Inleiding
Samengevat
De Moto X Force is een krachtig high-end toestel dat het voornamelijk moet hebben van zijn 'onbreekbare' scherm. Dit hebben we getest en het stelde niet teleur. Verder heeft de Moto X Force een lange accuduur en laadt hij erg snel op. Ook is het toestel vlot en goed ontworpen, maar is het alsnog wat prijzig voor wat je krijgt. Zo hadden we van de camera wat meer verwacht en heeft het toestel geen vingerafdrukscanner. Al met al een goede smartphone voor een selecte doelgroep, maar voornamelijk handig voor de onhandigen.
Eindoordeel
Motorola introduceerde in het afgelopen jaar drie smartphones in zijn high-end X-serie. Eerder kwamen de X Play en X Style op de Nederlandse markt, en nu de Moto X Force, in de Verenigde Staten bekend als de Droid Turbo 2. Als de X Play een betaalbare subtopper is en de X Style de wat stijlvollere high-end smartphone, wat is de X Force dan?
Het korte antwoord is: het duurdere en kleinere, maar ook krachtigere en vooral onbreekbare broertje. Dat laatste is wat de Moto X Force echt onderscheidt van de rest. De Moto X Force is namelijk uitgerust met een onbreekbaar scherm, volgens Motorola. De hele telefoon is met dat idee als basis ontworpen, omdat fragiele schermen de grootste 'ontwerpfout' van alle smartphones zijn volgens de fabrikant. Het resultaat is een technologie die ShatterShield gedoopt is en die bestaat niet slechts uit een sterk soort glas. Er zijn meer elementen die een zo sterk mogelijke display moeten opleveren. Wij hebben het scherm uitgebreid gemarteld, en je kunt hier direct lezen en vooral zien hoe dat gegaan is.
Een andere troef van de Moto X Force zou de accuduur moeten zijn. Eerder zagen we bij de X Play al een uitzonderlijk lange adem en de X Force heeft een accu met een vergelijkbare capaciteit. Of de Moto X Force echt zo lang meegaat op het gebied van heel blijven en uithoudingsvermogen lees je in deze review.
/i/2000963985.jpeg?f=imagenormal)
Ontwerp
De Moto X Force is meteen herkenbaar als Motorola-toestel door de smalle knopjes aan de zijkant en het langwerpige stuk aluminium aan de achterkant, met daarin de camera. Toch breekt de Moto X Force enigszins met de vormgeving van de X Play en X Style. Zo is de achterkant niet bol, maar vlak en naar de randen toe wat afgebogen.
Verder vind je op de voorzijde alleen aan de bovenkant de kenmerkende, lange luidspreker terug en die hoor je alleen tijdens telefoongesprekken. Aan de onderkant zitten nu twee losse, kleinere grilles. Een daarvan is voor de microfoon en de andere voor het afspelen van media. De X Force heeft dus geen stereogeluid, waar de X Style dat wel heeft. De kwaliteit van het geluid is overigens niet slecht, hoewel de iPhone 6s, die we er zoals gebruikelijk naast leggen, betere tonen produceert.
Bijzonder aan de X Force is dat de achterkant van stof is: 'ballistic' nylon, zoals Motorola het noemt. Eerlijk is eerlijk, we hadden niet gedacht dat stof als materiaal voor een telefoon een goed idee kon zijn, maar daar zijn we van teruggekomen. Het vlekt niet en zelfs bij het schrapen met een Stanley-mes zagen we weinig schade aan de vezels. Bovendien biedt het materiaal een redelijke houvast, zij het niet zoveel als 'sandstone' of rubber. Ook is het materiaal fijn bij zweterige palmen.
De randen van de Moto X Force zijn van aluminium, waardoor de telefoon solide aanvoelt. Een klein minpunt is het plastic randje dat om het scherm heen zit. Dit zit op ons reviewtoestel aan de onderkant wat los en dat is niet heel netjes. In het algemeen is de bouwkwaliteit van alle onderdelen echter meer dan prima. Je ziet verder geen schroefjes, wat bijdraagt aan het strakke uiterlijk van de telefoon. Voor een aluminium smartphone van 5,4 inch is de X Force met 169 gram overigens niet heel zwaar, wat je misschien wel zou verwachten van een telefoon die tegen een stootje kan.
