Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Motorola Moto G5 Plus Review

De naam Moto G meer dan waardig

Door , 196 reacties

Conclusie

De Moto G5 Plus doet de G-serie eer aan en dat zegt wat. Motorola, of Lenovo zo je wil, zet een toestel neer met een goede prijskwaliteitverhouding. De degelijke en goed afgewerkte ergonomische behuizing en snel werkende vingerafdrukscanner met eenknopsnavigatie vormen de basis van het toestel, waarbij je niet het idee hebt een toestel van onder de driehonderd euro in handen te hebben. Het toestel doet redelijk luxe aan tot in de details, zoals de fijne en krachtige trilmotor.

In deze prijsklasse zitten veel concurrenten met een goede accuduur en gelukkig doet de Moto G5 Plus ook op dat gebied goede zaken. Met de bijgeleverde snellader laad je hem bovendien snel op. Het scherm ziet er prima uit, hoewel de kleurweergave accurater had gemogen. Ook op dit gebied is de Moto G5 Plus vooral gericht op het praktische, want hij is goed af te lezen in direct zonlicht door zijn hoge maximale helderheid. In het donker is het scherm op de laagste helderheidsinstelling wel iets aan de felle kant.

De hardware is meer dan oké voor deze prijsklasse, met de Snapdragon 625-soc, die relatief snel en zuinig is en ook goed presteert op grafisch gebied. Aan 32GB opslag zullen de meesten genoeg hebben, maar gelukkig kun je het ook nog uitbreiden met een geheugenkaartje. Je kunt er daarnaast ook nog twee simkaarten in kwijt, waar de meeste toestellen anno nu je voor de keuze stellen: een tweede simkaart óf een geheugenkaart.

Het toestel voelt snel aan en is dat ook, van de camera tot aan het wisselen tussen apps. Wel kwamen we soms wat haperingen tegen bij het scrollen door bijvoorbeeld webpagina's. De software is echter lekker simpel en doeltreffend, en hoewel we bijvoorbeeld een nachtmodus missen, werkt stock Android met hier en daar een Moto-functie en het 'always on'-scherm in de praktijk erg prettig.

Voor de camerafuncties en -kwaliteit krijgt de Moto G5 Plus een dikke voldoende, al had er voor ons gevoel nog iets meer in gezeten op het gebied van foto's bij weinig licht. Niet dat het toestel onderpresteert ten opzichte van prijsgenoten, maar met de juiste automatische instellingen zou het simpelweg nog beter kunnen met deze camerasensor. In het algeheel is de camera echter een goede stap voorwaarts ten opzichte van de Moto G4 Plus van vorig jaar.

De Moto G5 Plus is op bijna alle vlakken een aanrader als je in deze prijsklasse zoekt. Het is wat ons betreft een toestel waarbij je voor je gevoel weinig inlevert ten opzichte van duurdere prijsklassen en dat is zoals het hoort bij de Moto G-serie. De Plus-variant, die de G-serie sinds vorig jaar kent, heeft zijn bestaansrecht aangetoond. Vind je het jammer dat je voor tweehonderd euro met de Moto G5 weliswaar een telefoon met goede prijskwaliteitverhouding in huis haalt, maar die het op sommige vlakken nét niet is? Spaar dan gerust nog heel even door voor de Plus, die op diverse punten zijn meerwaarde bewijst.

Laagste prijzen voor: Motorola Moto G5 Plus Zilver
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Max ICT B.V.

Score: 2.5 (261)

€ 265,47

€ 271,92

Kostenoverzicht

Productprijs € 265,47
Pakketpost vanaf 99,- € 5,95
iDeal € 0,50
Totaal € 271,92
Bekijk

DirectSale

Score: 5 (10)

€ 279,-

€ 279,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 279,-
Pakketpost (vanaf 50,-) € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 279,-
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (1087)

€ 289,-

€ 292,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 289,-
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 292,95
Bekijk

Laagste prijzen voor: Motorola Moto G5 Plus Goud
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

DirectSale

Score: 5 (10)

€ 279,-

€ 279,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 279,-
Pakketpost (vanaf 50,-) € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 279,-
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 2.5 (261)

€ 282,52

€ 288,97

Kostenoverzicht

Productprijs € 282,52
Pakketpost vanaf 99,- € 5,95
iDeal € 0,50
Totaal € 288,97
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (1087)

€ 299,-

€ 302,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 299,-
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 302,95
Bekijk

Reacties (196)

Wijzig sortering
Ik vind het opmerkelijk dat vandaag de dag een telefoon nog een 8,5 kan scoren terwijl in de review zelf ook al genoemd is dat je geen of heel beperkt updates kunt verwachten. Het is vandaag de dag toch niet meer houdbaar dat je een telefoon al na pakweg 9 - 12 maanden niet meer ondersteund.

