De Moto X Force is een krachtig high-end toestel dat het voornamelijk moet hebben van zijn 'onbreekbare' scherm. Dit hebben we getest en het stelde niet teleur. Verder heeft de Moto X Force een lange accuduur en laadt hij erg snel op. Ook is het toestel vlot en goed ontworpen, maar is het alsnog wat prijzig voor wat je krijgt. Zo hadden we van de camera wat meer verwacht en heeft het toestel geen vingerafdrukscanner. Al met al een goede smartphone voor een selecte doelgroep, maar voornamelijk handig voor de onhandigen.
Motorola introduceerde in het afgelopen jaar drie smartphones in zijn high-end X-serie. Eerder kwamen de X Play en X Style op de Nederlandse markt, en nu de Moto X Force, in de Verenigde Staten bekend als de Droid Turbo 2. Als de X Play een betaalbare subtopper is en de X Style de wat stijlvollere high-end smartphone, wat is de X Force dan?
Het korte antwoord is: het duurdere en kleinere, maar ook krachtigere en vooral onbreekbare broertje. Dat laatste is wat de Moto X Force echt onderscheidt van de rest. De Moto X Force is namelijk uitgerust met een onbreekbaar scherm, volgens Motorola. De hele telefoon is met dat idee als basis ontworpen, omdat fragiele schermen de grootste 'ontwerpfout' van alle smartphones zijn volgens de fabrikant. Het resultaat is een technologie die ShatterShield gedoopt is en die bestaat niet slechts uit een sterk soort glas. Er zijn meer elementen die een zo sterk mogelijke display moeten opleveren. Wij hebben het scherm uitgebreid gemarteld, en je kunt hier direct lezen en vooral zien hoe dat gegaan is.
Een andere troef van de Moto X Force zou de accuduur moeten zijn. Eerder zagen we bij de X Play al een uitzonderlijk lange adem en de X Force heeft een accu met een vergelijkbare capaciteit. Of de Moto X Force echt zo lang meegaat op het gebied van heel blijven en uithoudingsvermogen lees je in deze review.
Ontwerp
De Moto X Force is meteen herkenbaar als Motorola-toestel door de smalle knopjes aan de zijkant en het langwerpige stuk aluminium aan de achterkant, met daarin de camera. Toch breekt de Moto X Force enigszins met de vormgeving van de X Play en X Style. Zo is de achterkant niet bol, maar vlak en naar de randen toe wat afgebogen.
Verder vind je op de voorzijde alleen aan de bovenkant de kenmerkende, lange luidspreker terug en die hoor je alleen tijdens telefoongesprekken. Aan de onderkant zitten nu twee losse, kleinere grilles. Een daarvan is voor de microfoon en de andere voor het afspelen van media. De X Force heeft dus geen stereogeluid, waar de X Style dat wel heeft. De kwaliteit van het geluid is overigens niet slecht, hoewel de iPhone 6s, die we er zoals gebruikelijk naast leggen, betere tonen produceert.
Bijzonder aan de X Force is dat de achterkant van stof is: 'ballistic' nylon, zoals Motorola het noemt. Eerlijk is eerlijk, we hadden niet gedacht dat stof als materiaal voor een telefoon een goed idee kon zijn, maar daar zijn we van teruggekomen. Het vlekt niet en zelfs bij het schrapen met een Stanley-mes zagen we weinig schade aan de vezels. Bovendien biedt het materiaal een redelijke houvast, zij het niet zoveel als 'sandstone' of rubber. Ook is het materiaal fijn bij zweterige palmen.
De randen van de Moto X Force zijn van aluminium, waardoor de telefoon solide aanvoelt. Een klein minpunt is het plastic randje dat om het scherm heen zit. Dit zit op ons reviewtoestel aan de onderkant wat los en dat is niet heel netjes. In het algemeen is de bouwkwaliteit van alle onderdelen echter meer dan prima. Je ziet verder geen schroefjes, wat bijdraagt aan het strakke uiterlijk van de telefoon. Voor een aluminium smartphone van 5,4 inch is de X Force met 169 gram overigens niet heel zwaar, wat je misschien wel zou verwachten van een telefoon die tegen een stootje kan.
Een opvallende afwezige voor een toestel in dit prijssegment is de vingerafdrukscanner. Dat rekenen we het toestel aan, simpelweg omdat je wel wat luxe mag verwachten bij de Moto X Force. Ontgrendelen met een vingerafdruk is lekker snel en daarnaast is het handig bij authenticatie bij mobiel bankieren of wachtwoordmanagers. Wel weer luxe is de flitser aan de voorkant van het toestel; dat zien we niet vaak.
Software en scherm
Zoals we gewend zijn van Motorola is de software spartaans ofwel stock Android. Motorola heeft wel een paar functies toegevoegd, maar het belangrijkste is dat de Moto X Force nieuw uit de doos met Android 6 Marshmallow geleverd wordt in Nederland. Belangrijke functies daarbij zijn App Standby en Doze voor een langere accuduur bij stand-by en natuurlijk App Rechten, waardoor je zelf kunt bepalen welke informatie een app mag raadplegen. Je kunt de Android Marshmallow-review natuurlijk nog even doornemen voor uitgebreide informatie over het besturingssysteem.
Daarnaast is er de gebruikelijke Moto-app, waarmee je onder meer bewegingsbediening kunt instelllen als de dubbele polstwist voor het direct starten van de camera of de zijdelingse beweging om de zaklamp aan te zetten. Ook kun je het scherm laten aanspringen met de tijd en notificaties, in energiezuinige zwart-witstand, als je het toestel benadert of oppakt. Al met al heeft Android Marshmallow wat ons betreft voldoende functionaliteit om een uitgebreide softwarelaag zoals Samsung die heeft achterwege te kunnen laten. De kale aanpak van Motorola resulteert in een vlotte en overzichtelijke Android-ervaring, maar verwacht geen uitgebreide unieke features, op wat kleine handigheidjes na.
Scherm
Het is natuurlijk allemaal te doen om het scherm van de Moto X Force. Tenminste, de stevigheid van het scherm dan. Het scherm zelf is 'gewoon' een 5,4"-oledscherm met een (quad-hd-)resolutie van 2560x1440 pixels en de pixeldichtheid komt daarmee op 540ppi.
De kleurtemperatuur van het scherm is prima. Waar schermen veelal wat blauw worden afgesteld om een op het oog heldere witwaarde te genereren, houdt het X Force-scherm dit binnen de perken. Gelukkig maar, want in de software van Motorola zijn de kleuren nergens aan te passen. Ook de gemiddelde kleurfout en grijswaardenfout leiden niet tot storende kleuren. Al met al vonden we de kleuren groen en rood er met het blote oog net wat naast zitten, maar in de praktijk wen je daar snel aan. Toch spatten kleuren niet zo van het scherm af als we dat gewend zijn van een oledscherm, zoals bij de Galaxy S6. Dat zou goed kunnen komen door de gelaagdheid van het scherm, die moet leiden tot de onbreekbaarheid. Een lelijk scherm is het niet, maar we hebben het wel vaak mooier gezien.
Helaas is de maximale helderheid van het scherm wat laag. De perfecte contrastwaarde die een oledscherm met zich meebrengt, lijkt de afleesbaarheid van het scherm nog wel wat ten goede te komen, maar in direct zonlicht is het alsnog soms lastig om het scherm af te lezen. Dat komt niet alleen door de beperkte maximale helderheid, maar ook doordat het scherm wat spiegelt.
