Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Apple iPad Pro Review

Veel tablet voor weinig mensen

16-01-2016 • 06:00

318

Singlepage-opmaak

Conclusie

De iPad Pro is het interessantst als je veel op pad bent en bereid bent om je laptop de deur uit te doen, mits je er een toetsenbord bij aanschaft. Daarnaast is hij interessant voor ontwerpers en andere artistieke mensen, vooral in combinatie met de goed functionerende Apple Pencil. De grootte van het scherm biedt dan echt meerwaarde en vertaalt zich in een fijn canvas.

Ondanks de hoge prijs zijn we overtuigd van de waarde van de iPad Pro voor de laatstgenoemde groep, maar als laptopvervanger is de iPad Pro voor velen minder geslaagd. Dat komt vooral door de beperkingen van iOS, ondanks de nieuwe multitaskingfunctionaliteit. In verhouding tot een desktopbesturingssysteem is het voor een grote groep mensen en voor tweakers in het bijzonder te beperkt. Specifiekere en professionelere software is soms niet voor iOS te krijgen of behoorlijk uitgekleed ten opzichte van de pc-variant. Dat kan nog veranderen, maar het is niet waarschijnlijk dat alle ontwikkelaars van professionele applicaties een iOS-app gaan maken naast hun desktopversies.

Natuurlijk kun je de iPad Pro ook gewoon zonder accessoires als tablet gebruiken, naast een laptop. Puur als tablet heeft de iPad Pro namelijk zeker een aantal voordelen ten opzichte van kleinere tablets. Zo nodigt de extra schermruimte uit om video's te monteren, films te kijken en beeld te bewerken, ook zonder toetsenbord of Pencil. Helaas is de iPad Pro op de bank of in bed niet altijd even praktisch en is een maatje kleiner in die veelvoorkomende situaties prettiger.

Met de iPad Pro haal je wel een uiterst krachtige tablet in huis, want Apple heeft met de A9X-chip een enorme stap gezet, waarmee het om alle performance-benchmarks heen danst. Ook op het gebied van vormgeving hebben we niets aan te merken, de accuduur is prima en de luidsprekers zijn een speciale, positieve vermelding waard. Kort gezegd is de iPad Pro een technisch hoogstandje van Apple.

Toch zijn er, naast de beperkingen van het besturingssysteem, nog wat kleine puntjes van kritiek. Hoewel het scherm een zeer goede contrastwaarde heeft en de kleuren prachtig zijn, is de maximale helderheid van het scherm niet heel hoog en de kleurechtheid niet optimaal. Ook duurt het opladen van de iPad wat lang en is de camera niet geweldig, hoewel we dat niet zwaar meewegen bij een tablet.

De iPad Pro zal niet voor een heel grote groep mensen interessant zijn, maar als je binnen de specifieke doelgroep valt en je hebt het geld ervoor over, dan is deze reuzentablet bepaald geen miskoop.

Reacties (318)

318
306
198
13
0
54
Wijzig sortering
Over een jaar dan zal de situatie helemaal anders zijn. De iPad Pro is voor nu nog een vreemde end in het water, maar grote bedrijven zoals Disney hebben flink aantal iPad Pro's besteld bij Apple. De leverancier van de software zijn inmiddels ook wakker geschut en zijn bezig om hun software omzetten naar iOS. Adobe heeft al aangeven dat ze een volwaardige versie van Adobe Photoshop willen uitbrengen voor iOS. Als je als software leverancier in dit soort tijden stil staat, dan kan dat je bedrijf kosten. De wereld veranderd en jij als bedrijf moet daarin mee bewegen. Dit jaar word ook iOS 10 gepresenteerd, grote kans dat deze versie volledig gericht zal zijn op productie. iOS 8/9 brengen al een hoop wijzigen mee, waardoor de iPad/iPhone productiever worden. Apple heeft ook aangeven dat ze niet zoals bij Windows alles naar 1 besturingssysteem willen brengen. Volgens de visie van Apple kan een universeel app zoals Microsoft dat doet niet gebruiksvriendelijk zijn. Voor een mobiele apparaat is een totaal ander interface vereist dan een laptop/computer gebruiker. Beiden doelgroepen hebben hun eigen wensen en als ontwikkelaar pas je dat per platform aan. Ik verwacht wel dat de iPad's/iPhone's/Mac's steeds nauwer gaan samenwerken met elkaar, op dit moment gebeurt dat al een klein beetje. Aan de hardware van de iPad Pro zal het ieder geval niet aan liggen, de iPad Pro heeft tevens een nieuwe generatie lightning connector dat net zo snel is als USB 3 waardoor de iPad Pro een ideale apparaat is om video's /foto's mee te bewerken.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 02:14]

De kracht van universal apps is juist dat de ontwikkelaar maar 1 app hoeft te maken dat zich qua gui en functionaliteiten aanpast aan het scherm en de modus (touch of keyboard/mouse) van het apparaat.
Of je nou twee losse apps moet maken (met twee verschillende codebase zoals Apple volgens jou wil) of één app om dit te bewerkstelligen (universal), het komt op precies hetzelfde neer.

En het ideale apparaat om viedeos mee te bewerken? Die moet je dan wel eerst op de iPad pro krijgen... Dat is uit de cloud downloaden (wat veel tijd kost) of via een kabel en iTunes er op plaatsen en na bewerken terug plaatsen. Beiden niet echt gebruiksvriendelijk. Dan liever een laptop of tablet die direct naar een nas kan verbinden.
App:
Klinkt allemaal heel mooi dat je 1 app hoeft te maken, maar het blijft stoeien met de interface en de achterliggende code. De app zal nooit helemaal perfect aanvoelen als een mobiele app of als een laptop/computer app, want het is een mix van beiden platformen. De manier hoe Apple het doet is veel beter, 1 taal waarmee je app mee kunt maken. De basis code van je applicatie kan zowel voor iOS en Mac OS X worden gebruikt, maar alleen de interface code is anders. Vanaf dat punt ga je echt een goeie Mac OS X applicatie bouwen of een iOS app. Je krijgt inderdaad 2 apps, maar beiden apps zijn echt speciaal gemaakt voor dat ene platform.

Video:
Je hoeft tegenwoordig iTunes helemaal niet te gebruiken, je kunt verloopstukje kopen waarmee je een SK kaart kan aansluiten op je iDevice. Een iPad bijv herkent dat verloopstukje meteen waardoor je gelijk je foto's of video's kan importeren.
En daar ga je zwaar de fout in.

In uw voorbeeld maak je een fork van de applicatie zodat je een aparte app gaat maken voor iOS devices. Heb je dan een bug in je code moet je die op twee plaatsen gaan fixen, je voegt functionaliteit aan de ene app toe maar niet aan de andere. 2 jaar later wil je die functionaliteit wel op die andere app en ipv te proberen die code te porten ga je ze maar opnieuw schrijven want het porten zou te veel tijd gaan kosten.

iOS is zelf een pracht voorbeeld van dit principe. Inititeel ontstaan als fork van OS X (en zo ook gepromoot door Apple) maar ondertussen toch voldoende anders. APIs komen bijvoorbeeld niet helemaal meer overseen waardoor een "write once, run many" principe niet onmiddelijk meer mogelijk is.

In Windows met UWP heb je 1 enkele code base. Je moet maar naar 1 API kijken en je kan gaan detecteren op wat voor apparaat je zit en het uiterlijk daarop volledig aanpassen door verschillende XAML interfaces te maken voor verschillende form factors indien je dit wenst. Je code word gedeeld over alle platformen, je moet maar 1 keer bugs fixen en je moet nooit iets gaan porten tussen de 2 apps.
In Xcode maak je gewoon 1 source code met 2 Targets (iOS & OSX), waarbij je de interfaces part kan aanpassen in dezelfde omgeving.
En de Touch-library's van iOS & Aanwijs-library's van OSX komen zoveel overeen dat je dat makkelijk in de zelfde source code zet.
Denk zelf ook dat dit meer een eerste versie is om af te tasten wat de markt ervan vind.
Je ziet nu al Apple achter de schermen allang bezig is met het Universele tussen iOS en OSX, zoals al als eerder genoemde codebase die al 99% hetzelfde is tussen beide.
Ook dat je tegenwoordig geen specifieke versie meer upload, maar dat het nu een tussenvorm van sourcecode en exe bestand is; bitcode.
Deze bitcode wordt aan de Apple-serverkant gecompileerd specifiek voor het apparaat welke deze App/Programma wil downloaden; automatisch rekenschap houdend met code optimalisaties, hardware optimalisaties, etc.
Deze bitcode is processor onafhankelijk en wie weet wat Apple nog meer in de pijplijn heeft voor iOS10.
Wellicht een automatische aanpassing van TOUCH-code naar Aanwijs-code, zodat iOS Apps gewoon op OSX kunnen draaien?
Als leek zijnde lijkt er een heel groot verschil te zijn tussen iOS en OSX, maar de motor op de achtergrond is gewoon hetzelfde.
Continu is er een wisselwerking bij updates van beide OS'en; als je er maar dieper op induikt op OS-niveau.
Ook de library's trekken naar elkaar toe, zodat het niet verwonderlijk lijkt dat het laatste 1% verschil teruggaat naar wellicht 0,2 % of zelfs minder.
Je ziet dat ook in de ontwikkelomgeving Xcode van Apple, waarbij al een tijdlang helemaal niet meer specifiek wordt gesproken over schermgroten bij het designen van de UI, je hebt alleen maar Compact en Wide.
Dit kan ook als voorloper dienen tot 1 UI systeem, waarbij automatisch de juiste al gekozen wordt voor welk systeem je dan draait iOS of OSX.

Zie ook dat sinds iOS9 er een openbare filesysteem is gekomen met iCloud Drive, waarbij van alles ingezet kan worden welke toegankelijk zijn voor iOS of OSX (of zelfs Windows).

Hier wordt vaak vergeten dat Apple niet alleen Hardware maakt, maar ook Software en dan vooral de Operating System kant.
En net als bij de Hardware kant zie je ook aan de OS kant dat dingen heel geleidelijk ingevoerd worden, waarbij het nut direct nog niet zichtbaar is.
Apple doet heus niet alles goed, vooral als men wel opeens zaken vlug uit wil brengen (bijv. Apple Maps).
Bij UWP kun je in principe in je solution meerdere outlet/projects definieren die specifieke devices families targeten. Dus bovenop de mogelijkheid van een enkele codebase, kan het ook wat je met XCode(ugh) kan.
Dat is dus niet waar, in ieder geval voor UWA. Je interface is verschillend, maar alle logica kan hetzelfde zijn.

Neem een app als Youtube (puur als voorbeeld) liken, subscriben, comments plaatsen zullen allemaal dezelfde achterliggende logica gebruiken. Dat je op je telefoon op een icoontje drukt zonder text, en op je PC een icoon met text maakt voor de logica niet uit.

Met UWA hoef je verder ook geen zorgen te maken over het onderliggende systeem, je schrijft voor Windows 10 en niet voor Device X.
Apple heeft er voor gekozen om bijvoorbeeld bij de Apple TV de browser te blokkeren. Zo is het niet mogelijk om via simpele iOS element HTML content te weergeven. Apple heeft dit expres gedaan om apps native te houden. De situatie die Microsoft nu creëert zorgt er ook voor dat er bij bepaalde platformen een niet goedwerkende app te voorschijn komt, want het is 1 app. Apple heeft er voor gekozen om per platform regels op te stellen en dit werkt prima. De kwaliteit per app ligt vrij hoog en je ziet dat er over nagedacht is waarom sommige dingen niet mogen. Microsoft denk daar blijkbaar anders over en heeft liever een app store met veel apps waarbij sommige apps niet geschikt zijn voor bepaalde platformen.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 02:14]

Anoniem: 381588 @Xieoxer17 januari 2016 14:43
Klopt, is ook iets voor te zeggen. Al ben ik het niet eens met je laatste zin, als je een UWA maakt zonder na te denken over hoe het op andere platforms gebruikt wordt is het niet universal geschreven. Hetzelfde met iPhone apps die je kon downloaden op je iPad en in 'telefoon modus' werden gedraaid.

Zowel Apple als Microsoft geven de vrijheid aan de developers om hun apps te verpesten/mooi te maken. Apple kiest er inderdaad voor om je mogelijkheden te beperken (en dus hogere kwaliteit probeert waar te borgen) waar Microsoft je de vrijheid geeft.
Ontwikkelaars kunnen enorm lui zijn en voor de makkelijkste oplossing gaan. Als eigenaar van een app store wil je dat natuurlijk niet, want dan krijg je de situatie dat mensen negatieve dingen over de app store gaan zeggen. Natuurlijk weten wij als techneuten dat natuurlijk niet zo is en dat het te maken heeft met de app niet niet met de app store. Ik moest namelijk ook mijn opa uitleggen waarom bepaalde apps niet meer werken op zijn Philips TV en nog steeds denkt hij dat het bij Philips ligt ipv de ontwikkelaars van de app. Hij verteld het bij elke verjaardag waarom Philips tv's super slecht zijn. Dit soort verhalen wil je als bedrijf voorkomen en vandaar de keuzen van Apple. De ontwikkelaars moeten iets meer werk verrichten bij het Apple ecosysteem, maar de apps worden daardoor wel een stuk beter.
Jongens. We hebben het nog steeds over microsoft. Je weet wel dat bedrijf dat zelf nog niet eens de scheiding kan maken tussen desktop en tablet. Hoe kan ik een bedrijf wat zo wispelturig is over het startmenu (wat ze nooit hadden moeten verwijderen) en de modern UI nou vertrouwens op dit gebied? Wanneer wordt er een tablet interface gebruikt en wanneer een desktop interface? Ze hebben het met windows 10 zelf nog niet eens echt heel duidelijk, want een kwart is modern ui, dan hebben we een kwart wat is aangepast aan desktop gebruik, maar toch ook weer niet en voor de geavanceerde instellingen en sommige andere applicaties wordt je gewoon doorgelinkt naar de oude windows 7 versie.

Hoe kan ik een bedrijf wat al geen uniformiteit heeft in iets simpels als een "control panel" toevertrouwen dat zij voor mij de layout regelen zodat 1 versie genoeg is?
Zwaar irritant inderdaad, dat de ATV4 geen browser heeft :(
Airplay mirroring van een iPad of iPhone werkt tien keer sneller dan een remote gebruiken waar je door de letters heen moet scrollen. Zelfs aanwijzen met de motion control is veel trager.
Dan moet je de AT4 updaten. Dan is hij weer sneller :)
Dan nog werkt typen op een normaal qwerty tobo een stuk sneller dan lettertjes aanklikken met een remote.
Ja dus? Dat kan ook met libraries. De API's die je gebruikt zijn om met het OS en device-specifieke zaken te communiceren. Al je business logic, data modellen, communicatie enz. kan prima universeel zijn.
Dat ontken ik toch nergens? Ik reageer op het 'If Device == xxx' verhaal en dat dat niet nodig hoeft te zijn.
Ik denk niet dat jij al eens in Visual Studio gekeken hebt naar hoe een universal app word gemaakt. Het grootste deel van de code daar bevat geen enkele instructie die het apparaattype gaat nakijken. Je programmeert tegen 1 enkele API als je dat wenst (zeker zo lang je in .Net alles teruggevonden krijgt wat je wenst te doen). .Net compileert dan ook NIET naar direct uitvoerbare code maar naar een tussentaal waarna op het OS een JIT compiler ervoor zal zorgen dat de code zo optimaal mogelijk word uitgevoerd.

