De Demon Hunter
Omdat Tweakers zo'n actieve World of Warcraft-community heeft, krijgen we van ontwikkelaar Blizzard steevast al in een vroeg stadium de kans om kennis te maken met de grootste veranderingen in de game. Zo hebben we bij elke nieuwe uitbreiding deel kunnen nemen aan de bètatest om daar op de site verslag van te kunnen doen. We hebben echter nog nooit zo vroeg een kijkje mogen nemen als bij de aanstaande uitbreiding World of Warcaft: Legion. We kregen van Blizzard al tijdens de huidige alfatest de kans om de game te spelen, hoewel het speelbare deel van die uitbreiding op dit moment nog zeer beperkt is.
De skills van de Demon Hunter op een rij gezet.
In Legion verkennen spelers het nieuwe continent The Broken Isles, ooit de leefwereld van een oude Night Elf-beschaving. Het continent bestaat uit acht nieuwe zones waarin spelers door kunnen groeien tot level 110. In Legion krijgen spelers bovendien een nieuw soort wapen, een Artifact. Er zijn 36 van dergelijke Artifacts in de game, voor elke class-specialisatie één. Spelers zullen hun Artifact vrijwel direct aan het begin van hun reis over The Broken Isles bemachtigen. Het wapen is op te waarderen en heeft een eigen Talent Tree. Dat opwaarderen gebeurt in de nieuwe Order Hall, een plaats waar alle spelers van een bepaalde class samen kunnen komen. Daar verzamelen spelers bovendien Champions, een verbeterde versie van de Followers uit Warlords of Draenor.
Hero Class
Dat is in de huidige testversie allemaal nog niet opgenomen. Blizzard concentreert zich voorlopig op een ander nieuw aspect van Legion, de nieuwe class die wordt geïntroduceerd: de Demon Hunter. Net als de Death Knight wordt de Demon Hunter een Hero Class. Het leek er lange tijd op dat de Death Knight de enige Hero Class zou blijven, zeker omdat Blizzard na de Death Knight de Monk introduceerde, een class die zich geen Hero mag noemen. Blizzard geeft de Hero echter een tweede kans. Het voornaamste verschil tussen Hero en 'gewoon' is dat je niet vanaf level 1 hoeft te beginnen. Op welk level je straks wel kunt starten is nog niet duidelijk. In de huidige alfatest begin je op level 98.
/i/2000878140.jpeg?f=imagenormal)
Illidan Stormrage
Over het verhaal achter Legion en de Demon Hunter gaan we niet te veel vertellen. Dat mag je zelf ervaren zodra de uitbreiding op de markt is. Voorlopig volstaat het om te zeggen dat Illidan Stormrage, voor WoW-veteranen bepaald geen onbekende, een hoofdrol speelt in het bestaan van de Demon Hunter en dat Gul’dan, zo prominent aanwezig in Warlords of Draenor, ook weer van de partij is. Verder heeft de Demon Hunter, net als de Death Knight een eigen startzone waarin je de eerste stappen zet in het bestaan als demonenjager. Je start in de duistere Mardum: Shattered Abyss. Daar ben je op zoek naar de Keystone van Sargeras waarmee je de Burning Legion zou moeten kunnen verslaan. Aan het einde van de tocht door de Shattered Abyss bereik je de Fel Hammer, een soort citadel die boven het landschap zweeft. Het is de thuisbasis van alle Demon Hunters, net zoals Acherus: The Ebon Hold de basis is van de Death Knights. Eenmaal in de Fel Hammer krijg je ook je Artifact, al kun je daar in de huidige testversie nog niets mee doen. Daar kunnen we dus ook nog weinig over vertellen. Gelukkig hebben we wel kunnen uitproberen hoe de verschillende skills van de Demon Hunter uitpakken.
