Door Jurian Ubachs

Redacteur

Need for Speed Review

Aardige racer maakt rare keuzes

12-11-2015 • 14:00

165

Multipage-opmaak

Scènes met echte acteurs

Samengevat

Het idee achter Need for Speed is leuk bedacht. Op een bepaalde manier combineert het spel meerdere leuke elementen uit vorige Need for Speed-games, en het voert de aanpak met live-action-scènes en echte acteurs heel aardig uit. Daarnaast speelt het spel ook nog eens lekker, en ziet het er goed uit. Die graphics hebben echter wel een prijskaartje: de game loopt op 30fps, en dat is jammer. Daarnaast klopt een aantal zaken niet, zoals auto's die plotseling voor je neus verschijnen en AI-coureurs die soms zonder reden sterk afremmen, of ineens juist kunnen vliegen. Verder snappen we de keuze voor het altijd online moeten zijn niet helemaal. Dat is prima te verdedigen als het meerwaarde heeft, maar juist die meerwaarde ontbreekt een beetje in Need for Speed. Je speelt de game immers voor het grootste deel van de tijd in je eentje. Het altijd online moeten zijn levert dan dus alleen maar nadelen op. Zo blijft er van een aardig idee niet veel over in de uitvoering, en dat is jammer, zeker voor een langlopende en bekende serie als Need for Speed.

Getest

Need for Speed (2015), PS4

Prijs bij publicatie: € 55,-

Vanaf € 30,54

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Weinig games, laat staan binnen het race-genre, kunnen terugkijken op een geschiedenis zo ruim als die van Need for Speed. Deze serie, die vooral bekend is van zijn doldwaze achtervolgingen met politiewagens en pijlsnelle supercars, debuteerde immers al in de jaren negentig. Daarna kende de franchise diverse pieken en dalen en werd meermaals een nieuwe koers uitgezet voor de games. Dat leidde tot een soort 'The Fast and the Furious'-sfeer in de Need for Speed: Underground-games, meer verhalende spellen met Undercover en The Run, en meer autosportgerichte games met Need for Speed: Shift. Most Wanted en Rivals bleven wat dat betreft iets trouwer aan de oorsprong van de serie, met meer aandacht voor politie-achtervolgingen.

Getest op: PlayStation 4
Ook verkrijgbaar voor:
Xbox One
(Pc-versie verschijnt in het voorjaar van 2016)

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Wie die achtergrond bekijkt kan op basis van de nieuwe Need for Speed-game die sinds vorige week in de winkels ligt, maar één ding concluderen: ontwikkelstudio Ghost Games lijkt met dit nieuwe spel een poging te hebben gedaan vrijwel al die verschillende richtingen en concepten te bundelen in één Need for Speed-game, die simpelweg 'Need for Speed' heet. Desondanks heeft het spel wel een specifiek eigen uithangbord. De game pakt uit met een flink aantal live-action tussenscènes, en daarin komen ook de nodige bekende figuren voor. Ken Block is daarbij wellicht de bekendste naam, zeker voor gamers die frequent racegames spelen

Elk icoon staat in Need for Speed voor een bepaalde speelstijl, die verband houdt met de manier waarop spelers punten verdienen. Door op hoge snelheid te rijden verdien je bijvoorbeeld punten in de Speed-categorie, en als je veel rare capriolen en drifts uithaalt levert dat punten in de Style-categorie op. Die punten zorgen samen voor je totale reputatie. Uit welke bron je het merendeel van je punten haalt, maakt niet echt uit. De hoofdstromingen zijn Speed, Style, Crew, Build en Outlaw. Binnen die hoofdstromingen biedt het spel ook missies, en wanneer je je voldoende hebt opgewerkt binnen die missies krijg je de kans om je te meten met het icoon dat bij de stijl hoort. In het geval van Style is dat bijvoorbeeld Ken Block, en op het gebied van Speed is Magnus Walker de te kloppen man.

Boks, ouwe

Voor je je met die mannen mag meten, dien je eerst af te rekenen met een flink aantal uitdagingen die van je crew afkomstig zijn. Die crew bestaat uit een aantal kleurrijke personages, gespeeld door echte en soms zelfs vrij goede acteurs. Jij bent de 'new kid on the block', en elk van de personages om je heen probeert je mee te slepen in zijn of haar favoriete racestijl. Dat gaat gepaard met, zoals gezegd, de nodige live-action scènes. Of dat in de smaak valt, hangt van je persoonlijke voorkeur af. Veel van de scènes waren wat ons betreft prima te pruimen, maar af en toe is het wel erg 'popie-jopie' en net te veel 'geef me de boks, ouwe'. Dat ondermijnt het potentiële succes van de aanpak een beetje. Aan de andere kant: acteurs rechtstreeks tegen de speler laten praten c.q. de vierde muur te laten doorbreken, voelt altijd een beetje onwennig. We hebben daar ook wel slechtere voorbeelden van gezien. De game verdient het dan ook niet om op dit punt volledig te worden afgebrand.

Best mooi, maar wel 30fps

Wie graag op deze Need for Speed-game wil schieten, heeft genoeg andere ammunitie om niet per definitie over de tussenfilmpjes te hoeven beginnen. Het begint al met een simpel gegeven over de techniek achter het spel. In een tijd waarin veel games er in slagen keurig op 60 frames per seconde te draaien op de consoles, kiest EA met Need for Speed voor 30fps. Dat is niet per definitie fataal voor het spelplezier, maar het is wel wat vreemd en voelt wat gedateerd, zeker als je het in combinatie ziet met de 900p waarin het spel draait op de Xbox One. Op de PlayStation 4 draait het spel overigens wel gewoon in full hd, en op beide platformen worden de 30 frames per seconden moeiteloos gehaald; van framedrops is gelukkig geen sprake.

Altijd nacht

De reden waarom voor 30fps is gekozen lijkt vooral te zijn dat ontwikkelstudio Ghost Games de nadruk meer wilde leggen op de kwaliteit van de graphics dan op de performance. Los van onze bedenkingen bij het spelen van een racegame die draait op 30fps mag het resultaat van die keuze er best zijn. Mooier kwam een game in de Need for Speed-serie nog nooit voor de dag. Dat komt mede doordat Ghost Games ervoor gekozen heeft om alleen een nachtsetting te gebruiken: je zult in deze Need for Speed nooit bij daglicht racen. Ook regent het veelvuldig, waardoor licht uit de omgeving continu weerkaatst in het wegdek en op de lak van de auto's. Dat ziet er prachtig uit. Datzelfde mag gezegd worden over het uiterlijk van de auto's waarmee je rijdt, en over de effecten die ze veroorzaken. Als je door een bocht drift, produceert dat een mooi en bovenal geloofwaardig rookspoor.

Need for Speed

De mooie graphics zijn absoluut een pluspunt. Wie naar andere aspecten kijkt, raakt daar echter al snel wat minder van onder de indruk. Zo valt op dat de fictieve stad Ventura Bay behoorlijk leeg is. Tijdens sommige races moet je heel af en toe slalommen langs auto's, maar over het algemeen is het erg rustig. Oké, de game speelt zich dus grotendeels 's nachts af en daarmee kun je het gebrek aan weggebruikers recht praten, maar het voelt gemakzuchtig. Het levert trouwens ook in-game beperkingen op: zo hadden we voor sommige missies een politiewagen nodig om ons te achtervolgen, maar regelmatig konden we dan nergens een auto vinden, laat staan een politie-auto.

