Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Motorola Moto G5 Review

Budgetsmartphone met verwisselbare accu

Conclusie

De eerste Moto G wees ooit de weg naar wat je mag verwachten van een budgettelefoon met Android. Sindsdien heeft geen enkele Moto G dat niveau nog bereikt, maar Lenovo spreekt zeker een mooi woordje mee in de drukke budgetmarkt.

De Moto G5 onderscheidt zich met capabele hardware, schone software, en een telefoon waarvan de accu verwisselbaar is en die ruimte biedt aan twee simkaarten en een micro-sd-kaart. Het scherm is ontzettend helder en altijd afleesbaar, wat ook een groot voordeel is van dit toestel. Nadelen zijn er ook; het ontwerp is goeddeels van kunststof en voelt daardoor goedkoop aan. De camera's zijn bovendien onderdelen waar duidelijk te zien is dat dit een budgettoestel is; de kwaliteit laat wat te wensen over.

De concurrentie in deze prijsklasse is hevig. Onder meer Huaweis merk Honor, Alcatel en Wiko hebben vergelijkbare telefoons. Wie hecht aan stock Android, kan onder meer bij toestellen van Wileyfox en General Mobile terecht. Dit voorjaar komt bovendien Nokia erbij, met mooie metalen telefoons, stock Android en de belofte op snelle updates.

De Moto G5 is een fijne en capabele telefoon voor een schappelijke prijs. Het is goed om te zien dat er zoveel keuze is en de Moto G5 is in dit speelveld zeker niet de minste.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (94)

Wijzig sortering
Toch vreemd hoe ik wel wat andere ervaringen heb . Het scherm 600 nit? Hoe dan? :P Dat is bijna hetzelfde als de Galaxy S7.

Er wordt genoemd dat de telefoon snelladen ondersteunt, maar vermeld dan ook even dat de standaard lader dat niet doet. Dat is namelijk een simpele 5V/2.1A lader. Een half uur aan de lader geeft je namelijk geen 32%, maar geeft je slechts zo'n 20%. Na een uur is dat nog steeds 'slechts' 43%'. Snelladen wut?

Ook het kopje 'Camera' vind ik maar matig uitgewerkt eerlijk gezegd. Waar zijn de HDR foto's bijvoorbeeld? Hoe doet HDR het? De video's? En het allerbelangrijkste: De beeldstabilisatie optimalisaties die Motorola heeft gebruikt waardoor het beeld behoorlijk vloeiend is. Ik zie het nergens vermeld worden. Voor een budget telefoon van nog geen 200 euro doet de Moto G5 het namelijk best wel goed en vooral het 'budget' gedeelte vergeten jullie wellicht wat in de conclusie. Het is geen 400-600 telefoon, dus de camerakwaliteit kan je er ook niet van verwachten.

Ook accuduur blijf ik toch een lastige vinden op Tweakers. Als mid-heavy user kwam ik namelijk ook zo'n 4 tot 5 uur screen-on-time, wat vandaag de dag verre van spectaculair is maar ook niet slecht. Dat is toch echt heel wat anders dan de tijden die jullie opgeven, welke het misschien wat te fantastisch laten lijken. Benchmarks zijn tof voor de weinige mensen die het echt meenemen in hun besluit.. Maar laten we eerlijk zijn: Wie van alle gebruikers kijkt nou daadwerkelijk 10 uur lang een film of zit 8 uur lang te browsen? Het stukje dagelijks gebruik mist volledig en dat vind ik zeer jammer, want juist dát is wat de meeste mensen het meeste interesseert.

[Reactie gewijzigd door Luca op 30 maart 2017 14:02]

Toch vreemd hoe ik wel wat andere ervaringen heb . Het scherm 600 nit? Hoe in vredesnaam?
Wij zetten het scherm op automatische helderheid en zetten er een felle lichtbron op, in de vorm van een kleine led (in een verder compleet verduisterde ruimte). Dan meten we continu de helderheid van het scherm met een schermmeter.