Een opvallende afwezige voor een toestel in dit prijssegment is de vingerafdrukscanner. Dat rekenen we het toestel aan, simpelweg omdat je wel wat luxe mag verwachten bij de Moto X Force. Ontgrendelen met een vingerafdruk is lekker snel en daarnaast is het handig bij authenticatie bij mobiel bankieren of wachtwoordmanagers. Wel weer luxe is de flitser aan de voorkant van het toestel; dat zien we niet vaak.
Software en scherm
Zoals we gewend zijn van Motorola is de software spartaans ofwel stock Android. Motorola heeft wel een paar functies toegevoegd, maar het belangrijkste is dat de Moto X Force nieuw uit de doos met Android 6 Marshmallow geleverd wordt in Nederland. Belangrijke functies daarbij zijn App Standby en Doze voor een langere accuduur bij stand-by en natuurlijk App Rechten, waardoor je zelf kunt bepalen welke informatie een app mag raadplegen. Je kunt de Android Marshmallow-review natuurlijk nog even doornemen voor uitgebreide informatie over het besturingssysteem.
Daarnaast is er de gebruikelijke Moto-app, waarmee je onder meer bewegingsbediening kunt instelllen als de dubbele polstwist voor het direct starten van de camera of de zijdelingse beweging om de zaklamp aan te zetten. Ook kun je het scherm laten aanspringen met de tijd en notificaties, in energiezuinige zwart-witstand, als je het toestel benadert of oppakt. Al met al heeft Android Marshmallow wat ons betreft voldoende functionaliteit om een uitgebreide softwarelaag zoals Samsung die heeft achterwege te kunnen laten. De kale aanpak van Motorola resulteert in een vlotte en overzichtelijke Android-ervaring, maar verwacht geen uitgebreide unieke features, op wat kleine handigheidjes na.
Scherm
Het is natuurlijk allemaal te doen om het scherm van de Moto X Force. Tenminste, de stevigheid van het scherm dan. Het scherm zelf is 'gewoon' een 5,4"-oledscherm met een (quad-hd-)resolutie van 2560x1440 pixels en de pixeldichtheid komt daarmee op 540ppi.
De kleurtemperatuur van het scherm is prima. Waar schermen veelal wat blauw worden afgesteld om een op het oog heldere witwaarde te genereren, houdt het X Force-scherm dit binnen de perken. Gelukkig maar, want in de software van Motorola zijn de kleuren nergens aan te passen. Ook de gemiddelde kleurfout en grijswaardenfout leiden niet tot storende kleuren. Al met al vonden we de kleuren groen en rood er met het blote oog net wat naast zitten, maar in de praktijk wen je daar snel aan. Toch spatten kleuren niet zo van het scherm af als we dat gewend zijn van een oledscherm, zoals bij de Galaxy S6. Dat zou goed kunnen komen door de gelaagdheid van het scherm, die moet leiden tot de onbreekbaarheid. Een lelijk scherm is het niet, maar we hebben het wel vaak mooier gezien.
Helaas is de maximale helderheid van het scherm wat laag. De perfecte contrastwaarde die een oledscherm met zich meebrengt, lijkt de afleesbaarheid van het scherm nog wel wat ten goede te komen, maar in direct zonlicht is het alsnog soms lastig om het scherm af te lezen. Dat komt niet alleen door de beperkte maximale helderheid, maar ook doordat het scherm wat spiegelt.
'Onbreekbaar' scherm getest
Waar het bij de Moto X Force om gaat, is natuurlijk of het scherm echt onbreekbaar is, zoals Motorola beweert. De fabrikant geeft maar liefst vier jaar garantie op het scherm wat versplinteren en barsten betreft. Het gaat daarbij om het daadwerkelijke scherm en niet om de beschermende bovenste laag, en het geldt ook niet voor krassen.
Het toestel is van het begin af aan ontworpen met een onbreekbaar scherm in het achterhoofd. Er is dan ook niet alleen een ander soort glas gebruikt dan bij huis-tuin-en-keukensmartphones, maar een combinatie van elementen, die Motorola ShatterShield-technologie noemt. Het scherm van de Moto X Force bestaat uit vijf lagen.
De onderste laag is een aluminium frame die stevigheid moet opleveren. Daar bovenop zit meteen het scherm zelf. Daarvoor is een plastic oledscherm gebruikt, dat buigzamer is dan een gewoon smartphonescherm. Ook dat draagt als het goed is bij aan de onbreekbaarheid. De laag daarbovenop is de touchlaag. Stiekem zijn het er zelfs twee; als de bovenste het begeeft, neemt de andere zijn functie over. Daarop zit volgens Motorola de 'interne lens': een doorzichtige laag die beschermt tegen het breken of versplinteren van de display. De bovenste laag is in essentie een redelijk harde screenprotector, zoals we die allemaal kennen.
