Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Vijf midrange-pc-gameheadsets

Wat is de beste set tussen 100 en 200 euro?

14-08-2016 • 06:00

253

Multipage-opmaak

Inleiding

Beste koop: Logitech G933 Zwart

Tweakers zegt: 8,5

In deze round-up vergelijken we vijf gaming headsets die bedoeld zijn om op een pc aan te sluiten en we beperken ons daarbij tot headsets die minimaal 100 en maximaal 200 euro kosten. We testen headsets van Razer, Logitech, Sennheiser, SteelSeries en Corsair, waarbij het model van Logitech nipt wint vanwege het goede geluid, de vele aansluitmogelijkheden en de vele opties. Bovendien is de headset zeer robuust en keurig afgewerkt.

Prijs bij publicatie: € 172,92

Het is alweer twee jaar geleden dat we voor het laatst een aantal headsets hebben getest die zijn bedoeld voor de pc-gamer. In de tussentijd is er een hele nieuwe lichting headsets uitgebracht; alle fabrikanten hebben hun aanbod vernieuwd en dus is er alle reden om opnieuw een paar exemplaren naast elkaar te leggen. We hebben uit de Pricewatch vijf populaire gameheadsets geselecteerd. Om de vergelijking een beetje eerlijk te houden, zijn ze gekozen in de prijsklasse van honderd tot tweehonderd euro. Bij de selectie van de testmodellen hebben we per fabrikant steeds één model gekozen. De keuze viel op de Corsair Void RGB Wireless, Sennheiser PC 363D, Steelseries Siberia 350, Logitech G933 en Razer ManO'War.

In deze test vergelijken we prijs, draagcomfort, constructie, gewicht, uiterlijk, aansluitingen, accessoires en functionaliteit. Voor een groot deel zijn dit subjectieve grootheden die zich niet in meetwaarden laten vangen. Daarnaast vertrouwen we bij het beoordelen van de headsets gewoon op onze oren, wat al net zo subjectief is. Toch menen we dat we, juist door de sets onderling te vergelijken, iets zinnigs kunnen zeggen over de kwaliteit. Hoewel onze oren dus een belangrijke graadmeter zijn, hebben we echter ook wat metingen kunnen verrichten. We hebben een meetopstelling in elkaar gezet om de frequentieweergaven van de geteste headsets mee inzichtelijk te maken. Zie hier voor uitleg over de methode die we gebruiken.

Vijf pc-gaming headsets tussen 100 en 200 euro

Razer ManO'War

Samengevat

Met 378 gram is de Razer ManO'War aan de zware kant. Dat gewicht zit hem vooral in de enorme oorschelpen. De kussens zijn zacht en lijken comfortabel, maar bij lang gebruik valt dat tegen. De beugel die beide schelpen verbindt valt nog meer tegen. Het geheel maakt daardoor een fragiele indruk. Zonde, want verder heeft de ManO'War fijne knoppen en een goede functionaliteit. Ook de meegeleverde software is prettig, al gaat het wat ver dat je verplicht in moet loggen om settings te kunnen wijzigen. Het geluid van de ManO'War is prettig neutraal, al is het wat aan de schelle kant. Er zijn headsets die evenveel kosten, maar beter klinken.

Getest

Razer ManO`war

Prijs bij publicatie: € 178,90

Bekijk product

Razer ManO'War klein

Razer ManO'War

Gewicht 378 gram
Aansluitingen Draadloos (usb-dongle)
Weergave 7.1

We beginnen met een vertrouwd merk voor pc-gamers, hoewel niet iedereen Razer direct zal associëren met headsets. Toch is de ManO'War bepaald niet de eerste headset van het Amerikaanse bedrijf. Zo testten we eerder al eens de Razer Kraken 7.1, die ons goed beviel. Ook over de ManO'War zijn we te spreken, al valt er ook wel wat op aan te merken. De kritiek geldt vooral de behuizing die Razer heeft gefabriceerd. Met 378 gram is de ManO'War de zwaarste headset uit de test, samen met de G933 van Logitech. Dat gewicht zit hem vooral in de oorschelpen. Het zijn flinke gevaartes met enorme oorkussens. Je hebt echt wat op je hoofd met de ManO'War. Dat gevoel wordt nog versterkt door de led-verlichting in de oorschelpen, al is die bescheiden in vergelijking met de verlichting in de sets van Logitech, SteelSeries en Corsair.

Die kussens hebben lekker dikke, zachte randen, bekleed met al even zacht nepleer. Je oren vallen volledig in de schelpen, al zijn die wel wat ondiep. Je oren drukken dus alsnog tegen het vlak waar de speaker achter schuilgaat. Bij lange sessies is dat minder prettig. De kussens zijn dus eigenlijk een beetje te zacht. Zeker bij warm weer kan het geheel wat plakkerig worden. De schelpen zijn groot en vooral robuust. Toch maakt het geheel juist geen robuuste indruk, en dat komt door de beugel waarmee beide schelpen verbonden zijn. Razer heeft gekozen voor een systeem waarbij je de oorschelpen 90 graden weg kunt draaien. Dat maakt de constructie zwak en kwetsbaar, iets dat eigenlijk altijd opgaat bij zo'n systeem. Dat wordt versterkt doordat Razer een plastic beugel gebruikt die bepaald niet stevig is. Het ding buigt alle kanten op als je de zware oorschelpen beweegt, en het oogt fragiel. De beugel zit ook niet prettig. Doordat de schelpen zo zwaar zijn, drukt de headset vrij stevig op je hoofd. Razer heeft bovenin de beugel een heel dun kussentje gemonteerd om de druk op te vangen. Dat kussentje had wel wat royaler mogen zijn. Logitech en vooral Corsair doen dat beter, al zijn we vooral fan van de oplossing die SteelSeries gekozen heeft, waarover later meer. De constructie is in ieder geval het grootste minpunt aan de ManO'War. In deze prijsklasse verwachten we beter.

Verder is de headset juist prettig karig gehouden. Rechts onderin de oorschelp zit een klein wieltje waarmee je het volume van de pc kunt regelen. Links is er een vergelijkbaar wieltje waarmee je het volume van de microfoon bedient. Links zit ook de ingebouwde microfoon die je uit de schelp kunt trekken. Het is eenzelfde constructie als die SteelSeries al geruime tijd gebruikt, maar dan verbeterd. Bij de SteelSeries-apparaten gaat het uittrekken van de mic lastig, maar bij de Razer gaat dat juist gemakkelijk. Het geluid van de microfoon is hard en heeft veel 'laag' waardoor het minder goed verstaanbaar is. Handig is dat de volumeknop kan worden ingedrukt om te mic te muten. Nog handiger is het lampje aan het einde van de uitschuifbare microfoon, zodat je tijdens het gamen kunt zien of de mic aan of uit staat. Het beperkt aantal knoppen van de headset biedt precies genoeg en de knoppen zijn prima geplaatst, wat niet bij alle concurrenten het geval is.

Razer ManO'WarRazer ManO'WarRazer ManO'WarRazer ManO'War

Ook prettig is de wifi-dongle die Razer meelevert. Hij zit in de headset verscholen, maar kan ook in een voetstuk worden geplaatst dat met een lekker lang snoer op de pc kan worden aangesloten. Dat is een oplossing voor thuis. Voor onderweg heb je enkel de headset nodig, dan is de dongle in een schelp opgeborgen. Overigens heeft Logitech een vergelijkbaar systeem. In de verpakking zit ook nog een kabeltje waarmee je de headset op kunt laden. Jammer is wel dat de headset niet bedraad is te gebruiken, iets wat bij de headset van Logitech wel kan. Met de Logitech kun je dus doorspelen als de batterijen op zijn, met de Razer niet.

We noemden de beugel al als kritiekpunt. We hebben echter meer kritiek, alleen is die niet zozeer gericht op de ManO'War, maar eerder op Razer zelf. Het bedrijf levert software bij zijn apparatuur, en dat is op zich uiteraard prima, maar Razer eist dat je een account aanmaakt en ingelogd bent. Zo niet, dan kun je de software niet gebruiken en dus ook geen instellingen van je headset veranderen. Doel van deze werkwijze is dat je settings in de cloud worden opgeslagen. Leuk, maar voor een headset gaat dat wat ver. Een exporteerbaar settings-bestandje dat je over kunt zetten op een ander apparaat had ook volstaan. En een nog betere oplossing was geweest om je setttings gewoon in de headset zelf op te slaan, zoals Logitech dat mogelijk maakt. Nu is het vooral irritant dat je in moet loggen om de software te kunnen gebruiken. Uiteraard wil Razer dat je het inloggen automatiseert, maar dat heeft als nadeel dat je ook ingelogd bent als je geen gebruikmaakt van de ManO'War.

Als je voorbij het inlogscherm bent, is de software verder prima. Goed is vooral dat de app je door een calibratiesessie loodst waarin de surroundweergave wordt ingesteld. Net als de overige headsets uit de test gaat het daarbij om virtual surround, dus stel je er niet al te veel van voor. Toch is de calibratie prettig. Het zorgt ervoor dat de kanaalscheiding beter hoorbaar is dan bij de andere headsets uit de test. De plaatsing van schuin voor is redelijk goed, die van schuin achter wat minder. Die laatste lijkt te veel van onder te komen. De app heeft meer prettige kanten. Zo is de EQ goed en dan vooral de prettige subtiele presets. Ook Bass Boost en Sound Normalization zijn prettig subtiel. Jammer is wel dat surround niet via een knop op de headset is in te schakelen, maar enkel via de software.

Het geluid van de ManO'War is prettig neutraal. Het is wat aan de schelle kant, maar met de EQ uit de app is dat prima weg te werken. Voor de omvang van de schelpen is de bas dus aan de magere kant. Bij deze set hoor je niet zo'n duidelijke boom als bij de set van SteelSeries, al moet je ook een beetje houden van die lage dreunen. Wij houden wel van het natuurlijke geluid van de Razer. Omdat het geluid vrij neutraal is, kun je het met een klein beetje EQ in alle gewenste richtingen bijsturen. Toch is het geluid wel iets minder goed dan dat van de headsets van Logitech en Sennheiser. Tot slot moeten we melden dat de ManO'War met een prijs van ongeveer 180 euro tot de duurdere sets uit de test behoort. Met de SteelSeries en Corsair zijn er goedkopere alternatieven.

Grafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euroGrafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euro

Logitech G933

Samengevat

Logitech levert met de G933 een zeer robuuste headset die pico bello is afgewerkt. Beter dan headsets uit dezelfde prijsklasse van concurrerende bedrijven. Het is een doordacht apparaat, met een oplaadbare batterij in de ene oorschelp en een usb-dongle in de andere. Ook de functies van de knoppen is doordacht, al hadden dat er wel wat minder mogen zijn. Verder valt op dat de G933 beter klinkt dan vergelijkbare headsets uit dezelfde prijsklasse. Misschien niet het meest neutrale geluid, maar wel het geluid dat voor gaming het meest geschikt is. Met al zijn functionaliteit is de G933 wat aan de zware en vooral dure kant. Toch is het het ondanks dat de beste gaming headset in deze prijsklasse.

Logitech G933 klein

Logitech G933

Gewicht 378 gram
Aansluitingen Draadloos, usb, 3,5mm, rca
Weergave 7.1

Van Logitech hebben we de zeer degelijke en complete G933 onder de loep genomen. Logitech heeft een reputatie en maakt die met de G933 geheel waar. Het is de headset met de meeste opties. Zo is de G933 een draadloze headset, maar Logitech is zo slim geweest om in de dongle een 3,5mm-aansluiting te verwerken, en in de linker-oorschelp ook. Bovendien levert Logitech een snoer van ruim 1,5 meter mee om de headset en de dongle te verbinden. Je kunt hem dus ook bedraad gebruiken. Helaas moet de headset wel aan staan om op die manier te kunnen worden gebruikt. Je hebt er dus niets aan als de batterij leeg is. Toch is het de enige headset waarbij je kunt kiezen tussen bedraad en draadloos. De G933 heeft verder als enige set uit de test een verwisselbare batterij, je kunt jezelf dus voorbereiden op een extra lange gamesessie. Het is ook de enige headset uit de test met een snoer met rca-pluggen, al is het snoer met een lengte van iets meer dan een meter wel vrij kort.

De degelijke behuizing en alle toeters en bellen die Logitech heeft ingebouwd, maken de G933 zwaar. Samen met de Razer is hij de zwaarste headset uit de test. Dat komt wellicht vooral doordat Logitech veel functies heeft ingebouwd. Zo vind je zes knoppen op de achterkant van de linker-oorschelp. Bij drie daarvan ligt de functie vast: power, mute en volume. De andere drie zijn programmeerbaar. Standaard is ingesteld dat je er een van de EQ-presets mee kiest, je surround mee aan of uit kunt zetten en er een effect mee kiest. Die effecten doen niet veel en ook over de surround sound van de G933 zijn we niet enthousiast. Surround voegt vooral knallende bas toe, en niet veel meer. Heel ruimtelijk gaat het geluid er niet van klinken, eerder modderig. Het is het meest teleurstellende onderdeel van de G933. De EQ-presets zijn echter wel prettig, althans: het effect is prettig. We zijn echter niet zo te spreken over de plaatsing van de knoppen. De achterkant van de linker-oorschelp is niet de meest logische plek voor knoppen, en zeker niet voor zes knoppen op een rij. Je vergist je gemakkelijk in een knop. Gelukkig is de knop waarmee je het volume van de pc regelt de onderste van het stel, dus die is vrij makkelijk te vinden. Bovendien is deze lekker groot en degelijk vormgegeven.

Het is ook de handigste functie die met de knoppen wordt bediend. Verder is vooral handig dat je in de software van Logitech zelf EQ-standen vast kunt leggen en die vervolgens op de headset op kunt slaan. Daarna heb je de software niet meer nodig. Handig als je niet thuis speelt of als je de G933 op een console aansluit. Maar zoals gezegd: de plaatsing van de knoppen is niet ideaal. Met wat minder knoppen was de headset wellicht prettiger te bedienen, zeker omdat ze dan wellicht ergens anders geplaatst hadden kunnen worden.