'Onbreekbaar' scherm getest
Waar het bij de Moto X Force om gaat, is natuurlijk of het scherm echt onbreekbaar is, zoals Motorola beweert. De fabrikant geeft maar liefst vier jaar garantie op het scherm wat versplinteren en barsten betreft. Het gaat daarbij om het daadwerkelijke scherm en niet om de beschermende bovenste laag, en het geldt ook niet voor krassen.
Het toestel is van het begin af aan ontworpen met een onbreekbaar scherm in het achterhoofd. Er is dan ook niet alleen een ander soort glas gebruikt dan bij huis-tuin-en-keukensmartphones, maar een combinatie van elementen, die Motorola ShatterShield-technologie noemt. Het scherm van de Moto X Force bestaat uit vijf lagen.
De onderste laag is een aluminium frame die stevigheid moet opleveren. Daar bovenop zit meteen het scherm zelf. Daarvoor is een plastic oledscherm gebruikt, dat buigzamer is dan een gewoon smartphonescherm. Ook dat draagt als het goed is bij aan de onbreekbaarheid. De laag daarbovenop is de touchlaag. Stiekem zijn het er zelfs twee; als de bovenste het begeeft, neemt de andere zijn functie over. Daarop zit volgens Motorola de 'interne lens': een doorzichtige laag die beschermt tegen het breken of versplinteren van de display. De bovenste laag is in essentie een redelijk harde screenprotector, zoals we die allemaal kennen.
Om met dat laatste te beginnen: als je denkt dat een onbreekbaar scherm ook krasvast is, kom je bedrogen uit. De beschermfolie krast zelfs sneller dan een gemiddeld smartphonescherm. We hadden de Moto X Force gedurende een week regelmatig in onze jaszak samen met nog een smartphone en daarna bleek alleen het scherm van de X Force bekrast. Je kunt de screenprotector er overigens wel afhalen met de achterkant van de bijgeleverde simprikker en vervolgens vervangen. Er zijn wel screenprotectors te koop, maar vooralsnog is de officiële toplaag van Motorola in Nederland niet verkrijgbaar. Een esthetisch minpuntje van de screenprotector is dat je hem bij de onderste luidsprekergrilles iets te duidelijk ziet zitten en op onze reviewsample zit hij net scheef.
Een wat dikkere screenprotector gaat nog wel eens ten koste van de aanraakgevoeligheid van een scherm, dus dat hebben we ook even getest. De conclusie is dat het scherm van de X Force inderdaad iets minder aanraakgevoelig is dan dat van andere high-end smartphones, maar dit viel ons voor deze test in de praktijk nauwelijks op.
Praktijktest
Genoeg subtiliteit, laten we overgaan tot het nabootsen van de omstandigheden die dit scherm moet overleven en nog een stapje verder, om er zeker van te zijn dat het scherm van de Moto X Force het in elk geval overleeft bij ongelukjes die in de praktijk kunnen gebeuren.
Zoals je in de bovenstaande video kunt zien, hebben we de telefoon onder andere op de zijkanten en het scherm laten vallen van hoogtes die in de praktijk veel voorkomen. Daarnaast keken we wat er met het scherm gebeurt als je er met een fiets overheen rijdt, een baksteen op laat vallen en hem tegen een betonblok gooit. De schade valt ons in de praktijk alleszins mee. Het flexibele karakter van het gelaagde scherm bewijst zijn waarde, want het glas is niet gebroken. Wel zie je dat de bovenste screenprotectorlaag hier en daar loslaat. Daarnaast heeft het scherm één deuk opgelopen, waardoor er wat pixels overleden zijn.
Het scherm is echter nog prima te gebruiken en reageert als voorheen. De behuizing heeft wel aanzienlijke deuken opgelopen en bij de gooi tegen het beton is de powerknop ingedrukt en blijven hangen. Deze is nu helaas niet meer in te drukken. Toch is de conclusie dat de Moto X Force aanzienlijke mishandeling kan weerstaan zonder onbruikbaar te worden. Doorgaans zal de telefoon immers minder hard door de mangel gehaald worden, zelfs bij vier jaar gebruik. Het onbreekbare scherm heeft zich bewezen en kan zeker een reden zijn om voor deze telefoon te kiezen.
In combinatie met het onbreekbare scherm was het leuk geweest als de telefoon ook bijvoorbeeld een officiële IP-67-certificering had gehad, zodat hij tot op zekere hoogte water- en stofdicht zou zijn. Dat is helaas niet het geval, maar de Moto X Force heeft wel een waterafstotende nanocoating.
Camera
De 21-megapixelcamera achter op de Moto X Force heeft een IMX230-sensor van Sony, net als de X Play en X Style. Het grote verschil tussen de X Play en X Force is dat de X Force fasedetectieautofocus heeft en dat werkt erg goed. Ook kan de X Force 4k-video opnemen. Ten opzichte van de X Style kan de X Force slowmotionvideo's in 720p met 240fps opnemen, waar eerstgenoemde dat ontbeert. Geen van de Motorola-toestellen heeft optische beeldstabilisatie en dat merk je bij het maken van foto's in matige lichtomstandigheden. Wel heeft de Moto X Force digitale stabilisatie.
De camera-app start snel op en dat kan worden gedaan met een dubbele handomdraai. Hoewel dit niet zo handig is als bepaalde methodes die andere toestellen gebruiken om de camera-app te starten, is het beter dan helemaal geen camerasnelkoppeling. Het foto's schieten zelf gaat vaak gepaard met wat vertraging. Dat is niet extreem storend, maar voor een high-end toestel moet dat beter kunnen.
Motorola's camera-app zelf is erg spartaans. Verwacht dus geen handmatige modus of andere toeters en bellen. Wel heb je natuurlijk opties voor de hdr-modus, videomodus, beeldverhoudingkeuze, timer en panoramamodus. Het schieten zelf werkt door op een willekeurig punt op het scherm te drukken. Dat vinden we niet al te handig, want zo maken we soms per ongeluk een foto en het voelt contra-intuïtief aan. De scherpstelling en belichting worden door middel van een verplaatsbare cirkel bepaald en je kunt de belichting nog wat lichter of donkerder instellen. Dat werkt op zich prima, maar de meeste fabrikanten hebben toch echt betere camera-apps.
De foto's die de X Force produceert, zijn over het algemeen zeer redelijk. Vooral onder goede lichtomstandigheden levert de IMX230-chip detailrijke foto's op en wat opvalt: realistische kleuren. Soms leidt de automatische witbalans zelfs tot kleuren die wat aan de fletse kant zijn. In bovenstaande vergelijking met foto's van de LG V10 en Moto X Force is dat te zien. In het shot met de Verenigde Naties-auto gaat het wel een beetje mis met de witbalans van de X Force, waardoor het geheel een groene zweem krijgt.
Bij matige of slechte lichtomstandigheden gaan de resultaten die de X Force produceert harder achteruit dan we zouden hopen van een high-end smartphonecamera. Dat zagen we al bij het reviewen van de Moto X Play, maar bij de flink duurdere X Force leggen we de lat natuurlijk wat hoger. Foto's worden al snel wat bewogen als het licht minder wordt. Ook betrappen we de camera hier en daar op wat agressieve ruisonderdrukking, waardoor er veel detail verloren gaat.
Wel luxe zijn de flitsers. Die aan de achterkant is dual-led en er is ook een frontcameraflitser. Selfies zijn niet van uitzonderlijke kwaliteit, maar de lens van de Moto X Force heeft een grotere hoek dan de gemiddelde frontcamera, waardoor er meer op de foto past. Dat is in de praktijk best handig.
