedaan. Stap dan af van het cijfersysteem.
Blijft bizar die verschillende maten waarnaar gemeten wordt hier. De Note 8 had een aantal minpunten die toch wel wat zwaarder wegen dan een knopje die je amper gebruikt waar je wat meer moeite voor moet doen.
Het is maar net waar je naar kijkt. Ik zie nokia als een zakelijk merk, en daar vind ik accuduur, goede scherm, stevige behuizing en snelle software belangrijker dan een goede camera en een powerknop wat ongetwijfeld gewoon wennen is.

Ik vind die 8.0 een prima cijfer.

Nogmaals; het is net wat je belangrijk vind aan een telefoon. Tweakers beoordeeld gewoon globaal en geeft daar zonder vooroordelen een cijfer aan.
Inderdaad. Snel, niet heel duur, een schone androidversie en een van beste tijden kwa accuduur.
Alleen een wat mindere camera en lastige powerknop.
Mag wel een puntje bij lijkt me.

[Reactie gewijzigd door coob op 22 september 2017 14:27]

Het is maar wat je verwacht... Als je na 10 jaar dat Apple rondsjouwt met z'n iphones verwacht dat er een eenvoudige manier was om je de bootloader te unlocken was je de laatste 10 jaar aan het slapen.
Moést, daarentegen, de Oneplus 5 nu wel plots z'n bootloader locken zou dat wel een noemenswaardig nadeel zijn (bijv. Omdat je bij een Oneplus vaak verplicht!! somsbent om beroep te doen op de community bijv. de OPO en Cyanogenmod, de updates naar Android 8 op sommige Oneplussen enz.)
Jouw vergelijkingen zijn dus vooral zelf een beetje krom en ik vind het een juiste analyse door Tweakers
Ik ben het deels met je eens.

Dat van die bootloader is een interessante. Dat is bij android telefoons vaak belangrijk, omdat dat voor veel telefoons de enige manier is dat je ooit een nieuwe Android versie of security fixes krijgt. Bij Apple is software updates gewoon geen issue.

Als Nokia zijn update belofte waar maakt, dan is een locked bootloader voor Nokia ook geen issue. Maar geen Android gebruiker die dat in 100% vertrouwen accepteerd, hoe goed ze inmiddels de 5 en 6 ook van updates hebben voorzien.

Wat ik wel bij heel veel zie:
Android telefoons die aftrek van punten krijgen vanwege:
  • niet verwisselbare batterij
  • Geen hoofdtelefoon aansluiting
  • Niet waterdicht
  • De hoge prijs
Allemaal punten waar een iPhone oook niet aan voldoet, maar geen punten aftrek voor krijgt.

Je krijgt dan het rare effect dat als je een iPhone review met een Android review vergelijkt de iPhone hoger scoort, maar aan geen van alle eigenschappen voldoet waar de Android telefoon aftrek voor krijgt.

Je zou dan het idee kunnen krijgen dat de iPhone beter is als je de review niet leest.
De iPhone is tegenwoordig waterdicht. De iPhone scoort op sommige punten beter dan welke Android ook: privacy, updates, cloudintegratie. Dat zeg ik als Android gebruiker.
Inderdaad! 550 euro voor het topmodel!!

Ze tonen daarmee aan dat Apple en Samsung het er om doen!
En weet je wat het mooie is, als je deze kritiek levert op de Iphone review wordt je weer gecensureerd.. Ik wordt om eerlijk van deze reviews maar weinig wijzer. Ook het cijfer voor deze telefoon is belachelijk. Als ik de review van deze telefoon bekijk en die van de Iphone 8 dan had ik voor deze telefoon een 9 verwacht.
De vraag die ik mij nu stel: had dit niet de weg moeten zijn die Nokia jaren terug had moeten inslaan, na hun windows mobile avontuur?
Elke reden is een goede reden met de juiste argumenten. Nu is het uiteraard eenvoudig te zeggen dat het een slechte reden is maar toen was dit minder duidelijk. Men is naar Windows Phone gegaan omdat de markt van Android toestellen verzadigd was en Nokia deels schrik had er niet tegen op te kunnen boksen. Uiteraard mogen we het financieel plaatje niet vergeten, MS heeft behoorlijk wat geïnvesteerd in Nokia en had (toen) hun focus volledig op WP gezet (iets waar zo'n grote reus zijn zinnen op zet heeft toch een behoorlijke kans op slagen, niet?).
Het is hun ook in het begin wel gelukt. Ik meen mij te herinneren dat ze op een bepaald moment 10% marktaandeel hadden in Europa(*), iets waar serieus wat kleine fabrikanten maar al te blij mee zouden zijn. Echter wereldwijd ging het minder goed waardoor Windows Phone toestellen eerder gekocht werden voor mensen die gewoon een smartphone zonder apps zochten (ik ben zelf nog eentje die met een Lumia 630 zit).