Maw, je hebt je functionaliteit maar 1 keer te implementeren, maar 1 keer te schrijven en maar 1 keer te onderhouden in tegenstelling tot de oplossing die Apple aandraagt. UIkit en App kit zijn nu eenmaal verschillend en de verschillen zijn vaak klein wat het minder leuk maakt omdat je dan sneller fouten gaat maken.
Ik heb wel eens in Visual Studio naar universal apps gekeken. En ik heb ook naar XCode / Swift gekeken.

Het mooie van die omgevingen is dat veel complexiteit je uit handen wordt genomen, je hoeft je over veel zaken geen zorgen te maken.

Een groot nadeel daarvan is dat je applicatie gericht is op de minste van de ondersteunde platformen.

Een ander groot nadeel is dat apps die zowel op Intel als op ARM moeten kunnen draaien óf naar bytecode zijn gecompileerd, i.p.v. naar pure machinecode, óf universal binaries zijn met daarin Intel en ARM code.

Nog een groot nadeel is dat muisinterfaces met touch sub-optimaal werken, en vice versa.

Op Android is het zo overduidelijk dat 80% van de tablet apps opgeschaalde telefoon apps zijn. En dan hebben we het over 1 OS met 1 CPU architectuur!

Je kunt je dus afvragen wat beter is, 1 app voor alles, of voor alles 1 dedicated app. Als de functionaliteit verder gaat dan bv een nieuws-app of social media app, dan denk ik dat de laatste optie de betere is!

Met andere woorden: wat er hierboven wordt gezegd, klopt niet voor de programmeur, maar wel voor de codegenerator!

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 23 juli 2024 02:14]

Een ander groot nadeel is dat apps die zowel op Intel als op ARM moeten kunnen draaien óf naar bytecode zijn gecompileerd, i.p.v. naar pure machinecode, óf universal binaries zijn met daarin Intel en ARM code.
Hoezo nadeel? De code wordt optimaal gecompileerd voor het apparaat waar het op draait ipv getarget op de minste ARM CPU (iets wat je in de alinea erboven nog als nadeel geeft).
Op Android is het zo overduidelijk dat 80% van de tablet apps opgeschaalde telefoon apps zijn. En dan hebben we het over 1 OS met 1 CPU architectuur!
Dus ARM en Intel is dezelfde architectuur?

Het beste is 1 code base voor de functionaliteit en meerdere voor de UI. Dit is mogelijk met beide platformen voor goeie programmeurs.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 23 juli 2024 02:14]

Dus ARM en Intel is dezelfde architectuur?
Nee, je moet het beter lezen! Dit zei ik:
"Op Android is het zo overduidelijk dat 80% van de tablet apps opgeschaalde telefoon apps zijn."

Telefoon en tablet, beide Android, beide ARM.
Het beste is 1 code base voor de functionaliteit en meerdere voor de UI. Dit is mogelijk met beide platformen voor goeie programmeurs.
Eén codebase, daar ben ik ook een groot voorstander van! Maar niet één app voor desktop Windows 10 op Intel en mobiel Windows 10 op ARM.
Heb je wel eens een windows Phone 10 device getest met een Universal app? Tegenwoordig zijn processoren (en overige onderdelen) snel genoeg om Bytecode uit te voeren zonder dat je er veel van merkt ten opzichte van machinetaal. Dit is in 90% van alle applicaties zo (Dus ja er zijn ook zeker uitzonderingen). Zeker voor mobile devices. Sterker nog. Het kan soms zelfs sneller zijn omdat er runtime nog geoptimaliseerd kan worden. Dus waarom moet er onderscheid gemaakt worden tussen Intel en ARM devices? Het is prima mogelijk een abstractielaag te gebruiken en runtime te optimaliseren op basis van instructiesets e.d. Kijk bijvoorbeeld naar Java. Universal apps gaat nog een stap verder door ook de GUI en windows API's op verschillende platformen hetzelfde te houden. Waarbij de juiste GUI (XAML) tijdens runtime op basis van het onderliggende systeem gekozen kan worden.
Het kan dus prima met dezelfde codebase wat onderhoud uiteindelijk makkelijker maakt.
Wat Apple doet resulteert uiteindelijk in bijna hetzelfde resultaat alleen met een andere aanpak. Persoonlijk vind ik de manier van Microsoft eleganter werken. En ja ik ontwikkel voor beide platformen:).
Wat Apple doet resulteert uiteindelijk in bijna hetzelfde resultaat alleen met een andere aanpak.
Dat klopt, het resultaat is hetzelfde! Alleen heeft een Apple iDevice doorgaans de helft van de CPU cores en de helft van het RAM geheugen. Dus jouw geprefereerde oplossing kost het dubbele aan resources.
Persoonlijk vind ik de manier van Microsoft eleganter werken. En ja ik ontwikkel voor beide platformen:).
Je kunt met één code base ontwikkelen voor meerdere platformen. Je build moet wel specifiek voor een platform zijn, om daar het maximale uit te halen.
Die ene API is echter wel een deelverzameling van andere API's met als gevolg dat je universele app op geen enkel device maximaal presteert. Tel uit je winst c.q verlies.
Verander uw naam eens heel ff snel! Adaptive layouts bestaan al minstens zolang als Android en wordt op een heel erg elegante manier op een low level afgehandeld. Als de software eenmaal runt is er geen overhead.
Eén app voor alles is dus niet de oplossing!
Jouw verhaal klopt niet helemaal, maar ik kan me zeker wel vinden in je eindconclusie!

Waar ik wel toekomst in zie, is zaken als Handoff / Continuum. Je kunt op verschillende apparaten aan dezelfde documenten doorwerken. Op voor het platform geoptimaliseerde apps.
Ik heb een paar van die Universal apps draaien op Windows 10, ik hoop dat ze dat gaan afschaffen. Die universal apps van zijn zeer slechte kwaliteit, veel lege witte plekken, knoppen die misschien logisch zijn bij een smartphone maar compleet de mist in gaan bij een desktop. De meest fijne apps in Windows 10 zijn toch de klassieke apps, met balk en uniforme knoppen.
Geen idee waarom je op irrelevant bent gemod, maar wat jij beschrijft ligt op de loer voor universele apps.

Als je het goed wilt doen, krijgt elk platform z'n eigen app...
Ik ziet het al voor me hoe soepel dat zou gaan met videofragmenten uit mijn a7s of de mogelijkheid om 900 raw foto's te uploaden van 10mb per stuk en vervolgens de metadata te bewerken in lightroom en deze te synchroniseren met alle 900 foto's om deze vervolgens weer in een videoprogramma toe te voegen tot een timelapse.

Surface kan dit namelijk wel.

[Reactie gewijzigd door FireBladeX op 23 juli 2024 02:14]

Hoe gek moet je zijn om zo iets op een - welk merk/ type dan ook- tablet te willen doen. Omdat het kan? Geen sterk argument. Volgende stap is dat het ook op je smartphone moet kunnen....
Nee, omdat sommige fotografen veel reizen. Ik ben van plan ook om een rondreis te maken waarbij ik minimaal <6 maanden niet thuis kom. Wat moet ik dan doen? 6 maanden lang materiaal bewaren terwijl ik tijdens mijn rondreis genoeg momenten heb om het te bewerken en te uploaden zodat de centjes kunnen binnenstromen. Ja, dan is een surface 4 dan toch erg handig. Het is een volwaardig pc (oke niet zo sterk als een desktop PC van dezelfde prijsklasse) maar voldoet prima om deze handeling uit te voeren. Dus voor mij, is het prima travel-companion.
Ooit van een laptop gehoord?
ik kan best begrijpen dat firebladex een surface verkiest boven een gewone laptop hoor ..; een laptop is veel dikker, breder en dieper dan de surface; bovendien kan je met de surface gewoon windows software draaien; dus ook photohop enzo. als je veel reist, en zeker als het een backpacktrip zou zijn,dan heb je liever 2 kg minder mee dan 2kg extra.... bovendien is de surface een uniek product dat geen alternatieven kent behalve de vorige versie van de surface; het is een tablet met desktopmogelijkheden; je hebt dus een volwaardige computer mee; uiteraard met iets minder spierballen dan een reguliere pc maar het werk geraakt er wel op gedaan... photoshop zal dus gewoon werken en ook video's bewerken is geen probleem, alleen zal het renderen iets langer duren dan op een gewone pc.
Bovendien akn hij op zo'n surface gewoon een externe harddisk aansluiten om de bewerkte gegevens op te bewaren, dit kan ook bij android maar bij apple willen ze nog altijd niet dat je de inhoud van een schijf kan zien, laat staan er iets aan toevoegen/wisen of bewerken.

Wil de ipad pro echt serieus genomen worden als mediabewerkend toestel, dan zullen ze bij apple toch eens moeten gaan inzien dat de meeste media eerst op een flashdisk staat (inladen via cardreader op usb), en dat men daarna een hoop spul creëert dat in .raw wordt opgeslagen in HD formaat en dat 64gb meteen vol staat met zulk materiaal as je er profi met bezig bent; zelfs amateurs krijgen dat vrij snel vol.. Als je dan dat materiaal telkens moet gaan uploaden naar de cloud, dan weer downloaden op een pc oid, om het dan te kunnen opslaan op externe schijven is toch wel echt enorm veel tidjverlies (tenzij je een gbit up/down lijntje hebt; dan valt het wel mee, al zit je dan weer met de snelheid van wifi te sukkelen).
Er zit zo'n snelle lightning connector op; een usb3 hubje of usb3-lightning connector moet nu toch wel eens toegelaten worden zodat men op een snelle en werkbare manier z'n videoarchief kan beheren... anders is een ipad voor videobewerken ook maar ne plakker op een houten been
Anoniem: 343906 @bogy18 januari 2016 01:07
Wanneer je een beetje moeite had gedaan had je op internet kunnen vinden dat je ook voor iOS externe opslagmogelijkheden hebt: http://www.leefco.com/ibridge of https://www.sandisk.nl/home/mobile-device-storage/ixpand bijvoorbeeld.
Dat is in mijn ogen de surface 4 ook. Alleen compacter en lichter. Elke kilo bagage telt. Daarnaast kan je ook illustrator/Photoshop gebruiken inclusief de stylus waarmee je kan tekenen (wat ik ook uitgebreid gebruik van maak). Tegenwoordig zijn laptops voorzien van touch maar kunnen niet plat neer om als (comfortabele) tekenscherm te dienen.

Surface 4 = kracht van een laptop en de gewicht en design van een tablet (+ de mogelijkheden van beide laptop en tablet).

[Reactie gewijzigd door FireBladeX op 23 juli 2024 02:14]

Daarom is de surface dan ook een volwaardige pc in een tablet behuizing. Met wel een kleurecht scherm.
Grote faal imo dat T.net deze Pro dan ook weg zet tegen standaard tablets en niet tegen de enige echte concurrent, de Surface's. Vraag me af hoe 'krachtig' die A9x is vergeleken met wel concurrerende hardware (i7 ulv gezien prijsklasse).

Surface biedt veel meer value (moneywise, maar ook zeker productiewise dankzij een echt desktop OS). Deze ipad pro slaat imo de plank volledig mis, want het is geen productieapparaat en vermoedelijk zelfs voor apple mensen te duur om als huis-tuin-keuken tablet te gebruiken (en te groot denk ik)
App:
Klinkt allemaal heel mooi dat je 1 app hoeft te maken, maar het blijft stoeien met de interface en de achterliggende code. De app zal nooit helemaal perfect aanvoelen als een mobiele app of als een laptop/computer app, want het is een mix van beiden platformen.
Da app kan zeker perfect aanvoelen. Dat ligt puur aan de developer.
  • Je kan een UWP app ontwikkelen die alleen geschikt is voor desktop en een UWP app die alleen geschikt is voor Mobile waarbij ze geoptimaliseerd zijn voor 1 formfactor.
  • Je kan een UWP app ontwikkelen die automatisch schaalt naar welk scherm dan ook met weinig moeite en dan zal je soms enige beperkingen zien.
  • Je kan een UWP app ontwikkelen die automatisch schaalt naar welk scherm dan ook met wat meer UI tweaks en wat meer moeite, maar dan kan je tot in de f#cking detail je UI per schermformaat/resolutie aanpassen.
App:
Klinkt allemaal heel mooi dat je 1 app hoeft te maken, maar het blijft stoeien met de interface en de achterliggende code. De app zal nooit helemaal perfect aanvoelen als een mobiele app of als een laptop/computer app, want het is een mix van beiden platformen. De manier hoe Apple het doet is veel beter, 1 taal waarmee je app mee kunt maken. De basis code van je applicatie kan zowel voor iOS en Mac OS X worden gebruikt, maar alleen de interface code is anders. Vanaf dat punt ga je echt een goeie Mac OS X applicatie bouwen of een iOS app. Je krijgt inderdaad 2 apps, maar beiden apps zijn echt speciaal gemaakt voor dat ene platform.
Dus met andere woorden, iedere website met een responsief ontwerp is ok ongeschikt en slecht geoptimaliseerd voor smartphones en desktops? Ook vergeet je volledig dat de interface voor Windows 10 Mobile ook volledig los staat van de interface die een app verzorgt op Windows 10. Kijk naar de Office apps, op desktop hebben deze een ribbon, op Mobile is dat allemaal in het onderste menu gezet voor handig gebruik op kleine schermen. Kijk naar Edge: op desktop heeft he tabbladen van boven met favorieten, op Mobile is dat opnieuw allemaal onderaan gezet in handige menu's. Wat jij hier als voordeel noemt voor Apple's ontwikkelmodel is net zo goed waar voor dat van Microsoft, ontwikkelaars kunnen 2 losstaande interfaces ontwikkelen met dezelfde basis, dat is al zo sinds Windows Phone. Maar ze krijgen ook de optie om gewoon een responsive interface te maken. Maw. op Windows is er voor ontwikkelaars de keuze dat op te lossen zoals ze dat zelf willen.
Dat gaat toch maar deels op?
Universeel, leuk en aardig maar niet altijd de juiste keuze.
Anoniem: 343906 @SunnieNL17 januari 2016 13:38
Die kracht is tegelijkertijd ook de zwakte van dat idee. Je gebruikt een deelverzameling van meerdere API's met als gevolg dat je universal app op geen enkele device maximaal presteert.
Wat een onzin praat jij.
Beetje bewerking van een film van 1 uur en dan gewoon avi is niet een bestand dat je onderweg even lekker van de cloud haalt etc.
AVI al niet nee; laat staan de échte formaten waarin professioneel geschoten wordt in 4K. Ik zit niet goed in de materie maar kan me voorstellen dat je per scene al snel over meerdere gigs praat. Of een music album in iets exotisch als DSD128 met 80MB per minuut.

Nee dankje; draadloos gaat dat voorlopig nog echt niet fijn werken lijkt me.
"On the go" natuurlijk al helemaal niet.

[Reactie gewijzigd door Ducksy88 op 23 juli 2024 02:14]

Je wil geen ruwe videodata over een wifi-verbinding sturen, hoe snel ook. Zeker niet als je dat voor je werk moet doen, want dan kost iedere minuut vertraging geld (en we hebben het over veel minuten vertraging per dag).

Voor de incidentele youtube-upload zal dat geen punt zijn natuurlijk :) Maar video bewerken op een tablet met matige kleurechtheid lijkt me geen geweldig idee :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 02:14]

Mensen in de USA die filmpjes bewerken die reizen teveel voor kabeltjes? Right.
Persoonlijk kan ik me niet voorstellen dat dit door gaat breken in de grafische wereld. Misschien voor schetsjes, maar niet voor serieus gebruik. Ik werk zelf in de VFX/animatie wereld en er komt wel meer bij kijken dan photoshop kunnen openen. Je hebt te maken met een hele pipeline en workflow binnen projecten, software en hardware die moeten samen werken. Ik zie dat echt niet gebeuren op iOS naast het feit dat de hardware voor serieuze video bewerking niet interessant is. Ik zie dit meer als een duur schetsboekje en dan liever een surface pro 4.