Wat zouden we er van vinden als Windows of OSX na release nooit meer updates zou ontvangen; niemand zou het aan durven raken. Wordt hoog tijd dat we ook zo naar smartphones gaan kijken. En dat gebrek aan ondersteuning ook gewoon een chte impact gaan krijgen op een beoordeling in plaats van enkel 2 zinnen in een review.
Het is niet zo dat de Moto G5 Plus geen of heel beperkt updates gaat krijgen. Tenminste, dat verwacht ik niet en de Moto G4 Plus is inmiddels 'gewoon' voorzien van Nougat. Wel later dan ze zelf aankondigden in eerste instantie, maar nog steeds eerder dan een heel aantal andere toestellen. Daarnaast is het erg lastig om een telefoon te beoordelen op iets wat je nog niet weet. Als de G5 Plus na een jaar niet meer ondersteunt wordt, weet je dat immers pas na een jaar. Wel proberen we het vaak te vermelden als een fabrikant een matige reputatie heeft qua updates.
Je kunt een telefoon wel degelijk beoordelen op iets wat je niet weet. Wat je niet weet is of de telefoon ondersteund wordt door de fabrikant. Dat op zich is een minpunt. Sterker nog, de fabrikant heeft blijkbaar bij voorgaande modellen al laten zien laks te zijn met ondersteuning. En daar kun je als reviewer je verantwoordelijkheid in nemen door dat minstens te vermelden als minpunt.
Het is vermeld, maar dan in het artikel. Niet elk klein minpunt staat ook in de scorekaart en een scorekaart is dan ook een verzameling van een aantal belangrijke plus- en minpunten. In dit geval gaat het om een potentieel minpunt, want Lenovo kan het leven beteren, net zo goed als het slechter is omgesprongen met updates sinds de overname. Ook zijn er vrij weinig fabrikanten die echt goed en snel updaten, dus we zouden het bij vrij veel toestellen moeten melden dan. Anyway, we hebben er daarom voor gekozen dit niet in de scorekaart te zetten en als iemand updates erg belangrijk vindt, ga ik ervan uit dat ze het artikel ook lezen.
Ik ben het met je eens, maar het zijn vaak de grote bedrijven (Samsung, Huawei e.d.) die zo veel telefoons in zo veel verschillende categorien uitbrengen, dat is gewoon een ramp.
Ja Samsung mag dan wel heel veel budget- en midrange verkopen, maar zodra het op software aankomt, ho maar. Of je moet veel geld hebben en alleen de high end halen (want hoe duurder, hoe beter de support) of je moet tevreden zijn dat je zo nu en dan een update binnenkrijgt.

Als ik kijk naar de Galaxy S lijn, dan heb je heel veel uitwegen, zie de S3: de normale S3, S3 mini, S3 Neo. Kunnen ze dan niet beter de software baseren op serie (S3 met alle uitstromingen, S4, S5 enz)? Maar nee, laten we voor elke telefoon een nieuwe build maken, zodat mensen vaker een andere telefoon kopen omdat er geen support opzit.

Je kan als Tweaker versteld staan dat het een 8.5 krijgt, maar het is een momentopname, Motorola/Lenovo kan bijvoorbeeld ook vandaag of morgen nieuws uitbrengen dat zij alle telefoons gaan supporten (gebeurd niet), maar toch.

Heb zelf een Moto X Play, 1 jaar en 2 maanden geleden gekocht, krijg zo nu en dan een security patch binnen maar zit te wachten totdat Android 7 wordt gepushed. Heel veel andere sites melden dat de update er wel komt, het is alleen aan Motorola / Lenovo wanneer ze het uitbrengen.

maar al met al, hoe meer een fabrikant de telefoons maakt, hoe kleiner de kans dat je toestel de nodige updates krijgt, want de high end gaat voor alles (gezien vanuit de grote bedrijven)
Hier op Tweakers mag je toch wel ietsjes meer van de gebruikers verwachten. Er is een official Lineage OS rom voor de G4 Plus (Android 7.1.2 momenteel) met elke maandag updates.
De makers van de Moto G5 Plus zijn zelf ook tweakers. Wij zijn tweakers (met hoge verwachtingen en een kritische blik) die andere tweakers geld geven voor een product. Wij willen wat behoorlijks terug voor het geld.
men G4 plus zit momenteel op 7.0, security updates van maart 2017.

Zouden ook nog 1 grote update (O versie) komen volgens de "reclame".

Afwachten op dat gebied...
Hoezo? Dat toestel stopt niet met werken hoor. Worden ook nog steeds geen grote aantallen (if any) mensen gehackt, zelfs die nog 4.4 draaien. Die toestellen lopen ook nog gewoon.
Aach ja met dat in het achterhoofd kunnen we dus ook massaal terug naar Windows xp? 8)7
In tegenstelling tot een aantal reacties hier zou ik nooit een Xiaomi toestel aanbevelen boven het deze. Heb zelf eind 2016 het risico genomen om een Redmi Note 3 SE aan te schaffen. Grote nadelen vind ik dan toch het feit dat ik een zestal weken op het toestel heb moeten wachten (In de "Spain warehouse" waren alle populaire toestellen uitverkocht en bovendien een stuk duurder), 51 invoerrechten en BTW heb moeten betalen, het toestel standaard geen Nederlands ondersteunt en dat je dus aan de slag kunt met de zeer omslachtige manier voor de bootloader te unlocken en een custom rom installeren. En het allergrootste nadeel heb ik vorige week mogen ondervinden: geen garantie. Plots was ik van het ene moment op het andere mijn IMEI en MAC-adres kwijt waardoor te telefoon na 5 maanden in mijn bezit totaal onbruikbaar is. Nooit meer een Chinaphone voor mij, dit toestel heeft gelijkaardige specs als een Redmi Note 3/4 en bovendien een veel betere camera. Maar vooral, op n dag in huis, onmiddellijk te gebruiken en twee jaar garantie!
Volgens mij missen die telefoons vaak ook 4G banden voor NL...
Dat is natuurlijk een zeer persoonlijke ervaring. Ik heb zelf een Xiaomi Mi5, heb deze nu al een jaar en heb nog niet het minste probleem ondervonden. Ook geen custom rom of dergelijke op moeten zetten. Staat gewoon de global rom op, heeft play store en krijgt regelmatig een update binnen. En daarenboven gewoon machtige specs voor die 275 euro die de gsm mij gekost heeft.

