Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Motorola Moto G5 Review

Budgetsmartphone met verwisselbare accu

30-03-2017 • 13:00

94

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Moto G5 is een budgettelefoon en biedt keuze. Zo is de accu verwisselbaar en kun je naast twee simkaarten een micro-sd-kaart kwijt in de dualsim-smartphone. Het Android-toestel draait Nougat en is dus redelijk up-to-date. We hopen dat er een paar jaar updates zullen komen, maar Lenovo's verleden op dit gebied is wisselend. Het scherm is een groot pluspunt; het is een prima lcd, die uitstekend afleesbaar is. De schone software en prima gebruikservaring zijn andere pluspunten. De camera's vormen een minpunt, want die hadden beter gekund. Er is veel keuze in deze prijsklasse en in dat veld is de Moto G5 een van beste toestellen.

Al vanaf zijn introductie was de Moto G de belangrijkste smartphoneserie van Motorola. De eerste telefoon in die serie was een ware doorbraak voor de smartphonemarkt en achteraf bezien heeft dat toestel een stortvloed ingeluid aan goede budgettelefoons met Android, snelle software, mooie ontwerpen en scherpe schermen.

Inmiddels is moederbedrijf Lenovo alweer toegekomen aan de vijfde generatie van deze serie. Voor een deel van de doelgroep heeft de Moto G-serie zijn glans verloren. Lenovo vergrootte het toestel, met als voorlopig toppunt de G4 van vorig jaar, met 5,5"-scherm en 7,6cm brede behuizing. Wat de fans van de eerste Moto G de fabrikant vooral kwalijk hebben genomen, is het gebrekkige updatebeleid. De belofte van de Moto G was stock Android met snelle updates, maar Lenovo maakte dat niet waar. In 2016 staakte Lenovo de ondersteuning voor de goedkopere Moto E van dat jaar al een paar maanden na de release.

Waar we bij Tweakers in het verleden vaak Moto G's hebben aangeraden, juist vanwege het updatebeleid, ligt dat anno 2017 iets genuanceerder. Er zijn concurrenten in deze prijsklasse die het beter doen, zoals de Android One-toestellen van General Mobile. Ook Wileyfox was met Cyanogen OS lekker bezig. Het bedrijf achter Cyanogen OS is er niet meer en de Britse fabrikant moet nu op eigen kracht updates verzorgen, dus het is nog de vraag hoe dat gaat.

De Moto G5 voelt echter wel weer aan als een terugkeer naar elementen van vorige Moto G's. Hij is niet zo waterdicht als de G van de derde generatie, maar heeft wel een coating die hem spatwaterdicht moet maken. Hij is kleiner dan zijn voorganger en biedt voor zijn prijsklasse een scherm met hoge resolutie. En de prijs duikt weer onder 200 euro. Hoe hij het zal doen met updates zul je in deze review niet aantreffen; dat is in een normale reviewperiode niet te testen.

Teardown

Het is 2017, maar ergens is de Moto G5 een beetje een 2012-telefoon. Nu kun je denken dat dit negatief bedoeld is - ja, die bezels hadden best wat kleiner gekund - maar het is vooral positief. Het is een telefoon met mogelijkheden die moderne telefoons vaak ontberen.

Dat begint al bij de deels metalen achterklep, die is gewoon verwijderbaar. Je zou dus een ander achterkantje kunnen kopen en erop kunnen zetten als je eens een ander kleurtje wil. Misschien komen die te koop in kraampjes op lokale markten, als deze telefoon succesvol blijkt. Daarnaast kun je de accu verwijderen. Niet met veel gedoe en het losföhnen van lijm of schroevendraaiers die alleen bij ijzerspeciaalzaken te koop zijn, zoals bij veel andere telefoons, maar gewoon door hem eruit te halen zoals je dat in 2012 met vrijwel alle telefoons kon doen.

Teardown Moto G5Tijdens het bekijken van de binnenkant viel op dat de behuizing alleen vastzat met kruiskopschroefjes. Met alle verschillende soorten schroeven die we in hedendaagse telefoons tegenkomen, is het een verademing als je op een telefoon niets anders ziet dan oude, vertrouwde kruiskopjes. Dat voelt haast als een uitnodiging om hem uit elkaar te halen.

Op die uitnodiging gingen we graag in. Bovendien waren we nieuwsgierig naar een paar dingen. Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om onderdelen makkelijk te vervangen als ze stuk gaan? Daarnaast claimt Lenovo dat onderdelen gecoat zijn om ze bestand te maken tegen water en dat willen we natuurlijk ook wel eens zien.

Dus pakten we een schroevendraaier en gingen we aan de slag. Het blijkt dat de telefoon zijn organen op hun plek houdt met twee systemen. Naast de schroefjes zitten er aan de zijkant ook klemmetjes. Die bieden niet veel weerstand en met wat kracht kun je de kunststof afdekplaatjes eraf halen en beide printplaatjes bekijken.

Wat onmiddellijk opvalt: het zal helaas niet meevallen om componenten te vervangen. Als je een budgettelefoon hebt of aan veel mensen aanraadt, is het handig als je bijvoorbeeld zelf een kapotte usb-poort kunt vervangen, maar dat is lastig. De poort is gesoldeerd aan het bordje en je krijgt hem er dus niet zomaar af.

Op dat bordje aan de onderkant zitten verder nog de trilmotor en uiteraard de aansluiting voor de vingerafdrukscanner. We hebben hem uiteraard ook even in elkaar gezet met de vingerafdrukscanner niet aangesloten. Wat blijkt? Dan doet de telefoon alsof de scanner helemaal niet bestaat. Hij geeft geen foutmeldingen en geeft simpelweg nergens weer dat hij die scanner heeft of zou moeten hebben. Zelfs in de instellingen zijn alle verwijzingen naar de vingerafdrukscanner verdwenen.

Teardown Moto G5

Wat verder opvalt, is het zwarte, rubberachtige flabbertje om de usb-poort heen. Over de waterdichtheid zei de fabrikant tegen Tweakers: "De complete telefoon is gecoat, dus alle onderdelen. Bijvoorbeeld als je de telefoon in zout water zou laten vallen, dan kun je 'm eruit halen, schoonmaken in schoon water en het toestel laten drogen en dan zou alles weer moeten werken. Maar je kunt 'm niet dertig minuten in een bak met water laten liggen."

Die coating van alle onderdelen is niet helemaal wat wij hebben gezien. Het zou ook een dure oplossing zijn voor een budgettelefoon. Het rubberachtige element is vermoedelijk bedoeld om water buiten te houden en zoals je verwacht, zit dat hetzelfde element dan ook om de 3,5mm-ingang.

Moto G5 teardown

We hebben nog heel voorzichtig een druppeltje water op andere componenten gelegd, maar daarbij vonden we geen bewijs van een waterafstotende coating op alle componenten. Bij normaal gebruik zijn de belangrijkste openingen dus afgedekt en dat is voldoende voor de beperkte waterdichtheid die de fabrikant claimt.

Teardown Moto G5Wat valt verder op? De frontcamera is niet makkelijk verwisselbaar, maar de camera aan de achterkant is dat wel. Als hij stuk is en je kunt online een nieuwe vinden, dan moet het mogelijk zijn die simpelweg in te klikken. De slots voor de simkaarten en micro-sd-kaart zijn op het moederbord vastgezet en dus niet makkelijk verwisselbaar.

De Moto G5 blijkt in elk geval een telefoon die zonder al te veel moeite uit elkaar te slopen is en daarna gaat hij gelukkig zonder veel problemen weer in elkaar. We troffen in de behuizing 19 J00-schroeven aan. Verder is er echt geen spoor van lijm te ontdekken in deze telefoon, ondanks de geclaimde waterdichtheid. Lenovo verdient een pluim voor het maken van een telefoon anno 2017 die zo repareerbaar is.

Teardown Moto G5

Design en hardware

Wat repareerbaarheid betreft is de Moto G5 dus een 2012-telefoon, maar voor de rest heeft Lenovo het ontwerp wel richting 2017 proberen te halen. Lenovo prijst het aan als 'diamantfacetafwerking' op een 'aluminiumbehuizing'. Dat is allemaal marketing. De accuklep bevat inderdaad een dun laagje metaal, maar in tegenstelling tot high-end modellen is het niet alleen een dun laagje, maar het is maar ongeveer driekwart van de accuklep. De rest is van kunststof, vermoedelijk om radiosignalen door te laten.

Ook de zijkanten, het gedeelte dat je vastgrijpt met je handen, zijn van kunststof. Dat is nu juist het gedeelte dat ervoor zorgt dat veel mensen vinden dat een telefoon 'luxe aanvoelt'. Aan de andere kant is kunststof minder gevoelig voor de omgevingstemperatuur. Als het nog koud is buiten en je haalt de telefoon uit je zak, voelt hij niet koud aan. Als je hem probeert te buigen, dan kraakt de behuizing een beetje. Het is verder niet erg en het is niet iets waar je last van hebt, maar het draagt bij aan het beeld dat deze telefoon op bouwkwaliteit iets beter had kunnen aanvoelen.