Plotseling verschijnende auto's

Auto's niet kunnen vinden gebeurde ons trouwens nog op een andere manier. Zo maakten we mee dat de game auto's midden op de weg neerzette, als extra obstakel. Dat is prima, maar dan moet het niet zo zijn dat die auto's enkele meters voor je eigen auto, uit het niets, op de weg verschijnen. Datzelfde gebeurde toen we een race begonnen en onze tegenstanders aanvankelijk nergens konden bekennen. Ze verschenen een paar seconden later allemaal plotseling om ons heen. Het is ons een raadsel wat deze problemen veroorzaakt, maar dat het afbreuk doet aan de spelervaring mag duidelijk zijn.

Voelt als singleplayer maar is dat niet

Een mogelijke verklaring is dat een deel van de op de vorige pagina genoemde problemen de 'rekening' is voor de verplichte connectie die je als gamer te allen tijde moet hebben met de servers van Need for Speed. Je speelt dit spel namelijk per definitie online. Zou het zo kunnen zijn dat de problemen met plotseling verschijnende auto's ontstaan als de servers het even moeilijk hebben? Erger nog: op zo'n 'moeilijk moment' duurde het een keer ruim tien minuten voor we überhaupt verbonden waren en konden beginnen met rijden. Het moge duidelijk zijn dat de game ook niet te spelen is als je zelf even niet beschikt over een internetverbinding.

Weinig nadruk op online

Het vereisen van een verbinding met de servers is een ontwerpkeuze van Ghost Games die samenhangt met het feit dat je altijd online bent, in een spelwereld waarin ook andere racers actief zijn. Daarbij heeft Autolog, het systeem dat het wel en wee van je vrienden bijhoudt, een prominentere rol gekregen, waardoor je nog beter kunt zien wat je vrienden allemaal doen en wat hun scores zijn. De realiteit is echter dat je in Need for Speed het merendeel van de races alleen rijdt. De game laat gamers wel tegen elkaar racen, maar legt nauwelijks de nadruk op dat spelaspect. Need for Speed voelt daardoor het grootste deel van de tijd aan als een singleplayer-game, maar is dat dus niet.

Need for Speed

Dat brengt diverse rariteiten met zich mee, maar laten we beginnen met te stellen dat de keuze voor een online spelwereld niet slecht hoeft te zijn. Dat concept hebben we al vaker gezien, onder meer in The Crew en Test Drive: Unlimited. In die games kreeg je echter veel beter mee dat je online was. Je zag meer andere spelers en de games duwden spelers op natuurlijke wijze richting samen racen, clubjes oprichten, en meer van dat soort typische online bezigheden. Dat element ontbreekt een beetje in Need for Speed. Er is gekozen voor eenzelfde opzet, maar er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt, anders dan zorgen dat Autolog ongestoord zijn werk kan doen.

Wat er dan gebeurt is dat de nadelen wel erg duidelijk worden en raar aanvoelen. In een online game vindt niemand het raar dat je de game niet kunt pauzeren, bijvoorbeeld. In een game die echter aanvoelt als singleplayer-game, maar stiekem wél altijd online is, kan dat ook niet, en dan voelt het wel raar. Meerdere keren drukten we instinctief op de startknop om het spel te pauzeren, om vervolgens te zien dat de tegenstanders er ongestoord vandoor gingen, waarna we de race weer konden herstarten.

Groot gemis

Wie zich wel vol op het online aspect stort, dus Ventura Bay onveilig maakt samen met vrienden en continu de snelste en beste wil zijn in alle races - wat wordt bijgehouden door Autolog - heeft veel meer aan de manier waarop Need for Speed in elkaar steekt. Voor iedereen die het, net als wij, primair speelt alsof het een singleplayer-game is, is het niet hebben van een offline speelbaar spel een groot gemis.

Ideale auto bouwen

Gelukkig vertellen de rariteiten in de performance en het 'altijd online'-gegeven lang niet het hele verhaal van Need for Speed: er moet natuurlijk hoe dan ook een flink potje geracet worden. Dat is en blijft de basis van een racegame, en gelukkig komt Need for Speed op dat gebied uitstekend voor de dag. Het begin is, zoals dat een beetje hoort in een racegame, bescheiden. Je koopt een redelijk betaalbare auto, die op dat moment nog geen snelheden haalt waar de gemiddelde autorijder erg van gaat zweten. Dat verandert natuurlijk. Al snel kun je de nodige upgrades kopen en nieuwe, snellere auto's aanschaffen.

Upgraden en tunen

Toch is Need for Speed niet gericht op het verzamelen van zoveel mogelijk auto's. De game speelt gamers die één auto willen kiezen en hem helemaal willen upgraden en tunen in de kaart. Hoe meer 'rep' je verdient, hoe hoger je level wordt, en hoe meer onderdelen er beschikbaar komen voor je auto. Zo kan de auto waar je het spel mee begonnen bent na een paar uur spelen al een stuk harder gaan. Verander het uiterlijk met de nodigde echt bestaande onderdelen van echt bestaande merken, en je houdt het visueel ook nog een beetje interessant. Leuke bijkomstigheid: met afwijkende onderdelen op je auto scoor je in elke race extra punten op het Build-onderdeel. Je auto visueel aanpassen is dus geen weggegooid geld.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

In de manier waarop je je auto kunt aanpassen biedt Need for Speed misschien wel de meeste diepgang. Allereerst moet je bepaalde onderdelen kopen die instelbaarheid met zich meebrengen. Veel standaardonderdelen zijn namelijk niet af te stellen, daar heb je geavanceerde spullen voor nodig, dus die koop je eerst. Daarmee open je de mogelijkheid om je auto te tunen. Denk aan het verschuiven van de rembalans, de hoogte van je auto, de stijfheid van de vering, de instellingen van de versnellingsbak, en ga zo maar door. Wie iets van tuning weet kan in Need for Speed aardig los gaan. Wie er echter geen boodschap aan heeft, mist ook niet direct iets: met de upgrades wordt je auto hoe dan ook sneller en/of beter.

Grip of driften?

Wél belangrijk is dat je op een gegeven moment gaan nadenken over hoe je rijdt. In de onderdelen zijn namelijk verschillende varianten te vinden, die gericht zijn op verschillende rijstijlen. Het is bijvoorbeeld niet zo heel handig om een auto te hebben die gericht is op grip, als je juist driftend door de bochten wil. Dat vraagt om keuzes, en die keuzes maak je dan ook, zowel bij het aanschaffen van nieuwe onderdelen als bij het instellen van die onderdelen.

Het mag gezegd worden dat dat alles een aardig vermakelijke rij-ervaring oplevert. Vooral het driften wordt leuk als je auto er geschikt voor is en je de 'sweetspot' steeds beter weet te vinden, zodat je moeiteloos door lange bochten glijdt. Het racen, wat de hoofdzaak is in de Speed-missies, is wat meer standaard en laat niet direct veel differentiatie zien met andere arcadegerichte racegames. Met name de op 'crew' gerichte evenementen, waarbij het bijvoorbeeld de bedoeling is om zo dicht mogelijk op je voorgangers te blijven tijdens het driften, voegen in de uitvoering nog iets van originaliteit toe.

