Door Paul Hulsebosch

Redacteur

World of Warcraft: Legion Preview

Op stap met de Demon Hunter

15-12-2015 • 06:00

70

Multipage-opmaak

De Demon Hunter

Omdat Tweakers zo'n actieve World of Warcraft-community heeft, krijgen we van ontwikkelaar Blizzard steevast al in een vroeg stadium de kans om kennis te maken met de grootste veranderingen in de game. Zo hebben we bij elke nieuwe uitbreiding deel kunnen nemen aan de bètatest om daar op de site verslag van te kunnen doen. We hebben echter nog nooit zo vroeg een kijkje mogen nemen als bij de aanstaande uitbreiding World of Warcaft: Legion. We kregen van Blizzard al tijdens de huidige alfatest de kans om de game te spelen, hoewel het speelbare deel van die uitbreiding op dit moment nog zeer beperkt is.

De skills van de Demon Hunter op een rij gezet.

In Legion verkennen spelers het nieuwe continent The Broken Isles, ooit de leefwereld van een oude Night Elf-beschaving. Het continent bestaat uit acht nieuwe zones waarin spelers door kunnen groeien tot level 110. In Legion krijgen spelers bovendien een nieuw soort wapen, een Artifact. Er zijn 36 van dergelijke Artifacts in de game, voor elke class-specialisatie één. Spelers zullen hun Artifact vrijwel direct aan het begin van hun reis over The Broken Isles bemachtigen. Het wapen is op te waarderen en heeft een eigen Talent Tree. Dat opwaarderen gebeurt in de nieuwe Order Hall, een plaats waar alle spelers van een bepaalde class samen kunnen komen. Daar verzamelen spelers bovendien Champions, een verbeterde versie van de Followers uit Warlords of Draenor.

Hero Class

Dat is in de huidige testversie allemaal nog niet opgenomen. Blizzard concentreert zich voorlopig op een ander nieuw aspect van Legion, de nieuwe class die wordt geïntroduceerd: de Demon Hunter. Net als de Death Knight wordt de Demon Hunter een Hero Class. Het leek er lange tijd op dat de Death Knight de enige Hero Class zou blijven, zeker omdat Blizzard na de Death Knight de Monk introduceerde, een class die zich geen Hero mag noemen. Blizzard geeft de Hero echter een tweede kans. Het voornaamste verschil tussen Hero en 'gewoon' is dat je niet vanaf level 1 hoeft te beginnen. Op welk level je straks wel kunt starten is nog niet duidelijk. In de huidige alfatest begin je op level 98.

De Demon Hunter uit World of Warcraft: Legion

Illidan Stormrage

Over het verhaal achter Legion en de Demon Hunter gaan we niet te veel vertellen. Dat mag je zelf ervaren zodra de uitbreiding op de markt is. Voorlopig volstaat het om te zeggen dat Illidan Stormrage, voor WoW-veteranen bepaald geen onbekende, een hoofdrol speelt in het bestaan van de Demon Hunter en dat Gul’dan, zo prominent aanwezig in Warlords of Draenor, ook weer van de partij is. Verder heeft de Demon Hunter, net als de Death Knight een eigen startzone waarin je de eerste stappen zet in het bestaan als demonenjager. Je start in de duistere Mardum: Shattered Abyss. Daar ben je op zoek naar de Keystone van Sargeras waarmee je de Burning Legion zou moeten kunnen verslaan. Aan het einde van de tocht door de Shattered Abyss bereik je de Fel Hammer, een soort citadel die boven het landschap zweeft. Het is de thuisbasis van alle Demon Hunters, net zoals Acherus: The Ebon Hold de basis is van de Death Knights. Eenmaal in de Fel Hammer krijg je ook je Artifact, al kun je daar in de huidige testversie nog niets mee doen. Daar kunnen we dus ook nog weinig over vertellen. Gelukkig hebben we wel kunnen uitproberen hoe de verschillende skills van de Demon Hunter uitpakken.

De Demon Hunter uit World of Warcraft: Legion

Fury

De Demon Hunter doet zijn werk op basis van Fury, een beetje vergelijkbaar met de Rage van de Warrior. De vergelijking gaat nog verder op, want bij de Demon Hunter kun je kiezen uit twee specialisaties. Eentje daarvan is Tank, niet geheel toevallig ook de voornaamste rol van de Warrior. Helaas is Vengeance, zoals de Tank-specialisatie gedoopt is, nog niet speelbaar. We moesten het dus doen met de enige andere richting die je kunt kiezen, Havoc. Daarmee word je een Demon Hunter die vooral goed is in het uitdelen van klappen en het aanrichten van schade.

Om die schade toe te brengen heeft de Demon Hunter een indrukwekkend stel wapens. In elke hand draagt hij een lang zwaard met een handgreep in het midden zodat een wapen met dubbele kling ontstaat. Als je voor Havoc kiest, heb je dus in elke hand zo'n wapen, wat wil zeggen dat je je tegenstanders makkelijk in mootjes kunt hakken. Je kunt eventueel een van de wapens vervangen door een schild, wat als Tank waarschijnlijk gebruikelijk wordt.

Snelheid

Het kenmerk van de Demon Hunter is zijn snelheid. Dat past goed bij die dubbele zwaarden: snel op je tegenstander af en voor hij het goed en wel in de gaten heeft, op hem inhakken met die dubbele zwaarden, dat is in het kort de tactiek van de Demon Hunter. Het maakt ook dat de Demon Hunter niet al te zwaar bepantserd kan zijn. Hij draagt leren kleding en niet de metalen harnassen van de Warrior, Death Knight of Paladin.

Het komt ook tot uiting in de skills van de Demon Hunter. De eerste skill die je leert is meteen de meest kenmerkende: Fel Rush. Om de Warrior er maar weer bij te halen; Fel Rush is voor de Demon Hunter wat Charge is voor de Warrior. Uiteraard zijn er verschillen. Charge is enkel te gebruiken als opener. Fel Rush kan op elk gewenst moment, tijdens een gevecht en daarbuiten, worden ingezet. Je schiet met Fel Rush een paar meter vooruit. Bij Charge stop je zodra je een tegenstander bereikt heb, bij Fel Rush niet. Daarmee storm je door een of meerdere tegenstanders heen, onderweg uithalend met je wapens, waarbij je niet al te veel schade aanricht. Vreemd genoeg genereert Fel Rush geen Fury. Daar is de eerstvolgende skill voor die je aanleert; Demon's Bite.