Maar liever workstations en servers om vanaf te werken. Afhankelijk zijn van een cloud en bijbehorende verbindingen lijkt me ook zeer onpraktisch. Er moet wel heel erg veel veranderen wil dit serieus gebruikt gaan worden.
ik zie het al voor me: een designer die een ipad pro als tekentafeltje gebruikt, met daarnaast 4 pennen; 1 pen in wismodus, 1 pen in tekenmodus, en dan van elke pen een reservepen zodat hij niet moet wachten om ze op te laden wanneer ze weeral plat zijn..

neen, echte profi tekenaars gebruiken geen klein oppervlak om op te tekenen maar hebben een 20" (minimm) tekenscherm voor zich met een ultrahoge precisie en een tekenpen met een aantal knopjes zodat ze handig kunnen wissen/tekenen/knipen/plakken en macro's uitvoeren zonder tekens in de menu's te moeten hangen of de functie te moeten gaan wisselen door het gommetje/pennetje/schaar/paneeltje/etc te moeten aanklikken ergens in de zijlijn van het scherm.

ik zie het ze wel gebruiken om thuis de krant te lezen/informatie/foto(albums) te bekijken op te zoeken op de bank omdat deze wat groter is en er dus meer info op 1 scherm past.
ik vind het momenteel bv onhandig dat als ik iets wil lezen dat ik telkens moet scrollen als ik op 2/3e van de pagina ben of het lettertype zo klein moet zetten dat het niet aangenaam meer leest (nog wel leesbaar, maar het wordt na een tijd vermoeiend op een scherm kijken naar kleine lettertjes).
Voor het opladen van de pen had apple trouwens wel iets innovatiever mogen zijn... een touchscreen staat namelijk constant onder een bepaalde spanning en een pen wordt gebruikt door het in contact te brengen met zulk een scherm; ze hadden bv bij detectie van de pen de spanning iets hoger kunnen zetten op de kwadranten waar de pen zich bevindt en deze zo op spanning houden met bv een condensator; zodoende dat hij altijd minimum 15/20/30 seconden actief is voordat hij het scherm weer moet aanraken.. (bestaat dit nog niet? vlug het idee patenteren)

[Reactie gewijzigd door bogy op 23 juli 2024 02:14]

Waar haal je dat van Disney vandaan? En waar haal je dat van Adobe over Photoshop vandaan? Een volwaardige versie? Heb je enig idee hoeveel tijd het zou kosten voor Adobe om Photoshop volledig te porten naar de iPad? Dat gaat echt niet in een jaar gebeuren. Ondertussen heeft Windows al enkele jaren wel een full-featured touch-Photoshop.
ik heb Andrew Shorten, productmanager bij Adobe, ongeveer een maand geleden gesproken tijdens een sessie in Keulen voor Project Comet. (Laatste design tool van Adobe). En hij heeft daar aangegeven dat ze nog geen concrete plannen hebben om iets te maken voor de IPAD Pro. Hij verwachtte wel dat ze daar in de toekomst iets voor gaan maken. (Naast de reeks apps die er nu al zijn voor de IPAD). De huidige apps zijn ter ondersteuning van het werken op een normale pc. Denk aan schetsjes, inspiratie, etc. Ik verwacht daarom niet dat het een volledige versie van Photoshop zal zijn.
En op de surface 4 pro draai je gewoon photoshop, volledige versie neem ik aan?

Dit kwam ik tegen in een vergelijkingsartikel:
http://www.trustedreviews...ipad-pro-vs-surface-pro-4

De conclusie zet ik er maar ff bij:
Verdict
The iPad Pro is the most capable tablet Apple has ever produced, as a well as a massive canvas for creative types.

But let's not kid around here – it's not even in the same category as the Microsoft Surface Pro 4. Whether you gel with Microsoft's 2-in-1 vision for Windows 10 or not, there's no denying that it's a much more capable and flexible device than the iPad Pro.

The Surface Pro 4 is something that you might consider replacing your laptop or even desktop computer with, under certain circumstances. The iPad Pro is something you might consider replacing your iPad Air 2 with.

Both are fine devices, and Apple's peerless tablet-optimised app ecosystem and peerless hardware design continues to impress on its own terms. But Apple is pitching it as much more than a mere tablet, and it doesn't quite match up to those laptop-replacement ambitions.

The Surface Pro 4 is simply the more capable, flexible, and downright useful device of the two.

[Reactie gewijzigd door D-Day op 23 juli 2024 02:14]

Heb je enig idee hoeveel tijd het zou kosten voor Adobe om Photoshop volledig te porten naar de iPad? Dat gaat echt niet in een jaar gebeuren. Ondertussen heeft Windows al enkele jaren wel een full-featured touch-Photoshop.
Dan heb je de introductie van de iPad gemist waar letterlijk iemand van Adobe Photoshop op de iPad kwam voorstellen.
Anoniem: 455646 @Loller116 januari 2016 08:50
Dat hebben zij bekend gemaakt tijdens de laatste WWDC ding..
Ik zie Adobe echt geen tijd steken in ondersteuning zolang er geen degelijke userbase van het platform is en zolang er geen vraag vanuit die userbase is. Het is niet alsof je PS van de OS X even gewoon door een compiler kunt halen en kunt laten draaien op iOS. Daar is heel wat meer voor nodig spijtig genoeg.
Zij hebben zelf een goede previeuw gegeven tijdens Apple evenement laatst ;-)
Ah ja, die preview. Dat was inderdaad geen volwaardige Photoshop. Wel wat uitgebreider dan Express.
ik lees eerder dit:

http://www.techradar.com/...ork-and-it-s-okay-1309221

"So, what we've been doing instead is reimagining the functionality in our applications, and figuring out how we can strip down some of the 25 to 30 years of features and use cases into building blocks as individual applications, and how we can connect the apps back to our desktop [programs] so users can build a better workflow.

For Photoshop, Adobe unveiled three iOS apps that mimic three distinct use cases offered on the desktop app. Photoshop Fix, Photoshop Mix and Photoshop Sketch were introduced to replicate three different ways that users interacted with Photoshop on their PCs or laptops."

Lijkt me toch echt stug dat ze een volwaardige desktop applicatie touch- en tablet-klaar gaan maken. Ik vind er ook echt helemaal niets over. Link wellicht naar je claim.

Juist het feit dat het géén "volwaardig OS" draait (i.t.t. de Surface serie), maakt het een beetje een on-apparaat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 23 juli 2024 02:14]

Het OS lijkt me het probleem niet maar Photoshoppen op een 10' scherm, heeft iemand hier dat wel eens gedaan? Op een 13' is het al zwaar behelpen. De reviewer heeft het steeds over een 'enorm tablet' maar dat is nogal shbjectief.

Ook is het toetsenbord dan niet meer optioneel ;(
Kom op zeg, de iPad pro haalt het niet bij een native OS X systeem voorzien van Adobe foto en videobewerking en ook niet bij een Windows systeem dat van hetzelfde voorzien is. Je moet wel heel wat concessies willen doen om steeds weer te willen wachten op die te prijzige meuk bij professionele fotobewerking. Ik zeg niet dat niemand daartoe bereid is maar ik geef even aan dat het ver weg blijft bij mijn ideale machine en het lijkt me zeer sterk dat ik de enige ben die daar zo over denkt.
En zeker niet als het scherm nogal aan de blauwe kant is. Zit je al je foto's te rood te corrigeren. Of kan je het scherm calibreren met een spyder oid?
Tja, het omgekeerde is ook waar want het is sterk afhankelijk van wat je zoekt. Wil je geavanceerde bewerkingen doen dan zit je aan een desktop vast maar als dat nou juist helemaal niet je bedoeling is en je gewoon wat standaard zaken wilt doen en veel gebruik van filters wil maken dan is een desktop een dikke overkill en niet bepaald gebruiksvriendelijk. Voor die taken is een tablet als de iPad weer geschikter.

De grote uitdaging op dit moment is zorgen dat je de geavanceerde zaken kunt doen eveneens als de simpele zonder dat je inboekt aan gebruiksgemak. Je ziet bij de Windows tablets dat die combinatie extreem lastig is. De eindoordelen zijn vaak dat het een slechte tablet maar een prima laptop is. Bij de iPad is dat oordeel weer andersom (prima tablet, slechte laptop). Totdat dit opgelost is zullen mensen die beide willen concessies moeten doen. Wat je overigens ook nu vaker ziet is het zoeken van samenwerking tussen tablet en zo'n desktop.

De iPad Pro lijkt mij op dit moment meer concurrent van pen en papier dan van een laptop voor velen. Net als met pen en papier kun je het beginwerk met de iPad doen en de verdere uitwerking op je desktop.
Adobe heeft nog steeds veel problemen met de lastste versie el capitan.
Deze zijn anno 4 maanden later nog steeds niet verholpen.
Zelfs de cc versie werkt niet goed.
Zo kan je bv met bridge geen fotos meer binnen halen van je dslr.
Daarom een hoop mensen noodgedwongen terug yosimite.
Dus ik geloof niet meer in adobe en denk dat er steeds meer mensen zullen overstappen naar goede alternatieven.
Adobe is niet meer wat het geweest is.
De vraag is ligt dat aan Adobe of aan Apple?
Aanpassen van de apps zijn voor de maker.
Aanpassen aan aanpassingen van het OS.
Natuurlijk zijn ze er verantwoordelijk voor, maar de oorzaak zit hem niet daarin.

Waarom werkt een goed werkend stukje software op Yosimite wel en op El Capitan niet goed...
er zijn meer dan zat alternatieven voor adobe voor de mac waar ik allang naar ben overgestapt...affinity designer, affinity photo, sketch, krijgen regelmatig updates en zijn volwassen programma's werken echt heel goed.
Jij wel, maar als je voor een grote organisatie werkt, is het ineens niet meer zo makkelijk overstappen op een alternatief. Die vereisen dan werk vanuit een bepaalde bestandsindeling/applicatie.

Maar goed. Er zijn voldoende alternatieven als je verder kijkt dan dat.
Je moet eens naar de universal apps kijken die MS zelf gemaakt heeft. Zowel op desktop als op telefoon heb je dezelfde app en toch laten deze zich perfect schalen over die platformen heen.

Apple heeft gewoon het probleem dat ze niet eenvoudig naar een universall app systeem kunnen gaan zelfs al zouden ze dat willen. De APIs tussen de 2 platformen zijn niet gelijk meer. Dat heeft MS met het .Net framework en het feit dat je op beide platformen hetzelfde OS draait vandaag beter in de hand.
Maar je wil toch ook niet OSX en iOS als universeel hebben?
In een Xcode project kan je wel eenvoudig gemeenschappelijke code delen met verschillende targets verder heb je gerichte frameworks (iOS/OSX of voor beide).

Dat maakt verder ook niks uit want je software verdient aandacht, een OSX applicatie is geen iOS applicatie en andersom ook niet.
Je vergeet daarbij te bedenken dat als continuumbvan Windows Phone goed van de grond komt, je straks een "volwaardige" desktop hebt in een telefoon.

Dan zou je ook willen dat de apps op de telefoon in vergelijking met de desktop-versie grotendeels dezelfde functionaliteit hebben.

Ik vermoed dat MS hier naar toe wil.
Dat zie je bij Apple (nog ) niet.
Al weet je maar nooit bij Apple hoe snel ze dit kunnen implementeren.
Zoals ik al aan heb gegeven:
"In een Xcode project kan je wel eenvoudig gemeenschappelijke code delen met verschillende targets verder heb je gerichte frameworks (iOS/OSX of voor beide)."

iOS gebruikt niet dezelfde componenten als OSX, dat wil je ook niet op beide systemen hebben. De functionaliteiten liggen veelal in de backend, die kan je gewoon als shared code toepassen (je geeft gewoon bij de build settings van de targets aan welke broncode je wilt bouwen).

Bijvoorbeeld een knop voor een mobiele App is niet dezelfde type knop als die voor een desktop App, deze code ga je ook niet door elkaar hutselen om er simpel vanaf te komen (dan ben je fout bezig). De actie die achter zo'n knop ligt die kunnen in veel gevallen wel voor beide targets worden toegepast.
En ik geef het tegendeel aan.
Hoe makkelijk is om een functionaliteit te hebben die op beide apparaten werkt.
"Beperkt" als mobiel apparaat, volledig als desktop. En dat in 1 apparaat,

Jij geeft alleen aan dat je dan fout bezig bent, maar een argument heb je er niet voor.

Je kunt in code inbouwen dat je werkt op het ene of andere OS.

Ik wil een stap verder, een code die aanvoelt of je mobiel werkt of op aangesloten op een scherm en toetsenbord. Dus maar 1 code voor alle apparaten waar de code aanvoelt hoe je werkt of wat voor apparaat je hèbt.
Zoals ik al aangaf alleen gedeelde code kan je koppelen aan beide targets en schrijf je die code maar 1 keer (voor mobiele omgeving en desktop omgeving). Voor de rest hou je het netjes gescheiden.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 23 juli 2024 02:14]

Tuurlijk, Apple heeft het altijd bij het rechte eind, en de hele wereld zal al hun software omzetten naar iOS. Ik dacht het niet, aangezien er maar één fabrikant is die iOS-apparaten levert, terwijl er tientallen fabrikanten zijn die Windows-apparaten leveren.

Als je ECHT iets gedaan moet krijgen, dan is een desktop onontbeerlijk, of minimaal een laptop met een dockingstation. Zelf heb ik sinds kort een nieuwe laptop die kort bij de capacteit van een high-end desktop komt. Ik heb erover gedacht om mijn monitor, muis en toetsenbord weg te doen, maar toen ik weer even achter de desktop zat, was ik blij dat ik dat niet heb gedaan. Er gaat simpelweg niets boven een computer met een compleet, groot toetsenbord en een 24 inch (of groter, of meerdere) scherm, en dus komt er ergens deze maand een dockingstation, zodat ik de desktopkast wel weg kan pensioneren. (De grafische kaart in de laptop is zwaar genoeg om zo nu en dan een spel te spelen met instellingen die ik acceptabel vind. Die kaart is sneller dan de kaart in mijn huidige desktop.)

Ik wacht op de dag dat ik een kastje kan kopen ter grootte van een telefoon, met de capaciteiten van een huidige high-end desktop, dat ik dan kan inpluggen in een mini-dock (scherm+toetsenbord zoals een laptop), of een gewoon dockingstation met scherm, toetsenbord en muis. Dan wordt dat kastje in feite een mini-desktop (die wellicht met een telefoon gecombineerd kan worden).

Een tablet is het gewoon niet om werk op gedaan te krijgen dat meer vereist dan een beetje typen. Het is simpelweg niet snel genoeg in vergelijking tot een laptop en zeker een desktop, en het scherm is niet groot genoeg.

Dan heb ik het niet eens over de extra rekenkracht van een laptop en desktop gehad, en heb ik de beperktheid van het OS ook nog niet meegenomen in de beoordeling.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 23 juli 2024 02:14]

Die kant gaat MS dus op met Continuum. Nog even geduld hebben en dan komen ze met de Surface phone met x86 soc.
Die universele apps van Windows hebben wel de (mogelijke) andere indelingen afhankelijk van de grootte van het scherm etc. Anders was het inderdaad geen goed idee.
Op m'n Surface Pro gaat bijvoorbeeld inDesign automatisch over naar een touch-interface wanneer het toetsenbord losgekoppeld word. Enkele functies zijn niet meer rechtstreeks toegankelijk maar bij mobiel gebruik hoeft dit ook niet voor mij. Universele apps zijn dus perfect mogelijk.

