Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings

Redacteur fotografie en automotive

Slimme lampen uitgelicht

Vier instapsets onder de honderd euro

Conclusie

Het is een mooie tijd om te beginnen met huisautomatisering. Het aanbod van producten is enorm, er zijn verschillende soorten lampen en instapsets zijn betaalbaar geworden. Je kunt beginnen met een set witte lampen of eventueel kiezen voor een variant waarbij je kunt wisselen tussen warm en koud licht. Je kunt de set dan later uitbreiden met extra verlichting, al dan niet met kleuren en accessoires zoals bewegingssensoren. De belangrijkste vraag is voor welk systeem je kiest, want dat bepaalt je uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst.

De startersets kosten grosso modo allemaal evenveel. Voor circa 80 euro krijg je zowel bij Philips als bij Ikea een hub en twee witte lampen. Bij Ikea zit daar nog een draadloze afstandsbediening bij. Philips heeft deze ook, maar die is voorbehouden aan andere bundels of te koop als extra accessoire. Een Innr-starterset met twee lampen is iets goedkoper: 66 euro zonder afstandsbediening. Twee losse lampen van TP-Link kosten samen circa 70 euro, maar voor een paar euro meer heb je een versie waarbij je kunt schakelen tussen warm en koud licht.

Als je wilt beginnen met slimme verlichting, bijvoorbeeld om die via een timer automatisch aan en uit te laten gaan, zijn de op wifi gebaseerde lampen van TP-Link interessant, maar per stuk zijn ze relatief duur. De stuksprijs ligt bij Philips, Ikea en Innr, met 10 tot 20 euro, beduidend lager. Als je slechts enkele slimme lampen wilt gebruiken, is het nog te overzien. In dat geval zouden lampen met gekleurde leds onze voorkeur hebben, want voor een witte lamp is het toch wel erg prijzig en is de meerwaarde beperkt. De afweging is natuurlijk persoonlijk, maar met het oog op de toekomst en het 'verslimmen' van verschillende ruimten in huis, zijn andere sets beduidend goedkoper. Je ontkomt dan alleen niet aan een hub.

De prijs per lamp weegt zwaarder naarmate je meer lampen in huis 'slim' wilt maken. Bedenk daarbij dat een huishouden gemiddeld 45 lampen gebruikt. Wat prijs betreft heeft Ikea goede papieren. De Zweedse winkel heeft in korte tijd een groot assortiment slimme Trådfri-lampen opgetuigd en de prijzen liggen relatief laag. De Innr-lampen zijn eveneens wat voordeliger dan die van marktleider Philips. Dat geldt ook voor lampen met gekleurde leds, zowel van Ikea als van Innr.

De lampen van Philips mogen dan wat duurder zijn dan die van Ikea en Innr, ze onderscheiden zich ook in positieve zin. Zo gaan ze bijvoorbeeld van 2200 tot 6500 kelvin, terwijl Ikea en Innr tot respectievelijk 4000 en 5000 kelvin komen. Ze zijn beter dimbaar en de witte lampen zijn minder lang. Ook over de Hue-app zijn we het meest te spreken; hij werk redelijk eenvoudig, lampen worden snel gevonden en er zijn voldoende instellingsmogelijkheden. Wie extra functionaliteit wil, kan bovendien terecht bij talloze andere Hue-apps, gratis en betaald. Het grootste pluspunt van Philips Hue is nog wel de compatibiliteit; je kunt in de toekomst nog altijd besluiten om bijvoorbeeld goedkopere Ikea-, Innr- of Osram-lampen toe te voegen; andersom kan dat niet of zeer beperkt.

Reacties (329)

Wijzig sortering
Even wat meer de diepte in met dit onderwerp.
Er zijn steeds meer mensen met een verhoogde gevoeligheid voor bijv knipperend licht en bep geluidstonen. Beetje in dezelfde lijn als dat sommige mensen niet naar 3d televisie kunnen kijken zonder hoofdpijn te krijgen of misselijk te worden.

Visueel gezien
In de reacties werd door anderen al naar voren gebracht dat 100 Hertz pwm voor hun te laag is en ze het licht zien knipperen.

Audio gerelateerd
Er zijn ook mensen die alles horen en daar dus ook last van hebben.
Ter indicatie: Als de usb oplader van mijn mobiel in het stopcontact zit zonder device er aan gekoppeld dan maakt deze geluid. Dan doen alle usb opladers. Ik hoor dat op een meter afstand. Ik wil in mijn huis beslist niet allerlei bijgeluiden van elektrische apparaten.
Zo vraag ik me af of de Smart lamp dimsystemen ook (bij) geluiden maken. Hoog of laag geluid, oscillerende spoeltjes die bromtonen en dergelijke veroorzaken.
Wie kan er iets meer informatie over geven?

Andere aandachtspunten
Huisdieren hebben vaak een veel betere zintuigen dan wij mensen.
Wat doet knipperend licht (pwm) en geluidstonen vanuit dit soort apparaten bij huisdieren?
Iemand bekend naar enig onderzoek hierin?
Heb één Hue kleur-lamp die ik hoor. Deze is echter aangesloten op een wand-dimmer (die altijd vol open staat). Ik vermoed dat het hiermee te maken heeft en dat deze lamp nèt te weinig stroom krijgt.
De overige lampen (Philips Hue wit/kleur/ambiance + Innr wit) hoor ik niet.
Dit is een bekend probleem met LED lampen in combinatie met wand-dimmers. Niet-slimme LED lampen hebben hier ook last van (een brom). Ik ken een installatiebedrijf dat hier behoorlijk wat kopzorgen over heeft gehad....
Ik hoor de Hue lampen zelf op geen enkele manier, terwijl ik wel menig usb lader heb gehoord. Ik heb 2 Color Candles binnen een meter als ik slaap. Knipperend licht idem, geen vervelende knipper kunnen zien. Ik zie verschil tussen mijn 70hz scherm en een 144hz scherm bij een maatje.
Ik slaap elke nacht tussen 2 Hue 3rd gen colors (een lct0010 en lct0015) en hoor deze niet.

De Xiaomi Yeelight hoor ik trouwens wel. en deze word ook best warm

De adapter van mijn Amazon Echo, net als de Apple 12W lader als er niks aanhangt
Ik slaap elke nacht tussen 2 Hue 3rd gen colors (een lct0010 en lct0015) en hoor deze niet.
Dat zegt helaas alleen maar dat jij niet een persoon bent die ‘alles hoort’. Het zou veel nuttiger zijn als we een frequentie/geluidssterkte-curve hadden zodat mensen voor zichzelf kunnen bepalen of ze last van een lamp zouden hebben, of niet.
In ieder geval de eerste generatie hue's zijn sommige lampen hoorbaar. Uit mijn starterkit van 3 is er eentje die heel duidelijk zoemt de andere 2 zijn wel stil.
Er zijn ook mensen die alles horen
Nee, die zijn er niet. Er zijn geen mensen die alles horen.
Huisdieren hebben vaak een veel betere zintuigen dan wij mensen.
Opnieuw, een beetje kort door de bocht. Ik noem maar wat: honden zijn kleurenblind. Als er al zoiets is als 'betere zintuigen' dan lijkt het niet kunnen waarnemen van kleuren me niet onder die definitie vallen.

Wat je bedoelt te zeggen is wel relevant: veel dieren horen hogere frequenties dan wij, katten kunnen beter in het donker zien. En sommige mensen zijn gevoeliger voor hoge frequenties dan anderen.

De reden dat ik hier nadruk op wil leggen is: als er mensen zouden zijn die alles horen dan kun je ze niet helpen. Je kunt niet iets maken dat absoluut geen geluid maakt. Je kunt wel iets maken dat alleen hele hoge frequenties of alleen hele lage vermogens geluid uitstoot.
Mijn beste, Je schrijft het volgende:
Wat je bedoelt te zeggen is wel relevant: veel dieren horen hogere frequenties dan wij, katten kunnen beter in het donker zien. En sommige mensen zijn gevoeliger voor hoge frequenties dan anderen.

Je weet precies wat ik bedoel en de betekenis matched helemaal.
"Mensen die alles horen" zijn mensen met een verhoogde gevoeligheid voor geluiden.
Mijn tekst is niet verkeerd maar jouw manier van ontvangen is te letterlijk.
Dieren hebben vaak veel betere zintuigen dan wij is dan ook geheel correct gekozen tekst. Ook hier heb jij wederom een insteek waarbij je strikt letterlijk lijkt te kijken.

Je zeurt wat over honden die kleurenblind zijn.
Ten eerste schreef ik het woordje VAAK.
Ten tweede snap je de insteek niet. Toch is het allemaal héél duidelijk. >>
Mensen hebben een set zintuigen waarbij ze feitelijk allemaal vrij vlak staan "afgesteld"
Dieren hebben VEELAL zintuigen die veel scherper "afgesteld" staan.
Bijv beter horen, ruiken, etc. Dat wil dus niet zeggen dat AL hun zintuigen ALTIJD beter zijn ontwikkeld.
Ik zeg dat niet en suggereer dat niet, toch neem JIJ dat zo verkeerd op. Hoe komt dat toch? Analyseer dit alles eens grondig.

(Ik gebruikte hier expres de term "afgesteld" om jouw brein uit te dagen anders te kijken dan de letterlijke eenzijdige uitleg die je tot nu toe hanteerde)

Ik hoop dat je er iets positiefs mee weet te doen.
Comments zijn niet verder nodig want dat verstoord de werkelijke discussie hier.

Graag alleen relevante teksten svp

[Reactie gewijzigd door GoldenRatio op 12 december 2017 14:28]

Comments zijn niet verder nodig want dat verstoord de werkelijke discussie hier.
Ik heb een speciaal plekje in mijn hart voor mensen die een argument weten te eindigen met:

Einde discussie.
Wat ik mis en waarvan ik wel vind dat het een verplicht onderdeel zou moeten zijn van dit soort IoT-reviews is privacy en security.

