Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Nokia 8 Review

Geduchte concurrent voor gevestigde orde

22-09-2017 • 06:00

203

Singlepage-opmaak

Camera's

De Nokia 8 heeft best bijzondere camera's; ze hebben namelijk alle drie dezelfde sensor: de Sony IMX258. Twee camera's zitten aan de achterkant en eentje aan de voorkant. Dat heeft ook een functie; gebruikers kunnen foto's maken in splitscreen: de helft van de foto aan de voorkant, de andere helft aan de achterkant. De beeldhoek is redelijk gebruikelijk voor smartphonecamera's.

Toestel Primair - achter Secundair- achter Frontcamera
Camerasensor Sony IMX258 Sony IMX258 Sony IMX258
Resolutie 4160x3120, 4:3 4160x3120, 4:3 4160x3120, 4:3
Sensorgrootte 1/3,06" 1/3,06" 1/3,06"
Pixelgrootte 1,12 micron 1,12 micron 1,12 micron
Diafragma f/2.0 f/2.0 f/2.0
Focus Laser, fasedetectie Fasedetectie Fasedetectie
Stabilisatie Optisch Elektronisch Elektronisch
Beeldhoek 76.9˚ 76.9˚ 78.4˚

Nokia 8 Van de twee camera's aan de achterkant is er eentje met een reguliere Bayer-sensor en eentje met een monochrome sensor. Zo'n dubbele cameraset-up hebben we vaker gezien en de bekendste fabrikant die het op deze manier doet, is Huawei, met de P10, Mate 9 en P9.

Laten we eerlijk zijn: het voegt niet veel toe. De theorie is dat je door de details van de monochrome sensor te combineren met de kleuren uit de Bayer-sensor scherpere plaatjes krijgt, maar bij Huawei twijfelden we al aan die theorie en ook hier is er genoeg reden tot twijfel. Bekijk bijvoorbeeld de volgende foto's, die maar één verschil hebben: de ene is genomen met beide lenzen open, bij de andere is de secundaire lens kunstmatig afgedekt. De camera kiest niet dezelfde instellingen; sluitertijd en iso van de zwart-witcamera liggen lager, maar er komen dezelfde soort plaatjes uit. Verschil in detail is nauwelijks te zien.

Foto gemaakt met Nokia 8Foto gemaakt met Nokia 8Foto gemaakt met Nokia 8Foto gemaakt met Nokia 8Foto gemaakt met Nokia 8Foto gemaakt met Nokia 8

Nu is het maken van zwart-witfoto's een mooie hobby en het kan goede resultaten opleveren, maar een kleurenfoto kan een mooie zwart-witfoto worden in nabewerking. Daar komt bij dat alleen de kleurensensor gestabiliseerd is, waardoor die betere foto's maakt bij minder licht, terwijl een zwart-witfoto bij weinig licht in veel gevallen juist heel sfeervol is. HMD gebruikt de tweede camera ook voor het schatten van diepte en daarna blurren van de achtergrond, iets wat 'livebokeh' heet. Andere set-ups voor dubbele camera's, zoals die van Apple, Samsung, Xiaomi en OnePlus, maken 'zoomen' mogelijk, maar dat kan de Nokia 8 niet.

De camera-interface is... bijzonder. Hij begint eenvoudig genoeg, met rechts een preview van de laatste foto, sluiterknop en videoknop. Naast de sluiterknop staat een vierkant icoontje, waaronder andere modi zijn verstopt: bijwerken, HMD's naam voor een beautymodus, panorama, 'livebokeh' en handleiding, de verkeerd vertaalde naam voor de handmatige modus. Helemaal links staan instellingen als de flitser, hdr, zelfontspanner, knoppen om te wisselen tussen kleur en monochroom, en instellingen.

In de instellingen staan nu eens niet de resolutie en dergelijke centraal; die staan onderaan in een submenu. Wel kun je een kompas, hoogtemeter en waterpas groot over de interface heen leggen. Een waterpas kan handig zijn, maar waarom we een incorrecte hoogtemeter in beeld willen hebben, is een raadsel. De interface is al met al best onhandig. Bovendien ontbreekt een optie om te fotograferen in raw.