/i/2000953585.jpeg?f=imagenormal)
Om met dat laatste te beginnen: als je denkt dat een onbreekbaar scherm ook krasvast is, kom je bedrogen uit. De beschermfolie krast zelfs sneller dan een gemiddeld smartphonescherm. We hadden de Moto X Force gedurende een week regelmatig in onze jaszak samen met nog een smartphone en daarna bleek alleen het scherm van de X Force bekrast. Je kunt de screenprotector er overigens wel afhalen met de achterkant van de bijgeleverde simprikker en vervolgens vervangen. Er zijn wel screenprotectors te koop, maar vooralsnog is de officiële toplaag van Motorola in Nederland niet verkrijgbaar. Een esthetisch minpuntje van de screenprotector is dat je hem bij de onderste luidsprekergrilles iets te duidelijk ziet zitten en op onze reviewsample zit hij net scheef.
Een wat dikkere screenprotector gaat nog wel eens ten koste van de aanraakgevoeligheid van een scherm, dus dat hebben we ook even getest. De conclusie is dat het scherm van de X Force inderdaad iets minder aanraakgevoelig is dan dat van andere high-end smartphones, maar dit viel ons voor deze test in de praktijk nauwelijks op.
Praktijktest
Genoeg subtiliteit, laten we overgaan tot het nabootsen van de omstandigheden die dit scherm moet overleven en nog een stapje verder, om er zeker van te zijn dat het scherm van de Moto X Force het in elk geval overleeft bij ongelukjes die in de praktijk kunnen gebeuren.
Zoals je in de bovenstaande video kunt zien, hebben we de telefoon onder andere op de zijkanten en het scherm laten vallen van hoogtes die in de praktijk veel voorkomen. Daarnaast keken we wat er met het scherm gebeurt als je er met een fiets overheen rijdt, een baksteen op laat vallen en hem tegen een betonblok gooit. De schade valt ons in de praktijk alleszins mee. Het flexibele karakter van het gelaagde scherm bewijst zijn waarde, want het glas is niet gebroken. Wel zie je dat de bovenste screenprotectorlaag hier en daar loslaat. Daarnaast heeft het scherm één deuk opgelopen, waardoor er wat pixels overleden zijn.
Het scherm is echter nog prima te gebruiken en reageert als voorheen. De behuizing heeft wel aanzienlijke deuken opgelopen en bij de gooi tegen het beton is de powerknop ingedrukt en blijven hangen. Deze is nu helaas niet meer in te drukken. Toch is de conclusie dat de Moto X Force aanzienlijke mishandeling kan weerstaan zonder onbruikbaar te worden. Doorgaans zal de telefoon immers minder hard door de mangel gehaald worden, zelfs bij vier jaar gebruik. Het onbreekbare scherm heeft zich bewezen en kan zeker een reden zijn om voor deze telefoon te kiezen.
In combinatie met het onbreekbare scherm was het leuk geweest als de telefoon ook bijvoorbeeld een officiële IP-67-certificering had gehad, zodat hij tot op zekere hoogte water- en stofdicht zou zijn. Dat is helaas niet het geval, maar de Moto X Force heeft wel een waterafstotende nanocoating.
Camera
De 21-megapixelcamera achter op de Moto X Force heeft een IMX230-sensor van Sony, net als de X Play en X Style. Het grote verschil tussen de X Play en X Force is dat de X Force fasedetectieautofocus heeft en dat werkt erg goed. Ook kan de X Force 4k-video opnemen. Ten opzichte van de X Style kan de X Force slowmotionvideo's in 720p met 240fps opnemen, waar eerstgenoemde dat ontbeert. Geen van de Motorola-toestellen heeft optische beeldstabilisatie en dat merk je bij het maken van foto's in matige lichtomstandigheden. Wel heeft de Moto X Force digitale stabilisatie.
De camera-app start snel op en dat kan worden gedaan met een dubbele handomdraai. Hoewel dit niet zo handig is als bepaalde methodes die andere toestellen gebruiken om de camera-app te starten, is het beter dan helemaal geen camerasnelkoppeling. Het foto's schieten zelf gaat vaak gepaard met wat vertraging. Dat is niet extreem storend, maar voor een high-end toestel moet dat beter kunnen.
