Door Jeroen Horlings

Redacteur

Slimme lampen uitgelicht

Vier instapsets onder de honderd euro

09-12-2017 • 06:00

329

Singlepage-opmaak

Stroomverbruik, lichtopbrengst en hitte

Praktijkervaring is belangrijk, maar meten is weten. Daarom hebben we onderzocht wat en vooral hoe we bepaalde zaken konden meten met onze bestaande apparatuur, die we voor andere tests gebruiken. Dankzij een luxmeter en een speciaal gemaakte buisconstructie van anderhalve meter konden we de hoeveelheid licht onderling vergelijken in de minimale en maximale stand. Tegelijk hebben we natuurlijk ook het verbruik gemeten. Verder hebben we het knipperen van de lampen gemeten en gefilmd. Dit is geen wetenschappelijke test, want daarvoor is veel duurdere en gespecialiseerde apparatuur nodig. De resultaten vormen dan ook slechts een indicatie.

Stroomverbruik

In de praktijk is het stroomverbruik van de slimme lampen iets hoger dan dat van hun 'domme' tegenhangers. Dat komt doordat ze wat extra elektronica aan boord hebben, waaronder een chip voor draadloze communicatie. Ook als een slimme lamp geen licht geeft en in stand-by staat, verbruikt hij daardoor wat stroom, in tegenstelling tot een klassieke lamp.

In stand-by gebruiken alle lampen ongeveer een halve watt - we hebben de resultaten afgerond. De verschillen in gedimde- en stand-by-stand zijn niet groot genoeg om er harde conclusie aan te verbinden. Op maximale helderheid verbruikt de Ikea-lamp net wat meer dan de Philips en de Innr. Dat is overigens logisch te verklaren door de lichtopbrengst (zie de volgende alinea). Al met al levert de Philips-lamp hier de beste prestatie, met het meeste licht bij het kleinste verbruik, al loopt dat wat terug in gedimde stand.

De lichtopbrengst van de lampen voor het blote oog

Vlnr: TP-Link, Ikea, Philips en Innr

Dimmen en lichtopbrengst

De minimale en maximale lichtopbrengsten verschillen nogal, wat ook veroorzaakt wordt door de manier waarop de lampen worden gedimd (zie de volgende pagina). Volgens onze metingen zijn de lampen van Ikea en TP-Link het felst en dat is terug te zien in het stroomverbruik. De lamp van Innr is opvallend minder fel in de maximale stand dan de andere lampen. Veel opvallender is echter het verschil in lichtopbrengst in de laagste stand. Het blijkt dan namelijk dat de Innr en Ikea beduidend minder ver kunnen dimmen. Het scheelt een factor twee tot drie en dat is echt merkbaar. In de praktijk betekent dit dat de lamp als te fel kan worden ervaren. De Philips en TP-Link laten zich wel flink dimmen.

Hitte

Dat ledlampen ook flink warm kunnen worden, blijkt uit de warmtebeelden. Niet het glazen oppervlak wordt warm, maar het onderste deel van de lamp, waar alle elektronica zit. Die hitte is merkbaar; net als bij ouderwetse lampen moet je even wachten tot ze afgekoeld zijn voordat je ze kunt verwisselen. De fittingkant van de lamp is niet prettig om vast te pakken, maar het bolle gedeelte kan prima. De Innr en de Ikea werden het warmst. Daarna komt de Philips. De lamp van TP-Link blijft het koelst en mede dankzij zijn grote vorm is hij daardoor beter aan te raken.

Warmtemeting

Vlnr: TP-Link, Ikea, Philips, Innr

Omvang en gewicht

We willen nog iets zeggen over de omvang, al is dat meer van esthetisch en praktisch belang. Slimme lampen zijn meestal groter dan niet-slimme ledlampen, wat op zich niet verwonderlijk is, omdat er meer elektronica in zit. We vinden echter de verschillen tussen de vier vergeleken E27-lampen tamelijk groot. Dat betreft zowel de omvang van de bol als de grootte van de voet. De lampen zijn vooral langer dan standaard ledverlichting en steken dus verder uit het armatuur. In bepaalde gevallen is dat onwenselijk of minder functioneel.

Lampen van klein naar groot

De Philips Hue is met afstand het kortst van de vier: 11,2cm. De voet van de Innr is slechts een fractie groter, maar de bol is wel een stukje langer, waardoor deze op 12cm uitkomt. De Ikea heeft een kleinere bol, maar een beduidend langere voet, goed voor 12,9cm. De TP-Link spant de kroon; deze lamp is zowel in de lengte als in de breedte vrij fors: 14,1cm. Als we de hier besproken lampen vergelijken met kleurvarianten van dezelfde fabrikanten, dan zien we dat de lampen van TP-Link allemaal even groot zijn. Dat geldt ook voor de Trådfri-lampen van Ikea, ongeacht of deze wit, tunable wit of gekleurd zijn. Bij Innr en Philips zijn de gekleurde lampen wat langer. Gelet op het gewicht zijn de TP-Link- en Ikea-lampen voelbaar aan de zware kant.