Trio als basis

Dat is eigenlijk de basisaanval van de Demon Hunter, want het is de belangrijkste bron van Fury. De schade die Demon's Bite aanricht is niet al te groot, net als Fel Rush. De Fury die je ermee opwekt is echter zo nuttig dat je Demon's Bite als vaste opvolger van je Fel Rush wilt gebruiken. Na twee Bites is je meter vol en is het tijd om de derde skill die je aanleert in te gaan zetten. Chaos Strike genereert al twee keer zoveel schade als Fel Rush en Demon's Bite. Nog steeds niet de hoofdprijs, maar genoeg om happen uit de gezondheid van je tegenstander te nemen. Bijkomend voordeel; als je een critical hit weet te maken, kost dat geen Fury. Beide zijn instant en hebben geen cooldown. Dit trio is de basis van de Demon Hunter, de start van je rotatie: de aanval inzetten met Fel Rush, dan afwisselend Demon's Bite en Chaos Strike inzetten om Fury op te bouwen en schade aan te richten. Het zal in vrijwel elke aanval die je uitvoert terugkeren. Tussendoor kun je Fel Rush blijven gebruiken om jezelf in een betere positie te krijgen. Handig, want zo kun je het gebrek aan een steviger harnas een beetje compenseren.

De Demon Hunter uit World of Warcraft: Legion

Gooi het in de groep

De volgende stap die je zet op de evolutionaire ladder van de Demon Hunter is Eye Beam. Daarmee heb je ook de eerste skill te pakken die echt zoden aan de dijk zet. Leveren Fel Rush en Demon's Bite ongeveer 14.000 punten aan damage op, met Eye Beam pak je ruim 100.000 health points af van je tegenstanders. 'Tegenstanders' is met opzet in meervoud geschreven, want Eye Beam is de eerste skill waarmee je een hele groep aan kunt vallen. De Beam is naar voren gericht. De Demon Hunter zweeft tijdelijk even in de lucht en lijkt een golf gif over zijn tegenstanders uit te storten. Dit is een krachtige actie maar hij kan maar spaarzaam worden ingezet, want hij heeft een cooldown van 45 seconden.

De volgende skill die je leert is een wat vreemde eend in de bijt, maar hij is gelukkig wel handig. Consume Magic hindert een spellcaster, een beetje zoals de Kick van de Rogue. De caster kan de spell die hij uitspreekt niet afmaken en drie seconden lang geen andere spell uit dezelfde magische school inzetten. Consume Magic verbruikt geen Fury, maar als je onderbreking slaagt genereer je wel in één klap een volle balk. Als het lukt, kun je dus meteen Chaos Strike of een andere Fury-verbruikende skill inzetten. Ook handig; waar de Demon Hunter toch vooral een melee class is, werkt Consume Magic op 20 yard afstand.

De Demon Hunter uit World of Warcraft: Legion

Messen werpen

Een skill die veel karakteristieker is voor de Demon Hunter is Throw Glaive. Daarmee werp je een mes weg, dat als een soort boemerang weer netjes bij je terugkomt. Hij zorgt voor 16.000 damage, is opnieuw een skill waarmee je afstand kunt behouden tot je tegenstander en stuitert na je doelwit nog naar twee andere vijanden. Throw Glaive levert niet heel veel schade op, maar is samen met Fel Rush toch handig. Daarbij gebruik je Fel Rush om afstand te krijgen tot een groepje tegenstanders en bestookt ze daarna met Throw Glaive. Enig nadeel is dat Throw Glaive slechts om de tien seconden kan worden ingezet; je zult hem dus af moeten wisselen met aanvallen van dichtbij met Demon's Bite en Chaos Strike. Het tekent de Demon Hunter. Je zult veel moeten bewegen; je vijand opzoeken, afstand nemen en hem opnieuw opzoeken. Een goede Demon Hunter maakt zijn tegenstander op die manier tureluurs.

In dat plaatje past ook het volgende duo skills, dat elkaar uitstekend aanvult. Met Metamorphosis spring je in de lucht en kun je binnen een straal van 40 yard een plek aanwijzen waar je weer landt. Met 11.000 dmg breng je op zich niet zoveel schade aan. Daar gaat het ook niet om. Belangrijker is dat alle tegenstanders in de buurt drie seconden lang verdoofd zijn. Nog mooier: Metamorphosis geeft een halve minuut lang een flinke boost aan je Demon's Bite en Chaos Strike. Na na de sprong kun je dus flink huishouden met je twee belangrijkste skills. Als je de nodige klappen hebt uitgedeeld, kun je met Vengeful Retreat het strijdperk verlaten. Daarmee maak je een flinke sprong achteruit terwijl je nog snel even 5000 dmg aanricht. Belangrijker is dat je tegenstander drie seconden lang bijna niet vooruit kan komen en je dus rustig de tijd hebt om een nieuwe aanval in te zetten. Vooral Metamorphosis is er voor de lastiger tegenstanders. De skill heeft een opvallend lange cooldown van zes minuten. Vengeful Retreat is gelukkig om de 25 seconden in te zetten.

Gelukkig is er een alternatief, in de vorm van Chaos Nova. Die skill doet een beetje hetzelfde, al kun je er niet mee springen. Als je in een groep staat, of er met Fel Rush in terecht weet te komen, kun je met Chaos Nova ruim 16.000 dmg aanrichten bij de omstanders, en ze vijf seconden lang verdoven. Daarna kun je dus met Demon's Bite, Chaos Strike of Eye Beam de groepsleden aanvallen en met Vengeful Retreat of een nieuwe Fel Rush weer afstand nemen. Daarmee is de basis van de Demon Hunter wel gelegd, al is er nog een laatste skill die handig is tijdens gevechten. Blur vergroot de kans om aanvallen te ontwijken met 50 procent. Het effect duurt slechts drie seconden, al kun je dat tot maximaal tien seconden verlengen als je een tegenstander in die tijd een paar klappen weet te verkopen.

De Demon Hunter uit World of Warcraft: Legion

Talent

Tot slot is er nog een skill die je leert als je op level 99 je eerste Talents mag kiezen. Je hebt daar uiteraard drie keuzes bij. Een daarvan is een nieuwe skill die wat ons betreft een 'must have' is in het arsenaal van de Demon Hunter: Blade Dance. Hij past uitstekend bij de overige skills. Je schiet razendsnel kriskras door een groep tegenstanders, waarbij je ruim 25.000 damage aanricht en een seconde lang niet kunt worden geraakt. Blade Dance heeft met twaalf seconden een prettige cooldown, het is dus een uitstekende afsluiter van een rondje Fel Rush, Demon's Bite en Chaos Strike.

Los van deze op snelheid gerichte set skills van de Demon Hunter zijn er nog wat aanvullende eigenschappen. Hij kan dus wel behoorlijk veel schade veroorzaken, maar loopt met zijn leren kleding ook makkelijk schade op. Het is dus vooral de kunst om klappen te ontlopen. Dat zal uiteraard niet lukken, vooral doordat de basis van de Demon Hunter bestaat uit het gebruik van melee wapens. Dat maakt dat de gezondheid van de Demon Hunter een punt van zorg is. Zoals je inmiddels moet hebben opgemerkt heeft hij geen skills om zichzelf te genezen.