Logitech G933Logitech G933Logitech G933Logitech G933

Ook de microfoon lijkt niet ideaal. Het is een vrij kort armpje dat netjes in de linker-oorschelp verdwijnt. Dat is prettig, maar het maakt de arm kort. Je kunt hem nog een klein stukje uittrekken, maar het formaat blijft bescheiden. Desalniettemin geeft de mic wel een goede geluidskwaliteit. Er zit veel 'laag' in, wat de verstaanbaarheid een klein beetje in de weg kan staan. De G933 biedt echter wel het meest natuurlijke microfoongeluid van alle geteste headsets; het is prettig om naar te luisteren. Al met al is de microfoon dus juist een sterk punt van de G933. Ook handig is dat je in de software kunt instellen dat je de spraak die de microfoon oppikt door het geluid van de game mengt, zodat je kunt horen wat je zelf zegt. Bij hectische matches kan dat prettig zijn.

Een vergelijkbare conclusie hebben we bij het draagcomfort van de headset. De G933 heeft vrij smalle, harde randen. Dat lijkt in eerste instantie oncomfortabel. Wie de G933 langer opheeft, merkt echter dat het wel degelijk comfortabel is. Waar een brede nepleren rand zoals bij de Razer ManO'War kan gaan plakken als het warm wordt, heb je daar bij de G933 geen last van. Ook prettig is dat je oor volledig binnen de rand van de oorschelp valt, en door de stijve rand raak je het vlak waar de speaker achter schuilgaat niet. Juist bij lang gebruik is dat fijn. Verder is de headset dus vrij zwaar, maar door een goede constructie en vooral een stevige beugel met dik kussen voelt het goed. Niet zo prettig als de headset van SteelSeries, maar die vergelijking is niet helemaal eerlijk, omdat Logitech allerlei elektronica heeft ingebouwd en SteelSeries niet.

Nog een laatste punt over de bouwkwaliteit van de G933: de afwerking is heel netjes. De beugel is dus van plastic, wat vaak - zie de set van Razer - een veel te slap resultaat oplevert. Hier niet. Mooi is dat Logitech heel onopvallend in beide oorschelpen een compartiment heeft ingebouwd. In de rechter zit de verwisselbare batterij, in de linker de usb-dongle. Net als bij de Razer ManO'War hoef je dus enkel de headset zelf mee te nemen als je op pad gaat. Snoeren heb je dan niet nodig.

Tot slot het geluid van de G933. Wat opvalt is de strakke bas van de headset. Die is niet zo knallend als die van de SteelSeries Siberia 350, maar daarmee wel veel natuurlijker. De Siberia 350 is wat schel in de hoge tonen, de G933 heeft daar geen last van - al valt het verschil alleen op als je de sets direct na elkaar beluisterd. Daarmee heeft de G933 het beste geluid voor gaming, van de hier geteste exemplaren. De Sennheiser PC 363D heeft een nog neutraler geluid, maar juist het beetje extra bas dat de G933 heeft kan bij gaming geen kwaad. De G933 is, kortom, de beste headset uit de test. Hij is zeer compleet, met allerlei aansluitmogelijkheden en functies. Zwaar, maar tegelijk stevig, keurig afgewerkt en comfortabel, en met het beste geluid voor gaming.

Grafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euroGrafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euro

Sennheiser PC 363D

Samengevat

De Sennheiser PC 363D is een lichte en zeer robuuste headset die prettig zit, maar wat karig is uitgerust. De functies die hij heeft zijn echter prettig, vooral de volumeknop en de makkelijk te bedienen microfoon. Helaas valt het geluid wat tegen. Dat is vlak en daardoor aan de saaie kant. Met wat EQ is het te verbeteren, maar echt sprankelend wordt het nooit. Het geluid is eerder geschikt voor het beluisteren van muziek dan voor gaming. Wat vooral tegenvalt is de prijs. Qua functionaliteit haalt de PC 363D het echter niet bij headsets van concurrerende leveranciers uit dezelfde prijsklasse. De PC 363D is dus goed, maar ook wat karig uitgerust.

Sennheiser PC 363D klein

Sennheiser PC 363D

Gewicht 278 gram
Aansluitingen Usb, 3,5mm
Weergave 7.1

De Sennheiser PC 363D valt officieel buiten het bereik van deze test. Wie op de site van Sennheiser kijkt, ziet dat het bedrijf zelf de PC 363D voor bijna 250 euro aanbiedt. Wie echter in de Pricewatch kijkt, ziet dat de headset op verschillende plekken voor minder dan 200 euro is te vinden. De prijs zal wellicht alleen maar verder dalen, want Sennheiser brengt binnenkort opvolger PC 373D op de markt, een zeer vergelijkbaar model dat de PC 363D gaat vervangen. Daarmee zijn we nog niet klaar. Sennheiser heeft ook nog de zeer vergelijkbare, maar iets goedkopere G4me One in zijn assortiment. Die mist de externe usb-geluidskaart die bij de PC 363D wordt meegeleverd.

In vergelijking met de overige headsets uit de test is de PC 363D karig uitgerust. Zo is het de enige headset uit de test die geen verlichting in de oorschelpen heeft. Wat ons betreft is dat geen probleem, integendeel. Sennheiser gaat duidelijk voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Hier geen overdaad aan knoppen, en geen uitgebreide software en instelmogelijkheden. Zo is de PC 363D gewoon bedraad en niet draadloos te gebruiken. De aansluitopties zijn echter keurig verzorgd. Het snoer dat uit de headset komt is met 222 cm misschien wat aan de korte kant. Dat geldt echter vooral als je het snoer achterin een pc wilt prikken. Het snoer is voorzien van 3,5mm-stekkers, maar Sennheiser levert een verlengstuk mee van 34 cm dat voorzien is van een usb-aansluiting. In dat verlengstuk is ook de externe geluidskaart opgenomen en vind je de schakelaar waarmee je surround in kunt schakelen. Bovendien levert Sennheiser een usb-verlengsnoer van 127 cm mee; als je alles aan elkaar koppelt heb je dus genoeg snoer.

De surround is een stuk beter dan die van Logitech en vergelijkbaar met die van Razer. Waar het bij Logitech vooral modderig wordt, is het effect hier wel goed. Het voegt nog steeds wat bas toe, maar die klinkt hier prima - en dat terwijl er vrijwel niets aan valt in te stellen. De zeer beperkte software van Sennheiser laat je via een minimale interface alleen kiezen tussen 2, 4, 5.1 en 7.1. Het blijkt genoeg, want het geluid is gewoon een stuk beter dan dat van de concurrent. Op zich is het jammer dat Sennheiser geen uitgebreidere software levert, al zijn er natuurlijk genoeg andere manieren om het geluid van de headset naar believen bij te stellen.

Dat is ook nodig, want de PC 363D heeft van zichzelf een wat saai geluid. Het is wat dof en mist wat bas. Onoverkomelijk is het niet. Met wat EQ is het makkelijk goed te krijgen, maar ook dan is het geluid op z'n best neutraal. Echt sprankelend wordt het nooit. Door het neutrale karakter is het wel bruikbaar. Het is echter eerder een headset om muziek mee te luisteren dan een knallende game te spelen waarbij je vette explosies en ratelende mitrailleurs wilt horen. Mocht je de headset voor beide gebruiken, dan is de PC 363D uiteraard een goede keuze. Het vlakke frequentiekarakter komt ook tot uiting in onze metingen.

Sennheiser PC 363DSennheiser PC 363DSennheiser PC 363DSennheiser PC 363D

De PC 363D is in vergelijking met de concurrenten dus van weinig gemakken voorzien. De headset heeft welgeteld één knop, een lekker grote en erg prettig geplaatste volumeknop die je zelden mis doet grijpen. Het is een schijf ter grootte van een euro, en daarmee prettig te bedienen. De knop communiceert niet met de pc. Je regelt dus niet het uitgangsvolume van de geluidskaart, zoals bij de overige headsets. Je regelt het volume dat de headset weergeeft. Het is een veel simpeler systeem dat minder storingsgevoelig is. Verder is er dus alleen de knop waarmee je surround op de externe geluidskaart bedient.

Verder heeft de PC 363D eigenlijk alleen een arm met microfoon. Dat is een flink uit de kluiten gewassen gevaarte dat Sennheiser al langer gebruikt en dat prima functioneert. Hij is makkelijk te vinden en ook makkelijk op of neer te klappen. De arm reikt tot voor de mond en kan worden bijgebogen. Ook hierbij geldt: simpel en doeltreffend. Het geheel is wat aan de lompe kant en wint geen schoonheidsprijs, maar is uiterst functioneel. Het geluid dat de microfoon oppikt heeft wat veel bas, net als bij de set van Logitech. Het is echter wel een natuurlijk geluid, en niet afgeknepen zoals bijvoorbeeld bij de headset van SteelSeries. De microfoon van de Logitech is misschien een tikkeltje helderder, maar het is een marginaal verschil. Met de makkelijk te bedienen arm is de PC 363D vooral praktisch, en in het heetst van de strijd is dat prettig. Passend binnen het minimalistische ontwerp van de headset, is dat in de arm een mute-knop is verscholen. Klap je de arm omhoog, dan schakelt de mute vanzelf in. Slim en handig.

Ook wat de bouw betreft heeft Sennheiser het eenvoudig gehouden. De oorschelpen kunnen een beetje worden gekanteld, en dat is het wel. Net als bij de headset van SteelSeries kunnen de schelpen niet 90 graden worden weggedraaid. Gelukkig maar; het is een nutteloze functie die de constructie nodeloos verslapt. Hier kun je beide schelpen hooguit een paar graden om de lengte-as draaien, en dat is genoeg. De constructie bestaat volledig uit kunststof. Desondanks is hij stevig, ook de beugel die over het hoofd loopt. Bovendien zit de set comfortabel; de beugel heeft een dik kussen dat prettig aanvoelt. De randen om de oorschelpen lijken op die van Logitech. Ze zijn vrij hard en hoog, met als voordeel dat je oor niet het doek raakt waar de speakers mee zijn bekleed. De schelpen vallen volledig om de oren, wat wil zeggen dat je oren in de schelpen vrij zijn. Dat is uiteraard prettig, vooral bij langere speelsessies. Hier geldt nog meer dan bij de set van Logitech dat de randen in eerste instantie wat oncomfortabel lijken, maar juist bij langer gebruik is de smalle rand en de bekleding ervan prettig. De PC 363D is wat moeilijker goed over de oren te krijgen dan de G933, maar het verschil is marginaal. De pasvorm is bij Logitech net wat beter, maar de rand is hier net iets zachter. Het zijn verwaarloosbare verschillen. Dat de PC 363D prettig zit, komt ook doordat het de lichtste headset uit de test is. Minder toeters en bellen heeft zo zijn voordelen.

De Sennheiser PC 363D is dus een lichte en robuuste headset die prettig zit, maar wat karig is uitgerust. De functies die hij heeft - de volumeknop en de makkelijk te bedienen microfoon - werken echter prettig. Helaas valt het geluid van de headset wat tegen; het is vlak en wat aan de saaie kant. Met wat EQ-aanpassingen is het te verbeteren, maar echt sprankelend wordt het nooit. Zoals gezegd, is het geluid eerder geschikt voor het beluisteren van muziek dan voor gaming. Verder is vooral de prijs een minpunt. Wat functionaliteit betreft, haalt de PC 363D het niet bij de Logitech, die iets goedkoper is. De functionaliteit van de Sennheiser is eerder vergelijkbaar met die van de SteelSeries Siberia 350, maar die kost bijna de helft minder. Dat prijsverschil is de PC 363D niet waard.

Grafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euroGrafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euro

SteelSeries Siberia 350

Samengevat

Met een prijs net boven de 100 euro is de SteelSeries Siberia 350 een fijne headset voor z'n prijsklasse. Het comfort en geluid zijn aardig, maar beide halen het niet bij veel van de duurdere headsets die op de markt zijn. SteelSeries heeft duidelijk op gewicht en comfort gelet, wat wil zeggen dat de Siberia 350 weinig luxe heeft. Hij biedt weinig knoppen en ook weinig aansluitmogelijkheden. Met het beperkt aantal knoppen kunnen we leven. Een wat langer snoer en wat meer aansluitmogelijkheden was echter prettig geweest. De Siberia 350 is dus aan te raden voor wie een headset met een vaste aansluiting wil en niet al te veel geld wil besteden.

SteelSeries Siberia 350 klein

SteelSeries Siberia 350

Gewicht 300 gram
Aansluitingen Usb
Weergave 7.1

Net als de headset van Sennheiser heeft de SteelSeries Siberia 350 weinig toeters en bellen, alleen is er een duidelijk prijsverschil tussen de twee. Waar de PC 363D van Sennheiser officieel een prijskaartje van ruim boven de 200 euro heeft, kost de Siberia 350 net iets meer dan de helft. Daarmee is hij nog net niet de goedkoopste uit de test; alleen de headset van Corsair is goedkoper, terwijl die zelfs iets meer opties heeft. De Siberia 350 heeft bijvoorbeeld maar twee knoppen; een klein wieltje in het snoer waarmee het volume van de pc wordt geregeld, en een schakelaar achterop de linker-oorschelp waarmee je de microfoon inschakelt. Ondanks dat we geen fan zijn van schakelaars achter het oor is deze knop redelijk makkelijk te vinden. Hij steekt voldoende uit, en omdat het de enige is op die plek is hij toch al makkelijk te vinden.