Dit toestel mag dan behoorlijk goede reviews krijgen, de vraag is uiteraard of hij de grote massa kan bekoren. De markt is immers nog steeds verzadigd en de grote winsten worden eigenlijk enkel verdeeld tussen Samsung en Apple. Er zijn zo een paar fabrikanten die wat weerwerk beginnen te bieden (zoals Huawei), maar zover ik weet is dat de enige.
De vraag is ook wat de ambitie is van Nokia. Is het om te focussen op de niche of gaat het hier om massa. Ik gok dat ze ambitie hebben voor die laatste, maar echt lang kan je dat niet volhouden als je hier niet aan geraakt. De winst per toestel is immers laag en als je eens een tegenslag hebt (*kuch* HTC) dan loopt het al snel fout af.

(*) Als reactie op NMN1665, inderdaad de 10% was niet Benelux, maar in Europa. Hoewel niet expliciet vermeld in de bron (http://geeko.lesoir.be/20...arts-de-marche-en-europe/) vermoed ik dat ze praten over nieuw verkochte toestellen en niet over absolute cijfers.
Het was voornamelijk Italië en Spanje dat de cijfers positief maakte. Het kan natuurlijk niet ontkent worden dat Windows Phone een tijdlang toch een zekere populariteit had in de Benelux en je ze rondom op verschillende plaatsen zag opduiken.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 22 september 2017 11:35]

Goede analyse. Als ik verder kijk naar dit review heeft men het over:
Als HMD dit bij zijn eerste poging al zo goed doet, vragen we ons af waar de Finse fabrikant over een paar jaar toe in staat is.
Ik zie het anders als je als oud merk opnieuw een markt in wil komen dan moet je eerste poging iets spectaculairs zijn, mensen moeten er over praten. Nu is het een leuk toestel maar het steekt niet ergens met kop en schouders bovenuit, zo van deze wil ik hebben.

De vraag is ook of je in deze markt wel jaren de tijd hebt en meerdere pogingen moet doen. De markt veranderd snel, zit steeds vol met aanbieders die leuke toestellen maken. Je zal dus gewoon met iets moeten komen dat anderen niet hebben.

Nokia had een mooie camera telefoon met dacht 40 of 50 megapixel camera., maar deze niets speciaals en steekt ook niet obven de concurrentie uit.

Ik denk zelf dat nokia gewoon 1 van de zovele merken blijft, misschien leuk verkopen maar geen groot merk meer zoals het ooit vroeger was.

[Reactie gewijzigd door bbob op 22 september 2017 11:10]

Ik denk niet dat Nokia/HMD zozeer met iets nieuws hoeft te komen, sterker nog, het zou zelfs zelfmoord kunnen zijn om je in de feature-hype segment van de markt te gaan begeven. Bedenk wel dat ondanks dat Samsung/Apple de bovenkant van de markt aanvoert, er ook een enorm grote groep is die juist niet op die producten zit te wachten, dit gedeelte van de markt is misschien wel het minst getarget en daar valt dus wel eens meer te halen dan een reeds verzadigd segment.

Het is dus niet onverstandig om je daarop te richten -en wat blijkt, nokia heeft daar het imago ook voor-
HMD bouwt voort op het (nog altijd ijzersterke) imago van Nokia wat zich losjes laat omschrijven als no-nonsene en degelijke producten.

En dat is ze ook gelukt, het is een degelijke metalen telefoon met allround goede tot zeer goede eigenschappen. Geen toeters, geen bellen, gewoon een degelijke foon, dit zou daarom voor hun wel eens beter uit kunnen pakken dan proberen een ander merk te overtreffen met features die de no-nonsense gebruiker toch niet behoeft.
Het gedeelte van de markt waar jij het over hebt is het deel waar het ook om prijs gaat en de marges heel krap zijn. Om daar goed te verdienen zul je veel moeten verkopen.

Daarnaast vergeet niet de uitstraling van een high en product op de producten die lager zitten.

Zie het zo, VW bouwt mooie auto,s toch is het ze met de phantom niet gelukt echt door te breken in het topsegment. Het bleef een VW.
BMW zit net als Mercedes en Audi in dat topsegment en begeven zich ook in het middenklasse en lagere segment golf niveau. Ze krijgen er zelfs betere prijzen door de uitstraling van een premium merk.