De Demon Hunter uit World of Warcraft: Legion

Toch kan hij dat wel. De Demon Hunter beschikt over de passieve skill Shattered Souls, die erg handig is. Als je een vijand omlegt die sterk genoeg is om experience of honor te verdienen, is er een kans dat er een Soul Fragment achterblijft, een zwevend lila bolletje dat een halve minuut op het slagveld blijft liggen. Loop over het bolletje heen en je krijgt een kwart van je maximale gezondheid terug. De kans dat zo'n bolletje valt blijkt in de praktijk behoorlijk groot en daarmee zijn die Soul Fragments een uitstekende manier om tijdens een gevecht met een groep toch iets van je gezondheid te herstellen. Als het Soul Fragment van een Demon komt, breng je tijdelijk nog 20 procent extra schade aan ook. Enig nadeel van Shattered Souls is dat het alleen erg nuttig is bij het bevechten van groepen tegenstanders. Bij het bestrijden van een enkele boss zullen er halverwege geen Soul Fragments vallen en heeft de Demon Hunter het dus lastiger.

Gluren bij de buren

Om het verhaal compleet te maken, moeten we nog een laatste skill noemen van de Demon Hunter. Hij of zij beschikt over Spectral Sight, waarmee je door deuren, muren en andere obstakels vijanden kunt waarnemen. Je ziet ze als rode silhouetten door een zwarte voorgrond. Je ziet op die manier ook schatten of voorwerpen waar je iets mee kunt, zoals schakelaars. Het nut van Spectral Sight is nog wat onduidelijk. In de startzone van de Demon Knight is er precies één situatie waarin je het kunt gebruiken, en die is volledig gescript. Wat je er buiten de Shattered Abyss mee kunt, is vooralsnog niet helder.

Nu we het toch hebben over passieve eigenschappen: de Demon Hunter heeft er een die verdacht actief is; hij kan niet alleen vooruit en achteruit springen, maar ook omhoog. De Demon Hunter heeft een Double Jump. Spring nog een keer als je op het hoogste punt bent en je komt extra hoog. Daar hoort een actieve skill bij; Glide. Daarmee kunt je de snelheid van een val remmen. Waar het op neerkomt is dat je twee vleugels uitslaat en een zweefvlucht maakt. De twee zijn te combineren. Sterker nog; dat is heel makkelijk. Je gebruikt er dezelfde knop voor, namelijk de spatiebalk. Als je een tweede keer op de balk drukt, maak je de Double Jump, en met de derde keer ga je over in Glide. Het werkt ook op het vlakke, als extra manier om snel wat afstand te nemen. Nog mooier; je kunt het ook nog combineren met Fel Rush, om extra ver te komen.

Samengevat

De conclusie is duidelijk. De Demon Hunter wordt een class die helemaal past bij het streven van Blizzard om World of Warcraft wat minder ouderwets te maken, waarmee de studio het klassieke, statische, op skill-rotatie gebaseerde vechten bedoelt. De Monk was een eerste poging om wat meer beweging te brengen in het vechten in WoW en met de Demon Hunter gaat Blizzard nog een stap verder. Hier is het nog veel meer zaak om een tegenstander te bespringen, wat klappen uit te delen en weer afstand te nemen om een tweede ronde aanvallen voor te bereiden. Daarbij valt op dat de Demon Hunter vooral goed is in het aanvallen van groepen. Ondanks zijn melee-wapens heeft hij aardig wat skills die juist op crowd control zijn gericht. Het verklaart de Vengeance-specialisatie, waarbij de Demon Hunter als Tank kan dienen. Toch staat de Demon Hunter ook in een andere rol zijn mannetje. Als je voor de Havoc-specialisatie kiest, kan de Demon Hunter een nuttige aanvulling zijn op de Tank, om schade aan te richten en tegelijk de Tank te ondersteunen. Alleen solo heeft de Demon Hunter het wat lastiger, vooral als er tegen een enkele sterke tegenstander wordt gevochten. Gelukkig heeft de Demon Hunter dan nog steeds zijn snelheid om op terug te vallen. Die is bij alle acties van de Demon Hunter belangrijk, maar in die situatie is dat helemaal het geval.

Het slagen van een aanval staat of valt dus bij het gebruik van de allereerste skill die je leert; Fel Rush. Uiteraard is het lekker om van zo'n actieve skill gebruik te maken en door een groepje tegenstanders te snijden, als een mes door boter. Toch zit er een nadeel aan het gebruik van Fel Rush, of misschien beter gezegd: een risico. Waar je bij het vergelijkbare Charge vanzelf stil staat als je voor de neus van je tegenstander staat, is dat hier niet het geval. Je schiet door tot je aan het einde van het bereik van Fel Rush bent aangeland. Dat is een risico als je verzeild bent geraakt in een wereld vol richels, randen en afgronden, waarbij je flinke stukken naar beneden kunt vallen. Als je de afstand niet goed in weet te schatten, stuif je makkelijk over de rand, de diepte in. Fel Rush, en daarmee het vechten met een Demon Hunter, is dus niet zonder risico.

Zoals gezegd houdt Blizzard op dit moment een zeer beperkt toegankelijke alfatest van World of Warcraft: Legion, waarin alleen de startzone van de Demon Hunter speelbaar is. De studio zal ongetwijfeld een uitgebreidere bètatest van de uitbreiding houden. Tegen die tijd hopen we daarvan uitgebreid verslag te kunnen doen.

Titel World of Warcraft: Legion
Box World of Warcraft: Legion
Platform Windows, OS X
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Activision Blizzard
Releasedatum 2016
De Demon Hunter uit World of Warcraft: LegionDe Demon Hunter uit World of Warcraft: LegionDe Demon Hunter uit World of Warcraft: LegionDe Demon Hunter uit World of Warcraft: LegionDe Demon Hunter uit World of Warcraft: LegionDe Demon Hunter uit World of Warcraft: Legion

Reacties (70)

70
64
45
1
0
6
Wijzig sortering
Goh wat lijkt mij het gaaf om deze class te spelen. Ik ben zelf een enorme 'lore' fan van World of Warcraft en Warcraft 3 (Frozen Throne), het feit dat Illidan weer terugkomt is echt super.

Keer op keer kan World of Warcraft mij weer terug laten komen om het nogmaals te spelen! Ik speel zelf al vanaf Vanilla en heb alleen Cataclysm niet helemaal meegekregen. Ik ben erg benieuwd naar de verdere informatie Tweakers :)
Als je een enorme lore fan bent dan vind ik het vreemd dat je het super vindt dat Illidan weer terug komt. "Just a setback" komt mij nu echt wel mijn neus uit. Het blijft maar re-hashen van dezelfde content in een ander jasje of thema.

De aantal "revivals" (Je maakt hem ECHT dood nu, oh nee toch niet) zijn onderhand al niet meer op twee handen te tellen.