Heeft niet alle 4G banden voor Belgi, maar dat wist ik op voorhand en heb ik in de praktijk geen last van.

[Reactie gewijzigd door W!mpix op 8 mei 2017 18:42]

Al gekeken of het mogelijk is om IMEI en mac adres te herstellen? Heb ik voor IMEI wel vaker gedaan
Misschien de volgende keer als je je phone door even een backupje maken van je modem en efs partities. Staat zo ongeveer in iedere guide ... Create a backup. Je xiaomi kan er niets aan doen. Die verliest echt niet uit zichzelf zijn IMEI en MAC.
heb een Xiaomi Mi Max, out of the box geen NL support, maar als je een vinkje omzet "software van derden ofzoiets" en 1 app installeert van marketplace heb je alles omgezet naar NL.

beetje omslachtig dat je je bootloader moet unlocken/custom rom pers moet installeren.

Maar ieder zijn eigen.

heb de 6.6 inch versie, en die heeft beetje last van bendgate issues...

daarnaast; ben 2 meter, heb echt geen last van het feit dat de telefoon "te groot" is. ik vind het in ieder geval handiger voor mijn duimen, etc.
Ik ben uiterst tevreden over mijn Moto G5 plus. Met name de goede batterijduur (een hele dag), een hele dag, is een fikse vooruitgang t.o.v. mijn Nexus 5x (die trouwens al binnen een jaar een bootloop probleem vertoont). Ook de dual-sim(welke ik nog niet uitgeprobeerd heb) en de SD kaart memory uitbreiding is een dikke plus.

Als ik toch iets te zeuren zou moeten hebben, ik mis een kompas.
Inderdaad geen kompas; en dit wordt in vrijwel geen enkele review gemeld. Ik was redelijk tevreden over dit toestel, tot ik er achter kwam dat er geen kompas aan boord is. Bij navigatie op lage snelheid (wandelen, keren, rotondes) is dit simpelweg essentieel. 'Mijn' Moto ging dus retour naar de winkel (HET grote voordeel van aankopen via internet :) ).
Jammer dat dat er idd niet op zit.

Voor mijn vrouw eentje gekocht, ander was in het water gevallen.Toestel is leuk ding voor de prijs.
Het nadeel van de camera op de achterkant los je op met een hoesje, dat steekt het niet meer uit. Voor de rest tevreden. Navigatie gebruikt ze in de auto dus niet telefoon, kompas zal ze dus niet missen. Voorals whatsapp en facebook en daarvoor het het ding goed genoeg. 32 gb plus nog kaartje.
Doe jij "slechts" 1 dag met een batterijlading? :-) Ik heb'm ook sinds kort en hoef maar om de 3 ! dagen eens te laden, echt super. En dan heb ik permanent wifi, BT en GPS aan, dus het kan nog beter. Ben wellicht wel een "lichte" gebruiker met een screen on-time van slechts 1 2u per dag.

Kompas is inderdaad een gemis. Ook de ambient light sensor kan beter, bij gerichte verlichting (spots en ander kunstlicht) is deze makkelijk de kluts kwijt.
Doe jij "slechts" 1 dag met een batterijlading? :-) Ik heb'm ook sinds kort en hoef maar om de 3 ! dagen eens te laden, echt super. En dan heb ik permanent wifi, BT en GPS aan, dus het kan nog beter.
Ervaringen zijn hier hetzelfde, heb het toestel aan 2 mensen aangeraden en zij staan versteld van de accuduur, van iedere dag aan de lader naar 1 keer in de 3 dagen.
Ah, steken ze nog altijd geen kompas/gyroscoop in die G-reeks? Dat vond ik persoonlijk n van de grootste nadelen van de G4.
Ondertussen zit ik bij een OP3, wat een veel completer toestel is (weliswaar in een iets hogere prijsklasse), waar ik niet echt iets op mis, behalve misschien draadloos opladen.
Zit er een notificatie LED op dit toestel? Ik kan dat nergens vinden in de specs, maar dat vind ik op mijn huidige Nexus 5 erg handig!

EDIT: ik zie een bericht van @TunderNerd hieronder dat er dus geen notificatie LED is, toch jammer.