Zo verzamelt Philips nog best wat informatie van je zodra je je registreert en is de beveiliging ook nog niet echt op orde. Philips repareert wel steeds meer maar door het gebruiksgemak hebben ze wel enkele consessies gedaan vwb de beveiliging van hun product.
https://developers.meethu...security-hue-hacker-proof
https://www.iot-tests.org/2017/06/hue-let-there-be-light/

Van andere merken durf ik het zo niet te zeggen want daarin heb ik me nog niet verdiept.
Die warmte beelden lijken altijd veel te zeggen, maar als je een spiegelend oppervlak maat op deze manier, dan meet je voornamelijk de gereflecteerde(omgevings)warmte en niet de uitgestraalde warmte.

Het opgevangen licht (infrarood) bestaat uit 3 componenten:
- Emissie: de warmtestraling die het object uitstraalt
- Transmissie: de warmtestraling die DOOR het object heen komt vanuit de achtergrond (is 99.99% van de tijd verwaarloosbaar)
- Reflectie: de warmtestraling die door het object gereflecteerd wordt.

Die laatste is vaak een bepalende factor. Glas heeft een hoge reflectiviteit en zal dus voornamelijk omgevingstemperatuur laten zien bij thermografie. Een baksteen heeft daarentegen een hele lage reflectiviteit en zal voornamelijk zijn eigen temperatuur laten zien. Plastic (althans, ik denk glanzend wit plastic te zien bij de verschillende lampen) heeft ook een hoge reflectiviteit.
Als je een goede vergelijking wil maken, dan kan je bijvoorbeeld (zwarte) isolatietape op het te meten voorwerp plakken, even wachten en nogmaals meten.

bron: basiscursus thermografie bij Flir en google :)
Wat dit artikel weer bevestigd is dat alle besproken slimme lampen 0.5W gebruiken als ze uit staan. Dus op zich zijn slimme lampen leuk en ik heb er ook een paar (Ikea), maar ik ga niet me hele huis er mee vol hangen. Zeker op die plekken waar slechts af en toe een lamp brand zou een "slimme" lamp meer stroom verbruiken uit dan een "domme" lamp wanneer die aan staat.
Uiteraard heb je gelijk, maar ik denk dat Tweakers.net wat moet gaan investeren in een hoge-resolutie verbruiksmeter. Als je de meetresultaten goed bekijkt, zie je dat het stroomverbruik steeds precies een veelvoud van 0.5 Watt is. 0.5Watt is dus de meetresolutie. :? En dan weet je nog niets over de meetnauwkeurigheid....
Die meting van het standby-verbruik is dus compleet waardeloos, want dat kan alles zijn tussen de 0.01 en 0.95 Watt. |:(
Onze huidige verbruiksmeters gebruiken we voor talloze andere apparaten die veel meer stroom vreten. Deze lampen waren een flinke uitzondering. Onze meetresultaten waren niet exact 0,5W, maar liepen uiteen van grofweg 0,4 tot en met 0,5W. Ook in de gedimde standen zagen we fluctuaties, maar we vonden dat onze apparatuur niet betrouwbaar genoeg was om daar harde conclusies aan te verbinden. Daarom hebben we de resultaten afgerond. Dit staat in het artikel:
Dit is geen wetenschappelijke test, want daarvoor is veel duurdere en gespecialiseerde apparatuur nodig. De resultaten vormen dan ook slechts een indicatie.
[..]
De verschillen in gedimde- en stand-by-stand zijn niet groot genoeg om er harde conclusies aan te verbinden.
Toch een aardig verbruik.

Stel je hebt je hele huis 45 lampen zoals jullie aangeven met deze lampen.
dat is dan 45 x 0,4 = 18 watt verbruik per uur.
Als je er van uitgaat dat de meeste lampen minder dan 12 uur per dag branden dan is het verbruik 12 x 18 = 216 watt per dag x 365 = 80kwh per jaar.

Nu zullen maar weinig mensen 45 lampen met dit systeem kopen. Neemt niet weg dat in standby het verbruik toch gaat optellen. Met het standby verbruik van de lampen kun je een a+++ koelkast het hele jaar laten lopen.
Toch een aardig verbruik.
Valt best mee. 45 lampen is erg veel, maar goed, dat is hier nu de referentie.

Van die 45 lampen branden er 20 stuks 8 uur per dag, 20 branden er 2 uur per dag en 5 branden er niet of nauwelijks.

Voor het gemak zijn alle LED lampen 6W, en ze vervangen gloeilampen van 60W.

Per dag heb je 20*8 + 20*2 = 160 + 40 = 200 branduren.

Verbruik bij LED = 200*6 = 1,2kWh per dag, dat is 438kWh per jaar,
Verbruik bij gloeilampen = 200*60 = 12kWh per dag, dat is 4380kWh per jaar.

Je ziet het, het verschil is gigantisch. Deel beide nog eens door 2 voor een meer realistisch verbruik / aantal lampen, dat komt volgens mij dichter bij de waarheid. Dan nog is het verschil groot, en het stand-by verbruik valt in het niet.
Dus gecombineerd met het antwoord van bbob1970:

45 lampen, waarvan:

- 5 haast nooit branden
- 20 branden gemiddeld 2 uur per dag
- 20 branden gemiddeld 8 uur per dag

Aan = 6W, uit = 0,4W.

Dan:

Verbruik 1 jaar = ...
365 * ( ...
5 * 0,4 * 24 + ...
20 * (8 * 6 + 16 * 0,4) + ...
20 * (2 * 6 + 22 * 0,4 ) ...
) ...
= ~ 566 kWh.

Echter, een gemiddeld huishouden heeft niet 45 lampen. Ja, een gezinswoning misschien wel, maar heel veel huishoudens zijn heel klein (denk: eenpersoonshuishouden zijn er veel (zo'n 3 miljoen) in vergelijking met meerpersoonshuishoudens (zo'n 5 miljoen), bron: CBS). Ik heb een tweepersoonshuishouden, appartement, met 19 lampen. Hoe je dan komt bij 45 gemiddeld snap ik niet. Dan moeten er heel veel lampen zijn in de veel grotere huishoudens.

[Reactie gewijzigd door erikieperikie op 11 december 2017 00:13]

Ik heb een tweepersoonshuishouden, appartement, met 19 lampen. Hoe je dan komt bij 45 gemiddeld snap ik niet. Dan moeten er heel veel lampen zijn in de veel grotere huishoudens.
Ik snap het ook niet, vandaar mijn grove "correctiefactor" aan het einde.

En bedankt voor het compleet maken van het verbruik door stand-by erbij op te tellen.
Je besparing te opzichte van niet led lampen klopt idd.
Echter moet je nu domme led met slimme led lampen vergelijken.
De lampen waar het hier om gaat hebben een extra, je kan ze instellen, aanzetten enz.
Bekijk je het vanuit dat standpunt dan geven de slimme led lampen dus een aanzienlijk meerverbruik ten opzichte van de domme led lampen.

Van welke berekening je ook uitgaat de lampen staan meer dan 50% gewoon uit en verbruiken dan gewoon stroom.
de lampen staan meer dan 50% gewoon uit en verbruiken dan gewoon stroom.
Daar heb je een punt!

Maar gewoon eerste generatie ledlicht is koud en moeilijk dimbaar. Met smart lampen is meer mogelijk. Ook daarvoor betaal je, en niet alleen bij aanschaf maar ook bij gebruik.

Overigens is dit niet een probleem wat zich alleen bij verlichting voordoet. Vroeger kon je alle apparaten uitzetten, tegenwoordig niet meer, nu staat alles op stand-by stroom te verbruiken. De settop boxjes bij tv's zijn misschien nog wel het dieptepunt hier met een stand-by verbruik tot 20W.
80kWh per jaar is ongeveer 14 euro, iets meer dan een euro per maand, valt mee toch? Als je 45 lampen nodig hebt in je huis, heb je een dusdanig groot huis dat een euro meer of minder per maand niet te merken is :P

Als laag verbruik belangrijk is qua geld kun je beter niet aan 'slimme' apparatuur beginnen gezien dat het tig keer duurder is dan gewone lampen. Als het om een zo laag mogelijk stroomverbruik zelf gaat, kun je beter in een kleiner huisje gaan wonen, heb je ook minder lampen nodig ;)
Volgens mij koop je een broodje aap met deze lampen. Je denkt heel wat(t) te besparen maar de aankoop van deze lampen is een mega bedrag hoger dan welke gloeilamp dan ook. Mijn ervaring met ledlampen is dat ze ook nog bij lange na niet de opgegeven levensduur halen, meestal gaat de lamp binnen 1 á 2 jaar stuk.
Alleen voor plekken waar heelveel branduren zijn is een ledlamp te overwegen.

[Reactie gewijzigd door 2G2 op 10 december 2017 19:16]

Hangt van je overweging af, in mijn geval is het gemak in plaats van besparen, ook al zal ik ik ook op elektra gaan besparen met deze aanpassing.

Oud huis, vol gloeilampjes nog en elektrische bedrading die van stof is en uit elkaar valt.
Niewe draadjes over de zolder die meteen geisoleerd wordt en geen ellende met sleuven in de muren voor de schakelaar, kruisschakelingen voor de trap en overloop boven beneden.
Gewoon klik-aan-klik-uit lampjes gebruiken veel minder standby stroom en zijn ook nog eens makkelijk in te bouwen in bestaande dozen. En goedkoper.
Op zich heb je gelijk, maar het ontbreken van terugkoppeling is voor veel Domotica-toepassingen een minpunt. Degenen die ik ken met Klik-aan-klik-uit sturen de signalen voor 'aan' en 'uit' vaker dan 1x om zo zeker te zijn dat de opdracht daadwerkelijk is uitgevoerd.

Het inbouwen in bestaande dozen is momenteel (voor zover ik weet dan) inderdaad niet mogelijk met de Zigbee-sets. Beste alternatief vind ik de dimmers van Philips (let wel: alleen de dimmers, niet de Hue Tap!).
Zalustra maakte geen melding van domotica, hij wou alleen draadjes sparen.

In de slaapkamer heb ik een k.a.k.u. dimmertje achter de standaard 220v schakelaar ingebouwd, en je kunt de LED lampen nu bedienen met de schakelaar aan de muur of met een afstandbediening. Geen draden, geen "bridge", en in nog geen halfuurtje geinstalleerd met alleen maar een schroevedraaier. Je kunt zelfs dimmen met de muurschakelaar met een soort dubbel-klik.
Nou ja draadjes sparen, ik moet letterlijk alle kabels vervangen, omdat huidige bekabeling extreem ouderwets en op sommige plaatsen (die ik dus nu afgekoppeld heb) gevaarlijk is. Alles zit op typisch Duitse manier weggewerkt in de muur zonder mogelijkheid de draad te vervangen.