Dus wil je als nokia echt meespelen zul je een echte premium telefoon in de markt moeten zetten om aan te tonen dat je ook echt premium bent. Lukt je dat zoals apple en samsung dan straalt dat ook door naar het middensegment en kun je betere marge maken.
Ik denk niet dat de gehele markt uit slechts die 2 segmenten bestaat. Inderdaad zou je kunnen stellen dat de Huawei's en HTC's van deze wereld de VW Golfjes zijn en Samsung/Apple de Mercedes/BMW/Audi, maar in vergelijk met deze modellen zie ik dat deze foon meer inzet op rationele functionaliteit (snelle android, lange accuduur) en niet op de nog-300megapixel-extra-camera. In die zin zou je kunnen stellen dat Nokia zich meer positioneert als bv een Volvo, terwijl de markt al vol zit met VW's en Audi's.
HTC verkocht aan google omdat ze te weinig verdienden. Geen idee of Huawei echt veel verdeind met de telefoons. Feit blijft aan de onder en middenkant zijn de marges krap.

De nokia is in die markt geen uitblinker qua prijs en specs. Ben je nieuw dan moet je wil je opvallen toch ergens in uitblinken en dat doen ze gewoon niet. Maar goed over 1/2 jaar zullen we het aan de verkopen zien hoe succesvol ze geweest zijn.
Persoonlijk had ik ook gehoopt dat de camera stuk beter zou zijn. Een Carl Zeist lens met een 40+mp camera, en Android, je had een prachtige product kunnen hebben.
ook gelijk met een veel grotere sensor zodat je ook nog een beetje fatsoenlijk lichtgevoeligheid hebt?
10% in de eu top 5 landen heb ik wel vaker gelezen ja. In de Benelux geloof ik niet echt, vooral omdat het marktaandeel van WP hier in Nederland nooit zo hoog is geweest. Rond de 2% dacht ik te herinneren. En gezien de Grote van NL tegenover de andere 2 Benelux landen lijkt 10% mij lastig.
Was in de EU inderdaad (groter dan alle iphone verkopen bijvoorbeeld). Met Italië en Polen als koploper met >20% en FR/DU/EN 10-15% procent. (NL zat op ~8%. Ik zag in mij grote omgeving dan ook behoorlijk veel, privé en bedrijven, met een Lumia rond lopen). Zuid-Amerika/Brazilië ging ook heel goed, maar de rest van de wereld, met name de VS (waar helaas de meeste tech journalisten zitten) en JPN, als slechts verkopende landen. Op het toppunt 5% wereldwijd. Die global verdeling was best interessant om te zien.
Daarna heeft Microsoft met minder/geen nieuwe modellen, dat markt aandeel de nek omgedraaid.
Eens. Als gevestigde orde wordt in dit artikel verwezen naar andere Android fabrikanten Als Huawei, OnePlus e.d. Zogezegd mogen zij hun borst natmaken, want Nokia komt er aan.

Dat is nu juist niet de gevestigde orde waar je bij wilt horen lijkt me. Dit zijn kwetsbare bedrijven met dunne marges die elkaar te lijf gaan met spec wars en prijzen. Wil men in dat rijtje staan? Weinig winst en telkens onzekerheid over je bestaan?

Het lijkt me zinniger om unieke eigenschappen uit te buiten en nog dat beetje Nokia nostalgie. Duurzaamheid, goede repareerbaarheid, 4 jaar aan updates, juist een mega goede camera, goede support, batterijduur van meerdere dagen. Dat zijn dingen waar mensen vroeger Nokia mee associeerden en waar het de meeste Android toestellen aan ontbreekt. Ook op software vlak is veel te bereiken.

Ook al is dit een goed toestel, ik zie niet in wie er bang van moet worden. Tijdelijk een beetje sneller dan de rest, voor een redelijke prijs. De echte gevestigde orde (Apple, Samsung) ligt er niet wakker van en de Android middenmoot heeft over 3 maanden een antwoord.

Maar goed, een goede eerste poging.
Een groot voordeel van deze Nokia is mogelijk de stevigheid.

Bij Samsung, LG en Huawei denk ik aan telefoons die twee jaar meegaan en om de haverklap een gebroken scherm hebben.

Deze Nokia heeft een uitstekende accuduur. Het scherm is goed. De camera (met de juiste software) ook.

Er zit een hoofdtelefoonaansluiting op en een vingerafdrukscanner aan de voorzijde.

Daarnaast vind ik het leuk dat het een Europees bedrijf betreft.