Het volumewieltje draait wel erg makkelijk, en gezien de plek in het snoer komt hij makkelijk in aanraking met je shirt, wat hier kan betekenen dat je ongewenst het volume verandert. Toch hebben we daar niet vaak last van gehad. Verder heeft de Siberia 350 enkel een uitschuifbare microfoon, die lijkt op die van de Mano'War van Razer. Bij die set is de mic echter makkelijk uit de oorschelp te krijgen, terwijl dat hier minder makkelijk gaat. Als je de microfoon probeert uit te trekken terwijl je de headset op hebt, bestaat de kans dat je de set van je hoofd trekt, en dat kan niet de bedoeling zijn. De microfoon heeft geen licht aan het einde zoals de Mano'War, maar een groot gemis is dat niet. Belangrijker is dat het geluid van de microfoon erg mager is. Het geluid is zacht en heeft een wel heel beperkt audiospectrum. Gelukkig worden met name de voor stemgeluid belangrijke middentonen opgepikt, dus voor communicatie is het niet eens zo slecht. Het geluid is echter niet prettig, eerder blikkerig.

Nu we toch met het geluid bezig zijn; de oorschelpen van de Siberia 350 hebben een vergelijkbaar euvel. In eerste instantie is het geluid indrukwekkend, maar wie wat langer luistert en verschillende geluidsbronnen probeert, merkt dat de set wel heel veel bas heeft en verder vooral iets te veel 'hoog'. Het geluid bestaat uit diepe bas met daar overheen een schel geluid. Een beetje te veel bas is stiekem best lekker, zeker voor een gaming headset waarmee je de ontploffingen best wilt horen bulderen. Het schelle is helaas minder prettig, zeker als je de Siberia 350 ook gebruikt om muziek te luisteren. Gelukkig voor SteelSeries scoort de goedkopere Void van Corsair qua geluid nog minder. De twee goedkoopste headsets klinken daarmee duidelijk minder dan de drie duurdere exemplaren.

SteelSeries Siberia 350SteelSeries Siberia 350SteelSeries Siberia 350

Verder zijn we nog steeds fan van de vormgeving van SteelSeries, dat bij de Siberia-lijn consequent vasthoudt aan het ingeslagen pad. Vooral de constructie van de beugel is opvallend. Twee dunne metalen bogen verbinden de twee schelpen en zorgen zowel voor stevigheid als flexibiliteit. Daaronder zweeft een dun kunststof matje dat op het hoofd drukt. Die druk is echter bescheiden, mede doordat SteelSeries een open constructie koos voor de Siberia-headsets. Er is zo veel mogelijk gewicht bespaard. Toch is de Siberia 350 net iets zwaarder dan de Sennheiser. Het lage gewicht en de constructie van de beugel maken echter dat de headset lichter aanvoelt. De Siberia 350 is de enige headset uit de test waarbij de oren niet helemaal in de schelp passen. Dat komt ook doordat SteelSeries een ronde vorm heeft gekozen, net als Razer bij de Mano'War. Bij de Razer-headset is de schelp echter groter, zodat je oor er wel helemaal in verdwijnt. Gelukkig heeft de Siberia 350 een prettig zachte rand die door de constructie niet zwaar op je oren drukt. Het geheel zit daardoor toch prettig, al geven we voor langere sessies de voorkeur aan een schelp waar het oor helemaal in verdwijnt. Met name de Sennheiser en Logitech scoren op dit punt beter.

Opvallend aan de Siberia 350 is de verlichting. Die is ook aanwezig bij de headsets van Logitech, Corsair en Razer. Bij die laatste is het vrij subtiel, hier is het behoorlijk opvallend. Je kunt het echter ook uitschakelen. Mocht je wel verlichting willen, dan kun je zelf een kleur kiezen. Je kunt zelfs een effect meegeven, zoals pulseringen. Je stelt het geheel in via de app van SteelSeries. In die app vind je ook instellingen voor zaken als EQ en surround sound. Het effect van die laatste optie is bedroevend. Het geeft veel extra 'laag', terwijl het geluid al behoorlijk veel bas bevat. Het gebruik van surround is bij de Siberia 350 zelfs af te raden. Er komt een zware deken over het geluid te liggen, die niet veel ruimtelijkheid of richting toevoegt.

Tot slot vinden we het snoer van de Siberia 350 aan de korte kant. Met 160 cm is het lastig om de headset thuis op een usb-poort achterop de pc aan te sluiten. Het snoer kan daarvoor makkelijk te kort zijn. Blijft als alternatief dus over om de set aan de voorkant aan te sluiten. Samen met de Sennheiser PC 363D is de Siberia 350 ook de enige set uit de test die niet draadloos kan worden gebruikt, alleen heeft de Sennheiser een beduidend langer snoer. Bovendien is de PC 363D ook via 3,5mm-jacks aan de sluiten. SteelSeries houdt het wat dat betreft eenvoudig. Toch jammer, want wie op een laptop speelt heeft doorgaans weinig usb-poorten over.

De SteelSeries Siberia 350 is een lekkere headset voor z'n prijsklasse. Het comfort en geluid zijn aardig, maar halen het niet bij die van de drie duurdere modellen uit de test. Toch heeft SteelSeries duidelijk voor gewicht en comfort gekozen, wat wil zeggen dat de Siberia 350 weinig luxe heeft. Er zijn weinig knoppen en aansluitmogelijkheden. Met dat aantal knoppen kunnen we leven. Een wat langer snoer en wat meer aansluitmogelijkheden was echter prettig geweest. De Siberia 350 is uiteindelijk aan te raden voor wie niet tegen de 200 euro over heeft voor een headset van Razer, Sennheiser of Logitech. De Siberia 350 concurreert met de draadloze headset van Corsair, die een vergelijkbare prijs heeft. Als we tussen die twee moeten kiezen, prefereren wij de SteelSeries.

Grafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euroGrafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euro

Corsair Void RGB Wireless

Samengevat

Voor een draadloze gaming headset is de Corsair Void goedkoop. De constructie van de Void is degelijk, maar ook topzwaar, zodat hij makkelijk van je hoofd vliegt. De prijs komt echter vooral tot uiting in het geluid. Zowel het geluid van de microfoon als van de oorschelpen is minder dan dat van concurrerende headsets van vergelijkbare prijs, hoewel er met wat EQ nog wel wat bruikbaars van te maken valt. Voor surround hoef je de Void niet aan te schaffen, die is niet best en we raden het gebruik ervan zelfs af. De Void moet het dus vooral hebben van zijn prijs. Zoek je een stevige en niet al te dure gaming headset die draadloos is, dan is dit een aardige keuze, maar niet meer dan dat.

Getest

Corsair Gaming VOID Wireless Dolby 7.1 RGB

Prijs bij publicatie: € 104,95

Bekijk product

Corsair Void Wireless klein

Corsair Void RGB Wireless

Gewicht 374 gram
Aansluitingen Draadloos (usb-dongle)
Weergave 7.1

Corsair is niet het bekendste merk op het gebied van gaming headsets. Het bedrijf breidt zijn assortiment echter in rap tempo uit en maakt inmiddels allerhande randapparatuur voor gaming, waaronder de Corsair Void RGB Wireless. Die is met 374 gram aan de zware kant. Alleen de Razer en Logitech zijn net iets zwaarder. Bij de Void zit dat gewicht echter in de weg. Hoewel de set dus niet de zwaarste in de test is, is hij wel de enige waarbij je last hebt van het gewicht. Dat komt doordat de beugel die beide oorschelpen verbindt degelijk, maar ook behoorlijk zwaar is. Waar SteelSeries juist kiest voor een lichte constructie, kiest Corsair voor massa. De uiteinden van de beugels, de scharnieren waarmee de oorschelpen 90 graden kunnen worden gedraaid, zijn zelfs van massief metaal. Ook de rest van de beugel heeft de nodige massa. Omdat ook de schelpen het nodige gewicht in de schaal leggen, heb je bij de Void snel last van middelpuntvliegende kracht. Als een beetje bruusk je hoofd draait, voel je de headset over je oren schuiven en het is niet denkbeeldig dat hij tijdens een heftig potje multiplayer van je hoofd vliegt. Daar valt nog wel iets aan te verbeteren bij een volgend model.

Ook opvallend aan het uiterlijk van de Void is de vorm van de oorschelpen. Corsair heeft voor een asymmetrische vorm gekozen, een rechthoek met een uitgerekte punt. Merkwaardig genoeg past dit goed om je oor. De lel van je oor valt netjes in de punt van de oorschelp. Ondanks dat de schelp vrij klein is - het is de kleinste uit de test - valt je oor er keurig netjes in. De schelpen hebben een vrij dunne en redelijk harde, met stof beklede rand, net als de sets van Logitech en de Sennheiser. Het zit niet verkeerd, al heb je dus wel last van het gewicht van het geheel.

De Void heeft drie knoppen. Op de linker-oorschelp zitten knoppen voor power en mute. Onderop de oorschelp zit een volumewiel. Dat heeft een dubbele functie. Je stelt er het volume van de pc mee in, maar door het wiel in te drukken, kun je ook kiezen tussen EQ-presets en kun je surround inschakelen. Kort indrukken is voor de EQ, lang indrukken voor surround. Om met dat laatste te beginnen: dat is ook meteen de grootste tegenvaller. Van alle geteste headsets heeft de Void de minst indrukwekkende surround sound. Surround voegt hier vooral veel 'laag' toe, terwijl het geluid van de Void daar al rijk mee is bedeeld. Het levert een modderig geheel op en we raden het gebruik ervan af.

Corsair Void WirelessCorsair Void WirelessCorsair Void Wireless

Ook zonder surround heeft de Void het minste geluid van de vijf headsets die we hier bespreken. Daar verraadt de prijs van de Void zich. Het geluid bevat veel 'laag' en weinig 'hoog'. Met wat EQ valt er nog iets van te maken, maar sprankelend wil het nooit worden. Met name het gemis aan 'hoog' wreekt zich. Het is in onze meetresultaten ook duidelijk terug te zien. Ook de bediening laat te wensen over. De knop onderop de oorschelp is niet prettig in gebruik. Bij het schakelen tussen presets verander je iets te makkelijk ook ongewild het volume.

Over presets gesproken; de software van Corsair is wat mager. Hij biedt nog altijd ruim meer dan de software van Sennheiser, maar die headset heeft dan ook weinig nodig. Bij de Corsair kan het geen kwaad om wat presets in te stellen. Het handigst is nog de optie om wat geluid van de microfoon door het geluid van de game te mixen, al is Corsair niet de enige die dat biedt. Nu we het toch over de microfoon hebben; de Void heeft een lange arm met een microfoon, net als de Sennheiser. Met een lampje aan het einde dat aangeeft of hij aan staat. Hij schakelt niet automatisch uit als je de arm omhoog klapt; de Void heeft daar een aparte knop voor. Het geluid van de microfoon valt tegen. In tegenstelling tot de oorschelpen mist de microfoon vooral 'laag'. Het geluid is dus schel. Daarmee is het wel goed verstaanbaar, al is het niet zo prettig om naar te luisteren. De arm is echter wel prettig en het geluid is op zich zeker bruikbaar.

De Corsair Void is de goedkoopste headset uit de test en dat is te merken. De constructie is degelijk, maar ook topzwaar, zodat hij makkelijk van je hoofd vliegt. De lage prijs wordt echter vooral gereflecteerd in het geluid. Zowel de microfoon als de oorschelpen hebben het minste geluid van de geteste modellen, hoewel er met wat EQ nog wel wat bruikbaars van is te maken. Voor surround hoef je de Void niet aan te schaffen. Ook op dit punt scoort de Corsair het laagste in de test en we raden het gebruik ervan zelfs af. De Void moet het dus hebben van zijn prijs. Op dat vlak is de SteelSeries Siberia 350 echter een geduchte concurrent. Die set is comfortabeler en klinkt beter. Daar staat wel tegenover dat de Void draadloos werkt, en de Siberia niet.

Grafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euroGrafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euro

Conclusie

Bij de vijf pc-gamingheadsets met een prijs tussen de 100 en 200 euro blijkt een duidelijke verliezer te zitten. De Corsair Void RGB Wireless is met een prijs van net aan honderd euro de goedkoopste van de vijf geteste modellen, maar hij klinkt het slechtst en zit door een te zware beugel ook niet echt lekker. Het apparaat is dus niet alleen goedkoop, maar klinkt ook zo en zit bovendien oncomfortabel. SteelSeries laat zien dat het voor een paar euro's meer veel beter kan. De Siberia 350 is een eenvoudige, maar prettige headset. De Siberia heeft lichte constructie met prettige oorkussens. Het geluid legt het echter af tegen dat van de duurdere modellen, en ook wat functionaliteit betreft schiet SteelSeries wat tekort.

Vijf pc-gaming headsets tussen 100 en 200 euro

Op dat vlak doen de drie duurdere modellen het beter. De Razer ManO'War, Sennheiser PC 363D en Logitech G933 zijn alle drie voor net iets minder dan 180 euro verkrijgbaar. Van die drie bevalt de Razer het minste, vooral door de fragiele constructie. Ook wat geluid betreft legt hij het af tegen de andere twee. De Sennheiser PC 363D klinkt beter en is bovendien een toonbeeld van degelijkheid. Het geluid is wat vlak en van de drie duurdere modellen is deze set als enige niet draadloos. Maar wie een zeer betrouwbare, stevige headset zoekt, heeft aan die van Sennheiser een goede. Wat functionaliteit betreft legt de PC 363D het echter af tegen de Logitech G933, die zowel draadloos als bedraad gebruikt kan worden en ook zeer robuust is. De G933 is puntgaaf afgewerkt. Bovendien heeft de Logitech een geluid dat voor gaming net iets beter is. De test heeft daarmee een duidelijke winnaar: in de prijsklasse tot 200 euro is de Logitech G933 onze favoriet.

Grafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euroGrafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euroGrafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euroGrafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euroGrafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euroGrafieken pc-gaming headsets 100 tot 200 euro

Reacties (253)

253
247
158
11
1
55
Wijzig sortering
Als ik een tip mag geven:
Ik heb onlangs een Beyerdynamic gekocht (Custom one pro plus) Dit is een normale koptelefoon met een zeer fraai geluid (wereldwijd goede reviews)
De koptelefoon is op dit moment te koop voor zo'n 130 euro voor wit en 159 voor de zwarte.
Het grote voordeel is dat je er een losse microfoon bij kan kopen:
De reviews over deze losse mic waren niet al te denderend (geluid prima, maar kwaliteit kabel was minder) Dus ik ben voor de V-Moda Boompro gegaan. Deze is te koop voor ongeveer 35 euro.
Totaal dus 165 Euro wat prima bij dit type review past, maar ik ben er van overtuigd dat deze combo Beyerdynamic + V Moda boompro toch de beste keuze is.

Daarnaast heeft de headset nog verschillende bass level standen die je op de koptelefoon kan aanpassen. En als je niet wil gamen en de koptelefoon wilt gebruiken in de trein of onderweg haal je de mic er gewoon af!
De specs zijn in ieder geval veel beter dan de headsets die hier gereviewd worden.. Vandaar lijkt me dit dus een 'no brainer'..
Als iemand die weinig van audio afweet en op zoek is naar een headset, is het gemis van 7.1 dan geen nadeel tegenover de gaming headsetsets die hier beoordeeld worden? Ik vermoed dat die Beyerdynamic slechts 2.0 is?
7.1 op een headset is sowieso nogal een wassen neus. Meestal is het slechts een stereo headset die 7.1 emuleert, er zitten dan gewoon twee speakers in. Vervolgens wordt met software gedaan alsof het om 7.1 gaat.
Vaak ben je dan ook beter af met een goede (open) koptelefoon die netjes stereo imaging doet. Veel games hebben vervolgens een headset-mode in de geluidsopties, zodat je echte binaural audio krijgt. Overwatch is hier een goed recent voorbeeld van.
Heeft cm storm 5.1 headset geen echt 5.1 sound? Ben ik altijd al benieuwd naar geweest aangezien er true 5.1 headset bij staat. Dus neem aan dat het wel is en dat 7.1 geemuleert wordt.
Ik weet het niet zeker maar acht de kans dat er 6 speakers inzitten bijzonder klein... hoe moet dat eigenlijk met de center en subwoofer?
De sirus 5.1 heeft wel degelijk meerdere speakers. Aan elke kant 4 (1 hoog, 2 mid en 1 bas?), maar het nut van de meerdere speakers ontgaat me een beetje. Surround ontstaat vooral door de afstand tussen je speakers, ga je die afstand verkleinen dan ontneem je het effect.
m.a.w: gesimuleerde 5.1/7.1 is veel handiger, je zal het verschil toch bijna niet horen. Die meerdere kleintjes zullen nooit de klank van een normale headset evenaren, als het om stereo muziek gaat.

Maarja, dat is mijn mening :9

[Reactie gewijzigd door Joboy op 22 juli 2024 21:24]

Voor 5.1/7.1 geluid heb je natuurlijk geen 6+ speakers per kant nodig. Maar meestal zitten er per kant 3 of 4 voor de niet-virtual surround sound headphones.

Zie ook voor uitleg:
http://www.ign.com/articl...ound-headphones-explained

Zelf heb ik ook liever een goede stereo headset dan 5.1/7.1.
Als je een precies acuraat geluid wil idd. kun je beter gewoon een stereo headset kopen.

Daarnaast zijn de speakers een stuk kleiner indien er meerdere speakers in een oorschelp zitten wat zeker voor lage frequenties e.d. minder gunstig is.

Of een surround speaker set is ook een goeie optie natuurlijk. Maar surroundsound op koptelefoons is meer gimmick dan echt nuttig.
Misschien dat het voor sommige games leuk kan zijn, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
Ik begrijp niet waarom iedereen hier zo gek loopt van die surround headsets. Er zijn maar een paar headsets die echt 5 speakertjes hebben en de rest is toch wel gesimuleerde surround. Kan je toch even goed een stereo headset gebruiken met een xonar dg of soundblaster z heb je ook surround.
Dit idee heb ik ook... Ik heb altijd gaming headsets gehad met het zogenaamde 7.1 systeem. Echter was het echt een verademing om mijn KRK studio koptelefoon voor cs go te gebruiken. Deze heeft veeeeel betere plaatsing van geluid dan welke headset dan ook die ik ooit gehad heb. Doe mij maar gewoon een goede stereo koptelefoon met losse mic zoals hierboven vernoemt wordt. Ook wordt je veel blijer van de geluidskwaliteit in zijn algemeen.
Toevallig hier ook een krk sn 6400 (uit mn hoofd).
Ik had ook het idee dat er stuk accurater is/beter is dan mijn logitech g230 bijv. die bass behoorlijk boost. Al is dat laatste soms juist ook weer fijn. Exlosies maken wat meer impact e.d. :)
Dan nog niet te spreken over het comfort en de bouwkwaliteit :)
Dat zou ik nog een tijdje langer moeten testen dan wat betreft comfort. Maar bouwkwaliteit en doordachtheid lijkt me een stuk beter idd. Maar goed ook totaal gericht op een andere markt uiteraard.
Meestal is het slechts een stereo headset die 7.1 emuleert, er zitten dan gewoon twee speakers in. Vervolgens wordt met software gedaan alsof het om 7.1 gaat.
Vaak ben je dan ook beter af met een goede (open) koptelefoon die netjes stereo imaging doet. Veel games hebben vervolgens een headset-mode in de geluidsopties, zodat je echte binaural audio krijgt.
Ja, maar nu zeg je eigenlijk 2x hetzelfde alleen wordt het ene binaural audio door de drivers gegenereerd en het andere door de game.

Punt is namelijk dat de IR's goed moeten aansluiten op je oren en dat is voor iedereen anders.

Mij lijkt het beter om een een goed passende set IR's te vinden voor je koptelefoondriver (voorzover dat kan met de desbetreffrende koptelefoon) en dat de game gewoon meerkanaals uitspuugt.
Anders krijg je dat verschillende games met verschillende IR's werken en dat het effect dan de ene keer beter is dan de andere keer.
Ook wen je dan beter aan het binaurale geluid van je headset, ook al is de IR niet optimaal voor je oren. Hierdoor leren je oren wat ze moeten verwachten en werkt het effect beter.
Anoniem: 725092 @Katsu17 augustus 2016 00:39
Er is een soort van principe dat omdat je maar 2 oren hebt ook maar 2 speakers nodig hebt! Al die surround sound dingen in koptelefoons is allemaal nep. Als het geluid in een game goed is kan je net zo goed met een stereo headset spelen. Luister maar naar volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=8IXm6SuUigI (met normale koptelefoon of oortjes en oogjes dicht)
Valt tegen. Beyer maakt leuk spul, echt waar, maar het zijn niet de beste koptelefoons voor onderweg omdat de meeste smartphones niet de volledige stroom kunnen leveren om alles uit de koptelefoon te halen.

Ik ben het met je eens dat een losse koptelefoon en mic beter is dan een gaming headset, maar er zijn koptelefoons die mogelijk beter zijn dan de beyer voor sit doeleinde. Dat een headset per definitie de beste oplossing is kan sowieso niet. Geluid is daarvoor te persoonlijk.
Dat is wel heel kort door de bocht.
Waar jij op doelt is het aantal Ohm's/impedance
Beyerdynamics maakt een hele range aan koptelefoons, sommige voor gaming/pc maar ook heel veel voor DJ studio omgevingen. Daar gebruik je andere apparatuur wat vaak resultaat in koptelefoons met 250ohm of meer.
Voor een smartphone en een PC geluidkaart is 16 tot 32 Ohm meer dan voldoende en krijg je bij hoog volume ook daadwerkelijk het mooie geluid. Als je 250 of 600Ohm koptelefoon aansluit op een smartphone dan heb je echt een tussen versterker / amplifier nodig.

Zorg dus gewoon dat je even oplet dat je de juiste koptelefoon koopt die bij de juiste apparatuur hoort.
Ik kan ook Massdrop aanraden voor koptelefoons te kopen, staan regelmatig echte pareltjes op!
Koptelefoons daar lijken inderdaad goed geprijsd, totdat je de verzendkosten naar NL ziet 8)7.
Ja de verzendkosten zijn vaak te hoog. Heb er al een tijdje niets meer op besteld. Maar soms zijn er wel enkele massdrop exclusives :)
Met de strekking van je post ben ik het helemaal eens, bij de aanschaf van een koptelefoon moet je zorgen dat deze in balans is met de bron (smartphone of dedicated headphone amp).

Bij de impedantie ga je wat kort door de bocht. Zie ook: http://www.head-fi.org/t/...ons-find-the-answers-here
Dit is absoluut een goede tip. Je bent over het algemeen veel beter uit met een goede (audiofiele) koptelefoon in combinatie met een losse microfoon. Een goed stereobeeld met voldoende soundstage (neem een open back koptelefoon) met een losse microfoon biedt aanzienlijk meer waar voor het geld dan deze kunstmatig hoog geprijsde 'gaming' apparatuur. Bovendien kan je de koptelefoon ook prima gebruiken voor andere toepassingen en op andere apparaten.
Anoniem: 673310 @rodie8315 augustus 2016 07:44
Ach, mijn gehoor zal niet meer 100% zijn ivm die van een audiofiel, maar ik merk amper (lees: geen) het verschil tussen mijn Razer Kraken en eentje uit het hoger segment van een collega.
In game shoor ik perfect geluiden van objecten/spelers die zich achter me begeven.
En een losse mic zal wel beter zijn wat geluidskwaliteit betreft, maar verlies je dan niet het gemak van een mic die aan de headset vast zit? En die kan je in 99/100 gevallen toch gewoon terug draaien/klappen zodat je die nog amper ziet.
Heb dezelfde headset, maar dan een modmic gekocht. Heerlijke headset, modmic werkt prima.
Hier geldt t zelfde, beter een goede kwaliteit headfoon halen, dan die goedkope game headfoons.
Ik zit zelf met een AKG GHS-1 en ga hierna gewoon voor een goede hifi headfoon met Dac.
Alle 5 de merken zijn gewone pc game headfoons, nieuw ontwerpje en €50 duurder (wat t niet waard is)
Ik heb een BD DT990 aangeschaft. prijs was vergelijkbaar met wat ze hier ij tweakers "mid-range" noemen. (In mijn ogen is dit echter high range).

Koptelefoon is echt verbazingwekkend geweldig. Als je echt haarscherp geluid wil kan ik iedereen een BD aanraden. Zoals elders genoemd heb ik ook een losse microfoon, een combinatie waar ik altijd al voorstander van ben geweest, een mic recht voor je mond is in mijn optiek mega irritant...

Ik speel voornamelijk FPS's waaronder CS:GO en ook ik speel voornamelijk op gamesence en geluid (combined met een radar uiteraard).
Ik kan zo veel meer horen dan 90% van alle mensen waar ik mee speel dat sommige mij als hacker/cheater beschouwen en denken dat ik wallhack terwijl ik gewoon geïnvesteerd heb in een zeer hoge kwaliteit koptelefoon...

De modellen hier genoemd in deze "test" heb ik geprobeerd maar halen het bij lange na niet als je het vergelijkt met de kwaliteit van een BD DT990. Ik snap niet dat de redactie zo "inside the box" modellen uitkiest. Komt behoorlijk slecht over helaas. Has meer verwacht van tweakers....
Ik ben het helemaal eens met Tmaster,
mocht je iets meer geld voor de koptelefoon zelf uit willen geven raad ik de Beyerdamic DT990 pro 250 ohm aan,

Zit heerlijk en het geluid is op.
Ben ik het helemaal mee eens, ik heb ook de custom one pro plus, ze bevallen me zeer goed. Inderdaad goed geluid(smaken verschillen natuurlijk) alleen ik gebruik als mic dan een blue snowball.
even reageren op onderstaande .

"De koptelefoon is op dit moment te koop voor zo'n 130 euro voor wit en 159 voor de zwarte"

wellicht ben ik de enige met deze mening, maar ik vind prijsverschil door kleur echt vreselijke marketing.
Alleen daardoor al ben ik geneigd een product niet te kopen.

en dan nog 30 euro verschil . ( 25% )
Ik heb zonet deze combinatie gekocht(custom + boompro) dankzij jouw tip.
Hopelijk is het even goed als je het laat blijken.

Bedankt alvast!
Ben zelf erg tevreden over mijn AKG 551, gemaakt voor mobile dus niet te lange kabel, helder geluid en handig met 1 stekker in mijn ps4 controller te proppen. Toch klinkt je tip ook erg interessant en zou ik die er best bij kunnen hebben. Ben zelf ook heel erg tevreden met mijn BD DT 770 Pro.
Ik ben alleen alergisch voor die goedkope "luier stof" zoals ik het altijd maar noem. Bij de witte variant lijkt het een nepleer, maar de zwarte variant lijkt het dat luierstofje. Dus de vraag waarvan zijn de kussentjes gemaakt? is dat van dat dunne friemel spul of echt degelijke stof?
Bedankt voor jouw input! Ik denk dat ik voor deze optie ga:)

Gr,
Jesse
Ik heb zelf de nog iets betere DT770/80 en ik vind die voor gaming echt waardeloos. Hij is super voor HIFI, goed voor films/series, maar voor gaming vind ik een willekeurige gaming-headset beter klinken.

Heb zelf de Corsair Void Wireless 7.1 RGB gehaald voor 90 euro 3 weken geleden omdat ik op zoek was naar een draadloze headset voor op de bank. Hij valt mij niet tegen, surround is brak(dus altijd uitzetten!) en geluidsweergave is op zijn best gezegd matig, maar hij is wel draadloos (zonder merkbaar verlies audiokwaliteit) en heeft de 'boomy' sound van een gaming-headset.
Daarnaast vind ik hem juist super comfy. Hij is wat zwaar, maar ik kan maar heel weinig headsets zolang ophouden als de Corsair, zelfs de ubercomfy DT770 geeft me na 2,5 uur hoofdpijn vanwege het clampen. Bij de corsair wordt alleen mijn nek belast door het gewicht (o.a. van accu's want draadloos). 0 clamping = 0 hoofdpijn, ook bij de langste sessies.