Als je echt productief wil gaan zijn, zeker met video bijvoorbeeld, ga je met een toetsenbord werken waarop je via hotkeys functies kan oproepen. En dan nog liefst op een workstation waarop je echt snel kan werken, niet op een toestel die het maar net aan kan.
Adobe heeft al aangeven dat ze een volwaardige versie van Adobe Photoshop willen uitbrengen voor iOS.
Ik mag het hopen. Op dit moment kan ik geen kant op met mijn RAW files op mijn iPad Air 2 128GB met Lightroom mobile. En daar had ik hem wel voor gekocht.
Anoniem: 726684 @Xieoxer17 januari 2016 04:11
De toekomstige mens heeft gewoon cyborg ogen in zijn oogkassen die hem informatie tonen.
Hoe kan de iPad Pro nou lager scoren dan de Google Pixel C ?? En als ik de conclusie lees:

"De iPad Pro [..] dan is deze reuzentablet bepaald geen miskoop.".
"Ondanks de hoge prijs zijn we overtuigd van de waarde van de iPad Pro"
"Kort gezegd is de iPad Pro een technisch hoogstandje van Apple."


Dan vind een 7,5 eigenlijk te laag; zeker als de Pixel hoger haalde.

Jullie moeten het product beoordelen op de kwaliteiten waarvoor het bedoeld is. Het is echt onzin punten aftrek te geven omdat het "niet altijd handig als bankhangtablet" is.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juli 2024 02:14]

Ik vind de score eigenlijk ook nog hoog uitvallen. Zo is het mij volstrekt onduidelijk welke doelgroep Apple hiermee hoopt aan te spreken. Zelfs de Tweakers-reviewer lijkt het ook niet meer te weten. Spreekt die eerder in het artikel nog over wel erg ver afwijkende kleurwaardes voor een dergelijke doelgroep: in de conclusie is deze tekortkoming ineens weg en is het een goede tablet voor deze doelgroep. Ik ben hem echt kwijt hoor....

EDIT: Ik zie dat de kleurenweergave wel als minpunt genoemd staat bij de plus-en minpunten. Dan begrijp ik de conclusie evengoed nog niet. De toevoeging Pro, als doelgroep de grafische industrie en dan die kleuren niet op orde. Vlees nog vis deze iPad Pro....

[Reactie gewijzigd door brain75 op 23 juli 2024 02:14]

Ik heb een iPad Pro en ik bekijk het als volgt en het is best simpel:

De iPad is net als andere tablets een productcategorie dat je niet per se nodig is en je vooral koopt voor erbij. Je zal er namelijk nooit een laptop of desktop mee vervangen. Als je het zo bekijkt dan ga je nadenken over wat je ermee kunt gaan doen. Voor consumeren is de iPad een redelijk op zichzelf staand product. Je kunt prima in de Cloud werken zonder tussenkomst van bijvoorbeeld iTunes, en dus een computer. En dan doel ik op het gebruik van streamingdiensten voor films en muziek, browsen, een keer een mailtje typen, snel notities maken, agenda bijwerken. Ben ik van plan om entertainment sessies van >3 uur te doen? Dan pak ik de laptop (MacBook) of indien mogelijk de Apple TV (als alternatief voor mijn SmartTV) of PS4.

Dan heb ik het nu alleen nog over consumeren gehad. Wanneer het gaat om produceren dan geldt eigenlijk hetzelfde verhaal als bij het consumeren. Is het mogelijk even iets snel te doen? Ik pak de iPad. Ga ik er echt voor zitten dan ga ik achter een bureau met de laptop produceren. De iPad kan dan nog steeds van dienst zijn. Ben ik thuis, dan gebruik ik de iPad Pro naast mijn laptop als mijn tweede of derde scherm voor taken als email, Sonos, notities en wellicht nog websites raadplegen. Illustrator en Photoshop zijn zelfs te bedienen met een mooi stukje software voor op de iPad: Astropad. De iPad Pro wordt dan een vervanger van de Wacom tablet. Met de Apple Pencil kan je vrij nauwkeurig tekenen. Er zijn al mooie stukjes software beschikbaar om al veel voorwerk te kunnen doen op de iPad, om vervolgens de nabewerking op de laptop/desktop te doen. Ik noem de apps Procreate voor als je meer Photoshop achtige dingen wilt doen, of Concepts voor Illustrator en dus vector creaties.

Kortom, wat is de iPad Pro dan in dit verhaal? Een extensie van mijn laptop. Absoluut geen vervanger. Wat consumeren betreft is het simpel gezegd een grotere maar fijne iPad. Waarom zou je die als consument kopen? Om dezelfde reden als dat je voor een OnePlus Two, Samsung Galaxy Note 5 of iPhone 6s Plus zou gaan. Ik vind het grote scherm van de iPad Pro geweldig. Dat het niet de ideale bankhangtablet is, kan dan wel kloppen, maar dat neem ik voor lief. Een iPad Mini vind ik echt te klein (eigen ervaring) en een iPad Air 2 vind ik nu ook te klein (eigen ervaring). Je vindt vanzelf wel een manier om de iPad Pro comfortabel te gebruiken. Net als dat je bij een laptop een comfortabele manier zoekt om tijdelijk mee te werken op de bank. Maar nooit langer dan 3 uur (Het is een gevoelsmatige tijdsaanduiding hoor), dan verdient een groot scherm, goede bureaustoel en externe toetsenbord en muis toch de voorkeur.

Ga je echt met de iPad Pro produceren, dan is ie meer geschikt om voorwerk te doen en de finishing touch op de laptop/desktop. In zakelijke omgevingen zal de iPad Air 2 al voldoen. In de creatieve sector natuurlijk de iPad Pro voor ontwerpschetsen, snel kunnen tekenen en overleggen met collega's etc. Maar ik ben niet zo thuis in dat wereldje dus ik kan daar niet veel over zeggen. Wel weet ik dat ik de reviews over de iPad Pro van de creatieve sector waardevoller vind dan die van een consumentenreview zoals deze op Tweakers, maar ook op vele andere sites hoor. Vanuit consumenten oogpunt ben ik het wel eens met deze review op Tweakers. Creatievelingen zullen anders naar de iPad Pro kijken en hem veel meer waarderen. Misschien dat daarom veel onduidelijkheid en ongeloof is tussen de lezers hier en elders over de iPad Pro.
Mooi duidelijk verhaal, maar de hele tijd lees ik: Als ik wat snel wil doen pak ik mijn Surface Pro en als ik serieus werk wil doen dan koppel ik mijn Surface pro aan een grote monitor keyboard en muis.
Je hebt gelijk, maar dat geldt niet voor mij. Ik ben van het kamp die geen concessies wil doen en daarom niet snel een Surface Pro zou kopen. Mooi ding hoor, daar niet van, maar ik houd liever de snelste laptop en de beste tablet gescheiden. Thuis zit mijn MacBook bijna altijd in een desktopopstelling. Buitenshuis wil ik ook een beetje knap kunnen werken, en dan zijn de MacBook Pro retina's aardige laptops omdat Apple 15" (die ik dan heb) combineert met een vrij slank ontwerp en krachtige hardware.

Als ik mijn MacBook zat ben of niet achter een bureau wil zitten om te ontspannen dan pak ik de iPad Pro. De combinatie van groot scherm en vier speakers is echt geweldig om bijvoorbeeld films te kijken. Het geluid is indrukwekkend voor een tablet en een niet te onderschatten pluspunt. De splitscreen feature in iOS 9 werkt ook veel relaxter op een iPad Pro dan op een Air 2. Voor de productievere zaken verwijs ik weer graag door naar mijn vorige reactie.

Maar uiteraard zijn er ook tal van argumenten te verzinnen om voor een alles in een oplossing te gaan :)
Helder verhaal, en een bijzonder nuttige toevoeging op de review die in een aantal opzichten toch wat karig is.

Het maakt het voor mij ook meteen duidelijk dat ik hier niet voor hoef te gaan.
Wel een beetje duur voor een extensie van uw laptop. In hoeverre is deze iPad een betere extensie van je laptop dan een normale iPad.
Nou: "Waarom zou je de iPad Pro als consument kopen? Om dezelfde reden als dat je voor een OnePlus Two, Samsung Galaxy Note 5 of iPhone 6s Plus zou gaan. Ik vind het grote scherm van de iPad Pro geweldig." ;)

Ik ben het daarom ook eens met iedereen die zegt dat de iPad Pro niet voor iedereen is. Je moet het grote scherm fijn vinden, de prijs ervoor willen betalen en dan kan je nog lang niet alles. Ik bedoel dat je er een Apple toetsenbord aan kunt hangen wil nog niet zeggen dat je laptop dan de deur uit kan. Kijk, het is simpel gezegd een grote iPad die echt onwijs krachtig is (voor een tablet) en van alle gemakken is voorzien, maar je kunt er niet veel meer mee dan een 'normale' iPad.

Dat gezegd hebbende is de combinatie van groot scherm en vier speakers echt geweldig om bijvoorbeeld films te kijken. Het geluid is indrukwekkend voor een tablet en een niet te onderschatten pluspunt. Maar dat zal voor iedereen weer anders zijn. Ook werkt de splitscreen feature van iOS 9 beter op het grotere scherm van de Pro dan op die van de Air 2. Ik heb momenteel nog beide in bezit dus kan dat goed vergelijken.
Als ik de conclusie van de review lees zegt de reviewer dan niet tussen de regels door dat men wellicht beter af bent met een Surface Pro?
De iPad Pro zal niet voor een heel grote groep mensen interessant zijn, maar als je binnen de specifieke doelgroep valt en je hebt het geld ervoor over, dan is deze reuzentablet bepaald geen miskoop.
Waarmee ik niet zeg dat een Surface Pro per se beter is maar in de conclusie staat geen alternatief vermeld dat beter geschikt is voor een bredere doelgroep. Het lijkt erop dat min of meer gelijkwaardige alternatieven (qua prijs, gebruikersgemak, presaties) bewust niet genoemd worden.
Nee want een Surface Pro heeft vergelijkbare issues. Waar de iPad Pro een goede tablet maar slechte laptop is, is de Surface Pro exact het omgekeerde. Buiten dat heeft het dezelfde afmetingen als de iPad Pro waardoor het bankhang argument ook voor de Surface Pro opgaat.

Dat er geen alternatieven genoemd worden is ook niet zo raar want die zijn er eigenlijk niet. De rest is namelijk allemaal van het niveau Surface Pro wat exact het tegenovergestelde is van de iPad Pro: een ultrabook die ook tablet kan zijn ipv een tablet die ook ultrabook kan zijn. Er zijn wel wat overeenkomsten zoals tekenen met de pen maar dat gaat bij de Surface Pro nog steeds vooral in desktop apps en op de iPad Pro in tablet apps. Dan zit je weer met geavanceerde mogelijkheden en daarmee complex in gebruik vs simpele mogelijkheden en daarmee eenvoudig in gebruik. Een echt alternatief vinden is dan ook zeer lastig. De lijst met alternatieven die je onderaan de review ziet laat dat ook zien: alles wat maar tablet of 2-in-1 (=tablet en notebook) is en een vergelijkbare prijs heeft staat er tussen maar dat is een kwestie van automatische filters.
De iPad Pro scoort niet laag, het is de Pixel C die belachelijk hoog scoort. En met "belachelijk hoog" bedoel ik niet "erg hoog", maar echt letterlijk "belachelijk" Lees de comments daar maar eens op na, genoeg argumenten waarom de score belachelijk is. ;)

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2024 02:14]

Onzin, hoewel de Pixel C ook kant noch wal lijkt te raken en wat dat betreft in hetzelfde schuitje als de iPad Pro zit, doet dat apparaat qua functionaliteit weinig tot niks onder aan de iPad Pro, maar kost wel de helft van wat deze tablet kost.

Sluit me aan bij de meesten hier, het is ongetwijfeld een mooi stukje hardware, maar het komt eigenlijk neer op een oversized iPad. Om "echt" op te werken, en zeker voor mensen in de creatieve hoek, waar Apple volgens mij stiekem ook wel op doelt met bijvoorbeeld de stylus, heb je een volwaardig OS nodig waarop je volwaardige apps kan draaien. Deze iPad komt een beetje op me over als een poging om op hardwareniveau een aantal generaties van de normale iPad over te slaan, waarbij qua gewicht en formaat zoveel consessies zijn gedaan dat het een nogal onhandig geheel is geworden. Ik zie er geen heil in in ieder geval, en vind hierdoor het cijfer ook te hoog.

[Reactie gewijzigd door Thomas op 23 juli 2024 02:14]

Onzin, hoewel de Pixel C ook kant noch wal lijkt te raken en wat dat betreft in hetzelfde schuitje als de iPad Pro zit, doet dat apparaat qua functionaliteit weinig tot niks onder aan de iPad Pro, maar kost wel de helft van wat deze tablet kost.
De 8 voor de Pixel C is een belachelijke score, het feit dat de software er al voor zorgt dat de tablet gewoon onbruikbaar wordt zou het op zich al Tweakers-onwaardig moeten maken, en zeker geen hogere score geven dat de Surface (Pro) of iPad (Pro).
Excuus voor het off-topic gaan, maar waar haal jij je "feit" vandaan dat de tablet "gewoon onbruikbaar wordt"? Overdrijven is ook een vak.
Ga aub even enkele reviews lezen van de Pixel C op verschillende andere websites waar die issue meermaals wordt aangehaald. Tweakers' eigen review haalt dit ook aan:
En o ja, de software bevriest af en toe, niet bij het uitvoeren van de handelingen die het meest van de processor vragen, maar gewoon in het instellingenmenu bijvoorbeeld.
Dus nope, zeker niet overdreven.
Af en toe bevriezen betekent niet direct onbruikbaar.
Klopt van geen kant. De Pixel C op zich, dus een tablet, is gewoon één van de beste Android tablets, zo niet de beste. Die score klopt wel degelijk. Het zijn de Surface-boys die het constant met de MS Surface vergelijken. Het zou mooi zijn als de Pixel C daar een goede concurrent zou zijn, maar op dit moment is de Pixel C gewoon een goede tablet en geen goede convertible. Tweakers heeft aan de score te zien het als tablet beoordeeld.
Het boeit niet of het een convertibel is of niet, de iPad is ook gewoon een tablet. Idem dito voor een iPad Pro, Surface en Surface Pro als je ze gebruikt als een tablet. Het is dan belachelijk dat een tablet met verschillende software fouten die het functioneren van de tablet in de weg staat - wat het geval is bij de Pixel C - een hogere score krijgt dan tablets met software die doet wat het moet doen. Zeker als die laatste punten afkrijgen voor quirks in de software die op zich geen schade toebrengen aan de UX en er bij de Pixel C zomaar vanuit gegaan word dat die fouten wel zullen worden opgelost en er daarom geen punten van af gaan. Dat is belachelijk. En trouwens, jij bent hier nu degene die de vergelijking met de Surface maakt, ik haalde alleen aan dat Tweakers punten systeem skewed is.
Vind de score nog redelijk hoog. Te groot voor een tablet en te weinig mogelijkheden om het in te zetten als een laptop. Een de benchmarks... Erg mooi maar die draai ik echt niet als ik ermee zou werken.. deze tablet zal denk ik voor een beperkt aantal mensen uitkomst bieden. Tel daar de prijs bij op. Ga jij het kopen en waarvoor ga je het gebruiken als betere optie?
Inderdaad, voor minder heb je een Macbook Air waar je meer mee kunt.
Dus helaas vind ik dit vooral een overhyped en overpriced gadget die alleen een kleine doelgroep dient.
Als er OSX El Capitan op had gestaan was het voor veel meer mensen interessant, maar zoals de review al zegt, iOS heeft teveel beperkingen.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 23 juli 2024 02:14]