Wat het vermelden waard is, is dat alle telefoons - van de goedkoopste tot aan de duurste - geleverd worden met verschillende schermpanelen. Die variatie kan groot zijn. Dat is de enige verklaring die ik heb voor het verschil.
Er wordt genoemd dat de telefoon snelladen ondersteunt, maar vermeld dan ook even dat de standaard lader dat niet doet. Dat is namelijk een simpele 5V/2.1A lader.
De telefoon kwam in de doos van een retailexemplaar. De bijgeleverde lader is bij mij 5,2V/2A. Wij publiceren bovendien scores van laadtijden die je terugvindt in de review en onder de specs. Die testen doen we met de bijgeleverde lader.
Ook het kopje 'Camera' vind ik maar matig uitgewerkt eerlijk gezegd. Waar zijn de HDR foto's bijvoorbeeld? Hoe doet HDR het? De video's? En het allerbelangrijkste: De beeldstabilisatie optimalisaties die Motorola heeft gebruikt waardoor het beeld behoorlijk vloeiend is. Ik zie het nergens vermeld worden. Voor een budget telefoon van nog geen 200 euro doet de Moto G5 het namelijk best wel goed en vooral het 'budget' gedeelte vergeten jullie wellicht wat in de conclusie. Het is geen 400-600 telefoon, dus de camerakwaliteit kan je er ook niet van verwachten.
Wij maken veel verhalen en steeds meer. De camera testen we uiteraard altijd, maar bij budgettelefoons doen we dat minder uitgebreid dan bij duurdere telefoons. Dat is ook logisch: de camera's zijn, zoals je terecht zegt, minder en alles testen met allerlei instellingen vreet een hoop tijd. Dit is een relatief korte review. Bij een high-end telefoon testen we dat veel uitgebreider.
Ook accuduur blijf ik toch een lastige vinden op Tweakers. Als mid-heavy user kwam ik namelijk ook zo'n 4 tot 5 uur screen-on-time, wat vandaag de dag verre van spectaculair is maar ook niet slecht.
SoT is problematisch voor ons. Wat is de helderheid? Zijn die altijd exact hetzelfde? Hoe is het bereik gedurende die tijd? Hoeveel heeft hij in standby gestaan? Hoeveel chatberichten heb je gestuurd en ontvangen en hoeveel mail? SoT is geen goede manier om accuduur tussen telefoons te vergelijken.

Wij kiezen ervoor om reproduceerbare accutests te doen. Wij kunnen die test nu doen en volgende week doen en dan komt er hetzelfde resultaat uit. Dat lukt jou niet met SoT, ook niet een beetje.

Het 'stukje dagelijks gebruik' is er wel degelijk, ook in deze review. Kijk maar.
Wat ook opvalt: bij browsen over 4g komt hij tot zes uur en drie kwartier, iets meer dan een halfuur minder dan via wifi. Dat is een nette score: vaak zien we bij deze test resultaten die ten opzichte van dezelfde test op wifi veel lager liggen. Het toont aan dat het internetten via 4g bijna even zuinig is als via wifi.
en
De accuduur is in het dagelijks gebruik voldoende voor een telefoon in deze klasse, waarmee veel mensen niet de hele dag gamen of navigeren. Bij normaal gebruik kun je er de dag mee doorkomen, maar bij heel intensief gebruik zal dat wel lastig worden. Het houdt al met al niet over en we hebben zuinigere smartphones gezien in de afgelopen tijd.
.

Wij gaan geen benchmarktabellen bouwen met SoT bij dagelijks gebruik. Dan zou ik de accuresultaten namelijk kunnen beinvloeden door bijvoorbeeld meer of minder grafisch intensieve zaken uit te voeren of het scherm helderder te zetten. Dat is geen eerlijke en vergelijkbare test.

Dagelijks gebruik hebben we al vaak geprobeerd te emuleren. We hebben onder meer WhatsApp-tests gedaan, standby-tests gedaan met 3g-verbinding aan (dat heeft een paar jaar goed gedraaid) en zo meer. Wij kiezen voor objectieve cijfers en reproduceerbare tests, niet voor subjectieve en beinvloedbare cijfers. Als je cijfers weergeeft, moeten onze lezers erop vertrouwen dat ze kloppen :)
Wij zetten het scherm op automatische helderheid en zetten er een felle lichtbron op, in de vorm van een kleine led (in een verder compleet verduisterde ruimte). Dan meten we continu de helderheid van het scherm met een schermmeter.