[Reactie gewijzigd door Falco op 9 mei 2017 10:56]

Het schijnt dat die er wel op zit, maar die moet je zelf activeren door hem te rooten.

Op Youtube zijn er wel filmpjes van.
Dat heb ik nog even toegevoegd. Bedankt voor de melding :)
Een oprecht nadeel van dit toestel is dat er geen status LED in zit. Via Root kan dit dan weer wel, maar standaard kan je niet zien of je berichten o.d. hebt. Erg jammer!
Heb je eigenlijk niet nodig. Je ziet op het scherm als je een berichtje binnenkrijgt en als je met je hand erover gaat laat hij ook je notificaties zien.
Toen ik mijn motorola in gebruik nam miste ik eerst ook erg deze notificatie Led. Maar na een tijdje vond ik het eigenlijk wel fijn dat ik niet altijd dat geknipper had, ik werd er een beetje onrustig van. Als ik uit een ooghoek een lampje zag knipperen dacht ik dat er iets binnen kwam.
Mijn motorola kan evt. nieuwe dingen laten zien door mn hand erboven te houden, en dat vind ik zelf erg prettig.
Dus er zit wel een notificatie led in maar deze wordt niet gebruikt?
Hij zit er in zoverre op, hij wordt door Motorolla alleen gebruikt om aan te geven dat de batterij bijna leeg is / opladen e.d.: hij is dan ook niet toegankelijk vanuit user space. Door 'm te rooten kan dit wel. (een enorm gemiste kans)
Maar moto heeft wel een (van de beste) always on display notifications Toch?
Maar moto heeft wel een (van de beste) always on display notifications Toch?
Het zijn sluimermeldingen. Deze worden niet altijd weergegeven, maar verschijnen om de 30 sec ofzo. Always on kan alleen bij AMOLED of LCD met reflecterende achtergrond (zoals de N73).
Dat is smaak, de ambient display vervangt dat supergoed.
Daar heeft Motorola een app voor. Til je het toestel op of geef je er een tikje tegen, dan licht het scherm op en zie je je notificaties.

De LED n de Moto X Play is zo sterk dat het hele plafond uitgelicht wordt als je hem naast je bed hebt liggen en er komt wat binnen. Dus het is niet echt een voordeel als hij het wl doet.
Idd. Op de Moto X telefoons met amoled gaat het prima met Active Display. Met mijn Moto X force vind ik het ook geen gemis. Met LCD is Active Display echter gewoon onhandig. Bij de goedkopere toestellen zouden zij gewoon met een (RGB) ledje prima uit te voeten moeten kunnen.
Ik vond het eerder ook wel handig, maar gebruikte het steeds minder. Sinds ik een smartwatch heb heb ik het helemaal uitgezet.
Ja, jammer is dat, ik heb eigenlijk geen zin om hiervoor mijn toestel te rooten.
Ik heb de Moto G4 uit 2016 en die had dat ook niet. Ik heb dat zelf niet als nadeel ervaren want het went heel snel. Mijn telefoon is geroot en draait LineageOS wat ik lekker vlot en soepel vind draaien op dit toch al snelle toestel. Notificatie werkt dan ook goed.
> Wie graag aan de slag gaat met rooten en custom roms, zit vooralsnog niet goed bij deze telefoon. Er is online weinig over te vinden en het is onbekend of dat zal veranderen. Lineage OS, de spirituele opvolger van CyanogenMod, heeft builds voor veel voorgaande toestellen uit de Moto G-lijn. Hopelijk wordt deze G5 daar snel aan toegevoegd.

Ik heb hem al een paar dagen en Lineage OS is redelijk makkelijk te installeren. Gelukkig heeft Lenovo de bootloader unlock service van Motorola in bedrijf gehouden.

Zie: https://forum.xda-develop...-guide-unlocking-t3593531

Let op de garantie vervalt als je de bootloader unlocked.

In Lineage OS heb je nog steeds:
* eenknopsnavigatie
* 'always on'-scherm
* schudden om de zaklamp aan te zetten
* twee keer met je pols draaien om de camera te starten
* toestel met het scherm op tafel leggen om de 'niet storen'-functie aan te zetten

[Reactie gewijzigd door robkorv op 9 mei 2017 08:34]

Een iPhone SE in een adem noemen met de Moto G5 als alternatieven kan echt niet hoor...
We hebben het dan over een toestel dat het dubbele kost (vanaf 365 euro ipv 185 euro).
Je praat dan over een totaal andere prijsklasse en doelgroep. Leuk die 4 jaar ondersteuning maar qua prijs/kwaliteit vergelijking komt dit toestel niet in aanmerking als je kijkt naar G5 of een G5 Plus.
Pracht toestel voor de mensen die geen zin hebben in een BKR registratie.
Maar als alternatief moet je even iPhone melden? welke 120 euro meer kost en maar 4 inch is?
Er valt natuurlijk wel meer op de iPhone SE af te dingen;
- Minder geheugen of ng groter prijsverschil
- Kleiner scherm
- Lagere resulotie
- Mindere accuduur
- Mindere camera
- Geen dual SIM
- Geen SD kaart mogelijk
- Geen quickcharge
- ...