Qua garantie zit je beter dan bij directe concurrent OPO5.

Ik vind de Nokia een interessante telefoon.
Achteraf is een rekensommetje. Het had zomaar kunnen zijn dat men met Windows een goede derde kamp had als je het op OS voor smartphones gaat. Nu is er keuze tussen een Android phone die door de fabrikanten een waardeloos update programma kent. Of Apple, waar lang niet iedereen heel positief over is, en voor mij persoonlijk, veel te duur voor wat je ervoor terugkrijgt.

Dus om maar te stellen omdat het mislukt is met windows als OS dat ze de verkeerde weg zijn gaan bewandelen is te kort door de bocht.
Misschien waren ze te voeg en ook ms te vroeg. MS heeft nu windows ook op arm de snapdragon uit deze telefoon draaien. Grote kans dat je volgend jaar veel windows telefoon gaat zien op snapdragon. Wie weet breekt het over 2 jaar door en heeft nokia een herkansing
ik hoop, persoonlijk vind ik windows namelijk erg prettig om mijn mobiel. En als ze inderdaad een derde plek weten te bemachtigen, met bij behorend app aanbod zou dat geweldig zijn.
Ik hoop het inderdaad ook. Werkt super makkelijk en snel. Ben al jaren gebruiker van windows op mobiel.

Vind het jammer dat de laatste tijd opeens apps uit de store worden gehaald omdat ze opeens niet 'meer zouden werken'. Of de app stuurt je bij opstarten door naar de website om daar een fullscreen reclame bericht te moeten lezen met 'download onze app' (ios of android only of course).
Dat was toen ook al amper geloofwaardig: afgezien van wat mensen die in de IT door te veel MS cursussen te volgen erg windows-minded waren zat eigenlijk niemand er op te wachten. En app ontwikkelaars balen er al van dat er (nog) 2 grote OSen zijn om voor te ontwikkelen.
Klopt. Maar toen had Nokia nog een top naam en personeel etc waarmee ze echt wel in de Android markt hadden gepast.
Ik vind een always on display nog steeds een beetje apart als je toestel een LCD paneel heeft. Dan moet dus de hele tijd je backlight aanstaan ervoor, tegenover amoled of oled waarbij alleen de pixels die nodig zijn voor het alwaysondisplay ingeschakeld worden. Zie ik dit verkeerd?
In principe zijn die zuiniger bij zo'n always-on functie inderdaad. Tegelijk moet ik zeggen bij mijn Lumia 640 ik het erg handig vind, en ik het graag weer zie ipv een notificatie LEDje bij een volgende telefoon. Op mijn accuduur lijkt het geen erg significant effect te hebben, al kost het natuurlijk wel wat energie. Maar omdat er alleen beelden met hoog contrast worden getoond (oftewel wit en zwart) kan backlight op een hele lage stand staan en is het nog steeds fatsoenlijk af te lezen.
Klopt, mijn motorola 360 sport (smartwatch) doet hetzelfde met een LCD display. Staat altijd aan, maar ik haal 2 dagen met het ding als het een beetje meezit. Doordat hij dan zo'n hoog contrast scherm toont is het in de volle zon vaak zelfs makkelijker om het display in die spaarstand modus af te lezen dan als hij wakker wordt en het normale scherm met vol backlight toont.
Sorry maar de moto 360 sport heeft een transflective display dat licht van de zon weerkaatst, de backlight is in de stand-by modus dan ook geheel uit. Dit is een geheel andere techniek en niet te vergelijken met een normaal LCD scherm dat zijn backlight aan laat staan op een laag pitje in stand-by.

[Reactie gewijzigd door seapip op 23 september 2017 01:23]

Ja, dat is wat ze zeggen, maar dat is niet waar. Het display geeft wel degelijk licht als hij 'uit' is. Bovendien is het display als hij 'aan' is echt voor geen meter af te lezen in de zon. Ik geloof dus niet zoveel van die 'transflective' claims van ze.
Wat overigens niks afdoet aan het feit dat het display prima af te lezen is in de zon zolang deze maar in de standby stand staat, maar ik denk dat dat meer met het hoge contrast van het weergegeven plaatje te maken heeft.
kan backlight op een hele lage stand staan en is het nog steeds fatsoenlijk af te lezen.
Dat verzacht de "pijn" wel maar is natuurlijk nog steeds een compromis en minder efficient dan Amoled.
Sowieso vraag ik me af hoe het eruitziet in een kamer overdag.
Kun je de helderheid van het always on display bijvoorbeeld onafhankelijk instellen van je normale helderheid?
Minder efficient dan amoled... ja waarschijnlijk wel, maar heb je daar ook werkelijk een onderbouwing voor? Gevoelsmatig klinkt het logisch, als je alleen de pixels die licht moeten geven aan hoeft te zetten en de rest staat uit, maar als die pixels op zich dan minder efficient zijn en dus meer warmte genereren dan dat het backlight display van een LCD doet, dan is het maar de vraag welke uiteindelijk efficiënter is.
Ik vermoed dat er ergens een omslagpunt is bij een bepaald percentage van gebruikt display waar LCD efficiënter wordt, maar heb geen idee hoe je aan specifieke verbruiksdata zou komen om dat te staven.