Wat het vermelden waard is, is dat alle telefoons - van de goedkoopste tot aan de duurste - geleverd worden met verschillende schermpanelen. Die variatie kan groot zijn. Dat is de enige verklaring die ik heb voor het verschil.
Duidelijk, maar dat is geen representatief scenario voor dagelijks gebruik natuurlijk, al helemaal niet in Nederland. Puur voor de maximale helderheid en de benches werkt het natuurlijk wel, maar overdag maak je dat niet mee. Dat wekt wel een wat scheef beeld natuurlijk.
De telefoon kwam in de doos van een retailexemplaar. De bijgeleverde lader is bij mij 5,2V/2A. Wij publiceren bovendien scores van laadtijden die je terugvindt in de review en onder de specs. Die testen doen we met de bijgeleverde lader.
Maar is dat dan ook snelladen? Ik vind hooguit 50% in een uur namelijk niet snelladen. :P
Wij maken veel verhalen en steeds meer. De camera testen we uiteraard altijd, maar bij budgettelefoons doen we dat minder uitgebreid dan bij duurdere telefoons. Dat is ook logisch: de camera's zijn, zoals je terecht zegt, minder en alles testen met allerlei instellingen vreet een hoop tijd. Dit is een relatief korte review. Bij een high-end telefoon testen we dat veel uitgebreider.
Duidelijk. Echter, is de Moto G-lijn niet juist een van de belangrijkere en bekendere budget phones welke je elk jaar weer ziet verschijnen? Veel mensen hoeven geen 600 euro smartphone, en om je nou als tech-site echt te richten op de high-end phones (want meer views?) is toch wel zonde. De Moto G-lijn is toch ook erg populair?
SoT is problematisch voor ons. Wat is de helderheid? Zijn die altijd exact hetzelfde? Hoe is het bereik gedurende die tijd? Hoeveel heeft hij in standby gestaan? Hoeveel chatberichten heb je gestuurd en ontvangen en hoeveel mail? SoT is geen goede manier om accuduur tussen telefoons te vergelijken.
Ik zou niet weten waarom je scenario's zal gaan na proberen te bootsen als je ze zelf ook gewoon kunt uitvoeren. :P Je kunt het bereik prima zelf af en toe in de gaten houden toch? Stand-by kan je zelfs uitlezen in Android. Chatberichten, email en dergelijke qua accugebruik valt ook allemaal uit te lezen vanuit Android zelf. En daar hebben mensen toch veel meer aan dan dat een telefoon 10 uur lang een film kan afspelen: Wat hebben de meeste gebruikers daar nou aan? Juist dát is geen goede manier van testen, want bijna niemand doet dat ook daadwerkelijk..
Wij kiezen ervoor om reproduceerbare accutests te doen. Wij kunnen die test nu doen en volgende week doen en dan komt er hetzelfde resultaat uit. Dat lukt jou niet met SoT, ook niet een beetje.
Logischerwijs niet, omdat je gebruik per dag verschilt hè? ;) Vrijwel niemand zal 7 dagen per week, 365 dagen per jaar, 10 uur lang een filmpje kijken of 8 uur lang gaan lopen browsen. Again: die tests zijn tof, ik zal ze zelf ook wel eens gaan gebruiken, maar alleen die tests zijn gewoon behoorlijk useless ergens, als je er zelf logisch over nadenkt.
Wij gaan geen benchmarktabellen bouwen met SoT bij dagelijks gebruik. Dan zou ik de accuresultaten namelijk kunnen beinvloeden door bijvoorbeeld meer of minder grafisch intensieve zaken uit te voeren of het scherm helderder te zetten. Dat is geen eerlijke en vergelijkbare test.
Dan vermeld je dat toch gewoon duidelijk in een review, zoals de meeste reviewers dat doen? :P Daarnaast, zoals je zelf al aangeeft: wij moeten op jouw vertrouwen als je cijfers weergeeft, dus als je die toelicht, is er niks aan de hand toch?

[Reactie gewijzigd door Luca op 30 maart 2017 14:19]

Duidelijk, maar dat is geen representatief scenario voor dagelijks gebruik natuurlijk, al helemaal niet in Nederland. Puur voor de maximale helderheid en de benches werkt het natuurlijk wel, maar overdag maak je dat niet mee. Dat wekt wel een wat scheef beeld natuurlijk.
De zon is een behoorlijk sterke lichtbron en ik heb me laten vertellen dat die vandaag schijnt :P De maximale helderheid zegt veel over hoe een scherm op zonnige dagen af te lezen is, al werken we aan een betere manier om dat te meten (maar dat is nog geheim, dus daar mag ik niets over zeggen zonder dat iemand met een hamer op mijn kop ti... 8)7 )
Duidelijk. Echter, is de Moto G-lijn niet juist een van de belangrijkere en bekendere budget phones welke je elk jaar weer ziet verschijnen? Veel mensen hoeven geen 600 euro smartphone, en om je nou als tech-site echt te richten op de high-end phones (want meer views?) is toch wel zonde. De Moto G-lijn is toch ook erg populair?
Zeker, en daarom behandelen we hem ook in een losse review, in plaats van te wachten en hem in een roundup te stoppen met vijf ongeveer gelijk geprijsde telefoons.