Maar goed, sommige mensen willen nu eenmaal graag een Apple en de iPhone SE valt net zo goed binnen de marge als de Moto G5 (alleen dan de andere kant op). Als je bijvoorbeeld iOS wil, heb je geen andere keuze zeg maar. Nu zou ik iOS bij het rijtje nadelen zetten, maar dat is persoonlijk natuurlijk. :P

Edit:
Ik zie dat enkelen moeite hebben met mijn opmerking over de camera. Zoals ik hier reeds schreef:
Qua camera zit in de Moto G5 plus dezelfde sensor als in de Samsung Galaxy S7, verkozen tot de beste telefoon camera van 2016. Die van de iPhone SE is zeker niet slecht, maar in diverse tests blijkt ie gewoon het onderspit te delven tov de camera in de Motorola. Vergelijk alleen al de beschrijvingen in de redactie reviews. De camera in de iPhone wordt samengevat als prima, terwijl die in de Motorola goed genoemd wordt. Betere sensor, grotere pixels, groter diafragma, dual pixel autofocus
Natuurlijk speelt de lens en de software ook nog een rol, en inderdaad: ik heb nog geen 1 op 1 vergelijking gezien van de twee camera's. Even een vlotte Google opdracht richting neutrale sites levert wel een interessant stuk op:
The Moto G5 Plus predecessor, the Moto G4 Plus, scored an 84 with DxOMark, equivalent to the iPhone 6s that consumers are still buying for $550. The specifications of the G5 Plus’ camera sensor top the iPhone 7’s. The 12 megapixels sensor with 1.4μm-sized pixels exceeds the iPhone 7’s at 12 megapixels with 1.22μm pixels. A subtle difference, but pixel size in most situations matters more than the number of pixels because larger pixels capture more light, producing better photos.

More light means photos taken in low light with a faster shutter speed, eliminating the blurriness from the longer exposure time of a handheld shot with phones with camera sensors that have smaller pixel sizes. Image processing algorithms also improve the photo quality because the more light captured taking the shot is more raw material for algorithms like HDR to process into better photos.

At f1.7, the Moto G5 Plus’s aperture is slightly larger than the iPhone 7’s f1.8, which again, lets more light hit the sensor. DxOMark, which has become an industry benchmark because it reviews so many phones and cameras, has not yet reviewed the G5 Plus. But given the phone’s hardware and DxOMark's very positive review of the 4G Plus, I anticipate the G5 Plus will score well against phones that cost twice as much.

The G5 Plus camera software has an expert mode depicted below that allows for adjustments of ISO speed, white balance, etc. This allows difficult shots to be taken when automatic mode will not work, such as a photo of a subject with a bright light behind it and against a dark background.
http://www.networkworld.c...k-buying-an-iphone-7.html

[Reactie gewijzigd door Ger op 9 mei 2017 12:20]

Meen je dit echt mindere camera?
Ik heb een 128 GB se.
De accu is absoluut sterk , hij is retesnel , en heeft echt een goede camera.

Ik heb wel een G4 gehad en dat was echt een redelijk toestel voor de prijs. Nu is deze alweer 275 dat vind ik teveel voor wat je krijgt

[Reactie gewijzigd door cptbuttlick op 8 mei 2017 22:46]

Mindere camera? in de iphone se zit de camera van de iphone 6s, welke veel beter presteert als de Moto G plus.
Accuduur van de iphone se is meer als goed genoeg, ik doe er 1 a 2 dagen mee, en bij IOS is de accuduur meestal iets voorspelbaarder als bij Android, waardoor real life batterijduur meestal beter is.
De resolutie is inderdaad lager en het scherm kleiner, maar voor sommigen zoals mij is het kleine scherm juist een voordeel. Ik kom va, de Iphone 5S, naar de xperia z3 compact (4.5") naar de Iphone SE 64 gb en het is een verademing om teug een echte compacte telefoon te hebben, ik kan mij niet voorstellen om naar een 5,2" over te schakelen. (Al begrijp ik dat dit voor velen anders is).
De resolutie is meer als voldoende voor een 4" telefoon en helpt de batterijduur binnen de perken te houden in zo een kleine telefoon.
Dual SIM en SD kaart zijn voordelen voor de Motorola, maar persoonlijk heb ik zoals velen genoeg aan 64 GB en dual sim is echt wel niche, zeker nu roamingskosten in europa gratis worden.
Quickcharge is niet echt nodig voor de SE, door het kleinere scherm en lagere resolutie zit er niet zo een grote batterij in, die heel snel laad via de iphone 12w charger.

Daarnaast heeft de Iphone SE nog een aantal voordelen zoals de camera, de betere cpu en GPU, het compacte design, voelt nog meer premium aan.
En een doorslaggevende reden, meer zekerheid voor lange update support, wat voor mij de meerprijs al waard is.

[Reactie gewijzigd door maevian op 8 mei 2017 11:29]

Maar nu vergelijk je het dus met een 64GB toestel. Nog veel duurder dus, scheelt ongeveer 60% met de Moto G5 plus. Dat valt echt niet meer in dezelfde categorie natuurlijk.