edit: Op zich is het natuurlijk ook prima mogelijk bij een LCD backlit display dat maar een gedeelte van het scherm verlicht wordt (zoals in TV's met local dimming). Geen idee of zoiets werkelijk al gebouwd is, maar theoretisch moet het prima mogelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 september 2017 11:29]

Het verschil zit hem met name in dat je geen compromis hoeft te sluiten (dus een lage helderheid omdat het anders je accu leeg zuigt). Dit is niet altijd even praktisch en prettig.

Daarom vroeg ik ook of je always on display onafhankelijk kunt instellen. Want elke keer je telefoon unlocken en dan bijna niet kunnen zien wat er op je scherm staat is voor de meesten geen optie.

Ik zeg niet dat het niet kan werken alleen dat het voor mij een beetje als hinken op 2 benen voelt.
Daar zit wel logica achter ja :) Had daar nog niet bij stilgestaan.
Ik vond het ook wel apart bij m'n LG G6, dat die always-on had, maar het ziet er zeer goed uit, scherm is gewoon volledig zwart. Had ik niet verwacht.
ja nja het gaat me niet zozeer om backlight bleed, meer of het invloed heeft op batterijduur omdat je backlight maar aanstaat.
Heb ik nog niet zo op gelet, maar de toevoeging / gemak van een always-on scherm vind ik wel heel fijn
ja die ervaring deel ik. Ik kan er niet meer zonder denk ik.
Ik heb ook een G6. Het verbruikt inderdaad wel wat.
Maar daar staat tegenover dat je minder vaak je telefoon ontgrendeld , omdat je van te voren al ziet of en welke nieuwe notificaties er zijn. Dus ik verwacht niet dat het netto veel uitmaakt.
Bij mijn G5 maakte dat niet zoveel uit. Aangezien er ook een Notificatie Led opzit. Dus dan ontgrendel ik hem alsnog/of niet.
Ik heb het op mijn G5 goed getest.(lcd) Het verschil tussen Always On aan en uit is practisch te verwaarlozen. Vooral omdat de telefoon bij redelijk gebruik toch elke dag moet laden. Maar ook als ik er niks mee doe mag hij de 2e avond alsnog aan de lader in beide gevallen.
Vlotte beveiligingsupdates als pluspunt. Is de basis dan zo slecht dat daar zoveel belang aan gehecht wordt? Dat zal tijdens het reviewen dus opgevallen moeten zijn en tevens, om het een pluspunt te maken, zijn dat dus ook relatief belangrijke updates geweest.

Getuige het feit wat je allemaal doet met een telefoon zijn dat nou niet zaken waar ik blij van zou worden als bezitter. Hoe is dat over 18 maanden? Nog steeds zo? Of blijf je dan hopeloos achter? Ondanks de afwezige trackrecord zou ik alleen daarom al voorzichtig zijn met zo’n pluspunt. Want het is opmerkelijk dat het überhaupt om die reden genoemd wordt.
Bij veel Android-telefoons (/fabrikanten) is het updatebeleid erg matig. Google brengt afaik regelmatig beveiligingsupdates uit voor Android, terwijl toestelfabrikanten deze updates pas veel later - of helemaal niet - beschikbaar maken voor hun toestellen. Daarom is het noemenswaardig dat HMD dit erg goed aanpakt, en juist iets waar je als bezitter wel blij van mag worden. Maar inderdaad, of dat over 18 maanden nog zo is weet je niet.

Idealiter had iedere fabrikant een fatsoenlijk updatebeleid, en je kan er als Androidbezittter best van balen dat de werkelijkheid anders is. Maar daar kan je HMD niet op afrekenen.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 22 september 2017 07:33]

Kunnen beveiligingsupdates tegenwoordig niet door google gepusht worden? Ik dacht dat dit verhaal alleen nog bij software-updates het geval was. Niet meer bij beveiligingsupdates. Ik kan er naast zitten, hoor.
Nee, dat moeten nog de fabrikant doen.