Moto G5Moto G5Moto G5Moto G5

Daarnaast is de Moto G5 opvallend groot voor een telefoon met een 5"-scherm: 14,4cm lang en bijna 7,3cm breed. Een Galaxy S7 Edge van Samsung met 5,5"-scherm is bijvoorbeeld ongeveer even breed. Veel concurrenten, ook in deze prijsklasse, hebben een kleinere behuizing. Omdat 5"-telefoons nu veelal de kleinste modellen in de line-up van fabrikanten zijn, is het belangrijk om bezels beperkt te houden en zo mensen aan te spreken die bewust op zoek zijn naar een kleiner model.

Afmetingen Moto G5 G Play G4 G 2015 G 2014 Moto G
Hoogte (mm) 144,3 144,4 153 142,1 141,5 129,9
Breedte (mm) 73 72 76,6 72,4 70,7 65,9
Dikte (mm) 9,5 9,9 9,8 11 11 11,6
Gewicht 145g 137g 155g 155g 149g 143g
Scherm 5,0" 5,0" 5,5" 5,0" 5,0" 4,5"
Screen-to-bezel 65% 66% 71% 67% 69% 65%

Ondanks de grote bezels en het ruimhartige gebruik van kunststof is de Moto G5 een fijne telefoon. Hij ligt prima in de hand en Lenovo heeft een paar goede keuzes gemaakt. Zo is de aan-uitknop aan de zijkant voorzien van textuur om hem goed te onderscheiden van de volumeknoppen en is de achterkant bol, waardoor hij lekker in de hand blijft liggen.

Hardware

Op hardwaregebied heeft Lenovo een hele hoop goed gedaan, tot onze grote vreugde. Zo ondersteunt hij niet alleen dualsim met twee nanosimkaarten, maar er is daarnaast een derde slot voor een micro-sd-kaart. Vaak zijn er twee sloten en kunnen gebruikers kiezen voor meer opslag of een tweede simkaart.

Daarnaast is er gewoon een 3,5mm-aansluiting voor headsets, een functie die op de duurdere Moto Z van Lenovo bijvoorbeeld ontbreekt. Daar komt meer dan redelijk geluid uit. Het is geen audiomonster, maar hij kan voldoende hard en produceert een prettig geluid over headsets. De luidspreker voor de telefoon zelf zit boven het scherm en maakt weinig indruk bij het afspelen van bijvoorbeeld video's. Bij het bellen voldoet hij prima, handig voor wie nog belt.

Ook fijn: de G5 heeft, in tegenstelling tot de G4 en G Play van vorig jaar, een vingerafdrukscanner. Het is een FPC1035 van het Zweedse Fingerprint Cards. Dat is een bekende fabrikant, die onder meer de scanners levert voor Google, Huawei, HTC en LG. Hij werkt snel en precies, en ondersteunt bovendien het wekken van de telefoon. Door lang op de aanraakgevoelige knop onder het scherm te drukken, wek je de telefoon en ontgrendel je hem in een moeite door: ideaal.

Een kompas ontbreekt gek genoeg. De Moto G5 heeft gewoon locatiediensten als gps en kan dus zijn positie bepalen, maar schatten in welke richting je beweegt, is er dus niet bij. Ook nfc troffen we niet aan in de telefoon, dus wie contactloos wil betalen met zijn telefoon, moet een ander model zoeken. Als je dus elementen zocht waarop Lenovo heeft bespaard om de prijs te drukken, dan zijn dit er een paar. Sommige mensen zullen het missen, maar anderen zullen het een prima compromis vinden.

De G5 heeft 3GB aan lpddr3-geheugen en kan daarmee voor dagelijks gebruik voldoende apps in het geheugen houden voor prettig gebruik. Waar we minder enthousiast over zijn, is de emmc-opslag van 16GB. Daarvan hou je ongeveer 10GB over en dat is op termijn best weinig. De uitbreidbare opslag biedt uiteraard soelaas en gelukkig ondersteunt de G5 het samenvoegen van de interne opslag en de sd-kaart.

De Moto G5 draait op een Snapdragon 430, een soc voor midrange-telefoons met acht Cortex A53-kernen op 1,4GHz en een Adreno 505-gpu. Het is zeker geen snelheidsmonster in dagelijkse taken, maar volgens PCMark 2.0 kan hij goed meekomen met zijn concurrentie.

PCMark Android - Work 2.0 (perf)
Smartphone Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Honor 5C
4.319
Wileyfox Swift 2
3.722
Motorola Moto G5
3.703
Meizu M5
3.344
Wiko Ufeel
2.579
Alcatel Shine Lite
2.271

Uiteraard hebben we ook onze syntethische benchmarks gedraaid om te kijken hoe deze Snapdragon 430 zich verhoudt tot andere socs die in telefoons zitten rond deze prijsklasse.

  • Native
  • Java
  • Java (singlecore)
  • Native (singlecore)
AndEBench - native
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Honor 5C
21.907
Motorola Moto G4 Plus (2016)
15.941
Wileyfox Swift 2
14.585
Motorola Moto G5
14.178
Meizu M5
9.354
Motorola Moto G Play (2016)
7.524
Wiko Ufeel
7.470
Alcatel Shine Lite
7.270
AndEBench - Java
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Motorola Moto G4 Plus (2016)
1.753
Honor 5C
1.736
Wileyfox Swift 2
1.586
Motorola Moto G5
1.160
Meizu M5
1.029
Motorola Moto G Play (2016)
843
Alcatel Shine Lite
825
Wiko Ufeel
792
AndEBench - Java (singlecore)
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Honor 5C
390
Motorola Moto G5
299
Motorola Moto G4 Plus (2016)
294
Meizu M5
278
Wileyfox Swift 2
277
Wiko Ufeel
243
Motorola Moto G Play (2016)
233
AndEBench - native (singlecore)
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Honor 5C
3.244
Motorola Moto G4 Plus (2016)
2.412
Meizu M5
2.386
Wileyfox Swift 2
2.248
Motorola Moto G5
2.236
Wiko Ufeel
2.055
Motorola Moto G Play (2016)
1.922

Hij doet het niet slecht, maar net zoals in PCMark blijkt dat je deze telefoon niet hoeft te kopen voor de extreme snelheid. Hij moet bijvoorbeeld de Huawei Honor 5c voor laten gaan. Die heeft een Kirin-soc van Huawei zelf die het in elk geval op papier beter doet.

  • Manhattan
  • Sling Shot Extreme
  • Car Chase - onscreen
GFXBench Manhattan (OpenGL ES 3.1) - onscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Wileyfox Swift 2
11,0
Meizu M5
7,9
Motorola Moto G5
5,0
Honor 5C
4,9
Motorola Moto G4 Plus (2016)
4,5
Wiko Ufeel
4,3
Alcatel Shine Lite
2,9
3DMark - Sling Shot Extreme
Smartphone Gemiddelde 3DMarks in punten (hoger is beter)
Honor 5C
367
Meizu M5
315
Wileyfox Swift 2
298
Motorola Moto G5
295
Wiko Ufeel
126
Alcatel Shine Lite
102
GFXBench Car Chase - onscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Wileyfox Swift 2
5
Meizu M5
4
Honor 5C
3
Motorola Moto G4 Plus (2016)
3
Motorola Moto G5
3

De grafische spierballen van de G5 zijn ongeveer in lijn met wat je voor de rest kunt krijgen in deze prijsklasse. De Swift 2 van Wileyfox heeft dezelfde soc, maar wint het duidelijk door de lagere resolutie. Als resolutie geen rol speelt, zoals in de Sling Shot Extreme-test, liggen de resultaten dicht bij elkaar.

De nieuwe Moto G is geen toestel dat je koopt voor grafisch intensieve games. Simpele spelletjes draaien allemaal afdoende, maar voor het zwaardere werk moet hij de resolutie terugschroeven om de framerate op orde te houden. Wie echter weinig interesse heeft in gaming, heeft aan deze gpu voldoende.

  • Seq read
  • Seq write
  • Random read
  • Random write
Androbench - sequential read
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Motorola Moto G4 Plus (2016)
268,90
Honor 5C
263,63
Wileyfox Swift 2
262,28
Wiko Ufeel
228,20
Motorola Moto G5
221,68
Meizu M5
207,91
Alcatel Shine Lite
193,08
Motorola Moto G Play (2016)
143,89
Androbench - sequential write
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Wileyfox Swift 2
72,57
Meizu M5
48,97
Motorola Moto G Play (2016)
45,24
Alcatel Shine Lite
45,11
Motorola Moto G4 Plus (2016)
43,98
Honor 5C
43,44
Motorola Moto G5
43,43
Wiko Ufeel
41,33
Androbench - random read
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Wileyfox Swift 2
53,57
Motorola Moto G5
37,85
Motorola Moto G4 Plus (2016)
37,09
Honor 5C
36,85
Wiko Ufeel
22,71
Meizu M5
21,05
Alcatel Shine Lite
19,45
Motorola Moto G Play (2016)
17,92
Androbench - random write
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Motorola Moto G4 Plus (2016)
36,37
Motorola Moto G5
30,33
Motorola Moto G Play (2016)
27,91
Honor 5C
13,66
Meizu M5
9,42
Wileyfox Swift 2
9,28
Wiko Ufeel
9,10
Alcatel Shine Lite
8,12

De snelheid van opslaggeheugen is, in tegenstelling tot de gpu, wel iets waar iedereen mee te maken krijgt. Bij alle acties waarbij je naar het geheugen leest of schrijft, is dit belangrijk en het heeft dus invloed op de hele gebruikservaring van de telefoon. Daarom zijn veel duurdere modellen over op de snellere ufs-opslag, maar in deze prijsklasse zien we dat nog niet: de G5 zit dan ook op emmc-opslag.