Motorola's camera-app zelf is erg spartaans. Verwacht dus geen handmatige modus of andere toeters en bellen. Wel heb je natuurlijk opties voor de hdr-modus, videomodus, beeldverhoudingkeuze, timer en panoramamodus. Het schieten zelf werkt door op een willekeurig punt op het scherm te drukken. Dat vinden we niet al te handig, want zo maken we soms per ongeluk een foto en het voelt contra-intuïtief aan. De scherpstelling en belichting worden door middel van een verplaatsbare cirkel bepaald en je kunt de belichting nog wat lichter of donkerder instellen. Dat werkt op zich prima, maar de meeste fabrikanten hebben toch echt betere camera-apps.
De foto's die de X Force produceert, zijn over het algemeen zeer redelijk. Vooral onder goede lichtomstandigheden levert de IMX230-chip detailrijke foto's op en wat opvalt: realistische kleuren. Soms leidt de automatische witbalans zelfs tot kleuren die wat aan de fletse kant zijn. In bovenstaande vergelijking met foto's van de LG V10 en Moto X Force is dat te zien. In het shot met de Verenigde Naties-auto gaat het wel een beetje mis met de witbalans van de X Force, waardoor het geheel een groene zweem krijgt.
Bij matige of slechte lichtomstandigheden gaan de resultaten die de X Force produceert harder achteruit dan we zouden hopen van een high-end smartphonecamera. Dat zagen we al bij het reviewen van de Moto X Play, maar bij de flink duurdere X Force leggen we de lat natuurlijk wat hoger. Foto's worden al snel wat bewogen als het licht minder wordt. Ook betrappen we de camera hier en daar op wat agressieve ruisonderdrukking, waardoor er veel detail verloren gaat.
Wel luxe zijn de flitsers. Die aan de achterkant is dual-led en er is ook een frontcameraflitser. Selfies zijn niet van uitzonderlijke kwaliteit, maar de lens van de Moto X Force heeft een grotere hoek dan de gemiddelde frontcamera, waardoor er meer op de foto past. Dat is in de praktijk best handig.
Hardware, prestaties en accuduur
De Moto X Force heeft in principe de meest high-end processor van de X-serie, namelijk de inmiddels bekende octacore-Snapdragon 810. Maar toch, op het moment van schrijven is het al bijna tijd voor het Mobile World Congress in Barcelona en deze beurs luidt de tijd van toestellen met de nieuwe Snapdragon 820 in. Hoewel de 810 wel zijn mannetje staat, komt er dus binnenkort zeer waarschijnlijk een generatie snellere toestellen aan. Daarbij is de Moto X Force op het moment van schrijven in elk geval nog wat aan de prijs voor deze binnenkort enigszins achterhaalde high-end chip.
Gelukkig presteert de Moto X Force, ook in vergelijking met andere smartphones met de 810-chipset, erg goed. In de praktijk is de onbreekbare Moto een krachtpatser, want op vertraging zul je hem niet snel betrappen. Heel soms een hapering, maar echt storend kunnen we het niet noemen.
De grafische prestaties zijn van de bovenste plank. Wat dat betreft kan het toestel nog wel even mee, ook al komen er weldra toestellen met de Snapdragon 820 op de markt. De Moto X Force laat alle toptoestellen van het afgelopen jaar achter zich. In de Manhattan onscreen-test zien we dat hij het hoogste aantal frames per seconde kan genereren van de toestellen met gelijke resolutie. Wel moet hij de high-end smartphones met full-hd-schermen voor laten gaan. In de praktijk betekenen deze resultaten simpelweg supersoepel gamen.
Accuduur
Van de accuduur verwachtten we heel wat, door de niet geringe accucapaciteit van 3760mAh. De Moto X Play bewees een ontzettend lange adem te hebben met een ongeveer even grote accucapaciteit, maar we weten natuurlijk dat de accuduur ook afhankelijk is van zaken als scherm en chipset.
Van de smartphones met de Snapdragon 810-chipset gaat de X Force het langst mee. De chipset heeft zich niet bewezen als de meest energiezuinige, waardoor sommige toestellen met andere processors langer meegaan. Doordat het toestel een oledscherm heeft, is het weergeven van donkere kleuren relatief energiezuinig en scoort hij in de videotest nog wat beter. Daardoor heeft hij een streepje voor op toestellen met een lcd. Al met al is het goed dat de Moto X Force een accu met grote capaciteit heeft. Het toestel gaat daardoor ondanks een vrij hoge resolutie en een 810-chipset alsnog redelijk lang mee. In de praktijk redden we zeker een hele dag met het toestel, maar het lijkt wel sneller leeg te lopen dan toestellen met andere socs als er zware taken worden uitgevoerd.