/i/2000878135.jpeg?f=imagenormal)
Fury
De Demon Hunter doet zijn werk op basis van Fury, een beetje vergelijkbaar met de Rage van de Warrior. De vergelijking gaat nog verder op, want bij de Demon Hunter kun je kiezen uit twee specialisaties. Eentje daarvan is Tank, niet geheel toevallig ook de voornaamste rol van de Warrior. Helaas is Vengeance, zoals de Tank-specialisatie gedoopt is, nog niet speelbaar. We moesten het dus doen met de enige andere richting die je kunt kiezen, Havoc. Daarmee word je een Demon Hunter die vooral goed is in het uitdelen van klappen en het aanrichten van schade.
Om die schade toe te brengen heeft de Demon Hunter een indrukwekkend stel wapens. In elke hand draagt hij een lang zwaard met een handgreep in het midden zodat een wapen met dubbele kling ontstaat. Als je voor Havoc kiest, heb je dus in elke hand zo'n wapen, wat wil zeggen dat je je tegenstanders makkelijk in mootjes kunt hakken. Je kunt eventueel een van de wapens vervangen door een schild, wat als Tank waarschijnlijk gebruikelijk wordt.
Snelheid
Het kenmerk van de Demon Hunter is zijn snelheid. Dat past goed bij die dubbele zwaarden: snel op je tegenstander af en voor hij het goed en wel in de gaten heeft, op hem inhakken met die dubbele zwaarden, dat is in het kort de tactiek van de Demon Hunter. Het maakt ook dat de Demon Hunter niet al te zwaar bepantserd kan zijn. Hij draagt leren kleding en niet de metalen harnassen van de Warrior, Death Knight of Paladin.
Het komt ook tot uiting in de skills van de Demon Hunter. De eerste skill die je leert is meteen de meest kenmerkende: Fel Rush. Om de Warrior er maar weer bij te halen; Fel Rush is voor de Demon Hunter wat Charge is voor de Warrior. Uiteraard zijn er verschillen. Charge is enkel te gebruiken als opener. Fel Rush kan op elk gewenst moment, tijdens een gevecht en daarbuiten, worden ingezet. Je schiet met Fel Rush een paar meter vooruit. Bij Charge stop je zodra je een tegenstander bereikt heb, bij Fel Rush niet. Daarmee storm je door een of meerdere tegenstanders heen, onderweg uithalend met je wapens, waarbij je niet al te veel schade aanricht. Vreemd genoeg genereert Fel Rush geen Fury. Daar is de eerstvolgende skill voor die je aanleert; Demon's Bite.
Trio als basis
Dat is eigenlijk de basisaanval van de Demon Hunter, want het is de belangrijkste bron van Fury. De schade die Demon's Bite aanricht is niet al te groot, net als Fel Rush. De Fury die je ermee opwekt is echter zo nuttig dat je Demon's Bite als vaste opvolger van je Fel Rush wilt gebruiken. Na twee Bites is je meter vol en is het tijd om de derde skill die je aanleert in te gaan zetten. Chaos Strike genereert al twee keer zoveel schade als Fel Rush en Demon's Bite. Nog steeds niet de hoofdprijs, maar genoeg om happen uit de gezondheid van je tegenstander te nemen. Bijkomend voordeel; als je een critical hit weet te maken, kost dat geen Fury. Beide zijn instant en hebben geen cooldown. Dit trio is de basis van de Demon Hunter, de start van je rotatie: de aanval inzetten met Fel Rush, dan afwisselend Demon's Bite en Chaos Strike inzetten om Fury op te bouwen en schade aan te richten. Het zal in vrijwel elke aanval die je uitvoert terugkeren. Tussendoor kun je Fel Rush blijven gebruiken om jezelf in een betere positie te krijgen. Handig, want zo kun je het gebrek aan een steviger harnas een beetje compenseren.