Het zijn geen slechte resultaten en de G5 doet het prima, maar een stap vooruit ten opzichte van de vorige generatie Motorola's is het zeker niet. Het toestel komt prima mee met de concurrentie en we rekenen de opslag niet tot de voor- of nadelen.

Scherm en accuduur

Het scherm is voor deze prijsklasse echt een verademing, want het scoort goed op de belangrijkste punten. De display is een ips-lcd met een diagonaal van 5" en een resolutie van 1920x1080 pixels. Het is in deze prijsklasse geen gegeven dat een scherm zo scherp is, en dat is fijn. Het heeft een traditionele rgb-lay-out, in tegenstelling tot oledschermen met 'diamond pixels'. De display heeft goede kijkhoeken en is ook in het Hollandse voorjaarszonnetje goed af te lezen. Dat is iets wat we bij budgettelefoons nog weleens anders zien.

Maximale helderheid
Smartphone Gemiddelde candela in cd/m² (hoger is beter)
Motorola Moto G5
602
Motorola Moto G4 Plus (2016)
572
Honor 5C
551
Wileyfox Swift 2
451
Alcatel Shine Lite
423
Meizu M5
423
Motorola Moto G Play (2016)
389
Wiko Ufeel
273

De maximale helderheid is met boven de 600cd/m² echt ongekend hoog voor een budgettelefoon. Het is ongeveer wat high-end telefoons ook halen en dat is indrukwekkend voor een telefoon in deze klasse. Wie op het terras zit en een berichtje krijgt, kan dat door die uitstekende helderheid prima aflezen.

  • Contrast
  • Kleurfout
  • Grijswaardenfout
  • Min helderheid
Contrast
Smartphone Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Motorola Moto G5
1272:1
Motorola Moto G4 Plus (2016)
1186:1
Wiko Ufeel
1143:1
Motorola Moto G Play (2016)
1109:1
Alcatel Shine Lite
955:1
Meizu M5
955:1
Honor 5C
937:1
Wileyfox Swift 2
887:1
Gemiddelde kleurfout
Smartphone Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Motorola Moto G5
3,89
Motorola Moto G4 Plus (2016)
4,11
Honor 5C
4,78
Motorola Moto G Play (2016)
5,69
Wiko Ufeel
6,62
Wileyfox Swift 2
6,77
Alcatel Shine Lite
8,25
Meizu M5
8,33
Gemiddelde grijswaardenfout
Smartphone Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Honor 5C
6,30
Motorola Moto G5
6,80
Motorola Moto G4 Plus (2016)
7,70
Motorola Moto G Play (2016)
8,40
Wiko Ufeel
9,70
Alcatel Shine Lite
10,30
Wileyfox Swift 2
12,10
Meizu M5
12,90
Minimale helderheid
Smartphone Gemiddelde candela in cd/m² (lager is beter)
Motorola Moto G5
4,10

De contrastverhouding is met 1270:1 dik in orde. Het scherm is niet al te nauwkeurig met kleuren en het weergeven van grijs. De minimale helderheid had ook lager gekund; hij in het donker best fel en als je iemand bent die 's nachts even een berichtje checkt, kun je beter een telefoon nemen die wat minder licht uitstraalt, al zijn er apps die helpen om het scherm donkerder te maken.

Lenovo maakt in de software onderscheid tussen een 'levendige' kleurmodus waar de telefoon standaard op staat en een 'standaard'-modus voor 'realistische kleuren'. Het verschil tussen die twee is meetbaar, maar miniem. De standaardmodus is bovendien niet aanwijsbaar beter.

Accuduur

De Moto G5 heeft, zoals besproken, een verwisselbare accu. Wie dus een tweede accu koopt - bij Chinese webshops kosten ze een euro of acht - kan binnen een paar seconden van een lege naar een volle accu gaan, al moet het toestel dan uiteraard wel opnieuw starten. De accuduur is in het dagelijks gebruik voldoende voor een telefoon in deze klasse, waarmee veel mensen niet de hele dag gamen of navigeren. Bij normaal gebruik kun je er de dag mee doorkomen, maar bij heel intensief gebruik zal dat wel lastig worden. Het houdt al met al niet over en we hebben zuinigere smartphones gezien in de afgelopen tijd.

Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Motorola Moto G Play (2016)
9u14m
Honor 5C
8u52m
Wileyfox Swift 2
7u56m
Motorola Moto G5
7u20m
Meizu M5
6u53m
Alcatel Shine Lite
6u41m
Wiko Ufeel
6u7m

Bij continu browsen houdt de Moto G5 het in onze test zeven uur en twintig minuten vol. Dat is prima, ook tegenover de concurrentie, maar een heel goede score is het ook weer niet. De Moto G Play van vorig jaar doet het bijvoorbeeld een stuk beter en ook het toestel van Wileyfox zet een hogere score neer.

Wat ook opvalt: bij browsen over 4g komt hij tot zes uur en drie kwartier, iets meer dan een halfuur minder dan via wifi. Dat is een nette score: vaak zien we bij deze test resultaten die ten opzichte van dezelfde test op wifi veel lager liggen. Het toont aan dat het internetten via 4g bijna even zuinig is als via wifi.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Motorola Moto G Play (2016)
10u58m
Motorola Moto G4 Plus (2016)
10u44m
Motorola Moto G5
9u52m
Honor 5C
8u41m
Meizu M5
8u31m
Wileyfox Swift 2
8u11m
Alcatel Shine Lite
7u34m
Wiko Ufeel
6u9m

Moto-telefoons doen het altijd goed bij continu video's kijken en ook dit toestel kun je met een gerust hart in het vliegtuig gebruiken voor entertainment. De Moto G5 houdt het bijna tien uur vol en dat is een prima score ten opzichte van de concurrenten. Ook hierbij geldt weer dat er toestellen van Lenovo zelf zijn die het nog beter doen.

Procent vol na 30 minuten
Smartphone Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Motorola Moto G5
32
Meizu M5
24
Alcatel Shine Lite
23
Honor 5C
18
Wiko Ufeel
17
Motorola Moto G Play (2016)
11

De Moto G5 beschikt over snelladen en dat is duidelijk te zien. Via de micro-usb-poort pompt de lader met ongeveer 10W stroom naar binnen en dat leidt ertoe dat een lege telefoon na een halfuurtje laden alweer voor 32 procent vol is. Dat is sneller dan vrijwel alle concurrenten op dit gebied. Het duurt ongeveer 2,5 uur voordat het toestel helemaal vol is.

Software en camera's

Lenovo houdt vast aan stock Android en dat is een prima keuze. De launcher lijkt sprekend op die van Googles Pixel-telefoons en mensen die dat gewend zijn, kunnen prima hun weg vinden. Veel bloatware treffen we niet aan op de telefoon en ook dat is fijn.

De fabrikant heeft alle toegevoegde functies gegroepeerd in de app Moto. Daar kun je onder meer gebaren instellen om de camera te starten en zitten functies als het 'always on'-scherm - dat overigens lang niet altijd aanstaat. Het zijn prima toevoegingen.

Ook kun je in die app de onscreen-knoppen verbergen en de vingerafdrukscanner die functies laten overnemen. Een veeg naar links is dan terug, tikken is teruggaan naar het homescreen en een veeg naar rechts is het openen van het multitaskmenu. Dat is een prima optie voor wie altijd het hele scherm tot zijn beschikking wil hebben en de besturing went snel.

Wie graag aan de slag gaat met rooten en custom roms, zit vooralsnog niet goed bij deze telefoon. Er is online weinig over te vinden en het is onbekend of dat zal veranderen. Lineage OS, de spirituele opvolger van CyanogenMod, heeft builds voor veel voorgaande toestellen uit de Moto G-lijn. Hopelijk zal deze G5 daar snel aan toegevoegd worden.

Er zijn twee kritiekpunten aan te merken. De eerste is de snelheid van de telefoon. Hij is zeker niet langzaam, maar in het dagelijks gebruik is te merken dat de hardware het allemaal niet altijd kan bijhouden, zeker niet als je veel heen en weer springt tussen apps. Framedrops zijn nog tot daar aan toe, maar af en toe moet hij langer nadenken dan je als gebruiker zou willen.