Vaak gebeurt het dat vernieuwingen plaatsvinden in de high-end telefoons en dat daarna die naar goedkopere modellen komen, zoals vingerafdrukscanners, schermen met hoge resoluties en vernieuwingen op het gebied van camerahardware en -software. We zitten nog altijd op een site voor tech-enthousiastelingen en niet op een mainstream site. Wij willen dus alles vertellen over nieuwigheden van smartphones - en die zitten veel vaker op high-end modellen. Wij bieden genoeg info en testresultaten voor veel mensen om tot een geinformeerd oordeel te komen over midrange-telefoons, maar we besteden veel meer tijd aan de vernieuwende telefoons. Er zijn argumenten voor beide kanten te verzinnen, maar het is een strategische keuze die we gemaakt hebben :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 30 maart 2017 14:40]

De zon is een behoorlijk sterke lichtbron en ik heb me laten vertellen dat die vandaag schijnt :P De maximale helderheid zegt veel over hoe een scherm op zonnige dagen af te lezen is, al werken we aan een betere manier om dat te meten (maar dat is nog geheim, dus daar mag ik niets over zeggen zonder dat iemand met een hamer op mijn kop ti... 8)7 )
Duidelijk. Puur voor maximale helderheid werkt de methode wel. :P Ik ben benieuwd naar de nieuwe methode. ;)
We zitten nog altijd op een site voor tech-enthousiastelingen en niet op een mainstream site. Wij bieden genoeg info en testresultaten
En toch blijf ik erbij dat benchmarks voor films en browsen niet van zeer toegevoegde waarde zijn als je de rest eigenlijk niet meeneemt. Als extra is het tof, maar los zegt het zo weinig.

Ik dank je in ieder geval voor je antwoorden.

[Reactie gewijzigd door Luca op 30 maart 2017 15:23]

Thank you voor de goede, inhoudelijke discussie :)
Waarom verdienen minder dure telefoons en apparaten minder aandacht dan duurdere? Ik vind dit een rare filosofie. Ik zou juist willen weten hoe goed die goedkopere telefoons zijn tegenover de duurdere, maar zo komen we daar niet achter..
Dit zal wederom wel totaal niet gewaardeerd worden, maar de meest aannemelijke reden is omdat een Galaxy S7 meer views (en dus ads = inkomsten) zal pakken dan deze Moto G5. Desondanks snap ik de redenering erachter ook niet helemaal, want dat verschil zal je altijd houden en juist dit soort telefoons verdienen meer aandacht, juist door de reden/oorzaak die ik hierboven noem.

[Reactie gewijzigd door Luca op 30 maart 2017 14:35]

Omdat denk ik het overgrote deel niet voor niets genoegen neemt met een goedkoper toestel omdat ze er bijvoorbeeld minder geld voor betalen. Je zou alleen misschien verwachten dat een site als tweakers hier meer aandacht aan schenkt. Ik kan namelijk me wel goed indenken dat je je het verschil tussen de MotoG5gen wil weten en bijvoorbeeld de LG G5 (het vlaggenschip van vorig jaar). Dat vind ik meestal de interessantste vergelijkingen.
Over het snelladen, in de tekst staat:
Via de micro-usb-poort pompt de lader met ongeveer 15W stroom naar binnen en dat leidt ertoe dat een lege telefoon na een halfuurtje laden alweer voor 32 procent vol is.
Alleen 5V2A is 10 Watt, niet 15 Watt vandaar de verwarring over wel/niet snelladen.
Ha, je hebt gelijk! Gefixt :)
Nog een klein puntje: 15W is geen stroom, maar een vermogen.
Het is 2A stroom en 15 (nou ja, 10 dan)W aan vermogen.
Je kan onmogelijk een toestel benchmarken op dagelijks gebruik. Dat verschilt voor de meeste gebruikers immers per dag en is bovenal van ontzettend veel externe factoren afhankelijk. Geen enkele site doet dit, en user reviews hebben eigenlijk nooit een vergelijking met de concurrentie. En terecht, want die vergelijking mag je eigenlijk ook niet maken.

Het meten van 10 uur video kijken of 8 uur browsen is daarentegen niet afhankelijk van andere factoren en maakt wel een relatieve vergelijking mogelijk met de concurrentie. 8 uur browsen zegt niet zoveel, maar 10% meer browsetijd dan toestel X zegt wel heel veel. Zo moet je die cijfers dan ook bekijken.
Dat kan natuurlijk prima en dat doen veel sites dan ook wel degelijk. AndroidAuthority doet het toch ook? The Verge ook bijvoorbeeld.