Overigens is de Corsair eigelijk een 60 euro headset die draadloos is gemaakt (en nutteloze RGB functionaliteit is toegevoegd) waar de overige headset echt richting de top-end van de mainstream gaan en je dus ook betere kwaliteit mag verwachten.

Overigens lijkt de MMX300 http://europe.beyerdynamic.com/shop/mmx-300.html, me een betere oplossing dan 2 losse kabels door de kamer te leggen (mic en headset)

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 22 juli 2024 21:24]

Heb precies diezelfde maar dan met een modmic v4. Heb al heel wat gaming headsets versleten en die komen allen niet in de buurt van de geluidskwaliteit van de Custom One Pro.
Hoe kan het dat Logitech de grote winnaar is als het surround gedeelte het slechtst is van alle headsets? Ik zou verwachten dat dit één van de belangrijkste eigenschappen van een game headset is. Bij bijvoorbeeld FPS games heb je tenslotte direct voordeel als je precies hoort waar geluiden vandaan komen.

De extra bas lijkt me wat dat betreft ook geen voordeel van de Logitech ten opzichte van de Sennheiser. Misschien zit ik ernaast, maar ik vermoed dat gamers die 200 piek aan een headset uitgeven dat vooral doen om zo goed mogelijk te horen wat er om hun heen gebeurt, in plaats van voor een overdonderend geluid.

Daarnaast is de vlakke frequency response van de Sennheiser natuurlijk een voordeel ten opzichte van de Logitech en geen nadeel. Dat neutraal geluid is beter dan gekleurd. Je kan tenslotte altijd nog wat laag erbij gooien in de EQ.
Ik ben een G933 gebruiker sinds januari dit jaar (€209), daarvoor een G930 gebruiker voor twee jaar (€149) en daarvoor 5 jaar een G35 (€109). Zeker de G930/G35 zijn extreem intensief gebruikt, rustig 7 dagen in de week, 8-16 uur per dag. Na ongeveer een jaar gaat het faux (nep) leer stuk als je kaal/stekeltjes heb. Logitech doet dan niet moeilijk over een vervanging te sturen. Met de G35 zijn redelijk wat driver/hardware issues geweest die uiteindelijk voor een vervangend exemplaar hebben gezorgd onder garantie.

De headsets (alle zo goed als zelfde model) zitten goed en sluiten de buitenwereld redelijk voor je af, erg belangrijk aangezien het 40 uur per week gebruikt werd voor werk (Skype for business en VOIP). Werkt imho ook prima voor TV en games. Ik ben geen audiofiel, maar imho komt er goed genoeg geluid uit voor VOIP, TV en games. Ik hoor prima waar mensen vandaan komen in Planetside 2 en Overwatch, zolang mensen niet teveel lawaai maken met schieten en geschreeuw op het voice channel...

Ik heb in het verleden teveel gelazer gehad met audio kaarten die storing/ruis gaven met bepaalde hardware, sinds die tijd loopt het geluid via optisch of USB headset. En ik denk dat ik al 10+ jaar geen (optische) speakerset heb aangesloten op mijn PCs, allemaal USB headset.

Een draadloze headset met geïntegreerde mic is fijn, dan kan je opstaan tijdens een gesprek en even wat pakken. Zowel de G930 als de G933 kunnen jammer genoeg niet door twee betonnen vloeren en een muur of twee heen. Dan valt het geluid regelmatig weg.

De Mic is erg goed, ik ben prima te verstaan, maar niet het eventuele achtergrond geluid.

Dit is verre weg beter spul dan de Jabra headsets op kantoor bij de klant (€130).

Voor mij zijn de Logitech headsets een goede investering geweest en gezien het verbruik, houden het redelijk lang uit.
Ik hoor prima waar mensen vandaan komen in Planetside 2 en Overwatch, zolang mensen niet teveel lawaai maken met schieten en geschreeuw op het voice channel...
Maar dat is dus precies wat je verwacht als je leest dat de soundstage klein is en de bijbehorende frequentiecurve ziet. Vragen of mensen stoppen met schieten omdat anders mensen niet hoort aankomen lijkt me niet echt een optie :+

De conclusie dat de Logitech het beste geluid heeft lijkt me niet logisch als ik de grafieken zie. Ik denk dat je onderscheid moeten maken tussen of je iets aangenaam vindt klinken (gekleurd) en kwalitatief goed geluid (natuurgetrouwe weergave). Dat laatste is meetbaar en het is technisch gezien een knappere prestatie als je vlakker geluid uit de speakers weet te krijgen. Daar kan je tenslotte nog een EQ overheen gooien. Minpunt over de geluidskwaliteit bij de Sennheiser is dus onterecht.

Heb in het verleden aardig wat audiospulletjes van Logitech gehad en die leunden altijd aardig op de bassen (en dan de lompe harde variant ipv de gedetailleerde), de mids waren echter zwakker waardoor je moeilijker de details kon horen en bepaalde muziekgenres niet goed klonken. Nu hebben veel games ook muziek, dus dat kan je ook niet negeren.

Ik kan me best voorstellen dat een doorsnee gebruiker in veel gevallen de Logitech standaard lekkerder vinden klinken, maar het beter geluid noemen hoort eigenlijk niet op Tweakers. Het gewicht van 380 gram lijkt me verder ook aardig fors voor langere periodes. M'n AKG Y50BT Bluetooth headphone(aanradertje trouwens) weegt de helft.

Zoals ik het zie is de Sennheiser de headphone met het beste geluid, is het 100 gram lichter dan de Logitech, maar heeft de Logitech het voordeel dat je voor hetzelfde bedrag een draadloze koptelefoon hebt en dat is ook een aardig groot pluspunt.
Juist! Je wilt hem zo vlak mogelijk hebben, dan komt het het dichst bij de ideale curve.
Daarnaast zijn de Sennheisers in het algemeen superieur in het stereo gedeelte. ;)
Hoe kan het dat Logitech de grote winnaar is als het surround gedeelte het slechtst is van alle headsets?
Oei, daar haal je even een mooi puntje naar voren.
Dat surround verhaal is best wel problematich.
Of het goed werkt of niet wordt enorm beinvloed door de vorm van je oren.
Om surround op een koptelefon te maken wordt er een enkel model gebruikt van hoe geluid in je oor terecht komt. Het is een soort filter.
Maar in werkelijkheid is dat filter heel persoonlijk en als het niet overeenkomt met hoe jouw oren geluid filteren kan het zijn dat het hele effect niet of nauwelijks werkt.
Als je oren dus erg afwijken van de norm die door de desbetreffende drivers worden gebruikt dan kan je problemen verwachten.
En dit kan best wel aan de hand zijn hier. Je moet de kwaliteit van surround dus met een korreltje zout nemen. Voor een algemene review moet het dus terecht niet al te zwaar meewegen omdat het voor mensen verschillend gaat uitpakken.
Wil jij het weten voor jezelf dan moet je het zelf testen. Dat de enige manier om er zeker van te zijn of het voor jou goed gaat werken.
Als je iets wilt weten over de algemene kwaliteit van de surround optie van zo'n koptelefoon dan moet je de test door heel veel mensen laten uitvoeren en die allemaal hun mening laten geven.
Ik gebruik al jaren een studio hoofdtelefoon waarvan de kwaliteit vele malen beter is dan die gamer dingen. Het mag dan welliswaar stereo zijn en ook ontbreken alle functies maar kom op. Zulke bedragen neerleggen en dan nog zaken lezen als "teveel laag", "verplicht inloggen".

En dan ook de bouwkwaliteit waar vaak iets op aan te merken valt.

Ik begrijp iets niet, als je een goede geluidskaart hebt en een goede hoofdtelefoon, dan vervalt toch de noodzaak van overpriced spul waarvan de kwaliteit slechter is? En het dan ook nog midrange noemen.

Mijn hoofdtelefoon is al een paar jaar de HPS 2.1 en ik heb een Soundblaster ZxR van creative. Ik val niet in de doelgroep waarvoor deze hoofdtelefoons voor zijn gemaakt maar als je een vaste PC hebt dan is beter mogelijk voor hetzelfde geld.
Meestal is het ook nog softwarematig surround wat ze voor gaming koptelefoons gebruiken dus als je wilt zou je met jou huidige stereo koptelefoon prima surround kunnen krijgen.

Mijn Soundblaster Z kan mijn stereo koptelefoon dan zo omtoveren tot surround. Moet wel zeggen dat open koptelefoons er beter voor geschikt zijn dan gesloten. Bij mijn Sennheiser HD595 klinkt virtueel surround veel beter dan op mijn Audio Technica M50, dat komt ook omdat plaatsing van instrumenten etc. bij een gesloten koptelefoon sowieso veel moeilijker is (inherent aan gesloten systeem).
Softwarematig? Oh, ik dacht dat die gamersheadsets meerdere speakers in een schelp hebben zitten. Wat is dan nog de meerwaarde van 7.1 als het met software wordt gedaan?
Die zijn er wel. Ik weet zo uit mij hoofd dat CM storm er een had. Eigenlijk klinken de "echte" surround koptelefoons ook bijna altijd slechter omdat er piepkleine drivers gebruikt worden. Een 45mm driver is toch echt wel gewenst in een beetje koptelefoon. Virtueel surround is daarom niet per definitie slecht omdat je betere (lees: grotere) drivers kunt toepassen in een koptelefoon.
Weinig meerwaarde, vaak is het gewoon een kant-en-klaar software surround dingetje van Dolby of DTS. Afhankelijk van de game, is het vaak de voorkeur om de virtuele surround uit te zetten, en het door de game of geluidskaart te laten afhandelen.
Dit is ook zo'n leuke waar je geen surround voor aan hoeft te zetten: http://puu.sh/k0Hki.jpg (alleen voor headset/koptelefoon gebruikers, en niet schrikken)
Moet wel zeggen dat open koptelefoons er beter voor geschikt zijn dan gesloten.
Lijkt me stug. Zeg je dit nu ook op basis van je ervaringen met alleen die 2 koptelefoons. :)

Anyway, met open back krijg je alleen een illusie dat het ruimtelijker klinkt. Maar je hebt bijvoorbeeld meer kans op een missmatch tussen omgevingsgeluid en de surroundprojectie van het geluid van de koptelefoon.
Je kunt dat denk ik niet zo makkelijk stellen dat open back beter is voor surround. Hewt kan juist ook weet tegenwerken, afhankelijk van je omgeving en van het audiomateriaal. Dan is het dus beter om closed back te nemen omdat je daarmee een gecontroleerde omgeving maakt waar je een herhaalbare surroundervaring kunt genereren.
Dat baseer ik niet op twee koptelefoons, die twee die ik noem zijn wel de meeste recente die ik in mijn bezit heb ;). Maar goed om het echt als feit aan te dragen gaat misschien wel wat ver ja.

Ik denk dat het er ook voornamelijk aan ligt wat voor software/hardware de geluidskaart gebruikt om surround te emuleren. Per technologie (Creative CMSS, Aureal Vortex A3D, AC97 3D etc.) zit er aardig veel verschil qua plaatsing van geluid en de natuurgetrouwe hiervan. Koptelefoon weegt (vind ik) wel mee maar is natuurlijk ondergeschikt aan de gebruikte surround techniek.

Persoonlijk ben ik meer fan van een gesloten koptelefoon puur omdat je (zoals jij ook al aangeeft) omgevingsruis weg filtert. Een open koptelefoon komt in een luidruchtige omgeving niet tot zijn recht en daardoor is hij in vrij veel situaties niet echt ideaal.
Volledig mee eens.

pricewatch: Beyerdynamic DT 990 PRO (Zwart)

Ik heb de 250 Ohm versie. Gebruik het ding voor alles. Ik heb tientallen hoofdtelefoons beluisterd voordat ik bij deze uit kwam. Ik gebruik hem bij mijn keyboard en pc. Ik heb geen hi-fi set meer momenteel. Voor mij was dit de beste omdat het geluid erg leek op mijn Quart Phone 50, ook een half-open ding met de laagste bas die je ooit hoorde. Ik houd van een extreem lage bas maar niet tot het punt waar het de rest van het bereik benadeeld.

Bij deze DT 990 Pro 250 Ohm heb je een heel lage bas en transparante hoge tonen. Wat wel opvalt is dat je moet oppassen met volume. Het klankbeeld is zo rijk dat vermoeidheid optreden kan. Maar als je Kim Wilde's remake luistert van 'Cambodia', dan hoor je daarin een extreem lage bas. De invloed van Nena ongetwijfeld, die meid weet waar bas voor is!

Het is opvallend hoe deze hoofdtelefoon dat kan weergeven alsof ik voor mijn oude luidsprekers ga, de Magnat Concept 5, die ook super laag gaat, mede omdat ze een passieve dubbele baspoort hebben per stuk. Je voelt de bas in je lichaam...met een hoofdtelefoon!
Dat lage hoor ik ook inderdaad, voelen niet. Kan wel maar daar gaan mijn buren niet vrolijk van worden (Marantz eindversterker met Bose monitors).