Inderdaad, voor minder heb je een Macbook Air waar je meer mee kunt.
Ik wist niet dat een macbook air een tablet was.
De Pixel C had, volgens heel veel Tweakers, ook een veel te hoge score gekregen. Daar was een 6 beter op zijn plek geweest. De 7,5 hier is wel aardig op zijn plaats.
De iPad Pro werkt niet lekker als gewone tablet, maar kost wel twee keer zoveel als de Pixel C. Ondanks dat ze beide tekortkomingen hebben, zijn die van de iPad Pro blijkbaar storender voor de reviewer.
Afgezien van het feit dat beide producten wezenlijk van elkaar verschillen en naar mijn idee een ander deel van de markt bedienen raakt je stelling natuurlijk kant noch wal. De iPad Pro kan simpelweg niet lager scoren dan de Pixel C, punt? Onzin natuurlijk.
Specifiek quoten is ook een kunst. De tablet is voor een specifieke doelgroep, 'ontwerpers en andere artistieke mensen', zeker een uitkomst. Voor deze groep is de ietwat hoge prijs wellicht ook te overzien, ze gebruiken de tablet immers voor werk. Voor de rest, het gros, van de mensen is het echter een onhandig grote, prijzige tablet.
Ik vind een 7,5 zeker niet te laag. Maar die 8 voor de Pixel is gewoon veel te hoog. De iPad pro lijkt mij een non-ding, het gaat geen ultrabook/laptop vervangen en geen 'normale' tablet. Dat is ook de reden waarom het met een bankhangtablet wordt vergeleken, de praktijk is dat mensen de tablet naast voor productiviteit ook in de bank of in de auto willen gebruiken voor media, games o.i.d. Waarom zou je naast een PC en smartphone TWEE tablets willen?
Daarnaast, zoals in de review al staat, is het ter vervanging voor een laptop ook niks vanwege het beperkte mobiele iOS. Bovendien is de Apple prijs natuurlijk weer overdreven en heb je voor die prijs ook een MacBook (Air) welke met OSX veel productiever is.
Voor de graphic designer lijkt mij de iPad Pro, i.c.m. de Pencil, wel een zeer handig ding door de grafische capaciteiten, grote touchscreen en draagbaarheid.

De Pixel C slaat het inderdaad helemaal mis, omdat Android nog steeds geen goede tablet apps heeft en amper is aangepast aan tablets. En de niche doelgroep die de iPad Pro heeft, de graphic designers, heeft die Pixel C ook al niet. Ik denk dat de prijs (ongeveer de helft) de enige reden is dat die hoger scoort, maar vanwege de vele nadelen/onbruikbaarheid is dit gewoon onterecht.

[Reactie gewijzigd door youp.c op 23 juli 2024 02:14]

Ik vind het echt verbijsterend dat een bedrijf als Apple niet in staat is een startscherm voor iOS te ontwerpen dat uit meer bestaat dan alleen maar een grid van statische icoontjes. Het is inmiddels bijna negen jaar naar de lancering van iOS, en op de iPad Pro ziet het er gewoon belachelijk uit die icoontjes die inmiddels zover uit elkaar staan dat je er je auto tussen kan parkeren.
Volgens mij is dat een beetje hetzelfde als de start-knop discussie bij Windows. Feit is dat de koper zelf heeft gekozen voor een 'computer' met een zwaar gestandaardiseerde werkomgeving en gebruiksvriendelijkheid als uitgangspunt. Het is juist de bedoeling dat alle gebruikers van het produkt zoveel mogelijk tegen hetzelfde aankijken. Daarnaast is dat naar mijn idee ook de enige manier om een software-platform geassocieerd te laten worden met een merk. Als alles 100% flexibel en aanpasbaar is gaan de gebruikers de boel net zolang personalizen totdat de standaard met de grond gelijk is gemaakt. Op dat moment kan een OS/ecosysteem-maker net zo goed inpakken.
Anoniem: 463321 @blorf16 januari 2016 11:39
Als alles 100% flexibel en aanpasbaar is gaan de gebruikers de boel net zolang personalizen totdat de standaard met de grond gelijk is gemaakt. Op dat moment kan een OS/ecosysteem-maker net zo goed inpakken.
Je bedoelt net zoals bij |Android het geval is? |:(
Wat had je dan willen zien? De manier waarop het nu is gedaan is vooral gericht op het snel kunnen starten van een app (je ontwaakt je device en je kijkt naar je apps die je per scherm kunt ordenen en ook in groepen (folders) kunt stoppen). PalmOS had dit vroeger ook waarbij dit werd aangevuld door fysieke knoppen zodat je snel in je agenda, contactpersonen, etc. zat.

Die manier is natuurlijk niet handig als je even snel wilt zien wat het weer is, of je nieuwe notificaties hebt, etc. Apple en vele andere hebben dat opgelost door een notificatie scherm te implementeren die je veelal in beeld moet swipen. Andere gebruiken widgets.

Dat kun je natuurlijk omdraaien maar dan kun je weer niet snel bij je apps. Het is dus kiezen tussen het een of het ander. Wellicht dat het grotere scherm van de iPad Pro wat beter geschikt is om zowel widgets/notificaties naast de apps te tonen maar ik heb het vermoeden dat daar dan weer consistentie in iOS onder gaat leiden. Of dat nou zo'n goed idee is... Vergeet hier ook niet dat alles wat je op een computer doet (desktop/laptop, smartphone, tablet, smartwatch) zich afspeelt in applicaties en niet in het OS. Het OS zorgt er alleen voor dat je die apps op de hardware kunt draaien, daar is een OS ook alleen maar voor bedoeld (zie de definitie van een OS en de vele literatuur die een OS beschrijft).

Het is trouwens naïef om te denken dat Apple de enige is. Er is vrijwel geen OS voor een smartphone of tablet die het anders doet. Microsoft is er wellicht wat prominenter mee omdat ze de icoontjes in live tiles hebben veranderd. Dat heeft vooral z'n nadelen wanneer je scherm daarmee vol staat want het is al snel 1 grote kermis met al dat geknipper.
Ze zouden er bij Apple voor kunnen kiezen om meer icoontjes te tonen op een rijtje, of uitgevouwen mappen waarmee je iconen kan groeperen met een kader/achtergrondkleurtje.
Iets wat MS ook doet met de tiles, hoe hoger de resolutie of het scherm, hoe meer tiles hij laat zien en de mogelijkheid om ze te 'kaderen'.
Hahah, in de basis doet IOS mij aan Symbian denken. Apple heeft het statische proberen op te lossen door allemaal schermen om de homescreen heen te bouwen die bijna niet aan te passen zijn.
Anoniem: 634684 @RoccoS16 januari 2016 10:52
Het is gewoon gemakzucht.
Ze hadden de Ipad pro gewoon iphone plus plus kunnen noemen bel module erin en klaar.

Het bouwen op IOS en bouwen op en bouwen op om vervolgens een IOS 80 te hebben met nog steeds de zelfde interface zal door vele gezien worden als gebruiks vriendelijk.

Echter als ik een keer een tablet met een ander OS een tijd heb gebruikt merk ik pas dat IOS door zijn beperkingen helemaal niet gebruiks vriendelijk is. Gebruiks vriendelijkheid is wat mij betreft niet altijd hetzelfde als "keep it simple"
Dat vind ik dus ook. En wat mij betreft geldt dat zelfs al voor de iPhone en de kleinere iPads. Het is toch veel prettiger wanneer je meer met je interface kunt? Dat het mogelijk is een interface te maken die én duidelijk en overzichtelijk is én veel mogelijkheden heeft bewijst de laatste incarnatie van Windows mobile wel. Dat (nog) geen hond het gebruikt doet niets af aan het feit dat het een zeer goed concept en uitgebalanceerde interface is.
ik dacht hetzelfde toen ik de video zag maar heb mijn huisgenoten net wakker gelachen toen ik je comment las haha thanks ;)
Zolang er inderdaad geen desktop programma's op de Pro kunnen worden gedraaid, zolang er geen file manager is en dit in principe gewoon een veredelde iPad is met een groter scherm en enkele extra mogelijkheden zie ik dit met geen mogelijkheid doorbreken bij het grote publiek, en al zeker niet aan deze prijs. Al de rest is wishful thinking. Natuurlijk gaan bepaalde bedrijven bepaalde speciale apps uitbrengen ervoor, maar dat zal volgens mij nooit voldoende zijn voor het leeuwendeel van de tablet gebruikers. Zeker al niet omdat je met de prijs ervan echt wel in het vaarwater zit van echte laptops, die toch een stuk meer kunnen. Ik ben benieuwd hoe het zal uitdraaien, maar ik zou er mijn geld niet op inzetten.
desktop programma's
Dat is het oude denken. Wat zijn desktop programma's precies...?

Ik gebruikte vroeger Photoshop voor simpele bewerkingen, nu Snapseed. Snapseed bestaat niet eens voor Windows. Als ik moet kiezen, heb ik liever een iPad met Snapseed dan een laptop met Photoshop.

De grootste fout die je kan maken is de bestaande wereld op de iPad projecteren. Maar dat is onzin, voor 'conventionele' applicaties moet je gewoon een laptop gebruiken.

De iPad is met name geschikt voor de nieuwe wereld. Mensen die standaard in de cloud werken. Mensen die gebruik maken van apps die nooit voor een desktop pc met Windows zijn ontwikkeld, deze mensen hebben dus ook geen behoefte aan "desktop programma's". Dit is nu nog een relatief kleine groep kaar die groep wordt wel steeds groter.
Hahaha wat een BS! Dit ding is minder functioneel, dus voor de nieuwe wereld...

Het gaat niet alleen om desktop programma's (ook voor Windows zijn er eenvoudige beeldbewerkingsapps). Het gaat om snel switchen tussen apps, multitasking, file beheer, randapparatuur etc. Als mijn werkgever iPad Pro's zou uitgeven ook op te werken zou ik zelf een Surface Pro kopen.
Voor bepaalde werkzaamheden zal een laptop altijd beter blijven, maar voor bepaalde werkzaamheden ook niet. Er zijn nu heel veel mensen die een dure laptop hebben terwijl ze wellicht beter af zouden zijn met een tablet, omdat die ook voldoet maar daarnaast een langere accuduur heeft, een simpeler en onderhoudsvrij OS, een beter scherm, etc. Niet iedereen werkt tegelijkertijd in 10 verschillende programma's en heeft behoefte aan filemanagement.

Persoonlijk heb ik overigens ook geen behoefte aan een iPad Pro, maar je moet zo'n apparaat de kans geven om zichzelf te bewijzen. Een volwaardige laptop van nu zou ook volslagen ongeschikt zijn om te gebruiken in 1995: geen floppy drive, CD-speler of ethernet-aansluiting, geen seriële poort, etc.

[Reactie gewijzigd door TMC op 23 juli 2024 02:14]

Ik heb het niet over een laptop. Ik heb het erover dat ook mensen die 'in de cloud' werken beter af zijn met zoiets als een Surface 3. Daar kun je simpel in werken, terwijl je de mogelijkheid hebt om te multitasken.

Ter illustratie. Mijn vrouw heeft alles van Apple: iPod, iPad Mini, iPhone 6s, MacBook Air en een paar jaar oude MacBook Pro. Nu wil ze ook iets lichts om onderweg op te kunnen werken en kiest ze toch voor de Surface 3. Helemaal uit eigen beweging.

Ik vind het echt bizar hoe mensen reageren op Apple producten. Bij de eerste Surface werd het idee weggelachen. Nu komt Apple met een halfbakken product (door echte OS beperkingen) en is het 'een product voor de toekomst'. Er zijn serieus betere producten verkrijgbaar voor hetzelfde bedrag of veel minder. Waarom mag dat niet gezegd worden?
Ik heb het erover dat ook mensen die 'in de cloud' werken beter af zijn met zoiets als een Surface 3. Daar kun je simpel in werken, terwijl je de mogelijkheid hebt om te multitasken.
Dat hangt er helemaal vanaf wat je precies doet.
Ik vind het echt bizar hoe mensen reageren op Apple producten. Bij de eerste Surface werd het idee weggelachen. Nu komt Apple met een halfbakken product (door echte OS beperkingen) en is het 'een product voor de toekomst'. Er zijn serieus betere producten verkrijgbaar voor hetzelfde bedrag of veel minder. Waarom mag dat niet gezegd worden?
Wat is beter? De alternatieven die jij in gedachten hebt zullen op bepaalde fronten zeker minder scoren dan een iPad Pro. Een Surface Pro bijvoorbeeld is een goede lichte laptop, maar een matige tablet. Een iPad Pro is een wat betere tablet maar een mindere 'laptop'. Wat beter is, hangt af van je eisen.

In elk geval zijn er weinig apparaten die het gewicht, accuduur en de schermkwaliteit van een iPad Pro kunnen evenaren.
Anoniem: 343906 @TMC17 januari 2016 13:31
Precies dit: ' je moet zo'n apparaat de kans geven om zichzelf te bewijzen.'

Kan me wel zo voorstellen dat menige muzikant die apps onder iOS gebruikt maar wat blij wordt van een iPad Pro. Auria Pro http://auriaapp.com/Products/auria of Cubasis http://www.steinberg.net/...e_apps/cubasis/start.html komen maar wat goed uit de verf op de iPad Pro, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Daarnaast is Ableton Link https://www.ableton.com/en/link/ toch ook wel een interessante ontwikkeling waar bijvoorbeeld Korg onlangs al menige app voor geschikt heeft gemaakt http://www.korg.com/us/news/2015/121803/

Korg is sowieso leuk bezig, wat heet, met hun aangekondige Minilogue: http://www.korg.com/us/products/synthesizers/minilogue/ Go Korg, go! :9
Ik ben dan ook al wat ouder. :)

Maar dan nog kan je mij er niet van overtuigen dat mensen allemaal gewoon in de Cloud zullen gaan werken zonder probleem. Ik ken veel mensen die daar niet van houden. Niet echt omwille van de moeilijkheidsgraad, maar ook omdat ze het niet vertrouwen. Je geeft het uit handen naar iets wat behoorlijk abstract is, want ongrijpbaar.

Ik gebruikte de term "desktop programma's", omdat ik het niet correct vind om een gewoon programma een "app" te noemen. Je zal ook nooit kunnen zeggen: "hopla, tabula rasa, nu beginnen we compleet opnieuw, met een nieuw systeem". Mensen zullen altijd naar die erfenis uit het verleden kijken, omdat ze het gewoon zijn, maar ook omdat dat altijd gewerkt heeft en gewoon goede systemen zijn. Veranderen om te veranderen heeft niemand iets aan, je moet het warm water niet heruitvinden.

Daarmee wil ik niet zeggen dat ik persé tegen de Cloud ben, verre van. Ik gebruik het ook voor mijn emails etc, maar echt belangrijke zaken, zoals mijn documenten die ik zelf aanmaak, houd ik graag ik eigen beheer. Dat geeft me houvast en ik voel me daar goed bij. Ik denk niet dat ik daarin alleen ben. Ik ga niet beweren dat ik representatief ben voor "de markt", maar ik kan maar zeggen wat ik rondom mij hoor en wat mijn eigen buikgevoel is.
Ik denk dat jij een uitzondering bent en dan is een iPad Pro niks voor jou. De iPad Pro is naar mijn mening gemaakt voor "de post-pc" wereld en de wensen en applicaties die daarbij horen.