/i/2000878139.jpeg?f=imagenormal)
Gooi het in de groep
De volgende stap die je zet op de evolutionaire ladder van de Demon Hunter is Eye Beam. Daarmee heb je ook de eerste skill te pakken die echt zoden aan de dijk zet. Leveren Fel Rush en Demon's Bite ongeveer 14.000 punten aan damage op, met Eye Beam pak je ruim 100.000 health points af van je tegenstanders. 'Tegenstanders' is met opzet in meervoud geschreven, want Eye Beam is de eerste skill waarmee je een hele groep aan kunt vallen. De Beam is naar voren gericht. De Demon Hunter zweeft tijdelijk even in de lucht en lijkt een golf gif over zijn tegenstanders uit te storten. Dit is een krachtige actie maar hij kan maar spaarzaam worden ingezet, want hij heeft een cooldown van 45 seconden.
De volgende skill die je leert is een wat vreemde eend in de bijt, maar hij is gelukkig wel handig. Consume Magic hindert een spellcaster, een beetje zoals de Kick van de Rogue. De caster kan de spell die hij uitspreekt niet afmaken en drie seconden lang geen andere spell uit dezelfde magische school inzetten. Consume Magic verbruikt geen Fury, maar als je onderbreking slaagt genereer je wel in één klap een volle balk. Als het lukt, kun je dus meteen Chaos Strike of een andere Fury-verbruikende skill inzetten. Ook handig; waar de Demon Hunter toch vooral een melee class is, werkt Consume Magic op 20 yard afstand.
/i/2000878138.jpeg?f=imagenormal)
Messen werpen
Een skill die veel karakteristieker is voor de Demon Hunter is Throw Glaive. Daarmee werp je een mes weg, dat als een soort boemerang weer netjes bij je terugkomt. Hij zorgt voor 16.000 damage, is opnieuw een skill waarmee je afstand kunt behouden tot je tegenstander en stuitert na je doelwit nog naar twee andere vijanden. Throw Glaive levert niet heel veel schade op, maar is samen met Fel Rush toch handig. Daarbij gebruik je Fel Rush om afstand te krijgen tot een groepje tegenstanders en bestookt ze daarna met Throw Glaive. Enig nadeel is dat Throw Glaive slechts om de tien seconden kan worden ingezet; je zult hem dus af moeten wisselen met aanvallen van dichtbij met Demon's Bite en Chaos Strike. Het tekent de Demon Hunter. Je zult veel moeten bewegen; je vijand opzoeken, afstand nemen en hem opnieuw opzoeken. Een goede Demon Hunter maakt zijn tegenstander op die manier tureluurs.
In dat plaatje past ook het volgende duo skills, dat elkaar uitstekend aanvult. Met Metamorphosis spring je in de lucht en kun je binnen een straal van 40 yard een plek aanwijzen waar je weer landt. Met 11.000 dmg breng je op zich niet zoveel schade aan. Daar gaat het ook niet om. Belangrijker is dat alle tegenstanders in de buurt drie seconden lang verdoofd zijn. Nog mooier: Metamorphosis geeft een halve minuut lang een flinke boost aan je Demon's Bite en Chaos Strike. Na na de sprong kun je dus flink huishouden met je twee belangrijkste skills. Als je de nodige klappen hebt uitgedeeld, kun je met Vengeful Retreat het strijdperk verlaten. Daarmee maak je een flinke sprong achteruit terwijl je nog snel even 5000 dmg aanricht. Belangrijker is dat je tegenstander drie seconden lang bijna niet vooruit kan komen en je dus rustig de tijd hebt om een nieuwe aanval in te zetten. Vooral Metamorphosis is er voor de lastiger tegenstanders. De skill heeft een opvallend lange cooldown van zes minuten. Vengeful Retreat is gelukkig om de 25 seconden in te zetten.