Je test zoiets meerdere dagen dus na een week heb je toch een relatief beeld wat je mag verwachten? Juist die andere factoren zijn erg belangrijk. Want 10 uur lang een video kijken is leuk en prima, dat vraagt weinig van een telefoon. Multitasken, dat vraagt meer van een telefoon en juist zoiets is belangrijk. Hoe presteert de accu bij slechte verbinding? Alleen 4G, hoe is de stand-by? Met die benchmarks weet je dat toch niet? Wat heb je er dan daadwerkelijk aan?
En toen bleek toestel X een paar uur per dag aan de slechte verbinding te zijn blootgesteld, en toestel Y heeft toevallig de hele periode genoten van een goede verbinding. Toestel Y ontving 10 mails en 100 whatsappberichten, toestel X ontving er 20 en 200 berichten.
AndroidAuthority en The Verge noemen dan ook niet voor niks geen specifieke tijden voor 'dagelijks gebruik'.

Als je het erg lang zal testen kan je inderdaad uiteindelijk wel een trend ontdekken, dat ben ik met je eens. Maar voegt dat dan wel veel toe? Volgens mij is een 100% reproduceerbare test die de relatieve verschillen toont tussen twee toestellen, veel relevanter dan het smartphonegebruik van 1 user.
Ja, en..? De gebruikers van de telefoon hebben toch ook wel eens last van slechte verbindingen? Of stuurt 20 berichten de ene dag, en 100 de andere dag? Dat is normaal en heeft iedereen, toch? Je koopt een toestel dat excelleert bij films kijken en browsen, maar je weet nog steeds niet hoe hij verder presteert, bij dagelijks gebruik. Nu heeft Arnoud een klein stukje waar hij dat behandelt, maar verder dan dat gaat het niet. Het is moeilijk om iedereen te bereiken, maar daar is echt wel wat op te vinden.

Je test zoiets meerdere dagen en kan toch vermelden wat je dan doet. Als je vaker een zware gebruiker bent, dan vermeld je dat. Wel kun je ook inschatten hoe een telefoon het zou doen bij lichter gebruik. Dat doe ik zelf ook, dat doen andere mensen hier ook, want dat kun je prima inschatten. Mensen waarderen zoiets meer dan die standaard cijfers, daar durf ik op te wedden. Er is een reden waarom de gebruikersreviews hier zo populair zijn hè.. Ze missen iets vanuit de redactie zelf, dingen die niet behandeld worden maar wel belangrijk zijn in een review.

Een smartphone kan je niet in 1 dag testen en reviewen, dat neemt gewoon tijd in beslag. Een reproduceerbare test is natuurlijk ook het meest ideaal maar vaak ook niet haalbaar. Je dagelijks gebruik varieert gewoonweg teveel. De tests van nu (browsen en films kijken en that's it) voegen weinig toe en iemand die benieuwd is naar dagelijks gebruik zal nu alsnog met vragen zitten. Iets waar een review juist een antwoord op zal geven.

[Reactie gewijzigd door Luca op 30 maart 2017 14:29]

Ja, en..? De gebruikers van de telefoon hebben toch ook wel eens last van slechte verbindingen? Of stuurt 20 berichten de ene dag, en 100 de andere dag? Dat is normaal en heeft iedereen, toch?
Het probleem is dat (in mijn voorbeeld) toestel Y een veel betere accuduur lijkt te hebben dan toestel X. Daar kan toestel Y echter niks aan doen, dit is 100% afhankelijk van de omstandigheden. Dat maakt het een onbetrouwbare en irrelevante test en daarom mag je dat niet als vergelijking tonen.
Je koopt een toestel dat excelleert bij films kijken en browsen, maar je weet nog steeds niet hoe hij verder presteert, bij dagelijks gebruik.
Nogmaals: die benchmarks tonen niet aan dat het toestel daar opeens heel goed in is. Het is wel degelijk een reproduceerbare, relevante benchmark die de relatieve verschillen tussen smartphones laat zien.
Je test zoiets meerdere dagen en kan toch vermelden wat je dan doet. Als je vaker een zware gebruiker bent, dan vermeld je dat.
Nogmaals, je kan die week net wat minder bereik hebben gehad, of het netwerk was iets drukker. "Zware gebruiker" is echt verschrikkelijk nietszeggend.
Er is een reden waarom de gebruikersreviews hier zo populair zijn hè.. Ze missen iets vanuit de redactie zelf, dingen die niet behandeld worden maar wel belangrijk zijn in een review.
En daarom kunnen ze toch mooi naast elkaar bestaan? De redactionele review voor een uitgebreide test met benchmarks voor een objectieve, juiste vergelijking. En de gebruikersreviews voor praktijkervaringen gecombineerd met wat nattevingerwerk. Laten we blij zijn dat ze elkaar zo aan kunnen vullen.
Een smartphone kan je niet in 1 dag testen en reviewen, dat neemt gewoon tijd in beslag. Een reproduceerbare test is natuurlijk ook het meest ideaal maar vaak ook niet haalbaar. Je dagelijks gebruik varieert gewoonweg teveel. De tests van nu (browsen en films kijken en that's it) voegen weinig toe en iemand die benieuwd is naar dagelijks gebruik zal nu alsnog met vragen zitten. Iets waar een review juist een antwoord op zal geven.
Tweakers kiest (goddank) wel voor een reproduceerbare en juiste test. Dat dat dan niet direct 1 getal geeft waar je als eindgebruiker wat aan hebt, dat is dan jammer. Wel heb je een houvast die de relatieve verschillen tussen toestellen laat zien. Daar heb je wel wat aan.
Als een toestel onder load en onder video kijken 20% beter presteert dan een ander toestel, dan durf ik te stellen dat het verschil in de praktijk ook zo'n 20% is. Een juiste toevoeging om dat volledig te maken zou stand-by battery drain zijn, maar dat is ook een test die onmogelijk reproduceerbaar is uit te voeren.