Iets dood maken in Warcraft lore betekent tegenwoordig echt helemaal niets meer. Alles komt terug, of het nou een echte 100% resurrection is, alleen skelet vorm resurrection, fel infused resurrection, andere dimensie personages, dingen die alleen in hun eigen "homeworld" dood kunnen gaan. Het is lore-wise helemaal kapot gemaakt.

Echt goede nieuwe lore is echt karig de afgelopen 6 jaar. Ook niet lore wise wordt content gewoon hergebruikt (Timetravel dungeons).

Illidan die we in 2007-2008 dood hebben gemaakt in BT is gewoon terug, of is dit van een andere dimensie of is het een resurrection? Het maakt allemaal niet meer uit. Je boekt vrijwel geen vooruitgang in de lore.
Die geld dan eigenlijk ook alleen voor demonen. Zodra je een demon killed gaat hij terug naar de Twisting Nether om dan weer een nieuw lichaam te zoeken. Dit is al sinds de boeken zo. Geef je wel gelijk dat qua lore ze het in WoD behoorlijk om zeep geholpen hebben. Gul'Dan die met 1 spell zelf even Archimonde summoned etc.

[Reactie gewijzigd door Zenety op 23 juli 2024 03:45]

Ja, Demons en Elementals (Raggy bijv). Wilde er niet te diep op in gaan.

Ik wil heel graag WoW weer leuk vinden maar ik vind het zo erg jammer dat ze de end-game content op stop zetten zodra ze beginnen aan een nieuwe xpac. WoD (en xpacs er voor) hebben nog steeds zo, zo veel vragen over die ze met content hadden kunnen beantwoorden. Ze laten Draenor helemaal links liggen en alle vragen die er zijn zullen waarschijnlijk een lange tijd (if ever) niet beantwoord worden.

Het spel speelt gewoon heel fijn, je voelt je thuis in de classes en de rotations voelen goed. De boss fights zijn vrijwel altijd episch en er is heel veel liefde gestoken in de raids en de omgevingen in de xpac areas. Toch mist er zo veel content, zo'n grote open wereld wat heel erg passief lijkt.

Ik wil het graag leuk vinden, maar een enkele raid elke 6-12-16 maanden als enige echte end-game content (Mythic dungeons tel ik niet mee) vind ik nog moeilijk te rechtvaardigen om 11-13 euro per maand aan uit te geven (+45-60 euro voor xpac). 1 maand raid doen en je hebt het weer gezien tot de andere raid er uit is. En dat vind ik nou zo jammer.
Ik dacht dat er bij WoD grote teams aan de patches van WoD werkten, apart van de xpac af? Dat waren een van de beloftes van WoD voordat ie uitkwam(source? Als het goed is MMO-Champion)
Er werd al na de beruchte ICC raid wacht tijd voor de volgende xpac beloofd dat ze het veel beter gaan doen tussen de "wait time between the xpacs".

Dit is helaas nog niet gebeurd. Ieder jaar zeggen ze het weer (Cata, MoP, WoD en zelfs laatste blizzcon ook weer voor Legion).

Er komt wel content als in, "We've increased Mythic dungeon rewards from 685 to 715 and you can upgrade them to 735 with Valor Points". En "nieuwe" (oude) timeless dungeons. De valor points hadden ze er uit gehaald (Met hele lange argumentatie (een blog post van 4 paginas of zo) waarom ze het een slecht idee vonden) en nu weer terug in gestopt.

Dit zie ik steeds vaker terug komen. Ergens zijn ze fel op tegen, halen ze de feature er uit, en later komt het toch weer terug. Soms identiek (De valor points in dit geval) soms in een ander jasje (Artifacts, wat eigenlijk de oude talent system is maar dan met minder (maar krachtigere) keuze.)
Dit heet damage control 2.0.

Toen WoW nog betrekkelijk 'fris' was, was de community ook nog niet zo gigantisch invloedrijk als anno 2015 omdat deze heel verdeeld was, allerlei spelers op verschillende niveaus en met verschillende ervaringen in en van de game. Dat is nu anders en dwingt tot aanpassingen. Je ziet het terugkomen in alle succesvolle online games; een developer die heel erg zichtbaar aan het luisteren is naar zijn community. En natuurlijk wordt er links en rechts ook wat met de feedback gedaan. Maar tegelijkertijd verliest de developer in de game in kwestie daarmee ook zijn eigen identiteit en karakter. De klant moet tevreden gehouden worden, en het ontbreekt daarin nogal eens aan een lange termijn visie of het vasthouden aan een stijl en bepaalde principes in een game. Sommige games gaan daaraan ten onder, anderen verliezen datgene wat ze uniek maakt, en uiteindelijk sterft het uit. De echte blijvertjes, blijven datgene bieden dat ze groot heeft gemaakt, kijk naar Starcraft, kijk naar EVE. WoW valt daar ook onder maar is nu eigenlijk 'too big to fail', en dat houdt het in stand.

Wat mij betreft is het bij WoW mis gegaan zo ongeveer rond de release van WotLK. Tegenwoordig zijn ze redelijk de weg kwijt, ze weten van gekkigheid niet meer welke kant nu op moet worden gegaan, want de community 'wil' van alles maar is eigenlijk gewoon gigantisch verzadigd. WoW is klaar, de race is gelopen, en elke expansion is uitstel van het onvermijdelijke, met een grote playerbase vol nostalgie en gigantische tijdsinvestering. Dit blijft zichzelf nog wel een tijd in stand houden denk ik, maar om nou te zeggen dat WoW de place to be is, allang niet meer.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 03:45]

Dat recyclen van content is een terecht punt.

Was voor mij mede de reden dat ik vele jaren geleden ben gekapt met WoW. Vond dat de originaliteit grotendeels weg was.

Ik heb bijvoorbeeld nog het grootste gedeelte van de originele Naxxramas 40 man raid meegemaakt. En vervolgens keert Naxxramas doodleuk weer terug als 25 man raid.

Of waarom moest de Shaman nou ook voor de Alliance beschikbaar komen en de Paladin voor de Horde? Die classen kenden we al; verzin dan gewoon een leuke nieuwe class.

Zo kun je tig voorbeelden noemen, ook qua lore ja. Verbaast me dat Wow kennelijk nog zoveel gespeeld wordt.
De Shaman en paladin MOESTEN voor beide factions beschikbaar komen aangezien de factions anders unbalanced waren (bloodlust etc.), je zag ook vroeger dat de top guilds vrijwel allemaal hordes waren (later zelfs nog steeds door de racials). Dat is allemaal wel allemaal afgevlakt, maar veel durf ik niet meer te zeggen aangezien ik al een half jaar niet meer speel :P
Al snap ik je punt wel dat het het spel juist leuk maakt dat iedere faction weer iets speciaals heeft, lore wise is dat inderdaad een groot pluspunt

[Reactie gewijzigd door krentebol op 23 juli 2024 03:45]

Ze hadden gewoon een andere class moeten verzinnen met ong dezelfde skills maar dan een andere naam.
Wat je nu ziet is dat Blizzard alles in de uitverkoop heeft gezet met die Cataclysm.