Qua camera zit in de Moto G5 plus dezelfde sensor als in de Samsung Galaxy S7, verkozen tot de beste telefoon camera van 2016. Die van de iPhone SE is zeker niet slecht, maar in diverse tests blijkt ie gewoon het onderspit te delven tov de camera in de Motorola. Vergelijk alleen al de beschrijvingen in de redactie reviews. De camera in de iPhone wordt samengevat als prima, terwijl die in de Motorola goed genoemd wordt. Betere sensor, grotere pixels, groter diafragma, dual pixel autofocus...

Begrijp me niet verkeerd: ik vind de iPhone SE geen slecht toestel, maar ik zou er niet voor kiezen. Hooguit als die in de prijsklasse van de reguliere Moto G5 zou vallen, maar we weten allemaal dat zulks een illusie is :)
De iPhone heeft recent een upgrade gekregen en is nu standaard verkrijgbaar met 32GB intern geheugen, en is ook voor een kleine 350 te koop op amazon.de. Afgezien van het uitbreidbare geheugen lijkt me dit dus een eerlijke vergelijking.

Ik zou toch graag een side-by-side camerareview zien van deze twee toestellen. De camerasensor van de Moto G5 plus heeft inderdaad betere papieren, maar vergeet niet dat het lenzenwerk en processing ook van belang zijn, waar de iPhone dan weer beter op zal scoren.

Ik begrijp dat velen de iPhone SE als alternatief niet waardig vinden door het prijsverschil, wat ook inderdaad wel klopt. Als je de vergelijking omdraait, wordt het veel logischer. Zoek je onder de 350 een android toestel, dan kom je al snel uit bij deze motorola. Hij staat simpelweg zo scherp in de markt dat vele toestellen die 100 meer kosten het onderspit moeten delven.

Persoonlijk vind ik (de prijs buiten beschouwing gelaten) de toestellen elkaars gelijken, met hun eigen set voor- en nadelen.
camera sensor alleen zegt ook niet veel, de image processing is ook van sterk belang en in camera software is Motorola minder sterk als Apple. Zelf de dure Moto Z heeft problemen met zijn camera.
FWIW, Ik vind het zeker geen indrukwekkende camera. Duidelijk mindere kwaliteit vergeleken met mijn 2 jaar oude LG G4. Uiteraard wel een andere prijsklasse.
Ben zelf groot fan van Android, maar laten we niet doen alsof een iPhone geen voordelen biedt ten opzichte van Android telefoons:

- 4 jaar updates
- gratis iCloud
- veel betere software
- Apple A9 SoC veel beter dan SD825. Zie onderste benchmarks

Kijk eens in dat accu rijtje:
  • Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh Snapdragon 625 ****** 10u9m
  • Apple iPhone SE 1.642mAh A9 ****** 9u26m
  • Asus Zenfone 3 3.000mAh Snapdragon 625 ****** 9u11m
Die accu heeft de helft van de capaciteit maar kan zich makkelijk meten met de 3000mAh Androids! Je vraagt je af h slecht een OS met accu om kan gaan!
^ Wat te ruw beschreven.

Toch jammer dat nota bene in een review artikel een gedegen concurrent zo wordt afgewimpeld alleen omdat het Apple is. Android mag zich gaan schamen als je naar die accu resultaten kijkt.


EDIT: ik weet dat het scherm veel kleiner is bij de iPhone SE. Maar daarnaast is iOS ook gewoon zuiniger dan Android. Android 7.1 maakt veel goed, maar dat is slechts voor nieuwe toestellen.

Ik bedoelde maar aan te tonen dat er k voordelen bij Apple te vinden zijn, als counter voor het 'alleen-maar-nadelen' lijstje boven mij.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 8 mei 2017 11:37]

Je vergelijking gaat totaal niet op. Iphone SE heeft een 4inch mini schermpje tov de G5 5.2 inch. Geen appels met peren vergelijken h
En 727.040 pixels vs 2.073.600 pixels, een iPhone SE hoeft maar 35% van de pixels aan te sturen van de Moto G5, en doet dat met een accu die iets minder dan 50% kleiner is.

Je vraagt je af h slecht een OS met accu om kan gaan! :+

Natuurlijk zijn er ook andere factoren en gaat iOS prima met de batterij om, maar om te stellen dat Android slecht met de batterij om gaat is wel erg makkelijk gesteld.

[Reactie gewijzigd door Djonny op 8 mei 2017 10:26]

Heb je ook naar de omvang en resolutie van het scherm gekeken? Of wordt de grootste verbruiker maar even vergeten?
Die accuduur heeft met twee zaken van doen:
- het OS kan helemaal op de hardware worden geschreven in het geval van iOS, omdat Apple controle heeft over zowel de hardware als de software. Er zijn ook minder mogelijke combinaties voor hardware, waardoor dit makkelijker is.
- door de lagere resolutie bij Apple hoeven er minder pixels te worden aangestuurd. Dat scheelt energie. Zie ook het artikel van gisteren op Tweakers over schermresoluties.