Ooit de stap naar studio hoofdtelefoons gemaakt omdat de weergave over het hele bereik prima is en laag goed weergegeven wordt voor een redelijke prijs. Aan surround doe ik niet op de PC, dat heb ik wel in de woonkamer. :)
Idd, ik heb een AKG K550, en af ten toe moet ik mijn headset afzetten omdat ik denk dat er in het echt iets gebeurd is, terwijn alles gewoon virtueel was. Over soundstage kan ik niet klagen, ook al noemen ze het niet 'Dolby Ultra Virtual Surrond' of gelijkaardig. Het is gewoon goede kwaliteit geluid.
Eens! Same here, top hoofdtelefoon zeker voor lang gebruik door zijn reference geluid. Dus geen extreme bas o.i.d. maar geluid waar je zonder moeite uren naar kunt luisteren zonder "bedrukkend gevoel". Ook de kussens hebben datzelfde effect, vind het echt fijn ding.
En super service bij AKG ook! Mijn kussens hadden wat afgezien van het gebruik, en er waren scheurtjes in aan het komen. Ik stuur een mail met foto van het serienummer naar AKG, en ze sturen me gratis nieuwe kussens, terwijl de garantie al verlopen was!
Echt top bedrijf.
Dat heb ik ook gedaan; een Audio Technica m50x + AudioEngine D1 DAC + externe clip-on microfoon = veel beter geluid dan al die 'gaming' headsets (ook al zijn ze niet echt slecht maar gewoon te duur voor wat ze bieden imo)
Bedankt! Ik wilde dit graag even horen, alvorens ik zomaar wat geld neerleg terwijl ik al een juiste kaart heb. ik denk dat ik dankzij jou de hps2.1 oppik.
Ik had eigenlijk veel liever de Sennheiser PC350 in deze vergelijking gezien. Zelfde pricerange, maar veel beter dan de 363.
Ik vind het bij headsets allemaal relatief. Ik had eerst een gesloten hoofdtelefoon van Sony waarin batterijen geplaatst moest worden voor noise canceling. Na een tijd gamen kwam ik erachter dat gesloten headsets misschien wel basseriger of voller klinken dan in vergelijking open headsets maar groot nadeel was wel dat je hele warme zweterige oren kreeg en het kunstleder al snel deed plakken op je hoofd (weinig ventilatie).

Tevens wil ik geen surround speakertjes in een headset. Vaak is dit allemaal trucage en je moet allemaal onnodige software installeren om het aan de praat te krijgen, dus niet plug and play. Laat de Sennheiser 363D nou net een surround headset zijn. Ook wil ik geen draadloze headset hebben want zoals meeste mensen weten gaan accu's niet lang mee (na 2 a 3 jaar is het meestal klaar met de goede accuduur). Je kan dan minder lang gamen en draadloos is ook meer storingsgevoelig.

Ik had 3 jaar geleden de Sennheiser G4ME PC360 (end of life) en was direct tevreden over deze headset, alhoewel later bleek dat er nog best wel verbetering was voor draagcomfort want ik zat toch vaak de headset te corrigeren om deze goed op mijn hoofd te krijgen, zat niet altijd lekker. Tevens krulde de kabel op, dit was een nare eigenschap. De kabel was voor mij veel te lang. Ik had niet meer dan 1,5 meter nodig. Computer namelijk via laptop. Ook was de kabel niet verwisselbaar , indien deze mocht kapot gaan.

Dit jaar is de potentiometer (volumeregelaar) in oorschelp kapot gegaan waardoor ik mono geluid hoorde met de PC360. Onderdelen kon ik niet snel vinden dus heb de PC360 aan een maat weggegeven. Hij had nog een budget Sennheiser (PC320, voor mensen met kleine oren) liggen en heeft toen die potmeter over gezet in de PC360. Het was voor hem een grote stap vooruit. De microfoon, bouwkwaliteit en draagcomfort van de PC360 is veel beter (en 2x zo duur) i.v.m. PC320. Ik wil niet denigrerend doen over de PC320 maar i.v.m. PC360 is het gewoon kinderspeelgoed.
Hij gaf wel te kennen dat de draagcomfort van de PC360 die ik ook eerder opmerkte niet echt optimaal is. Zelf heeft hij de Sennheiser HD598 en deze stereo hoofdtelefoon geeft veel beter/realistischer geluid weer dan in vergelijking met gaming headsets. Ook biedt de HD598 meer draagcomfort, je kan de oorschelpen kantelen en deze blijven dan in positie zo geklemd. Voordeel hiervan is dat je dan meer ventilatie krijgt en minder druk op je oren hebt.. De bouwcomfort is ook veel beter. Zijn wens is eigenlijk een headset zoals de HD598 met een microfoon, helaas zijn deze naar onze bevindingen nog niet op de markt. Wel hoorde ik van hem dat hij de PC360 steeds vaker gebruikt dan zijn HD598 ondanks het feit de HD598 veel beter draag en bouwcomfort heeft en beter / realistischer geluid produceert.
Het ontbreken van microfoon op de HD598 heeft hierbij zijn steentje aan meegedragen. Hij wilde niet telkens headsets blijven verwisselen.

Nadat de PC360 kapot was, ben ik voor de G4ME One gegaan omdat deze een open headset is. De G4ME Zero is een gesloten variant.
Specificaties volgens Sennheiser van de G4ME One zijn hier te vinden.
De specificaties volgens Sennheiser van de G4ME Zero zijn hier te vinden.

Met de One was gelijk het grote vaste draadprobleem van de PC360 verholpen, je kan namelijk deze loskoppelen als je kabel kapot gaat of als je ergens achter blijf hangen. De kabel is wederom naar mijn wens weer te lang.
Naar mijn mening zijn de oorschelpen iets kleiner dan de PC360 (kan idee-fixe zijn).
Geregeld heb ik de oorkussentjes geprobeerd op te rekken zodat mijn oren erin passen i.p.v. erop rusten, heb redelijk grote oren.

Qua geluid vind ik dat er niet veel verschil of nauwelijks waarneembaar is tussen de PC360 en de One. Van beiden zijn de microfoons heel goed naar horen en zeggen. Wel is het raadzaam wanneer je zulke headsets koopt te controleren of de geluidskaart het maximale uit de headsets weet te halen. Op mijn laptop was dit dus niet het geval (Dell 7720 SE) en heb toen een externe USB geluidskaart gehaald, namelijk de Asus Xonar U3. Ik kon toen de Ohms weergave van de G4ME One instellen in de software en heb een persoonlijke equalizer instelling aangemaakt. Geloof me dat was al een hele verbetering. Natuurlijk zijn er nog betere geluidskaarten op de markt maar voor €42 was ik toen der tijd al klaar. Later had mijn maat de Xonar U3 geluidskaart getest op zijn pc en al snel bleek dat hij wel een goede geïntegreerde geluidskaart had dus de Xonar U3 was niet nodig.

Qua bediening vind ik juist Sennheiser headsets er met kop en schouder overal tussenuit steken. Geen bungelende bediening of een zwaar blok in de kabel verwerkt, geen irritante usb plug. Je kan je headset ook nog plaatsen aan je telefoon met de audiojackplug. De bediening zit op je rechter oorschelp. Voelt heel natuurlijk aan. Als jij je microfoon omhoog schuift dan wordt deze uitgeschakeld. Schuif de microfoon weer naar beneden en je voelt dan wederom een klik en microfoon is actief. Geen toetsenbord handelingen/ softwarematige handelingen nodig om je headset te bedienen. Wat overigens nog steeds wel kan maar das de keuze aan de gebruiker zelf.

Zo zie je maar wat ik ideaal vind hoeft een ander absoluut niet te vinden.
Kort samen gevat mijn wensen pakket van een ideale headset:
  • Stereo weergave.
  • Jackplug aansluiting.
  • Geen bungelende bediening of geluidskaart in kabel verwerkt, liefste geïntegreerde eenvoudige bediening op headset zelf.
  • Open-ear design (i.v.m. ventilatie).
  • Relatief goed geluid (maar das voor ieder een ander begrip).
  • Grote oorschelpen.
  • Kabel los te koppelen.
  • Korte kabel.
  • Goede draagcomfort.
Actuele prijzen van alle genoemde headsets op dit moment:
HD 598 vanaf €159
PC G4ME One : vanaf €169.90]
PC G4ME Zero: vanaf €183.02
PC G4ME 320 : vanaf €59.30

Vanafprijs van de eerder genoemde Asus Xonar U3 USB geluidskaart is €39.

Enige nadeel wat ik kan verzinnen is dat je bij de PC360 en de One geen opberghoes meegeleverd krijgt.

Wel is het mogelijk om met de PCV 05 Combo Audio Adaptor je favoriete headset te verbinden met PC, Xbox One en PS4 (waarschijnlijk ook telefoon voor microfoon functionaliteit).
Voor Mac wordt de PCV 07 aanbevolen. Voor verdere accessoires kijk zelf even op de website van Sennheiser.

Zoals je ziet voldoen een hoop headsets aan de eisen die Tweakers.net stelde aan hun review, namelijk headsets tussen de €100 en €200. Vind dan ook jammer dat de G4ME Zero en One niet in de test zijn meegenomen.

Edit: tekstuele fouten verwijderd en verdere info toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 21:24]

korte kabel? Heb express eentje met 3mtr genomen, omdat ik die lengte juist nodig heb.

De eerste drie vind ik zeker geen midrange. Wellicht ook geen high-end maar wel iets wat ertegen aan hikt. De laatste, is zeker geen budget en eerder een goede allrounder, aka midrange.
Voor mij is het hele lijstje zo'n beetje high-end/top range. Ik denk niet dat er nog veel modellen boven deze prijzen bestaan?
Er is een aspect aan de keuze voor een hoofdtelefoon dat door Tweakers nog niet benoemd is: "Modulariteit" / levensduur. Hier doet Sennheiser het naar mijn mening erg goed.

Nu ben ik zelf niet zo'n gamer (maar toch leuk om natuurlijk te lezen) en zit ik qua prijs onder dit segment, maar toen ik in 2001 een hoofdtelefoon kocht voor €68, heb ik hier wel op gelet.

De hoofdtelefoon die ik koos, een Sennheiser HD497, wordt sinds 2008 niet meer geleverd. In 2013 waren de oorschelpen versleten, en kon ik hiervoor nog steeds nieuwe oorschelpen kopen. Nu in 2016 is door mijn eigen schuld de kabel kapot, deze is ook gelukkig nog steeds leverbaar (wel 3 meter lang inderdaad, ik ben er blij mee).

Je betaalt dus mogelijk iets meer dan bij de concurrentie en krijgt iets minder, maar het gaat wel 15 jaar mee.
Helemaal mee eens over het stukje van de Sennheiser HD 598. Heb deze koptelefoon nu een jaar en hij is geweldig qua geluid, dat is namelijk veel beter dan alle gameheadsets die ik ooit getest heb. Qua comfort, tja, kan hem letterlijk de hele dag op mijn hoofd hebben en dan nog zit die lekker. Enige minpunt als ik iets moet noemen en dat is nog eens subjectief ook, is het uiterlijk. Ik zou hem niet snel op straat opdoen. Al met al weegt dit natuurlijk niet op tegen de geweldigheid van deze headset, aanrader!
Lol. Mijn maat vond de HD598 een schijtkleur hebben als ik het letterlijk mag verwoorden. Maar ik heb hem toendertijd overgehaald om verder te kijken dan alleen een kleur. Is de geluidsweergave en draagcomfort goed en kan je de kabel los klikken? Ja.... Ga ervoor. Nu 1.5 jaar later hoe ik hem zelden nog praten over de kleur.
ik heb ook zo'n koptelefoon, een hd 570, geweldig ding, alleen vind ik dat de kabels veel te snel kapotgaan.. dus ik heb een goedkoop 2.5 mm jack kabeltje gekocht zonder andere connector, en een 3,5 mm doorgeknipt en aan elkaar gesoldeerd (beetje krimpkous eromheen en klaar) en die blijven wel lager heel(doe er al twee jaar mee) heb er trouwens 3,50 voor betaalt bij een kringloopwinkel :) en een dedicated mic van een paar tientjes, en heb nergens problemen mee...

[Reactie gewijzigd door JRB201 op 22 juli 2024 21:24]

Doen ze heel slim bij sennheiser idd. :)
Wat wel werkt is bij hun een aftermarket pro kabeltje kopen van sennheiser zelf.
Relatief duur maar dun en sterk. Serieus sterk dan. Sterker dan je redelijk van zo'n dun kabeltje kan verwachten. Het overleefde destijds alle kabeltjes die ik zelf door de jaren heen aan koptelefoons heb gesoldeert. Heel raar was dat.
Magoed, kost een paar tientjes gelook ik, voor 5 meter.
kijk, voor mij maakt het weinig uit of het kabeltje nou sterk is of relatief zwak, want ik heb een aantal konijnen achter me zitten die ervan houden om op kabeltjes te kauwen. en ja, dan is je koptelefoonkabel de eerste de net binnen het hok beland (door het gaas heen) en het eerst kapotbijten (dus langer dan een half jaar gaat hij toch niet mee)
Ja, ok, dan houdt het wel een beetje op ja,. |:( :'( :9
Aliberto, de pc363d is niet een typische surround koptelefoon.
Er zit een usb adaptertje bij waarom de 3.5mm jacks gaan om er virtual surround van te maken.
De kwaliteit van die adapter is zo zo en virtual dolby komt beter tot zijn recht via een goede geluidskaart of versterker.
Maar... de pc363d gebruikt dezelfde drivers als de hd518, hd558 en de hd598.
Alleen de structuur van de koptelefoon en wat oordop en vul materiaal bepaald een warmer geluid of niet.
Volgens mij gebruiker de 360 en de g4me one ook dezelfde drivers.
de 363d is namelijk alleen een gerevampte 360 met usb dingetje en de g4me is een 363d zonder usb dingetje met afneembaar kabeltje.
Verder zijn die dingen allemaal identiek.
'veel beter' is zeer relatief. Dat is gewoon een gesloten hoofdtelefoon wat voornamelijk voordelen heeft qua geluidsisolatie en nadelen qua soundstage en draagcomfort
pc350, gesloten systeem, gaat niet beter klinken, maar jij houdt van bass blijkbaar.
pc363d zonder het usb plugje is een open koptelefoon van dezelfde kwaliteit als de hd598, dus die redenatie gaat echt niet op........ tenzij je monster beats ook geweldig vind klinken.....
Opmerkelijk dat de (subjectieve) testresultaten van Tweakers zo verschillen van de gebruikersreviews.