Overigens snap ik niet zo goed waarom je 'niet in eigen beheer' bent bij gebruik van de cloud?
Post-pc wereld is zo'n apple term. Man man man kan je ook zelf nadenken, zonder apple na te praten? De iPad Pro is niet alleen niks voor hem. Het is helemaal niks. Volgens apple termen is nl. een apparaat wat een stylus gebruikt een faal. Daarbij een toetsenbord zonder touchpad. Lekker handig werken dan. Geen enkel bedrijf zal vanwege rsi dit apparaat ook maar even in overweging nemen. De surface clone, want dat is wat dit is. Is gewoon een faal. Ze maken dezelfde fout als ms maakte met surface rt. Beperkt, kan geen pro apps draaien, het is geen laptop vervanger. In alle gevallen ben je beter uit met de surface serie en vwb de schermkwaliteit. De surface pro heeft die namelijk wel.
Wat jij niet snapt is dat een apparaat ook succesvol kan zijn zonder een laptopvervanger te zijn. Voor een groeiende groep mensen is hun smartphone hun primaire computer. Een tablet die hetzelfde kan als een smartphone maar dan net wat beter (groter scherm, toetsenbord) is dan een uitkomst.
Apple positioneert dit zelf als een laptop vervanger
Dat is het oude denken. Wat zijn desktop programma's precies...?
Een desktopprogramma is een programma dat rekenkracht nodig heeft die niet door een tablet of een telefoon geleverd kan worden, en dat mogelijkheden vereist die je op een tablet en een telefoon niet ter beschikking hebt.

Ik ben niet 'tegen' tablets en telefoons. Zoals ik hierboven beschreef: als er ooit een kastje uitkomt met het formaat van een telefoon, met de power van een desktop/laptop (i7 6700K, GTX 980, 32GB RAM, 2-4 TB opslag, als het nu zou uitkomen), en de mogelijkheid om te docken zodat je een groot scherm, toetsenbord en een muis kunt gebruiken, dan ben ik de eerste die zoiets zou aanschaffen, mits het OS niet de beperkende factor is.

Zo'n telefoons zijn er al c.q. staan op het punt om uit te komen, maar de applicaties die ik zou willen draaien zijn er niet. Als ze er wel zouden zijn, dan zou het apparaat de vereiste rekenkracht niet hebben.

Het gaat dus wel in de juiste richting, maar het duurt nog een tijd voor we daar zijn.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 23 juli 2024 02:14]

Veel mensen gebruiken met name Ofice, mail en wat internet. Dat kan een iPad Pro prima.
waarom zou 1089 euro betalen daarvoor? je kan dan net zo goed een andere tablet halen die dat ook kan voor 300 - 800 euro....
Android tablets bijvoorbeeld of de Surface pro 3 kijk eens naar de configuraties :P

[Reactie gewijzigd door vSchooten op 23 juli 2024 02:14]

[...]
Dat is het oude denken. Wat zijn desktop programma's precies...?
Dat waren van die programma's die je gewoon kon kopen en daarna "bezitten". Je kon ze bewaren in een mapje "setups" op D:, of op een diskette of op een usb-stick. Nieuwe msx, amiga, pc, mac, archimedes, next, whatever, gekocht? Gewoon je oude programma's weer fijn installeren en je vergapen aan hoe soepel ze wel niet draaien op je 68040/40Mhz! Om maar te zwijgen over wat Shapeshifter wel niet kon op een overclocked 060 met flink wat ram (voor de insiders).

Nu heb je inderdaad "apps" die je installeert vanaf de cloud, zichzelf updaten zonder dat je terug kan naar een oudere versie en, nou komt het mooie, die de uitgever kan "terugtrekken"! Nieuwe ipad, ihpone weet ik wat voor speelgoed en je wilt al je oude apps downloaden? Good luck with that!

Inderdaad, dat "oude" denken daar moeten we helemaal van af. 8)7

(PS, om over smart TV's nog maar te zwijgen, die installeren en de-installeren apps op eigen houtje. Waar is mijn 3D demonstratievideo app gebleven op mijn 50VT50????? :( )

[Reactie gewijzigd door 225812 op 23 juli 2024 02:14]

Helemaal mee eens, vroeger was alles beter, toen je nog je eigen ponskaarten kon ponsen. Weg met de vooruitgang!
Helemaal mee eens, vroeger was alles beter, toen je nog je eigen ponskaarten kon ponsen. Weg met de vooruitgang!
Ponskaarten??? Hahaha, nee ik wilde eigenlijk terug naar het telraam ;)

Maar, ik ben helemaal voor vooruitgang maar tegen achteruitgang.
En "Apps" zijn in bepaald opzichten een stap terug. Tegenwoordig koop je geen computer of software meer, maar je koopt een dienst met bijbehorend afspeelapparaat. Alsof je een radio koopt die alleen maar afstembaar is op radio Apple, Microsoft, Google of whatever.

En dat noem ik geen vooruitgang.
Er zit wel degelijk een file manager ingebouwd in iOS, maar niet zoals je dat gewend ben van Windows/Linux. Als je een bestand wil openen in een app, dan word er gevraagd waar het bestand staat. Je krijgt verschillende mappen te zien zoals iCloud, maar ook Dropbox enzovoort. Dit vind ik prima oplossing voor de eindgebruiker. Mijn oma hoeft niet zo ouderwets file manager, want dan loopt ze weer te zeuren dat ze per ongeluk de systeem map heeft geselecteerd en dat het niet werkt.
Je moet bij eindgebruikers gewoon een simpele interface tonen dat werkt. Je kunt makkelijk bestanden openen en opslaan.
Ik heb toch liever een filemanager á la windows/linux. Ik heb een 16GB iPhone 6 en ik wil niet mijn bestanden moeten verdelen tussen verschillende cloud diensten (iCloud 5, Dropbox 2). Ik wil gewoon zelf bepalen of ik de 16GB lokaal uitbesteed aan files of aan apps. Ik voel me daardoor gelimiteerd, en dat voelt raar voor een telefoon in deze klasse.
Je denkt nu als een Tweaker, maar laat dat eens los en denk nu dat je een gewone burger bent. Ik weet dat het moeilijk te begrijpen is maar een gewone burger wilt dit allemaal niet. Het apparaat moet gewoon werken en bestanden moeten op logische plaatsen staan. Ze willen niet dat foto x op plek y staan, maar ze willen als de foto app word geopend dat alles op een centrale plek staat.
Anoniem: 463321 @Xieoxer16 januari 2016 08:26
Een 'gewone burger' koopt geen iPad Pro. Op zo'n apparaat wil je meer kunnen dan op je iPhone.
Iphone 6s plus kost ook 1000,- euro,

"waarom koop een gewone burger geen ipad pro?"

Als ik even een toekomst beeld chets wat de pro eigenlijk allemaal moet kunnen en het al kan

- Het is eenvoudige, tekstverwerken, photoshop, mailen met agenda incombi met splitview, opslag media word gesync met je mobile en je desktop.

Het beeld formaat bied juist veel voordelen, waar een 9,7" gewoon net te klein is en meer bedoeld voor lekker op de bank hangen en media streamen, beetje mailen, wat overigens ook een erg prettig apparaat is.

[Reactie gewijzigd door AngelusHD op 23 juli 2024 02:14]

Simpel met een iPhone wordt je gezien, want die heb je altijd bij je, een iPad Pro ga je niet bij je dragen (en loop je eerder mee voor lul om als reguliere meeneem tablet te gebruiken)...

Daarnaast kunnen veel mensen die 1000 euro maar 1 keer uitgeven natuurlijk, dus misschien is het wel een keuze tussen en 6s plus en ipad pro :)

Anyway, ik gok dat er niet zo veel 6s plussen en verkocht zijn, het merendeel van de verkopen van Apple zijn naar mijn idee dan ook de gewone 6s maar voornamelijk de iphone 6...
Ik ben het hier niet mee eens. Hoe kan je nou een iPad pro vergelijken met een iPhone 6s plus, beide werken inderdaad op iOS en daarmee is ook alles gezegd.
Ik zeg nergens dat ze te vergelijken zijn :P
En al die dingen kun je ook op een 12" mini laptop van €400. Waarom zou je dan €1200 uit gaan geven voor iets wat je use-case minder goed dekt?
Waarom kopen mensen een iMac van 2500,- wat ook met een zelfbouw computer van 800,- ook kan. Beide doen hetzelfde, misschien heb je zelfs een betere videokaart.

Jij gaat ervanuit dat het de (use-case) minder goed dekt, hoe kom je daarbij? Weet je wat de koper wilt dan? Indien je dus simpel wil en het voldoet aan je eisen, je bent bekend met het systeem en wilt graag dat alles in sync loopt, waarom zou je een ander besturing systeem kopen die toch net even anders werkt dan wat je gewent bent.
Dat komt door de 'Pro' die Apple er zelf achter heeft gezet en daarmee de suggestie wekt dat het apparaat voor professionals is.
Dan verwacht vanzelfsprekend ook Pro-toepassingen en dir zijn er naar mijn mening te weinig voor dit apparaat.
klopt helemaal, het aanbod van pro apps is inderdaad op dit moment niet heel erg groot, wel zijn er semi pro apps en ik denk dat daar de kracht ligt voor in de toekomst. Dit er van uitgaand hoe Apple in het verleden hun apps zo snel up to date hebben gekregen, denk ik, maar dat ons puur mijn gevoel, dat we snel binnen dit jaar wel wat mooie apps kunnen verwachten.

Daar kom je dan gelijk bij het volgende punt en dat is dan ook de reden waarom ik geen air 2 gekocht heb en geen iPad pro. Het wachten op de pro2 is dus een goed overwogen keuze, helaas moet mij iPad 3 het nog even langer volhouden, maar mijn iPhone 6 plus maakt die keuze makkelijker.

[Reactie gewijzigd door AngelusHD op 23 juli 2024 02:14]

Iphone 6s plus kost ook 1000,- euro, waarom koop een normale burger geen ipad pro?
Omdat een iPhone 6s plus nut heeft voor veel consumenten en een iPad Pro te groot is voor op de bank (zoals ook in de review staat). En de gemiddelde consument ligt toch echt op de bank te werken met hun tablet.
- Het is eenvoudige, tekstverwerken, photoshop, mailen met agenda incombi met splitview, opslag media word gesync met je mobile en je destop.
Maar dat kan allemaal net zo makkelijk zo niet makkelijker met een laptop (al dan niet met touchscreen). Zeker het tekstverwerken. En opslagmedia die gesynct wordt is natuurlijk geen USP voor de iPad Pro, dat kan met ieder apparaat tegenwoordig: desktop, laptop, tablet en smartphone.
Het beeld formaat bied juist veel voordelen, waar een 9,7" gewoon net te klein is
Dat is nogal een dooddoener, want die lijn kun je makkelijk doortrekken. 14" heeft ook zin waar 12" gewoon net te klein is. En 17" heeft dan weer nut waar 14" net te klein is... Ik wil ook niet beweren dat de iPad Pro geen markt heeft, want dat heeft hij wel, maar ik zie de gemiddelde consument niet een dergelijk bedrag uitgeven aan een apparaattype dat z'n marktverzadiging al lang heeft bereikt. Ik had juist het idee dat tablets op hun retour waren qua verkopen.
Op aanvulling hierboven kan ik dus de ''nogal dooddoener'' verder doortrekken en voldoet dus mijn iPhone 6 plus een stuk beter dan mijn iPad 3 waardoor ik die laat liggen, de overgang van 6plus naar 9,7'' is in mijn beleving dus te klein en onnodig, dit is puur een mening.

Voorheen gingen we van 4''(ik zelf 3,5'' iPhone 4s) naar een 9,7'' wat een mooie vergroting was om met je werk of media verder te gaan.

Voorheen zaten we op 4'' naar 9,7'' en 22'' als desktop. Ik ben zelf voorstander van de huidige maten. 5,5'' naar 12,7'' naar 27''. Soms is de iPhone te klein en vooral voor splitscreen werk, indien je geen zin hebt meer om vanuit de bank te werken ga je verder op je desktop. Een laptop heb ik nooit iets gevonden, maar ik kan me wel voorstellen dat daar een markt voor is, vooral mensen die vaak power nodig hebben voor onderweg, en daarin schiet de iPad pro nu nog te kort, al is dat denk ik voor een groot deel te wijten aan de software die nog in een vroeg stadium verkeert.
Met iOS kan je voldoende om mee te kunnen browsen, films te kijken, spelletjes te spelen etc.
Maar daar heb je geen 12" scherm voor nodig als je voor de helft van de prijs exact hetzelfde kunt op 10".
Nee, wacht, je kunt het *beter* op 10" aangezien je hem dan gewoon in de hand kunt houden in plaats van hem ergens neer te moeten zetten.
Maar nu ga je er voor het gemak van uit dat voor iedereen de prijs een bepalende factor is, wat natuurlijk niet zo is.

De iPad pro is verder prima op de bank te gebruiken. Of in een comfortabele stoel, hij hoeft echt niet continu in een standaard te staan.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 23 juli 2024 02:14]

Maar nu ga je er voor het gemak van uit dat voor iedereen de prijs een bepalende factor is, wat natuurlijk niet zo is.
Op het moment dat gebruik exact gelijk is, is prijs de bepalende factor. Voor het beschreven gebruik is de iPad Pro, volgens de review, minder geschikt dan de gewone iPad en dus is het zinloos om twee keer zo veel geld uit te geven voor minder gemak.
De iPad pro is verder prima op de bank te gebruiken. Of in een comfortabele stoel, hij hoeft echt niet continu in een standaard te staan.
De review spreekt dat tegen....
Nee de prijs is een bepalende factor voor mensen die erop moeten letten.

Er is ook een grote groep gebruikers welke de Pro (of mini, of Air) koopt voor het formaat en functies, een iPad 9,7" kan niet automatisch maar hetzelfde. Het scherm is voor velen alles wat een tablet bepaald.

Dat de reviewer tegenspreekt dat hij niet op de bank te gebruiken is vind ik niet zo belangrijk, dat is de mening van 1 iemand. Ik ken best wat iPad pro gebruikers inmiddels en die ontkrachten dit allemaal, zelfde geld voor gebruikers in het iPad pro topic.
Nee de prijs is een bepalende factor voor mensen die erop moeten letten.
Nonsense. Prijs is een bepalende factor voor iedereen. Als de iPad Pro een ton zou kosten, zou niemand hem kopen; als de prijs er niet toe zou doen dan zou die stelling niet op gaan.
Dat de reviewer tegenspreekt dat hij niet op de bank te gebruiken is vind ik niet zo belangrijk, dat is de mening van 1 iemand. Ik ken best wat iPad pro gebruikers inmiddels en die ontkrachten dit allemaal, zelfde geld voor gebruikers in het iPad pro topic.
Ik ken een hele berg gebruikers die hun 12" tablet weg gedaan hebben omdat het niet bruikbaar was op de bank. Ikzelf incluus. Niet omdat het geen prettige tablet was maar omdat het ding te groot en te zwaar is om fatsoenlijk op de bank te gebruiken.
De review is weliswaar de mening van 1 persoon maar die persoon is een stuk geloofwaardiger dan de mening van 1 willekeurige reaguurder.
Maar een ton is onredelijk, dat gaat nergens over en is daardoor een onzin argument , Het is niet alsof de iPad Pro onbetaalbaar is o.i.d.

Over welke 12" Tablet heb jij het trouwens? Zoveel 12" modellen zijn er toch helemaal niet geweest? Of heb je het over een wat ouder model (die dus automatisch ook weer zwaarder en dikker is)?

