Toch weer een handheld
Er zijn Nintendo-fans die hoopten dat het Japanse concern zou stoppen met zijn mobiele lijn, en dus geen nieuwe handhelds - en vooral ook geen nieuwe games voor de DS-familie - meer zal maken. De gedachte daarachter is dat Nintendo dan al zijn ontwikkelaars inzet om games te maken voor de nieuwe Switch. Wie op dit scenario heeft gewacht, werd onlangs opgeschrikt door de even verrassende als onverwachte aankondiging van de New Nintendo 2DS XL, die op 28 juli verschijnt. Duidelijk is dat Nintendo absoluut niet van plan is om de handheld-tak vaarwel te zeggen ten gunste van de Switch.
Gelijk hebben de Japanners. De verschillende varianten van de DS hebben inmiddels weliswaar zware concurrentie van mobiele telefoons en tablets, maar er worden er nog steeds erg veel van verkocht. Nintendo verwacht dat de 3DS binnen een jaar de grens van 70 miljoen verkochte exemplaren zal passeren. Geen slecht resultaat, zeker als je weet dat Nintendo het komend jaar ook 10 miljoen exemplaren van de Switch denkt te verkopen. Er zit nog genoeg leven in de DS-familie, dus is er ruimte voor een nieuwe variant, moet men in Japan hebben gedacht. Die nieuwe variant komt er deze zomer, in de vorm van de 2DS XL.
/i/2001495261.jpeg?f=imagenormal)
Vier varianten
Daarmee heeft Nintendo binnenkort vier verschillende varianten van de DS in de aanbieding. De oude 2DS blijft leverbaar en is het instapmodel dat voor 90 euro in het schap ligt. De New 3DS blijft het topmodel dat voorzien is van alle toeters en bellen, en kost zo'n 100 euro meer. Daar zijn twee varianten van: de gewone versie en een XL-variant, die beide ongeveer even duur zijn. Daartussen komt nu de 2DS XL. Voor de Benelux noemt Nintendo geen prijs, maar in de VS krijgt het apparaatje een adviesprijs van 150 dollar. Waarschijnlijk gaat de 2DS XL hier dus 150 euro kosten.
Wat krijg je dan voor die 150 euro? Eigenlijk een New 3DS XL die geen 3d weer kan geven, daar komt het kort gezegd op neer. Zowaar met lader. Die levert Nintendo er bij de 3DS XL niet bij. De 2DS XL heeft schermen van dezelfde afmetingen, dezelfde processor en gpu aan boord en dezelfde knoppenindeling als de 3DS XL. Je kunt er ook dezelfde games op spelen. Om het toch even op een rij te zetten: de nieuwe variant heeft een scherm van 2,88 inch dat uit 800 bij 240 pixels bestaat. Het enige verschil is dus dat het geen 3d weer kan geven. Dat betekent ook dat de schuif is verdwenen waarmee de intensiteit van het 3d-effect kan worden ingesteld. Ook de volumeregelaar is verdwenen van zijn plek naast het bovenste scherm. Hij is nu te vinden op de zijkant van het systeem, links naast het onderste scherm.
Verschoven aansluitingen
Er zijn meer van dergelijke verschuivingen. De aansluitingen zitten nu allemaal in de rand van de onderste helft van het apparaat, in de zijde die naar je toe wijst. Daar vind je de aan/uit-knop, de aansluiting voor je hoofdtelefoon, de stylus - die dit keer bijna de helft korter is - en een klepje waarachter niet alleen de gamecartridge schuilgaat, maar ook de sd-kaart. Dat laatste betekent dat je de kast niet meer hoeft open te schroeven om de sd-kaart te vervangen, zoals bij de New 3DS XL het geval is. Nintendo levert overigens een sd-kaart van 4 GB mee. De klep is nieuw en maakt dat cartridges minder snel uit de handheld vallen dan bij de voorgangers. Links en rechts van deze aansluitingen vind je twee gleufjes waarachter de speakers van de 2DS XL schuilgaan. Het geluid is daarmee wat minder direct op de speler gericht dan bij de New 3DS XL, waar de speakers zich naast het bovenste scherm bevinden en bovendien ruimer zijn bemeten. Vooral dat laatste is jammer, zo bleek toen we de 2DS XL uit konden proberen op het kantoor van Nintendo Benelux. Het geluid van de speakers van de 3d-variant is beter dan dat van de nieuwe versie, al koop je een handheld niet voor het geluid. En mocht je het beste uit het geluid willen halen, dan is een hoofdtelefoon een betere optie.