Heb geen zin om in de muren te frezen, het is all irritant genoeg om een deel van het huis waar we in wonen in verbouwmodus te hebben, om dan nog extra werk op de hals te halen in onze slaapkamers enzo.. doe wel lekker nieuwe draadjes in het plafond voor de lampen de zolder moet ik nu toch isoleren.
Doe de schakelaars maar lekker draadloos, wandcontactdozen komen wel wanneer ik aan isoleren muren toekom. Kabel alvast plaatsen zodat als het zover is ik het kan aansluiten, de zolder vloer kan dan dicht en ik heb weer overal werkend licht zonder al teveel rotzooi, dan kan ik de bestaande gordiaanse knoop aan elektra boven gewoon afsluiten.

Het huis is dermate oud, dat het bouwjaar onbekend is. Het enige wat het archief weet is dat de laatste aanbouw uit 1930 is.
Het plaatje aan waar elektra, riolering, waterleiding etc. is compleet onbekend en de voorgaande bewoner heeft nogal geknutseld, waaronder compleet incorrect werkende kruisschakelingen, natte ruimtes zoals douche zonder de wand af te schermen voor vocht, etc.

Tevens heb ik GH, Harmony, Smart TV, Circle cameras, Alexa speakers, etc. dus kan ik het licht net zo goed meteen meenemen in de setup.
Sinds een maandje heeft KIKA een lijn van Zigbee.
Deze hebben wel een mogelijkheid tot terugkoppeling.
Van klik aan/uit overgestapt op Hue omdat A: die klik aan uit spul er verloop van tijd mee ophoud en B: Man, wat werkt dat Hue spul goed.
*ging wat fout / delete*

[Reactie gewijzigd door Zalustra op 12 december 2017 22:28]

Vervelend dat ze bij jou zo snel stuk gaan; eigenlijk zou je dan je geld terug moeten kunnen krijgen aangezien de fabrikant claimt dat ze veel langer mee gaan. Het lijkt me niet dat ze standaard zo snel kapot gaan, of er moet iets mis zijn met je elektriciteitssysteem (stroompieken misschien?).

Ik heb net als bovenstaande mensen een jaar of 3 a 4 voornamelijk led-lampen in huis en nog geen eentje stuk gegaan in die tijd. Van Ikea en Philips. Twee jaar geleden nog een batch in de uitverkoop gekocht om m'n laatste spaarlampen te vervangen. Ik heb uitgerekend dat ik ze in een jaar terug heb verdiend, dus voor mij een goede keus geweest :)

Deze 'slimme' lampen zijn wel zo fors duurder dat het je pas op heel lange termijn gaat besparen, maar goed, daar koop je ze niet voor. Ik heb een simpele afstandsbedieningsset van de Aktion waarmee ik mijn lampen bedien, persoonlijk vind ik dat 'slim' genoeg om verschillende lichtscenario's in te stellen.
Ik denk ook niet dat men deze slimme lampen moet kopen met de geachte te kunnen besparen. Maar puur voor het gemak en de extra mogelijkheden.

O/T vele slimme thermostaten ook geschikt om tal van deze lampen aan te sturen. Waardoor dure schakelaars en afstandsbedieningen ook overbodig zijn.
Ik heb mijn meeste Hue lampen nu zo'n 3,5 jaar. Ze doen het allemaal nog.
Ik was een early adaptor van de Phiips Hue, alle 1e generatie lampen zijn in de loop van de tijd onder garantie vervangen, nu had ik onlangs 2 Hue color lampen defect (2,5 jaar oud) maar dan zegt philips DOEI geen garantie ... dus kost je zo'n lampje ruim 20,- per jaar ... (Het ergste is: mijn hele huis hangt er vol mee, dus ik ben al aan het sparen (maar nu maar hele goedkope ledlampjes erin doen dan ...
Al m’n LED-lampen gaan nu al zo’n 3 jaar mee. :)
Daar heb ik nog wel een mooi verhaal over denk ik, bij mijn nieuwe woning (2011) heb ik destijds direct geinvesteerd in het hele huis domoticadimmers en overal LED om te besparen. Heel goed gelet op faseaansnijding / afsnijding en kwaliteitslampen gekocht. Dit jaar toevallig de balans opgemaakt wat er allemaal vervangen is:

In de keuken: 6x GX53 LED. Deze had ik (noodgedwongen) eerst in chinese variant omdat er nog geen dimbare ledlampen van een gerenommeerde fabrikant waren. Na twee jaar waren er twee stuk. Bovendien waren de chinese lampen met helder glas, waardoor het led-patroon zichtbaar was en ik geen vergelijkbare kon vinden ter vervanging. En ik wil zes spots wel met dezelfde lampen erin. Achteraf maar goed ook, want "warm wit" en 2700k heeft bij elke fabrikant toch een ander spectrum dus je ziet het ook als ze aan staan. Allemaal maar vervangen dus voor megaman (http://www.megaman.nl/ledlampen/mm04014-733). Kosten: 180 euro.

In het hele huis: 5x E27 Led van pharox dimbaar. Gaan gewoon stuk. Langzaam vervangen door Philips dimbaar warm wit. Kosten: 150 euro. Gek genoeg, hoe korter in gebruik en vaker ze aan / uit schakelen, hoe vaker ze stuk gaan. Deze zaten in het toilet en de berging en gingen daar het snelst stuk. Iets langer geduurd in slaapkamer, werkkamer en kinderkamer.

In de zithoek: 6x GU10 spotjes en 2x GU10 PAR 111 reflector. Eén spotje ging stuk en kon geen vergelijkbare vinden met hetzelfde reflectorpatroon en ziet er dan dus niet uit. Allemaal maar vervangen voor megaman. Idem voor de GU10 PAR 111. Die had ik noodgedwongen origineel al van een chinees omdat die anders niet beschikbaar was, maar reflector is dus nooit hetzelfde. Alles vervangen door megaman. Kosten: 100 euro voor de spotjes en nog eens 120 euro voor de PAR111 reflector.

In de gang: 4x GU10 spotjes. Zelfde verhaal: Eén spotje ging stuk en kon geen vergelijkbare vinden met hetzelfde reflectorpatroon en ziet er dan dus niet uit. Kosten: 80 euro.

Geen van deze lampen is maar in de buurt gekomen van zijn levensduur. Daarnaast met GU10 en andere moeilijke lampen: De buitenvorm van de lamp is vaak zo verschillend, dat je in één klap de hele serie kunt vervangen als er ook maar één stuk gaat. Ten minste, als je een beetje geeft om hoe het eruit ziet. Voor alle lampen geldt daarnaast dat de lichtkleur en het spectrum toch zo vaak verschilt dat je echt absoluut identieke lampen naast elkaar wilt, anders zie je verschillen en dat irriteert enorm.
Als dat bij jou het geval is, dan koop je ofwel alleen de allergoedkoopste led-lampen, of is je schakelinfrastructuur niet geschikt voor led-lampen. Een oude dimmer die voor gloei- of halogeenlampen bedoeld is kan de meeste led-lampen inderdaad binnen het jaar doen sneuvelen.

Bij mij het andere extreme: We hebben een vrij groot, oud herenhuis gekocht enkele jaren terug, en ondertussen zijn alle lampen vervangen door led-lampen. Er hingen hier zelfs nog enkele 100W-gloeilampen! Aan het schakelmateriaal hebben we echter niet geraakt, dus dit zijn nog allemaal schakelaars uit de jaren '80 (= de laatste keer dat het hele huis gestript werd). Het kon wel veel erger, want de bekabeling is in principe modern te noemen voor die tijd (alles al in 3-kleurs koper, extra geïsoleerd en overal in wachtbuizen aangelegd). Het huis werd trouwens in 1881 gebouwd.

Ik heb de meeste van mijn led-lampen ondertussen vier jaar, en daar is nog geen enkele van stuk gegaan. En bij mij is de pool van lampen vrij groot: 142 led-lampen in zowel G5.3, GU10, E14, E27 en TL T5 & T8-fitting. Dus gemideld 45 zou best wel eens kunne kloppen :-)

Daarbij moet ik ook bekennen dat ik bijna alle led-lampen in iBood/1DayFly-sales heb gekocht, dus telkens per 8 voor een prijs die je meestal per lamp afrekent in een normale bouwmarkt. Maar dat zou juist een reden kunnen zijn om meer uitval te hebben, wat bij mij dus niet het geval is. En dan moet je nog weten dat ik uitval heb meegerekend: Heb ongeveer 50% led-lampen te veel gekocht in die sales, zodat als er eentje uitvalt ik direct een goedkope vervanging voorhanden heb. Voorlopig nog geen enkele nodig gehad!
Op zich hoeft het niet zo moeilijk te zijn; maak een simpele opstelling om de stroom te meten en controleer de spanning et voila: zonder hele dure meter toch een redelijke verbruiksmeting.
Je vergeet daarbij de cos phi (het verschil in fase tussen stroom en spanning)
Met gewone stroom en spanningsmeters ga je dat niet redden. Je zult echt een redelijk resolutie vermogensmeter moeten hebben. Deze neemt op gelijk moment samples van stroom en spanning. Het product is dan het werkelijke vermogen, waarbij de cos phi dan automatisch meegenomen wordt,
Kleine aanvulling, je kunt niet echt van een cosinus pi spreken omdat de stroomopname van de lamp niet (co-)sinusvormig is (ik verwacht geen pfc in zo'n ding). Je hebt het in dit geval dan over een power factor.

Er zijn wel goedkope metertjes die de power factor (en inherent dus ook de cos phi indien daar sprake van is) meenemen, in theorie dan, maar de meeste kunnen niet omgaan met de combinatie van lage powerfactor en laag afgenomen vermogen.

