Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 54 reacties

Samengevat

HP's Spectre 13 x360 is een convertible met een scherm dat niet alleen 360 graden kan worden gedraaid, maar bovendien goede kijkhoeken heeft en goed gekalibreerd is. De aluminium behuizing is stevig, maar vatbaar voor krassen, vooral als je gebruikmaakt van de 'convertible-standen' van de laptop. De Skylake-processor is iets sneller dan zijn voorganger en ongeveer even zuinig. Dat levert een prima accuduur van een uur of negen op. Het gewicht ligt met bijna 1500 gram iets boven dat van een gemiddelde ultrabook.

Prijs bij publicatie: € 1.400,-
Verkrijgbaar vanaf: € 1.250,-

Toen we in de afgelopen zomer HP's Spectre x360 reviewden, wist die laptop ons aangenaam te verrassen. De laptop bleek vrijwel alles goed te doen en maar een paar kleine nadeeltjes te hebben. HP heeft intussen de Broadwell-processor in de Spectre door Skylake vervangen en de rest van de laptop ongewijzigd gelaten. Dat geeft ons mooi de gelegenheid om Intels nieuwe 'U-processor', de Core i7-6500U, te vergelijken met zijn voorgangers.HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition

Uiterlijk: speciaal 

We zeiden dat de laptop ongewijzigd is gebleven, maar van buiten ziet de nieuwe Spectre er anders uit dan het zilvergrijze model dat HP voorheen verkocht. De meeste Spectres blijven weliswaar gewoon zilvergrijs, maar HP stuurde ons de Special Edition toe, met een zwart-gouden kleurstelling.

Van het zwart met goud moet je houden. Wat ons betreft staat zwart de laptop goed, maar het goud vinden we wat overdreven, al zullen er mensen zijn die het gouden randje een mooie toevoeging vinden. Op de kleur na is het uiterlijk van de Spectre vrijwel ongewijzigd gebleven. De behuizing is nog steeds van stevig en mooi afgewerkt aluminium gemaakt en ook de grote touchpad, die in Windows 10 netjes alle gestures ondersteunt, is gebleven. Het toetsenbord tikt prima voor een laptop van deze geringe dikte. De iets te smalle opening, die het moeilijk maakt om het scherm open te klappen, is helaas eveneens gebleven

HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition

Hoewel we over de buitenkant van de Spectre geen klachten hebben, verwachtten we wel een usb-c-aansluiting op de nieuwe Spectre aan te treffen, maar die bleek niet aanwezig. HP heeft intussen de productpagina's waarop de usb-c-aansluiting was vermeld aangepast en de nieuwe Spectre beschikt dus net als de oude gewoon over drie usb 3.0-aansluitingen, hdmi, minidisplayport en een sd-kaartlezer.

De laatste wijziging aan de buitenkant is de vermelding van audiomerk Bang & Olufsen, vlak boven de delete-toets. HP voorzag zijn laptops een tijd lang van Beats-audio, maar kondigde in maart 2015 een samenwerking met B&O aan. Het resultaat van die samenwerking beperkt zich tot de bijgeleverde equalizersoftware en uiteraard de vermelding van het audiomerk op de buitenkant van de laptop. We hebben de laptop uiteraard nog opengemaakt, maar troffen aan de binnenkant dezelfde luidsprekers aan als bij de vorige door ons geteste Spectre x360.

HP Spectre x360 13-4159nd Special EditionHP Spectre x360 13-4159nd Special EditionHP Spectre x360 13-4159nd Special EditionHP Spectre x360 13-4159nd Special Edition

Skylake: de benchmarks

HP's Spectre x360 is te krijgen met een Core i5-6200U- of een i7-6500U-processor, door Intel aangeduid als U-series-processors. De i7 beschikt over een hogere kloksnelheid en 4MB cache, tegenover 3MB voor de Core i5. De tdp van beide processors komt op 15 watt uit, maar er zijn ook U-processors met een tdp van 28 watt, die over een Iris-gpu beschikken.