Daarmee zijn we er nog niet. De 2DS XL heeft dezelfde nfc-chip als de 3DS XL, waardoor je een amiibo op het onderste scherm kunt plaatsen. Hij heeft ook de c-stick die de 3d-variant heeft, en vier schouderknoppen in plaats van de twee van de originele 2DS. Met name dat maakt de 2DS XL veelzijdiger dan de 2DS. Nu kun je immers alle games spelen die voor het DS-platform zijn verschenen, terwijl je op de oorspronkelijke 2DS soms knoppen tekort komt. Het voornaamste verschil tussen de 2DS XL en met name de New 3DS XL is echter vooral het gewicht. Waar het 3d-model 330 gram weegt, weegt de nieuwe variant slechts 260 gram, en dat verschil is duidelijk voelbaar. Het zorgt ervoor dat de 2DS XL makkelijker in de hand ligt.
/i/2001495271.jpeg?f=imagenormal)
Ervaring
De vraag is uiteraard hoe het spelen met de 2DS XL bevalt, afgezet tegen de ervaringen met de 2DS en de New 3DS XL. De vergelijking met de 2DS is makkelijk. Grotere schermen zijn altijd prettig, net als de extra knoppen. De 2DS is en blijft vooral een apparaat voor de jongste gamers, die behoefte hebben aan een stevig ding dat wat klappen kan verdragen. Een apparaat met een scherm dat dicht kan klappen is dan veel te kwetsbaar. Wie die fase is ontstegen, wil al snel een ander lid van de DS-familie. Een vergelijking met de New 3DS XL is daarom interessanter.
Het gemis van 3d lijkt het voornaamste verschil met de 3DS XL, maar dat is niet het geval. We hebben een belangrijk verschil tussen beide XL-varianten nog niet genoemd: de 2DS XL is kleiner behuisd dan de 3d-variant. Exacte afmetingen hebben we nog niet, maar de 2DS XL is een paar millimeter kleiner. Hij is even breed en even dik, maar minder hoog, al komt dat vooral doordat het scharnier bij de 3DS XL in de behuizing verdwijnt en bij de 2DS XL uitsteekt. Vooral in opengeklapte vorm zie je echter duidelijk verschil. Bij de 3DS XL is boven het bovenste scherm nog ruimte voor een camera. Die ruimte is er bij de 2DS XL niet meer, daar is de camera verwerkt in het scharnier. Het maakt dat de 2DS XL anders in de hand ligt dan de 3d-variant. Hij is iets kleiner en lichter, en dat merk je duidelijk tijdens het spelen. De New 3DS XL is veel zwaarder. Wie speelt, merkt dat het bovenste scherm eigenlijk iets te zwaar is en het systeem de neiging heeft om omver te kiepen. De 2DS XL heeft daar geen last van, en ligt daardoor prettiger in de hand./i/2001495265.jpeg?f=imagenormal)
Schouderknoppen
Een tweede punt dat duidelijk opvalt betreft de schouderknoppen. De 2DS XL heeft er vier, net als het 3d-model: een L- en R-knop op de hoeken en een ZL- en ZR-knop iets naar binnen geplaatst. De plaats en vorm van de knoppen komt sterk overeen, maar toch is er een belangrijk verschil. Bij de 2DS XL zijn de L- en R-knop wat groter, en dat is prettig. De ZL- en ZR-knop werken minder prettig, en dat komt door het scharnier. De knoppen zijn even groot en zitten op precies dezelfde plaats, maar bij de 2DS XL zit het scharnier in de weg. Bij de 3DS XL valt het scharnier volledig in de behuizing en steken de ZL- en ZR-knop uit, waardoor ze makkelijk bereikbaar zijn. Bij de 2d-variant steekt het scharnier een stuk uit, tot ruim voorbij deze knoppen, wat maakt dat ze minder makkelijk zijn te bereiken. Je stoot al snel tegen het scharnier in plaats van tegen de knoppen. Er zijn niet heel veel games waarin je intensief gebruikmaakt van de ZL- en ZR-knop, maar mocht je een dergelijke game spelen, dan werkt de 3DS XL dus prettiger.