Uit de test in de link blijkt dat niet, maar ik vermoed dat de crest factor ook nog meespeelt. Ik heb zelf overigens twee "Cresta RCE-1106"gekocht omdat die het als een van de weinige redelijk doet. Ik ben van plan om er een eentje te modden met een andere shunt om ook lage vermogens te kunnen meten.
Daarbij is de kans groot dat de lamp in standby een zeer onregelmatig (gepulsd) energieverbruik heeft. Wat het meten nog lastiger maakt.
Zijn dit dan de lampen die er voor zorgen dat de slimme meters te veel verbruik laten zien?
Als de leveranciers zouden willen meewerken kun je ook 10 lampen van hetzelfde type tegelijkertijd meten. Je nauwkeurigheid van de meting neemt toe en je sluit wat afwijkingen uit, als je tenminste het totaalverbruik meet of dit zelfs combineert met individuele metingen per lamp :)

Voor een eenvoudige test een prima artikel. Denk alleen dat een gewone multimeter nauwkeuriger is dan een kwh meter :).

Ik kan olino.org (niet geaffilieerd met deze partij) voor meer leesvoer vwb lampen aanraden!
Hier blijkt maar mooi dat meten ook een wetenschap is. In de pre-digitale wereld werd er voor gezorgd dat de meting zodanig wordt uitgevoerd dat de meters ergens tussen 30 en 80 % van het meetbereik werken.

Daarbij hoort ook het weergeven van de meting in de juiste waardes. Bij een meetwaarde van 0,5 watt ga ik er meteen van uit dat het buiten het optimale meetbereik van de meter is geweest en dus 'verwaarloosbaar klein' is. Zou de meetwaarde als 500 mWatt zijn weergegeven dan beschouw ik het als ergens tussen 400 en 600 mWatt.

Daarbij: vermogen meten is een kunst: Spanning meten kan iedereen: de meter parallel zetten en het resultaat is altijd reëel. Stroom meten is al iets moeilijker: Met de meter in het circuit maar met het verkeerde bereik ingesteld heeft al snel veel invloed op de meting.
En dan ook nog de cosinus-phi, de fase afwijking tussen wisselstroom en wisselspanning, zaken als blind-vermogen en zo komen hier om de hoek kijken.
Dat klopt, maar er zit ook een andere - positieve - kant aan die medaille: aangezien de lampen perfect dimbaar zijn en ik vaak scenes gebruik in mijn Hue systeem, staan mijn lampen heel vaak veel zachter aan dan toen ik nog 'normale' lampen had. Zelfs met dimmers die ik toen had veranderde ik de lichtintensiteit veel minder vaak.
Toen was het vaak vol aan of uit...en door makkelijk te kunnen dimmen bespaar je relatief veel energie.

Of het saldo uiteindelijk positief of negatief is... dat kan ik niet zeggen... dat zou je kunnen meten, maar dat is veel werk en ik heb geen oude lampen meer

[Reactie gewijzigd door jkrol op 10 december 2017 09:34]

Lichtintensiteit doe je handmatig?
Is het mogelijk om het automatisch te laten doen?
Je kunt elke lamp of elke lamp in elke scene apart van elkaar inregelen qua intensiteit....of bedoel je dat niet?
Ik bedoel meer als de zon schijnt staan ze uit, maar komt er een regen bui aan en woord de huis stuk donkerder dan gaan ze 40% automatisch aan.
Ah zo....dan zou je in elke kamer sensoren moeten installeren die continu meten...

Praktijk bij mij is nu dat als het even te donker is in een kamer (bv tijdens een bui, of eerder donker dan zonsondergang), ik gewoon tegen de lamp(en) roep dat ze aan moeten gaan, en weer uit als het niet meer nodig is.

Als dat allemaal automatisch zou gaan zou ik denk ik gek worden....heb ooit op kantoor gewerkt met van die automatische zonwering...als het dan bewolkter was op een zonnige dag en de wolken joegen door de lucht vanwege de wind, dan blijven die dingen op en neer gaan...echt heel irritant...
ik gebruik openhab icm hue lampen (zo'n 10 lampen en 3 buiten) in de bewegingssensor van hue zit een temperatuur en lichtintensiteit sensor, 1 van mijn beweginsgmelders staat bij de voordeur met een raam, als daar de lichtintensiteit onder de 120 komt schakelen m'n lampen automatisch aan binnen en buiten, naarmate het donkerder wordt zullen de lampen steeds een stukje verder dimmen (begint bij 90% tot 35%)
Ik hoef eigenlijk nooit verlichting aan te doen of aan te passen, alleen als ik film ga kijken of koken (iets meer licht is dan wel handig in de keuken) hiervoor heb ik 2 scenes gemaakt in een app die alle lampen via homekit dan aanpast met één druk op de knop.
Ik gebruik F.lux op mijn desktop om de intensiteit en temperatuur van mijn beeldscherm automatisch aan te passen.
Dat programma heeft tegenwoordig ook de mogelijkheid om Hue lampen aan te sturen.
Als je de lampen nu zo vaak dimt t.o.v. voorheen, heb je dan niet gewoon te felle lampen?
En zeg nou eerlijk, hoe groot is het aandeel van de lampen op het totale energieverbruik?

In mijn situatie verlicht ik de woonkamer en open keuken (ca 45m^2) met welgeteld 3 lichtbronnen (á 470lm per stuk). Dat geeft een prettige verlichting. Het gezamenlijke verbruik is zo'n 12-16w. Laten we zeggen dat deze gemiddeld 3 uur per dag aan staan, dan geeft dat op jaarbasis 17,5 kwh, een fractie van mijn jaarverbruik.

De vergelijking is dan natuurlijk wel met "domme" ledlampen. Met gloeilampen heb je gelijk, maar wie heeft die nu nog?
Nee, soms is veel licht heel fijn, soms weinig en een andere keer een stand er tussen in.
Bv in de slaapkamer kan ik het licht heel zacht zetten zodat je niemand wakker maakt en soms vol aan als je wakker bent en wilt aankleden of een kast kleding wilt zoeken.

In de woonkamer idem...soms gewoon veel licht nodig, soms zachter qua sfeer en dan ook direct een warmere kleur en als ik een film kijk vind ik bijvoorbeeld zacht rood licht prettig.

Als je dit een tijdje hebt en je stelt eea goed in dan zie je vanzelf in verschillende ruimtes verschillende mogelijkheden. Sterker nog...ik zou echt moeten wennen om weer terug te gaan naar domme lampen...ik zou dan echt wat missen.
Vooruit, dimmen en kleuren hebben een praktisch nut, maar voor de energiebesparing hoef je ze niet te kopen.

Ik heb het zelf ook wel eens gezien bij anderen. De ene ruimte/muur groen, de ander rood, weer een ander blauw. Ik zou het dan zelf toch wat subtieler doen.
Je kunt het dus juist zo subtiel doen als je wilt qua kleur en lichtsterkte...dat is het mooie er van.

Dat mensen niet subtiel zijn en doen...tsja...dat is een heel ander onderwerp 😃
Vind ik niet. Ik vind het soms erg fijn als ik veel licht heb. Bijna kantoorhoeveelheden. Maar dat wil ik niet 's avonds. Dan zijn er verschillende opties, dimmen is de makkelijkste. Anders denk ik snel aan meer verschillende lampen.

Daarnaast is ook de kleur te regelen. Ook iets wat ik wel fijn zou vinden.

Maar goed de reden dat ik ze eigenlijk wil is dat ik niet alle schakelaars even handig heb zitten. Ideaal gewoon met de telefoon de lamp aan(of uti) doen.
Volgens Philips is het 0.2W. Nog steeds geen 0, maar wel een stuk minder.

Bron: http://www2.meethue.com/e...6677471965/specifications
Maar dan moet je wel heel groot wonen moet dat relevant worden.

Ik woon in een appartement en heb alle lampen “slim” (van Ikea). Dus zou uitkomen op 5W per uur, 120W per dag of 43 Kilowatt per jaar. Oftewel nog geen €10 per jaar. Absoluut te verwaarlozen dus, zeker als je ziet wat een gemak (en lol als instellen enz je ligt) het oplevert.

En dan hebben we het nog niet eens over de besparing als ze aan zijn t.o.v de gloeilamp.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 9 december 2017 12:49]

Jij vind die 43 kW misschien verwaarloosbaar.
Maar als ik het goed begrijp heb jij 10 van dit soort lampen. En verbruikt elke lamp per jaar 4,3 kW.

Laten we even van uit gaan dat er 1 miljoen van dit soort lampen gebruikt worden, dan spreken we al over 4,3GigaWatt aan verlies.

Noem dit maar verwaarloosbaar.

/edit 10 toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door wica op 9 december 2017 16:54]

Waar je nu voor het gemak even aan voorbij gaat is de besparing als ze wel branden.

Ik heb dit niet dieper uitgezocht maar kan mij voorstellen dat het verbruik in stand-by ruimschoots gecompenseerd wordt door het mindere verbruik als ze daadwerkelijk branden, zeker als je dat ook gaat gelden voor 1 miljoen lampen.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 9 december 2017 16:54]

Waar je nu voor het gemak even aan voorbij gaat is de besparing als ze wel branden.
Met 100 jaar geleden vergeleken is mijn, huidige auto zeer schoon en schuinig.
Maar daar vergelijken we terecht, de huidige auto's niet mee.

LED lampen zijn de nieuwe norm en alles wat ze verbruiken wat niet ten goede komt aan licht is verlies.
Dit is voor tien lampen.
Nee, je hebt 10 lampen, waarvan jij zegt dat het 43kW per jaar verbruikt.
Ik woon in een appartement en heb alle lampen “slim” (van Ikea). Dus zou uitkomen op 5W per uur, 120W per dag of 43 Kilowatt per jaar
Dat is dus 4,3kW per lamp per jaar.

/edit bedenk ik mij net.
0.5W is alleen voor de lampen. Hoeveel wat ben je in totaal kwijt aan het kunnen bedienen van je lamp?
Want dit moeten we ook als verlies mee rekenen, daar een gewone schakelaar 0W is.