Zo was mijn S7 gebleven op de patch van maart tot dat Samsung bijna alle haar 2015/2016 toestellen heeft geüpdatet.... Bizar genoeg is kort daarna een onderzoek over updates in Android toestellen uitgekomen, en Samsung doet het "minder slecht" volgens de rapportage.

Just saying.
De reden dat het genoemd word is dat ze geen rare Skins oid gebruiken en vanilla android.
Ook bij de Nokia 3,5 en6 hebben ze laten zien snel updates uit te brengen.

Enige punt kan zijn dat met project trebble ook andere fabrikanten makkelijker updates uit kunnen brengen dan voorheen. Maar dat is ook nog maar even afwachten.

Verder hoor ik goede verhalen over de Nokia 6. De prijs is zeer aantrekkelijk. En hou hem zelf nog even in de gaten of de prijs de minpunten goed maakt voor mij of niet. Voor nu denk ik dat ik mijn OP3 nog even houdt
Hmmm, een collega heeft een Nokia 6 en die was opeens alle instellingen en contacten kwijt na een update. Toch maar mee oppassen dus.
Het valt me op dat vrijwel alle recente toestellen erg groot van formaat zijn (5” +). Pak ‘m beet tien jaar terug werd je uitgelachen als je met zo’n formaat over straat liep, nu is het de trend. Ik vind de iPhone 6S al de maximale grootte hebben voor comfort. Jammer dat er weinig toptoestellen zijn van kleiner formaat, iets wat ik persoonlijk mis.
Die inch is vertekend beeld.

Kijk is naar een tel van 10 jaar terug en nu.

Scherm is veel groter, de randjes zijn dunner of zelfs bijna helemaal weg. Dan word je scherm in inch groter terwijl de tel nog steeds even breed of hoog is.
Dat vindt ik toch een beetje tegenvallen, mijn oude Nexus 5 vond ik altijd perfect qua scherm grote. Alle nieuwe telefoons die ik tot nu in de hand heb gehad (inclusief mijn Nokia 8) vind ik toch wat te groot.
Zie de recente preview van deze Sony Xperia XZ1.
Sony heeft er een paar (y)
Mooie review en mooi toestel. En toch... Het is niet echt onderscheidend t.o.v. de concurrentie. Ik ben geen marketingdeskundige, maar kan me voorstellen dat er een (behoorlijke) markt is voor een Nokia 3310 achtig toestel met kleurenscherm en Android, een Nokia 9300 achtig toestel met Android en een Nokia E63 achtig toetsel met fysiek keyboard en Android. Dat is onderscheidend en concurrentie is er niet of nauwelijks voir zulke toestellen.

[Reactie gewijzigd door Leo. P. Klepper op 22 september 2017 07:57]

Dat soort toestellen kun je alleen uitbrengen als je een substantieel marktaandeel hebt. Als je toestellen voor niche markten gaat maken zal er weinig verdient gaan worden. Blackberry kan er over meepraten. Die hebben een kleine, trouwe groep fans maar dat is lang niet genoeg om te overleven.

Maar goed, ik zou het super gaaf vinden als er ooit nog een Android variant komt van de N97 :)
Ik vind het prijsverschil al best onderscheidend als ik eerlijk ben :-)
Dit is de enige telefoon die mijn Nexus 5 heeft kunnen vervangen. De Nokia 8 is niet voor iedereen, maar heeft een duidelijke positionering. Bouwkwaliteit en specs gelijk tot beter dan € 200,- duurdere flagships, nagenoeg stock android en de snelle (security)updates.

Ik denk dat je nostalgie een beetje een rol speelt. HMD heeft heel slim bouwkwaliteit hoog in het vaandel gezet (ook bij goedkopere modellen) dit werd al geassocieerd met het merk Nokia. Daarnaast worden goeie budget opties aangeboden met goeie specs en ook de nagenoeg stock android.

[Reactie gewijzigd door El_Znorro op 23 september 2017 01:06]

Vind dit toestel er erg mooi uitzien. Nu Samsung is ingestapt op de 'zo groot mogelijk scherm-trein' zit een S8 of mogelijke opvolger er voor mij domweg niet meer in. Zit al tijden her en der te kijken naar welk merk ik de volgende keer zal kiezen als mijn S7 aan vervanging toe is, en moet zeggen dat deze Nokia dichtbij komt. Gewoon een erg goed toestel zonder al te veel poespas zo te zien.