Diversiteiten binnen de factions classes zijn er amper meer.
Wil je hunter zijn? Pak maar een race, ze kunnen het allemaal.
Paladin? Tuurlijk, neem maar een koe, kan allemaal.

Alliance op wolven? Tuurlijk.
Horde met alliance mounts? kan ook.
Of koop ze maar in de shop.
World pvp? meh. Gewoon instance joinen en hoppa, je hoeft er niet meer naartoe te gaan, hoef je niet meer in die zones te questen.
Flying mounts? Tuurlijk, kan je sneller reizen, gevaar lopen tijdens het reizen, dat willen we niet.
Instanced pvp: Alterac Valley? Duurde te lang, te weinig xp/uur , dus moest het ff kapot generfed worden tot een race van maximaal 15 minuten.
(Ik ben dus overduidelijk een pvp fan, van Arena's houd ik niet, vind er niets aan om rond pilaren te draaien en LOS/kill the healer spelletjes te spelen. Ik begin liever een gevecht in een zone die dan uitloopt op een veldslag.)

Je kan nu eventjes met al die heirloom spul levelen in dungeons en battlegrounds zonder ook ooit maar een capital te verlaten. Ben je binnen een dag klaar.
Of beter: koop eventjes een max level. Hoef je die content van de afgelopen 11 jaar niet te doen.

World of Instances/raiding lijkt het wel.
(Ik ben fan van 'world generators', zonder een RP speler te zijn die helemaal in die lore meegaat)

Ik gruwde afschuwelijk van die anti sociale communities/guilds in Vanilla die zich sociaal noemden maar enkel op zoek waren naar iemand met de gear die hun verder konden helpen, en niet de persoon erachter.
Maar toen was er tenminste nog diversiteit en uitdaging.
Met de Cataclysm uitverkoop en die onzin Facebook spelletjes en selfies is Blizzard dit spel nu gruwelijk aan het uitmelken totdat het f2p gaat worden, helaas.
Het is nu praktisch onmogelijk om te sterven van level 1-90.
Waar is de uitdaging? Niet te vinden behalve raiden, en dat is al zo verschrikkelijk saai. Doe ik dus ook al lang niet meer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 673310 op 23 juli 2024 03:45]

Helemaal correct wat je zegt. Waar ik op doel is dat ik benieuwd ben naar de terugkomst van drie specifieke characters in het spel. De eerste is Bolvar Fordragon (de nieuwe LK en daarbij ook de terugkomst van de kapotte delen van het zwaard Frostmourne) maar die komt misschien later nog (in een andere exp), de tweede is Maiev Shadowsong en de derde is en Illidan Stormrage. Het feit dat Illidan Stormrage dit keer terugkomt is dat ook erg leuk voor iemand die de lore van Illidan gaaf vind. Als je de lore kent dan weet je dat het nog niet is afgelopen waar TBC eindigde. Want Illidan zijn lichaam ligt gebroken in de Vault of the Wardens en word tot op 'vandaag de dag' nog beschermd.

Verder heb ik ook veel interesse in Maiev Shadowsong. Dit komt omdat Maiev erachter komt dat er niet te leven valt als er geen prooi is om op te jagen in de Black Temple. Omdat Maiev praktisch verdwenen is uit het spel ben ik heel erg benieuwd hoe dit gaat lopen, of ze eindelijk terugkomt en of je met haar kan (samen)spelen zoals in de oude Warcraft series! Waarschijnlijk krijgt ze eindelijk de drang weer om te vechten tegen Illidan en gaan we haar weer zien.

Ik weet goed dat World of Warcraft repetitive wordt en dat er veel word hergebruikt. Weer Fel Legion (al eindeloze keren gezien en bevochten)en weer corrupted Night elves (in TBC blood elves) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is de lore die voor mij 50% van het spel gaaf maakt en dat is ook de reden dat ik blijf spelen. Overige 50% is teamwork etc.

Ik ben een lore fan, dat betekent dat ik de Lore (redelijk) goed ken :)

[Reactie gewijzigd door Skaffapiraat op 23 juli 2024 03:45]

Dood gemaakt? Dat is een aanname :) Metzen hint al jaaaaaaren op een redemption story voor hem.

En het ziet ernaar uit dat ie nu een van de good guys wordt.. Of ie dat ook blijft, is een tweede.
Er zijn heel wat werkpunten aan WoW, ongetwijfeld. Maar kent iemand een spel dat op dit moment dezelfde speelervaring biedt en eventueel beter is?
Denk dat het grootste deel van de community zou verhuizen als er echt een waardig alternatief zou zijn, maar ik heb het nog niet gevonden.
Veel van de aangekondigde alternatieven zijn ondertussen ook op een sisser afgelopen of gewoonweg geannuleerd...
Zo goedkoop mogelijk de stervende melkkoe nog even staande houden terwijl ze minder en minder opleverd.
Als je eenmaal een engine en een product hebt uitgebracht ga je op een gegeven moment tegen grenzen aan lopen van wat er praktisch op door te bouwen is.

Het is niet voor niets dat Blizzard zich op andere projecten is gaan richten.
Diablo leverde ook veel minder op dan verwacht doordat het Auction House idee niet werkte dus ze moeten met minder middelen nieuwe plannen gaan bedenken en uitvoeren. :/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 714367 op 23 juli 2024 03:45]

Jouw bericht is wel erg ongefundeerd.

De engine die voor WoW wordt gebruikt is al meerdere keren uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Er zijn nu dingen mogelijk die in 2005 in de verste verte ondenkbaar waren:

World phasing (Denk aan hoe westfall in de brand staat na jouw quest chain)
Cross-realm zones
Cross-server realms (Dus 3 realms die samen spelen in 1 wereld, inclusief guilds waar alle 3 de realms bij in mogen)
Veel abilities en physics


Je doet de engine tekort.
Ongefundeerd? Ik volg ze al een tiental jaren.

Ik houd mij ongeveer sinds dag 1 van WoW bezig met het reversen / emuleren er van.
Mijn geschiedenis met Blizzard op dat gebied gaat terug naar Diablo...

De dingen die je beschrijft hebben voornamelijk met networking te doen maar dat is slechts één aspect en toepassing van een engine.

Abilities zou je scriptable kunnen noemen daar is niet veel van de basis voor veranderd...

Begrijp mij niet verkeerd trouwens want ze hebben zeker niet stil gezeten maar technisch fundamenteel is er weinig veranderd.