Sowieso, dit hele verhaal is echt al duizenden keren langsgekomen in het verleden en er is door talloze Tweakers én de redactie ook herhaaldelijk op gereageerd. Je verpest hiermee de hele reviewthread over de Moto G5. Post je verhaal anders hier: Geachte Redactie
Ik reageer nu even kort op het geheel, als je het niet erg vindt. ;)

Ik zelf ben natuurlijk ook voorstander van reproduceerbare tests. Tests welke er ook echt toedoen, waar je echt wat aan hebt. Je kunt je afvragen hoeveel je nou daadwerkelijk hebt aan de huidige tests. Ja je kunt zien hoe ze presteren tegenover elkaar, maar de uitslagen kun je zelf vaak alsnog niet echt relativeren naar je eigen dagelijks gebruik.

Zware gebruiker is inderdaad een zeer loze term als je hem zo uit z'n verband haalt. Ik vermeld echter altijd duidelijk wat mijn algemene gebruik is. Hoeveel WiFi, hoeveel op mobiele data, bluetooth aan/uit etc.

Tevens is het niet netjes dat je het verpesten van de thread nu nu op mij af schuift. Jij reageert volgens mij ook zeer uitgebreid. We doen het dus beiden. ;)

Echter, mijn originele post haalde criteria aan welke ook voor de lezers van belang, en niet puur voor de redactie.

Ik zou zeggen geef nog een duidelijke response hierop mocht je willen en laten we het dan afsluiten, want het is inderdaad wat zonde. Ik snap en begrijpen je punten echter wel degelijk. Even goede vrienden voor de rest. :)
Dan zijn we het verder wel met elkaar eens eigenlijk. Ik snap jouw punten ook wel hoor :)

Ik denk dat user reviews en redactionele reviews zeer goed bij elkaar aansluiten op dit gebied!
Hier een mooie gebruikersreview van de Moto G5 van een medetweaker die ook de HDR belicht. Volgens deze gebruikers review verbetert de kwaliteit vd foto's sterk met hdr aan (met voorbeeldfoto's)
productreview: Motorola Moto G5 Zilver review door Danny.G

Edit: Ik reageer op de reviewer :D

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 30 maart 2017 14:36]

En die gebruiker is.... de gebruiker waar je nu mee praat. :D

Dank voor het compliment.
Beste Arnoud,
Je schrijft:
Hoe hij het zal doen met updates zul je in deze review niet aantreffen; dat is in een normale reviewperiode niet te testen.
Is het niet mogelijk dat Tweakers een longitudinaal onderzoek gaat doen naar het updatebeleid van fabrikanten. Ik denk dat dit een zeer zeer waardevol onderzoek zou zijn. Wellicht is het zelfs mogelijk om dit in de vorm van een communityproject te doen waarbij users o.a. helpen bij het vergaren van data. De mogelijkheden ratelen al door mijn hoofd. Ik zal ze uiteraard met jullie willen delen mochten jullie hier behoefte aanhebben.

[Reactie gewijzigd door NMorsink op 30 maart 2017 18:24]

Het probleem is dus dat je enkel kan kijken naar resultaten uit het verleden, en de toekomst niet zeker is. Een fabrikant kan van de een op andere dag zijn update beleid omgooien, zowel positief als negatief.
En zelfs per fabrikant is het verschillend per toestel serie. En per toestel kan het ook nog wel eens verschillen. Je zit met zoveel variabelen en met een onzekere toekomst dat je enkel kan kijken naar het verleden, en zelfs dat is niet altijd consistent.
Kijk maar naar LG. Vanaf de LG G2 prima updatebeleid (zelfs officieel beterschapsbelofte.), maar de LG G4 wilde ze ineens overslaan. Dankzij de community krijgt die nougat (ook als is het eind dit jaar).. Motorola is ook problematischer sinds het Lenovo is en krijgt de G3 van twee jaar geen Nougat... Slechte ontwikkeling dit.
Komt er binnenkort ook een review van de G5 Plus? Ik ben erg benieuwd naar dat model, ook gezien de specificaties van de camera.
Inderdaad, het zou fijn zijn te weten wat kwalitatief de verschillen zijn met de Moto G5 plus, zodat een goede afweging gemaakt kan worden tussen kwaliteiten, functionaliteiten en prijzen van beide telefoons.
Ik second dit.

