iPad XXL
Na vier grote en drie kleine iPads leek de tabletinnovatie bij Apple een beetje afgenomen te zijn. De iPad Air 2 verschilde niet veel van de eerste iPad Air en datzelfde gold eigenlijk ook voor de iPad mini 3. Deze week leerden we dat de reden daarachter niet is dat Apple geen grootse ideeën voor de iPad meer heeft, want die hebben ze wel degelijk, maar dat ze die ideeën in een nieuw model wilden stoppen.
Op een persevenement in San Francisco onthulde het bedrijf namelijk een derde iPad-telg: de iPad Pro. Deze XXL-iPad heeft een 12,9"-scherm, flink groter dan de 9,7" van de 'normale' iPad, een nieuwe A9X-soc en standaard 32GB opslaggeheugen. Zoal de naam al zegt mikt Apple met deze nieuwe iPad op de professionele gebruiker, en niet zozeer op de gebruiker die een tablet zoekt om content te consumeren.
/i/2000732411.jpeg?f=imagenormal)
Daarom komt Apple met een optionele stylus voor de iPad Pro en ook nog een toetsenbordaccessoire. De boodschap van het bedrijf is duidelijk: de iPad Pro moet voor een bepaalde groep mensen een alternatief voor een laptop gaan worden. Het bedrijf hoopt waarschijnlijk dat mensen wel oren hebben naar één product dat ze zowel voor productiviteitstaken als pure consumptie kunnen gebruiken.
Dat het een echt laptopalternatief moet zijn, komt ook terug in de prijs. In Amerika moet de goedkoopste uitvoering van de iPad Pro 799 dollar op gaan leveren. Wil je daar nog een toetsenbord bij? Dan zit je in totaal al op 968 dollar. Ook een stylus erbij? Dan wordt de grens van 1000 euro overschreden. Zo kom je al snel in de de buurt van de prijs van een dure laptop.
Tweakers was aanwezig bij de onthulling van de iPad Pro in San Francsico en kon deze oversized iPad al eventjes aan de tand voelen.
Uiterlijk
Het klinkt als een open deur, maar de iPad Pro is in de basis een grote iPad. Wat uiterlijk betreft lijkt hij dus sterk op de eerdere iPads; de beeldverhouding is nog steeds 4:3, onder het scherm zit de bekende homeknop met TouchID en de behuizing van de tablet is gemaakt van aluminium. Hij is simpelweg groter, ongeveer net zo groot als een vel A4-papier.
We hadden eigenlijk gedacht dat hij daarom log en zwaar aan zou voelen, maar het tegenovergestelde is juist waar. Omdat hij maar 6,4mm dik is en het gewicht van 713 gram over een relatief groot oppervlak wordt uitgesmeerd, voelt hij lichter aan dan je op voorhand zou denken. Natuurlijk is het geen tablet die je voor je plezier lang met één hand vast zal houden, maar daar is hij dan ook niet voor gemaakt.
Waar de iPad Pro verder nog verschilt van zijn kleine broertjes zijn de speakers; hij heeft er maar liefst vier, in elke hoek een. Zo krijg je ten eerste een veel beter stereo-effect en volgens Apple komt er ook een bak meer volume uit, wel drie keer het geluidsniveau van een iPad Air 2. Dat konden we in de enorm rumoerige demoruimte van Apple helaas niet goed checken.
Samen met de schermgrootte is ook de resolutie toegenomen. Het 12,9"-paneel telt 2732x2048 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 264 ppi. Daarmee is hij relatief gezien net zo scherp als eerdere iPads. De oplettende lezer zal de korte zijde van 2048 pixels herkennen: dat is precies hoeveel pixels een normale iPad aan de lange zijde heeft. Dat betekent dat je op een iPad Pro twee iPad-apps naast elkaar in portretstand kwijt kan.