De tweede is Lenovo's recente staat van dienst met updates. Moto G's stonden bekend om de voor budgettelefoons snelle updates, maar Lenovo heeft dat goeddeels verkwanseld. Zo komt er geen Android Nougat voor de Moto E van vorig jaar. De Moto G's krijgen tot nu toe wel langer updates, maar je kunt er niet van op aan hoe lang dat zal zijn. Het wisselende trackrecord maakt het minder makkelijk om Moto G's aan te raden.

Moto G5 screenshotMoto G5 screenshotMoto G5 screenshotMoto G5 screenshotMoto G5 screenshotMoto G5 screenshotMoto G5 screenshotMoto G5 screenshotMoto G5 screenshotMoto G5 screenshot

Camera's

De camera's zijn misschien wel de achilleshiel van deze telefoon. Ze zijn weinig indrukwekkend en dat is niet raar voor een telefoon van onder de tweehonderd euro, maar het blijft jammer dat je moet inleveren op fotokwaliteit in deze prijsklasse. Voor wie foto's belangrijk vindt, heeft Lenovo binnenkort de Moto G5 Plus. Deze G5 is daar duidelijk niet voor. Lenovo heeft nergens neergezet welke camerasensors deze telefoon bevat, dat moesten we dus zelf uitvissen.

Aan de achterkant zit een Sony IMX258, een 1/3,06"-sensor met 1,12 micron grote pixels. De resolutie bedraagt maximaal dertien megapixel. Het is een sensor die we al een paar jaar in midrange-telefoons aantreffen. Je kunt hem bijvoorbeeld kennen van de OnePlus X uit 2015. Motorola heeft er een f/2.0-lens voorgezet. Focussen gaat via fasedetectie. Aan de voorkant zit ook al geen camerawonder: de OmniVision OV5695 is een vijfmegapixelsensor met een grootte van 1/4" en pixels van 1,4 micron. De lens heeft een diafragma van f/2.2. Video's kun je maximaal maken op 1080p-resolutie met 30fps.

De interface van de app is duidelijk. Rechts zitten de sluiterknop, een knop om te wisselen van camera en een knop om te wisselen van modus. Links zitten nog drie instellingen: voor de zelfontspanner, flitser en hdr. Een veeg vanaf de linkerkant onthult andere instellingen. Ook fijn: bij de eerste keer starten krijg je een rondleiding door de app.

De foto's zelf bevallen minder. Bij zonlicht is het allemaal prima, maar hij gooit bij minder licht al snel de iso omhoog naar 1000 of hoger, met veel ruis in het beeld tot gevolg. De kleuren op foto's zijn bovendien een beetje aan de fletse kant en hij heeft veel moeite met tegenlicht.

Foto gemaakt met Moto G5Foto gemaakt met Moto G5
Foto gemaakt met Moto G5Foto gemaakt met Moto G5Foto gemaakt met Moto G5

Specificaties

Product Motorola Moto G5
Mobiel besturingssysteem Google Android 7.0
Schermdiagonaal 5"
Resolutie 1920x1080
Dots per inch 441dpi
Relatieve schermgrootte 65,4%
Invoermethode Touchscreen
Schermtype Lcd
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 430 (MSM8937)
Aantal cores 8
Processorsnelheid 1,4GHz
Geheugengrootte 3GB
Opslagcapaciteit 16GB
Geheugenkaart (mobiel) Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc
Aantal sims Dual
Simkaartslot 1 Nanosim
Simkaartslot 2 Nanosim
Cameraresolutie 13Mp
Cameraresolutie (voor) 5Mp
Camera-autofocus Ja
Diafragma 2,2
Gsm-flitsertype 2 leds
Ondersteunde videoresoluties 1920x1080
Mobiele netwerken 2G - edge, 2G - gprs, 4G - lte
Frequentiebereik (mobiel) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Met WiFi Ja
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Met Bluetooth Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.2
Gsm-connector 3,5mm, micro-usb
Berichten E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheden Audio, Video
Gps Ja
Gsm-functies Bewegingssensor, kompas, tril, vingerafdrukscanner
Accucapaciteit (mAh) 2.800mAh
Accu verwisselbaar Ja
Draadloos laden Nee
Meegeleverde gsm-accessoires Oplader
Telefoonmodel Bar
Invloeden van buitenaf Spatwaterdicht
Hoogte / diepte 9,5mm
Breedte 73mm
Lengte 144,3mm
Gewicht (gram) 145g
Kleuren Zilver

Alternatieven

Motorola Moto G4 (2016) 2GB ram, 16GB opslag Zwart

Een alternatief voor de Moto G5 is zijn voorganger, Moto G4. Dit is een toestel van vorig voorjaar en heeft dus oudere hardware aan boord. Daarnaast zal de ondersteuning sneller aflopen. De G4 heeft een groter scherm van 5,5" en daardoor is de behuizing ook wat omvangrijker. Hij biedt veel van dezelfde functies, omdat Lenovo op gebied van functionaliteit niet veel heeft vernieuwd. De G4 moet het doen zonder vingerafdrukscanner.

4 van 5 sterren
(8 reviews)
Wileyfox Swift 2 Blauw

De Wileyfox Swift 2 biedt veel van dezelfde zaken als de Moto G5. Zo heeft het eveneens een metalen ontwerp, vingerafdrukscanner en Qualcomm Snapdragon 430-soc. Er zijn ook verschillen. Zo is de accu van de Moto G5 verwisselbaar en is de schermresolutie hoger.

4 van 5 sterren
(5 reviews)
Honor 5C Grijs
Honor 5C Grijsvanaf Onbekend

De Honor 5C is een toestel in dezelfde prijsklasse, maar verschilt toch. Zo moet hij het doen zonder vingerafdrukscanner en heeft hij een heel andere soc aan boord in de vorm van Kirin 650 van Huaweis zusterbedrijf HiSilicon. Het scherm is met 5,2" een tikkie groter, maar de behuizing is nauwelijks groter.

4.5 van 5 sterren
(3 reviews)
Wiko Ufeel Grijs
Wiko Ufeel Grijsvanaf Onbekend

De Wiko Ufeel is een midrange-smartphone van de redelijk onbekende Franse fabrikant Wiko. Hij heeft een metalen behuizing en beschikt eveneens over een vingerafdrukscanner. Hij is ook ongeveer even groot als de Moto G5.

3 van 5 sterren
(1 reviews)
Alcatel Shine Lite Goud

De Alcatel Shine Lite is een goedkoper model dat net als veel andere telefoons in deze prijsklasse en de Moto G5 een metalen behuizing heeft en beschikt over een vingerafdrukscanner. Hij is net iets kleiner dan de G5 en heeft een minder krachtige soc aan boord. Het scherm is met 5" wel van dezelfde grootte.

4.5 van 5 sterren
(15 reviews)
General Mobile Android One GM5 Grijs

Wie houdt van stock Android en bovendien snelle updates wil, kan terecht bij het Android One-programma van Google. De zoekgigant verzorgt de software en schrijft een aantal vaste componenten voor. Hardwaremakers bouwen daar een telefoon omheen. General Mobile uit Turkije is de enige die dit in de Benelux verkoopt. De GM6 met vingerafdrukscanner en betere hardware komt deze zomer uit, maar de GM5 is al uit en is zelfs iets goedkoper dan de Moto G5.

4 van 5 sterren
(0 reviews)
Nokia 5 Zwart
Nokia 5 Zwartvanaf Onbekend

Nokia komt terug via licentienemer HMD en net als een Android One-telefoon en de Moto G5 is de interface dezelfde als op de Google-telefoons. En net als Google belooft Nokia maandelijkse en snelle updates voor zijn toestellen. De Nokia 5 is nog niet uit, maar de 5,2"-telefoon moet dit voorjaar beschikbaar zijn en is op papier voor veel tweakers vermoedelijk een aantrekkelijk alternatief voor een up-to-date, mooie telefoon in het budgetsegment.

4.5 van 5 sterren
(0 reviews)

Conclusie

De eerste Moto G wees ooit de weg naar wat je mag verwachten van een budgettelefoon met Android. Sindsdien heeft geen enkele Moto G dat niveau nog bereikt, maar Lenovo spreekt zeker een mooi woordje mee in de drukke budgetmarkt.

De Moto G5 onderscheidt zich met capabele hardware, schone software, en een telefoon waarvan de accu verwisselbaar is en die ruimte biedt aan twee simkaarten en een micro-sd-kaart. Het scherm is ontzettend helder en altijd afleesbaar, wat ook een groot voordeel is van dit toestel. Nadelen zijn er ook; het ontwerp is goeddeels van kunststof en voelt daardoor goedkoop aan. De camera's zijn bovendien onderdelen waar duidelijk te zien is dat dit een budgettoestel is; de kwaliteit laat wat te wensen over.