Gelukkig is er een alternatief, in de vorm van Chaos Nova. Die skill doet een beetje hetzelfde, al kun je er niet mee springen. Als je in een groep staat, of er met Fel Rush in terecht weet te komen, kun je met Chaos Nova ruim 16.000 dmg aanrichten bij de omstanders, en ze vijf seconden lang verdoven. Daarna kun je dus met Demon's Bite, Chaos Strike of Eye Beam de groepsleden aanvallen en met Vengeful Retreat of een nieuwe Fel Rush weer afstand nemen. Daarmee is de basis van de Demon Hunter wel gelegd, al is er nog een laatste skill die handig is tijdens gevechten. Blur vergroot de kans om aanvallen te ontwijken met 50 procent. Het effect duurt slechts drie seconden, al kun je dat tot maximaal tien seconden verlengen als je een tegenstander in die tijd een paar klappen weet te verkopen.
/i/2000878136.png?f=imagenormal)
Talent
Tot slot is er nog een skill die je leert als je op level 99 je eerste Talents mag kiezen. Je hebt daar uiteraard drie keuzes bij. Een daarvan is een nieuwe skill die wat ons betreft een 'must have' is in het arsenaal van de Demon Hunter: Blade Dance. Hij past uitstekend bij de overige skills. Je schiet razendsnel kriskras door een groep tegenstanders, waarbij je ruim 25.000 damage aanricht en een seconde lang niet kunt worden geraakt. Blade Dance heeft met twaalf seconden een prettige cooldown, het is dus een uitstekende afsluiter van een rondje Fel Rush, Demon's Bite en Chaos Strike.
Los van deze op snelheid gerichte set skills van de Demon Hunter zijn er nog wat aanvullende eigenschappen. Hij kan dus wel behoorlijk veel schade veroorzaken, maar loopt met zijn leren kleding ook makkelijk schade op. Het is dus vooral de kunst om klappen te ontlopen. Dat zal uiteraard niet lukken, vooral doordat de basis van de Demon Hunter bestaat uit het gebruik van melee wapens. Dat maakt dat de gezondheid van de Demon Hunter een punt van zorg is. Zoals je inmiddels moet hebben opgemerkt heeft hij geen skills om zichzelf te genezen.
/i/2000878137.jpeg?f=imagenormal)
Toch kan hij dat wel. De Demon Hunter beschikt over de passieve skill Shattered Souls, die erg handig is. Als je een vijand omlegt die sterk genoeg is om experience of honor te verdienen, is er een kans dat er een Soul Fragment achterblijft, een zwevend lila bolletje dat een halve minuut op het slagveld blijft liggen. Loop over het bolletje heen en je krijgt een kwart van je maximale gezondheid terug. De kans dat zo'n bolletje valt blijkt in de praktijk behoorlijk groot en daarmee zijn die Soul Fragments een uitstekende manier om tijdens een gevecht met een groep toch iets van je gezondheid te herstellen. Als het Soul Fragment van een Demon komt, breng je tijdelijk nog 20 procent extra schade aan ook. Enig nadeel van Shattered Souls is dat het alleen erg nuttig is bij het bevechten van groepen tegenstanders. Bij het bestrijden van een enkele boss zullen er halverwege geen Soul Fragments vallen en heeft de Demon Hunter het dus lastiger.
Gluren bij de buren
Om het verhaal compleet te maken, moeten we nog een laatste skill noemen van de Demon Hunter. Hij of zij beschikt over Spectral Sight, waarmee je door deuren, muren en andere obstakels vijanden kunt waarnemen. Je ziet ze als rode silhouetten door een zwarte voorgrond. Je ziet op die manier ook schatten of voorwerpen waar je iets mee kunt, zoals schakelaars. Het nut van Spectral Sight is nog wat onduidelijk. In de startzone van de Demon Knight is er precies één situatie waarin je het kunt gebruiken, en die is volledig gescript. Wat je er buiten de Shattered Abyss mee kunt, is vooralsnog niet helder.