Skylake-packages

De gpu aan boord van de i7-6500U is een HD 520, die de beschikking heeft over 24 execution units, evenveel als de HD 5500- en 5600-gpu's van de Broadwell-generatie. Bij Skylake is de kloksnelheid echter verhoogd, waardoor de HD520 sneller moet zijn.

Benchmarks

Toen we Skylake op de desktop afzetten tegen Haswell, konden we concluderen dat Skylake zo'n zeven procent sneller is dan de in 2013 geïntroduceerde Haswell-architectuur. Een vergelijking met Broadwell maakten we toen niet, omdat Intel slechts twee Broadwell-processors op de desktop heeft uitgebracht, die vervolgens binnen twee maanden door Skylake werden opgevolgd. In laptops is Broadwell echter langer beschikbaar geweest en toegepast, waardoor we een mooie vergelijking kunnen maken tussen de verschillende architecturen. Om te zien hoe de snelheid van de processors zich door de jaren heen ontwikkeld heeft, nemen we ook laptops met Ivy Bridge-, Haswell- en Haswell refresh-processors mee in de vergelijking.

  • Cinebench 11.5 Multi
  • Cinebench 11.5 Single
  • Cinebench 11.5 OpenGL
Cinebench 11.5 - Multi
Systeemnaam Processor In punten, hoger is beter
HP Spectre 13-4159nd x360 Core i7-6500U
*******
3,54
Dell XPS 13 Core i7-5500U
******
3,17
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U
******
2,83
Samsung Ativ Book 9 2014 Core i7-4500U
******
2,79
Asus UX31A Core i7-3517U
*****
2,78
Asus Zenbook UX303 Core i7-4510U
*****
2,74
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U
*****
2,56
Toshiba Z30t-A-111 Core i5-4200U
*****
2,50
Cinebench 11.5 - Single
Systeemnaam Processor In punten, hoger is beter
HP Spectre 13-4159nd x360 Core i7-6500U
*******
1,45
Dell XPS 13 Core i7-5500U
*******
1,43
Samsung Ativ Book 9 2014 Core i7-4500U
******
1,34
Asus Zenbook UX303 Core i7-4510U
******
1,31
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U
******
1,24
Asus UX31A Core i7-3517U
******
1,22
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U
*****
1,13
Toshiba Z30t-A-111 Core i5-4200U
*****
1,04
Cinebench 11.5 - OpenGL
Systeemnaam Processor GPU Framerate in fps, hoger is beter
HP Spectre 13-4159nd x360 Core i7-6500U HD 520
*******
30,8
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U HD 5500
******
26,4
Dell XPS 13 Core i7-5500U HD 5500
******
26,0
Asus Zenbook UX303 Core i7-4510U HD 4400
******
24,7
Samsung Ativ Book 9 2014 Core i7-4500U HD 4400
*****
22,7
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U HD 4400
*****
21,1
Asus UX31A Core i7-3517U HD 4000
****
16,4
Toshiba Z30t-A-111 Core i5-4200U HD 4400
****
16,1

De winst van Skylake blijkt bij de multi- en de OpenGL-test van Cinebench, maar bij belasting van één core blijkt er nauwelijks verschil te zijn met de Dell XPS 13, die over een Core i7-5500U beschikt.