De concurrentie in deze prijsklasse is hevig. Onder meer Huaweis merk Honor, Alcatel en Wiko hebben vergelijkbare telefoons. Wie hecht aan stock Android, kan onder meer bij toestellen van Wileyfox en General Mobile terecht. Dit voorjaar komt bovendien Nokia erbij, met mooie metalen telefoons, stock Android en de belofte op snelle updates.

De Moto G5 is een fijne en capabele telefoon voor een schappelijke prijs. Het is goed om te zien dat er zoveel keuze is en de Moto G5 is in dit speelveld zeker niet de minste.

Reacties (94)

94
92
49
12
1
24
Wijzig sortering
Toch vreemd hoe ik wel wat andere ervaringen heb . Het scherm 600 nit? Hoe dan? :P Dat is bijna hetzelfde als de Galaxy S7.

Er wordt genoemd dat de telefoon snelladen ondersteunt, maar vermeld dan ook even dat de standaard lader dat niet doet. Dat is namelijk een simpele 5V/2.1A lader. Een half uur aan de lader geeft je namelijk geen 32%, maar geeft je slechts zo'n 20%. Na een uur is dat nog steeds 'slechts' 43%'. Snelladen wut?

Ook het kopje 'Camera' vind ik maar matig uitgewerkt eerlijk gezegd. Waar zijn de HDR foto's bijvoorbeeld? Hoe doet HDR het? De video's? En het allerbelangrijkste: De beeldstabilisatie optimalisaties die Motorola heeft gebruikt waardoor het beeld behoorlijk vloeiend is. Ik zie het nergens vermeld worden. Voor een budget telefoon van nog geen 200 euro doet de Moto G5 het namelijk best wel goed en vooral het 'budget' gedeelte vergeten jullie wellicht wat in de conclusie. Het is geen 400-600 telefoon, dus de camerakwaliteit kan je er ook niet van verwachten.

Ook accuduur blijf ik toch een lastige vinden op Tweakers. Als mid-heavy user kwam ik namelijk ook zo'n 4 tot 5 uur screen-on-time, wat vandaag de dag verre van spectaculair is maar ook niet slecht. Dat is toch echt heel wat anders dan de tijden die jullie opgeven, welke het misschien wat te fantastisch laten lijken. Benchmarks zijn tof voor de weinige mensen die het echt meenemen in hun besluit.. Maar laten we eerlijk zijn: Wie van alle gebruikers kijkt nou daadwerkelijk 10 uur lang een film of zit 8 uur lang te browsen? Het stukje dagelijks gebruik mist volledig en dat vind ik zeer jammer, want juist dát is wat de meeste mensen het meeste interesseert.

[Reactie gewijzigd door Luca op 22 juli 2024 14:16]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Luca30 maart 2017 14:08
Toch vreemd hoe ik wel wat andere ervaringen heb . Het scherm 600 nit? Hoe in vredesnaam?
Wij zetten het scherm op automatische helderheid en zetten er een felle lichtbron op, in de vorm van een kleine led (in een verder compleet verduisterde ruimte). Dan meten we continu de helderheid van het scherm met een schermmeter.

Wat het vermelden waard is, is dat alle telefoons - van de goedkoopste tot aan de duurste - geleverd worden met verschillende schermpanelen. Die variatie kan groot zijn. Dat is de enige verklaring die ik heb voor het verschil.
Er wordt genoemd dat de telefoon snelladen ondersteunt, maar vermeld dan ook even dat de standaard lader dat niet doet. Dat is namelijk een simpele 5V/2.1A lader.
De telefoon kwam in de doos van een retailexemplaar. De bijgeleverde lader is bij mij 5,2V/2A. Wij publiceren bovendien scores van laadtijden die je terugvindt in de review en onder de specs. Die testen doen we met de bijgeleverde lader.
Ook het kopje 'Camera' vind ik maar matig uitgewerkt eerlijk gezegd. Waar zijn de HDR foto's bijvoorbeeld? Hoe doet HDR het? De video's? En het allerbelangrijkste: De beeldstabilisatie optimalisaties die Motorola heeft gebruikt waardoor het beeld behoorlijk vloeiend is. Ik zie het nergens vermeld worden. Voor een budget telefoon van nog geen 200 euro doet de Moto G5 het namelijk best wel goed en vooral het 'budget' gedeelte vergeten jullie wellicht wat in de conclusie. Het is geen 400-600 telefoon, dus de camerakwaliteit kan je er ook niet van verwachten.
Wij maken veel verhalen en steeds meer. De camera testen we uiteraard altijd, maar bij budgettelefoons doen we dat minder uitgebreid dan bij duurdere telefoons. Dat is ook logisch: de camera's zijn, zoals je terecht zegt, minder en alles testen met allerlei instellingen vreet een hoop tijd. Dit is een relatief korte review. Bij een high-end telefoon testen we dat veel uitgebreider.
Ook accuduur blijf ik toch een lastige vinden op Tweakers. Als mid-heavy user kwam ik namelijk ook zo'n 4 tot 5 uur screen-on-time, wat vandaag de dag verre van spectaculair is maar ook niet slecht.
SoT is problematisch voor ons. Wat is de helderheid? Zijn die altijd exact hetzelfde? Hoe is het bereik gedurende die tijd? Hoeveel heeft hij in standby gestaan? Hoeveel chatberichten heb je gestuurd en ontvangen en hoeveel mail? SoT is geen goede manier om accuduur tussen telefoons te vergelijken.

Wij kiezen ervoor om reproduceerbare accutests te doen. Wij kunnen die test nu doen en volgende week doen en dan komt er hetzelfde resultaat uit. Dat lukt jou niet met SoT, ook niet een beetje.

Het 'stukje dagelijks gebruik' is er wel degelijk, ook in deze review. Kijk maar.
Wat ook opvalt: bij browsen over 4g komt hij tot zes uur en drie kwartier, iets meer dan een halfuur minder dan via wifi. Dat is een nette score: vaak zien we bij deze test resultaten die ten opzichte van dezelfde test op wifi veel lager liggen. Het toont aan dat het internetten via 4g bijna even zuinig is als via wifi.
en
De accuduur is in het dagelijks gebruik voldoende voor een telefoon in deze klasse, waarmee veel mensen niet de hele dag gamen of navigeren. Bij normaal gebruik kun je er de dag mee doorkomen, maar bij heel intensief gebruik zal dat wel lastig worden. Het houdt al met al niet over en we hebben zuinigere smartphones gezien in de afgelopen tijd.
.

Wij gaan geen benchmarktabellen bouwen met SoT bij dagelijks gebruik. Dan zou ik de accuresultaten namelijk kunnen beinvloeden door bijvoorbeeld meer of minder grafisch intensieve zaken uit te voeren of het scherm helderder te zetten. Dat is geen eerlijke en vergelijkbare test.

Dagelijks gebruik hebben we al vaak geprobeerd te emuleren. We hebben onder meer WhatsApp-tests gedaan, standby-tests gedaan met 3g-verbinding aan (dat heeft een paar jaar goed gedraaid) en zo meer. Wij kiezen voor objectieve cijfers en reproduceerbare tests, niet voor subjectieve en beinvloedbare cijfers. Als je cijfers weergeeft, moeten onze lezers erop vertrouwen dat ze kloppen :)
Wij zetten het scherm op automatische helderheid en zetten er een felle lichtbron op, in de vorm van een kleine led (in een verder compleet verduisterde ruimte). Dan meten we continu de helderheid van het scherm met een schermmeter.