Hardware, prestaties en accuduur
De Moto X Force heeft in principe de meest high-end processor van de X-serie, namelijk de inmiddels bekende octacore-Snapdragon 810. Maar toch, op het moment van schrijven is het al bijna tijd voor het Mobile World Congress in Barcelona en deze beurs luidt de tijd van toestellen met de nieuwe Snapdragon 820 in. Hoewel de 810 wel zijn mannetje staat, komt er dus binnenkort zeer waarschijnlijk een generatie snellere toestellen aan. Daarbij is de Moto X Force op het moment van schrijven in elk geval nog wat aan de prijs voor deze binnenkort enigszins achterhaalde high-end chip.
Gelukkig presteert de Moto X Force, ook in vergelijking met andere smartphones met de 810-chipset, erg goed. In de praktijk is de onbreekbare Moto een krachtpatser, want op vertraging zul je hem niet snel betrappen. Heel soms een hapering, maar echt storend kunnen we het niet noemen.
De grafische prestaties zijn van de bovenste plank. Wat dat betreft kan het toestel nog wel even mee, ook al komen er weldra toestellen met de Snapdragon 820 op de markt. De Moto X Force laat alle toptoestellen van het afgelopen jaar achter zich. In de Manhattan onscreen-test zien we dat hij het hoogste aantal frames per seconde kan genereren van de toestellen met gelijke resolutie. Wel moet hij de high-end smartphones met full-hd-schermen voor laten gaan. In de praktijk betekenen deze resultaten simpelweg supersoepel gamen.
Accuduur
Van de accuduur verwachtten we heel wat, door de niet geringe accucapaciteit van 3760mAh. De Moto X Play bewees een ontzettend lange adem te hebben met een ongeveer even grote accucapaciteit, maar we weten natuurlijk dat de accuduur ook afhankelijk is van zaken als scherm en chipset.
Van de smartphones met de Snapdragon 810-chipset gaat de X Force het langst mee. De chipset heeft zich niet bewezen als de meest energiezuinige, waardoor sommige toestellen met andere processors langer meegaan. Doordat het toestel een oledscherm heeft, is het weergeven van donkere kleuren relatief energiezuinig en scoort hij in de videotest nog wat beter. Daardoor heeft hij een streepje voor op toestellen met een lcd. Al met al is het goed dat de Moto X Force een accu met grote capaciteit heeft. Het toestel gaat daardoor ondanks een vrij hoge resolutie en een 810-chipset alsnog redelijk lang mee. In de praktijk redden we zeker een hele dag met het toestel, maar het lijkt wel sneller leeg te lopen dan toestellen met andere socs als er zware taken worden uitgevoerd.
Bijzonder aan de Moto X Force is dat hij bijzonder snel oplaadt. Met de bijgeleverde Turbopower-lader van 25 watt is de telefoon in een halfuur 55 procent vol en hij is als allersnelste van alle smartphones die we getest hebben volledig opgeladen. Dat is opmerkelijk, zeker gezien de vrij hoge accucapaciteit. De telefoon wordt, bijna als vanzelfsprekend, wel behoorlijk warm tijdens het laden.
Als je fan bent van Android zoals bedoeld door Google, dan is de Nexus 5X een goede kandidaat. Bovendien krijg je met de Nexus als eerste updates. Het scherm is iets kleiner dan dat van de Moto X Force en hij heeft 1GB minder ram. Ook heeft hij een lcd in plaats van oledscherm. De accucapaciteit is verder wat minder, maar hij heeft wel een vingerafdrukscanner. Ook is hij een stukje goedkoper. We zien hem steeds vaker voor nette prijzen voorbijkomen.
Hetzelfde als voor de Nexus 5X geldt deels ook voor de Nexus 6P. Deze heeft echter weer een wat groter scherm en net als de Moto X Force wel oled. Ook lijkt hij wat specificaties betreft wat meer op de Motorola-telefoon en is de accuduur meer dan voldoende.
De Lumia 950 is misschien interessant als je Windows Phone, ofwel Windows 10 Mobile, prefereert boven Android. Hij heeft een wat groter oledscherm, en dezelfde processor en hoeveelheid ram. Ook heeft hij een goede camera met optische beeldstabilisatie in tegenstelling tot de X Force. Je kunt er alleen geen twee simkaarten in kwijt, de behuizing is minder luxe en de accuduur valt wat tegen.
Als je dan toch veel geld uitgeeft voor je smartphone, kun je ook kiezen voor een toestel dat probeert te innoveren. De V10 doet dat zeer aardig met een tweede scherm, tweede frontcamera, handmatige videomodus en hoogwaardige audiocomponenten. Hij heeft verder een wat grotere lcd en kan net als de Moto X Force tegen een stootje. Daarbij krijg je 64GB opslaggeheugen. De prestaties ten opzichte van de Moto X Force zijn iets minder.
De S6 Edge+ zit inmiddels in dezelfde prijscategorie als de Moto X Force en steelt met zijn gebogen randen nog altijd de show wat looks betreft. Hij is wel wat fragieler dan het Motorola-toestel. Het toestel is nog altijd vlot en heeft ook een topcamera. Over het scherm hebben we ook niets te klagen. Een stock Android-ervaring krijg je niet met de Samsung-gigant en je kunt het geheugen helaas niet uitbreiden.
Hoewel we de Moto X Style niet hebben kunnen reviewen, is het toestel een stijlvol alternatief voor de X Force. Waar laatstgenoemde stoer en degelijk is, gooit de Style het meer op... stijlvol. Het scherm is niet onbreekbaar, maar wel wat groter. Ook heeft de Style op papier een wat minder krachtige Snapdragon 808-processor, wat je onder andere bij gaming zult merken als we de chipset inmiddels een beetje kennen. De accucapaciteit is beduidend minder dan die van de X Force en hij heeft bijvoorbeeld geen dual-led-flitser.
De Z5 Premium heeft een iets groter scherm dan de X Force en heeft net als wel meer toestellen in dit rijtje een handige vingerafdrukscanner, in tegenstelling tot de Motorola. Hij heeft dezelfde chipset, 32GB geheugen dat uitbreidbaar is en een 4k-scherm. Daarnaast is de Z5 Premium stof- en waterdicht, dus als je je toestel vaker in de wc laat vallen dan op straat, is de Z5 Premium misschien een beter alternatief.
De iPhone blijft een zeer goede allrounder en is als je van iOS houdt een goed alternatief op basis van schermgrootte en high-end klasse. Op veel punten verschilt het toestel ook van de Moto X Force, waarbij het vooral jammer is dat je voor meer geld minder opslagruimte tot je beschikking hebt, dat niet uitbreidbaar is. De iPhone heeft in tegenstelling tot de X Force wel optische beeldstabilisatie, wat natuurlijk een voordeel kan zijn.
Hoewel we voor de prijs van de Moto X Force een aantal smartphones kunnen vinden die op belangrijke punten wat beter presteren, is het zeker geen slecht toestel. De belangrijkste reden om voor de Moto X Force te gaan laat zich echter raden: het 'onbreekbare scherm'. Dat scherm hebben we behoorlijk mishandeld en het is niet gebroken. Petje af daarvoor.
Verder werden we blij van de accuduur, want ondanks het soms wat sneller leeglopen van de accu, hield de Moto X Force het ook bij frequent gebruik flink langer dan een dag uit. Ook waren we onder de indruk van de snellader van de Moto X Force, die de grote accu binnen een halfuur meer dan halfvol laadt. Wat prestaties betreft vallen ook de gamekwaliteiten van het toestel in positieve zin op.