  • 3DMark CloudGate
  • Handbrake
  • Lightroom
3DMark Cloud Gate
Systeemnaam Processor GPU Futuremark 3DMark-punten in 3DMarks, hoger is beter
HP Spectre 13-4159nd x360 Core i7-6500U HD 520
*******
6387
Dell XPS 13 Core i7-5500U HD 5500
******
5293
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U HD 5500
******
5219
Samsung Ativ Book 9 2014 Core i7-4500U HD 4400
*****
4910
Asus Zenbook UX303 Core i7-4510U HD 4400
*****
4772
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U HD 4400
*****
4505
Toshiba Z30t-A-111 Core i5-4200U HD 4400
****
3794
Asus UX31A Core i7-3517U HD 4000
****
3699
Handbrake
Systeemnaam Processor In seconden, lager is beter
HP Spectre 13-4159nd x360 Core i7-6500U
*****
118,00
Dell XPS 13 Core i7-5500U
******
137,00
Asus Zenbook UX303 Core i7-4510U
******
145,00
Asus UX31A Core i7-3517U
******
155,00
Samsung Ativ Book 9 2014 Core i7-4500U
******
155,00
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U
******
155,00
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U
******
158,00
Toshiba Z30t-A-111 Core i5-4200U
*******
171,00
Lightroom - Exporteren
Systeemnaam Processor In seconden, lager is beter
HP Spectre 13-4159nd x360 Core i7-6500U
*****
95,00
Dell XPS 13 Core i7-5500U
*****
97,60
Asus Zenbook UX303 Core i7-4510U
*****
103,20
Samsung Ativ Book 9 2014 Core i7-4500U
******
106,79
Asus UX31A Core i7-3517U
******
111,00
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U
******
111,00
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U
******
113,00
Toshiba Z30t-A-111 Core i5-4200U
*******
133,40

Ook in 3DMark, Lightroom en Handbrake blijkt de Skylake-Spectre, zoals je zou verwachten, sneller te zijn dan een XPS 13 met Broadwell-processor. Het verschil in de bovenstaande benchmarks is gemiddeld elf procent. Dat is ongeveer net zo veel als de procentuele snelheidswinst tussen Haswell en Ivy Bridge, en Broadwell en Haswell.

Als we de prestaties van i7-laptops in de bovenstaande benchmarks vertalen in een indexcijfer, blijkt mooi hoe de snelheid van de Intel-processors zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Omdat we per cpu maar één laptop hebben vergeleken en de laptops onderling verschillen wat koeling en powermanagement betreft, mogen we geen een-op-een-vergelijking maken, maar de grafiek geeft wel een goede indicatie van de prestatiewinst door de jaren heen.

Scherm

De eerste generatie Spectre x360 werd geleverd met schermresoluties van 1920x1080 en 2560x1440 pixels op een 13,3"-scherm. Van de speciale uitvoering van de nieuwe Spectre hadden we daarom verwacht dat HP op zijn minst voor het 2560x1440-scherm zou kiezen, maar dat bleek niet het geval. We troffen gewoon een full-hd-paneel aan in de nieuwe x360. Dat is geen heel gekke keuze, want een wat lagere resolutie vraagt minder van backlight en gpu, wat weer resulteert in een langere accuduur. Voor wie graag wat accuduur opoffert voor een scherper beeld, verkoopt HP de Spectre x360 13-4190nd, met een resolutie van 2560x1440 pixels en een 512GB-ssd.

Bij de Skylake-Spectre hebben we met precies hetzelfde paneel te maken als bij de eerder geteste uitvoering met Broadwell-processor. Het 8bit-ips-paneel heeft een glanzende afwerking, maar is gelukkig gelamineerd, waardoor de spiegelingen meevallen. Het scherm heeft een prima contrast van iets meer dan 1000:1 en een prettig hoge maximale helderheid van 400cd/m².

Accuduur

Uit de bovenstaande benchmarks is al gebleken dat Skylake sneller is dan Broadwell, maar is de nieuwe architectuur net zo zuinig of misschien wel zuiniger? We hebben drie accutests gedraaid om te zien hoe efficiënt Skylake met energie omspringt. Net als vrijwel alle onderdelen is de accu ook hetzelfde gebleven ten opzichte van de eerste generatie Spectre x360. Om een eerlijke vergelijking te kunnen maken hebben we onze Broadwell-Spectre nog eens opnieuw getest met Windows 10.