[Reactie gewijzigd door wica op 9 december 2017 17:11]

Selectief naar het verlies kijken geeft een vertekend beeld. Het gaat uiteindelijk om het verschil tussen scenario 1: iedereen gebruikt 5u/dag een bepaald lamptype (hallogeen bijv.) vs. scenario 2: iedereen gebruikt ledlampen met dezelfde lichtopbrengst. Dat die ledlampen de overige 19 uur ook nog wat verbruiken moet je meenemen, maar uiteindelijk gaat het om het totaal verbruik/jaar en het verschil tussen die twee scenario's.
Als je dan per se eerlijk wil vergelijken zou je slimme halogeenlampen moeten vergelijken met slimme ledlampen... Maar aangezien die eerste categorie er niet is is het dus makkelijker domme halogeenlampen vs ledlampen te zetten.

Led is/wordt de nieuwe norm voor verlichting, daar is geen truffel over mogelijk, het blijft echter wel een keuze of je dat met domme of met slimme leds gaat doen. In het geval van de eerste is er 0 Watt verbruik als ze uit staan, bij de tweede categorie kom ik voor mijn huis (50 lampen totaal, let wel, lampen niet lichtpunten) op 25 Watt continu verbruik uit. Niet spannend misschien vergeleken met het totaal verbruik, maar toch zeker wel meer dan niks en ik denk dat men slimme ledlampen ook alleen selectief gaat inzetten en zeker niet op bijvoorbeeld de wc, gang, badkamer etc, daar blijft de gewone schakelaar toch nuttiger.

Argumenteren dat het verlies van slimme lakken niet uit maakt omdat men naar een energiezuiniger type lamp gaat is het zoiets als zeggen dat je van een nieuwe zuinigere auto niet meer op de bandenspanning hoeft te letten, wat ook brandstofwinst oplevert.
Toch maakt het ook in de wc wel uit. S'nachts wil ik dat het licht dat veel minder fel en blauw is. Dat kort dus continue en beetje stroom maar gebruikt dan weer iets minder als ze aan staan in de avond. Zelfde in de slaapkamer trouwens. En woonkamer, ik heb geen dimmer en zou met je dus 's avonds minder gebruiken. Totaal plaatje is misschien positief misschien negatief voor slimme lampen... maar het zal niet veel uitmaken.
Of de Led lamp al de norm is betwijfel ik ten zeerste. Ik kan mij zo voorstellen dat het overgrote gedeelte gewoon nog de gloeilamp en de spaarlamp heeft hangen.

Dat laatste is wel een goeie, bij mij is de HomeKit hub de AppleTV, die hoeft hier niet voor aan te staan maar gebruikt in stand-by uiteraard ook (marginaal) stroom.

Voor mij persoonlijk wint gemak het ruimschoots van het stroomgebruik maar inderdaad het is iets wat voor sommige interessant kan zijn.

Edit: 0,36Watt gebruikt een AppleTV in Stand-by. Oftewel 0,036Watt voor tien lampen.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 9 december 2017 18:51]

Het draadloze schakelmateriaal werkt op een knoopcelbatterij en zend alleen uit als het moet. Het schakelmateriaal is daarbij geen ontvanger en stuurt alleen een “deze knop is ingeduwd” door. Derhalve is het verbruik vrijwel nul voor het afstandsbedieningsgedeelte.
Hier al een aardig setje hue lampen, maar ik heb juist voor de hue's gekozen omdat hun opstart wit gewoon normaal fijn licht is, dus ze zitten nog achter de normale schakelaar voor aan-uit, en die stand word t meeste gebruikt, dimmen en kleuren via de dimmer en de app en dat gaat prima zo.
Een reactie op alle berichten hierboven over het verbruik: gaan jullie even terug naar school met jullie "verbruik van xx kW per jaar".... (hint: zoek eens bij je energieleverancier wat je voor een kW elektriciteit betaalt).
Het gaat mij niet om de kosten van het verbruik, maar om het verbruik opzich.
Als een lamp geen licht uitstraalt, maar wel energie verbruikt. Is dit naar mijn mening niet goed.

We hebben net een jaren lange campagne gehad omtrent het stille verbuik in standby modus.
En nu gaan we het accepteren, dat een lamp, energie verbruikt terwijl die niet aan is?

Al zou het totale energie kosten per 1 miljoen lampen 1 cent zijn, dan hebben we nog steeds over energie verlies, wat niet nodig is.
Die besparing is natuurlijk nul. Immers je moet niet vergelijken met een gloeilamp die inmiddels 'verboten' is in de EU, maar met een 'domme' LED lamp met klassieke schakelaar of dimmer O-)

Lasten we eerlijk zijn, dit soort slimme lampen sets zijn niet om te besparen maar een luxe goed, waarmee je comfort en interieur design mee verbeterd.
Je bespaard wel iets - veel mensen hebben geen dimmer en met slimme lampen zul je ze in de avond dimmen. Goede kans dat het totaal verbruik gelijk of zelfs lager is...
De meeste LED lampen kun je tegenwoordig prima dimmen met een gewone dimmer. Zoals Armin al schrijft, de besparing is gewoon nul. De veronderstelde besparing wordt als een soort rechtvaardiging gebruikt. Geheel onterecht, de aanschaf ga je echt nooit terug verdienen. Niks mis met luxe, maar geen smoesjes graag...

(Zo'n gewone dimmer is ook nog eens heel gebruiksvriendelijk, gewoon een knopje aan de muur in plaats van dat je je telefoon moet unlocken, een app starten enzo...)
Ik heb ook een stuk of 10 ikea tradfri lampen in huis, maar ik ben er van overtuigd dat het minder gebruikt dan gewone lampen. Overdag heb je soms wat meer licht nodig, maar 's avonds staan ze altijd op de laagste stand. Met de vorige lampen zat ik altijd vast aan de relatief hoge lichtsterkte, dus daarmee ook altijd een hoger verbruik.
Watt is per tijdseenheid, als je een hoeveelheid energie wilt specificeren is dat in Watt-uur (Wh). Een verbruik van 0.2 Watt voor een heel uur is dus 0.2 Wh. Watt-uren kun je verder vermenigvuldigen, maar 5 W is dus niet 120 W per dag, 5 W continue verbruik is wel 120 Wh per dag.

Een gezin gebruikt veelal wel 3.000.000 Wh per jaar (3.000 kWh). 43 kWh is dan dus een toename van 1.43 %.

[Reactie gewijzigd door Jefrey Lijffijt op 9 december 2017 19:40]

Oké duidelijk, al is de uitkomst precies gelijk zie ik :)
Als men toch wil corrigeren: die 43Kwh zal in de winter wat verwarmingskosten besparen, kortom de 'standby toename' zal netto voor een gezin gunstiger uitpakken.
Ik denk dat de eficxientie van het schakelmateriaal vrijwel geen warmte verliezen hebben (misschien een paar procent) en dat je die 43KWh dus als “verloren” mag beschouwen voor verwarmingsdoeleinden.
Alles wordt warmte hoor, ook het standbyvermogen, ook eventueel nuttig licht .. Waar dacht je dan dat die 43KWh bleef ? Smurfenijs ?
Een Ikea lamp onthoudt zijn dimstand als je hem uitzet met een wandschakelaar. Ik vind dat handig. Dan kan hij meedoen op het 'vakantieprogramma' en in de goede dimstand gaan, maar als ik wil zet ik hem zelf aan en uit.
Philips Hue gaat op volle kracht branden als de stroom er op komt.
Philips Hue gaat op volle kracht branden als de stroom er op komt.
Ik heb ooit gelezen dat dit opzettelijk is, zodat je een kamer altijd kunt verlichten door even de stroom eraf en erop te zetten, ook zonder dat je de app in de buurt hebt.

Weet niet of dat waar is, of dat ze wilden bezuinigen op logica die ook zonder stroom onthoudt wat de laatste stand was.
Bij Ikea gaat de lamp altijd aan, maar in de laatst gebruikte dimstand. Dat kan dus heel laag zijn, maar in het donker zit je dan niet.
Ik was hier ook wat terughoudend over, maar als ik zag hoe vaak het licht in de hal, keuken, badkamer, dressing... gewoon altijd aan staan zou ik nog denken dat deze oplossing op het einde minder stroom verbruikt mits wat goede config. Ik ben ook geswitched naar Hue en in de hal en keuken staan nu sensors die het licht 1 min aanlaten, dat is gewoon perfect. Buiten slaapkamer en living ga ik de sensors overal plaatsen.
Als je dan ook nog de prijs gaat berekenen van de stroom kom je in het slechtste geval van 45 lampen * 0,5 w op een prijs van 30€/jaar voor een hoop comfort meer.
Wat dit artikel weer bevestigd is dat alle besproken slimme lampen 0.5W gebruiken als ze uit staan. Dus op zich zijn slimme lampen leuk en ik heb er ook een paar (Ikea), maar ik ga niet me hele huis er mee vol hangen. Zeker op die plekken waar slechts af en toe een lamp brand zou een "slimme" lamp meer stroom verbruiken uit dan een "domme" lamp wanneer die aan staat.
Dat is wat te kort door de bocht. Ook een slimme lamp gebruikt geen stroom wanneer je de fysieke schakelaar gebruikt om hem uit te zetten. Niets stopt jouw om je slimme lamp op die manier uit te schakelen.

Heb zelf een jaar een setje van Belkin Wemo in 4 kamers en ik gebruik de smart functionaliteit en ouderwetse manier in de praktijk door elkaar heen.
Echt heel veel is het niet he. Komt neer op 4,5 kWh/jaar en dat is minder dan een euro per lamp.
Als je komt van een spaarlamp dan is de milieuwinst nog steeds aanzienlijk.
Heb hier huis vol met hue en ook op de nota is er een flink positief verschil tov spaarlampen en halogeen (10W) die er voorheen hingen
Ik heb de mi lights gewoon achtereen kaku schakelaar zitten, vanwege precies dat.

Dat werkt met overpriced hue uiteraard niet want die verliezen de instellingen als de stroom eraf gaat. |:(
Sorry, maar dit is niet waar wat jij zegt. Ik kan namelijk thuis nog gewoon ouderwets de schakelaar overhalen. Wel branden ze dan volle bak ipv gedims (misschien dat je dit bedoelt) . En het duurt een seconde voordat deze connected is met de app, maar dat zou met de mi lights niet anders zijn, daar zal het netwerk gedeelte ook eerst connectie moeten maken.