Zo komt de Corsair VOID Wireless hier slecht uit de test, maar was het na de Cloud/Cloud 2 wel de populairste gaming headset in de Pricewatch tot voor kort. Bovendien krijgt hij 13 maal 5 sterren en twee maal 4 sterren (er is ook een zwarte variant: pricewatch: Corsair Gaming VOID Wireless).
Afgezien van dat, de gereviewde versie is een draadloze variant van de "reguliere" VOID, die €75-80 kost. In een testveld met headsets van €150+ is dat natuurlijk niet bepaald eerlijk.

De Steelseries Siberia 350 krijgt met een 6,5 een punt hoger dan de VOID Wireless, maar krijgt ook een 4,5/5 score uit (helaas maar 2) gebruikersreviews.

Voor Razers Manowar is weinig vergelijkingsmateriaal, maar een 2 sterren gebruikersbeoordeling doet niet denken aan een 7,5.

Logitecs G933 scoort dan een 3,5/5 van gebruikers, maar is wel met een 8,5 de winnaar van deze test.

Sennheiser lijkt de enige headset uit deze test die overeen komt met ervaringen van andere Tweakers.
Geeft maar weer aan hoe pittig het is om dergelijke gear te reviewen, ongeacht je kennis / ervaring / meetapparatuur. Ik hoorde ook van de VOID na de review vooral positieve reacties van anderen, en net als bij elke andere review komt er ook wel af en toe iemand terug die het totaal niet met je eens is. G933 vind ik zelf ook wel erg dik, ziet er ook super gelikt uit, maar of hij ook beter klinkt, zeker met de prijs in het achterhoofd en -zelfs- met een VOID en G933 naast elkaar? Lastig hoor.

De kracht zit dan ook eerder in -meer- ervaringen, dus ik ben enkel blij om een headset review te zien dan dat ik nu wakker moet gaan liggen van het feit dat meningen verschillen. Zou ook niet direct kunnen zien hoe ze de review anders zouden moeten doen, subjectief blijft het toch.

Het enige waar ik moeite mee heb is hoe zwaar de subjectieve elementen als 'comfort' wegen. Ik weet niet hoe veel mensen ze de headset laten gebruiken (ik vermoed flink wat overigens ), maar ook daar telt m.i. vooral de rode draad door veel ervaringen, en zegt de mening van één hoofd weinig. Zou wellicht leuk zijn te horen vanuit de redactie hoe ze tot die conclusies komen. Zo merk ik zelf weinig verschil tussen een VOID en een G933 op mijn hoofd, en voor reviews vraag ik vooral bezoekers hoe een vorm bevalt. Hoe dan ook, lastig is het per definitie.
Zeker als je het gaat vergelijken met andere headsets dan vallen dit soort dingen (genoemde nadelen) natuurlijk op. Dus 'in verhouding' met de andere genoemde headsets scoort de VOID 'slecht'. :)

Zelf heb ik de VOID op m'n hoofd, vind hem niet te zwaar maar dat de headset van je hoofd af kan vliegen herken ik wel. Onder het laden van je game je veters nog even strikken zorgt ervoor dat de band naar voren vliegt. De headset blijft wel zitten... (misschien ligt het aan mijn oren die de headset op de plek houden... :+ )
Opvallend dat die Logitech wint, ik heb een half jaartje zijn voorganger gehad, de G930. Tijdens lange sessies zat die echt oncomfortabel, beklemmend en bijna pijnlijk drukkend gevoel op je hoofd. Een strak design en loeizwaar. Daar dit nog steeds een wireless model is, zal het gewicht toen niet echt veel veranderd zijn. Maar goed, wellicht dat Logitech met deze nieuwe versie het wel goed voor elkaar heeft.

Ook de geluidskwaliteit vond ik bedroevend. Voor gaming zal het allemaal voldoende zijn, maar kijk je ook soms een film maar luister je vooral veel muziek, dan was dat echt slecht. En dat laatste is ook mijn issue met vrijwel de meeste gaming headsets. Ik heb de Kove van Roccat en de V2 van Steelseries ook nog gehad, allemaal ongeschikt voor als je nog eens muziek wilt luisteren. Ik ben daarom ook wel benieuwd hoe er getest wordt voor de geluidskwaliteit. Vergelijk je ze echt onderling, doe je dat alleen middels het spelen van games, of kijk je verder dan alleen dat.

Inmiddels gewoon een normale koptelefoon van Sennheiser en een dedicated microfoon. Ik zweer erbij :Y
Inmiddels gewoon een normale koptelefoon van Sennheiser en een dedicated microfoon. Ik zweer erbij
Waarbij je dus al snel boven dit budget uitkomt voor redelijke kwaliteit microfoon. Dat is het jammere.
Valt wel mee hoor. Een goeie normale microfoon (studio) heb je al voor minder dan 50. Ik heb zelf voor 30 euro een shotgun mic via ebay besteld met een audio technica ath m50x en die klinkt voor het totaalbedrag van 150 beter dan elke gaming headset in deze test.

Vergeet niet dat de microfoons van de headsets in deze test echt geen studio kwaliteit zijn maar gewoon goedkope boom mics.

Heb overigens niks tegen gaming headsets maar boven de 100 euro krijg je gewoon vrij weinig waar voor je geld over het algemeen. Vind persoonlijk dat de sweet spot voor headsets een beetje rond de 60 euro zit (daarna kun je beter een extra koptelefoon aanschaffen voor muziek).
Uiteraard gaan deze mics geen studio kwaliteit halen. Dat is gewoon zo. Echter wat voor de gewone consument beschikbaar is, is ook bagger kwaliteit. Trust en consorten zijn gewoon bagger mics.

Als je inderdaad wat breder gaat zoeken, dan kom je wel goed spul tegen.
Recent zag ik deze review van een speedlink headset van 2 a 3 tientjes: https://www.youtube.com/watch?v=Oq2UiRdj8-c

Behoorlijk prettig mic geluid, beter dan mn logitech van het dubbele bijv.
Kun je dat ook aansluiten op je Xbox One? Heb zelf ook een audio technica MRS7 en wil niet inleveren op geluidskwaliteit maar wel kunnen communiceren met anderen op een console.
Ik heb zelf ook een Xbox O en gebruik een T splitter speciaal voor mic en hoofdtelefoon (omdat de controller 4 polig heeft) . Moet wel zeggen dat de xbox one erg kieskeurig met de microfoon is, mijn shotgun mic pakt ie wel maar mijn clipon heeft een te lage input (dan moet je bij a schreeuwen).

Het werkt wel maar niet elke microfoon werkt even lekker. Voor de xbox one zou ik haast een van de goedkopere gamingsets aanraden. Of ff goed op forums kijken welke microfoons wel goed werken.
Als je vrede kan nemen met headset mics, dan vind je de opname kwaliteit van de Zalman ZM-MIC 1 zeker geen probleem.

Als ik binnen de ultra budget markt zou willen blijven als gamer (sub 200 kan je als ultra budget classificeren indien je kennis hebt van het kwaliteitsspectrum van zowel de koptelefoon en microfoon markt), dan staat het kopen van deze mic zeker op m'n lijstje, zodat ik niet meer aan headsets gebonden ben, en de veel grotere koptelefoon markt kan betreden (groter dan de headset markt).
Geluidskwaliteit in mijn post draait om wat je hoort door je koptelefoon, niet die van de mic. Ik hoop dat dat duidelijk was :) Mics op de meeste midrange headsets zijn prima voor wat ze bedoeld zijn.

Het klopt dat de budget tafel mics prut zijn, maar vanaf €40 kun je al prima mics vinden die ook populair zijn onder beginnende streamers/tubers.
Valt mee, ik was zelf 85 kwijt voor de Blue Yeti en 35 euro voor een Presonus koptelefoon die gewoon beter klinkt dan de meeste gaming koptelefoons.

Maar vooral de microfoon maakt het verschil.
...

Inmiddels gewoon een normale koptelefoon van Sennheiser en een dedicated microfoon. Ik zweer erbij :Y
Wat mij dan weer benieuwd maakt naar jou keuze voor de microfoon. Welke gebruik je?
Ik heb een Samson Meteor. Maar ook de bekende Snowball is een goede populaire keuze.
Tevreden? Lang getwijfeld maar uiteindelijk voor 80 euro een nieuwe Blue Yeti op de kop kunnen tikken. Anders zou het ook de Meteor geworden zijn.
Ik heb gewoon de :
https://www.amazon.com/Lo...lack-Silver/dp/B00009EHJV
Op een rommelmarkt gekocht voor 5 euro ofzo :)
Amazon prijs is beetje raar denk ik... maar voor 2de hands is ie voor 30 al te koop.
Mooie van die vind ik ook dat er knopje op zit voor aan en uit, want je hebt van die spellen die "always on" standaard aan zetten. En als ik een steam chat call doe kan ik ook even tijdelijk de mic uit zetten zonder uit spel te moeten.
Ben ik met je eens, ik heb een corsair vengeance 2000 gehad, maar die vond ik redelijk zwaar en toch niet lekker zitten, kwaliteit van het geluid was wel aardig.

Ik ben nu ook over naar een koptelefoon en losse mic, kan ik meteen relaxed muziek luisteren achter mn pc :)
Wilde ik net zeggen, voor stereo kun je het beste gewoon een Sennheiser nemen.
Voor wie geïnteresseerd is in een koptelefoon: ga beter eens kijken bij mensen die er echt iets van afweten dan hier op Tweakers:
http://www.head-fi.org/a/head-fi-buying-guide-introduction
Dat zijn meestal geen hoofdtelefoons voor de gemiddelde gamer maar meer high end koptelefoons voor audio/hifi. Wel een goede website als je wilt weten wat nu echt de top is.
Op de pagina die ik gelinkt heb zijn er verschillende <100$ te vinden. Combineer dat met een redelijke microfoon zoals anderen hier al hebben gezegd, en je gaat heel wat meer waar voor je geld krijgen dan bij die 'gaming' koptelefoons. In het algemeen betekent een 'gaming' label gewoon +30% bij de prijs voor geen enkele meerwaarde.
Grappig. Ik heb ook een normale koptelefoon, werkt prima. Waarom zou je een gamers headset willen? Met een normale kan je ook nog eens gewoon naar muziek luisteren zonder dat je raar wordt aangekeken in de trein...
Er zijn gamers die behoefte hebben om te praten tijdens het gamen 8)7 .
Ik heb dat echter niet dus gebruik ook alleen een koptelefoon.
Kunnen praten is noodzaak in teambased games. Voor TeamSpeak is een microfoon best handig om het zacht uit te drukken.

Voor single player games of solo play is het inderdaad niet zo heel belangrijk. Maar als je in platoon verband speelt, dan is het verdomde handig om te kunnen communiceren met je maten, zonder dat je X seconden je toetsenbord niet kunt gebruiken voor je AWSD-hacks.
Ik ging vaak neer als ik aan het chatten ben terwijl ik Payday the Heist aan het spelen ben omdat een nieuweling niet meekomt in de groep. Ook als ik chat via toetsenbord maak ik veel typfouten. Om deze reden ben ik voor een gaming headset gegaan.
Anoniem: 399807 @PepijnK14 augustus 2016 11:49
Maar als je praat, dan is het team belangrijker dan de kwaliteit van het geluid. Dan hoef je niet een heel dure headset, maar een microfoon die goed is.

Je kunt niet stellen dat als je team based shooters speelt, je je team laat sterven omdat je wel mooie explosie wilt horen.
Ook dat soort hardware is er van prima kwaliteit onder de 100EUR. Normaal gesproken ga je geen nieuwe single opnemen met deze headset dus de kwaliteit van de microfoon hoeft niet uitstekend te zijn. Naar mijn mening is de prijsrange dan ook verre van midrange: boven de 100EUR zit je gewoon in de highend series.
Daar heb ik een losse Blue Yeti microfoon voor :P

In combinatie met een normale koptelefoon die goed klinkt bij beide muziek en games.
Ik gebruik al 1 jaar een corsair void rgb wireless. met de software kun je het geluid echt goed laten klinken. en ik draag hem gemiddeld 4 a 5 uur per dag. Heb er nooit last van dat het pijn of zwaar is.
Maar goed dit is mijn mening
Ik deel je mening. Met de equalizer kan je de hoge tonen makkelijk versterken, en ik gebruik 'm uren aan een stuk zonder last te hebben van het gewicht.
Ik heb hem ook sinds kort maar voor mij is hij helaas niet erg lang comfortabel, hij drukt behoorlijk op mijn oren en als je een beetje beweegt gaat hij al schuiven. Denk dat dat comfort ook iets persoonlijks is.

Verder is de kwaliteit wel vele malen beter dan die van de Logitech G930, qua bouw en draadloze verbinding.
Ik heb de VOID nu ook al een paar weken, en het enigste waar ik over kan klagen is het lage bereik van de headset, ik hoef nog maar net mijn kamer uit te stappen en hij begint al te haperen. Soms door zelfs maar mijn hoofd te draaien valt het geluid weg. Ik weet niet of dat specifiek een probleem bij mijn headset is, maar het is zeker een beetje irritant.

Maar inderdaad, qua gewicht zit ie zeker niet slecht. Hij blijft ook zeer goed op mijn hoofd hangen. En een beetje prutsen met de EQ maakt hem echt wel goed klinken. Maar als je daar zelfs geen 10 minuten in wil steken kan iedereen wel een slechte review geven. d:

[Reactie gewijzigd door JustDenDimi op 22 juli 2024 21:24]

ik kan er ongeveer 10 meter mee lopen als er geen muur tussen zit.
Ik heb die nu een paar maanden en afgezien van dat hij best los zit en snel van je hoofd af kan glijden (je moet dus eigenlijk best wel stilzitten, lastig als je leuke muziek luistert, of iets wilt oppakken en je je hoofd moet buigen) vind ik het ook wel een goeie headset.
Je moet zeker het geluid tunen, en Surround uit zetten als je muziek luistert.