Motorola's software is nogal minimalistisch, maar dat is best fijn. Stock Android met wat handigheidjes is waar het op neerkomt en dat is in elk geval vlot en overzichtelijk. Marshmallow staat vanuit de doos al op het toestel en biedt handige functies van zichzelf. De camera-app is net zo spartaans, maar daarbij pakt het simplistische karakter wat minder goed uit. De camera zelf maakt over het algemeen prima foto's, maar we hadden op beter gehoopt bij een toestel uit deze prijsklasse; vooral bij matige lichtomstandigheden.
De Moto X Force is een prima en op sommige fronten erg goed toestel. Voor de adviesprijs hadden we alleen graag gezien dat hij op meer fronten excelleert dan het geval is, maar als je hem voor een redelijke prijs kunt krijgen, hoef je het niet te laten, zeker niet als je onvoorzichtig bent aangelegd.
Ik ben niet de auteur, maar ik wil hem wel verdedigen.
Er zijn veel minpunten: ten eerste is hij ontzettend duur. Voor een vergelijkbaar toestel als de OnePlus 2 (Snapdragon 810, bijna even groot scherm, ook stock Android-afgeleide etc) bijna de helft van deze prijs. Ook tegenover andere concurrenten in het high-end segment, zoals de Samsung Galaxy S6, LG G4, Sony Xperia Z5, HTC One M9, heeft hij een hoge prijs - om niet te vergeten de Moto X Style van Lenovo zelf, die onder 450 euro kost met vrijwel dezelfde specs. Deze moet op prijs gaan concurreren met de volgende generatie, zoals de LG G5 en Galaxy S7. Met specs van vorig jaar.
Matige maximale helderheid: dit is een extreem belangrijk punt. Het is een dure telefoon, dus je verwacht geen compromissen. Oled-schermen zijn heel mooi, maar Samsung en Nokia/Microsoft gebruiken beide al jaren oled-schermen met een heel hoge maximale helderheid. Het kan dus al heel lang.
Een hoge maximale helderheid is belangrijk vanwege het kunnen aflezen van het scherm in de buitenlucht. Nu kun je hier een leuke grap maken over het weer in Nederland, maar feit blijft dat er een deel van de tijd is dat je niet kunt zien welke notificaties je hebt. Dat is een grote handicap in dit prijssegment, want veel goedkopere telefoons doen dit veel beter.
Geen topcamera: als je dan toch zoveel geld uitgeeft aan een toestel, wil je op alle vlakken het beste van het beste. Er zijn al lang smartphonecamera's op de markt die het op veel vlakken beter doen. De smartphone is voor veel mensen de meestgebruikte camera en is dus ook een vooraanstaande functie van een smartphone.
Geen vingerafdrukscanner: dit is het enige wat minder zwaarwegende nadeel. Een vingerafdrukscanner is echter heel handig en snel in veel gevallen. Groot nadeel is het niet, maar een leuk extraatje had het wel geweest. Dat vindt Lenovo zelf ook en ze hebben gezegd dat ze in 2016 geen toestellen meer zonder vingerafdrukscanner gaan uitbrengen.
Nu heeft dit toestel alle voordelen die je benoemt, maar er staan dus behoorlijk wat nadelen tegenover. We zouden geen knip voor de neus waard zijn als we voor dit toestel een hoog cijfer zouden geven. Hoe kun je in vredesnaam een toestel met soms lastig af te lezen scherm, matige camera en een prijs die honderden euro's te hoog ligt met goed fatsoen aanraden?
Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf afwegen wat belangrijk is. Wat voor de een een belangrijk nadeel is, is voor de ander niet zo relevant en dat geldt voor voordelen evenzeer. Uiteindelijk is het aan de reviewer om een afweging te maken.
Cijfers blijven onderwerp van discussie. Wij wegen zaken als prijs, een helder scherm en een goede camera heel zwaar mee. Stock Android daarentegen is geen uitgesproken pluspunt (snelle updates zijn dat uiteraard wel).
Afgezien van cijfers moet uiteindelijk iedereen zelf tot een oordeel komen welk toestel voor hem of haar het meest geschikt is. Zelf ben ik uitgekomen op een toestel dat bijvoorbeeld een 7 kreeg in de review op Tweakers. En ben er heel tevreden mee.
Het zou best kunnen dat er veel hogere kwaliteit onderdelen gebruikt zijn in deze telefoon, iets wat je niet terug vind in specs.
Goed testen op b.v. wifi sterkte tegenover dat van de pure b.v. en 4g snelheid/sterkte etc. zou best wel mogen alvorens het als 'duur' te bestempelen.
Is het echt duur of krijg je er wel wat voor terug dat niet direct in standaard specs te vinden is?
Ik weet van vroeger dat Moto niet op hardware bezuinigde en altijd top-notch kwaliteit had, en was bang dat dat onder Lenovo niet meer zo zou zijn, of dat echt zo is ben ik heel benieuwd naar, en had ik van tweakers wel verwacht dat ze dat zouden testen (of heeft VNU met ze gedaan wat Lenovo misschien met Moto gedaan heeft?)
Het is heel goed mogelijk dat duur ook echt 'duur' is hier, alleen zonder de kwaliteit van de componenten te testen is dat moeilijk te zeggen.
"Honderden euro's te hoog" vind ik om voorgaande (ongeteste) redenen dan ook een ongefundeerd statement.
Camera is duidelijk, hier heeft Moto nooit in uitgeblonken, en is belangrijk, hier ben ik het mee eens.
Scherm is belangrijk maar niet zo 'ontzettend' belangrijk als hier aangegeven wordt, wat voor effect heeft dit op de batterij? en op de levensduur? etc. Oppervlakkig om alleen naar het direct meetbare (korte termijn) effect te kijken.
Met name onder het hardware kopje had ik meer verwacht dan alleen wat benchmarks. Het is zo simpel om goedkope chips op benchmarks goed te laten lijken, maar wat heeft dit voor effect op hittevorming, levensduur, stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid etc. Veel hoogwaardigere chips kunnen soms 3 a 4x zo duur zijn en misschien zelfs slechtere benchmarks vertonen, echter wel een heleboel andere voordelen hebben.
edit: ter verduidelijking het volgende is cynisch en gaat juist niet over de Moto X Force:
Een high end telefoon die op alle uiterlijke kenmerken goed scoort maar binnen no-time overheat, slechte onvangst heeft van zowel wifi als 4g, scherm inbranders heeft, je handen brand, soms uitvalt/reboot en kanker verwerkt is ook niet alles toch?
[Reactie gewijzigd door Artimunor op 18 februari 2016 21:04]
Ja het is een dure telefoon. Maar niet te duur....3 GB werk en 32 gig totaal (geen gezeur met 16GB) en supersnel, sneller dan de nexus6P!!!!!
Camera is prima, wellicht moet je belangrijke foto's met een echte camera nemen maar voor day to day use MEER dan adequaat. Kijk anders even wat meer reviews (en dan niet van die overtik reviews).
Batterij is top. S4 lag iedere nacht aan de stroom deze laadt ik in de auto op als ik naar mijn werk rijdt en dat is het wel..... Ligt nooit meer aan de stekker thuis....
Scherm is gewoon goed. Beter als van de S4 en die vond ik al goed. En wat belangrijker is. Ik kan diot scherm wel gewoon aflezen met een gepolariseerde zonnebril. (En ik kan je vertellen dat dat bij heeeeeel veel telefoons niet zo is)
Ontvangst etc is allemaal dik in orde en allemaal beter dan met de S4.
Het enige wanneer de moto warm wordt is als ie aan de power charger ligt.
Het is echt een top telefoon en deze review doet m niet echt recht......
Waar je dingen als 'No time overheaten etc.' vandaan haalt snap ik niet. Het is in ieder geval niet op feiten gestoeld.