Wel ben ik het er mee eens dat dit overpriced is, maar daar heb je innr voor.
Ja precies ik wil niet iedere dag weer de lampen in moeten stellen als de stroom eraf is geweest.

Handig is is het als je met de app/ab de verlichting in kan stellen, vreselijk irritant als je iedere dag met de app/ab de lampen in móet stellen. ;)
Ik vind het ook jammer dat de mi-light reeks er niet tussen staat.
Maar de default stand van mi-light kun je dat gewoon instellen?
Zou echt super handig zijn, ivm ik technisch, mijn vriendin totaal niet XD

Hoe is de licht kwaliteit van mi light tegenover hue?
Sterkte enzo? ik houd wel van flink wat licht
Ja hij slaat alle instellingen op dus lichtsterkte en kleur etc. Daarna kan je gewoon met kaku eventueel alles uitzetten en alles blijft bewaard.

Ik kan ze qua kleur en helderheid niet echt vergelijken aangezien ik nooit iets van hue gehad heb.

Maar voor een paar tientjes heb je al een paar lampen + ab, dus zijn je snel genoeg. :)
Als ze aan staan verbruiken ze ook meer, die Ikea bij evenveel lumen zelfs 2x zoveel, als mn domme ondimbare lampen (Osram LED filament). Maar dat hangt natuurlijk ook af van hoe veel/vaak jij persoonlijk ze aanzet/dimt.
Als het iets te donker is, doe ik de lamp niet aan, maar als ik een dimbare had mss wel. Terwijl een ander wellicht eerder de boel aanzet, waardoor ie meer zal besparen met een dimbare lamp.
Op zich goed om rekening mee te houden. Anderzijds: Het huis van een tweaker (ondergetekende) gebruikt in 'rust' nog steeds gemiddeld ruim 300W. Dit is dus als er niemand thuis is (of iedereen slaapt).

Die paar watt van wat slimme lampen valt daarbij in het niet.

Ik ben eigenlijk best nieuwsgierig wat het huis van mede-tweakers in rust eigenlijk verstookt. Ik vermoed dat we aan de hoge kant zitten door enkele energievretende koelapparaten (oude keukenkoelkast, wijnkoelkast). Andere verdachten: Huis-IT-apparatuur, heel veel adaptertjes, stand-by apparaten...
Hier in rust soms een dieptepunt van 60 watt, dat is inclusief een draaiend dsl modem, deurbel, tv ontvanger, 3 ARM servers, ethernet switches, wifi hotspots, eneco toon en wat computers in deep sleep. De rest is afgekoppeld als ik ga slapen.

Tip is om eens per zoveel tijd het verbruik per device/groep na te lopen. Een led bedlamp van ikea verbruikte hier middels een trafo 25Watt, iets verkeerd ingeschat. Een aantal 12v en 5v voedingen heb ik door 1 voeding met zekeringbord vervangen. Minor issue is nog dat de deurbel 12 volt bijna kortsluit ( ! ) om de gong over te laten gaan (een kleine weerstand zal wellicht wonderen doen).
Mijn (ons) rustverbruik zit onder de 150W. Overigens zit mijn huis vol oude gloei- en halogeenlampen en gaskachels, maar ik (wij!) zijn erg strikt in het uitzetten van alles ‘s nachts en bij niet-thuis e.d. Alles via klassieke schakelaars. 0 domotica dus. Ben wel benieuwd naar totale gas- en electraverbruik van Tweakers. Heb het mijne niet zo bij de hand...
Huis: 100m2 / 325m3 (B label)

Electra: 3500kWh (heb nog een plasma)

Gas: 700m3
Huis: 200m2 / 600m3 (geen label, oudbouw met puntdak uit 1900, maar wel overal dubbel glas, dakisolatie, etc.)
3-persoons huishouding
Electra over 2017: 3400kWh
Gas: 1000m3

Inmiddels ook lichtpunten geteld (incl. koelkast + magnetron): 45

Het aardige van dit soort draadjes is, dat je altijd weer alert wordt op zaken. Zo blijkt mijn ruststroomgebruik inmiddels op 200W te zitten door het continu stand-by staan van allerhande HiFi-apparatuur (mijn werk).

[Reactie gewijzigd door knokki op 12 december 2017 21:01]

Mooi en goed artikel. Ik lees echter nergens iets over security en dergelijke. Zeker bij de TP-Link lampjen wil je niet dat men via je lampen je netwerk in kunnen komen om zo eens even lekker te lopen grasduinen door je documenten / systemen. Dat is eigenlijk de reden waarom ik nog geen TP-Link heb aangeschaft.

Heb hier thuis een slimme lamp van Ikea en eentje van Klik aan klik uit. En het verschil in technologie is toch echt pijnlijk duidelijk. Éenweg communicatie (zoals bij kika) is gewoon echt niet heel erg handig.

Wat ik wel iedereen kan aanraden is om vanaf het begin meteen na te denken over het gebruik van een algemene hub. Zoals bijvoorbeeld Homey of een Raspberry pi (domoticz) oplossing. Als je eenmaal het domotica virus te pakken hebt ga je steeds meer mogelijkheden zien. Om een voorbeeld te noemen:

Bij ons gaat om 06:00 uur de wekker (elke dag). Op datzelfde moment stuurt onze Homey de lamp in de keuken aan, leest het nieuws, tweakers berichten het weer en de file informatie voor. Los daarvan worden onze rolgordijnen automatisch geopend via Teptron move's. ( Die laatste zouden we nog wel willen koppelen met de hub maar dat gaat helaas nog niet).

Een ander voorbeeld is dat wanneer we aangeven aan Homey dat we film willen kijken dat de tv wordt aangezet, de receiver op het juiste kanaal en dat de lichten worden uitgezet. Het is nog net niet mogelijk om netflix te starten. Dat doen we namelijk niet via de TV maar via een chromecast.

Wat leven we toch in een mooie tijd

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 9 december 2017 07:18]

Hoe verhoudt een Google Home of een Apple Homepod zich (op termijn) zich tot de homey?
Dat durf ik niet te zeggen aangezien ik alleen de Homey qua hardware/functionaliteit goed ken. Maar als ik snel even zoek dan is het verschil tussen Homey en Google Home bijvoorbeeld dat Homey de hardware in huis heeft om diverse netwerken aan te sturen zoals BLE, Zwave, Zigbee, Klik aan Klik uit maar ook alles wat een http ondersteund en Googe Home niet. Apple Homepod lijkt datzelfde euvel te hebben.

Het verschil zit hem er dan dus denk ik in dat Homey in je eigen huis zonder enige verbinding naar buiten zaken zou moeten kunnen aansturen (heb dit zelf nog nooit getest overigens). Wat je dan natuurlijk niet meer hebt is de spraakbesturing want die verloopt via externe servers. Daarnaast is Homey in staat om muziek af te spelen maar dat gaat het beste via aangekoppelde receivers of sonos etc.

De spraakbesturing is om persoonlijk te zeggen niet op het niveau van Homepod / Google Home / Alexa.Persoonlijk vind ik dat geen probleem aangezien dat iets is dat je in het begin veel doet (Startrek gevoel in je huis ) maar op een gegeven moment is het klaar en wil je gewoon dat op bepaalde tijden je lampen aan gaan etc.

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 9 december 2017 09:13]

Ik denk eerlijk gezegd dat je best gaat kiezen voor een Apple HomePod. (Ik weet dat ik voor het volgende -1 krijg maar ik voel me verplicht het te vermelden) Als privacy je geen zak kan schelen is ook Google Home ja. Waarom? Omdat je een slim systeem wil maar ook veiligheid meer en meer gaat spelen zodat smart home ook veel geslotener gaat worden. Via je het eco-systeem van je telefoon ga je meer zaken kunnen doen dan via een hub van een derde partij.

Zo'n Homey zou perfect moeten zijn voor de smart home maar we zitten in een situatie waar we onze digitale identiteit in een eco-systeem hebben geplaatst. Voor de meeste mensen zal dat het eco-systeem van Google zijn. De smart home van morgen zal veel persoonlijker zijn dan op een vast uur de lichten aanzetten en de rolluiken naar boven halen. De smart home van morgen zal weten dat je een rotte dag hebt gehad en zich daar op instellen door bijvoorbeeld een bad te laten lopen, je favoriete muziek spelen en je comfort food voorstellen en dit op basis van bepaalde parameters die de sensors in je wearables werden aangemaakt. Dus niet elke slechte dag zal je bad vollopen enkel als de AI voorspeld dat dat is wat je zou willen. Dat zijn zaken die Homey niet gaat kunnen omdat het te weinig background over je heeft. En op dat moment moet je hopen dat Apple en Google Homey toegang geven tot zulke data. Ik denk dat we ondertussen de situatie nu allemaal wel weten dat niet enkel Apple graag bepaald wie wat mag gebruiken in Apple's eco systeem, de tijd dat we riepen ja maar Google is open ligt al ver achter ons en we spreken over onze woning. Voor een smart home die helemaal open is zal je al een deftige veiligheidsexpert mogen zijn.
Graag 10 voorbeelden waarbij Google mensen voelbaar geschaad zijn in hun privacy?
Het hele idee van deze digitale systemen is dat je privacy onvoelbaar geschaad wordt.

Neemt niet weg dat het wekelijks nieuws is hier op Tweakers, waar het publiek toch iets meer geintereseerd zou moeten zijn in wat er achter de schermen gebeurt.

- Android trackt je locatie, ook als je dat hebt uitgezet in de settings.
- Wifi tracking en details werden, oops, toch gemeten.
- Google home nam soms continu audio op.

En dan heb ik het alleen maar over de input van data. Hoe ze al je gedrags data omzetten in gedetaileerde profielen over jou, dat is de kern van de zaak.

- Handig, die psychologische profielen over alle burgers, dan kunnen we ze optimaal opjutten, denkt Rusland dan.
- Spendeerde je Thanksgiving met je familie? Google levert de data..

En in de context van dit (totaal onkritische) artikel: zet je je slimme lampen vaak na middernacht pas uit? Dat beinvloed allerlei scores. "Dat is ongezond" zegt het algoritme dan, "grotere kans op alzheimer later". En die data, daar zijn verzekeraars dol op. En banken. En overheden. En de Albert Heijn. En je werkgever. En en en..