  • Accutest browsen
  • Accutest video
  • Accutest PCMark
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Systeemnaam Processor Accu Tijd, hoger is beter
Asus UX305LA-FC017H Core i7-5500U 56Wh
*******
11u0m
Dell XPS 13 (fhd, 2015) Core i5-5200U 53Wh
******
10u10m
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U 56Wh
******
9u25m
HP Spectre 13-4031nd x360, W10 Core i5-5200U 56Wh
******
9u9m
HP Spectre 13-4159nd x360 Core i7-6500U 56Wh
******
8u48m
Asus Zenbook UX303 Core i7-4510U 49Wh
*****
7u39m
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U 43Wh
*****
7u27m
Accutest video 2013 (180cd/m²)
Systeemnaam Processor Accu Tijd, hoger is beter
Asus UX305LA-FC017H Core i7-5500U 56Wh
*******
10u11m
HP Spectre 13-4159nd x360 Core i7-6500U 56Wh
*******
10u7m
HP Spectre 13-4031nd x360, W10 Core i5-5200U 56Wh
*******
9u52m
Dell XPS 13 (fhd, 2015) Core i5-5200U 53Wh
*******
9u35m
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U 56Wh
******
8u47m
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U 43Wh
*****
6u37m
Asus Zenbook UX303 Core i7-4510U 49Wh
****
5u51m
PCMark 8 creative conv.
Systeemnaam Processor Accu Tijd, hoger is beter
HP Spectre 13-4159nd x360 Core i7-6500U 56Wh
*******
6u53m
Dell XPS 13 (fhd, 2015) Core i5-5200U 53Wh
*******
6u27m
HP Spectre 13-4031nd x360, W10 Core i5-5200U 56Wh
******
6u16m
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U 56Wh
******
6u14m

Tijdens het browsen blijkt Skylake in ieder geval niet zuiniger te zijn en noteert deze Spectre een ongeveer even lange accuduur als de Broadwell-Spectre met Windows 10. Opvallend is dat de combinatie van 'oude' hardware en software, namelijk de Broadwell-Spectre met Windows 8.1, het langste meegaat.

Tijdens het kijken van 1080p-video is het verschil evenmin groot, maar als we de laptops nog wat zwaarder belasten met PCMark, blijkt Skylake het langer uit te houden op een acculading. Dat komt niet alleen doordat een i7-processor een taak sneller afwerkt dan een i5-processor en daardoor eerder in de energiebesparende stand gaat, want de PCMark-score ligt bij Skylake ook hoger.

Conclusie

HP's Spectre x360 is de eerste laptop met Skylake-U die we getest hebben en verschilt, op die processor na, niet van de Broadwell-Spectre. De plus- en minpunten kunnen we eigenlijk overnemen van de Broadwell-Spectre; de accuduur is nog steeds prima, net als het scherm en de stevige, mooi afgewerkte, behuizing.

Skylake levert vervolgens geen significante veranderingen op. De i7-6500U is in onze benchmarks een procent of elf sneller dan een i7-5500U in een XPS 13, wat een snelheidsverbetering is die in de lijn der verwachting lag. De accuduur gaat er niet op vooruit, behalve onder een belasting die wat zwaarder is dan browsen of videokijken. Skylake zorgt er dus niet voor dat we op stel en sprong al onze Broadwell-laptops op Vraag & Aanbod zetten en overstappen op Skylake, maar als je van plan bent binnenkort een ultrabook aan te schaffen, dan is de snelheid van Intels nieuwe architectuur mooi meegenomen.

Laagste prijzen voor: HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Electrocorner

Score: 2.5 (6)

€ 1.250,-

€ 1.250,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.250,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.250,-
Bekijk

Beat-it.nl | zakelijk

Score: 3.5 (10)

€ 1.260,82

€ 1.260,82

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.260,82
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.260,82
Bekijk

Bol.com

Score: 4.5 (1198)

€ 1.299,-

€ 1.299,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.299,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.299,-
Bekijk

BCC

Score: 3.5 (66)

€ 1.299,-

€ 1.299,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.299,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.299,-
Bekijk

Redable

Score: 4 (10)

€ 1.303,17

€ 1.303,17

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.303,17
Pakketpost (vanaf ¤ 29,95) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.303,17
Bekijk


Door Jelle Stuip

- Reviewer

Jelle werkt sinds 2013 bij Tweakers en kan zijn kennis en voorliefde voor hardware gebruiken in het testlab. Hij test en bespreekt vooral videokaarten en laptops, waarbij niet alleen op de binnenkant wordt gelet maar ook naar de buitenkant wordt gekeken. Een paar keer per jaar vliegt Jelle naar het buitenland om op beurzen het nieuwste van het nieuwste te zien en uit te proberen.