Ik ben niet zo'n schrijver maar mijn conclusie is alles behalve ongefundeerd.
We praten alleen vanuit twee heel andere niveau's van inzicht. Er zijn genoeg mensen met een achtergrond in (game) development en/of reversal, professioneel of hobby matig die weten dat ik geen bellen blaas :*)
Anderen kijken juist heel erg naar de content maar kennen de werking van dingen er achter niet.
red/blue pill :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 714367 op 23 juli 2024 03:45]

"hey community, we heard you stopped playing since BT, so here's some BT concent...please come back" - blizzard.
Haha dit vond ik ook het leukste, #1 staan op de d33ps meter
Als niet om lore ging. maar om L00t waarom bied WoW exp dan iedere keer weer hele continenten die het verhaal veder vertellen? en grote nummers op je scherm? waarom hebben ze dan ilvl reduction gedaan? om de nummers nog groter te maken? nee
ik vermoed dat je in de war bent met D3. daar draait het om "perfect" loot. en zoveel mogelijk dps.
En nu zelfs ook weer melee hunter ;)

Ik snap nog altijd niet waarom Horde en Alliance dezelfde classes moeten hebben, in vanilla was er teminste nog iets van verschil. Horde Shaman en Alliance Paladin. Maar nu is het gewoon hetzelfde. Met een budget van Blizzard moet dat toch mogelijk zijn?

Kijjk eens naar Dark Age of Camelot, meer dan 40 unique classes verdeeld over 3 realms. En Camelot Unchained dat volgend jaar uitkomt heeft ook 30 Unique classes met release.

Dit is en blijft gewoon makkelijk cashen want mensen spelen het toch wel. Artifact weapons wat Camelot al in 2003 had... wat een inovatie weer. Na Draenor ben ik er gewoon klaar mee, die Garrison was de druppel die de emmer deed overlopen. Ik was meer een singleplayer game aan het spelen de helft van de tijd... en daarna nog die Shipyard <zucht>

[Reactie gewijzigd door Cyclonic op 23 juli 2024 03:45]

Ze hadden heel veel extra content geplanned voor de Garrisons die uiteindelijk niet zijn uitgevoerd. Dit had de Garrisons leuk kunnen maken, want er zou meer interactie zijn tussen jou en je followers (Als ze een Quest, dungeon of raid falen, krijg je een quest om ze te redden en zo).

Helaas was er Garrisons 2.0 (De shipyard) maar het voelde veel meer een Garrisons 0.5.

WoD heeft het voor mij ook gedaan. Op de zeer leuke Raid fights na (En de leveling quests, die waren ook wel erg leuk, de 1e keer althans, niet na 10 alts...) was het aardig leeg. 2-3-4 avonden raiden per week en er was verder niets te doen. Ik heb een lange tijd al geen moment gehad van "Goh morgen sta ik wat vroeger op om wat leuks te doen in WoW".
omdat je shaman en paladin niet gelijk kan maken zonder dat er balancing problemen zijn.


en ja leuk 40 unique classes. Maar wat moet je er mee? meer smaken betekent niet dat iets beter is.
Nog nooit gehoord van dat spel. Is het nog actief op dit moment? Is het met een maandelijkse betaling?
Opmerkelijk dat Blizzard sinds release enkel melee classes toevoegt. Ik heb jaren WoW gespeeld en heb voor mezelf uitgevonden dat ik het liefst ranged speel. M.i. wordt het wel weer eens tijd voor een nieuwe ranged class zoals een variant op hunter of casters.
Zelfs voor hunters wordt 1 spec veranderd naar melee helaas. Heleboel mensen zijn er hyped voor, maar practisch gezien is het een slechte zaak. Er zijn al zo veel mensen melee (Zoals je aangaf, omdat er ook de hele tijd meer melee classes bij komen) en veel raids zijn niet melee-friendly. Nu zal een deel Hunters ook de melee groep betreden, en daar komt uiteraard de gehypte DH class ook nog eens bij.

Ik ben heel lang een trouwe WoW fan geweest en heb veel raids op Mythic (en voor 6.0 Heroic) gedaan. Maar na een paar maanden HFC was ik het wel beu, vooral toen ik hoorde dat er geen nieuwe raid content meer kwam voor de volgende expansion.

Dit was bij de vorige xpacs ook al het geval. Er is gewoon, pak m beet, 12-16 maanden geen end-game content geweest aan het einde van een xpac. En dit ben ik xpac na xpac wel zat. WoD vond ik - buiten de raids om (Die waren wel erg leuk) - ook een grote teleurstelling.
Opzich vind ik de keuze voor classes die ze toevoegen best logisch, DK was zeer logisch in Wrath, Monks pasten goed bij MoP en Demon Hunters lijken goed bij Legion te passen (en wordt ook al jaren om gevraagd door de spelers).

Wel zijn het inderdaad veel melee specs, maar niet alleen, In totaal brengen deze 3 class toevoegingen 3 Melee specs, 3 Tank specs en 1 healer spec. Uiteraad jammer dat er geen ranged spec bijgekomen is, zeker gezien je comments over raids, die inderdaad lang niet altijd melee friendly zijn. Tank en healers zijn echter altijd in grote demand binnen de community.

Wel denk ik dat ze met een Ranged class misschien "bang" zijn minder creatief te kunnen zijn qua abilities. En daardoor een soort te directe "clone" te maken van de bestaande classes, terwijl ze melee classes toch aardig verschillend weten te maken qua beleving (ook al doe je feitelijk hetzelfde als andere melee classes).

Qua content drought heb je gelijk voor de spelers niet leuk, maar toch vanuit dev oogpunt vrij logisch, ergens moet er een punt komen waarbij je zegt "dit is de laatste content patch met de eind raid, vanaf nu de focus op de nieuwe expac". De enige keer dat ze wel met een filler raid kwamen werd nu ook niet echt heel goed ontvangen (Ruby Sanctum in Wrath). Was een leuke boss, maar echt als raid werd het niet gezien voor de community.

Verder heb ik er nog steeds goede hoop op dat ze dit keer binnen 12 maanden kunnen releasen. Voor mijn gevoel willen ze kort releasen bij de movie release in eind mei, wat voor het eerst sinds tijden binnen 12 maand van de HFC release zou liggen. Ook het feit dat ze bijv. SC2:LOTV 4 maand voor de datum hebben kunnen releasen die ze initieel vrijgaven (31-3-2016 intitieel vs 10-11-2015 release) geeft enige hoop in deze, al was dat natuurlijk wel een ander team binnen Blizzard.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 03:45]

Als Blizzard aangeeft dat ze niet zo lang met een "drought" willen zitten, maar dat wel doen, jaar na jaar na jaar, dan vind ik jouw beredenering niet reëel.

Je kunt ook je dev team opsplitsen (Of in geval van Blizzard, hoef je die concessie helemaal niet te maken). Als je ziet hoe erg de subs kelderen tijdens een drought zou ik persoonlijk denken dat dat niet hoeft. En blizzard zegt dat zelf ook, alleen doen ze het niet.

Het is tijdens de xpac teveel re-hashed content, content gelocked (BRF), nog meer re-hashed content; "kritiek op Garrisons, oh dan maken we nog een nog slechtere garrison feature", en dat voor een prijs wat hoger lag dan alle andere xpacs.