Dus Android is echt niet slecht geprogrammeerd. Het heeft gewoon te maken met andere grenzen waarbinnen het OS moet opereren.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 8 mei 2017 10:04]

"- veel betere software" ? Volledig subjectief. Er zijn wel wat voordelen te te vinden in de Apple software stack. Maar ook meer dan genoeg nadelen.
Google drive is ook gratis. 15gb. Bij apple heb je 5gb icloud.
- 4 jaar updates
- gratis iCloud
Normaal gezien zou ik je zeker gelijk geven wat betreft die updates, maar aangezien de SE al een jaartje oud is blijven er maar 3 jaar over. Toegegeven, da's nog altijd langer dan wat deze Moto G5 Plus hoogstwaarschijnlijk gaat krijgen.
De gratis iCloud is vrij beperkt, maar wat daar wel het voordeel van is, is dat ze ook 50 en 200GB opties hebben die dan weer goed betaalbaar zijn. Zolang je (hoofdzakelijk) bij Apple blijft, is dat inderdaad een pluspunt.
maar je ePenis wordt wel langer :+
maar je eiPenis wordt wel langer :+
;) :+ :Y)
Je kunt het toestel ook gewoon los kopen he. Geen lening, BKR registratie.
Ja met dit toestel wel dat bedoel ik ook, maar met een Galaxy of Iphone gaat dit bij de meeste mensen niet door.
Daarom is het ook goed dat die BKR registratie er komt.
Als je dat al niet zelf bij elkaar (gespaard desnoods) krijgt, heeft het schijnbaar een grote impact op je inkomen.
Hm, mooie telefoon, al mis ik wel de Wileyfox 2X in het lijstje met alternatieven. Ook dualsim, betere camera's (qua Specs in ieder geval, wel iets minder opties), vingerafdrukscanner, ook 32 gig, ook 3g geheugen, zelfde scherm specificaties, en: goedkoper. Natuurlijk ook nadelen: slechtere processor, geen 5g, maar dat prijsverschil komt ergens vandaan.

[Reactie gewijzigd door Unigo op 8 mei 2017 08:20]

Ik kan een heel lijstje telefoons opnoemen ook uit china die beter presteren. Vorige week mijn nieuwe elephone s 7 binnen gekregen uit china . Voor 200 euro krijg je 4Gb ram 64 gb opslag dual sim of sim en sd kaart.
Snelladen ondersteund , snelle vinger afdruk scanner aanwezig 5,5 inch scherm met resolutie 1080p. Tevens zit daar een x 20 cpu van mediatek in. Dit voelt aan als een highend telefoon voor prijs van budget . Tevens leveren ze gewoon updates van de software, en wordt er gratis een screen protector en hoesje bij geleverd . Dat is dus prettig. Ik zal binnen kort een uitgebreide review plaatsen.
Tuurlijk kan je uit china het beter krijgen. Nadelen zitten daar natuurlijk ook aan:

- Kans dat je BTW moet betalen aan de douane, op 200 euro is dat 42 euro, en dan komen er nog 12 euro inklaringskosten bij. Ben je ineens 252 euro kwijt voor je 200 euro telefoon
- Geen garantie. Nouja, vaak wel een soort van garantie, dan willen ze dat je 'm op eigen kosten terug stuurt naar china, niet echt handig
Toestel was 168 dollar 200 euro inc import en btw
Beter is zacht uit gedrukt , het is een wereld van verschil.
De 2x heeft wel weer een mindere SOC, een gedeeld SD/sim slot en geen 5 Ghz ondersteuning.
Onder hardware en prestaties wordt ten onrechte gesteld dat de moto g4+ een nfc chip aan boord heeft. Dat is dus niet het geval.

[Reactie gewijzigd door benedictuz op 8 mei 2017 08:10]

Aangepast, dank je!
Bij de specificaties staat 3 GB geheugengrootte, maar in het menu instellingen lees ik dat dit 2,8 GB is (waarvan 1,6 GB gem. in gebruik is).

Als dit inderdaad een afronding betreft, dan is het wellicht interessant om bij de specificaties tussen haakjes te vermelden?

[Reactie gewijzigd door Ziewel op 8 mei 2017 15:57]

V.w.b. de totale grootte lijkt me dat eerder een "fout" door de software die dit verkeerd weergeeft. Want chips van 2,8GB bestaan denk ik niet. Ik vermoed dat het vergelijkbaar is met andere bekende voorbeelden zoals met opslaggeheugen op je PC. Een SD kaart van 32GB wordt vrijwel altijd weergegeven als 29,4GB of iets in die grootte. Gaat ook op voor USB sticks, SSD's, HDD's, etc. De welbekende verschillen tussen GB en GiB en de schrijfwijze/weergave daarvan. Dan is 3 gigabyte (GB) ongeveer 2,8 gibibyte (GiB). De verwarring ontstaat hier volgens mij omdat men er weer GB achter schrijft waardoor je denkt dat je te weinig hebt. ;)
Correct me if I'm wrong...

V.w.b. het in gebruik zijnde RAM (wat relatief veel lijkt t.o.v. het totaal) zegt lijkt me ook niet zoveel, want je weet niet waarvoor het gebruikt is. Kan best veel caching/prefetching zijn dat je telefoon incl. veel gebruikte toepassingen juist enorm veel versnellen. Ik zie bijv. ook dat die gebruiker al 73 apps heeft genstalleerd in je gelinkte filmpje (voordat je je bericht hebt bewerkt), dus een groot deel zal wel daardoor bezet zijn. Dus niet 1,6GB standaard verbruikt, maar afhankelijk wat je ermee doet.