Blij dat 'Nokia' een indrukwekkend toestel op de markt weet te brengen. Hadden ze deze weg maar eerder ingeslagen, denk ik dan.
zit een S8 of mogelijke opvolger er voor mij domweg niet meer in.
De N8 zelf is groter dan de S8.. dus waarom geen S8?
Het gaat me niet zozeer om de grootte van de telefoon maar om het scherm zelf. Ik heb liever bezels en een vingerafdrukscanner aan de voorkant dan alleen maar scherm. Helaas is Samsung daar met de high-end modellen vanaf gestapt.
De N8 is echt wel kleiner met zijn 3,5" scherm.
https://tweakers.net/pric...are/654075;256728;939031/
:)
Of bedoelde je Nokia 8?
dit is geen nokia. er staat nokia op maar het is geen nokia product maar een hmd product.
ff een groot verschil.
Wel goed om te vermelden is dat de medewerkers van HMD komen van het aloude Nokia.
ja een aantal maar hoeveel ? 1 100 1000? ongeacht waar ze vandaan komen het is een ander bedrijf en dus is het geen nokia maar idd er werken wat nokia mensen daar.
Toch vind ik dat de Nokia 8 gehaast is, vooral als ik naar de camera software kijk... Ik hoop dat HDM een Lumia-like ervaring gaat brengen met Oreo. (Echter een LG-like ervaring, met handmatig video instellingen zou veel beter zijn).

Het is ook jammer dat dit toestel het nieuwste netwerk standaarden niet ondersteunt, geen 4ca en geen TDD-LTE.
Is 4ca en/of tdd-lte hier al uitgerold? Of concrete plannen voor uitrol? Ik hoor nu voor het eerst over deze 2 technologieën

Edit: zijn de netwerk technologieën niet vastgebonden aan de gebruikte soc? Als qualcomm nog geen implementatie van een antenne technologie heeft is het super omslachtig voor fabrikanten om deze te implementeren

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 22 september 2017 06:45]

Bij de SoCs van Qualcomm hebben de fabrikanten wat keus uit verschillende modems, de OnePlus 5 heeft bijvoorbeeld een betere modem dan de Nokia 8.

T-mobile is al bezig met het uitrol in Amsterdam en Rotterdam.
FDD2600
FDD1800
FDD900
TDD2600
Ik weet niet of het gehaast is of simpelweg (weer) de eerdte telefoon van Nokia. Voor de vervolgmodellen hebben ze een basis om op te bouwen, maar deze moest vanuit het niets gemaakt worden. Kan mij voorstellen dat het moeilijk is om de camera en het scherm in een keer foutloos te maken.
Het is heel gebruikelijk dat fabrikanten bij de introductie nog bugs in de software hebben. Ik keur het niet goed, maar zo is de praktijk.
Wauw, wat een prachtig toestel. Die accuduur met die hardware, met die prijs, met die headphone jack, stevigheid en die snelheid!

Ik heb de review doorgelezen, ik dacht dat dit een 9 zou worden, maar omdat de kabeltjes een beetje hard drukken zijn is het een 8?

9,0 is verdiend, vind ik.
het ging meer om de foto kwaliteit dacht ik, dar zou voor mij een reden zijn hem niet te kopen
Dat vind ik inderdaad ook een dingetje. Als die camera ipv f/2.0 f/1.8 of lager was ie al in mn winkelmandje, want ben behoorlijk enthousiast over deze telefoon. Hopelijk komt HMD met de Nokia 9 wel tegemoet aan die wens :9
Want f1.8 tov f2.0 scheelt echt heel veel. Niet dus.Dat is maar 1/3 stop, dus ipv van ISO400 gebruikt de f1.8 lens 'slechts' ISO320.

Wat ik niet snap is dat de voorste camera als goed bestempeld wordt, en de achterste camera's als matig, terwijl het dezelfde sensor en (blijkbaar) dezelfde lens setup is. Hoe kan dit?