Als je dat doet komt er erg goed geluid uit!
Vooral op basis van de zeer positieve review van foritain heb ik sinds bijna een jaar geleden ook de corsair void rgb gekozen.
productreview: Corsair Gaming VOID Wireless review door Foritain

En ondanks dat de headset redelijk zwaar is zit deze naar mijn mening zeer comfortabel. En vind ik het geluid ook goed klinken.

Ook na een jaar gaat de accu nog steeds erg lang mee. Preciese accuduur weet ik niet maar laad hem om de 2/3 dagen weer op en game dan vooral nu in de vakantie vaak wel 5-8 uur op een dag.

Ondanks het lange dagelijkse gebruik heb ik toch nooit last van de headset ondanks dat ik een brildrager ben en hier met andere headsets wel redelijk last van heb. Ook dit is naar mijn mening een groot pluspunt.

De mic zelf kan ik niet oordelen omdat ik niet naar mezelf hoef te luisteren tijdens het gamen, maar volgens vrienden ben ik altijd goed en duidelijk te verstaan. Dus deze is denk ik wel goed genoeg.

Qua surround, klinkt dit met muziek en in teamspeak erg hol en ook niet aan te raden, maar tijdens solo gaming klinkt het toch wel prettig. En kan ik zelf duidelijk horen waar het geluid vandaan komt.
Anoniem: 582487 14 augustus 2016 11:01
'gaming headset' heb er 2 gehad (steelseries 5Hv2) allebei met 1.5 jaar naar de knoppen.. waarom?
'volume control' in het snoer.. veroorzaakt op den duur kabel breuk of los zittende verbindingen.

was een headset van 80 euro...

dus IMO.. thanks but no thanks.. geen 'gaming' headsets meer voor mij.. ik neem wel genoeg met mijn sennheiser 461G hoofdtelefoon en mijn samson meteor USB microfoon.. werken prima.. zijn 'iets' duurder maar de kans DAT ze stuk gaan is aanzienlijk kleiner..

sennheiser hoofdtelefoon?
kabelbreuk? *unplug kabel* *koop online voor 10/15 euro een nieuwe kabel* *gooi oude kabel weg*

pricewatch: Sennheiser HD 461i (Grijs, Zwart)
(ik heb de G. het verschil tussen de i en g is welke device ze voor werken)

i=mac/iOS devices
g=windows/android devices

en standalone mics? nooit problemen mee gehad (had hiervoor een logitech pro 9000 waar ik de mic van gebruikte.. werkte prima.. alleen op de duur werd het geluid minder (6 jaar in bezit)

pricewatch: Logitech Webcam Pro 9000

nu zeer tevreden met mijn samson meteor USB mic.

https://www.thomann.de/nl...JmJ1erFwM4CFcMp0wodTkQEqw

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 582487 op 22 juli 2024 21:24]

Een losse microfoon is een stuk makkelijker dan een headset waar je 50 euro meer voor betaald.
voor 2 euro heb je dr al een,. en geen gedoe met losse ongein die snel kapot kan.
Anoniem: 582487 @bbr14 augustus 2016 11:18
'losse ongein die snel kapot kan.' hoe bedoel je? bij een headset intern?
want dat heb ik dus benoemend bij mijn hoofdtelefoon:

sennheiser hoofdtelefoon?
kabelbreuk? *unplug kabel* *koop online voor 10/15 euro een nieuwe kabel* *gooi oude kabel weg*

dat bedoel je??
Precies - veel koptelefoons waarbij dat niet kan - dan word de microfoon boom slapjes, of stuk,. or de kabel met volume regelaar gaat stuk,.

Sennheiser werkt wel lekker wat dat betreft.
Anoniem: 582487 @bbr14 augustus 2016 11:48
dat is idd precies wat er bij mij gebeurde..

volume regelaar ging stuk.. dus als ik hem harder/zachter zette kraakte alles.. uiteindelijk viel 1 kant weg.. en die kreeg ik alleen maar terug door erop te tikken.. dus hele ding open gehaald.. gekeken naar de soldeer punten.. niks te vinden.. DUS kabelbreuk IN de volume regelaar.. (maak die regelaar open) hmmm hier zie is dus ook bar weinig..

dus zit het ergens INTERN.. waar ik niet bij kan komen door sleeved/gevulcanisseerde kabel uiteindes.. crap..

dus toen naar sennheiser overgestapt.. instant WIN want je trekt kabel los.. koopt andere kabel.. en klaar
Ik zat een week geleden in "Headset-zoekmodus".

Na veel lezen , reviews en zelf opzoeken dacht ik mijn keuze gevonden te hebben,
De Senneheiser game zero : Goed geluid ( is eigenlijk een Sennheiser 558) met een goede microfoon... echter vraagprijs schommelt rond de 220 a 225 euro...
Maar als je weet dat een Sennheiser 558 nog geen 120 euro kost.. vraag ik me af of de microfoon en het fancy kleurtje die extra 100 euro waard zijn?.
En dat is net het probleem met heel de Game head set industrie. De meest belangrijke eigenschappen van een hoofdtelefoon worden eigenlijk "vergeten".
Dingen als LEDS , fancy kleurstellingen, 7.1 surround (die geen surround is) worden aangeprezen .. terwijl de audiokwaliteit ondermaats is.

Ik ben dus verder gaan zoeken , en heb me uitendelijk toegespitst op goede en betaalbare HIFI hoofdtelefoons, MET gesloten klankkast en een zo goed moegelijke soundstage...
Ik ben uitendelijk uitgekomen om een Beyerdynamic DT770 PRO 80 Ohm....
En man, wat een geluid. Strakke bas, zonder TE te zijn , en mooie mids en uitgesproken trebble.
Mijn vorige headset ( Siberia V2) komt geeneens in de buurt... Die was gewoon TE boomy , bassen waren modderig, rommelig.. en elke vorm van mids en trebbel ging verloren.. met een totaal gebrek aan soundstage...
En dat voor amper 120 euro... + een zalman clipon mic van 7 euro... Dan heb je een geluid dat beter is dan de beste en duurste gaming headset aan de fractie van een prijs.

trouwens met mijn "oude" SB Xi-FI titanium en cmss-3d heb ik een betere virtual surround , dan al die zogezegde 7.1 headsets met onboard usb soundcard ..
Dat is een illusie, dit word virtueel gerealiseerd aan de hand van HRTF protocollen. De manier hoe geluid op onze oren valt , en weerkaatst op de oorschelp.. dit word door de hersenen dan geinterpreteerd en gezegd waar een object zich bevind .
Goede virtual sound processen , zoals SB cmss-3d , dolby headphone of zelfs ingame , kunnen de hersenen zo "bespelen" dat je via een stereo hoofdtelefoon een ruimtelijk effect krijgt... Dat is wat 7.1 headsets doen... het is niet dat daar 7 speakers in zitten, dat zijn evengoed gewoon stereo headphones...
ER zijn in het verleden Headets geweest met "surround" speaker in de schelpen.. en die faalden grenzeloos...

Niet overtuigd ? neem een gewone zelfs goedkope hoofdtelefoon , en als het geen over-ear model is , druk hem goed tegen je oren, en speel dan dit clipje "virtual barbershop" af op youtube .
Dit is volledig gemaakt volgens het principe HRTF om de hersenen te bedotten...
https://www.youtube.com/watch?v=IUDTlvagjJA

Moraal of TLDR :
Koop een goede betaalbare HIFI hoofdtelefoon, een clip on mic , table mic, ofzelfs een Modmic...
En geniet van superieur geluid, eindeloos comfort , zonder opzichtige leds en kleurtjes... aan een fractie van de prijs ...
trouwens met mijn "oude" SB Xi-FI titanium en cmss-3d heb ik een betere virtual surround , dan al die zogezegde 7.1 headsets met onboard usb soundcard ..
Ik snap er werkelijk geen pepernoot van: al vanaf de jaren 90 hebben veel (gaming) moederbords gewoon een goede audio-chip build-in zitten en de mogelijkheid om 5.1 of 7.1 af te spelen. En ineens is het dan modern om een usb-hoofdtelefoon aan te sluiten die via drivers een aparte 7.1 ervaring simuleert...
Nu lijkt het mij niet dat dergelijke gaming-headsets onderdoen voor de audio-chips op moederborden...dus, denk ik dat ik veel gaming-headsets de audiochip ingebakken hebben op de usb-insteekmodule? Dus eigenlijk koop je de chip die op je moederbord zit 2x? Of wordt het geluid alsnog door de moederbordchip aangestuurd en via een omweg naar de usb-stick van de headset gestuurd? kan iemand mij dit uitleggen?
Het is niet dat daar 7 speakers in zitten, dat zijn evengoed gewoon stereo headphones...
Daarom snap ik niet goed waarom ze niet de Asus strix 7.1 niet meegetest hebben...deze bevat wel 5 verschillende speakertjes per oor...

[Reactie gewijzigd door DeArmeStudent op 22 juli 2024 21:24]

Onboard audio is , nog steeds, inferieur tov een echte "sound card" .
Ze hebben enorm veel last van electrische interferentie, hebben een onversterkte hoofdtelefoonuitgang waardoor je de "betere" hoofdtelefoons niet kan aandrijven ( +80 ohm)
Ook de DAC ( Digital to analog converter) op een sound card is al vele malen beter dan de onboard .
Immers je kan niet verwachten dat een product van 100 - 150 euro ( voor een mobo) dezelfde kwaliteit aan componenten levert voor een product met een enkel doel ( audio) van zelf an sich al 100 euro.

Die lijn kan je doortrekken naar de headsets. Je kan niet verwachten van een headset van +/-120 euro ( bv de siberia 350) EN goede drivers heeft , EN een goede micro , EN stevig gebouwd EN een superieure sound card... Neen.. het is allemaal matig .. AT BEST ..

IMHO " de beste setup" ( als iets of wat audiofiel)
Is een goede soundcard om de geavanceerde processen , en de betere onderdelen, door te linken via een TOSLINK naar een externe DAC , dan van deze externe DAC naar een Hooftelefoonversterken...
Dan heb je al het goede van de soundcard, en en ruis en storingsvrij geluid door de externe dac.. en mooi versterekte audio om +250 ohm hoofdtelefoons aan te drijven :)

En nogmaals.
5verschillende speakers per oor werkt NIET, dat is gewoon .. marketing.
Oren werken zo niet.
Bij een echte 5.1 (of 7.1) HI FI speaker setup werkt dit wel.. omdat de speakers daadwerkelijk op verschillende locaties gepositioneerd staan..
Bij hoofdtelefoons werkt dit gewoon NIET ...

[Reactie gewijzigd door Odan.be op 22 juli 2024 21:24]

Bedankt voor de informatie...het maakt wel het een en ander beter duidelijker...

Dat onboard nog steeds inferieur is ten opzichte van een echte losse soundcard, dat wist ik wel, maar een USB-headset is toch ook geen echte soundcard?

Daarom snap ik nog steeds niet waarom mensen een inferieure usb-headset voor 180 euro zouden kopen wanneer dezelfde functies al in het moederboard zitten...

Net als het apart aanschaffen van een Raid-controller, wanneer dezelfde Raidcontroller al op het moederbord zit...Tuurlijk zijn sommige losse Raid-controllers superieur...maar er is maar een beperkt aantal particulieren die daarvoor de portemonee trekt.
Er wordt hier gepraat over PC-headsets.
Echter als ik console wil gamen (PS4) zijn deze headsets hier dan ook gewoon goed geschikt voor?

Ik wil wellicht een wat duurde headset kopen voor de PS4 (tussen de 100-200 euro) en dan voornamelijk voor FPS games zoals CoD BO3 etc.
Ik gebruik momenteel een Sony MDR 1-A maar ik merk wel dat dat echt een headset voor muziek is, een vriend van me heeft de Sony Gold Wireless en daar hoor je veel meer van de game.

Ergo: zouden de headsets hier ook goed voor FPS gaming zijn voor de PS4?
Ik weet niet of dit antwoord is op je vraag:

Het mogelijk om met de PCV 05 Combo Audio Adaptor je favoriete (Sennheiser) headset te verbinden met PC, Xbox One en PS4 (waarschijnlijk ook telefoon voor microfoon functionaliteit). Kijk ook eens naar andere accessoires op de website van Sennheiser zoals type verwisselbare kabels van headsets.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 21:24]

Nou, in de PS4 zit een jackaansluiting en bluetooth zou ook zeker kunnen maar mijn vraag was meer hebben deze headsets meer nut voor games op de PS4 dan bv de headsets besproken in dit artikel: reviews: Headsets voor de PlayStation 4
Naar mijn mening is een console een gaming device, dus in feite blijven de headsets gericht op 1 doel, gamers.
Dus met andere woorden nee er is niet veel verschil tussen de headsets die hier genoemd worden en uit jouw video review in de basislijnen.
In jouw getoonde videoreview wordt geen woord gerept over headsets met surround sound zoals hier in deze review wordt gesproken.. Naar mijn mening is dit te veel poeha en gebakken lucht. Vaak heb je hier drivers voor nodig en denk dan ook dat dit niet snel werken op een console. Dus niet echt plug & play. Stereo blijft nog steeds voor velen hun favoriet en universeel. Op een console heb je geregeld een andere aansluiting nodig , te denken aan 1 3,5mm jackplug i.v.p. audio en microfoon aansluiting of USB die bij pc gaming vaak aanwezig is

Als ik weer mag refereren naar Sennheiser, daar kan je bijna elke kabel op hun headset aansluiten dus het is all device compatible. Hopelijk is je vraag beantwoord, indien niet reageer gerust.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 21:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.