Dat in no-time overheaten was juist over andere telefoons (die het wel in de specs goed doen en was een cynisch voorbeeld om aan te geven dat tweakers wel op wat meer punten mag letten dan alleen de oppervlakkige)
ik denk dat je de toon van mijn stukje niet helemaal begrepen hebt, ik bedoel juist dat er meer dingen spelen dan alleen dat wat in deze review aangehaald is.
Ik ben zelf een long-time Moto fan, importeer altijd Droids uit de U.S. en vond het jammer dat deze nooit in de EU uitkwamen. tot nu dan dus.
[Reactie gewijzigd door Artimunor op 18 februari 2016 21:05]
Tweakers let ook echt wel op al die dingen, lees de review van de HTC One met Snapdragon 810 er maar eens op na. Je kan moeilijk verwachten dat ze in elke review gaan vermelden 'dit toestel wordt niet abnormaal warm of begint niet bovenmatig te throttlen', want dat is eigenlijk wel het minimum dat je mag verwachten van een duurder (en eigenlijk elk) toestel. Dat het in deze review niet wordt vermeld is volgens mij gewoon een signaal dat het geen probleem is. En als het dat wel was geweest, hadden ze er zeker en vast iets over gezegd
Ik kan je best volgen, toch vind ik dat de Force een aantal unieke selling points bezit:
Het scherm is prachtig, kan het scherm van bv de S6 net iets mooier zijn, merk je dit in de praktijk? Misschien met meetapparatuur, maar ik bekijk dit soort zaken vanuit de praktijk. Ik heb nog niets gemerkt van slechte afleesbaarheid, ook niet in de volle zon op een berg in Oostenrijk.
Onbreekbaar scherm: Motorola is hier echt een pionier, misschien is door het gekozen paneel wel op de maximale lichtsterkte ingeleverd. Voor mij weegt dit voordeel echt niet op tegen een mogelijkheid nadeel (ik heb er niets van gemerkt, de spiegeling van de coating levert eerder problemen op).
Matige camera: dit is pertinent niet waar. In de review staat letterlijk dat voor de prijs een betere camera verwacht wordt, dit maakt de camera niet matig. Ik zie er zelf ook niets van terug, al mijn foto's zijn scherp, kleurrijk en gedetaileerd. Met inderdaad onder slechte licht condities wat minder resultaat, dit maakt de camera echter zeker niet matig, ik vind het woord matig echt afbreuk doen aan het staaltje vakmanschap wat Motorola hier neerzet.
Accu, prestaties, SD card en bouwkwaliteit: allen top.
Samen met het shatterproof scherm verdiend de Force beter..
Inderdaad, "tweakers is er voor iedereen" is tweakers nieuwe motto.
Dus niet alleen mensen achter het bureau, maar ook mensen op straat (hulpdiensten, bouwvakkers, loonwerkers, etc) Voor hun is er bijna geen gerichte smartphone(behalve de Cat lijn, die softwarematig en hardwarematig erg brak, en ook erg overpriced zijn)
Mooie ontwikkeling en Tweakers had eigenlijk toch wat meer creditz mogen geven aan moto.
Mooie verdediging, en de camera kan ik me in vinden, maar de opmerking over het scherm vind ik persoonlijk apart.
Ik heb op een Moto G de helderheid bijna altijd op het allerlaagste niveau staan. Ik heb werkelijk nog nooit een probleem gehad met de leesbaarheid. Ik kan me dan ook nauwelijks voorstellen dat het scherm van deze Force "onleesbaar" zou zijn.
De opmerking over de weging van items, die vind ik niet bij Tweakers passen en verwacht ik eerder van de consumentenbond. Stock Android is juist belangrijk, vooral omdat veel andere fabrikanten software nog steeds verprutsen, of niet meer ondersteunen.
De prijs is een flink minpunt, maar alle andere toestellen hebben ook fikse minpunten.
Ik heb op een Moto G de helderheid bijna altijd op het allerlaagste niveau staan. Ik heb werkelijk nog nooit een probleem gehad met de leesbaarheid. Ik kan me dan ook nauwelijks voorstellen dat het scherm van deze Force "onleesbaar" zou zijn.
Ik weet het al, je komt nooit buiten als de zon schijnt! Zelfs de felste toestellen op de markt zijn niet altijd even goed leesbaar in de volle zon. In Nederland niet zo heel vaak een issue maar in wat zonnigere oorden kan het toch knap lastig zijn.
Dat jij aangeeft dat je nooit ergens last van hebt, heb ik persoonlijk niet zo'n boodschap aan. Jou ervaring weegt niet op tegen iets wat al regelmatig in telefoon reviews getest en gemeten is.
[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 18 februari 2016 16:37]
De Moto G heeft ook geen OLED scherm waardoor de helderheid waarschijnlijk gewoon een stuk hoger is dan deze telefoon. Zoals ik uit de reactie van Arnoud begrijp was dit vroeger vaker een probleem maar hebben andere fabrikanten al een tijd OLED schermen met een hoge helderheid.
Nee, ook in je eigen links zie je terug dat de S5 bijvoorbeeld vaak wint, terwijl de absolute helderheid van de andere toestellen niet zo gek veel scheelt. De zwartwaarden, en dus contrast zijn echter wel veel sterker.
Ik heb nog een afgetrapte S2 liggen, en zelfs die had nooit problemen met zonlicht. Misschien ben ik praktischer dan de meesten, en ga ik wat makkelijker om met zonlicht om m'n schermpje en draai ik me gewoon even om, of zorg ik dat de telefoon in mijn eigen schaduw zit. Scheelt dat ik dan niet op zoek hoef naar een phone met 1000 nits, maar hem gewoon even in een andere hoek houd.
Hier kan ik inderdaad achter staan. Ter verduidelijking: Ik reken een matige schermhelderheid alleen als een zwaarder wegend nadeel wanneer je daar buiten in de zon ook echt last van hebt.
Mij lijkt een 8.0 wel een reëel cijfer ipv een 7.5. Op een high-end toestel wordt tegenwoordig wel een vingerafdrukscanner verwacht en ook een camera die iets beter met weinig lichtinval kan omgaan. Het 'duur' stempel vind ik wel wat discutabel. Het is inderdaad een high-end smartphone met dito prijs en ik zou hem zelf niet kopen, maar de prijs lijkt gezien de concurrentie op dit gebied gewoon 'fair'.
De maximale helderheid die duidelijk wat te laag is kan ik me moeilijk een voorstelling bij maken, m'n Oneplus One staat vaak op hele lage helderheid omdat ik dat zelf prettiger vind. Maar zoals in de review staat is het wellicht buiten met direct zonlicht wat vervelend als je het scherm echt niet goed kan aflezen.
De telefoon scoort gewoon terecht goed op design/bouw, amoled scherm, sterke accu, goede specs en stock Android. Her en der wat kleine minpuntjes voor de vingerscanner, camera en helderheid. De prijs kan ik altijd lastig over oordelen. Een 8,0 of maximaal 8,5 zou in mijn ogen een mooi cijfer zijn. De telefoon doet immers wel een hoop goed en ook op de goede punten zoals je al aangeeft. Wat had je zelf verwacht uit de review voor cijfer? Daar ben ik wel benieuwd naar dan
[Reactie gewijzigd door stin00 op 18 februari 2016 09:25]
Een vingerafdrukscanner, dat is leuk voor "erbij". Het zou max een kwart punt mogen kosten. Matige maximale helderheid? Tja, persoonlijk heb ik mijn telefoon nooit boven de 20% staan. Zeker in Nederland is dit bijna een non-issue. De dagen dat wij echt van zon kunnen genieten, die kun je bijna op één hand tellen .