Natuurlijk is mijn enkele mening net zo onbelangrijk als de jouwe dat snap ik ook wel maar in het iPad Pro topic zitten toch ook flink wat gebruikers die wel heel positief zijn, zeker als ik dat combineer met de real life ervaringen die ik hoor lijkt het dus allemaal wel mee te vallen, dat streept voor mij in ieder geval weg tegen de mening van een enkele reviewer.
Ik heb er eentje sinds de dag dat hij verkrijgbaar is. 750 gram is het gewicht van een halve fles water... Ik ben super blij met mijn grotere ipad, de air vond ik te klein en de pro is inderdaad groot als je hem voor het eerst in je handen hebt maar dat word je heel snel gewoon. Als ik nu de air van mijn vrouw zie lijkt het wel een ipad mini.

Ik gebruik overigens geen toetsenbord, maar een harde shell van trust waarmee het ding in meerdere standen gezet kan worden. Ik ben ook geen professionele gebruiker. Browsen is zoveel aangenamer tegenover de gewone ipad. Pdf's en cbr's lezen met chunky is een zaligheid. Voor netflix is de schermgrootte ook ideaal.

Sinds ik de pro heb staat mijn gamelaptop op mijn bureau ipv dat ik hem overal in huis mee neem, wanneer de laptop moet vervangen worden zal dat door een desktop.

Ik heb de alternatieven bekeken maar in mijn specifieke usercase (entertainment) waren er geen volwaardige alternatieven wegens te klein, slechte usability als tablet, formfactor, resolutie, speakers...
Onzin, de combi met toetsenbord en splitscreen is iets waar de 10" totaal niet nuttig is. De semi pro apps komen en zijn er deels al, even afwachten wat het stukje software gaat doen.

[Reactie gewijzigd door AngelusHD op 23 juli 2024 02:14]

De combi van toetsenbord en splitscreen zijn dan ook volledig nutteloos als het gaat om browsen, films kijken en spelletjes spelen..... Ergo; non-argument.
Op me desktop doe ik niet anders, het browser en het content van youtube filmpjes kijken, de combinatie van 2 apps naast elkaar draaien is zoveel makkelijker tegenwoordig dan hoe het in het verleden gedaan werd.
Maak dat al die voorstanders van Continuum onder Windows 10 (Mobile) maar eens wijs.
Ik reageer niet als een tweaker. De gemiddelde burger, en helemaal die op leeftijd, heeft computerland betreden met mapjes als Mijn Documenten, Mijn Afbeeldingen, Mijn Muziek etc. Die wil toch dit soort herkenbare, vertrouwelijke dingen terugzien?
Mijn moeder en mijn opa hebben er een gekocht op launch en zijn er super blij mee. Mijn moeder heeft zelfs haar laptop en de 9,7" iPad de deur uit gedaan en doet nu alles op de Pro.

Voor een een enorme groep gebruikers is Mailen/internet/belasting dienst/foto's laden gewoonweg voldoende en die groep kan prima uit de voeten met alleen iOS.

De "huis thuis en keuken gebruiker" zonder feeling voor computers krijgt ook een enorme klap als ze van Xp naar 8.1/10 gaan. Dus dan kunnen ze net zo goed naar iOS overstappen.

Mail zit in mail.
Internet in safari
Belastingdienst in de app
Foto's in foto's.

Makkelijker kan het niet, veel makkelijker dan rommelen met mapjes voor velen.
Anoniem: 463321 @Donstil16 januari 2016 12:04
De toepassingen die jij noemt zijn nou niet bepaald het Pro aspect van dit apparaat.
Apple richt zich ook niet op gebruikers die enkel mailen en internetten maar op mensen die er meer uit willen halen. Daat gaat met iOS alleen wel een flink stuk lastiger dan met OSX.
Voor je moeder en opa is het simpelweg een grotere iPad dus niet gek dat die er nog steeds vlot mee werken. Het feit dat het eigenlijk een grotere iPad is echter voor velen toch een groot manco.
Nou Apple richt zich ook op de Prosumer maar niet alleen, daar ligt het verschil denk ik.

Misschien dat sommige hier zich door het woordje "pro" te veel op het verkeerde been laten zetten en daardoor denken dat het alleen maar professioneel gebruik moet zijn. Of dat het OSX moet vervangen, er wordt teveel gedacht in "een enkel product" terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Ik zie de machine voor de consument die een grotere iPad wil als prima vervanging van bijna alle computer apparaten thuis maar voor een prosumer juist als apparaat voor onderweg. Een krachtige iMac/MacPro thuis en de iPad Pro onderweg.
Anoniem: 455646 @Greyish16 januari 2016 08:47
Dan hoor je vaak de vraag 'waar heb ik dat ding neergezet?' aangezien W10 qua uiterlijk en werkwijze 100% veranderd is.
En nog altijd folders heeft met de namen documenten, afbeeldingen, ... . Het is niet omdat men enkele versies terug het voorvoegsel "mijn" heeft laten valen dat het ineens onvindbaar is.

Als elke verandering van het uiterlijk afgewezen word dan hadden we vandaag geen start menu gekend, dan hadden we geen ribbon gekend en dan werkten we vandaag ook niet met touch devices.
Zelfs als je gelijk hebt kunnen dat soort 'gewone burgers' dus ook prima overweg met een _veel_ goedkopere ipad dan deze gigant.

Dat is de insteek ook van dit artikel, mooie snelle tablet maar een hele grote meerwaarde op andere iPads heeft ie niet. Tenminste niet vergeleken met de meerprijs, zeker niet voor de 'gewone burger'.
Mijn vrouw is een gewone burger en het gemis van een fatsoenlijke filemanager was voor haar de doorslag om haar iPad weg te doen. Nu heeft ze een goedkope windows convertible. Geheel zonder mij heeft ze dat bedacht en kwam ze tot die conclusie.
Die windows convertible is zga. in ieder opzicht inferieur aan haar iPad welke voor alle dagelijke taken perfect was. Alleen ze vond het bloed irritant dat ze geen file manager had, mapjes kon aanmaken, lokaal opslaan en openen, ect. .
Dus ook non-tweakers hebben daar last van hoor ;)
Ik denk dat jij de gewone burger onderschat. Natuurlijk is er de moeder en de oma, maar het leeuwendeel weet echt wel wat een file manager is hoor. En dat is helemaal waar wanneer je over bedrijven praat, waar deze tablet toch ook voor bedoeld is. Ga er maar vanuit dat ieder bedrijf een zeer uitgebreide en goed ingedeelde file manager heeft.
Vroeger was dat inderdaad het geval. Tegenwoordig hoor je zelfs consumenten klagen dat je geen bestanden kunt beheren.

Vergeet niet dat het meerendeel van de consumenten tegenwoordig de kant van de prosumer op begint te gaan. Dat is een proces dat Apple ooit in gang heeft gezet. Blijkbaar hebben ze daar spijt van, want de iPad Pro is niet bedoeld voor de prosumer.
De drang om maar te verbergen en niet te willen weten hoe het apparaat daadwerkelijk werkt is verbijsterend. Als het apparaat zelf besluit waar alle bestanden opgeslagen worden (cloud, ergens in het flash-geheugen), en je weet zelf niet wat er onder water gebeurt, probeer dan die bestanden maar eens terug te krijgen als er iets mis gaat met het apparaat.

Er is een debacle geweest, een jaar of 5 geleden ofzo, toen de nieuwe versie van iPhoto tijdens het importeren de foto's in een database stopte in plaats van in het bestandssysteem. Ik werkte destijds voor Canon. Het aantal mensen dat heeft gebeld met de melding dat al hun foto's "kwijt" waren en dat ze die niet meer konden openen met Photoshop was enorm.

Het officiële antwoord van Apple was destijds dat mensen foto's die ze nodig hadden "gewoon van iPhoto konden exporteren". Nee, dat werkt lekker.

Een OS / Applicatie moet gewoon tijdens de installatie zinnige en werkbare standaardinstellingen kiezen, en me de mogelijkheid geven om deze instellingen te wijzigen. Wat het vooral niet moet doen, is proberen te verbergen wat er met mijn bestanden gebeurt en waar die zijn opgeslagen.

We zijn nog niet in 2365, waar je gewoon kunt zeggen: "Computer, save program as Picard Alpha" en dan ervan uitgaan dat alles goed gaat.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 23 juli 2024 02:14]

Anoniem: 343906 @Greyish17 januari 2016 13:12
Kunt hier een gratis filemanager voor iOS vinden: http://www.tapmedia.co.uk/filemanager-support.htm

Al kun je natuurlijk ook al je files beheren vanuit iTunes, ook al je data-files die je op welk iOS-device dan ook hebt staan.

Of je beheert je data-bestanden vanuit de apps die externe opslagfabrikanten voor iOS leveren, dat kan ook, bijvoorbeeld: http://www.leefco.com/ibridge of https://www.sandisk.nl/home/mobile-device-storage/ixpand

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 343906 op 23 juli 2024 02:14]

Mijn oma snapt dan weer geen fluit van dropbox en icloud... Ze snapt het verschil niet en niet wat het is.
Ik denk niet dat dat echt voldoet aan de term "file MANAGER". Als je geen bestanden kan beheren is het geen manager.
Er zit wel degelijk een file manager ingebouwd in iOS, maar niet zoals je dat gewend ben van Windows/Linux.
Met een file manager beheer je je files, acties zoals files kopieren, verplaatsen, verwijderen etc. Het simpel openen van een file is geen beheren. iOS heeft een file-system, geen file manager.
Anoniem: 343906 @Zer018 januari 2016 01:22
Wanneer je dat wilt kun je echter wel files managen op de manier zoals jij aan geeft. Moet je alleen wel een app downloaden, bijvoorbeeld deze: http://www.tapmedia.co.uk/filemanager-support.htm

Zullen nog wel meer filemanagers zijn in de vorm van apps. Zowel SanDisk als Leef brengen immers externe SSD-opslagmogelijkheden voor iOS uit met bijhorende apps die precies datgene doen wat jij wilt.
Er zit wel degelijk een file manager ingebouwd in iOS, maar niet zoals je dat gewend ben van Windows/Linux. Als je een bestand wil openen in een app, dan word er gevraagd waar het bestand staat.
Dat is een file picker, geen file manager.
Ik snap niet waarom iedereen hier de Surface er altijd zo bijhaalt. Die dingen verkopen matig maar hier doet iedereen alsof het de heilige graal is.

Ze zijn niet echt goed in het zijn van een laptop maar als pure tablet zijn ze ook weer niet echt fantastisch.
De Surface wordt erbij gehaald, omdat Apple overduidelijk is 'geïinspireerd' door dat product. Overigens loopt de Surface lijn steeds beter, terwijl juist de iPad verkopen al tijden teruglopen. Tot slot zitten ze in dezelfde prijsklasse en voor hetzelfde geld biedt de Surface Pro meer kracht en geheugen.
+ een volwaardig OS. Als ik een een "pro-tablet" nodig zou hebben, was het een simpele keus geweest voor me.
Och, het is maar net wanneer je een OS volwaardig vind natuurlijk. Voor de iPad's en iPhones vindt Apple het blijkbaar volwaardig genoeg. En gezien de verkoopcijfers van die devices valt daar weinig tegen in te brengen lijkt mij.

Welke Windows 10 versie zou volgens jou het meeste in aanmerking komen voor die classificatie 'volwaardig?' Die versie met de meeste features? Dan zou dat alleen maar gelden voor de Enterprise of Éducation versie: https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10_editions
Volgens mij is dit niet een kwestie van subjectiviteit. Het is letterlijk een uitgekleedde variant. Een ander OS, ja inderdaad, maar met minder functie, mogelijkheden, etc.

Windows10 kan gewoon .exe draaien en volwaardige desktop applicaties draaien.

OSX ook (niet het ".exe-gedeelte" natuurlijk). Maar deze draait niet op de tablet. Neen, in plaats daarvan moeten software devs allerlei varianten "bedenken" voor deze (en de andere) iPads.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 23 juli 2024 02:14]

Op welke Windows 10 versie doel je met 'Windows10 kan gewoon .exe draaien en volwaardige desktop applicaties draaien? ' En zit in die stelling niet direct de aard van het, in mijn ogen wel degelijk, gekunstelde stelling dat iOS geen volwaardig OS zou zijn?

Tig programma's onder Windows 10 laten zich echt niet onder elke versie van Windows 10 draaien hoor, en al helemaal niet op Windows 10 Mobile. Geeft natuurlijk niets. Microsoft heeft niet zonder reden diverse varianten van Windows 10 het levenslicht laten zien.
Toelichting; de laatste Windows 10 op de tablets van Microsoft. De Surface Pro 4. Voor mij was bovenstaande enkel om een wat eerlijkere vergelijking te kunnen maken. iPad Pro vs. Surface Pro 4. Daar reageerde ik namelijk op.

Overigens denk ik bij 'volwaardig', aan een OS waarin native desktop applicaties geïnstalleerd en gebruikt kunnen worden. Wat bij iOS op tablets niet mogelijk is. Op tablets zou ik graag meer zien. Op mijn eigen Air 2, mis ik behoorlijk wat functie. Een goede file explorer, .dmg's draaien, extra i/o en zo kan ik nog wel wat zaken bedenken. iOS is m.i. zeer goed voor simpel gebruik op telefoons. Op tablets verwacht ik meer. Zeker op een "pro" variant.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 23 juli 2024 02:14]

Anoniem: 463321 @Donstil16 januari 2016 11:27
Precies wat deze iPad Pro ook niet is. Mooi om beide met elkaar te vergelijken dus.

Het is net zoiets als dat altijd weer een MacBook er bij wordt gehaald als er een nieuwe op Windows draaiende laptop besproken wordt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 463321 op 23 juli 2024 02:14]

Eerst en vooral, definieer "matig", plak daar eens een nummer op voordat je zoiets zegt. Ten tweede, het wordt er steeds bijgehaald omdat Apple de iPad Pro als directe concurrent van de Surface lijn op de markt wilt zetten, logisch dat het dan wordt vergeleken.

Verder, heb je ervaring met een Surface überhaupt? Voor mij persoonlijk, en ik ben een serieuze high-end gebruiker, is de Surface Pro zeker wel een laptop vervanger.
Mij lijkt het vooral dat Apple een inhaalactie wil doen op de Surface tablets en enorm geinspireerd zijn door microsoft.
Alhoewel Apple nu ook een grotere tablet met toetsenbord hebben kan je er nog altijd veel minder op doen dan op een Surface.
Het door jullie geteste exemplaar is inderdaad verkrijgbaar vanaf € 1.211,-
Maar de 32GB versie iPad Pro zonder cellular heb je al voor € 856,-

De prijs van de duurste uitvoering onder de review zetten geeft op deze manier een vertekend beeld van de vanafprijs.

[Reactie gewijzigd door Wootism op 23 juli 2024 02:14]

De prijs van de duurste uitvoering onder de review zetten geeft op deze manier een vertekend beeld van de vanafprijs.
Dat is niet wat Tweakers doet, ze zetten de prijs van het gereviewede exemplaar eronder. Dat is zo voor iedere review en er is geen reden om dat plots te veranderen voor de iPP.
Ze hadden inderdaad beide prijzen wel kunnen vermelden. Ik begrijp echter wel waar dit vanaf komt: als doelgroep voor deze tablet word in dit artikel grafische ontwerpers genoemd. Die zou weinig hebben aan het 32gb exemplaar. Weinig opslag tenslotte en geen 4g.
Maar als je meer geheugen wilt, of 4g, dan heb je geen andere keuze. En het gebruikte exemplaar staat altijd aangegeven. Nu ook.