Nu we het toch hebben over passieve eigenschappen: de Demon Hunter heeft er een die verdacht actief is; hij kan niet alleen vooruit en achteruit springen, maar ook omhoog. De Demon Hunter heeft een Double Jump. Spring nog een keer als je op het hoogste punt bent en je komt extra hoog. Daar hoort een actieve skill bij; Glide. Daarmee kunt je de snelheid van een val remmen. Waar het op neerkomt is dat je twee vleugels uitslaat en een zweefvlucht maakt. De twee zijn te combineren. Sterker nog; dat is heel makkelijk. Je gebruikt er dezelfde knop voor, namelijk de spatiebalk. Als je een tweede keer op de balk drukt, maak je de Double Jump, en met de derde keer ga je over in Glide. Het werkt ook op het vlakke, als extra manier om snel wat afstand te nemen. Nog mooier; je kunt het ook nog combineren met Fel Rush, om extra ver te komen.
Samengevat
De conclusie is duidelijk. De Demon Hunter wordt een class die helemaal past bij het streven van Blizzard om World of Warcraft wat minder ouderwets te maken, waarmee de studio het klassieke, statische, op skill-rotatie gebaseerde vechten bedoelt. De Monk was een eerste poging om wat meer beweging te brengen in het vechten in WoW en met de Demon Hunter gaat Blizzard nog een stap verder. Hier is het nog veel meer zaak om een tegenstander te bespringen, wat klappen uit te delen en weer afstand te nemen om een tweede ronde aanvallen voor te bereiden. Daarbij valt op dat de Demon Hunter vooral goed is in het aanvallen van groepen. Ondanks zijn melee-wapens heeft hij aardig wat skills die juist op crowd control zijn gericht. Het verklaart de Vengeance-specialisatie, waarbij de Demon Hunter als Tank kan dienen. Toch staat de Demon Hunter ook in een andere rol zijn mannetje. Als je voor de Havoc-specialisatie kiest, kan de Demon Hunter een nuttige aanvulling zijn op de Tank, om schade aan te richten en tegelijk de Tank te ondersteunen. Alleen solo heeft de Demon Hunter het wat lastiger, vooral als er tegen een enkele sterke tegenstander wordt gevochten. Gelukkig heeft de Demon Hunter dan nog steeds zijn snelheid om op terug te vallen. Die is bij alle acties van de Demon Hunter belangrijk, maar in die situatie is dat helemaal het geval.
Het slagen van een aanval staat of valt dus bij het gebruik van de allereerste skill die je leert; Fel Rush. Uiteraard is het lekker om van zo'n actieve skill gebruik te maken en door een groepje tegenstanders te snijden, als een mes door boter. Toch zit er een nadeel aan het gebruik van Fel Rush, of misschien beter gezegd: een risico. Waar je bij het vergelijkbare Charge vanzelf stil staat als je voor de neus van je tegenstander staat, is dat hier niet het geval. Je schiet door tot je aan het einde van het bereik van Fel Rush bent aangeland. Dat is een risico als je verzeild bent geraakt in een wereld vol richels, randen en afgronden, waarbij je flinke stukken naar beneden kunt vallen. Als je de afstand niet goed in weet te schatten, stuif je makkelijk over de rand, de diepte in. Fel Rush, en daarmee het vechten met een Demon Hunter, is dus niet zonder risico.
Zoals gezegd houdt Blizzard op dit moment een zeer beperkt toegankelijke alfatest van World of Warcraft: Legion, waarin alleen de startzone van de Demon Hunter speelbaar is. De studio zal ongetwijfeld een uitgebreidere bètatest van de uitbreiding houden. Tegen die tijd hopen we daarvan uitgebreid verslag te kunnen doen.
Titel |
World of Warcraft: Legion |
 |
Platform |
Windows, OS X |
Ontwikkelaar |
Blizzard Entertainment |
Uitgever |
Activision Blizzard |
Releasedatum |
2016 |