Ik vind het dus raar dat er zo zwaar gewogen wordt op minpunten, terwijl er juist op de belangrijkste vlakken (software, batterijduur en duurzaamheid) blijkbaar minder gewicht wordt toegekend.
Een vingerafdrukscanner, dat we dat nog willen... Ik zou het niet willen. En nee, ik ben niet van de aluminiumhoedjesbrigade. Voor de rest lijkt het mij een prima toestel. De nadelen die worden genoemd zijn voor mij in ieder geval geen nadelen.
Klopt, zeker een vaag oordeel. De reviews van producten worden telkens door een ander persoon gedaan waardoor je ook verschillende interpretaties krijgt. Het zegt mij dus ook niet zoveel. Ik bekijk liever de review gemiddelden waarop ik mijn oordeel baseer.
Geen vingerafdrukscanner? Dat iemand zonder zou willen.. Ik zou niet meer zonder kunnen. Sterker nog, dat was de reden dat ik mijn oude iPad 2 heb geüpgraded.
(als indicatie dat er verschillende meningen zijn. ik val een beetje over je "we" in de eerste zin)
Een 400nits paneel is zelfs in de volle zon nog prima af te lezen, mits deze is gelamineerd. Alles daaronder wordt het toch soms best donker en lastig in de volle zon. Vooral video is dan beter niet te bekijken, wat text gaat ook nog wel tot 300nits, doordat het contrast hoger is dan in video. Persoonlijk zou ik geen smartphone meer willen die een lagere helderheid heeft dan 400nits. Genoeg zonnige dagen hier in Nederland dat dat een van mijn eisen is tegenwoordig. Ook op bewolkte dagen is een stuk meer nits nodig dan voor binnen.
Een vingerdruksensor vind ik persoonlijk absoluut niet nodig, meer een handige gimmick die op het gebied van user experience een klein beetje positief effect kan hebben mits goed uitgevoerd en te gebruiken (met apps, behalve unlocken etc).
Deze telefoon is mijn inziens ook een 8 waard. Wel vind ik de prijs ook aan de hoge kant, maar zal snel genoeg zakken. Een introductieprijs van €550,- had beter geweest.
[Reactie gewijzigd door ToFast op 18 februari 2016 11:49]
Een goede vinerafdrukscanner is een gimmick tot je er werkelijk 1 gebruikt hebt, is niet alleen voor het unlocken van je telefoon, maar ook voor allerlei zaken die je doet op je telefoon ( denk aan 1Password, mobile banking, app aankopen, ...).
Daarnaast heeft het scherm maar een matige helderheid, wat gebruik in direct zonlicht beperkt en heeft hij maar een gemiddelde camera terwijl heel veel mensen ondertussen hun point & shoot vervangen hebben door hun smartphone.
Voor mij zijn de belangrijkste punten van een telefoon het scherm, het gewicht, de camera en ik moet er de dag mee door kunnen. Ik vind persoonlijk een 7,5 nog veel voor deze telefoon
Bravo, je hebt de punten uit de review exact overgenomen...
Matige helderheid zegt weinig over leesbaarheid, aangezien contrast bij OLED schermen sowieso al 100x beter is dan bij andere schermen in zonlicht.
Vingerprintscanner is leuk, maar zeker niet noodzakelijk. Alsof die nooit "niet werkt" of langzaam. De zaken die jij noemt, die kosten met een pin of simpele swipe beweging ook slechts een halve seconde.
Ja klopt en dat ze hem ook nog duur vinden. Dat is erg merkwaardig, het is een high end (s810, 3GB geheugen, amoled screen, mogelijkheid voor SD of 2e simkaartbuild) met een premium behuizing dan is tegenwoordig 650-700 euro geen rare prijs. Wil niet zeggen dat ik high end telefoons duur vind maar dit is echt wel een zeer goede high end telefoon. Ja de camera had beter gekund
Camera zou beter gekund hebben Nexus 6P maar het is wel een geode camera hoor.
Ik vind ook dat de smartfones erg duur geworden zijn..... Voor mijn gevoel dan. Maar volgens mij is het erg moeilijk om een top spec telefoon te vinden onder de 700.
Waarschijnlijk wordt de reviewer betaald om top merken zoals Apple, Samsung en LG op te krikken en merken die het kunnen maken voor minder juist af te kraken zonder het te laten opvallen.
Grapje natuurlijk, maar waarom zit de Moto X Style niet boven aan de alternatieven? Het is hetzelfde merk en zowat hetzelfde type telefoon.
Vingerscanner heb ik zelf echt niet nodig gehad dankzij de sensors op mijn X Style. Ik weet niet of deze het heeft, maar naar mijn idee is het sneller.
Ik weet niet of je de foto's bekeken hebt, maar die zijn niet eens matig te noemen. Dis zijn gewoon abominabel, zelfs op het kleine formaat waarmee ze hier op tweakers staan. De kleuren kloppen van geen kanten en heeft de typische telefoonlook (groene of roze waas, meestal nog in 1 foto ook). Jammer, want met een goede camera was dit echt een top smartphoon. Nu is het een top telefoon, want je kan hem op zijn best gebruiken voor kiekjes. Ik vind de camera toch echt wel een essentieel onderdeel van een smartphone.
Ik vond het simpelweg raar om te zien dat een toestel wat eigenlijk op bijna alle punten waar Tweakers om vragen zo goed scoort, toch wordt neergezet als een krappe voldoende.
Ik snap dat de camera niet super is, en dat de vinger afdruk scanner jammer is, maar uiteindelijk hebben we wel een toestel met slanke software, grote batterij en snelle hardware. Zoiets was vroeger "dé droom" van veel reageerders.
Ik heb de force en het is een toptoestel. Ik zal ook even uitleggen waarom.
- Geen bloatware alles werkt
- Accu gaat echt enorm lang mee
- Camera is goed en erg snel
- Stevig ding, zo voelt ie ook.
- Ligt goed in de hand
- Snelle updates (ivm NUL bloatware)
Dan nu even de punten waar deze het echt wint van anderen....
- Zit SD kaartje in (Zit niet in Nexus)
- Geen vingerafdruk scanner aan voorkant (Swipe is net zo snel)
- Geen vingerafdruk scanner aan achterkant (Hoe unlock je een nexus als tie op tafel ligt)
- Echt Nul bloatware. Op heel klein moto programmatje na dan..(Daaag samsung !)
- In Antutu staat ie gewoon helemaal bonenaan (Dankzij nul bloatware daaag htc,samsung,sony etc)
- Plenty of memory
- SD kaartje tot 2 TB ! (Daaaaag samsung, nexus)
Met andere woorden, het is absoluut geen bijzonder toestel. Hij is lekker vlot en erg stevig en accu gaat erg lang mee. Ten opzichte van de concurrentie heeft hij volgens mij wel veel voordelen.
[Reactie gewijzigd door well0549 op 18 februari 2016 08:29]
Mooi verhaal maar je hebt denk ik de review niet gelezen? Ik zie op zo ongeveer alle onderdelen dat deze Force het aflegt tegenover de S6 (CPU benchmarks, scherm helderheid, accuduur) die ook nog eens 1 jaar oud is en ruim 30% goedkoper is dan dit toestel. De S6 heeft, volgens de reviews, een veel betere camera. Al je andere argumenten (ligt goed in de hand, voelt stevig, snelle updates) zijn allen subjectief. Swipe is net zo snel? Really?
Ik zie, zeker voor iemand die zijn telefoon nooit laat vallen en geen SD-kaart nodig heeft, alleen maar nadelen tegenover bijvoorbeeld de S6 (die dus ook nog goedkoper is en 1 jaar oud).