Zou graag de G5 plus camera getest zien. Ik ben opzoek naar een midrange telefoon 200-300e met een zo goed mogelijke camera en nieuwe (non-bloated) software. G5 plus is daarom kanshebber.
Als ik even Google op Moto G5 plus review krijg ik tientallen reviews van goede kwaliteit met daarin veel info over de camera. Misschien had Tweakers de review inderdaad kunnen combineren met de Plus, aan de andere kant staat het internet er al enige tijd vol mee.
Je zou als je toch van plan bent wat meer uitgeven ook naar de Moto X style kunnen kijken.
pricewatch: Motorola Moto X Style Zwart
Zelfde prijs Als de G5 plus maar betere hardware. Zo zijn het scherm en SOC in de style veel beter en ook is de behuizing van een hoger niveau. Daarnaast is de camera beter zowel voor als achter en beschikt de style over nfc. Wel moet je een een groter scherm willen en ontbreekt een VAS.

Wat ik mis is een notificatie led ik snap werkelijk niet hoe zo'n uber handig ledje wordt weg bezuinigt hij mist trouwens ook op de X Style. Dit had overigens ook wel in de review opgemerkt mogen worden onder het kopje gebreken.

Een ander ding is de snellader optie. Volgens mij levert Lenovo helemaal geen snellader in de doos maar alleen de standaard lader! Die zit er wel bij, bij de X Style.

De minimale helderheid had ook lager gekund; hij in het donker best fel en als je iemand bent die 's nachts even een berichtje checkt, kun je beter een telefoon nemen die wat minder licht uitstraalt, al zijn er apps die helpen om het scherm donkerder te maken.
Dit heb ik nu sinds mijn sgs1 nooit begrepen. Hoe moeilijk kan het zijn om de instelbaarheid van de backlight te verruimen?! Ik heb hier veel last van omdat ik elke dag wel in het donker of in de schemering op het toestel kijk. Natuurlijk kan je hiervoor een app als screenfilter installeren maar dit zijn toch halve oplossingen. En hoe moeilijk is het nu? Weet iemand of er via root mogelijkheden zijn om het backlight verder te beteugelen?

[Reactie gewijzigd door Gallant op 30 maart 2017 15:17]

Een voordeel van de G tov de X is iig wel, dat de G serie veel populairder is bij de custom rom gemeenschap, dus meer kans op lange termijn ondersteuning.
Zie hier: Moto X Style=clark=6000, Moto G3=osprey=29000.
Al blijft het altijd een gok wat dat betreft.
https://recombu.com/mobil...oto-g5-plus-camera-review
Volgens deze review kan de camera van de G5 Plus toch niet tippen aan bijvoorbeeld de Samsung S7. (Met vergelijkingsfoto's)

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 30 maart 2017 14:59]

Uit dat Artikel:

"However, detail levels are a match and the Moto G5 Plus holds up impressively well considering it’s a fraction of the cost of the S7."

Dus zo slecht is die camera nog niet ;)
Ik heb alweer een tijdje de Moto G3. Toen gekocht omdat ik juist updates wilde garanderen.
Dat viel even tegen zeg! Houdt voor mij wel in dat mijn volgende phone zeker geen Moto wordt.
Jammer, want het toestel bevalt an sich prima.
In die prijscategorie zijn regelmatige updates echt schaars. Denk dat je met Wileyfox nog het meest kans hebt om gedurende een langere periode bij te blijven
Vergeet het Spaanse merk BQ niet. Jammer dat dit merk niet genoemd wordt in de review.
nog nooit van gehoord, helaas enkel weer een 430 processor. Ook wileyfox heeft geen 625

[Reactie gewijzigd door Pinin op 30 maart 2017 14:10]

100 euro duurder mag van mij ook. Heb altijd topmodellen gehad, en dit is eigenlijk mijn eerste budgettoestel. Moet zeggen dat ik de extra power nieteens echt mis. Enige wat mooi zou zijn is een fingerprint scanner.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 30 maart 2017 14:03]