Bovendien is het fijn dat de 2DS XL lichter is. Dat hij kleiner is, zal echter niet voor iedereen een voordeel zijn. Heb je grote handen, dan is het niet ondenkbaar dat de 3DS XL prettiger speelt, doordat de schouderknoppen op een net wat natuurlijker plek liggen. Groot is het verschil echter niet, en de vraag is of je het vindt opwegen tegen de gewichtsbesparing van de 2DS XL en het feit dat dit apparaat niet meer topzwaar is. Er zijn ook meer uiterlijke verschillen, en wat je daarvan vindt is uiteraard een kwestie van smaak. De New 3DS XL glimt je tegemoet, de 2DS XL heeft dat niet. Die is heel anders afgewerkt: mat, met een opvallend gekleurde rand om de klep. Er zijn voorlopig twee kleurstellingen, een witte met een oranje rand en een zwarte met een blauwe rand. De nieuwe handheld heeft bovendien een diagonaal geribbelde klep. Dat is prettig, want hij is wat minder 'besmettelijk'. Je hoeft dus minder vaak te poetsen.
/i/2001495277.jpeg?f=imagenormal)
Games
Tegelijk met de nieuwe handheld brengt Nintendo ook drie nieuwe games op de markt. Die zijn uiteraard net zo goed speelbaar op bestaande modellen van de DS, maar verschijnen niet geheel toevallig tegelijk met de nieuwe variant. Het meest opvallend is wellicht Dr. Kawashima's Devilish Brain Training: Can You Stay Focused?. Opvallend, omdat de game in thuisland Japan al jaren wordt geleverd, terwijl er nooit een westerse versie van is gekomen. Hij had hier in 2013 moeten verschijnen, maar verdween om onbekende reden van de radar. Nu mogen we hem dus alsnog spelen. De game krijgt een Nederlandstalige variant, zodat ook jonge puzzelaars hun brein kunnen breken. In de VS staat de game bekend als Brain Age: Concentration Training, en dat dekt de lading beter. De puzzels zijn dit keer volledig gericht op concentratie.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Wel echt nieuw is Hey! Pikmin, dat Nintendo in september aankondigde. Het is het eerste deel uit de serie dat niet door Nintendo zelf gemaakt is, maar door Arzest, een Japanse studio die vooral bekend is van Yoshi's New Island. Toch is er veel hetzelfde gebleven. Hoofdpersoon is nog steeds Captain Olimar en hij kan nog steeds kleine Pikmin om zich heen verzamelen, om ze vervolgens weg te gooien. Het grootste verschil is dat Arzest van deze nieuwe game een side scroller heeft gemaakt. Een verstandige keuze, want de game komt daardoor beter tot zijn recht op een handheld.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Niet geheel nieuw is Miitopia. De rpg verscheen in december al in Japan en krijgt 28 juli een westerse variant. Miitopia wordt wel door Nintendo zelf gemaakt, en zoals de naam al aangeeft is het een game waarin je Mii-avatar centraal staat. Je kunt een bestaande Mii importeren of voor de game een nieuwe aanmaken. Je kunt in de game zelfs verschillende Mii-avatars aanmaken, doordat je niet alleen met de eigen Mii op pad gaat, maar een party om je heen verzamelt. Miitopia is een echte rpg, met classes, met verschillende uitrustingsstukken, met wapens, met magie en met potions. Het is echter wel een rpg light, waarin vechten niet al te veel voorstelt en je het bovendien nog door het systeem af kunt laten handelen ook. Leuk is dat je in de game bekende gezichten van Nintendo tegenkomt. Zo duikt al vroeg in de game Shigeru Miyamoto op, als monster waar je tegen moet vechten.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Conclusie
Of de New Nintendo 2DS XL prettiger is dan de 3DS XL zal voornamelijk afhangen van de gebruiker. Weergave van 3d is het voornaamste verschil tussen de twee. Mocht je dat effect prettig vinden, dan zul je daar 30 euro meer voor moeten betalen. Verder is er het verschil in gewicht en de schouderknoppen die wat minder makkelijk bereikbaar zijn. Voor veel gamers zullen de nadelen niet opwegen tegen de voordelen die de 2DS XL heeft. Het gebrek aan 3d zal weinig mensen afschrikken, en dan is 30 euro opeens een interessant prijsverschil waar de kleine minpunten van de 2DS XL niet tegen opwegen. Het maakt de 2DS XL een interessante toevoeging aan de familie.