Opvallend is verder dat de drift-evenementen vrij makkelijk worden als je het glijden eenmaal door hebt. De gewone races zijn moeilijk. Regelmatig werden we kort voor de finish nog voorbij gestoken. Dat kwam vaak door een eigen fout, maar soms ook door iets aparts in de AI. We zagen namelijk af en toe auto's ons voorbij vliegen om even later om onverklaarbare redenen weer veel langzamer te gaan rijden, en dan wel zo langzaam dat wij - en andere AI-auto's - er op onze beurt er weer voorbij vlogen. Dit voelde af en toe wat vreemd aan, alsof er een heftige 'catch-up' actief is om ervoor te zorgen dat er nooit iemand te ver weg rijdt van de rest. Helemaal bewijzen kunnen we dat niet, maar het leverde in elk geval een rare ervaring op.

Conclusie

Op diverse manieren raapt Ghost Games onderdelen van vorige Need for Speed-games bij elkaar in dit spel, en over het algemeen werkt dat goed. De ontwikkelaar maakt echter een paar rare designkeuzes die het spelplezier niet ten goede komen. Zo heeft het altijd online zijn in deze game weinig meerwaarde ten opzichte van een spelsituatie waarin de speler gewoon offline zou kunnen spelen, terwijl de nadelen van het online zijn wél aanwezig zijn. Daarnaast is het jammer dat Need for Speed slechts op 30fps draait, terwijl er ook de nodige bugs tevoorschijn komen, zoals plotseling verschijnende auto's. Of het verhaal en de manier waarop het gepresenteerd wordt een succes is, hangt vooral af van persoonlijke voorkeur - wij konden ons er wel mee vermaken, maar de toon was af en toe iets te 'popie-jopie'. Need for Speed is zo al met al een lekker spelende racegames, waar net iets te veel opmerkingen en kanttekeningen bij zijn te plaatsen.

Need for SpeedNeed for SpeedNeed for SpeedNeed for SpeedNeed for SpeedNeed for Speed

Reacties (165)

165
156
97
5
0
7
Wijzig sortering
wauw één van de slechtste reviews die ik ooit gezien heb, alleen al door de zever van 30fps.

en "In een tijd waarin veel games er in slagen keurig op 60 frames per seconde te draaien op de consoles, kiest EA met Need for Speed voor 30fps."??? Geef me eens de grote lijst games die op 60fps draaien? Ik denk dat je zal zien dat de lijst niet zo lang is :)

30fps is goed als het deze ook behoud en dit is ook het geval. Waarom heb je bij cod niet gezet dat het een nadeel is dat die vrij vaak op 45-55fps draait of dit ie dynamische resolutie heeft? The order, Driveclub halen allemaal constant 30fps, daar zie ik het niet als nadeel staan.

Ik hoop dat Tweakers consequent is en vanaf nu bij elke 30fps game dit zal gebruiken, telkens dus ook 0,5 van de score af ofzo? Gelukkig lees ik hier nog amper reviews.
Geen 60 fps is weldegelijk een groot nadeel, dat veel moderne games ook op 30 fps lopen is geen excuus. Een hogere fps maakt de gameplay gewoonweg soepeler en beter.

[Reactie gewijzigd door Joost-v op 22 juli 2024 22:15]

Ik snap nog steeds niet dat jullie bij de minpunten "Loopt op 30fps" opnemen. Je speelt het op een console, dus dan moet je daar gewoon rekening mee houden.

Dit had ik ook als kritiek op jullie Fallout 4 review. Als je het goed wil doen, en daar maken jullie toch een poging naar, dan moet je dit soort grote titels ook op PC testen en een aparte review schrijven voor de delen die daar betrekking op hebben. Anders krijg je nooit eerlijke reviews.

Daarnaast geven jullie voor Blackops 3 een 8 en voor deze titel een 6. Dat vind ik in beiden gevallen erg ruim. Beiden spellen bieden niks innovatiefs. Het zijn in principe gewoon oude games met nieuwe skins en een aantal mini-features die ik niet eens bij een game wil rekenen met zulke problemen.

Jullie geloofwaardigheid was al aangetast toen jullie begonnen te zeuren over "We gebruiken geen Mantle voor AMD videokaarten want dan is het eerlijker vergelijken met Nvidia" en dit is weer een schepje er boven op.

EDIT: Ik speel al mijn games op 120fps of hoger. Ik vind het dus zeker belangrijk dat mijn games op een hoge fps draaien (zie: accountnaam). Maar wat ik wilde suggereren is dat je maar geen console moet kopen als je op een hogere fps wil spelen. Daar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van zo'n systeem. Het feit dat deze racing game op 30fps draait is in mijn optiek complete onzin en zit tegen de rand van onspeelbaar aan. Dit had ik ook als kritiek op de Fallout 4 review die Tweakers heeft geschreven. Daar zijn de fps problemen nog groter, en dat lijkt mij net zo erg in een first person shooter als in een racing game. Maar goed, als je dat tóch gaat opnemen in je review en uiteindelijke score, moet je dus ook een PC review doen. Anders krijg je nooit een eerlijke score die alle aspecten van het spel aantipt.

[Reactie gewijzigd door FramesPerSecond op 22 juli 2024 22:15]

Wat ik raar vind is dat bij de review Assasin's Creed Syndicate het minpuint "Loopt op 30fps" juist niet vermeld wordt, terwijl dit wel degelijk het geval is. Dit wordt zelfs besproken in de review, dus ik vind het raar dat Assasins' Creed daar niet op afgerekend wordt maar Need For Speed Racer wel

Bron: reviews: Assassin's Creed: Syndicate - wisselt herhaling af met vernieuwing

[Reactie gewijzigd door Freekers op 22 juli 2024 22:15]

Bij race games is het over het algemeen een groter probleem als de verversingssnelheid lager ligt, omdat je veel sneller beweegt door het landschap en er dus meer beweging is waarbij je het erg snel merkt als je fps laag is
Pluspunt: Speelt lekker

Minpunt: 30 fps

Niet dus. Je merkt er blijkbaar weinig van anders zou het niet "lekker spelen"
Inderdaad. input lag en framedrops zijn dooddoeners, liever 30fps stabiel met meer pracht en praal.

Ook biedt bijna iedere TV vandaag interpolatie van beelden (Truemotion, 1000Hz en dat soort fratsen) waardoor je toch dat 60fps gevoel krijgt. Echter boet je dan soms wel een beetje in op input lag...
Je hebt het over input lag als belangrijk, dan is op een console spelen een hele dikke vette no-no, en al helemaal op een HDTV.
ik heb het gisteren een 4-tal uur gespeeld en heb nooit last gehad van de lage framerate, de graphics zijn mooi en stabiel en ook de gameplay is goed gebalanceerd. het spel is eigenlijk een offline game met online capaciteiten waarbij de nadruk niet op online ligt, je kan wel spontaan iemand uitdagen maar dit doe je zelden want dit zijn zeer korte uitdagingen.

de kleine nadeeltjes wegen niet op tegen de voordelen.

ik heb al zin om deze avond verder te spelen en vind de score van 6 echt ver ondermaats.
en dan de zogezegde zinnige uitleg van tweakers: "popie jopie"? :+
waar zijn ze daar in godsnaam mee bezig...
Ik zeg alleen dat het over het algemeen een groter probleem is bij race games, dat betekend niet dat het dat perse hoeft te zijn. Daarnaast verschilt het ook per persoon en wat een persoon gewend is. Ik kan het verschil zien tussen 30 en 60 fps en vind het dan ook niet lekker om te racen met 30
je moet niet altijd geloven wat tweakers zegt en gewoon zelf eerst even de game spelen voor je een oordeel velt.
als ik alle reviewers van heel het internet moet geloven dan moet ik nu naar de winkel lopen en Fallout 4 gaan kopen, maar ik heb het even gespeeld en weet nu gewoon dat het niets voor mij is en dat ik de graphics spuuglelijk vind en hier dus niets aan zou hebben.
Fallout 4 kampt wel met zware framerate problemen maar krijgt desondanks toch zeer hoge scores. de logica is soms ver te zoeken.
Waarbij wel aangegeven wordt dat de framerate stabiel op 30fps lokt en je dus geen fps dorps ervaart. In mijn beleving een ontwerp keuze. Die aan de andere ''graphics'' kant wel gewaardeerd wordt. Een compromis die je dus veel vaker moet slikken op een huidige console.