Een budgetmerk dat wel veel met software updates komt Xiaomi. Helaas niet standaard op de Nld te krijg.
Je kan ook Lineage OS erop flashen, als het goed is krijg je dan vaak software updates (ik ga het over een aantal weken ook doen).
Wekelijks zelfs komt er en nieuwe nightly build. Het is wel wat gedoe om die te installeren.
Klopt, is zeker niet voor iedereen, en eigenlijk zou t veel mooier zijn als het gewoon van Lenovo zelf kwam. Desalniettemin is LineageOS een uitstekende optie, gebruik het zelf sinds het uitkwam op mn Moto G3.
Lenovo heeft G3 gebruikers ook gewoon laten stikken. De G4 heeft weer wel net Android 7.0 gekregen. De support van de G2 was ook volgens de twee jaar afspraak.
Toen ik mijn fossiele LG G2 afgelopen week een gebroken scherm heb bezorgd, zat ik ook erg te twijfelen om deze telefoon aan te schaffen. Voor een moderne telefoon rond de 200 euro is er keuze tussen deze G5, de modellen die hier bij alternatieven worden genoemd, en de vlaggenschepen van pakweg 2-3 jaar geleden.
Voor de tweaker die graag custom roms op zijn telefoon zet is dit in mijn ogen een no brainer. Zo is er de LG Flex 2 uit augustus 2015 voor 215 euro te krijgen en zijn broertjes, de g2 en g3 zijn ook zo rond de 200 euro te krijgen. Naast LG zijn er nog meer merken met sterk afgeprijsde vlaggenschepen van 2-3 jaar geleden, en alle succesvolle topmodellen hebben een levendige developer community.

[Reactie gewijzigd door Okki5 op 30 maart 2017 14:16]

Voor zover ik weet heeft de LG Flex 2 niet eens Cyanogenmod of LineageOS?
Maar idd, vaak hebben vlaggeschepen wel goeie custom roms.
De Moto G serie kan zich qua custom roms iig wel meten met de populairste vlaggeschepen!
ik lees:dat het kompas ontbreekt, maar het staat wel vermeld bij de specificatie of is dat wat anders?

Een kompas ontbreekt gek genoeg. De Moto G5 heeft gewoon locatiediensten als gps en kan dus zijn positie bepalen, maar schatten in welke richting je beweegt, is er dus niet bij.

Gsm-functies Bewegingssensor, kompas, tril, vingerafdrukscanner
De G4 heeft ook geen kompas, maar bijvoorbeeld navigatie werkt prima. Het is juist beter als je wél beweegt, de GPS weet dan welke kant je opgaat aan de hand van je positie t.o.v. je vorige positie.
Heb nu net 3/4 jaar een nexus 5x, maar ik neem de volgende keer weer een motorola. Zet hier linageos erop (hoop dat ze dan al stable builds hebben). Dan heb je een goede telefoon en goede software.

Heb vorige week net mijn oude moto g 4g (peregrine) geflashed met linageos, werkt echt perfect.
Android 7.1.1. draait perfect op zo'n oud toestel.
Wat mankeert er aan de 5x? Nieuwste Android, snel, goede camera.... Alleen de batterij laat wat te wensen over en het scherm is niet helemaal top....
Ik bedoel als de Nexus 5x niet meer ondersteund wordt.
Als je toch LineageOS gaat installeren, waarom dan niet op de 5X? :?
Pas als de Nexus 5x niet meer een nieuwe versie van Android krijgt. Tot nu toe wel tevreden over de Nexus 5x.
Ik hield deze telefoon al een tijdje in de gaten en hoopte stiekem toch wel op ondersteuning voor Moto Mods. Ik begrijp dat dit een budgettoestel is, maar hoopte heel erg dat Motorola ervoor zou kiezen hier dan misschien wat winst in te leveren ten behoeve van de acceptatie van Moto Mods door de markt. Jammer dat dat niet zo is, wat mij betreft gemiste kans. Als je veel waarde hecht aan een goede camera bijvoorbeeld, geen twee apparaten bij je wilt hebben en verder geen high-end toestel nodig hebt was de camera Mod voor deze telefoon ideaal geweest.

edit:
typo

[Reactie gewijzigd door Endless_Death op 30 maart 2017 13:10]

Ik hoop stiekem dat de G4 nu gaat dalen qua prijs, bij Coolblue is hij echter maar 6 euro goedkoper... :(
Aardig toestel voor het geld. Heb nu ook een toestel met een Qualcomm 430 en die is qua snelheid prima. Vind alleen het interne geheugen van 16GB erg weinig, had wel verwacht dat de Moto 32GB zou krijgen. Resolutie 1920 1080 vind ik eigenlijk te hoog voor een 5 inch toestel.

[Reactie gewijzigd door tomvdlee op 30 maart 2017 13:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True