Tsja, het is maar waar je voorkeur ligt. Ik moet er persoonlijk niet aan denken, nogmaals een toestel vol onnodige apps en andere meuk. Mijn Nexus 2013 tablet bevalt zo goed (stock android) dat ik simpelweg niet meer anders wil. De spoeling toestellen wordt dan wel heel mager: Motorola, Sony en de Nexus series draaien stock of bijna stock? Geen SDcard, really? Ik vind het persoonlijk een must.
Daarbij spreken de looks van de Samsung S6 mij totaal niet aan. Ik ga meer voor die basic look & feel met materialen die duurzaam zijn. Mijn telefoon is een gebruiksvoorwerp, geen sierraad, en moet tegen een stootje kunnen zonder hoesje.
Sure, Samsung's SOC is wat sneller en zuiniger, scherm wat beter, camera iets beter en hij heeft de eye-candy factor. In de praktijk zal ik daar niets van merken, want mijn toestel presteert ook op alle fronten ruim voldoende, EN Ik heb de features welke er voor mij toe doen, included de mogelijkheid mijn toestel af en toe te laten stuiteren
Geen vingerafdrukscanner vind ik toch echt een groot nadeel, zeker voor een toestel in dit prijssegment. Het is de beste manier om je toestel te beveiligen en toch gebruiksvriendelijk te houden. Ik wil niet meer zonder.
[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 18 februari 2016 09:20]
Beste manier om je toestel te beveiligen? Wat . Zo ver ik weet is het zo ongeveer letterlijk de slechtste manier. Daar waar je een wachtwoord of zelfs pincode alleen in je hoofd hebt en bewust deelt is je vingerafdruk iets wat je overal waar je komt achterlaat. Geweldig voor two-factor authentication, maar absoluut vreselijk voor single-factor authentication. Op zich niks mis mee als je het meer als een convenience dingetje ziet (en er dus niet van afhankelijk bent), maar je moet het zeker niet zien als 'beste beveiliging'. En als je het alleen als convenience ziet zodat Jan en alleman niet met je mobiel kunnen rondklooien dan is een 15 dollar bluetooth wristband (of als je luxe wilt doen een Android Wear) of zo met smart unlock denk ik even handig en veilig. Beide voorkomen ze ongerichte aanvallen en houden gerichte aanvallen niet tegen. Groot verschil is alleen wel dat smart unlock never nooit niet iemand toegang gaat geven tot je bankrekening wat sommige mensen wel in hun hoofd hebben gehaald met vingerafdrukken. En daarbovenop is smart unlock natuurlijk gewoon minder gedoe (ik klap m'n 'smart cover' open en m'n mobiel is direct geunlocked, alhoewel de mijne ingesteld staat op betrouwbare wifi netwerken).
Vingerafdruk + sterk wachtwoord is heel veilig. Niemand gaat de moeite doen om ergens je vingerafdruk vanaf te halen en op een of ander McGuyver manier toegang tot jouw toestel te krijgen.
Beste manier is overigens niet hetzelfde als meest veilige. Meest veilige zou een extreem lang wachtwoord zijn maar dat is absoluut niet de beste omdat je dat na vijf minuten zat bent en weer uit zet. Vingerafdruk is de beste manier omdat het veiligheid met gebruiksgemak combineert.
[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 18 februari 2016 16:13]
Zoals ik al aangaf: vingerafdruk + sterk wachtwoord is helemaal prima. Het is pas als het vingerafdruk of sterk wachtwoord word dat het onveilig is. Op zich geen issue als het alleen is om je mobiel binnen te komen (net zo veilig dus ongeveer als smart unlock), maar wel een groot issue als dat betekend dat iemand bij je bankrekening kan (want je vingerafdruk staat gewoon op je telefoon en zelfs ik met mijn beperkte skill zou prima een vingerafdruk sensor voor de gek kunnen houden (kijk maar op youtube, het is echt te makkelijk. Sommige kun je zelfs voor de gek houden met alleen een afdruk van een foto)).
Een vingerafdruklezer zoals op een Nexus 6P is niet te omzeilen met een fotokopie (dat werkt alleen bij optische vingerafdruklezers). Je zou al een gelatine afdruk van een vinger moeten maken maar dan moet je op een of ander manier een mal maken van de vinger van het slachtoffer. Beetje veel werk voor een telefoon.
Dat is vrij persoonlijk natuurlijk. Ik moet regelmatig nog mijn code intoetsen omdat mijn vinger niet herkend wordt (Iphone6), juist op die momenten erger ik me meer dan als ik altijd zonder zou zitten.
Dat is bij de 6s wel een flink stuk verbeterd. Mijn vriendin heeft de 6 en ik de 6s, en bij mij herkent hij mijn vinger zonder uitzondering in de tijd die het kost om de homeknop in te drukken. Bij mijn vriendin duurt het vaak wat langer en pakt hij af en toe de vingerafdruk niet
[Reactie gewijzigd door The_Zohan op 18 februari 2016 10:44]
Ga maar eens een deurtje schuren of een uurtje in bad zitten, kijken of die 6P je dan nog herkend. Je hebt het over vingers maar welke vingers gebruik je dan? Met zo'n scanner op de achterkant heb je alleen je wijsvinger die handig is, plak daar maar eens een pleister op en probeer hem nog eens te unlocken.
Goede punten maar de vingerafdruk "voordelen" vind ik wat omgepraat, zo kan je bezig blijven... Je kan het negeren omdat het een gimmick is maar het is nooit een voordeel dat het ontbreekt
Hier nog iemand die geen fan is van vingerafdruk lezers. Wat mij betreft dus eerder een voordeel. Ook in het top segment wil je keuze hebben voor toestellen zónder vingerafdruk scanner.
Dat iets ontbreekt kan prima een voordeel zijn: niet nodig is altijd teveel. Scheelt kosten en wat er niet is kan ook geen oorzaak van een defect of zwakheid worden.
De 2015 Moto E heeft ook redelijk stock Android en die zit nog steeds op 5.0... dus dit is GEEN garantie op snelle updates.
Sowieso is het update-beleid van Motorola veel slechter dan dat van Google/Nexus, wat ook al niet perfect is.
Op mijn Moto G kwam Motorola Migrate mee, perfect programma om alles op je nieuwe Motorola te zetten. Met 6.0 zijn trouwens zowel Migrate als Assist met pensioen gegaan omdat beide functies nu standaard in Android ingebakken zitten.
De combinatie Amoled, SD kaart slotje en stock Android vind je nergens anders. Toch iets dat veel tweakers willen lijkt mij. Het onbreekbare glas is geweldig, maar naar mijn mening niet het enige selling point.
[Reactie gewijzigd door Zakaria89 op 18 februari 2016 15:10]
Ik snap niet dat je op 0 gezet bent, het is inderdaad een terecht antwoord. Ik heb ook de oneplus x en wat een heerlijk beestje is dat. Wel CM er op, maar voor de rest perfect, zeker voor het geld.
Ontopic: ik vind dat het gemis van die vingerafdrukscanner echt overdreven wordt...dat zou niet een cijfer zo hard mogen beinvloeden, vind ik...
Waarom is de dual sim functionaliteit niet besproken? Dat is een zeer interessante feature, de "smart dual sim" functie waar de telefoon automatisch de juiste simkaart kiest voor de data verbinding. Maar ik las in een Engelse review dat ze de tweede sim kaart niet aan de praat kregen, hoe zit dat met jullie exemplaar?
En werkt de telefoon op allevier de Nederlandse LTE banden?