Vind het altijd zo gek eh, dat het honderden euro's extra kost om enkel wat meer geheugen en een 4g chip in te bouwen. Alsof dat verreweg de duurste onderdelen van de tablet zijn. Oh nee je wordt apple style keihard opgelicht.
Anoniem: 343906 @Ruw ER18 januari 2016 02:03
Wordt je opgelicht of laat je je oplichten? Iedereen is vrij extra externe opslag van elders aan te schaffen tegen voordeliger prijzen dan Apple daarvoor vraagt toch?
En je gaat externe opslag aansluiten op je tablet of telefoon op welke manier?

Wat ik echt hilarisch vind, is mensen die roepen, ja sd kaartjes doen ze niet aan is veel trager, maar werken met een cloud is wel okay als extra opslag, wat nog een stuk trager is.
Anoniem: 343906 @Ruw ER19 januari 2016 01:08
Heb ik elders in dit topic reeds genoemd, zowel Leef als SanDisk bieden dergelijke mogelijkheden aan.
We hebben in elk geval nog even de prijstabellen van de andere versies erbij gezet voor de duidelijkheid!
7.5/10 als je een tweaker bent voor de rest van de wereld 8.5/10 want dan heb je al dat 'tweaken' niet nodig en werkt het gewoon goed out-of-the-box. Het toetsenbord is gewoon superieur
Anoniem: 634684 @lowlow17 januari 2016 04:16
Toetsenbord superieur??

Mooi niet.
In vergekijking met de type cover 4 is het helemaal niets. Het is duurder en minder.
De hele manier van aankoppelen is rommelig en veel minder mooi bedacht dan Microsoft.
En toch hebben ze weer het duurste toetsenbord.

Goede werking out of the box ?
Laten we dat dan maar hopen inderdaad.
Een IOS wat helemaal gesloten is met geripte apps functionaliteit (photoshop bijv.) en een static iconen grid van 4 breed als homescreen zal toch wel out of the box werken ;)
Ik wilde deze iPad, nog voor Apple het model aankondigde. Een grote iPad zocht ik, maar na het toetsenbord getest te hebben is dit een onmogelijke optie, ik vind het voor geen meter typen. Tel daarbij de haast verplichte update-cyclus van iOS (elke dag hetzelfde gezeur om een update die ik niet wil, omdat mijn iPad al traag genoeg is) en mijn volgende tablet wordt een Surface. Waarom? Het toetsenbord is 100% beter dan wat Apple biedt, het ding is voor mijn werk veel meer geschikt en daarnaast is het apparaat controleerbaar, als ik Win 10 zat ben gooi ik er linux op.
Alleen Linux is nog niet geschikt als Touch OS. Ubuntu Touch is nog niet volledig.

Dus als je er Linux op gooit, haal je daarmee de tablet/pc duo functie mee weg...
Nog niet, maar wat niet is kan nog komen natuurlijk, en dan heb ik nog wel even. Tegen de tijd de Surface dusdanig verouderd is dat ik Win 10 moet vervangen zal er wel een linux-versie zijn die het geheel aan kan.

En daar gaat het mij een beetje om. Mijn huidige iPad is nagenoeg bricked omdat de laatste IOS-update het geheel dramatisch traag heeft gemaakt. Webpagina's laden niet meer in Safari terwijl ze dat in Firefox - die dezelfde renderengine moet gebruiken van Apple, wel doen. Ik kan op de iPad niet eenvoudig terug naar de vorige versie. Op de surface kan ik rustig Win 8 of Win 10 opnieuw installeren, of een OS als Linux. Tuurlijk, het apparaat zal verouderen, maar ik kan wel de controle houden.

Ik ben misschien teveel teleurgesteld, maar toch. Mijn 5 jaar oude MPB draait nog super dankzij een SSD, mijn iPod Classic geeft nog geen enkele kik en mijn verouderde iMac draait alles nog rustig. Mijn iPad is het jongste apparaat en nu het meest verouderd, naar amper 2,5 jaar. Mijn oorspronkelijk iPad uit 2010 is - hoewel flink verouderd - sneller.

[Reactie gewijzigd door Speedpete op 23 juli 2024 02:14]

Ik krijg zelf het gevoel dat Apple een beetje "vastloopt", tussen een OS dat simpel, gebruiksvriendelijk en straight forward is (waardoor iedereen kan instappen) en een groeiende set features die je gewoon moet hebben.

Een Surface tablet draait niet voor niets een volledige Windows versie. Het is gewoon een laptop zonder toetsenbord en met touchscreen.

Een iPad evengoed. Hij doet niet onder voor sommige Macbooks, begreep ik uit de tests. Maar op diezelfde Macbooks kon ik alles. Op een iPad Pro zit ik met een OS dat een kind van 3 kan bedienen.

Op het moment dat het dan tijd wordt voor complexere features (multi-tasking, uitgebreide apps) begint alles wat klungelig aan te voelen.

Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor ook Apple een tablet uitbrengt met een volwaardig OS er op.
Andersom geldt hetzelfde: als ik Windows 10, wat een grote legacy kent van keyboard+mouse combo, probeer te gebruiken op een touch-only-device begint het gelijk allemaal wat klungelig aan te voelen. Ik heb zelf de Surface 3 (niet pro) maar als tablet is het echt klungelig i.v.g. met Android of iOS.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juli 2024 02:14]

De conclusie voor mij is redelijk eenvoudig :
  • De surface pro is een laptop die je ook als tablet kan gebruiken maar is daar niet heel sterk in.
  • De ipad pro is een tablet die je ook als laptop kan gebruiken maar is daar niet heel sterk in.
Mijn collega heeft de surface pro 4 en ik vind het een schitterend apparaat als laptop vervanger, het enige grote vraagteken voor mij is waarom het toetsenbord optioneel is, want dat wil je echt hebben.
Als je windows 10 in tablet mode zet, is het best goed te bedienen met touch. En met elke update wordt het beter
Mee eens, maar het is in gebruiksgemak dan nog steeds geen concurrent van Android tablets of ios tablets.
geen concurrent en waarom niet?
De meeste "apps" zijn namelijk Windows varianten en dus niet touch geoptimaliseerd.
ligt eraan welke je installeert, als je ze via de app store installeert dan heb je veel UWP apps, die op beide werken.
V.w.b. het gebruik in touch modus vind ik op veel punten Windows 10 een achteruitgang t.o.v. Windows 8.x. De 'charms' van een app zijn verplaatst naar de linkerbovenhoek van de titelbalk, achter een klein knopje, terwijl het notificatiecentrum e.d. aan de rechterkant is ondergebracht, waar voorheen de Charms Bar zat. Ik hoop dat Microsoft dit nog een keer patcht, want op de huidige manier is het echt niet fijn werken, als je een keer bij de App Settings wilt zijn.

Het desktop-gedeelte daarentegen werkt dan weer nét een tikkie strakker dan bij Windows 8.x
Anoniem: 463321 @ZesPak16 januari 2016 08:32
Verkeerde conclusie.
De surface pro is een tablet die je als laptop kan gebruiken.
De iPad Pro is een tablet die je niet als laptop kunt gebruiken.
Ik heb weer hele andere conclusies. Heb even met een surface pro gespeelt, maar als tablet is het net niets en als laptop ook niet. Krachtige hardware, daar niet van, maar bijvoorbeeld onderuitgezakt op de bank is het een onhandig ding.

Die iPad pro heb ik van de week bij iemand in de trein gezien. Ik dacht alleen, tering wat groot.

(Let op dat ik zeg dat ik een andere conslusie heb, en niet dat jij de verkeerde conclusie hebt)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 118226 op 23 juli 2024 02:14]

Even mee gespeeld en even gezien in de trein is beide natuurlijk niet echt genoeg om een oordeel te vellen. Stond de surface trouwens in tablet mode?
Anoniem: 118226 @xFeverr16 januari 2016 12:11
Die surface is te zwaar als tablet en die steun aan de achterkant is te onhandig op alles behalve een bureau.

En wat ik in de trein gezien heb zag er groot uit, maar diegene was er een stripboek op aan het lezen, en daarvoor klopt het formaat wel.

Maar waar het me meer om ging is de "verkeerde conclusie" . Dat kan je zo niet zeggen in het algemeen. Voor jezelf kan je die conclusie trekken. Niet voor een ander.
Nou, wanneer je bij de Surface het toetsenbord achterover klapt en de stand erop laat rusten, dan kan je 'm prima op schoot gebruiken. Je kan het toetsenbord dan niet gebruiken, dat klopt, maar het is dan wel goed op schoot te gebruiken.
Alleen met Windows 10 is de touch expirence wel echt achteruitgegaan. In Windows 8.1 was het stukken beter.

Wat de iPad aangaat heb ik geen ervaring, hij lijkt me veel te zwaar en iOS als desktop gebruiken, daar moet ik een beetje van lachen. :+

Ik zou ze beiden niet meer kopen, het Surface Book zou meer aansluiten. Bij mij iig.
Anoniem: 118226 @freggel18 januari 2016 08:35
Zoals ik op de bank hang, met een kat op schoot, is zo'n surface heel onhandig. Bij mijn laptop kan ik het scherm in elke gewenste positie gebruiken tov het toetsenbord die ik wil.

Maar dat bevestig jij ook al; jij zet die surface in tablet mode. Maar mijn iPad is als tablet superieur aan een surface pro.
Zeker met Windows 10. Aan iOS kan Windows 10 niet tippen, in de verste verte niet.
maar met iOS kan je dan weer niet doen wat je met windows 10 wel kan doen op een tablet.
met de surface heb ik geen ervaring, zelf heb ik de acer switch 10. Op dit apparaat vind ik W10 toch wel superieur aan een ipad. Alle programmas zijn te draaien (zelfs Autocad en photoshop staan er op) en in tablet modus is het voor mij dezelfde gebruikservaring als een ipad (heb ik kort even kunnen gebruiken voor ik mijn Acer switch 10 had)
Omdat je kleuren kan kiezen, of omdat je al een type cover hebt liggen, bijv.
Ik heb een paar dagen een surface pro te leen gehad maar voor mij is het toetsenbord toch echt te klein om lekker mee te werken. Zou er zelf toch eerder een bluetooth toetsenbord bij kopen denk ik.
Anoniem: 343906 @dataworm18 januari 2016 02:14
Voor ik een laptop aanschafte heb ik ook de Surface Pro overwogen. Vond het toetsenbord ook niet je van het.

Bovendien vond ik hem best prijzig met de opties die ik wilde (8GB RAM), €1449,- waar het toetsenbord nog bij moest komen ad €149,-. Dat werd mij toch echt te gortig samen, €1600,-. (Heb ik het niet eens over het dock waar Microsoft gerust €229,- voor vraagt.)

Heb toch maar een laptop aangeschaft. Beduidend voordeliger en bepaald geen straf om mee te werken.
En als je eenmaal een windows telefoon vast hebt (zelfde OS) dan is de touch ervaring wel ineens dik in orde, ook zonder toetsenbord en muis. In tablet modus moet je je op Windows beperken tot de universal apps. Ga je werken met desktop apps dan heb je een desktop nodig. Zo eenvoudig is dat.
Windows 10 mobile is bepaald niet hetzelfde OS hoor.
iOS is volwaardig genoeg om iPad, iPhones en iWatches te laten functioneren. Kunt moeilijk ontkennen dat die dingen goed functioneren. Anders verkocht Apple er niet zo veel van.

Wanneer is een OS volwaardig genoeg voor een device? Wanneer het de meeste features in zich heeft? Dan zou bij Windows bijvoorbeeld de Enterprise en de Éducation versie de volwaardige versies zijn, en de overige versies niet: https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10_editions

Volgens mij heeft Microsoft Windows 10 op hun Surfaces gezet omdat Windows RT niet goed doordacht in de markt is gezet indertijd. Nu brengt Microsoft de switch naar Windows 10 als unique selling point, met Continuum als toonbeeld daarvan. Of dat echter daadwerkelijk in de praktijk zal gaan werken moeten de verkoopcijfers maar aan gaan tonen. Persoonlijk heb ik daar best wel een beetje een hard hoofd in. Alles Windows 10 noemen klinkt leuk maar ondertussen zijn het wel verschillende OS-en en bereik je met Continuum slechts dat die apps op geen enkele device maximaal presteren.
Ik heb hem zelf gelijk gekocht toen hij uit kwam. Het is een heerlijke tablet. Ook voor bankhangen. Maar dan wel met een kussen er onder of zo.
Lekker groot. Echter wacht ik nog steeds op de originele toetsenbord. Dit duurt al een paar maanden. Terwijl ze daar mee juist geadverteerd hadden.
Ook een tevreden bezitter hier. Vind het een top tablet en ik vind alle tablets/iPad van <9.7" maar klein :P Ik heb mijn Air 2 voor de reserve omdat ik nog niet 100% zeker was van mijn keuze, maar ik merk dat ik toch liever de Pro pak. De Pro is voor mij een blijvertje. De Pencil die ik mijzelf heb aangeschaft is voor de hobby en een leuk ding!

De levertijd van de accessoires was inderdaad een drama. De Pencil heb ik bijvoorbeeld relatief snel bij de A-Mac kunnen bemachtigen. Was een mazzeltje. de Smart Keyboard heeft bij Apple nu een levertijd van 2 a 3 weken las ik toevallig op het iCulture forum, en iemand die afgelopen week had besteld had de keyboard via Apple binnen een paar dagen in huis.
Een vriend van mij heeft hem via zijn werk gekregen, en het eerste dat mij opviel toen ik hem vast had was dat als je het startscherm heen en weer swipte er heel veel ghosting/motion blur te zien was.

Dit is waarschijnlijk een makkelijk te optimaliseren maar toch.
Met een kussen er onder... En dat is dus meteen wat mij betreft een diskwalificatie.

Al is het wel een heerlijk apparaat om een filmpje op te kijken, lijkt mij.
Ik vind de aspect van een iPad juist NIET ideaal om film/serie te kijken.

Ik betrap mezelf erop dat ik hiervoor toch mijn Nexus 7 pak ipv de iPad Mini 3. Geen zwarte balken of cropping.
Ik snap niet dat apple aan die verschrikkelijke 1.2 megapixel selfiecamera vasthoudt. Je hebt meer pixels op je scherm, ziet er niet uit als je gaat videobellen. Groot minpunt op een apparaat in deze prijsklasse.
Ook nog steeds geen flitser, hoezo niet? Waarom conceccies in deze prijsklasse? Mijn 250 euro nexus 9 heeft er wel 1.

Het valt me nog mee dat de standaard versie niet 16gb is, en er vervolgens enkel de 4g 128gb versie te koop is. Had in apple's straatje gepast.

Ten slotte, ik kan meer apps (en widgets) kwijt op mijn 5.1 inch telefoon. De raster indeling van de ipad pro is niet alleen lachwekkend, maar ook ronduit onhandig en lelijk.
1.2 mega pixel is iets van 1200x900 toch?

Dat lijkt me meer dan voldoende voor video bellen. Anders krijg je weer het gedonder dat het gaat stotteren bij mensen adsl en krijgen we daar weer gedonder over.
DIt is natuurlijk goedpraterij.

Een goede frontcam heeft voordelen als je snel internet hebt (en de tegenpartij ook). De gemiddelde internetsnelheid is de laatste jaren met stappen omhoog gegaan in heel veel ontwikkelde landen, dus je ADSL argument raakt kant nog wal. En anders downscaled de software de resolutie/kwaliteit wel.

Er is dus, in mijn ogen, geen enkel excuus om een dergelijk antieke cameramodule te gebruiken in dit apparaat. Kostentechnisch zal een 1,2MP cameramodule tegenwoordig niet veel minder meer kosten dan een 4MP cameramodule.

Vreemde keuze van Apple.

[Reactie gewijzigd door EquiNox op 23 juli 2024 02:14]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.