Wat het vermelden waard is, is dat alle telefoons - van de goedkoopste tot aan de duurste - geleverd worden met verschillende schermpanelen. Die variatie kan groot zijn. Dat is de enige verklaring die ik heb voor het verschil.
Duidelijk, maar dat is geen representatief scenario voor dagelijks gebruik natuurlijk, al helemaal niet in Nederland. Puur voor de maximale helderheid en de benches werkt het natuurlijk wel, maar overdag maak je dat niet mee. Dat wekt wel een wat scheef beeld natuurlijk.
De telefoon kwam in de doos van een retailexemplaar. De bijgeleverde lader is bij mij 5,2V/2A. Wij publiceren bovendien scores van laadtijden die je terugvindt in de review en onder de specs. Die testen doen we met de bijgeleverde lader.
Maar is dat dan ook snelladen? Ik vind hooguit 50% in een uur namelijk niet snelladen. :P
Wij maken veel verhalen en steeds meer. De camera testen we uiteraard altijd, maar bij budgettelefoons doen we dat minder uitgebreid dan bij duurdere telefoons. Dat is ook logisch: de camera's zijn, zoals je terecht zegt, minder en alles testen met allerlei instellingen vreet een hoop tijd. Dit is een relatief korte review. Bij een high-end telefoon testen we dat veel uitgebreider.
Duidelijk. Echter, is de Moto G-lijn niet juist een van de belangrijkere en bekendere budget phones welke je elk jaar weer ziet verschijnen? Veel mensen hoeven geen 600 euro smartphone, en om je nou als tech-site echt te richten op de high-end phones (want meer views?) is toch wel zonde. De Moto G-lijn is toch ook erg populair?
SoT is problematisch voor ons. Wat is de helderheid? Zijn die altijd exact hetzelfde? Hoe is het bereik gedurende die tijd? Hoeveel heeft hij in standby gestaan? Hoeveel chatberichten heb je gestuurd en ontvangen en hoeveel mail? SoT is geen goede manier om accuduur tussen telefoons te vergelijken.
Ik zou niet weten waarom je scenario's zal gaan na proberen te bootsen als je ze zelf ook gewoon kunt uitvoeren. :P Je kunt het bereik prima zelf af en toe in de gaten houden toch? Stand-by kan je zelfs uitlezen in Android. Chatberichten, email en dergelijke qua accugebruik valt ook allemaal uit te lezen vanuit Android zelf. En daar hebben mensen toch veel meer aan dan dat een telefoon 10 uur lang een film kan afspelen: Wat hebben de meeste gebruikers daar nou aan? Juist dát is geen goede manier van testen, want bijna niemand doet dat ook daadwerkelijk..
Wij kiezen ervoor om reproduceerbare accutests te doen. Wij kunnen die test nu doen en volgende week doen en dan komt er hetzelfde resultaat uit. Dat lukt jou niet met SoT, ook niet een beetje.
Logischerwijs niet, omdat je gebruik per dag verschilt hè? ;) Vrijwel niemand zal 7 dagen per week, 365 dagen per jaar, 10 uur lang een filmpje kijken of 8 uur lang gaan lopen browsen. Again: die tests zijn tof, ik zal ze zelf ook wel eens gaan gebruiken, maar alleen die tests zijn gewoon behoorlijk useless ergens, als je er zelf logisch over nadenkt.
Wij gaan geen benchmarktabellen bouwen met SoT bij dagelijks gebruik. Dan zou ik de accuresultaten namelijk kunnen beinvloeden door bijvoorbeeld meer of minder grafisch intensieve zaken uit te voeren of het scherm helderder te zetten. Dat is geen eerlijke en vergelijkbare test.
Dan vermeld je dat toch gewoon duidelijk in een review, zoals de meeste reviewers dat doen? :P Daarnaast, zoals je zelf al aangeeft: wij moeten op jouw vertrouwen als je cijfers weergeeft, dus als je die toelicht, is er niks aan de hand toch?

[Reactie gewijzigd door Luca op 22 juli 2024 14:16]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Luca30 maart 2017 14:40
Duidelijk, maar dat is geen representatief scenario voor dagelijks gebruik natuurlijk, al helemaal niet in Nederland. Puur voor de maximale helderheid en de benches werkt het natuurlijk wel, maar overdag maak je dat niet mee. Dat wekt wel een wat scheef beeld natuurlijk.
De zon is een behoorlijk sterke lichtbron en ik heb me laten vertellen dat die vandaag schijnt :P De maximale helderheid zegt veel over hoe een scherm op zonnige dagen af te lezen is, al werken we aan een betere manier om dat te meten (maar dat is nog geheim, dus daar mag ik niets over zeggen zonder dat iemand met een hamer op mijn kop ti... 8)7 )
Duidelijk. Echter, is de Moto G-lijn niet juist een van de belangrijkere en bekendere budget phones welke je elk jaar weer ziet verschijnen? Veel mensen hoeven geen 600 euro smartphone, en om je nou als tech-site echt te richten op de high-end phones (want meer views?) is toch wel zonde. De Moto G-lijn is toch ook erg populair?
Zeker, en daarom behandelen we hem ook in een losse review, in plaats van te wachten en hem in een roundup te stoppen met vijf ongeveer gelijk geprijsde telefoons.

Vaak gebeurt het dat vernieuwingen plaatsvinden in de high-end telefoons en dat daarna die naar goedkopere modellen komen, zoals vingerafdrukscanners, schermen met hoge resoluties en vernieuwingen op het gebied van camerahardware en -software. We zitten nog altijd op een site voor tech-enthousiastelingen en niet op een mainstream site. Wij willen dus alles vertellen over nieuwigheden van smartphones - en die zitten veel vaker op high-end modellen. Wij bieden genoeg info en testresultaten voor veel mensen om tot een geinformeerd oordeel te komen over midrange-telefoons, maar we besteden veel meer tijd aan de vernieuwende telefoons. Er zijn argumenten voor beide kanten te verzinnen, maar het is een strategische keuze die we gemaakt hebben :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 14:16]

De zon is een behoorlijk sterke lichtbron en ik heb me laten vertellen dat die vandaag schijnt :P De maximale helderheid zegt veel over hoe een scherm op zonnige dagen af te lezen is, al werken we aan een betere manier om dat te meten (maar dat is nog geheim, dus daar mag ik niets over zeggen zonder dat iemand met een hamer op mijn kop ti... 8)7 )
Duidelijk. Puur voor maximale helderheid werkt de methode wel. :P Ik ben benieuwd naar de nieuwe methode. ;)
We zitten nog altijd op een site voor tech-enthousiastelingen en niet op een mainstream site. Wij bieden genoeg info en testresultaten
En toch blijf ik erbij dat benchmarks voor films en browsen niet van zeer toegevoegde waarde zijn als je de rest eigenlijk niet meeneemt. Als extra is het tof, maar los zegt het zo weinig.

Ik dank je in ieder geval voor je antwoorden.

[Reactie gewijzigd door Luca op 22 juli 2024 14:16]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Luca30 maart 2017 14:55
Thank you voor de goede, inhoudelijke discussie :)
Waarom verdienen minder dure telefoons en apparaten minder aandacht dan duurdere? Ik vind dit een rare filosofie. Ik zou juist willen weten hoe goed die goedkopere telefoons zijn tegenover de duurdere, maar zo komen we daar niet achter..
Dit zal wederom wel totaal niet gewaardeerd worden, maar de meest aannemelijke reden is omdat een Galaxy S7 meer views (en dus ads = inkomsten) zal pakken dan deze Moto G5. Desondanks snap ik de redenering erachter ook niet helemaal, want dat verschil zal je altijd houden en juist dit soort telefoons verdienen meer aandacht, juist door de reden/oorzaak die ik hierboven noem.

[Reactie gewijzigd door Luca op 22 juli 2024 14:16]

Omdat denk ik het overgrote deel niet voor niets genoegen neemt met een goedkoper toestel omdat ze er bijvoorbeeld minder geld voor betalen. Je zou alleen misschien verwachten dat een site als tweakers hier meer aandacht aan schenkt. Ik kan namelijk me wel goed indenken dat je je het verschil tussen de MotoG5gen wil weten en bijvoorbeeld de LG G5 (het vlaggenschip van vorig jaar). Dat vind ik meestal de interessantste vergelijkingen.
Over het snelladen, in de tekst staat:
Via de micro-usb-poort pompt de lader met ongeveer 15W stroom naar binnen en dat leidt ertoe dat een lege telefoon na een halfuurtje laden alweer voor 32 procent vol is.
Alleen 5V2A is 10 Watt, niet 15 Watt vandaar de verwarring over wel/niet snelladen.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @knakworst30 maart 2017 22:01
Ha, je hebt gelijk! Gefixt :)
Nog een klein puntje: 15W is geen stroom, maar een vermogen.
Het is 2A stroom en 15 (nou ja, 10 dan)W aan vermogen.
Je kan onmogelijk een toestel benchmarken op dagelijks gebruik. Dat verschilt voor de meeste gebruikers immers per dag en is bovenal van ontzettend veel externe factoren afhankelijk. Geen enkele site doet dit, en user reviews hebben eigenlijk nooit een vergelijking met de concurrentie. En terecht, want die vergelijking mag je eigenlijk ook niet maken.

Het meten van 10 uur video kijken of 8 uur browsen is daarentegen niet afhankelijk van andere factoren en maakt wel een relatieve vergelijking mogelijk met de concurrentie. 8 uur browsen zegt niet zoveel, maar 10% meer browsetijd dan toestel X zegt wel heel veel. Zo moet je die cijfers dan ook bekijken.
Dat kan natuurlijk prima en dat doen veel sites dan ook wel degelijk. AndroidAuthority doet het toch ook? The Verge ook bijvoorbeeld.

Je test zoiets meerdere dagen dus na een week heb je toch een relatief beeld wat je mag verwachten? Juist die andere factoren zijn erg belangrijk. Want 10 uur lang een video kijken is leuk en prima, dat vraagt weinig van een telefoon. Multitasken, dat vraagt meer van een telefoon en juist zoiets is belangrijk. Hoe presteert de accu bij slechte verbinding? Alleen 4G, hoe is de stand-by? Met die benchmarks weet je dat toch niet? Wat heb je er dan daadwerkelijk aan?
En toen bleek toestel X een paar uur per dag aan de slechte verbinding te zijn blootgesteld, en toestel Y heeft toevallig de hele periode genoten van een goede verbinding. Toestel Y ontving 10 mails en 100 whatsappberichten, toestel X ontving er 20 en 200 berichten.
AndroidAuthority en The Verge noemen dan ook niet voor niks geen specifieke tijden voor 'dagelijks gebruik'.