Volg Jelle op Twitter
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (54)

Intel heeft in de Skylake processoren Speed Shift gebouwd. Dit is de opvolger van Speed Step en zou voor betere prestaties moeten zorgen. Dit wordt als het goed is aangezet in de november update van Windows 10, dus misschien leuk om de testen nog eens te doen als deze patch uit is?

Meer info: http://anandtech.com/show...ore-responsive-processors

[Reactie gewijzigd door Harmsen op 9 november 2015 08:45]

Heel toevallig hebben de buren dat net getest: http://nl.hardware.info/n...in-herfst-voor-windows-10

edit: met de resultaten van Anandtech

[Reactie gewijzigd door DylanE op 9 november 2015 08:30]

Hebben jullie tijdens de review geen hinder ondervonden van een crashende Intel videodriver? Dit lijkt een behoorlijk algemene kwaal te zijn onder de huidige gebruikers in het got topic.
Nee, niet ondervonden tijdens het draaien van benchmarks, maar we hebben ook geen gifjes zitten browsen in Edge, zoals Tomba aangeeft.
Gebruik deze HP eens een dagje om te browsen, het lijkt me relevant genoeg om de score te beïnvloeden? In het ergste geval, als de eventuele fix hardwarematig is, mogen ze allemaal terug.

[Reactie gewijzigd door Stefano op 9 november 2015 10:35]

Heb jij deze HP al of de vorige nog?
EDIT: Ben namelijk wel benieuwd naar welke versie driver icm welke chipset. Op mijn Broadwell-laptop heb ik met Win10 ook vaak dat de driver vastloopt. Zowel met drivers van Intel-site als van WinUpdate.

[Reactie gewijzigd door shufflez op 9 november 2015 14:52]

De nieuwe versie, een 13-4190nd.

Momenteel de laatste driver die HP aanbiedt, 10.18.15.4279. Er is een nieuwere versie van Intel, versie 20 nog iets, geen verschil. Meerdere versies chipset drivers geprobeerd op de 100 series chipset, geen verschil.
Lijkt bij mij nu beter te gaan met latere Win10 build, maar ik kan het niet betrouwbaar reproduceren, dus erg lastig te beoordelen.
Hebben jullie tijdens de review geen hinder ondervonden van een crashende Intel videodriver? Dit lijkt een behoorlijk algemene kwaal te zijn onder de huidige gebruikers in het got topic.
Alleen in Edge heb ik hier last van en sinds ik de laatste Intel driver heb geinstalleerd komt het alleen nog voor op heel zware pagina' s met veel animaties en/of moving Gifs.

[Reactie gewijzigd door Tomba op 9 november 2015 08:51]

Crashen gebeurt ook onder IE11 en is nog altijd structureel, wat mij betreft een minpunt op de score zolang HP dit niet oplost.
Crashen gebeurt ook onder IE11 en is nog altijd structureel, wat mij betreft een minpunt op de score zolang HP dit niet oplost.
IE11 gebruik ik niet meer dus daar kan ik niets over zeggen. Je hebt hopelijk in de gaten dat dit een Intel issue is en niet een HP issue? De SurfaceBook en Surface Pro 4 hebben bv hetzelfde probleem. Totdat Intel dit fixt kan HP weinig doen...
Of het een Intel issue is of HP, is imo niet relevant. HP verkoopt een laptop met een structureel crashende Intel video driver, dus minpunt voor deze HP laptop :)

(en blijkbaar ook minpunt voor de Surface 4 Pro, in een andere review)

[Reactie gewijzigd door Stefano op 9 november 2015 10:23]

(en blijkbaar ook minpunt voor de Surface 4 Pro, in een andere review)
Voor de Surface pro 4 is er als sinds 3 november nieuwe firmware met een nieuwe versie van de Intel HD 520 grafische driver erin

https://www.thurrott.com/...kering-improves-stability
Ik draai inmiddels op 20.19.15.4312, de surface heeft 4308. Tot nu toe geen crashes.