Ook heeft EA geluisterd naar de community en de roep om een soort underground 3 te creëren gerealiseerd. Dat je niet heeel erg veel diepgang moet verwachten van een arcade racer vind ik dan ook niet meer dan logisch.

Volgens mij hebben veel mensen plezier met de game en is een 6 volgens mij aan de lage kant. Dat wil niet zeggen dat er ook minpunten aanzitten. De spontaan verschijnende auto's, always online (vanwege de overbodigheid niet vanwege het principe zelf).

[Reactie gewijzigd door Chrosser op 22 juli 2024 22:15]

Sorry maar 30 fps in een race game is een nope.
Tot enkele jaren geleden speelde je nog geen racegames?
Ik snap het heele gezeur om 30 fps absoluut niet. Het spel speelt soepel. Ik heb niet het idee dat ik op hooge snelheid het gevoel kwijt ben, controle is dan nog prima. Heb tijd genoeg om te reageren op iets wat er om me heen gebeurt nergens merk ik eraan dat deze game op 30 fps draait.

Bij een first person shooter game snap ik het gezeur om de fps wel, dat ia volledig gebasseerd op reactie snelheid.

Een race game ook maar minder. Ik vind persoonlijk 30 fps voor een race game prima.

Wat ook nog een minpunt is in de game zijn de onzichbare paaltjes/muurtjes. Ik merk heel vaak tijdens een race dat als ik kort langs de kant rijd je soms spontaan crashed, wat erg vevelend is ik een race.

Verder vind ik het een zeer goeie game. Heerlijk weer terug naar dr underground serie. Ik vermaak me prima. Maar zou wel graag meer auto's in mijn garage willen hebben dan 5 stuks.
Beetje kort weerwoord, leg uit.
33ms constant is gewoon aan de hoge kant bij een racegame. Je wil gewoon nog controle hebben op hoge snelheid waarbij je je één voelt met de auto, zodat je nog corrigeren zonder dat het gokken wordt.
Precies mijn idee, als underground 3 is hij goed gelukt in mijn ogen dan. De 30fps heb ik niet veel moeite mee als console gamer zolang hij dus geen dips heeft (zoals genoemd). AI is wel jammer maar misschien met wat patches aan te passen. Hier komt hij zeker alleen niet meteen, rond de 30 euro ga ik mij er aan wagen.
Is toch net hetzelfde bij DriveClub.
Moest ik nooit gelezen hebben dat het 30fps is, dan had ik het nooit gedacht.
Beide games lopen zodanig vlot op 30fps dat je er écht geen last van hebt.
Andere games (zoals GTA V) hebben daar veel meer last van want die houden zelfs niet stabiel vast aan de 30.
Nou ik ga niet beweren dat 30fps goed is, liever zie ik stabiel 60fps.
Maar ik heb liever dat ze het stabiel op 30fps laten draaien ipv onstabiel op 60fps met drops naar 30fps.
Die drops zorgt veelal voor de slechte ervaring en ergernis. Indien die stabiel op 30fps uitkomt dan speelt dat een stuk prettiger dan 60fps met drops naar 30fps.

Zelf heb ik de x one en de games die ik speel en gelocked zijn op 30 fps spelen gewoon lekker weg.
Ik heb nu 40 uur in AC Syndicate zitten en het is me niet eens opgevallen, daar boeit het dus helemaal niet.
De vorige need for speed serie had op de PC een ook een FPS-limiet ingesteld van 30 FPS. Vandaar dat het zo relevant is en dat je er het spel, zeker voor de PC, ook op mag afrekenen.

bron: reviews: Need for Speed: Rivals - Cops hebben het makkelijk
Bovendien is de PC versie niet eens uit, dus hoe verwacht hij dat Tweakers de game op de PC gaat spelen. Dan nog is het maar de vraag of het 60fps is gezien, zoals jij al aangeeft, de vorige deel ook op de PC 30fps locked was....
Dan nog is het maar de vraag of het 60fps is gezien, zoals jij al aangeeft, de vorige deel ook op de PC 30fps locked was....

"An update from Ghost Games now says the title for PC will be delayed until March 2016, instead of the original shipping date of 3 November 2015, in order for the developers to work on a 60fps patch for the game."

http://www.nag.co.za/2015...-for-pc-for-60fps-rework/
Als ze dat spel met 30 fps op pc hadden uitgebracht waren ze totaal afgekraakt geweest door steam users.
Misschien beetje Off topic maar het zal niet uitkomen op Steam. De uitgever is EA en het spel zal dan verschijnen op Origin.
Dan is dat niet meer de vraag :+
Bovendien waren de physics bizar genoeg, anno 2015 kan dat écht niet meer, gekoppeld aan de framerate, bij het unlocken van de framerate liep de hele game in de soep...
Fallout 4 physics zijn ook helaas locked aan framerate boven de 60. :'(
Valt op zich wel mee mijn game loopt meestal boven 60 fps vanwege dat ik een 144 hz gsync monitor heb. Enigste wat ik denk aan problemen dat ik wel eens heb daardoor is dat ik blijf hangen achter de terminals en dat ik moet reloaden om weer los te komen.
Even steam-overlay uit zetten en op windowed borderless spelen. Dan heb je de terminal bug niet meer.
Serieus, gebeurd dit nog bij spellen?

Het befaamde A2 Racer (1997) van ons aller trots Davilex ( :+ ) deed dat ook. Op een 60Mhz systeem haalde ik het eerste level nooit omdat de game te traag liep terwijl de klok wel op normale snelheid doortikte. Op mijn volgende systeem met 500Mhz liep het spel vervolgens onspeelbaar snel.
Je merkt het niet zo als er een FPS lock is maar het hele concept is gewoon flawed.
Dit heeft niets met geloofwaardigheid te maken; je maakt er alleen een probleem van dat een review niet overeenkomt met jouw persoonlijke oordeel. En dat is vreemd, want reviews worden niet geschreven om alle gamers te vertegenwoordigen, of om jouw mening te vertegenwoordigen. Ze worden geschreven vanuit het oogpunt van de reviewer.

Of je gebrek aan innovatie zwaar aanrekent of juist niet, is persoonlijk. De één houdt van vernieuwing, de ander van vertrouwdheid. En hetzelfde geldt voor framerates van 30 fps. Voor wie 60+ fps gewend is kan dit een enorm storende factor zijn, goed voor meerdere punten aftrek in het eindoordeel, terwijl anderen al 5 jaar niets anders spelen dan 30 fps games er er geen probleem van maken.

Dus waarom energie verspillen met het oordelen over andermans review? Ik zou zeggen: lees de inhoud en je weet of de gebruikte argumenten op jou van toepassing zijn of niet, en vorm zo een eigen aankoopbeslissing.

