De 21-megapixelcamera achter op de Moto X Force heeft een IMX230-sensor van Sony, net als de X Play en X Style. Het grote verschil tussen de X Play en X Force is dat de X Force fasedetectieautofocus heeft en dat werkt erg goed. Ook kan de X Force 4k-video opnemen. Ten opzichte van de X Style kan de X Force slowmotionvideo's in 720p met 240fps opnemen, waar eerstgenoemde dat ontbeert. Geen van de Motorola-toestellen heeft optische beeldstabilisatie en dat merk je bij het maken van foto's in matige lichtomstandigheden. Wel heeft de Moto X Force digitale stabilisatie.
De camera-app start snel op en dat kan worden gedaan met een dubbele handomdraai. Hoewel dit niet zo handig is als bepaalde methodes die andere toestellen gebruiken om de camera-app te starten, is het beter dan helemaal geen camerasnelkoppeling. Het foto's schieten zelf gaat vaak gepaard met wat vertraging. Dat is niet extreem storend, maar voor een high-end toestel moet dat beter kunnen.
Motorola's camera-app zelf is erg spartaans. Verwacht dus geen handmatige modus of andere toeters en bellen. Wel heb je natuurlijk opties voor de hdr-modus, videomodus, beeldverhoudingkeuze, timer en panoramamodus. Het schieten zelf werkt door op een willekeurig punt op het scherm te drukken. Dat vinden we niet al te handig, want zo maken we soms per ongeluk een foto en het voelt contra-intuïtief aan. De scherpstelling en belichting worden door middel van een verplaatsbare cirkel bepaald en je kunt de belichting nog wat lichter of donkerder instellen. Dat werkt op zich prima, maar de meeste fabrikanten hebben toch echt betere camera-apps.
De foto's die de X Force produceert, zijn over het algemeen zeer redelijk. Vooral onder goede lichtomstandigheden levert de IMX230-chip detailrijke foto's op en wat opvalt: realistische kleuren. Soms leidt de automatische witbalans zelfs tot kleuren die wat aan de fletse kant zijn. In bovenstaande vergelijking met foto's van de LG V10 en Moto X Force is dat te zien. In het shot met de Verenigde Naties-auto gaat het wel een beetje mis met de witbalans van de X Force, waardoor het geheel een groene zweem krijgt.
Bij matige of slechte lichtomstandigheden gaan de resultaten die de X Force produceert harder achteruit dan we zouden hopen van een high-end smartphonecamera. Dat zagen we al bij het reviewen van de Moto X Play, maar bij de flink duurdere X Force leggen we de lat natuurlijk wat hoger. Foto's worden al snel wat bewogen als het licht minder wordt. Ook betrappen we de camera hier en daar op wat agressieve ruisonderdrukking, waardoor er veel detail verloren gaat.
Wel luxe zijn de flitsers. Die aan de achterkant is dual-led en er is ook een frontcameraflitser. Selfies zijn niet van uitzonderlijke kwaliteit, maar de lens van de Moto X Force heeft een grotere hoek dan de gemiddelde frontcamera, waardoor er meer op de foto past. Dat is in de praktijk best handig.