Als je het erg lang zal testen kan je inderdaad uiteindelijk wel een trend ontdekken, dat ben ik met je eens. Maar voegt dat dan wel veel toe? Volgens mij is een 100% reproduceerbare test die de relatieve verschillen toont tussen twee toestellen, veel relevanter dan het smartphonegebruik van 1 user.
Ja, en..? De gebruikers van de telefoon hebben toch ook wel eens last van slechte verbindingen? Of stuurt 20 berichten de ene dag, en 100 de andere dag? Dat is normaal en heeft iedereen, toch? Je koopt een toestel dat excelleert bij films kijken en browsen, maar je weet nog steeds niet hoe hij verder presteert, bij dagelijks gebruik. Nu heeft Arnoud een klein stukje waar hij dat behandelt, maar verder dan dat gaat het niet. Het is moeilijk om iedereen te bereiken, maar daar is echt wel wat op te vinden.

Je test zoiets meerdere dagen en kan toch vermelden wat je dan doet. Als je vaker een zware gebruiker bent, dan vermeld je dat. Wel kun je ook inschatten hoe een telefoon het zou doen bij lichter gebruik. Dat doe ik zelf ook, dat doen andere mensen hier ook, want dat kun je prima inschatten. Mensen waarderen zoiets meer dan die standaard cijfers, daar durf ik op te wedden. Er is een reden waarom de gebruikersreviews hier zo populair zijn hè.. Ze missen iets vanuit de redactie zelf, dingen die niet behandeld worden maar wel belangrijk zijn in een review.

Een smartphone kan je niet in 1 dag testen en reviewen, dat neemt gewoon tijd in beslag. Een reproduceerbare test is natuurlijk ook het meest ideaal maar vaak ook niet haalbaar. Je dagelijks gebruik varieert gewoonweg teveel. De tests van nu (browsen en films kijken en that's it) voegen weinig toe en iemand die benieuwd is naar dagelijks gebruik zal nu alsnog met vragen zitten. Iets waar een review juist een antwoord op zal geven.

[Reactie gewijzigd door Luca op 22 juli 2024 14:16]

Ja, en..? De gebruikers van de telefoon hebben toch ook wel eens last van slechte verbindingen? Of stuurt 20 berichten de ene dag, en 100 de andere dag? Dat is normaal en heeft iedereen, toch?
Het probleem is dat (in mijn voorbeeld) toestel Y een veel betere accuduur lijkt te hebben dan toestel X. Daar kan toestel Y echter niks aan doen, dit is 100% afhankelijk van de omstandigheden. Dat maakt het een onbetrouwbare en irrelevante test en daarom mag je dat niet als vergelijking tonen.
Je koopt een toestel dat excelleert bij films kijken en browsen, maar je weet nog steeds niet hoe hij verder presteert, bij dagelijks gebruik.
Nogmaals: die benchmarks tonen niet aan dat het toestel daar opeens heel goed in is. Het is wel degelijk een reproduceerbare, relevante benchmark die de relatieve verschillen tussen smartphones laat zien.
Je test zoiets meerdere dagen en kan toch vermelden wat je dan doet. Als je vaker een zware gebruiker bent, dan vermeld je dat.
Nogmaals, je kan die week net wat minder bereik hebben gehad, of het netwerk was iets drukker. "Zware gebruiker" is echt verschrikkelijk nietszeggend.
Er is een reden waarom de gebruikersreviews hier zo populair zijn hè.. Ze missen iets vanuit de redactie zelf, dingen die niet behandeld worden maar wel belangrijk zijn in een review.
En daarom kunnen ze toch mooi naast elkaar bestaan? De redactionele review voor een uitgebreide test met benchmarks voor een objectieve, juiste vergelijking. En de gebruikersreviews voor praktijkervaringen gecombineerd met wat nattevingerwerk. Laten we blij zijn dat ze elkaar zo aan kunnen vullen.
Een smartphone kan je niet in 1 dag testen en reviewen, dat neemt gewoon tijd in beslag. Een reproduceerbare test is natuurlijk ook het meest ideaal maar vaak ook niet haalbaar. Je dagelijks gebruik varieert gewoonweg teveel. De tests van nu (browsen en films kijken en that's it) voegen weinig toe en iemand die benieuwd is naar dagelijks gebruik zal nu alsnog met vragen zitten. Iets waar een review juist een antwoord op zal geven.
Tweakers kiest (goddank) wel voor een reproduceerbare en juiste test. Dat dat dan niet direct 1 getal geeft waar je als eindgebruiker wat aan hebt, dat is dan jammer. Wel heb je een houvast die de relatieve verschillen tussen toestellen laat zien. Daar heb je wel wat aan.
Als een toestel onder load en onder video kijken 20% beter presteert dan een ander toestel, dan durf ik te stellen dat het verschil in de praktijk ook zo'n 20% is. Een juiste toevoeging om dat volledig te maken zou stand-by battery drain zijn, maar dat is ook een test die onmogelijk reproduceerbaar is uit te voeren.

Sowieso, dit hele verhaal is echt al duizenden keren langsgekomen in het verleden en er is door talloze Tweakers én de redactie ook herhaaldelijk op gereageerd. Je verpest hiermee de hele reviewthread over de Moto G5. Post je verhaal anders hier: Geachte Redactie
Ik reageer nu even kort op het geheel, als je het niet erg vindt. ;)

Ik zelf ben natuurlijk ook voorstander van reproduceerbare tests. Tests welke er ook echt toedoen, waar je echt wat aan hebt. Je kunt je afvragen hoeveel je nou daadwerkelijk hebt aan de huidige tests. Ja je kunt zien hoe ze presteren tegenover elkaar, maar de uitslagen kun je zelf vaak alsnog niet echt relativeren naar je eigen dagelijks gebruik.

Zware gebruiker is inderdaad een zeer loze term als je hem zo uit z'n verband haalt. Ik vermeld echter altijd duidelijk wat mijn algemene gebruik is. Hoeveel WiFi, hoeveel op mobiele data, bluetooth aan/uit etc.

Tevens is het niet netjes dat je het verpesten van de thread nu nu op mij af schuift. Jij reageert volgens mij ook zeer uitgebreid. We doen het dus beiden. ;)

Echter, mijn originele post haalde criteria aan welke ook voor de lezers van belang, en niet puur voor de redactie.

Ik zou zeggen geef nog een duidelijke response hierop mocht je willen en laten we het dan afsluiten, want het is inderdaad wat zonde. Ik snap en begrijpen je punten echter wel degelijk. Even goede vrienden voor de rest. :)
Dan zijn we het verder wel met elkaar eens eigenlijk. Ik snap jouw punten ook wel hoor :)

Ik denk dat user reviews en redactionele reviews zeer goed bij elkaar aansluiten op dit gebied!
Hier een mooie gebruikersreview van de Moto G5 van een medetweaker die ook de HDR belicht. Volgens deze gebruikers review verbetert de kwaliteit vd foto's sterk met hdr aan (met voorbeeldfoto's)
productreview: Motorola Moto G5 Zilver review door Luca

Edit: Ik reageer op de reviewer :D

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 22 juli 2024 14:16]

En die gebruiker is.... de gebruiker waar je nu mee praat. :D

Dank voor het compliment.
Beste Arnoud,
Je schrijft:
Hoe hij het zal doen met updates zul je in deze review niet aantreffen; dat is in een normale reviewperiode niet te testen.
Is het niet mogelijk dat Tweakers een longitudinaal onderzoek gaat doen naar het updatebeleid van fabrikanten. Ik denk dat dit een zeer zeer waardevol onderzoek zou zijn. Wellicht is het zelfs mogelijk om dit in de vorm van een communityproject te doen waarbij users o.a. helpen bij het vergaren van data. De mogelijkheden ratelen al door mijn hoofd. Ik zal ze uiteraard met jullie willen delen mochten jullie hier behoefte aanhebben.

[Reactie gewijzigd door NMorsink op 22 juli 2024 14:16]

Het probleem is dus dat je enkel kan kijken naar resultaten uit het verleden, en de toekomst niet zeker is. Een fabrikant kan van de een op andere dag zijn update beleid omgooien, zowel positief als negatief.
En zelfs per fabrikant is het verschillend per toestel serie. En per toestel kan het ook nog wel eens verschillen. Je zit met zoveel variabelen en met een onzekere toekomst dat je enkel kan kijken naar het verleden, en zelfs dat is niet altijd consistent.
Kijk maar naar LG. Vanaf de LG G2 prima updatebeleid (zelfs officieel beterschapsbelofte.), maar de LG G4 wilde ze ineens overslaan. Dankzij de community krijgt die nougat (ook als is het eind dit jaar).. Motorola is ook problematischer sinds het Lenovo is en krijgt de G3 van twee jaar geen Nougat... Slechte ontwikkeling dit.
Komt er binnenkort ook een review van de G5 Plus? Ik ben erg benieuwd naar dat model, ook gezien de specificaties van de camera.
Inderdaad, het zou fijn zijn te weten wat kwalitatief de verschillen zijn met de Moto G5 plus, zodat een goede afweging gemaakt kan worden tussen kwaliteiten, functionaliteiten en prijzen van beide telefoons.
Ik second dit.