Ten slotte: wel met je eens dat meer PC-reviews wenselijk zijn. Reviewen op meerdere platformen geeft een completer beeld. Maar uitgevers weigeren meestal om PC-versies voor de release uit te geven, dus reviewers hebben niet veel keuze hierin. Er is vanwege meerdere redenen grote druk om een review voor de release, of er vlak na, te publiceren. Als er dan geen PC-versie voorhanden is, dan wordt het lastig om die versie mee te wegen. Dit zou zeker anders mogen, maar daar moeten we dus vooral de uitgevers op aankijken en niet de websites als T.net. Toch zou het mooi zijn om een los artikel te zien voor de PC-versie, ook al komt die dan noodgedwongen wat later.

Edit: voor de duidelijkheid: de PC-versie van NFS volgt pas in Q1/Q2 2016, maar ik had het hier over reviews in het algemeen (en bijvoorbeeld Fallout 4).

[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juli 2024 22:15]

Dus waarom energie verspillen met het oordelen over andermans review? Ik zou zeggen: lees de inhoud en je weet of de gebruikte argumenten op jou van toepassing zijn of niet, en vorm zo een eigen aankoopbeslissing.
Ehm, volgens mij is het juist te bedoeling je energie te 'verspillen' om je mening te delen gezien de 100 reacties onder deze review ;)

Reviews zijn altijd gebaseerd op een mening van iemand, maar mits er valide argumenten worden gebruikt zal daar niemand problemen mee hebben. NFS is helaas al lang niet meer vernieuwend vandaar dat de game hard afgerekend wordt op andere tekortkomingen.
De reden waarom ik een dergelijk spel zou kopen is juist vanwege het feit dat het een realistische straatrace sim is. Geen sicke dingen zoals een uitgekauwde, bekende shooter wel doet (dubbeljump met jetpacks enzo.) ik speel nog steeds NFSU:2 op de ps2 en het gaatmij in dat spel meer om de gameplay en de realistische tuningsopties (zoals ook aangegeven in het artikel) dan daadwerkelijk graphics. Op mn psp heb ik ook undercover en dat vind ik een minder spel doordat het open world element er niet in zit. Dat is iets wat ik kan waarderen van underground 2. Zeker icm de rondrijdende cars die je tussendoor ff voor een 1v1 kan uitlokken.

Wat betreft de laatste telg ben ik erg onder de indruk van de graphics en het verhaal icm de verschillende stijlen. 30 fps maakt mij niet zo veel uit (is op console toch een beetje standaard helaas), zolang de frametime maar consistent is en dat lijkt erg goed op orde.
Idd, en aan de pc-review moet je daarom geen volledige review wijden maar zou het als een aanvulling kunnen presenteren op de console-review. Dat zou minder werk zijn voor de reviewer.

Verder kijk ik wel uit naar de pc-versie van Need for Speed. Het lijkt me toch een aardige game te zijn geworden. De graphics op de pc zouden normaliter nog beter moeten zijn zonder hopelijk framerate cap. Jammer dat hij zoveel later komt dan de consoles, weer dat lange wachten. :( En Carbon was toch ook altijd ih donker dacht ik? Ghost Games heeft ook Rivals gemaakt? Eerste NFS-game sinds lang waar de handling weer een beetje op iets trok, dus bij NFS(2015) zal dat ook wel snor zitten.
De PC versie is dan ook nog nog uit :P
Volgens mij is ongeveer alles wat @FramesPerSecond zegt gewoon helemaal waar. Call of Duty Black Ops 3 doet helemaal niks qua vernieuwing, bagger singeplayer etc ga zo maar door, en krijg vrolijk een 8. Dit heeft niks te maken met of je het persoonlijk jammer vind dat er zo weinig innovatie is, volgens mij is het juist de bedoeling dat als er nieuwe games komen het innoverend moet zijn om de (verkoop)cijfers etc hoog te houden, en dat mag ook gewoon geëist en op beoordeeld worden. Om nogmaals Call of Duty als voorbeeld te gebruiken, die doen al jaren niks qua vernieuwing, melken de hele futuristische setting voor zover mogelijk als kan uit, en krijgen weer een mooi cijfer, terwijl NFS dit in mijn ogen met deze game veel minder doet, en krijgt een 6. En bij CoD weten ze gewoon dat mensen alsnog de game wel kopen door de hype etc dus vernieuwen ze minimaal, en verkopen ze maximaal. Kan niks zeggen dan dat dit een review is waarbij ik erg teleurgesteld ben, en de geloofwaardigheid van Tweakers zakt nog verder.

EDIT: een minpunt als 30 fps is zeker kut voor een racegame, daar ben ik het helemaal mee eens. Daarom hoop ik dus ook dat Tweakers alsnog op PC reviewt als die uitkomt

[Reactie gewijzigd door HWSHHZ op 22 juli 2024 22:15]

Omdat een racegame objectief gezien 60fps nodig heeft om lekker te spelen. 30fps heeft invloed op de gameplay in racegames omdat je snel bij moet kunnen sturen.
Ben het niet met je eens dat dit objectief zo is. Het zal allicht beter zijn dan met 30fps, maar zo goed is je reactie tijd vaak ook niet.

In real life is de verversingssnelheid ook veel hoger, maar kost het vaak alsnog ruim een seconde om te reageren.

Zo stellig zeggen dat het echt een must is vind ik dus een gevaarlijke uitspraak.
Met 60 fps heb je veel minder input lag in de kwestie van racegames, je kan genoeg informatie vinden waarom 60 objectief beter is dan 30.
Inputlag is iets heel anders en ligt aan de snelheid van de elektronica (DAC) in je scherm/TV/beamer. Tv's zijn vaak een sleht voorbeeld als het gaat om inputlag doordat ze ze vaak ook image processing doen en dit een aantal ms erbij geeft. Dit merk je snel als je een laptop aansluit op een tv en je muis een vertraging heeft. Erg irritant.

Hogere FPS getalletje betekent dus niet automatisch lagere input lag.
Input lag heeft zeker ook wel te maken met fps, met 60 of meer frames per seconde heb je minder tijd tussen frames en kan je input beter en subtieler overkomen dan wanneer je maar 30 of minder hebt, dan kan je minder snel corrigeren. Zeker in racegames en shooters is het een MUST om 60 of hoger te hebben. Kijk maar eens naar CS:GO (en Quake/Unreal Tournament) pro's, die hebben toch echt ALLEMAAL een 144hz scherm, dat heeft echt niet te maken met dat het dan er soepeler uitziet, maar ook dat het daadwerkelijk invloed heeft op de gameplay.
Input lag is puur en alleen de vertraging die ieder frame heeft voordat deze getoont wordt op je beeldscherm. Een 144hz scherm gaat daar op zich zelf niets aan veranderen. Dat dit speciale gaming monitoren zijn die geen/nauwelijks input lag hebben en <2ms verversingstijd is dan vele malen belangrijker.

Onze tv hier is overigens een 200Hz paneel, maar dan wel weer met minimaal 20ms input lag en dat merk je al zodra je er een laptop aan hangt. Ik heb daarom dus ook liever een steady 30fps met 0 input lag dan 60+ met.

Ik snap niet dat iedereen zich blind staart op frames terwijl deze spellen bijna allemaal op tv's worden gespeeld die ook bijna allemaal een fikse input lag hebben.
Je begint nu WEER over input lag, ga eens even verder lezen dan Input Lag alleen, je lees namelijk compleet langs mijn punt.