[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 18 februari 2016 08:10]
Die van ons wel, maar helaas is die uitgeschakeld. Heel misschien kun je de software flashen, waardoor het tweede slot geactiveerd wordt als je de versie hebt die wij hebben. Staat letterlijk SIM2 op ook. Maar dan moet het slot zelf wel functioneel zijn en dus alleen in de software niet ondersteund. Europese telecomaanbieders schijnen niet zo dol te zijn op dual sim, waardoor fabrikanten soms in bijvoorbeeld Azië wel een dual sim-versie uitbrengen en in Europa niet.
Dat verklaart een hoop. Erg jammerlijke keuze van Motorola, ze zetten hier toch een vrij unieke smartphone neer, dual sim vind ik persoonlijk fantastisch.
Ik zie iig dat de Mexicaanse en Indiase varianten wel dualsim zijn...erg teleurstellend iig. Ik probeer wat reviews/ervaringen te vinden van Franse sites (daar zijn veel dualsim telefoons) maar vooralsnog geen uitsluitsel.
Voor deze prijs verwacht ik een compromisloze telefoon. Voor de meerprijs van deze telefoon kun je een verzekering afsluiten, die je ook nog tegen andere calamiteiten beschermt. De camera valt tegen, en dat vind ik toch een groot minpunt.
Ik hoop dat de stevig gebouwde telefoon de standaard wordt, maar dan wel zonder hoge meerprijs.
Staat met 93263 gewoon bovenaan in antutu.
Boven de S6Edge (81087) en Boven de Huawei Mate 8 (93263)!
De OnePlus komt niet verder dan 80090.
Zijn behoorlijke berschillen dacht ik zo.
1. Performt als een dolle
2. Geen bloatware
3. Geen hoesjes nodig !
(Kijk maar eens om je heen hoeveel van lelijke dingen je ziet)
4. Nooit meer gebroken ruitjes !
(Kijk maar eens om je heen hoeveel van die gebroken schermpjes je ziet)
5. Lekker stock android !
(Dacht altijd dat CM goed was tot ik een Google play telefoon had)
6. Hele dikke vette accu !
7. Kras ongevoelig !
8. Vette vingers ongevoelig !
Cool! Denk dat dit eindelijk n oplossing is voor die mensen is met gebarste telefoon schermen.
Zelf Lumia 640 (Microsoft logo gwn nokia) is ook sterk als de nete. Al vaak laten vallen ook op t scherm. Nix aan t handje
Lumia's staan daar volgens mij wel een beetje om bekend. Heb zelf ook een heel aantal verschillende Lumia's gehad, waarbij ze allemaal diverse keren zijn gevallen. Nooit een gebroken scherm gehad. Het zal voor een deel wel liggen aan het gebruikte polycarbonaat, maar het ligt zeker ook aan het ontwerp.
Mijn broer heeft een Lumia (weet niet precies welk type) maar die is met zijn derde scherm bezig. Vraag me alleen niet hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen...
on topic: Goede ontwikkeling! Ik heb zelf expres de Samsung Galaxy S5 genomen omdat die nog van "plastic" is. Maar als andere fabrikanten dit gaan overnemen (of een eigen variant bedenken) dan hoef ik in de toekomst niet meer zo mijn best te doen om glazen schermen te ontwijken.
Mijn vriendin haar 820 heeft ook al 2x een nieuw scherm gekregen. De laatste keer na een val van slechts 40cm, op een houten vloer. Maar mijn 920 heeft al een paar keer een val overleeft waarvan ik dacht dat ie het niet zou halen.
Beetje offtopic, maar had hij toevallig een Lumia 830 of 930? Die hadden een bol scherm en een metalen rand, mijns inziens waren die een stuk kwetsbaarder.
Liet m vallen, die dag daarna hadden ze het over een meteoriet inslag, zag echt een mega krater. Ik heb mijn telefoon tuurlijk snel gepakt. Ze zijn tot de dag vandaag nog het zoeken naar de meteoriet
Hmm mijn zoontje is denk ik superman, heeft de 640 van mijn vrouw op de straat gegooid, glas volledig gebarsten, maar het scherm werkt nog wel dat dan weer wel ;-)
De camera is echt niet matig, objectief kijkend (kan aan mij liggen hoor )zie ik zelf geen verschil tussen plaatjes welke mijn vriendin schiet (iPhone 6s) en mijn ForceX. Ik ben zelfs erg content met de camera. Het zou wel leuk zijn als de app wat uitgebreider zou zijn.
[Reactie gewijzigd door paradoXical op 18 februari 2016 07:53]
Ik heb nog bij elke smartphone (en een tablet) die ik gehad heb minstens één keer het scherm moeten vervangen, dus dit lijkt me wel een ideaal apparaatje. Pas een paar maanden geleden nog het scherm van de S3 van mijn vrouw vervangen, maar die is vorige week weer op de tegelvloer beland (nog geen eens heel hard) en nu weer gebarsten..
Ik en de rest van mijn gezin gebruiken al jaren goedkope TPU cases (ebay) voor al onze smartphones en tablets en hebben daardoor nog nooit schade gehad aan onze toestellen ondanks dat deze al vele malen gevallen zijn. Jammer genoeg verberg je daarmee uiteraard het design maar het is maar wat je het belangrijkste vind.
Als ik het toestel zie na de toch wel extreme mishandeling is de conclusie dat het toestel nog gewoon functioneel is mijn inziens niet juist, zonder werkende aan/uit knop dan. Nu zit er ook een deuk in waardoor er een aantal pixels zijn overleden en die maken voor mij ook deel uit van 'het scherm' wat dan misschien niet gebroken is maar wel beschadigd.
Daarnaast, ik baal er net zo van als de randen van mijn telefoon beschadigd raken door een val, ik had hier dan een bumper verwacht die de klappen ook daar op zou vangen. Nu werkt het scherm nog wel (deels) maar het toestel ziet er niet meer uit en heeft allemaal scherpe randen.
[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 18 februari 2016 10:02]
Toch zijn andere telefoons allang overleden als je de dingen doet, die Tweakers laat zien in de test.
Dat de randen beschadigt raken, dat is redelijk makkelijk op te lossen met een bumper. Het is dan ook niet iets waarmee je achteloos kunt smijten, maar het is toch prettig om te weten dat je deze telefoon prima van de fiets kan laten flikkeren, kunt kwijtraken op een festivalvloer, en hem daarna weer op kunt pakken, en verder gaan.
Klopt.... een bumper toevoegen kan maar ik had die hier als integraal onderdeel verwacht. Natuurlijk bij gewoon misbruik of gebruik zijn de gevolgen nooit zo extreem en dan is het fijn dat het toestel nog steeds functioneel is. En toch: kapotte pixels en een niet werkende aan/uit knop, geen waterdichtheid (dus wat als het toestel in een plas valt )
Geen toestel voor mij, dan liever een mooi toestel en er voorzichtiger mee zijn. Mijn Sony is in ieder geval wel water- en stofdicht en na een val is het scherm ook nog heel :-)
Heb ik geen last van in ieder geval, zwembaden overleefd en het glas is nog steeds heel ondanks een flinke val. Ik ben echter geen Sony fanboy want er is ook genoeg mis met de Z3.
ik dacht eerst van ook.
Maar in de tekst van de review (onder onbreekbaar scherm getest) staat:
In combinatie met het onbreekbare scherm was het leuk geweest als de telefoon ook bijvoorbeeld een officiële IP-67-certificering had gehad, zodat hij tot op zekere hoogte water- en stofdicht zou zijn. Dat is helaas niet het geval, maar de Moto X Force heeft wel een waterafstotende nanocoating.
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details