Misschien is het echt fout, maar het is sowieso verwarrend. Dat ben ik met je eens.

[Reactie gewijzigd door marcel87 op 8 mei 2017 17:12]

Dank voor je reactie, dat moet wel de juiste verklaring zijn: 7,3 % van 3 GB is 0,219 GB en dan blijft er 2,81 GB over. Ik had er niet aan gedacht, omdat het werkgeheugen betreft en op mijn pc 16 GB ook gewoon als 16 GB aangegeven wordt in Windows 10. Bij opslaggeheugen gaat het meestal over honderden GB's of TB's en ben ik er wel aan gewend dat er ruim 7 % vanaf gaat, maar dat kun je makkelijk uitbreiden.

Betreffende het in gebruik zijnde RAM: Het is inderdaad catching en vooral prefetching, want in het geheugengebruik werd net aangegeven, dat 42 apps de afgelopen 3 uur gebruik hebben gemaakt van het geheugen (terwijl ik alleen het geheugengebruik heb onderzocht en de calculator heb gebruikt). Via Help > Fix > Systeemsoftware zie ik dat er maar liefst 190 apps zijn meegeleverd.

Overigens had ik mijn oorspronkelijke reactie steeds verder gewijzigd en was deze zodanig uit proportie gegroeid, dat ik deze niet meer passend vond als reactie op Chris Broesder, de auteur van deze zeer goed geschreven review. Daarom heb ik de verwijzing naar het filmpje en meer, als losstaande reactie gepost.

In die reactie linkte ik naar een interessant artikel: https://androidworld.nl/t...d-meer-niet-altijd-beter/ , maar deze link geeft daar inmiddels een error, terwijl de pagina nog steeds te vinden is na googlen op "werkgeheugen gebruik Androd".

In het betreffende artikel genaamd: "Werkgeheugen op Android: meer is niet altijd beter" vond ik een interessante uitleg over de Low Memory Killer en minfree waarden.
-ION- heeft in reactie op die post er op gewezen, dat het werkgeheugen al dan niet gebruikt nauwelijks extra vermogen van de accu vergt.

Al met al ben ik eigenlijk heel blij met de aanschaf van de G5 plus, ik had hem net een paar dagen in huis. Super om dan zo'n positieve review te lezen, die mijn keuze met een eindoordeel van 8,5 nog eens rechtvaardigt :) .

[Reactie gewijzigd door Ziewel op 8 mei 2017 19:39]

Ik zie dat jullie er al uit zijn gekomen. Bedankt voor de goede toevoegingen :)
Dat is hetzelfde als harde schrijven die maar 931GB per 1TB laten zien.
Ik zou persoonlijk bij de nadelen ook duidelijk micro-USB en het updatebeleid vermelden.

Mijn vorige Moto gaf de geest door het niet meer kunnen opladen omdat de micro-USB niet meer werkte. Ik vind USB-C een veel stevigere connector, met bovendien meer mogelijkheden.

Het updatebeleid van de eerste Moto's was een van de grootste voordelen, waarschijnlijk mede omdat het bijna stock Android was. Daar laat Lenovo echt de bal liggen wat mij betreft.

Als dit niet verandert wordt mijn volgende toestel geen Motorola, na mijn huidige Nexus5x.
Er is niks fundamenteel mis met micro-USB waardoor deze op het gebied van stevigheid/levensduur af zou vallen t.o.v. USB-C. Eigenlijk is er sowieso voor de gemiddelde gebruiker geen enkel verschil tussen micro-USB en USB-C in de praktijk behalve dat de stekker in het laatste geval altijd past.

[Reactie gewijzigd door Aikon op 8 mei 2017 13:48]

Er is niks fundamenteel mis met micro-USB waardoor deze op het gebied van stevigheid/levensduur boven usb-c te prefereren is.
Dat is niet wat ik zei, en het klopt ook niet. Ik prefereer USB-C boven micro-USB( B ), niet andersom.

Daarnaast is de lengte van het USB-C deel dat ingestoken wordt 6.65mm, tegen slechts 5.75 bij micro-USB( B ). De dikte is met 2.4mm ook iets meer dan de 1.8mm van micro-USB( B ).

Het is gewoon een stevigere connector, met als klein voordeel dat hij op twee manieren in te pluggen is.

[Reactie gewijzigd door coolmos op 8 mei 2017 10:53]

Ik schrijf het idd precies andersom dan ik (en jij) bedoeld, excuus.
Vooral het Updatebeleid is triestig geworden..
het ging van TOP naar NUL.
Ik heb een Motorola X Style (pure) en ik wacht nog steeds op de Nougat update.. daar waar ik die onder de motorola vlag al gehad zou hebben.

Ik denk dat ik na deze telefoon ook eens naar een andere merk ga kijken, richting Oneplus 5 ofzo.. die ook de stock android redelijk goed benaderen voor een redelijke prijs... :)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*