Je hebt als je meer fps hebt een snellere invloed op de besturing van een game. Omdat je 2x zoveel frames hebt heb je dus meer controlemomenten, ga maar eens een game op 15 fps spelen en dan op 60, je hebt gewoon MEER controle omdat het soepeler loopt en je meer frames hebt en accurater kan sturen.
Dat is wel zo, maar op het moment dat die besturing later zichtbaar is op je scherm verlies je ook controle. Zou wat zijn als je in de auto zit en iedere stuurbeweging is met 50ms vertraagd. Dat kost dan een stuk mee moeite.

Je begint nu WEER over meer fps is meer beter maar de wereld bestaat uit meer dan frames per seconde. Zeker als het gaat om TV's en consoles.
Ik snap jouw punt compleet, maar dat ligt toch echt aan de responsetijd van je TV/monitor. Dus als je gewoon een goede TV/monitor hebt heb je (bijna) geen last van inputlag. Deze hele discussie is voortgekomen uit dat 60fps wenselijk is voor racegames, daarom ga ik juist steeds door over die framerate.
Het Kan dan wel wenselijk zijn, maar gezien het feit dat de meesten console "gamers" gewoon een normale TV gebruiken is het eigenlijk nutteloos daar het toch al ruk is. Dat is meer het punt wat ik wil maken. Er zijn zoveel andere factoren met TV's die te maken hebben met de beeldkwaliteit dat het verschil 30 of 60 FPS op een gemiddelde TV verwaarloosbaar is (TV's van een aantal jaar oud voegen namelijk extra frames toe om bv 200Hz te kunnen weergeven, maar dat kost wel extra verwerkingstijd).

Op PC is het wel degelijk een enorm pluspunt, want PC monitoren doen vaak helemaal niks met het beeld en hebben daardoor veel minder inputlag en geen ghosting door frame interpolatie. Dan ga je die 60FPS merken. Voor een console geldt dat "ze" eerst maar eens een fatsoenlijke tv mogen kopen (die een goede gaming stand heeft) voordat ze mogen beginnen over hogere FPS :P O-)
Wat ik vooral verwonderlijk vind, is dat blijkbaar een aantal technische mankementen (waarvan een aantal wss prima te verhelpen zijn met patches), veel zwaarder wegen dan de pluspunten die daadwerkelijk over gameplay gaan. Het kan aan mij liggen, maar volgens mij is gameplay toch veel belangrijker? In ieder geval als de technische implementatie niet voor heel veel problemen zorgt.

Ik zie zat reviews langskomen waar er qua gameplay veel minder pluspunten naar voren komen dan bij deze game, maar waarvan de technische uitwerking blijkbaar minder problemen heeft. Deze games hebben allemaal 8en en 9s.Wat heb ik nu aan een duffe game met een graphics? Liever een vermakelijke game met wat kleine mankementjes.

Die 6 is in verhouding met al die andere reviews wel érg laag. Een 6 hier lijkt meer op een 3 elders....
Je weet wel dat de pc-versie pas in het voorjaar komt?
bon je neemt de moeite om te reageren wat je siert, maar je reageert dan weer compleet naast de kwestie.
De opmerkingen gaan niet alleen over deze review (waar toevallig de pc versie volgend jaar uitkomt) maar over de algemene malaise in de reviews de laatste tijd....
Tuurlijk is 30 fps niet goed, maar het gaat over console's. En waarom dit voor het ene game geen nadeel is (AC:syndicate) en het andere wel (nfs) dat negeer je dan weer compleet.

Als je dan toch gaat reageren, wat ik helemaal aanmoedig, aangezien we nooit weten wat jullie denken of waarom jullie iets doen, reageer dan ook wel to the point en niet half om half...
Ik weet niet hoe vaak jij reacties leest, maar ik reageer eigenlijk altijd wel onder mn reviews. Niet op alles natuurlijk, maar op zinnige discussiepunten probeer ik dat zeker altijd te doen.

Om je vraag/opmerking te beantwoorden: het is per game verschillend. AC vereist veel minder snelle acties dan een high-speed racegame als NFS. Dan is het hebben van 60fps - zoals andere racegames al wel hebben - veel belangrijker. Juist een grote titel als NFS zou, met de Frostbite engine, in staat moeten zijn om 60fps te draaien. Heck, ik speel hier mometeel Battlefront en die doet 60fps. Same (base) engine!

Ik vind 'algemene malaise in reviews' overigens nogal een stellingname. Dat je het niet eens bent met een beoordeling of in hoeverre een bepaald punt wel of niet moet meewegen, betekent toch niet meteen dat er sprake is van malaise? :-)
Voor een game als NFS waarin je snel moet reageren vind ik 30 fps wel kwalijk maar bij een AC game ga je dat verschil nauwelijks merken.
Helemaal mee eens.

30 fps bij een race game als NFS kan gewoon echt niet.
net zoals bv CS:go echt gebruik maakt van bv 144hz/144fps. maar een simpele rpg totaal niet. het schilt per game. en 30 fps op een racegame is wel een gemis.
Helemaal mee eens, het is betreurenswaardig dat een site gericht op tweaking en modding games primair test op niet tweakable devices zoals een playstation 4/xbox.

Ik lees dan liever wat later een echte review gebaseerd op de ervaringen achter een van de game systemen zoals jullie zelf elke paar maanden samenstellen, dan heb je meteen een mooie cross over :)

Uiteraard is het vervelend als de uitgever alleen de ps4 of xbox versie ter beschikking stelt maar ik denk dat ook zij zullen begrijpen dat dat niet kan als je naar de doelgroep kijkt. Als de uitgever moet kiezen voor geen review of een pc review dan zal dat in de meeste gevallen dat wel goed komen denk ik zo.
Als je hogere framerates wilt, kun je beter op een pc gaan gamen. Een console is zeer beperkt qua graphics omdat er niet al te goede hardware in zit.
Goed dat je de nadruk legt op jouw Username. Dat zet jouw geschreven reactie nog net even wat extra kracht bij ;) haha
Fijne review. De AI in NFS heeft toch altijd een catch-up gehad? Hetzelfde geldt als je zelf laaste bent dat je dan alsnog terug kan komen omdat ze langzamer gaan rijden.
Dat was in Most Wanted (2003-versie) in te stellen, setting voordeel voor achterliggers.

En zo hoort het ook. Ik denk dat de eerste versie van Most Wanted en Underground 2 de lat voor deze games gelegd hebben en dat er nog geen enkele bij in de buurt is geweest.

De nieuwste Hot Pursuit was overigens wel een goede racegame maar ik vind dat je daar wel erg snel in hypercar-territorium komt. Bij Most Wanted moest je nog een beetje je best doen om een Porsche te kunnen rijden.
Oh yeah, Underground 2...Da't is gewoon nog steeds de beste nfs game ever....Als ze dáár nou eens een echt vervolg op gingen maken zou dat de serie nog eens kunnen redden.. de laatste jaren is het echt bagger....
Ik ben van mening dat het een échte underground opvolger/remake is. Modden is goed ontwikkeld en de sfeer is ook goed. Daarbij komen er herinneringen aan underground naar boven met de filmpjes. Het is een soort van mix van underground en carbon(dankzij het racen in de heuvels).