Dit is geen officiële HP driver overigens.

[Reactie gewijzigd door Stefano op 12 november 2015 15:32]

Of het een Intel issue is of HP, is imo niet relevant. HP verkoopt een laptop met een crashende Intel video driver, dus minpunt voor deze HP laptop :)

(en blijkbaar ook minpunt voor de Surface 4 Pro, in een andere review)
Inderdaad een minpunt voor deze laptop :) (al komt het bij mij dus nauwelijks meer voor. Bovendien werkt Windows gewoon door dus het is vooralsnog vooral een cosmetisch issue)
Neemt niet weg dat HP dit niet volledig op kan lossen zolang Intel geen bijgewerkte gefixte driver oplevert :)
De spectre i5 met skylake reeds 2 weken in gebruik en nog helemaal geen problemen hier. Browsen, video, adobe... nog helemaal geen hinder ondervonden.
Ik zie geen USB-C connector, is er eentje?

Verder zie ik ook enkel sprake over USB 3.0 , is dat wel juist? voor deze prijsklasse moet er toch wel USB 3.1 opzitten? Kunnen jullie dit even kijken op jullie test exemplaar? (mischien gebruikt hij nog de 3.0 drivers, maar komt er een update later naar 3.1?)

Laats wou ik ook graag een foto zien van de net adapter, is die handig klein?

En nog een allerlaatste vraag: werkt face regocnition van windows hello op deze laptop?
Windows Hello heeft een 3dcamera met IR nodig en die zit er niet op, dus dat werkt niet. In de review had je kunnen lezen dat er inderdaad geen usb-c op zit, ondanks dat HP dat eerder wel op zijn website vermeldde. De adapter is 90x27x42mm, maar er hangt wel zo'n lomp 3-aderig snoer met randaarde aan, dus dat moet je ook weer meeslepen.
USB 3.1 is nog niet zo alomtegenwoordig als je misschien denkt. In de Pricewatch zie ik alleen een aantal laptops van Apple, MSI en Dell die de snelle 10Gb/s usb 3.1 hebben.
Bedankt

Het artikel is aangepast geweesd na mijn commentaar, vandaar dat USB-C er nog niet opstond.

Bedankt voor de snoer informatie.

Ik verwacht USB3.1 voor alle laptops die nieuw zijn en in hoge hoge prijsklasse zitten +-1500 euro zoals die lijst dat jij geeft.

Trouwens cool die link dat je stuurde, ik wist niet dat je kon filteren op 3.1 ;-)
Inderdaad, er is nogal wat verwarring mbt de nieuwe USB-standaarden.
Naast dat iedereen aanneemt dat USB-C meteen USB3.1 is (wat niet zo is, want combi-connector), is ook de huidige standaard USB3.1gen1 (5Gbit/s).

USB3.1gen2 (10Gbit/s) zit nog niet op de huidige Intel chipsets voor zover ik weet, dus alle implementaties die er zijn zijn met andere/separate controller (JMicron/Realtek?).

Eigenlijk had het volgens mij zo bekend moeten worden:
USB3.0 = USB3.1 gen1
USB3.1 = USB3.1 gen2
Ik zie geen USB-C connector, is er eentje?

Verder zie ik ook enkel sprake over USB 3.0 , is dat wel juist? voor deze prijsklasse moet er toch wel USB 3.1 opzitten? Kunnen jullie dit even kijken op jullie test exemplaar? (mischien gebruikt hij nog de 3.0 drivers, maar komt er een update later naar 3.1?)

Laats wou ik ook graag een foto zien van de net adapter, is die handig klein?