Bijzonder aan de Moto X Force is dat hij bijzonder snel oplaadt. Met de bijgeleverde Turbopower-lader van 25 watt is de telefoon in een halfuur 55 procent vol en hij is als allersnelste van alle smartphones die we getest hebben volledig opgeladen. Dat is opmerkelijk, zeker gezien de vrij hoge accucapaciteit. De telefoon wordt, bijna als vanzelfsprekend, wel behoorlijk warm tijdens het laden.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Smartphones |
Merk |
Motorola |
Product |
Motorola Moto X Force |
Uitvoering |
32GB Zwart |
Aantal aanbieders |
14 winkels |
Eerste prijsvermelding |
Woensdag 4 november 2015 |
Gsm-besturingssysteem |
Android |
Versie besturingssysteem |
Google Android 6.0 |
Schermdiagonaal |
5,4" |
Resolutie |
2560x1440 |
Invoermethode |
Touchscreen |
Schermtype |
Amoled |
Multitouch |
Ja |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Secundair scherm |
Nee |
CPU/SoC |
Qualcomm Snapdragon 810 |
Aantal cores |
8-core |
Processorsnelheid |
2GHz |
Geheugengrootte |
3GB |
Opslagcapaciteit |
32GB |
Geheugenkaart (Mobiel) |
MicroSD, microSDHC, microSDXC |
Aantal sims |
Enkel |
Simkaart |
Nanosim |
Cameraresolutie |
21Mp |
Cameraresolutie (voor) |
5Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Diafragma |
2 |
Gsm-flitsertype |
Dubbele led |
Ondersteunde videoresoluties |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Stabilisatie |
Digitale stabilisatie |
Mobiele netwerken |
2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte |
Frequentiebereik (mobiel) |
850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 4.1 |
Overige draadloze verbindingen |
Near field communication (NFC) |
Gsm-connector |
3,5mm, Micro-USB |
Berichten |
E-mail, mms, sms |
Afspeelmogelijkheden |
Audio, video |
GPS |
Ja |
Gsm-functies |
A2DP (Bluetooth-stereo), Bewegingssensor, DLNA, Handsfree, Tril, Voicerecorder |
Accucapaciteit (mAh) |
3.760mAh |
Draadloos laden |
Ja |
Meegeleverde gsm-accessoires |
Datakabel, Oplader |
Telefoonmodel |
Bar |
Gewicht (gram) |
169g |
Lengte |
149,8mm |
Breedte |
78mm |
Hoogte / Diepte |
9,2mm |
Kleuren |
Zwart |
Bijzonderheden |
Sd-kaartslot kan ook gebruikt worden voor 2e simkaart |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Meer informatie |
|
Alternatieven
Als je fan bent van Android zoals bedoeld door Google, dan is de Nexus 5X een goede kandidaat. Bovendien krijg je met de Nexus als eerste updates. Het scherm is iets kleiner dan dat van de Moto X Force en hij heeft 1GB minder ram. Ook heeft hij een lcd in plaats van oledscherm. De accucapaciteit is verder wat minder, maar hij heeft wel een vingerafdrukscanner. Ook is hij een stukje goedkoper. We zien hem steeds vaker voor nette prijzen voorbijkomen.
4 van 5 sterren
(8 reviews)
Review
Hetzelfde als voor de Nexus 5X geldt deels ook voor de Nexus 6P. Deze heeft echter weer een wat groter scherm en net als de Moto X Force wel oled. Ook lijkt hij wat specificaties betreft wat meer op de Motorola-telefoon en is de accuduur meer dan voldoende.
4.5 van 5 sterren
(23 reviews)
Review
De Lumia 950 is misschien interessant als je Windows Phone, ofwel Windows 10 Mobile, prefereert boven Android. Hij heeft een wat groter oledscherm, en dezelfde processor en hoeveelheid ram. Ook heeft hij een goede camera met optische beeldstabilisatie in tegenstelling tot de X Force. Je kunt er alleen geen twee simkaarten in kwijt, de behuizing is minder luxe en de accuduur valt wat tegen.