Het is een vermakelijk en verslavend spel en ben blij dat ik hem gekocht heb. 30 fps stoort tevens niet maar de AI wel
wat vindt jij dan van de physics? ik vindt ze er totaal bagger uitzien als je mensen ziet spelen. met het driften schiet je auto ongecontroleerd vooruit en dat soort rare dingen. als je het kijkt lijkt het net alsof je bijna geen controle over de auto hebt. heb het spel zelf nog niet kunnen spelen omdat ik op pc speel, maar als de physics zijn als dat ik ze nu zie is het voor mij een dikke nee. geef mij maar forza horizon 2 driving physics.
Dat is inderdaad even wennen. Physics stoor ik me absoluut niet aan omdat ik persoonlijk vind dat de gameplay belangrijker is. Wat betreft het driften - als je de auto goed afstelt en je enkele uurtjes in het spel zit raak je eraan gewend.

Het enige waar ik me aan erger is de AI en het 'bots systeem'. Stel dat je tegen een vangrail aanrijdt dan vertraag je meteen en als je een hoekje raakt vliegt de auto over de kop. En verder de irritante ringtone en de frequentie waarin de personages je bellen :P

Maar ik vind het spel zeker een 7,5 tot een dikke 8 waard!
Ik weet dat Undercover dat heel erg had op snelwegen tegen AI, die ging denk ik wel 450 km/h in 2 seconden als je ver voorlag.
Alleen catch-up is wel heel letterlijk geïmplementeerd in de game. Sinds je niet kan pauzeren gebeurt wel eens dat je tijdens een race even wegloopt van je console en de race dus doorgaat. Bij terugkomst na een kwartiertje stond tot mijn eigen verbazing stonden de tegenstanders 200 meter verderop geparkeerd langs de weg. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Rijd je een nagenoeg een perfecte race dan zit de AI nogal eens de hele race op je bumper. Eén foutje aan het einde, en dat hoeft niet eens een crash te zijn kan dan al resulteren in verlies, maar ben je van het type 'brokkenpiloot' is het haast onmogelijk om te verliezen. Het maakt bij 9 van de 10 races echt helemaal niets uit hoe je de eerste 90% van een race rijdt.

De game is gewoon té gemakkelijk. Een tijdrit waar bijvoorbeeld 2:30 voor staat haalde ik in 1:30, met mijn eerste auto, incl een handjevol upgrades. En zo ging het bij vrijwel alle tijdritten. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat ik zo goed ben, want met een beetje gevoel voor racen rijdt iedereen die tijd. Hetzelfde geldt voor Drift events, met gemak haal je de dubbele score van wat nodig is. Ik vind het allemaal maar 'meh'.
Waarom hebben tillen jullie nu wel zwaar aan die 30fps en bij Fall out 4 niet?


Zouden jullie bij games ook eens PC versies kunnen aanvragen bij de developer? Niet van toepassing op deze review (PC versie is uitgesteld) maar meer in het algemeen?
"Zouden jullie bij games ook eens PC versies kunnen aanvragen bij de developer?"
Mee eens, zeker op een site als tweakers verwacht is toch wat vaker bij "Geteste uitvoering" PC te staan.

Overigens vond ik Underground en Underground 2 erg goed, dat andere delen een stuk minder. Ik had begrepen dat dit deel weer die kant uit zou moeten gaan.

Als ik dan kijk naar de min-punten en denk vanuit PC perspectief vallen de min-punten waarschijnlijk nogal tegen.

30FPS is bij een fatsoenlijk PC waarschijnlijk niet het geval. (Die PS4 is wat betreft GPU vergelijkbaar met een GTX 460)

Plotseling verschijnende auto's. Mogelijk een bug die hopelijk tegen die tijd is opgelost.

Altijd online voegt te weinig toe. Blijft een minpunt.

Rariteiten in AI. Ook dit is iets dat hopelijk nog verbeterd wordt.

Eventjes afwachten dus of die bugs eruit gaan en of de titel inderdaad een beetje die underground feeling geeft.
letterlijk eerste pagina van de review: "(Pc-versie verschijnt in het voorjaar van 2016)"
Niks afwachten of de bugs eruit gehaald worden. Een game dient gewoon klaar te zijn bij release. Als er dan nog bugs in zitten moet het daar op afgerekend worden. En niet hopen dat het nog gefixt wordt.
Omdat de meeste console games 30 fps draaien? Dit is bij een racegame een groter nadeel dan bij een rustige rpg als FO4.

Vind de harde toon en conclusie wel prettig. Had bij black ops 3 ook gemogen, maar de reviewer had wat meer affiniteit met de BO reeks.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 22 juli 2024 22:15]

Oh ik heb er geen problemen mee dat men een game afrekenend op het feit dat hij op 30fps draait, in tegendeel zelfs, is op deze manier duidelijk voor iedereen.

Maar w.m.b. moet je dat bij FO4 ook als nadeel zien, het is weliswaar een RPG maar er zitten ook veel FPS stukken in, waarbij ik persoonlijk 30fps als een evengroot nadeel zie
Mogelijk ook omdat je bij FO4 de optie hebt een PC versie aan te schaffen. Als je als gamer meer dan 30fps wilt, zul je zowiezo op de PC moeten gamen.
Fo4 is dan een rustige RPG maar het is gewoon een halve shooter. En mensen hebben blijkbaar bij shooters graag ook 60fps gezien de andere replies.
Volgens mijn ShadowPlay FPS counter draait FO4 op 60 FPS :?
We het hier over de console versie(PS4), waarop de review geschreven is.

Uiteraard kun je het op de PC met 60(of 120/144) FPS draaien, maar dat kan met NFS waarschijnlijk ook als hij op PC uitkomt
HOPELIJK wel ja...
Dat was bij NFS:Rivals niet zo... https://www.youtube.com/watch?v=eDA37BmvNwM
Ik heb het spel nu ook een week en vind het een goeie racegame. Het is wel wennen, maar dat lukt. 30 fps vind ik zelf geen probleem.

De graphics zijn echter wel grappig. In deze review staat dat het zelfs sterke graphics heeft. Maar wat tijdens een interview bij de PU was, werd er verteld dat het spel geen schaduw heeft. Vandaar dat ze met veel andere dingen kunnen spelen. Ik mis het eerlijk gezegd ook niet (komt vooral doordat je altijd in de nacht rijdt).

Al met al had ik het wel een hoger cijfer dan 6,0 gegeven. Eerder een 7,0 (doordat dit sinds jaren weer is een NFS is waarbij je goed kan tunen).
Mee eens. Ik speel hem ook. Moet zeggen dat ik de ik 8.3 van Gametrailers een betere score vind. Het racet lekker, het upgraden werkt goed, het tweaken met grip/drift is lekker, de story is best (voor een race-game), auto’s verven/stickeren werkt lekker. Persoonlijk vind ik dit zeker wel een 8.5. Het is een solide race game en dat is wat ik er van verwacht.

Gezien de vorige NFS games vind ik dat deze laag scoort. Rivals vond ik slechter dan deze. Hot pursuit vond ik geweldig, maar op het zelfde niveau als deze.