Overigens zie ik op mijn Huawei P9 duidelijk verschil als ik de Z/W camera afplak, maar alleen als het redelijk donker is en de camera tegen de ISO3200 aan zit. Dan geeft de foto met de gecombineerde sensoren veel minder ruis dan met alleen de kleuren sensor.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 22 september 2017 10:03]

Wat ik niet snap is dat de voorste camera als goed bestempeld wordt, en de achterste camera's als matig, terwijl het dezelfde sensor en (blijkbaar) dezelfde lens setup is. Hoe kan dit?
Alles is relatief en vergelijken we met andere smartphones. Doorgaans zijn de camera's aan de achterkant bij smartphones een stuk beter dan die aan de voorkant. In dit geval is het verschil een stuk kleiner dan bij veel concurrenten.
Duidelijk. Zou het mogelijk zijn om telefooncamera's te testen met 1 en dezelfde camera app uit de play store? Of doen de telefoons zelf al heel veel image processing op de foto voordat deze bij de app afgeleverd wordt? Als dat niet het geval is, zou je met 1 app alle camera's echt op waarde kunnen testen, ipv de standaard processing die de telefoon doet.
Dat is niet eerlijk, omdat je dan iets anders test: niet elke fabrikant geeft dezelfde toegang. Veel van de Xperia-toestellen hebben een maximale resolutie van 20 of 23MP, maar in 3rd party apps blijf je steken op 8MP. Voor video is dat hetzelfde. Vaak ontbreken er functies, waar 3rd party apps niet bij kunnen, zoals raw-support.

De camera-app zoals de fabrikant hem levert is bovendien zoals veruit de meeste gebruikers hem gebruiken - en is dus prima om te testen. We hebben in het verleden nagedacht over een gestandaardiseerde app daarvoor, maar het bleek dat het geen nuttige resultaten opleverde :)
Blijkbaar heb je er veel verstand van. Fijn! Wat onderscheid dan deze matige camera van de S8 camera. Waar zou je dan op moeten letten? Ik wil graag een goede telefooncamera qua licht inval.
Als alles hetzelfde is (sensor, sensor-grootte en aantal pixels, software, lensdesign), behalve het diafragma, dan is f1.8 beter dan f2.0 omdat het gewoon meer licht binnen laat. Maar een camera is zo veel meer dan alleen het diafragma. En een telefoon is nog veel meer dan dat.
raar dat er op de foto met grote letters ZEISS staat, toch een keurmerk voor lens kwaliteit en ook bedoeld als lokkertje, maar het artikel heeft het daar niet over (of ik lees er overheen). Of heeft iedereen Zeiss tegenwoordig?
Geen goede camera is voor mij een reden om deze telefoon over te slaan.
Camera is voor mij van tertiair belang. :)
Iedereen heeft zijn eigen overwegingen bij het aanschaffen van een telefoon. Zo hebben mensen het ook graag over de speakers die in een telefoon zijn ingebouwd terwijl ik die dingen bij wijze van spreken niet eens zou missen als ze niet ingebouwd werden.
Voor mij ook. Mijn vriendin gebruikt mijn telefoon momenteel telkens omdat de front camera beter is dan haar eigen :'(

Heb ik liever eentje waar ze niet aan zit. 8)7

Telefoon ziet er inderdaad erg goed uit. Ik dacht voorheen dat het wel afgelopen zou zijn met Nokia, maar dit is een interessant begin. Toch maar even in de gaten houden hoe het verder loopt. Hoop dat dit model goed verkoopt en er een goede concurrent bij komt voor de gevestigde orde.
Ben wel benieuwd hoe groot de voorraad in Europa/NL is, als het zo moet gaan als met de 3, 5 en 6 dan heb je je telefoon pas een aantal maanden later...

Heeft iemand toevallig ergens gehoord of gelezen waarom de voorgaande nieuwe modellen zo moeilijk verkrijgbaar zijn? Heeft HMD voorrang gegeven aan de Aziatische/Indische markt?
De Nokia 6 is problematisch maar verder zijn er toch geen problemen?
Ik had mijn Nokia 8 (grijs) ruim een week na release gekocht bij mobiel.nl en die hadden hem nog zonder problemen op voorraad.
Gebruik jij ook de Google Pixel camera-app? Hoe tevreden ben jij over de camera?
Ik gebruik momenteel inderdaad de Pixel camera app (v1.4) en deze is veel beter dan de standaard camera app. Open Camera is overigens ook een goede camera app om te gebruiken bij de Nokia 8.
Misschien is het een lastig te beantwoorden vraag, maar ik vroeg me af of de fotokwaliteit vergelijkbaar is met iPhone 7/8 en Samsung Galaxy S7/S8.

Ik vind de Nokia 8 een prachtige telefoon, maar ik wil ook een stap vooruit maken met de camera (tov mijn OnePlus 2) qua lichtgevoeligheid, focussnelheid, witbalans etc.
Oeh dat kan ik lastig beantwoorden aangezien ik nooit een iPhone 7/8 of Galaxy S7/8 heb gebruikt ook heb ik nooit een OP2 gehad dus ik kan je moeilijk vertellen of/hoeveel het beter is.
OK, jammer! Was te proberen... ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True