4 van 5 sterren
(18 reviews)
Review
Als je dan toch veel geld uitgeeft voor je smartphone, kun je ook kiezen voor een toestel dat probeert te innoveren. De V10 doet dat zeer aardig met een tweede scherm, tweede frontcamera, handmatige videomodus en hoogwaardige audiocomponenten. Hij heeft verder een wat grotere lcd en kan net als de Moto X Force tegen een stootje. Daarbij krijg je 64GB opslaggeheugen. De prestaties ten opzichte van de Moto X Force zijn iets minder.
4 van 5 sterren
(8 reviews)
Review
De S6 Edge+ zit inmiddels in dezelfde prijscategorie als de Moto X Force en steelt met zijn gebogen randen nog altijd de show wat looks betreft. Hij is wel wat fragieler dan het Motorola-toestel. Het toestel is nog altijd vlot en heeft ook een topcamera. Over het scherm hebben we ook niets te klagen. Een stock Android-ervaring krijg je niet met de Samsung-gigant en je kunt het geheugen helaas niet uitbreiden.
4.5 van 5 sterren
(11 reviews)
Review
Hoewel we de Moto X Style niet hebben kunnen reviewen, is het toestel een stijlvol alternatief voor de X Force. Waar laatstgenoemde stoer en degelijk is, gooit de Style het meer op... stijlvol. Het scherm is niet onbreekbaar, maar wel wat groter. Ook heeft de Style op papier een wat minder krachtige Snapdragon 808-processor, wat je onder andere bij gaming zult merken als we de chipset inmiddels een beetje kennen. De accucapaciteit is beduidend minder dan die van de X Force en hij heeft bijvoorbeeld geen dual-led-flitser.
4.5 van 5 sterren
(7 reviews)
De Z5 Premium heeft een iets groter scherm dan de X Force en heeft net als wel meer toestellen in dit rijtje een handige vingerafdrukscanner, in tegenstelling tot de Motorola. Hij heeft dezelfde chipset, 32GB geheugen dat uitbreidbaar is en een 4k-scherm. Daarnaast is de Z5 Premium stof- en waterdicht, dus als je je toestel vaker in de wc laat vallen dan op straat, is de Z5 Premium misschien een beter alternatief.
4.5 van 5 sterren
(3 reviews)
Review
De iPhone blijft een zeer goede allrounder en is als je van iOS houdt een goed alternatief op basis van schermgrootte en high-end klasse. Op veel punten verschilt het toestel ook van de Moto X Force, waarbij het vooral jammer is dat je voor meer geld minder opslagruimte tot je beschikking hebt, dat niet uitbreidbaar is. De iPhone heeft in tegenstelling tot de X Force wel optische beeldstabilisatie, wat natuurlijk een voordeel kan zijn.
4.5 van 5 sterren
(6 reviews)
Review
Conclusie
Hoewel we voor de prijs van de Moto X Force een aantal smartphones kunnen vinden die op belangrijke punten wat beter presteren, is het zeker geen slecht toestel. De belangrijkste reden om voor de Moto X Force te gaan laat zich echter raden: het 'onbreekbare scherm'. Dat scherm hebben we behoorlijk mishandeld en het is niet gebroken. Petje af daarvoor.
Verder werden we blij van de accuduur, want ondanks het soms wat sneller leeglopen van de accu, hield de Moto X Force het ook bij frequent gebruik flink langer dan een dag uit. Ook waren we onder de indruk van de snellader van de Moto X Force, die de grote accu binnen een halfuur meer dan halfvol laadt. Wat prestaties betreft vallen ook de gamekwaliteiten van het toestel in positieve zin op.
Motorola's software is nogal minimalistisch, maar dat is best fijn. Stock Android met wat handigheidjes is waar het op neerkomt en dat is in elk geval vlot en overzichtelijk. Marshmallow staat vanuit de doos al op het toestel en biedt handige functies van zichzelf. De camera-app is net zo spartaans, maar daarbij pakt het simplistische karakter wat minder goed uit. De camera zelf maakt over het algemeen prima foto's, maar we hadden op beter gehoopt bij een toestel uit deze prijsklasse; vooral bij matige lichtomstandigheden.
De Moto X Force is een prima en op sommige fronten erg goed toestel. Voor de adviesprijs hadden we alleen graag gezien dat hij op meer fronten excelleert dan het geval is, maar als je hem voor een redelijke prijs kunt krijgen, hoef je het niet te laten, zeker niet als je onvoorzichtig bent aangelegd.
Eindoordeel