Screenshot camera Nokia 8Screenshot camera Nokia 8Screenshot camera Nokia 8Screenshot camera Nokia 8Screenshot camera Nokia 8Screenshot camera Nokia 8Screenshot camera Nokia 8Screenshot camera Nokia 8Screenshot camera Nokia 8Screenshot camera Nokia 8

De foto's zijn prima, maar elke smartphone in deze prijsklasse schiet prima plaatjes. Om te kijken waar hij staat, hebben we hem vergeleken met twee high-end telefoons uit dezelfde prijsklasse: de Huawei P10 en OnePlus 5. In alle omstandigheden maakte de Nokia 8 het minste plaatje, met een kleiner dynamisch bereik, minder contrast en minder details dan de andere twee telefoons.

Foto gemaakt met Nokia 8 voor review Nokia 8Foto gemaakt met Huawei P10 voor review Nokia 8Foto gemaakt met OnePlus 5 voor review Nokia 8
Foto gemaakt met Nokia 8 voor review Nokia 8Foto gemaakt met Huawei P10 voor review Nokia 8Foto gemaakt met OnePlus 5 voor review Nokia 8
Foto gemaakt met Nokia 8 voor review Nokia 8Foto gemaakt met Huawei P10 voor review Nokia 8Foto gemaakt met OnePlus 5 voor review Nokia 8
Foto gemaakt met Nokia 8 voor review Nokia 8Foto gemaakt met Huawei P10 voor review Nokia 8
Foto gemaakt met Nokia 8 voor review Nokia 8Foto gemaakt met Huawei P10 voor review Nokia 8Foto gemaakt met OnePlus 5 voor review Nokia 8
Foto gemaakt met Nokia 8 voor review Nokia 8Foto gemaakt met Huawei P10 voor review Nokia 8
Foto gemaakt met Nokia 8 voor review Nokia 8Foto gemaakt met Huawei P10 voor review Nokia 8Foto gemaakt met OnePlus 5 voor review Nokia 8

Daar komt bij dat de camera af en toe moeite heeft met focussen. Er zit in de interface geen bevestiging dat de focus is gelukt, bijvoorbeeld doordat het vierkantje dat aangeeft dat hij bezig is met focussen, rood of groen wordt. Gevolg is dat het soms gokken is of een foto lukt. Focussen met de Nokia 8 gaat met laserautofocus en fasedetectie. Het werkt helaas niet zo snel als bij andere smartphones.

Is de camerafunctionaliteit dan voor niemand de moeite waard? Jazeker, de camera aan de voorkant is voor een frontcamera uitzonderlijk goed. Het is immers dezelfde sensor als aan de achterkant en dat is te zien. Wie een telefoon koopt voor selfies, kan de Nokia 8 zeker overwegen.

Waarmee HMD zich verder wil onderscheiden is de 'bothie': een foto bestaande uit het beeld van de camerasensoren aan de voor- en achterzijde. Samsung heeft daar ook al eens mee geëxperimenteerd. De frontcamera is er goed genoeg voor, maar de lichtsituatie aan de voor- en achterkant verschilt vaak zoveel dat er maar weinig relatie lijkt te bestaan tussen de twee helften.

Nokia 8 - bothieNokia 8 - bothie

De Nokia 8 kan videobeelden maken op een 4k-resolutie, aan zowel de voor- als de achterkant. Aan de achterkant gebeurt dat met 29fps op een bitrate van ongeveer 44Mbit/s. HMD mocht het Ozo-merk van Nokia lenen voor het opnemen van geluid. Ozo is de 360-gradencamera van Nokia en het geluid is dan ook 'surround'. Het is stereogeluid met rond de 256kbit/s.

De Nokia 8 gebruikt drie microfoons om geluid op te nemen en dat klinkt erg goed. Er is ook een modus voor het filmen met de camera's aan de voor- en achterkant tegelijk. De output is 1080p, waarmee de resolutie per beeld uitkomt op 960x1020 pixels, maar zo ziet het er niet uit. De video's zelf zijn niet zo uitzonderlijk als de audio. Details springen er niet echt uit en over het algemeen zijn we in deze prijsklasse iets beter gewend.