Gebruik je je apparaten wel heel veel? Foei, veel stroom gebruiken is niet netjes. Welke partijen willen dit soort informatie hebben? Wie biedt?

“All data is credit data, we just don’t know how to use it yet” - Google, 2012

"With your permission, you give us more information about you, about your friends, and we can improve the quality of our searches. We don't need you to type at all. We know where you are. We know where you've been. We can more or less know what you're thinking about." - Eric Schmidt, Google, 2010

Echt absurd trouwens dat deze review geen aandacht besteed aan privacy. Terwijl het voor de producenten van de producten wel steeds meer een feature wordt. Apple natuurlijk. Maar in dit geval juist IKEA. Hun slimme lampen zijn ook te gebruiken zonder de cloud. En dat is de esssentieële feature die een pluim verdient. Want onderzoek wijst uit dat veel consumenten slimme producten niet kopen vanwege privacy twijfels.

Als je ook baalt van de blinde vlek van Tweakers, laat je dan hier horen.
Oke, mooi verhaal, maar blijft staan; Graag een voorbeeld waarbij Google mensen voelbaar schaad zijn in hun privacy?
Ik denk dat je dan even moet uitleggen wat jij als een privacyschending ziet, want volgens mij leg je die lat nogal hoog? Voor mij schenden alle voorbeelden die ik noemde mijn privacy namelijk.

- Vind je het geen schending van je privacy als Google informatie bouwt en vervolgens deelt over jouw gezondheid, gezin etc? Je hebt de gevolgen hiervan allang in je portemonnee gevoeld toen je een verzekering afsloot, of toen je ging solliciteren bij een groot bedrijf en werd afgewezen op je data. Je had het alleen niet door. Telt het dan niet?
- Bedoel je bijvoorbeeld dat er echt camera's je huis in moeten komen voordat er schending is? Dan Is de Google glass een goed voorbeeld.

Als jij die lat nogal hoog legt, begrijp dan dat het recht op privacy er niet is om jou te beschermen, maar om de mensen te beschermen die meer nadeel ondervinden van het rondzingen van dit soort data. Minderheden bijvoorbeeld.

"Any society, any nation, is judged on the basis of how it treats its weakest members ; the last, the least, the littlest." - Cardinal Roger Mahony (1998)

De kwaliteit van een maatschappij is af te lezen aan hoe goed ze de minderheden beschermt. Want keer op keer zijn het deze minderheden die met gekke nieuwe ideeen komen die later de trotse waarden worden van de meerderheid. Gelijke rechten, euthanasie, een realistisch drugsbeleid, (over een paar jaar zwarte piet), etc.

"Arguing that you don't care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don't care about free speech because you have nothing to say" - Edward Snowden

Privacy en vrijheid van meningsuiting zijn een soort tag-team. Dankzij privacy kun je gekke ideeen bedenken en delen zonder je gecontroleerd en daardoor geremd te voelen. Dankzij de vrijheid van meningsuiting kun je die ideeen op een gegeven moment openbaar delen met het brede publiek voor 'fase 2' van het proces. Op die combi is de democratie gebouwd.
Ik denk dat je dan even moet uitleggen wat jij als een privacyschending ziet, want volgens mij leg je die lat nogal hoog? Voor mij schenden alle voorbeelden die ik noemde mijn privacy namelijk.
Een privacyschending voor zou zijn als ik een mening op mijn afgesloten FB zou plaatsen, dat ik er dan door overheden op aangesproken zou worden. Echter dat is in het rijke westen niet van toepassing. In China bijvoorbeeld zou ik wel drie keer nadenken wat ik op het net zou plaatsen.
- Vind je het geen schending van je privacy als Google informatie bouwt en vervolgens deelt over jouw gezondheid, gezin etc? Je hebt de gevolgen hiervan allang in je portemonnee gevoeld toen je een verzekering afsloot, of toen je ging solliciteren bij een groot bedrijf en werd afgewezen op je data. Je had het alleen niet door. Telt het dan niet?
Dit is niet aan de orde. Als mijn broertje geen pikkie had gehad, was het mijn zusje geweest. Google bouwt data op die niet aan personen gelinkt is, hooguit demografie.
Bedoel je bijvoorbeeld dat er echt camera's je huis in moeten komen voordat er schending is? Dan Is de Google glass een goed voorbeeld
Er komen geen camera in mijn huis. Je praat over de toekomst en toekomst die heel onwaarschijnlijk is.
Als jij die lat nogal hoog legt, begrijp dan dat het recht op privacy er niet is om jou te beschermen, maar om de mensen te beschermen die meer nadeel ondervinden van het rondzingen van dit soort data. Minderheden bijvoorbeeld.

"Any society, any nation, is judged on the basis of how it treats its weakest members ; the last, the least, the littlest." - Cardinal Roger Mahony (1998)

De kwaliteit van een maatschappij is af te lezen aan hoe goed ze de minderheden beschermt. Want keer op keer zijn het deze minderheden die met gekke nieuwe ideeen komen die later de trotse waarden worden van de meerderheid. Gelijke rechten, euthanasie, een realistisch drugsbeleid, (over een paar jaar zwarte piet), etc.

"Arguing that you don't care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don't care about free speech because you have nothing to say" - Edward Snowden

Privacy en vrijheid van meningsuiting zijn een soort tag-team. Dankzij privacy kun je gekke ideeen bedenken en delen zonder je gecontroleerd en daardoor geremd te voelen. Dankzij de vrijheid van meningsuiting kun je die ideeen op een gegeven moment openbaar delen met het brede publiek voor 'fase 2' van het proces. Op die combi is de democratie gebouwd.
De voorbeelden die je noemt zijn erg fictief allemaal en als simpele burgers horen we allemaal tot de minderheden die slachtoffer zouden kunnen worden van een boze dictator, maar we hebben geen dictators in Europa.

Dus nogmaals de vraag; geen mij 1 voorbeeld waarbij google je voelbaar heeft geschaad in je privacy. Dus geen hypothetische voorbeelden, maar een echte schending waar je nog pijn van hebt.
Zoals ik al uitlegde: ik heb al pijn van al deze dingen. Ik merk hun invloed op mijn gedrag. Ik voel me bekeken en beoordeeld, en merk dat ik daar rekening mee hou. Veel mensen hebben dat tegenwoordig. Vraag maar eens om je heen om mensen wel eens twijfelen of ze op een linkje zullen klikken omdat ze denken "iemand houdt dat misschien wel bij, en dat zou er wel eens slecht uit kunnen zien later". Misschien heb jij dat niet, maar daarin ben je nu zelf de minderheid geworden.

En het is helaas niet zo futuristisch als je denkt. Kijk hier maar eens:
https://media.ccc.de/v/SHA2017-489-social_cooling
Veel mensen hebben blijkbaar angst voor het onbekende, maar zolang we nog in het beschaafde en ruimdenkende westen wonen en niet in China of Rusland, zie ik er vooral voordelen van.

Maar als die mensen denken dat je op een linkje moet klikken omdat ze denken; "iemand houdt dat misschien wel bij, en dat zou er wel eens slecht uit kunnen zien later" dan hebben ze het niet helemaal begrepen. Als ze dat echt denken, dan zou ik mijn computer direct van het internet af halen of continue met Linux Tails en de TOR browser het 'enge' internet op gaan.

Elk OS en elke (algemeen gebruikte) browser verzameld data.

Dito voor Tweakers, waar ik ook gewoon cookies moet accepteren om de site volledig te kunnen bekijken.

En het gros van de Nederlanders zitten ook gewoon op FB, Twitter, etc. Als privacy echt zo'n issue was geweest, zou dan niet iedereen op Ello zitten? Dat is niet het geval, dus ik denk zomaar dat ik nog geen minderheid ben op dit vlak.
Ik gaf gisteren een lezing, en bijna de hele zaal herkende zich in klikvrees. En zij hebben het goed begrepen, want er zitten risico's aan internet gebruik, zoals ik al beschreef. Tails is dan een overdreven reactie. Niet iedereen die leerde over de bio industrie is meteen veganist geworden. Maar een boel mensen kopen nu wel biologisch vlees in de supermarkt.

Je tweede punt toont ook een denkfout. Dat mensen nu al die diensten gebruiken zegt niet dat dat niet kan gaan veranderen, of dat ze niet om privacy geven. Iedereen maakt een afweging, en daar spelen allerlei factoren en rol bij. Sociale media zijn erg lastig om van af te stappen door het 'netwerk effect'. Maar andere diensten kunnen mensen wel aanpassen. Adblockers gebruiken, encrypted email diensten groeien als kool, etc.

Tegenover de angst voor het onbekende staat blind vertrouwen in de technologische toekomst.

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 december 2017 12:09]

Ik ken een anekdote over iemand die aan de zaal vroeg of ze minder marokkanen wilden, iedereen riep ja.

Ik ontken niet dat er geen risico's zijn aan internetgebruik, maar de Google's, Facebooks, Twitters zijn mijn inziens geen groter gevaar dan Microsoft, Apple of Canonical. En als iemand dergelijke partijen wel als een gevaar zien, dan is Tails helemaal geen overdreven reactie.

En daar je het toch aankaart, iedereen die leerde over de bio-industrie meteen veganist moeten worden, maar dat terzijde.

Betreft mijn tweede punt. Ik ben van mening dat ik geen denkfout maakt. Als ik van mening ben dat ik iets doe dat mij of iemand anders schaadt, dan stop ik daar mee.Recent ben ik gestopt met twitter door de shitload aan negativiteit, de keus was snel gemaakt en ik werd niet gehinderd door het 'netwerk effect'.

Tot slot. Er zit nog heel veel nuance tussen tussen de angstzaaierij over partijen als met name Google en de naïeviteit die mij toegedicht word.

Google levert een mooi product voor een voor mij aantrekkelijke prijs (mijn data voor mijn privé account en een paar $$ voor mijn zakelijke accounts).

Microsoft levert ook een mooi product, maar niet voor mij (mijn data zakelijk/privé voor veel $$).

Apple levert ook een mooi product, maar niet voor mij (teveel vendorlocking voor redelijke $$).