En nog een allerlaatste vraag: werkt face regocnition van windows hello op deze laptop?
- Geen USB-C
- Geen USB 3.1 (wel 3.0)
- Adapter is zeer klein (kleiner dan de travel adapter van mijn vorige laptop, een HP Elitebook 8440p)
- Geen WIndows Hello, tevens de grootste omissie op dit apparaat. Ze hebben simpelweg de oude (Broadwell) buitenkant gerecycled dus schijnbaar geen ruimte voor toevoegen van een face scanner. Op zich begrijpelijk, maar ik had er graag een fingerprint reader in gezien
Beter lezen voor wat betreft de USB C connector. Die zitten er voor beide modellen niet op!

De beide schermen staan met de achterkanten tegen elkaar aan dus ook met de linker en rechter zijkant. Die 2 USB3 poorten zitten dus ook gespiegeld van elkaar.
Wat ik niet helemaal begrijp, de Dell XPS 13 heeft steeds een i7-5500U, en in de laatste benchmark een 5200U? Is dat een foutje of een ander model? Want als je ineens met een ander model vergelijkt krijg je ook andere vergelijkingsresultaten natuurlijk. Ook zie ik ineens een Asus UX305 erbij staan?
We hebben twee uitvoeringen van de XPS 13 getest: een met full hd-scherm en en i5-5200U en een met 3200x1800-scherm en i7-5500U. Die met Core i7 hebben we gebruikt om vergelijkingen te maken bij het gedeelte met cpu-benchmarks, zodat je mooi de i7-5500U met de i7-6500U kunt vergelijken.

Op de accutest heeft schermresolutie een behoorlijk grote invloed. De XPS 13 met 3200x1800-scherm haalt daar maar 6 uur, terwijl die met fhd-scherm 10 uur haalt. Omdat de Spectre een fhd-scherm heeft hebben we daar de XPS 13 met fhd-scherm en i5-processor vergeleken.
Het verschilt dus per test welk vergelijkingsmateriaal relevant is, vandaar dat je niet in iedere tabel dezelfde laptops ziet staan.
Ik vind dit erg verwarrend en meegaand met de verwarring die de marketing van de fabrikanten ook doelbewust creëert. Dan zie je staan: 3200x1800 scherm!! Tot 10 uur op één batterijlading !! Terwijl in de praktijk blijkt dat beide eigenschappen helemaal niet compatibel zijn: ofwel kies je voor een uitstekende resolutie, ofwel voor een uitstekende batterijduur, maar beiden combineren lukt niet blijkbaar.
Ik denk dat ik in vrijwel al mijn reviews van laptops met hoge schermresoluties wel heb vermeld dat die hoge resolutie voor mooi beeld zorgt, maar geen goed nieuws is voor je accuduur.

In deze review gaat het echter om en laptop met full hd-scherm, waarmee de accuduur van andere laptops met fhd-scherm worden vergeleken. Heeft het dan nut om laptops met een 3200x1800-scherm er bij de haren bij te slepen om vervolgens het punt te kunnen maken dat een hoge resolutie nadelig is voor je accuduur? Wat mij betreft niet, want deze review gaat over de Spectre x360 met fhd-scherm en niet over een laptop met een hogere resolutie.
Het gaat er mij om dat er geen homogene vergelijking wordt gemaakt tussen een aantal toestellen. De ene keer vergelijk je deze Spectre met een XPS-13 met FHD en i5, dan weer met XPS-13 met HiDPi en i7. Ik vind dat beide modellen in alle vergelijkingen hadden moeten staan.
Ik zal daar eens naar kijken bij een volgende review, maar dat betekent dus ook dat je hele lange tabellen krijgt waarbij een deel niet relevant is, en dat probeer ik juist te voorkomen.
Misschien een beetje laat deze reactie maar ik ben het met jullie beide eens. Relevantie maar ook overzichtelijkheid en compleetheid zijn van belang. Als het om twee modellen gaat waarmee je vergelijkt (XPS FHD en HiDPi) dan is het zeker helderder om deze beide in alle vergelijking mee te nemen. Dit geeft de verschillen beter weer en geeft dus een completer beeld. Uiteraard moet het niet te vol worden maar misschien dat je dan minder relevantie laptops weg kan laten (één van de Asus laptops of de Toshiba).
Zelf vond ik dat het allemaal iets uitgebreider had gemogen. Zeker ook omdat er nog maar weinig reviews zijn van Skylake laptops.