Minste raids ooit tijdens een xpac, scenarios weg gegooid. De xpac was een algehele content drought.

http://eu.battle.net/wow/en/zone/#expansion=5

Vergelijk dat eens met andere expansion packs. En dan heb ik het alleen maar over de raids. De dungeons, scenarios, dailies allemaal daargelaten. Die lijst van WoD is buitengewoon treurig.
Het is natuurlijk ook maar hoe je het bekijkt. WoD is net een jaar uit. Voor mij persoonlijk zit er tot op heden genoeg content in de Xpac tot nu toe buiten het raiden wat ik op redelijk casual niveau doe (5/13 Mythic atm), en ik heb nog steeds niet alles volledig voltooid (zo moet ik nog een berg questing achie's, nog een paar raid achie's, gold challenges modes, HFC mythic ben ik nog in bezig,bijna alles m.b.t. Pet Battles moet ik nog doen en zo zijn er nog wel wat zaken), en zelfs al zou ik alles al gedaan hebben, dan zou ik nog steeds zaken uit oudere expacs kunnen gaan doen voordat ik echt geen content meer heb voor mezelf.

Neemt niet weg dat ik graag nog een 3de tier gehad zou hebben content wise, maar vaak zie je ook (teveel) geklaag over het gebrek aan content, terwijl als je dan kijkt bij die spelers dat ze nog lang niet alles gedaan hebben, o.a. geen 13/13 Mythic, geen volledige Gold CM's, Geen Endless titles voor current content, niet alle reps gedaan, niet alle achies behaald, niet alle pet battles gedaan. Nu kan dat natuurlijk prima, niet alle content is voor iedereen, en niet iedereen vind alles leuk, maar ga dan niet roepen als speler dat er geen content is, de content is er namelijk wel, jij vind het alleen niet leuk. Geen enkel probleem natuurlijk maar geen enkele speler kan verwachten dat er alleen content voor hem gemaakt wordt. Er moet content zijn voor de meest casual speler, tot de meest doorgewinterde PVPer / Raider en / of completionist. Focus je enkel op maar deel van het spel, dan is het imho niet meer dan logisch dat je meer last hebt van een content drought dan iemand die alle facetten van het spel wil spelen.

Verder is het voor mij zelf bijv. ook prima dat ik niet meer dagelijks met WoW bezig hoef te zijn om over de periode van een expac toch alles te kunnen doen, 2-3 avonden raiden, en in het weekend bijv. wat tijd voor andere non-raid zaken en een paar dagen geen WoW vind ik zelf wel erg prettig. Er zijn genoeg andere leuke games die ook wat aandacht mogen.

Verder is natuurlijk ook de kwaliteit t.o.v. de kwantiteit belangrijk, Highmaul en BRF waren samen imho een van de beste openings tiers ooit qua kwaliteit en HFC is imho ook een geslaagde raid met leuke bosses waar ik tot op heden meer plezier mee heb dan dat ik bijv. in SoO of Dragonsoul had. Eigenlijk had deze Expac geen enkel "slechte" tier, terwijl als je kijkt naar Wrath waar de openingstier met Naxx / Maly en Obsidian Sanctum en Totgc als vrij slecht werden gezien, Cata waar Dragonsoul als zeer matig ontvangen werd, Firelands als te kort omschreven werd (te weinig, maar wel goede bosses) en MoP waar zowel de openingstier en SoO de nodige kritiek gehad hebben hier ik over WoD op het raiding vlak over de content (dus niet de tijd tussen tiers bijv.) zelf eigenlijk alleen maar grotendeels positieve geluiden.

Verder is rehashing denk ik een beetje een "double edged sword", aan de ene kant is er vanuit de community veel vraag naar rehashing van oude dungeons, raids (o.a. het nieuw leven in blazen van oude dungeons en raids wordt al jaren om gevraagd) wat nu deels via Timewalking / Moltencore event dan ook gedaan wordt. Echter zie dan ook gelijk een andere groep op staan die roept "Rehash is bad content" waardoor eigenlijk vanuit de community het signaal komt dat het nooit goed is.

Ik ben zelf trouwens ook niet 100% tevreden over WoD daar het zeker de hoge verwachtingen niet overal heeft waargemaakt. Maar vooral de kwaliteit van de initiele quest experience, de garrison feature (waar ik schijnbaar als een van de weinige wel positief over ben) en van vooral de raids zorgen er bij mij wel voor dat overal de Exp toch een ruime voldoende krijgt echter niet in de top 3 van mijn lijstjes komt te staan van favoriete expac's.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 03:45]

Na Pandaria is WoD inderdaad niet zo interesant maar ik vind HFC wel gaaf hoor. Pandaland vond ik echt gewelding - keer er graag terug. Highmaul was pas een verschrikking. De laatste baas - ahhh en blackhand was ook pittig. Ik heb begrepen dat veel guilds door WoD ter ziele zijn gegaan. Scenarios miss ik ook maar om nou te zeggen dat er geen content is..

Wat is wel een nadeel vind..
Ik zit daar maar - garrisons te doen op 10 chars.. en er is verder helemaal niemand in mijn stadje.. voel me zo alleen :+

[Reactie gewijzigd door shades op 23 juli 2024 03:45]

Ben benieuwd of deze class ook weer zo OP is in het begin en dan ineens een dikke vette nerf krijgt net zoals voorgaande nieuwe classes, of dat ze deze keer wel een redelijk balanced nieuwe class hebben gemaakt.
Goeie opmerking en waarschijnlijk wel ja.

In het begin maken ze de klasse IMBA zodat iedereen hem speelt en daarna nerfen ze hem kapot, zodat je neigt om met een alt verder te spelen naar de nieuwe content toe.

Vanilla WoW was in het begin behoorlijk saai. We waren er snel op uitgekeken.

Toen we later een RPPVP realm uitprobeerde, veranderde het een en ander. Daar vonden echt veldslagen plaats!

Maar PVP is compleet kapot gemaakt. WorldPVP is dood omdat je vanuit de veilige steden kan levelen dmv LFG en BG Leveling en de BGs zijn verziekt door bots.

Als je niet helemaal gek van PVE bent, houdt het eigenlijk op sinds LFG en BG Leveling.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 28912 op 23 juli 2024 03:45]

Of je gaat gewoon 3v3 arena doen en geen BGs meer in ?

Ik heb alleen in vanilla raids gedaan en sinds TBC alleen maar arena elke expansion. Beetje vreemd dat er volgens jou dus alleen PVE content is.
Ja, goed idee.. Alleen moet je voor Arena BG farmen. Tenminste in de tijd dat ik nog speelde was dat wel zo. Je startte met BG en ging dan later met redelijke gear Arena proberen.
Je kan ook 2v2 skirmishes doen, krijg je ook strongboxes + honor. BG is verleden tijd wat niet meer noodzakelijk is. desnoods kun je nog trashran in.
Anoniem: 673310 @xavento16 december 2015 18:02
Arenas is ook enkel rond pilaren draaien en crits proccen zodat hun healer het net ff niet kan bolwerken. Heb het lang gedaan, was een verschrikking.