Zou graag de G5 plus camera getest zien. Ik ben opzoek naar een midrange telefoon 200-300e met een zo goed mogelijke camera en nieuwe (non-bloated) software. G5 plus is daarom kanshebber.
Als ik even Google op Moto G5 plus review krijg ik tientallen reviews van goede kwaliteit met daarin veel info over de camera. Misschien had Tweakers de review inderdaad kunnen combineren met de Plus, aan de andere kant staat het internet er al enige tijd vol mee.
Je zou als je toch van plan bent wat meer uitgeven ook naar de Moto X style kunnen kijken.
pricewatch: Motorola Moto X Style Zwart
Zelfde prijs Als de G5 plus maar betere hardware. Zo zijn het scherm en SOC in de style veel beter en ook is de behuizing van een hoger niveau. Daarnaast is de camera beter zowel voor als achter en beschikt de style over nfc. Wel moet je een een groter scherm willen en ontbreekt een VAS.

Wat ik mis is een notificatie led ik snap werkelijk niet hoe zo'n uber handig ledje wordt weg bezuinigt hij mist trouwens ook op de X Style. Dit had overigens ook wel in de review opgemerkt mogen worden onder het kopje gebreken.

Een ander ding is de snellader optie. Volgens mij levert Lenovo helemaal geen snellader in de doos maar alleen de standaard lader! Die zit er wel bij, bij de X Style.

De minimale helderheid had ook lager gekund; hij in het donker best fel en als je iemand bent die 's nachts even een berichtje checkt, kun je beter een telefoon nemen die wat minder licht uitstraalt, al zijn er apps die helpen om het scherm donkerder te maken.
Dit heb ik nu sinds mijn sgs1 nooit begrepen. Hoe moeilijk kan het zijn om de instelbaarheid van de backlight te verruimen?! Ik heb hier veel last van omdat ik elke dag wel in het donker of in de schemering op het toestel kijk. Natuurlijk kan je hiervoor een app als screenfilter installeren maar dit zijn toch halve oplossingen. En hoe moeilijk is het nu? Weet iemand of er via root mogelijkheden zijn om het backlight verder te beteugelen?

[Reactie gewijzigd door Gallant op 22 juli 2024 14:16]

Een voordeel van de G tov de X is iig wel, dat de G serie veel populairder is bij de custom rom gemeenschap, dus meer kans op lange termijn ondersteuning.
Zie hier: Moto X Style=clark=6000, Moto G3=osprey=29000.
Al blijft het altijd een gok wat dat betreft.
https://recombu.com/mobil...oto-g5-plus-camera-review
Volgens deze review kan de camera van de G5 Plus toch niet tippen aan bijvoorbeeld de Samsung S7. (Met vergelijkingsfoto's)

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 22 juli 2024 14:16]

Uit dat Artikel:

"However, detail levels are a match and the Moto G5 Plus holds up impressively well considering it’s a fraction of the cost of the S7."

Dus zo slecht is die camera nog niet ;)
Ik heb alweer een tijdje de Moto G3. Toen gekocht omdat ik juist updates wilde garanderen.
Dat viel even tegen zeg! Houdt voor mij wel in dat mijn volgende phone zeker geen Moto wordt.
Jammer, want het toestel bevalt an sich prima.
In die prijscategorie zijn regelmatige updates echt schaars. Denk dat je met Wileyfox nog het meest kans hebt om gedurende een langere periode bij te blijven
Vergeet het Spaanse merk BQ niet. Jammer dat dit merk niet genoemd wordt in de review.
nog nooit van gehoord, helaas enkel weer een 430 processor. Ook wileyfox heeft geen 625

[Reactie gewijzigd door Pinin op 22 juli 2024 14:16]

100 euro duurder mag van mij ook. Heb altijd topmodellen gehad, en dit is eigenlijk mijn eerste budgettoestel. Moet zeggen dat ik de extra power nieteens echt mis. Enige wat mooi zou zijn is een fingerprint scanner.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 22 juli 2024 14:16]

Een budgetmerk dat wel veel met software updates komt Xiaomi. Helaas niet standaard op de Nld te krijg.
Je kan ook Lineage OS erop flashen, als het goed is krijg je dan vaak software updates (ik ga het over een aantal weken ook doen).
Wekelijks zelfs komt er en nieuwe nightly build. Het is wel wat gedoe om die te installeren.
Klopt, is zeker niet voor iedereen, en eigenlijk zou t veel mooier zijn als het gewoon van Lenovo zelf kwam. Desalniettemin is LineageOS een uitstekende optie, gebruik het zelf sinds het uitkwam op mn Moto G3.
Lenovo heeft G3 gebruikers ook gewoon laten stikken. De G4 heeft weer wel net Android 7.0 gekregen. De support van de G2 was ook volgens de twee jaar afspraak.
Toen ik mijn fossiele LG G2 afgelopen week een gebroken scherm heb bezorgd, zat ik ook erg te twijfelen om deze telefoon aan te schaffen. Voor een moderne telefoon rond de 200 euro is er keuze tussen deze G5, de modellen die hier bij alternatieven worden genoemd, en de vlaggenschepen van pakweg 2-3 jaar geleden.
Voor de tweaker die graag custom roms op zijn telefoon zet is dit in mijn ogen een no brainer. Zo is er de LG Flex 2 uit augustus 2015 voor 215 euro te krijgen en zijn broertjes, de g2 en g3 zijn ook zo rond de 200 euro te krijgen. Naast LG zijn er nog meer merken met sterk afgeprijsde vlaggenschepen van 2-3 jaar geleden, en alle succesvolle topmodellen hebben een levendige developer community.

[Reactie gewijzigd door Okki5 op 22 juli 2024 14:16]

Voor zover ik weet heeft de LG Flex 2 niet eens Cyanogenmod of LineageOS?
Maar idd, vaak hebben vlaggeschepen wel goeie custom roms.
De Moto G serie kan zich qua custom roms iig wel meten met de populairste vlaggeschepen!
ik lees:dat het kompas ontbreekt, maar het staat wel vermeld bij de specificatie of is dat wat anders?

Een kompas ontbreekt gek genoeg. De Moto G5 heeft gewoon locatiediensten als gps en kan dus zijn positie bepalen, maar schatten in welke richting je beweegt, is er dus niet bij.

Gsm-functies Bewegingssensor, kompas, tril, vingerafdrukscanner
De G4 heeft ook geen kompas, maar bijvoorbeeld navigatie werkt prima. Het is juist beter als je wél beweegt, de GPS weet dan welke kant je opgaat aan de hand van je positie t.o.v. je vorige positie.
Heb nu net 3/4 jaar een nexus 5x, maar ik neem de volgende keer weer een motorola. Zet hier linageos erop (hoop dat ze dan al stable builds hebben). Dan heb je een goede telefoon en goede software.

Heb vorige week net mijn oude moto g 4g (peregrine) geflashed met linageos, werkt echt perfect.
Android 7.1.1. draait perfect op zo'n oud toestel.
Wat mankeert er aan de 5x? Nieuwste Android, snel, goede camera.... Alleen de batterij laat wat te wensen over en het scherm is niet helemaal top....
Ik bedoel als de Nexus 5x niet meer ondersteund wordt.
Als je toch LineageOS gaat installeren, waarom dan niet op de 5X? :?
Pas als de Nexus 5x niet meer een nieuwe versie van Android krijgt. Tot nu toe wel tevreden over de Nexus 5x.
Ik hield deze telefoon al een tijdje in de gaten en hoopte stiekem toch wel op ondersteuning voor Moto Mods. Ik begrijp dat dit een budgettoestel is, maar hoopte heel erg dat Motorola ervoor zou kiezen hier dan misschien wat winst in te leveren ten behoeve van de acceptatie van Moto Mods door de markt. Jammer dat dat niet zo is, wat mij betreft gemiste kans. Als je veel waarde hecht aan een goede camera bijvoorbeeld, geen twee apparaten bij je wilt hebben en verder geen high-end toestel nodig hebt was de camera Mod voor deze telefoon ideaal geweest.

edit:
typo

[Reactie gewijzigd door Endless_Death op 22 juli 2024 14:16]

Ik hoop stiekem dat de G4 nu gaat dalen qua prijs, bij Coolblue is hij echter maar 6 euro goedkoper... :(
Aardig toestel voor het geld. Heb nu ook een toestel met een Qualcomm 430 en die is qua snelheid prima. Vind alleen het interne geheugen van 16GB erg weinig, had wel verwacht dat de Moto 32GB zou krijgen. Resolutie 1920 1080 vind ik eigenlijk te hoog voor een 5 inch toestel.

[Reactie gewijzigd door TVL op 22 juli 2024 14:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.