Scores lopen erg uiteen:
http://www.metacritic.com...-for-speed/critic-reviews
En dan te bedenken dat hij bij de PU een veel hogere score krijgt.
Jammer had graag een PC Review gezien van Need for Speed (2015) op Tweakers, of VEEL beter dat ze alle 3 tegelijk testen (Xbox One, PS4, PC), dan had het verschil kunnen zien, maar ik zie dat de PC versie WEER veel later komt |:(

Jammer weer.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 22:15]

Hoe moet er een PC Review komen als deze nog uit moet komen voor de PC. Release date PC: 30-06-2016.
Anoniem: 221563 12 november 2015 14:07
Liever een constante 30fps dan 60fps met framedrops. Zie eerlijk gezegt niet waarom dat zo'n groot nadeel is.

Maar als ik het dus goed begrijp is dit een SP game die over MP servers loopt? Jammer dat ze er dan weer een verplicht abonnement aanhangen (Xbox Live of PSN)
Ah, geen verplichte koppelverkoop dus. Dat scheelt weer :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221563 op 22 juli 2024 22:15]

PSN of Xbox Live zijn niet verplicht voor de singleplayer, ondanks dat er wel verbinding gemaakt wordt met de servers. Alleen voor het racen tegen andere spelers is een abonnement nodig.

Edit: M'n bron is de FAQ op de website van het spel. Daar staat:
Q) I don't have PlayStation Plus or Xbox Live Gold, can I still play single player without it?
A) Yes you can. PlayStation Plus and Xbox Live Gold will not be required for single player. But as per any multiplayer experience on console, you will require an active PlayStation Plus or Xbox Live Gold subscription.
En in een artikel elders:
There's a permanent online connection but Plus or Gold isn't mandatory

[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juli 2024 22:15]

Is dat zo? Ik kon namelijk niet het spel starten zonder dat ik PS+ had. Wat ik een beetje vreemd vond, maarja.
Het always online kan een leuk voordeel bieden, namelijk lekker met vrienden door de stad rondrijden.
Echter jammer dat die brakke EA servers hier momenteel erg veel moeite mee hebben 9 van de 10 keer kan je gewoon niet met je vrienden samen spelen omdat die weigert te joinen.

Wel goed dat NFS weer terug gaat naar de underground tot most wanted scene en weer aan tuning doet.

voor de rest raad ik aan dat tweakers staff is met de groep gaat zitten en wat rechte lijnen zet.
30FPS is hier een minpunt maar bij fallout weer niet, er zit geen constante lijn in.
30FPS kan voor een racegame als minpunt (vind ik) zwaarder doorwegen dan bij een RPG waar een lagere framerate door de minder snelle acties minder stoort.

edit: Zie net dat echtwaarisdatzo al een vergelijkbare reactie heeft gegeven.

[Reactie gewijzigd door dustdriver op 22 juli 2024 22:15]

30 FPS is minder belangrijk bij een RPG dan een race game waar reactie/timing belangrijk is.
Weet je zeker dat het aan de servers ligt van EA ? Veel online (join, lobby) problemen komen voort uit dat de ene vriend bijvoorbeeld nat type 2 heeft en de andere nat type 3 (of anders bewoord: nat open vs moderate of strict). Dit zie je ook veel bij de call of duties als probleem. Met dedicated servers is dit geen issue (volgens mij), maar zodra spelers hosten komt dat nat type gedoe om de hoek kijken...
Waarom kom je niks meer tegen in reviews (niet alleen niet hier) over wel of niet handmatig schakelen?

[Reactie gewijzigd door kr1z op 22 juli 2024 22:15]

Handmatig schakelen is niet mogelijk in het spel!
Jammer.
Racen is veel leuker met.
Weer echt een sign of the times; Consolegaming is pc gaming negatief aan het beinvloeden.
Op consoles schakelt niemand met de hand, dus dat verdwijnt dus ook voor de pc :(

Je bedoelde toch ook voor de pc neem ik aan?

[Reactie gewijzigd door kr1z op 22 juli 2024 22:15]

De laatste jaren heeft NFS sowieso geen handmatig schakelen (volgens mij sinds hot pursuit). Fans hebben een petitie gemaakt om het terug te brengen zie: http://www.ipetitions.com...-2015-manual-transmission (> 2000 handtekeningen).

Zover ik weet heeft de PC versie dit ook niet. Persoonlijk zou ik handmatig schakelen op de console wel kunnen beamen. Er zijn op de consoles gewoon games denk aan Forza, Grand Turismo en Driveclub waar je wel handmatig kan schakelen. En in combinatie met een set is het leuk om te spelen. Wie weet in het vervolg als de petitie goed valt dat ze het weer zullen toepassen.
Wel, in Most Wanted, op zowel de PC als console, kan je nog wel manueel schakelen, als ik me niet vergis. Ben er zelf ook wel voorstander van. Niet dat ik het daarom altijd per se kies, maar als je het spel uit hebt en je wilt nog wat casual rondrijden, of gewoon de moeilijkheidsgraad wat opdrijven, is het iets dat zeker niet mag ontbreken. Hoe moeilijk kan zoiets nu trouwens ook zijn om in te bouwen? :)
2001 Handtekeningen ;)
Je kan op je eencontroller toch ook makkelijk schakelen door de shoulderbuttons te gebruiken? Hoezo komt dit specifiek door de consoles?

Ik vind (mijn mening) het met een stuurtje rijden vaak lastiger/vervelender door de crappy support (vooral op PC), en daarnaast moet ik dat ding ook weer ergens kwijt. Het lukte mij met GT (en Forza) ook goed met een controller. Maar ieder zo zijn mening natuurlijk.

offtopic:
Ik snap af en toe de haat tegenover consoles echt niet op Tweakers. Het is allemaal wat minder mooi, en draait vaak op 30fps, maar het maakt het nog geen slechte game omdat het (ook) op een console uitkomt.

Het feit dat de PC games consequent worden verziekt (op een paar uitzondering na zoals Mad Max) is uiteraard niet goed te praten, maar de download-scene wat dat betreft ook niet. Hoezeer ik het er ook mee eens ben dat PC games wel wat meer aandacht en liefde verdienen, ben ik ook van mening dat er teveel gedownload wordt door de PC-gamers en dat deze vicieuze cirkel bijna niet te doorbreken is. (Slechte port > piraterij > minder winst op pc-versie > minder geld voor development PC > slechte port...)

Natuurlijk kan je zeggen dat het de uitgevers/studio's geweest zijn, die ooit tegen het zere been van de gamer geschopt hebben, maar aan de andere kant is het (veel te) makkelijk om aan (illegaal) gedownloadde games te komen.

Wat betreft hebben we het met z'n alle verziekt en kunnen we niet alleen wijzen naar de uitgever/studio. Die willen immers eraan verdienen en als er een deel van de markt vervolgens geen geld uit (wil) geven aan hun game dan had ik ook mijn focus verlegt naar de consoles.
Dubbele koppeling met schakellepels aan het stuur, bedoel je. Dus je hebt nog altijd manuele input.
Jammer van de always-on DRM. Anders had ik hem wel gekocht.
Ben nu een weekje bezig met het spel en ben er niet zeer tevreden over. Gelukkig gaat het hier om de proefperiode van 10 uur welke je bij EA-Access krijgt. Vooral de spontaan opduikende auto's en het continu gebeld worden zijn er irritant. Daarnaast is 't erg moeilijk een strakke bocht te voorspellen zonder de "minimap" te gebruiken, waarna je weer crasht omdat je naar de minimap keek.

Verder is 't spel vermakelijk, maar de vorige NFS (Rivals) was stukken beter.
Belooft niet veel goeds als Rivals beter was. Rivals was gewoon te beperkt in content en werd hoe langer hoe meer een grindfest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.