Het zou mooi zijn meer Tweakers de balans van verschillende ecosystemen inzien, in plaats van de zwart/wit meningen die ik vaak lees.
Echt? 10? Want je gaat er uit vanuit dat het niet moeilijk zal zijn om één of twee voorbeelden te noemen. Vijf zou ook nog best heel gemakkelijk zijn dus 10 voorbeelden? Geef mij anders 100 voorbeelden dat het niet zo is 8)7
Doe er dan eens één; waarbij Google mensen voelbaar schaad zijn in hun privacy?

En nee, niet het verhaal omdraaien; @Webgnome claimt en wie claimt, die bewijst.
Ik claim niks wat betreft privacy? Dat dit een ding is dat mee speelt is logisch..
Ik claim niks wat betreft privacy? Dat dit een ding is dat mee speelt is logisch..
Helemaal waar, excuus.
Het was @monojack die over de privacy begon. Dus wie A zegt....
Onderwerpen die ik thuis op mijn laptop bekijk, zie ik ineens in advertenties op mijn werk terug ? Hoezo ipnummers/gebruikerslokatie aan elkaar gekoppeld ?
Handig toch? reclame op maat, in plaats van reclama die volstrekt irrelevant is voor je.
Ik zit niet te wachten op maandverband, sport BH's en andere producten waar ik voor binnen de doelgroep val.

De koppeling thuis en werk zit wellicht in een gmail/hotmail/live/yahoo/etc account dat op beide locaties is gebruikt?
Nee, want ik ben/was daar niet ingelogd. Inbreuk op privacy ja: werk en prive houd ik gescheiden, google maakt het 1 geheel. Als je in de vetrouwensbusiness zit is dit zowel zakelijk als prive schadelijk.
Ik heb maar wat extra addblockers, ip locatation block en diverse andere filters aangezet. Geluk was wel dat ik geen speeltjes voor in de slaapkamer op het werk zag ...
De Google Home is geen echte domotica controller momenteel. Je kunt er geen scènes mee maken bv.

Homey is dit wel.

Apple zal vast met homekit gaan samenwerken dus zal meer kunnen dan de gh.
Schijnt wel dat er binnenkort Routines bij Google Home komen, dus ben benieuwd hoe die gaan werken:
Manage your routines: Your Assistant will soon be able to help you manage your daily routines across your devices. So, once you’ve set up your preferences, when you say “Ok Google, let’s go home” your Assistant can update you about your commute, text your partner that you’re on your way and play your podcast where you left off. And when you get home, just say “Ok Google, I’m home,” and it will turn on the lights, adjust to your desired temperature and share your reminders.
Bron: https://www.blog.google/p...-our-new-family-hardware/

[Reactie gewijzigd door paralyz3 op 11 december 2017 18:55]

Ik weet niet precies wat een Homey is maar ik gebruik nu een Google Home mini icm philips hue lampen.
Je moet je philips hue account koppelen aan je Google Home om lampen te kunnen aansturen.
Uit zichzelf kan de Google Home lampen individueel adresseren, kan je groupen (kamers) maken (de groepen uit de hue app worden niet automatisch overgenomen), de kleur veranderen, dimmen en aan/uit zetten.
Het zetten van scenes uit de Hue app is op dit moment nog niet officieel ondersteund, alhoewel er een work-around is via IFTTT.

De Google Home stuurd dus niet direct je lampen aan maar communiceert met de Philips hub via de Hue API.
Je noemt inderdaad mooie voorbeelden. Ik vind het ook fascinerend hoe nieuwe technologie het leven mooier/makkelijker kan maken.

Wat betreft security heb je een goed punt. Dat is zeker een onderwerp voor een vervolgartikel, ook in combinatie met andere domotica. Voor dit eerste vergelijkingsartikel over dit onderwerp, gericht op de verschillende instapssets, was het wat veel om dit ook nog mee te nemen. Maar het staat genoteerd.
Ik vind het ook fascinerend hoe nieuwe technologie het leven mooier/makkelijker kan maken.
Wat betreft security heb je een goed punt.
Allerhande privacy-issues zijn juist ontstaan door gemak. Leuk, gratis en handig zijn de trefwoorden.
Maar verder een handig artikel om op 1 plek wetenswaardigheden te lezen over de bestuurbare lamp en zijn mogelijkheden.
Éenweg communicatie (zoals bij kika) is gewoon echt niet heel erg handig.
Dat ligt helemaal aan de situatie. Ik stuur alleen twee lampen aan in mijn woonkamer, met mijn Raspberry Pi en Domoticz. Daar is de eenweg-communicatie prima voor: als ik 's morgens op sta, gaan de lampen beneden aan op het moment dat ik gedoucht heb. 's Avonds zijn de lampen aan als ik thuis kom en gaan uit op het moment dat ik naar bed toe ga.
Voor de rest van het huis vind ik het prettiger om de lampen met de hand te bedienen omdat ik daar onregelmatig en op verschillende tijdstippen kom :)
Jouw scenario valt ook te bereiken met een stel ordinaire schakelklokken van een paar euro, toch?
Waarschijnlijk wel.
Maar beheer is nu makkelijker (vanaf de bank met IPadje) en eventuele uitbreidingen in de toekomst ook makkelijker te realiseren :)
Éenweg communicatie (zoals bij kika) is gewoon echt niet heel erg handig.
Maar wel veiliger. Knappe hacker die via een KIKU-lampje inbreekt :)

KIKA wens ik natuurlijk niemand toe :X
3x is scheepsrecht.. KAKU ;) of COCO in het buitenland
Jammer dat jullie wel CRI en CQS aanstippen, maar daar vervolgens niets mee doen.

Voor mij is dit nummer 1 om nog steeds niet overal te kiezen voor LED. De kleurweergave is tot dusver echt bedroevend. Er komen nu langzaamaan LED lampen met een cri van 95 op de markt. Afhankelijk van het gekozen spectrum beginnen deze er behoorlijk uit te zien.

Ook de schakelfrequentie is iets waar wat meer mee gedaan had mogen worden. 100Hz is voor de meeste mensen niet direct zichtbaar, maar zeker wel onbewust waarneembaar. Kijk maar naar veel achterlichten van auto's of beweeg je hand met open vingers snel van links naar rechts langs een LED lamp. Je pikt de 100Hz varianten er onmiddellijk uit. Het is al stukken beter dan de 50Hz lampen van het begin, maar 1kHz zou echt de absolute ondergrens moeten zijn.
Jammer dat jullie wel CRI en CQS aanstippen, maar daar vervolgens niets mee doen.
Ja, dat is toch wel een vreemde keuze. Ik weet niets van lampen en vind dit zeer belangrijke informatie alvorens een keuze te maken. Het is me nu totaal niet duidelijk of de lampen in het artikel nu wel of niet goed scoren op dit vlak. Heeft iemand hier meer informatie over?
Ook al weet je de CRI van de lampen, dan nog zegt het weinig tot niets.

Zoals ook in het artikel staat kunnen ze eenvoudig de 8 CRI kleuren goed weergeven en voor de rest zeer matig zijn. Bij LED is het op het moment zo: kopen via internet en thuis testen. Niet goed? Terugsturen.

Alle LED lampen die ik tot nog toe in de winkel ben tegengekomen zijn zeer matig.
Neem een eenvoudige kleurwaaier mee en hou die voor de lamp en dan bij een raam met zonlicht.
Het zal je verbazen hoe bekaaid zelfs dure LED's er af komen...
Ik heb wel eens een hue lamp nagemeten en deze had een PWM frequentie van 1 kHz.
Voor sommige personen is dit wellicht belangrijk, voor veel andere weer niet. Specifieke situaties zoals bij een drukkerij hebben die hoge CRI waarde nodig om goed te functioneren.

In thuis situatie is het toch echt een kwestie van voorkeur, gewenning en zelfs smaak. Een andere lichtkleur en lagere CRI tov de gloeilamp went vanzelf na enige tijd en is niet persé slechter, alleen anders.
Hoe zit het nu met de kleurechtheid? Ik zie wel een hele pagina gewijd aan het onderwerp, maar geen data betreft de geteste lampen?

Ik vraag dit omdat ikzelf - woonachtig in een land waar gloeilampen gelukkig niet verboden zijn - nog steeds moeite heb met overstappen. De meeste doorsnee LED lampen liegen gewoon betreft hun licht-kleur wanneer uitgedrukt in Kelvin en zijn fel blauw ondanks dat de verpakking stoer spreekt over warm licht. CRI zegt inderdaad weinig en is "standaard" altijd 80 lijkt wel. Uiteindelijk heb ik wel enige goede (maar helaas dure) LED lampen gevonden die mooi gelig zijn en ook mooi dimmen, maar ik prefeer nog steeds Edison lampen of hallogeen bulb of hybride lampen, wanneer het echt mooi moet zijn.
Ik gebruik in mijn keuken de standaard witte HUE lampen. Deze heb ik ook in de kamer getest maar daar vond ik ze te koud. Ik heb daarom gekozen voor de HUE White Ambiance die je kunt regelen tussen heel warm tot heel koud.
https://www.amazon.de/gp/...age_o02_s00?ie=UTF8&psc=1

Ik heb deze, als ik ze warm wit laat worden lijken ze best gloeilampachtig :)
Ik mis de Klikaanklikuit draadloze lamp. Jammer dat die niet is meegenomen.
Eigenschappen zijn wel herkenbaar, wordt toch best warm e.d., maar is dan ook 9W.

In de pricewatch.
Jammer dat de Sonoff B1 niet getest is. Qua prijs een stuk voordeliger en de smart wifi switches bieden veel mogelijkheden. Helemaal qua tweaken. :)
Zigbee is bezwaarlijk "open" te noemen:

Uit Wikipedia:
The requirements for membership in the Zigbee alliance cause problems for Free Software developers because the annual fee conflicts with the GNU General Public Licence.[17] The requirement for the developer to join the Zigbee Alliance similarly conflicts with most other free software licenses.[18]

The Zigbee Alliance board has been asked to make their license compatible with GPL, but refused.[19] Bluetooth has GPL licensed implementations.[20]

[Reactie gewijzigd door H!GHGuY op 10 december 2017 17:54]

1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True