World pvp was ongelofelijk leuk. Ff in dat Ashenvale questen, op die lange weg lopen van A naar B en dan maar hopen dat je geen horde/alliance tegenkwam. Ging je eraan, onthield je de naam en ging je daarna naar hem op zoek om even terug te pakken haha.

Zie je niet meer.

Je ziet amper spelers in zones. Er is geen uitdaging, Blizzard wil dat je asap naar de raid levels gaat.
Ze kunnen imho ook dan maar alles beter resetten naar lvl 90, alle <90 zones verwijderen.
Dat is helemaal kapot generfed.

Ga je die zones doen, is er geen uitdaging. 2 mobs tegelijk? makkie. 5 mobs tegelijk? makkie. In Vanilla kon je met 2 mobs vaak al gaan rennen voor je leven.

Ik kijk naar Legion alphas, ik zie daar ppl >5 mobs tegelijk grinden, >5 mobs dood. Health van de speler? nooit onder 95% geweest.
Elite mob? makkie, duurt ff wat langer. In Vanilla was een elite al vaak niet te doen als je niet veel hoger in level was of hulp had.

Geen risico dus, alles is gewoon veel te makkelijke content waar je doorheen mag grinden en dan weer in de raid mallemolen terecht komt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 673310 op 23 juli 2024 03:45]

Niets over de artifact quest lines in de alpha ?
Vond ik ook al vreemd. Ik mis heel veel informatie over de Game. Op WowHead hebben ze al heel veel informatie staan over de game. Dit is een beetje een karige review waarbij ze wat essentiële punten missen die een grote rol gaan spelen in de uitbreiding.
Ik ben zeer benieuwd :)

Blijf toch altijd weer terugkomen naar WoW. De nostalgie en bekendheid met het spel en lore zal ik denk ik altijd blijven houden.
Pfoeee ben zelf gestopt met uitbrengen van wotlk. Waren toen nr 2 raid guild PvE op de server.
Als ik terug denk aan al die fijne game avonden/nachten/weekenden/bijna-baan-kostende/slaaploze momenten....brengt er toch wel weer een traantje naar voren.

Hoewel dit soort genres mij altijd heel erg aangetrokken heeft (net als diablo, wat nu erg saai is geworden immo) is het voor de werkende vader helemaal niet meer te doen.
Te betalen en af en toe iets doen schiet niet op. Jammer, maar blijft een erg leuk spel en lore uiteraard. En ja ook ik heb vanaf dag 1 gespeeld bij het uitbrengen van WoW.

Daarbij heb ik ook alle spellen gespeeld van Warcraft.
Wat niet onbelangrijk is om te vermelden wanneer je een tijdje afwezig was, is dat na WotLK, Warlords of Draenor weer als vanouds speelt. Dit is het WoW zoals ik dat graag zie! Speel het alweer 3 weken en zit er weer aan gekluisterd! Hoop dat de volgende uitbreiding net zo goed of beter wordt.
Had ik eindelijk mijn warglaives of Azzinoth kunnen gebruiken, maar die zijn bind on... :'(
Deze preview lijkt wel achter te lopen op de huidige test van het game, in de preview is aangehaald dat enkel de DH starting zone beschikbaar is maar in realiteit kan je van bijna elke class buiten Shaman wel al minstens 1 artifact questline doen + de full DH zone van 98-100 en er zijn 2 volledige leveling gebieden beschikbaar ( Stormheim en Highmountain )

En dit alles is al een week of 2 - 2.5 beschikbaar, lijkt eerder alsof deze preview geschreven is aan de hand van iets wat Tweakers tijdens of juist na Blizzcon heeft gespeeld.
Ik speel ook nog steeds WoW. Niet meer zo veel als vroeger omdat ik daar de tijd gewoon niet meer voor heb. Maar ik vind het qua MMO's nog steeds een van de leukste games. De community is erg groot en de game is makkelijk te leren maar genoeg diepgang voor de progressie guilds en andere hard core raiders of PvP masters. Tegenwoordig zit er zo veel in de game dat je je eigenlijk niet meer hoeft te vervelen. Dan komt het er meer op neer dat je je gaat vervelen met het hele concept van grinden om +stats op gear te krijgen of wat nieuwe mounts/pets ect.
Soms probeer ik andere games zoals GW2, Wildstar, ES:O, etc. maar elke keer realiseer ik mijzelf dat al deze games in de kern allemaal heel erg op elkaar lijken. Het volgt allemaal het basis principe van oneindig game play. Er is wel wat lore etc. maar het grootste deel van het levelen is vaak gewoon Q's doen en grinden tot je iets anders kan gaan doen. Waar ik de lol vandaan haal is dat ik bij WoW kan levelen op verschillende manieren en tegenwoordig zelfs helemaal (vanaf lvl 15) met Dungeons, wat ik erg leuk vind. Omdat je op deze manier met andere mensen speelt en je karakter goed leert kennen / mee om leert gaan. Tevens zijn er heel veel PvE opties in WoW en het verzamelen van Mounts vind ik stiekem ook wel erg leuk. Ik denk dat de kracht van WoW nog steeds is dat ze gewoon ENORM veel content hebben dat je eigenlijk altijd wel wat leuks kan gaan doen. Soms ben je meer in voor PvP, PvE of een alt levelen, pet battles, Raids of gewoon lekker oude raids solo-en , etc.
De uitbreiding lijkt mij erg gaaf vooral omdat je een legendarisch wapen krijgt welke je kan upgraden. Tevens gaan ze verschillende dingen van Diablo 3 overhevelen naar WoW. Zo krijgen we zomenteen ook iets van Bounty quest, treasure goblins en volgens mij zelfs Rifts. Ook komt er een champions hall en nog veel meer. Dit zal dus boven op het al gigantische spel nog meer content bieden.
off topic
Ik zat nog even te denken aan grinden. Wat mij opvalt is dat tegenwoordig zelfs normale RPG games steeds meer de MMO kant op gaan. dragon age inquisition, is bijna een single player MMO, tevens lijkt Fallout 4 ook wel een beetje op een single player MMO. Daarmee bedoel ik vooral het oneindig grinden van materiaal om betere gear te krijgen, het bouwen van een basis etc., wat verder geen invloed heeft op de main story line. Dit vind ik persoonlijk wel jammer. Ik heb namelijk liever een goed uitgewerkte game met een super gave verhaal lijn zonder al te veel afleidingen. Een paar side quest om de wereld wat beter te leren kennen is zeker welkom, maar het doen van kill X van Y en Fetch Y van X is nou niet echt verhalend. Ik ben wel benieuwd naar wat jullie er van vinden ?
Edit : Veel taal fouten etc. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.