Stylus en toetsenbord
Niet standaard meegeleverd, maar wel interessant is de optionele bluetoothstylus die Apple ontwikkeld heeft, genaamd Apple Pencil. Apple noemt het heel duidelijk geen stylus, deels natuurlijk omdat wijlen topman Steve Jobs helemaal niets van styli wilde weten. "Als je een stylus ziet, hebben ze het verprutst" en "Wie wil er een stylus? je moet ze pakken, weer opbergen, je raakt ze kwijt. Yuch. Niemand wil een stylus, dus laten we er gewoon geen gebruiken", zijn bekende uitspraken van Jobs. Natuurlijk had hij het destijds over kleine, priegelige styli, bedoeld om resistieve schermen mee te bedienen en niet het type stylus dat nu gebruikt wordt, maar het blijft frappant dat Apple nu vol trots een stylus presenteert.
De Apple Pencil voelt aan als een reguliere pen en maakt via een aparte digitizer-laag op het scherm en bluetooth verbinding met de iPad Pro. Achterop zit een Lightning-connector ingebouwd waarmee hij opgeladen kan worden. Ook heeft hij verschillende sensoren die aanvoelen hoe hard je op de punt drukt en onder welke hoek je de pen houdt. Daardoor is het mogelijk om dunne en dikke lijnen te tekenen, maar ook om bredere stroken te maken door de stylus enigszins te kantelen en met de zijkant van de punt over het scherm te vegen. Dat alles maakt van de Pencil een fijne en accurate stylus, die zich afgaande op wat snel teken- en krabbelwerk dat we konden doen, kan meten met de stylus van Microsofts Surface Pro 3.
Er is helaas geen mogelijkheid om de Pencil handig op te bergen, waardoor je hem altijd los bij je zal moeten dragen. Of je zou de laadpositie, waarbij je hem in de Lightning-connector van de iPad Pro schuift, moeten gebruiken als opbergoplossing. Dat lijkt ons echter heel onhandig en de kans is groot dat je hem dan afbreekt of beschadigt.
Die stylus is niet het enige waardoor de iPad Pro doet denken aan de Surface van Microsoft. Apple heeft namelijk ook een 'Smart Keyboard' ontwikkeld dat dient als cover, en als standaard. Deze wordt aan de iPad vastgemaakt met een magnetisch randje waarbij drie metalen contactjes voor de verbinding zorgen. Het toetsenbord voelt in één woord 'raar' aan.
De textuur is moeilijk te beschrijven; Apple noemt het een 'custom woven fabric' en als je goed kijkt zie je inderdaad een textuurtje, alsof het stof is. Het is in ieder geval anders dan het harde kunststof dat we kennen van normale toetsenborden, maar of het nou fijner is, daar zijn we nog niet over uit. De toetsjes hebben weinig travel, zoals we gewend zijn van dit soort toetsenborden, maar alle toetsen die je op een normaal bord verwacht, kom je hier ook tegen. Inclusief Apples eigen command-toets.
Apple A9X en iOS 9
De socs in iPads zijn vaak gebaseerd op de socs in iPhones, maar dan met krachtigere gpu's, hogere kloksnelheden, en in het geval van de A8X-chip uit de iPad Air, ook nog eens een extra rekenkern. De Pro is daarin geen uitzondering. Het kloppend hart wordt gevormd door de nieuwe A9X-soc, een variant op de A9-soc uit de eveneens woensdag aangekondigde iPhone 6s en 6s Plus. Deze is volgens Apple een klap sneller dan de A8X uit de iPad Air 2: tot wel 1,8 keer rapper op cpu-vlak, en de gpu is zelfs tweemaal zo snel.
De chip wordt vermoedelijk bij Samsung gemaakt op een 14nm-procédé, net als de A9, maar zeker weten doen we dat niet omdat Apple nauwelijks technische info over zijn socs vrijgeeft. Wel laat de fabrikant weten dat er twee keer zoveel geheugenbandbreedte aanwezig is en de storagecontroller ook dubbel zo snel is. Dat zou erop kunnen wijzen dat Apple nu van ufs-geheugen gebruikmaakt, net als Samsung.
Hoeveel geheugen de iPad Pro heeft is niet bekend, maar met de hogere schermresolutie en het feit dat Apple voor ogen heeft dat hier zware apps op gaan draaien - soms in splitscreen - moet dat bijna wel meer zijn dan de 2GB geheugen waar de iPad Air 2 mee uitgerust is.
