Als je geïnteresseerd bent in de V20, kan het bijna niet anders dan dat je een audioliefhebber bent. De V20 heeft namelijk een zogenaamde 32bit-394kHz quad-dac met een geïntegreerde hoofdtelefoonversterker. Externe dacs van hoge kwaliteit voor smartphones zijn er al een tijdje, maar een ingebouwde is in principe natuurlijk handiger. Wil je dat? Dan kom je automatisch bij de V20 uit.
Elke smartphone heeft een dac; dat moet wel, want dit onderdeel is essentieel om een digitaal signaal om te zetten in een analoog signaal, dat vervolgens door je hoofdtelefoon of luidspreker kan worden weergegeven. Het idee van het gebruiken van een dac van hoge kwaliteit is dat dit analoge signaal zo ruisvrij mogelijk en met zo min mogelijk vervorming geproduceerd wordt. Dat is niet zo makkelijk als het misschien klinkt en dus is het best bewerkelijk om een hoogwaardige dac te bouwen.
ESS Audio heeft dat wel gedaan en de ES9218 die in de V20 huist, is het resultaat. Het is de eerste geïntegreerde quad-dac voor smartphones, maar wat is er eigenlijk 'quad' aan de dac? ESS Audio en LG laten er weinig over los, maar het betekent waarschijnlijk niet dat er vier dacs ingebouwd zijn, maar dat de output van diverse sub-dacs, ofwel kanalen binnen de dac, wordt gecombineerd. Als dat het geval is, worden de vier outputkanalen bij elkaar gegooid. Aangezien ruis willekeurig is en zich dus in principe niet op hetzelfde moment op twee verschillende kanalen voordoet, leidt deze quad-dac-architectuur door de accumulatie tot minder dB aan ruis.
De quad-dac is in de instellingen van de V20 aan en uit te zetten. We hebben de dac beluisterd met Bang & Olufsen-oordopjes, een paar goedkopere Audiosonic-oordopjes en een Sony-koptelefoon. Bij alle hoofdtelefoons is goed te horen of de dac aan- of uitstaat. Dat hebben we overigens blind getest. Toch zouden we de V20 alleen aanraden voor de geïntegreerde quad-dac als je een hoofdtelefoon van hoge kwaliteit hebt. Hoewel het verschil wel te horen is bij goedkopere hoofdtelefoons, is er met een goede hoofdtelefoon meer aan geluidskwaliteit te winnen dan met een hoogwaardige dac als deze.
Als we echter via de van zichzelf goed klinkende Bang & Olufsen-oordopjes luisteren, komt het verschil in geluidskwaliteit als gevolg van de dac van de V20 echt naar voren. Audio klinkt vooral dynamischer, ruimtelijker en natuurgetrouwer met de dac ingeschakeld en dat inschakelen kan bij de V20 ook terwijl je bijvoorbeeld naar Spotify luistert. Voor de audioliefhebber zijn de audiokwaliteiten van de V20 dan ook zeker een reden om de V20 te overwegen.
We hebben ook de mono-luidspreker van de V20 beluisterd naast een iPhone 6. De luidspreker van de V20 is goed afgesteld en muziek klinkt wat voller uit de luidspreker van de V20. Ook kan het volume aardig hoog, dus we hebben niets aan te merken op het geluid dat de V20 voortbrengt. Voor de duidelijkheid: de dac kun je niet aanzetten als je geluid via de luidspreker beluistert.