Verder vond ik het een goed geschreven stuk wat fijn leest. Bedankt hiervoor want dit heeft mij toch wel weer wat geholpen met de aanschaf van mijn HP Envy 13 (die ik in de UK heb bestelt ivm veel betere bang for buck). Die zal ik komende week dan maar zelf reviewen als aanvulling op het kleine aantal Skylake laptop reviews.
Mooie laptop wel, ik vind het alleen altijd zo jammer dat ze bij Windows/Intel laptops die lelijke stickers erop plakken.
Liever een Intel sticker dan een AMD sticker :Y)

Maar goed, het is maar één sticker en deze heb je zo verwijderd :)
Haha dat is ook weer waar. Maar heel soms blijft er een lijmlaag over, al kan je die ook redelijk makkelijk verwijderen. Maar heb ze liever helemaal niet (of in ieder geval recht geplakt)
Aangezien ie open is geweest: is het geheugen uitbreidbaar of alleen vastgesoldeerd op de print?
Waar Dell met de xps 13/15 nu wel 16gb aanbiedt heeft hp het laten liggen, en als ik wat langer met zo'n ding moet doen heb ik graag 16gb
Geheugen is vastgesoldeerd, niet uit te breiden dus
Technisch gezien best een interessante laptop.
Jammer dat ze het design hebben vern.. veranderd.
Dat gouden randje :'(
Design veranderd? Er is helemaal niks aan het design veranderd!
Ja er is nu een zwart-goude "B&O Edition", maar is ook gewoon in de kleur grijs te verkrijgen ;)
Ikzelf ben tevreden van mijn vorige generatie laptop. En de opvolger (ondanks de minieme verschillen) belooft dus veel goeds. Ook vind ik de kleurcombinatie wel echt mooi en gewaagder (ik ben dus wel te vinden voor zwart en goud).
Ik vind persoonlijk het gewicht ook geen minpunt, aangezien die 1,5 kg ook kwaliteit uitstraalt en ik daarvoor een stevige laptop in de plaats voor krijg. 't Is maar hoe je het bekijkt!

Ook het scharnier en de techniek om te openen gaan mettertijd vlotter. Het enige minpunt voor mij persoonlijk is zoals aangegeven de krasbestendigheid van het scherm. Ik heb er dan wel geen (ik ben er erg voorzichrig mee), ook ik ben er ongerust over.

[Reactie gewijzigd door Flytech op 9 november 2015 06:25]

Ik heb deze laptop inmiddels een paar weekjes in bezit en kan niet anders zeggen dan dat ik onder de indruk ben van de build quality. Ook ik vond het goud niet zo mooi dus gewoon een zilveren aangeschaft.

Voor wat betreft accu verbruiik, als het goed is verbetert deze nog zodra Intel Speed Shift enabled is in WIndows 10 (vermoedelijk met de november update want in de huidige insider build is deze al enabled ) Omdat hiermee het up en down scalen van de CPU frequentie in de CPU zelf gebeurt zou deze veel sneller terug moeten komen in lowpower mode wat dan weer moet zorgen voor lager verbruik.

Volgens Battery Bar Pro heeft mijn Skylake Spectre X360 een runtime van 7:44u (na een keer of 4 volledig opladen dus ik verwacht nog wel wat verbetering) en daarmee doet hij het nu al beter dan mijn Surface 2 Pro :)

[Reactie gewijzigd door Tomba op 9 november 2015 08:54]

Ik ben sinds 2 dagen trost eigenaar van de HP Spectre 13 x360 4150nd (gereviewde variant maar dan in het zilver). Ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg blij ben met mijn aanschaf. Ik ben nog geen minpunten tegengekomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True