Productiever met iOS 9
Toen Apple eerder dit jaar bekendmaakte dat iOS 9 een splitscreenfunctie zou krijgen, ging meteen al het gerucht dat de aankomende iPad Pro hier de reden voor was. Dat werd door Apple tijdens de presentatie duidelijk bevestigd. Met de Pro wil Apple een apparaat neerzetten dat een laptop kan vervangen, op alle vlakken, en uitgebreide multitasking hoort daar zeker bij.
Zoals eerder gezegd is het mogelijk om twee iPad-apps in portretstand naast elkaar te draaien in splitscreen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om één app in een smalle balk te draaien en eentje in een groter oppervlak. Bij video's is er zelfs de optie om de videospeler klein te maken en deze als overlay te tonen boven de openstaande app. Voor gebruikers van Windows 8 of recente Samsung-tablets is dat allemaal bekende kost. De functionaliteit werkte in de demo's die wij te zien kregen - en de tijd die we zelf even konden doorbrengen met de tablet - erg vlot.
Het is leuke en nuttige functionaliteit, maar als Apple echt wil dat de Pro een succes wordt, zullen ze ontwikkelaars aan moeten sporen om met gespecialiseerde en uitgebreide apps te komen. Tijdens de presentatie waren er demo's van AutoCAD en onder andere Photoshop. Dat soort apps kun je nu ook al draaien op je iPad, maar die versies zijn duidelijk minder uitgebreid dan hun desktop-tegenhangers. Het is dus afwachten of de aankomende iPad Pro-apps zo uitgebreid worden dat je aan de traditionele versies eigenlijk geen behoefte meer hebt.
Tot slot
Toen we voor het eerst van een iPad Pro hoorde, vonden we het maar een gek idee. Maar nadat we hem in handen hebben gehad en er wat meer over nagedacht hebben, valt dat eigenlijk best mee.
Net als Microsoft heeft ook Apple gezien dat mobiele apparaten de laatste jaren enorm terrein hebben gewonnen ten koste van traditionele computers. Waar Microsoft dat feit aan heeft gegrepen om van Windows één besturingssysteem te maken dat op beide typen producten kan draaien, kiest Apple ervoor om op twee paarden te wedden. Voor het gros van de gebruikers is er de MacBook met OS X en voor mensen die genoeg hebben aan een mobiel OS zijn er de iPads, met de Pro dan als topmodel, zeker in combinatie met de Apple Pencil en het Smart Keyboard.
De meeste tweakers zullen daar wellicht geen oren naar hebben, maar wij vinden de stap die Apple zet niet eens zo gek. Met de steeds krachtiger wordende hardware zijn mobiele apparaten tegenwoordig tot heel veel in staat en met iOS 9 geeft Apple de gebruiker meer handvatten om productief te zijn. De stylus biedt daarbij mogelijkheden die je bij een MacBook Air nooit zult gaan vinden. We kunnen ons voorstellen dat er grafici zijn die dolblij worden van het grote digitale canvas dat de iPad Pro ze biedt.
Apple zal nog wel een aantal vragen moeten beantwoorden. Waarom mensen een iPad Pro moeten prefereren boven een Surface Pro 3 bijvoorbeeld. Die kan alles wat de iPad Pro kan, en meer. Apple zal het dan moeten hebben van de eenvoud van iOS ten opzichte van Windows, en de consistentie van de gebruikservaring. Maar niet iedereen zal eenvoud willen, het voordeel van de Surface Pro 3 is dat je daar ook volwaardige desktopsoftware op draait.
Daarom moet Apple ook nog flink in gesprek met de ontwikkelaars van het iOS-ecosysteem. Zolang mobiele apps afgeleiden blijven van desktop-applicaties en minder features hebben, zal het moeilijk blijven om een product als de iPad Pro bij professionals aan de man te krijgen. Maar komt die software er wel, dan zou de iPad Pro de komende jaren de categorie nicheproduct al snel kunnen ontstijgen.